Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2022 07:12
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale že zrovna netopýr na takové hnusné nemoci. Je to divné zvíře. Ten kaloň. Okřídlený pes. Dron s biologickou zbraní.
Tak jsem to hledala a psali něco o zánětu a imunitě a létání. A taky že ten tvor žije 30 40 let. Na roce nabere virus a 30 let s ním lítá po všech čertech.
Takže jsem došla k tomu, že virus má kalendář.
Pes je prý pro ebolu také takhle výhodný. Což mě trochu děsí. Kdyby se to rozšířilo, na což dnes stačí jen samotné noviny, tak je pobijí jak norky.

Když jsem byla malá, chtěla jsem kaloně kladivohlavého. Hlavičkou mi připomínal losa. :)

17.1.2022 14:23
assil

XXX.XXX.121.3

fikovnice napsal(a):
...ještě se k tomu vracím. Já tady to permanentní nachlazení se smrkáním krve pozoruji snad od září... Proto jsem psala, že buď následek COVIDu nebo nošení náhubků. Jsem poměrně těžký pylový alergik s permanentně ucpaným nosem. Ale ucpaným nikoli rýmou, prostě kongesce sliznice. Ale teď smrkání, no a od včera i bolest v krku + ztráta hlasu (ta bude zajímavá i z toho aspektu, že zítra zkouším ). Přísedící mi napsala, že ona přišla o hlas již ve čtvrtek. Musím doufat, že budou mluvit studenti!

Ale každopádně já jsem zimomilec, nikdy jsem se pořádně neoblíkala ani do mrazů. A to se nějak otočilo, fakt jak o 180 stupňů... Stačí mi být chvíli venku špatně oblečená a už je to nachlazení nebo co to je ještě horší. Každopádně už druhý den mě sousedka léčí Portským!!! Já na to nejsem, ale ona tvrdí, že to pomáhá. Tak jsem poslušná pacientka!

Příznaky omikronu.
sem poměrně těžký pylový alergik s permanentně ucpaným nosem. Ale ucpaným nikoli rýmou, prostě kongesce sliznice.
To jsem přesně já, jsem na homeoffice a když náhodou jedu do práce, vlakem, s náhubkem, tak pak taky smrkám krev, takže toto je určitě náhubkem když ho má člověk delší dobu. Když jdu jen do obchodu, tak nic.

17.1.2022 15:16
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

😟
https://www.novinky.cz/kultura/clanek/jste-odpad-vzkazal-antivaxerskym-celebritam-syn-zpevacky-horke-ktera-zemrela-na-covid-40384188#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=fie82fr9OwV-202201171152&dop_id=40384188&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Já pro tohle pochopení nemám. Vím, že je syn zdrcený, ale jak to, že jeho maminka poslechla raděj řeči cizích lidí, než svého syna? Nevím kolik přesně paní bylo, ale i svůj vlastní rozum snad už měla. Rozhodnula se, jak se rozhodnula.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2022 16:25

lesnížínka napsal(a):
Já pro tohle pochopení nemám. Vím, že je syn zdrcený, ale jak to, že jeho maminka poslechla raděj řeči cizích lidí, než svého syna? Nevím kolik přesně paní bylo, ale i svůj vlastní rozum snad už měla. Rozhodnula se, jak se rozhodnula.

Jo, taky si myslím, že byla svéprávná. Ale smrt to byla zbytečná, ještě se nakazit záměrně... Bylo jí 57.

17.1.2022 16:49
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Jo, taky si myslím, že byla svéprávná. Ale smrt to byla zbytečná, ještě se nakazit záměrně... Bylo jí 57.

Kdo chce kam................

17.1.2022 17:52
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Myslím, že syn ve svém žalu hleda viníka.
Nakazila se od něj nebo manžela, když se o ně starala. Aspoň jsem to tak četla v jiném článku

média dokáží zmenit, přesně to,co potřebují....

17.1.2022 17:57

RozaTonda-mopsi napsal(a):
Myslím, že syn ve svém žalu hleda viníka.
Nakazila se od něj nebo manžela, když se o ně starala. Aspoň jsem to tak četla v jiném článku

média dokáží zmenit, přesně to,co potřebují....

Asi tomu fakt šla naproti. Četla jsem to z více zdrojů. A ještě jí to nakažení covidem někteří záviděli.

17.1.2022 18:01
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Jako ta Ester Janečková.
Když přišla o synovce, obviňovala celý svět....

17.1.2022 18:17
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Tady je ještě rozhovor k tomu se synem ..

Chytla to od rodiny jako většina z nás,
A pokud se paní rozhodla, že s nima zůstane doma ? To snad dělá každý z nás.
Syna chápu, boli ho to ,ale.nelibi se mi jak o mámě mluví ...
Byla už zdravá, chodila i ven, pak se za 10 minut udusila. Bolest zad, mohla to být i embolie ...

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/umrti-hana-horka-asonance-syn-jan-rek-kapela-jelen-koronavirus-dezinformace_2201171239_aur

17.1.2022 19:06
Dasvo

XXX.XXX.72.213

Tady je ještě rozhovor k tomu se synem ..

Chytla to od rodiny jako většina z nás,
A pokud se paní rozhodla, že s nima zůstane doma ? To snad dělá každý z nás.
Syna chápu, boli ho to ,ale.nelibi se mi jak o mámě mluví ...
Byla už zdravá, chodila i ven, pak se za 10 minut udusila. Bolest zad, mohla to být i embolie ...

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/umrti-hana-horka-asonance-syn-jan-rek-kapela-jelen-koronavirus-dezinformace_2201171239_aur

Podle jiných zdrojů to byla embolie.
Není nejmenší důvod plivat na neočkované a lidi, co se z jakéhokoliv důvodu očkovat nechtějí. Netuším, nakolik byl pán při smyslech, když ty plivance psal, a nakolik to zneužili novináři. V každém případě jen další zbytečná kauza rozdělující už tak rozpolcenou společnost.

17.1.2022 19:13

A jak víme, že by to s ní nehodilo i bez koronaviru?

lidi můžou umřít každým okamžikem a to celkem bez ohledu na věk, život je v tomhle prostě hodně nejistý

17.1.2022 19:30

lidi můžou umřít každým okamžikem a to celkem bez ohledu na věk, život je v tomhle prostě hodně nejistý

Hlasu lidu je to přece jasné...je to její vina, může si za to sama

Ach jo...smutek...jednu dobu jsem Asonanci měla hodně ráda, skvělé, někdy ironické texty, některé písně lepší než originál.

Tak ať se má už jen dobře, vzpomínám v dobrém

https://www.youtube.com/watch?v=CLeKvzD8IXI
https://www.youtube.com/watch?v=_xPnQRyTNhI
https://www.youtube.com/watch?v=vQ-fvURiEhA
https://www.youtube.com/watch?v=i7UYWbUBMsU

https://www.youtube.com/watch?v=7tbA6lWWv8s

18.1.2022 08:18
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

To sice můžou, ale u coronaviru ty embolky jsou častý. Já sama s tím měla u covidu problém a musela si měsíc píchat injekce a pak ještě dva měsíce brát prášky na ředění krve, protože po nabrání krve měla dr. velký podezření na trombózu a embolku.

18.1.2022 08:26
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Po očkování taky trombózy + ...

18.1.2022 09:39
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

rapotacka11 napsal(a):
Po očkování taky trombózy + ...

Proto tomu očkování taky odolávám Nehledě na to, že mám zdravotní problémy, který se bojim, aby se po očkování nezhoršily. Jinak dcera je od včera pozitivní, takže si tím nejspíš znovu projdem.

18.1.2022 09:55

Nám se to teď aktuálně začíná nějak šířit ve firmě, naše oddělení zatím odolává.

18.1.2022 23:44
GAELLE

XXX.XXX.66.235

Analýzou dat lze nyní předpovědět, že přestože vykazuje varianta omicron nižší smrtnost, jen v ČR se nakazí 1,5 až 2 miliony lidí a zemře 5-10 tisíc lidí. Na variantu delta zemřelo cca 6000 lidí a prodělalo ji 750 tisíc osob. Počty nakažených budou dosahovat až 80 tisíc denně.
Omar Šerý

18.1.2022 23:51
fikovnice

XXX.XXX.134.178

😟
https://www.novinky.cz/kultura/clanek/jste-odpad-vzkazal-antivaxerskym-celebritam-syn-zpevacky-horke-ktera-zemrela-na-covid-40384188#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=fie82fr9OwV-202201171152&dop_id=40384188&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

No já nevím... A myslíš, že fakt ti "antivaxeři" přímo radí/radili se úmyslně nakazit? Můj názor znáš, Janssenem jsem se nechala naočkovat jen s těžkým srdcem...přesto nebo možná proto nejsem "antivaxer". Za "antivaxery" nejhrubšího zrna považuji ty, co zahlcovali Hygieny maily, některá podivná demonstrující individua, ty, co šíří absolutní nesmysly.....jenže přece tato zemřelá paní (neznala jsem ji) snad měla mít natolik rozum, aby se aktivně nesnažila nakazit, což se jí, jak je vidět, povedlo s přímo fatálním koncem.

Jinak vím, že třeba to zahlcování mailu dělal Landa a jeho skvadra. Ale takoví ti rozumní, co neschvalují generalizované očkování (a myslím, že i znáš jméno toho, koho si moc vážím), by nikdy neradili cíleně se nakazit koronavirem.

18.1.2022 23:53
fikovnice

XXX.XXX.134.178

assil napsal(a):
Příznaky omikronu.
sem poměrně těžký pylový alergik s permanentně ucpaným nosem. Ale ucpaným nikoli rýmou, prostě kongesce sliznice.
To jsem přesně já, jsem na homeoffice a když náhodou jedu do práce, vlakem, s náhubkem, tak pak taky smrkám krev, takže toto je určitě náhubkem když ho má člověk delší dobu. Když jdu jen do obchodu, tak nic.

Jj, tak máme stejný názor. Nosní sliznice od dětství iritovaná alergií, a nyní nošením náhubků... A předpokládám, že před tímto opatřením jste stejně jako já krev nesmrkala...? Tedy já i začala trpět rýmou, což jsem dřív skoro neznala (krom vazomotorické rýmy).

19.1.2022 00:01
fikovnice

XXX.XXX.134.178

Dasvo napsal(a):
Není nejmenší důvod plivat na neočkované a lidi, co se z jakéhokoliv důvodu očkovat nechtějí. Netuším, nakolik byl pán při smyslech, když ty plivance psal, a nakolik to zneužili novináři. V každém případě jen další zbytečná kauza rozdělující už tak rozpolcenou společnost.

- souhlas s Vámi, včetně té segregace společnosti.

Zde citace z toho rozhovoru:
"Jenom řekla tátovi, že ji bolí záda, tak jsme je namazali a šla si na chvíli lehnout. Podle všeho se udusila během deseti minut. Mělo to takhle rychlý spád."

Tak toto jsou klasické příznaky plicní embolie. Myslím, že už i laikům je známo, že dušnost u COVIDu má nějaký časový průběh, rozvíjí se a v horších případech progreduje, ale že by koronavirus během deseti minut (nebo třeba i jednoho dne) zdevastoval plíce tak, že se paní udusila, je prakticky nemožné.

Asi jak píše "Roza-...", syn je teď bolavý (ani trošičku se nedivím ) a hledá viníky. Pokud mu to uleví a zároveň nějak neublíží druhým, tak podle mě nechť tak činí. Nezaujatí lidé si stejně udělají obrázek sami...

19.1.2022 00:05
fikovnice

XXX.XXX.134.178

Dasvo napsal(a):

Btw, smím znát názor Vaší paní na nepovinně-povinné očkování? Klidně v SZ a pokud se k tomu nebudete chtít vyjadřovat, samozřejmě to pochopím...

19.1.2022 07:05

fikovnice napsal(a):
- souhlas s Vámi, včetně té segregace společnosti.

Zde citace z toho rozhovoru:
"Jenom řekla tátovi, že ji bolí záda, tak jsme je namazali a šla si na chvíli lehnout. Podle všeho se udusila během deseti minut. Mělo to takhle rychlý spád."

Tak toto jsou klasické příznaky plicní embolie. Myslím, že už i laikům je známo, že dušnost u COVIDu má nějaký časový průběh, rozvíjí se a v horších případech progreduje, ale že by koronavirus během deseti minut (nebo třeba i jednoho dne) zdevastoval plíce tak, že se paní udusila, je prakticky nemožné.

Asi jak píše "Roza-...", syn je teď bolavý (ani trošičku se nedivím ) a hledá viníky. Pokud mu to uleví a zároveň nějak neublíží druhým, tak podle mě nechť tak činí. Nezaujatí lidé si stejně udělají obrázek sami...

Ta embolie mohla být následek covidu. Všechno je to možná - možná kdyby byla očkovaná, tak se to nestalo, kdyby nechytila covid, tak se to nestalo, atd. Nebo by se to stalo stejně, ať už u toho covid byl a nebo nebyl. Nevíme. A výsledek pitvy se nedozvíme.
Akorát si myslím, že by tomu lidi nemuseli jít naproti. Už jsem se s tím potkala ve svém okolí, že šli někteří neočkovaní schválně na návštěvu ke covid nemocnému. Ten je vyhodil, tedy nepustil k sobě dál, protože izolace... Ale ten nápad u některých neočkovaných - odmítačů očkování proti covidu - žije.

19.1.2022 08:22

Ta embolie mohla být následek covidu. Všechno je to možná - možná kdyby byla očkovaná, tak se to nestalo, kdyby nechytila covid, tak se to nestalo, atd. Nebo by se to stalo stejně, ať už u toho covid byl a nebo nebyl. Nevíme. A výsledek pitvy se nedozvíme.
Akorát si myslím, že by tomu lidi nemuseli jít naproti. Už jsem se s tím potkala ve svém okolí, že šli někteří neočkovaní schválně na návštěvu ke covid nemocnému. Ten je vyhodil, tedy nepustil k sobě dál, protože izolace... Ale ten nápad u některých neočkovaných - odmítačů očkování proti covidu - žije.

to je ale jen důsledek toho zacházení.

respektive je lepší být rekonvalescent než být zdravý, protože máte půlroční propustku

19.1.2022 09:08
assil

XXX.XXX.121.3

fikovnice napsal(a):
Jj, tak máme stejný názor. Nosní sliznice od dětství iritovaná alergií, a nyní nošením náhubků... A předpokládám, že před tímto opatřením jste stejně jako já krev nesmrkala...? Tedy já i začala trpět rýmou, což jsem dřív skoro neznala (krom vazomotorické rýmy).

Ne, předtím jsem krev nesmrkala. Byla jsem na podzim na alergo a doktorka říkala, že je to tím, že žilky v tý zduřený sliznici nejsou úplně OK a jak se v náhubku dýchá víc pod tlakem, tak praskaj. Prý to má víc lidí. Navíc mám po delším nošení náhubku bolavý dásně a nějaký boláky v puse, protože mě se normálně nosem špatně dýchá a v náhubku mi často dojde dech nosem a musím to dodýchat pusou, tak prej asi nějaký bakteriální infekce, co člověk z toho nadejchá zpátky, na to mám cucací pantenol, naštěstí je to volně prodejný, tak jsem si nakoupila zásobu.

19.1.2022 09:52
Dasvo

XXX.XXX.101.144

fikovnice napsal(a):
Btw, smím znát názor Vaší paní na nepovinně-povinné očkování? Klidně v SZ a pokud se k tomu nebudete chtít vyjadřovat, samozřejmě to pochopím...

Žena je velmi tvrdě proti. Sama očkovaná není. Povinné očkování samozřejmě uznává u vakcín, které brání nemoci. Říká ale, že nařizovat povinně vakcínu, která onemocnění nezabrání a dokonce nezabrání ani tomu, aby to očkovaný dále přenášel, je protiprávní.
Kamarádka zubařka je taktéž neočkovaná. V průběhu uplynulých dvou let prokazatelně ošetřovala pozitivní (100% a prokazatelně ví o sedmi lidech), přesto neonemocněla (nebo měla natolik lehký průběh, že o tom nevěděla). A to je zubní ordinace jedno z nejrizikovějších pracovišť.
Ani jedna z nich nikoho od očkování nezrazuje, ale snaží se nezamlčovat a nezlehčovat rizika vakcinace.

19.1.2022 10:23

tak v zákoně máte výslovně

Pravidelná očkování se provádějí k zamezení vzniku a šíření závažných infekčních onemocnění s vysokým rizikem dalšího epidemického šíření v kolektivech a život ohrožujících infekčních onemocnění, s ohledem na doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro kontrolu nemocí.

a teď se to pokusme našroubovat na současný koronavirus a jeho vakcinaci...

19.1.2022 10:29
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.46.53

Ano, ten nápad nakazit se umyslně opravdu žije! Taky se k nám pár lidí hlásilo.
To nechápu, nešla bych k někomu úmyslně na návštěvu, ani kdyby měl cokoliv jiného (viz třeba přenést na děti neštovice)

Ale paní sla tomu naproti jen tím, že se starala o nemocného manžela a syna . Chytla to od nich ,jak citují její poslední zprávy na fcb
Nepřijde mi fér, jak to teď syn prezentuje . Když byl marod, byl rád, že se o něj máma stará a teď z jeho vyprávění to vypadá, že to byla úplná blbka :-(

Moje mamka třeba zemřela na masivní arytmii necelý mesic po očkování . A i když ji přeji rychlou smrt, protože se jí vrátila rakovina... taky bych mohla obviňovat všechny, kteří ji to očkování doporučili. Ale nepříslo by mi to fér.... nikdo se už nedozví,.zda to bylo tím či něčím jiným.... stejně tak on neví.

A ja teď tomu taky jdu vlastně naproti tím, že mám doma pozitivního manžela, a zřejmě už i syna.
Ale preci od nich neuteču, snažím se kontakt minimizovat ,ale minimálně k synovi jít musím, přeci mu neřeknu, starej se o sebe sám...

A to syn paní Horke byl dospělý, ten by to býval zvladl kdyby chtěl. A mamku mohl odmítnout, případně se o něj mohla postarat přítelkyně.
Chápu jeho bolest a úleva hledat viníka je přirozená, ale ubližovat ve své bolesti druhým by veřejně nemusel .

19.1.2022 10:45
assil

XXX.XXX.121.3

To nechápu, nešla bych k někomu úmyslně na návštěvu, ani kdyby měl cokoliv jiného (viz třeba přenést na děti neštovice)

Ale paní sla tomu naproti jen tím, že se starala o nemocného manžela a syna . Chytla to od nich ,jak citují její poslední zprávy na fcb
Nepřijde mi fér, jak to teď syn prezentuje . Když byl marod, byl rád, že se o něj máma stará a teď z jeho vyprávění to vypadá, že to byla úplná blbka :-(

Moje mamka třeba zemřela na masivní arytmii necelý mesic po očkování . A i když ji přeji rychlou smrt, protože se jí vrátila rakovina... taky bych mohla obviňovat všechny, kteří ji to očkování doporučili. Ale nepříslo by mi to fér.... nikdo se už nedozví,.zda to bylo tím či něčím jiným.... stejně tak on neví.

A ja teď tomu taky jdu vlastně naproti tím, že mám doma pozitivního manžela, a zřejmě už i syna.
Ale preci od nich neuteču, snažím se kontakt minimizovat ,ale minimálně k synovi jít musím, přeci mu neřeknu, starej se o sebe sám...

A to syn paní Horke byl dospělý, ten by to býval zvladl kdyby chtěl. A mamku mohl odmítnout, případně se o něj mohla postarat přítelkyně.
Chápu jeho bolest a úleva hledat viníka je přirozená, ale ubližovat ve své bolesti druhým by veřejně nemusel .

No hlavně tím prohlášením prezentuje maminku jako blbku a nesvéprávnou osobu, což mi přijde dost smutný, když ona už se ani nemůže bránit.

19.1.2022 11:04
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.46.53

assil napsal(a):
No hlavně tím prohlášením prezentuje maminku jako blbku a nesvéprávnou osobu, což mi přijde dost smutný, když ona už se ani nemůže bránit.

Ano, me prave taky.

Zasáhl mě její příběh, ač jsem ji neznala, ale podle všech příspěvků to byla velmi úžasný člověk, plný optimismu a radosti ze života.
Hodně stejný typ jako já i co se cviceni a společenskeho života týče, včetně toho očkování.

No, bohužel si umím představit co syn teď prožívá, v jakém je stavu a bohužel mu asi nedochází jak to teď působí a média se toho ráda chytla

19.1.2022 11:33
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ano, me prave taky.

Zasáhl mě její příběh, ač jsem ji neznala, ale podle všech příspěvků to byla velmi úžasný člověk, plný optimismu a radosti ze života.
Hodně stejný typ jako já i co se cviceni a společenskeho života týče, včetně toho očkování.

No, bohužel si umím představit co syn teď prožívá, v jakém je stavu a bohužel mu asi nedochází jak to teď působí a média se toho ráda chytla

Média, ta hnusná média, Vím, že to nepíšete, jen...do nich to vytroubil on, chtěl.

19.1.2022 11:39
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Asi se shodnem, že nejspíš to byla embolka. Ano, při covidu je od začátku zmiňováno nebezpečí sraženin, jen postupně s mutacema, se o tom přestalo mluvit. Hned na začátku se říkalo, že se má brát acylpyrin. Následně přicházely vysoké horečky a na ně se začal doporučovat paralen. Ten bych si já, po problémech s játry, například nikdy nevzala. Bohužel nejspíš by stačilo, kdyby si paní brala ten acylpyrin...Škoda, že se tahle informace k ní nedostala, nebo ji podcenila

19.1.2022 11:47

Nebo to prostě jíst nemohla. Stačí lék na tlak a už se vás aspirin netýká.
Tohle úchylné samopředepisování tabletek by mělo přestat.

19.1.2022 11:47

Nikdo jsme s nimi nebyli, že, takže máme jen info, co si kde přečteme. Já jsem četla, že oni, nemocní, nechtěli, aby se o ně starala, chtěli, aby se izolovala. Ona nechtěla, a měla radost, že to chytila, chlubila se tím na fb, kde jí to někteří záviděli...

19.1.2022 11:48
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

lesnížínka napsal(a):
Média, ta hnusná média, Vím, že to nepíšete, jen...do nich to vytroubil on, chtěl.

Nepíšu, ale myslím si to. Média dle mého hnusná, manipulativní jsou. Ale je to jejich práce.... čím větší hrůza, tím líp

Máte pravdu, vytroubil to on.

19.1.2022 11:54
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Nebo to prostě jíst nemohla. Stačí lék na tlak a už se vás aspirin netýká.
Tohle úchylné samopředepisování tabletek by mělo přestat.

Proč?
Opravdu to někde doporučovali.
Tlak nezmiňovali.

19.1.2022 12:05

rapotacka11 napsal(a):
Proč?
Opravdu to někde doporučovali.
Tlak nezmiňovali.

No jo, ale oni asi předpokládali, že si aspoň přečteme příbalák. Některé léky se spolu užívat nesmí. Hormonální léčba, cukrovka, .... Jako když řeknu - skoč z okna, tak... znáte to.

To jsem zvědavá, co tam dnes vymyslí s tím očkováním, co ani očkování není, esi změní zákon, Ústavu, nebo to už konečně vzdají, spolek mafie a dutých.

Máme tady devět pozitivních, což je méně než těch, co mají angínu.

19.1.2022 12:13
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

No jo, ale oni asi předpokládali, že si aspoň přečteme příbalák. Některé léky se spolu užívat nesmí. Hormonální léčba, cukrovka, .... Jako když řeknu - skoč z okna, tak... znáte to.

To jsem zvědavá, co tam dnes vymyslí s tím očkováním, co ani očkování není, esi změní zákon, Ústavu, nebo to už konečně vzdají, spolek mafie a dutých.

Máme tady devět pozitivních, což je méně než těch, co mají angínu.

Tak té paní bylo bezmála 60. Asi jsem naivní, že za ta léta už člověk o tabletách, minimálně těch volně prodejných něco ví. Léčili nás tím rodiče, většina už odléčila své děti. K tabletám na tlak většina bere walfarin a pod. a tím to má vyřešené, ten si samozřejmě acylpyrin brát nebude a určitě to má i do svého kardiologa důrazně zakázáno.

19.1.2022 12:15

Pro megíí: Nemusejí to vymýšlet dnes. Cesty jsou různé, stačí se rozhlédnout okolo za kopec.

Třeba Rakousko: teď jde ke schválení do Národní rady zákon o povinném očkování, který má platit pro všechny plnoleté od března 22 a umožňuje pokutovat neočkované pokutou 500 euro. Policie to bude kontrolovat - může vás zastavit na ulici, a když nebudete mít certifikát, tak pokuta 500 euro. Na její uhrazení máte 14 dnů. Když neuhradíte, pokuta se zvyšuje až na strop 3600 euro. Zákonem bude omezeno, že pokutován můžete být jen jednou za čtvrt roku, tedy max 4x do roka.
Nebude se to týkat asi těhotných žen a samozřejmě lidí s kontraindikacemi.
Když pokutu neuhradíte, tak vězení.

Cesty jsou...a někde už jimi plánují jít

19.1.2022 12:17
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Megíí, co má cukrovka společného s acylpyrinem? Když jste ji tam jmenovala?

19.1.2022 12:19
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

megi
Díky.
Já vyfasuji léky na tlak,
když si vzpomenu, koupím acylpyrin.
Lékárnice se zeptá, zda to chci "na ředění",
poradí ať ​beru půlku.
Nejspíš je ta moje kombinace dobrá.
Docela jí věřím.
.

19.1.2022 12:21

lesnížínka napsal(a):
Tak té paní bylo bezmála 60. Asi jsem naivní, že za ta léta už člověk o tabletách, minimálně těch volně prodejných něco ví. Léčili nás tím rodiče, většina už odléčila své děti. K tabletám na tlak většina bere walfarin a pod. a tím to má vyřešené, ten si samozřejmě acylpyrin brát nebude a určitě to má i do svého kardiologa důrazně zakázáno.

No to je taky úchylnost, dávat dětem, děti to vůbec nesmí. A řekl to ten doktor, dovolil to těm rodičům? Nebo to prostě leželo doma, tak co...
Víte co... tohle je blázinec, internet, lidé si přečtou nějaký blábol (většinou jen titulek) a jdou pašovat odčervováky.

I když teda tohle vše budu muset přehodnotit, protože e-recepty nejdou, nejdou vydávat léky, protože retardi nemají náhradní řešení pro případ výpadku systému,
to si dovolí neřešit v této době,
nejde ani súkl prý, nejdou online daně,
začnu v tom vidět spiknutí, protože co jako, je zima - doba hromadných nemocí, dělají se daně a ... že von to někdo vypnul schválně :-)

19.1.2022 12:26
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

rapotacka11 napsal(a):
megi
Díky.
Já vyfasuji léky na tlak,
když si vzpomenu, koupím acylpyrin.
Lékárnice se zeptá, zda to chci "na ředění",
poradí ať ​beru půlku.
Nejspíš je ta moje kombinace dobrá.
Docela jí věřím.
.

Nepíše vám k tomu doktor automaticky? Tchán nevím už co bere, strašně moc mu to měnili, protože pořád odpadal, tlak mu lítal, pak už jsem se neptala, ale vychytali to a už má minimálně 8let klid. Ale ostatní příbuzní, co berou na tlak, mají k tomu i walfarin. Naposled teta, která tehdy zničená z toho, co všechno s walfarinem nesmí jíst, hlavně z té zeleniny. To už je myslím lepší ten acylpyrin

19.1.2022 12:27

lesnížínka napsal(a):
Megíí, co má cukrovka společného s acylpyrinem? Když jste ji tam jmenovala?

Ta kyselina zvyšuje účinky něčeho... pročtěte wiki nebo hledejte "kyselina acet. kontraindikace".
Ve wiki odstavec Interakce.
Ony to teda nejsou zrovna nejstarší informace, dřív se prý dokonce doporučoval...
To je u léků normální, ne?

19.1.2022 12:32

Pro megíí: Nemusejí to vymýšlet dnes. Cesty jsou různé, stačí se rozhlédnout okolo za kopec.

Třeba Rakousko: teď jde ke schválení do Národní rady zákon o povinném očkování, který má platit pro všechny plnoleté od března 22 a umožňuje pokutovat neočkované pokutou 500 euro. Policie to bude kontrolovat - může vás zastavit na ulici, a když nebudete mít certifikát, tak pokuta 500 euro. Na její uhrazení máte 14 dnů. Když neuhradíte, pokuta se zvyšuje až na strop 3600 euro. Zákonem bude omezeno, že pokutován můžete být jen jednou za čtvrt roku, tedy max 4x do roka.
Nebude se to týkat asi těhotných žen a samozřejmě lidí s kontraindikacemi.
Když pokutu neuhradíte, tak vězení.

Cesty jsou...a někde už jimi plánují jít

No jo, ale Fiala (nebo Válek, nevim) říkal, že žádné sankce nebudou. Ale zákon říká, že 10 tisíc.
Tady bude ten zakopaný pes... on vlastně neví, co říká. Buď je něco povinné a hrozí mi trest, nebo .... co to je tohleto?

19.1.2022 12:32
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

lesní žínka
Nepíše vám k tomu doktor automaticky?
Nepíšou.
Brávala jsem různé léky na ředění,
ale vždy asi tak půl roku po trombóze.
Jsou už modernější než warfarin,
ale nechtějí je psát.

19.1.2022 12:33

Je to Warfarin a nedoporučují brát dohromady s léky obsahující kys. acetysalicylovou. Ani Brufen se nedoporučuje.

19.1.2022 12:37

Warfarin je na ředení? U toho tlaku jde o nízký tlak a to, že aspirin + ten lék dá dohromady vyšší účinek (i nežádoucí účinek). U jiných věcí zas účinky snižuje. Co je na tom těžkýho :-)

Repto, rozhodují dnes.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vlada-rozhoduje-o-povinnem-ockovani-40384433

19.1.2022 12:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ta kyselina zvyšuje účinky něčeho... pročtěte wiki nebo hledejte "kyselina acet. kontraindikace".
Ony to teda nejsou zrovna nejstarší informace, dřív se prý dokonce doporučoval...

No právě, že k cukrovce se acylpyrin doporučuje, proto jsem se ptala.

19.1.2022 12:39

lesnížínka napsal(a):

Tak se už nedoporučuje. Záleží ale na lécích, co kdo bere.

Dnešní zprávy jsou takové hororové, vypínám internet.
"prodloužení účinnosti pandemického zákona o rok a půl do konce srpna 2023. Podle návrhu bude opatřeními nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření by navíc mohlo vydávat také ministerstvo obrany."

19.1.2022 12:45

Warfarin je na ředení? U toho tlaku jde o nízký tlak a to, že aspirin + ten lék dá dohromady vyšší účinek (i nežádoucí účinek). U jiných věcí zas účinky snižuje. Co je na tom těžkýho :-)

Repto, rozhodují dnes.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vlada-rozhoduje-o-povinnem-ockovani-40384433

Ano, pášulka megíí, rozhodují dnes, to máte správně, ale.....
Rozhodují jen o povinném očkování některých profesí.

Oproti Rakousku jen prkotina.

19.1.2022 12:47
assil

XXX.XXX.121.3

Ano, pášulka megíí, rozhodují dnes, to máte správně, ale.....
Rozhodují jen o povinném očkování některých profesí.

Oproti Rakousku jen prkotina.

Prkotina pro někoho, nechtěla bych být pracovníkem zrovna v těch profesích.

19.1.2022 12:52

..no že se do toho pletu, ale kamarádka těžká cukrovkárka s diabetickou pumpou si Paralen I acylpyrin brala jak při očkování jako prevenci sraženíin, tak teď když před týdnem covidem onemocněla....

19.1.2022 12:55
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

..no že se do toho pletu, ale kamarádka těžká cukrovkárka s diabetickou pumpou si Paralen I acylpyrin brala jak při očkování jako prevenci sraženíin, tak teď když před týdnem covidem onemocněla....

A jak covid zvládá, dobrý?

19.1.2022 12:56
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tak se už nedoporučuje. Záleží ale na lécích, co kdo bere.

Dnešní zprávy jsou takové hororové, vypínám internet.
"prodloužení účinnosti pandemického zákona o rok a půl do konce srpna 2023. Podle návrhu bude opatřeními nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření by navíc mohlo vydávat také ministerstvo obrany."

https://www.cukrovka.cz/kyselina-acetylsalicylova-asa

19.1.2022 12:59

Už teď máte profese, kde jsou jistá očkování povinná. A přesto je lidi dělají.
Myslím, bez toho, aniž bych znala výsledek dnešního jednání, že to legislativa umožňuje. Zákon 258/2000 Sb.

§ 46

(1) Fyzická osoba, která má na území České republiky trvalý pobyt, cizinec, jemuž byl povolen trvalý pobyt, cizinec, který je oprávněn k trvalému pobytu na území České republiky, a dále cizinec, jemuž byl povolen přechodný pobyt na území České republiky na dobu delší než 90 dnů nebo je oprávněn na území České republiky pobývat po dobu delší než 90 dnů, jsou povinni podrobit se, v prováděcím právním předpisu upravených případech a termínech, stanovenému druhu pravidelného očkování. Pravidelná očkování se provádějí k zamezení vzniku a šíření závažných infekčních onemocnění s vysokým rizikem dalšího epidemického šíření v kolektivech a život ohrožujících infekčních onemocnění, s ohledem na doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro kontrolu nemocí. Prováděcím právním předpisem stanovené fyzické osoby a fyzické osoby, které mají být zařazeny na pracoviště s vyšším rizikem vzniku infekčních onemocnění, jsou povinny podrobit se ve stanoveném rozsahu stanovenému druhu zvláštního očkování.

(2) Před provedením pravidelného a zvláštního očkování je fyzická osoba povinna podrobit se v případech upravených prováděcím právním předpisem vyšetření stavu imunity (odolnosti). Pravidelné a zvláštní očkování se neprovede při zjištění imunity vůči infekci nebo zjištění zdravotního stavu, který brání podání očkovací látky (kontraindikace). O těchto skutečnostech poskytovatel zdravotních služeb uvedený v § 47a vystaví fyzické osobě potvrzení a důvod upuštění od očkování zapíše do zdravotnické dokumentace.

19.1.2022 13:03
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Já se do toho teď zamotala.
Prosím o stručně vysvetleni blbovi :-)

Acylpyrin se nesmí k cukrovce ?
Acylpyrin je vhodný na covid co se týče embolie (jako prevence?)

Paralen se při cukrovce může?
Paralen na embolii prevence?

Já že náš táta má cukrovku a obojí občas bere ,stejně tak brufen, ibalgin..

Jinak prášky na tlak brali oba mi rodiče a ani jeden nic na ředění krve. Táta bere dosud, na ředění nic

19.1.2022 13:04

Repto, tohle očkování ale šíření nebrání. Vakcíny, které tu ještě nejsou (a Valnevu třeba ČR ani neobjednala), šíření bránit budou a já si na ně počkám.
"očkování se neprovede při zjištění imunity vůči infekci"
Co to je?

19.1.2022 13:05
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Nikdo jsme s nimi nebyli, že, takže máme jen info, co si kde přečteme. Já jsem četla, že oni, nemocní, nechtěli, aby se o ně starala, chtěli, aby se izolovala. Ona nechtěla, a měla radost, že to chytila, chlubila se tím na fb, kde jí to někteří záviděli...

Máte pravdu jsou to vše domněnky a život nevrátí...

Tak ať paní Horká v klidu spí nebo pokud je něco víc, ať je tam stejně šťastná jako tady

19.1.2022 13:07

Repto, tohle očkování ale šíření nebrání. Vakcíny, které tu ještě nejsou (a Valnevu třeba ČR ani neobjednala), šíření bránit budou a já si na ně počkám.
"očkování se neprovede při zjištění imunity vůči infekci"
Co to je?

"s vyšším rizikem vzniku infekčního onemocnění"....umíte číst, megííí?

Legislativně to lze u definovaných profesí již dnes - bez zásadních problémů - jen je třeba ty profese vzhledem ke koronaviru nově definovat.

19.1.2022 13:16

"s vyšším rizikem vzniku infekčního onemocnění"....umíte číst, megííí?

Legislativně to lze u definovaných profesí již dnes - bez zásadních problémů - jen je třeba ty profese vzhledem ke koronaviru nově definovat.

Ne, neumím asi. Rozumím, že se to týká osob, které budou na pracovišti s vyšším rizikem.
Ale nebudou se očkovat osoby, které jsou v imunitě vůči infekci - to se prokazuje jak a řídíme se tím dnes?

19.1.2022 13:17

Jinak profese a "profese" jsou definované v té vyhlášce, dnes se jen jedná o tom, jak ji upraví.
Jak je to s tou imunitou, prokážu, že jsem imunní, a nemusím se očkovat?
https://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/21-466.htm

19.1.2022 13:19

Už teď máte profese, kde jsou jistá očkování povinná. A přesto je lidi dělají.
Myslím, bez toho, aniž bych znala výsledek dnešního jednání, že to legislativa umožňuje. Zákon 258/2000 Sb.

§ 46

(1) Fyzická osoba, která má na území České republiky trvalý pobyt, cizinec, jemuž byl povolen trvalý pobyt, cizinec, který je oprávněn k trvalému pobytu na území České republiky, a dále cizinec, jemuž byl povolen přechodný pobyt na území České republiky na dobu delší než 90 dnů nebo je oprávněn na území České republiky pobývat po dobu delší než 90 dnů, jsou povinni podrobit se, v prováděcím právním předpisu upravených případech a termínech, stanovenému druhu pravidelného očkování. Pravidelná očkování se provádějí k zamezení vzniku a šíření závažných infekčních onemocnění s vysokým rizikem dalšího epidemického šíření v kolektivech a život ohrožujících infekčních onemocnění, s ohledem na doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro kontrolu nemocí. Prováděcím právním předpisem stanovené fyzické osoby a fyzické osoby, které mají být zařazeny na pracoviště s vyšším rizikem vzniku infekčních onemocnění, jsou povinny podrobit se ve stanoveném rozsahu stanovenému druhu zvláštního očkování.

(2) Před provedením pravidelného a zvláštního očkování je fyzická osoba povinna podrobit se v případech upravených prováděcím právním předpisem vyšetření stavu imunity (odolnosti). Pravidelné a zvláštní očkování se neprovede při zjištění imunity vůči infekci nebo zjištění zdravotního stavu, který brání podání očkovací látky (kontraindikace). O těchto skutečnostech poskytovatel zdravotních služeb uvedený v § 47a vystaví fyzické osobě potvrzení a důvod upuštění od očkování zapíše do zdravotnické dokumentace.

Pravidelná očkování se provádějí k zamezení vzniku a šíření závažných infekčních onemocnění s vysokým rizikem dalšího epidemického šíření v kolektivech a život ohrožujících infekčních onemocnění, s ohledem na doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro kontrolu nemocí

Máme vakcínu, která zamezí vzniku a šíření? nemáme. Q.E.D.

Navíc podle tohohle zákona musí uznávat protilátky.

19.1.2022 13:25
assil

XXX.XXX.121.3

Pravidelná očkování se provádějí k zamezení vzniku a šíření závažných infekčních onemocnění s vysokým rizikem dalšího epidemického šíření v kolektivech a život ohrožujících infekčních onemocnění, s ohledem na doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského střediska pro kontrolu nemocí

Máme vakcínu, která zamezí vzniku a šíření? nemáme. Q.E.D.

Navíc podle tohohle zákona musí uznávat protilátky.

A navíc, lze to nařídit jen prozatímně uznanou vakcínou? Zrovna dneska psali, že EMA ještě pořád nedala pfizeru plnou registraci, podle toho co psali, čekají na výsledek tý jejich studie, co má končit v květnu 23.

19.1.2022 13:28

Mám na mysli zvláštní očkování profesí při vyšším riziku vzniku infekčního onemocnění. Viz to, co je v mém příspěvku vytučněno.

19.1.2022 13:29

Jó, protilátky se to jmenuje! A neuznávají, co? Dyť tady o tom mluvíte už rok dokola, že neuznávají.
Víte co, Repto, kdyby to byla vakcína, tak nic neříkám, dítě, pes i já jsme očkovaní. Tohle ale není očkování. Tohle je kravina, která nemá tu účinnost, co mít musí. Nemá ani těch 50 %. Nebrání ničemu.
Já se furt lidí ptám - odkud máte informace, kterým věříte. A nikdo mi nic moc neřekne. Někde to četl. A kdo viděl papír, kterým se prokazovala účinnost? Tipuji tak 20 %.
A jsme pořád ve zkušebním provozu, nebo už je to normálně registrovaná věc, že už by to cpali povinně? To snad nestihli posbírat data, ne?

19.1.2022 13:31

Mám na mysli zvláštní očkování profesí při vyšším riziku vzniku infekčního onemocnění. Viz to, co je v mém příspěvku vytučněno.

Však to máte v pořádku, ale pokud je osoba té profese na pracovišti vyššího rizika bla bla, tak pokud má protilátky, tak se očkovat nejde.
Vlastně je to další číslo, tedy se netýká jen těch profesí!

19.1.2022 14:18
eni

XXX.XXX.88.61

Při léčbě vysokého tlaku se léky na ředění krve automaticky nepíší. Manžel bere cca 10 let léky na tlak, warfarin k tomu nebere. Děda si brával po prodělání infarktu denně acylpyrin, nevím už kolik, je to mnoho let.
Dětem místo acylp. dávala dětská lékařka vždy paralen, já ho užívám taky, ale jak to tu čtu, zakoupím asi starej dobrej acylpyrin, který jsme mívali u našich doma v lékárničce.

19.1.2022 14:20
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já se do toho teď zamotala.
Prosím o stručně vysvetleni blbovi :-)

Acylpyrin se nesmí k cukrovce ?
Acylpyrin je vhodný na covid co se týče embolie (jako prevence?)

Paralen se při cukrovce může?
Paralen na embolii prevence?

Já že náš táta má cukrovku a obojí občas bere ,stejně tak brufen, ibalgin..

Jinak prášky na tlak brali oba mi rodiče a ani jeden nic na ředění krve. Táta bere dosud, na ředění nic

Acylpyrin je při cukrovce doporučovaný jako ochrana cév, které při ní trpí. Osobně bych ho asi nebrala každý den a ne celý ale půlku. Třeba každý sudý den. Acylpyrin je protisrážlivý, takže je to prevence jak infarktu, mrtvice, tak embolie - všechno je to o krevní sraženině v dotčeném orgánu. Podobně snad působí ibalgin, ale na ten bych si já nevsadila, ani ho neberu. Paralen je primárně na snižování horečky, jestli ještě i na něco jiného nevím, neberu. Ale myslím, že cukrovku nijak negativně neovlivní. Negativně ovlivňuje játra.

19.1.2022 14:27
fikovnice

XXX.XXX.135.195

No ona je tam (výše) snůška nepravd, co se interakcí ASA (a jiných léků) týká...

19.1.2022 14:29
fikovnice

XXX.XXX.135.195

eni napsal(a):
Při léčbě vysokého tlaku se léky na ředění krve automaticky nepíší. Manžel bere cca 10 let léky na tlak, warfarin k tomu nebere. Děda si brával po prodělání infarktu denně acylpyrin, nevím už kolik, je to mnoho let.
Dětem místo acylp. dávala dětská lékařka vždy paralen, já ho užívám taky, ale jak to tu čtu, zakoupím asi starej dobrej acylpyrin, který jsme mívali u našich doma v lékárničce.

Prosím Vás, U DĚTÍ JE ASA (= ACYLPYRIN) PŘÍSNĚ KONTRAINDIKOVÁN!!!

19.1.2022 14:31

A jak jsme acylpyrin zamlada rádi papali

Tu divnou nakyslou příchuť. když se to člověku rozdrobilo v puse, si pamatuji dodnes.

Na horečku to byla doma první volba

Moc se to neřešilo, jeslti se nepletu, i dnes je možné od 7 let věku výjimečně podat.

19.1.2022 14:40
fikovnice

XXX.XXX.135.195

A jak jsme acylpyrin zamlada rádi papali

Tu divnou nakyslou příchuť. když se to člověku rozdrobilo v puse, si pamatuji dodnes.

Na horečku to byla doma první volba

Moc se to neřešilo, jeslti se nepletu, i dnes je možné od 7 let věku výjimečně podat.

Ne, je opravdu KI. Nizoučká incidence, přesto kvůli Reyovu sy. přísně KI.

19.1.2022 14:42

fikovnice napsal(a):

Acylpyrin jsme jako děti dostávali při horečkách. A přežili jsme...

19.1.2022 14:43
fikovnice

XXX.XXX.135.195

Ale ano...ale poznání se posouvá...

19.1.2022 14:49

No však kdo se neotrávil, přežil, že jo :-) ale ono to má vliv i na reprodukci.
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/2244
To je pěkná stránka! Modré jsou odkazy na studie. Játra se tam zmiňují taky...
Nesmí se taky u průduškového astma. Podle tohoto dokumentu si wiki nevymýšlí.
Užívá se prý 100 let a teprve v roce 1974 to někdo rozklíčoval.
My jsme to doma vůbec neměli, asi jsme byli chudí nebo nevim :-)

19.1.2022 15:10
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Dnes je to fakt znalost medika na začátku studia...ASA dětem ne! V době našeho mládí (jsme +- stejně staré) se užívalo kde co. Uf, naši měli snad i Noxyron a podobná svinstva. O takovém pěkném léku čs provenience Alnagonu ani nemluvě... 4-složkový, z toho 3 komponenty se závislostním potenciálem... A jak to frčelo . Alnagon znal kdekdo. A čeští feťáci jej rozpouštěli a injikovali si jej do žil.
Když SÚKL "nedoporučil" prodloužení registrace, pobavili mě Slováci, kteří hned vyrukovali s Alnagonem Neo!

19.1.2022 15:15
fikovnice

XXX.XXX.131.20

lesnížínka napsal(a):

Dnes máme cca 10 skupin PAD (perorálních antidiabetik) - je to obor, kde šla farmakologie strašně dopředu. A samozřejmě záleží, který ten PAD dotyčný užívá, jeho další komorbidity, atd. Každopádně obecně diabetici mají samozřejmě větší sklon k cévním příhodácm, hypertenzi, takže ano - mnoho diabetiků je na některém antiagreganciu, ASA nevyjímaje.

19.1.2022 15:17
fikovnice

XXX.XXX.131.20

No však kdo se neotrávil, přežil, že jo :-) ale ono to má vliv i na reprodukci.
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/2244
To je pěkná stránka! Modré jsou odkazy na studie. Játra se tam zmiňují taky...
Nesmí se taky u průduškového astma. Podle tohoto dokumentu si wiki nevymýšlí.
Užívá se prý 100 let a teprve v roce 1974 to někdo rozklíčoval.
My jsme to doma vůbec neměli, asi jsme byli chudí nebo nevim :-)

Taková zajímavost - Aspirin přivedla na trh firma Bayer, a zároveň též Heroin. Od uvedení na trh je dělilo 11 dní... Heroin byl v té době obchodován jako dětská medicína proti kašli...

19.1.2022 15:19

fikovnice napsal(a):
Taková zajímavost - Aspirin přivedla na trh firma Bayer, a zároveň též Heroin. Od uvedení na trh je dělilo 11 dní... Heroin byl v té době obchodován jako dětská medicína proti kašli...

Cože???😲

19.1.2022 15:19

Ale v Neo verzi už není fenobarbital.

19.1.2022 15:21
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Ale v Neo verzi už není fenobarbital.

Přesně tak!!!
Tu nejkontroverznější složku stáhli... I tak je to shit!
A když Alnagon zmizel, tak se na někt. českých lékárnách obkevily cedule:"Zde mícháme kapsle Alnagon!" Jako magistraliter. Řešila to i Česká lékárnická komora...

19.1.2022 15:21
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

lesnížínka napsal(a):
Acylpyrin je při cukrovce doporučovaný jako ochrana cév, které při ní trpí. Osobně bych ho asi nebrala každý den a ne celý ale půlku. Třeba každý sudý den. Acylpyrin je protisrážlivý, takže je to prevence jak infarktu, mrtvice, tak embolie - všechno je to o krevní sraženině v dotčeném orgánu. Podobně snad působí ibalgin, ale na ten bych si já nevsadila, ani ho neberu. Paralen je primárně na snižování horečky, jestli ještě i na něco jiného nevím, neberu. Ale myslím, že cukrovku nijak negativně neovlivní. Negativně ovlivňuje játra.

Děkuji za osvětlení:-)

On to táta bere na bolest zad občas, spíš jede v brufenu, ale při jeho nemoci, mu to stejně nepomáhá. Jede v tom určitě 10 let, ale v jeho věku 82let mu to už asi ani neublíží...

Teď čtu od fikovnice , že acpylpyrin pro děti není vhodný... proto já ho vyměnila kdysi v lékárničce za Paralen, aby mohla i děcka při horečkach . Něco mi rikalo ,že nějaký důvod jsem měla:-)

19.1.2022 15:22
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Cože???😲

Reaguješ jako moji studenti - mám k tomu nalezené a z netu stažené dobové letáky - stojí to za to!

19.1.2022 15:22
19.1.2022 15:23
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Děkuji za osvětlení:-)

On to táta bere na bolest zad občas, spíš jede v brufenu, ale při jeho nemoci, mu to stejně nepomáhá. Jede v tom určitě 10 let, ale v jeho věku 82let mu to už asi ani neublíží...

Teď čtu od fikovnice , že acpylpyrin pro děti není vhodný... proto já ho vyměnila kdysi v lékárničce za Paralen, aby mohla i děcka při horečkach . Něco mi rikalo ,že nějaký důvod jsem měla:-)

Ano, ano, moc dobře jsi udělala.
Specielně u horečkujícího dítěte ASA ne, do věku 12 let, a někdy se uvádí až do věku 16 let...

19.1.2022 15:24
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Nechte toho, ten morfin byl tak před sto lety :-)
https://radiozurnal.rozhlas.cz/malo-znama-historie-farmaceutickeho-prumyslu-heroin-jako-lek-6234671

No však jo, dokonce před více než 100 lety, ale prodával se v té indikaci řádově roky...čím dál víc jej sháněli spíš rodiče!

19.1.2022 15:25
fikovnice

XXX.XXX.131.20

Nechte toho, ten morfin byl tak před sto lety :-)
https://radiozurnal.rozhlas.cz/malo-znama-historie-farmaceutickeho-prumyslu-heroin-jako-lek-6234671

Hmm, a myslela jsem, že to není málo známá historie. Dnes je v některých zemích heroin povolen u onkol. nemocných!

19.1.2022 15:26

fikovnice napsal(a):
No však jo, dokonce před více než 100 lety, ale prodával se v té indikaci řádově roky...čím dál víc jej sháněli spíš rodiče!

Koukám, že kodein se dává i dětem od 12 let.
Víte, co dávali dětem matky na polích, aby spali a neřvali? A vůbec netušili, že se to někde jmenovalo heroin :-)

19.1.2022 15:29

fikovnice napsal(a):
Hmm, a myslela jsem, že to není málo známá historie. Dnes je v některých zemích heroin povolen u onkol. nemocných!

Tak známé to je, ale asi jsme tady diskutníci mysleli, že myslíte nějakou nedávnou historii. Dřív se taky zuby tahaly kovářem a noha odumírající se řezala... ehm.
No co, heroin je prostě silnější morfin, mají bolesti.

19.1.2022 15:31

A Algenu někdo pamatuje?

19.1.2022 15:34

Hele, mám takový pocit, že jsme ty léky tady rozebírali přímo v tomto vlákně tak 30 stran zpět :D
Očkování neschváleno. Nemaj prachy, jsem to říkala :-)

19.1.2022 15:51

K / proti očkování osobně nikoho vůbec nepřemlouvám a premiér Fiala vzhledem k důvěryhodnosti vlády nic jiného ohledně povinného očkování udělat nemohl.

Je ale zajímavé sledovat, jak k problému přistupují v zahraničí. To Rakousko mne překvapilo a jsem sama zvědavá, jak to u nich od března bude.

V Maďarsku prý plánují něco podobného, plus takovou třešničku na dortu, že když nebudete očkovaní, tak nebudete moci v některých profesích pracovat a zároveň nebudete moci z takového zaměstnání odejít.

Zase na druhou stranu, již na podzim hrozili Italové podobně drastickými opatřeními, ale nakonec ticho po pěšině.

19.1.2022 16:35
eni

XXX.XXX.88.61

fikovnice napsal(a):

No však jo, to já už vím dávno, vždyť to taky píšu. Zakoupím ho pro SEBE!
Ale ne vždy tomu tak bylo. Co si pamatuju, nám mamka dávala vždy JEN acylpyrin, nic jiného asi tehdy nebylo. Dětská lékařka mým dvěma dětem od malinka dávala DĚTSKÝ ACYPLYRIN, když byly synovi 2 roky, trávily jsme celé léto na chalupě a protože onemocněli i tam, navštívili jsme s nimi lékaře. A TEPRVE TAM jsem se dozvěděla, že acylpyrin nesmějí, ani dětský, jen PARALEN. Po návratu domů se "naše" dětská doktorka velice divila, proč jim dávám odteď PARALEN a ne ACYLPYRIN jako dosud..Ano, taková byla doba, byl rok 1987 a ani lékaři nevěděli, že děti Paralen nesmí! Já si ho koupím teď pro sebe a pro manžela, protože děti už jsou velké a nebydlí s námi.
Vnoučata si snacha už ohlídá sama, je to zdravotní sestra, tak snad ví....

19.1.2022 16:58

lesnížínka napsal(a):
A jak covid zvládá, dobrý?

..ona dosáhla diky svým diagnózy na ten lék Molnupiravir, takže už po první dávce velká úleva, brala to pět dní po 12 hodinách a je úplně v pohodě....

19.1.2022 17:11
eni

XXX.XXX.88.61

eni napsal(a):
No však jo, to já už vím dávno, vždyť to taky píšu. Zakoupím ho pro SEBE!
Ale ne vždy tomu tak bylo. Co si pamatuju, nám mamka dávala vždy JEN acylpyrin, nic jiného asi tehdy nebylo. Dětská lékařka mým dvěma dětem od malinka dávala DĚTSKÝ ACYPLYRIN, když byly synovi 2 roky, trávily jsme celé léto na chalupě a protože onemocněli i tam, navštívili jsme s nimi lékaře. A TEPRVE TAM jsem se dozvěděla, že acylpyrin nesmějí, ani dětský, jen PARALEN. Po návratu domů se "naše" dětská doktorka velice divila, proč jim dávám odteď PARALEN a ne ACYLPYRIN jako dosud..Ano, taková byla doba, byl rok 1987 a ani lékaři nevěděli, že děti Paralen nesmí! Já si ho koupím teď pro sebe a pro manžela, protože děti už jsou velké a nebydlí s námi.
Vnoučata si snacha už ohlídá sama, je to zdravotní sestra, tak snad ví....

a ani lékaři nevěděli, že děti Paralen nesmí!
Trochu jsem se do toho zamotala, dělám u toho DPH, tak přemejšlím o dvou věcech najednou..
má tam být: že děti ACYLPYRIN nesmí, pardon.

19.1.2022 17:18
eni

XXX.XXX.88.61

A Algenu někdo pamatuje?

Jasně, Algena, v takových plastových krabičkách, šoupací víčko nahoře...A taky nějaký lék na bolest, od D, nemůžu si vzpomenout na název

19.1.2022 17:22

fikovnice napsal(a):
Dnes je to fakt znalost medika na začátku studia...ASA dětem ne! V době našeho mládí (jsme +- stejně staré) se užívalo kde co. Uf, naši měli snad i Noxyron a podobná svinstva. O takovém pěkném léku čs provenience Alnagonu ani nemluvě... 4-složkový, z toho 3 komponenty se závislostním potenciálem... A jak to frčelo . Alnagon znal kdekdo. A čeští feťáci jej rozpouštěli a injikovali si jej do žil.
Když SÚKL "nedoporučil" prodloužení registrace, pobavili mě Slováci, kteří hned vyrukovali s Alnagonem Neo!

Noxyron neznám. Otec měl doma Sedolor, na bolesti hlavy při kocovině. Alnagon si nepamatuji, možná jsme ho jen doma neměli. Ale pamatuji Dolminu na menstruační bolesti.

19.1.2022 17:24
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Eni:
Dinyl

19.1.2022 17:38

Tohle mě rozsekalo.

Samotest zdarma😂

19.1.2022 17:45

Tohle mě rozsekalo.

Samotest zdarma😂

Přesně to vyjádřilo můj názor na testy, co zaplavily planetu.

By mě zajímalo, kam se tento biologický odpad vyhazuje. Ten kluk to má vyřešené, ale co ostatní?

19.1.2022 18:14
eni

XXX.XXX.88.61

Ano, Dinyl, děkuji!

19.1.2022 18:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Už jsem psala: půl rodiny migreniků, takže alnagon se jel ve velkém. Dědu přejely v mládí koně s vozem, zničenou kyčel, tahal nohu za sebou, celý život bolesti, takže taktéž. Algena jakbysmet, Dinyl vím, že byl, určitě sme ho doma měli, ale ten netuším, na co byl. Jinak na všechno acylpyrin, nic jiného jme jako děcka nedostali. Ale moc nemocní jsme nebývali, takže spíš vyjímečně. Nečetla jsem tu problematiku kolem acylpyrinu a dětí, ale jako vždy tuším, že to bude zase jako se psy a rozinkama, čokoládou...rozinky by musely být postříkané bůhví čím a čokolády by musel sežrat kila. A jak tu Megíí psala,,kyselá pachuť" acylpyrinu...Léky jsem se naučila polykat někdy ve 30letech(možná 40?) Takže acylpyrin jsem si vždycky rozpouštěla v puse v troše čaje a zapila. Mě to chutná Pamatuju si, že jako děcko mě škrábalo občas v krku. Ne angína, ale nějaké nastydnutí asi. Míval to i taťka a recept byl právě, rozpustit si v puse acylpyrin, na sucho a pomalu polykat, aby to zůstalo co nejvíc v tom krku. Vždycky to pomohlo. No naposled jsem to zkoušela někdy před 7rokama a to nepomohlo vůbec....z toho ,,škrábání v krku", nakonec byla velmi hnusná hnisavá angína s prasklým abscesem. Jenže to jsem netušila, nikdy jsem nic takového neměla. Já jsem do té doby ani netušila, co jsou to mandle a kde je mám hledat Teda, že v krku jo, ale netušila jsem, že jsou to tam ty ,,dvě díry", jako zdravé nebyly ani vidět...až mi zahnisaly, hezky se ukázaly v celé své kráse

19.1.2022 18:45
Dája6

XXX.XXX.71.240

🤣 Alnagon v bílo červené krabičce posouvací a Dinyl šdo bílá krabička posunovací 🤣
U nás ve velkém se v tom jelo😜. Starší ročníky pamatuji a pak Alnagon byl v silonu a stál 3kč.
Dája

19.1.2022 18:47

lesnížínko, to jsem nebyla já! Zas já! Proč furt já!
:-) :-)

19.1.2022 18:55

Já si pamatuju, že u nás doma byl jen Acylpyrin a Acylkoffin a bylo to jen v takovém celofánovém platičku nebo jak to nazvat. Nic jinýho jsme doma neměli.
Edit: teď jsem si vzpomněla, že o něco později ještě Mironal.

19.1.2022 19:06

Dája6 napsal(a):
🤣 Alnagon v bílo červené krabičce posouvací a Dinyl šdo bílá krabička posunovací 🤣
U nás ve velkém se v tom jelo😜. Starší ročníky pamatuji a pak Alnagon byl v silonu a stál 3kč.
Dája

V silonu? V celofánu, ne?

19.1.2022 19:23
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Dája6 napsal(a):
Dája

A protože to neznam je to známka toho ,že jsem mladá holka

19.1.2022 19:26
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

lesnížínko, to jsem nebyla já! Zas já! Proč furt já!
:-) :-)

pardon, pardon, to byla repta! Jsem se asi přehlédla...no jako vždy ostatně

19.1.2022 19:28
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

No a manžel včera pozitivní PCR.
Bolest hlavy, kloubů, únava , chrapot, trochu zimnice. Pondělí, úterý.. dnes už je mu celkem dobře.

Syn včera a dnes k poledni teplota 38, bolest hlavy ... od 14 je mu už zase dobře.

Tak kéž to klukům vydrží...

Na mě to sedlo kolem 13.... příznaky jako manžel,
Dceru pobolivala hlava

Čekáme na výsledky pcr

19.1.2022 19:40
Dája6

XXX.XXX.71.240

No jasně zase a obvikle jsem to pomotala ano celofán👍.
Dája

19.1.2022 19:43
Dája6

XXX.XXX.71.240

A protože to neznam je to známka toho ,že jsem mladá holka

Jasňačka velice mlaďoučká🤫.
Ten Alnagon v celofánu byl snad až nějak do +- 1985. Si pamatuji pomáhal mi na bolest hlavy.
Dája

19.1.2022 20:59
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Koukám, že kodein se dává i dětem od 12 let.
Víte, co dávali dětem matky na polích, aby spali a neřvali? A vůbec netušili, že se to někde jmenovalo heroin :-)

Ano, vím. Je to můj obor... Ostatně mák a makovice byla rostlina zasvěcená mnohým božstvům.
Kodein byl donedávna oblíbeným lékem pro děti. Opět zasáhl SÚKL a zakázal užívání kodeinu u dětí - kvůli útlumu dech. centra... A já s tím souhlasím. Cpát opiáty do dětí za mě fakt ne.

19.1.2022 21:02
fikovnice

XXX.XXX.135.156

A Algenu někdo pamatuje?

Jo, už jsme to tu asi fakt rozebírali... Algenu pamatuju matně. U nás frčel Alnagon. Památná věta mého táty mámě:"Dej mi jeden Alnagon a uvař mi čaj s rumem (spíš to byl rum s čajem)!" A tato věta nezazněla jen jedenkrát...
On ten barbiturát s alkecem se "pěkně" potencoval...

19.1.2022 21:04
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Tak já tu krabku mám doma - ukazuji dětem. Ale ani v silonu, ani v celofánu nepamatuji. Pamatuji klasická plata = blistry...
Pak mi známá propašovala ze SR ten Alnagon Neo a fakt bez barbiturátu to nebylo vončo!

19.1.2022 21:06
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Já si pamatuju, že u nás doma byl jen Acylpyrin a Acylkoffin a bylo to jen v takovém celofánovém platičku nebo jak to nazvat. Nic jinýho jsme doma neměli.
Edit: teď jsem si vzpomněla, že o něco později ještě Mironal.

Jj, ještě Acylcoffin byl, ale ten nebyl tak návykovej - tuším ASA + kofein.
A Mironal též pamatuji.

Jinak ten Noxyron byl myslím glutethimid = takové otřesné prastaré hypnotikum. Byly přípravky s bromem, tady toto a barbituráty...

19.1.2022 21:08
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Dája6 napsal(a):
Ten Alnagon v celofánu byl snad až nějak do +- 1985. Si pamatuji pomáhal mi na bolest hlavy.
Dája

Tak na bolest hlavy u nás (v rodině) neměl konkurenci! Blbý bylo, že pak vyvolával paradoxní bolest hlavy sám od sebe a už v tom člověk jel... Hodně lidí zaplakalo, když kolem r. 2011 skončila jeho registrace...

19.1.2022 21:09
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Bolest hlavy, kloubů, únava , chrapot, trochu zimnice. Pondělí, úterý.. dnes už je mu celkem dobře.

Syn včera a dnes k poledni teplota 38, bolest hlavy ... od 14 je mu už zase dobře.

Dceru pobolivala hlava

Čekáme na výsledky pcr

Co to čtu...?
Už i Ty? Moc na Tebe myslím, ať to má mírný průběh!

19.1.2022 21:09

fikovnice napsal(a):
Jo, už jsme to tu asi fakt rozebírali... Algenu pamatuju matně. U nás frčel Alnagon. Památná věta mého táty mámě:"Dej mi jeden Alnagon a uvař mi čaj s rumem (spíš to byl rum s čajem)!" A tato věta nezazněla jen jedenkrát...
On ten barbiturát s alkecem se "pěkně" potencoval...

Jo jo, na tomhle vysvětluju dětem pojem synergismus léků - že sebevrazi spolykají plato barbiturátů a zapijou to alkoholem. A všichni si to pamatují.

19.1.2022 21:13
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Jo jo, na tomhle vysvětluju dětem pojem synergismus léků - že sebevrazi spolykají plato barbiturátů a zapijou to alkoholem. A všichni si to pamatují.

On je průsečík, že barbituráty nemají antidotum, na rozdíl od BZD... Alkohol má, ale pokud je to tato kombinace bývá/býval to masakr!
A moje včera zkoušené studentky to o tom antidotu nevěděly, ale byly to bakalářky...těm to prominu.
Ale tak dnes sehnat barbiturát už není moc snadné (tedy ne, že bych já osobně doma nějaký pro "strýčka příhodu" neměla... ).

19.1.2022 21:16

fikovnice napsal(a):
Ano, vím. Je to můj obor... Ostatně mák a makovice byla rostlina zasvěcená mnohým božstvům.
Kodein byl donedávna oblíbeným lékem pro děti. Opět zasáhl SÚKL a zakázal užívání kodeinu u dětí - kvůli útlumu dech. centra... A já s tím souhlasím. Cpát opiáty do dětí za mě fakt ne.

Kodein byl jediný lék, který mi v dětství pomáhal k útlumu kašle v noci. Myslím, že když ho děti dostaly párkrát na noc, tak se nic nestalo. Feťák se ze mě nestal. Snad je už pro děti nějaký jiný stejně účinný lék, když už kodein nesmí.

19.1.2022 21:17
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Dája6 napsal(a):
Dája

S Alnagonem byl zajímavý jeho výdej. Strašně dlouho byl volně prodejný. Jenže pak se fakt u feťáků rozmohla ta injekční aplikace a Alnagon se stal známý i v zahraničí. Tak jej dali na rp. A poslední dobu jeho existence ty rp. byly více hlídány a doktoři to logicky nechtěli moc psát.

19.1.2022 21:19
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Kodein byl jediný lék, který mi v dětství pomáhal k útlumu kašle v noci. Myslím, že když ho děti dostaly párkrát na noc, tak se nic nestalo. Feťák se ze mě nestal. Snad je už pro děti nějaký jiný stejně účinný lék, když už kodein nesmí.

Tak on se metabolizuje na morfin...a byla kauza úmrtí následkem útlumu DC. A ještě záleží na tom, jaký je člověk typ metabolizátora... Nešlo u dětí o problematiku závislosti. Pro děti jsou už jen neopiátová antitusika.

19.1.2022 21:20
fikovnice

XXX.XXX.135.156

fikovnice napsal(a):
On je průsečík, že barbituráty nemají antidotum, na rozdíl od BZD... Alkohol má, ale pokud je to tato kombinace bývá/býval to masakr!
A moje včera zkoušené studentky to o tom antidotu nevěděly, ale byly to bakalářky...těm to prominu.
Ale tak dnes sehnat barbiturát už není moc snadné (tedy ne, že bych já osobně doma nějaký pro "strýčka příhodu" neměla... ).

Ostatně myslím, že "Bodlinka" též kdysi psala, že tento "vitamín" má doma...

19.1.2022 21:22
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Dnes hlavně butamirát (např. v Sinecodu).

19.1.2022 21:22

fikovnice napsal(a):
Tak on se metabolizuje na morfin...a byla kauza úmrtí následkem útlumu DC. A ještě záleží na tom, jaký je člověk typ metabolizátora... Nešlo u dětí o problematiku závislosti. Pro děti jsou už jen neopiátová antitusika.

A jsou stejné účinná?

19.1.2022 21:23

fikovnice napsal(a):
Dnes hlavně butamirát (např. v Sinecodu).

Je fakt, že Sinecod je dobrý. To jsem dávala už kdysi klukům.

19.1.2022 21:27
fikovnice

XXX.XXX.135.156

A jsou stejné účinná?

Ono to lze těžko porovnat - jde o skupiny s odlišným mechanismem účinku. U kodeinu bylo to plus, že dítě ještě uspal. Jenže opravdu ten případ úmrtí na zástavu DC se stal , je to jeden z netypičtějších NÚ opiátů... Odhaduji rok 2015 - 2016, kdy SÚKL změnil SPC a tedy doporučení pro užívání kodeinu dětmi, resp. dětský věk zařadil jako KI.

19.1.2022 21:28
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Je fakt, že Sinecod je dobrý. To jsem dávala už kdysi klukům.

Já jej také pamatuji - z mého dětského věku dokonce. Takže je na trhu už dlouho... Ono je těch antitusik víc, ale butamirát je v pediatrii nejoblíbenější...

19.1.2022 21:30
šavlozubka

XXX.XXX.197.109

U dětí, pokud to není na průduškách, ale je to kašel od rýmy, se teď řeší kombinací odsávání hlenu, proplachování mořskou vodou a podáváním fenistil kapek na zmírnění otoku sliznice a režimovými opatřeními. Když to miminu slezlo na průdušky dostalo ventolin. Od září si to opakuju už po čtvrté. Chjo. A jako vždy jsem to od nich chytla i já.

19.1.2022 21:38

Ale dyť kodein zakázaný u dětí není - od 12 let se může, je to v příbaláku. Akorát ho nesmí od 12 let ti, co mají potíže s dýcháním.
A jinak opium je z nezralých makovic.
A samozřejmě v máku z Lidlu.

19.1.2022 21:47
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Ale dyť kodein zakázaný u dětí není - od 12 let se může, je to v příbaláku. Akorát ho nesmí od 12 let ti, co mají potíže s dýcháním.
A jinak opium je z nezralých makovic.
A samozřejmě v máku z Lidlu.

No proto ty ženy pracující v zemědělství vařily ten odvar z máku - vždyť jste to už dříve psala, a já v podstatě také.
V rámci výuky občas dětem diktuji návod na získání opia... Ale Afghánistán tedy nedožene nikdo (87% celosvětové produkce opia)!
S kodeinem - on byl skutečně poměrně hojně používán a oblíbený u malých dětí...a to se změnilo.

Ad potíže s dýcháním - opiáty tlumí DC každému, i těm, co žádné dechové obtíže nemají. Sama jsem to zažila mnohokrát na vlastní dech takříkajíc :-), a je to tedy zážitek nic moc.

19.1.2022 21:50
fikovnice

XXX.XXX.135.156

šavlozubka napsal(a):
U dětí, pokud to není na průduškách, ale je to kašel od rýmy, se teď řeší kombinací odsávání hlenu, proplachování mořskou vodou a podáváním fenistil kapek na zmírnění otoku sliznice a režimovými opatřeními. Když to miminu slezlo na průdušky dostalo ventolin. Od září si to opakuju už po čtvrté. Chjo. A jako vždy jsem to od nich chytla i já.

No vidíte, a to se mi úplně nelíbí... Mám na mysli ten salbutamol (= Ventolin), obzvl. opakovaně. Příští týden toto téma kdesi přednáším, tak Vás s dovolením zcela anonymně uvedu - mohu prosím?
ORL lékaři mají dále v oblibě Prothazin (= promethazin) - když už nemůžou dát ten kodein, tak dítě sedují Prothazinem... No nic, každopádně zdaleka neprezentuji jen svůj osobní názor na některé zažité léčebné (?) postupy.

Teď mě napadá, že Prothazinem tak trochu proslula i Iveta Bartošová...

19.1.2022 21:56

fikovnice napsal(a):
No proto ty ženy pracující v zemědělství vařily ten odvar z máku - vždyť jste to už dříve psala, a já v podstatě také.
V rámci výuky občas dětem diktuji návod na získání opia... Ale Afghánistán tedy nedožene nikdo (87% celosvětové produkce opia)!
S kodeinem - on byl skutečně poměrně hojně používán a oblíbený u malých dětí...a to se změnilo.

Ad potíže s dýcháním - opiáty tlumí DC každému, i těm, co žádné dechové obtíže nemají. Sama jsem to zažila mnohokrát na vlastní dech takříkajíc :-), a je to tedy zážitek nic moc.

Mně ho dávali a bylo to ok, tak nevim :-) Běžně ne, ale ono když na vás vyplácá několik dr. milion věcí a nic, tak blbý. Ale pak jsem v dospělosti dostala super koktejl, který měl v příbaláku "pouze pod dohledem"... monitoring nebo tak něco a sledovat tlak... nikdo se mě na nic neptal, dali mi krabičku a šla jsem domů a to byla celá péče jako :D a to byla legrace, pak takové nekonečné čekání na majáček... ne žádný kodein, bez něj se trhaly plíce a průdušky, to si třeba někdo neumí představit... tss bych tady mohla vyprávět o ubohých přešlapech dr. do rána... hm spíše roky :D
Ta úmrtí a předělávání letáků se děla asi dřív... jsou tam zajímavé věci... např. jak poznám, kdo je ultra rychlý metabolizovač? Kromě malých dětí samozřejmě.
https://www.sukl.cz/kodein-u-deti-k-uleve-od-bolesti-cmdh-schvaluje-doporuceni

19.1.2022 22:04
šavlozubka

XXX.XXX.197.109

fikovnice napsal(a):
No vidíte, a to se mi úplně nelíbí... Mám na mysli ten salbutamol (= Ventolin), obzvl. opakovaně. Příští týden toto téma kdesi přednáším, tak Vás s dovolením zcela anonymně uvedu - mohu prosím?
ORL lékaři mají dále v oblibě Prothazin (= promethazin) - když už nemůžou dát ten kodein, tak dítě sedují Prothazinem... No nic, každopádně zdaleka neprezentuji jen svůj osobní názor na některé zažité léčebné (?) postupy.

Mohu se tedy zeptat, jak jinak byste řešila zánět průdušek (špatný poslechový nález, zvracení při kojení, ale crp nízké = ne antibiotika) miminka? Pripadne co je na něm špatně? Ventolin dostal tehdy na dětské pohotovosti, následně jeho užívání posvetila i naše pediatra. Měl ho jednou. Par dní než přestal mít záchvaty kašle při kojení. Jinak jsem si zatím vystačila s odsáváním případě tím fenistilem a rozvešenymi mokrými ručníky a větráním.

19.1.2022 22:10
fikovnice

XXX.XXX.135.156

šavlozubka napsal(a):
Mohu se tedy zeptat, jak jinak byste řešila zánět průdušek (špatný poslechový nález, zvracení při kojení, ale crp nízké = ne antibiotika) miminka? Pripadne co je na něm špatně? Ventolin dostal tehdy na dětské pohotovosti, následně jeho užívání posvetila i naše pediatra. Měl ho jednou. Par dní než přestal mít záchvaty kašle při kojení. Jinak jsem si zatím vystačila s odsáváním případě tím fenistilem a rozvešenymi mokrými ručníky a větráním.

No, já bych asi souhlasila se vším...právě vyjma toho Ventolinu. Přece jen je to něco, co ovlivňuje vegetativní nervový systém, krom průdušek třeba i srdce... Ale PROSÍM, nechci Vás nikterak děsit - máte.li důvěru ve své dr. tak je to OK!

19.1.2022 22:14
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Mně ho dávali a bylo to ok, tak nevim :-) Běžně ne, ale ono když na vás vyplácá několik dr. milion věcí a nic, tak blbý. Ale pak jsem v dospělosti dostala super koktejl, který měl v příbaláku "pouze pod dohledem"... monitoring nebo tak něco a sledovat tlak... nikdo se mě na nic neptal, dali mi krabičku a šla jsem domů a to byla celá péče jako :D a to byla legrace, pak takové nekonečné čekání na majáček... ne žádný kodein, bez něj se trhaly plíce a průdušky, to si třeba někdo neumí představit... tss bych tady mohla vyprávět o ubohých přešlapech dr. do rána... hm spíše roky :D
Ta úmrtí a předělávání letáků se děla asi dřív... jsou tam zajímavé věci... např. jak poznám, kdo je ultra rychlý metabolizovač? Kromě malých dětí samozřejmě.

To, jaký je kdo z nás metabolizátor (a nenašli bychom zde dva úplně stejné), zkoumá mj. farmakogenetika (a také třeba farmakokinetika).
Vás baví studie (alespoň se tedy domnívám) a takový souhrnný článek na biotransformaci léčiv mám uložený z Remedia. Prof. Slanař se tím dlouhodobě zabývá...

http://www.remedia.cz/Clanky/Farmakologie-pro-klinika/Farmakogenetika-metabolismu-leciv-z-vyzkumu-do-klinicke-praxe/6-1GB-1Tj.magarticle.aspx

19.1.2022 22:14

fikovnice napsal(a):
No, já bych asi souhlasila se vším...právě vyjma toho Ventolinu. Přece jen je to něco, co ovlivňuje vegetativní nervový systém, krom průdušek třeba i srdce... Ale PROSÍM, nechci Vás nikterak děsit - máte.li důvěru ve své dr. tak je to OK!

Můžeš to trochu rozvést, prosím? Klidně do zprávy, jestli nechceš veřejně.

19.1.2022 22:18
fikovnice

XXX.XXX.135.156

https://www.lazenskakava.cz/patrite-mezi-pomale-nebo-rychle-metabolizatory-kofeinu/

A teď jsem našla a ve velké rychlosti prolítla článek, který se zabývá různou senzitivitou vůči kofeinu, i tím, jaké máme event. riziko, že se z nás stanou kofeinisti... Celkem hezky a srozumitelně napsané!

19.1.2022 22:18

fikovnice napsal(a):

Nechápu.
"pomáhá udržet dýchací cesty rozšířené a usnadňuje proudění vzduchu do a ven z průdušek. Usnadňuje zmírnění pocitu napětí na hrudi, sípání a kašle"
astma záchvaty
Znáte nějaký lék pro děti, který pomůže u záchvatů kašle, ale neškodí?
Já nevim, že jo, já si jen tak čtu na netu, ale není to vždy o zvážení plus a minus?

19.1.2022 22:19
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Dceru pobolivala hlava

Čekáme na výsledky pcr

Jéjda, tak snad máte jen omikrona a proběhne to po vás hned dopryč(k nám prosím neposílat )

19.1.2022 22:20
fikovnice

XXX.XXX.135.156

Abych se vrátila k tématu: Za včera teda zatím nejvíc pozitivních případů...ale počet hospitalizovaných - zdá se mi - klesá... Kéž by! I když ono to může být jiné třeba za 14 dní...

19.1.2022 22:21
šavlozubka

XXX.XXX.197.109

Mě by to právě také zajímalo, protože co slýchám z okolí, tak na ty ošklivý záněty průdušek se miminkům a batolatům zjevně předepisuje. A fakt je, že ve chvíli, kdy maličké miminko není pro kašel schopno se napít, tak to není zrovna dobré.

19.1.2022 22:25

fikovnice napsal(a):
https://www.lazenskakava.cz/patrite-mezi-pomale-nebo-rychle-metabolizatory-kofeinu/

A teď jsem našla a ve velké rychlosti prolítla článek, který se zabývá různou senzitivitou vůči kofeinu, i tím, jaké máme event. riziko, že se z nás stanou kofeinisti... Celkem hezky a srozumitelně napsané!

To je sice super, že víme, kolik kafe můžem, ale doma jen tak asi nezjistím, že umím ultra rychle vyrábět morfin, že jo :-) o to mi šlo. Takže by to klidně mohli zakázat pro úplně všecky lidi.

Ten ventolin mě zajímá, co je tam blbě? Jaká je neškodná alternativa?

19.1.2022 22:36
assil

XXX.XXX.121.3

K / proti očkování osobně nikoho vůbec nepřemlouvám a premiér Fiala vzhledem k důvěryhodnosti vlády nic jiného ohledně povinného očkování udělat nemohl.

Je ale zajímavé sledovat, jak k problému přistupují v zahraničí. To Rakousko mne překvapilo a jsem sama zvědavá, jak to u nich od března bude.

V Maďarsku prý plánují něco podobného, plus takovou třešničku na dortu, že když nebudete očkovaní, tak nebudete moci v některých profesích pracovat a zároveň nebudete moci z takového zaměstnání odejít.

Zase na druhou stranu, již na podzim hrozili Italové podobně drastickými opatřeními, ale nakonec ticho po pěšině.

No Itálie https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/italie-schvalila-povinne-ockovani-pro-lidi-od-50-let-40383080
bez očko nebo testu tam nesmíte ani do MHD

19.1.2022 22:38
šavlozubka

XXX.XXX.197.109

fikovnice napsal(a):
Abych se vrátila k tématu: Za včera teda zatím nejvíc pozitivních případů...ale počet hospitalizovaných - zdá se mi - klesá... Kéž by! I když ono to může být jiné třeba za 14 dní...

Mám dojem, že počet hospitalizovaných odráží stav týden dva starý (u původního viru to byly ty dva týdny, u omikronu netuším). Takže se podle mě ukáže tak ke konci příštího týdne.

20.1.2022 07:35

fikovnice napsal(a):

Jani, Ventolin bral i můj nejmladší při zánětech průdušek, dost na to jako dítě trpěl. Měl ho aspoň 3x. Teď je mu 21 a když je nachlazený, vždycky si stěžuje na bolest na průduškách, při kašli, ale daří se nám to léčit bylinkama a Stoptusinem.

20.1.2022 08:27
malea

XXX.XXX.100.2

eni napsal(a):

Taky beru léky na tlak a rozhodně k tomu neberu nic na ředění krve, proč taky. Zato Warfarin bralo roky moje dítě, začínal s ním sotva jako batole a můžu vám říct, že občas vypadal, jako bych s ním mlátila o schody. Ono učit se chodit, jezdit na tříkolce, na koloběžce atd + k tomu Warfarin - nic moc kombinace.

20.1.2022 09:35
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

assil napsal(a):
No Itálie https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/italie-schvalila-povinne-ockovani-pro-lidi-od-50-let-40383080
bez očko nebo testu tam nesmíte ani do MHD

z FB
U nás
1) Zrušili něco, co z Ústavy, ani z jiného legislativního rámce nebylo stejně technicky možné.
2) ONI NÁM TÍM NIC NEDALI!!! Jen nechali (prozatím!!!) věci takovými, jakými mají být automaticky a ze zákona.
3) To, že se to samé dnes stalo ještě na Slovensku a ve Velké Británii není náhoda. Tomu nevěřte - náhody v politice neexistují!
4) Rakousko, Itálie a Řecko pokračují v agendě povinného očkování a není tu sebemenší náznak, že by od toho chtěli ustoupit... Co z toho tak nějak logicky vyplývá? Že tu jen došlo k tzv. "duální fázi" tohoto celosvětového sociálního experimentu, kdy se část zemí Evropy stane těmi "hodnými" a část těmi "zlými" a bude se nějakou dobu pozorovat dění v obou těchto táborech. A TO VŠE JEN DO DOBY, NEŽ SE NAJDE (NEBO JEŠTĚ LÉPE - VYTVOŘÍ) nová záminka k tomu, tuhle koronafašistickou agendu v jejím postupu opětovně sjednotit. K tomu později poslouží nová o mnoho smrtící (nejspíše letos na podzim) varianta covidu-19, která ospravedlní to, že se věci vrátí do starých koronafašistických kolejí a povinné očkování bude znovu "na stole".
5) Jediné, co se dnes stalo je to, že vláda bude moci později argumentovat tím, že když to nebylo zapotřebí, protože jí to epidemiologická situace dovolovala, respektovala "lidská práva", ale protože je situace už opět natolik vážná, musí přistoupit k novým drastickým opatřením.
Dnešek je proto tedy jen pouhým vítězstvím slepců bez zdravotní pojišťovnou proplácené slepecké hole.

20.1.2022 10:50
assil

XXX.XXX.121.3

rapotacka11 napsal(a):
z FB
U nás
1) Zrušili něco, co z Ústavy, ani z jiného legislativního rámce nebylo stejně technicky možné.
2) ONI NÁM TÍM NIC NEDALI!!! Jen nechali (prozatím!!!) věci takovými, jakými mají být automaticky a ze zákona.
3) To, že se to samé dnes stalo ještě na Slovensku a ve Velké Británii není náhoda. Tomu nevěřte - náhody v politice neexistují!
4) Rakousko, Itálie a Řecko pokračují v agendě povinného očkování a není tu sebemenší náznak, že by od toho chtěli ustoupit... Co z toho tak nějak logicky vyplývá? Že tu jen došlo k tzv. "duální fázi" tohoto celosvětového sociálního experimentu, kdy se část zemí Evropy stane těmi "hodnými" a část těmi "zlými" a bude se nějakou dobu pozorovat dění v obou těchto táborech. A TO VŠE JEN DO DOBY, NEŽ SE NAJDE (NEBO JEŠTĚ LÉPE - VYTVOŘÍ) nová záminka k tomu, tuhle koronafašistickou agendu v jejím postupu opětovně sjednotit. K tomu později poslouží nová o mnoho smrtící (nejspíše letos na podzim) varianta covidu-19, která ospravedlní to, že se věci vrátí do starých koronafašistických kolejí a povinné očkování bude znovu "na stole".
5) Jediné, co se dnes stalo je to, že vláda bude moci později argumentovat tím, že když to nebylo zapotřebí, protože jí to epidemiologická situace dovolovala, respektovala "lidská práva", ale protože je situace už opět natolik vážná, musí přistoupit k novým drastickým opatřením.
Dnešek je proto tedy jen pouhým vítězstvím slepců bez zdravotní pojišťovnou proplácené slepecké hole.

Z toho jsem teda nepochopila, proč teď duální fáze a nějaké pozorování, když stejně na podzim se postup opět sjednotí.
Jako teda když už někdo vyhodí na veřejnost nějakou konspirační teorii, tak by to mělo mít alespoň nějakou logickou kostru.

20.1.2022 11:46
Dasvo

XXX.XXX.101.144

fikovnice napsal(a):

Před lety mě strašně překvapilo ve Francii, že se tam nedá koupit maková buchta. :-)

20.1.2022 13:11
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Dasvo napsal(a):
Před lety mě strašně překvapilo ve Francii, že se tam nedá koupit maková buchta. :-)

Opravdu ne? Když třeba v Německu, Rakousku normálně? Netuším, po makových buchtách jsem tam nekoukala, ty si upeču doma Vím, že v USA ne, léta jsme tam pro příbuzné mák pašovali No určitě polovinu vyhmátnuli Jenže lidi, co odešli do USA kolem roku 1900, z Moravy...bez máku to pro ně bylo těžké. I jejich děti právě byly na makové buchty zvyklé.

20.1.2022 17:08
Dasvo

XXX.XXX.101.144

lesnížínka napsal(a):
Opravdu ne? Když třeba v Německu, Rakousku normálně? Netuším, po makových buchtách jsem tam nekoukala, ty si upeču doma Vím, že v USA ne, léta jsme tam pro příbuzné mák pašovali No určitě polovinu vyhmátnuli Jenže lidi, co odešli do USA kolem roku 1900, z Moravy...bez máku to pro ně bylo těžké. I jejich děti právě byly na makové buchty zvyklé.

Fakt ne, nikde. Mě to právě hodně překvapilo, protože jsem na makových buchtách odchovaný a považuju je za něco naprosto běžného. A taky miluju německé makové buchty a štoly.

21.1.2022 14:06
fikovnice

XXX.XXX.132.29

Je to lék, který se musí velmi přesně dávkovat, hrozí nějaké NÚ, ale já fakt nechci "šavlozubku" děsit. Vím, že se dává malým dětem... Pokud by však dechový dyskomfort byl zvládnutelný bez salbutamolu, já osobně bych byla za to raději... Pokud ne, tak OK. Samozřejmě třeba děti - astmatici na bronchodilatanciích žijí. A mám-li volit mezi sympatomimetikem (salbutamol = Ventolin), parasympatolytikem nebo glukokortikoidem, tak asi zvolím skutečně to první. Jinak jde o krátkodobý přípravek, tj. ze skupiny tzv. úlevových antiastmatik.

21.1.2022 14:08
fikovnice

XXX.XXX.132.29

To je sice super, že víme, kolik kafe můžem, ale doma jen tak asi nezjistím, že umím ultra rychle vyrábět morfin, že jo :-) o to mi šlo. Takže by to klidně mohli zakázat pro úplně všecky lidi.

Ne, doma to, jaký jste typ metabolizátora, nezjistíte...

21.1.2022 14:09
fikovnice

XXX.XXX.132.29

fikovnice napsal(a):
Ne, doma to, jaký jste typ metabolizátora, nezjistíte...

...snad nějakým odhadem - podle síly účinku, třeba zrovna u toho kodeinu, který se dílem metabolizuje na morfin. Ale to je samozřejmě opravdu zjištění "pocitové", víceméně ne příliš k užitku...

21.1.2022 14:13
fikovnice

XXX.XXX.132.29

malea napsal(a):
Taky beru léky na tlak a rozhodně k tomu neberu nic na ředění krve, proč taky. Zato Warfarin bralo roky moje dítě, začínal s ním sotva jako batole a můžu vám říct, že občas vypadal, jako bych s ním mlátila o schody. Ono učit se chodit, jezdit na tříkolce, na koloběžce atd + k tomu Warfarin - nic moc kombinace.

Ono je to totiž blbost. Hypertonici běžně berou léky na tlak bez antiagregancií nebo dokonce antikoagulancií. Tam, kde je riziko arytmií (FiS, flutter síní), tam samozřejmě své opodstatnění mají... Nebo ev. jiná rizika.
A jak psal někdo výše, dnes už nemáme jen ASA, jsou tzv. NOACs = nová antikoagulancia. Někteří po COVIDu dostali třeba na rok předepsán (gatran nebo xaban).

21.1.2022 14:14
fikovnice

XXX.XXX.132.29

Dasvo napsal(a):

Ony se i u nás stahovaly nějaké šarže s vyšším obsahem opiátů...

21.1.2022 14:23
fikovnice

XXX.XXX.132.29

Úplně tomu teď nerozumím...
DC tlumí samozřejmě morfin, ale i kodein - obě látky jsou opiáty. A děti jsou obecně citlivější na útlum DC. Proto ten zákaz kodeinu.

21.1.2022 18:49

fikovnice napsal(a):
DC tlumí samozřejmě morfin, ale i kodein - obě látky jsou opiáty. A děti jsou obecně citlivější na útlum DC. Proto ten zákaz kodeinu.

Já už nevím, o čem to bylo, pardon :-)
Koukám na to, jak jsme prý pevní a připravení na nejhorší možný scénář na Ukrajině, kde je pár hodně tisíc připravených ruských vojáků, my Ukrajině dáme střelivo, takže ...a amíci slibují tvrdou odvetu. Už se nemůžu dočkat. Furt nemůžu přijít na to, jak jsme připravení.
Ráno jdu pro konzervy.

21.1.2022 18:59

Já už nevím, o čem to bylo, pardon :-)
Koukám na to, jak jsme prý pevní a připravení na nejhorší možný scénář na Ukrajině, kde je pár hodně tisíc připravených ruských vojáků, my Ukrajině dáme střelivo, takže ...a amíci slibují tvrdou odvetu. Už se nemůžu dočkat. Furt nemůžu přijít na to, jak jsme připravení.
Ráno jdu pro konzervy.

Na konzervy se vykašlete, až to bouchne, tak se dobře dívejte, víckrát to neuvidíte !

21.1.2022 19:05

Když se vrátím ke kovidu : Potkala jsem známého, 48 r. Vyhublý, dá se říct kost a kůže. Kolem Vánoc lehl s kovidem, 14 dní nepozřel téměř nic, doktor ho léčil po telefonu. Z nejhoršího je snad venku, ale vypadá hrozně. Nějak se nám ta ohrožená skupina rozšiřuje.

21.1.2022 19:08

Na konzervy se vykašlete, až to bouchne, tak se dobře dívejte, víckrát to neuvidíte !

:-) vím, že je to vtipný, ale mně už to vtipný nepřijde :-)
Nemělo by nic bouchat; spoléhám na to, že nikdo nechce zamořit celou planetu. Konzerva by měla být díky nějaké bakterii v pořádku. Musím to rychle dostudovat, jak to je.

21.1.2022 19:20

:-) vím, že je to vtipný, ale mně už to vtipný nepřijde :-)
Nemělo by nic bouchat; spoléhám na to, že nikdo nechce zamořit celou planetu. Konzerva by měla být díky nějaké bakterii v pořádku. Musím to rychle dostudovat, jak to je.

Jo, je to hodně černý "humor", navíc hodně starý. Ale jestli "západ" nepřestane blbnout, tak k nějakému průšvihu Rusy dovede. A už dlouho k tomu všemi možnými směry propaganda směřuje.
A tuhlke znáte ? : Červený šátečku kolem se toč, my jdeme na Rusa, nevíme proč.

21.1.2022 19:24
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Jo, je to hodně černý "humor", navíc hodně starý. Ale jestli "západ" nepřestane blbnout, tak k nějakému průšvihu Rusy dovede. A už dlouho k tomu všemi možnými směry propaganda směřuje.

Nevíte? A na Krym vlezl kdo? Amíci? Fakt?

21.1.2022 19:29
Dasvo

XXX.XXX.72.213

Západ blbne? To myslíte vážně? Jo, jasně, Ukrajina je přece daleko, ta nás nezajímá.

21.1.2022 19:46

A to je právě ta propaganda.......

21.1.2022 19:50

lesnížínka napsal(a):
Nevíte? A na Krym vlezl kdo? Amíci? Fakt?

Na Krymu proběhlo řádné referendum. A kdyby neproběhlo, už by tam ta USA (NATO) základna byla.
A o tom, jak je rozesra... Ukrajina si nechte vyprávět. Najděte si v historických dokumentech, kdo byl Bandera a komu že to na Ukrajině postavili pomník.......

21.1.2022 19:55

Na Krymu proběhlo řádné referendum. A kdyby neproběhlo, už by tam ta USA (NATO) základna byla.
A o tom, jak je rozesra... Ukrajina si nechte vyprávět. Najděte si v historických dokumentech, kdo byl Bandera a komu že to na Ukrajině postavili pomník.......

Přesně tak, škoda slov.

21.1.2022 20:02
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

V každé zemi se nějaký zmetek najde, my jsme tu žádné neměli? Pusťte si procesy z 50let. Že je Ukrajina rozesr... je ale věc jen a jen Ukrajiny. Nebo si myslíte, že potřebují toho ruského skřeta, aby je postavil do latě? Toho, co si staví Versailes a zbrojí, zatímco vesnice jsou ještě v roce 1920?

21.1.2022 20:03

Hele. V 2019 běhal že prý "hoax", že na Slovensku budou americké základny. Na začátku koronavirové doby tudy přetlapkali vojáci.
A teď Slováci podepisují co?
Já tomu nerozumím, že jo, jsem ještě mladá a blbá a vidím ve všem čipy :-) a taky to, že amíkům nikdy o žádnou pomoc nešlo, kam šlápnou, tam sto let... Kdo si začal? Tak to je mi úplně jedno.
A vůbec nechápu, jak to ti naši politici myslí, že jsme připravení. Jó, my máme tu obrovskou profi armádu :D
Nemohli by se jít hádat někam jinam?

21.1.2022 20:08

Referendum tam proběhlo, ale určitě ne řádné.

21.1.2022 20:09
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Hele. V 2019 běhal že prý "hoax", že na Slovensku budou americké základny. Na začátku koronavirové doby tudy přetlapkali vojáci.
Já tomu nerozumím, že jo, jsem ještě mladá a blbá a vidím ve všem čipy :-) a taky to, že amíkům nikdy o žádnou pomoc nešlo, kam šlápnou, tam sto let... Kdo si začal? Tak to je mi úplně jedno.
A vůbec nechápu, jak to ti naši politici myslí, že jsme připravení. Jó, my máme tu obrovskou profi armádu :D

A nebude to tím, že sousedí s Ukrajinou?

21.1.2022 20:24

lesnížínka napsal(a):
A nebude to tím, že sousedí s Ukrajinou?

No já nechci spřádat konspirace ;-)
Musím říct, že ta min. obrany je lehce vypatlaná /nechápu, jak se tam dostala, i když... něco mě napadá teda, no/ a ten min. zahraničí lehce víc.
Ale tak jako příjemná změna, než furt nadávat jen min. zdravotnictví, že jo :D
Jen aby to nedopadlo jako s připraveností na covid "roušek máme dost" :-)

21.1.2022 21:22
assil

XXX.XXX.121.3

Na co armádu? Jsme připraveni se vzdát hned jak Rusáci vezmou šturmem Ukrajinu a Slovensko, nic nového, prostě jako vždycky.

21.1.2022 21:42
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

No já nechci spřádat konspirace ;-)
Musím říct, že ta min. obrany je lehce vypatlaná /nechápu, jak se tam dostala, i když... něco mě napadá teda, no/ a ten min. zahraničí lehce víc.
Ale tak jako příjemná změna, než furt nadávat jen min. zdravotnictví, že jo :D
Jen aby to nedopadlo jako s připraveností na covid "roušek máme dost" :-)

To, že naše armáda je naprosto zbytečná záležitost, do které je škoda cpát peníze...o tom nepochybuju.

21.1.2022 23:23
fikovnice

XXX.XXX.132.29

lesnížínka napsal(a):
To, že naše armáda je naprosto zbytečná záležitost, do které je škoda cpát peníze...o tom nepochybuju.

Ale stejně je zajímavý zde ten generační rozdíl v názorech na politiku, že? Já sdílím Tvůj. A nekritizuji ty druhé. Píšu to jako zajímavost a jak říká Tomáš Lukavec, každý bychom se měli bít o svůj vlastní názor.

22.1.2022 06:36
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Možná máme jen větší pud sebezáchovy.

22.1.2022 14:30
fikovnice

XXX.XXX.134.107

"Ir.ma" tu často píše, že je v očekávání nemoci...
Já mám pocit, že půjdu zaškrtit souseda ;-), ptž možná jsem také v očekávání. Včera večer jsem souseda po dlouhé době potkala u výtahu. Potřebovala jsem s ním něco řešit ohledně auta, takže ač jinak jezdíme každý jiným výtahem, přistoupila jsem k němu a věc jsme vyřešili. Pak jsem se jej zeptala, zda byli někde pryč, že jsem jej dlouho neviděla. A on úplně v klidu:"Ne, jsem v karanténě, dostal jsem znovu COVID (byl diagnostikován loni o jeden den později než já a oba jsme měli šílený průběh Brigity - on měl hlavně oboustrannou pneumonku, já spíš centrální příznaky) a ode mě to chytila manželka!" Tak jsem se domnívala, že lidé v karanténě si zajistí nákupy, atd. bezkontaktní donáškou a ne že se projíždějí veřejnými výtahy + kdyby mi to aspoň sdělil, když jsem se chystala k němu přistoupit.

22.1.2022 14:32
fikovnice

XXX.XXX.134.107

rapotacka11 napsal(a):
Možná máme jen větší pud sebezáchovy.

No, já nevím. Víte, že se v mnoha nebo spíš většině záležitostí shodneme , ale v názoru na Rusko, Putina, apod. asi ne. USA pod vedením Bidena - tam nějak velké nebezpečí teď nevětřím! Koho si zvolili, toho mají. I když ten výběr byl, za mě, obojí tragický.

22.1.2022 15:33

fikovnice napsal(a):

Od kdy je to zakázané? čtvrtku až půlku kodeinu dostávali naše holky na kašel běžně(na předpis) Kodeinem se potencují i léky na bolest, třeba Ultrakod , Korylan(kodein a paracetamol)....

22.1.2022 15:52
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

fikovnice napsal(a):
Já mám pocit, že půjdu zaškrtit souseda ;-), ptž možná jsem také v očekávání. Včera večer jsem souseda po dlouhé době potkala u výtahu. Potřebovala jsem s ním něco řešit ohledně auta, takže ač jinak jezdíme každý jiným výtahem, přistoupila jsem k němu a věc jsme vyřešili. Pak jsem se jej zeptala, zda byli někde pryč, že jsem jej dlouho neviděla. A on úplně v klidu:"Ne, jsem v karanténě, dostal jsem znovu COVID (byl diagnostikován loni o jeden den později než já a oba jsme měli šílený průběh Brigity - on měl hlavně oboustrannou pneumonku, já spíš centrální příznaky) a ode mě to chytila manželka!" Tak jsem se domnívala, že lidé v karanténě si zajistí nákupy, atd. bezkontaktní donáškou a ne že se projíždějí veřejnými výtahy + kdyby mi to aspoň sdělil, když jsem se chystala k němu přistoupit.

Uvidíš Jani za dva dny ,zda to máš.

U nas byl prvotní priznak den/dva kychani a lehčí únava
Pak dva dny zvysena teplota, ale max 37,3 a narazova bolest kloubů kyčle,kolena ,hlava a silná únava.
Od 5teho dne trochu rýma, slabý, vlhký kašel

Antigen pořád negativní , PCR nás zachytil až napodruhé, ve chvíli, kdy už jsme byli skoro bez příznaků, - mě a syna včera. Tak teď nám teprve běží karantena. Ale jsme doma už od pondělí, co vyšel pozitivní muž.
Dcera 2x negativní PCR, příznaky má, ale slabší. Přijde mi, že PCR je na omikron nějak min citlivý...

22.1.2022 15:57

Tak jsem se domnívala, že lidé v karanténě si zajistí nákupy, atd. bezkontaktní

To se domníváme právě jen my - naivní.

Včera ochromil provoz na oční ambulanci telefonát: Vezeme vám erzetou úraz. Paní upadla na ledu. Jo a je kovid pozitivní. Také jsem si myslela, že pád na zledovatělém chodníku kovid pozitivním nehrozí.

22.1.2022 16:04

Že je Ukrajina rozesr... je ale věc jen a jen Ukrajiny.

Ne, není to věc jen Ukrajiny, když to ohrožuje celý svět. Střelba v Sarajevu taky byla věc Hercegoviny? Požár Říšského sněmu byl také věc Německa?
Ukrajina hledá vnějšího nepřítele, aby měla svůj svrab na koho hodit. Já nepřítele víc než v Putinovi vidím v USA, která na Ukrajinu valí zbraně ( které si nechá posléze bohatě zaplatit a tím dostane Ukrajinu do ještě většího svrabu ).
Proč byla záležitost USA situace v Syrii, v Lýbii? Před zásahem byly obě prosperující země.

22.1.2022 17:12
22.1.2022 17:20
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Co jsme v rukách těch hyen?
(Hyenky, omlouvám se ...)

22.1.2022 17:25

https://www.youtube.com/watch?v=kn9ZK-ekjRQ&list=PLG0QkiK6clhvCAX-po2GP9Zm4CcJI6EUu

Kolikrát se to ještě bude opakovat?

22.1.2022 17:45
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

22.1.2022 17:50

Hmm a mně tak chutnají jejich chips Tyrells... a granule už teda taky nebudu kupovat.
Letiště na Záhoří je blízko a už je amíků, nebo jsem to jenom nepochopila, tak jsem konzervy odložila na zítra.

23.1.2022 01:19
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Od kdy je to zakázané? čtvrtku až půlku kodeinu dostávali naše holky na kašel běžně(na předpis) Kodeinem se potencují i léky na bolest, třeba Ultrakod , Korylan(kodein a paracetamol)....

Od roku 2015:
https://www.sukl.cz/kodein-omezeni-pouzivani-pro-lecbu-kasle-a-nachlazeni-u-deti

Kombinace paracetamol + kodein jsou velmi výhodné...ale indikované dospělým.

23.1.2022 01:25
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Tak jsem se domnívala, že lidé v karanténě si zajistí nákupy, atd. bezkontaktní

To se domníváme právě jen my - naivní.

Včera ochromil provoz na oční ambulanci telefonát: Vezeme vám erzetou úraz. Paní upadla na ledu. Jo a je kovid pozitivní. Také jsem si myslela, že pád na zledovatělém chodníku kovid pozitivním nehrozí.

No jo, máte pravdu,...

23.1.2022 10:25
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Koukám na to číslo lidí, co jsou na JIP a už to není: prakticky jen neočkovaní - když celá třetina je tam očkovaných. Je mi i jasné, že s kompikacema covidu, tam možná už ani nebude nikdo a budou to lidi, co jsou na tom zle z jiného důvodu, jen mají ten covid k tomu. Nebo by mohl zase někdo osvětlit (po dlouhé době) jak to s těmi čísly je?

23.1.2022 11:35

fikovnice napsal(a):

Držím palce.

Též jsme byli znovu v očekávání, manžel pomáhal mladým se stěhováním...
No, tentokrát jsme se dočkali, chytil to navzdory 3 dávkám očko. Tak jsem zvědavá, kdo další se přidáme.

A zjistila jsem, že teď chodí do karantény všichni bez rozdílu, takže jdu obvolávat známé, kdo nám nakoupí 🤔

23.1.2022 13:06
Andrýsek3

XXX.XXX.111.58

lesnížínka napsal(a):
Koukám na to číslo lidí, co jsou na JIP a už to není: prakticky jen neočkovaní - když celá třetina je tam očkovaných. Je mi i jasné, že s kompikacema covidu, tam možná už ani nebude nikdo a budou to lidi, co jsou na tom zle z jiného důvodu, jen mají ten covid k tomu. Nebo by mohl zase někdo osvětlit (po dlouhé době) jak to s těmi čísly je?

Tak hlavně, čím větší bude poměr očkovaných ve společnosti, tím víc jich bude i v nemocnicích. Ty dvě skupiny očkování x neočkování nejsou stejné, takže ten poměr nelze srovnat, muselo by to být 50:50 aby se vyvodily závěry. Je možné, že postupem času a větší proočkovanosti budou očkování na JIP i úplně převládat.

23.1.2022 13:10
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Andrýsek3 napsal(a):
Tak hlavně, čím větší bude poměr očkovaných ve společnosti, tím víc jich bude i v nemocnicích. Ty dvě skupiny očkování x neočkování nejsou stejné, takže ten poměr nelze srovnat, muselo by to být 50:50 aby se vyvodily závěry. Je možné, že postupem času a větší proočkovanosti budou očkování na JIP i úplně převládat.

Na JIP? Jsme se toho naposlouchali: očkujte se, zabráníte tomu, aby jste se dostali na JIP Takže čím víc očkovaných, tím nikdo na JIP ne? Dělám si legraci, už mi to celé začíná připadat jak z blbého filmu

23.1.2022 13:20

lesnížínka napsal(a):
Na JIP? Jsme se toho naposlouchali: očkujte se, zabráníte tomu, aby jste se dostali na JIP Takže čím víc očkovaných, tím nikdo na JIP ne? Dělám si legraci, už mi to celé začíná připadat jak z blbého filmu

Oni tam mohou být i očkovaní s poruchou imunity nebo se závažnou nemocí, která průběh zhoršuje. Takže absolutní 0 to nebude nikdy.

23.1.2022 13:24
Andrýsek3

XXX.XXX.111.58

lesnížínka napsal(a):

Jej.. To jsou akorát počty. Si to představte máte jednu skupinu, kde těch procent na JIP skončí víc a druhá míň. Ale čím víc se ta druhá skupina začne zvětšovat, tak ta čísla také zvětšují. Kdyby však ty dvě skupiny byly co do počtu stejné, tak bude očkovaných míň. Když budou všichni očkování, tak budou na JIP jen očkování, ale pořád jich bude násobně míň, než když budou všichni neočkování. Říká se tomu nějaký paradox, nevzpomenu si na název. A je to naprosto logické, když se nad tím člověk zamysli, matika no..

23.1.2022 13:30
Andrýsek3

XXX.XXX.111.58

Tady to máte i s příkladem, třeba to bude srozumitelnější:

Devadesát procent očkovaných z těch 2,5 milionu rizikových tvoří zhruba 50 procent hospitalizovaných. Když tedy máme cca jedna ku jedné poměr očkovaných a neočkovaných v nemocnicích, tak to znamená, že těch 90 procent přispívá jednou půlkou a zbývajících deset procent neočkovaných tou druhou půlkou. Z toho vyplývá, při poměru velikosti skupin, že účinnost vakcíny je tedy desetkrát lepší, než když očkovaný nejste,” vysvětlil Hořejší.

Podle něj je tedy důležité porovnávat podobně velké skupiny, což očkovaní a neočkovaní nejsou. V tuzemsku se proočkovanost pohybuje okolo 70 procent, dokončené očkování má přes 6,1 milionu obyvatel z celkových 10,7 milionu, další lidé mají ochranu po prodělání covidu nebo jsou rozočkováni.

Když budeme mít proočkováno sto procent populace, tak bude také sto procent hospitalizovaných očkovaných. Nemůžete tedy říct, sto procent lidí je očkovaných, tak vidíme, že očkování nefunguje, to tak není,” míní imunolog, podle něhož bude časem poměr přijímaných očkovaných a neočkovaných pacientů například v poměru tři ku dvěma.

23.1.2022 13:38

kolik máme na jip očkovaných nemocných s tetanem, když už jsme u toho?

23.1.2022 14:28

Držím palce.

No, tentokrát jsme se dočkali, chytil to navzdory 3 dávkám očko. Tak jsem zvědavá, kdo další se přidáme.

A zjistila jsem, že teď chodí do karantény všichni bez rozdílu, takže jdu obvolávat známé, kdo nám nakoupí 🤔

Držím palce, ať to dobře zvládnete!

23.1.2022 14:56
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

No matematika, říkám narovinu, nemáte šanci mi ji vysvětlit Ale větu: očkovaný se na JIP nedostane, si pamatuju celkem dobře. Pak bylo: nejspíš nedostane, pak bylo dostane se jich tam jen pár. Teď, kdy očkování má na omikron 20% účinnost nějak postrádám jeho logiku úplně. Očkovaní lidi prostě už na JIP být nemají, protože se počítají jen ti se třema dávkama, prý. Přesto tam podle těch čísel jsou. A proto se ptám: jsou tam ti lidi vážně kvůli covidu?

23.1.2022 15:00

Držím palce, ať to dobře zvládnete!

Díky, zatím se nic moc neděje. U manžela pobolívání hlavy bez teploty, zbytek rodiny zcela OK. Uvidíme za pár dní.

23.1.2022 15:02
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Díky, zatím se nic moc neděje. U manžela pobolívání hlavy bez teploty, zbytek rodiny zcela OK. Uvidíme za pár dní.

Tak snad to už u toho zůstane

23.1.2022 15:03

lesnížínka napsal(a):
No matematika, říkám narovinu, nemáte šanci mi ji vysvětlit Ale větu: očkovaný se na JIP nedostane, si pamatuju celkem dobře. Pak bylo: nejspíš nedostane, pak bylo dostane se jich tam jen pár. Teď, kdy očkování má na omikron 20% účinnost nějak postrádám jeho logiku úplně. Očkovaní lidi prostě už na JIP být nemají, protože se počítají jen ti se třema dávkama, prý. Přesto tam podle těch čísel jsou. A proto se ptám: jsou tam ti lidi vážně kvůli covidu?

Počítají se zatím všichni očkovaní, i ti, kteří dostali první 2 dávky před rokem😉

23.1.2022 15:11

kolik máme na jip očkovaných nemocných s tetanem, když už jsme u toho?

bodlinko, ale tetanus je bakteriální infekce a na ty očkování jako takové zabírá lépe....

23.1.2022 15:15

fikovnice napsal(a):
Od roku 2015:
https://www.sukl.cz/kodein-omezeni-pouzivani-pro-lecbu-kasle-a-nachlazeni-u-deti

Kombinace paracetamol + kodein jsou velmi výhodné...ale indikované dospělým.

tak to jsme ještě stihli, lékařka upozornila na možnost problémů s dýcháním....
po 14 dnech, kdy se doma nevyspal nikdo to byla zázračná pilulka....

23.1.2022 15:28

bodlinko, ale tetanus je bakteriální infekce a na ty očkování jako takové zabírá lépe....

Tak dobre, zkusime teda dosadit treba -obrnu?

23.1.2022 15:40

No s tou obrnou se jim to taky nejdřív moc nepovedlo. Jenže ne z důvodu jako dnes.
Československo prý bylo první, kde se podařila vymýtit.
Tohle je něco jako neštovice. Akorát jsem si myslela, že jsme už dál. A že studii Pf. neplatil Biontech.

23.1.2022 16:24

to není pravda!!!!!!!!!!!!!!!

není

kolik máme na jip očkovaných s pravými neštovicemi,hmm?

to je takový nějaký kec, nevím, odkud to je. prostě jsou breberky a je úplně jedno, jestli je to virus nebo bakterie, na které vakcínu postavíte a je to pecka

no a pak breberky a je jedno, jestli je to virus nebo bakterie, na které prostě vakcínu nepostavíte a koronavirus je jeden z nich.

akorát to nikdo nechce říct nahlas.

23.1.2022 17:34
fikovnice

XXX.XXX.132.159

Držím palce.

Týýý brďo, u vás je to fakt šílené!
Držím pěsti, ať to nechytí celá rodina (i když u omikronu asi ta "šance" je) a ať to má mírný průběh!

23.1.2022 17:38
fikovnice

XXX.XXX.132.159

tak to jsme ještě stihli, lékařka upozornila na možnost problémů s dýcháním....
po 14 dnech, kdy se doma nevyspal nikdo to byla zázračná pilulka....

Tak on kodein je opravdu dobrej...ale tehdy na farmakovigilanční oddělení bylo nahlášeno nějak více problémů, a jestli se nepletu, tak i úmrtí na zástavu DC. Jinak i já kodein jako dítě zažila... A zažívám jej jako ko-analgetikum i v těch kombinacích, které jste zmiňovala Vy.

23.1.2022 17:40
fikovnice

XXX.XXX.132.159

to není pravda!!!!!!!!!!!!!!!

není

kolik máme na jip očkovaných s pravými neštovicemi,hmm?

to je takový nějaký kec, nevím, odkud to je. prostě jsou breberky a je úplně jedno, jestli je to virus nebo bakterie, na které vakcínu postavíte a je to pecka

no a pak breberky a je jedno, jestli je to virus nebo bakterie, na které prostě vakcínu nepostavíte a koronavirus je jeden z nich.

akorát to nikdo nechce říct nahlas.

Já s Vámi, jak je asi známo, souhlasím... Ale nebyla variola už celosvětově eradikována?

23.1.2022 17:44
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Věřím, že se toho moc vic dít nebude.

Pobolivani hlavy, kloubů, únava, teplota 37,3, rýma, odkašlávání.

Jsem zvědavá, zda odolate. Zatím neznám nikoho, do týdne to měla vždy celá rodina ..
A bacha 1-2 negativní PCR nejsou zárukou ,že jste fakt negativní!
Mě se synem vyšel pozitivní až druhý, v den ,kdy už nám bylo skoro dobře. Dceři az třetí!

23.1.2022 17:49

fikovnice napsal(a):
Týýý brďo, u vás je to fakt šílené!
Držím pěsti, ať to nechytí celá rodina (i když u omikronu asi ta "šance" je) a ať to má mírný průběh!

Už jsem ti to psala. Hodně aktivních dětí = hodně kontaktů na všechny strany.

Naše rodina je v tomto extrém. Starší dcera - práce, škola, pěvecký sbor, divadlo, kapela. Zeťák - práce, vedoucí skauta. Syn - škola, privát. Mladší dcera - škola, Zuška včetně pěveckého sboru. Manžel pracovně kontakty různé a hodně, žádný ustálený kolektiv. Jen já jsem výjimka, práce z domu.

Teď navíc to stěhování, samozřejmě bez respirátorů, protože v nich by to nošení nábytku po schodech jaksi neudýchali.

23.1.2022 17:53
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Oni tam mohou být i očkovaní s poruchou imunity nebo se závažnou nemocí, která průběh zhoršuje. Takže absolutní 0 to nebude nikdy.

No, jenže proto se dali očkovat, aby tam neskoncili . Aby se ochránili :-(

23.1.2022 17:56

Věřím, že se toho moc vic dít nebude.

Pobolivani hlavy, kloubů, únava, teplota 37,3, rýma, odkašlávání.

Jsem zvědavá, zda odolate. Zatím neznám nikoho, do týdne to měla vždy celá rodina ..
A bacha 1-2 negativní PCR nejsou zárukou ,že jste fakt negativní!
Mě se synem vyšel pozitivní až druhý, v den ,kdy už nám bylo skoro dobře. Dceři az třetí!

Manžela zachytil hned první PCR odebíraný jen preventivně, v té době byl zcela bez příznaků. Byl to 3. den od stěhování. Neměli jsme info, že by tam byl někdo pozitivní, ale pro jistotu se šel otestovat, kdyby náhodou. A bum.🙈

23.1.2022 18:00

No, jenže proto se dali očkovat, aby tam neskoncili . Aby se ochránili :-(

Nevíme, jaký by měli průběh bez očkování. Vzpomínám na toho kamaráda našich mladých, co se nakazil o Vánocích 2020 a na Nový rok 2021 zemřel. 33 let, diabetik.

23.1.2022 18:03
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Andrýsek3 napsal(a):
Tady to máte i s příkladem, třeba to bude srozumitelnější:

Devadesát procent očkovaných z těch 2,5 milionu rizikových tvoří zhruba 50 procent hospitalizovaných. Když tedy máme cca jedna ku jedné poměr očkovaných a neočkovaných v nemocnicích, tak to znamená, že těch 90 procent přispívá jednou půlkou a zbývajících deset procent neočkovaných tou druhou půlkou. Z toho vyplývá, při poměru velikosti skupin, že účinnost vakcíny je tedy desetkrát lepší, než když očkovaný nejste,” vysvětlil Hořejší.

Podle něj je tedy důležité porovnávat podobně velké skupiny, což očkovaní a neočkovaní nejsou. V tuzemsku se proočkovanost pohybuje okolo 70 procent, dokončené očkování má přes 6,1 milionu obyvatel z celkových 10,7 milionu, další lidé mají ochranu po prodělání covidu nebo jsou rozočkováni.

Když budeme mít proočkováno sto procent populace, tak bude také sto procent hospitalizovaných očkovaných. Nemůžete tedy říct, sto procent lidí je očkovaných, tak vidíme, že očkování nefunguje, to tak není,” míní imunolog, podle něhož bude časem poměr přijímaných očkovaných a neočkovaných pacientů například v poměru tři ku dvěma.

No jenže 68% z těch 70 %naockovanych by na jipce neskončila ani kdyby se naockovat nedala.

A ty 2%lidí, kteří potřebují fakt ochránit, protože mají nějakou nemoc a jsou nachylni tam pak stejně skončí, protože zrovna je to nechránilo:-(

Bohužel to tak je,. Očkování nefunguje jak má, na omikron už vůbec a na další mutace nebude taky. Bylo vyvinuto na typ před 2 lety !

Neustálým přeockovanim se jen narušuje imunita, a jak už tvrdí i Prymula s každou další dávkou účinkuje kratší dobu, a hlavě tělo už pak nebude na další vakcinaci tohoto typu ani dobře reagovat.

23.1.2022 18:06
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Manžela zachytil hned první PCR odebíraný jen preventivně, v té době byl zcela bez příznaků. Byl to 3. den od stěhování. Neměli jsme info, že by tam byl někdo pozitivní, ale pro jistotu se šel otestovat, kdyby náhodou. A bum.🙈

Meho manzela taky.

Nás fakt ne, a to jsme byli v době největších příznaků.

Jen prostě bylo nemožné to nemít, tak jsme šli znovu ... a bum, bylo to tam

23.1.2022 18:13
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Nevíme, jaký by měli průběh bez očkování. Vzpomínám na toho kamaráda našich mladých, co se nakazil o Vánocích 2020 a na Nový rok 2021 zemřel. 33 let, diabetik.

To nevíme, ale taky nevíme jaký by měli s očkováním

Samozřejmě jsou to hrozné případy, všechna úmrtí,... ale bohužel se to děje a dít bude.

Ale nikdo opravdu neví, co ty vakcíny způsobí. Nebyly vytvořené primarne na tento účel, ukazuje se, že prostě to, co slibovali nesplnuji ani náhodou . A jde se jen pokus omyl.
Hrozně by me zajímalo, zda ti co za to tak brojí, mají ty třetí dávky už v sobě.

Já třeba teď uvěřila, že ta třetí dávka na omikron zabere :-( ale nezabrala a dost mě to překvapilo teda.

23.1.2022 18:14

fikovnice napsal(a):
Já s Vámi, jak je asi známo, souhlasím... Ale nebyla variola už celosvětově eradikována?

byla

a byla eradikovaná právě proto, že je to (nebo byla) breberka - a virus- proti které zrovna vakcíny fungovaly skvěle.

kdyby vakcíny proti variole fungovaly stejně blbě jako ty proti koronaviru tak se v tom plácáme doteď.

jako neříkám, že zrovna v případě těch pravých neštovic by i debilní vakcína nebyla populární, ono snížení mortality z 30% třeba na 3% je furt pecka.

ale pokoušet se něco takového propagovat jako úspěch u nemoci se smrtností nízkou a pokoušet se tvrdit hele, třeba by umřel kdyby nebyl očkovanej a takhle jen skončil na jip, to je přece hrozný.

23.1.2022 18:40

Bodlinko, ale vy to vše pro laiky strašně zjednodušujete....rychlost s jakou virus mění strategii-mutuje se bakterie nemůže rovnat, proto to srovnání bylo dost, prostě ne na úrovni. a chuť/nechuť toho viru do mutací je taky jedna z úspěšných strategii v očkování. Dál rozhoduje typ vakcíny, živý, mrtvý, oslabený, geneticky modifikovaný, bílkovina, DNA.RNA....různě dlouhá doba výroby.....
A vy víte jak by to celé dopadlo, kdyby se nikdo nenechal naočkovat? Asi ne, co?

23.1.2022 18:47

Bodlinko, ale vy to vše pro laiky strašně zjednodušujete....rychlost s jakou virus mění strategii-mutuje se bakterie nemůže rovnat, proto to srovnání bylo dost, prostě ne na úrovni. a chuť/nechuť toho viru do mutací je taky jedna z úspěšných strategii v očkování. Dál rozhoduje typ vakcíny, živý, mrtvý, oslabený, geneticky modifikovaný, bílkovina, DNA.RNA....různě dlouhá doba výroby.....
A vy víte jak by to celé dopadlo, kdyby se nikdo nenechal naočkovat? Asi ne, co?

nepodceňovat bakterie, nemusí mutovat, umí si vyměňovat plasmidy a tak

nevím, jak by to celé dopadlo. ale pochybuju, že by natáhli bačkory všichni ti mladí co mají vakcínu aby měli klid od státu.

a za mě teda zklamání, rizikové skupiny to prostě zas až tak dobře nechrání.

23.1.2022 19:03

Ale to vás ani nechrání vakcína proti chřipce, příušnicím, planým neštovicím, rakovině děložního čípku....a za tu si i lidi platí, nebo už ne...nevím

Jinak já jsem taky v karanténě(naznačila jsem v jiné diskusi, že budu mít 5 dní volno a nikdo si nevšiml), ve čtvrtek PCR test, výsledek přednostně ještě ten den odpoledne, sedím doma do úterka, nic mi není- trochu rýma. Rozjelo se nám to v práci. V sobotu jsme si udělali s manželem a mladší dcerou antigen test, my s manželem negativní , dcera pozitivní...my očko. 3x, dcera 2x, starší dcera jde zítra na druhé očko, dělala si antigen test, protože jsme byly v kontaktu- já byla u nich a má ho neg.
Nikomu nic není, bez teploty, únavy....dneska nám došlo pečivo, zítra psovi dojde maso .
Edit: všichni ti mladí o svém zdravotním stavu nemusí vědět vše...viz. třeba já, teprve před rokem jsem zjistila, že mám Leidena, myslela jsem, že holky ho mají po manželovi- u nich v rodině je. Očkování může způsobit trombozu, ale to onemocnění samotné také a ve vyšší míře...a já jsem se ztrombozovala na nohách cca 5x, až do embolie plic, doživotně ředím. Tím chci říct, že o svých predispozicích ke srážlivosti nemusí každý vědět.

23.1.2022 19:27

taky proti žádným těm nemocem očkovaná nejsem :D

ale taky mě nikdo kvůli chybějící vakcíně proti příušnicím nebuzeruje.

23.1.2022 19:33
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ale to vás ani nechrání vakcína proti chřipce, příušnicím, planým neštovicím, rakovině děložního čípku....a za tu si i lidi platí, nebo už ne...nevím

Jinak já jsem taky v karanténě(naznačila jsem v jiné diskusi, že budu mít 5 dní volno a nikdo si nevšiml), ve čtvrtek PCR test, výsledek přednostně ještě ten den odpoledne, sedím doma do úterka, nic mi není- trochu rýma. Rozjelo se nám to v práci. V sobotu jsme si udělali s manželem a mladší dcerou antigen test, my s manželem negativní , dcera pozitivní...my očko. 3x, dcera 2x, starší dcera jde zítra na druhé očko, dělala si antigen test, protože jsme byly v kontaktu- já byla u nich a má ho neg.
Nikomu nic není, bez teploty, únavy....dneska nám došlo pečivo, zítra psovi dojde maso .
Edit: všichni ti mladí o svém zdravotním stavu nemusí vědět vše...viz. třeba já, teprve před rokem jsem zjistila, že mám Leidena, myslela jsem, že holky ho mají po manželovi- u nich v rodině je. Očkování může způsobit trombozu, ale to onemocnění samotné také a ve vyšší míře...a já jsem se ztrombozovala na nohách cca 5x, až do embolie plic, doživotně ředím. Tím chci říct, že o svých predispozicích ke srážlivosti nemusí každý vědět.

Když měla mrtvici moje 40letá sousedka z ulice, taky jí ho zjistili. A všichni se velmi, velmi podivovali jak to, že jí toto nezjistili u dvou porodů a následně u předepisování antikoncepce. Nerodila jsem, takže netuším, ale taky mě to hodně zarazilo. A teď koukám, že ani u vás.

23.1.2022 19:37
fikovnice

XXX.XXX.132.159

Už jsem ti to psala. Hodně aktivních dětí = hodně kontaktů na všechny strany.

Naše rodina je v tomto extrém. Starší dcera - práce, škola, pěvecký sbor, divadlo, kapela. Zeťák - práce, vedoucí skauta. Syn - škola, privát. Mladší dcera - škola, Zuška včetně pěveckého sboru. Manžel pracovně kontakty různé a hodně, žádný ustálený kolektiv. Jen já jsem výjimka, práce z domu.

Teď navíc to stěhování, samozřejmě bez respirátorů, protože v nich by to nošení nábytku po schodech jaksi neudýchali.

Já Ti ale na to také psala . Protože jsem pověrčivá, tak se to úplně bojím zopakovat , ale OK. Víkendy bývám často sama, i když samozřejmě nákup v OC je nutný, pokec aspoň se sousedy, atp. Ale přes týden se mi točí skupiny studentů, přednášela jsem bez náhubku, do toho teď přišly zkoušky "face to face". Pokud jsem viděla, že student nemá daleko ke mdlobám, povolila jsem mu respirátor sundat (aspoň vždy na chvíli). Ale ono je to asi vše o momentálním nastavení organismu (imunita, psychika,...), ale věřím, že asi také o náhodě. A pak si říkám, že omikron možná fakt proděláme všichni, přičemž řada lidí o tom ani nebude vědět.

23.1.2022 19:41
fikovnice

XXX.XXX.132.159

byla

a byla eradikovaná právě proto, že je to (nebo byla) breberka - a virus- proti které zrovna vakcíny fungovaly skvěle.

kdyby vakcíny proti variole fungovaly stejně blbě jako ty proti koronaviru tak se v tom plácáme doteď.

jako neříkám, že zrovna v případě těch pravých neštovic by i debilní vakcína nebyla populární, ono snížení mortality z 30% třeba na 3% je furt pecka.

ale pokoušet se něco takového propagovat jako úspěch u nemoci se smrtností nízkou a pokoušet se tvrdit hele, třeba by umřel kdyby nebyl očkovanej a takhle jen skončil na jip, to je přece hrozný.

Jak jsem psala, nejsme dlouhodobě ve sporu či spíše jsme v souhlase na tečkování. Pravdou druhou je, že třeba Brigita mě semlela šíleným způsobem a myslím, že to bylo v době, kdy umíralo nejvíc lidí. Když si na ten těžký stav vzpomenu, tak je mi úplně jasné, že toto staří lidé nemohli prostě dát...

Jinak stran varioly jsme se kdysi (pradávno!) učili, že nastala i jakási kvazietická otázka. Ta eradikace byla v roce 1979 (+-, už si to přesně nepamatuji). A vím, že se SNAD diskutovalo o tom, zda tento virus úplně a totálně zprovodit do světa, anebo zda jej mít (k výzkumným účelům třeba) někde v labině "pod zámkem".

23.1.2022 19:47
fikovnice

XXX.XXX.132.159

lesnížínka napsal(a):
Když měla mrtvici moje 40letá sousedka z ulice, taky jí ho zjistili. A všichni se velmi, velmi podivovali jak to, že jí toto nezjistili u dvou porodů a následně u předepisování antikoncepce. Nerodila jsem, takže netuším, ale taky mě to hodně zarazilo. A teď koukám, že ani u vás.

No protože gyndaři kálí na to před předepsáním HAK udělat i základní biochemku. Vím, že se mě moje gyndařka snad ani nikdy nějak anamnesticky před předpisem HAK nevyptávala. Ale zůstala jsem u ní, ptž je dobrá ve svém oboru.

Nejen koagulace, ale i JT by se měly před předpisem stanovit a pak je opakovaně kontrolovat...

23.1.2022 19:50
fikovnice

XXX.XXX.132.159

Mmch. nevíš ta Hana Horká zemřela na omikron, lépe řečeno s omikronem? Asi to už bylo v době, kdy tu byl dominantní, že? Já tu kauzu zaznamenala, až když ji zde někdo z vás napsal, možná, že jsi to byla právě Ty. Navíc jsem tuto zpěvačku neznala. Každopádně samozřejmě věk na umření neměla...

23.1.2022 19:56

fikovnice napsal(a):
No protože gyndaři kálí na to před předepsáním HAK udělat i základní biochemku. Vím, že se mě moje gyndařka snad ani nikdy nějak anamnesticky před předpisem HAK nevyptávala. Ale zůstala jsem u ní, ptž je dobrá ve svém oboru.

Nejen koagulace, ale i JT by se měly před předpisem stanovit a pak je opakovaně kontrolovat...

Vyšetření na Leiden se ale běžně na gyndě před předepsáním HAK nedělá. Teda nedělalo, jak je to teď nevím. Dělaly se jaterní testy. Až po embolii jsem byla na Leidenu, a nemám ji. Přesto beru léky na ředění krve a budu je brát do konce života.

23.1.2022 20:07

Vyšetření na Leiden se ale běžně na gyndě před předepsáním HAK nedělá. Teda nedělalo, jak je to teď nevím. Dělaly se jaterní testy. Až po embolii jsem byla na Leidenu, a nemám ji. Přesto beru léky na ředění krve a budu je brát do konce života.

Já nikdy nezažila ani ty jaterní testy. Ale HA jsem brala asi jen do 35.

23.1.2022 20:14

fikovnice napsal(a):
Jak jsem psala, nejsme dlouhodobě ve sporu či spíše jsme v souhlase na tečkování. Pravdou druhou je, že třeba Brigita mě semlela šíleným způsobem a myslím, že to bylo v době, kdy umíralo nejvíc lidí. Když si na ten těžký stav vzpomenu, tak je mi úplně jasné, že toto staří lidé nemohli prostě dát...

Jinak stran varioly jsme se kdysi (pradávno!) učili, že nastala i jakási kvazietická otázka. Ta eradikace byla v roce 1979 (+-, už si to přesně nepamatuji). A vím, že se SNAD diskutovalo o tom, zda tento virus úplně a totálně zprovodit do světa, anebo zda jej mít (k výzkumným účelům třeba) někde v labině "pod zámkem".

Pravé neštovice chytila dcera známých koncem 90. let. Udělala se jí teda jen 1 obří na noze, ale bylo laboratorně prokázáno, že šlo o pravé neštovice, nikoli plané. Prý nějaký slabší kmen.

Ale kde k nim přišla, toť záhada...

23.1.2022 20:16

fikovnice napsal(a):
Mmch. nevíš ta Hana Horká zemřela na omikron, lépe řečeno s omikronem? Asi to už bylo v době, kdy tu byl dominantní, že? Já tu kauzu zaznamenala, až když ji zde někdo z vás napsal, možná, že jsi to byla právě Ty. Navíc jsem tuto zpěvačku neznala. Každopádně samozřejmě věk na umření neměla...

Ne, ta měla potvrzenou deltu.

23.1.2022 20:47

Těch hemofilních mutací je více....
starší dcera takhle ke zjištění přišla...jedla antikoncepci a nastaly komplikace v době kdy s nebere, pak jí nejedla a otěhotněla, dělal se tenkrát nějaký "skrínink " tak odeslána na genetiku, kde zjištěn leiden, píchala si pak clexan...
Já antikoncepci měla jen jeden cyklus, pak mi došla, doktor měl dovolenou, tak jsem se na to vybodla a udělala jsem dobře, tenkrát jsem ještě kouřila, tak to se stejně s antikoncepcí neslučuje...doktora stejně jen zajímá jestli kouříte...jestli jiné testy si nevzpomínám. jaterky mám na preventivce...
taky vás ředá warfarinem nebo máte něco jiného? já stále diskutuju s doktorem o eliquisu...

23.1.2022 22:37
assil

XXX.XXX.121.3

Ad JIP, si uvědomte, že ne všechny na JIP dostal covid, pořád jako jindy tam končí spousta lidí z jiných důvodů, bouračka, infarkty atd., ale když jsou ti lidi pozitivní nebo se nakazí tam, spadnou do těch statistik, takže kolik je na JIP očkovaných a kolik neočkovaných nemá vůbec žádnou vypovídací hodnotu bez uvedení kolik z nich tam skončilo jen výhradně na covid.

23.1.2022 23:33

Těch hemofilních mutací je více....
starší dcera takhle ke zjištění přišla...jedla antikoncepci a nastaly komplikace v době kdy s nebere, pak jí nejedla a otěhotněla, dělal se tenkrát nějaký "skrínink " tak odeslána na genetiku, kde zjištěn leiden, píchala si pak clexan...
Já antikoncepci měla jen jeden cyklus, pak mi došla, doktor měl dovolenou, tak jsem se na to vybodla a udělala jsem dobře, tenkrát jsem ještě kouřila, tak to se stejně s antikoncepcí neslučuje...doktora stejně jen zajímá jestli kouříte...jestli jiné testy si nevzpomínám. jaterky mám na preventivce...
taky vás ředá warfarinem nebo máte něco jiného? já stále diskutuju s doktorem o eliquisu...

Beru Xarelto už několik let. Predtim Pradaxu. Warfarin mi nasadili po zaléčení embolie, ale začaly mi strašně padat vlasy. Tak jsem ho jedla jen dva měsíce.
Eliquis neznám.

24.1.2022 01:45
GAELLE

XXX.XXX.66.235

"nezvládla jsem třetí dávku. Ct plic k vyloučení embolie.několikrát EKG k vyloučení zánětu srdečního svalu. negativní. žiju ale ke kvalitnímu životu to má daleko. "
Další zpráva - na otázku jak se to projevuje " po 5 dnech kolapsy, bolest v nohou, závratě, křeče ve svalech, zvýšená teplota. Už je to 14 dní a je to pořád stejné.Diagnoza - opakující se kolapsové stavy po aplikaci očkovací látky."
Paní očkovaná 2x Modernou po které měla velmi silné a dlouhé krvácení pro které vyhledala gynekologa.
přeočkování třetí dávkou Pfizer.
Velká propagátorka očkování. No comment.
A info pro "megi" - Valneva is currently under evaluation (rolling review started in the beg. of Dec 21), delivery (if approved) is expected to begin in April at the earliest.

24.1.2022 06:17
Varaxi

XXX.XXX.150.244

taky proti žádným těm nemocem očkovaná nejsem :D

ale taky mě nikdo kvůli chybějící vakcíně proti příušnicím nebuzeruje.

A víte, jak je ta nemoc nebezpečná? Chcete ohluchnout?
Vezměte si, že už nejste dítě, u dětí to probíhá obvykle nezávažně, ale Vy už máte pubertu za sebou - chcete mít komplikace, třeba orchitis?

Teď vážně - Vy opravdu nejste očkovaná? Já byla jako děcko a nikdo se nikoho na nic neptal, tak se divím, že jste tomu jako malá unikla.

24.1.2022 06:22
Varaxi

XXX.XXX.150.244

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-vakcina-znacna-cast-vedlejsich-ucinku-vakcin-je-jen-v-hlavach-lidi-ukazala-studie-186174

Jestli je tohle pravda, tak se dá stejně tak říct, že značná část pozitivních účinků vakcín je placebo.

24.1.2022 07:22

GAELLE napsal(a):
"nezvládla jsem třetí dávku. Ct plic k vyloučení embolie.několikrát EKG k vyloučení zánětu srdečního svalu. negativní. žiju ale ke kvalitnímu životu to má daleko. "
Další zpráva - na otázku jak se to projevuje " po 5 dnech kolapsy, bolest v nohou, závratě, křeče ve svalech, zvýšená teplota. Už je to 14 dní a je to pořád stejné.Diagnoza - opakující se kolapsové stavy po aplikaci očkovací látky."
Paní očkovaná 2x Modernou po které měla velmi silné a dlouhé krvácení pro které vyhledala gynekologa.
přeočkování třetí dávkou Pfizer.
Velká propagátorka očkování. No comment.
A info pro "megi" - Valneva is currently under evaluation (rolling review started in the beg. of Dec 21), delivery (if approved) is expected to begin in April at the earliest.

Vy jste jak černá kronika. Budete pro vyrovnanost citovat taky někoho neočkovaného, kdo dostal covid a sotva utekl hrobníkovi z lopaty za mohutné pomoci JIP?

24.1.2022 09:01
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

U neočkovaných se samozřejmě nákaza předpokládá
a očekává.
A tak je to v pořádku a netřeba se v tom patlat.

V naší rodině byli ještě v neděli 3, dnes mi volali už jsou 4
nakažení a všichni očkovaní. Zřejmě přibydou daší.
Ta poslední rodina = žije jich pohromadě 5, takže ...
Zbylí jsou v různých krajích a 2 mají těžší průběh.

24.1.2022 09:09

Varaxi napsal(a):
A víte, jak je ta nemoc nebezpečná? Chcete ohluchnout?
Vezměte si, že už nejste dítě, u dětí to probíhá obvykle nezávažně, ale Vy už máte pubertu za sebou - chcete mít komplikace, třeba orchitis?

Teď vážně - Vy opravdu nejste očkovaná? Já byla jako děcko a nikdo se nikoho na nic neptal, tak se divím, že jste tomu jako malá unikla.

Já taky nejsem očkovaná proti žádné z nemocí, které uvádí bodlinka, tedy proti chřipce, příušnicím, planým neštovicím, rakovině děložního čípku. Když já jsem byla dítě, tak to povinný nebylo, vlastně tehdy snad ani nebyla vakcína, co tak vím. Proti chřipce se neočkuju, protože to u mě bylo vždycky kontraproduktivní, po očkování jsem vždycky něco chytila, zatímco bez očkování jsem bez chřipky už víc jak 10 let.
Jinak nejčastějším následkem příušnic bývá zánět varlat, hluchota velmi vzácně.

24.1.2022 09:33

Já taky nejsem očkovaná proti žádné z nemocí, které uvádí bodlinka, tedy proti chřipce, příušnicím, planým neštovicím, rakovině děložního čípku. Když já jsem byla dítě, tak to povinný nebylo, vlastně tehdy snad ani nebyla vakcína, co tak vím. Proti chřipce se neočkuju, protože to u mě bylo vždycky kontraproduktivní, po očkování jsem vždycky něco chytila, zatímco bez očkování jsem bez chřipky už víc jak 10 let.
Jinak nejčastějším následkem příušnic bývá zánět varlat, hluchota velmi vzácně.

Vy jste příušnice a plané neštovice v dětství neměla? Za mě ani za dětství mých dětí na tyto nemoci vakcíny nebyly. A tak jsme je prodělali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík