Rentabilita chovu - jak jste na tom?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2015 12:12
arlen

XXX.XXX.150.153

Zdravím Přátelé již délší dobu se zamýšlím nad rentabilitou chovu.Začal jsem tím že jsem si začal vést statistiku.Ať dělám co dělám jsem stále v červených číslech a to prosím do nákladu počítám jen krmivo, očkovací látky, vitamíny a chovný materiál to jsou položky které musím nakoupit.Úmyslně vynechávám práci a jiné náklady(doprava, energie atd)Ve finále mi kromně radosti z chovu zůstává zisk (caa - 35%.) Jak jste na tom vy?Jarda

7.7.2015 15:56
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Za všechny? Stejně!

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2015 16:09

Já o rentabilitě vůbec raději nepřemýšlím a beru to jako koníčka.Jinak bych se na to asi vykašlal a zase přešel na amarounovou stravu z hyper supermarketů.Domácí je furt domácí.

7.7.2015 16:27
kastef

XXX.XXX.138.131

Přesně tak, radši to nepočítám

7.7.2015 17:21
horal

XXX.XXX.58.226

Jestliže nemáte pravidelný odběr vajíček tak se nedá o rentabilitě mluvit. Já mám 43 nosnic a náklady se pohybují v průměru 800 Kč, přitom zisk okolo 1500 Kč. Neni v tom zahrnuta vlastní spotřeba vajec.

7.7.2015 17:54
mamkamaria

XXX.XXX.55.2

Ja som to počítala len zhruba,10 vajec ma vychádza asi na 4€. Ale nech je ako chce, kupované by som už nezjedla a aj keď mi moje kmotry niekedy idú na nervy s tým svojim
kotkodákaním, nedám si ich ani za nič.

7.7.2015 18:47
jo012810

XXX.XXX.49.191

Kvalita se paltí vlastní prací, vyššími náklady, ale největším ziskem je realxace, radost z odchovů a nezávadná domácí potravina.

7.7.2015 19:23
andreakiss

XXX.XXX.34.131

Já si také počítám náklady a " výdělek " a jsem na tom dobře, myslím, že mám právě do plusu asi 40 mladých kohoutků na polévku, o domácích vejcích nemluvím, dvě pětilitrové sklenice sušených nudlí,30 brojlerů, kteří čekají, až na ně dojde řada. A hlavně mám ůžasné místo na odpočinek. Co víc si přát ?

7.7.2015 19:27
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Zrovna včera jsem ušetřila elektriku za hodinu provozu televize. Místo toho jsem se hodinu koukala, jak se koupou kachničky smajlík

7.7.2015 20:00
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

Já jsem taky v plusu :) pokud líhnu kuřata, tak ze svého nebo výměna či koupím nějaké kuřice.
Slepice jsou asi nejlepší, protože si na sebe zpětně vydělají. Slepice si na sebe od minulého roku vydělaly hezky.

7.7.2015 20:32
host

XXX.XXX.156.19

Rentabilitu nepočítám, chovám pro radost.

7.7.2015 21:36
percheron

XXX.XXX.228.88

mamkamaria napsal(a):
Ja som to počítala len zhruba,10 vajec ma vychádza asi na 4€. Ale nech je ako chce, kupované by som už nezjedla a aj keď mi moje kmotry niekedy idú na nervy s tým svojim
kotkodákaním, nedám si ich ani za nič.

Mozete hodit nejaku kalkulaciu ako ste prisla k tej sume 4 eura za 10 vajec? to mi pride strasne vela...

7.7.2015 21:48
petája

XXX.XXX.96.2

Chovám hlavně kvůli prckovi, bude mít dva roky a doslova odrostl na vývarech a masíčku...kupované kuře neměl nikdy...
Teď běhá po dvoře, ukazuje na dorůstající kuřata a volá mňam, mňam...
Vejce - přebytky rozprodám ( nebo dám) po známých, sousedech...
Nám se chov finančně asi nevyplatí, ale baví mě se o slepice starat a představa plného mrazáku je pro mne, slastná"...

7.7.2015 21:55
merfi

XXX.XXX.231.191

Zrejme je to krmenim drahsim krmivom a spatnou znaskou.Ak nie, potom je to naozaj dost vela.

7.7.2015 21:55
host

XXX.XXX.156.19

Petája je mi velmi sympatická svým názorem, jen takových vívc.

7.7.2015 22:17
iveta š.

XXX.XXX.168.56

veraboskova napsal(a):
Zrovna včera jsem ušetřila elektriku za hodinu provozu televize. Místo toho jsem se hodinu koukala, jak se koupou kachničky smajlík

To ma pobavilo, je to tak, je to hobby, relax.Aj ja trávim hodiny v záhrade a pozorujem kačičky, sliepočky, kuriatka.Akurát domáce vajíčka, ja mám okrasnú zdrobnenú hydinu, takže na mäso nie, ja by som to nezabila, kopu práce, ale baví ma to veľmi smajlík

8.7.2015 03:33
chov.

XXX.XXX.79.4

Čau Jardo, to si zase vymyslel téma, že neusnu!
- já to dělám jinak když nakupuji /chov. material/ tak většinou platím v eurech, když prodávám, tak v korunách!
- když pak bilancuji, tak to € smažu a zapíši si všude Kč!
- věř, nebo nevěř já ti jsem na tom stejně!
- když mám podezření, že hospodařím nějak divně, kouknu na státní rozpočet a u mně dobrý!
- a jak je psáno výše - baví ma to vel´mi

8.7.2015 07:45
arlen

XXX.XXX.150.153

Ahoj Bédo je to jak píšeš někdy se tomu musím smát jací jsme blázni.

Před časem jsem slyšel nějakou reklamu a to se mi na ni líbilo.
Položka: 1- 10000 Kč
2- 8 000 Kč
3- 5 000 Kč
Dobrý pocit k nezaplacení.

Téma jsem založil s úmyslem zjistit jestli jsem cvok jenom já a nebo je nás více.
Je jasné že domácí produkce je úplně o něčem jiném než ty sračky z Číny.
No a rodina je veliká a vnuci musí také něco dostat aby nám pořádně vyrostli no sem tam něco taky pro dědu s babičkou.Bohužel pro ty už toho moc nezbude.Takže nám zůstává opravdu jen ten dobý pocit a sem tam nějaký ten pracholap (pohár) z výstavy.
Takže já si říkám dědku neremcej a makej venku na tebe čeká celá banda hladových krků a víš že jich nemám zrovna málo.
Tímto zdravím všechy kdo jsou na tom podobě a všem držím palce ať jim zvířatka dělají jen radost.
Tak jsem si vylil srdce a jedeme dál.Jarda

8.7.2015 09:31

horal napsal(a):
Jestliže nemáte pravidelný odběr vajíček tak se nedá o rentabilitě mluvit. Já mám 43 nosnic a náklady se pohybují v průměru 800 Kč, přitom zisk okolo 1500 Kč. Neni v tom zahrnuta vlastní spotřeba vajec.

Jo pokud bych počítal jen náklady na krmení a futroval to směskou, tak taky vydělám.Jenže to bych musel valit jen na snášku, takže koupit hotové kuřice hybridů..Ale pokud chci kvalitní chovný materiál - hlavně čisté plemeno, tak pořizovací náklady se u jedné nosnice nevrátí ani za 3 roky.
Příklad:
Koupeno a poštou dopraveno 30 násadových vajec(1400, -), vylíhnuto 14 kuřat, z toho 11 kohoutů,3 slepičky.18 týden porážka kohoutků, cca 1,8 kg kus/č.váha.Celkové náklady na krmení(bez chemie) 2050, -.Takže bilance - náklady 3450, -/14 = 246, -/ks.Takže kilo kohouta v mrazáku cca 135, -, kuřice začne snášet cca za 3 týdny, takže celkově náklady do prvního vejce 270, -.Náklady na jedno vejce ve spotřebě krmiva cca 2 kč, snáška max 200 ks/rok pokud nezakvokne a to jim hodně fandím.Vejce prodávám za 3, -.Takže za rok 600 ks x 3, - = 1800, -

+ 1800, -
- 1200, -
- 800, -
-
- 200, -

Nikde není zahrnuta pořizovací cena kurníku, elektrické energie a práce.
Hm, ještě že to mám jako koníčka.

8.7.2015 09:56
mamkamaria

XXX.XXX.55.2

Teraz som spočítala bločky a zredukovala som to na 2€/10 vajec. Bolo to prehnané, asi preto
lebo manžel hovorí, že si musí dať 10 vajec namiesto 5. Mám zdrobnelé barneveldky.

9.7.2015 10:46
Helena Hudousková

XXX.XXX.53.196

Já taky nepočítám kolik mě to stojí a to mam jen 7 slepic 1 kohouta proto že už letos jsem přišla o lonskou slepici čistou asi kaně a 1 slepici 2-3roky starou.
Nemam čisty chov slepic 4 druhy slepic 2 čistý a zbytek hybrydi (střdně těžké plemena) a kohout křizenec a proc vlasně píši chci se zeptat jestli se viplatí mít čistí chov nebo hybriti nebo křizenci jen na vajčka.
Chci si koupit lihen protože 1 kvokala slepice nasadila 12 vajček 4 kohouti ale žádná slepička.
A letos mi přestala sedět 6 dní před lihnutím. Vyplatí se koupit lihen na 50 slepičích vajec když mam hybridi a jakou. O slepice by byl zájem v obci.

9.7.2015 20:34
mysak

XXX.XXX.46.155

arlen napsal(a):
Zdravím Přátelé již délší dobu se zamýšlím nad rentabilitou chovu.Začal jsem tím že jsem si začal vést statistiku.Ať dělám co dělám jsem stále v červených číslech a to prosím do nákladu počítám jen krmivo, očkovací látky, vitamíny a chovný materiál to jsou položky které musím nakoupit.Úmyslně vynechávám práci a jiné náklady(doprava, energie atd)Ve finále mi kromně radosti z chovu zůstává zisk (caa - 35%.) Jak jste na tom vy?Jarda

Zdravím vespolek,
náklady ani zisk u svého chovu nepočítám, bylo by to hluboko pod nulou. Pravda, na vajíčka mám stálé odběratele. Stačím jimi zásobovat několik rodin. A to nemám hybridy! Kteří údajně nesou do ztrhání. Sami jsme pětičlenná rodina. Chov je výběhový za podpory směsi pro nosnice. Režim krmné dávky je ráno míchanice s brambory a směsí, večer čisté zrno. Důležitá je pravidelnost a čím méně změn, tím lépe. Zbytky z kuchyně určitě ani z části nekryjí náklady na krmení. Není toho tolik. A tak se dostane jednou starým slepicím, podruhé zas odchovům. To je jen pamlsek. Uvítal bych pravidelnější přísun kyselého mléka. Skořápek je dostatek, vrací se nám od odběratelů.
O nákladech z hlediska pořizovacích cen nemluvím, zařízení, napáječky...
Pořizovací ceny za nákup chovného materiálu jsou mnohdy taky v Eurech jak tady pan Autrata už psal. Prodejní cena je tři stovky až nakonec sto koruna a ještě se ošívají jak kdybych byl kdo ví jaký vydřiduch. No. Dost často si říkám, že je lepší to raději sám sníst než prodat pod cenou. Upozorňuji, že nemám drůbež na kšeft. Vláčet to po trzích nehodlám. Benzín? Nepočítám.

Slepice mám místo televize, tak jako se tu někdo dovede dívat hodinu na koupající se kačenky, tak já sedím u kuřat do tmy!...Pak nemám nic uděláno.
Mno a teď z toho chovatelského srdce - baví mě tu drůbež sledovat jak roste jak se vyvíjí, že támhle ten kohoutek už se začíná vybarvovat, že tahle slepička má vadu na kráse, že támhle to už začíná projevovat svou dominanci, a že už tohle kuře ztratilo poslední prachovou štětičku z hlavy. A kolik tam bude dvojzubů v hřebeni, a jestli není křivá prsní kost, samostatnou kapitolou je období kroužkování a pro mne po několika letech stále obtížné rozeznávání pohlaví u některých mojich plemen. Naproti tomu většinu "xichtů" svých současných chovanců znám nazpaměť a jsou jedinci, že si je pamatuji jak vypadali i několik let zpátky. U jiných vím jak vypadali v kuřecím věku a co z nich vyrostlo teď. Čemuž, přiznávám, dosti napomohlo časté fotografování zvířat v různém věku.
.
Další samostatnou kapitolou je na konci odchovu, kdy už jsou zvířata vlastně dospělá, co nechat dál a co prodat a co zabít. Kohouti se "dodělávají" jeden hezčí než druhej. To je mnohdy na několik nocí špatného usínání.

No a pak jsou ty chovatelské svátky jakými jsou například návštěva některé ze zahraničních výstav a trhů, neříkám že jezdím stále, jakože jsou mezi námi tací, co jezdí často, ale aspoň jednou za rok si to ujít rozhodně nenechám. To mě zase nabije chovatelské baterky na hodně dní. A vlastně každá návštěva výstavy. A to i účast na naší v Blatné. Jsou to mezníky v chovatelově roce. No a konec konců pokec tady prostřednictvím ifauny nebo facebooku je dokladem toho, že jsem tomu dokonale propadlý. Potěší mě i dotazy kladené na meil.

Ekonomika a hospodárnost? Zrno zbytečně nerozhazuju, šroty ztmelím do míchanic, nebo použiji granule, zbytečně neléčím, kvočny u plemen, kde být nemají, likviduji, likviduji rovněž špatně se vyvíjející se odchovy - to nemá cenu, aby to žralo, stejně jako nenesoucí slepice v sezoně, výluková zvířata dorostou max. do porážkové velikosti. Na druhou stranu není mi zatěžko nechat v chovu více kohoutů, nakoupit za našetřené eura v cizině materiál, když vím, že je potřeba. Jsem rád, že můžu jako jedno z ozubených koleček podržet plemeno o několik let déle než zcela zanikne pod stále masivnějším konzumním systémem. Že ještě dnes můžeme vidět plemena, která mají svou historii. Často to přirovnávám (protože je mi to profesí blízké) ke starým odrůdám ovocných stromů, které ještě nemají poslední slovo. Na které ještě dojde řada. Které jsou něčím zajímavé, nebo mají speciální využití. Tak samo je to u těch našich čistokrevných plemen. A proto je třeba ocenit ty chovatele, kteří "dělají" naše národní plemena jako je česká slepice, šumavanka, česká husa a pod. Ti si totiž nic ze zahraničí za eura nepřivezou, ti musejí hrát s kartami, které mají rozdané.

Trochu jsem se nechal unést, no nic.
Takže nejste blázen, a nebo ne sám. Je nás víc. nebudem se bát vlka ekonomickýho nic.

Juraj Kafka.

9.7.2015 23:34
Trapezus

XXX.XXX.151.43

Krásná slova. Děkuji za ně.

Ne-chovatel

10.7.2015 12:23
Ne-chovatel

XXX.XXX.236.218

Horal a jak jsi se dostal při 43 slepicích na náklady pouhých 800 Kč. Předpokládám ročně.

Kdyby jsi měl pšenici za 400 Kč/100 kč a zateplený kurník (aby slepice přes zimu neměli znatelně zvýšenou spotřebu krmiva) tak už teď mi ty dva metráky vycházejí jako nedostatečné krmení. Jenže kdybys krmil málo či špatně neměl bys vejce...

Takže by zbývalo jen, že si zrno pěstuješ sám a spadá ti to do položky zajištěno svépomocí a tuto položku se Arlen rozhodl nezapočítávat.

Nebo je to jinak? Já se nechám rád inspirovat.

Za mne jsem letos odepsal asi 1200 Kč kolem hus, minimálně 200 kč na nemocné brojlery (přes polovinu peněz šlo do opatření proti šíření nemoci, práce ještě více - nepočítaně).
Několik stovek dám ročně do vitamínů, minerálů, antihelmetik, vápna, sulky,... co je zrovna třeba. Zrno a ostatní semena co dokupuji mne vyjde 1300-2000 Kč ročně.
Jednou za pár let pořídím nějaké zařízení pro snadnější práci kolem drůbeže, nový mlýn, kososrp, drtič kostí,... nebo díly na výrobu. Předpokládám, že ještě i dnes existuje šance, během deseti let nalézt tyto věci natolik robustní a kvalitní, že je předám následující generaci, které vydrží bez obměny. Do té doby za ně jen vyhazuji peníze.

Dnes mám vajec dost a mohl bych i prodávat. Nicméně jsem se rozhodl to nedělat. Vše zužitkuji sám, něco rozdám, zejména v rodině. Radši ty vejce sním (B12 mám příjem dostatečný a vejce jsou kvalitní protože přikrmuji i lnem a jinými semeny, nekrmím jen zrnem), nebo vyrobím jídlo na zimu.

Ne-chovatel

10.7.2015 12:26
Ne-chovatel

XXX.XXX.236.218

A ještě mi bouřka odnesla mladou kuřici která mne stála (náklady na ni i se žrádlem) tak 200 Kč.

Ne-chovatel

10.7.2015 13:00
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

No pane Kafka s těmi ovocnými stromy máte naprostou pravdu. Já už je začínám postupně shánět kde se dá. A to s předstihem, dokud jsou, přestože a protože pro ně ještě nemám finální stanoviště; stromům takové zacházení nesvědčí.

Ty nové odrůdy, to je jen prázdná slupka bez živin. Nic to nevydrží (déšť, chlad, škůdci, plísně, houby), skladovat se to nedá a i samotná sezona poživatelnosti je velmi krátká.
Podobně postiženy jsou již i takové věci jako maliny, ostružiny, které se také šlechtí.

Loni jsem koupil opět divně šlechtěný černý rybíz, abych si ujasnil že divoká meruzalka mi vždy chutnala lépe. Tak jsem se na ni i na joštu (takový divoký angrešt) rozhodl zaměřit. Je to v tomto případě také velmi sezóní záležitost, ale myslím že se vyplatí. Navíc i tyto keře mohu dát s klidem drůbeži do výběhu, roste pod nimi tráva, mírně stíní, chutná to i jí.

15.7.2015 21:05
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Vážení chovatelé,
záměrně říkám vážení, jelikož si nás moc neváží... a měli by! Podle mě vajíčka od chovatele ze dvora jsou jeden z nejhodnotnějších produktů dnešní doby. Já mám naštěstí takový odbyt vajec, že si kolikrát říkám: Udělat si vajca na snídani, či neudělat?
Mnozí takový nemají, podle toho, co tady čtu, chtějí dát vejce i za dvě kačky. Dát cedulku na vrata, nebo něco takového, by bylo potřebné lidi ať se proberou, co se jim valí za hnusotu a od slepic, co nemají životní podmínky!. NAŠE vajíčka mají hodnotu nevyčíslitelnou, proti vajcům z Tesca, Kauflandu a pod. Tyto vajíčka mi vždycky smrděly. Mají divný puch. Tak pokud někdo nutně potřebuje vajíčka laciná (která jsou i zadarmo drahá) ať frčí do supermarketů.
Taky prodělávám, moc to tedy neúčtuji podrobně, ale někdy jsem lehce v nule, jinak stále mínus. Ale já vím, co jim servíruju, všichni, co ode mne berou vejce si je pochvalují.
Za tu pochvalu si moc krmení pro ty moje prdelky milounké nepořídím. Je to prostě koníček, jinak se to nedá brát. Pro mě jsou to domácí mazlíčci. Jinak dnes mazlíčci zjistili, že jim chutnají rajčata. Tak ještě oranžové mi je posklízeli. Pusinky moje! Co si dám já? No jo vaše skvělá vajíčka! To samé hrozny vína, myslela jsem, že se tam jen schovávají před horkem.

Mat

15.7.2015 21:27
Mat

XXX.XXX.210.245

Chcem sa spytat ci mozem do zisku zapocitavat aj cenu krmiva, ktore mi kamarat dava zadarmo?

16.7.2015 18:36
horal

XXX.XXX.58.226

Zda se vyplatí nebo nevyplatí chov je pouze na vás. Jak tady čtu, a né jenom tady, někomu stačí pouze radost z chovu a nějaké výdaje a příjmy neřeší. Pár vajíček dáte dětem, něco příbuzným a zbytek se sní doma. Pak ale příjde někdo a ptá se na vajíčka zda nemáte na prodej. Protože je máte zrovna dost tak prodáte a raději levněji aby se neurazil. Pak příjde další a další. To už pak začnete uvažovat zda se to vyplatí a v domění, že když zdražíte tak odradíte kupce, aby zbylo nějaké vajíčko i pro Vás. Jenomže neodradí a tak si pořídíte víc slepiček. Tak nějak jsem před lety začínal s prodejem vajíček. Postupně jsem si začal dělat evidenci příjmů a výdajů, protože krom vajíček jsem prodával i kravské mléko a králiky. Dnes je to snadnější s počitačem. (Pět samýc). Takže pro Ne-chovatele trošku rozpitvám moji statistiku.
měsíc červen 2015
12 ks šumavanka snáška 242 vajec
19 ks vlaška kor. snáška 384 vajec
7 ks forverka snáška 162 vajec
5 ks dominant snáška 108 vajec
-
43 slepic snáška 896 vajec
zásoba z minulého měsíce 101 vajec
z toho:
prodej 560 vajec zisk 1680 kč
dar 196 vajec zisk 0 kč
vl.spotřeba 200 vajec zisk 0 kč

zůstatek do příštího měsíce 41 vajec
Vajíčka které daruji nebo sníme doma do zisku nepočítám. A věřte že se také rád na slepičky dívám. Kam to jde vysazuji na zahradě maliny, je to pro slepičky ideální kryt a zdroj potravy. Nemyslím tím jenom maliny samotné ale také různý hmyz a brouky co se schovávají v porostu.
Nyní trochu statistiky nákladů.
Každý měsíc nakupuju přibližně stejně krmení.
25 kg granulovaná směs pro nosnice 242 kč
50 kg pšenice 290 kč
25 kg kukuřice 189 kč
1 litr acidomid 101 kč
-
celkem výdaje 822 kč
Kuřata si vedu zvlášť a ani zde nemám prodělek. Samozřejmě začátek je nákladný ale pak se to vrátí. Stačí když se alespoň trochu daří a nepříjde nějaká nemoc nebo predátor. Letos jsem investoval jenom do vajíček 2232 kč a z 286 vajec se vylíhlo 169 kuřat. Tady už to dál rozvádět nebudu.
Krom slepic mám ještě králiky a včely a vše dělám při zaměstnání. Takže dovolenou trávím na seně a víkendy kydáním a čištěním. A nakonec jenom taková poznámka. Dělám to proto že mne to baví a tím myslím samozřejmě chov a ten zisk je taková druhotná radost, která umožňuje invstovat do chovu aby se nemuselo sahat do rodinného rozpočtu. Někdo třeba namítne že se má do nákladů počítat to či ono, ale já nedělám daňové přiznání pro berňák. Dělám to jenom pro vlastní přehled. Jinak jak se spívá v jedné české pohádca " statistika nuda je má však cenné údaje neklesejte na mysli ona vám to vyčíslí".

Ne-chovatel

16.7.2015 20:35
Ne-chovatel

XXX.XXX.137.132

Děkuji za rozepsání, možná se k vašemu účetnictví vrátím až si podobně začnu přivydělávat. Zatím stačilo napsat, že 800 Kč bylo myšleno na měsíc, to už dává smysl.
Předpokládal jsem to, ale jak sám vidíte, jsme tu spíše hobby sešlost, někteří (včetně mne) jen s pár slepičkami.

Jinak vám gratuluji k zisku. Pro vysvětlení, nikdy by mne nenapadlo, že při tolika slepicích vás zisk nezajímá. Takže je jasné, že nebudete v mínusu.
U nás jeden člověk má slepice/vejce také kvůli prodeji, a je to na slepicích trochu znát i když za takové vajíčko by měli nakupující v supermarketech líbat ruce, ale drží se zlatého pravidla napřed já až pak zákazník (takže dilema vajec ke snídani by pravděpodobně neřešil).

P.S.
Váš rozpis je myslím dobrý i jako ukázka toho kolik slepice nesou. Forverky neznám, ale myslím se podívam jak vypadají a co jsou zač...

17.7.2015 11:44
koco

XXX.XXX.12.165

Nechcem citovat super prispevok kvoli jeho dlzke ale patri to najma panovi Kafkovi... ale aj ostatnym:

Presne super a krasa :) prave preto chcem stale viac a viac chovat kedze som chovatel zaciatocnik :)
Tesim sa...

21.7.2015 14:11
Lukas.k.

XXX.XXX.50.4

Dobrý den,
jako zatím ne-chovatel drůbeže bych asi neměl přispívat do tohoto vlákna. Ale protože jsem se také rozhodl že budu chovat drůbež začal jsem realizovat.

Jako první bych měl asi uvést mojí finanční situaci.
Protože od září budeme mít přírůstek do rodiny jsou plány na chov slepic před mojí ženou celkem tabu. Je pravda že velká část rodinného rozpočtu teď padla na dětský pokoj, výbavičku, kočárek a podobně, ale já se stejně rozhodl že si ty slípky pořídím. Největší problém byl kde na to jen vzít abych nemusel na rodinný rozpočet a úspory.
Jak tomu většinou bývá kde je problém je i řešení. od začátku července k nám na vesnici jezdí chlapík co vykupuje houby. Takže po práci vzít košík a tradá do lesa a druhý den prodat a zase do lesa. Kilo lišek se u nás vykupuje za 130 Kč kg. To je celkem pěkné když houby rostou ale posledních pár dnech je hrozný sucho a houbám se nechce. Tak co dál. Zjistil jsem že u nás v hospodě vykupují borůvky, takže místo košíku jsem si vzal dva 5. litrové kýble a šel jsem trhat. Když jsem zjistil cenu výkupu myslel jsem že mě omejou 60 Kč za litr, nevím jestli máte přehled o cenách borůvek ale tady u nás se to pohybuje okolo 100 Kč za litr, ale s tím že chtějí neomezené množství prodáváme je tam dál. Aby se dala vydělat ještě nějaká koruna k dobru dal jsem si inzerát na Facebook že prodám ručně sbírané borůvky 1L za 100 Kč 2 a více za 90 Kč takže sem a tam prodám i nějaký ten litr za normální cenu. K dnešní mu dni jsem vydělal skoro 9000 Kč které jsem investoval do oplocení, kurníku a dal jsem si něco stranou na nákup slípek. A to co ještě do budoucna vydělám investuji do krmiva a protože nosnice budu pořizovat až z jara příštího roku a prostor by byl nevyužitý objednal jsem si 15 brojlerů.

Tak že mi to teď nabízí dva úhly pohledu, na jednu stranu jsem si pořídil co jsem chtěl a nestálo mě to ani korunu z rodinného rozpočtu, ale na druhou stranu když si spočítám kolik času tam člověk stráví je to na zbláznění a vyšlo to dráž než kdybych si dával nějakou tu stovku měsíčně stranou.

21.10.2015 16:11
lunimus

XXX.XXX.101.105

No... pozerám, že to všetci máte celkom zaujímavé s rentabilitou svojich sliepočiek.

Ja som čerstvý "dedinčan" a sliepky som začal chovať cca mesiac dozadu. Všetci ma síce odhovárali, aby som začal až na jar, že bude viac vajec, ale moje dôvody chovu sú nasledovné:

- chcem, aby moje deti v praxi videli, že ak sa ich niekto opýta ako sa dostávajú vajcia do regálu našich obchodov, že správna odpoveď nie je "kamiónom" ako je dnes už bohužiaľ bežná odpoveď. A chcem aby vedeli nie len to, ale aj to, že aby boli vajcia, tak sa treba o sliepky aj náležite postarať.
- likvidácia kuchynských zbytkov. Kamarát (chovateľ) tvrdí, že sliepka je snáď posledný žijúci dinosaurus a že zožerie všetko. No a mne je ľúto vyhadzovať veci len tak, keď z toho ešte môže byť úžitok.
- produkcia vajec pre vlastnú spotrebu + rodina
- produkcia mäsa pre vlastnú spotrebu (ešte som žiadnu slepicu nedal spinkať do rúry, ale to tiež príde)

Ako som vyššie spomenul, som čerstvý dedinčan a tak som relatívne dosť slušne v mínuse.
Kurín som staval svojpomocne + voliéru a to ma vyšlo na cca 300€
potom som musel samozrejme zabezpečiť "pár" kusov sliepok a kohúta - spolu cca 100€
no a tiež treba započítať žrádlo na obdobie, kedy nemám poruke nič iné (pšenica, kukurica zmäska N1)
celkové náklady som teda mal cca 450€

Zatiaľ si vediem dosť presnú štatistiku, koľko vajec kedy zniesli.
priemerná cena vajca v obchode je cca 0,15€/ks
moje sliepky nesú približne 1 vajce za 3 dni (ad1 ešte si asi moc nezvykli + ad2 asi je už dosť chladno na normálnu znášku)
Zároveň si v štatistike počítam zloženie krmiva. Viem, že 1 sliepka má denne zožrať cca 0,12-0,15Kg krmiva (tak počítam s kritickým scenárom) a mám percentuálne podelené, koľko čoho dávam do hrantov a tak ma 1 vajce vychádza aktuálne na 0,075€/kus vajca pri kŕmení celého kŕdľa.
Vajcia síce nepredávam, takže mám na 1ks vajca len fiktívny zisk cca 0,075€ ale aby som sa dostal z červených čísel, tak holky budú musieť pridať a i tak mi to potrvá ešte cca 2 roky, aby sa mi fiktívne vrátili náklady do kurína.
Stále ale mám tých 100€ uskladnených v mäse sliepok, takže tá reálna návratnosť bude asi o niečo lepšia.

Najnovšie som si začal stavať liaheň a uvidíme, ako sa mi to podarí s reálnym liahnutím :)
potom budem môcť do štatistík prirátať aj cenu mäsa ďalších odchovaných kusov, pri ktorých je zriaďovacia cena "len" cena elektriny a hneď to bude veselšie :)

No ale aby som to celé uviedol na správnu mieru, tak po mesačnom chove a štatistických ukazovateľoch môžem očakávať "príjmy" cca 10-20€ / mesiac za predpokladu, že nerátam cenu vlastnej práce.
Verdikt je teda taký, že na tomto určite nezbohatnem, ale vlastná produkcia vajec je pre mňa z dlhodobého hľadiska lacnejšia a hlavne zdravšia, než kupovať vajcia v obchode a aká bude návratnosť pri liahnutí a odchove, tak to ešte len uvidíme (zvlášť, keď zarátam aj ďalšie náklady na liaheň :) ).

22.10.2015 14:35
lunimus

XXX.XXX.101.105

Nedalo mi a pozrel som sa s excelom na teoretickú rentabilitu chovu sliepok z pohľadu ceny mäsa - teda nepočítam so ziskom za znesené vajcia.
S výsledkami sa rád podelím :)

Pre účely výpočtov som počítal s tým, že do liahne nasadím vlastné vajcia (teda ich zriaďovací náklad počítam 0€).
Ak sa mi podarí vyliahnuť na 1x 15 kuriatok (ktoré aj odchovám do jatočnej hmotnosti) tak spotreba elektriny na vyliahnuté 1 kuriatko je cca 0,16-0,2€ podľa teploty okolia a kvality izolácie liahne.
Ďalej som počítal so zvyšujúcou sa kŕmnou dávkou v závislosti od váhy kuriatka (neskôr sliepky) a teda sa zvyšuje investícia do žrádla, zatiaľ čo priemerné prírastky sa znižujú.
Pri určitej hmotnosti teda sliepky už kumulatívne viac zožerú, ako bude samotné cena mäsa.
Samozrejme to len za predpokladu, že budem kŕmiť len kupovanou zmäskou.
Do ceny som započítal aj náklady na elektrinu počas prvých dní života, kedy treba kuriatkam priestor vyhrievať.

Pre výpočty som uvažoval s extrémnymi stavmi ako mizerná liahnivosť vajec, nízke prírastky hmotnosti, veľká spotreba žrádla, veľké percento zopnutia výhrevného telesa v pomere k celkovému času atď.

No a výsledok hovorí, že ak budem chovať sliepky len na mäso, tak aby som sa nedostal do červených čísel, musím porážať sliepky s hmotnosťou cca 1,1-1,5Kg živej hmotnosti a v ideálnom stave dosiahnem "zisk" cca 0,3-0,5€ na kilogram mäsa (pri cenách ako v obchode)

Ak beriem môj príklad, že sa vyliahlo 15 životaschopných kuriatok, tak je celkový zisk za mäso cca 8€ za 4 mesiace roboty
Pri lacnejšom kŕmení je zisk samozrejme lepší a ideálny je, ak mám stravu zadarmo :)
potom sa samozrejme posúva aj termín porážky podľa dosiahnutia maximálnej hmotnosti kuraťa a dá sa "zarobiť" až 30-50€
No keď si to prerátam spätne, tak je to zisk na jedno kura a mesiac max 1€ a to nezapočítavam cenu práce.

Finálny verdikt (vrátane môjho predchádzajúceho príspevku):
Chov sliepok na mäso a vajcia sa z ekonomických pohnútok neoplatí. Vložené investície sa síce môžu vrátiť, ale len za predpokladu, že nepočítam cenu vlastnej práce.

Toto tvrdenie samozrejme platí pre malý chov. Ak by som chcel založiť farmu s 3000 kusmi sliepok, tak predpokladám aj množstevné zľavy na krmive, ale zas na druhú stranu určite by som musel rátať s nižšími výkupnými cenami vajec a mäsa.

Jediné, prečo sa reálne oplatí riešiť drobnochov je, že viem, čo mám vo finále na tanieri.

P.S.
Platí, že som začiatočník bez veľkých skúseností, takže je možné, že som nepočítal vždy s úplne správnymi hmotnosťami, prírastkami atď.
Neobávam sa však toho, že by som bol ďaleko od pravdy z ekonomického pohľadu chovu :).

4.11.2015 09:38
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Zdravím.myslím si, ža pokud chodí člověk do zaměstnání, není možné na hobby chovu vydělat.něco jiného by bylo, kdyby byl osvč.já chodím do zaměstnání, tudíž mám drůbež a holuby jako aktivní odpočinek, proto jsem náklady ani zisk nikdy nepočítal.a pak, z matematiky jsem měl čtyřku, a druhý důvod, proč to nepočítám je vysoký tlak, mohla by mi prasknout cévka.ale maso a vejce jsou úplně o něčem jiném, než z marketu, vím co jsem skutečně snědl.pro konzumní společnost jsme považováni přinejmenším za ujetý, přitom oni sednou do auta narvou si vozík svinstvem, stačí jim tabulka CENOVÁ BOMBA, a můžou se strhat, a myslí si jací nejsou in.a nedochází jim, že u lékaře jsou právě po těch svinstvech, co nakupují já k lékaři chodím jen na pravidelnou prohlídku pro zaměstnavatele.vysoký tlak jsem zdědil po mamince a z kouření, jinak mne doktor nevidí.

7.11.2015 06:03
klop.p

XXX.XXX.202.18

horal napsal(a):

43 slepic za 800 kč měsíc si moc továrna na vejce nepošmákne !? No ona taky díra do kolena není nejlevnější že? Už jsi zaplatil z těch 700 daň ševče?

7.11.2015 07:40
horal

XXX.XXX.58.226

klop.p napsal(a):
43 slepic za 800 kč měsíc si moc továrna na vejce nepošmákne !? No ona taky díra do kolena není nejlevnější že? Už jsi zaplatil z těch 700 daň ševče?

To je závist nebo posměch ? Zatím co jste vstoupil do čtyřech vláken jsou jenom posměšky na které už asi nebude nikdo reagovat. Najděte si jinou zábavu tady diskutují lidé co si vzájemně vyměňují zkušenosti a rady. Na vaše puberťácké narážky neni nikdo zvědav, V celku je mi vás líto, doma je asi velká sranda s vámi.

7.11.2015 10:47
veraboskova

XXX.XXX.174.250

Jenom pro představu sem dám ceny v Eurech za kilo, co jsou v Rakousku v Gmündu v běžným obchoďáku.3,99 poulard,8,99 Euro/kg za biokuře atd. Chuťově ten poulard je jak domácí kuře.

3.1.2016 09:20
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Někdo pokořuje velehory, či jezdí do Alp lyžovat a já mám radost z čistokrevné drůbeže. Beru to pouze jako koníček a jako bonus mám biovejce. Rentabilita by bala určitě vyšší, kdybych si pořídil pár hybridek bez kohouta. Pepa

3.1.2016 10:41
honzapm

XXX.XXX.182.25

Toť.

jkljkl

3.1.2016 12:12
jkljkl

XXX.XXX.51.119

Ja letosni zisk cca 40000, - kc.60 ks hus x cca 500, -kc.Mam vlastni vejce.Dale lihnu kurata pl. bilych.Vykrmuji si na maso a prebytky prodam..Kohout kus 200, - kc vietnamci.Celkem asi 100KS.Plus do toho vejce co nedavam lihnout mi pokryji naklady na vykrm.Zrni mam od znameho cca za polovinu.Spoustu toho jeste rozdam, smenim atd.Praci do toho nepocitam.Stejne bych k tem kuratum a housatum sel tak akorat vezmu vice krmeni.

3.1.2016 12:53
bury

XXX.XXX.195.103

jkljkl napsal(a):
Ja letosni zisk cca 40000, - kc.60 ks hus x cca 500, -kc.Mam vlastni vejce.Dale lihnu kurata pl. bilych.Vykrmuji si na maso a prebytky prodam..Kohout kus 200, - kc vietnamci.Celkem asi 100KS.Plus do toho vejce co nedavam lihnout mi pokryji naklady na vykrm.Zrni mam od znameho cca za polovinu.Spoustu toho jeste rozdam, smenim atd.Praci do toho nepocitam.Stejne bych k tem kuratum a housatum sel tak akorat vezmu vice krmeni.

Zdravim neprodáváte násadové vajíčka plymutek
Bury.

jkljkl

4.1.2016 13:53
jkljkl

XXX.XXX.51.119

bury napsal(a):
Zdravim neprodáváte násadové vajíčka plymutek
Bury.

Napiste mi na dobrahusa@seznam.cz a nejak se dohodneme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík