Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.73
Dobré odpoledne, omlouvám se za tento dotaz ale jsem opravdu začátečník. Máme tři indické běžce a kačera a dnes jsem ráno našel u králíkarny první vajíčko. Rádi by jsme měli kachničky a rád bych vás požádal o radu jak je nejlépe vejce skladovat néž nám začne kvokat nějaká slepice. To vajíčko jsem sebral a odnes domů. Co jsem si tak průběžně přečetl tak běžci nedokaží moc sedět na vejcích. Moc děkuji za rady a jaká je případně trvanlivost vejce k líhnutí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.38
Vejce skladujte v 8 až 10 stupních Celsia, na každé vejce napište datum kdy ho kachna snesla(na to dnešní napíšete 3.3) a zbírejte je kachní vejce se začínají kazit cca po 10 dnech takže tk po deseti dnech nejstarší vejce rozbíte nebo uvařte a dejte ho kachnám.Vejce vždy skladujte špičkou dolů
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.228
a jak často kachny snáší? Obden nebo každý den?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.120
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vejce skladujte v 8 až 10 stupních Celsia, na každé vejce napište datum kdy ho kachna snesla(na to dnešní napíšete 3.3) a zbírejte je kachní vejce se začínají kazit cca po 10 dnech takže tk po deseti dnech nejstarší vejce rozbíte nebo uvařte a dejte ho kachnám.Vejce vždy skladujte špičkou dolů
Vejce pro líhnutí se tedy skladují 9 dní, pak se likvidují? A vejce ke konzumaci se musejí také zkonzumovat do 10 dnů, jinak jsou nepoužitelná pro vaření? Děkuji E.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.24
9 dnů? Normálně kachna přeci sedí na více vejcích, které nese cca 15 - 20 dnů a nekazí se.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.38
No u toho jsem se taky pozastavil že mi třeba pižmovka snesla 18 vajec a všechny vylíhla ale je to prej něco jiného
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.245
Dobrý den, běžci snášejí tak 8-10 vajec a pak si dají pauzu.(Aspoň ti naši.) Myslím že vejce vhodná k líhnutí by opravdu neměla být starší než deset dní, mohla by klesat líhnivost , ale neznamená to že jsou pak již vejce zkažená- nevhodná ke konzumaci.Pokud mají vaši IB první snášku, asi budou mít malá vejce.Podle vzorníku je minimální hmotnost násadových vajec 65g.
Doufám že se vám množení podaří...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.242
tady je dobře popsané jak déle uchovat násadová vejce!Už to na moderce někdo popisoval,že to zkusil a funguje to,tuším,že Peter z Bratislavy,nebo Daniel
Zde je návod jak by to mělo fungovat jako v přírodě od Jiřího Hladíka:
Příroda se nedopouští zásadních omylů……….Proto jsem si jako první téma zvolil skladování násadových vajec.Zde se podle mne nejvíce liší to co se odehrává u hrabavých ptáků v přírodě a o co usilujeme při umělém líhnutí kuřat.
Kvočna na hnízdě
Všeobecně můžeme říct,že pro skladování vajec platí asi následující.
Násadová vejce se doporučuje sbírat 2x až 3x denně.Ve skladě vajec by měla být teplota okolo 16°C.Pří dlouhodobém skladování jsou vhodné nižší skladovací teploty,asi 8°-12°C. Při těchto teplotách se nachází zárodek v latentním stavu a přijímá živiny pouze z vlastních buněčných zásob.Krátkodobé skladování 16°-18°C.Zárodek je sice v latentním stavu,ale částečně přijímá živiny z cytoplasmy a přechod na dělení je pro něj mnohem jednodušší.Kolísání teplot zárodek vyčerpávají a to hlavně přechody mezi 10°-20°C.Po 14.dnech skladování začíná líhnivost rychleji klesat.Čím delší skladování násadových vajec,tím víc se prodlužuje doba líhnutí.To bychom měli shrnuté hlavní zásady,které jsou všem notoricky známé.Tyto zásady,ale nerespektuje přirozené líhnutí a ptáci se s vejci na hnízdě zacházejí ne zcela podle našich zvyklostí.
U přirozeného líhnut platí asi následující.Hrabaví ptáci,řekněme,bažant,koroptev i slepice snáší 14 až 20 dnů vejce která,potomobsednou.Při snášení vajec na hnízdo opakovaně nasedají a po snesení vejce z hnízda moc nepospíchají.Rozdíly teplot jsou 20-25°C pro vejce na hnízdě.Kuřata se líhnou většinou v jednom výjimečně dvou dnech.Ptáci nemohou ohrožovat svá mláďata vleklým líhnutím.No a líhnivost je přímo excelentní.To tedy z pohledu naší líhňařské praxe.Tak,že se pojďme podívat co se to pod tou kvočnou vlastně děje.
Vývoj zárodku probíhá už v těle nosnice a při snesení je většinou ve stádiu nedokončené gastruly.Jsou tam dva zárodečné listy ektoderm a entoderm.Mezoderm se skládá pouze z ostrůvků buněk.Tento stav záleží na rychlosti tvorby vejce.Malé ostrůvky buněk buněk jsou nejvíc ohrožené,protože si mezi sebou mohou jen omezeně podávat živiny.Delší skladování je velmi rychle vyčerpává.Každým dalším nasednutím kvočny na hnízdo a zahřátím vajec nad 27°C začíná další dělení a mezoderm se zceluje a jeho schopnost přežití (delšího skladování) rychle stoupá..K dokončení gastruly a k diferenciaci buněk dochází v líhních asi po 16 hod souvislé inkubace. Od této chvíle nelze už vejce zchladit a zastavit dělení buněk,protože je definitivně stanoveno co z které buňky bude.Tato doba,ale stačí ptákům,při opakovaném nasedání na hnízdo,aby se i nejstarší vejce mohla bez problémů vylíhnout.Vejce s dokončenou gastrulizací nebo téměř dokončenou mají mnohem větší schopnost přežití a lépe snášejí skladování.Všechny zárodečné listy jsou scelené a mohou si mezi sebou podávat živiny na základě osmotického tlaku.Mají také náskok ve vývoji oproti čerstvým vejcům,která musí teprve mezoderm stavět.Tento náskok,ale spotřebují na přirozeně delší líhnutí starších vajec,kde je hustší vaječná hmota(výpar vody) a tím pádem zřejmě horší stravitelnost..Uznejte,že příroda je dokonalá nedopouští se zásadních omylů jak jsem uvedl na začátku.Skladování vajec bez skladu a klimatizace zvládne kdejaká slepice na jedničku a máme se od ní ještě co učit.
Zkoušel jsem v minulosti vejce předehřívat a pak delší dobu skladovat.Mohu potvrdit,že rozdíl v líhnivosti u vajec skladovaných tři týdny je výrazně vyšší (10-20%)U vajec,která nejsou předehřátá odumírá jako první mezoderm,ze kterého se tvoří srdce a krevní oběh,který potom není zárodek schopen postavit-respektive dokončit.Proto vysoké procento ranných odúmrtí většinou svědčí o tom,že vejce byla delší dobu skladována.
Toto mohou využít drobní chovatelé a nebo provozy s velmi malým objemem líhnutí.Je třeba mít na paměti,že tvorba vajec od ovulace trvá různě dlouho u jednotlivých druhů,plemen,či hybridů a tomu je třeba přizpůsobit dobu předehřívání.Dále je třeba volit správné zchlazení,neb vejce ve středu vozíků si zachovávají vyšší teplotu,než vejce ne kraji.
Těm co se o to pokusí přeji hodně úspěchů a věřte není to tak složité.
Autor: Jiří Hladík
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.7
Wow - velmi děkuji za užitečný příspěvek. takovýchto více. sám chovám běžce několik let v přirozeném chovu, kačeny mi sedí samy. Po přečtení vašich řádků mi začala spousta věcí zapadat do sebe. Ještě jednou DÍKY.
.: jedna a jedna jsou víc než dvě :.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.111
Zdravím, když bude třeba tak vám je mohu dát do líhně. Jsem z Plzně. 777004289
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.70
Mám pižmovky, sbírám jim vejce a nosím domů, skladuji při 15°C. Po nanesení cca 22 vajec mi kachny sedají a já jim vejce vracím zpět. Nejstarší vejce jsou cca 25 dní stará. Líhnou od od 18 do 20 vajec. Nelíhne se nikdy nejstarší vejce a není ani oplodněné a pak namátkově vejce různého stáří. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.31
Naši IB mají také první snášku, ale liší se to od vaší informace. Kachna snáší každý den jedno vejce a na kontě k dnešnímu dni má 32 vajec o hmotnosti 68-85 g. Chceme si vychovat potomstvo,ale nevím, kdy bych měla násadová vejce do kachníku / hnízda uložit zpět. Jak poznám, že kachna chce už sedět. Taky kačer si moc hnízdo hlídá a občas je to hra kdo z koho. Nyní již vím, že jsem dělala chybu, že jsem vejce po odebrání umývala. S tím přestávám a místo fixu jsem si k popisu připravila tušku.Díky za radu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.50
Zdravím ... chtěla bych se optat, jaké má kdo zkušenosti z podkládáním vajec indického běžce pižmovkám.... Četla jsem několik příspěvků - někdo je dává hned, jakmile pižmovka sedne, její vejce odebere a nahradí běžeckými, někdo dává až po týdnu, aby byl zachován počet dní, kdy pižmovka sedí na svých.... Nevím, zda a do jaké míry má tedy pižmovka "zakodované" sezení 35 dní. Mám strach z toho, aby pro ní předčasně narozená indická káčata nebyla vetřelci. Přiznávám, že jsem si vždy myslela, že jak kachna tak i slepice prostě sedí tak dlouho, dokud se káčata, kuřata nevylíhnou a termín je pro ně tabu.
Loni mi u známe maranska vyseděla pár indických běžců, seděla tedy o týden déle a nijak neprotestovala. Jen prosím o sdělení Vašich zkušeností ... Pižmovka má naneseno víc jak deset vajec, tak než nám sedne, abych se mohla přiučit ...
Děkuji všem za názory či zkušenosti ... M. V.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím ... chtěla bych se optat, jaké má kdo zkušenosti z podkládáním vajec indického běžce pižmovkám.... Četla jsem několik příspěvků - někdo je dává hned, jakmile pižmovka sedne, její vejce odebere a nahradí běžeckými, někdo dává až po týdnu, aby byl zachován počet dní, kdy pižmovka sedí na svých.... Nevím, zda a do jaké míry má tedy pižmovka "zakodované" sezení 35 dní. Mám strach z toho, aby pro ní předčasně narozená indická káčata nebyla vetřelci. Přiznávám, že jsem si vždy myslela, že jak kachna tak i slepice prostě sedí tak dlouho, dokud se káčata, kuřata nevylíhnou a termín je pro ně tabu.
Loni mi u známe maranska vyseděla pár indických běžců, seděla tedy o týden déle a nijak neprotestovala. Jen prosím o sdělení Vašich zkušeností ... Pižmovka má naneseno víc jak deset vajec, tak než nám sedne, abych se mohla přiučit ...
Děkuji všem za názory či zkušenosti ... M. V.
Myslím, že by musela být nějaká super, aby uměla počítat. :) Běžně líhneme pod kvočnami kuřata, kachňata pižmovek (těch 35 dní) i perličky (31-2 dní) a nikdy žádný problém, že by to už dotyčná nemohla vydržet. Pro kachnu bude směrodatné, že jí tam někdo povídá z vajíčka a pak se vylíhne. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.50
Já si Zuzko myslím (a vždy jsem si myslela) to samé ... jen mě znejistil nějaký článeček, reakce na podobné téma... Tam se pán podivoval nad tím, že někdo chce ta vejce vyměnit druhý den (nebo prostě hned, jak si všimne, že kachna sedí)... U slepic to šlo bez problémů, tak proč ne u kachen .. jen že ty pižmovky jsou takové extremistky, co se délky sezení týče ... Zatím nám seděly jen na svých, letos bych jim chtěla podložit běžce ... tak uvidíme a budeme si držet palce
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.88
Mám dotaz.Jak dlouho bude kačka snášet oplozená vejce, když jsme dnes přišli o kačera ? Kvoká mi slepice ( letos už úspěšně vyseděla a odvodila kuřata), tak jí je chci podložit. Někde jsem četla, že u slepic je to asi 10 dní, ale u kachen méně. Děkuji za rychlou !!! odpověď, vejce chci podložit během dvou, tří dnů. Kdyby byla malá šance na oplodnění, tak dřív. Díky Jana
Marťa Kopecká 1234

XXX.XXX.226.225
Dobrý den
Co udělat s úplně prvním vajíčkem?
Mám ho tam nechat ?
Předem díky za odpověď
Uživatel s deaktivovaným účtem

Marťa Kopecká 1234
napsal(a):
Dobrý den
Co udělat s úplně prvním vajíčkem?
Mám ho tam nechat ?
Předem díky za odpověď
Buď nechat a nebo vyměnit za podkladek, když tak si ho označte tužkou ať ho potom poznáte, odebírejte až další vajíčka, Míra.
Marto.., klidne ji tam 1 -2 nechte.., jen je oznacte, ze jsou stary.
Me sedly vloni obe IB kacky az nekdy v kvetnu,
do te doby jsem si doma delal zasobu tak 5 - 6 vajec, zbytek byl v babokach a podobne.
Poznate, kdy zacne stavet hnizdo, neni to jen dulek, ale hnizdo.
Po lonskem roce spis ji nechat mene vajec, aby jste to dokazala potom udat.
Bezec neni zrovna kandidatem na masny uzitek, to jsou vyhozene penize a mladych bude zase diky mnozitelum hromady.
Preci jen, je to uzitkova kachna na vejce, takze do kuchyne s vejci :).
Datlik1

XXX.XXX.195.163
Dobrý den. Prý jsou skvělé vejce od Indického běžce,co je na tom pravdy?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Datlik1
napsal(a):
Dobrý den. Prý jsou skvělé vejce od Indického běžce,co je na tom pravdy?
Je to pravda, ale musejí být lépe tepelně upravená než vejce hrabavé drůbeže.
Mají větší a hezčí žloutek.
Nejlepší do pečení.
Dobrý den.
Taky by mě zajímalo jak často snáší? Měla jsem mít 5 kaček a 2 kacery a teď vím že mám 4 kačery a 1 kačku a u jednoho nevím. Nemá kačírek, tak by to měla být kačka. Dnes jsem v kachniku našla jen jedno vajíčko. Proto by mě zajímalo, zda, když mám více kaček, snášejí všechny stejně nebo se střídají. Předem děkuji za informaci. Katka
Kačeři se snažím udat, ale zatím nic a to je dávám za 80,-/kus. Jsem vegetariánka, takže zabíjet je rozhodně nebudu. Doufám, že se někdo najde a ceně si je. Bohužel jsem nalitla na paní co tvrdila že mám 3 kacky a jednoho kačera a ono asi bude vše kačer. Nedávno js m koupila od někoho jineho a ten prodejce nelhal. Opravdu mi prodal jednu kacku a jednoho kačera.
No uvidím paní jsem to psala do zprávy, že se nejspíše spletla s tím co mi dala a ona si st jen tvrdí svoje. Tak jsem ji řekla ať se přijde podívat a říct mi, že já jsem lajk. Ona prý, že až půjde okolo že se staví. Paní je od nás z vesnice. Je to škoda člověk za jednu dál 250,- Coz mě tak nevadí jako když mi někdo lže do očí. No při nejhorším je budu muset dát také zadarmo. Nechci aby se navzájem zabily a umucily mi jedinou kačku co mám.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!