Změna na játrech nosnice

Vlašky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2018 07:36
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Slepice má hodně zvětšená játra, doslova prorostlá útvary různé velikosti. Po naříznutí lze útvar vyloupnout (je ohraničený), barva světlá šedo - žlutá. Co by to mohlo být?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2018 08:29

aknelka.ms napsal(a):
Slepice má hodně zvětšená játra, doslova prorostlá útvary různé velikosti. Po naříznutí lze útvar vyloupnout (je ohraničený), barva světlá šedo - žlutá. Co by to mohlo být?

tuberkulóza.

pokud je to starší nosnice.

u mladších aviární leukóza může vypadat podobně, ale tam tumory nebývají snadno oddělitelné od okolní tkáně, tam je to nádor.

20.3.2018 08:50
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Děkuju, je to starší nosnice. proto jsem ji vlastně zabila. Co s tím? Co s ostatními nosnicemi?

20.3.2018 08:53
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Jak poznám, zda to mají i ostatní nosnice, aniž je utratím?

20.3.2018 08:54

tuberkulinací.

20.3.2018 09:01
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

Může se taková slepice potom sníst? Nebo radši pohřbít žehem?

20.3.2018 09:02
1978milan

XXX.XXX.227.76

Jirka54321 napsal(a):
Může se taková slepice potom sníst? Nebo radši pohřbít žehem?

No nevím, měl byste na ni chuť?

20.3.2018 09:03
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

Ne-e.

20.3.2018 09:06
1978milan

XXX.XXX.227.76

Jirka54321 napsal(a):
Ne-e.

No právě.

20.3.2018 09:11
1978milan

XXX.XXX.227.76

aknelka.ms napsal(a):
Děkuju, je to starší nosnice. proto jsem ji vlastně zabila. Co s tím? Co s ostatními nosnicemi?

Určitě máte hybridky a to je právě přesně jeden z důvodu, proč je po druhém roce všechny vyřadit. Nejen že už vám toho moc nenanesou( v tomto případě asi už vůbec nic), ale je velké riziko, že vám nakazí ostatní třeba mladší nosnice, právě třeba tou tuberkulózou.
Doporučuju kompletní obměnu chovu.

20.3.2018 09:39
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Mám slípky dvojího "data", tahle byla ze starší várky - a nikdy moc nenesly. Podle mě špatný prodejce (už jsem tu o tom prodejci také psala). Ty o 1/2 roku mladší slípky nesou takřka denně. Starší teda vymlátím, ale co ty mladší? Obměnu chovu tak rychle neudělám, prodejce už má vyprodáno.
A co vajíčka - ta se mohou požívat?

20.3.2018 09:40
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

A to je co?

20.3.2018 09:41
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Resp. jak na to?

20.3.2018 09:43
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Nějak jsem se ve vlákně ztratila, omlouvám se.
Tedy ptala jsem se: jak na tu tuberkulinaci?
A také - zda jsou poživatelná vajíčka.

20.3.2018 10:11
1978milan

XXX.XXX.227.76

Tuberkulinace se provádí ve velkochovech, kdy se testem zjišťuje výskyt tuberkulózy.
V malochovech se toto většinou neprovádí ( cena testu ).
Pokud máte jen pár slepic, doporučuju všechny vybít a po dokonalé desinfekci chovatelskeho zařízení a výběhu pořídit chov nový.Ted na jaře není přeci problém sehnat nové kuřice.
Jestli máte větší chov, vemte jeden kus na rozbor do veterinární laboratoře ( cena cca 500_1000 Kč) a potom se řiďte radou veterináře. Ale pravděpodobně vám poradí totéž co já.
Ptačí tuberkulóza je vysoce nakažlivé onemocnění.Je v trusu ptáků i na vejcích. Vejce se mohou konzumovat po tepelné úpravě alespoň 6 minut.( Ale chuť bych na ně neměl.
Tuberkulóze je lepší předcházet právě likvidací kusů starších dvou let, protože mladší jedince postihuje jen výjimečně.
Více na Wikipedii- ptačí tuberkulóza.

20.3.2018 10:24
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Děkuju za odpověď. Ty starší slípky mám teď v březnu 2 roky. Ale jak jsem psala, od začátku s nimi byly problémy (hlavně nenesly, ale také byly nezvykle vyplašené, to jsem ještě nezažila, byly hodně malé, ani se mi je tenkrát nechtělo moc převzít, ale neměla jsem jiné). Mám jich ještě 5, tak je pozabíjím. Mladších je víc, od začádku jsou vitálnější a také stále nesou. Jakmile seženu jiné, zbavím se jich také. Ovšem je to pálka :(. Můj dodavatel ale má momentálně vyprodáno.

20.3.2018 23:15
rate

XXX.XXX.227.209

aknelka.ms napsal(a):
Děkuju za odpověď. Ty starší slípky mám teď v březnu 2 roky. Ale jak jsem psala, od začátku s nimi byly problémy (hlavně nenesly, ale také byly nezvykle vyplašené, to jsem ještě nezažila, byly hodně malé, ani se mi je tenkrát nechtělo moc převzít, ale neměla jsem jiné). Mám jich ještě 5, tak je pozabíjím. Mladších je víc, od začádku jsou vitálnější a také stále nesou. Jakmile seženu jiné, zbavím se jich také. Ovšem je to pálka :(. Můj dodavatel ale má momentálně vyprodáno.

Asi bych vám doporučil dát pryč všechnu drůbež i ty 1,5 r staré slepice. Jedná se o chronické onemocnění slepic (nejenom) starších 1 roku. Nejčastěji se nakazí krmivem či vodou kontaminovanou trusem venkovních ptáků a potom již mezi sebou. Původce je poměrně rezistentní v prostředí( i 12 měsíců). Dezinfekce (třeba Chloramin) na vnitřní prostory je možná, ale výběhy, zahrada asi těžko. Tuberkulinace odhalí většinu(ale né všechny) nakažené jedince, proto se provádí 2x a bylo by to i náročné organizačně (chytání, aplikace, odečet reakce za dva dny...) a asi i cenově (jen tuberkulin na cca 50 slepic okolo 750, - k tomu materiál a práce veta.)
Řešení je alespoň dva roky po sobě měnit celé hejno každý rok. Mezitím se asanuje samo i prostředí. Dále je třeba zabránit možnosti kontaminace vody a krmiva trusem venkovních ptáků.
Vynesené slepice z velkochovů se dají sehnat za rozumné ceny a ač budou jednoleté z tohoto prostředí si TBC asi nepřinesou a až se dají do pořádku snáška bude dobrá a po roce všechno pryč. Kuřice před snáškou zase začnou dříve snášet, ale vyjdou dráž a po roce opět všechno pryč. Různých prodejců co zaváží je myslím dost.(zkušenost nemám, hybridy nechovám).

21.3.2018 07:34
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Děkuji. A ještě se zeptám: pokud je kontaminované venkovní prostředí, může choroba postihnout i králíky? Přece jenom se slípky na trávu dostaly.

21.3.2018 10:42
rate

XXX.XXX.227.209

aknelka.ms napsal(a):
Děkuji. A ještě se zeptám: pokud je kontaminované venkovní prostředí, může choroba postihnout i králíky? Přece jenom se slípky na trávu dostaly.

Slepičí podestýlku s trusem asi králíkům nekrmíte a taky tráva, která vyroste je určitě bez problémů. Rizikem jsou možná tepelně neopracovaná vejce od slepic s rozvinutým onemocněním (na druhou stranu tyto většinou moc nesnáší). A taky se snad již blíží teplo a slunce, to taky pomáhá (původci škodí).

21.3.2018 10:51
aknelka.ms

XXX.XXX.103.18

Děkuju, sama nemám tušení, jak je to hodně nakažlivé. Tak jsem vděčná za každou radu a informaci. Slípky mi běhaly přes zimu po zahradě i tam, kde sekám na sušení. A s vajíčky máte pravdu - ta "postižená" v sobě nic neměla, a evidentně vejce dlouho nenesla, proto jsem je začala likvidovat.

2.7.2018 12:53
petboh

XXX.XXX.132.142

Včera zabila tříletou, podle hřebínku bylo jasné že nenese, jinak se nechovala nemocně, vole měla nacpané.
Po otevření bylo jasné že ok rozhodně nebyla - 2-3x zvětšená játra (bez výstupků) celá změněná konsistence jakoby krupičkovitá (tečky bělavé barvy)
ostatní orgány beze změm (plíce krásné)
při otvírání z tělní dutiny na mě vytekla žlutá tekutina

Nejedná se o nemoc nakažlivou ? Považuji to za selhání jater...
Děkuji za nějký ten názor-.

2.7.2018 16:02
JitkaH.

XXX.XXX.80.194

rate napsal(a):
Asi bych vám doporučil dát pryč všechnu drůbež i ty 1,5 r staré slepice. Jedná se o chronické onemocnění slepic (nejenom) starších 1 roku. Nejčastěji se nakazí krmivem či vodou kontaminovanou trusem venkovních ptáků a potom již mezi sebou. Původce je poměrně rezistentní v prostředí( i 12 měsíců). Dezinfekce (třeba Chloramin) na vnitřní prostory je možná, ale výběhy, zahrada asi těžko. Tuberkulinace odhalí většinu(ale né všechny) nakažené jedince, proto se provádí 2x a bylo by to i náročné organizačně (chytání, aplikace, odečet reakce za dva dny...) a asi i cenově (jen tuberkulin na cca 50 slepic okolo 750, - k tomu materiál a práce veta.)
Řešení je alespoň dva roky po sobě měnit celé hejno každý rok. Mezitím se asanuje samo i prostředí. Dále je třeba zabránit možnosti kontaminace vody a krmiva trusem venkovních ptáků.
Vynesené slepice z velkochovů se dají sehnat za rozumné ceny a ač budou jednoleté z tohoto prostředí si TBC asi nepřinesou a až se dají do pořádku snáška bude dobrá a po roce všechno pryč. Kuřice před snáškou zase začnou dříve snášet, ale vyjdou dráž a po roce opět všechno pryč. Různých prodejců co zaváží je myslím dost.(zkušenost nemám, hybridy nechovám).

Ještě doplním. Minulý týden jsem byla se slepicí u veterináře, ten určil, že slepice měla tuberkulozu. Jako zdroj označil venkovní ptáky a také koňský hnůj, který mám na zahradě a ve kterém se slepice spokojeně prohrabávaly. Jitka H.

2.7.2018 17:26

petboh napsal(a):
Včera zabila tříletou, podle hřebínku bylo jasné že nenese, jinak se nechovala nemocně, vole měla nacpané.
Po otevření bylo jasné že ok rozhodně nebyla - 2-3x zvětšená játra (bez výstupků) celá změněná konsistence jakoby krupičkovitá (tečky bělavé barvy)
ostatní orgány beze změm (plíce krásné)
při otvírání z tělní dutiny na mě vytekla žlutá tekutina

Nejedná se o nemoc nakažlivou ? Považuji to za selhání jater...
Děkuji za nějký ten názor-.

může se jednat o nemoc nakažlivou. bělavá ložiska jsou ložiska chronickýho zánětu. bakterie v tom bývají často.

Přidejte reakci

Přidat smajlík