Dal som odkaz, lebo vzdelávať sa treba celý život. Ak má záujem, prečíta si. Ja veľakrát hľadám informácie na zahraničných stránkach, lebo na našich československých nie je dokopy nič, čo je pre mňa v terajšej fáze poznania podstatné. Veľa zavádzajúcich informácií, polopravdy a hlúposti. Môžem pár citovať: v domácich podmienkach nemôžete dosiahnuť znášku ako vo veľkochove, nosnice sa pod 0st. C nenesú (pravda: nesú sa lepšie, ako v lete, ak sa dobre kŕmia a svieti sa), mladé sliepočky (K1,K2) potrebujú viac lyzínu a menej metionínu, nosnice naopak (pozrite sa na zloženie profesionálnych zmesiek)... Naši výživari stále robia zmesky na úrovni 15.2% proteínu, niektoré sú lepšie-okolo 16%. Neviem, či je to naschvál, aby ľudia doma fakt nedosiahli výsledky ako vo veľkochove, alebo to nevedia. Prečítajte si návody na odchov a chov nosníc napríklad dekalbpoultry.com, aké sú potrebné hladiny bielkovín pre jednotlivé štádiá, také biele sliepočky vyžadujú v dospelosti okolo 17.2-17.8% proteín. Nezoženiete takú zmes a potom nemáte deklarované výsledky, ako sa píše v návodoch na chov. Ale ono ich dosiahnuť ide aj v sparťanských podmienkach, ako mám ja, kľudne pri -20st C.
V suchom stave by som tých 10% mlata primiešal, ak je to vlhké, môže to v rozumnom množstve použiť na navhlčenie míchanice. Predsalen to má 24% obsah proteínu...
Najvačší problém mlata, sladového kvetu a pod. pre hydinu je to, že majú nízku metabolizovateľnú energiu, malú objemovú hmotnosť, aj keď majú veľa bielkovín. Obsah vlákniny je dôležitý, ale menej, aj tráva má veľa vlákniny. Sliepka môže kvoli malému žalúdku a črevám prijať obmedzené množstvo krmiva, ktoré musí byť koncentrované. Ak budete kŕmiť sladový kvet, mlato..., môžete mať vajec dosť, ale budú malé, sliepka prijme málo energie. Preto sa to sliepkam nekŕmi. Prasaťu ak nestačí kŕmna dávka 1.5kg a prijme také krmivo s nízkou energiou, tak mu nerobí problém prijať 2kg krmiva-myslené obrazne...