Irishc

XXX.XXX.3.181
Dostal jsem radu, jak dřív chránili drůbež před dravci. Prý když na dvoře měli holubi, tak ti se při útoku jestřába vznesli do vzduchu a zaujali jeho pozornost. Jestřáb prý vždy upřednostní holuba. Lze si domyslet, že se pak mnohdy při jeho pronásledování natolik vzdálí, že i kdyby ho nechytl, zaujme ho mezitím jiná kořist o dům dál.
Původní polodivoká plemena holubů byla tak samostatná, že jejich chov hospodáře nic nestál, pouze poskytl přístřeší a holubi létali do okolních polí a luk, aby nakrmili sebe a svá holoubata. V zimě pak byli v nejhorších časech přikrmováni, tím se vyrovnal dluh za holoubata do kuchyně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nad něčím takovým uvažuji. Ale.... co na to střechy sousedů? Mám velkou zahradu, dost drůbeže a poslední dva roky nás navštěvuje jestřáb. Bydlím na konci vesnice... pak už jen pole a lesy. Zvažuji jak chodící holuby čistě na maso pro děti, tak něco divokého... ale muselo by to opravdu raději lítat do polí a sbírat žrádlo po zemi, než si vysedávat na střechách mých a sousedů.
Irishc

XXX.XXX.3.181
napsal(a):
Nad něčím takovým uvažuji. Ale.... co na to střechy sousedů? Mám velkou zahradu, dost drůbeže a poslední dva roky nás navštěvuje jestřáb. Bydlím na konci vesnice... pak už jen pole a lesy. Zvažuji jak chodící holuby čistě na maso pro děti, tak něco divokého... ale muselo by to opravdu raději lítat do polí a sbírat žrádlo po zemi, než si vysedávat na střechách mých a sousedů.
Co vím, tak z dnešních plemen jsou nejdivočejší ty z východu. Tam mají ještě MP takového, jakého jsme měli před 100 lety - gazzy kresba, ale postavou a chováním jak holub skalní. Přemýšlím o kelebecích, protože jsou to holubi drobní, lehcí jak hrdličky a letově zdatní. Takové vlaštovky mezi holuby. A kdyby se nepodařilo sehnat kelebeky, tak altenburský bublák, případně české čejky nebo lysky. Musí to být holubi drobnější, jak pravý holub skalní. Velikost vynahrazují počtem mláďat.
Když nebudete tyto jestřábí holoubky moc krmit, budou nuceni slídit po krmení po loukách v okolí statku a na vysedávání na střeše nebudou mít čas. Když to bude zdatné sportovní plemeno jako je ten kelebek nebo altenburák, dobře se ujmou a ztráty budou stíhat nahrazovat holoubátky. Kelebeky bych sháněl vyřazené sportovní, po 3 - 5 letech závodění se jich holubář zbavuje a nahradí je novými. Takové veterány bych si namnožil a založil nové hejno pro účel ochrany před dravci. Dřív měli na dvorech holubníky na kůlu, nebo vlety do podkrovního holubníčku odkud se přebytečná holoubata lépe vybírala. Přežili jen ti nejzdatnější.
Irishc

XXX.XXX.3.181
Na ifauně jsou o nich vlákna, myslím, že obě plemena jsou nadějní adepti pro tento účel.
https://www.ifauna.cz/holubi/diskuse/detail/3772990/kelebek
https://www.ifauna.cz/holubi/forum/r/detail/357901/altenbursky-bublak?a=3943431#a3943431

Nerad vám beru iluze, ale srovnávat chov holubů před sto lety a dnes je jako srovnání auta a koňského potahu. Tím nemyslím nic hanlivého proti koním. Jen realita dnešní vesnice už nejsou chovy holubů pod každou střechou a ostatní drůbež aby taky pohledal. Tenkrát když jestřáb neuspěl u jedny chalupy, prostě uspěl jinde. Dneska? U nás ve vsi jsme slovy dva co máme slepice a o holubech nevím v širokém okolí... Co to znamená? Když jestřáb uvidí hejno holubů, je to pro něj magnet v celém okrese a dokáže takový chov během zimy zdecimovat tak, že je na jaře problém mít vůbec na čem chovat. Osobně jsem holoubě neměl k obědu ani nepamatuju a plemen jsem opravdu vystřídal hodně. No a pokud jde o chov opravdu ostražitého plemene, což asi může být( důkazem jsou vežaci), na ochranu ostatní drůbeže to bude mít efekt zcela opačný. Neuspěje u holubů a v okolí nic jiného není, vezme prostě slepici..... Takže co dnes proti dravcům opravdu funguje, je možnost zavřít chov alespoň v období kdy odletí divocí holubi a nad slepicemi mít sítě nebo lanka která dravce odradí. Vše ostatní je dnes utopie.
Irishc

XXX.XXX.3.181
Já to vím, že je situace jiná, přesto mě tato myšlenka láká. Ve vlákně o altenburácích je zmínka o efektu jejich chovu pro ochranu drůbeže, z dnešní doby:
"Altenburáci jsou velice živí holoubci, kteří neustále poletují po našem dvoře. Hlavně kvůli jejich ostražitosti nejsou časté návštěvy krahujců a jestřábů tak nebezpečné pro ostatní zvířata.
Včas varují svým zahoukáním. Holubi giganti stačí díky své hmotnosti, spíše pěšky, včas zaběhnout do stodoly."
Bydlím kousek od vesnice a jestřábi jsou k nám naučení. Když tam budu mít holuby, při jakémkoliv útoku hejno způsobí melu a ani útoky cílené na drůbež nebudou tak úspěšné. Jestřáb vezme starý kus nebo nepozorného výletka a ne drůbež. A z praxe to fungovat může, ztráty jsou vyváženy produkcí holoubat.

Také jsem slyšel o praktice, kde v každém výběhu drůbeže je singl krocan... jen u větších plemen hus ho není potřeba. Jestřáb si pak netroufne. Je fakt, že jsme měli vždy klid. Až loni začal jestřáb decimovat moje a sousedovic slepice a loni poprvé se náš krocan rozhodl sedět s krůtou na vejcích a dva měsíce ho na zahradě nebylo vidět.
Také zkusím perličky ve výběhu na konci zahrady :)
Irishc

XXX.XXX.3.181
Prý je dobrý i páv, při útoku troubí.

Irishc
napsal(a):
Já to vím, že je situace jiná, přesto mě tato myšlenka láká. Ve vlákně o altenburácích je zmínka o efektu jejich chovu pro ochranu drůbeže, z dnešní doby:
"Altenburáci jsou velice živí holoubci, kteří neustále poletují po našem dvoře. Hlavně kvůli jejich ostražitosti nejsou časté návštěvy krahujců a jestřábů tak nebezpečné pro ostatní zvířata.
Včas varují svým zahoukáním. Holubi giganti stačí díky své hmotnosti, spíše pěšky, včas zaběhnout do stodoly."
Bydlím kousek od vesnice a jestřábi jsou k nám naučení. Když tam budu mít holuby, při jakémkoliv útoku hejno způsobí melu a ani útoky cílené na drůbež nebudou tak úspěšné. Jestřáb vezme starý kus nebo nepozorného výletka a ne drůbež. A z praxe to fungovat může, ztráty jsou vyváženy produkcí holoubat.
Ono je vždy dobrý, podívat se který blb to píše. Znám autora těch žvástu jeho chov i místo ve kterém chová. Vím že jeho články jsou z velké části buď vylhané, nebo patří spíš do mýtů či zbožných přání vytržených často z kontextu skutečné historie. Ono se to totiž pak líp prodává.
Z mé praxe to nefunguje, patří to spíš do zbožných přání... Tim neříkám nedělejte to. Není nic hezčího, než volně hejno holubů, to žádná voliéra nehradí. Držím vám palce.
Irishc

XXX.XXX.3.181
Z mé praxe to nefunguje, patří to spíš do zbožných přání... Tim neříkám nedělejte to. Není nic hezčího, než volně hejno holubů, to žádná voliéra nehradí. Držím vám palce.
A co jste měl za plemena? U nás v Lipové má jeden holubář barevnohlávky a ti mnoho let odolávají každodenním náletům a ztráty vyrovnávají.
Vaše zmínka o tom, že jestřába nalákají v mém případě neplatí, protože jesřábice nebo časem možná její potomci jsou k nám léta naučený. Vy máte zkušenost, že i přes schopné ostražité holuby Vám jestřáb žere i slepice?
Jinak krocan nebo perličky taky nezní špatně, asi to bude tedy i spolehlivější než se zbytečně trápit s holubama.

Irishc
napsal(a):
A co jste měl za plemena? U nás v Lipové má jeden holubář barevnohlávky a ti mnoho let odolávají každodenním náletům a ztráty vyrovnávají.
Vaše zmínka o tom, že jestřába nalákají v mém případě neplatí, protože jesřábice nebo časem možná její potomci jsou k nám léta naučený. Vy máte zkušenost, že i přes schopné ostražité holuby Vám jestřáb žere i slepice?
Jinak krocan nebo perličky taky nezní špatně, asi to bude tedy i spolehlivější než se zbytečně trápit s holubama.
První čistokrevné holuby jsem si pořídil hned po vojně altenburaky. Tenkrát původem z NDR. Měl jsem je dlouho, prakticky beze ztrát, než jsem chov přestěhoval na kraj vesnice kousek od lesa....nezůstal ani jeden. Pak barevnohlavci, žlutí, červení, černí....nikdy jsem je nedostal do stavu velkého hejna. A to byl jejich původ z volného chovu. Ještě jsem měl chvilku české rejdice, skřivany a černé čejky, ale spíš jako krmení pro dravce. Teď mám směs pošťáků, která víceméně vzdoruje, ale čas od času musím dokupovat. Prostě je to asi individuální, místo od místa kde se chová. Někde to může fungovat. Já to štěstí zatím neměl. Teď, jak jsem psal, jak zmizí divocí holubi, ty svoje na zimu zavřu a pouštím je jen k proletu a otevření jsou zas až od jara a v létě.
Míval jsem krůty, perličky a husy. Na dravce to nemá žádný vliv, často o útoku ani neví... Stalo se, že sem lítal jestřáb který holuby ignoroval a vzal vždycky rovnou slepici. Samozřejmě vždycky mladou kurici. Myslím že je jim to fuk, když živí jenom sami sebe. Když krmí mladý potřebují kořist kterou unesou, tak jdou po holubech.
Vrků

XXX.XXX.11.80
Čisté jen můj názor,pokud si jestřáb uhlídá své území a budu drž se kolem padesáti plodných párů,tak něco odchovám.
napsal(a):
Pokud nemáte střechy nalepené u sebe, tak je to zbytečné nad tím přemýšlet.
Marti.

XXX.XXX.190.152
tonci
napsal(a):
tradicia - minulost. v minulosti sa dravci strielali, chytali a likvidovali, alebo travili. t.
V té době, kterou popisujete byla pro myslivce ostuda mít dravce v revíru, vše se zahnutým zobákem se střílelo. Naopak se dařilo křepelkám, koroptvím, bažantům, zajícům a všechno žilo. Dnes na sterilních lánech nežije nic a chrání se jejich predátoři. Toto vlákno se ale týká ještě daleko hlubší minulosti. Nicméně některé zákonitosti jsou víceméně neměnné, takže poukazovat na dávné zvyklosti není od věci.

Marti.
napsal(a):
V té době, kterou popisujete byla pro myslivce ostuda mít dravce v revíru, vše se zahnutým zobákem se střílelo. Naopak se dařilo křepelkám, koroptvím, bažantům, zajícům a všechno žilo. Dnes na sterilních lánech nežije nic a chrání se jejich predátoři. Toto vlákno se ale týká ještě daleko hlubší minulosti. Nicméně některé zákonitosti jsou víceméně neměnné, takže poukazovat na dávné zvyklosti není od věci.
Viz juhaj. Příčinou úbytku nejsou dravci, ale člověk - velké lány bez remízků, sečení luk a polí bez vyhánění zvěře (čili ztráty mláďat), doprava (za poslední týden v naší vesniččce o 100 obyvatelích 2 sražené srny), používání různých pesticidů...