Zdravotní problémy kuřic (mycoplasma/virová respirační choroba?)

Araukany
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

VelkáSelka

22.9.2021 13:00
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116

Jdu si k vám pro radu.
Máme 20 kuřic různých plemen stáří 3-6 měsíců. Před měsícem a půl se mi jedna nezdála, začalo jí téct z očí, izolovala jsem ji, oči 2x denně kapala septonexem, ostatním přidala vitamíny (céčko a Optimin). Začala ale škaredě kašlat a byla jakási apatická, tak šla raději na špalek. Zanedlouho začalo téct z očí jiným (jinak čilé, žravé, bez kašle), izolace, kapky, po dvou dnech sekrece přestala, ještě jsem je nechala chvíli samotné a vrátila k ostatním. Pak byl klid.
Z ničeho nic pak uhynula jiná - začala být apatická, izolovala jsem ji a za pár hodin bylo po ní (zatím se potíže vždy týkaly araukany, žádné jiné plemeno nemělo potíže), to jsem ale usoudila, že byl impacted crop (nevím český výraz), zvracela a měla hodně velké vole. Pak byl klid.
Před pár dny začala mít problémy poprvé kuřička jiného plemena (maranska), sekrece v oku a další dvě se přidaly. Veterinářka mi dala pro všechny na přeléčení Enrogal, do očí jsem mazala Floxal. Přijdou mi čilejší, ale sekrece neustaly. Navíc se začaly skoro všechny drbat, pár jich trochu pokašlává a dnes jsem našla několik krvavých kuřinců (přijde mi to příliš červené a příliš mnoho na intestinal shedding).
Veterinářka je na 10 dní pryč. Stříkám je preventivně Reudanonem (dva měsíce po měsíci), mají popeliště, krmené jsou K2, občas jim pohodíme pár zrn pšenice pro zábavu, nebo jim do nějakých zbytků (brambor, rýže, jáhly, kuřecí maso, zelenina...) přidám potravinářskou křemelinu, jogurt, kefír, lněné semínko apod., ob den čerstvou posekanou trávu.
Dávám jim od začátku Acidomid. Kurník mají úplně nový, velký výběh s pletivem i na "stropě", žádný divoký pták nebo jiná zvěř se k nim nedostanou (jsou tu hodně problémy s liškama a jestřáby).

Přikládám fotku postiženého oka.

Děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.9.2021 13:48

to chce holt prohnat laboratoří.

VelkáSelka

22.9.2021 14:25
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116

Děkuji, bodlinko. V místní laboratoři mi řekli, že můžu sama zažádat o laboratoř vzorku, ale musím jim říct, co mají analyzovat... A jestli stačí ten krvavý kuřinec jen nabrat (prý potřebuju stěrovku)?. Nebo i nějaké další vzorky - výtěr z krku apod.?

22.9.2021 14:32

no to právě není tak jednoduché a kdyby bylo, nebylo by potřeba veterinářů, stačil by návod na A4 pro všechny.

já bych začala pořádným klinickým vyšetřením, vyhodila bych ty antibiotika (střevní mikroflóra upí) , chtěla bych na vlastní oči vidět ty kuřince, protože prostě no. že by si o tom něco myslíte ještě neznamená, že si to samé budu myslet já. trus na parazitologické vyšetření plus salmonella když už to jede (směsný vzorek čerstvého trusu, který co nejlépe reprezentuje hejno)

a pak bych pokračovala odběrem krve na sérologické vyšetření.

VelkáSelka

22.9.2021 14:47
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116

Vy jste prosím odkud?

22.9.2021 14:52

VelkáSelka napsal(a):
Vy jste prosím odkud?

Střední Morava, ale s dovolením vám k nemocnému hejnu nepojedu z nákazových důvodů.

22.9.2021 16:38
honzapm

XXX.XXX.134.34

Chov zvířat ve voliéře má své výhody.
Ale i nevýhody.
Určitým způsobem naivní populace drůbeže
se při podávání čerstvé trávy odjinud stává snadným terčem kokcidií
v trávě obsažených,
které ze svého "umělého" voliérního prostředí tolik nezná.
Kokcidiozu odlišujeme od respiračních nemocí.

MVDr. měla místo neúčinného Enrogalu předepsat Tilosina.
http://www.biopharm.cz/cs/tilosina-por-200-mgml-sol

Vřele doporučím drůbež ničím "nepostřikovat", denně nechytat
a hlavně ničím nemazat. To z praxe udělá více škody, než užitku.
Původce mají za úkol zničit vhodně zvolená ATB, ne spolu-mastička.
Souběžné podávání někt. látek je kontraproduktivní nebo zakázáno.

Oko je možné propláchnout ředěným jódem (Alfadine, Betadine).
Ovšem propláchnout krátce, účinně, nedotýkat se.

Ta křemelina a další šmakulády, které jim dodáváte, jsou zábavné.
Chudáci slepice. Méně je více.
Rozhoz zrna na zem je při infekci nevhodný.

Nemáte zač.

VelkáSelka

22.9.2021 20:41
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116

Honzapm, děkuji za názor.

Kuřata byla do 5. - 6. týdne venku na statku, nejsou celý život ve voliéře. Ale chápu, co jste chtěl říct. Chci je občas pustit na volno, ale poslední dobou tu jsou napadení liškou (za bílého dne) nebo jestřábem stále častější :/.

"Šmakulády" jim nedávám denně, ale tak dvakrát za měsíc. A nemám to ze své hlavy.

Podařilo se mi skontaktovat ještě s jednou veterinářkou, ta mi doporučila dávat jim odvar z lněného semínka a oko mazat častěji. O laboratoři nemluvila. Jak poznám, komu mám věřit? Až mi tu začnou padat jak švestky? Vzorky k analýze si do laboratoře odnesu.

Ředěný jód je dost široký pojem. Můžete prosím upřesnit ředění?

Denně chytám jen ty slepice, které mají problém s okem (2). A ty, co samy přijdou a chtějí kontakt, vyskočí na klín... Českou kropenku bych třeba nechytla vůbec.

Mazat oko mi doporučil veterinář, ještě jsem se ujišťovala, zda mám podávat obojí zároveň.

Když jsme u toho Enrogalu - je na něm napsané, že není pro nosnice nebo ty, co za 14 dní začnou snášet. Co to znamená? Jinak by tam byla psaná ochranná lhůta, ne?

Je těžké vyznat se v radách doktorů nebo dlouholetých chovatelů. Každý má tu svoji pravdu. Každému ji někdo jiný vyvrátí. Například někdo radí dávat křemelinu do popeliště (od 30 do 50%). Jiní argumentují, že nadýchat se jí při popelení, je horší... A oba názory jsou z úst veterinářů. Kde je pravda a jak ji poznám?

23.9.2021 08:06

VelkáSelka napsal(a):
Honzapm, děkuji za názor.

Kuřata byla do 5. - 6. týdne venku na statku, nejsou celý život ve voliéře. Ale chápu, co jste chtěl říct. Chci je občas pustit na volno, ale poslední dobou tu jsou napadení liškou (za bílého dne) nebo jestřábem stále častější :/.

"Šmakulády" jim nedávám denně, ale tak dvakrát za měsíc. A nemám to ze své hlavy.

Podařilo se mi skontaktovat ještě s jednou veterinářkou, ta mi doporučila dávat jim odvar z lněného semínka a oko mazat častěji. O laboratoři nemluvila. Jak poznám, komu mám věřit? Až mi tu začnou padat jak švestky? Vzorky k analýze si do laboratoře odnesu.

Ředěný jód je dost široký pojem. Můžete prosím upřesnit ředění?

Denně chytám jen ty slepice, které mají problém s okem (2). A ty, co samy přijdou a chtějí kontakt, vyskočí na klín... Českou kropenku bych třeba nechytla vůbec.

Mazat oko mi doporučil veterinář, ještě jsem se ujišťovala, zda mám podávat obojí zároveň.

Když jsme u toho Enrogalu - je na něm napsané, že není pro nosnice nebo ty, co za 14 dní začnou snášet. Co to znamená? Jinak by tam byla psaná ochranná lhůta, ne?

Je těžké vyznat se v radách doktorů nebo dlouholetých chovatelů. Každý má tu svoji pravdu. Každému ji někdo jiný vyvrátí. Například někdo radí dávat křemelinu do popeliště (od 30 do 50%). Jiní argumentují, že nadýchat se jí při popelení, je horší... A oba názory jsou z úst veterinářů. Kde je pravda a jak ji poznám?

Jak poznat, komu věřit? Těžko - tady na ifauně věřím bodlince, což je vet s praxí (mimo jiné u drůbeže). Enrogal - to, co píšou v příbalovém letálu, je právě ta ochranná lhůta (není určeno pro nosnice, co už snášejí nebo kuřice, co začnou brzy snášet). Neboli vejce by obsahovala ATB.

VelkáSelka

23.9.2021 11:44
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116

@kometa : Děkuji. Myslela jsem, jak se vyznat v radách veterinářů. To, co jsem dělala já a dávala jim a antibiotika i mast jsem měla od veterinářky tady u nás, která se specializuje na hospodářská zvířata, mimo jiné slepice. A přesto jsou rady dvou doktorů odlišné.

Pokud tedy není lék vhodný pro nosnice, nesmí ho dostat, anebo může, ale nesmí se vejce konzumovat? Myslela jsem, že by tam pak byla ochranná lhůta na vajíčka, třeba 14 dní, měsíc. Proč by mi ho doktorka dala pro nosnice, když by ho nesměly?

23.9.2021 12:33

VelkáSelka napsal(a):
@kometa : Děkuji. Myslela jsem, jak se vyznat v radách veterinářů. To, co jsem dělala já a dávala jim a antibiotika i mast jsem měla od veterinářky tady u nás, která se specializuje na hospodářská zvířata, mimo jiné slepice. A přesto jsou rady dvou doktorů odlišné.

Pokud tedy není lék vhodný pro nosnice, nesmí ho dostat, anebo může, ale nesmí se vejce konzumovat? Myslela jsem, že by tam pak byla ochranná lhůta na vajíčka, třeba 14 dní, měsíc. Proč by mi ho doktorka dala pro nosnice, když by ho nesměly?

Já vím. Proto jsem psala - těžko se v radách veterinářů vyznat. Nikdo neví všechno a specializace na hospodářská zvířata mi přijde už hodně široká - jako že by to mělo zahrnout koně, přežvýkavce, prasata, drůbež, nutrie... to prostě není v silách jednoho veta. Ochrannou lhůtu jsem logicky vydedukovala na 14 dní - slepice ATB může, ale vy pak nemůžete vejce od nich.

VelkáSelka

23.9.2021 19:47
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116

@kometa: Ta naše veterinářka dělá přímo drůbež. Dělá tu doktora v blízké drůbežàrně.

Mně právě přijde, že na příbalových letácích by uživatel neměl dedukovat, ale mělo by tam být přímo jasně uvedeno: ochranná lhůta na maso: 14 dnů, na vejce: 14 dnů... Proto mě to mátlo.

23.9.2021 20:03

na příbalovém letáku může být konkrétní OL uvedená jen, pokud je to tak otestované a je na štempl z laboratoře, který přesně říká, jaké má to konkrétní léčivo OL.

to je samozřejmě drahé a aby to takhle bylo pro každé zvíře a každý živočišný produkt, to by se nezaplatilo

pokud se použije léčivo, které OL pro daný živočišný druh a produkt stanovenou nemá, pak je paušálně 28 dní na maso a 7 dní na mléko a vejce, viz zákon o léčivech

uživatel by neměl dedukovat, veterinář by mu to měl sdělit.

23.9.2021 20:48

VelkáSelka napsal(a):
@kometa: Ta naše veterinářka dělá přímo drůbež. Dělá tu doktora v blízké drůbežàrně.

Mně právě přijde, že na příbalových letácích by uživatel neměl dedukovat, ale mělo by tam být přímo jasně uvedeno: ochranná lhůta na maso: 14 dnů, na vejce: 14 dnů... Proto mě to mátlo.

V tom případě by měla být nejlepší zdroj informací a rad.

23.9.2021 20:50
honzapm

XXX.XXX.134.34

V tom případě je děsné divné chodit se dotazovati na iFaunu.

VelkáSelka

23.9.2021 21:48
VelkáSelka

XXX.XXX.139.116

@bodlinka: Děkuji moc! To jsem potřebovala vědět.

@kometa: No já jí právě také věřila, ale zde tu její postupy vyvrací...

@honzapm: Psala jsem v prvotním dotazu, že naše veterinářka odjela na 10 dní pryč. Dala nám antibiotika a odjela do zahraničí. Potřebovala jsem rychlejší radu a nečekat jen s rukama v klíně, až se vrátí...

Jinak dnes jsem zavezla vzorek trusu do vet. laboratoře. Kdyby to někoho zajímalo (já to nikde nenašla), parazitologické vyšetření 100,-Kč, bakteriologické 250,-Kč.

Přidejte reakci

Přidat smajlík