Ne-chovatel

XXX.XXX.99.206
Zdravím.
Najde se tu někdo, kdo také souhlasí s tím, že z kulatějších vajíček se rodí slepičky a ze špičatějších kohoutci?
Vy co máte líhně byste měli mít velkou šanci to vypozorovat (líhnete většinou jak o život), bohužel s touhle teorií/pozorováním zatím souhlasí vždy jen ti co nechávájí kvočnu na vejcích (a ti líhnou zpravidla jednou ročně).
Máte názor? Sem s ním.
P.S.
Od doby co jsem slyšel tento názor, jsem trochu zbystřil pozornost na tvar vajec.
Zdá se mi jednak, jako by slepičky snášely až příliš často tvarově stejná vejce, v jeden den snůšky. Dále se mi zdá, že jeden den jsou vajíčka vždy kulatější a druhý špičatější (tedy jeden den vyrábí potenciální slepičky, druhý den kohoutky). Co vy na to chovatelé?
milan78

XXX.XXX.17.197
Babičky tohle říkaly, ale myslím, ze to pravda nebude. Vždy jsme pod kvocnu vybírali vejce kulatejsi a vždycky se to lihlo tak 50 na 50.: Někdy vic kohoutku, někdy víc slepicek. Do lihni se taky dávají vejce všechna stejná, jak má správně vypadat nasadove vejce najdete všude, takže to asi pravda nebude.
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211
Ještě mne napadlo, protože si myslím že teplota vajec by také mohla mít na pohlaví vliv (nevím přesně jak slepice přeuspořádávají vejce, záleží jistě také na počtu), jestli třeba ty kulatější pod kvočnou nebývají kvůli tvaru soustředěna více uprostřed pod tělem a špičatá nezůstávají více u okrajů (či opačně).
O tom, že by násadová vejce měla být všechna kulatá slyším prvně.
Právě naopak, mi lidé co dávají pod kvočnu a řídí se tímto pravidlem řekli že dávají půl na půl.
Jeden člověk mi potvrdil, že má také jeden den téměř všechna vajíčka kulatá a druhý téměř všechna špičatá. Dává si proto pozor, aby nedal pod kvočnu vajíčka sebraná během jednoho dne.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Půl na půl pokud chtějí kohoutky. Jeden zase dává jen kulatá a má opravdu jen slepičky, kohoutka potřebuje jednou za pár let (ať již udělá chybu, nebo ho množí záměrně).
Jenže jejich pokusy, jednou za rok s jednou kvočnou a pár vajíčky, mohou být stále ještě statistickou chybou.
Pokud ale jde opravdu o teplotu, nebo cokoli co lidé ještě nevypozorovali, nemáte (narozdíl od mého původního tvrzení) naopak s líhněmi velkou šanci to vypozorovat. Jsou například vajíčka umístěná v líhni na chladnějších místech nějak označitelná za kohoutčí či slepiččí?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne-chovatel
napsal(a):
Půl na půl pokud chtějí kohoutky. Jeden zase dává jen kulatá a má opravdu jen slepičky, kohoutka potřebuje jednou za pár let (ať již udělá chybu, nebo ho množí záměrně).
Jenže jejich pokusy, jednou za rok s jednou kvočnou a pár vajíčky, mohou být stále ještě statistickou chybou.
Pokud ale jde opravdu o teplotu, nebo cokoli co lidé ještě nevypozorovali, nemáte (narozdíl od mého původního tvrzení) naopak s líhněmi velkou šanci to vypozorovat. Jsou například vajíčka umístěná v líhni na chladnějších místech nějak označitelná za kohoutčí či slepiččí?
Zajímalo by mne, jak si myslíte, že by slepičí orgány, která mají na starost vytvoření skořápky kolem žloutku atd., "VĚDĚLY", že v zárodečném terčíku je zrovna budoucí kohout nebo slepice... Dle m´eho názoru patří tato "teorie" do stejńe kategorie, jako tvar břicha u těhotných žen atd. atd. Pohlaví kuřete je čistě věcí genetiky. Vloni tady byla rozsáhlá diskuze na toto téma. Kdyby to byla pravda, tak by drůbežářské podniky asi neprodukovaly nic jiného, než slepice a svět by byl oproštěn od videí, kde čerstvě vylíhlí kohoutci míří do katru... Nemyslíte?
To sú len rozpravky starých materí. AK by to bola pravda, tak na farmách by nasádzali len okruhle vajcia a nemuseli by sexovať kuriatka. Ešte asi na to neprišli?
Zdravím, je to nesmysl, jen mě překvapuje kolikrát jsem už toto slyšel, dokonce jsou o tom lidi tak přesvědčení, že jsou schopní se i hádat, že to tak opravdu je
Stejný nesmysl se je i ovlivnění pohlaví inkubační teplotou, tak jak je to u terarijních zvířat..
tady je vlákno kde se o tom píše:
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1712800/ovlivneni-pohlavi-pri-lihnuti.
napsal(a):
Zajímalo by mne, jak si myslíte, že by slepičí orgány, která mají na starost vytvoření skořápky kolem žloutku atd., "VĚDĚLY", že v zárodečném terčíku je zrovna budoucí kohout nebo slepice... Dle m´eho názoru patří tato "teorie" do stejńe kategorie, jako tvar břicha u těhotných žen atd. atd. Pohlaví kuřete je čistě věcí genetiky. Vloni tady byla rozsáhlá diskuze na toto téma. Kdyby to byla pravda, tak by drůbežářské podniky asi neprodukovaly nic jiného, než slepice a svět by byl oproštěn od videí, kde čerstvě vylíhlí kohoutci míří do katru... Nemyslíte?
Do kutru.

horal
napsal(a):
Do kutru.
Tchán má pilu, tak mám v hlavě jenom katr