Chov křepelek ve venkovním ohradě

Křepelky japonské nosné (kř JPN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2018 10:05
RadkaPro

XXX.XXX.29.145

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s chovem křepelek ve venkovním výběhu. Mám na zahradě venkovní výběh 2,5 x 1 m a 1 m vysoký shora krytý pletivem, kde jsem vloni odchovala kuřata. Výběh lze posunovat po trávníku, tak aby byl vždy na čisté trávě.
Ráda bych ho letos použila pro chov křepelek. Je to reálné? Může se se mnou někdo podělit o zkušenosti? Děkuji.

7.3.2018 10:53
jo012810

XXX.XXX.96.211

Určitě někteří chovatelé chovají japonské křepelky(doufám, že o ty vám jde) i ve venkovním prostředí, ale o snášce se dá hovořit jen v létě, při odpovídajích teplotách. Vylíhl jsem křepelky pro jednoho příbuzného, který je choval od června do konce září v králikárně a slušně mu nesly. Když se ochladilo, snáška ustala a křepelky skončily na talíři. Již má zájem i pro letošek o kuřátka. Jinak si dohledejte, že někdo chová japonské křepelky i celoročně ve venovské voliérce. Věřím, že se vám někdo ozve a podělí se o své zkušenosti. Jinak japonské křepelky, pro produkci vajec a vzrůst potřebují stálou teplotu, u mne je to v rozmezí +12°C do 22°C (většinou kolem 16°C), odpovídající krmivo a dlouhý světelný den. Pochopitelně vodu a grit, nebo písek a přísun vápníku. Všechny tyto podmínka musí být co nejstabilnější, jinak dochází ke snížení až zastavení snášky.

7.3.2018 18:34
petája

XXX.XXX.58.191

Dobry vecer,
my chovame krepelky ve venkovni voliere uz ctvrtym rokem, mame ji teda hodne velikou a bezne chovame okolo 80 ks anglickych krepelek. Jsou klidnejsi nez japonske, ty porad litaly jak blazni po voliere pri sebemensim prudsim pohybu a zpusobovaly si zraneni...Anglicke nesou vetsi vejce a nesou skoro jako japonske nosne. Chovali jsme je jeden rok ve voliere i pres zimu, krepelky v pohode preckaly zachumlane v sene i ty nejvetsi mrazy, uhyn nebyl zadny. Ale jak psal pan nade mnou, v cervnu zacne snaska, pres prazdniny jsme nestihali sbirat vajicka a koncem zari pomalu konci, jakmile klesnou teploty pod 18 stupnu. Krepelky nechavame do zacatku listopadu, jak snizi snasku, tak se pekne zakulati, rikame jim, male tanky" a pak jdou do mrazaku. Krmime smesi pro krepelky od Energysu a prilepsuji jim sem tam travou a ruznyma naklicenyma seminkama. Nektere to zerou, jine chteji jen granulky...Vyzkouseli jsme ruzne podestylky, ale nakonec se nam nejvice zamlouvaji hobliny ve vyssi vrstve. Nektere krepelky snaseji i do hnizd, ale vetsinou sbirate vejce pohazena po cele voliere...Kdyz budete mit cas, muzete jim vymyslet do voliery ruzne vetvicky, hnizdecka, kopky sena, fantazii se meze nekladou, maji to rady. Pri chovu ve voliere se snizilo vzajemne oklovavani na minimum a pokud uz ke zraneni doslo, dala jsem krepelku do kralikarny, az se zahojila, vecer za tmy pridala k ostatnim a vse bez problemu...

7.3.2018 19:07
bery25

XXX.XXX.48.138

a nejake foto pre inspiraciu nemate

8.3.2018 06:37
petája

XXX.XXX.58.191

Toto jsou fotky z prvniho chovu, zacinali jsme s japonkami a jako podestylka seno. Krepelky z nej byly sice nadsene, ale bylo naprosto nevyhovujici, spatne se to cistilo...Ted davame velkou vrstvu hoblin a ze sena jen par malych kopicek...
V planu bylo chovat zaroven s krepelkami nekolik andulek, ale nejak neni cas, snad se k tomu dostaneme letos...

8.3.2018 07:52
bery25

XXX.XXX.48.138

no krasne, predstavoval som si nieco mensie, ale toto je krasne, ako ste v tom sene hladali vajicka

8.3.2018 09:35
petája

XXX.XXX.58.191

No kupodivu nesly jen tam, kde bylo malo sena a hlavne k okrajum voliery, tak v pohode. Ted kdyz maji jen kopky sena, tak tam nenesou vubec, jen na hobliny a stale hlavne podel sten voliery, asi nemaji rady na snaseni volny prostor...

8.3.2018 10:23
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak dlouho snáší křepelka? Každým rokem obnovujete hejno? Myslela jsem až dosud, že musí být chované vevnitř, ale ta vaše ubykace mně nadchla a možná začnu i s křepelkami. Díky za inspiraci.

8.3.2018 12:16
petája

XXX.XXX.58.191

Zuzkaa napsal(a):
Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jak dlouho snáší křepelka? Každým rokem obnovujete hejno? Myslela jsem až dosud, že musí být chované vevnitř, ale ta vaše ubykace mně nadchla a možná začnu i s křepelkami. Díky za inspiraci.

Pokud by jste je chovala venku, zacnou okolo cervna - venkovni teplota by nemela klesnout pod 18 stupnu a konci behem zari, rijna...vajicko jsem obcas nasla i v listopadu. Ano hejno obnovujeme kazdym rokem, lihnu si krepelky sama v male lihni, ale kdyz je nechate pres zimu, ponesou vam i dalsi rok, ekonomicky se to ale nevyplati. Hodne toho pres zimu snedly... Ve voliere mame jen samicky, hejno je podle mne klidnejsi, kdyz je samecci neotravuji...

8.3.2018 12:59
monči

XXX.XXX.80.65

Zdravím všechny chovatele. U nás chováme křepeličky ve venkovní voliéře. Dole křepelky, nahoře andulky a korelky. Křepeličky snáší pouze, když je teploučko.Nám to ale vůbec nevadí. Máme je pouze jen pro potěšení a pro oko ve voliéře. Podle mě jim je lépe když mají prostor než v klecích, kde se nemůžou ani chudinky pomalu pohnout.

8.3.2018 15:31
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Děkuji za odpovědi a rady. Jsem zásadně proti klecovému chovu a proto jsem ani o křepelkách neuvažovala, i když mi je všichni doporučovali.Chovám slepice v přirozeném prostředí (kurník jen na přenocování) v 5 ha sadu, celoročně venku. Na pozemku máme i 2 boxy pro 2 kobylky. Elektřinu na pozemku máme zavedenou, tak by bylo možné křepelkám i trochu přitápět. Máme také nevyužitý skleník, tak mně napadlo, zda-li by nešlel na odchov použít, ale zase aby se tam neupekly, musel by se asi zastínit. V každém případě děkuji za inspiraci.

8.3.2018 18:19
mini

XXX.XXX.12.167

Chovať prepelice vonku vo voliere je iba hobby chov pre potešenie. Sú citlivé na každú zmenu hlavne zmenu teploty, krmiva. Vo voliere budú znášať max.4 mesiace vo vyšších polohách ešte menej, lebo bude veľký rozdiel teplôt deň-noc. Kompromisom je chov nie v klasických kovových klietkach s roštom, kde sú prepelice natlačené iba na znášanie vajec cca 2 dm2 na jeden kus, ale v klietkach napr. po králikoch s drevenou podlahou a podstielkou 1 m2 pre cca 6-8 kusov. V kratších dňoch prisvietiť cca 15 hod. Cez zimu ich držať napr v kotolni, kde je stala teplota, stačí 15st. a budú niesť stále. Po prvom roku bude znáška dosť klesať. Krmivo 2 diely zmeska pre nosnice 1 diel pšeničný šrot, zelený šalát, v lete aj iná zelenina, jemný riečny piesok, popol z dreva na popolenie 1xtýždenne. Odskúšané, znáška min.80%.

10.3.2018 23:43
zbosace

XXX.XXX.17.255

Problém z celoročným chovom vo voliere bude napájanie, keďže prepelky pri konzumácii suchého krmiva vyžadujú dostatok čistej vody. Síce táto zima nebola ex ale posledný týždeň mi zamrzla voda už za dve hodiny.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík