Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2019 10:38
Slon Indický

XXX.XXX.14.79

kapička napsal(a):
Já si teď vzpomněla na první řadu Kočka není pes. Snesu hodně,ale tenhle díl jsem měla co dělat dokoukat

Z jiného soudku. Proč myslíte, že je dneska běžný, když si každý druhý pořizuje koně? Ten prvotní impuls. Něco jako byla dříve slepice nebo vejce. Bylo to tím, že skončili kvalitní kluby a lidi hledali alternativu a nebo se lidi odmítli přizpůsobovat, koupili si koně ( a přizpůsobují se ustajovateli) a tím začali mizet kvalitní JK?
Já o sobě vím, že jsem lehce divná, ale nějak mi nedává smysl mít koně v běžném komerčním ustájení a dostat se k němu maximálně 2x týdně... A to jsem člověk, který zastává názor, že pro koně je nejdůležitější spokojené stádo, seno a voda, nějaký člověk až kdesi na konci požadavků spokojeného koně.

Dříve prostě moc jiná možnost nebyla, než klub, sice pár soukromníků koně mělo, ale nic snadného ho získat. Po revoluci se to pár let drželo, asi spíš z tradice, a pak lidi přišli na to, že vlastně můžou mít koně vlastní, kdy jim nikdo nebude říkat, co můžou a nemůžou dělat a bude to skvělé a dokonalé. Část lidí si taky myslí, že když koně sežene za 20 tisíc a hodina stojí 600 Kč, tak na vlastnictví koně ušetří.
A lidi prostě rádi mají nějaký cenný majetek, to zní úplně jinak, ležérně říct: mám koně, než říct, že chodím jezdit a ještě, že za to někomu platím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2019 12:37

Slon Indický napsal(a):
Dříve prostě moc jiná možnost nebyla, než klub, sice pár soukromníků koně mělo, ale nic snadného ho získat. Po revoluci se to pár let drželo, asi spíš z tradice, a pak lidi přišli na to, že vlastně můžou mít koně vlastní, kdy jim nikdo nebude říkat, co můžou a nemůžou dělat a bude to skvělé a dokonalé. Část lidí si taky myslí, že když koně sežene za 20 tisíc a hodina stojí 600 Kč, tak na vlastnictví koně ušetří.
A lidi prostě rádi mají nějaký cenný majetek, to zní úplně jinak, ležérně říct: mám koně, než říct, že chodím jezdit a ještě, že za to někomu platím.

Nenapadlo mě nad tím takto přemýšlet - ale jo -je to pravda.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2019 13:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ja si myslím, že komerční ustájení v soukromém vlastnictví koně udělalo hodně. Dnes je to normální, já si koupím koně a dám ho támhle do ustájení. Že usrajovatel může kdykoliv říct dost a co pak s koněm, to už se možná tolik neřeší. Bylo by asi jiný, kdyby mohl vlastnit koně jen ten, kdo jej dokáže zajistit, tedy vlastní pozemky a dokáže vyrobit seno.

4.12.2019 13:42
Sophii

XXX.XXX.211.203

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chybovat je lidské, chybám se člověk učí, za předpokladu, že svou chybu dokáže uznat a umí být sebekritický. Zde na ifaune je dohledatelné, že slečna Petra chyby stále opakuje, dva (možná více) roky je to stále dokola, a vždy to končí stejně. Víc psát nebudu.
Snad jen, abych nebyla jako vy, Atlantido, tak já na vaši otázku ohledně hřebečka odpovím. Nevzala jsem nikde, že je váš hřebeček problemovÍ , napsala jsem vám, že hřebec je na výchovu složitý. A to, co mi píše vaše matka není zastání, kdyby vám opravdu chtěla pomoct, najde jiné řešení a ne že bude svou dceru ještě podporovat v tom, že veřejné na net cizím lidem vybleje osobní detaily.
O psu raději mlčím, jakožto bývalý profesionální našeptávač psů by mne muselo už je.bnout, když bych se zabývala takovými lidmi. A jestli si slečna sehnala elekteiku na borderku, ruce bych urazila tomu, kdo ji tu elektriku podstrčil.

Bůh ví jestli to byla její máma. Tady Petra má totiž rozdvojenou osobnost, spíš víc než jen "dvojenou". A píše i za jiné nicky, a za mámu už se tu taky vydávala

Neregistrovaný uživatel

4.12.2019 14:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Sophii napsal(a):
Bůh ví jestli to byla její máma. Tady Petra má totiž rozdvojenou osobnost, spíš víc než jen "dvojenou". A píše i za jiné nicky, a za mámu už se tu taky vydávala

Ano, herečka je to dobrá.

4.12.2019 14:08
kapička

XXX.XXX.87.86

Ja si myslím, že komerční ustájení v soukromém vlastnictví koně udělalo hodně. Dnes je to normální, já si koupím koně a dám ho támhle do ustájení. Že usrajovatel může kdykoliv říct dost a co pak s koněm, to už se možná tolik neřeší. Bylo by asi jiný, kdyby mohl vlastnit koně jen ten, kdo jej dokáže zajistit, tedy vlastní pozemky a dokáže vyrobit seno.

Já bych tak radikální nebyla, proti komerčním ustájením nic nemám. Mně se akorát nelíbí ten trend: Mám koně, vlastně vůbec nic o nich nevím, nic jsem kolem nich nezažila, takže při problému naprosto spoléhám na jiné, dostanu se ke koni 2x týdně, jak mám navázat vztah, nijak se nezlepšuje, na vyjížďkách je nervózní a další situace vyplývající z nedostatku času a nesprávnému managementu ustájení a krmení koně vzhledem k jeho aktivitě...

4.12.2019 14:34
Sophii

XXX.XXX.211.203

tady v okolí by možná neměl koně skutečně nikdo včetně mě být to závislé na pozemcích. Tohle mohlo platit před 30 lety cca? Vlastně ani to ne.
Většinu pozemků dnes vlastní obří firmy, které neprodají. A ty malé kousky... ty sotva stačí na to pokrytí...
Ale já bych to neviděla černě jsou ustajovatelé hulváti, jsou majitelé hulváti a jsou féroví ustajovatelé i majitelé.
Jestli je to špatná věc? Nu možná... Ale je třeba si uznat že jezdecké kluby určitě nevznikaly ve Minivsi u Miniměstečka... a ne každý klub byl tak úplně dokonalý... pamatuju si jako malá, jak jsem chodila do jedné stáje. Co budu říkat, na zdraví koní se nehledělo, kulhá? To se rozkluše. Je hubenej? Dej tlustší deku. Kašle? Nezájem... Vyhazuje při naklusání i nacválání? Musíš se udržet! Nechce si nandat udidlo stylem že ustupuje a zvedá hlavu do výšin? Pořádně ho chytni!... 7 koní, 7 sedel, 7 uzdeček. Jde se jezdit? Kdo dřív příjde ten si dřív může vybrat sedlo i uzdečku, takže každý kůň mě pokaždý jiný sedlo i uzdečku.
Na stáji bordel, občas boxy nebyly ani vykydané když sme přišly... jako by se čekalo až přijdeme my a uděláme to, i když se tam docházelo jen 2 dny v týdnu a víkend.
A to mluvím o jezdeckém klubu před 20 lety...
Já si celkem umím představit jak si někdo pořídí koně pro sebe a ustájí si ho i bez docházky, i když takových znám málo, spíš tam chodili párkrát a pak si koně pořídili... z nějakého důvodu. Neříkám že správného... ale umím si to představit a nemusí to vždy končit katastrofou, ale je třeba mít soudnost, a třeba i dobře vybrat toho koně a odsoudit se k tomu že ano, vlastní kůň stojí víc...
Ostatně... takhle sem já přišla k prvnímu koni. Táta mi koupil, staršího ale pořád zdravého, jízdárenského koně Krystala, ustájili sme ho u jeho známého, který měl soukromou stáj svých koní a nás ustájil ze známosti s tátou a trénoval mě... a taky moje 4 kámošky, které na toho koně chodily semnou si platit hodiny, takže si na sebe částečně i vydělal. Jinak bych nejspíš byla v té době odsouzená na to chodit do stáje, kde z dětí měli spíše uklízecí otroky (nemám nic proti práci ve stáji, ale myslím si, že nemůžete očekáva že vám 10 letý holky budou vytírat chodby v baráku a mýt nádobí... a navíc nechávat koně klidně dva dny nevykydané než ty děcka dorazí na svoje hodiny je absolutní hnusárna), a na zdraví koní se nehledí. Dnes bych věděla, že jeden kůň měl zřejmě bolavá záda a druhý potřeboval zubaře, další byl možná tak na lehkou rekreaci s kulháním a ne na skákání metrových překážek a cválání přes pole, totéž u dušného koně, že mu asi pobyt v boxe nesvědčí, ale tenkrát tohle byli koně na kterých majitelé učili jezdit.
A ti měli jak pozemky tak i vlastní seno

4.12.2019 14:46
Horsana

XXX.XXX.40.140

O svoje kone som sa starala sama X rokov, samozrejme že s drobnou výpomocou priateľov, ktorí ma zastúpili, keď som bola naozaj chorá.

bohužiaľ po druhej brušnej operácii som to proste už fyzicky nezvládala, operácia bola náročná, mala som šité aj črevo a rekonvalescencia trvala rok. S radosťou som dala kone do ustajnenia, pravda, aj som musela zredukovať ich počet, mlaďoši išli prví, samozrejme.

Ostali mi moje dve baby a Garoník, no a na jar by k nim mala pribudnúť aj Sora.

Špeciálne kvôli Sore sme sa rozhodli pre kúpu domu, lebo to nie je kôň do nájomnej stajne, hoci práve zmena prostredia jej v lete zachránila život, v meste bolo na astmatika príliš horúco a nežiteľne.

Ustájko je ale dosť ďaleko a ja proste nemám čas ani energiu tam denne chodit, dokonca ani 2 x týždenne nie, no a čo? Nemyslím, že by kobyly nejako trpeli, vždy ma okamžite poznajú, zahuhlajú, vedia kto prišiel.
Brávam ich na voľno ako som to robila roky predtým. tie zvieratá nie sú tak blbé, aby nevedeli kto je kto a skutočne sa odmietam cítiť previnilo za to, že na nich nemám čas a že sú v nájomnej stajni.

Kobyly u mňa dožijú všetky tri, zatiaľ im musí stačiť, že im ten dôchodok platím takto na diaľku.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2019 15:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Já jsem ale nenapsala, že to je špatně, jen že kdyby nebyly nájemní stáje, má koně clovek ktery má známého, vlastní pozemky, a nebo koně nemá a že od doby komerčního ustájení si tím pádem může koně koupit každý. Já zas vím, že když bych se měla spoléhat na jiného, že mi bude obstarávat mého koně, být je za to placený, koně nemám.

4.12.2019 15:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

Platené ustajnenie je služba ako ktorákoľvek iná.
Môže byť dobrá, zlá, všetko je o ľuďoch.

neverend

4.12.2019 18:32
neverend

XXX.XXX.213.247

Bez placených služeb by vlastně dnes málokdo jezdil i autem.🙂 Nebo je zde nějaká schopná strojařka co si poradí s opravou převodovky? Nebo někdo vlastní pájecí stolici a hravě si v mobilu vyletuje a vymění SOC? Dneska jsou za hrdiny když náhodou doma uvařej a nevolají třikrát denně do "picérky".😁 Aby to nevypadalo že brojím proti něžnému pohlaví,tak chlapů je dnes taky dost co neumí vyměnit obrazně řečeno kliku u záchoda.Nedávno jsem byl u takového "edisona" a čekali na mě i s výměnou tří žárovek v lustru.To už je fakt degenerace.😁

Neregistrovaný uživatel

4.12.2019 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Chápu, že když má 80% koňaku koně v ustájení, ze aso nebude komerční ustájení hanět. K autu, aby s ním člověk mohl.jezdit po silnici, nepředpokládám, že si auto koupi nekdo, kdo s ním chce jezdit jen po zahradě, potřebuje splnit zákonné podmínky, jako kupříkladu udělat si řidičák. Když udělá na silnici průšvih, je potrestanej. Nevšimla jsem si ničeho podobného u koní, ale to je fuk. Když budu potřebovat koni "vyměnit převodovku", zavolám veterináře, sama to dělat nebudu....

neverend

4.12.2019 21:29
neverend

XXX.XXX.213.247

Chápu, že když má 80% koňaku koně v ustájení, ze aso nebude komerční ustájení hanět. K autu, aby s ním člověk mohl.jezdit po silnici, nepředpokládám, že si auto koupi nekdo, kdo s ním chce jezdit jen po zahradě, potřebuje splnit zákonné podmínky, jako kupříkladu udělat si řidičák. Když udělá na silnici průšvih, je potrestanej. Nevšimla jsem si ničeho podobného u koní, ale to je fuk. Když budu potřebovat koni "vyměnit převodovku", zavolám veterináře, sama to dělat nebudu....

Jo Couďas,ale řízení auta bych spíš přirovnal k ježdění na koni.Péče a opravy už jsou jiná meta a u koní to zajišťuje kovář,veterinář a u auta servis a třeba pneuservis.🙂 U koní se také vyskytují jedinci co vlastně vystudovali veterinu, akorát na to nemají papír.I tady na ifauně se tací vyskytují s neuvěřitelným přehledem a znalostmi kolem nemocí koní a vůbec chovu obecně.Nebudu jmenovat aby se Žofre třeba nezlobila že jí zmiňuji bez jejího svolení.😁

5.12.2019 02:34

neverend napsal(a):
Jo Couďas,ale řízení auta bych spíš přirovnal k ježdění na koni.Péče a opravy už jsou jiná meta a u koní to zajišťuje kovář,veterinář a u auta servis a třeba pneuservis.🙂 U koní se také vyskytují jedinci co vlastně vystudovali veterinu, akorát na to nemají papír.I tady na ifauně se tací vyskytují s neuvěřitelným přehledem a znalostmi kolem nemocí koní a vůbec chovu obecně.Nebudu jmenovat aby se Žofre třeba nezlobila že jí zmiňuji bez jejího svolení.😁

Rozdíl mezi řízením auta a ježděním na koni je ten, že když to budete dělat blbě, auto nic bolet nebude, kdežto kone ano. Srovnávate opět jablka a hrušky.

5.12.2019 02:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

A i když to auto budete v záběhu přetěžovat, lít do něj nekvalitní palivo, co ho poškodí, a budete ho jinak ničit, pořád se ty součástky dají za větší či menší cenu vyměnit. U zvířat musíte být zodpovědnější, tam náhradní díly nejsou, ať jste ochoten zaplatit sebevíc, škody častokrát přetrvají.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2019 08:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Já chtěla jen říct, že k tomu autu musíte aspoň ten řidičák udělat, projít testem, udělat jízdy. Ano, nic to nezaručuje, ale aspoň něco.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2019 09:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Omlouvam se za blbou otázku, ale píše ještě někomu jinému, kdo tady Atlantidu komentuje, "Atlantidy matka"?

Jeana12

5.12.2019 11:27
Jeana12

XXX.XXX.254.231

Omlouvam se za blbou otázku, ale píše ještě někomu jinému, kdo tady Atlantidu komentuje, "Atlantidy matka"?

Myslím, že Atlantidy matka nepíše ani Vám to bude zas jen nějaký výplod jedné mnohačetné osobnosti, ideální k ignorování.

Jinak žasnu a je mi trochu smutno - ať je Atlantida jakákoliv, věřila jsem, že tu starou strhanou chuděru nechá někde v klidu dožít - a hle přišlo mládí a stará musí rychle z domu žádný vztah ke zvířeti, fakt jak handlíř věřím, že mladá a hřebeček zlatíčko půjdou taky, hned jak si najde něco jiného, čím si pohladit pošramocené ego.

Nechápu to a asi chápat nechci.

5.12.2019 11:41

Do Mladé vrszila dost peněz, ta zůstane nejdéle. Miláček hřebec půjde z domu jako další, až si sežene další náhradu, nějak zajímavě barevnou 🤷‍♀️

Neregistrovaný uživatel

5.12.2019 12:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Jeana12 napsal(a):
Myslím, že Atlantidy matka nepíše ani Vám to bude zas jen nějaký výplod jedné mnohačetné osobnosti, ideální k ignorování.

Jinak žasnu a je mi trochu smutno - ať je Atlantida jakákoliv, věřila jsem, že tu starou strhanou chuděru nechá někde v klidu dožít - a hle přišlo mládí a stará musí rychle z domu žádný vztah ke zvířeti, fakt jak handlíř věřím, že mladá a hřebeček zlatíčko půjdou taky, hned jak si najde něco jiného, čím si pohladit pošramocené ego.

Nechápu to a asi chápat nechci.

Já vím, jen jestli jsem jedinej, kdo to dotáhl až tak daleko 😁

neverend

5.12.2019 15:17
neverend

XXX.XXX.213.247

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rozdíl mezi řízením auta a ježděním na koni je ten, že když to budete dělat blbě, auto nic bolet nebude, kdežto kone ano. Srovnávate opět jablka a hrušky.

Tady zase někdo nepochopil pointu věci.🙂 Ale mě už se ani nechce vysvětlovat proč srovnávám různé služby s jinými.Je snad pochopitelné že auto nic necítí a kůň je živý.To mě nenapadlo abych to ve svém příspěvku zmiňoval.🙂 Mě přeci šlo o věc že služba servisu je ve své podstatě stejná jako služba kováře například.Kolik lidí by se bez něho obešlo a bylo schopno udržet koně v nějakém použitelném stavu? A kolik lidí by se obešlo bez servisu auta a provedlo si opravy na určité odborné úrovni samo? Stejně tak veterinář je službou a je vykonána za určitou "úplatu".Jestli to pořád není zřejmé kde je podstata věci tak já už nevím..Dnes samozřejmě může vlastnit koně kdokoli a jen musí mít tu "úplatu" na ty služby.Já jsem toho vlastně zářným příkladem a sice vím o koních málo,ale můžu si dovolit teď v téhle minutě zaplatit kliniku klidně na půl roku a stejně nevykrvácím.Ne ani že bych byl tak bohatý,ale myslím dopředu a samozřejmě mám jen ty koně a pesanu.Je snad jasné že tohle všechno přijít jednou může a já bytostně nerad bývám nepřipraven.🙂 Notabene já mám zvířata raději než lidi tak není třeba mi připomínat rozdíl mezi autem a koněm.Mě opravdu ne.😎

Neregistrovaný uživatel

5.12.2019 16:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ja měla na mysli službu tady máte koně, já vám dám 3 litry měsíčně a přijedu příští rok. Když by tohle nebylo, byla by vlastníků méně.

5.12.2019 17:10

neverend napsal(a):
Tady zase někdo nepochopil pointu věci.🙂 Ale mě už se ani nechce vysvětlovat proč srovnávám různé služby s jinými.Je snad pochopitelné že auto nic necítí a kůň je živý.To mě nenapadlo abych to ve svém příspěvku zmiňoval.🙂 Mě přeci šlo o věc že služba servisu je ve své podstatě stejná jako služba kováře například.Kolik lidí by se bez něho obešlo a bylo schopno udržet koně v nějakém použitelném stavu? A kolik lidí by se obešlo bez servisu auta a provedlo si opravy na určité odborné úrovni samo? Stejně tak veterinář je službou a je vykonána za určitou "úplatu".Jestli to pořád není zřejmé kde je podstata věci tak já už nevím..Dnes samozřejmě může vlastnit koně kdokoli a jen musí mít tu "úplatu" na ty služby.Já jsem toho vlastně zářným příkladem a sice vím o koních málo,ale můžu si dovolit teď v téhle minutě zaplatit kliniku klidně na půl roku a stejně nevykrvácím.Ne ani že bych byl tak bohatý,ale myslím dopředu a samozřejmě mám jen ty koně a pesanu.Je snad jasné že tohle všechno přijít jednou může a já bytostně nerad bývám nepřipraven.🙂 Notabene já mám zvířata raději než lidi tak není třeba mi připomínat rozdíl mezi autem a koněm.Mě opravdu ne.😎

Vy přece kone nemáte a nikdy ani neměl 🤔 už zase nějaká soutěž na téma "budu rozšiřovat bludy na faune"?

5.12.2019 17:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ja měla na mysli službu tady máte koně, já vám dám 3 litry měsíčně a přijedu příští rok. Když by tohle nebylo, byla by vlastníků méně.

Couďas, Zlatka by to brala určitě všema deseti. Určitě by byla šťastná na pastevku, kde se nebude dusit, jen aby prožrala to, co panička zaplatila a nemůže dostat zpět. Peníze jsou totiž pro některé víc, než zdraví zvířete. A myslím, že by jí ani nevadilo, kdyby se viděly jednou za rok. Místo toho půjde o dům dál, předpokládám, že ne do moc dobrých podmínek, jestli to vůbec stávající majitelku zajímá. Ta už podle mě plánuje, jak ty mladé obsedne a stará je jí jen nehodí.

Musím říct, že je mi kobyly líto, tak líto, že kdybych měla možnost, tak si ji snad vezmu. A je mi stydno, co někteří koně musí prožít jen proto, že se narodili půvabní.

neverend

5.12.2019 17:42
neverend

XXX.XXX.213.247

Jo s tím plně souhlasím.🙂 A dokonce by to bylo i lepší aby takových majitelů bylo co nejméně.

Neregistrovaný uživatel

5.12.2019 18:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Dotaz napsal(a):
Couďas, Zlatka by to brala určitě všema deseti. Určitě by byla šťastná na pastevku, kde se nebude dusit, jen aby prožrala to, co panička zaplatila a nemůže dostat zpět. Peníze jsou totiž pro některé víc, než zdraví zvířete. A myslím, že by jí ani nevadilo, kdyby se viděly jednou za rok. Místo toho půjde o dům dál, předpokládám, že ne do moc dobrých podmínek, jestli to vůbec stávající majitelku zajímá. Ta už podle mě plánuje, jak ty mladé obsedne a stará je jí jen nehodí.

Musím říct, že je mi kobyly líto, tak líto, že kdybych měla možnost, tak si ji snad vezmu. A je mi stydno, co někteří koně musí prožít jen proto, že se narodili půvabní.

Pořád když nebude ten prvopočátek, že si koupím koně a někde si jej můžu nechat ustajit, nekoupila by si Atlantida koně, protože by jej neměla kam dát.
Ted jsem koukala na inzerci, a jedna taková umělkyně taky točí koně jak na běžícim páse. A keců kolem, jak tohohle hledala dva roky a jak je úžasný, pak ho dok... tak pošle dále, kobylu utavi v největších vedrech na jízdárně a vrací, že je dušna atd atd. Prostě....tak. Prostě je takovych sposutu, páka žádná.

5.12.2019 18:57
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pořád když nebude ten prvopočátek, že si koupím koně a někde si jej můžu nechat ustajit, nekoupila by si Atlantida koně, protože by jej neměla kam dát.
Ted jsem koukala na inzerci, a jedna taková umělkyně taky točí koně jak na běžícim páse. A keců kolem, jak tohohle hledala dva roky a jak je úžasný, pak ho dok... tak pošle dále, kobylu utavi v největších vedrech na jízdárně a vrací, že je dušna atd atd. Prostě....tak. Prostě je takovych sposutu, páka žádná.

Jo, s tím prvopočátkem máte pravdu. Nahrává tomu samozřejmě víc věcí - dřív si lidi mohli koupit jen to, na co si vydělali. Dnes jim půjčí na cokoliv, takže i lidi bez reálných prostředků si můžou pořídit věc, na kterou by se dříve nezmohli. To je pro ta zvířata zkáza.

5.12.2019 19:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):

Taky bych měla cukání. Ale ustajovatel řekl tři koně a dost. Prodávala jsem kvůli tomu jedno ze svých.
Na jednu stranu je mi to líto, ale koník získal majitele snů, takže jsem nakonec ráda.

Jeana12

6.12.2019 22:20
Jeana12

XXX.XXX.156.213

A ano zlatku jsem se po poradě s vetem rozhodla darovat kamarádce. Vím kam půjde a vše je smluvně ošetřené.

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/113102123/isabella.php

Kobče přeju hodně štěstí, ať konečně najde pěknej domov a rozumnýho majitele.

6.12.2019 22:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jeana12 napsal(a):
A ano zlatku jsem se po poradě s vetem rozhodla darovat kamarádce. Vím kam půjde a vše je smluvně ošetřené.

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/113102123/isabella.php

Kobče přeju hodně štěstí, ať konečně najde pěknej domov a rozumnýho majitele.

Fotka dušného koně válejícího se v seně mě tedy překvapila.

6.12.2019 22:24
Sophii

XXX.XXX.168.82

mě spíš překapuje že hned první fotka je stará snad 4 roky.

6.12.2019 23:53

Sophii napsal(a):
mě spíš překapuje že hned první fotka je stará snad 4 roky.

Me překvapuje, že se Petra považuje za zkušeného jezdce a majitele 🤔asi čím víc koni ti projde rukama, tím jsi zkušenější...

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 06:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

K tomu není co říct. Jen ať kobča najde co nejdříve spokojeny domov.

7.12.2019 08:32
kapička

XXX.XXX.64.44

To se dalo čekat a spousta z vás to před lety předpovídala. Kobyla už je ve věku, kdy se do ní, při jejím zdravotním stavu, musí sypat peníze horem dolem, potřebuje kvalitní ustájení a užitek z ní žádný (rozuměj nejde jí už asi předvádět na průvodech), takže hezky šup šup z domu. Bejt sv.ně, tak prohledám diskuze a najdu ta prohlášení o důchodu a bezmezné lásce...

7.12.2019 09:18
Slon Indický

XXX.XXX.245.66

Bezmezná láska tam určitě je, ale k sobě. :( No, kobylu už zhuntovala natolik, že už si na ní p.del nesveze, tak honem o dům dál. :(
Jsem zvědavá, kdy bude dvouletá obsednuta, tipuji, že ještě před létem, aby měla koně na další historické akce...

7.12.2019 09:42

Mě pes neutíkal ze zahrady. Pouze měl zálibu štvát zvěř a byl neodvolatelný. To jsme vyřešili bez použití elektriky ale pouze za pomoci zvukového a vibračního signálu. V životě jsem nemusela použít elektriku jako takovou. Jinak pes se má velice dobře stačí se optat. foto Letošní léto.

Víte co je zvláštní? Když si tak neberu k srdci vaše rady. Jak je možné že jsem si nechala poradit ohledně krmiva? Jen jsem použila soukromou konverzaci. Chovám se tu tak jak vy se chováte ke mě.

Již několikrát jste mě zatáhli za diskuzí tak čemu se divíte? Že s některými z vás nechci nic mít čemu se divíte.

A ano zlatku jsem se po poradě s vetem rozhodla darovat kamarádce. Vím kam půjde a vše je smluvně ošetřené. Taky si dovolím připomenout že já nejsem ta co co kobylu zkazila! Já dostala 16letou problémovou hubenou kobylu a ještě dušnou. Já nejsem schopná Zlatce poskytnout podmínky tak aby žila bez toho aby se dusila. Mám být s**vině a koukat se na její utrpení? Ne radši jí najdu domov tak aby žila bez problému a dělala dalších x let někomu radost.

k mojí matce. Vy by jste se svojí dcery nezastali?

Jo A Kay Tee je fajn že si myslíte že hřebeček je problémový kdopak vám to nakukal?
Hřebeček je absolutní zlatíčko. Hračička po tatínkovi ale problémoví opravdu není. Zná základní návyky a víc po něm nechci. Klidně si to ověřte u chovatelky když jí tak ráda a často otravujete

A k těm nevychovaným zdevastovaným hříbatům budte konkrétní krom toho Storma který žije plnohodnotně.

psala ze ji daruje kamaradce a ma to smluvne ošetřené...a uz si radsi zase smazla profil...to je zas dali nekonecny příběh

7.12.2019 10:23

kapička napsal(a):
To se dalo čekat a spousta z vás to před lety předpovídala. Kobyla už je ve věku, kdy se do ní, při jejím zdravotním stavu, musí sypat peníze horem dolem, potřebuje kvalitní ustájení a užitek z ní žádný (rozuměj nejde jí už asi předvádět na průvodech), takže hezky šup šup z domu. Bejt sv.ně, tak prohledám diskuze a najdu ta prohlášení o důchodu a bezmezné lásce...

Já já, já jsem svině 😂

Ale cíleně jsem nehledala, projela jsem jen jedno téma 😁

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 10:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Těch témat je několik, v každém se opakuje totéž, v každém se řeší totéž. Kdo si pamatuje a zažil, musí vědět, že tohle nemá konce. A ať se člověk vyjádří po dobrém nebo po zlém, je to jedno. Atlantida je ulhany sebestředný člověk, který okolní svět nevnímá, a jede si svou. Bohužel do toho zatahuje živé tvory, a to je na tom to nejsmutnější.

7.12.2019 12:16
koně

XXX.XXX.174.63

Já já, já jsem svině 😂

Ale cíleně jsem nehledala, projela jsem jen jedno téma 😁

Náhodou, na jatka jí Aťa zatím neposílá ,když jí vytáhla z intenzivního chovu
Jen dál a zaručeně do lepšího,které ona sama překvapivě poskytnout staré kobyle nedokáže?
Když dá ,(sice krátkodobě )nejlepší podmínky na celém světě hříbatům,různých barev a pohlaví ,proč ne staré ?
Možná proto hříbata ve svém vlastnictví nenechá dospět,natož zestárnout.Že starý kůň je nad její síly ? Potřebuje více ,je těžké se ho zbavit .......
Uvidíme ,jestli to zas někde vyventiluje ,aby bylo dál o čem číst psát

Zlata557

7.12.2019 14:09
Zlata557

XXX.XXX.23.2

Gratuluji. To je výsledek vaší práce. Měla jít ke kamarádce ale když tu pak viděla tak mi to zrušila. Měli se zítra podepisovat smlouvy. Ale prý jí nestojí za to aby jí pak otravovali lidi.

Já tak nutně jezdit nepotřebuji. A navíc mám na čem jezdit a mladá to opravdu není. Našla jsem si trenera kdy mi koně zapůjčí. Takže když budu chtít jezdit kde mám Tolik k poslední teorii.

7.12.2019 14:16

Zlata557 napsal(a):
Gratuluji. To je výsledek vaší práce. Měla jít ke kamarádce ale když tu pak viděla tak mi to zrušila. Měli se zítra podepisovat smlouvy. Ale prý jí nestojí za to aby jí pak otravovali lidi.

Já tak nutně jezdit nepotřebuji. A navíc mám na čem jezdit a mladá to opravdu není. Našla jsem si trenera kdy mi koně zapůjčí. Takže když budu chtít jezdit kde mám Tolik k poslední teorii.

.....ale jděte, tomu přeci sama nevěříte......

7.12.2019 14:22

Kamarádku by něco takového nemělo zastavit.....tím to určitě nebude...

Zlata557

7.12.2019 14:26
Zlata557

XXX.XXX.23.2

.....ale jděte, tomu přeci sama nevěříte......

Věřím protože když někteří otravují chovatelku od hřebce co by neotravovali novou majitelku? Furt tady poslouchám že jí trápím a hromada od začátku chtěla abych prodala tak prodávám. A ona to ví protože jsem se jí svěřila. včera večer mi dala zpětnou vazbu že jí nechce když je to sledovaná kauza že nepotřebuje aby jí někdo bombardoval.

Víte co? Já toho mám za 3 roky tady plný zuby to k mému rozhodnutí taky přidalo že se jí vzdám. Být neustále šmírovaná a probíraná na nějaké debilní diskuzi.

Dosáhli jste pouze svého.

7.12.2019 14:35

Zlata557 napsal(a):
Věřím protože když někteří otravují chovatelku od hřebce co by neotravovali novou majitelku? Furt tady poslouchám že jí trápím a hromada od začátku chtěla abych prodala tak prodávám. A ona to ví protože jsem se jí svěřila. včera večer mi dala zpětnou vazbu že jí nechce když je to sledovaná kauza že nepotřebuje aby jí někdo bombardoval.

Víte co? Já toho mám za 3 roky tady plný zuby to k mému rozhodnutí taky přidalo že se jí vzdám. Být neustále šmírovaná a probíraná na nějaké debilní diskuzi.

.....když myslíte.....

7.12.2019 14:41
koně

XXX.XXX.174.63

Zlata557 napsal(a):

Jestli budete dávat kamkoli na net vaši práci s hříbaty ,budete probíraná o dost více
Kdybyste nechala na své náklady a svou zodpovědnost důstojně dožít starou kobylu ,bylo by to o dost etičtější.
Bez ohledu na reakce veřejnosti

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 14:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Jako vždy za to můžou ostatní. Vy Atlantido nikdy za nic....

7.12.2019 15:39

Zlata557 napsal(a):

Vlastně jste zase dala na ty rady zde....a proto ji prodáváte...omg...a jedna diskuze je fakt kauza.....

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 15:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Vlastně jste zase dala na ty rady zde....a proto ji prodáváte...omg...a jedna diskuze je fakt kauza.....

Rady ale 3 roky starý a z úplně jinýho důvodu. Kamarádka, která se zalekne takové prkotiny, že by ji snad nějaký avatar z diskuze otravoval, místo aby se kamarádky zastala a koni pomohla je fakt pěkná kamarádka.

7.12.2019 16:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Nemyslím si, že člověk, co chce kobyle pomoci, tedy má čisté svědomí, řešil, co si někdo na diskuzi myslí. Podle mě argument diskuzí na iFauně jen použila k tomu, aby si kobylu nemusela vzít.

7.12.2019 17:23
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Chápu, že třeba kobylu, Petro, nezvládáte finančně, ono taky 3 koně z( toho jeden na lécích) a plat pokladní nejdou moc dohromady. Ale víte, že pro většinu lidí to znamená postarat se o to, co jsem k sobě připoutal? Pokud už mám našponovaný rozpočet, chovám se racionálně, tedy nepořizuju třetího koně. Pro dost lidí to znamená, že prostě upřednostní koně před sebou, zaplatí vhodné ustájení a nebude koně trápit v nevyhovujícím. I když si to spočítáte finančně, tak pastevko ve vhodném prostředí, kde kobyla nebude potřebovat léky, vyjde levněji, než když se trápí v dražším boxovém, kde musí být na lécích. Jezdit byste nejezdila ani v jednom případě.

Člověk by i pochopil, kdybyste přiznala, že jste si prostě vzala velké sousto, kobylu vyřešila a pak se nějak rozhodla dál. To vy neuděláte, stále jen ukazujete prstem na jiné, co mohou za situaci vaši a vašich koní. Pravda ovšem je, že to ustájení jste dušné kobyle vybrala vy. Vy ji tam nutíte zůstat navzdory tomu, že jí tam není zdravotně dobře. To by mohlo být hodnoceno jako týrání.

Kdybyste totiž aspoň trochu uvažovala do budoucna, muselo by vám dojít, že ten kůň je starý a nebude bezproblémový navždy. Už tehdy byste přemýšlela, kam s ním a jak to bude, jestli je vůbec nějak umístitelný a jestli s vašimi vyhlídkami máte na jeho doživotní péči. Vaše chování je krajně nezodpovědné. Kdo si vezme koně na zimu? Pokud se brzy neprodá, bude stále v tom ustájení, kde se dusí? Je toto správné?

Uvědomujete si, že za chvíli budete ve stejné situaci? Nemocná dospělá Soňa a dospělý hřebec - tedy opět dvě "dospělá" ustájení, která si troufám tvrdit, že seberou víc než polovinu z vašeho platu. Počítáte s tím?

Pokud k sobě připoutáváte další a další zvířata, zamyslete se také, co to znamená PRO NĚ. Jaký je jejich život ve vaší péči.

Jinak i já jsem viděla něco o oddané péči až do konce. Podotýkám, není to krádež, uvádím zdroj.
Zdroj: https://chov-narnia.weebly.com/zlatuscaronka.html

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 17:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Anebo zadna nebyla a byl to jen kec. To uz tu taky bylo. Nicmene ted snad bude vic penez a casu na mlady. Stara snad nedopadne blbe i kdyz si myslím ze uspani nebo jatka by byly vuci ni fer vic. A cas ukaze.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 17:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Na druhou stranu, opět budu nepopulární, když jsme ji tedy všichni urputně radili, ať jí dá pryč, proč si teď někdo z nás kobylu nevezme? Když pro ni chcem to nejlepší....

7.12.2019 18:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Na druhou stranu, opět budu nepopulární, když jsme ji tedy všichni urputně radili, ať jí dá pryč, proč si teď někdo z nás kobylu nevezme? Když pro ni chcem to nejlepší....

Nejste nepopulární, máte pravdu.
My jsme o tom doma mluvili, ale nemáme koni, navíc dušnému, momentálně co nabídnout. Pro nás to znamená nájemní ustájení v okolí města, většinově je tu navíc boxové, náklady jen na ustájení a dojezd jsou momentálně mimo naše možnosti.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 18:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ja to chtěla nabídnout, ještě dříve, než se něco začalo řešit. Ale pomohu jiné kobyle, a vyhovim radši kamarádce, a na další už nemám kapacitu. Na jaře bych o tom uvažovala, ale teď na zimu nemam šanci uzpůsobit ustájení devíti koním. Plus jsem na ty koně "sama", nemam zástup kamarádek, které by mne zastoupily. Jen jednu, která sama chodí do práce. Takže i když mne to hlodalo, bohužel.

7.12.2019 19:58
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Hodně mě štvou lidé co mají plno řečí jak se o svoje zvířata na stáří postarají a když na to přijde, tak je prodávají - nemocná a s nejlepšími léty za sebou. Jatka je pro tyhle lidi sprosté slovo (jenže pro to zvíře je to rychlá smrt, nebo roky trápení). Ale kdo s rozumem v hlavě a dostatkem peněz na účtu si takové zvíře koupí? To už tihle hrdinové domýšlet nechtějí. Inzerce je koňmi přecpaná, takže proč si vědomě kupovat nemocného a starého, když vedle je hříbě atd.
Vlastně si přeji aby si nikdo taková zvířata nekupoval. Zbude pak více místa pro mladší a zdravé. (jo a taky mám na krku 18 letou kobylu co pro ni nemám využití, protože poník, ale do světa bych ji už neposlala)

7.12.2019 21:32
etnies86

XXX.XXX.245.26

Zlata557 napsal(a):

bože tomu snad nevěří nikdo. původně jsem se vás někdy v průběhu této diskuse chtěla zastat, že se do vás pořád couďas naváží. bla bla bla

ne vy jste fakt kr..... kdybyste aspoň mluvila pravdu, nedělejte z lidí blbce
kobyli mi je líto. kdo ví jak chuděra skončí. ale snad se bude mít lépe než u vás

7.12.2019 21:37
Sophii

XXX.XXX.173.31

Hlavně, takže teď je Zlatka celoročně ustájená boxově, proto se dává pryč, protože nemůže bejt v boxe... takže kobyla poslední 4 roky byla ve stáji a teď ji v 19 letech vykopnete na 24/7... a její deky prodáváte na FB v bazarech... místo abyste byla aspoň co majitel a dala je ke kobyle!

Neregistrovaný uživatel

7.12.2019 22:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Myslim, že je zbytecne něco dále řešit tady. Slepice sem už nepřijde, ona si bude navždy dělat co chce ona, její okolí ji v tom bude podporovat, a tlachanim na diskuzi se stejně nic nespravi a nezmění.

neverend

8.12.2019 16:26
neverend

XXX.XXX.213.247

Myslim, že je zbytecne něco dále řešit tady. Slepice sem už nepřijde, ona si bude navždy dělat co chce ona, její okolí ji v tom bude podporovat, a tlachanim na diskuzi se stejně nic nespravi a nezmění.

Přesně tak Couďas.🙂 Kobylu si stejně nikdo nevezme ze zdejších diskutujících a pomoci někomu kdo nechce a myslí si že vše dělá správně lze také těžko.Ve skutečnosti jsme jen na anonymní diskuzi,kde každý samozřejmě dělá vše správně a přesně podle psaných pravidel.🙂 Kéž by to tak bylo i v tom reálu až se člověk tedy zajede mrknout jak to kde funguje a co všechno jde kolikrát stranou co se týče péče o koně jen prostě proto,že na diskuzi je péče o koně mnohem snažší a levnější než v reálu.

8.12.2019 17:33
Nyala

XXX.XXX.169.240

Popravdě - nebála byste se, že Atlantida jako bývalý majitel se promění přesně v takového slídiče a osinu v zadku, jak ona popisuje v (samozřejmě vylhaném) důvodu, proč ona údajná kamarádka kobylu odmítla?

Asi málokdo věří, že nějaká taková kamarádka kdy byla (mmch nebyl náhodou inzerát zveřejněný už dřív než údajná kamarádka kobylu odmítla...)

A podle sebe soudím tebe... takže to co údajně vystrašilo Atlantidy neexistující kamarádku, by se snadno mohlo zvrhnout v realitu, jen s Atlantidou na tom špatném konci, co nového majitele sleduje a předkládá mu, co vše dělá špatně :(

Neregistrovaný uživatel

8.12.2019 18:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Nyala napsal(a):
Popravdě - nebála byste se, že Atlantida jako bývalý majitel se promění přesně v takového slídiče a osinu v zadku, jak ona popisuje v (samozřejmě vylhaném) důvodu, proč ona údajná kamarádka kobylu odmítla?

Asi málokdo věří, že nějaká taková kamarádka kdy byla (mmch nebyl náhodou inzerát zveřejněný už dřív než údajná kamarádka kobylu odmítla...)

A podle sebe soudím tebe... takže to co údajně vystrašilo Atlantidy neexistující kamarádku, by se snadno mohlo zvrhnout v realitu, jen s Atlantidou na tom špatném konci, co nového majitele sleduje a předkládá mu, co vše dělá špatně :(

Ne, nebála. Já mám svědomí čisté, a dušeného kone mám.

8.12.2019 18:42
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Doneslo se mi přes známé,že Zlatka na těch jatkách s největší pravděpodobností nakonec skončí pokud se neprodá. Petra už tím potencionálním zájemcům vyhrožuje a zkouší asi jejich nervy. Samozřejmě místo aby byla ráda že se někdo vůbec ozve,tak má ještě drzost si diktovat různé podmínky.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2019 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.115

Majdalenka66 napsal(a):
Doneslo se mi přes známé,že Zlatka na těch jatkách s největší pravděpodobností nakonec skončí pokud se neprodá. Petra už tím potencionálním zájemcům vyhrožuje a zkouší asi jejich nervy. Samozřejmě místo aby byla ráda že se někdo vůbec ozve,tak má ještě drzost si diktovat různé podmínky.

Pro tu kobylu to nakonec muze byt ta lepsi varianta

8.12.2019 19:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zlata557 napsal(a):

Bezva,hodit svou hnusotu na hrb druhým.

8.12.2019 19:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

neverend napsal(a):
Přesně tak Couďas.🙂 Kobylu si stejně nikdo nevezme ze zdejších diskutujících a pomoci někomu kdo nechce a myslí si že vše dělá správně lze také těžko.Ve skutečnosti jsme jen na anonymní diskuzi,kde každý samozřejmě dělá vše správně a přesně podle psaných pravidel.🙂 Kéž by to tak bylo i v tom reálu až se člověk tedy zajede mrknout jak to kde funguje a co všechno jde kolikrát stranou co se týče péče o koně jen prostě proto,že na diskuzi je péče o koně mnohem snažší a levnější než v reálu.

Tak si ji vemte vy. Peněz máte dost a řečí o zloduších,co přejí špatným koním rychlou smrt na jatkách,taky hodně. Tak nám to předveďte.
Kobyla toho moc nepotřebuje, když nebude jezdit. Slušné seno, minerálku a co nejvíc čistého povětří.

8.12.2019 20:59
canka

XXX.XXX.35.234

Majdalenka66 napsal(a):

Já si myslím,že tohle by snad Atlantida neudělala..tohle jediné ne....tedy doufám..jatka snad nezvolí...Vy máte nějaké informace k tomu prodeji kobyly?

Jen abych byla v obraze...proč chce Zlatku dát vůbec pryč?Co je na tý kobyle špatnýho?Že je dušná?Že je dopředná?Nebo co?Co jí začalo vadit,že ji chce dát pryč?

Nedokážu to pochopit,protože přeci se tady dušovala,jak u ní dožije,aby jí někdo dál nehuntoval a neměl ji jen na hříbata...

8.12.2019 21:18
Sophii

XXX.XXX.173.31

canka napsal(a):
Já si myslím,že tohle by snad Atlantida neudělala..tohle jediné ne....tedy doufám..jatka snad nezvolí...Vy máte nějaké informace k tomu prodeji kobyly?

Jen abych byla v obraze...proč chce Zlatku dát vůbec pryč?Co je na tý kobyle špatnýho?Že je dušná?Že je dopředná?Nebo co?Co jí začalo vadit,že ji chce dát pryč?

Nedokážu to pochopit,protože přeci se tady dušovala,jak u ní dožije,aby jí někdo dál nehuntoval a neměl ji jen na hříbata...

má dvě hříbata, s největší pravděpodobností půjčku, protože pochybuju že by vyplázla 100k za tu mladou jen tak na ruku... a stará stojí prachy a nedá se na ní jezdit

Jeana12

8.12.2019 21:20
Jeana12

XXX.XXX.170.110

proč chce Zlatku dát vůbec pryč?

Prodává jí, protože to tady na diskuzi lidi chtěli a ona už není dost silná čelit tomu tlaku. (toť její verze)

Realita je myslím taková, že prachy došly a něco musí z domu, tak na co živit starou hajtru, když si odchovává hřebečka zlatíčko impozantního exteriéru

8.12.2019 21:26
canka

XXX.XXX.35.234

Sophii napsal(a):
má dvě hříbata, s největší pravděpodobností půjčku, protože pochybuju že by vyplázla 100k za tu mladou jen tak na ruku... a stará stojí prachy a nedá se na ní jezdit

A jak to zvládá financovat z platu pokladní???? Dělala jsem v obchodě na jiný pozici 9 let...ty peníze byly ubohý a měla jsem co dělat uživit jednoho koně v komerčním ustajení,aby měl všechno......a právě kvůli zvířatům jsem práci změnila,aby se měli líp...a nelituju toho,protože mám teď plat někde na úplně jiné úrovni,ale v klidu vím,že všechny svá zvířata uživím,i kdyby se ,,chraň Bůh" jednomu ze zvířat něco stalo a byla by nutná nějaká léčba...

Asi jí dotují rodiče,bydlí asi s mámou,tak asi ani nic nedává domů....

Chudák kobyla...

8.12.2019 23:26
Dotaz

XXX.XXX.235.225

canka napsal(a):
A jak to zvládá financovat z platu pokladní???? Dělala jsem v obchodě na jiný pozici 9 let...ty peníze byly ubohý a měla jsem co dělat uživit jednoho koně v komerčním ustajení,aby měl všechno......a právě kvůli zvířatům jsem práci změnila,aby se měli líp...a nelituju toho,protože mám teď plat někde na úplně jiné úrovni,ale v klidu vím,že všechny svá zvířata uživím,i kdyby se ,,chraň Bůh" jednomu ze zvířat něco stalo a byla by nutná nějaká léčba...

Chudák kobyla...

Udávala, že kobyla se ve stávajícím ustájení dusí, je na lécích. Ovšem v tom ustájení zůstává, je zaplacené. Stěhovala se hříbata.

9.12.2019 03:24

canka napsal(a):

Chudák kobyla...

To my, běžní smrtelnici neumíme hospodařit s penězi asi. Já mám na místní poměry nadprůměrný plat, jednoho kone v ustajeni, jednoho velkého psa a jednoho středního papouška. Finančně je utahnu tak akorát, abych zároveň platila nutné věci typu auto/jidlo/bydlení a něco málo ušetřila.
Představa mít kone tři, psa, králíky, dravce, činčily a bůhví co všechno, to bych asi byla těžce v mínusu... A to tipuju že beru oproti Atlantide dvojnásobek. Takže asi fakt neumím dělat s penězi, stejně jako vy 😁
Jinak kobyla jde z domu proto, že pro ni nemá využití, nebude přece živit hajtru, kterou pod sedlem nezvládá a navíc je stará a dusna a musela by do ni sypat. Jiný důvod to nemá, jen je škoda, že to neumí říct na rovinu a radši to svádí na všechny okolo....

9.12.2019 14:38
Sophii

XXX.XXX.214.169

Teď bude klid, teď vybuchla ta sopka, tak nám naše Česká vulkanoložka Petra určitě bude sdílet svoje vysoce odborné názory a bude klid od koní na chvíli

neverend

9.12.2019 19:41
neverend

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Tak si ji vemte vy. Peněz máte dost a řečí o zloduších,co přejí špatným koním rychlou smrt na jatkách,taky hodně. Tak nám to předveďte.
Kobyla toho moc nepotřebuje, když nebude jezdit. Slušné seno, minerálku a co nejvíc čistého povětří.

Jako pomoci bych ochotný klidně byl,ale další koně už fakt ne.Ke zloduchům co přejí koním rychlou smrt na jatkách jen asi jedno bych měl.Jsou to pouze výmluvy a je to sprostý a zavržení hodný způsob jak se zbavit zodpovědnosti za živého tvora,kterého jsem si vůbec nemusel kupovat.Pro mě jsou to srabi co koukají pouze na své pohodlí a finanční status.

9.12.2019 19:55
Horsana

XXX.XXX.40.140

To, že koňa s ťažkou astmou stačí vyhodiť do 24/7 von a bude mu fajn, je nezmysel.

Leto vonku, bez možnosti pobytu v chladnej stajni taký kôň proste neprežije a bez liekov tiež nie. Mám teraz ale na mysli fakt ťažkú astmu, nemanažovateľnú bez inhalačných kortikoidov a bronchodilatátorov.

Každopádne ten manažment je alfa a omega.

Profesor J.P. Lavoie, svetovo uznávaný kanadský vet, špecialista na astmu a ochorenia dýchacieho aparátu u koní si často kupuje úplne beznádejné prípady a doma ich začlení do svojho stáda, kde sa samozrejme dodržujú všetky otrepané (a v praxi ťažko uplatňované) zásady, ako je chov bez alergizujúcej podstielky, prachu a sena, nejaké tie inhalácie, lieky, pohyb, oddych, režim...

A tie kone sa tam dožívajú 25-30 rokov, hoci pri príjme mali v kľude 80 dychov a neprešli krok.

Ale takého manažmentu sa tá žltá chudera nikdy nedočká, je mi jej veľmi ľúto :(

9.12.2019 20:01
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Horsana napsal(a):
To, že koňa s ťažkou astmou stačí vyhodiť do 24/7 von a bude mu fajn, je nezmysel.

Leto vonku, bez možnosti pobytu v chladnej stajni taký kôň proste neprežije a bez liekov tiež nie. Mám teraz ale na mysli fakt ťažkú astmu, nemanažovateľnú bez inhalačných kortikoidov a bronchodilatátorov.

Profesor J.P. Lavoie, svetovo uznávaný kanadský vet, špecialista na astmu a ochorenia dýchacieho aparátu u koní si často kupuje úplne beznádejné prípady a doma ich začlení do svojho stáda, kde sa samozrejme dodržujú všetky otrepané (a v praxi ťažko uplatňované) zásady, ako je chov bez alergizujúcej podstielky, prachu a sena, nejaké tie inhalácie, lieky, pohyb, oddych, režim...

A tie kone sa tam dožívajú 25-30 rokov, hoci pri príjme mali v kľude 80 dychov a neprešli krok.

Můžu se zeptat, proč se dušným koním doporučuje naklíčený ječmen a kvasnice? Jaký to má důvod, nevěděla byste?

9.12.2019 20:12
Horsana

XXX.XXX.40.140

Dotaz- nemám šajnu, ani som o tom nikdy nepočula.

Dušným koňom doporučujem inhalačné kortikoidy a bronchodilatanciá.
No a ten vhodný manažment, samozrejme.

9.12.2019 20:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):

Nevím,jestli má Zlatka těžké astma. Veškeré informace o jejím zdraví jsou od Petry a té už nevěřím ani nos mezi očima.
"Normální" dušnost lze opravdu venku potlačit. Ovšem záleží na tom, CO je SPOUŠTĚČ záchvatů. Alergie na pyly bude nejspíš venku problém.
Mám kobylu alergickou na plísně v seně. Takže jaro,léto,podzim v pohodě. Zima se zkrmováním sena je ovšem oříšek. U své kobyly jsem to za těch 7 let ,vychytala, alespoň doufám,tak,že je normálně provozuschopná a pouze potvrzení vetky,že plíce nejsou v pořádku,mě drží ve střehu.
Pokud je tedy Zlatka dušná z prostředí ve stáji, a nejde jí o život, pastvina, stabilní stádo a klid, tak to by mělo stačit,aby se zlepšila.
Koním opravdu stačí málo, aby se vzpamatovali. Ale na druhou stranu, 100 x nic umořilo i osla.

9.12.2019 20:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi- njn, tak nejak nevidím dôvod, aby sa človek zbavoval dušného koňa, keď ide len o nejakú ľahšiu formu....Asi aj cenu by som hodila vyššiu, než je na bazosi...

9.12.2019 20:41
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Můžu se zeptat, proč se dušným koním doporučuje naklíčený ječmen a kvasnice? Jaký to má důvod, nevěděla byste?

Nevím jaká účinná kombinace látek v tom je, ALE vím že jsou případy kdy to zabere (a u koní co se bez inhalací kortikoidů neobešli).
Jednou jsem se na to pokoušela doptat na Mendelově univerzitě výživářů, ale ticho po pěšině. Nepovedlo se mi dohledat žádnou studii k tomuto. Recept prý pochází od jakéhosi lidového léčitele. Já bych myslela, že to bude kombinace Bkompexu (ten je na posílení imunity vždy) a enzymy z klíčení ječmene.
Rozhodně je to metoda k vyzkoušení - je levná a neškodná. Světe div se u hodně případů účinná. Samo že v kombinaci se zlepšením prostředí atd. (jenže o to se člověk snaží i při podávání kortikoidů)

9.12.2019 20:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
sisi- njn, tak nejak nevidím dôvod, aby sa človek zbavoval dušného koňa, keď ide len o nejakú ľahšiu formu....Asi aj cenu by som hodila vyššiu, než je na bazosi...

Normální, slušný majitel hendikepovaného koně buď nechá uspat nebo ho má do konce. Podle toho,jak těžké je postižení koně a zda tento, udržováním při životě, netrpí příliš.
Sama víte, že se kůň dá stáhnout hrobníkovi z lopaty. Ale je to pro to zvíře ještě život nebo jen živoření? To je pak na majiteli.
Ovšem posílat dál starého, špatného koně? To je tak na ránu lopatou mezi oči. Nikoli tedy koníkovi.

9.12.2019 20:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota - no u astmy ide o to, že tú prehnanú imunitnú reakciu chceme skôr tlmiť, než ju podporovať...Takže Bčko a enzýmy...proste tomu neverím a skúšať to nemám ako, Sora kvasnice nežerie.

sisi-njn, ono to tak býva, čím viac kvetnatých, milujúcich rečí, tým viac potom skutek utek....

9.12.2019 21:24
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Horsana napsal(a):
Pipilota - no u astmy ide o to, že tú prehnanú imunitnú reakciu chceme skôr tlmiť, než ju podporovať...Takže Bčko a enzýmy...proste tomu neverím a skúšať to nemám ako, Sora kvasnice nežerie.

sisi-njn, ono to tak býva, čím viac kvetnatých, milujúcich rečí, tým viac potom skutek utek....

Však říkám, že nevím co tam jak přesně. Jen jsem byla svědkem, že to funguje (a jo spadla mi brada, že taková blbost má tak dobré výsledky) Ty sušené pivovarské kvasnice je potřeba zavádět postupně (právě kvůli chuti) a mají tendenci se nalepovat na kyblík nebo hrudkovat a pak to fakt nechutná. Ječmen v létě může kvasit...
No a imunita je někdy prostě divná. Něco ji podpoří i když je zdánlivě předrážděná. Fakt nevím čím to, ale výsledky jsem viděla. (však co a jak funguje ve vrbové kůře lidstvo nevědělo po staletí, ale na horečky zabírala a tak se užívala)

9.12.2019 21:31
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pipilota napsal(a):
Však říkám, že nevím co tam jak přesně. Jen jsem byla svědkem, že to funguje (a jo spadla mi brada, že taková blbost má tak dobré výsledky) Ty sušené pivovarské kvasnice je potřeba zavádět postupně (právě kvůli chuti) a mají tendenci se nalepovat na kyblík nebo hrudkovat a pak to fakt nechutná. Ječmen v létě může kvasit...
No a imunita je někdy prostě divná. Něco ji podpoří i když je zdánlivě předrážděná. Fakt nevím čím to, ale výsledky jsem viděla. (však co a jak funguje ve vrbové kůře lidstvo nevědělo po staletí, ale na horečky zabírala a tak se užívala)

Je pravda, že jsem to tady v pár tématech četla a právě že výsledky byly pozitivní.Tak mě zajímal mechanismus účinku, protože jsem se to nikde nedočetla. Jestli jde třeba konkrétně o ten ječmen, nebo by stejnou službu poskytlo i jiné naklíčené zrno, toť otázka.

9.12.2019 21:52
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Dotaz napsal(a):
Je pravda, že jsem to tady v pár tématech četla a právě že výsledky byly pozitivní.Tak mě zajímal mechanismus účinku, protože jsem se to nikde nedočetla. Jestli jde třeba konkrétně o ten ječmen, nebo by stejnou službu poskytlo i jiné naklíčené zrno, toť otázka.

Nevím jak s jinými klíčenými zrny. Ječmen by měl být nasládlý (nechutnala jsem). Mám dost pokusů s domácím klíčením luštěnin a chutnají rozdílně, nejlepší je čočka.

Na každý pád jsou ty dávky malé. Není to půl kýble ale cca hrnek (velká hrst) klíčeného ječmene. No a případný přebytek Béčka se vyloučí močí.

Ještě mě napadlo, jestli to nějak nepůsobí na klid majitele a tím pak na koně. Podobně jako u homeopatik...

Jeana12

10.12.2019 08:07
Jeana12

XXX.XXX.234.104

Tak Zlatka už je rezervovaná, to byla rychlost. Snad si u nového majitele polepší .

10.12.2019 08:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jeana12 napsal(a):
Tak Zlatka už je rezervovaná, to byla rychlost. Snad si u nového majitele polepší .

Ta cena 11000,- je jateční. To se jistě hrnou zkušení zájemci.
Kobyle přeji,aby našla slušného majitele a Karáskové přeji, co si zaslouží.

10.12.2019 08:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jeana12 napsal(a):

Fak každému koníkovi přeji slušného majitele.
Ale rezervace ještě vůbec nic nemusí znamenat. Počítá se až odvoz ze stáje a půl rok v novém. (znáte ty dnešní prů***y s reklamací kdečeho na koni - nejčastěji chování)
Jinak jak píše Sisi...cena, barva, kobyla...

Neregistrovaný uživatel

10.12.2019 10:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

To je vtipný, jak jednoho koně jedny slepice řeší půl republiky 😁

neverend

10.12.2019 13:17
neverend

XXX.XXX.213.247

Tohle mě přesně taky napadlo.😂😂 Popularita se holt dá zajistit mnoha způsoby i třeba negativní.

10.12.2019 16:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neřeší.
Řešit, znamená něco s tím udělat. Pouze tu pár lidí vyjádřilo názor. Což se děje dnes a denně, ale opravdu to nic nevyřeší.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2019 16:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Neřeší.
Řešit, znamená něco s tím udělat. Pouze tu pár lidí vyjádřilo názor. Což se děje dnes a denně, ale opravdu to nic nevyřeší.

Dobře tak mluví půl ifauny.

10.12.2019 16:51
kapička

XXX.XXX.87.86

Tak ale ono je to to, co Atlantida chce. Mluví se o ní, je "slavná".
Ale ono takových přezdívek, u kterých člověk ví tak nějak, co mají za koně, jak s ním pracují, v jaké části republiky jsou, jak je kůň ustájení, zdravotní stav koně a občas i jezdce (z dob EQCH včetně jména a příjmení dané osoby), je dost. I instagram a youtube je plný holek s koňma. Jenže nikdo z nich není takový "případ" a nebo je dost soudný a ví, co koňská komunita, ve které se pohybuje, snese a co ne ( a co už je přes čáru naprosto obecně)

Neregistrovaný uživatel

10.12.2019 17:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Dotaz napsal(a):
Ahoj,
zakládám tohle vlákno frustrace, abychom si mohli postěžovat a popovídat o věcech, které nás štvou a nemíchali to jinam. :)

Viděla jsem reportáž ohledně koní z Křenku a musím říct, že mě to docela nadzvedlo. Chápu, že právně je to asi OK, ale lidsky a selským rozumem? Co zájmy těch zvířat? A co teď? Budeme čekat, až ta zvířata na to zařvou? Pokud je tohle možné, má smysl tedy ty koně vůbec zachraňovat, když se k nim dotyčný tyran zase dostane? A co vlastně takového člověka vede k tomu tyto koně mít za každou cenu, když nemá na jejich provoz? Umí mi to někdo vysvětlit, nebo víte o tom více?

https://www.facebook.com/ftvprimazpravodajstvi/videos/%C5%BEiv%C4%9B-kon%C4%9B-z-k%C5%99enku-se-vrac%C3%AD-zp%C3%A1tky-radku-%C5%A1n%C3%A1blovi/534339447400001/

A jako druhé mě samozřejmě naštvala místní "chovatelka hříbat", protože jsem si všimla, že za tři roky má nyní aktuálně už 6. hříbě.

Co frustruje vás?

Tak já to třeba kromě dvou osob, které jsem poznala osobně, nevím. Ale tak nějak vím, s kym bych se potkat opravdu nechtěla. A samozřejmě že vím, že jiní se mnou taky ne 🙂

Neregistrovaný uživatel

10.12.2019 17:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Bože ten telefon je tak chytrej.... 🤦 Pardon.

10.12.2019 18:13
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota- kone si B vitamím vytvárajú v hrubom čreve sami, pokiaľ to hrubé črevo funguje ako má.

Naklíčený jačmeň má škrobovú chuť, nasladlý je jedine ak je varený, to je fakt mňamka a bežne sme ho vyjedali z hrnca, ale Sora ho nechce, jedine miaganý, tak poslušne miagam.

Čo sa imunity týka, dnes prišli výsledky Sorinho imunologického profilu, kde sme dali stanoviť úplne všetko čo sa dalo a nie je v imunosupresii, celkovej. Zrejme preto, že užíva lokálne inhalačné koritkoidy a salbutamol ako bronchodilatátor. Presne tie isté lieky užívam už roky ja, som zaliečený astmatik, bez liekov by som to nedala, to viem bezpečne.

Dávku si na zimu postupne znižujem a to isté Sora.
Takže nie, fakt neverím na liečivú silu kvasníc a naklíčeného jačmeňa u astmatického koňa, nemám ani dôvod to skúšať, keď viem, že základ je aj tak manažment a bronchodilatanciá a kortikoidy, ktorých dávka sa dá krásne modulovať.

Ale aj mi chýba skúsenosť, možno ak by som ju mala a vedela vylúčiť všetky možné premenné, ktoré by viedli k zlepšeniu stavu, bolo by to iné.

10.12.2019 18:37
Dep

XXX.XXX.233.140

Pokud se změní prostředí dá se opravdu hodně změnit. Jednou se ke mně dostala opravdu, ale opravdu silně dušná kobyla. A ještě tlustá. Bylo to v létě. Ale přes den chodila do stáje, kvůli vedru. Abych zbytečně nezatěžovala srdíčko. Místo sena dostávala senáž a když nebyla, tak fakt mokrý seno. Bylinkové musli, pak nějakou tinkturu z borovice (myslím) kapalo se to do žrádla. A právě ještě vetka doporučila ten klíčený ječmen. Kobylka nebyla moje, byla na ustájení a s paní majitelkou to bylo docela složitý, moc nechtěla za koby utrácet. Kobyla byla předtím než šla ke mně na kortíkách. Ale pak právě kvůli penězům je majitelka přestala kupovat.Takže jsem pro ni hledala levné řešení, které ji mohu zajistit já. A výsledky byly úžasný. Když si jí byla asi po 2 měsících veterinářka poslechnout ( léčila ji už déle, v předchozím ustájení), bylo mi řečeno, že předtím bylo slyšet chrchle na plicích, nebyl čistý poslech. A v tu dobu, kdy ta kobyla u mně byla, začal být poslech čistý. Odlehňovala se. Jistě pomohla změna prostředí, ale podle mně měl účinek i ten ječmen a i ta borovice. Nakonec byla kobyla odvezena pryč, jak dopadla dále, už nevím.

Což samozřejmě není pro nikoho návod, že stačí naklíčit kilo ječmene, dát deset kapek tinktury a kůň se zázračně uzdraví. Ale fakt jsem nechtěla věřit tomu, že silně dušný kůň, který by měl pokračovat v kortikoidech se z toho může vylízat díky babským radám. Když jí vetka poslouchala, nechtěla tomu věřit. Stejně tak jako já :D. Takže možný je fakt všechno.

10.12.2019 18:44
Horsana

XXX.XXX.40.140

Dep a nezlepšila sa náhodou keď prišla zima?
Lebo aj Sora sa spontánne zlepšuje, ale pripisujem to jedine ustajneniu s padokom a tomu, že sa ochladilo a že keďže má deku, môže byť vonku kedy chce.

A zároveň s ochladením som jej začala pridávať zmes miaganého ovsa a jačmeňa, ale tým to asi nebude, to zlepšenie :)

10.12.2019 19:05
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No právě, že je to u dýchavičnosti také hodně variabilní s vlivy počasí, ustájení.... Prostě když nemáte ani přesně zjištěno proč se tam ten zánět dělá, může pomoci lecos. Fakt je, že dusit se je hnus (taky sama kortikoidy inhaluji - potřebnému koni bych je neodepřela).
Jenže prostě když je něco tak levný prostředek, proč ho nevyzkoušet? Jenom proto, že nemá žádné vědecké podklady proč by měl fungovat? Zvláště když jsou svědectví, že to pomohlo ve změně k lepšímu...
Je to prostě hodně rozporuplné. Každý musí zjistit sám. ALE cestou ke zjištění by neměl nechat koně trpět.

10.12.2019 19:25
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota a ako si dávala ten jačmeň klíčiť,

Mám ho veľa, experimentovať môžem neobmedzene :)

10.12.2019 20:11
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Horsana napsal(a):
Pipilota a ako si dávala ten jačmeň klíčiť,

Mám ho veľa, experimentovať môžem neobmedzene :)

Normálně do kyblíku tak 1/3 až 1/2 pěkného ječmene (ne laciný odpad ze sladovny co propadl sítem), propláchnout vodou aby tam nebylo moc prachu. Pak zalít vodou a nechat cca 12 hodin být. Slít a dát někam do tak akorát teploty - předsíň, kotelna, chodba. Teď v zimě to nenechat namrznout, zas ale vedle radiátoru to může kvasit (jaro, léto, podzim je to normálně venku). Každý den je potřeba to propláchnout čistou vodou (doporučuji vlažnou v zájmu vlastního zdraví) a trochu prohrábnout - dole to bývá v mokru a nahoře oschlé. Hned druhý den je vidět jak ve špičce zrna praskají obaly a dere se ven klíček, další dny jak přibývají klíčky nabývá objem. Protože jsou klíčky jemné nabírám to rukou a je to vlastně takový odhad množství - ruka s rozevřenými prsty a někdy i přidat. Jak je to hodně naklíčené je to více o tom klíčku než o zrnu. Krmím od druhého dne do cca pátého. Ono to i klíčí podle teploty prostředí. Hlavně očichávat aby tam nebylo to kvašení nebo plíseň. Ale když se vyplachuje a nejsou vedra, nebývá s tím potíž.
No a k tomu B vitaminu - tvoří se v tlustém střevu u zdravého koně se zdravým osazením mikroby - jenže co když je tam nedostatečné vstřebávání a využívání... Něco jako potíže s C vitamínem u starých koní. (to už fakt jen tak vařím z vody)

10.12.2019 20:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jačmeň mám, naklíčiť ho dokážem, ale ako už som spomínala vyššie, je zima, obdobie roku pre astmatického koňa ideálne, žiadne alergény z kvitnúcich rastlín, chladný vzduch, kobyla má 24/7 prístup do padoku, kortikoidy znižujeme aj tak, v podstate nekašle, je živá, čulá, na kašiach, hoci seno má a teraz ho ani nemočíme, lebo mrzlo a väčšinu má umiestneného mimo boxu.
Senáž čo prišla nemám odvahu kŕmiť, je to čistá lucerka, žerie ju, ale je divná...tá senáž, je pre mäsový dobytok.

Ale naklíčiť to skúsim, uvidíme, či to madam bude šmakovať, vďaka za recept :)

10.12.2019 20:36
Dep

XXX.XXX.233.140

Horsana napsal(a):
Dep a nezlepšila sa náhodou keď prišla zima?
Lebo aj Sora sa spontánne zlepšuje, ale pripisujem to jedine ustajneniu s padokom a tomu, že sa ochladilo a že keďže má deku, môže byť vonku kedy chce.

A zároveň s ochladením som jej začala pridávať zmes miaganého ovsa a jačmeňa, ale tým to asi nebude, to zlepšenie :)

Nene kobyla přišla někdy na jaře a odcházela asi koncem srpna.

10.12.2019 20:39
Horsana

XXX.XXX.40.140

Dep - skúsim, zreferujem :)

10.12.2019 20:49
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Tak určitě hodnotit příkrm klíčeným ječmenem až po půl roce. Vlastně je teď ideální čas začít s novým rokem s pokusem. Prostě až s jarem a spíše s létem uvidíte jestli to pomohlo... (je s tím práce, ale ne zas až tak moc aby to bylo neproveditelné)

10.12.2019 20:50
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Jo a jedna kobyla se nám vždy zhoršila v zimních mlhách, asi reagovala na smogovou situaci. Fakt hodně proměnných...

10.12.2019 21:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

Pipilota napsal(a):
Tak určitě hodnotit příkrm klíčeným ječmenem až po půl roce. Vlastně je teď ideální čas začít s novým rokem s pokusem. Prostě až s jarem a spíše s létem uvidíte jestli to pomohlo... (je s tím práce, ale ne zas až tak moc aby to bylo neproveditelné)

Ja jej pripravujem krmivo sama, no problem.

10.12.2019 22:37

"dušní koně" zmírnění zánětlivé reakce 3 omega kyselinami...rybí tuk...

ten ječmen.....imunitní odpověď?

11.12.2019 09:06
Horsana

XXX.XXX.51.17

Imunitná odpoveď po pol roku...no, neviem, tam je veľa premenných.
Ono sa toto všetko dá zmerať, ale obvykle ani klinické zlepšenie nevedie k redukcii neutrofilov v BAL, to je stará známa vec.

Ale koňovi je to jedno, myslím že ide o to, aby sa proste nedusil a mohol si spokojne žiť.

DotazbezPC

11.12.2019 12:10
DotazbezPC

XXX.XXX.68.175

https://ker.com/equinews/omega-3s-benefit-horses-respiratory-conditions/

Omega 3 a jejich protizánětlivý efekt je známý, omega 6 a prozánětlivý také, akorát DHA a EPA jsou často v rostlinách ve formě prekurzoru ALA, nevíte, jak je to u koní s tou přeměnou? U lidí je mizerná (kdysi jsem si to počítala) , ale u býložravce nevím. Záleží i u koní na poměru omega 3 ku omega 6, netušíte? Vím, že u lidí vyložený nadbytek omega 3 také není úplně OK.

11.12.2019 21:58

Proto jsem psala rybí olej, tam už je přímo DHA a EPA...(ještě řasy a mořské řasy ) https://www.dromy.cz/imunitni-system--traveni/dromy-dha-4-horses/
Tady píšou , že savci to moc neumí a poměr u koní není stanoven,ale nějaký stanovený poměr by se měl dodržovat
https://ker.com/equinews/fish-oils-and-omega-3s-source-matters/

11.12.2019 22:33
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Proto jsem psala rybí olej, tam už je přímo DHA a EPA...(ještě řasy a mořské řasy ) https://www.dromy.cz/imunitni-system--traveni/dromy-dha-4-horses/
Tady píšou , že savci to moc neumí a poměr u koní není stanoven,ale nějaký stanovený poměr by se měl dodržovat
https://ker.com/equinews/fish-oils-and-omega-3s-source-matters/

Taky jsem pro nás, jako pro lidi, kdysi došla ke stejnému závěru, tedy zejm. rybí olej. Kdysi jsem to počítala a abych přijala 1 nebo 2 gramy DHA plus EPA, musela bych denně do sebe dostat jeden litr konopného oleje a nebo něco přes půl litru lněného, to je prostě nereálné. Tohle v pohodě splní 80 gramů lososa a nebo 2 kapsle rybího tuku, což je sakra rozdíl.

U koně mě, přiznám se, nenapadlo podávat živočišný produkt, vůbec jsem tímhle směrem neuvažovala, díky za podnět k úvaze, zkusím si o tom něco načíst. :)

16.12.2019 00:14
19.12.2019 16:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Já vím, že jste to přebírala kvůli té kukuřici, takže jste balení asi měla doma. Jen mě zajímalo, jestli jsou na balení ty nutrienty uvedeny, protože ať hledám, jak hledám, na netu to nemají, komentář mi nejde na FB pod inzerát napsat. Ale vůbec se z toho nestřílí, nemusíte to nijak hrotit, jen jsem chtěla vědět, jestli si to náhodou nepamatujete.

Jak jsem slíbila, tak píšu. Kolegyně tedy opět koupila "Směs pro schvácené koně".
Vyfotila jsem jediný štítek, který na pytli byl. Nic víc, než co maji na stránkách.A taky jsem tam nakoukla, zda se něco nezměnilo.Nezměnilo.
Druhá fotka je jejich obrázek, jak vypadá ono krmivo. To žluté je kukuřice. Ne, že ne. Jednak není ve složení, druhak nemá co dělat ve směsi pro schvácené koně.A třetí fotka je směs,koupená vloni v červenci. Kdy jsem se tu rozhořčovala.
Vůbec tomu nerozumím.

19.12.2019 16:34
Dotaz

XXX.XXX.235.225

sisi58 napsal(a):
Jak jsem slíbila, tak píšu. Kolegyně tedy opět koupila "Směs pro schvácené koně".
Vyfotila jsem jediný štítek, který na pytli byl. Nic víc, než co maji na stránkách.A taky jsem tam nakoukla, zda se něco nezměnilo.Nezměnilo.
Druhá fotka je jejich obrázek, jak vypadá ono krmivo. To žluté je kukuřice. Ne, že ne. Jednak není ve složení, druhak nemá co dělat ve směsi pro schvácené koně.A třetí fotka je směs,koupená vloni v červenci. Kdy jsem se tu rozhořčovala.
Vůbec tomu nerozumím.

Tak to asi nebude omyl.

19.12.2019 16:54
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sisi58 napsal(a):
Vůbec tomu nerozumím.

No ty brďo!
Ještě jsem se chvilku snažila zjistit, jestli ta žlutá vločka nemůže být vločka ze žlutého hrachu. Není, na foto je vidět i zelená hrachová vločka + na druhé fotce v kyblíku je vidět celá kukuřice.

To je na "napráskání" na úřady. KVS čistě cvičně, jak zareagují, když pak někdo týrá nemocné zvíře nevhodným krmením? (nic si neslibovat, ale aby si prodejce uvědomil, že krmné směsi nemůže míchat jen tak od oka) Určitě bych napsala na ČOI - tohle nemůže splňovat normy. A nestyděla bych se napsat např. do Černých ovcí atd.
Tohle není žádné poškozování něčího podnikání. Tohle vnímám jako nevhodné krmení pro koně. Jako že potřebovali někde prodat jablečné výlisky, tak je ozdobili pár přívěšky. A aby to nebylo úplně jednostranné, dala se vojtěška.

19.12.2019 18:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
No ty brďo!
Ještě jsem se chvilku snažila zjistit, jestli ta žlutá vločka nemůže být vločka ze žlutého hrachu. Není, na foto je vidět i zelená hrachová vločka + na druhé fotce v kyblíku je vidět celá kukuřice.

To je na "napráskání" na úřady. KVS čistě cvičně, jak zareagují, když pak někdo týrá nemocné zvíře nevhodným krmením? (nic si neslibovat, ale aby si prodejce uvědomil, že krmné směsi nemůže míchat jen tak od oka) Určitě bych napsala na ČOI - tohle nemůže splňovat normy. A nestyděla bych se napsat např. do Černých ovcí atd.
Tohle není žádné poškozování něčího podnikání. Tohle vnímám jako nevhodné krmení pro koně. Jako že potřebovali někde prodat jablečné výlisky, tak je ozdobili pár přívěšky. A aby to nebylo úplně jednostranné, dala se vojtěška.

Pozor, ten nafocený kyblík je z loňska. Ale nakouknutí do včerejšího poníkova kyblíku mi tuto skutečnost potvrdilo. V sobotu vyfotím, pro srovnání.

19.12.2019 18:01
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Pipilota napsal(a):
No ty brďo!

Normy neexistují, míchat si může každý co chce, jedině že to není uvedeno ve složení.
Tak se uklidněte. Nikdo vás nenutí to kupovat,

19.12.2019 18:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zaráží mě, že je to přes rok, co jsem je na tu kukuřici upozorňovala. 12.7.2018 jsem psala email. Navíc jsem upozorňovala zájemce o tuto směs, na FB, kde ji paní z Bylinek doporučovala, že je tam kukuřice. Dle kupující prý není. A stejně tam je. A i na jejich stránkách!
Majitelce schváceného poníka jsem upozornila.
Jak kontaktovat další majitele,kteří toto koupí? Nějaký nápad?

19.12.2019 18:22
Pipilota

XXX.XXX.46.93

jahodapavel napsal(a):
Normy neexistují, míchat si může každý co chce, jedině že to není uvedeno ve složení.

Normy v krmení hosp. zvířat existují. Nejsou nijak snadné - je to doktorantské studium (tedy až vysokoškolák v oboru si může tuto specializaci dodělat). Není možné krmit HZ kde co a v kde jaké kategorii.
No a i na výrobu granulí jsou normy. Např. granulovaná vojtěška smí obsahovat jen nějaké procento jiných rostlin - tedy zaplevelené pole vojtěšky se musí zpracovat jako jetelotraviny ať už do senáže či k sušení...

Jo psi a kočky to je jiná...

19.12.2019 18:24

Sisi, na trhu je mnoho krmých směsí doporučovaných pro tlusté, schvácené a jinak metabolicky postižené koně, které nevyhovují složením. Pro vysoký obsah melasy, obilnin v podobě zrn nebo otrub apod. Odpovědnost je na každém majiteli koně, aby se vzdělával a nekupoval věci jen podle lákavých slov "vhodné pro schvácené koně", "sedlo, které padne každému koni", "výborně tlumící podsedlovka"...

19.12.2019 18:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sisi58 napsal(a):
Zaráží mě, že je to přes rok, co jsem je na tu kukuřici upozorňovala. 12.7.2018 jsem psala email. Navíc jsem upozorňovala zájemce o tuto směs, na FB, kde ji paní z Bylinek doporučovala, že je tam kukuřice. Dle kupující prý není. A stejně tam je. A i na jejich stránkách!

Jak dát vědět majitelům schvácených koní, že takové krmení nee? To tedy netuším. Ono je pohodlnější věřit hezkému nápisu na pytli. Myšlení prostě bolí. A co si budeme, většina lidí chce u koní odpočívat a ne si zatěžovat hlavu (často jsou dost unaveni z vydělávání peněz)

Jedině se obrátit na ty úřady. Ale vezměte si co se nadělalo okolo granulí pro psy a kočky - kdo jen trochu chápe musí vědět, že to co je psáno na prvním místě má největší % podíl v pytli... A běžně v obchoďáku je jen jeden masový výrobek, ostatní mají na prvním místě obiloviny. V takové společnosti je osvěta těžká (vidím to i ve své rodině).

19.12.2019 19:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):

Však jsem koupila jen 1 pytel a po zjištění, co obsahuje to sežrala kobyla ČT. Dávat kukuřici schvácenému koni by mělo být klasifikováno jako týrání.

19.12.2019 19:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sisi, na trhu je mnoho krmých směsí doporučovaných pro tlusté, schvácené a jinak metabolicky postižené koně, které nevyhovují složením. Pro vysoký obsah melasy, obilnin v podobě zrn nebo otrub apod. Odpovědnost je na každém majiteli koně, aby se vzdělával a nekupoval věci jen podle lákavých slov "vhodné pro schvácené koně", "sedlo, které padne každému koni", "výborně tlumící podsedlovka"...

Je to tak,ale stejně se mi to nelíbí. Začne to kukuřicí pro poníky a skončí jedem v mléce pro děti, jako v Číně.
Zlotřilost se má potlačovat v zárodku. A na zlotřilce poukazovat. Obzvláště teď je to možné, když jsou sociální sítě.
Na "psech" se o špatných granulích píše bez servítků, proč ne na "koních"?

19.12.2019 19:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pipilota napsal(a):
Jak dát vědět majitelům schvácených koní, že takové krmení nee? To tedy netuším. Ono je pohodlnější věřit hezkému nápisu na pytli. Myšlení prostě bolí. A co si budeme, většina lidí chce u koní odpočívat a ne si zatěžovat hlavu (často jsou dost unaveni z vydělávání peněz)

Jedině se obrátit na ty úřady. Ale vezměte si co se nadělalo okolo granulí pro psy a kočky - kdo jen trochu chápe musí vědět, že to co je psáno na prvním místě má největší % podíl v pytli... A běžně v obchoďáku je jen jeden masový výrobek, ostatní mají na prvním místě obiloviny. V takové společnosti je osvěta těžká (vidím to i ve své rodině).

Máte pravdu. Bohužel.

19.12.2019 19:46
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Pipilota napsal(a):
Normy v krmení hosp. zvířat existují. Nejsou nijak snadné - je to doktorantské studium (tedy až vysokoškolák v oboru si může tuto specializaci dodělat). Není možné krmit HZ kde co a v kde jaké kategorii.
No a i na výrobu granulí jsou normy. Např. granulovaná vojtěška smí obsahovat jen nějaké procento jiných rostlin - tedy zaplevelené pole vojtěšky se musí zpracovat jako jetelotraviny ať už do senáže či k sušení...

Jo psi a kočky to je jiná...

Probuďte se.

19.12.2019 21:20
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Podle mě je to na ČOI - klamání spotřebitele. I když si přečtete složení, kukuřice tam prostě uvedená není. Není tam ani napsáno, že může obsahovat stopy kukuřice, myslím, že producentka je v tomto prohrávající.

20.12.2019 07:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Podle mě je to na ČOI - klamání spotřebitele. I když si přečtete složení, kukuřice tam prostě uvedená není. Není tam ani napsáno, že může obsahovat stopy kukuřice, myslím, že producentka je v tomto prohrávající.

Souhlasím.

20.12.2019 07:30

sisi58 napsal(a):
Souhlasím.

Já taky - klamání spotřebitele.

20.12.2019 12:55
evcusik

XXX.XXX.150.9

Složení si výrobce nemůže cucat ze zadku. Prostě má odpovídat co v pytli je (a v daném pořadí). Tkaže z tohoto pohledu, jste v právu a máte-li energii a chuť řešte :)

Že je pak převeliká skupina, která čte jen přední etiku, kde si vymyslí výrobce pohádku o jednorožcovi je věc druhá, se kterou asi hýbat nejde. To už je fakt o přemýšlení jednotlivců a podrobení výrobku kritice (nejen krmiva, ale všeho kolem co kupujeme a je směsí...vlastně i služby by měli podléhat jisté kritice při rozhodování :)).

20.12.2019 17:57
Dep

XXX.XXX.233.140

Já tedy osobne mám v tohle krmení opravdu nedůvěru. A divím se, že si to někdo koupí. Vždycky si říkám, že krmení mohu míchat taky a prodávat.
Nevím jestli je paní vyzivarka. Ale nikde vyzivarske vzdělání neuvádí. A pochybuji, že je krmivo schopné pokrýt živiny a že složení má hlavu a patu.

22.12.2019 12:27
RýšaW

XXX.XXX.201.202

Mě asi nejvíc nadzvedlo to, když jsem (před docela dlouhou dobou) slyšela ve zprávách to, že někdo vysypal ke koním do ohrady hromadu mrkví se zapíchanými hřebíky, a několik jich prej na to i zemřelo. 😫 To me nadzvedlo tak že jsem doma nadávala jak šílená a se svojí kamarádkou jsem si o tom psala a mluvila ještě několik dní. Proč to ty lidi dělají?! To je to jako baví? Nebo co jim ty koně udělali? Já to nechápu...🙇

22.12.2019 15:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

sisi58 napsal(a):

Takže fotka včera vyfoceného krmení.
Kukuřice je vidět. Celá a pak jsou tam vločky kukuřice, to kulaté,placaté.
Zkusím znovu napsat email.
Proč tam ty vločky jsou, proč je mají i v ilustračním fotu, když ji nemají ve složení. Proč jsou na stránkách a etiketě pytle s krmivem, jinak řazeny jednotlivé složky.
Ví Bůh, zda se se mnou bude někdo bavit, když jsou Vánoce.

22.12.2019 17:16

RýšaW napsal(a):
Mě asi nejvíc nadzvedlo to, když jsem (před docela dlouhou dobou) slyšela ve zprávách to, že někdo vysypal ke koním do ohrady hromadu mrkví se zapíchanými hřebíky, a několik jich prej na to i zemřelo. 😫 To me nadzvedlo tak že jsem doma nadávala jak šílená a se svojí kamarádkou jsem si o tom psala a mluvila ještě několik dní. Proč to ty lidi dělají?! To je to jako baví? Nebo co jim ty koně udělali? Já to nechápu...🙇

....kráva by to sežrala, ale u koně si nejsem jistá....rozdíl v příjmu krmiva....

22.12.2019 17:33
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

....kráva by to sežrala, ale u koně si nejsem jistá....rozdíl v příjmu krmiva....

sisi by to do huby nevzala.

22.12.2019 17:50
Dotaz

XXX.XXX.235.225

sisi58 napsal(a):
Takže fotka včera vyfoceného krmení.
Kukuřice je vidět. Celá a pak jsou tam vločky kukuřice, to kulaté,placaté.
Zkusím znovu napsat email.
Proč tam ty vločky jsou, proč je mají i v ilustračním fotu, když ji nemají ve složení. Proč jsou na stránkách a etiketě pytle s krmivem, jinak řazeny jednotlivé složky.
Ví Bůh, zda se se mnou bude někdo bavit, když jsou Vánoce.

Myslíte, že má smysl na to tu paní upozorňovat? Bylo jí to jedno i před rokem. Jestli na to máte nervy, podala bych rovnou podnět na tu ČOI. Tamto aspoň bude mít smysl.

22.12.2019 20:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
sisi by to do huby nevzala.

Já nevezmu mrkev a vy neberte do huby mě. Běžte dělat něco užitečného. Uvidíte, že vám bude, po dobře vykonané práci, lépe na duši. Nebudete tak zapšklý.

22.12.2019 20:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Myslíte, že má smysl na to tu paní upozorňovat? Bylo jí to jedno i před rokem. Jestli na to máte nervy, podala bych rovnou podnět na tu ČOI. Tamto aspoň bude mít smysl.

Napíšu jí. A když se neozve, zkusím, co na to ČOI.
Moc dobře vím, jaký je to boj, udržet schváceného koně v pořádku. A aby mi to pak nějaký ignorant sabotoval a ještě si za to nechal platit?!

22.12.2019 20:32
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Udavačská povaha některých se tu projevuje. Jediná chyba výrobce je, že na obalu není uvedená kukuřice. Když se vám složení nelíbí tak to nekupujte.Dnes si každý blbec myslí, ze když koupí nějaké drahé krmivo, že dělá koni dobře, ale je to jen proto aby se mohl před ostatními vychloubat a aby nemusel nic dělat.

22.12.2019 20:35

jahodapavel napsal(a):
Udavačská povaha některých se tu projevuje. Jediná chyba výrobce je, že na obalu není uvedená kukuřice. Když se vám složení nelíbí tak to nekupujte.Dnes si každý blbec myslí, ze když koupí nějaké drahé krmivo, že dělá koni dobře, ale je to jen proto aby se mohl před ostatními vychloubat a aby nemusel nic dělat.

Běžte si dát svařáka, užijte si Vánoce a neřešte takhle nešťastně, kdo vám kdy šlápl na kuří oko, svět vám bude připadat veselejší.

22.12.2019 21:10
lenacia

XXX.XXX.168.82

jahodapavel napsal(a):

uvědomte si, že důvod, proč se udává složení je pro to, aby lidé věděli co tam je.... Kukuřice je prostě pro schvácené koně nevhodná, a zatímco někomu se složení líbit nemusí dalšímu se líbit může protože netuší že je tam kukuřice...
Jak by bylo vám kdyby vaše dítě bylo na něco alergické, šlo si něco koupit k jídlu nebo k pití, přečetlo si složení, kde se alergen nevyskytoval, ale ve skutečnosti tam byl....
Takže až by vaš dítě oteklo a dusilo se, protože někdo neuvedl kompletní sloení, také byste to nenahlásil?

22.12.2019 21:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Běžte si dát svařáka, užijte si Vánoce a neřešte takhle nešťastně, kdo vám kdy šlápl na kuří oko, svět vám bude připadat veselejší.

Velmi dobře!

22.12.2019 22:05
Arbora

XXX.XXX.97.7

jahodapavel napsal(a):

Takže ak niekto bude ponúkať jedlo pre diabetikov ako “bez” cukru, ale jedlo bude cukor obsahovať, navyše nebude uvedený v zložení, tak to bude v Poriadku a blbec bude ten, čo to jedlo kúpi?

22.12.2019 22:37
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Až na to, že těch pár zrnek kukuřice nikomu neuškodí

Zlata557

22.12.2019 22:54
Zlata557

XXX.XXX.23.2

Ke konským bylinkám jsem se vyjádřila a pravdou je že už i to chování je divné. Prodejce/zákazník je pro ně asi sprosté slovo a už bych od nich nebrala nic. A mám za to že tu směs co tu dávala Sisi jsem tak asi měla ale už si nepamatuji. Bralo se pro Zlatku, valacha ale u Soničky si nejsem jistá protože jsme měli krmivo z kliniky. Nepamatuji se kdy přesně jsem to kupovala ale muselo to být v době kdy se mi vracela malá z kliniky. Zkusím dohledat. Brala jsem pouze jednou na podruhé komunikace hrůza na domluvený kontakt ani sms hele vole trhni si nemám na tebe čas. Tak jsem objednávku rušila.

Někdo mi doporučoval i krmivo Subli ale zarazilo mě že u krmiva není uvedeno složení :-( a ani na telefonát mi nebylo poskytnuto s ujištěním že krmivo pro koně s požadavky jaký mám mají k dispozici. Už to odrazuje. Po dohodě se Slonem beru krmivo co mi bylo schválené jako vhodné.

Nicméně pane Jahodo faktem je že složení má být uvedeno pravdivě jinak je to prostě klamání spotřebitele. Jsou koně s omezením na nějaké složky a je to určitě z dobrého důvodu.

Jediné co bych z konských bylinek odebrala pouze čisté bylinky jako Řapík, Heřmánek měsíček a podobný dali by se i řízky ale jejich míchané směsi asi nebrat když není ani to složení praavdivé

22.12.2019 23:13
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

však jsem to psal, že to je je jediná chyba prodejce.

Zlata557

22.12.2019 23:20
Zlata557

XXX.XXX.23.2

jahodapavel napsal(a):

Není to jediná chyba. Kde je tím pádem důvěryhodnost a co chování k zákazníkovi? Když sháníte krmivo a máte objednávku s tím že se potřebujete o krmivu poradit vám paní slíbí že se spojíte po víkendu a pak vám telefon nezvedne ani neodpoví na sms po celé 3-4 dny tak je to trochu sprosté nechala si naposlat fotky přes FCB kopyt atd.... a ani po půl roce si je nezobrazila. Ani dodnes nedpověděla na imail nebo nějaký telefonát? No paní to má těžce v prd***eli.

Chování opravdu na pár facek a ted ještě lživé složení krmiva. Divím se že to lidi kupují

22.12.2019 23:33
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jahodapavel napsal(a):

Může jich být víc, na její příspěvky a reklamy, které na FB umisťuje, se nedá reagovat, takže se těžko lidi dozvědí pravdu. Navíc vědomě prostě klame, byla na kukuřici upozorněna před rokem, takže se prostě dopouští podvodu dál. Ona kdyby totiž na to balení napsala, že to může obsahovat stopy kukuřice, lidi to pro schváceného koně nekoupí, toho si je moc dobře vědoma, proto to tam nemá uvedeno.

Zlata557

22.12.2019 23:54
Zlata557

XXX.XXX.23.2

Dotaz napsal(a):
Může jich být víc, na její příspěvky a reklamy, které na FB umisťuje, se nedá reagovat, takže se těžko lidi dozvědí pravdu. Navíc vědomě prostě klame, byla na kukuřici upozorněna před rokem, takže se prostě dopouští podvodu dál. Ona kdyby totiž na to balení napsala, že to může obsahovat stopy kukuřice, lidi to pro schváceného koně nekoupí, toho si je moc dobře vědoma, proto to tam nemá uvedeno.

Přesně tak vždyt může takto poškodit zdraví toho daného koně. Nehledě na to že míchají další krmení se zaměřením třeba pro hříbata, dušný atd....

Když se podívám třeba pro klisny a hříbata tak tam máte hned na druhém místě pšeničné otruby je tam i kukuřice. A pokud jsem pochytila dobře tak první 3 místa ve složení jsou dost zásadní. Otázka zní co tam ve složení není třeba vypsané. Už to že to ve složení na krmivu není u jednoho druhu vás vede k pochybnostem co dalšího je v jiných. Tohle je klamání a může i vážně ublížit. Čisté bylinky bych vzala ale řadu z nich si člověk nasuší doma

Kopírováno: Nejedná se o hotové granule, ale o smíchané čerstvé ingredience. Není vysoce energetická, ale zajišťuje veškerý přísun vitamínů a minerálů.

Složení: vojtěška, pšeničné otruby, jablečné výlisky, kukuřičné vločky, slunečnice, ječmenné vločky, extrudované lněné semínko, hrachové vločky, ovesné vločky, bylinky (fenykl, kmín, máta)

Doporučená denní dávka u dospělých koní: 1,5 - 2kg

Doporučená denní dávka u hříbat do 6měs.: 0,5kg

Doporučená denní dávka u odstávčat: 0,5 - 1,5kg

U mladých koní od 1 roku věku doporučujeme dávku jako u dospělého koně.

23.12.2019 00:30
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

kdybyste nebyly tak naivní ! Tisíce let se v našich podmínkách krmily kvalitnám senem, mačkaným ovsem (někdy se přidával ječmen), v zime se oves napařoval plus kusová sůl. Koně pracovali stejně, ne-li více. Dnes se do koní perou věci, které rostou na druhém konci světa, GMO plodiny atd. Za posledních 20 se metabolismus nemohl změnit. Něco jiného jsou plemena vyšlechtěná v jiných podmínkách.
Stejně tak tady panují názory na léčbu schvácení, jejichž šiřitelé by zasluhovali pár klackem.

23.12.2019 00:45
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jahodapavel napsal(a):
kdybyste nebyly tak naivní ! Tisíce let se v našich podmínkách krmily kvalitnám senem, mačkaným ovsem (někdy se přidával ječmen), v zime se oves napařoval plus kusová sůl. Koně pracovali stejně, ne-li více. Dnes se do koní perou věci, které rostou na druhém konci světa, GMO plodiny atd. Za posledních 20 se metabolismus nemohl změnit. Něco jiného jsou plemena vyšlechtěná v jiných podmínkách.
Stejně tak tady panují názory na léčbu schvácení, jejichž šiřitelé by zasluhovali pár klackem.

A o jaké názory konkrétně tedy jde?

23.12.2019 00:59
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jen pro zajímavost, co je psáno na ČOI.

Co když zboží nemá deklarované vlastnosti?
Podnikatel má povinnost vás řádně informovat o vlastnostech zboží, které nabízí. Pokud to nesplní, porušuje tím zákon. V případě závažného porušení této povinnosti se podnikatel může dopustit nekalé praktiky, za což mu hrozí přísnější postih. To by nastalo v případě, kdy by nesprávná informace mohla ovlivnit vaše rozhodnutí o tom, zda si věc koupíte. Například kdyby podnikatel uvedl, že věc, kterou nabízí, je z pravé kůže, ale ve skutečnosti by byla zčásti pouze z koženky.

Krom toho, že by mohla být podnikateli v takové situaci uložena pokuta, můžete zakoupené zboží, pokud nemá uváděné vlastnosti, reklamovat. V případě, kdy podnikatel nebude schopen v rámci reklamace dodat zboží odpovídajících vlastností, tak se můžete dožadovat i vrácení peněz.

Kde je to upraveno: § 5, § 5a, § 9, § 24 odst. 1 písm. a) zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele; § 2161 a § 2169 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník

Krmiva
Dozor v oblasti krmiv pro zvířata vykonává zejména Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Kde je to upraveno: § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 147/2002 Sb., o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském

23.12.2019 01:16
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

byla jste někdy u kontroly ?

23.12.2019 01:20
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jahodapavel napsal(a):
byla jste někdy u kontroly ?

U kontroly čeho? A s jakými názory tedy nesouhlasíte?

23.12.2019 06:08
lenacia

XXX.XXX.168.82

Prosím jak se před tisíci lety napařovalo seno 🤔🤔.
Uvědomte si zase vy, že dnes koně oproti těm před lety, žijí o mnoho déle. A jsou jezdecky využitelní o mnoho déle. Výjimkou teda buď nám Bucephalos, který dle zápisů žil 30 let. Ale bůhví jak to bylo, možná to byl kůň alá Zaklínačova Klepna, tedy stejná barva, stejné jméno, jiný kůň.
V základním krmivu se až tolik nezměnilo, pouze se změnila technika, tedy že se vojtěška granuluje.
A že se přidávají různé byliny, sušená jablka či zelenina taky není moderní novinka a lidé normálně tyhle věci ke krmení přidávali...
Taky očividně už za starého Egypta krmilo, na laktózu intolerantní kočky mlékem.
Tyhle řeči o tom že kdysi se krmilo jen to a to mi připomínají lesany co vyprávějí že očkování není potřeba protože kdysi taky nebylo.
GMO plodiny se strašně démonizují, a přitom dnes nesmíte nic co není GMO. GMO potravina není špatná potravina naopak, taková potravina je třeba upravena tak, aby nepotřebovala tolik vody, aby měla větší výnosy, vyšší výživové hodnoty, aby byla odolnější vůči plísním, a tím pádem by se nemusely tyto plodiny tolik stříkat insekticidy a pesticidy... Jednoduše řečeno, je to jen další forma zušlechťování plodin.... Jediný problém který v tom je, je ten že má na GMO Monsanto monopol.

Ale říkat, že dnes se koně krmí jídlem že zahraničí je až směšně pokrytecké, ve chvíli kdy se tady žere rejže z Číny.

23.12.2019 07:56
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

lenacia napsal(a):
Prosím jak se před tisíci lety napařovalo seno 🤔🤔.
Uvědomte si zase vy, že dnes koně oproti těm před lety, žijí o mnoho déle. A jsou jezdecky využitelní o mnoho déle. Výjimkou teda buď nám Bucephalos, který dle zápisů žil 30 let. Ale bůhví jak to bylo, možná to byl kůň alá Zaklínačova Klepna, tedy stejná barva, stejné jméno, jiný kůň.
V základním krmivu se až tolik nezměnilo, pouze se změnila technika, tedy že se vojtěška granuluje.
A že se přidávají různé byliny, sušená jablka či zelenina taky není moderní novinka a lidé normálně tyhle věci ke krmení přidávali...
Taky očividně už za starého Egypta krmilo, na laktózu intolerantní kočky mlékem.
Tyhle řeči o tom že kdysi se krmilo jen to a to mi připomínají lesany co vyprávějí že očkování není potřeba protože kdysi taky nebylo.
GMO plodiny se strašně démonizují, a přitom dnes nesmíte nic co není GMO. GMO potravina není špatná potravina naopak, taková potravina je třeba upravena tak, aby nepotřebovala tolik vody, aby měla větší výnosy, vyšší výživové hodnoty, aby byla odolnější vůči plísním, a tím pádem by se nemusely tyto plodiny tolik stříkat insekticidy a pesticidy... Jednoduše řečeno, je to jen další forma zušlechťování plodin.... Jediný problém který v tom je, je ten že má na GMO Monsanto monopol.

Ale říkat, že dnes se koně krmí jídlem že zahraničí je až směšně pokrytecké, ve chvíli kdy se tady žere rejže z Číny.

Vidím, dnes o zdravého koně pomalu ani nezakopnete, To je samý ostropestřec, msm, atd. A to že koně žijí déle je váš názor. Nebylo kam odložit koně, tak pokud neposkytoval uřitek šel na jatka. Ony ty útulky pro staré koně kolikrát jsou týrání.
A GMO - nikdo neví co to udělá za x generací.

23.12.2019 08:17
lenacia

XXX.XXX.173.31

jahodapavel napsal(a):
Vidím, dnes o zdravého koně pomalu ani nezakopnete, To je samý ostropestřec, msm, atd. A to že koně žijí déle je váš názor. Nebylo kam odložit koně, tak pokud neposkytoval uřitek šel na jatka. Ony ty útulky pro staré koně kolikrát jsou týrání.
A GMO - nikdo neví co to udělá za x generací.

A jak víte že kdysi zdraví byli? Protože se nedávalo MSM? No ne no, protože žádný MSM nebylo, nebyly rentgeny, nebyli veterináři, nebyly léky nebylo nic.
Útulky pro staré koně a člověk co svému koni zařídí důchod sou dvě odlišné věci... Třeba u nás se z hribarny udělal důchoďák a koně se tu mají dobře. Vše je o lidech.
Dřív byl kůň komodita, dopravní prostředek, a pomocník při orání polí. Kulhal? Musel rozchodit. Nerozchodil šel na maso.
Ale dnes je plno problémů léčitelných, plno dobrých (i špatných bohužel) veterinářů. Více se dbá na welfare zvířat.
Tyhle, s prominutím, kecy jak kdysi tohle a tamto jsou dosti zavádějící když studie říkají naprostý opak.
A GMO s neudělá vůbec nic, nemá co udělat. Ty potraviny nemají žádnou magickou schopnost měnit lidem DNA.

23.12.2019 09:09

Sissi, děkuji za přání a také přeji pohodové Vánoce a jen vše dobré v nadcházejícím roce vám i koníkům.

23.12.2019 09:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):

Tady nejde o to, zda uškodí. Vlastně taky.
Jde tu o princip. Žrádlo pro schváceného koně NESMÍ obsahovat kukuřici, mimo milion dalších věcí.
Tak tam prostě NESMÍ být, kdyby čert na žebráku jezdil!
Navíc se paní prezentuje jako člověk, jehož krmivo vyřeší každý koňský problém. Od podlomů až po zuby.
Tu kukuřici jsem řešila loňské léto. Paní dělala mrtvého brouka. Já to nekupuji,ale stájová kolegyně zakoupila pytel pro svého těžce schváceného poníka, u kterého stačí jedna dietetická chyba a nejspíš bude po něm.
Nemusí mě zajímat, co kdo svému koni krmí. Ale není mi lhostejné, jak je poníčkovi.

Neregistrovaný uživatel

23.12.2019 10:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Zlata557 napsal(a):
Není to jediná chyba. Kde je tím pádem důvěryhodnost a co chování k zákazníkovi? Když sháníte krmivo a máte objednávku s tím že se potřebujete o krmivu poradit vám paní slíbí že se spojíte po víkendu a pak vám telefon nezvedne ani neodpoví na sms po celé 3-4 dny tak je to trochu sprosté nechala si naposlat fotky přes FCB kopyt atd.... a ani po půl roce si je nezobrazila. Ani dodnes nedpověděla na imail nebo nějaký telefonát? No paní to má těžce v prd***eli.

Chování opravdu na pár facek a ted ještě lživé složení krmiva. Divím se že to lidi kupují

Nepřipomíná mi to někoho.... 🤫

23.12.2019 10:39
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):
Tady nejde o to, zda uškodí. Vlastně taky.
Jde tu o princip. Žrádlo pro schváceného koně NESMÍ obsahovat kukuřici, mimo milion dalších věcí.
Tak tam prostě NESMÍ být, kdyby čert na žebráku jezdil!
Navíc se paní prezentuje jako člověk, jehož krmivo vyřeší každý koňský problém. Od podlomů až po zuby.
Tu kukuřici jsem řešila loňské léto. Paní dělala mrtvého brouka. Já to nekupuji,ale stájová kolegyně zakoupila pytel pro svého těžce schváceného poníka, u kterého stačí jedna dietetická chyba a nejspíš bude po něm.
Nemusí mě zajímat, co kdo svému koni krmí. Ale není mi lhostejné, jak je poníčkovi.

No nevím, který blbec dává schvácenému ponclovi jádro. A nechte si tu ty nesmysly pro sebe a neblbněte tu lidem hlavu. TO SE NESMÍ DĚLAT. Nenesete žádnou odpovědnost za své stupidní rady.
Dříve než tu začnete tak fundovaně radit, tak si něco o tom přečtěte, nebo poproste někoho kdo část umí. Měla byste si změnit jmÉno na Brouk PYTLÍK, taky všechno zná a všude byl.

23.12.2019 10:44
Arbora

XXX.XXX.97.7

jahodapavel napsal(a):

takže ak by niekto riedil benzín, ale riedil by ho “iba trochu”, je to v pohode, lebo veď to predsa nikomu neušodí. a aké množstvo je zanedbateľné a koľko už može spotrebiteľa znepokojiť?

23.12.2019 11:10
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Arbora napsal(a):
takže ak by niekto riedil benzín, ale riedil by ho “iba trochu”, je to v pohode, lebo veď to predsa nikomu neušodí. a aké množstvo je zanedbateľné a koľko už može spotrebiteľa znepokojiť?

Kontroly ÚKZUS chodí pravidelně, bez předchozího upozorněná. Nemyslím si, že kdyby ve výrobně zjistili něco špatně, nechali by to bez povšimnutí. Spíše si myslám, že tu jde o snahu někoho úmyslně poškodit, nebo směs byla skladována v nádobě od jiné směsi. Připadá mi nelogické nahrazovat levnější surovinu dražší.
Tudíž ne vodou, ale leteckým benzinem.

23.12.2019 11:39
evcusik

XXX.XXX.150.9

jahodapavel napsal(a):
Kontroly ÚKZUS chodí pravidelně, bez předchozího upozorněná. Nemyslím si, že kdyby ve výrobně zjistili něco špatně, nechali by to bez povšimnutí. Spíše si myslám, že tu jde o snahu někoho úmyslně poškodit, nebo směs byla skladována v nádobě od jiné směsi. Připadá mi nelogické nahrazovat levnější surovinu dražší.
Tudíž ne vodou, ale leteckým benzinem.

Ježiš, tak to přiznejte že jste na paní napojený a potřebujete ji chránit :D

23.12.2019 11:53
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

evcusik napsal(a):
Ježiš, tak to přiznejte že jste na paní napojený a potřebujete ji chránit :D

Ale vůbec ne, koně nemám. Ale fascinuje mne jak se tady kvůli 15 zrnkům kukuřice podává div ne trestní oznámení. Když se mi zboží nelíbí, tak ho reklamuji a už od něj nic neberu.

23.12.2019 11:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
Ale vůbec ne, koně nemám. Ale fascinuje mne jak se tady kvůli 15 zrnkům kukuřice podává div ne trestní oznámení. Když se mi zboží nelíbí, tak ho reklamuji a už od něj nic neberu.

Reklamovala jsem a neberu.

23.12.2019 12:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
No nevím, který blbec dává schvácenému ponclovi jádro. A nechte si tu ty nesmysly pro sebe a neblbněte tu lidem hlavu. TO SE NESMÍ DĚLAT. Nenesete žádnou odpovědnost za své stupidní rady.
Dříve než tu začnete tak fundovaně radit, tak si něco o tom přečtěte, nebo poproste někoho kdo část umí. Měla byste si změnit jmÉno na Brouk PYTLÍK, taky všechno zná a všude byl.

Jsem ochotna vzít plnou zodpovědnost,za své rady.
O schvácených koních se informuji cca 10 let, stejnou dobu řeším s lidmi, co ví a umí. Což vy rozhodně nejste.
Není se vlastně čemu divit, když lidé neznalí, uškodí svému zvířeti, když člověk/veterinář, který by měl radit erudovaně, napíše to, co tu píšete vy.
Zdá se, že o schvácených koních víte jen to, co jste se před čtvrtstoletím naučil. Ani o ň více.
Tak se prosím nevyjadřujte k tomu, o čem máte jen minimum vědomostí.

Na to, že krmivo má kukuřici,mám svědka. Žádný zbytek z nevyčištěného barelu.
Pojmenování brouk Pytlík mi nevadí.
Horší je, když někdo o sobě tvrdí,že je veterinář a nemá na to znalosti.
Pěkný den.

23.12.2019 13:28
evcusik

XXX.XXX.150.9

jahodapavel napsal(a):

Njn, až bude mít vaše zvire/dítě/příbuzný velmi závažnou reakci na složku která v daném produktu nemá být, tak budete mluvit jinak.

Napsal byste totožné anafylaktikovi o alergenu, že se nepose*e když tam bude pár zrnek arašídů, krevet nebo kukuřice...

Je nějaký předpis jak mají produkty své složení psat, řadit ...asi pro tyto reakce však. A nejde jen o koníška.

Vaši neinformovanost o základních chorobách koní nekomentují (ad lamitida). Ani byste pak takovou hovadina nenapsal. (Snad se mi chce i poslat fotku klisny s cushingem, kdy měla silný metabolický rozvrat po podání jednoho měsíčku jablka).

Zlata557

24.12.2019 20:48
Zlata557

XXX.XXX.23.2

Pane Jahoda je to klamání zákazníka. Pokud se ví že je tohle a tamto nevhodné tak to tam nemá co dělat a ještě u výrobce co se chvástá jak vše vyřeší. Paní svojí důvěryhodnost u mě ztratila dávno ale tímhle skutečně klesla.

A Coudas ano asi vám to připomene mě protože já mám těžce v pr***deli vás a ostatní zde na fauně s vyjímkou Slona Indického. Pokud mi to co tu blijete řekne vet, kovář, ustajovatel či jiný odborník co ty koně vidí, zná nebo ošetřuje budu to akceptovat.

Ale názor zrovna váš kdy vy jste zaujatá a k smrti mě nesnášíte bude věrohodný až zamrzne peklo. Od prvních dnů mě nesnášíte. Vy se totiž nudíte a maskujete své problémy tím že ryjete do slabších a jiných. Neustále slídíte a hledáte z profilu informace a šup s tím na faunu a šup tady se rozpoutá hádka a tady taky a ještě tady . Smutný život váš jest. Bych se divila kdyby vás někdo v okolí s vaší povahou měl rád. Pouze odpovídám na vaše volání o lesa stejným přístupem.

Nicméně nejsem to já co klame zákazníky složením.

Víte někdo něco o krmivu subli? Zajímá mě proč je složení tajné.

Jeana12

24.12.2019 22:45
Jeana12

XXX.XXX.246.103

Zlata557 napsal(a):
Pane Jahoda je to klamání zákazníka. Pokud se ví že je tohle a tamto nevhodné tak to tam nemá co dělat a ještě u výrobce co se chvástá jak vše vyřeší. Paní svojí důvěryhodnost u mě ztratila dávno ale tímhle skutečně klesla.

A Coudas ano asi vám to připomene mě protože já mám těžce v pr***deli vás a ostatní zde na fauně s vyjímkou Slona Indického. Pokud mi to co tu blijete řekne vet, kovář, ustajovatel či jiný odborník co ty koně vidí, zná nebo ošetřuje budu to akceptovat.

Ale názor zrovna váš kdy vy jste zaujatá a k smrti mě nesnášíte bude věrohodný až zamrzne peklo. Od prvních dnů mě nesnášíte. Vy se totiž nudíte a maskujete své problémy tím že ryjete do slabších a jiných. Neustále slídíte a hledáte z profilu informace a šup s tím na faunu a šup tady se rozpoutá hádka a tady taky a ještě tady . Smutný život váš jest. Bych se divila kdyby vás někdo v okolí s vaší povahou měl rád. Pouze odpovídám na vaše volání o lesa stejným přístupem.

Vážně máte potřebu tu na Štědrý večer vypisovat toto?

Čekáte, že Vám někdo poradí poté, co jste tu všem (s vyjímku Slona Indického) zdělila, že je máte těžce v prd.... ? To co jste napsala, je jak výplod někoho silně pod vlivem, bohužel věřím, že Vy jste střízlivá, o to víc tohle chování nechápu. A ne děkuji, vysvětlení nežádám.

24.12.2019 22:49

Zlata557 napsal(a):

Vždyť si za to můžete sama. Co nechcete, aby se na vás vytahovalo, to prostě nikde ne zveřejňujte 🤷‍♀️

No a co se týče coudas, je to jeden z nejlepších lidi, co jsem za svůj život potkala, nehledě na to, že kolem koni prostě umí, zkušenosti má a její stádo je fakt spokojené.
Jen říká věci upřímně, což ne každý zkousne, tak to je.

25.12.2019 01:26
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Zlata557 napsal(a):

Chápete to špatně. kukuřice tam být klidně může, i když se to jmenuje Pro schvácené koně. Stejně tak může prodávat pro muchaře obilninové muesli, což v nabídce má a neporušuje tím vůbec nic. Musíte číst složení, ne jen přední stranu pytle. Ze zákona je povinné uvést kompletní složení a seřadit ho podle množství jednotlivých položek. Tomu musí vyhovět. Ale jestli si na pytel napíše, že je to vhodné pro šimly (bez ohledu na to, co tomu koni je), tak je to pouze a jenom zodpovědnost majitele, jestli z toho bude vycházet.
Voláte po tom, aby mohl připravovat kmiva jen někdo s výživářským vzděláním, měly by tedy nějak být systémem otestovány jeho znalosti. Možná by nebylo špatné, aby člověk, co si pořizuje zvíře typu koně, také skládal nějaké vědomostní minimum, aby měl základní představu a nemusel se spoléhat jen na to, jak výrobce nazve svůj produkt.

Zlata557

25.12.2019 03:37
Zlata557

XXX.XXX.23.2

Vždyť si za to můžete sama. Co nechcete, aby se na vás vytahovalo, to prostě nikde ne zveřejňujte 🤷‍♀️

No a co se týče coudas, je to jeden z nejlepších lidi, co jsem za svůj život potkala, nehledě na to, že kolem koni prostě umí, zkušenosti má a její stádo je fakt spokojené.
Jen říká věci upřímně, což ne každý zkousne, tak to je.

Jen nechápu že máte potřebu neustále tu někoho špinit a kydat na něj i lži. Kde máte důkazy o těch zmrzačených hříbatech nebo nevychovaných? Zatím na ně je jen a pouze chvála od lidí co s mini manipulují.

Jestli jste se s Kay setkala ok já ne a názor na ní mám takoví jako ona na mě takže škatulka zamindrákovaná slípka co nemá nic jiného na práci než se neustále starat o život jiných jen ne o ten svůj.

A když vás tak dráždím moje fcb znáte tak si mě zablokujte a je klid ne? Jenže vy se v druhých rejpete rádi jen nějak před svým prahem zapomínáte uklízet. A Jano klidně piš pod svým profilem leithan stejně nejsem blbá a ví že to jsi ty.

Na Subli se ptám zda někdo neměl a zda je na pytli složení.

K bylinám at je její krmení třeba ze zlata. K zákazníkům se chovat neumí a neuvádí pravdivé složení krmiva.

Slon mi třeba velice poradil a chování bylo opravdu příjemné. Vítaná změna. Nečekejte že na agresi odpovím submisivitou, Kdepak jak se ke mě chováte tak se budu chovat k vám s rozdílem že nemám potřebu šmejdit po netu a stolkovat nebo šmírovat další abych mohla pak štvát další lidi proti danému jedinci!

Ještě s kým bych se bavila je tak možná Canka a ti co se chovají ke mě slušně.

25.12.2019 07:33

Zlata557 napsal(a):
Jen nechápu že máte potřebu neustále tu někoho špinit a kydat na něj i lži. Kde máte důkazy o těch zmrzačených hříbatech nebo nevychovaných? Zatím na ně je jen a pouze chvála od lidí co s mini manipulují.

Jestli jste se s Kay setkala ok já ne a názor na ní mám takoví jako ona na mě takže škatulka zamindrákovaná slípka co nemá nic jiného na práci než se neustále starat o život jiných jen ne o ten svůj.

A když vás tak dráždím moje fcb znáte tak si mě zablokujte a je klid ne? Jenže vy se v druhých rejpete rádi jen nějak před svým prahem zapomínáte uklízet. A Jano klidně piš pod svým profilem leithan stejně nejsem blbá a ví že to jsi ty.

Na Subli se ptám zda někdo neměl a zda je na pytli složení.

K bylinám at je její krmení třeba ze zlata. K zákazníkům se chovat neumí a neuvádí pravdivé složení krmiva.

Slon mi třeba velice poradil a chování bylo opravdu příjemné. Vítaná změna. Nečekejte že na agresi odpovím submisivitou, Kdepak jak se ke mě chováte tak se budu chovat k vám s rozdílem že nemám potřebu šmejdit po netu a stolkovat nebo šmírovat další abych mohla pak štvát další lidi proti danému jedinci!

Ještě s kým bych se bavila je tak možná Canka a ti co se chovají ke mě slušně.

Krapet jste mimo, leithian je uplne někdo jiný, já jsem tu pod svým nickem...
Jo a prosím nějaký příspěvek, kde na vás kydam lži a pomluvy, ráda se poučím, když je to teda reakce na mě 🤷‍♀️
S Coudas se znám ano, snad si troufnu říct že docela dobře 😊

25.12.2019 08:30
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Ad Brouk Pytlík
výživa:

Především musíme dbát na co největší příjem vlákniny a co nejmenší příjem cukrů. To znamená kvalitní seno s nízkým obsahem cukrů(do 10%),které bude k dispozici po celý den v malých dávkách. Seno nesmí být plesnivé ani 10x "přepršené". Nejlépe takové, kdy je seč provedena po odkvětu a sušení probíhá déle. Více zde.

Dieta pouze o senu a vodě nestačí. Každé seno či pastva je jedinečné v ohledu na množství makro a mikroprvků i bílkovin, proto může být podávání továrně míchaných doplňků často bezcenné až jedovaté. Např. vysoká hodnota železa přispívá k IR, vysoká hodnota vápníku brání absorbci hořčíku i přes jeho dostatek v denní dávce. Sušením sena se ztrácí vitamín E a esenciální mastné kyseliny, proto pokud má kůň omezený přístup k "zelenému", je třeba vše doplnit. Koně potřebují každou živinu v odpovídajícím množství a většinou v rovnováze s několika dalšímy prvky a tato rovnováha ovlivňuje celého koně - imunitu, odolnost, sílu, vytrvalost, kvalitu kopyt a schopnost zotavení.

Nejlepší a nejefektivnější způsob je rozbor sena (pastvy) a podle výsledků nechat namíchat doplněk krmivářem přesně podle požadavků vašeho koně. Nebudete muset kupovat a zkrmovat něco, co váš kůň nepotřebuje, budete mít jistotu, že dostane to, co mu chybí a že nedostává nic navíc (nadbytek je často horší než nedostatek).

Další dobrou volbou je několik druhů minerálních lizů a solí, aby si kůň sám vybral. Doporučuji poskytnout k volnému výběru i "lidskou" mořskou sůl s jódem, dolomit a pod.

Vyvarujte se krmení jádrem jako jedním z hlavních spouštěčů laminitidy, stejně tak různým doplňkům jako je melasa, tvrdé pečivo a větší množství ovoce.

Nabídněte koni různé druhy zeleniny(mrkev, červená řepa, celer, brokolice...) ale opět vše s mírou!

Podpořte uzdravovací proces bylinkamy. Např: gingo biloba podporuje prokrvení končetin, ostropestřec mariánský má výborný vliv na játra, echinacea celkově podporuje imunitu atd. Více v sekci Léčivé rostliny.

Více zde: http://www.laminitis.cz/lecba/

Neregistrovaný uživatel

25.12.2019 09:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Cstmr díky, vážím si toho a víme, jak to je. Ale tahle slečna tohle slyšet nechce, má mne za děsivou čarodějnici, co jí sleduje na každém kroku a pak pomlouvá na celým internetu. Atlantido ulevila jste si, už je vám líp? Určitě ano. Jestli chcete něco poradit, ptejte se vámi vyvolených, Slona a Canky přímo, když ostatní jsou blbci, kteří nemají nic jinýho na práci, než vám ubližovat. Jdu raději ke koním, kydac mi onemocněl, tak je to na mně.

25.12.2019 09:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dotaz napsal(a):
Chápete to špatně. kukuřice tam být klidně může, i když se to jmenuje Pro schvácené koně. Stejně tak může prodávat pro muchaře obilninové muesli, což v nabídce má a neporušuje tím vůbec nic. Musíte číst složení, ne jen přední stranu pytle. Ze zákona je povinné uvést kompletní složení a seřadit ho podle množství jednotlivých položek. Tomu musí vyhovět. Ale jestli si na pytel napíše, že je to vhodné pro šimly (bez ohledu na to, co tomu koni je), tak je to pouze a jenom zodpovědnost majitele, jestli z toho bude vycházet.
Voláte po tom, aby mohl připravovat kmiva jen někdo s výživářským vzděláním, měly by tedy nějak být systémem otestovány jeho znalosti. Možná by nebylo špatné, aby člověk, co si pořizuje zvíře typu koně, také skládal nějaké vědomostní minimum, aby měl základní představu a nemusel se spoléhat jen na to, jak výrobce nazve svůj produkt.

Ta doba, kdy učenci věděli vše, co bylo v jejich době známé, je nenávratně pryč. Nějaké to století.
Machr na elektriku nemusí mít žádné znalosti, jak upéci koláče a naopak.
Proto se člověk v dnešní době obrací na znalé, aby mu bylo poraděno. Odborně. Protože opravdu nemůžete znát všechno.
K tomu minimu znalostí. Bylo by krásné, kdyby někdo napsal, CO by měl takový čerstvý majitel koně vědět. Jinak právě to minimum znalostí může způsobit maximum škod.
Bývalá stájová kolegyně měla právě to minimum znalostí. Bohužel velmi nesprávných. Její kůň,navzdory tomu, ještě žije.

Pokud budeme slovíčkařit, může být, že nelze nakupovat podle názvu. Viz přípravky na hubnutí. Ale tahle žena své produkty DOPORUČUJE! A to už je,podle mě, za hranou.
S tím popisem na obale. Ano má tam složení. A ano má složení i na eshopu. Ovšem seřazení ingrediencí není stejné.
Složení na eshopu:: vojtěška, sójový šrot, jablečné výlisky, lněné semínko, slunečnice, karob, ostropestřec mariánský, mrkev, hrachová vločka, pískavice řecké seno, fenykl.
Složení na pytli: vojtěška,jabl. výlisky,sój.šrot,slunečnice,lněné semínko,karob,mrkev,hrach. vločka,pískavice,fenykl,ostropestřec.
Nikde nevidím napsanou kukuřici. Ta tam je.U ní na fotce a v pytli s krmením také.
Jen si to spočítejte. Denně 10 zrnek kukuřice,tj. 300 kusů za měsíc. Nepřijatelné!
Kukuřice je, stejně jako např.pšenice, obilovina. Paní píše,že směs NEOBSAHUJE obiloviny. Obsahuje. Opět nepřijatelné.
Nejde mi o nějaký hon na čarodějnice. Pokud zdravému koni prodáte krmení,které má trochu jiné složení, než psané, nic se nestane. Ale schvácení koně nebo jak tu píše evcusik, koně s cushingem, prostě NESMĚJÍ některé věci žrát.

25.12.2019 09:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
Ad Brouk Pytlík
výživa:

Především musíme dbát na co největší příjem vlákniny a co nejmenší příjem cukrů. To znamená kvalitní seno s nízkým obsahem cukrů(do 10%),které bude k dispozici po celý den v malých dávkách. Seno nesmí být plesnivé ani 10x "přepršené". Nejlépe takové, kdy je seč provedena po odkvětu a sušení probíhá déle. Více zde.

Dieta pouze o senu a vodě nestačí. Každé seno či pastva je jedinečné v ohledu na množství makro a mikroprvků i bílkovin, proto může být podávání továrně míchaných doplňků často bezcenné až jedovaté. Např. vysoká hodnota železa přispívá k IR, vysoká hodnota vápníku brání absorbci hořčíku i přes jeho dostatek v denní dávce. Sušením sena se ztrácí vitamín E a esenciální mastné kyseliny, proto pokud má kůň omezený přístup k "zelenému", je třeba vše doplnit. Koně potřebují každou živinu v odpovídajícím množství a většinou v rovnováze s několika dalšímy prvky a tato rovnováha ovlivňuje celého koně - imunitu, odolnost, sílu, vytrvalost, kvalitu kopyt a schopnost zotavení.

Nejlepší a nejefektivnější způsob je rozbor sena (pastvy) a podle výsledků nechat namíchat doplněk krmivářem přesně podle požadavků vašeho koně. Nebudete muset kupovat a zkrmovat něco, co váš kůň nepotřebuje, budete mít jistotu, že dostane to, co mu chybí a že nedostává nic navíc (nadbytek je často horší než nedostatek).

Další dobrou volbou je několik druhů minerálních lizů a solí, aby si kůň sám vybral. Doporučuji poskytnout k volnému výběru i "lidskou" mořskou sůl s jódem, dolomit a pod.

Vyvarujte se krmení jádrem jako jedním z hlavních spouštěčů laminitidy, stejně tak různým doplňkům jako je melasa, tvrdé pečivo a větší množství ovoce.

Nabídněte koni různé druhy zeleniny(mrkev, červená řepa, celer, brokolice...) ale opět vše s mírou!

Podpořte uzdravovací proces bylinkamy. Např: gingo biloba podporuje prokrvení končetin, ostropestřec mariánský má výborný vliv na játra, echinacea celkově podporuje imunitu atd. Více v sekci Léčivé rostliny.

Více zde: http://www.laminitis.cz/lecba/

Souhlasím s napsaným. Poprvé jsem se na tyto stránky podívala v roce 2007, když jsem se svým, neschváceným, koněm přešla do ustájení, kde byla schvácená huculka. Od té doby čtu vše, co k tomuto problému je uveřejněno. Navíc jsem konzultovala i na klinice v Brně, ovšem jen písemně či telefonicky. A nějaký ten pátek spolupracuji s kovářem,znalým tohoto problému. Teď mám dokonce dva.
Také jsem nechala dělat koním RTG, což je velmi, velmi nutné, pro jakoukoliv činnost kováře. Bez toho to prostě nejde.
Stejně přistupuji k problému dušnosti mé kobyly. Zjistila jsem,co se zjistit dalo a na základě toho řeším. Kobyla je v současnosti normálně použitelná pod sedlo. Ťuk,ťuk.
Nebráním se žádným novým informacím. Kolegyně se schváceným poníčkem bude ráda.

25.12.2019 09:49
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):
Ta doba, kdy učenci věděli vše, co bylo v jejich době známé, je nenávratně pryč. Nějaké to století.
Machr na elektriku nemusí mít žádné znalosti, jak upéci koláče a naopak.
Proto se člověk v dnešní době obrací na znalé, aby mu bylo poraděno. Odborně. Protože opravdu nemůžete znát všechno.
K tomu minimu znalostí. Bylo by krásné, kdyby někdo napsal, CO by měl takový čerstvý majitel koně vědět. Jinak právě to minimum znalostí může způsobit maximum škod.
Bývalá stájová kolegyně měla právě to minimum znalostí. Bohužel velmi nesprávných. Její kůň,navzdory tomu, ještě žije.

Pokud budeme slovíčkařit, může být, že nelze nakupovat podle názvu. Viz přípravky na hubnutí. Ale tahle žena své produkty DOPORUČUJE! A to už je,podle mě, za hranou.
S tím popisem na obale. Ano má tam složení. A ano má složení i na eshopu. Ovšem seřazení ingrediencí není stejné.
Složení na eshopu:: vojtěška, sójový šrot, jablečné výlisky, lněné semínko, slunečnice, karob, ostropestřec mariánský, mrkev, hrachová vločka, pískavice řecké seno, fenykl.
Složení na pytli: vojtěška,jabl. výlisky,sój.šrot,slunečnice,lněné semínko,karob,mrkev,hrach. vločka,pískavice,fenykl,ostropestřec.
Nikde nevidím napsanou kukuřici. Ta tam je.U ní na fotce a v pytli s krmením také.
Jen si to spočítejte. Denně 10 zrnek kukuřice,tj. 300 kusů za měsíc. Nepřijatelné!
Kukuřice je, stejně jako např.pšenice, obilovina. Paní píše,že směs NEOBSAHUJE obiloviny. Obsahuje. Opět nepřijatelné.
Nejde mi o nějaký hon na čarodějnice. Pokud zdravému koni prodáte krmení,které má trochu jiné složení, než psané, nic se nestane. Ale schvácení koně nebo jak tu píše evcusik, koně s cushingem, prostě NESMĚJÍ některé věci žrát.

Ad Brouk Pytlík
Schvácenému koni je úplně jedno jestli dostane za měsíc 300 kukuřičných zrn. Nebudu vám tu dokazovat že tu pořád píšete nesmysly, nebo výplody vařeho mozku. Jste přesvědčena o své pravdě a to si klidně buďte, ale neblbnete lidem hlavy. Tak a teď mne klidně můžete nabonzovat. To vám jde.

25.12.2019 10:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
Ad Brouk Pytlík
Schvácenému koni je úplně jedno jestli dostane za měsíc 300 kukuřičných zrn. Nebudu vám tu dokazovat že tu pořád píšete nesmysly, nebo výplody vařeho mozku. Jste přesvědčena o své pravdě a to si klidně buďte, ale neblbnete lidem hlavy. Tak a teď mne klidně můžete nabonzovat. To vám jde.

Jediný důkaz, že jsem bonzák.
I když od vás je to spíš lichotka.
Pane Jahoda, v době revoluce skandovaly davy heslo: "Dejte jim mikrofon, znemožní se sami!" Vám stačí dát možnost, vyjádřit svůj názor a já už nemusím nic.
Posílám odkaz, nejděte si čas, přečíst si ho: http://www.kopyta.com/kopyta/schvaceni.html

25.12.2019 11:19
Arbora

XXX.XXX.105.101

jahodapavel napsal(a):
Ad Brouk Pytlík

V krmive, ktoé NEOBSAHUJE obilniny nemá byť ani 300, ani 150, ani 7 zŕn kukurice. Od toho existujú čarovné formulky typu “môže obsahovať stopy kukurice”. Keď raz výrobca deklaruje nejaký obsah, tak má byť taký, ako ho deklaruje. Špeciálne pri krmivách pre citlivé kone.

25.12.2019 11:34
lenacia

XXX.XXX.173.31

nezajímá taky někoho kdopak je ta Viktorka

25.12.2019 11:41
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Arbora napsal(a):
V krmive, ktoé NEOBSAHUJE obilniny nemá byť ani 300, ani 150, ani 7 zŕn kukurice. Od toho existujú čarovné formulky typu “môže obsahovať stopy kukurice”. Keď raz výrobca deklaruje nejaký obsah, tak má byť taký, ako ho deklaruje. Špeciálne pri krmivách pre citlivé kone.

Přečtěte si celou diskusi. Psal jsem, že je to jediná chyba prodejce- neuvedeno ve složení, ale že si toho UKZUS za 3 roky nevšiml mi připadá divné. Není nic snazšího, než přihodit něco, nafotit to a pak dělat dusno. UKZUS bere vzorky buď z pytlů, nebo z míchačky.

neverend

25.12.2019 11:51
neverend

XXX.XXX.213.247

Mě jenom napadlo jestli třeba v tom krmivu není ta kukuřice nějak upravená a třeba zbavená více škrobů? Já nevím,jen mě tak prostě napadlo a není asi nic jednoduššího zavolat výrobci o informaci.

Neregistrovaný uživatel

25.12.2019 12:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Možná to vidím špatně, ale mám li nějak hendikepované ho kone co se krmení týká, řeším s veterinářem, který zná podrobnosti a měl by poradit, a nespoléhám se na to, co mi kdo nakuka na internetu nebo po telefonu, a nevím, co v dané směsi, pytli, v granulích je, když jsem u výroby nebyla. Na obal si můžou napsat co chtějí ( nemyslím tím že jako si můžou dělat co chtějí), a co já vím, co je uvnitř, můžu jen věřit. Takže bych si já osobně krmeni michala sama a vyhla bych se tímto takovymto neprijemnostem. Pravda je, že lidi si již zvykli vše najít na netu, a to je z mého pohledu smutné. Neznám paní, na kterou je zde vzpilano, ani bylinky, beru věci od jedné firmy už asi 9 let, takže o jiných značkách nemám sebemenší přehled. Ale pakliže už před rokem byl problém, na příslušné orgány bych se asi neváhala obrátit, zvláště jeszlu jej mělo více lidí.

25.12.2019 18:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Sisi, jediné, co se dá paní dokázat, je přítomnost kukuřice v krmivu a její nepřítomnost v popisku. A to, že jste ji o tom před rokem informovala. Nesplňuje zákonnou povinnost, navíc v tom pokračuje i přes upozornění - na tom ji lze "chytit".

Bohužel není nikde standardizováno, jak má vypadat krmivo pro schváceného koně, nedá se o nic právně opřít a nijak to vymáhat. V tomhle směru jsme propadající my jako zákazníci, musíme pracovat s tím, co máme k právně k dispozici.

K té informovanosti - ano, je to nereálné chtít, aby majitel musel prokázat nějaké znalosti, jako že kůň je stádové zvíře a nemá být o samotě, člověk, který pečuje o hříbata, by měl mít povědomí, co vše pohlídat atd. Otázkou je, kdo by to školil, vyhodnocoval atd. Vím, je to utopie. Ale bohužel nyní u nás je zodpovědnost na majitelích a je pro koně hrozné, když majitel není kvalitní ani ochotný se nějak vzdělávat. Tam nepomůže ani to, že všechna krmiva budou dělat výživáři, protože dotyčný prostě správně nevybere - viz snižování bílkovin u hříbat.

Možná by mohl někdo poradit, v tom se vůbec neorientuji, jak je to u jiných zvířat. U zvířat, co jsou ohrožením, tam se to hlídá, sledují se podmínky, zázemí, bezpečnost. Taky jich je málo. Jak by se to dělalo u psů? Tuším, že se o tom uvažovalo u určitých plemen, kde člověk měl prokázat svoje schopnosti k chovu daného zvířete. Jak je to u jiných zájmových chovů? Zkoumají se tam životní podmínky tvorů a know-how majitele?

Neregistrovaný uživatel

25.12.2019 19:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Spíš jak to pak sledovat a "vymáhat". Když si vezmu, jak je nedosažitelná postizitelnost černé plemenitby a dalších již uzakonenych věci. A kdo to bude dělat. Sice blbý přirovnání, ale autoškolu také někdo vyučuje, někdo zkouší, také k tomu ti lidé "nějak přišli". Za mne bych spíš vyžadovala potvrzenou praxi, kde by se dělala i teorie s testama, v průběhu. Ale máte Dotaz pravdu, je to jen utopie. O psech nevím nic, v rámci zachování duševní rovnováhy jsem radši doštěkala.

25.12.2019 19:30
lenacia

XXX.XXX.168.82

Dotaz napsal(a):
Sisi, jediné, co se dá paní dokázat, je přítomnost kukuřice v krmivu a její nepřítomnost v popisku. A to, že jste ji o tom před rokem informovala. Nesplňuje zákonnou povinnost, navíc v tom pokračuje i přes upozornění - na tom ji lze "chytit".

Bohužel není nikde standardizováno, jak má vypadat krmivo pro schváceného koně, nedá se o nic právně opřít a nijak to vymáhat. V tomhle směru jsme propadající my jako zákazníci, musíme pracovat s tím, co máme k právně k dispozici.

K té informovanosti - ano, je to nereálné chtít, aby majitel musel prokázat nějaké znalosti, jako že kůň je stádové zvíře a nemá být o samotě, člověk, který pečuje o hříbata, by měl mít povědomí, co vše pohlídat atd. Otázkou je, kdo by to školil, vyhodnocoval atd. Vím, je to utopie. Ale bohužel nyní u nás je zodpovědnost na majitelích a je pro koně hrozné, když majitel není kvalitní ani ochotný se nějak vzdělávat. Tam nepomůže ani to, že všechna krmiva budou dělat výživáři, protože dotyčný prostě správně nevybere - viz snižování bílkovin u hříbat.

Možná by mohl někdo poradit, v tom se vůbec neorientuji, jak je to u jiných zvířat. U zvířat, co jsou ohrožením, tam se to hlídá, sledují se podmínky, zázemí, bezpečnost. Taky jich je málo. Jak by se to dělalo u psů? Tuším, že se o tom uvažovalo u určitých plemen, kde člověk měl prokázat svoje schopnosti k chovu daného zvířete. Jak je to u jiných zájmových chovů? Zkoumají se tam životní podmínky tvorů a know-how majitele?

Ano, to ste ale napsala absolutně správně, kdo to bude školit? Už bych se tu po milionté vracela zpátky k době, kdy mi každý ve stáji říkal, že kobyla je tlustá a že jí lezou žebra, protože má senné břicho a příkrm nepotřebuje. A jednou byly pro pevné vyvázání pro lonžování a podruhé pro elastické ... Když sem si pořídila 2x lomené mosazné stihlo, klepaly si na čelo že je moc jemné a že tím kobyle ztupim hubu, že bych měla pořizovat průběžně ostřejší a ostřejší... A jejich vysvětlení kdo tomu víc rozumí je: kdo z nás dvou umí jezdit? A ano, jezdit umí všichni kromě mě. Zato jejich rady občas stály zato. Stejně jako případná druhá hláška (kterou tu kdekoho nakrknu) : "já sem u koní 30 let já to vím líp"

Neregistrovaný uživatel

25.12.2019 20:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Na jakém základě získávají trenéři trenérskou licenci? Rozhodčí, cvičitelé, přepravci.... Na základě "tricetletukoni" asi ne, a někdo je přece také školí.

neverend

25.12.2019 20:30
neverend

XXX.XXX.213.247

Ježiš dejte pokoj se školením..😂 Víte snad jak to chodí v praxi potom,ne? Jak se razítkuje za hodně peněz s prominutím totální kraviny.Jsou věci kde je třeba určitého proškolení,ale zase je spousta blbostí kde si někteří z toho dělají jen dobrý "kšeft".Prostě když je někdo "blbej" ani třicet školení mu nepomůže,protože zapoměl na to třicáté první a tam udělá chybu.😂

Neregistrovaný uživatel

25.12.2019 20:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Škoda, že je povinna školní docházka, co...

25.12.2019 21:05
evcusik

XXX.XXX.150.9

Na jakém základě získávají trenéři trenérskou licenci? Rozhodčí, cvičitelé, přepravci.... Na základě "tricetletukoni" asi ne, a někdo je přece také školí.

A byl jste někdy na takových to skoleni? Na přepravcich se občas dovíte jak přepravit kapra, na trenerech "tricetlektjsemukoni taknecovim". Vzdy, vždy a vždy to bude zalezet na jednotlivcích, ať už v autoškole, přepravcich nebo trenerech apod.

Já bych občas ráda, kdyby byla vymahatelnost v těch zákonech co už jsou (plemenitby, welfare zvířat) a ono by to aspoň trochu šlo, kdyby se chtělo...kdyby byli pracovníci odměňováni, že to řeší a řeší správně pro zvířata a ne naopak :))

Jinak takový veterinář by doufám, měl mít znalosti výživy. Vyhlášená vetka z okoli mi pověděla, že pokud chci ještě přikrmovat koně senem (=myšleno aby měla bokem a v klidu od koní seno), tak se mi schvati. (Naprosto tehdy až dodnes zdravá arabka, bez kyblickoveho prikrmu krom Vitmin premix). No ťukala jsem si hodně dlouho na čelo,...

Neregistrovaný uživatel

25.12.2019 21:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

evcusik napsal(a):
A byl jste někdy na takových to skoleni? Na přepravcich se občas dovíte jak přepravit kapra, na trenerech "tricetlektjsemukoni taknecovim". Vzdy, vždy a vždy to bude zalezet na jednotlivcích, ať už v autoškole, přepravcich nebo trenerech apod.

Já bych občas ráda, kdyby byla vymahatelnost v těch zákonech co už jsou (plemenitby, welfare zvířat) a ono by to aspoň trochu šlo, kdyby se chtělo...kdyby byli pracovníci odměňováni, že to řeší a řeší správně pro zvířata a ne naopak :))

Jinak takový veterinář by doufám, měl mít znalosti výživy. Vyhlášená vetka z okoli mi pověděla, že pokud chci ještě přikrmovat koně senem (=myšleno aby měla bokem a v klidu od koní seno), tak se mi schvati. (Naprosto tehdy až dodnes zdravá arabka, bez kyblickoveho prikrmu krom Vitmin premix). No ťukala jsem si hodně dlouho na čelo,...

Jakože "třicet let řídím auto, ale řidičák nemám" vám dá řidičák?

25.12.2019 21:52
lenacia

XXX.XXX.168.82

no pokud jde o mě a moje zážitky, tak řidičák vám zase negarantuje žádnou jistotu že ste opravdu dobrý řidič.
Můj spolužák na střední ho dostal vpodstatě za měsíc, hned si pořídil auto, no a po 3 měsících zabil sebe, svou přítelkyni, moje další dva spolužáky a jedna holčina skončilav kómatu v nemocnici ze kterého se probrla až za několik měsíců...
Já udělala jízdy až na 6. pokus (ty finální jsem udělala dva dny po té havárii), a za 7 let sem nikd nezpůsobila žádnou bouračku a podle všech sem až přehnaně opatrná.
A další kamarádka, tak ta milovala tunning a pořád si něco na své audi vylepšovala. Řidičák udělala, ale její názor byl že minimální povolená rychlost je opruz a ona má schopnosti na to řídit rychle a do určité rychlosti je to jenom pokuta bez bodů tak proč by nejezdila rychle... chm, a za půl roku to čelně napálila do náklaďáku, protože předjížděla kolonu, netřeba zřejmě dodat, že to neměla šanci přežít.

A nakonec je to zkrátka čistě o tom jednolivém člověku.

25.12.2019 22:07
evcusik

XXX.XXX.150.9

A to jsem napsala kde?

V našich zákonech Vám to ŘP určitě nedá. Ale ve výsledku je to fuk :D stejně 50% řidičů jezdí jako by byla na silnici sama :D

Ale asi chcete prudit :D myslím, že všichni píšeme, že u jakékoliv činnosti (ať už krmivářství, chov zvířete, výchova dítěte nebo řizení vozidla) se prostě musí přemýšlet. Přemýšlet jak to dobře udělat, přemýšlet nad důsledky, co má být vhodným cílem, co dělat když se k tomu cíli nedostanu nebo co dělat když se to podělá (s vlastní chyby, chyby třetí strany nebo vyšší moci). Takže že někdo něco dělá x let, neznamená, že to dělá dobře, bude to vždy o jednotlivci jestli dělá maximum aby to dobře dělal nebo se prostě veze, protože je to nějaká okrajová záležitost, kterou nevnímá, že by potřebovala pozornost. Samozřejmě, ten co u toho myslí a dělá to x let, tak je to nádherná podívaná a člověk mile žasne.

A když jsme u řízení - zjišťuju, že fakt asi pár let bez ŘP jezdit můžete, policie vesele rozdává zákazy řízení (tuším již 4.) a onen člověk má z toho prdelku. Takže vlastně jo, i bez řidičáku můžete jezdit :D (pak fakt doumám, nač jsou zákony, čekala bych že na takového člověka se obecné ohrožení dá napasovat celkem snadno, ale kde není vůle...)

Neregistrovaný uživatel

25.12.2019 22:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

evcusik napsal(a):
A to jsem napsala kde?

V našich zákonech Vám to ŘP určitě nedá. Ale ve výsledku je to fuk :D stejně 50% řidičů jezdí jako by byla na silnici sama :D

Ale asi chcete prudit :D myslím, že všichni píšeme, že u jakékoliv činnosti (ať už krmivářství, chov zvířete, výchova dítěte nebo řizení vozidla) se prostě musí přemýšlet. Přemýšlet jak to dobře udělat, přemýšlet nad důsledky, co má být vhodným cílem, co dělat když se k tomu cíli nedostanu nebo co dělat když se to podělá (s vlastní chyby, chyby třetí strany nebo vyšší moci). Takže že někdo něco dělá x let, neznamená, že to dělá dobře, bude to vždy o jednotlivci jestli dělá maximum aby to dobře dělal nebo se prostě veze, protože je to nějaká okrajová záležitost, kterou nevnímá, že by potřebovala pozornost. Samozřejmě, ten co u toho myslí a dělá to x let, tak je to nádherná podívaná a člověk mile žasne.

A když jsme u řízení - zjišťuju, že fakt asi pár let bez ŘP jezdit můžete, policie vesele rozdává zákazy řízení (tuším již 4.) a onen člověk má z toho prdelku. Takže vlastně jo, i bez řidičáku můžete jezdit :D (pak fakt doumám, nač jsou zákony, čekala bych že na takového člověka se obecné ohrožení dá napasovat celkem snadno, ale kde není vůle...)

Samozřejmě, velmi se omlouvám, že jsem na vás reagovala.

25.12.2019 23:09
evcusik

XXX.XXX.150.9

Samozřejmě, velmi se omlouvám, že jsem na vás reagovala.

Nemáte se zač omlouvat :)

Jana0804

26.12.2019 00:11
Jana0804

XXX.XXX.168.34

Mne třeba neskutečně štve současně ustájení, nemůžu se dočkat odchodu do nové stáje, čekáme jen až se uvolní místo. Vždy jsem měla koně doma, po tom, co zažíváme v současném ustájení lituji, že jsem nepočkala do svého. Nabídli mi koně na rekreaci, při příjezdu mladé, hubené, zraněné zvíře, rozhodně ne využitelné jezdecky v nejbližší době. Zželelo se nám ho, bývalý majitel neměl peníze na léčbu, říkali jsme si, že hlavně proto je kůň ve stavu jakém je a rozhodli se mu dát šanci a koupili jej. Velmi brzo jsme zjistili, že stav koně je výsledek bezohlednosti a lhostejnosti, kdy rány se neošetřovaly, léčil jej nekompetentní veterinář, čekalo se, jestli se situace sama zlepší. Koně jsme začali léčit a najednou zjistili, že kůň kterému se platí boxové ustájení dostane denně 4kg sena a jinak je hlady, box nikdo nekydal minimálně měsíce, za valachem docházely i po odkupu cizí nezletilé slečny a dal si platily jeho pronájem...
Nechápu, jak může někdo takový mít nějakou klientelu, jak to ostatním majitelům nevadí. Nyní dojíždíme do stáje střídavě já nebo manžel denně abychom koní alespoň vykydali box a dohlédli na to, aby měl alespoň na noc dostatek sena, bohužel netušíme, co se děje jakmile odjedeme. Nehledě na to, že s koňmi pracují převážně nezletilé slečny bez jakýchkoliv zkušeností, kdy ostatní mladé koně obsedají, a pracují s nimi a vydat se na jízdárnu v době přítomnosti některé z nich je boj o život, kdy mladé zvíře koulí očima a snaží se schodit slečnu na zádech, zatímco se fotí s koníčkem aby se mohla vystavit na sociální síť. Vše bez jakéhokoliv dozoru.

26.12.2019 00:56
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Ad brouk Pytlík

Napíšu jí. A když se neozve, zkusím, co na to ČOI.
Dá se nekvalitní chovka nahlásit na ČOIce?

úplně vyřaďte krmení jádrem a energetickými granulemi. Můžete ho preventivně přikrmovat malým množstvím něčeho, kde je nízké zastoupení cukrů, třeba čtvrt litru otrub
to je z článku, na který odkazujete. Na přednášce Zdenka Žerta jsem byl, Autorem celého je podkovář, který opsal několik článků bůh ví odkud. Podle takových chcete někomu rady ony rady k dýchavičnosti jsou podobné úrovně a totéž platí i o ostatních.

26.12.2019 03:24
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jana0804 napsal(a):
Mne třeba neskutečně štve současně ustájení, nemůžu se dočkat odchodu do nové stáje, čekáme jen až se uvolní místo. Vždy jsem měla koně doma, po tom, co zažíváme v současném ustájení lituji, že jsem nepočkala do svého. Nabídli mi koně na rekreaci, při příjezdu mladé, hubené, zraněné zvíře, rozhodně ne využitelné jezdecky v nejbližší době. Zželelo se nám ho, bývalý majitel neměl peníze na léčbu, říkali jsme si, že hlavně proto je kůň ve stavu jakém je a rozhodli se mu dát šanci a koupili jej. Velmi brzo jsme zjistili, že stav koně je výsledek bezohlednosti a lhostejnosti, kdy rány se neošetřovaly, léčil jej nekompetentní veterinář, čekalo se, jestli se situace sama zlepší. Koně jsme začali léčit a najednou zjistili, že kůň kterému se platí boxové ustájení dostane denně 4kg sena a jinak je hlady, box nikdo nekydal minimálně měsíce, za valachem docházely i po odkupu cizí nezletilé slečny a dal si platily jeho pronájem...
Nechápu, jak může někdo takový mít nějakou klientelu, jak to ostatním majitelům nevadí. Nyní dojíždíme do stáje střídavě já nebo manžel denně abychom koní alespoň vykydali box a dohlédli na to, aby měl alespoň na noc dostatek sena, bohužel netušíme, co se děje jakmile odjedeme. Nehledě na to, že s koňmi pracují převážně nezletilé slečny bez jakýchkoliv zkušeností, kdy ostatní mladé koně obsedají, a pracují s nimi a vydat se na jízdárnu v době přítomnosti některé z nich je boj o život, kdy mladé zvíře koulí očima a snaží se schodit slečnu na zádech, zatímco se fotí s koníčkem aby se mohla vystavit na sociální síť. Vše bez jakéhokoliv dozoru.

A ve smlouvě o ustájení nemáte uvedeno, co je v ceně?

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 08:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
no pokud jde o mě a moje zážitky, tak řidičák vám zase negarantuje žádnou jistotu že ste opravdu dobrý řidič.
Můj spolužák na střední ho dostal vpodstatě za měsíc, hned si pořídil auto, no a po 3 měsících zabil sebe, svou přítelkyni, moje další dva spolužáky a jedna holčina skončilav kómatu v nemocnici ze kterého se probrla až za několik měsíců...
Já udělala jízdy až na 6. pokus (ty finální jsem udělala dva dny po té havárii), a za 7 let sem nikd nezpůsobila žádnou bouračku a podle všech sem až přehnaně opatrná.
A další kamarádka, tak ta milovala tunning a pořád si něco na své audi vylepšovala. Řidičák udělala, ale její názor byl že minimální povolená rychlost je opruz a ona má schopnosti na to řídit rychle a do určité rychlosti je to jenom pokuta bez bodů tak proč by nejezdila rychle... chm, a za půl roku to čelně napálila do náklaďáku, protože předjížděla kolonu, netřeba zřejmě dodat, že to neměla šanci přežít.

Předpokládám, že nikdo z nich nebyl instruktor autoškoly, který učil další řídit.
U nás se před rokem a půl v křižovatce, kde téměř denně jezdíme, rozstřelil jeden ve 150. Auto napůl až k zadním sedadlům omotaný o strom, shořelo, strom začal hořet, blba vytáhli ale nepřežil. A on to udělal schválně, sebevražda. Dost blbej pocit, když můžete jen stát a přihlížet a modlit se, že tam nejsou děti a ať už houkaj hasiči. Stejně jako paní, která to nacpala do popelářu, i se dvěma malejma dětma. Schválně. Člověk může řídit sebelip, dávat sebevětší pozor, prilitne blb a je to. Stejne je to u koní. Starate se jak můžete, ale vždy se najde někdo, komu se to nelíbí, protože to nedelate jako on.

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 08:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Jana0804 napsal(a):

Dnes bohužel běžný jev, lidi neumí respektovat ostatní a jejich majetek, každý si myslí, že si může dělat co chce. Přeji, ať to máte brzy za sebou.

26.12.2019 08:26
lenacia

XXX.XXX.173.31

Předpokládám, že nikdo z nich nebyl instruktor autoškoly, který učil další řídit.
U nás se před rokem a půl v křižovatce, kde téměř denně jezdíme, rozstřelil jeden ve 150. Auto napůl až k zadním sedadlům omotaný o strom, shořelo, strom začal hořet, blba vytáhli ale nepřežil. A on to udělal schválně, sebevražda. Dost blbej pocit, když můžete jen stát a přihlížet a modlit se, že tam nejsou děti a ať už houkaj hasiči. Stejně jako paní, která to nacpala do popelářu, i se dvěma malejma dětma. Schválně. Člověk může řídit sebelip, dávat sebevětší pozor, prilitne blb a je to. Stejne je to u koní. Starate se jak můžete, ale vždy se najde někdo, komu se to nelíbí, protože to nedelate jako on.

Instruktor sice nikdo z nich nebyl nicméně oba dva dělali řidičák a jezdili s instruktorem, a museli udělat testy i jízdy s inspektorem... Někdo s nimi jezdil, někdo je hodnotil a někdo rozhodl, že jsou schopni řídit auto.
Jen tím chci říct, že takový ten postesk ohledně skládání zkoušek na vlastnictví koně nemusí být zárukou ničeho

26.12.2019 08:59

lenacia napsal(a):

Vidíte, já udělala všechny řidičáky na poprve, žádnou nehodu jsem nezpusobila a to mě to X let živí.
A třeba osobně nechápu, proc nejsou na řidičák max 3 pokusy a zdar, protože z těch lidí, co dělali papíry na milion pokusu,jedou jak po*raní, neví co mají dělat, mám na cestách akorát nervy... A tenhle omezený počet zkoušek by měl být všude, neuděláš na potřetí, tak si bez znova zaplatit autoškolu(nebo cokoliv), aspoň by ubylo na cestách bláznů...

Edit: plus by ještě bodlo, kdyby na každý řidičák byly psychotesty, jako u náklaďáku, protože spousta lidí by neprošla ani k tomu osobaku, taky by to cestám prospělo...

26.12.2019 09:16
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Vidíte, já udělala všechny řidičáky na poprve, žádnou nehodu jsem nezpusobila a to mě to X let živí.
A třeba osobně nechápu, proc nejsou na řidičák max 3 pokusy a zdar, protože z těch lidí, co dělali papíry na milion pokusu,jedou jak po*raní, neví co mají dělat, mám na cestách akorát nervy... A tenhle omezený počet zkoušek by měl být všude, neuděláš na potřetí, tak si bez znova zaplatit autoškolu(nebo cokoliv), aspoň by ubylo na cestách bláznů...

Edit: plus by ještě bodlo, kdyby na každý řidičák byly psychotesty, jako u náklaďáku, protože spousta lidí by neprošla ani k tomu osobaku, taky by to cestám prospělo...

A povinné oční kontroly. Hodně lidí špatně vidí a nemají povinnost to řešit. Nikdo to nehlídá v průběhu let, jezdí spousta lidí buď bez korekce, nebo s korekcí nedostatečnou.

26.12.2019 09:20
koně

XXX.XXX.174.63

Jana0804 napsal(a):

Jestli tomu dobře rozumím,tak jste narychlo koupili nějakého chudáka koně?
Kdybyste počkali,mohli byste ho mít doma? Nebo nějaké předtím jste měli doma, a teď už to nejde a musíte využít nájemní ustájení?
Není to nějaké z levnějších?
Přece,než někde koně ustájím ,tak to tam jedu omrknout ?
Je fakt,že jsou věci,které předem nezjistíte
.Ale že se tam měsíce nekydá, a že se tam místo zaměstnance realizují převážně nezletilé ,to by přece bylo poznat na první pohled.
Vašeho koně mají jen krmit a kydat ,jestli to dobře chápu? Žádnou jinou manipulaci jste si nepřála.Takže na něj nemá kdo co lézt ,ne?
A smlouvu ústní nebo písemnou máte uzavřenou s někým dospělým,předpokládám ? Proč si to ,co se vám nelíbí, nevyjasníte okamžitě s provozovatelem?Na rovinu ?
Jezdíte tam denně,tudíž si na dodržení můžete dohlédnout
Teď se těšíte do nové stáje,ale i tam se mohou časem vyskytnout problémy.
Proto bych doporučovala skutečně předem koukat očima .Jak to tam chodí,kdo co dělá,kdo je za co odpovědný.Plus bych s majitelem ,provozovatelem vypsala ,za co si platím a že to bude skutečně dodržovat
Hodně štěstí

26.12.2019 09:32
dsj

XXX.XXX.255.137

Oni jsou dobrý řidiči a dobrý řidiči... mám kolegyni, která je opravdu dobrý řidič a součást její práce je jezdit po pobočkách... jednou mi nabídla, že mě sveze z Prahy do Plzně a já souhlasila. Když jsem nastupovala na Zličíně, tak mi řekla, že máme zpoždění a musíme být v centru Plzně za 20minut... a stihla to. Během řízení stíhala přes handsfree dirigovat lidi a sledovat jestli není někde v dohledu Passat... já jsem oněmněla už někde u Berouna... Když jsem v Plzni vystupovala měla jsem z té jízdy zážitek podobný jako když jsem v 15 vyzkoušela centrifugu Ta holka je tisíckrát lepší řidička než já, ale pokaždé když mi nabídne že mě někam odveze, tak nemůžu Ona je ten typ co musí na semaforech vystřelit první a během jízdy se omlouvá že ještě nepředjela...

26.12.2019 10:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
Přečtěte si celou diskusi. Psal jsem, že je to jediná chyba prodejce- neuvedeno ve složení, ale že si toho UKZUS za 3 roky nevšiml mi připadá divné. Není nic snazšího, než přihodit něco, nafotit to a pak dělat dusno. UKZUS bere vzorky buď z pytlů, nebo z míchačky.

Že jste sprostý, to vím, ale vymýšlet až takové bláboly, abyste dokázal, že máte pravdu, tak to už je fakt ubohost.

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 10:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Instruktor sice nikdo z nich nebyl nicméně oba dva dělali řidičák a jezdili s instruktorem, a museli udělat testy i jízdy s inspektorem... Někdo s nimi jezdil, někdo je hodnotil a někdo rozhodl, že jsou schopni řídit auto.
Jen tím chci říct, že takový ten postesk ohledně skládání zkoušek na vlastnictví koně nemusí být zárukou ničeho

Samozřejmě, pardon, já zase neumím číst. Myslela jsem, že se bavíme o případných skolitelich, u kterých by se mohly zkoušky skládat, ne o lidech, kteří papír získají a pak se chování, jak se chovají.

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 11:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ono to ale tak je ne? Když neuděláš napotřetí, tak jedeš celý znova? Psychotesty asi taky bohužel nebudou zárukou ničeho. Když jsem nastupovala k celní správě, taky jsem je dělala. A kdyz chtěli někoho vysoupnout, tak ho poslali na psychotesty a bylo. Tam to většinou klaplo. A znám pár případů, kteří se chlubili, že testy mají tak v pořádku ne, skutečnost trošku jiná no. Takže vlastně když to vezmem kolem a kolem, papír nic nedokazuje, školitele nejsou, protože to jsou zamindrakovani xy, a na dodržování zákonů nejsou páky. Řešení tedy žádný 🤷‍♀️

26.12.2019 11:09
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):
Že jste sprostý, to vím, ale vymýšlet až takové bláboly, abyste dokázal, že máte pravdu, tak to už je fakt ubohost.

Nechce se mi věřit, že za 3 roky by si nesrovnalosti kontrolní úřad nevšiml. K nám jezdil ÚKZUS 1-2x měsíčně. A ukazovat něco vysypaného do kýble je důkaz jako noha. Až budete psát na ČOI tak přiložte ještě neotevřený pytel.

26.12.2019 11:54
lenacia

XXX.XXX.173.31

Samozřejmě, pardon, já zase neumím číst. Myslela jsem, že se bavíme o případných skolitelich, u kterých by se mohly zkoušky skládat, ne o lidech, kteří papír získají a pak se chování, jak se chovají.

V pořádku.
No instruktoři. Tohle je zase z jiného soudku ale v době kdy sem právě dělala zkoušky apod, tak u nás byla strašná aféra s inspektory. Protože dávali řidičáky za úplatky, a instruktoři dávali hotové hodiny i když neproběhly.
A můj instruktor co mě školil, ten jakmile skončil s výukou tak to byl docela řidič prasák, když sedl za volant. Minimální povolená? Pche, předjíždění na plnou klasika, jela sem s ním i na červenou, a jednou to smikl v protisměru přes jednosměrku.

26.12.2019 12:25
lenacia

XXX.XXX.173.31

Já už ani nevím co že sem tenkrát udělala. Jen vím že jednou mě zastavili, že sem se nekoukla do silnice vpravo, i když sem se koukla, ale nedala to dost dobře najevo no (přitom sem jim i řekla jakou barvu tam mají ty dvě zaparkovaná auta) . A podruhé po mě chtěl zacouvat na plném parkovišti mezi dvě auta, což sem nedala no. Dodnes u obchoďáku mezi auta necouvam, nemám ráda ti točení a couvání naráz.
Kdyby se měl brát řidičák jen zato, že někdo nedá přednost v jízdě zprava, tak to by u nás u paneláků mohli stát policajti a brát jednoho trotla za druhým co vůbec neřešej, že my při výjezdu z naší ulice máme přednost. Táta zase v kruháči běžně nedává blinkr a taky často poruší nějaký předpis.
Já potřebovala jen získat sebedůvěru, kterou sem prostě v přítomnosti chlapů instruktora a inspektora moc neměla, to sem se prostě bála že to podělam a pak sem zmatkovala.
Ostatně řídit třeba s otcem, to bylo taky za trest, ten mě uměl vydeptat že sem si myslela, že prostě neumím řídit.
Bohatě přitom stačilo prostě jet těch 50 kilometrů do Karlových Varů do školy úplně sama. A najednou na mě nikdo neječel, najednou sem se nebála že mě někdo zkritituje. Prostě čistá hlava. A najednou to šlo úplně v pohodě. Nikdo by neřekl že sem řidičák dělala na 6x, naopak potom co semnou jeli si myslí že si dělám legraci. Že se semnou v autě krásně spí, protože řídím hezky plynule. Povolenou rychlost moc nepřekračuji (i když pro sedlo do Plzně a zpátky sem frčela v noci 160, víc ta moje Kia nedala)
Ale jinak jo, nemám ráda veliká města a jejich tři a více pruhů na silnici, viz centrum Plzně, já do velkého města vpodstatě nezamířím jak je rok dlouhej, takže v takových městech vyježděná nejsem. Vary, Cheb, Mariánky, Frantovky, Tachov, napohodu i všechny krcály okolo a dálnice napohodu. Ale Plzeň a její pruhy, to je pro mě zlo. Ale vzhledem k tomu, kolikrát mi tam naféra do cesty vjeli řidiči protože byli ve špatném, odbočovacím, pruhu, a chtěli dál rovně, tak taky ve výsledku nejsem jediná.

Jana0804

26.12.2019 12:38
Jana0804

XXX.XXX.168.34

koně napsal(a):
Jestli tomu dobře rozumím,tak jste narychlo koupili nějakého chudáka koně?
Kdybyste počkali,mohli byste ho mít doma? Nebo nějaké předtím jste měli doma, a teď už to nejde a musíte využít nájemní ustájení?
Není to nějaké z levnějších?
Přece,než někde koně ustájím ,tak to tam jedu omrknout ?
Je fakt,že jsou věci,které předem nezjistíte
.Ale že se tam měsíce nekydá, a že se tam místo zaměstnance realizují převážně nezletilé ,to by přece bylo poznat na první pohled.
Vašeho koně mají jen krmit a kydat ,jestli to dobře chápu? Žádnou jinou manipulaci jste si nepřála.Takže na něj nemá kdo co lézt ,ne?
A smlouvu ústní nebo písemnou máte uzavřenou s někým dospělým,předpokládám ? Proč si to ,co se vám nelíbí, nevyjasníte okamžitě s provozovatelem?Na rovinu ?
Jezdíte tam denně,tudíž si na dodržení můžete dohlédnout
Teď se těšíte do nové stáje,ale i tam se mohou časem vyskytnout problémy.
Proto bych doporučovala skutečně předem koukat očima .Jak to tam chodí,kdo co dělá,kdo je za co odpovědný.Plus bych s majitelem ,provozovatelem vypsala ,za co si platím a že to bude skutečně dodržovat
Hodně štěstí

Koně jsem ze stáje rovnou kupovala, tudíž jsem ustájení nevybírala, kůň je ve stejné stáji jako byl, navíc není možný převoz koně do jiné stáje přepravníkem, úraz prodělal právě při přepravě, a než se bude opět učit nastupovat a přepravovat, musí se nejdřív zalecit, mohlo by to v jeho stavu dopadnout fatálně. Tudíž do nové stáje budeme vyrážet po kopytě a to dost zužuje možnosti. Samozřejmě jsem byla obeznámena se základním chodem stáje, ale že po nějaké době přestanou dávat konim do výběhu seno a kydat boxy, to mi nikdo neřekl, ze začátku problém nebyl, ale když ptáčka lapají...
Koně jsme dříve měli doma, plánujeme to i nadále do budoucna ale není to otázka měsíců ale let, přesto jsme měli v plánu koně nepořizovat dříve, ale situace dopadla jinak, chtěli jsme pomoct, zvířete nám bylo líto.
Stejně jako mi bylo řečeno, že valacha dříve jistá slečna brala na procházky, a ať se s ní domluvím. Slečnu jsem kontaktovala a domluvila se s ní, že se u koně potkáme společně a domluvíme si základní pravidla, a zdali bude moct docházet ke koni dále. Slečna se neozvala a když jsem po nějaké době přijela ke koni, kůň nikde a slečna přistižena jak s ním pracovala. Nakonec z ní vylezlo že si pronájem platila.
Stáj vlastní můj známý, slepě jsem důvěřovala a pak se jen divila, nové ustájení je samozřejmě prověřené, známe všechny podmínky smlouvy a myslím, že to bude o něčem jiném. Samozřejmě jsem se současným ustajovatelem řešila, co se nám nelíbí, ale postoj je jasný, nelíbí se vám, vypadněte. A to si bohužel nemůžeme dovolit k současné situaci, jak jsem psala, výběr ustájení nám ztěžuje nemožnost přepravy a volných míst v okolí je pomálu.

26.12.2019 14:09
canka

XXX.XXX.35.234

Tak mě dneska naštvalo..ne naštvalo,přímo nasr.lo,že kolem nás na vyjížďce normálně lítalo hejno mušek Co je tohle sakra za zimu?!!!!U nás dneska 6 °C, sluníčko hřálo jak na jaře...vždyť je sakra 26.prosince,má být mráz,sníh .Takhle ta havěť přes zimu ani nevychcípá a na jaře se z těch much a komárů zblázníme...já teda nikdy zimu moc nemusela a vždycky se těšila na teplo,ale teď si tu zimu a mrazy vysloveně přeji..protože lopotit se neustále bahnem,kdy kolečko s hnojem prostě nejde tím bahnem ani protlačit, a ani už nevím,kolikrát jsem si dala na držku,když jsem sklouzla,tak toho už mám plný zuby...
Máte někdo u vás zimu?

26.12.2019 14:44
lenacia

XXX.XXX.173.31

canka napsal(a):
Tak mě dneska naštvalo..ne naštvalo,přímo nasr.lo,že kolem nás na vyjížďce normálně lítalo hejno mušek Co je tohle sakra za zimu?!!!!U nás dneska 6 °C, sluníčko hřálo jak na jaře...vždyť je sakra 26.prosince,má být mráz,sníh .Takhle ta havěť přes zimu ani nevychcípá a na jaře se z těch much a komárů zblázníme...já teda nikdy zimu moc nemusela a vždycky se těšila na teplo,ale teď si tu zimu a mrazy vysloveně přeji..protože lopotit se neustále bahnem,kdy kolečko s hnojem prostě nejde tím bahnem ani protlačit, a ani už nevím,kolikrát jsem si dala na držku,když jsem sklouzla,tak toho už mám plný zuby...
Máte někdo u vás zimu?

Error, složka zima nebyla nalezena

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 14:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Vždyť zimu, mráz a sníh nikdo nechce 🙂 ani déšť, ani vítr, vlastně ani slunce. Asi musíme zvyknout, že vše je prostě jinak. Taky mne to mrzí. Ale už ostatnim svůj pohled na věc necpu.

26.12.2019 15:13
lenacia

XXX.XXX.173.31

mě je to vpodstatě jedno jak bude.... já prostě jenom cxhci aby už konečně zase rosto dost trávy na seno

26.12.2019 16:36

lenacia napsal(a):
Já už ani nevím co že sem tenkrát udělala. Jen vím že jednou mě zastavili, že sem se nekoukla do silnice vpravo, i když sem se koukla, ale nedala to dost dobře najevo no (přitom sem jim i řekla jakou barvu tam mají ty dvě zaparkovaná auta) . A podruhé po mě chtěl zacouvat na plném parkovišti mezi dvě auta, což sem nedala no. Dodnes u obchoďáku mezi auta necouvam, nemám ráda ti točení a couvání naráz.
Kdyby se měl brát řidičák jen zato, že někdo nedá přednost v jízdě zprava, tak to by u nás u paneláků mohli stát policajti a brát jednoho trotla za druhým co vůbec neřešej, že my při výjezdu z naší ulice máme přednost. Táta zase v kruháči běžně nedává blinkr a taky často poruší nějaký předpis.
Já potřebovala jen získat sebedůvěru, kterou sem prostě v přítomnosti chlapů instruktora a inspektora moc neměla, to sem se prostě bála že to podělam a pak sem zmatkovala.
Ostatně řídit třeba s otcem, to bylo taky za trest, ten mě uměl vydeptat že sem si myslela, že prostě neumím řídit.
Bohatě přitom stačilo prostě jet těch 50 kilometrů do Karlových Varů do školy úplně sama. A najednou na mě nikdo neječel, najednou sem se nebála že mě někdo zkritituje. Prostě čistá hlava. A najednou to šlo úplně v pohodě. Nikdo by neřekl že sem řidičák dělala na 6x, naopak potom co semnou jeli si myslí že si dělám legraci. Že se semnou v autě krásně spí, protože řídím hezky plynule. Povolenou rychlost moc nepřekračuji (i když pro sedlo do Plzně a zpátky sem frčela v noci 160, víc ta moje Kia nedala)
Ale jinak jo, nemám ráda veliká města a jejich tři a více pruhů na silnici, viz centrum Plzně, já do velkého města vpodstatě nezamířím jak je rok dlouhej, takže v takových městech vyježděná nejsem. Vary, Cheb, Mariánky, Frantovky, Tachov, napohodu i všechny krcály okolo a dálnice napohodu. Ale Plzeň a její pruhy, to je pro mě zlo. Ale vzhledem k tomu, kolikrát mi tam naféra do cesty vjeli řidiči protože byli ve špatném, odbočovacím, pruhu, a chtěli dál rovně, tak taky ve výsledku nejsem jediná.

Přesně proto říkám, že by měli vydávání řidičáku zprisnit, proto nejste jediná jak píšete. Já to asi nechci úplně rozebírat protože na tyhle typy řidičů mám doslova alergii, ale to jen proto, že na cestách trávím většinu života a potkávat tohle na každem kilometrů je zbytečně unavujici, kor když člověk kormidluje 40 tunovou potvoru a musí dávat pozor za ostatní.

Co se týče zimy, ráda ji nemám ale z toho počasí mám nervy. Od soboty u nás prší, s konem se nedá dělat, se psem chodit je na nemoc, každý smrka, kasle, chrchla, horeckuje, chvilku je 16 stupňů, chvilku - 10... Takže kdyby bylo trvale pod nulou, zasnezeno a zamrzlo, za mě dobrý 😐

Co je paradox, mám psa narozeného v půlce ledna a sníh ve svém životě ještě neviděl... Ven z porodnicky začal chodit v půlce února, kdy už sníh nebyl a teď další zimu sníh ještě nebyl...

26.12.2019 17:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
Nechce se mi věřit, že za 3 roky by si nesrovnalosti kontrolní úřad nevšiml. K nám jezdil ÚKZUS 1-2x měsíčně. A ukazovat něco vysypaného do kýble je důkaz jako noha. Až budete psát na ČOI tak přiložte ještě neotevřený pytel.

A jak asi vyfotím, když neotevřu? Nejsem Superman, abych měla RTG oči. A není to 3 roky,ale rok a 5 měsíců.
Žádný pytel nikam nepřiložím. Pokud bude kontrola, bude kontrolovat snad přímo ve výrobě,ne?
Co když přemýšlí, jako vy, a mysleli by si,že jsem tam tu kukuřici propašovala dírkou?

26.12.2019 17:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Máte někdo u vás zimu?

Nám dnes do toho, co popisujete, sněžilo. Chvíli.

26.12.2019 17:20
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

sisi58 napsal(a):
A jak asi vyfotím, když neotevřu? Nejsem Superman, abych měla RTG oči. A není to 3 roky,ale rok a 5 měsíců.
Žádný pytel nikam nepřiložím. Pokud bude kontrola, bude kontrolovat snad přímo ve výrobě,ne?
Co když přemýšlí, jako vy, a mysleli by si,že jsem tam tu kukuřici propašovala dírkou?

Kontrola tam byla určitě za 1.5 roku několikrát a asi nic nenašli. Zkuste napsat přímo na ÚKZÚZ.

26.12.2019 17:38
lenacia

XXX.XXX.173.31

Přesně proto říkám, že by měli vydávání řidičáku zprisnit, proto nejste jediná jak píšete. Já to asi nechci úplně rozebírat protože na tyhle typy řidičů mám doslova alergii, ale to jen proto, že na cestách trávím většinu života a potkávat tohle na každem kilometrů je zbytečně unavujici, kor když člověk kormidluje 40 tunovou potvoru a musí dávat pozor za ostatní.

Co se týče zimy, ráda ji nemám ale z toho počasí mám nervy. Od soboty u nás prší, s konem se nedá dělat, se psem chodit je na nemoc, každý smrka, kasle, chrchla, horeckuje, chvilku je 16 stupňů, chvilku - 10... Takže kdyby bylo trvale pod nulou, zasnezeno a zamrzlo, za mě dobrý 😐

Co je paradox, mám psa narozeného v půlce ledna a sníh ve svém životě ještě neviděl... Ven z porodnicky začal chodit v půlce února, kdy už sníh nebyl a teď další zimu sníh ještě nebyl...

a jaký typ řidičů podle vás sem jen pro to že sem dělala víc jízd?
Protože nemám ráda velký města? protože v nich vůbec neřídím? No neřídím no, raději proto taky nechám někoho jiného řídit. A sama jedu raději vlakem.
Ale na karlovarsku a blízkém okolí Tachov-Bezdružice byste nepoznala vůbec nic. Vůbec byste nevěděla že sem snad někdy udělala takový kiksy u zkoušek... Tak dobře jsem se vyjezdila. Naopak, plno kamioňáků mi poděkuje, protože se vůči nim chovám ohleduplně. Uhýbám aby se mohli dobře vytočit, odbočit a vyhnout se... Dodržuji rychlosti, ale nejsem žádnej uťáplej magor co jede úplně přesně takhle. Jsem flexibilní... ale nesnáším ježdění s chlapy... Hlavně s otcem, on je totiž Inženýr, jeho "teď jeď tudy" mě dokáže úplně vytočit... a pak šlape na imaginární brzdy.

26.12.2019 17:48

lenacia napsal(a):
a jaký typ řidičů podle vás sem jen pro to že sem dělala víc jízd?
Protože nemám ráda velký města? protože v nich vůbec neřídím? No neřídím no, raději proto taky nechám někoho jiného řídit. A sama jedu raději vlakem.
Ale na karlovarsku a blízkém okolí Tachov-Bezdružice byste nepoznala vůbec nic. Vůbec byste nevěděla že sem snad někdy udělala takový kiksy u zkoušek... Tak dobře jsem se vyjezdila. Naopak, plno kamioňáků mi poděkuje, protože se vůči nim chovám ohleduplně. Uhýbám aby se mohli dobře vytočit, odbočit a vyhnout se... Dodržuji rychlosti, ale nejsem žádnej uťáplej magor co jede úplně přesně takhle. Jsem flexibilní... ale nesnáším ježdění s chlapy... Hlavně s otcem, on je totiž Inženýr, jeho "teď jeď tudy" mě dokáže úplně vytočit... a pak šlape na imaginární brzdy.

Pokud zvládáte ujet naučené trasy, nejste vyjezdeny ridic. Pokud nedokážete couvat a zatáčet, nejste vyjezdeny řidič. Že jste ohleduplna je sice fajn, ale to by měla být samozřejmost - vím že neni.
Nejela jsem s vámi, takže nesoudim jaký řidič jste, ale dle toho co píšete, na deseti stejnych trasách se z vás vyjezdeny řidič nestane...

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 17:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Pokud zvládáte ujet naučené trasy, nejste vyjezdeny ridic. Pokud nedokážete couvat a zatáčet, nejste vyjezdeny řidič. Že jste ohleduplna je sice fajn, ale to by měla být samozřejmost - vím že neni.
Nejela jsem s vámi, takže nesoudim jaký řidič jste, ale dle toho co píšete, na deseti stejnych trasách se z vás vyjezdeny řidič nestane...

Nemáš šanci... 🤷‍♀️

26.12.2019 17:59

Nemáš šanci... 🤷‍♀️

Když to je zoufalství.. 😂

26.12.2019 18:26
lenacia

XXX.XXX.173.31

To potom není 90% lidi co má řidičák.
Kolik lidí jezdí furt a daleko? Kamiony? Řidiči ppl a české pošty? Kolik jich asi tak bude z celé ČR 🤔🤔🤔. A o jak moc se to liší? Navigace, dálnice, plno skladišť je hned u výjezdů, a ty obchody a sklady taky furt stojí na stejném místě. Navíc, v tom případě by musel být nevyježděný i můj táta, což bych se musela opravdu hodně smát.
Couvat sem neuměla při zkoušce, když mi bylo 18 a měla sem za sebou pár hodin jízd bez žádné pořádné průpravy, a bez toho aniž by mě načerno něco učila rodina doma jako plno ostatních...
Teď zacouvam do mnoha míst, a výročím se taky skoro všude.
Už sem musela odřídit nabouranou starou feldu na ledovce s letňáky 15 kilometrů do neznáma.
Kde to neznám kouknu před tím na mapy.cz případně pak zapnu GPS, dojedu všude i v Praze sem to zvládla a přes Německo taky...
Ze sem měla víc pokusů? No měla no... Ale jak sem řekla. Nepoznáte to, protože sem normální běžný průměrný řidič, který jezdí správně, korektně, ke stavu vozovky, a úměrně k tomu na co svůj řidičský průkaz potřebuje. A sem si dost jistá tím, že kdybych najednou měla v rámci práce nebo čehokoliv jezdit časteji a dal a dr o Plzně a buhvikam, zvládnu to stačí to tam projet jednou dvakrát vědět kam přesně mířím a opět nebude žádný problém.

26.12.2019 18:41

Omylem jsem vám dala palec, místo citace.
Vyjezdeny ridic je takový který dojede bez problémů čímkoliv kamkoliv, bez hysterie z pruhů, provozu, křižovatek, dopravních situací, dokáže předvídat chování jiných řidičů a tak dále.
A ano, opravdu dobrých řidičů je málo, dokonce i mezi kamionaky a dodávkari atd. Jen holt lidi mají ego dost nahoře a chybí jim pokora, málokdo si umí říct, ještě se mám co učit - to ale neplatí jen za volantem ale v mnohych sférách.
Tak jezděte hlavně dal bez nehod a ve zdraví, tím bych diskuzi na tohle téma ukončila.

26.12.2019 19:21
lenacia

XXX.XXX.168.82

Omylem jsem vám dala palec, místo citace.
Vyjezdeny ridic je takový který dojede bez problémů čímkoliv kamkoliv, bez hysterie z pruhů, provozu, křižovatek, dopravních situací, dokáže předvídat chování jiných řidičů a tak dále.
A ano, opravdu dobrých řidičů je málo, dokonce i mezi kamionaky a dodávkari atd. Jen holt lidi mají ego dost nahoře a chybí jim pokora, málokdo si umí říct, ještě se mám co učit - to ale neplatí jen za volantem ale v mnohych sférách.
Tak jezděte hlavně dal bez nehod a ve zdraví, tím bych diskuzi na tohle téma ukončila.

Ach tak, rozumím. No předvídání mi nejednou zachránilo život. A nejenom mě, takhle sem dostatečně včas predvidala dítko na třikolce že mi vjede do silnice, a raději sem zpomalila když sem kvůli vysokému obilí neviděla do zatáčky čímž sem se zachránila situaci, kdy bych jinak zřejmě srazila navolno puštěného pejska. Raději myslím i za ostatní nikdy nevím kdy oni to neudělají.
Pravda že nemám ráda Plzeň a její pruhy a plno aut a plno řidičů co nedodržují pravidla provozu, ale řídím se slovy Douglase Adamse: Nepropadejte Panice. Sou i horší věci co se můžou stát. Třeba zrovna v místě, kde silnice vede do poměrně ostré zatáčky na kopci a dolů je prudký svah, skoro až sráz, dostat smyk.

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
mě je to vpodstatě jedno jak bude.... já prostě jenom cxhci aby už konečně zase rosto dost trávy na seno

Trávy na seno je dost. Sena patrně letos taky. Nikdo už ho nechce ani za 500.

26.12.2019 19:29
lenacia

XXX.XXX.168.82

Tak to vám závidím. Tady nejde pod 900.... No hlavně že to všechno strkali do senáže, co pole to senáž. Ale seno není. Vůbec. :/

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 19:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Tak to vám závidím. Tady nejde pod 900.... No hlavně že to všechno strkali do senáže, co pole to senáž. Ale seno není. Vůbec. :/

Bodejť by ne, když seno všichni vesele kradou.

26.12.2019 19:33

lenacia napsal(a):
Ach tak, rozumím. No předvídání mi nejednou zachránilo život. A nejenom mě, takhle sem dostatečně včas predvidala dítko na třikolce že mi vjede do silnice, a raději sem zpomalila když sem kvůli vysokému obilí neviděla do zatáčky čímž sem se zachránila situaci, kdy bych jinak zřejmě srazila navolno puštěného pejska. Raději myslím i za ostatní nikdy nevím kdy oni to neudělají.
Pravda že nemám ráda Plzeň a její pruhy a plno aut a plno řidičů co nedodržují pravidla provozu, ale řídím se slovy Douglase Adamse: Nepropadejte Panice. Sou i horší věci co se můžou stát. Třeba zrovna v místě, kde silnice vede do poměrně ostré zatáčky na kopci a dolů je prudký svah, skoro až sráz, dostat smyk.

Tak teda nevím jestli chcete poplacat po rameni jaká nejste skvělá řidička, ale vyzdvihujete tu naprosto normální běžné situace které by měl zvládnout každý průměrný šofér.
Mohla bych vám za svoje statisíce kilometrů vyprávět o situacích, o kterých se vám ani nesnilo ale k čemu. Trochu pokory 🤔
Aby nedošlo k mylce, byť jsem zkušený řidič, mám se pořád co učit a nemíním o sobě tvrdit, že jsem něco extra...

26.12.2019 19:41
lenacia

XXX.XXX.168.82

Bodejť by ne, když seno všichni vesele kradou.

Tak toho sem si u nás nevšimla. Zato sem si všimla z loňska hnijících černých balíků sena v "pyramidě" na louce, asi 15 jich mohlo být

26.12.2019 19:44
lenacia

XXX.XXX.168.82

Tak teda nevím jestli chcete poplacat po rameni jaká nejste skvělá řidička, ale vyzdvihujete tu naprosto normální běžné situace které by měl zvládnout každý průměrný šofér.
Mohla bych vám za svoje statisíce kilometrů vyprávět o situacích, o kterých se vám ani nesnilo ale k čemu. Trochu pokory 🤔
Aby nedošlo k mylce, byť jsem zkušený řidič, mám se pořád co učit a nemíním o sobě tvrdit, že jsem něco extra...

Člověk by to řekl že, základní znalosti, a přesto i na těch svých jak říkáte 10 trasách to pro ostatní vůbec není samozřejmost.
Možná nesnilo no, ale můžu říct že i po 7 letech (plus loni Káťa co to napálila do kamionu) si připomínám při každém zasednutí za volant.

Neregistrovaný uživatel

26.12.2019 19:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

lenacia napsal(a):
Tak toho sem si u nás nevšimla. Zato sem si všimla z loňska hnijících černých balíků sena v "pyramidě" na louce, asi 15 jich mohlo být

Jo jo, zemědělci jsou takový sfine...

26.12.2019 20:15
lenacia

XXX.XXX.168.82

Jo jo, zemědělci jsou takový sfine...

Teď nevím jestli to má být ironie. Mě je jedno co s tím dělají/nedělají. Jen je mi líto kolem nich jezdit skoro každý den už víc jak rok. Nevím proč tam sou možná to má důvod. Jen si říkám zda to není škoda, nechat hnít, při cenách sena v posledních dvou letech, cca 15 tisíc někde na hromadě.

26.12.2019 22:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

jahodapavel napsal(a):
Kontrola tam byla určitě za 1.5 roku několikrát a asi nic nenašli. Zkuste napsat přímo na ÚKZÚZ.

Je fajn, že své emoce ventilujete zde, jsou tací, co běhají po nocích v parku jen v dlouhém plášti.

26.12.2019 22:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Teď nevím jestli to má být ironie. Mě je jedno co s tím dělají/nedělají. Jen je mi líto kolem nich jezdit skoro každý den už víc jak rok. Nevím proč tam sou možná to má důvod. Jen si říkám zda to není škoda, nechat hnít, při cenách sena v posledních dvou letech, cca 15 tisíc někde na hromadě.

Je to škoda. U nás zase někdo, obkroužil s nožem, zemědělcům senáž. Cca 12 balíků. Smutné.

26.12.2019 22:31
lenacia

XXX.XXX.168.82

sisi58 napsal(a):
Je fajn, že své emoce ventilujete zde, jsou tací, co běhají po nocích v parku jen v dlouhém plášti.

To mi připomnělo ten vtip, jak jde ženská v noci parkem a vidí jak k ní běží chlap s rozpřaženýma rukama, tak si říká že před ním neuteče a má na sobě celkem drahé věci, takže je svlékne, a odloží a připraví se na svůj nemilý osud. A chlap už je u ní a řve "uhni ty kur*o nesu sklo!" 😂😂😂😂

26.12.2019 23:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já mám Vánoce a řidičák spojené - dělali jsme zkoušky 23.12. Letos to bude dvacet let, je strašný, jak ten čas letí.

Já teda napoprvé, ale chyběly mi 3 body k plnému počtu - technické otázky - ty jsem nestíhala. :)

Jinak nevím, jak moc jezdím, je to 1200 - 1600 km měsíčně, neživím se tím, tak možná nějak trochu víc nad průměrem?

Pokud není člověk tele, tak mu praxe dost pomůže. Taky jsem si zajela párkrát na parkoviště k obchoďáku a couvala jsem tak dlouho, dokud jsem prostě opakovaně dobře nezacouvala mezi čáry. Člověk musel skoro zapadnout v bahně, nevyjet kopec na ledě, nerozjet se na zmrzlé louce, aby si přišel na to, s jakým citem šlapat na plyn. Nehodu jsem neměla zatím žádnou, jen jednou, shodou okolností 24.12. předloni dopoledne, mi to na výjezdu z kruháku na namrzlém přechodu ustřelilo a zažila jsem první hodiny, nic moc příjemného. Bohudík bylo liduprázdno a nic se nikomu nestalo. Když jsem pak koukala na kameru, tak to tam hodilo přede mnou s každým, akorát já asi jak mám lehké auto a úzké gumy, tak se to pustilo. Jezdím stejnou trasou denně odpoledne z práce a nikdy nic, tak mě to překvapilo. No, jsem do zatáček opatrnější, uvědomuju si, že i náhoda se stává a umí být blbá. Město to místo pak předělalo, asi se to tam stávalo více lidem, občas tam byly kusy nárazníku. I chybami se člověk učí, ale jsem ráda, že jsem měla štěstí v neštěstí a že jsem nikomu neublížila,

27.12.2019 00:58
canka

XXX.XXX.35.234

Couďas tak jestli u vas nikdo nechce seno ani za 500,- tak to ja bych po tom hrabla hned všema deseti...sena mám sice dost,ale u nás také cena hezkého sena nejde pod 800,- kč....

Neregistrovaný uživatel

27.12.2019 08:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Je to škoda. U nás zase někdo, obkroužil s nožem, zemědělcům senáž. Cca 12 balíků. Smutné.

Loni, když bylo ještě méně, my třeba měli o 2/3 méně balíků než roky předtím, tak tady zapalovali stohy dle rčení: když nedáš, tak nebudeš mít taky. Krade se vesele, protože oni neprodaji a já potřebuju, nebo vždyť toho mají dost, proč bych si nevzal. Davali i GPS, hledali, hlídali. Ale ono se to v tom množství dost dobře nedá.

Za seno z haly taky 800,-, viděla jsem ale u za 350, 400. U nás co koukám na inzeráty tak kolem 1000, zatím pořád.

27.12.2019 09:01
kapička

XXX.XXX.87.86

Jo balíků nechaných na louce jen tak jsem loni i letos viděla a nechápu. Tak buď to je tak hnusný seno, že se s tím nebalim a odvezu rovnou na hnůj (u nás mají skoro všichni horaly) a nebo to aspoň odvezu z louky. Propršelé, černající balíky složené na kraji louky by se našly taky, v kraji, kde všichni ostatní jsou rádi, že to zvířectvo do jara nějak ukrmí...
(uf, snad mi to projde, když mám přezdívku na k a ne na l )

Já se rovnou přiznám, že sice řídím 10 let, ročně najedu nějakých 15 tis, nemám problém dát 700 km na jeden zátah, běžně jezdím v noci, v horách na sněhu se svým lehkým pidiautem vyjedu bez řetězů kde co, ale podélně vám jen tak bez opocení nezaparkuju, i když byste mě mučili... (vsuvka pro vysvětlení: nejde o chlubení, ale popsání skutečnosti) V autoškole jsem neparkovala ani u zkoušek a v běžném životě to nepotřebuju, všude je příčný parkování, naposledy snad před 2 lety, od té doby jsem najela nějakých 30 tis. km aniž bych podélné parkování potřebovala nebo se mu musela nějak vyhýbat (to se hecnu a zaparkuju, teoreticky to umím, jen jednou za 2 roky je málo k získání praxe).

27.12.2019 10:03
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Tak já sice podélně zaparkuju v pohodě, někdy teda musím najet několikrát, když nemám den, ale dodneška jsem se nedostala k tomu, abych měla představu, "kde přesně mám kola".

K našemu domu vede 400 metrů cesty a na něm do jízdního pruhu zasahuje přes padesát kanálů, velké jsou pod úrovní vozovky, takže to pěkně drncá a já nezvládám dodnes ten slalom bez toho, abych aspoň do těch šesti děr nezapadla. Kanály jsou kolikrát zdvojené a já se nejsem schopná trefit mezi ně. Sice je to "normální" silnice v Praze, ale teda tak na off-road. :)

Ty senné balíky mě taky štvou, cestou na Vysočinu jsem je vídala u Meziříčí, jak tam hnijí, nechápu, proč to nedají aspoň do spalovny.

27.12.2019 11:14
liva

XXX.XXX.226.96

Ad hnijící seno na loukách.
Tyto pozemky většinou vlastní spekulanti, které zajímejí pouze dotace.
Dotace ale nedostanou, pokud o louku nepečují, tzn. neudržují ji.
Nejjednodušší péče je nechat louku posekat a seno sbalíkovat, ale dál už je to nezajímá...
Takový člověk, pokud ho dohledáte a kontaktujete, vám to seno za náklady prodá, ale nezajistí ani nakládku, ani odvoz.
Naši známí mají od takového člověka pronajato x ha na pastviny a seno za symbolickou částku, prodat odmítl byť jediný ha.
Podmínkou bylo, že pozemky budou udržované....
V podstatě oboustranná spokojenost. Jedni mají pastviny, druhý má bez práce... dotace.

Neregistrovaný uživatel

27.12.2019 12:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Výroba sena mne v podstatě živí, ale myslím, že o vysvětlení, proč a jak to je, nikdo nestojí. A já bych byla stejně jen za Prusice, negativistu, protivu a já nevím, za co vše tady ještě jsem 😀

27.12.2019 13:59

Tak mě zase stve počasí. Člověk má skoro jediné volno v roce, může si užít dosyta procházek se psem, s konem, s chlapem, a jediné co tady za poslední tyden je je déšť, hnus, bláto, mrholeni, jak se teď ochlazuje tak ještě sníh s deštěm... Nemám tolik nepromokavých hader a ani chuť se v tom někde smykat.
Dokonce ani tomu psovi se nikam nechce...

27.12.2019 15:59
canka

XXX.XXX.35.234

Výroba sena mne v podstatě živí, ale myslím, že o vysvětlení, proč a jak to je, nikdo nestojí. A já bych byla stejně jen za Prusice, negativistu, protivu a já nevím, za co vše tady ještě jsem 😀

Ale prdlajz...jen povídejte..zajímá mě,za kolik jde reálně udělat balík sena o klasickém rozměru 120 cm?Myslím tím bez přidané hodnoty,kterou si bere zemědělec při prodeji?
Není to vůbec nějak zle myšlený prosím,ale jsem zvědavá,za kolik se ten balík dá po sečtení všech aspektů udělat...

27.12.2019 16:05
canka

XXX.XXX.35.234

Tak mě zase stve počasí. Člověk má skoro jediné volno v roce, může si užít dosyta procházek se psem, s konem, s chlapem, a jediné co tady za poslední tyden je je déšť, hnus, bláto, mrholeni, jak se teď ochlazuje tak ještě sníh s deštěm... Nemám tolik nepromokavých hader a ani chuť se v tom někde smykat.
Dokonce ani tomu psovi se nikam nechce...

Úplně s váma souhlasím,že to počasí je na prd,připomíná to spíš podzim než zimu....u nás dneska střídavě sluníčko s deštěm a než jsem se vrátila s pidi ponicí po hodině a půl s procházky,byly jsme úplně mokrý a vyfoukaný..jestli takhle bude vypadat i zbytek volných dní,tak to se teda máme..

Přidejte reakci

Přidat smajlík