Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2019 05:52
Erik Rosario

XXX.XXX.195.88

dobry den, mam aktualne dve otazky ohladom mojich husi.

dostali sme sa teraz k tomu ze zo 6 husi vyzera ze tam bude viac gunarov (houser) ako husi, tipujeme ze az 4 zo 6. chcem to este pozriet cez kloakalnu metodu aby som mal istotu a ponechat iba jedneho s husami. (dlha story preco su tak ako su)
1. mam tam jedneho favorita uz od malicka, je trochu bledsi nie je uplne taky sivy ale aktualne nie je on dominantny samec, ak odstranime vsetkych ostatnych bude z neho automaicky hlavny samec ktory sa pari so samicami ? uz nejake parenie prebehlo s aktualnym hlavnym samcom.
2. ak chceme tych samcov zatvorit do zmenseneho priestoru kde by dostali kukuricu na kt by sa dalo este trochu masti, soli aby este nabrali trochu tuku pred porazkou, da sa to aj v takejto zime? nechcem robit nuteny dokrm.

dakujem

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2019 11:20

Tak vy máte 4 housery, měl byste s tím dělením pohnout, brzo se Vám začnou husy pářit a nést. Máte husy landeské, takže čisté plemeno, housera by se hodilo vybrat podle standardu, který najdete na IT velmi snadno. Třeba zmíním, že musí mít dvojitý podbřišek, bez bílého peří v křídle, co největší a nejtěžší, s hezkým mohutným krkem a musí působit tak nějak celkově harmonicky. Klidně všechny housery vyfoťte ve více pozicích a zblízka, já se můžu pokusit pomoct Vám s výběrem.
Když necháte jednoho z houserů s husami a není tam jiný, bude se s nimi pářit on, jakýkoliv zdravý houser to bez konkurence provede. Ty husy máte na sebe zvyklé, máte je (podle dřívějších založených vláken) již dlouho společně.
Tam není problém. Akorát ty husy, co když jsou úzce příbuzné s housery? Je to pravděpodobné, jestli máte všechny z jedněch housat. Pak tedy neotálejte, vyberte jednoho nejlepšího a toho rychle nabídněte na výměnu a snad se bude ten nový chtít s husami pářit, ale asi ano, zvláště jestli to bude starý houser.
Jestli chcete zavřít ty housery, aby ztučněli, tak to můžete, ale nějaký ten prostor na protažení křídel a chození by měli mít, jinak mohou smutnět a naopak hubnout. Ale jedlí jsou v pohodě i v tomto stavu, pokud jsou dobře krmení. A není nutné mít je zas příliš sádelnaté, pokud jde o to maso.
Podívejte se na fotky, já měl taky husí hejno (češky) kde bylo ze 7 mladých kusů 6 houserů a 1 husa, v hejně se starými-1 houserem a dvěma husami, ale na rozdíl od Vás jsem všechny nadbytečné kusy úspěšně dal pryč ještě na podzim (šly prodat) a teď mám hejno hezky v pořádku ve složení původních starých 1+2 a další husičky navíc.
Doufám, že se podaří odchov a ať je to naposledy, že až teď řešíte takto pozdě přebytek houserů, je to akorát na potíže s oplozením.

2.2.2019 17:58
Erik Rosario

XXX.XXX.195.88

Dobry den,

prikladam dnesne aktualne fotky: podla pozorovania tak jeden predpokladam gunar, je tam sef celeho spolku bezny sivy, aktualne odhana dvoch zrejme tiez gunarov od ostatnych (ti sa dnes bili v bazene alebo zapasili a potom aj vonku si chvilu trhali perie navzajom, hlavny gunar tam nabehol a rozohnal ich. hlavny dominantny gunar ma roztiahnuty chvost narozdiel od vsektych ostatnych, neviem ci je to uz nejaky naznak niecoho.

Mam tam jednu husku predpokladam podla podbruska ze je to samica ktora je velmi krotka a pritulna, a este je tam dalsia predpokladam ze tiez hus ta nie je az taka krotka ale je ticha a skromna a podbrusko ma skoro az po zem rovnako ako ta prva krotka.

prikladam posledny obrazok mix troch priebeznych o mojom tzv favoritovi. kedze som chcel povodne 5x sivych a 5 bielych ale zial biele nemali vobec tak som si vsimol pri kupe ze jedno husatko je svetlejsie ako ostatne tak to som zobral oznacene je na poslednom obrazku este ked boli vsetci 10 bol viditelne svetlejsi ako vsetky ostatne husata. neskor ked sa operovali tak jediny mal svetlosive az biele perie na stehnach zatial co vsetci ostatni mali sive, tretii obrazok tam zobrazuje ako vzyera aktualne, okrem toho ze kresba peria je ina ako ostatnych ma kazde pierko viac biele a okrem toho ma trochu chochol na hlave, podla info by to mal byt tiez gunar, zvlastne je ze ho tento gunar neodhana iba tych ostatnych dvoch ale zrejme je tiez.
vyzera to ze su dvaja bezny sivy, jeden hlavny sivy a jeden tento moj favorit bledsi a dve standardne sive husky.

z 10ich jedna mala huska uhynula, mala predtym uraz ale vyzerala ze sa z toho dostane a po 4 tyzdnoch uhynula. tri dalsie take slabsie sme zabili v oktobri (jeden mal dolamane kridla od urazu) ale kedze sme nevedeli vtedy 100% urcite pohlavie, nakolko ani moji rodicia ani stari rodicia nevedeli s istotou povedat kedze naposledy chovali husi cca 30-40rokov dozadu az teraz ja som s tym znovu zacal.

3.2.2019 00:14

Jestli se v bazénku 2 husy snaží pářit a bijí se, tak jsou to nejspíš skutečně houseři, protože pár by se spářil a dvě husy (falešně) taky. S určení pohlaví podle toho sexuálního chování už snad máte jasno, já si myslím, že uvedené pohlaví sedí, dominantní jedinec je jistě houser, světlý-také, a jestli se dva zbývající šedí prali, jsou houseři. Husičky bývají tišší a mírnější, neútočí na všechno jak houseři a málokdy jsou agresivní, to snad jen při obraně hnízda, potomstva. To pohlaví bych už asi dál nerozebíral, podle mě máte prostě určitě 4 housery a 2 husy.

Váš houser favorit, ten světlý, se pro chov vzhledem k plemeni huse landeské nehodí, kvůli bílému peří a světlému zbarvení jako housete. Bude to leucismus (zesvětlení-mutace) nebo v minulosti přikřížení něčeho bílého. Jde vidět, že je světlejší, ale kdybychom to třídili podle toho standardu, kvůli bílému peří by měl jít z kola ven. A ten chochol, to pokud vím k landeským husám nepatří, má znaky pomořanské husy, i to zesvětlení tomu napovídá, i chocholka. Tohoto bych vyřadil, jestli ho máte rád a nechcete sníst, tak prodat. Bílé peří je u landeských šedých nepřípustná vada, ačkoli existuje u landeské husy i bílá forma (v ČR a SR se běžně nechová).

U toho šéfa (dominantního) se mi trochu nelíbí to, jak píšete o výraznějším rozevření ocasu. Nemám u sebe teď aktuální vzorník, abych Vám pomohl zjistit, jaké velké požadavky se přímo kladou na ocas a jeho uzavření, ale jestli ho má pořád roztažený do široka, tak by to měla být vada, má být sice širší, ale ne zrovna rozevřený. Případně označte mi foto, na kterém je ocas toho housera, abych viděl, jak moc rozevřený. Vaše husy osobně neznám a od sebe těžko poznám, ale na fotkách vidím i nějaké pěkné ocasy. Na fotce 2., husa nejvíc v popředí, u té vidím hezčí a pevnější ocásek než u té kousek za ní (myslím tu s právě zvednutou nohou, jde za tou první), ta ho má takový dosti široký, což se mi moc nelíbí.
Ještě pozor na nesení ocasu, má být nesen vodorovně, u husy na 1. fotce (skloněná hlava, v popředí) se mi zdá, že je nesen výše, na 7. fotce vidím taky u jedné zvednutí ocasu, u jedince, který nejde vidět celý, asi husička, v pozadí vpravo. A vidím to i na 5. fotce. Zdá se mi, že je to jedno a to samé zvíře. Příkladnější nesení ocasu má jedinec na fotce 6. (od pohledu asi houser), předpokládám, že jde o stejné zvíře jako na fotce 4. v popředí.
Ale otvírání a zavírání ocasu, to je rozsáhlé téma, to husy umí ovládat, třeba při letu ho používají hlavně jako brzdu (myslím teď svoje letce češky, ne landeské těžké husy). Tam je důležité to, jak ho husa nosí běžně, a ne při přistávání nebo po nějaké bitce, kdy ocas prostě spolu s křídly roztahuje a pak si ho nesrovná. Ale tady ve zmíněných případech to vypadá spíš na trvale horší tvary ocasu.

Tento zmíněný pro hezké nesení ocasu vypadá na docela pěkného mohutného housera, líbí se mi mohutnost, délka krku, tvarování peří a mohutnost hlavy, ale protože jak jsem psal, nepoznám od sebe jednotlivá zvířata nebo jen zatěžko a tak se mi velice těžko soudí, co je lepší. Kdybych viděl každé zvíře (označené) v více pozicích, tak by to šlo rychleji. Jak na výstavě.
.
Podbřišek je plemenný znak landeských, správně má být dvojitý, takže dva stejnoměrné podbřišky vedle sebe, ne jeden na boku nebo uprostřed. U obou pohlaví se vyskytuje. Při snášce se u husy zvětší, vyvíjí se s věkem zvířete. Aby se správně vyvíjel, musí být zvíře dobře živeno během růstu. Mám tady doma poněkud starší Vzorník plemen drůbeže (F. Tuláček a kol.), kde je jednochý nebo chybějící podbřišek u těchto hus považován za nepřípustnou vadu. Hezky utvářený podbřišek vidím u husy v popředí na 7. fotce a na 4. fotce u husy v pozadí vpravo. Je to taková ošemetná věc i při posuzování, hodnocení podbřišků hus patří k velice náročným úkonům, husy je rády skrývají (stahují), když se něčeho leknou. Tady mám výhodu, že jsou fotky z domácího klidu, kde by měly být podbřišky uvolněné.
Když se bude přebírat, tak přednost před šířkou ocasu by měl mýt důležitější znak podbřišek a nepřítomnost bílého opeření. Až pak se hledí na ocasy. Máte pěkné mohutné husy, všechny vypadají jako zdravá zvířata schopná dalšího chovu, dobře živená.

Tak teď si tady hraju na posuzovatele , ale mám se ještě co učit. Škoda, že husy nekroužkujete a neúčastníte se výstav, tam to posuzují skuteční posuzovatelé s teoretickými i praktickými zkušenostmi. Moc škoda, že Vaše husy nevidím živě na vlastní oči, to značně pomůže. Bohužel se to nestane. Děkuji za ty fotky, dosti mi pomohly, akorát by se mi ještě hodilo vidět podbřišky všech tří postupujících houserů tedy mimo světlého, myslím tím fotky zepředu, pro názorný příklad vkládám takovéto fotky svých českých hus, něco takového bych si představoval. Jestli chcete, aby byly i husy předmětem hodnocení, tak můžete jejich podrobné focení řešit taky, ale psal jste, že si chcete husičky nechat ty dvě tak jak jsou. Případně mi na dalších fotkách, pokud utvoříte, označte třeba číslem nebo jinobarevnou tečkou každého ze tří zbývajících houserů. Pomůže mi to při srovnání. Jestli vyjdou ti houseři s ohledem na podbřišky všichni tři nebo dva, tak pak budu soudit podle dalších znaků jako je celková mohutnost a utváření hlavy nebo krku, který je lepší.
Omlouvám se, že z toho dělám takovou vědeckou práci, ale takto se jen snažím přes internet Vám pomoct co nejvíce s domácí selekcí, vidím, že s výběrem zvířete do chovu podle standardu nemáte zkušenosti, proto se snažím poradit a beru to hodně vážně.
S pozdravem
Jakub Erlec, nadějný mladý chovatel ZO ČSCH v Litovli, umístění na druhém místě v 50. ročníku mezinárodního kola Olympiády mladých chovatelů v Praze-v odbornosti drůbeže.

3.2.2019 05:52
Erik Rosario

XXX.XXX.195.88

dobry den, dakujem za rozsiahlu odpoved. predpokladal som ze potvrdite 4x houser, ono totiz to v oktobri ked sme "redukovali" stavy tak sme chceli nechat iba jedneho gunara a dve-tri husi zial nevedeli sme to presne urcit ako som spominal. a moj otec, ktory vyrastal na dedine ale husi videl na zivo velmi davno tvrdil ze tam gunar vobec nie je, a nakoniec su tam az 4. a moji stari rodicia, ktori uz maju po 80ke tiez nevedeli urcit na 100%

okrem husi mam aj kacice zatial pekinske biele (1+3) a zopar sliepok vsetko prvy rok, podla moznosti a dostupnosti chcem dokupit aj ine plemena, neide mi o vystavne kusy vystav sa nechcem zucastnovat. V dome a na pozemku sme prvy rok (detstvo som travil u starych rodicoch pri zvieratach), podarilo sa kupit akurat zopar zvierat (nemam auto nesoferujem, pracuje sa na tom - dlha story)

este z cias bytu som sa dostal ku chovu skreckov (trochu mensie zviera ako husi :) ) a tu pracujem na teoriach odchovu spajania delenia farieb, ktore som konzultoval aj s profesorom genetiky zvierat, hovoril mi, ze to iste robili aj oni 60-70tych rokoch s dobytkom a pod., Ja som odchoval niekolko generacii a zatial 31 farieb/kombinacii farieb. taketo nieco by som chcel aj pri mojich hospodarskych zvieratach a preto ma prave zaujalo netypicke zfarbenie aj tohoto svetleho husata a tiez ten chocol na hlave a doteraz sledujem a hladam ine farby husi, zial az tak vela ich nie je. okrem sivej landes tolouse je biela ceska, slovenska, endmeska, a potom tie strakate pomoranske. videl som nejake bezove a nejake svetlosive az strieborne vsetko je od Anser anser. nevidel som nikde tmavohnedu alebo ciernu co je zvlastne ze sa doteraz neobjavili iba pri nahodnom krizini s Berniklou - Branta canadensis ale tieto hybridy su neplodne, skoda :(

ako vidim a citam rozne clanky hlavne na SK a CZ vacsina chovatelov uprednostnuje "ciste plemena" mne sa prave pacia rozmanite farby a kombinacie ich spajanie alebo delenie, zial neviem najst ziadne informacie ktore presne potrebujem co sa tyka genetiky nakolko pri skreckoch je to rychle testovanie v praxi ale pri hospodarskych zvieratach to bude niekolko rokov. Zatial co nehodiace a medziproduktove skrecky idu do obchodu, deti maju velky vyber z mnozstva farieb, vyradove kusy hosp.zvierat pojdu u nas na pekac ako sa hovori :) aj ked to nemam rad a zabitie hociakeho zvierata zatial znasam trochu tazsie, zial nemozem si ich nechat vsetky a predavat ich dospele tiez nechcem. Mam predat za par eur moje domace odchovane bio zvierata niekomu kto ich bude este tyrat nutenym dokrmom a potom ich zabije?

napriklad som sa niekde docital ze cholmogor je krizenec husi labutej Anser cygnoides a bielej Anser anser kedze krizenim tychto dvoch druhov husi vznika plodny hybrid a teda je mozne rozdelenie plemena cholomogor na opatovne dve alebo viac plemen krizenim s ne-cholmogor jedincom. samotny cholmogor sa mi az tak nepaci kvoli tomu velkemu laloku a tomu "knob" na cele u gunarov.

a mozno sa pytate preco tie velke plemena? pretoze ak odsuhlasim zabitie nejakeho moho zvierata tak uz nech to stoji zato, preto zvazujem prepelice kde ich treba zabit niekolko ak chcete nakrmit rodinu na oslave. Radsej zabit jednu 10kg hus ako 3x 4kg.

este prikladam fotku z leta, prave ten biely ked bol maly. a este druha tiez zo vcera az netypicky krotka a pritulna hus (to by mala byt prave ta vacsie samicka z tych dvoch) gunarom to nevadi a chodia na blizko ale chytit sa nedaju. v pripade ze sa objavi u nas niekto cudzi tak robia neskutocny cirkus a hluk. Ani moji stari rodicia nechapu ako moze byt hydina ktoru chovali cely zivot takto krotka, sliepky tiez sa tulia ku mne nie vsetky, kacice nemame od prveho dna tie sa boja najviac.

3.2.2019 08:49

Dobrý den,
Teď jsem tedy pochopil, že vyhledáváte spíše barevné odchylky, než čistokrevnost. Jestli se ohlížíte po nějaké zajímavé barvě hus, tak třeba modrá nebo strakaté varianty jsou velice poutavé a zajímavé barvy. Pokud si pamatuju dobře, u hus existuje tedy ta barva šedá (divoká), bílá, modře divoká, modře divoce strakatá, divoce strakatá, žlutě divoká, možná i žlutě divoce strakatá, pak ještě zbarvení hnědě divoké-což je ale husa labutí. Barevné husy jsou zajímavé a jestli máte nadšení pro barvu, můžete zkusit hodit do chovu to barevně netypické zvíře. Ale nemyslím, že po tomto houserovi spolu se standardními husami odchováte příliš něco zajímavého, spíš možná mladé s nějakým vadným bílým pírkem, které sníte, protože zas tak příliš zajímavé nebude.
Jestli chcete po tomto houserovi docílit zajímavě zbarvených housat, tak si k stávajícím dvěma šedým husám přikupte jednu bílou nebo strakatou husičku, třeba klasickou brojlerovou husu na bázi německé nosné nebo husu pomořanskou strakatou (ta je asi vhodnější), a nebo jestli koupíte husu českou chocholatou. Pak můžete odchovat zajímavé mladé. Některé mají tmavou jen hlavu, jiné zase fleky po celém těle, mohou být i ty chocholy. Ten zesvětlený houser nese některé znaky pomořanské husy, zvláště ta mohutnost, náznak chocholu, vidím ho tam sice z boku, ale má pravděpodobně jednoduchý podbřišek. Jestli je to 50% pomořan po jednom rodiči pomořanská divoce strakatá a po druhém landeská šedá, tak je možné, že některé z housat bude mít na sobě bílé peří, třeba krk nebo ruční letky. Jestli ale ten houser má menší podíl pomořanské strakaté, tak se tím méně pravděpodobně objeví zajímavě zbarvené potomstvo. Můžete to tento rok zkusit s tím světlým houserem a dvěma husičkami, pokud se nic zajímavého nevyvede, tak potom na podzim můžete přikoupit jinobarevnou husu, po které se vylíhne mix barev.
Já sám jsem fanda čistoty plemen a je to i většinový názor chovatelů, ale taky mám rád zajímavé barvičky. Proto jsem si koupil od strýce zajímavě zbarvenou husu česká x štajnbašská, finální zbarvení modře divoce strakaté a teď čekám, co bude mít s českým houserem za mladé. Samozřejmě se věnuju čistému chovu českých a výstavám, toto je jenom zpestření.

3.2.2019 16:01
Erik Rosario

XXX.XXX.195.88

ano spravne ste to zachytili prave pre to som si vybral aj toto husatko, ze ako su tieto husi pribuzne neviem, kupoval som ich od jedneho pana ktory sa venuje hlavne liahnutiu hydiny, ked som tam bol tak mal tam asi 30-40 malych husat vsetky boli iba taketo a kedze nemal biele vobec tak som zobral aspon jedno ine, nepodarilo sa mi ani potom na burze zohnat biele k nim.

Vasa huska je pekna zaujimava a urcite rad uvidim mlade :) tiez ukazem moje ak samozrejme nejake budu

Co sa tyka genetiky ak ide o nejaku recesivnu mutaciu farby a husi to nemaju tak iba mladata budu nositelmi ak by to niektora mala tak sa mozu objavit husata podobne resp. aj ine. uvidime.

Z mojej praxe som mnohokrat musel pristupit k rozmnozovaniu surodencov aby som spojil recesivne geny a dostal tak vyslednu kombinaciu, potvrdil mi to aj spominany profesor ze to robili tiez, okrem pozitivnych faktorov ako je spojenie recesivnych genov to ma aj svoje nevyhody a tiez moznu znizenu plodnost alebo uplnu sterilitlu, takze preto potrebujem zistit co najviac informacii aby som sa nedostal po 3-4 rokoch k tomu ze vysledne zvierata budu krasne ale neplodne.

3.2.2019 18:31

Pozor na to křížení vlastních sourozenců, to je cesta do pekel. Pro ukotvení mutace se kříží rodič a potomek. Sourozenecký odchov může utrpět zvláště u těch hus zdravotní obtíže. Ale tak je třeba možné, že ten pán měl třeba 3 husy a housera a ty husy mohly pocházet od více chovatelů, takže je šance, že máte polo sourozence, což je podobné spojení jako rodič s potomkem, není tolik rizikové. No uvidíte, jak to dopadne, ale zkusit to můžete. Snad se napoprvé nic nestane.
Jinak moje strakatá husička je vysezená mámou husou českou a pod ní a otcem štajnbašským vyrostla. Tedy je jisté, že bude sedět a věřím, že mi vysedí housata, samozřejmě je budu pak fotit, tak uvidíte, jaká budou. Pak budou i v nabídce na prodej, protože husy nemám na zabíjení, to dělám jenom v případě nějakého jejich zdravotního problému. Husy mám na výstavy.Škoda, že jste až ze SK, jinak byste si mohl pak ode mně vzít nějakou strakatou mladou husičku, kdyby se líbila. Ale budou to 75% české husy, takže to možná budou skoro celé bílé husy, akorát že jako mladé šedivé, pak zesvětlají. Nechám se překvapit.
Přeji hodně zdravých a barevných mladých.

3.2.2019 18:55
Erik Rosario

XXX.XXX.195.88

su krasne, zlatucke, ale oni su mensie ako Landesky ze? pokial som nasiel spravne info tak Landes je stredne a ceske husi su male plemeno.

co sa tyka krizenia rodicov a surodencov tu mam svoje teorie ktore overujem. ak mate jedinca s recesivnymi genmi potrebujete aby jeho recesivne geny boli podporene aj druhym jedincom inak kazdy jeden potomok bude iba nositel ale recesivny gen sa neprejavi. Ak sa spoji rodic s oboma recesvinymi genmi s potomkom ktory je nositel bude 50% potomstva s oboma recesivnymi a 50% nositelmi (podla toho aky gen z dvojice da potomkom ten nositel)

pri krizeni dvoch surodencov potomkov nositelov je 25% ze dalsia generacia nema vobec recesivny gen, 25+25% je nositelom (nelisia sa od tych prvych 25%) a iba 25% bude potomkov s prejavenymi znakmi recesivneho genu. co moze znamenat ze z 8 husi napriklad by mali byt 2 inej farby, ale moze to byt aj 0 alebo 8.
tu ak si rozoberieme 50% pri krizeni s rodicom a 25% medzi sebou je jasne ze by sa oplatilo ist cestou potomok+rodic.

co napriklad robim ja pri skreckoch a preto zistujem info u hydiny je ze mam 4x recesivny gen farby a 3x dominanty gen (2x vzor a 1x farba) a tu ak spojime dvoch rodicov kde obaja maju ine recesivne farby (ine znaky zatial velmi nemame ale teoria je rovnaka) tak ich potomstvo je povodnej farby kedze nie su vzajomne podporene geny toho druheho rodica. a tu je potrebne spojit potomkov aby sa v jednom jedincovi naraz spojili obe farby.
aktualne mam zopar parov kde nesu 4 farby a teda sa rodi 16 rozne vyzerajucich farieb co sa da este znasobit domimantnymi vzormi.

informacie ktore som pocas niekolkych rokov zbieral overujem v praxi, preto sa zaujimam aj o to ze ktora farba znak su dominantne, recesivne. kedze pri hydine to je vzdy na dalsi rok a nemozem si dovolit chovat naraz velmi vela jedincov. takze nemozem ist tou istou cestou ale iba priblizne.

dolezite zistenie bolo aspon ze husi z povodnej divej husi a labutej sa mozu krizit a budu dalej plodne, ale kacice z povodnej divej a pyzmovej uz maju neplodneho hybrida. toto su pre mna dolezite informacie.

chystam sa tento rok, dufam, ze sa podari, chodit po burzach aukciach vystavach a dokupit si zopar zaujimavych plemien hydiny a ked budu dospele tak nejake kombinacie dat dokopy a zvysok pojde zrejme do mrazaku. a mozno sa zastavim aj v CZ kedze inzercia u Vas ponuka veci ktore sa u nas nepredavaju.

btw, pre info, este mi zostalo 9 brojlerovych bielych sliepok z 21 kuriatok su z 31.5.2018 (kveten) cize maju 8 mes. zatial sme zabili iba velmi slabe vyradove kusy alebo az moc tucne jedince, sliepka mala 2.9kg po vypitvani a dnesny kohut zial nemohol ostat dlhsie mal 6kg v celku a 4.9kg po spracovani. tu by som tiez chcel nechat na jar vajicka od sliepok s beznym kohutom, bola tu taka tema, plno chovatelov infarkt obchadza pri pomysleni na to nechavat brojlery dlhsie, moje slepice uz znasaju, celkovo je menej vajicok ale mame aj od nich zopar vajec. su vacsie a svetlejsie dokonca skrupina nie je hladka ale trochu drsnejsia. uvidime otestujeme ked to nepojde tak nic. :)

18.2.2019 06:09
Erik Rosario

XXX.XXX.145.23

dobry den, pred tyzdnom sme oddelili dvoch gunarov na vykrm, zial ostali neskutocne agresivny a skoro vobec nejedli. tento vikend sme to s nimi ukoncili rovnako dopadol aj ten hlavny gunar a s dvoma huskami ostal iba ten svetly gunar. cakame stale kedy sa objavi prve vajicko a uplne sme ostali v soku ked sme nasli hniezdo s 8 vajickami. Vzhladom na to ze bolo na otvorenom priestranstve nebolo ho vidiet. vajicka boli spinave a zakryte. Vajicka som zobral dnu a umyl ulozil spickou dole. uz su v hniezde dalsie dve, celkovo zatial 10.

kedze sa tu dostavame do dalsej fazy celeho procesu mame trochu dilemma.

ostali sme v tom ze ten svetly je gunar a po odstraneni konkurencie sa ujme hlavnej ulohy gunara a samca pre tie dve husky, vajicka by mali byt ak vobec byt oplodnene este hlavnym gunarom. precital som si mnoho diskusii a clankov o odchove husat ale napriek tomu mam teraz zopar otazok:

1. su dve husi a jedno hniezdo, ktora ich znasa? obe naraz do jedneho ?
2. landesky vraj nesedia, ale ze maju moznost si sadnut ak v hniezde ostanu vajicka?
3. hniezdo je vonku, z jedne strany sme dali dosky aby sa k nim nedostali sliepky cez pletivo, mozu vajicka primrznut v tomto pocasi? 10C cez den 0C v noci? vraj ak niesu prasknute tak nie, a v prirode tiez v takomto case su bezne vonku, aj ked neviem ci na zemi priamo. uz by sa malo oteplovat ale hlasia este trochu ochladenie.
4. mame dat vajicka ostatne naspat do hniezda alebo do liahne?
5. mame spravene dve hniezda v domceku a do kazdeho sme ulozili jedno husacie vajicko (oznacene) aka je sanca alebo ako tam tie husi nalakat aby tam mali hniezdo, ak im zrusime hniezdo alebo zamedzime pristup do tejto casti, pripadne ich zavrieme do chlieva budu znasat do hniezda alebo ich iba vystresujeme, mame im spravit nejaky pristresok okolo sucasneho hniezda vonku?
6. kedze sme spravili radikalny krok a nechali uz len svetleho s huskami, ostal som v soku ked som videl ze si sadol do hniezda zbieral tam konariky. chodi gunar do hniezda? niekto tvrdi ze ano niekto ze nevie o tom. ak sme nakoniec ostali bez gunara tak je to ... Susedka hovori, ze ona ich podla hlasu stale pocuje ze to je gunar aj ked je ten hlas uz solo.

29.1.2020 15:04
Erik Rosario

XXX.XXX.198.64

Dobry den, po roku sa vraciam k tejto mojej teme, nakolko si nevieme uplne vysvetlit co sa stalo resp stale deje s nasimi huskami.

kto si pameta (alebo precita celu diskusiu) mali sme 6 husi troch gunarov dve husi a jednu husku kt. povodne vyzerala ako gunar kt. sa neprejavil. az ked sme odstranili dominantneho gunara sa mohol gunar prejavit. ano prejavil sa bola to hus kt. vysedela nasledne dve mlade. Susedka hovorila stale ze ona tam pocuje gunara. ostali sme cely rok 2019 v tom ze mame tri husi (kedze cca 50 vajec bolo neoplodnenych) a vsetky tri husi sedeli na vajickach a prave iba pod touto boli dve vajicka a husata (ci boli realne jej vajicka nemame uplny dokaz)

tento rok sme aj k jeseni kupili gunara ku ktoremu nam chovatel predaj aj hus kt bola s nim. cize sme mali parik + nase 3 landesky, vsetko prebiehalo v poriadku ziadne boje. Gunar si pekne viedol vsetky 4 husi bez problemov aj sa s novymi paril, videli sme vzdy iba z dialky nevedeli sme ktora z landesiek to bola.

aktualne kvoli vtacej chripke sme ich museli vsetkych 5 uzavriet do husina a zistili sme ze prave tuto svetlejsiu chocholatu gunar stipe a sikanuje vobec ju neprijma robi jej zle aj kupovana hus.

na teraz sme prave tuto oddelili od ostatnych a pozorujeme ze gunar so svojou povodnou huskou a dve nase sive uz su vsetci v klude akurat tato jedna im vadila.

ked si dam dokopy vsetky informacie znamenia atd. ja si nedokazem vysvetlit aky je problem s tymto zvieratom je to hus alebo je to gunar alebo nieco medzi tym????
susedka povedala ze je to gunar este ako husa, moji stari rodicia tiez vsetci komu sme to ukazovali, podla hlasu tiez. ale sedela na vajickach a vodila, dokonca sme raz videli ze pri pareni bola ona hore na husi namiesto gunara, doteraz ju gunar neodbijal a toleroval az teraz ked ide sezona rozmnozovania tak ju odbija tak ako vlani dominanty gunar odhanal tych zvysnych dvoch gunarov. povedal by som ze pitva ukaze co je zac ale to uz bude neskoro.

aktualne je sama alebo sam (teraz fakt neviem pohlavie) a ak bude nebodaj mat vajicko tak len potom bude sranda. stretli ste sa niekedy niekto s takymto niecim?

zial nic ine nam asi neostane iba ju z chovu vyradit kedze ani tak ani onak.

29.1.2020 17:15
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Nevim o cem přemýšlíte..houser,který husu nechce, bude ji stipat a ohánět,nemyslete si,že se spáři..nechte vzdy JEDNOHO nejsilnějšího housera a husy,které si vybere on sám,ostatni dejte pryč..jeden houser stačí..v hejnu bude klid a vejce dobre oplodněna..loni jsem musela prodat dvě nove mladé landeske husicky,houser je odháněl,z vajec by nic nebylo.. 4 husy jeden houser lehce zvládne..

29.1.2020 17:24

ančovička1 napsal(a):
Nevim o cem přemýšlíte..houser,který husu nechce, bude ji stipat a ohánět,nemyslete si,že se spáři..nechte vzdy JEDNOHO nejsilnějšího housera a husy,které si vybere on sám,ostatni dejte pryč..jeden houser stačí..v hejnu bude klid a vejce dobre oplodněna..loni jsem musela prodat dvě nove mladé landeske husicky,houser je odháněl,z vajec by nic nebylo.. 4 husy jeden houser lehce zvládne..

Houser mi v minulosti husu odháněl, protože se mu nelíbila, časem ji přijal, jak začala být svolná k páření.

29.1.2020 18:39
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Houser mi v minulosti husu odháněl, protože se mu nelíbila, časem ji přijal, jak začala být svolná k páření.

U nás ani čas páření nepomohl,houser měl ve svém haremu svých 5 oblíbených ,z toho dvě,tri favoritky, a 2 mladé, roční husicky nechtěl zblizka ani vidět..tak šly do služby jinam..😁maji se dobře..

29.1.2020 18:42

ančovička1 napsal(a):
U nás ani čas páření nepomohl,houser měl ve svém haremu svých 5 oblíbených ,z toho dvě,tri favoritky, a 2 mladé, roční husicky nechtěl zblizka ani vidět..tak šly do služby jinam..😁maji se dobře..

V mém zmíněném případě měl favoritku jednu
A pak jsem měl ještě druhý případ, kdy jsem měl doma do Vánoc mladou husu z jiného chovu, kterou houser a husy hrozně bili. Už byla prodaná, a 3 dny před jejím odvozem ji náhle všechny husy i houser přijali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík