Perličky a mladé

Perlička kropenatá / obecná / štětcovitá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2019 21:55
Kačík

XXX.XXX.153.25

Dobrý večer.
Měla bych malou otázku. Před cca 12 dny přestala perlicka snášet na původní hnízdo( co si sami vyhrabali) a kde od půlky dubna snášely. To při večerním průzkumu, které každodenně dělám, bylo řádně zahrabané a srovnané s okolím. O dva dny později, kdyz mě to bylo divné jsem byla dělat průzkum celého jejich rajónu a našla jsem v úkrytu pod maliníkem a za hromadou cihel( který tvoří dokonalou protivetrnou bariéru) vyhrabané hnízdo a v něm 5 vajíček. Nechala jsem ji je a ani jsem na ně nesahala. Dnes jsem šla kouknout pod výhonky maliníku a jejich stav je 9-10 kusů. Moje otázka jen zní, jak poznat, že z ních něco bude? Kdy zasedne? A nevadí, že celou dobu jsou vajíčka venku v důlků? Jak jsem psala výše jsou cihlami krásné kriti proti větru a skrz maliník jen tak nic neprotece , si myslím. Jen nevím zda něco nedělám špatně. Přeci jen jsem začátečník 🙂. Ještě jedna věc mě napadá. Tak týden před snaskou začaly spát úplně co to jde vysoko v koruně jabloně a do kurníku chodí jen přes den, když zmoknou nebo se najíst či odpočinout. Také se perlička začala " krákáním" přidávat ke " krákání" perlakovim. Myslim, že začalo v tu dobu tokání a páření. Je to možné? Předem děkuji za jakou koliv informační pomoc.

3.6.2019 10:42
ladd

XXX.XXX.34.42

Kačík napsal(a):
Dobrý večer.
Měla bych malou otázku. Před cca 12 dny přestala perlicka snášet na původní hnízdo( co si sami vyhrabali) a kde od půlky dubna snášely. To při večerním průzkumu, které každodenně dělám, bylo řádně zahrabané a srovnané s okolím. O dva dny později, kdyz mě to bylo divné jsem byla dělat průzkum celého jejich rajónu a našla jsem v úkrytu pod maliníkem a za hromadou cihel( který tvoří dokonalou protivetrnou bariéru) vyhrabané hnízdo a v něm 5 vajíček. Nechala jsem ji je a ani jsem na ně nesahala. Dnes jsem šla kouknout pod výhonky maliníku a jejich stav je 9-10 kusů. Moje otázka jen zní, jak poznat, že z ních něco bude? Kdy zasedne? A nevadí, že celou dobu jsou vajíčka venku v důlků? Jak jsem psala výše jsou cihlami krásné kriti proti větru a skrz maliník jen tak nic neprotece , si myslím. Jen nevím zda něco nedělám špatně. Přeci jen jsem začátečník 🙂. Ještě jedna věc mě napadá. Tak týden před snaskou začaly spát úplně co to jde vysoko v koruně jabloně a do kurníku chodí jen přes den, když zmoknou nebo se najíst či odpočinout. Také se perlička začala " krákáním" přidávat ke " krákání" perlakovim. Myslim, že začalo v tu dobu tokání a páření. Je to možné? Předem děkuji za jakou koliv informační pomoc.

Ač perličky nechovám, nevidím důvod, proč by z vajec nic nebylo. Je to stejné, jako když snáší bažant nebo koroptev. Předpokládám, že je to ve stínu, kam slunce nepraží a mrazíky již také nehrozí. Jediné co hrozí je, že perlička nebo vajíčka poslouží jako potrava nějakému predátorovi. Na vejce perlička zasedne, až bude mít naneseno tolik vajec, kolik v pohodě obsedne, to příroda zařídí. -Pokud tedy nenese do hnízda více samic. Zde na fauně se ale píše, že perlíčata odchovaná perličkou bývají hodně dívoká a že perličky perlíčata utahají v trávě mokré od rosy nebo po dešti (v Africe se zřejmě rosa nebo deště v době hnízdění perliček nevyskytují, takže perličky na to nemají vyvinutý instinkt). Perlíčata je tedy vhodnější odchovávat pod kvočnou.

3.6.2019 11:03
frikmon

XXX.XXX.164.72

Také radím perličky vychovat kvočnou nedají se svojí krotkostí a tichostí srovnat s těmi z líhně nebo z pod perličky-ty jsou doslova plašani jak bažanti. Jinak platí vše výše co psal Ladd.

3.6.2019 16:30
Kačík

XXX.XXX.153.25

Děkuji za cenné rady. Bohužel mám jen perláka a perličku nic dalšího co se kolem drůbeže týče. Budu muset skusit štěstí, zda to ona zvládne. Myslím si, že snad jo. Ona a její partner jsou od jedné paní a byly líhnutí pod kvočnou, tak snad je náhradní mamča něco naučila. Chci se ještě optat. Za cca 10 dní si jedeme pro 4 roční slepičky, druh Hempširky. Myslíte, že může být u perliček s tímto nečekaným návštěvníkem problem, co se týče hnízdění? A když zasedne, to pak na nich sedí čelich 30 dní v kuse? Předem děkuji za odpověď.

3.6.2019 17:52
frikmon

XXX.XXX.164.72

Jo tak to je jiná pokud máte pár tak perlička nanese vejce a podle svého uznání zasedne a jelikož je vychovaná kvočnou tak tím snadněji a pevněji. Ano bude sedět v kuse s drobnými přestávkami celých 26 dnů pokud bude moc běhat a chladit tak 27. Literatura i internet lžou kdy články píší nezkušení pisálci nebo neodborníci. Udaje jako inkubace 28,29 dní je hloupost. Mě osobně se vždy perličky líhly vždy přesně 26 den. U vás určitě ale nechytnete začátek inkubace takže spočítat to bude problém ale cca po daném období a Vaší úvaze začnete kontrolovat. Jo a nové slepice vždy bude problém ale jaký nikdo neví do předu-záleží to na zvířatech a mnoha ostatních faktorech.

3.6.2019 18:00
Kačík

XXX.XXX.153.25

Strašně moc děkuji. Takže až zasedne, tak počítat s 26 dny. Ještě se optam. Je možné vůbec pak chodit k nim do výběhu. Jen aby se mě třeba nelekla a přestala potom na nich sedět. A co reakce pak perláka nebude je bránit a tím pádem být na mě agresivní? Předem děkuji za odpověď.

3.6.2019 18:13
frikmon

XXX.XXX.164.72

Ano až zasedne tak 26 dní. Chodit do výběhu můžete a i když se lekne tak hnízdo neopustí pokud při větším vyplašení ano tak se rychle vrátí ale zrovna perlička může dlouho courat perličí vejce jsou na to biologicky uzpůsobená a dlouhé chlazení již od 6 dne potřebují. Perlák by agresivní být neměl jsou to dost plaší ptáci vůči lidem ale pokud ano tak se bude jen zřejmě naparovat a jen tancovat ale že by šel po vás to ne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.6.2019 18:21
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kačík napsal(a):
Děkuji za cenné rady. Bohužel mám jen perláka a perličku nic dalšího co se kolem drůbeže týče. Budu muset skusit štěstí, zda to ona zvládne. Myslím si, že snad jo. Ona a její partner jsou od jedné paní a byly líhnutí pod kvočnou, tak snad je náhradní mamča něco naučila. Chci se ještě optat. Za cca 10 dní si jedeme pro 4 roční slepičky, druh Hempširky. Myslíte, že může být u perliček s tímto nečekaným návštěvníkem problem, co se týče hnízdění? A když zasedne, to pak na nich sedí čelich 30 dní v kuse? Předem děkuji za odpověď.

K tem novym slepicim. Nikdy, opakuju NIKDY nepridavejte ke stare drubezi novou, aniz by nova prosla karantenou, tedy minim tyden je mejte oddelene. Jen tak se vyhnete pripadnym problemum. Lepe pockat a vedet, ze nove kusy jsou ok a nenakazi mi starou drubez, nez pak plakat nad rozlitym mlekem.

3.6.2019 19:29
Kačík

XXX.XXX.153.25

Děkuji. No slepicky, co jsem si chtěla pořídit, jsou roční Hempširky. Takže když už jim je tolik, tak snad už žádnou nákazu by neměli mít. No nevím? Právě před hodinou jsem mluvila s panem a radši je pustila dalším kupujícím. Nechci dělat perlickam šoky. Sotva si za ten měsíc zvykla na nové prostředí ( sousedovic vlčák, nás zvědaví kocour a naší dvě feny). Takhle jim zajistím aspoň maximální klid.

3.6.2019 19:30
Kačík

XXX.XXX.153.25

Jináč perlák už se naparuje někdy i sem tam teďka.

3.6.2019 21:24
petan83

XXX.XXX.33.11

Perlicky jsem choval 5 let, z toho si je lihnu sam 2 roky v lihni a vzdy se zacnou lihnout 26. den (vetsina) jak se pise jiz vyse, nejpozdeji par opozdilcu 27.den. Nez jsem zacal lihnout v lihni tak predchozi 3 roky mi nikdy zadna perlicka nezasedla a to sem jim mel i 50, takze jestli vam zasedne a vysedi tak budete mit stesti, ale muze se treba povest. Plati i to co jiz vam psali, ze perlicka vam mlade venku utaha v mokre trave. Male perlicky jsou hodne nachylne na teplotu a nesmi se namokrat, jinak vam rychle odejdou. Co se tyce perlaka, myslim ze agresivita neni na miste, perlak se chce jen parit ale podil na vychove kurat nema a predpokladam ze to, ze perlicka zasedla ho vubec nezajima.
Jestli vam zasedne, misto nejak zabezpecte a zabrante zmoknuti, i 2-3 tydeni kuratka jsou porad na teplotu hodne citliva, a to i na pruvan, nacepiri se a rychle to vzdavaji ale o to uz by se mela postarat matka aby se to nestalo.
Hodne stesti v chovu, perlicky jsou uzasna drubez, pristi rok se k nim vratim ale momentalne z kapacitnich duvodu jsem musel chov ukoncit.

9.6.2019 21:50
Kačík

XXX.XXX.153.25

Dobrý večer.
Dnes jsem zjistila, že má perlička 16 vajíček v hnízdě. Je možné aby zasedla takovéto množství? A kdZ zasedne bude v noci spát na stromě nebo vajíčka chránit svim tělem na zemi? Předem děkuji za odpověď.

9.6.2019 22:13
Babička

XXX.XXX.92.150

Loni nám sedla perlička na 18 vajec ve chlávě v korytě.Vyseděla 16 perličat,
2 vejce byla čistá.Seděla vzorně,po vylíhnutí byla hrozně divoká a 6 jich postupně
usmrtila,zbylá jsem jí sebrala a odchovala pod žárovkou doma.

10.6.2019 06:43
Kačík

XXX.XXX.153.25

Děkuji tak uvidíme. Ještě se optam. Jak intenzivně na nich seděla? Seděla na nich i v noci? Mě pořád litá s perlakem na strom, tak nevím zda už na nich sedí. Děkuji za informaci.

10.6.2019 07:05
maxichov

XXX.XXX.146.1

Kačík napsal(a):
Dobrý večer.
Dnes jsem zjistila, že má perlička 16 vajíček v hnízdě. Je možné aby zasedla takovéto množství? A kdZ zasedne bude v noci spát na stromě nebo vajíčka chránit svim tělem na zemi? Předem děkuji za odpověď.

POKUD SEDNE TAK SEDÍ I PŘES NOC

11.6.2019 09:57
ladd

XXX.XXX.34.41

Kačík napsal(a):
Dobrý večer.

Vždyť by se vejce do rána zachladila a zárodky odumřely. Přečtěte si něco o inkubaci vajec. - V sekci články zadejte do vyhledávače líhnutí.

12.6.2019 13:28
Kačík

XXX.XXX.153.25

Dobrý den.
Tak v pondělí večer už perlička nebyla u perláka přenocovat na větvy. Byl na ni sám. Předpokládám, že už zasedla. Také není ani přes den moc vidět. Uvidíme tedy 7.7 zda nějaké drobátko bude s perličkou běhat po výběhu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík