Dobrý den,
chtěl bych poradit s výběrem plemene. Mělo by se jednat o plemeno s kombinovanou užitkovostí, s vysokou snáškou i v zimě (přisvětlování a kvalitní vyživa je samozřejmostí), s potlačenou kvokavostí, nelétavé, a co hlavně s bílou kůží a bílé opeření (při užití na maso se mi tmavá brka nelíbí). A aby bylo trochu sehnatelné.
Líbila by se mi např. plymutka bílá (ale nevím, zda vše výše splňuje a zda je vůbec sehnatelná).
Poradíte mi nějaké možnosti?
Děkuji.
Ano, plymutka býlá je dobrá volba. Na https://www.plymutky.cz/o-nas/ najdete seznam chovatelů klubu, kteří vás jistě nasměrují...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Plymutky nemají bílou kůži a vysoká užitkovost, no kontrolu užitkovosti nikdo nedělá už desítky let. Plemena s kombinovanou užitkovosti s bílou kůží jsou ještě napr. sasexky a faverolky, ale rekordy v nosnosti bych nečekal.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jinak pokud jde jen o barevné ošpence, bílá kůže není nutná, tomuto požadavku vyhovují i bílá plemena se žlutou kůži.
To, že brko má nějakou barvu neznamená, že ta barva přechází až do kůže.
Pevná část vyvinutého pera je u někt. plemen (rázů) také "bílá".
Barevné peří ve většině případů pigment na/v kůži nezanechává,
nemá na výslednou podobu po kuch. úpravě vůbec žádný vliv.
Slepice není kachna nebo husa, nezůstávají v kůži žádné pysky,
na zralém kuru není více vývojových fází per v jeden moment.
Kdybyste po oškubání viděl Sussex a New Hampshire,
dal byste vizuální přednost NH.
Ale její kůže je žlutá.
(na finální barvu kůže má vliv krmení, dědičnost/linie)
Pokud si trváte na svém, z toho, co tu zatím nezaznělo, zkuste třeba Bresse.
Budete-li mít variantu se (správně) modrýma nohama, je třeba počítat,
že barva stehen je tím ovlivněna.
jiran69
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych poradit s výběrem plemene. Mělo by se jednat o plemeno s kombinovanou užitkovostí, s vysokou snáškou i v zimě (přisvětlování a kvalitní vyživa je samozřejmostí), s potlačenou kvokavostí, nelétavé, a co hlavně s bílou kůží a bílé opeření (při užití na maso se mi tmavá brka nelíbí). A aby bylo trochu sehnatelné.
Líbila by se mi např. plymutka bílá (ale nevím, zda vše výše splňuje a zda je vůbec sehnatelná).
Poradíte mi nějaké možnosti?
Děkuji.
Oravka biela
S tou kvokavostí, resp. potlačením kvokavosti je to ošidné - záleží jaký kmen "chytnete". Měl jsem australky z líhně, nosit začaly v listopadu a zjara kvokalo 5 z 13 slepic. Později jsem si pořídil araukany - z přirozeného líhnutí a skončil jsem s nimi, protože jsem nedokázal odchovat kuřata - měl jsem 9 slepic a nekvokaly - resp. jedna se našla, ale to už bylo vždy na konci léta. Do líhně vejce nedávám - ta péče o kuřata je mnohem náročnější a u zaměstnání to dobře nestíhám. Měl jsem i polské zelenonožky - řekněme "primitivní" plemeno, u kterého se kvokavost vyskytuje, tam jsem odchoval jednu generaci kuřat pod kvočnami a z té odchované už nekvokaly a taky jsem s nimi skončil. Takže asi tak s tou kvokavostí.
jiran69
napsal(a):
Máte moc pěkné Oravky. Pokud sledujete, jakou máte od nich roční snůšku? Našel jsem, že proti plymutkám a rodajlenkám popř. hempšírkám mají nižší snášku. Díky.
A jak je to s kvokavostí Oravek? U plymutek je potlačená, u rodajlenek popř. hempšírek nevím.
Znáška podla vzornika je 180-200 vajec, najnižšia hmotnosť 55g.Ja to odsledovane nemám, takže to neviem potvrdiť. U mňa je znaska bielych oveľa lepšia ako žltohnedých, aj hmotnosť vajec, je často 65-70g.Žltohnede používam ako kôčky, každý rok mi jedna vysedi aj vyvodi kuratá. Biele u mňa kôkaju menej.