Slepice u potoka

Dominant
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2020 10:24
klarka6526

XXX.XXX.24.1

Zdravím všechny chovatele a znovu se na vás obracím s prosbou o nějaké rady.
Z důvodu místa v kurníku jsme zredukovali původních 5 slepic + kohout na 4 slepice. Jelikož jich je málo a začali být až přátelské, zkamarádily se se psem a prelítávají mi plůtek výběhu, rozhodli jsme se, že půjdeme cestou volného chovu po zahradě a postavíme voliéru, kdyby je bylo potřeba někdy zavřít.
K mým dotazům. Na zahradě máme přírodní potok a rybník, slepice tráví většinu času hrabáním v potoce, nejspíš je tam hrozně moc živočišné potravy. Stane se jim něco, když se budou pořád máchat v té vodě (trošku bahně)? Mají špinavé nohy a zobáky od bahna. Je potřeba je pravidelně odčervovat při takovémto způsobu chovu?
Zároveň mi každý den snášely 4 vejce, včera k tomu přidaly další 2 bez skořápky do trávy. Přemíra bílkovin? Jak je krmit, když se takhle ládují u potoka? Mají krmnou směs ad libidum, grit a skořápky taky. Teď jim přilepšuje jen moje malá dcerka, která jim pěstuje listovou zeleninu. Vitamíny a minerály přidáváme jen občas, do vody dáváme Acidomid. Peču vlastní chléb z žitného kvasu, tak pár krajíčků suším, ale dávám jen vyjímečně. Než se pohybovaly po celé zahradě, dostávaly občas maso, kefir, různou zeleninu, celé zrno. Teď jsem toto omezila.
A poslední dotaz. Lze je vychovat důsledným odháněním, aby se držely na své půlce zahrady a nechodili mi kolem domu, kde si hrají děti? Teď se o to snažím, tak doufám, že to není marná snaha :-)
Všem předem děkuji za reakce a přikládám foto pro představu.
Klára

4.6.2020 13:16
Meelek

XXX.XXX.224.78

Taky je chovám u potoka, neodcervuju, neřeším. Nekrmil bych takhle velký slípky imrvere.
Krmim ráno zhruba litrem nakliceny pšenice, ječmene a trochu kukuřice, plastinu pro 22ks a 4 ks perliček.. Večer zhruba půlku toho co ráno, na přivolání do kurníku. Napriklad

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2020 14:11

chceš vycvičiť sliepky, aby bez plotu neprekračovali "tenkú červenú líniu" a nechodili do dvora k domu? Ak sa ti to podarí, daj vedieť prosím, bez ohľadu na vzdialenosť sa prídem na ten zázrak pozrieť.
K tomu kŕmeniu. Ak by som mal 5 sliepok a oni taký výbeh ako u teba, nedal by som im od jari do jesene nič, len za hrsť pšenice denne. V zime normál kŕmenie.

4.6.2020 14:59
klarka6526

XXX.XXX.24.1

Vím, že to asi zní legračně, ale pokaždé když se dostanou za ten okrasný plůtek uprostřed pozemku, dcera nebo já je jdeme popohnat zpátky dozadu. Jsem na mateřské a do zahrady máme francouzské okno. Slepice už docela chápou o co mi jde, pes taky začíná rozumět, co znamená "kšá holky kšá" a chodí se mnou. Šlo mi jen o to, jestli když má člověk trošku čas se věnovat tomuhle usměrňování, je možné je něco naučit? Nepřijdou mi tak hloupé, ale zkušenosti s ptáky mám pouze s papoušky a i andulku lze lecos naučit :-) berte mě a tenhle dotaz trošku odlehčeněji, předpokládám, že když nebudu na zahradě, budu potřebovat voliéru, abych neměla slepice na terase...
Krmnou směs tedy dokrmím a přes léto dávat nebudu. Budu krmit ráno a večer celým zrnem pšenice, občas něco naklíčeneho a tu listovou zeleninu.

4.6.2020 16:11

klarka6526 napsal(a):
Vím, že to asi zní legračně, ale pokaždé když se dostanou za ten okrasný plůtek uprostřed pozemku, dcera nebo já je jdeme popohnat zpátky dozadu. Jsem na mateřské a do zahrady máme francouzské okno. Slepice už docela chápou o co mi jde, pes taky začíná rozumět, co znamená "kšá holky kšá" a chodí se mnou. Šlo mi jen o to, jestli když má člověk trošku čas se věnovat tomuhle usměrňování, je možné je něco naučit? Nepřijdou mi tak hloupé, ale zkušenosti s ptáky mám pouze s papoušky a i andulku lze lecos naučit :-) berte mě a tenhle dotaz trošku odlehčeněji, předpokládám, že když nebudu na zahradě, budu potřebovat voliéru, abych neměla slepice na terase...
Krmnou směs tedy dokrmím a přes léto dávat nebudu. Budu krmit ráno a večer celým zrnem pšenice, občas něco naklíčeneho a tu listovou zeleninu.

Co člověk, to názor. Zvláště u foxe, že..... Moje slepice mají směs N1 a pšenici celoročně ad libitum, k tomu jsou skoro celé dny na zahradě a nemám dojem, že by se měly extra luxusně. Takže spíše omezte různé doplňky navíc, pokud mají na ploše zelené a možnost sběru živočichů. le ani ti nebudou věčně v neomezeném množství, ikdyž v likvidaci hmyzu, bezobratlích a jiné havěti vynikají hlavně pižmovky. Vejce bez skořápky může být známkou přemíry bílkovin a rychlé tvorby vajec, ale pokud jsou ty vaše (asi) hybridky mladé, tak se to stát může. Nešílel bych z toho, pokud to nebude pravidlo. Pokud jde o výcvik, jsem skeptik, jakmile tu možnost mít budou, půjdou kam chtějí. On i ten pes, když je vycvičen a pán nepřítomen, dělá spoustu věcí, které si pod pánovým dohledem nedovolí Takže nechcete-li míti posr....anou terasu, pak prostě nějaký ten plůtek je řešením. Pokud mají slkepice spoustu zábavy, podnětů a zeleného ve svém výběhu, nebude je to lákat za plůtek. Pokud je ale "vymazlíte", tak za něj budou chtít, pokud vás tam uvidím, protože to pro ně bude známka možného získání nějaké dobroty.
jinak jednou za rok odčervením nic nezkazíte. Já před nasazením kvočen odčervuji a při té příležitosti odčervím vše. pokud mají přístup na volno k rybníku a potoku, kde mohou být i vodní ptáci, pak bych jednou ročně odčervil. Ušetříte si práci a dotazy s možnými zdravotními problémy do budoucna.

4.6.2020 17:27
klarka6526

XXX.XXX.24.1

Jsou to 4 hybridky Dominant, koupené jako kuřice těsně před snáškou zhruba před měsícem. Roznesly se už všechny, už týden mám každý den 4 vejce. Včera to bylo 6 vajec (2 bez skořápky). Šlo mi jen o to, abych je nepřežírala, po celé zahradě běhají poslední 3 dny, předvčírem jsem od jedné měla 90g vejce...tahají jednu žížalu za druhou, trus mají teď místo tmavě zelené až do černa. Přirovnala bych to k tomu, když jsem krmila psa metodou Barf (syrovým masem).
Mám doma křemelinu, mám ji pravidelně přidávat do něčeho dobrého jako odčervovadlo? Funguje to? Je v potravinářské kvalitě. Sypu ji zatím do popeliště a kurníku. Má nějaký význam česnek a cibule? Cibule jim moc chutná, česnek mi taky přijmout v nastrouhané mrkvy s troškou kefíru.
S tím výcvikem se určitě ozvu a poreferuji vám, jak jsem na tom.

4.6.2020 17:51

frufru v zásade so mnou súhlasíš (podľa toho čo si napísal), tak nerýp
4 sliepky s kohútom tú plochu v tomto storočí nespasú a keď nebude kšá kšá ani plot tak sú na aj dvore, to si piš.

4.6.2020 19:33

klarka6526 napsal(a):
Jsou to 4 hybridky Dominant, koupené jako kuřice těsně před snáškou zhruba před měsícem. Roznesly se už všechny, už týden mám každý den 4 vejce. Včera to bylo 6 vajec (2 bez skořápky). Šlo mi jen o to, abych je nepřežírala, po celé zahradě běhají poslední 3 dny, předvčírem jsem od jedné měla 90g vejce...tahají jednu žížalu za druhou, trus mají teď místo tmavě zelené až do černa. Přirovnala bych to k tomu, když jsem krmila psa metodou Barf (syrovým masem).
Mám doma křemelinu, mám ji pravidelně přidávat do něčeho dobrého jako odčervovadlo? Funguje to? Je v potravinářské kvalitě. Sypu ji zatím do popeliště a kurníku. Má nějaký význam česnek a cibule? Cibule jim moc chutná, česnek mi taky přijmout v nastrouhané mrkvy s troškou kefíru.
S tím výcvikem se určitě ozvu a poreferuji vám, jak jsem na tom.

Česnek asi jako prevence OK, jsou tu v sekci články o bylinkách, které působí jako přírodní odčervovadlo, internet jistě poradí.
Jak říkám, u hybridek (ale nejen u nich) je na začátku snášky toto možné, prostě organismus vyrobí víc vajec v jedné směně. Kdyby to trvalo déle, tak holt uberte směs.

4.6.2020 20:53
honzapm

XXX.XXX.134.34

Takhle si je brzo strháte a vyčerpáte.
Přidávat maso a kefír ke směsi... Jen pro 4 slepice...
Kdyby jich bylo 40, bylo by to jiné.
Každá by z těch "zbytků" dostala jen malý podíl a zároveň
by ten výběh (nečetl jsem celé, pokud je neomezeno, o to víc)
nebyl tak úživný.
Pokud vám 4 slepice snesou 4 vejce a dvě blány jedná se jednoznačně
o předávkování bílkovinou.
Jinak ke směsi žádné vitamíny, minerály a grit nepřidávejte.
Opravdu ne.
Pokud krmíte N1, uberte na N2, případně N2 na část roku smíchejte s celou pšenicí.
Naředí se, vhodně.
Křemelina poškozuje dýchací cesty jak slepicím, tak i vám.
Pracujte v respirátoru a dávejte ji např. 1x ročně do popeliště, vydrží tam.
To strouhání (mrkev, cibule) se provádělo dřív. Když byl venku metr sněhu
a slepice nemohly na zelené.
Nebo kdo má těch 40 slepic na vydusaném kousku.
U vás to smysl postrádá.
Chápu, že k nim přistupujete s láskou, když máte jen ty čtyři a nově,
ale ono někdy mnoho lásky zabíjí.

4.6.2020 22:12
klarka6526

XXX.XXX.24.1

Směs a přilepšení dostávaly zhruba měsíc od pořízení, byly v mobilním výběhu 20-30m2. Žádný problém nebyl, roznášely se postupně. Po celém pozemku chodí poslední 3 dny. Až nyní nastal problém s vejci navíc. Poslední 3 dny jim nic navíc nedávám, ovšem směs mají k dispozici v krmítku, ráno a večer si jí trochu zobnou. Grit a mleté skořápky mají v misce neustále, občas na něj chodí.
S křemelinou to nepřeháním, tak snad by neměl být problém. Přidávám jí malé množství do směsi popela a písku do popeliště. A v kurníku jsem párkrát potřela spáry, hřady, dřevo pod podestýlkou v hnízdech.
Samozřejmě bych jim nerada přehnanou péčí ublížila. Jsem chovatel začátečník a jsem zaplavena množstvím mnohdy protichůdných informací. Proto se obracím na vás, ale zase v tom plavu :-D ráda bych je jen krmila rozumně a udržovala v dobrém zdravotním stavu

5.6.2020 07:49

klarka6526 napsal(a):
Směs a přilepšení dostávaly zhruba měsíc od pořízení, byly v mobilním výběhu 20-30m2. Žádný problém nebyl, roznášely se postupně. Po celém pozemku chodí poslední 3 dny. Až nyní nastal problém s vejci navíc. Poslední 3 dny jim nic navíc nedávám, ovšem směs mají k dispozici v krmítku, ráno a večer si jí trochu zobnou. Grit a mleté skořápky mají v misce neustále, občas na něj chodí.
S křemelinou to nepřeháním, tak snad by neměl být problém. Přidávám jí malé množství do směsi popela a písku do popeliště. A v kurníku jsem párkrát potřela spáry, hřady, dřevo pod podestýlkou v hnízdech.
Samozřejmě bych jim nerada přehnanou péčí ublížila. Jsem chovatel začátečník a jsem zaplavena množstvím mnohdy protichůdných informací. Proto se obracím na vás, ale zase v tom plavu :-D ráda bych je jen krmila rozumně a udržovala v dobrém zdravotním stavu

A k tomu (poslední věta) stačí ta N1, pšenice a volný výběh.

5.6.2020 09:21
klarka6526

XXX.XXX.24.1

Dobrá a děkuji, asi tedy směs trošku naředím pšenicí a budu dávat jen to co sežerou, množství zkusím odpozorovat. Aspoň bude víc čisto kolem krmítka a nebude to lákat vrabce. Defacto zrní zobou jen ráno a večer samy od sebe.

Jinak pro zajímavost a pobavení mi přítel našel cvičené slepice. Viz video

https://youtu.be/_qLs2K4UXXk

5.6.2020 10:49
honzapm

XXX.XXX.134.34

Nemáte vůbec zač, drahoušku.

5.6.2020 21:19
Olánek

XXX.XXX.207.69

Přítelkyně Váš zájem navazující na Járu Cimrmana,prozkoumat inteligenci slepice je potěšující.Jára si za tímto účelem vybral z mnoha plemen vlašku a dal jí jméno Zora.Osudovou se stal pro slepici Járou sestrojený samostříl určený na likvidaci nenáviděných potkanů.Doba pozorování byla tragickou událostí výrazně zkrácena a dílčí poznatky nebyly dosud publikovány.Snad by Vám mohl cosi bližšího sdělit pan Svěrák starší.
Vztah psychična drůbeže ke snůšce je v popředí zájmu mnoha badatelů,především ve velkochovech.
Stres ani slípkám nesvědčí.

6.6.2020 08:56
klarka6526

XXX.XXX.24.1

Olánku, rozesmál jste mě, díky. Momentálně nás tu ty slepice naprosto ovládly a postupně nastolují anarchii. Trénují létání přes plůtek, i když mají otevřenou branku, asi s vidinou toho, že už je jen tak nezavřu :-D avšak neví, že já již rýsuji plán na voliéru a přechytračím je.

7.6.2020 11:09
hokrví

XXX.XXX.105.226

Taky plánuji voliéru pro slepice, ale na to dojde až v zimě, teď mám dost jiné práce kterou ani pomalu nestihnu.

7.6.2020 11:25
klarka6526

XXX.XXX.24.1

Přemýšlím, jak a čím tu voliéru zastřešit. Radši bych ji zastřešila celou, kvůli životnosti dřeva. Plech, plexi? Plexi je docela drahé. Co je lepší v létě, kvůli horku? Představuji si to rozměrově tak 1,8 m × 3,6 m, výška 2m.
Jak vymyslet průlez pro slepice, aby mohly přes den kdykoliv do voliéry a vrabci se tam nedostali? Uvažuji o výrobě na noc uzavíratelného okénka, průlezu, kam bych postupně věšela kovové řetízky. Myslíte, že tím vrabci prolezou?

7.6.2020 12:02
klarka6526

XXX.XXX.24.1

Jinak ty moje krásky nemohu vyhnat ze skalky, je to asi parádní místo

7.6.2020 13:23
Nebel

XXX.XXX.110.171

Co se týká toho průlezu jen pro slepice a ne vrabce, tak tady je řešení 😁
https://www.elektro-obojky.cz/dvirka-pro-psy-na-cip/

7.6.2020 13:27
hokrví

XXX.XXX.105.226

Tady na fauně asi před měsícem řešili voliéry z Číny, já uvažuji o rozměru 3 x 4, nebo 3 x 6 m, ale chci si to vyrobit sám, asi z hliníku, to co jsem viděl se mi zdá moc fórový. Letos v zimě jsem dělal záklop 3,6 x 1,1 z hliníkového profilu 70 x 50 mm a to na ty 3,6 m bylo dost pevné. Detaily promyslím než to začnu tvořit. Chci to posouvat tak aby po pár pohnutí to nešlo do kytek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík