LukeH

XXX.XXX.167.151
Dobrý den,
mám dotaz ohledně odebíraní vajec pižmovkám. Kdyby mě chtěl někdo odkázat na podobná vlákna v diskuzi, tak za to děkuji, všechna jsem si pročetl, ale narazil jsem na "drobný" problém - někdo doporučuje pižmovky nechat v klidu - až snesou všechna vejce a samy zasednou(předpokládám, že kachna si připraví hnízdo, každý den snese vejce a až usoudí, že to stačí, tak zasedne), někdo vejce odebírá, nahrazuje podkladky a potom - nikde, ale není napsáno kolik vajec má být celkem (10-12-15?) vejce dá zpět. U vracení vajec - jak u kachen, tak i slepic se doporučuje nechat líhnout max týden stará vejce, takže 7? V knížkách to samé..... Takže jak ;-)? Děkuji, Lukáš.
Pokud mrzlo, vejce jsem odebíral a zužitkoval v kuchyni. Když mrazy ustoupily (nemrzla voda v kachníku), obvykle někdy ve 2. polovině února, tak jsem vejce odebírat přestal a kachna zasedla až snesla 15-20 vajec. Oplozenost a líhnivost jsem měl vždy 100%. Pro mne bylo podstatné, aby se kachňata nelíhly příliš brzo - nejlépe ve 2. polovině - koncem dubna, kdy už počasí bylo příjemné a kachna s malými mohla být venku.
Někdo tady psal, že když odebíral, kachna zasedla na menší počet vajec, já to nepozoroval. Hnízdění jsem ponechával přirozený průběh - vejce jsem neodebíral, neprosvěcoval, při líhnutí mladých nekontroloval - pižmovka si hnízda s vejci i malými urputně brání, takže z toho může být více škody než užitku. Akorát jsem oddělil kačera, aby neotravoval.
LukeH
napsal(a):
Dobrý den,
mám dotaz ohledně odebíraní vajec pižmovkám. Kdyby mě chtěl někdo odkázat na podobná vlákna v diskuzi, tak za to děkuji, všechna jsem si pročetl, ale narazil jsem na "drobný" problém - někdo doporučuje pižmovky nechat v klidu - až snesou všechna vejce a samy zasednou(předpokládám, že kachna si připraví hnízdo, každý den snese vejce a až usoudí, že to stačí, tak zasedne), někdo vejce odebírá, nahrazuje podkladky a potom - nikde, ale není napsáno kolik vajec má být celkem (10-12-15?) vejce dá zpět. U vracení vajec - jak u kachen, tak i slepic se doporučuje nechat líhnout max týden stará vejce, takže 7? V knížkách to samé..... Takže jak ;-)? Děkuji, Lukáš.
počty snesených vajec se různí. Vejce se odebírají z důvodu poškození mrazem. Pokud vejce skladujete při teplotě kolem 10° špičkou dolů a alespoň 2x denně je naklopíte z boku na bok, není problém vrátit pižmovce 20 dní stará vejce. Některé přebornice jich snesou i 25ks. Osobně vejce sbírám, v hnízdě nechám podkladky a když pižmovka zasedne, počkám až se jde vyvenčit a nakrmit a podkladky za vejce vyměním . Pižmovku tímto způsobem nijak neruším, ani neriskuji rozbití vajec. Pižmovce vracím " nejmladší " a největší vejce ze snášky maximálně v počtu 20ks.
V průběhu inkubace cca po 10 dnech , opět při venčení pižmovky vejce prosvítím a " čistá " vejce odstraním z hnízda. Před koncem inkubace vejce ještě jednou za nepřítomnosti pižmovky prohlédnu, předcházím tím znehodnocení snášky pukavcem.
lydie
napsal(a):
počty snesených vajec se různí. Vejce se odebírají z důvodu poškození mrazem. Pokud vejce skladujete při teplotě kolem 10° špičkou dolů a alespoň 2x denně je naklopíte z boku na bok, není problém vrátit pižmovce 20 dní stará vejce. Některé přebornice jich snesou i 25ks. Osobně vejce sbírám, v hnízdě nechám podkladky a když pižmovka zasedne, počkám až se jde vyvenčit a nakrmit a podkladky za vejce vyměním . Pižmovku tímto způsobem nijak neruším, ani neriskuji rozbití vajec. Pižmovce vracím " nejmladší " a největší vejce ze snášky maximálně v počtu 20ks.
V průběhu inkubace cca po 10 dnech , opět při venčení pižmovky vejce prosvítím a " čistá " vejce odstraním z hnízda. Před koncem inkubace vejce ještě jednou za nepřítomnosti pižmovky prohlédnu, předcházím tím znehodnocení snášky pukavcem.
Dělám to úplně stejně, líhnutí je bez problémů 👍
lydie
napsal(a):
takže tam mate cca 20podkladov až po nasadeni NV,nikdy som husy nechoval,ale už sa na ne chystam,tak sa ospravelnujem za otazku
bery25
napsal(a):
takže tam mate cca 20podkladov až po nasadeni NV,nikdy som husy nechoval,ale už sa na ne chystam,tak sa ospravelnujem za otazku
Asi jste se přehlédl, bavíme se o pižmovkách.😊.
já vajec-podkladků, nechávám tak 5, jsou to starší pizmovčí vejce, které si lihovou fixou označím a pokud ještě jsou ranní mrazíky, nová vejce sbírám a ukládám s datem snášky , denně obracím..v hnízdech uvnitř kurníku to tak neřeším,tam nemrzne..ale kontroluji i tam..
ančovička1
napsal(a):
Asi jste se přehlédl, bavíme se o pižmovkách.😊.
já vajec-podkladků, nechávám tak 5, jsou to starší pizmovčí vejce, které si lihovou fixou označím a pokud ještě jsou ranní mrazíky, nová vejce sbírám a ukládám s datem snášky , denně obracím..v hnízdech uvnitř kurníku to tak neřeším,tam nemrzne..ale kontroluji i tam..
aha takže u hus je to nejak inak
bery25
napsal(a):
aha takže u hus je to nejak inak
V podstatě není..většina hus, které se dnes chovají,snáší vetší množství vajec,tak se vejce sbírat musí..taková landeská husička snese kolem 30, než zasedne, tak se první vejce dávají do líhně, nechává se také několik podkladků.. některé husy landeské snáší a sedí ve dvou cyklech ..některé husy nesedí vůbec,jako husa labutí..ze své zkušenosti,nikdy neseděla..
ančovička1
napsal(a):
V podstatě není..většina hus, které se dnes chovají,snáší vetší množství vajec,tak se vejce sbírat musí..taková landeská husička snese kolem 30, než zasedne, tak se první vejce dávají do líhně, nechává se také několik podkladků.. některé husy landeské snáší a sedí ve dvou cyklech ..některé husy nesedí vůbec,jako husa labutí..ze své zkušenosti,nikdy neseděla..
dakujem,chcel by som par hus suchovskych,uvidim ci nieco zoženiem
LukeH
napsal(a):
Dobrý den,
Vejce pižmovek je lepší nesbírat pokud jim v hnízdech nemrzne. Některá kachna snáší pěkně denně, ale některá jen obden, tak byste vajíčka již neměl v hodná k líhnutí z polovičky snášky. Kachna si je zahřívá a udržuje líhnivost i ten den co nenese, moje to tak dělá každé ráno, pak může mít vejce i měsíc stará. A rozhodně neprosvěcujte nebo aspoň neberte neoplozená vejce bez výměny za vhodné podkládky. Já to loni udělala podle návodu viz lydie a kachna mi sesedla z hnízda, když jsem vybrala polovičku vajíček. Kéž bych tehdy neposlechla prý chytré rady některých chovatelů. Měla bych radši poprvé 6 kachňátek na jaro než nic, kachna znovu měla až v půlce srpna, jen 5 káčat a ty nestihly vyrůst a opeřit do zimy. A druhá koupená kachna byla špatná, nesla vejce bez skořápky.
Myslim, že hledáte problémy tam kde nejsou. Je potřeba trochu přemýšlet a použít selský rozum. Prostě když mrzne, tak logicky vejce sbíráme, protože by zmrzla. Když nemrzne, vejce necháme v hnízdě.
Raznade: to že vám kachna slezla z hnízda, protože jste ji vzala čistá vejce je nesmysl. Slezla z hnízda, protože to není dobrá kachna a nebo je mladá a blbá. Dobrá kachna musí vydržet sedět i na prázdném hnízdě. Naše se rozsedi i kdyz vejce sbírám a nechám jim tam třeba jen 3 podkladky.
Prostě není dobré nechávat v hnízdě čistá vejce a ani je měnit za podkladky.