Sice bezmála dva měsíce starý dotaz...ale podle mě dostupných informací se prostě housata normálně líhnou s ne zcela vstřebaným a zataženým žloutkovým vakem/pupkem. To je jeden z důvodů, proč první desítky hodin po vylíhnutí se zpod husy nikam nehrnou. Čili nemyslím, že zrovna toto by bylo důvodem úhynu, ke kterému nejspíše došlo z jiné příčiny.
sharingan
napsal(a):
Sice bezmála dva měsíce starý dotaz...ale podle mě dostupných informací se prostě housata normálně líhnou s ne zcela vstřebaným a zataženým žloutkovým vakem/pupkem. To je jeden z důvodů, proč první desítky hodin po vylíhnutí se zpod husy nikam nehrnou. Čili nemyslím, že zrovna toto by bylo důvodem úhynu, ke kterému nejspíše došlo z jiné příčiny.
Jj,já vím.. starý dotaz,ale doposud nezodpovězený..
já si nevzpomínám, že by mi někdy housata po vylíhnutí uhynula pod husou..v líhni se výjimečně stane,že jedno, dvě, z 20 ti housat mají větší pupík,ale není to důvod k úhynu... ošetřím Betadinou,Alfadinou, proti infekci a vše je v pohodě..
V případě dotazu zadavatele mohla být příčina ve špatné kvalitě násadových vajec, ale to už je jen úvaha..
Mně se to letos stalo u pižmovek v souvislosti s parvovirozou, která postihla můj chov husí a pižmových kechen.
Kachňata oschlá uhynula hned pod kachnou s nezataženými pupky, ostatní uhynula do týdne.
Od dvou kachen přežila pouze 4 kachňata, která ale vůbec nerostou. Projevila se zakrslost typická pro toto onemocnění.
U housat byl úhyn 50%.
1978milan
napsal(a):
Mně se to letos stalo u pižmovek v souvislosti s parvovirozou, která postihla můj chov husí a pižmových kechen.
Kachňata oschlá uhynula hned pod kachnou s nezataženými pupky, ostatní uhynula do týdne.
Od dvou kachen přežila pouze 4 kachňata, která ale vůbec nerostou. Projevila se zakrslost typická pro toto onemocnění.
U housat byl úhyn 50%.
Tak to byla pravděpodobně příčina úhynu tolika housat najednou..je dobré o tom vědět, že drůbež také může onemocnet pravovirozou a podle toho se zařídit, než s chovem se stejnými zvířaty pokračovat..díky za poučný příspěvek 👍