Dobrý den,
dala jsem do líhně kachní vejce, dodržovala jsem přesně pokyny dodavatele a ani po 40 dnech se nevylíhlo žádné kachně. Líheň mám automatickou, hlídá teplotu i vlhkost, otáčí se. Když jsem vejce rozbila, bylo jich hodně plných káčat, ale ne zcela vyvinutých.
Prosím o radu čím by to mohlo být, děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jakou máte líheň?
Máme tuto
http://www.lihne.cz/7-king-suro-20.html
brehule
napsal(a):
Máme tuto
Hm, to je přece dobrá líheň 🙈👍 Zkuste si najít diskuzi o líhnutí vodní drůbeže. Myslím, že je v tom rozdíl... hrabavá a vodní potřebují rozdílné podmínky. Přeji vám, aby se ozvali zkušení. Také se na jaře chystám líhnout vodní. Ráda se dám poučit.
brehule
napsal(a):
Dobrý den,
dala jsem do líhně kachní vejce, dodržovala jsem přesně pokyny dodavatele a ani po 40 dnech se nevylíhlo žádné kachně. Líheň mám automatickou, hlídá teplotu i vlhkost, otáčí se. Když jsem vejce rozbila, bylo jich hodně plných káčat, ale ne zcela vyvinutých.
Prosím o radu čím by to mohlo být, děkuji.
Zárodky byly, předpokládám, mrtvé?
Pokud se přeruší vývoj a už větší zárodek odumře,
nejčastější chybou je špatná výživa rodičovského hejna.
Příliš mnoho bílkovin matkám.
Co to bylo za vejce, vaše? Čím bylo krmeno hejno?
Jak stará vejce byla? Od kolika kachen?
brehule
napsal(a):
Máme tuto
Líheň je to výborná na hrabavou.
Zkoušel jsem v tom jednou husy a dvakrát pižmovky.
Výsledky nevalné, řekl bych přes veškerou snahu (chlazení, rosení).
Přiznám se že preferuji chov vodní drůbeže z pudem sezení a nechávám to na nich.
S Honzou uplně nesouhlasím. I já jsem měl pižmata vyvinutá uhynulá z líhně a ze stejného dvora vyseděli ostatní matky téměř všechno.
Je to u líhni trochu záhada. Třeba podle diskusí líhnou chovatelé úspěšně husy v líhni brinsea 380, kdežto v brinsea 190, což je defakto totéž, jen poloviční se většinou nedaří. Někdo doporučuje na vodu starší líhně bez větráku s ručním otáčením.
Dobrý den, děkuji moc za všechny vaše příspěvky.
Vejce neprosvěcuji. Vejce pocházela od jedné známé a ta údajně měla velkou úspěšnost při přirozeném odchovu.
Jak byla vejce stará, nevím, ale bylo jich 22 tak asi nějakou dobu ano. Byly, myslím, od jedné kachny. Už jsme líhli několikrát, ale takto tristní výsledek jsme ještě neměli. Výživa byla, počítám, zbytky z kuchyně a zrní.
Také o chlazení nic nevím, to jsem určitě nedělala, nikde jsem o tom nečetla - co to přesně obnáší?
To je právě to - zbytky z kuchyně - jedna kachna - nacpe se, bílek je hustý,
na vzduchu je to naprosté superpevné lepidlo (stavby mostů).
Úhyn z tohoto důvodu je velmi častý. Méně je více, pokud se sbírá k nasazení.
Chlazení - sedící samice odejde ven, tam se vyprázdní, protáhne, nažere,
vykoupe (nebo popelí - slepice). A mezitím vejce na hnízdě chladnou.
Větrají. Funguje přirozená výměna vzduchu, plynů.
To chladnutí nijak nevadí, není na závadu (bojím se - honem samici zpátky).
To není na místě.
U hravé, je-li výměna plynů dostatečná, není chlazení nutné.
U vodní, která se přece jenom venku mimo hnízdo zdržuje delší dobu
a vrátí se na hnízdo studená a mokrá, se chlazení provádí.
Vyšší typy líhní mají toto nastavitelné - viz. návod.
U nižších typů se sejme na nějakou dobu (15-20 min.) víko.
Otázka je, jaká je okolní teplota.
Ale to si určitě doplníte sama, jsou o chlazení vodní napsány již romány.
Každopádně kvalita vajec v srpnu už není nejvyšší, k nasazení se prostě
často nehodí. Tedy u nosných kachen.
Pokud to nebyla kachna, ale pižmovka, tak tam únava a nižní biologická
hodnota vajec není (s ohledem k podzimu).
petraodlesa
napsal(a):
Umělé líhnutí husy české... najděte si zde tuto diskuzi. Dana tam popisuje teplotu a vlhkost.Husa nebo kachna, všechno jedno, vodní drůbež 😍
Dovolim si nesouhlasit, husa nebo kachna,ono to tak jedno neni..husy jsou na lihnivost narocne vic,nez kachny..a nejhur se v lihni lihnou pizmovky,coz neni kachna..a jak se pise vyse😀, husy a kachny nejlip lihnout bez ventilace s rucnim obracenim..mam na ne Bios 09..20 let praxe..pizmovky nejlip pod matkami nebo velice dobre pod slepicemi
Tak já mám taky dvě rcom king suro 20 a líhnu v ní i kachní vejce od běžců a ruánek.
Mám taky biosky, a souhlasím s tím, že líp se vodní líhne v bioskách. Čím to je, netuším. Jinak v návodu u rcom king suro je, že se nemusí větrat. Ale myslím, že u vodní to chce.
Když to shrnu, tak u vodní nechávám teplotu 37,8, poslední tři dny 37,5 vlhkost 55, poslední tři dny to zvednu na 70. Většinou se mi kachny líhnou ne 28mý ale 26tý den.
Od desátého dne se snažím chladit 1x denně na teplotu očního víčka (po přiložení na oční víčko nesmí vejce pálit). Nerosím.
Co mám ještě za zkušenost, tak když se v téhle líhni nevětrají kachní vejce, tak se většinou líhnou od špičky, nebo spíš mají problémy se vůbec vylíhnout. A pak taky záleží na výživovém stavu zvířat. Čím víc běhají kachny venku na trávě, tím líp se to líhne.
Verko a lihnete rouenske take v biosce?..chovala jsem je dlouho a protoze mi nikdy nesedely,lihla jsem v biosce 09, tam se kachnata lihla velice dobre..v lihni s automat.obracenim a ventilaci, Covattuto, uz nemam zkusenost, presla jsem jen na pizmovky a u tech zadnou lihen nepotrebuji,sedi az moc😀
.. kvalita vajec bude jiste rozdilna,kdyz se zvirata chovaji na rozbahnenem dvorku nebo na zelene zahrade a s kvalitnim krmenim..presto si myslim,ze u tazatelky byla chyba v lihnuti..
ančovička1
napsal(a):
Dovolim si nesouhlasit, husa nebo kachna,ono to tak jedno neni..husy jsou na lihnivost narocne vic,nez kachny..a nejhur se v lihni lihnou pizmovky,coz neni kachna..a jak se pise vyse😀, husy a kachny nejlip lihnout bez ventilace s rucnim obracenim..mam na ne Bios 09..20 let praxe..pizmovky nejlip pod matkami nebo velice dobre pod slepicemi
Děkuji za váš názor. Upravil mi pohled začátečníka.
petraodlesa
napsal(a):
Děkuji za váš názor. Upravil mi pohled začátečníka.
😀to se da zvladnout..nekdo ma vyhodu,ze se narodil do hospodarstvi a vyrustal mezi zviraty,ale dnesni chov je uz trochu dal a clovek se uci porad..ja take stale procitam chytre knihy,internet, tady diskuzi a zjistuji,ze stale nic nevim😁..umim sice vylihnout kurata,housata..,ale kdyz nekdo s nadsenim zacina,koupi si lihen a neuspech,tak to mrzi a odradi...neni to od vyrobcu fer,ze prodavaji sunty,ktere nic nevylihnou a mladi chovatele jsou zklamani...a zase je to o penezich..ja jsem prvni lihen koupila Bios 09,starou,omlacenou,plnou pavucin a starych skorapek😀za par korun a ona krasne lihla😀!!..takze tak..kazdy nejak zacina☺
Ančovičko, díky. S Bioskou jste měla štěstí 😉 já až napodruhé koupila trošku lepší, ale zase ne tak super. Když jsem se napoprvé spálila s čínským šmejdem, tak už jsem neměla na dražší. S Cleo5 jsem letos líhnula třikrát, než jsem vychytala mouchy. Kuřátka už pěkně narostla. No a s původem násadových vajec...si budu příští sezónu také dělat větší hlavu. Ty leghorky některé mají úplně bílé nohy, místo žlutých, a jedna dokonce má ocas jako araukana🙈 mám je jen pro sebe, tak to šlechtitele nemusí trápit. Ale radost je i z nich.