Poznám na rozkleplém vejci, zda bylo oplozené?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2015 19:33
terka.c

XXX.XXX.4.235

Hezký večer, prosím o radu. Loni jsem neměla po houseroj žádné oplozené vajíčko, dala jsem mu letos druhou šanci, ale nevím nevím, jestli je páří. Obětovala bych pár vajíček, ale nevím, jsetli bych poznala na žloutku nebo jakkoliv jinak, jestli je oplozené. Všimla jsem si třeba u slepičích, že tam bývá třeba červený nebo bílý puntík. To je jako oplozený, nebo to mají všechna vajíčka? Děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2015 19:38

První den oplozenosti nepoznáte, vejce by muselo být nejméně tři dny inkubované, pak je tam jakoby takový rozlitý krvavý flíček.Ten tmavý puntík ve skutečnosti není nic co by s oplozeností mělo spojitost, najdete ho běžně i od slepic z drůbežáren které v životě kohouta ani neviděly.

3.3.2015 21:10
jenca

XXX.XXX.161.32

S těžkým srdcem jsem obětoval jedno své násadové vajíčko, tak si toho važte:). Vpravo máte gastrulu oplozeného vejce, má tvar váčku nebo kroužku, uvnitř je tmavší. Vlevo máte zárodečný terčík neoplozeného vejce je to jen nediferencovaný bílý flíček. Snad je to na té fotce aspoň trochu vidět.

3.3.2015 21:26
jenca

XXX.XXX.161.32

Pokud tam ten kroužek nevidíte (neumím vyfotit lesklou mokrou věc), tak se mrkněte ještě sem na první obrázek: https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1256164/oplodene-vejce
prostě flíček nic kroužek nebo váček oplozeno.

3.3.2015 21:45

jenca napsal(a):
Pokud tam ten kroužek nevidíte (neumím vyfotit lesklou mokrou věc), tak se mrkněte ještě sem na první obrázek: https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1256164/oplodene-vejce
prostě flíček nic kroužek nebo váček oplozeno.

Dobrý odkaz, to aspoň paní skutečně zjistí, že to prostě poznat nejde, leda kvalitní mikroskop a hodiny pitvání kde že je ta spermie a nebo aspoň počáteční dělení molekul ?

3.3.2015 21:46
tereza.128

XXX.XXX.32.113

A taky si přečtěte diskuzi pod tím obrázkem.

3.3.2015 22:24
jenca

XXX.XXX.161.32

Odkaz jsem dával kvůli obrázku, ne kvůli diskusi, i když jsem se svého času se spermií taky pobavil:). Rozeznat oplozené vejce po rozklepnutí samozřejmě lze zcela bez problémů(a bez mikroskopů, nevím ani jak by se v tom rozteklém žloutku lovilo něco na podložní sklíčko). Problém je jen ukázat to na fotce. Vkládám pár dalších odkazů s lepšími fotkami, ze kterých už to bude tazatelce jasné.

http://www.backyardchickens.com/t/825908/broody-hen-how-do-i-tell-if-the-eggs-shes-sitting-on-are-fertilized
je to anglicky, ale když se posunete na stránce kousek dolů je tam obrázek, který je jasný i bez znalosti angličtiny

http://www2.ca.uky.edu/smallflocks/FAQs.html
na této stránce totéž, posuňte se kousek dolů a bude tam fotka podobná mojí ale kroužek je patrnější oplozené - fertile, neoplozené - infertile.

4.3.2015 08:30
terka.c

XXX.XXX.4.235

jenca napsal(a):
S těžkým srdcem jsem obětoval jedno své násadové vajíčko, tak si toho važte:). Vpravo máte gastrulu oplozeného vejce, má tvar váčku nebo kroužku, uvnitř je tmavší. Vlevo máte zárodečný terčík neoplozeného vejce je to jen nediferencovaný bílý flíček. Snad je to na té fotce aspoň trochu vidět.

Děkuji za info. Já jsem tušila, že to rozpoznat jde, jen jsem nevěděla, co hledat. Teď podle fotek hlavně z těch anglických stránek mi to je jasné. Moc děkuji a vašeho rozkleplého vajíčka mi je líto. Googlila jsem o 106, ale nic pořádného nenašla. Tak ještě jednou dík a pokud na těch husích něco najdu, tak to také vyfotím, ať mi na to můžete kouknout :) Mít líheň, tak je to raz dva vyřešené.

4.3.2015 08:42
jenca

XXX.XXX.161.32

Na husích to teoreticky uvidíte ještě líp, husa musí inkubovat v horších podmínkách a vývoj skořápky trvá dýl, tzn. zárodek je dýl v teple než se vývoj přeruší snesením vejce(ale je to jen teorie, už se nějakou dobu chystám rozbít poslední a první snesené vejce - ponechané pod husou, abych zjistil co se děje se zárodkem během částečného nahřívání při snášení dalších vajec, ale je mi těch dvou vajíček líto).

4.3.2015 09:53
terka.c

XXX.XXX.4.235

jenca napsal(a):

Tak jsem rozklepla ty husí, kdyby jste mohl na to kouknout. To první se mi zdá špatné a to druhé možná ten kroužek mělo.

4.3.2015 09:55
terka.c

XXX.XXX.4.235

A ještě přidám slepičí dle mého oplozené?

4.3.2015 09:58
jenca

XXX.XXX.161.32

Husí č.2 i slepičí bylo oplozené. Na husím jedna to poznat nejde, protože se roztrhl žloutek.

4.3.2015 10:04
jenca

XXX.XXX.161.32

Tedy přesněj řečeno ten terčík u toho roztrženého vidět je, ale tím roztrhnutím je to deformované, myslím, že spíš bylo oplozené taky kvůli náznaku kroužku ale s jistotou se to říct podle té fotky nedá.

4.3.2015 10:16
jenca

XXX.XXX.161.32

Ještě pokud nemáte žádné slepice bez kohouta(kohout u slepic nesmí být alespoň měsíc abyste měla jistotu, že vejce nejsou oplodněná) a chcete si to porovnat rozklepněte si vajíčko z obchodu. Uvidíte jen bílý flíček. Možná to s tím husím vajíčkem letos zkusím a zítřejší nechám v hnízdě, protože díky vaší fotce už mi stačí obětovat jen jedno vejce.

4.3.2015 12:51
jenca

XXX.XXX.161.32

Bohužel musím vzít zpět své hodnocení vašeho husího vejce(velikost terčíku mě zmátla, omlouvám se). Donesl jsem si na experimenty ještě několik oplozených vajec od kamaráda a bílý blastodisk už musí být rozestoupený do většího kroužku většinou uprostřed tmavší a na okraji světlejší, takže to husí vejce oplozené nejspíš není. Přikládám ještě foto z netu, kde je to více patrné. Manželka peče buchtu takže jsem si to pořádně prohlédl u několika vajec a rozdíl mezi oplozeným a neoplozeným je přesně jako na tomto obrázku.

4.3.2015 19:43
žabák

XXX.XXX.228.219

Dobrý večer, vážil jsem vejce / husa/ před uložením do líhně a po cca.10 ti dnech jsem zjistil že všechna vejce jdou váhově dolů je to správně a po kolika dnech by se to mělo případně obrátit, nebo se zárodek nevyvíjí. Nikde jsem nenašel jak to co se týče váhy vajec probíhá.Děkuji.

4.3.2015 20:03
jenca

XXX.XXX.161.32

Úbytek váhy je správně, vejce postupně vysychá a zvětšuje se vzduchová komůrka(správný úbytek hmotnosti při překládání do dolíhně to je 18 - 19 den je cca 13%), oplozenost podle toho nepoznáte. Obracení nechápu, vejce se v líhni obrací to máte uvedeno snad úplně všude, kde je něco o líhnutí. Jestli myslíte, že se otočí úbytek hmotnosti a vejce začne zvyšovat hmotnost tak to opravdu ne:).

4.3.2015 20:21
žabák

XXX.XXX.228.219

Díky za odpověď a čas který jste mému příspěvku věnoval-a, samozřejmě měl jsem na mysli otočení tj. úbytek vs zvýšení hmotnosti vejce/ nedivte se líhnu poprvé a jsem úúúplný začátečník, ještě jednou dík za vysvětlení.

4.3.2015 20:34

Ten rozdíl je hodně nepatrný a pokud se nedaj srovnávat vedle sebe a nedělá to člověk často, tak poznám kulový, zvlášť u menších vajec.Mimochodem je jasné že k počátečnímu dělění buněk dochází ve vejci už upřed inkubací proto tam nějaký miniaturní rozdíl je.Rozhodně jsem ale neměla potřebu tohle někdy takto řešit.

4.3.2015 22:01
jenca

XXX.XXX.161.32

Paní Ernyo, já se s vámi nehádám. Jen jsem odpovídal na dotaz zadavatelky. Když se tu před časem objevil ten vtípek s tím, že zárodečný terčík je kohoutí spermie:). Přemýšlel jsem, jestli to lze nějak rozlišit(myslím oplozené a neoplozené vejce), že vývoj zárodku probíhá od oplození jsem věděl, tak jsem pár vajec rozbil, protože mi přišlo, že když za 3 dny už vidím pavouky přes skořápku, za jeden den musím při rozbití něco vidět taky. Do té doby jsem o tom neměl ani tušení. Když se tu po letech objevil dotaz znovu a byl jsem zrovna u počítače, tak jsem na to prostě odpověděl. Že to lze rozlišit zcela bez problémů jsem psal proto, že v rámci testů před lety jsem nechal bratra ať mi několikrát nachystá rozbité vejce, o kterém nebudu vědět, zda bylo oplodněné, nebo ne. Šlo to poznat zcela bez problémů, i bez srovnávacího vejce. Obrázky na anglických stránkách jsem našel včera, když jste mi po právu napsala, že na té mojí fotce je vidět akorát, že to rozlišit nejde, kdybych je našel dříve, nerozbíjel bych svoje násadové vejce a hledat je dříve mě ani nenapadlo, protože první myšlenka byla, že mám doma oplozené i neoplozené vejce a foťák. Myslím, že budu označen opět za grafomana, ale pouze vysvětluji, proč co píšu. Nemám ve zvyku kohokoliv vytáčet, nebo urážet. Tak se omlouvám, pokud se mi to u vás stalo.

4.3.2015 22:06
danis

XXX.XXX.32.113

Po rozbití vejce je už celkem fuk, jestli oplodněné bylo či ne. I kdyby bylo, tak co? Nacpat ho zpátky do skořápky? O tom jak na tom jsou další vejce to nevypovídá vůbec nic. Některá vejce oplodněná jsou, jiná zase ne. Můžete mít štěstí a rozbít ta oplodněná a podložit čistá. Nebo naopak. Rozbijete čistá, naštvete se, všechna ostatní zpracujete a ejhle, ona byla oplodněná. Nějak nechápu, k čemu je takové bádání dobré, v chovu Vám to nijak nepomůže.

4.3.2015 22:34
jenca

XXX.XXX.161.32

Dotaz zadavatelky zněl: Poznám na rozkleplém vejci, zda bylo oplozené?
Reakce jsou jen odpověď na dotaz. Význam to má jen v několika málo specifických případech třeba, když nemám líheň a chci si zavézt vejce k někomu vylíhnout a nevím jestli je kohout plodný(třeba má omrzlý hřeben, nevidím ho pojímat,...) nemusím obětovat čas a úsilí ale jen cca 3 kč za vejce které si můžu navíc dát k snídani nebo jen mrknout, když manželka peče. O tom jak jsou na tom další vejce to například u slepic vypovídá strašně moc, protože pokud je vše v pořádku, jsou téměř všechny oplozené. Celkově to valný význam nemá, ale je to dobrá pomůcka ke sledování oplozenosti během roku pokud své vejce konzumujete, což dělá skoro každý.

4.3.2015 22:47
jenca

XXX.XXX.161.32

Jinak pokud nad něčím přemýšlím a rozbiji si pár vajec na omeletu a pak o totéž požádám bratra, nepovažuji za bádání:).

4.3.2015 23:07
jenca

XXX.XXX.161.32

Oprava: nepovažuji to za bádání.

4.3.2015 23:48
danis

XXX.XXX.32.113

jenca napsal(a):
Oprava: nepovažuji to za bádání.

Příspěvek nebyl pro vás ale pro zadavatelku. Jinak u husích vajec bývá častým jevem, že jsou první vejce neoplodněná a další již oplodněná jsou. Proto zjištění, že rozbité vejce oplodněné nebylo nevypovídá o ničem, další být mohou.
Naopak, může se stát, že houser se při pojímání zraní a tak i když zpočátku vejce oplodněná byla, další mohou být čistá. Mě osobně se toto stalo u kachen, kdy se poranil kačer a tak po 20 úspěšně vylíhlých káčatech byla všechna další vejce čistá.
Rozbité vejce je rozbité vejce a je úplně fuk, jestli oplodněné bylo či ne, stejně se použít nedá jinak, než v kuchyni.

5.3.2015 06:51
jenca

XXX.XXX.161.32

Tak to je fakt, taky jsem měl prvních několik vajec, když husa začala nést opravdu brzo čistých. Extrémní to bylo loni, připadá mi, že když je teplá zima husa předběhne se snáškou housera kterému se ještě nechce pojímat ale třeba je to jinak. Letos to bylo opačně husa se hodně opozdila proti prvnímu pozorovanému pojímání, tak čekám dobrou oplozenost.

5.3.2015 08:46

jenca napsal(a):
Paní Ernyo, já se s vámi nehádám. Jen jsem odpovídal na dotaz zadavatelky. Když se tu před časem objevil ten vtípek s tím, že zárodečný terčík je kohoutí spermie:). Přemýšlel jsem, jestli to lze nějak rozlišit(myslím oplozené a neoplozené vejce), že vývoj zárodku probíhá od oplození jsem věděl, tak jsem pár vajec rozbil, protože mi přišlo, že když za 3 dny už vidím pavouky přes skořápku, za jeden den musím při rozbití něco vidět taky. Do té doby jsem o tom neměl ani tušení. Když se tu po letech objevil dotaz znovu a byl jsem zrovna u počítače, tak jsem na to prostě odpověděl. Že to lze rozlišit zcela bez problémů jsem psal proto, že v rámci testů před lety jsem nechal bratra ať mi několikrát nachystá rozbité vejce, o kterém nebudu vědět, zda bylo oplodněné, nebo ne. Šlo to poznat zcela bez problémů, i bez srovnávacího vejce. Obrázky na anglických stránkách jsem našel včera, když jste mi po právu napsala, že na té mojí fotce je vidět akorát, že to rozlišit nejde, kdybych je našel dříve, nerozbíjel bych svoje násadové vejce a hledat je dříve mě ani nenapadlo, protože první myšlenka byla, že mám doma oplozené i neoplozené vejce a foťák. Myslím, že budu označen opět za grafomana, ale pouze vysvětluji, proč co píšu. Nemám ve zvyku kohokoliv vytáčet, nebo urážet. Tak se omlouvám, pokud se mi to u vás stalo.

Já se taky nehádám, jen píšu svůj názor Dávno vím že na vejci se to poznat dá ale nepsala jsem to zadavatelce z toho důvodu, že za prvé mě to dělá problém to rozeznat i po letech proto tu metodu nepoužívám a za druhé nic nezaručí to jak někteří psali, že další vejce oplodněná budou nebo že se vůbec budou vyvíjet.Stalo se mě tak několikrát, proto prostě už jen čekám a kontroluju až případné vyvíjející se zárodky.Jinak si pochopitelně vážím Vaší snahy to zde upřesnit.

5.3.2015 09:09

jenca napsal(a):

Vemte si sám že už u těhle objetovaných vajec pokud si to člověk nezvětší na dvojnásobek a nemá možnost je porovnat vedle sebe, tak má velký problém.Já určitě ano a to mám jinak odhadové schopnosti velmi dobré.U husího je to lepší co se týče velikosti.Já chovám hlavně liliputky a na ty fakt koukat nebudu

Pozorovatel

5.3.2015 09:46
Pozorovatel

XXX.XXX.99.203

Jenže Ernya, vy své názory, až na pár vyjímek podobných té ke které došlo právě nyní (a to ještě jen zpíše z donucení abyste nebyla nařčená), ani tak neprezentujete jako spíše lidem tvrdíte (opakovaně) jednu velkou nepravdu. Chtělo by se to trochu zamyslet nad tím jak informujete, například pro mne (kdybych o terčíku nevěděl svoje) by bylo vaše tvrzení mnohem škodlivější než než žádná informace.

Nic vezlém. jen myslím, že je prostě lepší, jednoduší, přehlednější a hodnotnější to rozepsat celé hned, že jsem vlastně slepá a proto si myslím... než tvrdit, neexistuje, nelze poznat,...

Pokud je vám škoda to rozepisovat desetkrát ročně, tak prostě radši neodpovídejte a dotyčný si to dohledá. Když tu najde na jednu správnou odpověď deset špatných (a možná ani nepostřehne že sedm jich je od stejného autora) je zmaten a je na tom hůře než kdyby se neptal.

Tolik můj názor.

5.3.2015 09:48
jenca

XXX.XXX.161.32

Máte pravdu, že to, pokud se napřed nepodívá na neoplozené, nemusí to člověk poznat. A taky je jasné co psal pán výše rozbité vejce už můžu jen sníst. Sám jsem žádné potenciálně oplozené husí vejce ještě nerozbil, chovám jen jeden pár hus(letos to konečně rozšířím na dva) a dávám si pozor na každé snesené vejce. Ale na druhou stranu je nesmysl, že to rozpoznání nemá praktické využití. V mém okolí je spousta chovatelů jako já, vejce prodávají na jídlo nebo konzumují doma a na jaro nalíhnou kuřátka nebo prodají násadová vejce. Zodpovědný člověk napřed, než prodá násadová vejce, vyzkouší oplozenost. A tady je jeden z okamžiků, kdy to význam má. Pokud vejce doma občas jíte, nemusíte dělat nic víc než při vaření kouknout na zárodečný terčík. Jakmile zahlédnu kolečko vím, že je čas nacpat do líhně zkušební várku a nemusím zbytečně 3 dny ohřívat prázdná vejce.

5.3.2015 11:02
terka.c

XXX.XXX.4.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já se taky nehádám, jen píšu svůj názor Dávno vím že na vejci se to poznat dá ale nepsala jsem to zadavatelce z toho důvodu, že za prvé mě to dělá problém to rozeznat i po letech proto tu metodu nepoužívám a za druhé nic nezaručí to jak někteří psali, že další vejce oplodněná budou nebo že se vůbec budou vyvíjet.Stalo se mě tak několikrát, proto prostě už jen čekám a kontroluju až případné vyvíjející se zárodky.Jinak si pochopitelně vážím Vaší snahy to zde upřesnit.

Dobrý den, a mohla by jsme mi alespoň naznačit, co si o tom husím vajíčku na fotce myslíte? Pro mě to má smysl, protože loni jsem po houseroj neměla ani jedno oplozené vejce, po 10 dnech (po prosvětlení) jsem je vyházela a sehnala náhradní, tudíž husy musely sedět na hnízdě mnohem déle, než je jejich přirozený pud. Pokud by bylo to vajíčko oplozené, věděla bych, že je alespoň pojímá a nechala bych to dál být. Pokud by nebylo, snažila bych se sehnat násadová vejce dopředu. To je můj důvod. Do líhně je dát ani nemohu, protože nemám podmínky pak odchovávat housata. Bude to letos opět risk.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík