Mame dve husy ceske a chteli bysme na jare housatka. Mame ale spatnou zkusenost s kachnama, ktere svoje male poztracely, zapomnely nekde nebo proste nedokazaly chranit pred kockama a do dvou tydnu byly vsechny pryc, ikdyz byly zavreny na noc a maji maly rybnik.
Takze jak se to dela s husama, kdyz chcete, aby mladata vychovaly samy ale obavate se predatoru? Jelikoz nemuzu udelat velky ani elektricke ploty kolem celeho prostoru, rikal jsem si, ze treba postavim zavreny vybeh cca 2x5m pridelany k jejich domecku na prvni dva mesice, nez budou dost velky. Ale to je asi blby pro ty rodice, byt tam s nima zavrene, ne?
Z netu to vypada, ze valna vetsina chovatelu chovaji ta housatka sami doma a ostatni jaksi nemaji zadny problemy s predatory, tak se obracim na vas, diky moc za rady.
(a omluvte prosim chyby v cestine, nejsem zdejsi :) )
Zdravím. Dobré čistokrevné české husy mají plně zachované rodičovské instinkty, svá - přirozenou cestou odchovaná - housata úspěšně ochrání prakticky před všemi běžnými denními predátory. Houser dokáže s úspěchem vypoklonkovat i velká zvířata, a často i lidi. Chování vodících hus a vodících kachen se vůbec nedá srovnávat.
No a noc řeším zaháněním a zavřením do nedobytného přístřešku.
Problém bývá s husami jiných plemen, kříženců a brojlerů, kteří jsou však velmi často neznalými chovateli rovněž označovány za plemeno husa česká, pouze na základě shodné bílé barvy opeření. U nich celkově bývají často rodičovské instinkty zachovnány jen do určité míry či prakticky vůbec ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Cfal
napsal(a):
Mame dve husy ceske a chteli bysme na jare housatka. Mame ale spatnou zkusenost s kachnama, ktere svoje male poztracely, zapomnely nekde nebo proste nedokazaly chranit pred kockama a do dvou tydnu byly vsechny pryc, ikdyz byly zavreny na noc a maji maly rybnik.
Takze jak se to dela s husama, kdyz chcete, aby mladata vychovaly samy ale obavate se predatoru? Jelikoz nemuzu udelat velky ani elektricke ploty kolem celeho prostoru, rikal jsem si, ze treba postavim zavreny vybeh cca 2x5m pridelany k jejich domecku na prvni dva mesice, nez budou dost velky. Ale to je asi blby pro ty rodice, byt tam s nima zavrene, ne?
Z netu to vypada, ze valna vetsina chovatelu chovaji ta housatka sami doma a ostatni jaksi nemaji zadny problemy s predatory, tak se obracim na vas, diky moc za rady.
(a omluvte prosim chyby v cestine, nejsem zdejsi :) )
Častou příčinou "postraceni" mláďat vodní drůbeže, je jejich prochladnutí. V prvních týdnech, zvlášť při studeném počasí, je dobré ustájení na omezeném a hlavně suchém prostoru. U malých housat stačí rosa a promáčená pak nejsou schopna následovat svoje rodiče. V kombinaci s rybníčkem právě tohle může být příčinou vašich strat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Častou příčinou "postraceni" mláďat vodní drůbeže, je jejich prochladnutí. V prvních týdnech, zvlášť při studeném počasí, je dobré ustájení na omezeném a hlavně suchém prostoru. U malých housat stačí rosa a promáčená pak nejsou schopna následovat svoje rodiče. V kombinaci s rybníčkem právě tohle může být příčinou vašich strat.
👍👍👍👍👍máte pravdu!!...to mě nenapadlo, housata chovám tak, jak píšete..v teple a suchu,tak žádné ztráty
Například ale, třebas u svých hus promáčení či podchlazení běžně nemusím vůbec řešit. Od toho tam mám chovnou husu s dobrým a opečovávaným opeřením, která si přičapne, udělá ze sebe výhřevnou načepýřenou kouli, a housata do ní zalezou, zčásti se i promastí jejím pudrem. Samozřejmě mají všichni ale stále volný přístup do krytého husníku se suchou podestýlkou, kam mi husa s housaty zabíhá, jak už s počasím přestává být sranda. Fungovala mi takto loni jako prvnička, i letos.
Letos jsem ale měl problém s novou husičkou, nějakou kříženkou bílé barvy, která tohoto chování schopna nebyla, a u ní ano, jsem měl na jaře u housat ztráty na podchlazení...než jsem zbylá housata zaklidil do odchovny v obýváku a husu do mrazáku.
Jj,každý má své zkušenosti..a všechny husy nejsou stejné..ale dá se to ohlídat..malá housata ani s husami nepouštim první dny po vylíhnutí vůbec ven z husniku.. několik dnů..přes tu dobu housata zesílí a husa se také naučí housatům rozumět a naopak..(husa si s nimi povídala, ještě housata byla ve vejcích 😀)..ven jdou podle počasí na posekanou suchou trávu..na dobu opět podle počasí..