Co to muze byt,a jak se toto leci u vas?

Holokrčky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.11.2020 21:11
mirdok

XXX.XXX.126.84

Uz nekolik let vzdy na podzim mam taky problem s mladymy slepicemi. Na plemeno a na pohlavi to ne zalezi. Nekolik ks uz jsem utratil, nektere lecim antibiotikami a nic. Co to muze byt,a jak se toto leci u vas?
Diky moc za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2020 21:28

podle anamnézy je to mykoplasmóza. máte to prostě v chovu, nakažená je většina zvířat a podzim je stresové období, kdy se to klinicky projeví.

léčit se to nedá. ozdravit hejno sekyrou.

8.11.2020 05:11
Meelek

XXX.XXX.44.5

Minulej rok jsem si to přitáhl z vystavy. Jedná mi umřela, jedna přežila jen tak tak s mojí pomocí, třetí sama. Tenhle rok to vypadalo v kurníku jak v léčebně s tuberkulózou, možná měsíc, pak to přešlo samo. Uhynulo asi 6 kuric z padesáti (jen ty letošní). A jestli na tuhle nemoc těžko rict, na pitvu jsem je posílal k praseti. Neresim to.

Největší strach jsem měl o nový kusy do chovu z Německa. Jsou furt pod infrazarovkou, chrchlaly méně a kratší dobu a neuhynula ani jedna. Takovou jako máte na fotce jsem měl minulej rok ty dvě nejhorší. Tenhle rok žádnou. Slepice mi snáší, žijí s tim.

8.11.2020 05:29
Meelek

XXX.XXX.44.5

Taky jsem vyhodil okna že chlívu, takže tam je neustále čerstvý vzduch. A častěji jsem kydal, ať jim to nedráždí ještě čpavek.

8.11.2020 13:19
mirdok

XXX.XXX.125.142

Tak to bude asi aj moja chyba ze mam neregulovany vzduchoobmen. Musim taky vyhodit prknove dvirka a dat sit". Tak bude vzduchu dost.
Diky pratele za vase kvalitne a cenne rady.

8.11.2020 17:17
ančovička1

XXX.XXX.37.123

mirdok napsal(a):
Tak to bude asi aj moja chyba ze mam neregulovany vzduchoobmen. Musim taky vyhodit prknove dvirka a dat sit". Tak bude vzduchu dost.
Diky pratele za vase kvalitne a cenne rady.

Kolik slepic mate?..nebylo by lepsi vsechny slepice zlikvidovat, prostory,kde se pohybovaly, vydezinfikovat a na jare si poridit nove a zdrave?.. nebo toto chcete resit kazdy rok?

8.11.2020 18:59
honzapm

XXX.XXX.134.34

ančovička1 napsal(a):
Kolik slepic mate?..nebylo by lepsi vsechny slepice zlikvidovat, prostory,kde se pohybovaly, vydezinfikovat a na jare si poridit nove a zdrave?.. nebo toto chcete resit kazdy rok?

Teoreticky - pokud by kupoval hybridky vakcinované, tak by měly být odolné.
Ty další.

Třeba v ZO Straubing vakcinují proti mykoplasmose všichni členové povinně.
ZO zařídí společného veterináře a jeho návštěvu v hale ZO. Velmi pohodlné.

8.11.2020 19:04

honzapm napsal(a):
Teoreticky - pokud by kupoval hybridky vakcinované, tak by měly být odolné.
Ty další.

Třeba v ZO Straubing vakcinují proti mykoplasmose všichni členové povinně.
ZO zařídí společného veterináře a jeho návštěvu v hale ZO. Velmi pohodlné.

u nás se proti mykoplasmóze obvykle neočkuje. kuřice na prodej neočkuje snad nikdo.

a vakcinovat chovná zvířata....

ono ta vakcína jen snižuje intenzitu klinických příznaků. nejde použít k ozdravení chovu a navíc znemožňuje normální monitoring, protože vezmete krev a budou tam protilátky a nebudete vědět, jestli postvakcinační nebo postinfekční. a mykoplasmata se přenáší násadovými vejci.

8.11.2020 20:35
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já ale nemyslím očkovat staré (nakažené) brécy.
Kupovat vakcinované. Tím mu odpadne sanace prostředí, že.

Integra nevakcinuje myko??
Jsem měl (naiva) za to, že je to ve všech Drůbe naprostá jasnost.

Proti čemu teda očkujete? ND, Marek, salmo, bronchi a dál??

Určitě jsem viděl některé drůbe (Hořešovice, ale nebudu se hádat ani dohledávat),
že vakci na myko uvádějí jako běžnost.

8.11.2020 20:42

honzapm napsal(a):
Já ale nemyslím očkovat staré (nakažené) brécy.
Kupovat vakcinované. Tím mu odpadne sanace prostředí, že.

Integra nevakcinuje myko??
Jsem měl (naiva) za to, že je to ve všech Drůbe naprostá jasnost.

Proti čemu teda očkujete? ND, Marek, salmo, bronchi a dál??

Určitě jsem viděl některé drůbe (Hořešovice, ale nebudu se hádat ani dohledávat),
že vakci na myko uvádějí jako běžnost.

samozřejmě že nevakcinujeme. máme chov této nemoci prostý, pro rodičovské hejno je naprostá podmínka všeho, kdo by si koupil nakažené kuřičky! pro vývoz vajec do určitých zahraničí je to taky podmínka sine qua non.

a užitkové chovy. koupí se zdravé kuřičky a prostě se dodržuje biosekurita, aby nedošlo k zavlečení. když dojde, tak se to do konce turnusu nějak doklepe.

očkuje se marek, bronchitida, newcastle. salmonela v rámci NOP, kokcidióza do alternativních chovů. obvykle i burzitida. někdy ilt. to je v užitkových chovech obvykle všechno.

integra kromě toho rodiče vakcinuje proti neštovicím, aviární encefalomyelitidě, syndromu oteklé hlavy a anémii kuřat a reovirové artritidě.

rozhodně mykoplasmóza není žádná běžnost. jakože koupíte odchované kuřice do malochovu, co by byly naočkované.

9.11.2020 19:08
mirdok

XXX.XXX.33.63

Mam kolem 150 ks ruznych druhu. Je mi lito vsechno zlikvidovat. Ja vidim u sousedou ze maji hydinu v spatnych podminkach je to u nich dobre se sdravotnim stavem hydiny. Zadna nemoc tam neni, asi proto ze je dobra imunita u jeji hydiny. Co neco chcou pozobat, musi jsi sami najst' na dvorku, vybehu, na hnojisti a t.d., spat ve drevenem chladnem kurniku. to jsou zdrave. Moje se hachazi ve kral'ovske podminkach, maji sucho, teplo, pestre zradlo pod nosem, zeleny vybeh.
Vim se s toho 15-20 % odejde. Co se zustane to uz prezije v pohode.

9.11.2020 19:12

mirdok napsal(a):
Mam kolem 150 ks ruznych druhu. Je mi lito vsechno zlikvidovat. Ja vidim u sousedou ze maji hydinu v spatnych podminkach je to u nich dobre se sdravotnim stavem hydiny. Zadna nemoc tam neni, asi proto ze je dobra imunita u jeji hydiny. Co neco chcou pozobat, musi jsi sami najst' na dvorku, vybehu, na hnojisti a t.d., spat ve drevenem chladnem kurniku. to jsou zdrave. Moje se hachazi ve kral'ovske podminkach, maji sucho, teplo, pestre zradlo pod nosem, zeleny vybeh.
Vim se s toho 15-20 % odejde. Co se zustane to uz prezije v pohode.

tak to by mě fakt nebavilo, přijít o pětinu zvířat každý rok. to by šlo hned všechno na špalek.

11.11.2020 16:24
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
samozřejmě že nevakcinujeme. máme chov této nemoci prostý, pro rodičovské hejno je naprostá podmínka všeho, kdo by si koupil nakažené kuřičky! pro vývoz vajec do určitých zahraničí je to taky podmínka sine qua non.

a užitkové chovy. koupí se zdravé kuřičky a prostě se dodržuje biosekurita, aby nedošlo k zavlečení. když dojde, tak se to do konce turnusu nějak doklepe.

očkuje se marek, bronchitida, newcastle. salmonela v rámci NOP, kokcidióza do alternativních chovů. obvykle i burzitida. někdy ilt. to je v užitkových chovech obvykle všechno.

integra kromě toho rodiče vakcinuje proti neštovicím, aviární encefalomyelitidě, syndromu oteklé hlavy a anémii kuřat a reovirové artritidě.

rozhodně mykoplasmóza není žádná běžnost. jakože koupíte odchované kuřice do malochovu, co by byly naočkované.

Dobrý den, mě by tedy zajímalo, jak to dělá veterinářka u svých paduánek :-) Jak zajistí biosekuritu u nově koupeného zvířete? Co když má skrytě myko? A projeví se to až na podzim u odchovu? Zabije vše dosavadní? A začne znova? To by mě taky nebavilo.

11.11.2020 16:46

Juraj_Kafka napsal(a):
Dobrý den, mě by tedy zajímalo, jak to dělá veterinářka u svých paduánek :-) Jak zajistí biosekuritu u nově koupeného zvířete? Co když má skrytě myko? A projeví se to až na podzim u odchovu? Zabije vše dosavadní? A začne znova? To by mě taky nebavilo.

veterinářka u paduánek má nakázáno mít stejný nákazový status jako pracovní hejna, byla to podmínka toho, abych je vůbec mohla mít.

takže ano, kdybych si to zatáhla domů, tak jde všechno pod nůž.

z tohoto důvodu zvířata nekupuju. kdybych přece jen musela, tak by takové zvíře muselo bydlet chvilku u rodičů, do negativního testu na protilátky, případně do porážky.

z tohoto důvodu také neexistuje, aby se mi vrátilo zvíře z výstavy či burzy, prostě buď se prodá nebo okamžitě jde.

nakoupená vejce jsou také určitým rizikem, tak holt nezbývá než oddělený odchov, zacházet s tím jako s potenciálně infekčním materiálem a opět, jakmile to vyroste na sérologii, tak se to otestuje.

11.11.2020 16:51
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
veterinářka u paduánek má nakázáno mít stejný nákazový status jako pracovní hejna, byla to podmínka toho, abych je vůbec mohla mít.

takže ano, kdybych si to zatáhla domů, tak jde všechno pod nůž.

z tohoto důvodu zvířata nekupuju. kdybych přece jen musela, tak by takové zvíře muselo bydlet chvilku u rodičů, do negativního testu na protilátky, případně do porážky.

z tohoto důvodu také neexistuje, aby se mi vrátilo zvíře z výstavy či burzy, prostě buď se prodá nebo okamžitě jde.

nakoupená vejce jsou také určitým rizikem, tak holt nezbývá než oddělený odchov, zacházet s tím jako s potenciálně infekčním materiálem a opět, jakmile to vyroste na sérologii, tak se to otestuje.

Kolik stojí ty všemožné testy? Je to dosažitelné pro běžného neveterinárního smrtelníka? Kolik pak stojí takové zvíře na výstavě?

11.11.2020 17:04

Juraj_Kafka napsal(a):
Kolik stojí ty všemožné testy? Je to dosažitelné pro běžného neveterinárního smrtelníka? Kolik pak stojí takové zvíře na výstavě?

jasný, že je to dosažitelný

stanovení protilátek proti MG stojí v jihlavě 90,-. dobře, neveterinární smrtelník by dal něco za odběr a tak. a pak záleží na tom, kolik zvířat člověk chce otestovat. na druhou stranu když už víte, že jste prostý, tak stačí testovat ta případně nově nakoupená a občas jako kontrolu nějaký směsný reprezentativní vzorek hejna.

na výstavě takové zvíře stojí úplně normálně, jednak lidi víc nedaj a jednak pokud je na výstavě, už nemůžu nic garantovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík