Pred 3 dnami sme si priniesli domov kuriatka den pred tym vyliahnute. Amroksky a hempsirky, z kazdeho po 10 ks. Mame ich v krabici pod lampou, podstielka hoblovacky, snazim sa im udrziavat stalu teplotu okolo tych 30 stupnov. Krmim momentalne kukuricny srot, ten zacinam dnes postupne zamienat za kompletnu krmnu zmes, ktoru nam odporucil chovatel, BR 1. Na pitie davam harmancekovy caj. A teraz sa chcem spytat co dalej. Kedy napr. im pridat piesok / grit/, kedy mozem zacat namiesto caju davat vodu, kedy zacat pridavat ine krmivo okrem zmesky /alebo mam stale krmit zmeskou a ked povyrastu a dam ich von, nechat nech si nieco najdu na zahrade?/, kedy, u ako velkych kurciat sa vlastne so zmesky prechadza na cele zrno? Niekto mi radi dat aj uvarene vajicko a nasekanu zihlavu, niekto nie... tak ako? Tiez sa bojim, aby mi nezacali hynut na kokcidiozu, je nejaka prevencia /moja mama spominala nejake podavanie antibiotyk, ale ja velmi nie som zastancom toho, aby som uz teraz do kuriatok pchala nejake lieky zbytocne/. Proste uvytam akukolvek radu, ako postupovat, aby mi kuriatka nezacali hynut. Dakujem!
Ahoj, v prvom rade velka chyba....zmes BR1 je urcena pre brojlerove kurcata...nepodavat kupit K1 cim skor....ak chces mat pekne a zdrave nosnice, doporucujem chovat zmeskou az do dospelosti to jest okolo 5 mesiacov. Samozrejme je dobre do zmesky pridavat zelene: misi chvost atd.... nadrobno nakrajany. Ja nie som zastanca pridavat kurcatam uvarene vajicka. Pri podavani zmesky K1 nie je nutne podavat grid, ale je to prospesne k traveniu. Na ochranu pred kokcidiozou ja pouzivam ACIDOMID D...da sa kupit v predajniach s krmovinami....je to fakt dobra vec , zalozene na kyslej baze....vrele odporucam.
Prajem vela uspechov.
PS: Je dobre ked je odchovnicka spravena tak, ze sa kurcata mozu vyhnut priamemu osvetleniu, kde odpocivaju. Je aj potrebne regulovat svetelny rezim.
Fuuha! Tak my mame zlu zmesku?! Ja som im ju zrovna dnes zacala davat! nic sa im nestane? A to som si myslela ze fajn, pan chovatel nam poradil, ved chova uz 30 rokov, vie co radi, spolahnem sa na neho. Tak kupim novu zmesku aj acidomid /to mi tiez uz niekto spominal, celkom sa mi pozdava/. A kedy zacat to zelene pridavat?
Este ako mam regulovat svetelny rezim? Teraz im svietim stale, aby mali teplo/neviem ako inak to urobit/. Uskodi im nepretrzite svietenie? A kedy uz maju kurky vyvinutu termoregulaciu? Teraz len viem, ze maju mat zhruba 30 stupnov a postupne treba uberat kazdy tyzden 2.
Zelene podavat najskor ked budu mat 2-tyzdne a na zaciatok male mnozstva v podstate ani nie je treba pretoze v zmeske K1 su vsetky zlozky ktore potrebuju, ale na spestrenie stravy je to dobre. Ja pouzivam K1 do 8- tyzdnov a potom postupne prechadzam na KZK, ta je urcena prenosnice od 8 az 10 tyzdnov. BR1 je urcena na rychlo vykrm, cize nie je vhodna pre kurcata nosnic, ale nebojte sa kurcatam sa nic nestane, len pre ich dobry dalsi vyvoj si racsej kupte K1.
Co sa tyka svetelneho rezimu, ak mate kurcata v krabici ako spominate, je potrebne vypinat ostre svetlo a tiez spravit zatienenie, aby sa aj pocas dna mu mohli vyhnut. Postupne im upravovat svet. rezim. Ak na vyhrievanie sluzi obycajna ziarovka, treba ju nahradit vyhrievacou infralampou na cas odpocinku. Este podotknutie, na 1m2 by malo ist cca 20 kurciat a od 6-tyzdna 10 az 12.
Mozem teda aj tu BR 1 pouzit / ked budem pridavat z nej po troche a miesat to spolu/ ? Mam necele 4 kila a je mi luto to vyhodit.
Co sa svetla tyka som myslela ze malym kuriatkam to zo zaciatku neprekaza a od tych cca 3 - 4 tyz. som planovala im zacat postupne na noc zhasinat /kedze su vo vnutri, nie je problem v danej miestnosti zakurit, ale da sa mi tam udrzat teplota samotnym kurenim max okolo tych 24 stupnov, pokial nechcem prekurovat byt. Mohlo by to takto byt?
Na co si mam este dat pozor, co by mohlo signalizovat nejaky problem? Tiez kedy mozem po troche zacat davat za pekneho pocasia kuriatka von, do nejakej ohradky? Zhruba tak mesacne alebo viac?
Síce tu neprispievam ale tu si dovolím reagovať. BR1 sa pri odchove bežne používa nakoľko iné krmivá ako K1 KZK atď neobsahujú kokcidiostatiká a BR1 nám pomôže preklenúť toto obdobie bez toho aby kurčatá dostali kokcidiózu. BR1 môžete bez problémov kurčatám podávať zhruba do 3 týždňov veku, následne môžete postupne prejsť na K1 ale už za účasti ACIDOMIDU D. ACIDOMID D radím začať podávať až okolo 2 týždňa veku lebo pri skoršom začiatku sa môžu vyskytnúť problémy (úhyn). U ACIDOMIDU D odporúčam začať prvých 5 dní s polovičnými koncentráciami - dostane sa Vám do rúk asi menej koncentrovaný čiže dávka 5 ml/liter vody. ACIDOMID treba podávať zhruba do veku 14 týždňov následne odporúčam vysadiť. V prípade, že budete používať kvalitnú K1 tak už v nej bude obsiahnutý grit. So zeleným by som počkal nič sa nestane keď začnete s podávaním ať okolo 8-10 týždňa. Čaj a podobné hovadiny absolútne nepodávajte. Stačí voda, zmes, acidomi a sem tam nejaké prilepšenie. Odporúčam aj v období znášky používať kompletné kŕmne zmesi - oplatí sa to, mám to spočítané a investície sa bez problémov vrátia. V prípade, že máte dostatok času tak sa dá kŕmiť aj inými spôsobmi ale je to pracnejšie a chce to veľké úsilie aby ste dosiahli znášku ako pri zmeske. S pozdravom RS.
No tak teraz si dovolim oponovat ja, v prvom rade by uz vyrobcovia zmesky namali pridavat do krmiva kokcidiostatika pre drobnochovatelov. Cize v BR1 dostupna v krmovinach by mala byt bez nich. Odchovavam momentalne 400ks vysokoznaskovych mladok maju 7-tyzdnov, ACIDIMID D podavam od prveho tyzdna a doteraz som mal uhyn 4ks. Samozrejme pouzivam vyhradne K1. Pri podavani zmesky s kokciodiostatikami sa oslabuje imunita, cize ked raz zacnete mali by ste ich potom pravidelne preliecovat a to sa mne nepaci.
Podla mna ak mate cas tak kurcata sa mozu davat vonku od 2-tyzdnov, ale treba ich sledovat ako sa spravaju. Pokial sa tlacia velmi k sebe je im zima a treba ich dat dnu. Ide o to, ze ak je krasny slnecny den, slnko im prospieva (vit. D), no netreba to zo zaciatku prehanat kedze nemaju este vyvinutu termoregulaciu.
Tak isto s podavanim zeleneho nic nepokazite, len vzdy primiesat len tolko, aby do cca 2 hodin skrmili.
Takže zadávateľ si môže vybrať. V tom čo píšete je veľa nepodložených informácií a nepravdivých informácii ale budiš. Keď už sme pri množstvách odchovaných kurčiat tak aj aktuálne mám v chovni niekoľkonásobne prevyšujúce množstvo než je vo vašom. Odchovávam kurčatá už ale 11 rok a za tie roky som vyskúšal všetko možné. Dával som za veľké prachy rozborovať uhynuté kurčatá aby som vedel príčinu a z toho dôvodu si dovolím nesúhlasiť s tým čo tvrdíte. S pozdravom RS
Dakujem za dalsie rakcie, kazdy nazor si cenim, cim viac, tym lepsie, mozem si z toho vybrat to co mi bude vyhovovat. Neviem ci v BR 1 co mame od chovatela, su kokcidostatika, lebo on nam tiez hovoril ze mam sledovat trus, spravanie, ci kuriatka nehnackuju a pri najmensom naznaku preliecit liekom /myslim sulfakox...?/ proti kokcidioze.
Este sa chcem opytat, do akeho veku davat K 1, ake druhy zmesky vlastne existuju /ci nie je nieco ako napr. K 2 od urciteho veku, pre starsie kurcata, dufam ze rozumiete co sa chcem dozvediet/. A potom tiez ci ked uz budu sliepocky dospele /planujem chov volne na zahrade - velky vybeh, takze zelene si budu same dobkat/, okrem zmesky mozem pridavat kuchynske zvysky / teraz tym nemyslim nic pokazene, ako je zvykom na dedinach krmit hydinu, ale normalnu varenu ryzu napr. co od obeda zvysi, popucene zemiaky, alebo aj skrupiny od vajicok - nam sem tam nieco ostane, ale je to zdrava dietna strava, kedze varim 3 malym detom, mozu to dostat?/ ? A tiez mam moznost srotovat si obilie, da sa urobit nejaka zmeska doma, tym ze zmiesam napr. kukuricny a psenicny srot? Pripadne ako to zmiesat?
Ja si zase veľmi potrpím na zdravotnom stave. Svedomie by mi nedovolilo predať kurča keby tam bol len náznak kokcidiózy. Dávam aj vyšetrovať trus pred predajom a ťuk ťuk vždy to bolo 100%. Ja som zástancom prevencie, preliečujem ešte AVIPESTOM proti moru aj to 2x pre istotu. Inak neberte to ako útok proti Vám len máme rozdielne názory - to je bežné. S pozdravom RS
Skúsim to zhrnúť. Väčšinou existujú tri stupne kŕmnych zmesí pre kurčatá 1. zhruba do veku 6 týždňov, 2. od 6 do začiatku znášky, 3. pre nosnice v znáške. Pri zmesiach, ktoré ponúkame my je označenie 1. Kurča štart, 2. Kurča rast, 3. Nosnica Top.
Čo sa týka zbytkov z kuchyne môžete kludne podávať.
Čo sa týka šrotov tak existuje mnoho druhov tzv. "bielkovinových koncentrátov", nedovolím si povedať presné dávkovanie lebo každý jeden výrobca má iné. Funguje na princípe, že do daného množstva šrotov si zamiešate určité množstvo bielkovinového koncentrátu a tým si v podstate pripravíte "kompletnú kŕmnu zmes" za nižšiu cenu. Dovolím si tvrdiť, že nebude v takej kvalite ale pokiaľ nemáte 1000 nosníc tak nejakých pár kusov vajec Vám chýbať nebude. S pozdravom RS
Urcite to neberiem ako utok, ale ako vymenu nazorov. Preto aj sem chodim, lebo sa chcem dozvediet stale viac o hydine. Len sme si asi nerozumeli. Ja nevravim, ze Vy robite nieco zle, len som povedal, ze v malochove sa to da riesit aj inym sposobom ako kokcidiostatikami. V podstate virus co sposobuje kokcidiozu ma kazda hydina v sebe, zalezi len na tom ako ju chovame. Ona sa v podstate nemusi prejavit vobec pocas celeho odchovu, ale viem, ze vo velkochovoch to inak nejde ako su vakcinacie popripade kokcidiostatika. Ale v malochove podla mna staci pridavat do vody nejaky pripravok na kyslej baze, dbat o hygienu podstielky a bez stresove prostredie. Kurcata si vyvinu imunitu same.
Mam dalsiu otazku, tentoraz ohladne teploty. Viem ze maju mat teplo /na zaciatku 30 stupnov, potom kazdy tyzden o 2 menej, takze nasim teraz staci cca 28/, to im zabezpecujem svietenim. Lenze vcera sme kuriatenka prelozili do vacsej krabice / 100cm x 120cm/ pricom v jednej polke som im dala krmenie a napajacku a v druhej som umiestnila lampu /mame len jednu, nemozem svietit aj v druhej strane krabice/. S tym suvisi moja otazka. Ked som premerala teplotu, pod lampou bola ziadanych 28 stupnov ale v opacnom kute pri krmeni len nejakych 24 - 25. Nevadi im takyto rozdiel? Spia vacsinou v okoli lampy, su celkovo spokojne, netlacia sa jedno na druhe a ked sa krmia, dufam ze im trocha nizsia teplota nevadi. Alebo ano? Co mi poradite?
Zatial sa nam dari, este neuhynulo ani jedno kuriatko.
Avsak mali sme problem, zo stvrtka na piatok, stalo sa ze v noci ziarovka ktorou svietim, sa vypalila a kuriatkam klesla teplota na zhruba 20 stupnov, ked som ich nasla /aj to len vdaka tomu ze dcerka v noci potrebovala na WC/ bolo cca 5 h rano, spat sme sli okolo 23, tak svietit prestalo niekedy medzi tym. Bala som sa ci neprechladli, vyzerali vsak v poriadku. Moja prva otazka preto znie, moze to mat este nejake nasledky? A ako zistim ze im to uskodilo?
Druha vec, dnes ked som im na obed bola menit vodu, dve kuriatka boli akesi cudne, akoby poriadne nevladali stat na nohach, motalo ich a padali na bok. O hodinu uz bolo vsetko OK a tak to aj ostalo. Co a cim to mohlo byt?
Moja tretia otazka suvisi s kokcidiozou. Ako sa prejavuje, ako ju pripadne vcas zbadam? Nase kuriatka su zatial vesele, spokojne, aktyvne, pekne zeru a vyzeraju celkovo zdravo. Ale ked som ich pozorovala, dva krat sa uz stalo, ze som postrehla hnackovitu stolicu. Teda inak maju uplne normalny trus, zadocky nemaju spinave, akurat tieto dva razy /ale zas neskledujem ich v kuse, takze mozem co to aj prehliadnut/... Nemoze to byt uz naznak kokcidiozy? Co mam sledovat, nech nic nezanedbam?
Kuriatka budu mat v piatok 3 tyzdne. Od kedy uz budu odolnejsie voci chladu, kedy im mozem na noc prestat svietit /to znamena ze im klesne teplota/? Alebo stale mam postupne uberat teplotu co tyzden to 2 stupne? Kedy ich mozem zacat postupne davat von? A kedy ich budem moct prestahovat do kurina?
Berte ma prosim ako uplneho laika - zaciatocnika Preto ak sa nam podari kurky odchovat, bude to viac stastim ako chovatelskimi zrucnostami.
Ale snazim sa!!!
Prevence před kokcidiemi je buď očkování Livacoxem (viz příspěvek výše), nebo preventivní podávání Acidomidu D. Jde o prírodní preparát na bázi kyselin, který zabraňuje pomnožování kokcidií ve střevech drůbeže a masivnímu napadení. Rostoucí drůbež se proto snáze vyrovnává s parazity a vytváří si postupně proti nim odolnost. Dana
Přiznám se, že otázky ohledně aklimatizace by mě taky zajímaly, ale doufám, že se mi podaří přesvědčit kvočnu, že kuřátka - i když už 17 dní stará - jsou její....sedí 15 dní, teď už na podkladcích, protože původní vajíčka byla neoplodněná, ale kuřátka už byla objednaná. Uvažuji, že bych je dala s kvočnou do ohrádky, bude to 10 kuřat, to by snad zvládla uhlídat? Nebo by měla být někde zavřená?
Kuriatka v piatok mali 3 tyzdne. V akom veku ich mozem postupne zacat davat von na slniecko? Pytala som sa pana od ktoreho ich mam a ten povedal ze bez ohladu na teplotu najskor od 6 tyzdnov. Ja som ich vsak /ked som im cistila krabicu/ dala vcera na slniecko /bolo nadherne teplucko, aj moja rocna dcerka behala s kratkym rukavom/ , boli tam cca 3/4 hodinku a nemam pocit ze by im to nejak uskodilo. Chcem sa preto opytat na vase nazory. Mozem ich na povedzme hodinku - dve davat von do ohradky, ked je teplo / a na slnku sa teplota vysplha urcite cez 24 stupnov - tolko by totiz podla chovatela teraz mali mat/ alebo pockat az do tych 6 tyzdnov? Zas si vravim, ze ked ich vodi kvocka, tiez ich aj von bere...
http://akami.rajce.idnes.cz/kuriatka/ ak mate chut pozerat, tu je par fotiek nasich kuriatok
Tak nasich kuriatok su uz sliepky teenegerky. V piatok mali 6 tyzdnov a zatial sa im vsetkym krasne dari. Von ich davam za priazniveho pocasia, ocividne im to prospieva, napasu sa na trave a su tam spokojne.
Mam vsak dalsie otazky ohladom ich chovu. Kedy ich mozem premiestnit von do kurina? Kedy uz budu tak odolne, ze to zvladnu a nebude im tam zima? A ako ich vlastne presvedcim ze to je ich novy bejvak? Kedze su zvyknute stale v krabici vo vnutry, ako pochopia ze sa maju sem prestahovat? Inak uz by som aj uvitala keby sme ich mohli ubytovat vonku konecne, kedze vo vnutri to dost citit /aj ked su zavrete v nepouzivanej izbe a stale sa im tam vetra, ked pride navsteva nie kazdy to vie pochopit/.
Druha vec kedy ich budem moct nechat vonku /ked uz budu nastahovane v kurine/ bez obmedzenia, aj ked bude prsat a nemusim sa bat o ne? Proste kedy uz budu schopne sa sami o seba postarat?
Zdravím, gratuluji, že jako začínající chovatel máte moc pěkná kuřátka.
Před 14 dní jsem si konečně koupil 4 zdrobnělé bielefeldky rodobarvé. Ale teď se snažím vše, aby mohla se uzdravit. Protože dvě jsou nemocná. Nemohu zjistit, čím může být. Minulý týden jsem všiml, že jedna se nevypadala dobře a proto začal jsem se řešit - ve čtvrtek su koupil a začal jsem podávat kuřátkům ESB3, protože mají pravděpodobně kokcidiózu (mají červený (nebo červenorůžový) s normálním trusy. Jedna se začala snad uzdravit, však druhá před pár dní začala být hůř
Zatím se baští o stošest. Já nevím čím může být, takové trusy mají takový jako kokcidie. V neděli velmi brzo ráno jsem dával seno pryč, protože někteří říká, že není dobré dávat kuřátkům ani slepicím seno kvůli nabobnutím volete! Jo, jako prevence před kokcidie jsem nepoužíval - myslel jsem, že mám kuřátka v bytě a proto nedostanou kokcidie. Nakonec už bylo...
Vidím, že máte zdravá kuřátka. Říkám si: proč moje se nedaří dobře? Mám zkušenost kuřátka s kvočnou. Tak kuřátka umělé odchované je asi jinak
Jinak vložím mojich kuřátek...
Má už pírka na křídlech (je ta, která už začala být nemocná, ale teď se vypadá líp)
Jo, jak mám se řešit, aby kuřátka nešpinila vodu? Právě jedna nejmenší furt skáče do vody - nejprve si namočí nožky vodou, pak nalepí i jídlo na nožkách, pak skočí do vody a tam snědí jídlo s vodou Já nemusím si koupit novou misku speciálně pro kuřátka, protože mám kuřátka velmi málo. Mám velmi omezené množství slepic.
Vemte nižší zavařovací sklenici, naplňte vodou a překlopte na misku, která má průměr asi o 3cm větší než sklenice, třeba podmisku pod květináče. Na jedné straně pod sklenici strčte kousek špejle, aby voda mohla vytékat. No a máte úplně normální poloautomatickou napaječku, ve které vám kuřátka vodu tolik neušpiní. Dana
A kde sa da ta klobukova napajacka kupit? Bo tiez som zhanala, ale akosi u nas nikde nie je ani v chovproduktoch ani v obchodoch s krmivom pre hosp. zvierata. Jedine co som zohnala je taka kam sa nasroubuje petflasa, nie je zla, ale kurence su uz velke a dost niekedy "vystrajaju" a vodu vyleju. No a tiez si tam vedia aj spinu nanosit. Tak by som uvitala lepsiu napajacku.
V Čechách www.driml-napajecky.cz Dana
Mojim kuriatkam sa pekne dari, uz su naozaj velke a je zretelne pohlavie /akurat u jednej hemsirky nemam istotu/ a vyzera ze budeme mat 9 sliepociek a 11 kohutikov /teda 10 ich asi spapame/.
No mam taku otazku, napadlo ma to len pred nedavnom... Psa pravidelne odcervujem a aj osetrujem proti vonkajsim parazitom a beriem to ako uplnu samozrejmost a sucast normalnej beznej starostlivosti, rovnako aj odcervovanie. U hydiny vobec neviem. Ake parazity sa vyskytuju? Treba nejako /ako?/ odcervovat? A vonkajsie parazity? A su nejake ochorenia proti ktorym treba ockovat? Mozete ma niekto poucit v tomto smere?
Pokud nebudete chodit se svými slepičkami na výstavy, je vakcinace vcelku zbytečná. Na výstavy se vyžaduje vakcinace proti pseudomoru drůbeže, neboli Newcastelské chorobě. Tu si můžete udělat sám doma. Koupíte si u veta AVIPEST a navakciánujete pomocí vody k pití. Po třech týdnech převakcinujete a je hotovo. Po 3 měsících opět převakcinovat. Tuto chorobu si ale většinou donesete z míst, kde je velká koncentrace drůbeže. Máte-li pipky jen doma na dvorku a nejdete z výstavy rovnou k nim. ale přezujete se a převlečete, tak velké riziko nehrozí. Drůbež se dá také odčervit, např. Chemisole. To ale děláme pouze v případě, že máme začervení potvrzeno, např. jsme parazity viděli v trusu. Rezidua po chemických látkách zůstávají dlouho ve vejcích a ta jsou pak pro člověka nepoživatelná. Vejce můžeme spotřebovávat asi až po 21 dnech od použití léků. Dana
akami
napsal(a):
Dnes rano hlasim prve chovatelske straty. Cez noc mi cez otvor 5 x 10 cm /!!!/ vytiahla pravdepodobne kuna /co ine by sa tam dostalo?/ 3 kurence, 2 pipky a kohuta. Sliepocky su nenavratne prec, ostalo len perie, kohut ostal na dvore. Ani si neviete predstavit moj hnev!!!
Krásné fotečky.
Je mi líto, že máte první chovatelskou ztrátu.
Kedze z kureniec sa uz pomali stavaju ozajstne velke sliepky a kohuti, postupne nastava cas aby sa kohuti "pobrali" do hrnca. Preto teraz musim rozhodnut ktoreho kohuta si nechat. Jeden je od zaciatku taky krasny, velky, mohutny a akosi uz teraz sa prirodzene stava na dvore panom. Ozaj nadherny, taky pravy kohut /nie ze ti ostatni bi neboli, ale tento je proste naj/. Moja mama mi vsak vravi, ze jej mama este kedysi ked chovala sliepky, vzdy uprednostnovala malych kohutov, lebo vely vraj sliepky znici ked po nich skakat bude. Tak teraz neviem pre ktoreho sa rozhodnut, najdu sa aj mnesie ale nie su tak nadherne. Kohuta chcem pre to, aby som si mohla vajicka nechat vysedet cinskou kacicou /najradsej by som zohnala kvocku, ale stale sa mi akosi nedari/. Tak sem z radami, ako mam vyberat kohuta ktory u nas ostane?
my to mame doma tak, ze ostane vzdy ten naj kohut, lebo od takeho sa da dalej ocakavat skvele potomstvo. A to, ze velky kohut znici sliepky, nie je az tak pravda, pokial ten kohut nie je nejak vyrazne velky (napr. milflerka a vlaska ). Je pravda, ze sliepky maju aj vysklbane perie na chrbate, ale je to normalne, lebo aj opotrebovanie vonkajsimi vplyvmi je dost vyrazne. Este ku kohutovi. Ak ma dostatocny pocet sliepok a kohut je na dvore sam, tak nestihne velmi tie sliepky nicit
Naopak, nechte si toho největšího, nejrychleji narostlého kohouta kohouta, protože i příští rok budete mít kuřata a v nich kohoutky. Pak oceníte, že rychle a pěkně rostou. Budou dříve do mrazáku, tedy bude i lepší maso a uspoříte krmivo. Mluvím z vlatní zkušenosti, mohla jsem porovnat různá plemena, po různých kohoutech. Do chovu si vybírám nejrychleji rostoucí kohouty a slepičky. Po šesti letech jsem se dopracovala k tomu, že mám v 16 týdnech vykrmené kohouty, kteří mají 1,5kg čistou váhu bez drubků. Dana
Zdravim. Z nasich kuriatok su uz pekne sliepky a kohuti a ja premyslam ze aspon tych najkrajsich kohutkov predam, je ich skoda zjest. Tak neviem ci dat inzerat alebo ako. Myslim ze niekto by mozno ocenil pekneho kohuta do chovu. Myslite ze to mozem spravit aj ked moja hydina nie je kruzkovana? Myslim niekomu kto nechce chovat na vystavy a pod, ale len tak na uzitok.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nechajte si toho co sa vam paci,,a vzdy to byvaju tie velke,,ja mam tiez dost velkeho kohuta oravky a ked spojma tak sliepke niak neublizi,,ked kohut tak poriadny a nie niaky taky velky ako sliepka,,kohut ma byt pekny a poriadny:)
Dari sa nam v chove dobre, zatial ziaden uhyn, ziadne problemy. Kohutkov sme nejakych predali, nejakych zjedli, sliepocky zacali krasne znasat, uz asi mesiac sme co sa vajec tyka, celkom sebestacny. Chcem sa vsak opytat, pred asi 10 dnami som si vsimla ze kohut aj niektore sliepky maju akoby osrany zadok /omluvam sa za vyraz, neviem to inak opisat/. Ked som si viac vsimala ako sa spravaju, najviac to je u tych co sa najviac a najcastejsie paria s kohutom, niektore nemaju vobec. Inak sa spravaju normalne, nejavia znamky choroby, su zvedave, vesele, nijak sklesnute. Viete mi poradit co to moze byt? Kokcidioza? premyslam ci preliecit kokcidiozu, ale ne druhu stranu neviem ako je to tam s ochrannou dobou, kedy sa mozu pouzit vajcia na jedenie alebo ci ich mozem aspon skrmit /psom/? Date mi radu?
Nikolavk

XXX.XXX.255.157
Pokud nevidíte přímo nějaké příznaky kokcidie, tak bych nepřelečovala. Stačí když je přeléčíte jako kuřata. Inkubační doba je 2-3 týdny a já bych je osobně psovi nedala. Všenky se můžou přenášet dál, takže pokud si snima slepička prozatím neporadila sama, tak jí pomožte. Očistěte jí trochu to posmolený peří a pak použíjte septonex,ajatin v rozprašovači. Ono to ty všenky udusí a vajíčka začnou pomalu usychat. Pokud jich tam má fakt hodně, tak je setřete nejakým hadříkem. Toto opakujte několikrát a uvidíte, že zachvíli budou pryč Nám to skvěle pomohlo.
Dakujem! A teraz sa vratim s otazkou ku kokcidioze. Stale mi vrta v hlave, najme teraz ked od vcerajska sledujem jednu pipku, ktora je akoby sklesla, posmutnela. Zere normalne, ale inak nechodi po zahrade ako ostatne, posedava, casto na hniezde /mozno aj prv, len som prehliadla, som myslela ze ide zniest vajicko/, ta ma teraz ten zadok najviac zaspineny. Hnecku vsak nema, aspon nie v takom zmysle ako si ju ja predstavujem, je to stolica podla mna normalna pre sliepku. Preto sa pytam, mozu to byt tie vsenky alebo nejaka ina choroba? Ako sa prejavuje kokcidioza? Dakujem vam za odpovede, ja ozaj som v tomto este len amater a ucim sa, nerada by som sa vsak na svojich chybach, nechcem o sliepocku prist.
Můžou být špatné ze všenek. Přeci je jen koušou a určitě je to dost svědí, takže mají stáhnuté ocasy. Co se týče kokcidie, tak by měly mít krev ve stolici a řídší konzistenci něco jak hořtice, ale je ještě jedna choroba, která je podobná jak kokcidie, ale musí se léčit už antibiotiky. Stalo se nám to v létě u brojlerů mysleli jsme si, že to je kokcidie, ale roztok na to nepůsobil a každý den nám chcípla alespoň jedna. Žraly normálně, ale nepřibývaly na váze a hrudní kost byla jak břitva. Nakonec jsme je vybili všechny. Hned nepoznáte co to je, to už by jste museli mít testy u veterináře. Pokud nemáte krev ve stolici, tak buďte v pohodě
Krv v stolici neni. Ale ani chvosty stiahnute. Vsetky ostatne su spokojne a v poriadku, ale tato jedna je na nic. Kedze nemam velky problem si na sliepku siahnut, su ozaj krotke, prehmatala som ju, ale nezda sa mi chuda, aj ked hrudna kost trocha trci, ale nie nejak vyrazne. Hrvol mala plny krmiva, zere normalne. No neviem, budem ju sledovat a uvidim co bude dalej...
akami
napsal(a):
Krv v stolici neni. Ale ani chvosty stiahnute. Vsetky ostatne su spokojne a v poriadku, ale tato jedna je na nic. Kedze nemam velky problem si na sliepku siahnut, su ozaj krotke, prehmatala som ju, ale nezda sa mi chuda, aj ked hrudna kost trocha trci, ale nie nejak vyrazne. Hrvol mala plny krmiva, zere normalne. No neviem, budem ju sledovat a uvidim co bude dalej...
Zaujimalo by ma, ci ta sliepocka este zije. Ja som vsenky nikdy nemaval, pokial som choval sliepocky od jednodnovych kuriatok. Raz som vsak kupil dospele sliepky a neviem sa vseniek zbavit. Pozor na to, zo vseniek dokazu sliepky aj skapat! Priebeh je presne taky ako opisujete. Vystupena hrudna kost, stiahnuty chvost, apatia. Mne takto skapali 2 sliepky. Odvtedy sa snazim so vsenkami bojovat a nedovolim im rozmnozit sa natolko, aby to sliepocku zabilo. Takze vsenky su nebezpecni paraziti a treba proti nim bojovat!
K odpovedi som sa dostala trocha neskor... Jedna sliepka uhynula ked som bola s dcerou v nemocnici, takze nemozem popisat presne priznaky, len to co mi opisal manzel. Avsak nebola to ta spominana v predoslom prispevku, ta je uplne v poriadku. Ta uhynuta vraj par dni akoby pokasliavala, manzel tomu nejak nevenoval pozornost, viac menej si to vsimol az raz vecer ked varj tazko dychala, tak chrcavo a rano sliepka uz bola neboha. Tak asi tolko. Bol to jediny uhyn, ostatnym sa krasne dari, vsetky su spokojna, vesele, v dobrej kondicii. Do krdla sme si doniesli este dve sasexky, mame to tam teraz vesele, farebne V zime niesli menej, ale teraz aj velmi pekne nesu, takze denne mame od 9 sliepociek priemerne 6 vajec. Sme spokojni.
Zaujimala by ma teraz ina vec. Ako spoznam ze mi sliepka kvoka? Jedna amrokska uz 3 dni vytrvalo sedi na znaskovom hniezde, aj ked ju vyzeniem, hned sa tam vracia. Chora nevyzera byt, ale ani nejak inak nekvoka, teda nevydava ziadne neobvykle zvuky alebo tak. Kvocke ktora by nam bola ochotna vysediet kuriatka by sme sa aj potesili. Tu vsak pre mna laika nastava dalsia otazka. V ripade ze mam kvocku, nechat ju sediet na vajickach medzi ostatnimi sliepkami alebo oddelit? Kedy a kolko vajicok podlozit? Ako poznam tie spravne vajcia /velkost, farba???/? Mozu byt vajicka dovtedy uskladnene aj v chladnicke?
Proste budem vdacna za kazdu radu ohladom tohoto.
No tak ta sliepocka kvoka a je ochotna vysediet kuriatka. Najlepsie je zamedzit pristupu inych sliepok h niezdu, aby jej do hniezda nemohli chodit nosit vajcia ine sliepky, pretoze by sa pomiesali vajicka ktore uz ma zahriate s cerstvymi. Mozete si sice podlozene vajcia nejako oznacit a cerstve vzdy vyberat, ale to nieje najlepsi sposob, pretoze sliepka usedi 12 vajec. Ak ich ma viac, nezmestia sa pod nu a zachladnu.
Podklada sa 12 vajec standardnej velkosti (ani velke, ani male) a tvarov. Sliepka sedi na vajickach 21 dni. Potom sa zacinaju liahnut kuriatka. Vajicka nemozu byt uskladnene v chladnicke. Mozu mat najviac 2 tyzdne a musia byt skladovane pri teplote od 12 do 15 stupnov.
Vas uspech zalezi este od toho, kolko mate sliepok na jedneho kohuta a teda ci su vsetky vajicka zarucene oplodnene. Jeden kohut dokaze spolahlivo obslusit cca 6 sliepok. Cize ak mate jedneho kohuta na 9 sliepok, moze sa stat, ze 2 az 3 vajicka z desiatich niesu oplodnene a teda sa z nich nevyliahne kuriatko.
Pod slepičku vkládáma raději lichý počet vajec, lépe se jí porovnají. Amrokska jako velké plemeno může mít pod sebou až 19 vajíček, 12 je opravdu málo. Já jsem dávala 15-17 a vždy se v pohodě líhla. Kvočnu je potřeba zbavit cizopasníků jak vnitřních tak vnějších a oddělit od hejna. Jednak kvůli podnášení ostatními slepicemi a vyrušování, jednak z hlediska přenosu chorob ze starých slepic an kuřata. Navíc odtatní slepice mají tendenci kuřátka napadat a kvočna je neubrání. Tedy do klidu a ochránit před predátory. Já mám pro kvočnu dřevěnou kukaň opatřenou dvířky s pletivem. Dám jí do včelařského vozu a jednou denně ji pustím vytrusit a nažrat. Nikdy si nestěžovaly , naopak je musím ven vyhánět. V pohodě vydří ěo hodin bez vypuštění. Dana
Jeej, to ma velmi tesi. Aj ja si hovorim ze za pokus nic nedam, treba skusit, mozno sa kuriatka zadaria. Naozaj by ma to potesilo, mali by sme tak postarane o vlastny odchov. Nie je problem sliepocku oddelit, mame nevyuzitu volieru pre psa, aj tieto sliepky tam boli prechodne ubytovane ked boli male. Tam by bola nerusena, je tam buda ktora sa da zavret, prijemna zateplena. Premyslam vsak kde ju nechat sediet na vajickach? Znasaju do takych prutenych kosikov ktore nam na tento ucel spravil jeden stary pan, myslim ze by mohol byt vhodny tento kosik. Co vy na to? A este otazocka. Ako dlho vydrzi sliepka takto naplano sediet len tak bez vajec? Kedze nemam ziadne odlozene, ak by som chcela dat vsetky vajicka naraz, aspon 3 dni bude trvat kym nazbieram dajme tomu 12 idealnych vajec. Alebo jej mam aspon nieco podlozit aj za cenu ze to potom vezmem a vyhodim aby sedela aspon na niecom?
Podložte jí alespoň 5 vajíček, lépe se rozsedí. Nebojte se že bude sedět déle, vydží inkubovat i 30 dní, než něco vylíhne. A dejte opravdu více než 12 vajec, a hlavně lichý počet. Amrokska v pohodě obsedne 17 vajíček. Je škoda ji plně nevyuží. Neco vyřadíte při prosvícení po 7 dnech, tak ať se to vyplatí. Dana
Prosvěcovat cca 7 den, je vidět tmavý bod a ,,pavouček" žilek. Baterku do krabice od bot a vyříznout otvor velikosti pětikoruny. Na něj přikládat vajíčka a otáčet, až bude vidět zárodek nebo čistý žloutek. Později již zárodek není vidět a oplozené vejce se jeví méně nebo více tmavé. Neoplozená veje svítí jako žárovka a jevidět sv. žlutý žloutek.
Podruhé se prosvěcuje 19. den při překládání do dolíhně a vejce je celé tmavé, jen bublunu má světlou. Dana
Dakujem za odpoved. Zial nasa sliepka si to sedenie rozmyslela. Neviem kde sa stala chyba, mala zatial 5 vajec, ktore sme jej planovali vymenit, ked budeme mat nazbieranych dost na podlozenie. Rano na nich este sedela, ale cez den sediet prestala, nezahrievala ich uz, chodila s krdlom. Nikto ju nerusil, mala moznost volneho pohybu, ale zaroven svoje sukromie, nejak sme nezasahovali do jej sedenia. Proste asi nebola tak silno rozhodnuta vysediet kuriatka. Aj nas to trochu mrzi, na druhu stranu dobre ze si to rozmyslela teraz a nie az za tyzden ci dva, kedy by to uz bola vacsia skoda. Mozno sa predsa len podari a medzi nasimi sliepkami bude este nejaka kvocka, zatial teda zbieram len teoretycke informacie :-)
Inak my sme uz svojho casu premyslali s manzelom ze by sme aj kvocku kupili, ale akosi ludia nie su ochotni predat, resp. je to nedostatkovy tovar. Ked som uz konecne narazila na jednu pani v dedine co mala kvocku a nechcela ju /mocila ju vo vode aby kvokat prestala/ len co som prejavila zaujem kupit ju, pani len aby nahodou nemal uzitok niekto iny, sliepku radsej zarezala do polievky, velmi ma to vtedy mrzelo... Mozno aj kupit kvocku s cerstvo vyliahnutimi kuriatkami. Neviete mi poradit? Predava sa to vobec?
Nasa chovatelska story pokracuje. Sliepka sa rozkvokala znova, sadla na vajicka, nenechala sa vsak premiestnit s hniezdom niekam inam, vtedy zliezala z vajec a vracala sa do kurina medzi ostatne sliepky. Nechali sme jej teda hniezdo tam, podlozili 15 vajec, tie sme si oznacili aby sme mohli kontrolovat. Nejako sme prisli pocas toho casu o dve vajicka, v oboch uz boli vyvijajuce sa kuraitka, ostalo teda 13. Mna teraz zaujima co dalej.
Teda viem ze sliepka sedi 21 dni. Tieto vajicka sme jej podlozili 12. maja. To znamena ze zajtra bude 21. den. Kedy sa zacnu liahnut kuriatka? Na ten 21. den teda zajtra alebo na 22. den teda v piatok? Mozno to prilis len komplikujem, ale chcem byt pripravena. Dalej ked sa budu liahnut, co s nimi? Moja mamina mi vravela ze treba kuriatka, resp. uz naklovane vajicka vyberat a ukladat do krabice pod lampu, tam nechat doliahnut a pockat kym sa nevyliahne vsetko, az potom vratit kuriatka kvocke, pretoze inak pri liahnuti moze byt nervozna a kuriatka uslapat alebo im inak ublizit. Aky mate na to nazor vy?
Tiez mam v plane prestahovat kvocku aj s kuriatkami do samostatneho kurina, kedze doteraz sedi v spolocnom. Ako to spravit? Prelozit ju tam skusit uz teraz, este pred vyliahnutim? To mam strach aby nezliezla z vajec. Alebo kuriatka vyliahnut a dat ich tam potom spolocne? Tiez dat jej tam aj hniezdo? Ma taky pruteny pleteny kosik s otvorom v predu, ale mam pocit ze s kuriatkami jej to bude uz male. Alebo len dobre podstlat a nechat ich tam len tak? Proste je mnozstvo praktickych otazok, s ktorimi si neviem rady a kazda dobre mienena pomoc ma potesi
akami
napsal(a):
Nasa chovatelska story pokracuje. Sliepka sa rozkvokala znova, sadla na vajicka, nenechala sa vsak premiestnit s hniezdom niekam inam, vtedy zliezala z vajec a vracala sa do kurina medzi ostatne sliepky. Nechali sme jej teda hniezdo tam, podlozili 15 vajec, tie sme si oznacili aby sme mohli kontrolovat. Nejako sme prisli pocas toho casu o dve vajicka, v oboch uz boli vyvijajuce sa kuraitka, ostalo teda 13. Mna teraz zaujima co dalej.
Teda viem ze sliepka sedi 21 dni. Tieto vajicka sme jej podlozili 12. maja. To znamena ze zajtra bude 21. den. Kedy sa zacnu liahnut kuriatka? Na ten 21. den teda zajtra alebo na 22. den teda v piatok? Mozno to prilis len komplikujem, ale chcem byt pripravena. Dalej ked sa budu liahnut, co s nimi? Moja mamina mi vravela ze treba kuriatka, resp. uz naklovane vajicka vyberat a ukladat do krabice pod lampu, tam nechat doliahnut a pockat kym sa nevyliahne vsetko, az potom vratit kuriatka kvocke, pretoze inak pri liahnuti moze byt nervozna a kuriatka uslapat alebo im inak ublizit. Aky mate na to nazor vy?
Tiez mam v plane prestahovat kvocku aj s kuriatkami do samostatneho kurina, kedze doteraz sedi v spolocnom. Ako to spravit? Prelozit ju tam skusit uz teraz, este pred vyliahnutim? To mam strach aby nezliezla z vajec. Alebo kuriatka vyliahnut a dat ich tam potom spolocne? Tiez dat jej tam aj hniezdo? Ma taky pruteny pleteny kosik s otvorom v predu, ale mam pocit ze s kuriatkami jej to bude uz male. Alebo len dobre podstlat a nechat ich tam len tak? Proste je mnozstvo praktickych otazok, s ktorimi si neviem rady a kazda dobre mienena pomoc ma potesi
Tak, kuriatka sa môžu naďobávať už dnes. V žiadnom prípade nevyberajte spod kvočky ešte nevyliahnuté kuriatka.
Nechajte ich vyliahnuť a až keď budú suché ich môžete odoberať postupne. Kvočku nenechávajte so sliepkami, lebo by mohli kurencom ublížiť. Do oddeleného priestoru( kurín, chlievik ....) im dajte dostatočnú vrstvu podstielky, aby kuence
neprechladli. Inak kvočka ich bude sama zohrievať v perí.
Tak asi všetko k Vašim otázkam a nech sa liahnutie podarí.
Takze vobec nie je potreba kuriatka odoberat alebo ked uz bude vyliahnute a uschnute tak odobrat pod lampu a vratit az ked sa vsetko doliahne?
Este sa chcem spytat na stravu. Spominam si ze ked sme si doniesli kuriatka od chovatela min. rok, kazal davat prvych 5 dni iba cisty kukuricny srot, mam uz doma nachystany, davat teda iba ten a postupne prejst na zmesku pre kuriatka? Alebo este nieco ine pridat?
akami
napsal(a):
Takze vobec nie je potreba kuriatka odoberat alebo ked uz bude vyliahnute a uschnute tak odobrat pod lampu a vratit az ked sa vsetko doliahne?
Este sa chcem spytat na stravu. Spominam si ze ked sme si doniesli kuriatka od chovatela min. rok, kazal davat prvych 5 dni iba cisty kukuricny srot, mam uz doma nachystany, davat teda iba ten a postupne prejst na zmesku pre kuriatka? Alebo este nieco ine pridat?
Ja kurence odoberám postupne tak ako schnú. Je potrebné ich odoberať, nakoľko kvočka môže zliezť s ešte nevyliahnutých vajec a začať vodiť tie prvé kuriatka. Treba počkať až sa všetko doliahne a potom ich vrátiť kvočke. Samozrejme oddeliť od ostatných sliepok.
Čo sa stravy týka, ja dávam prvý týždeň ku kukuričnému šrotu ešte na tvrdo uvarené nastrúhané vajce. Môžete tiež kúpiť kompletnú krmnu zmes pre kurčatá do 2. týždňov veku. Taktiež nieje na škodu vitamínoví doplnok. Ja používam nutrimix,
ale kľudne môže byť aj iný.
No a teraz prosim o radu ako dalej. Po tom co som si precitala, isla som pozret pod kvocku ci uz nejake vajicko naklovane nie je. Uz to pod nou pipa, nakolvane su niektore, 3 vajicka su akoby take pomackane, skrupinka hodne domliazdena a kuiaka sa hybu, ale v podstate iba v tej blanke su, jedno navyse este aj dost krvave je. Samozrejme som sa pokusila sliepku aj s hniezdom preniest inam, ale ona hned odisla, zliezla z hniezda avydesene utekala do svojho kurina, musela som teda hniezdo vratit spet. Co mam robit? Ako presne postupovat? Tiez mam strach ze ostatne sliepky kuriatkam ublizia, ale neda sa premiestnit ich aj s kvockou a doliahnut niekde inde.
akami
napsal(a):
No a teraz prosim o radu ako dalej. Po tom co som si precitala, isla som pozret pod kvocku ci uz nejake vajicko naklovane nie je. Uz to pod nou pipa, nakolvane su niektore, 3 vajicka su akoby take pomackane, skrupinka hodne domliazdena a kuiaka sa hybu, ale v podstate iba v tej blanke su, jedno navyse este aj dost krvave je. Samozrejme som sa pokusila sliepku aj s hniezdom preniest inam, ale ona hned odisla, zliezla z hniezda avydesene utekala do svojho kurina, musela som teda hniezdo vratit spet. Co mam robit? Ako presne postupovat? Tiez mam strach ze ostatne sliepky kuriatkam ublizia, ale neda sa premiestnit ich aj s kvockou a doliahnut niekde inde.
Pozor, kvočku nechajte tam kde je, až keď sa všetko vyliahne ju premiestnite!!!!!!!
Tak som povodne aj planovala, ale som dostala strach aby kuriatkam neublizili ostatne sliepky. A teda tie pomackane skurupinky s kuriatkami, to je v poriadku? Su to moje uplne prve kuriatka liahnute pod kvockov, neviem co je normalne a co nie je. Akurat co si velmi matne spominam, ked som bola mala, ze sme liahli doma pod lampou, viem ze mamina vyberala naklovane vajcika a my ako deti sme sledovali, nevravim vsak ze to bol spravny postup. Velmi by ma mrzelo, keby sa teraz nieco pokazilo, ked uz sme sa dostali az sem.
Tak som povodne aj planovala, ale som dostala strach aby kuriatkam neublizili ostatne sliepky. A teda tie pomackane skurupinky s kuriatkami, to je v poriadku? Su to moje uplne prve kuriatka liahnute pod kvockov, neviem co je normalne a co nie je. Akurat co si velmi matne spominam, ked som bola mala, ze sme liahli doma pod lampou, viem ze mamina vyberala naklovane vajcika a my ako deti sme sledovali, nevravim vsak ze to bol spravny postup. Velmi by ma mrzelo, keby sa teraz nieco pokazilo, ked uz sme sa dostali az sem.
akami
napsal(a):
Kedže sú naklované prvé vajcia, liahnutie pravdepodobne potrvá ešte pár hodín. Kvočku zbytočne nestresujte, nebehajte ku nej každú chvíľku. Skontrolujte ju večer, keď budete zatvárať sliepky a potom až ráno. Suché kurence zoberte a ďalšia kontrola na obed.
A hlavne pevné nevy, výsledok bude stáť za to. držím palce.
akami
napsal(a):
Ako vravím , nechajte to na prírodu ona najlepšie vie ako na to...
tie pomačkané pokiaľ žijú sa pravdepodobne vyliahnu, aj keď je možné že ich primačkla kvočka keď ju stále vyrušujete.
Hlavne pokoj a rozvahu.
A dajte vedieť ako to dopadlo, celkom to prežívam s Vami.
Takze cerstve info. Kvocku som zavrela v kurine samotnu, s tym ze sme si povedali ze sliepky na noc ked zalahnu vo vybehu, vezmeme ich a odnesieme do ineho carku.
Kvocku som bola skontrolovat teraz a vysledok ma velmi nepotesil. Jedno kuriatko uplne zadlavene, mrtve, este malo ocividne byt vo vajicku, na konci bruska malo akoby este zltkovy vak alebo ako to opisat. Dalsie 3 su tiez primliazdene, jedno je takmer vonku, ale nepaci sa mi, akoby mu trcalo crievko alebo co, este asi malo chvilku trvat kym sa vyklube. Dalsie dve vyzeraju nadejnesie, cele su este v blanke, aj velka cast skrupiny ostala, ale je to akoby primacknute. Navyse jedno z tych dvoch bolo mimo hniezda, nesedela na nom, druhe bolo vyhodene uplne von. Neviem ci kvocka je nejaka zla, neskusena alebo co, vzala som tieto 3 kuriatka pod lampu a som zvedava ako dopadnu, myslim ale ze skor nepreziju, na blanke aj skrupinkach je velmi vela krvi. Ostatne ma 8 naklovanych vajec, som zvedava ako to dopadne do rana. Bude ma mrzet ak ich nedoliahne ako ma, neviem vsak inak ako im pomoct, musim to uz iba na prirode nechat. Neviem ani aku nadej maju tieto 3 vyhodene kuriatenka a ako sa o ne postarat aby sa nejak ich sance zvysili. Dala som pod ne handru aby lezali na teplom a svietim ziarovkou.
Takhle rozmačkaná vajíčka se pod slepicí většinou nedolíhnou, kuřata nepřežijí jak kvočna otáčí a přemisťuje vejce.
Pod tou lampou mají určitě větší šanci. Já jsem jednou jako dítě takhle před líhnutím rozmačkané vajíčko dal do 2 polovin skořápky z rozklepnutého vejce, slepil leukoplastí, vrátil pod kvočnu a povedlo se. To byl ale myslím jediný případ z mnoha.
Každopádně pokud to přežijí budete jim možná mustet pomoc dostat se z té blanky, protože na ně bude přischlá.To ale až zítra, až bude většina kuřat vylíhlá, aby jste měla jistotu, že jsou "dodělaná". Kde bude přischlé tak opatrně vlhčit, osvobodit hlavičku nohy, zadeček - pozor na pupek, z něj blanku rozhodně neodstraňovat. Jo a blanka nesmí být živá a krvácet.
Příště kvočnu nasadíte tam, kde se nebudete o líhnouci se kuřátka bát a zbytek budete moct v klidu nechat na ní. Moje babička vždy kuřátka odebírala, já jsem to ale dělat přestal. V okamžiku když kvočna pod sebou měla několik vylíhlých kuřat přestala otáčet vajíčka a tím se snížilo riziko jejich poškození. Jen je lepší vybírat z hnízda prázdné skořápky aby se nenavlékly na jěště nevylíhlá vajíčka. Přeju hodně štěstí.
Bilancia dnešného rána 6 kuriatok (3 žlté a 3 čierne), z toho 2 z tých rozmačkaných vajec doliahnuté pod lampou. Niektoré sa majú čulo k svetu, iné ešťe stoja na vratkých nôžkach, nemajú istotu, všetky veľa spia. Pod lampou sa snažím im držať 35 stupňov. Ako my aj vyššie bolo radené, tým pod lampou som musela pomáhať odlepiť sa, snažila som sa veľmi opatrne aby som kuriatkam neuškodila. Posledné nechávam zatial tak, blanka akoby bola živá, občas z nej teče krv, uvidím neskôr. Pod kvočkou som videla ďalšie tak pomačkané vajíčko, ak do obeda sa nevyliahne samo, tiež ho asi vezmem pod lampu.
Ďalšia moja otázka... Kedy im dať žrať? Mám pocit že by už aj papkali, hľadajú po krabici, ďobkajú do nej, sú zvedavé. A potom ako malinké vrátiť kvočke? Dám ich tam kde chcem aby boli a zavrem? Nevadí že budú v tme? Alebo radšej nechať otvorené a dať do vchodu mrežu aby nemohli von? Ako ďalšie dni? Kedy môžem nechať všetko na kvočke, nech si ich vodí po vonku ako ona uzná za vhodné?
Jaj teším sa keď už budem mať dostatok skúseností na to aby som na fórach nemusela klásť banálne otázky, keď si už budem vedieť rady sama.
Pokud správně počítám máte jedno pomačkané vajíčko pod lampou a 4 vajíčka pod kočnou, z toho jedno pomačkané. To již by rozmačkat nemusela, protože má již pod sebou dostatek místa. Největší riziko rozmačkání hrozí prvním vajíčkům která se začnou líhnout když je pod kvočnou plný počet vajec /+- 15, 16/. Proto jsem jak uvádím výše kuřátka zpod kvočny přestal odebírat.
Pokud už kuřata jeví o potravu zájem mužete jim už dát suché žrádlo i pití, odpoledne bych jim dal již určitě.
Pokud půjde vše dobře, nebudou žádní opozdilci a všechno se vylíhne dnes tak kuřátka kvočně dnes také vraťe, bude jim u ní nejlíp. Pokud nebude vše vylíhlé tak můžete vrátit až zítra. /Já ale to dělal jinak, popíšu./ Kuřata samozřejmě potřebují světlo aby mohla jíst a pít. Takže přestěhovat někam kam může světlo, nebo kde jim můžete přes den svítit.
K dalším otázkém Vám popíšu jak jsem to dělal já a vy si z toho vyberete dle podmínek jaké máte.
Kvočnu před tím, než jsem ji přestěhoval jsem vyndal z hnízda kde seděla aby se proběhla, nažrala a vytrusila - kvočna první den s kuřaty nikam moc nechodí a zahřívá je takže je lepší když se vyprázdní, venku než mezi kuřata. Nemusíte se bát , že ji nechytíte, pospíchá zpátky na hnízdo více než když tam měla jenom vajíčka. Pokud bylo nějaké vajíčko nedolíhlé dal jsem ho do nového hnízda i s kuřaty, většinou do rána 22. dne se vylíhlo. První den zůstávají kuřátka většinou v hnízdě, vyběhnou jen ty nejprvnější, takže vajíčko já stále inkubováno. Přestěhovávání se bát nemusíte, od kuřat kvočna nikam neuteče, zvláště když to uděláte k večeru.
Vypouštěl jsem ven pokud počasí dovolilo od třetího dne. Choval jsem na louce s neomezeným prostorem, takže jsem pouštěl bez jakýchkoliv obav mezi ostatní drůbež. (Soused chová slepice na hliněném dvorečku bez jakékoliv možnosti pastvy. Tam by kuřata určitě nepřežila - jeho slepice se ženou po každém vrabci který usedne na zem - nedostatek bílkovin.) Pro kupovaná kuřata jsem měl ohrádku 2x2 m z králičího pletiva, navazující na výlez z jejich části kurníku tam jsem je pouštěl dle počasí od cca 3 týdnů. Po 14 dnech když už si zvykla a rozkoukala se jsem plútek na nekolika místech u země lehce nadzvedl. Výhodou bylo, že kuřata mohla neomezeně běhat a dospělé slepice jim nemohly na žrádlo. Žrádlo samozřejmě bylo uvnitř kurníku aby ho slepic neviděly, protože plůtek by neměly problém přelétnout. Vy to můžete udělat také tak, kuřáta podlezou a kvočna když bude šikovná tak za nimi přeletí.
Takže už aj pomačkané vajíčko spod kvočky sa vyliahlo, ešťe ostávajú 3 naklované vajíčka a jedno dedoliahnute pod lampou. Kuriatok máme teraz 7. Večer mám v pláne kuriatka presťahovať späť pod kvočku a zároveň ich presťahovať aj s ňou do samostatného kurína. Pôvodne som myslela že presťahujem aj hniezdo v ktorom sedela, ale neviem či to bude najpraktickejšie. Napadlo ma spraviť iba hniezdo len z hromadky slamy a sena niekde v kute, bez nejakých košíkov. Inak ako podstielka budú čisté bukové hoblovačky. Celé sťahovanie chcem zvládnuť po tme, dúfam že to kvočka prijme viac v kľude. Ako by ste teda riešili to hniezdo vy? Najviac sa obávam toho že ak dám toto hniezdo v ktorom sedí teraz, je to taký ten pletený košík s otvorom na boku a strechou, mže keď kuriatka odídu sa nažrať, už sa do hniezda nedokážu vrátiť. Ako zabezpečiť aj dobrý tepelný konfort (najmä abz odspodu im nebolo chladno) a zároveň aj ľahký prístup kuriatkam?
Kŕmenie som ponúkla, vitálnejšie, staršie kuriatka už žerkajú aj pijú, tie čerstvejšie ešte len odpočívajú.
Tiež plánujem pred ich kurín dať aspoň zo začiatku ohrádku z králičieho pletiva, rozmerovo sú to č dvojmetrove dielce na výšku jeden meter, nejak to poskladám. Neskôr už asi nechám kuriatka aj s kvočkou navolno, sliepkz majú k dispozícii pre seba celú záhradu (cca 1000 m2), chodia si navolo, pasú sa, nemyslím že by trpeli nejakým nedostatkom, teda nečakám že by išli útočiť na kuriatka. Avšak to už sa budem riadiť podla konkrétnej situácie.
Bylo by dobré před líhnutím studovat jak chovat kuřat s kvočnou! Pamatuji si, že měli jsme kvočnu normálně přímo v kurníku. Kuřátka na světě jsme odebírali a nechali jsme pod lampou. Druhý den večer jsme dali kvočnu do jiné boudy s výběhem pro kuřátka. Pamatuji si, jak moje máma dávala z koše kuřátka do boudy s kvočnou. Pozorovali jsme, jaké chování mají. Kvočna seděla a kvokala, tak kuřátka poznala svou správnou mámu, tak běžela k mámě a schovat se Přestěhování kvočnu do boudy a pak hned dávat kuřátka jsme neměli problémy.
pup
Udělejte na zemi v koutě hnízdo ze slámy. Sláma je lepší kratší,tak 10 cm. Nasekejte ji na hrubo sekyrkou a podestelte hoblinami, jak píšete. Pokud je místnost velká tak pro pocit bezpečí můžete nad hnízdo opřít nějakou desku. Samozřejmě zabezpečit třeba cihlou aby se nepodsmekla. Zase u mě: pokud byla usídlená v chodbičce 1mx3m tak bez desky, pokud v odchovně 3mx4m tak s deskou. Jak to teď ale čtu znova ten koš můžete klidně použít. Pokud je ten otvor až k zemi tak tam kuřátka budou kvočnu následovat. Ohlídat to musíte jen večer aby nějaké nezůstalo venku. Jinak přes den s nimi již bude spát kdekoliv, do hnízda se vrací jen na noc.
Přitápět jim nemusíte, kuřátka si pokud jim je chladno umí mamce říct. Začnou inenzivně pípat a ona ihned zasedne aby je zahřála. Já jsem takhle měl bez jakéhokoliv přitápěni kvočnu s čerstvými kuřaty i přes období tří zmrzlých několikrát a v pohodě to přečkala. Jen je třeba mít dobře podestláno. Pokud lampu přece jen dáte tak ne přímo nad hnízdo aby jste "nepekla" kvočku.
Stěhování bych na úplnou tmu nenechával, kvočny jsou hysterky. Udělejte to za šera, ať vidí co se děje až pod ní budete kuřata dávat. Stěhování se fakt nebojte, když má kuřata tak na původním místě již tak nelpí jako na hnízdě s vejci. Zůstane tam kde jsou kuřata.
Teda můžu Vám říct, že to s Vámi pěkně prožívám…...
Tak výsledok je 10 ydravých životaschopných kuriat. Jedno z tých pomačkaných čo som mala doma pod lampou nakoniec uhynulo, neviem či sa vyčerpalo pri liahnutí alebo naň kvočka stupila tak nešťastne že mu nejak ublížila, možno aj stratilo dosť krvi, tie žilky v škrupinke hodne krvácali ked sa klubalo. Ale ostatné sú ozaj prekrásne. Ešťe za svetla sme presťahovali kuriatka a aj kvočku do nového, ako som sa bála, kvočka len čo zbadala kuriatka, hneď sa tam zabývala a všetky malé hnala pod seba a odvtedy ich krásne zahrieva. Nakukla som tam ľx, všetko bolo v poriadku, tak som už nič neriešila, zvyšok už musí zvládnuť sama. Hniezdo som pripravila ako ste mi radili, kôš som nepoužila, predsa len je na vstupe menší "prah" a kuriatka bz nemuseli zvládnuť dostať sa dovnútra. Nachystala som tam aj napájačku a kukuričný šrot. Ešte sa chcem opýtať, ako kŕmiť? Teda je mi jasné čo pripraviť kuriatkam, ale treba aby som dala kvočke zvlášť misku s pšenicou alebo bude žrať to čo kuriatka? A keď dám tú pšenicu, nestane sa že aj kuriatka ju budú žrať a uškodí im alebo sa zadrhnú alebo čo?
Všicni budou jíst všechno. Kuřatům když budou jíst pšenici se nic nestane. Kuřata vychovaná kvočnou začínají jíst zrní velmi brzy. Možná ale to dobře není z důvodu stravitelnosti, nevím. Dejte pšenici do vyšší nádoby kam kuřátka nedosáhnou. Moc to ale platné nebude, kvočna ji stejně rozhází všude kolem po zemi.
Přeju hodně radosti a ať pěkně rostou. Pfuj, pfuj, pfuj - abych to nezakřiknul.
Láďa.
Pokračovanie našej slepačej story Kuriatkam sa darí skvele, kvočka sa o ne ukážkovo stará, som spokojná. Naozaj som si nepredstavovala že je to až také bezstarostné, keď kuriatka odchováva kvočka. Mojou jedinou starosťou je dať im žrať a piť no a ráno otvoriť, večer zavreť a to je všetko. Zatial ich nechávam vo výbehu cca 3x4 metre, ale každý deň na určitý čas zavrem do svojho výbehu staré sliepky a kvočku s mladými nechám pobehať po záhrade (ešťe mám strach nechať ich pusténé zároveň s ostatními sliepkami).
Moja otázka teraz na vás skúsených chovateľov smeruje znova na kŕmenie. Prvých pár dní som dávala len kukuričný šrot, neskôr som postupne pridala aj zmesku pre odchov kurčiat do 16. t veku. Stále však premýšlam o tejto kŕmnej zmeske, veľmi sa mi nepáči, keďže ako jedna zo surovín tam je použitá sója geneticky modifikovaná. Najradšej by som toto do kurčiat nepchala, nahradila niečim iným. Preto som uvažovala, dalo by sa zmesku nahradiť len obyčajným šrotom? Mám možnosť mať kukuričný, pšeničný a jačmenný, mám to zmiešať a ak áno, v akom pomere? Ono určite pokiaľ sú kuriatka odchovávané umelo, ako sme aj my mali minulý rok, táto zmeska je vynikajúca, ale teraz proste mám pocit že aj bez sóje majú dostatočne bohatý jedálniček. Kvočka im stále niečo ponúka, hrabe, každú chvíľu majú nejakého červíka, chrobáka či slimáka, zobkajú zelené, nie sú závislé iba na zmeske. Tiež keď sa zamyslím ako kedysi na dedinách boli chované sliepky, nepotrebovali pre svoju obživu sóju a už vôbec nie geneticky modifikovanú, hospodár im dal proste to čo si sám dokázal vypestovať. Takže sa pýtam aký máte názor na kŕmenie? Treba dávať túto zmesku alebo keď ju zamením za šrot, nič zlé sa nestane?
akami
napsal(a):
Pokračovanie našej slepačej story Kuriatkam sa darí skvele, kvočka sa o ne ukážkovo stará, som spokojná. Naozaj som si nepredstavovala že je to až také bezstarostné, keď kuriatka odchováva kvočka. Mojou jedinou starosťou je dať im žrať a piť no a ráno otvoriť, večer zavreť a to je všetko. Zatial ich nechávam vo výbehu cca 3x4 metre, ale každý deň na určitý čas zavrem do svojho výbehu staré sliepky a kvočku s mladými nechám pobehať po záhrade (ešťe mám strach nechať ich pusténé zároveň s ostatními sliepkami).
Moja otázka teraz na vás skúsených chovateľov smeruje znova na kŕmenie. Prvých pár dní som dávala len kukuričný šrot, neskôr som postupne pridala aj zmesku pre odchov kurčiat do 16. t veku. Stále však premýšlam o tejto kŕmnej zmeske, veľmi sa mi nepáči, keďže ako jedna zo surovín tam je použitá sója geneticky modifikovaná. Najradšej by som toto do kurčiat nepchala, nahradila niečim iným. Preto som uvažovala, dalo by sa zmesku nahradiť len obyčajným šrotom? Mám možnosť mať kukuričný, pšeničný a jačmenný, mám to zmiešať a ak áno, v akom pomere? Ono určite pokiaľ sú kuriatka odchovávané umelo, ako sme aj my mali minulý rok, táto zmeska je vynikajúca, ale teraz proste mám pocit že aj bez sóje majú dostatočne bohatý jedálniček. Kvočka im stále niečo ponúka, hrabe, každú chvíľu majú nejakého červíka, chrobáka či slimáka, zobkajú zelené, nie sú závislé iba na zmeske. Tiež keď sa zamyslím ako kedysi na dedinách boli chované sliepky, nepotrebovali pre svoju obživu sóju a už vôbec nie geneticky modifikovanú, hospodár im dal proste to čo si sám dokázal vypestovať. Takže sa pýtam aký máte názor na kŕmenie? Treba dávať túto zmesku alebo keď ju zamením za šrot, nič zlé sa nestane?
Tak som veľmi rád, že odchov prebieha bez najmenších komplikácií a je to pre Vás určite aj veľkým zadosťučinením za tie nervy okolo liahnutia.
Ku kŕmeniu- samozrejme že nemusíte dávať kurčatám zmesku. Je to len alternatíva. Kľudne im dávajte miešanicu šrotov,
avšak vynechajte jačmeň. Kurence a ani sliepky nemajú enzími na trávenie jačmeňa a môže im spôsobovať tráviace ťažkosti. Pre spestrenie im môžete pridať do tejto miešanky nadrobno pokrájanú žihľavua a .podrhnuté na tvrdo uvarené vajíčko.
Tak nech sa Vám darí a nech kuriatka pekne rastú.
akami
napsal(a):
Ešte ku geneticky modifikovaným potravinám (gmo), podľa môjho názoru to nie je až také zlo, ako si všetci (takmer) pripúšťame. Veď upraviť potravinu tak, aby vyhovovala predstavám nám všetkým je takmer nemožné.
Asi pichnem do osieho hniezda, ale myslím si že je napríklad menšie zlo jesť trebárs zemiaky, ktorým je ubratý chromozóm
v dôsledku ktorého ho nebudú žrať pásavky zemiakové (mandelinky), ako ho striekať tri krát ročne jedom, ktorý či chceme alebo nie zostáva v hľuze zemiaka aj po uplynutí ochrannej doby a my ten jed ochotne konzumujeme v domnienke akú
jeme zdravú zeleninu. Európskay náhľad na vec je zatiaľ (bohužiaľ) veľmi konzervatívny. Sme ochotný tolerovať Fukušimskú katastrofu, černbil a iné jadrové testy či už pod morskou hladinou, alebo v púšiach,ale nie sme schopný si pripustiť, že
veda zašla tak ďaleko, že môže zmazať z ľudských myslí pojem ako je napríklad hladomor (ktorý postihuje viac ako štvrťinu populácie celej planéty).
Asi som sa nechal uniesť emóciami a preto prosím o odpustenie za odbočenie od tém zaoberajúcich sa chovateľstvom.
S pozdravom pijo.
Naše kuiatka sú ozaj zlaté. Občas si pripadám ako magor, viem si sadnúť na záhrau a kochať sa aj hodinu
Ešte teda ku geneticky modifikovaným potravinám. Mne proste príde rozumnejšie najesť to a rovnako tým nekŕmiť ani svoje zvieratá. Nie som síce posadnutá BIO životným štýlom ako je dnes celkom dosť moderné, ale ak je monosť sa tomu vyhnúť, prečo nie? A rovnaký názor mám aj na zemiaky 3x sriekané proti pásavke. Neznamená že si také potraviny nekúpim, ale proste doma čo mám zasadené, nestriekam.
Prikladám fotku šťastnej kropenatej maminy a jej detí V kŕdliku sú čistokrvné hempšírky, tiež krížence hempšírky a amroxky a kríženec hempšírky a sasexky (sliepky máme mix, kohúta hempšír) Myslím že ako úžitkové krížence budú fajn
Fotky rada pridám pozdejc, momentálne mám problém s fotoaparátom. Ale určite budú. Mimochodom tiež sme zvedaví aké budú, najmä tie čierne, už teraz vyzerajú že stratili bielu kresbu ako má amrokska, niektoré sa javia celočierne, niektoré akoby čierno červené. Veď uvidíme.
Mimochodom dobrá otázka. Ja ju ešte rozviniem, nie len ako dlho mám nechávať kvočku s kuriatkami, ale aj kedy už môžem na záhrade nechať pustené kuriatka spoločne s veľkými sliepkami? Už teraz sa občas stane že nejaké kura prejde do ohrady k sliepkam a nijak si ich nevšímajú. Dokonca nedávno manželovi tam vbehli keď zrovna sliepkam dával žrať a len sledoval ako kuriatka zobkajú ryžu spoločne so sliepkami. Môžem ich už nechať na záhrade spoločne pustené alebo ešte radšej vydržať? Teraz to riešim tak že pol dňa sú pustené kuriatka s kvočkou a pol dňa sliepky s kohútom.
Dobrý den.
Kuřata můžete mezi slepice klidně vypustit. Sama jste se přesvědčila, ža jim slepice nic nedělají, když Vám mezi kuřata vběhly. Již jsem psal výše, že já jsem kvočnu mezi slepice pouštěl už když byly kuřatům tři dny. Nikdy jsem nezaznamenal, že by se slepice k takto malým kuřátkům chovaly agresivně. Když už jsou kuřata větší, slepice se po nich zobákem oženou a občas se i trefí, hlavně při krmení. Nemusíte se ale bát, že by je zabily nebo jim nějak oblížily. Je lépe je do hejna vypustit dokud je kvočna ještě vodí. Seznámí je s okolím a ochrání před nějakým tím klofancem. Na noc je ale určitě ještě nechte oddělené od slepic. I když taky pamatuju kvočny, které začly spát na hřadech u slepic s již třítýdenními kuřaty a žádná tragedie se nekonala. Kuřata byla ale ošizena o lepší kuřecí krmení na noc a ráno před vypuštěním. Ale vyrostla taky.
Kvočnu od kuřat neoddělujte, ve 2 - 3 měsících je opustí sama. Mě jednou vodila kvočna kuřata 5 měsíců. To už ale z celého hejna s ní chodila třeba jenom 2, ostatní se někde odpojila, pak zas během dne přidala..... Někdy zas kvočna kuřata nechá již první měsíc, to je ale druhý extrém.
Až budete mít funkční foťák přidejte nějaké fotky.
L.
Tak konečne nejaké fotky mám. Nájdete ich tu http://akami.rajce.idnes.cz/kuriatka_2/ Pre mňa sú najzaujímavejšie tie čierne, zaujímavé ako sa skrížením amroksky a hempšírky stratí biela kresba a objaví sa iná červená. Kto vie ako budú vyzerať hotové sliepočky. Škoda len že nemám fotky čo som urobila úplne prvé, mala som nafotené aj liahnutie pomačkaných vajec pod lampou ale vtedy mi zrovna ukradli starý foťák.
Inak odchov kvočkou je skvelý. Až teraz si naplno uvedomujem aké je to jednoduché, v podstate starostlivosť z mojej strany minimálna, naopak keď sme pred rokom začínali s privezenými jednodňovými kuriatkami, bolo to neporovnateľne viac starostí odchovať to pod lampou. Navyše teraz keď kuriatka majú možnosť voľne sa pohybovať vonku, je oveľa nižšia spotreba krmiva napriek tomu že majú stále k nemu voľný prístup, ako keď boli odchovávané tie minulé. Je to logické, pretože veľa zobkajú zelené a tiež si čo to aj nájdu, raz chrobáčika, potom červa, videla som ako malé kuriatko zápasilo s chrústom, nakoniec ho zdolalo.
V nedeľu sme podložili druhú kvočku, je drobnejšia tak iba 11 vajec sme jej dali. Chcem sa ale spýtať na jednu vec. Kvočka dostala vajíčka v nedeľu dopoludnia, sedela na nic, ale v pondelok som si viac krát všimla že je z nich dole, zakaždým tam sedela iná sliepka na znáške. Toto je taká ubitá sasexka, do kŕdla sme ju doniesli ako dospelú a ostatné sliepky ju nikdy neprijali, doteraz ju bijú, vyháňajú, hlavu má celú bez peria, pretože jej ho tam hodne šklbú. Tiež sme našli jedno vace vyhodené, dala som ho okamžite späť. neviem však či toto a aj ostatné vajíčka nezachladli, plánujem preto spraviť kontrolu presvietením a prípadne vajíčka všetky zameniť. Kvočku sme už preťahovali inde, na rozdiel od predošlej je spokojná, neuteká, dnes som ju dokonca vyhnala z vajec nažrať lebo 3 dni nezliezla z hniezda. ASi ju budem musieť vyháňať aby sa nevyhladovala a nevysmädla. Chcem sa spýtať kedy najskôr môžem presvecovať vajíčka, ako sa to presne robí a čo mám vidieť vo vnútri, akú lampu na to potrebujem? Bola by škoda nevyužiť kvočku keď má chuť sedieť, resp. bola by škoda keby sedela na vajíčkach z ktorých nič nebude. Ďakujem pekne za cenné rady, vážim si to.
V jakém týdnu stáří kuřat jim mohu přidávat do krmení pšenici? Mají teď nějakých 6 týdnu a plánuji je tak za měsíc dát s kvočnou do výběhu k ostatním slepicím . Ty tam pšenici mívají pořád , tak ať na ni kuřátka navyknou. Nebo je nechat ještě mimo? Nutí mne k tomu okolnost , že ten výběh pro kuřátka a kvočnu je pomalu malý a tak by u slepic měly více místa. Teď mám dovolenou a tak je přes den pouštím na zahradu.Mám je docela pod dohledem. Jenže pouštět je courat když budu v práci nechci, to už bych je po návratu taky nemusela najít. Jsou to moje první kuřatka , tak proto tyhle občasné šílené dotazy .
Neviem či je to vhodné, ale moje žerú pšenicu už pekne dlho. Bežne idú zožrať niečo starým sliepkam z krmítka, v podstate ani neriešim či môžu alebo nie.
Ja teraz musím riešiť ako a kde zabezpečiť kuriatka pred dravcami. V priebehu 3 dní nám 2 zmizli. Neviem či ich loví niečo z hora (dravý vták) alebo napríklad nejaká túlavá mačka ktorých je v okolí požehnane. Doteraz si užívali slobodu, celý deň sa túlali po záhrade, vidno že im prospieva že majú tú možnosť zobnúť si čo chcú a kde chcú. Zatúľať sa nemali kam, oplotenie máme dobré, neprejdú. Navyše len čo kuriatko včera zmizlo, prehôadala som nie len našu ale komplet aj susedné záhrady. Ohrádku máme a teraz premýšľam ako ten priestor zakryť a čím. Chcelo by to nejakú sieť alebo čo. Neporadíte?

Především potřebuješ kromě slepic kohouta a potom to už nechat na přírodě, jakmile začne nějaká slepce kvokat (také záleží na tom, jaké plemeno máš, protože některá mají pud kvokavosti zachován, jiná třeba ne) a můžeš jí podložit vejce. Ale nejlepší bude si tady na fauně nahoře přečíst v sekci "články" povídání o chovu drůbeže, tam máš všechno potřebné.
Držím palce. M.
opo cinobana

XXX.XXX.64.82
Ja som kupil 5 dnove kurcata 15 kusov a nemal som ani ziarvku.prve dva dni som im kuril takym oranzovym socialistickym ventilatorom.urcite viete ktory myslim.potom som im prestal pretoze som vecer zabudol a rano boli v pohode.pokial ich nemate niekde v pivnici kde je 10 stupnov a dari sa tam akurat zemiakom tak si myslim ze oni si zvyku.mal som ich v izbe v cinzaku v klietkre pre zakrsle zajace.bolo ich 15 a je ich 15.nerobte z toho cirkus.
MISI

XXX.XXX.236.112
Dobrý večer. Vedel by nám niekto poradit/pomôcť. Máme 2dňové kuriatka a s jednym máme problém. Vôbec nechodí jedny nôžku dáva stale dozadu a stále leží len na jednej strane. Stretli ste sa niekto s takým niečím. Da sa mu nejak pomôcť?
Mimka

XXX.XXX.229.245
Ahojte, súrne potrebujem pomoc. Máme sliepky a narodili sa malé kuriatka no matka zomrela a stihli sa vyliehnúť len 4 z toho jedno zomrelo. Vôbec neviem čo mám robiť čítala som si komentáre a bude vadiť ak ich dám do vtáčej klietky pod svetlo?
Aďuša

XXX.XXX.234.128
Môžu malé kuriatka varenú ryžu ?

Ano, mohou.Ale moc jim nedá.
ahfjkcnao

XXX.XXX.39.62
dobrý deň, presne taký istý problém mám ja teraz.. ako ste si s tým,prosím, poradili? sú to moje prvé kuriatka od kvočky, zatiaľ ich je šesť, ostatné sú v pohode, kvočka ešte sedí.. ďakujem.
Kerstín

XXX.XXX.74.61
Chcela by som sa opýtať už na staršie kuriatka od kedy môžu ísť von , čo papaju , ako sa o ne čo najlepšie starať .Napríklad koľko týždňové kuriatko môže papať zelené. Dopredu si budem vážiť každej vašej reakcie

Kerstín
napsal(a):
Chcela by som sa opýtať už na staršie kuriatka od kedy môžu ísť von , čo papaju , ako sa o ne čo najlepšie starať .Napríklad koľko týždňové kuriatko môže papať zelené. Dopredu si budem vážiť každej vašej reakcie
No, u nás kuřata obvykle nepapají, ale žerou. A žerou to, co jím dáme. A my jim dáme to, co je nejlepší, což je za mne hotová směs podle věku kuřat. Věk jste nesdělil, tudíž nevím, zda vám doporučit K1, K2 atd. Výrobce a prodejce si seženete podle svých možností. Zelené zobou kuřata, jakmile se k němu dostanou. Jen se nedoporučuje jim dávat třeba hodně salátu, mohou dostat průjem. Pokud nemáte kvočnu živou či umělou, tak kuřata ven až ve věku 6. týdnů, do té doby nemají termoregulaci a v současném počasí, kdy mrzne i přes den, by vám brzo odešly do věčných kurníků.... Takže nechat v teple, základem dalších rad je sdělení stáří kuřat.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!