Kačer pižmák - namrzlé ozobí

Pižmovky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.1.2021 21:59
reznade

XXX.XXX.216.38

Dobrý den, kačerovi pižmovky namrzlo před týdnem ozobí (nečekaně bylo -15 a já až pak četla něco o nebezpečí velkých mrazů). Nejdřív mu celé zežlutlo a dnes jsem si všimla že na kraji zčernalo. Můžu s tím ještě něco udělat at mi neuhyne?
Rok jsem studovala než jsem si pižmovky pořídila, ale o nebezpečí velkých mrazů, když pižmovka nejradši nocuje venku, jsem nic nečetla.

Děkuji za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2021 08:08

reznade napsal(a):
Dobrý den, kačerovi pižmovky namrzlo před týdnem ozobí (nečekaně bylo -15 a já až pak četla něco o nebezpečí velkých mrazů). Nejdřív mu celé zežlutlo a dnes jsem si všimla že na kraji zčernalo. Můžu s tím ještě něco udělat at mi neuhyne?
Rok jsem studovala než jsem si pižmovky pořídila, ale o nebezpečí velkých mrazů, když pižmovka nejradši nocuje venku, jsem nic nečetla.

Děkuji za rady

To černé už odumírá. Hlídat, ať se tam nedostane infekce. Sežeňte u veta nějaké místní ATB.

25.1.2021 16:31
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):

Děkuji za rady

Rada?..kupte si noveho kacera od chovatele, ktery je nenechal na mrazu..

25.1.2021 16:48
1978milan

XXX.XXX.231.235

Asi by to chtělo nového kačera, s největší pravděpodobností ten váš letos pojimat nebude. Ta omrzlina ho dost bolí.
A hlavně na noc zavírat!!! Aspoň v zimním období. Stačí nějaká bouda, kde se můžou schovat.
Nového seženete lehce, inzerátů je dost.

25.1.2021 18:24
reznade

XXX.XXX.216.38

1978milan napsal(a):
Asi by to chtělo nového kačera, s největší pravděpodobností ten váš letos pojimat nebude. Ta omrzlina ho dost bolí.
A hlavně na noc zavírat!!! Aspoň v zimním období. Stačí nějaká bouda, kde se můžou schovat.
Nového seženete lehce, inzerátů je dost.

Kačer žere normálně a pojímat kačeny nepřestal... stačí dřevěná nevyteplená bouda a vlez večer překryt hadrem? Jen aby mi do té boudy vlezl...

25.1.2021 18:58
1978milan

XXX.XXX.231.235

No spíš normální dvířka a natvrdo je večer zahnat a zavřít a ráno zase pustit. Nebo zavírat někam do chléva.
Kam vůbec zavíráte kachny s mladýma?

25.1.2021 22:13
reznade

XXX.XXX.216.38

1978milan napsal(a):
No spíš normální dvířka a natvrdo je večer zahnat a zavřít a ráno zase pustit. Nebo zavírat někam do chléva.
Kam vůbec zavíráte kachny s mladýma?

Kachny a kačera jsme pořídili na podzim, kachník jsme udělali, ale spíš jen na vysedění a zavírání kachny s mladýma, s tím že tam budou kačeny mít ubikaci na schování přes zimu, jenže je to moc vysoko a kačeny tam nevylezou. Nevěděla jsem že nezvládají řebřík jak slepice. Kachny si v noci občas zalezou ke slepicím do kurníku(většinou jen jedna), ale kačer tam neproleze. Kačeny se nejdou sami od sebe schovat ani pod střechu, nocují rády na vyvýšeném volném prostranství. Neumím si představit že budu každý večer nahánět kačeny a stejně se mi to samotné určitě nepovede je zahnat. Máme starý okovaný sud, tak manžela napadlo ho dát naležato,snad se tam kačer bude ochotný schovat. Stejně to chceme pak použít na hnízdo. Do chlívku by je zahnat nešlo, je to úplně v jiné části zahrady. A zahnat ho do kurníku většími dveřmi, tak se bojím že nenechá slepice v klidu vyspat. Už ve společném výběhu na ně docela doráží někdy.

25.1.2021 22:30
1978milan

XXX.XXX.231.235

A jak to plánujete potom s mladýma? To je budete nechávat přes noc venku?

25.1.2021 23:00
reznade

XXX.XXX.216.38

Spousta lídí píše, že kačeny mají na volno i při sezení, někdy pod králíkárnou mají třeba jen pneumatiku, v které mají hnízdo. Tak jako chovatel, od koho máme kačeny.
Slepice se taky nezavírají u nás, vylezou kdy chtějí a zalezou kdy chtějí. Co by dělala liška ve středu vesnice a kuna si knám netrofne, buť kvůli koze, která slepice obklopuje nebo kvůli psovi. Jen se trochu bojím potkánů, co se týče kuřat, tak budu každé hnízdo řešit tak, aby se potkan nemohl prohryzat ze spodu.

25.1.2021 23:07
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
Spousta lídí píše, že kačeny mají na volno i při sezení, někdy pod králíkárnou mají třeba jen pneumatiku, v které mají hnízdo. Tak jako chovatel, od koho máme kačeny.
Slepice se taky nezavírají u nás, vylezou kdy chtějí a zalezou kdy chtějí. Co by dělala liška ve středu vesnice a kuna si knám netrofne, buť kvůli koze, která slepice obklopuje nebo kvůli psovi. Jen se trochu bojím potkánů, co se týče kuřat, tak budu každé hnízdo řešit tak, aby se potkan nemohl prohryzat ze spodu.

😂tak to si myslite jen vy..🐀🐀🐀🐀🐀

25.1.2021 23:14
honzapm

XXX.XXX.134.34

Pižmovka byl stromový pták. Po normální širším žebříku moc dobře vyleze.
Musíte je to naučit.

Potkan, kuna, ježek vám brzo vysvětlí, že sezení venku je nesmysl.
(vlastně už vám to vysvětlil ten mráz - a to zatím nic nebylo)

Každý máme v živé paměti únor 2012,
kdy mrzlo celých 22 dnů v kuse a ani denní teploty nepřekročily -12 stupňů,
noční byly běžně -28 i více.
Přesně si to pamatuji.
Co byste dělala, kdybyste v únoru 2012 měla pižmovky venku?
Asi kebab.

Domestikovaná drůbež má ráda bezpečí. A to jim zařídíte nějakou stavbou.

Z něčeho (kari rohož, palety, dveře, větve, nevodivá síť pro drůbež - tu ale později,
zejména dorůstající mládež, zničí ochutnáváním - vytvořte koridor, kudy je nasměrujete,
aby šly pižmovky ke vchodu do pižmovníku a netočily se nechápavě pod ním a kolem,
a vy jste je nemusela denně stresovat naháněním do pižmovníku.
Po pár dnech pochopí, co po nich chcete
a půjdou ochotně, nebo už budou uvnitř sedět samy od sebe.
Ale u těch slepic jim rozhodně bude mileji i tepleji.
Jinak na nasměrování je vhodné jim uvnitř ubikace, kde nejsou zvyklé, dočasně svítit.
I přenoskou.

Netuším, proč se lidé ptají na dílčí věci - omrzla bradavice, co máme dělat.
Proč nenapíšou příběh celý, proč ho (v dnešní době, kdy fotí každý nesmysl)
nedoplní o alespoň tři-čtyři fotky, aby si člověk, který chová přes 30 let a je ochoten
vám zdarma a ve svém volném čase odborně poradit, mohl udělat jakous-takous
představu o výběhu, stavbách, zvířatech, úrovni chovu a mohl vám rychleji poradit.

Možná vyhodnotíte, že pořídíte stavbu novou, nižší, velikou,
na desítky zvířat (odchov dvou samic, dvakrát za sezonu, někdy i 3x).
Nižší stavbu oceníte při denním zavírání mladých.
Mimochodem - u nás se samice se svými odchovy vzájemně nesnesly.
Bez mladých ano, s nimi nikdy.
Takže byly zapotřebí dvoje prostory.
Plus další na předchozí "vrh", který ještě není na zabití.

Někdy může být pižmák k samicím nebo i mladým agresivní.
Ale také nemusí.
Je vhodné s tím počítat, včas reagovat a hlavně mít prostor,
kde může vhodně trávit čas, než mláďata povyrostou a zesílí a jeho případný úlet
pro ně nebude fatální.

Kovový sud je zcela nevhodný, v mrazu jim k tomu můžou přimrznout blány,
i když to nastelete.
Opravdu uvažujte jako chovatel. Ta plachta byl, doufám, jen ftip.

Můžete děkovat, že vás zatím nenavštívila kuna nebo tchoř,
kteří by vám vysvětlili, proč je opravdu každou noc zavírat BUDETE.

Když pižmovky jeví touhu nocovat se slepicemi,
a jedna tam i je, proč tam nenaučíte trpělivě, pomalu, chodit i druhou a pižmáka?
To, že neprojde dírou není argument.
Kurník má i nějaký další otvor, kterým tam pižmovky navedete.

Péče o drůbež, včetně zavírání i pouštění, je denodenní rutina.
Pokud je to proti vám, netrapte je.

26.1.2021 00:06
reznade

XXX.XXX.216.38

honzapm napsal(a):
Pižmovka byl stromový pták. Po normální širším žebříku moc dobře vyleze.
Musíte je to naučit.

Potkan, kuna, ježek vám brzo vysvětlí, že sezení venku je nesmysl.
(vlastně už vám to vysvětlil ten mráz - a to zatím nic nebylo)

Každý máme v živé paměti únor 2012,
kdy mrzlo celých 22 dnů v kuse a ani denní teploty nepřekročily -12 stupňů,
noční byly běžně -28 i více.
Přesně si to pamatuji.
Co byste dělala, kdybyste v únoru 2012 měla pižmovky venku?
Asi kebab.

Domestikovaná drůbež má ráda bezpečí. A to jim zařídíte nějakou stavbou.

Z něčeho (kari rohož, palety, dveře, větve, nevodivá síť pro drůbež - tu ale později,
zejména dorůstající mládež, zničí ochutnáváním - vytvořte koridor, kudy je nasměrujete,
aby šly pižmovky ke vchodu do pižmovníku a netočily se nechápavě pod ním a kolem,
a vy jste je nemusela denně stresovat naháněním do pižmovníku.
Po pár dnech pochopí, co po nich chcete
a půjdou ochotně, nebo už budou uvnitř sedět samy od sebe.
Ale u těch slepic jim rozhodně bude mileji i tepleji.
Jinak na nasměrování je vhodné jim uvnitř ubikace, kde nejsou zvyklé, dočasně svítit.
I přenoskou.

Netuším, proč se lidé ptají na dílčí věci - omrzla bradavice, co máme dělat.
Proč nenapíšou příběh celý, proč ho (v dnešní době, kdy fotí každý nesmysl)
nedoplní o alespoň tři-čtyři fotky, aby si člověk, který chová přes 30 let a je ochoten
vám zdarma a ve svém volném čase odborně poradit, mohl udělat jakous-takous
představu o výběhu, stavbách, zvířatech, úrovni chovu a mohl vám rychleji poradit.

Možná vyhodnotíte, že pořídíte stavbu novou, nižší, velikou,
na desítky zvířat (odchov dvou samic, dvakrát za sezonu, někdy i 3x).
Nižší stavbu oceníte při denním zavírání mladých.
Mimochodem - u nás se samice se svými odchovy vzájemně nesnesly.
Bez mladých ano, s nimi nikdy.
Takže byly zapotřebí dvoje prostory.
Plus další na předchozí "vrh", který ještě není na zabití.

Někdy může být pižmák k samicím nebo i mladým agresivní.
Ale také nemusí.
Je vhodné s tím počítat, včas reagovat a hlavně mít prostor,
kde může vhodně trávit čas, než mláďata povyrostou a zesílí a jeho případný úlet
pro ně nebude fatální.

Kovový sud je zcela nevhodný, v mrazu jim k tomu můžou přimrznout blány,
i když to nastelete.
Opravdu uvažujte jako chovatel. Ta plachta byl, doufám, jen ftip.

Můžete děkovat, že vás zatím nenavštívila kuna nebo tchoř,
kteří by vám vysvětlili, proč je opravdu každou noc zavírat BUDETE.

Když pižmovky jeví touhu nocovat se slepicemi,
a jedna tam i je, proč tam nenaučíte trpělivě, pomalu, chodit i druhou a pižmáka?
To, že neprojde dírou není argument.
Kurník má i nějaký další otvor, kterým tam pižmovky navedete.

Péče o drůbež, včetně zavírání i pouštění, je denodenní rutina.
Pokud je to proti vám, netrapte je.

slepice je pro nás lepší nezavírat, protože jsou tak delší dobu venku...je to odzkoušené...
můžete mi tedy prosím poradit jak naučit kachny kde je jejich místo, když stejně jak u slepic to nešlo a hlavně jak je přimět na ten řebřík (kačeny mají od původního majitele hodně zastřihlé křídla a vůbec to od září nedorostlo)
právě jsem počítala kvůli nesnášenlivosti kačen při hnízdění že jsou lepší 2 menší boudy zvlášt, jen jsem nikde nečetla že jim může namrznout ozobí a můžou i uhynout, je vidět jak jsou nynější publikace o chovu nedokonale napsané(a to jsem přečetla i všechny články o chovu pižmovek zde na iFauně, ale nikde to o těch mrazech nebylo.Už mám objednaný Domácí chov zvířat od Havlína co tu byl doporučován a ještě Chov drůbeže, ze stejného antikvariátu...
manžel mi jako dárek kupoval jen publikace z knihkupectví a ty jsou všechny napsané jen tak zhruba a o prý skvělé publikaci o chovu jsem tu četla asi předevčírem, tak jsem ji hned začala shánět...

26.1.2021 00:48
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Zastrizena kridla kacen nedorostou,peri se meni na podzim,pelichanim, potom teprve naroste nove..

26.1.2021 09:14
honzapm

XXX.XXX.134.34

Existuje automatické zavírání, které vám zařídí, že slepice budou moci
stále být "delší dobu venku", stojí i s dvířky pár tisíc (2-4) a tato investice
se rozhodně vyplatí. Až vám predátor vyřídí přes jedinou noc nezavřený
kurník (a není otázka, zda se to stane, ale KDY), tak pořizovat hejno znovu
vyjde i dráž, než ta cena dvířek.
Dvířek si nemusíte všímat a 1x ročně vyměníte pár tužkových baterek.

Pižmovka domácí je původem z Jižní Ameriky.
Já tedy nejsem žádný zeměpisec ani klimatolog,
ale myslím, že se tam běžně nesetkává s mrazy -20 stupňů.
Vysoce nastlaný kurník má tu výhodu, že si hlavu dá buďto pod křídlo
nebo do čisté vysoké vrstvy slámy atd. A hlavně - tam nefouká.
Mrazivý vítr je nejhorší.

A poslední, co k vaší osobě vyplýtvám svou energii a čas - víte,
v zimě neplatí, že je skvělé, že slepice (pižmovky) mohou být co nejdéle venku.
Normální chovatel slepice i ostatní pouští tehdy, až právě povolí ty mrazy.
Což není v 7 ráno, ale třeba v 11 hodin.
A jsou dny, kdy normální chovatel nepustí drůbež prostě vůbec.
Musí to vydržet a samozřejmě musí mít vnitřní prostory takové,
aby to vydržet mohly a nestrádaly. Takový obyčejný skleník na trávení mrazivch dnů
za pár tisíc tady omílám několik let.

26.1.2021 22:14
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Na prostor k nocování je naučíte tak, že je několik dní večer odchytnete a zavřete a ráno vypustíte. Obvykle to trvá opravdu jenom pár dní - 2-3 dny. Limitem pro kačera je velikost dvířek - tam nezbyde nic jiného, než to předělat.

S těmi predátory je to opravdu otázka času - já jsem skoro 20 let neviděl lišku (ani stopy v zimě), přesto jsem navečer slepice zavíral (kuny jsem vídal běžně), jednou večer po pozdním návratu z kina jsem pozapomněl a ráno byl vybílený celý kurník - 9 slepic + kohout (a to liška musela přelézt 170 cm vysoký pletivový plot a to zvládla i se slepicí v tlamě - odtáhla 5 slepic do lesa, zbylé i s kohoutem zůstaly v kurníku). To je pak člověku dost líto.

26.1.2021 22:33
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):
Na prostor k nocování je naučíte tak, že je několik dní večer odchytnete a zavřete a ráno vypustíte. Obvykle to trvá opravdu jenom pár dní - 2-3 dny. Limitem pro kačera je velikost dvířek - tam nezbyde nic jiného, než to předělat.

S těmi predátory je to opravdu otázka času - já jsem skoro 20 let neviděl lišku (ani stopy v zimě), přesto jsem navečer slepice zavíral (kuny jsem vídal běžně), jednou večer po pozdním návratu z kina jsem pozapomněl a ráno byl vybílený celý kurník - 9 slepic + kohout (a to liška musela přelézt 170 cm vysoký pletivový plot a to zvládla i se slepicí v tlamě - odtáhla 5 slepic do lesa, zbylé i s kohoutem zůstaly v kurníku). To je pak člověku dost líto.

odchytli jsme jen toho kačera a zavřeli do nové boudy a byl to pěkný boj, manžel říkal že to podruhé nedělá, jedna kačena se při nahánění šla schovat do kurníku za slepicemi a už tam zůstala a druhá je stále venku na obvyklém místě, asi dnes není taková zima...
ty dvířka předělat nejdou, je to celý tunel, chodbička asi 2m dlouhá a stejně v kurníku není dost místa pro velkého kačera, rušil by slepice...

26.1.2021 22:35

reznade napsal(a):
odchytli jsme jen toho kačera a zavřeli do nové boudy a byl to pěkný boj, manžel říkal že to podruhé nedělá, jedna kačena se při nahánění šla schovat do kurníku za slepicemi a už tam zůstala a druhá je stále venku na obvyklém místě, asi dnes není taková zima...
ty dvířka předělat nejdou, je to celý tunel, chodbička asi 2m dlouhá a stejně v kurníku není dost místa pro velkého kačera, rušil by slepice...

A co to ozobí?

26.1.2021 22:40
honzapm

XXX.XXX.134.34

reznade napsal(a):

Jak máte dostat pižmovky do pižmovníku jsem vám jasně napsal.
To byste se musela namáhat si to alespoň přečíst.
Nemusela jste vystavovat manžela a zvířata stresu.

Uděláte koridor a tím je tam pomalu, jemně, nenásilně navedete.
Žádné chytání.
Po několika navedeních to pochopí a půjdou samy.

26.1.2021 23:06
reznade

XXX.XXX.216.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A co to ozobí?

ozobí je pořád stejné žluté a úplně na okraji šedý až černý proužek,
je možné to něčím namazit na ochranu a rychlejší hojení?
antibiotika jsme zatím nesehnali, drůbež řeší který veterinář vlastně?
ten pro ovce a kozi, nebo pro psi, kočky a jiné drobné zvířectvo?

27.1.2021 06:30
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Teoreticky to řeší každý veterinář. V praxi bych jim zavolala a zeptala se.

27.1.2021 07:39
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
ozobí je pořád stejné žluté a úplně na okraji šedý až černý proužek,
je možné to něčím namazit na ochranu a rychlejší hojení?
antibiotika jsme zatím nesehnali, drůbež řeší který veterinář vlastně?
ten pro ovce a kozi, nebo pro psi, kočky a jiné drobné zvířectvo?

Kazdy vetetinar,jak pro kozy nebo psy,vam mast napise..ale myslim,ze staci koupit I jinou hojivou mast, treba Infadolalan nebo hermankovou,je jich vic,nepouzivala bych masti(kremy) s obsahem vody..

27.1.2021 07:49

honzapm napsal(a):

Žádné chytání.

Mám pocit, že zadavatelka nečte žádné rady.

27.1.2021 08:17
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Jj, pizmovky jsou moc chytri ptacci..daji se velice dobre ochocit,nechaji se,a rady, I pohladit..
Jedna moje pizmovka sedela na vejcich,byla se nazrat a vykoupat,sla zpet a vratila se..koukala na me a piskala.potom se otocila, odesla do kurniku a zase se vratila a to same..koukala na me a piskala..kdyz se to jeste opakovalo,sla jse za ni a co jsem uvidela?..v jejim hnizde na vejcich sedela slepice a nechtela odejit..pizmovka bezradne piskala..vyhodila jsem slepici a vse bylo v poradku..pizmovka s radosti vlezla do kukane a usadila se na svych vajickach..
I me prekvapilo, ze to zvire premysli,jen ja jsem ji hned nerozumela😁

27.1.2021 09:25
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Mám pocit, že zadavatelka nečte žádné rady.

..pani zadavatelka asi vsechno dela sama , tak to pro ni neni lehke,zvlast s malickymi detmi..
..myslim,ze hojeni kacerova namrzleho ozobi bude s mastmi I bez,dlouhodoba zalezitost..

27.1.2021 12:34

ančovička1 napsal(a):
..pani zadavatelka asi vsechno dela sama , tak to pro ni neni lehke,zvlast s malickymi detmi..
..myslim,ze hojeni kacerova namrzleho ozobi bude s mastmi I bez,dlouhodoba zalezitost..

To beru. Ale ptá se na rady a pak se jimi stejně neřídí.

27.1.2021 13:24
ančovička1

XXX.XXX.220.111

To beru. Ale ptá se na rady a pak se jimi stejně neřídí.

No jo..tak to byva,ale casem a vlastnimi ,ne vzdycky dobrymi zkusenostmi, snad da zkusenym chovatelum zapravdu..rika se.."dobra rada nad zlato"..😀

27.1.2021 15:50

ančovička1 napsal(a):
No jo..tak to byva,ale casem a vlastnimi ,ne vzdycky dobrymi zkusenostmi, snad da zkusenym chovatelum zapravdu..rika se.."dobra rada nad zlato"..😀

A taky : Komu není rady, tomu není pomoci

27.1.2021 17:50
ančovička1

XXX.XXX.220.111

..nekdo ma holuby, my mame kaceny😂..

27.1.2021 18:29
reznade

XXX.XXX.216.38

honzapm napsal(a):

Žádné chytání.

koridor nefungoval, když jsme se ho pokusili tam opatrně nahnat tak se začal před bednou příčit, mávat divoce křídli a provizorní ohrazení shodil, tak ho manžel honil ce snaze ho tam nahnat znova ale to už nám do koridoru ani nevlezl až se snažil schovat tím že strčil hlavu do tunelu ke slepicím, tak ho manžel opatrně vzal a přenesl...
když se zvíře takhle rozdivočí tak se ho bojím...

27.1.2021 18:41
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Do tmy,tunelu,bedny,vam zadne zvire dobrovolne nepujde..
Neumim si predstavit vase ubytovaci zarizeni pro zvirata,ale meli byste pizmovkam vyrobit samostane vetsi bydleni, kachnik, protoze to,co popisujete ,nema smysl a zima podle me ,teprve zacne..

27.1.2021 18:52
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Kazdy vetetinar,jak pro kozy nebo psy,vam mast napise..ale myslim,ze staci koupit I jinou hojivou mast, treba Infadolalan nebo hermankovou,je jich vic,nepouzivala bych masti(kremy) s obsahem vody..

kdybychom zrovna neměli rozbité auto, tak už bych se k veterináři dostala, bez auta se špatně řeší nějaký takový problém, kdy je potřeba pro něco zajet... nějakou hojivou mast mám, tak to teď půjdeme zkusit, snad se nám to povede, jen moc nevím jak chytnout hlavu a udělat to aby nás nepoštípal, mám moc práce, tak jsem se sem dnes dostala až teď
rady si beru k srdci, ale takové jaké u nás v našich podmínkách můžou fungovat, vše nejde udělat všude... a to o zavírání kachen na celou zimu do chlívku jsem četla až teď po těch největších mrazech na nějaké diskuzi, tak jsem to nemohla připravit a vymyslet jak je tam přemístit, není to vedle...

27.1.2021 20:24

reznade napsal(a):
kdybychom zrovna neměli rozbité auto, tak už bych se k veterináři dostala, bez auta se špatně řeší nějaký takový problém, kdy je potřeba pro něco zajet... nějakou hojivou mast mám, tak to teď půjdeme zkusit, snad se nám to povede, jen moc nevím jak chytnout hlavu a udělat to aby nás nepoštípal, mám moc práce, tak jsem se sem dnes dostala až teď
rady si beru k srdci, ale takové jaké u nás v našich podmínkách můžou fungovat, vše nejde udělat všude... a to o zavírání kachen na celou zimu do chlívku jsem četla až teď po těch největších mrazech na nějaké diskuzi, tak jsem to nemohla připravit a vymyslet jak je tam přemístit, není to vedle...

Chytnete za krk za hlavou, není to krokodýl.

27.1.2021 20:31
reznade

XXX.XXX.216.38

Chytnete za krk za hlavou, není to krokodýl.

našla jsem hojivou mast jen s vodou, tak jsem to nedala, aby to na tom ještě nenamrzlo a nebylo to jěště horší...
nemohlo by byt i sádlo jen to namastit?

27.1.2021 21:02
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Jisteze muzete, sadlo hojive je..natiraji se s nim I hrebeny kohoutum I lidem na pokozku nejlepsi

27.1.2021 22:28

reznade napsal(a):
našla jsem hojivou mast jen s vodou, tak jsem to nedala, aby to na tom ještě nenamrzlo a nebylo to jěště horší...
nemohlo by byt i sádlo jen to namastit?

Ano.

Přidejte reakci

Přidat smajlík