Hárající fena na výstavu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2017 18:07
ales12313

XXX.XXX.35.220

Dobrý den
Chtěl bych přihlásit moji fenku na výstavu psů do Bratislavy ale bojím se že mi začne hárat. Slyšel jsem že na slovenské výstavy můžou harajici feny ale na ty české výstavy nemůžou. Ma s tím někdo osobní zkušenost?
Předem moc děkuji za veškeré odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.2.2017 19:12

Mělo by to být napsané v propozicích k výstavě.

22.2.2017 00:08
burunduk

XXX.XXX.38.17

Ano. Je to tak. Na slovenské výstavy smí hárávka, na české nesmí.

22.2.2017 08:42
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Hárající feny řeší pouze český výstavní řád! na Slovensko klidně můžete jet.
Jen doporučuju, ze slušnosti a pro klid mezi vystavujícími, necpat fenku psům pod nos, uklidit do kenelky, před vystavením otřít... prostě se chovat tak, jak byste chtěl, aby se ostatní chovali k Vám. smajlík

22.2.2017 09:25
igor

XXX.XXX.96.23

Můžete jet, ale za mně - je to nesolidní vůči všem psům. Nepředvede se pořádně, protože je z háravky celej říčnej, nevnímá nic jinýho než tu libou vůni...

A viděl jsem i feny, který na háravku nejsou dvakrát příjemný - rozhodí to široký okolí. Když se to stalo nám, tak jsem oželel vynaložený peníz a zůstal doma. Podle hesla - co sám nerad, nečiň jinému.

22.2.2017 10:15
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Na Slovensku môžete vystavovať aj háravku, osobne to ale nerobím pretože okrem toho, že pobláznite ostatných psov aj samotná fena je počas hárania nesvoja, moja vtedy doslova neznáša keď sa jej niekto cudzí chytá, všade sa obzerá, všetko očucháva, ťahá sa za psami.. absolvovať s ňou vtedy výstavu by bolo ako za trest.
No keď sa už rozhodnete ísť tak naozaj treba byť trocha ohľaduplný aj k ostatným, nechať fenu niekde mimo, buď v aute alebo vonku a doniesť ju tesne pred vstupom do kruhu a potom zas zobrať preč.

22.2.2017 11:59

igor napsal(a):
Můžete jet, ale za mně - je to nesolidní vůči všem psům. Nepředvede se pořádně, protože je z háravky celej říčnej, nevnímá nic jinýho než tu libou vůni...

A viděl jsem i feny, který na háravku nejsou dvakrát příjemný - rozhodí to široký okolí. Když se to stalo nám, tak jsem oželel vynaložený peníz a zůstal doma. Podle hesla - co sám nerad, nečiň jinému.

Accuracy

22.2.2017 12:59
Accuracy

XXX.XXX.1.187

igor napsal(a):

Zas budu za idiota - ale neměl by pes, který se celý život připravuje na výstavy, zvládnout jednu háravou? Když musí psi na cvičáku, služební, pracovní, asistenční, proč ne výstavní?

22.2.2017 13:35
AileenK

XXX.XXX.54.41

Až na to, že na závody a jiné akce se háravky hlásí předem a jdou naposled, případně na startu Agility jsou povinni si majitelé dát pod fenu dečku.

Na výstavách mi háravky nevadí, pokud majitelé jsou ohleduplní k ostatním - tzn. boudička/klec
a ne zbytečné producírování po všech halách, ale už nejednou se mi stalo, že majitelé strčili háravku "skoro pod nos" mému psovi, případně s ní stáli před vchodem u kruhu celé posuzování a bylo jim jedno co pes dělá a ať chcete nebo ne, těžko tomu psovi vysvětlíte že tedka má stát a netáhnout za ní.

22.2.2017 14:04
vava69

XXX.XXX.136.28

Accuracy napsal(a):
Zas budu za idiota - ale neměl by pes, který se celý život připravuje na výstavy, zvládnout jednu háravou? Když musí psi na cvičáku, služební, pracovní, asistenční, proč ne výstavní?

Hm, to prostě nezvládne. Jak už někdo psal, na závodech atd. jsou háravky zavřené jinde a jdou na konec. V kruhu jde X plemen v pořadí psi, feny, psi, feny - takže pokud vám projde v pěti plemenech háravka, pes čekající u kruhu je už totální magor. My jsme takhle v Bratislavě seděli vedle háravky a ačkoliv paní zapírala, v kruhu o BOBa mi pes za fenou málem couval a lezl po uších. I rozhodčí se jí na to ptal, nicméně fena dostala BOB a my BOS. Pokud mi začala vloni fena hárat, nejela jsem ani se psem.

22.2.2017 14:19
igor

XXX.XXX.96.23

Accuracy napsal(a):

Proč za idiota? Nejlepší je vlastní zkušenost - vemte si háravku a zajeďte si na výstavu. Stoupněte si vedle kruhu a pozorujte psiska, čemu budou věnovat pozornost.

Potom si vezměte háravku a přejděte při zkouškách přes stopu před pracákem. Některý z toho zpitomí, některý chvilku kličkuje a pak se vrátí na správnou stopu, některý jde za háravkou. Můžete takhle ovlivnit pořadí nebo některému psovodovi totálně zkazit den.

Na výstavě se má pes předvést. Jestli je jeho pozornost rušená, nepředvede se.

Accuracy

22.2.2017 15:00
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Vava69 a igor, díky za vysvětlení.

22.2.2017 18:23
conie

XXX.XXX.206.202

To je všechno pěkné, jenže... Přihlásím fenu, zaplatím nemalé výstavní poplatky (stejně jako majitel psa) a pak mi fena začne hárat. A já tedy přijdu o peníze jen proto, aby se psi správně předvedli? Už dlouho mě toto docela štve. Naprosto bych souhlasila s neúčastí háravek, kdyby se vracely poplatky např. na základě veterinárního potvrzení. Ale současná praxe v ČR prostě znevýhodňuje majitele fen proti majitelům psů a nikdo mi není schopen zdůvodnit. A při současné výši poplatků na velkých výstavách je to znevýhodnění docela citelné.

22.2.2017 18:53
vejin

XXX.XXX.12.250

conie napsal(a):
To je všechno pěkné, jenže... Přihlásím fenu, zaplatím nemalé výstavní poplatky (stejně jako majitel psa) a pak mi fena začne hárat. A já tedy přijdu o peníze jen proto, aby se psi správně předvedli? Už dlouho mě toto docela štve. Naprosto bych souhlasila s neúčastí háravek, kdyby se vracely poplatky např. na základě veterinárního potvrzení. Ale současná praxe v ČR prostě znevýhodňuje majitele fen proti majitelům psů a nikdo mi není schopen zdůvodnit. A při současné výši poplatků na velkých výstavách je to znevýhodnění docela citelné.

Přesně, zaplatím peníze, fena mi začne hárat a peníze jsou v čudu. Na závodech, zkouškách jsou také háravky, co se týče agi, sice startují z dečky, ale beží celou dráhu a po nich běží další psi. Věřím, že jsou jedinci co to opravdu nedají, ale většina psů si prostě zvykne. Můj služební pes je běžně na soustředění s háravkama a pak je schopný normálně vyhledávat látky. Na druhou stranu, jak zde píší, majitel háravky by měl být ohleduplný a s fenou nikde necourat a nestrkat ji nikomu pod nos.

22.2.2017 20:04
vava69

XXX.XXX.98.20

No, myslím, že většina majitelů fen ví, kdy jim bude fena hárat. Na tu dobu ji prostě nikam nehlásím.

22.2.2017 20:26
conie

XXX.XXX.206.202

vava69 napsal(a):
No, myslím, že většina majitelů fen ví, kdy jim bude fena hárat. Na tu dobu ji prostě nikam nehlásím.

Pokud máte štěstí a fena hárá pravidelně, Ale takových "jako hodinky" moc není a při výstavě pak stačí mnohdy posun o 1-2 týdny a je to.

22.2.2017 20:51
vava69

XXX.XXX.98.20

No mě hárá pravidelně, ale stejně ji nehlásím nikam třeba na dva měsíce.

22.2.2017 21:16
conie

XXX.XXX.206.202

vava69 napsal(a):
No mě hárá pravidelně, ale stejně ji nehlásím nikam třeba na dva měsíce.

Jenže pokud máte venkovní dlouhosrsté plemeno, je v nejlepší srsti je po určitý čas a ten chcete výstavně využít. Prostě - šve mě, že jako chovatelka feny mám omezené právo proti majitelům psů a navíc mě regulérně okrádají o peníze.

22.2.2017 23:16
igor

XXX.XXX.96.23

vava69 napsal(a):
Hm, to prostě nezvládne. Jak už někdo psal, na závodech atd. jsou háravky zavřené jinde a jdou na konec. V kruhu jde X plemen v pořadí psi, feny, psi, feny - takže pokud vám projde v pěti plemenech háravka, pes čekající u kruhu je už totální magor. My jsme takhle v Bratislavě seděli vedle háravky a ačkoliv paní zapírala, v kruhu o BOBa mi pes za fenou málem couval a lezl po uších. I rozhodčí se jí na to ptal, nicméně fena dostala BOB a my BOS. Pokud mi začala vloni fena hárat, nejela jsem ani se psem.

Tady majitelka háravky záměrně nesportovně zneužila výhodu, kterou jí hárání dalo aby okradla soupeře o titul.

22.2.2017 23:34
igor

XXX.XXX.96.23

igor napsal(a):

Podle hesla - co sám nerad nečiň jinému, jsem psal. Nikomu to nenařizuju.

Ale na druhou stranu - proč jako majitel psa mám být regulérně okrádán o jeho výstavní úspěchy jen kvůli tomu, že někdo nesolidně zneužije svoji háravku aby rozhodil rovnováhu psovi?

Co se zkusit na to podívat i z druhé strany?

23.2.2017 01:48
burunduk

XXX.XXX.38.17

A to já jako majitelka psa jsem ráda, že lidi berou hárávky na výstavy. Samozřejmě pokud se chovají slušně a mají fenu v kenele nebo prostě bokem a nestrkaji psovi frndu pod nos. Aspoň se můj pes naučí postupně je ignorovat. Kdyby tam nechodily, tak ho to nikdy nenaučím. Takže my (já) jsme za hárávky na výstavách vlastně vděční. A to jezdíme skoro každý víkend na výstavu. Spousta psů se zase naopak lépe předvede, vypne hruď, celkově se hezky postaví, když je blízko háravá fena.
Měli by vracet část peněz, pokud se člověk nevydá na výstavu proto, že mu začala hárat fena. Pak by bylo vše v klidu - majitelé fen by nechodili za každou cenu, jen aby jim neunikly peníze zbytečně.

23.2.2017 06:29
vava69

XXX.XXX.136.28

Ani fena v kenele není žádná výhra. Ten pes není hloupý a dobře ví, že ta háravka tam je. Náš pes (krycí) reaguje na fenu od prvního dne. Bez přehánění. Že se doma začne hárat víme dřív, než samotná fena. Když to není zakázáno, je to povoleno. Ale je to bezohledné ke psům. Náš pes se sice dá ukočírovat tak, aby nevyváděl, nelezl za fenou atd., ale to, že čučí jako magor kolem sebe a slintá tedy fakt nevypadá jako dobré předvedení psa na výstavě.

23.2.2017 06:47
koně

XXX.XXX.205.252

Myslím, že vrácení aspoň dvou třetin poplatku by situaci zklidnilo.
Já tedy fenku nikam nehlásím, v období kdy by měla hárat.
Ale příroda je mocná a když nějaký majitel rizikové období nevychytá, měl by mít nárok na kompenzaci.
Myslím, když psi pracují, výcvik, agility atd., tak se na, trošku upozaděnou, ale přece jen háravku, nesoustředí tolik.I když to asi taky bude kus od kusu.
Na výstavě je v tomto směru nuda.Je tam spoustu prodlev, ve kterých se, z hlediska psa, neděje nic..Tak mu háravka poskytne vítané zpestření.Bohužel to má vliv na kvalitu předvedení.
Ale zatím nikde nic nevrací.Tak nám nezbývá, než být navzájem ohleduplní.Aneb, jak píše Igor, co sám nerad, nečiň jinému

23.2.2017 07:04
AileenK

XXX.XXX.54.41

conie napsal(a):
Jenže pokud máte venkovní dlouhosrsté plemeno, je v nejlepší srsti je po určitý čas a ten chcete výstavně využít. Prostě - šve mě, že jako chovatelka feny mám omezené právo proti majitelům psů a navíc mě regulérně okrádají o peníze.

Tak to si myslím trochu není pravda, taky mam dlouhosrsté plemeno a hárání je spojené s hormony, fena vždycky před háráním cca měsíc "pustí" chlupy ať chcete nebo nechcete, pokud tedy na předchozím háráním nebyla kryta, pak na další nasrstí, ale jinak mě vždycky feny pustily chlupy a do měsíce háraly, takže i tak by jely na výstavu jak koště.

Jak jsem psala výše, nemám nic proti háravkám na výstavách, ale pokud jsou majitelé ohleduplní k ostatním.
Kdosi tu psal že háravka na výstavě je výhra, že se pes vyprsí, no přála bych Vám vidět, když jsme byli v kruhu o BOB a proti nám byla fena v krycí dny, fena viděla psa, ocas do strany a pes slintal, kňučel, klapal držkou, točil se na předváděčce dokolečka jak blbec a o nějakém prsení nebo předvedení fakt nemohla být ani řeč.

23.2.2017 10:58
awake

XXX.XXX.115.235

Ono některé feny voní psům i před a po hárání. Jsem pro zákaz vystavování fen

23.2.2017 11:08
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

igor napsal(a):
Podle hesla - co sám nerad nečiň jinému, jsem psal. Nikomu to nenařizuju.

Ale na druhou stranu - proč jako majitel psa mám být regulérně okrádán o jeho výstavní úspěchy jen kvůli tomu, že někdo nesolidně zneužije svoji háravku aby rozhodil rovnováhu psovi?

Co se zkusit na to podívat i z druhé strany?

Prosaďte vrácení zaplaceného poplatku z důvodu hárání fenky a pak většina háravých fenek nebude jezdit na výstavy ani jiné akce.

To žijete se psem na samotě u lesa, že ho naprosto vykolejí háravá fenka a je dle Vašich slov okrádán o výstavní úspěchy? V běžném životě se s háravkama nepotkává?

Na výstavě Vám vadí. Ale až budete chtít krýt svým chovným psem, budete stát o takovou fenku. Nebudete stát o takovou, která prolezla bonitací jen tak tak, protože nejezdila a nejezdí na výstavy po celé republice třeba díky hárání.

23.2.2017 11:19
vava69

XXX.XXX.136.28

Fiona.Praha napsal(a):
Prosaďte vrácení zaplaceného poplatku z důvodu hárání fenky a pak většina háravých fenek nebude jezdit na výstavy ani jiné akce.

To žijete se psem na samotě u lesa, že ho naprosto vykolejí háravá fenka a je dle Vašich slov okrádán o výstavní úspěchy? V běžném životě se s háravkama nepotkává?

Na výstavě Vám vadí. Ale až budete chtít krýt svým chovným psem, budete stát o takovou fenku. Nebudete stát o takovou, která prolezla bonitací jen tak tak, protože nejezdila a nejezdí na výstavy po celé republice třeba díky hárání.

Prosadit vrácení poplatku by nebylo špatné, ale těžko prokazatelné a papírově určtiě pro pořadatele náročné.

V běžném životě se samozřejmě setkává s háravkami. Máme ji i doma. Ale v běžném životě je to něco jiného. To, že se mi při chůzi otáčí a slintá a zírá jako deb.l s otevřenou tlamou mi zase tolik nevadí jako mi to vadí ve výstavním kruhu.

A mezi námi, krycí pes si nevybírá fenu. Fena si vybírá psa. A pokud se v tom pohybujete, vidíte určitě rozdíl mezi počtem titulů u psů a u fen. Udržet fenu ve výstavní kondici je rozhodně těžší, než udržet v ní psa. Pes, když dospěje, drží si postavu a max můžete ovlivnit tloušťku. Fena vám střídavě nasrsťuje a pelichá, hubne a tloustne v souladu s háráním a o náladách ani nemluvím.

A omlouvám se, že reaguji za Igora.

23.2.2017 11:41
igor

XXX.XXX.96.23

Není za co se omlouvat - nesedím tu pořád, a vaše reakce mají hlavu a patu, souhlasím s tím co píšete.

Jen bych snad dodal, že že můj příspěvek byl sarkastickou reakcí na "jsem regulérně okrádaná o peníze protože háravky nesmí na výstavy".

Pes se nepředvede, jestli je jeho pozornost odlákaná háravkou. Když je zaujatý nějakou činností, tak to tolik nevadí. Ale nuda na výstavě (spí v autě cestou, hodiny čeká, chvilku chodí, zase čeká, někdo si na něj párkrát šáhne, zase čeká...) je přímým předpokladem k tomu, aby si tý háravky všiml, i kdyby nechtěl.

A jinak - nebydlím na samotě, mám psa i feny. Psa pochopitelně zvládnu, ale protože vím jak to nese, v době hárání s fenkama nejezdíme nejen na výstavy, ale pokud možno sedíme doma na..., a nedráždíme psiska široko daleko - protože si dovedu představit, jak to nabudí všechny psy - nejen ty na výstavách.

23.2.2017 11:47
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

vava69 napsal(a):
Prosadit vrácení poplatku by nebylo špatné, ale těžko prokazatelné a papírově určtiě pro pořadatele náročné.

V běžném životě se samozřejmě setkává s háravkami. Máme ji i doma. Ale v běžném životě je to něco jiného. To, že se mi při chůzi otáčí a slintá a zírá jako deb.l s otevřenou tlamou mi zase tolik nevadí jako mi to vadí ve výstavním kruhu.

A mezi námi, krycí pes si nevybírá fenu. Fena si vybírá psa. A pokud se v tom pohybujete, vidíte určitě rozdíl mezi počtem titulů u psů a u fen. Udržet fenu ve výstavní kondici je rozhodně těžší, než udržet v ní psa. Pes, když dospěje, drží si postavu a max můžete ovlivnit tloušťku. Fena vám střídavě nasrsťuje a pelichá, hubne a tloustne v souladu s háráním a o náladách ani nemluvím.

A omlouvám se, že reaguji za Igora.

Tak jinak - pokud bude igor požádán, aby kryl svým psem fenu, která prošla jen tak tak bonitací a nejezdí po výstavách, takže je bez titulů - nebude mít pravděpodobně zájem.
Když bude požádán o nakrytí feny s mnoha výstavními úspěchy, nebude pravděpodobně váhat ani chvilku - i když je to možná ta fena, která mu na výstavě tak vadí

Otázkou tedy je - kde má fenka přijít k výstavním úspěchům, když hárá 2x za rok, málokdy přesně na den. K tomu velkou roli hraje, jestli žije s další nekastrovanou fenou a tak se ovlivňují navzájem.

Takové diskuse na téma hárající fenka na výstavě (závodech v čemkoli) se už tady byly. Vždy to končí hádkou bez "řešení".

23.2.2017 11:49
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

igor napsal(a):
Není za co se omlouvat - nesedím tu pořád, a vaše reakce mají hlavu a patu, souhlasím s tím co píšete.

Jen bych snad dodal, že že můj příspěvek byl sarkastickou reakcí na "jsem regulérně okrádaná o peníze protože háravky nesmí na výstavy".

Pes se nepředvede, jestli je jeho pozornost odlákaná háravkou. Když je zaujatý nějakou činností, tak to tolik nevadí. Ale nuda na výstavě (spí v autě cestou, hodiny čeká, chvilku chodí, zase čeká, někdo si na něj párkrát šáhne, zase čeká...) je přímým předpokladem k tomu, aby si tý háravky všiml, i kdyby nechtěl.

A jinak - nebydlím na samotě, mám psa i feny. Psa pochopitelně zvládnu, ale protože vím jak to nese, v době hárání s fenkama nejezdíme nejen na výstavy, ale pokud možno sedíme doma na..., a nedráždíme psiska široko daleko - protože si dovedu představit, jak to nabudí všechny psy - nejen ty na výstavách.

Aha a ty Vaše hárající fenky se nevenčí? Jsou někde zavřené? Nebo jak to dokážete, že "nedráždíte psiska široko daleko"?

23.2.2017 11:52
vava69

XXX.XXX.136.28

Fiona - já chápu, co chcete říct. Na druhou stranu počet titulů neurčuje kvalitu psa - u dnešních rozodčích už vůbec. Taky jsem svým super tuper interšampionem nakryla pouze zbonitovanou fenu a byla krásná štěňata. Kvalita je v rodokmenu, v povaze, v kostře. Ano, u šampionky můžu vyšponovat cenu do závratné výše přes 1000 E, zbonitovanou chudinku podle vás nakryju za dvě třetiny ceny např. Ale o tom to není. Svým výstavním šampionem nakryju svoji fenu, která je zatím pouze JCH CZ a pochybuji, že s ní budu objíždět Evropu jako se psem. Jak z důvodů výše diskutovaných, tak z důvodu, že fena je náladová (obecně), nebaví ji to a mě to potom nebaví taky. A vrážet desetitisíce do něčeho, z čeho nemám radost je nesmysl. Fena má super rodokmen ze země původu, takže myslím, že krycího psa i bez 15 titulů za další dva roky např. seženu taky.

23.2.2017 11:58
igor

XXX.XXX.96.23

A pro méně chápavé přidám dost blbé přirovnání. Dámy, odložte si od pasu dolů a choďte takto mezi lidma po ulici. Nevychovaní pánové budou čumět napřímo a budou vás snažně oslovovat (hvízdat, poplácávat, významně pomrkávat - zkrátka na sebe upozorňovat) protože jednoduše jste právě k mání. Výrazně slaboduší jedinci se pokusí o nějaký ten kontakt nebo přímo styk - proč by to nezkusili, že?

No a my, vychovaní, se budeme snažit dělat jako že nic, ale oči nám polezou z důlků, představy nám zamlží smysly a to bude bouraček, to bude pánů kteří naběhnou do sloupu nebo do právě procházejícího kolegy. Každej druhej chlap bude vypadat, jako by mu nasadili hlavu naopak... Testosteron nám je vrozený, máme to tak nastavené, jinak by lidstvo už dávno vyhynulo. Tečka.

Pochopitelně se pak můžou najít ženy hrdě vrtící odhaleným pozadím a přitom můžou pronášet "dobře vychovanej chlap dělá že to nevidí - co by dělal třeba za války - přestal by střílet a jen blbě slintal? je to chyba chlapa, já si budu chodit jak budu chtít". Pochopitelně by za války nepřestal střílet, ale při cestě na nákup, která ho nezaujme naplno, zkrátka ten chlap na to odhalené požehnání čumět bude (třeba jen po očku). A který z nás tvrdí že ne, tak ten lže - anebo to má holt nastavené jinak

Blbost? Ale ne, je to jen ad absurdum dotažená pravda - lidi totiž reagují na to co vidí, psiska reagují na to, co cítí. Moje hloupé přirovnání se vám nechápajícím přispívajícím snaží přiblížit, že se nejedná o snahu poškodit feny (nebo finančně oškubat jejich majitele), ale o prostou ohleduplnost vůči psům (a jejich majitelům).

A nikoho jsem se nechtěl dotknout - jestli to tak někdo pochopí, opakuju "nikoho jsem se nechtěl dotknout".

23.2.2017 12:03
igor

XXX.XXX.96.23

Fiona.Praha napsal(a):
Aha a ty Vaše hárající fenky se nevenčí? Jsou někde zavřené? Nebo jak to dokážete, že "nedráždíte psiska široko daleko"?

Pochopitelně se venčí, ale nejezdíme na výlety, na návštěvy, dlouhé procházky nebo celodenní pobyt u rybníka si odpustíme, nebo jedeme jen s mojí drahou polovičkou. Kdybyste mne nechytala za slovo, ale snažila se mne pochopit, došlo by vám to samo.

23.2.2017 12:07
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

vava69 napsal(a):
Fiona - já chápu, co chcete říct. Na druhou stranu počet titulů neurčuje kvalitu psa - u dnešních rozodčích už vůbec. Taky jsem svým super tuper interšampionem nakryla pouze zbonitovanou fenu a byla krásná štěňata. Kvalita je v rodokmenu, v povaze, v kostře. Ano, u šampionky můžu vyšponovat cenu do závratné výše přes 1000 E, zbonitovanou chudinku podle vás nakryju za dvě třetiny ceny např. Ale o tom to není. Svým výstavním šampionem nakryju svoji fenu, která je zatím pouze JCH CZ a pochybuji, že s ní budu objíždět Evropu jako se psem. Jak z důvodů výše diskutovaných, tak z důvodu, že fena je náladová (obecně), nebaví ji to a mě to potom nebaví taky. A vrážet desetitisíce do něčeho, z čeho nemám radost je nesmysl. Fena má super rodokmen ze země původu, takže myslím, že krycího psa i bez 15 titulů za další dva roky např. seženu taky.

No nevím...
Jedna o koze, druhá o voze.

Fenka, aby měla výstavní úspěchy, musí jezdit po výstavách a bohužel někdy začne hárat před výstavou nebo třeba ten den. Peníze nikdo nevrátí, tak majitel jede. Fenu vystaví, protože třeba další mezinárodní výstava je za půl roku nebo rok a je pravděpodobné, že fenka bude zase hárat. Nebo už je čas, aby byla nakryta a majitel "potřebuje" ten další titul.

23.2.2017 12:13
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

igor napsal(a):
Pochopitelně se venčí, ale nejezdíme na výlety, na návštěvy, dlouhé procházky nebo celodenní pobyt u rybníka si odpustíme, nebo jedeme jen s mojí drahou polovičkou. Kdybyste mne nechytala za slovo, ale snažila se mne pochopit, došlo by vám to samo.

Nesnažím se Vás nachytat.
Jen mám dojem, že patříte k těm, co si myslí, že když jeho pes potřebuje jet na výstavu, vyvenčit se, jet na výlet,... bylo by super, kdyby háravky zmizely ze světa a objevily se, až Vám se to bude hodit. Jak tak čtu Vaše řádky, je mi jasné, že dojem je správný.

O Vašich slovech si z dovolením budu myslet své - máte současně fenky a psa, kterého hárání vykolejí? Nezvykl si, nekleplo ho, normálně s nimi funguje, jen na výstavách ho cizí háravka připraví o výstavní úspěch? Nemusím tomu věřit, že ne?

23.2.2017 12:13
Ebi

XXX.XXX.104.139

igor napsal(a):
A pro méně chápavé přidám dost blbé přirovnání. Dámy, odložte si od pasu dolů a choďte takto mezi lidma po ulici. Nevychovaní pánové budou čumět napřímo a budou vás snažně oslovovat (hvízdat, poplácávat, významně pomrkávat - zkrátka na sebe upozorňovat) protože jednoduše jste právě k mání. Výrazně slaboduší jedinci se pokusí o nějaký ten kontakt nebo přímo styk - proč by to nezkusili, že?

No a my, vychovaní, se budeme snažit dělat jako že nic, ale oči nám polezou z důlků, představy nám zamlží smysly a to bude bouraček, to bude pánů kteří naběhnou do sloupu nebo do právě procházejícího kolegy. Každej druhej chlap bude vypadat, jako by mu nasadili hlavu naopak... Testosteron nám je vrozený, máme to tak nastavené, jinak by lidstvo už dávno vyhynulo. Tečka.

Pochopitelně se pak můžou najít ženy hrdě vrtící odhaleným pozadím a přitom můžou pronášet "dobře vychovanej chlap dělá že to nevidí - co by dělal třeba za války - přestal by střílet a jen blbě slintal? je to chyba chlapa, já si budu chodit jak budu chtít". Pochopitelně by za války nepřestal střílet, ale při cestě na nákup, která ho nezaujme naplno, zkrátka ten chlap na to odhalené požehnání čumět bude (třeba jen po očku). A který z nás tvrdí že ne, tak ten lže - anebo to má holt nastavené jinak

Blbost? Ale ne, je to jen ad absurdum dotažená pravda - lidi totiž reagují na to co vidí, psiska reagují na to, co cítí. Moje hloupé přirovnání se vám nechápajícím přispívajícím snaží přiblížit, že se nejedná o snahu poškodit feny (nebo finančně oškubat jejich majitele), ale o prostou ohleduplnost vůči psům (a jejich majitelům).

A nikoho jsem se nechtěl dotknout - jestli to tak někdo pochopí, opakuju "nikoho jsem se nechtěl dotknout".

23.2.2017 12:19
vava69

XXX.XXX.136.28

Fiona.Praha napsal(a):
No nevím...

Fenka, aby měla výstavní úspěchy, musí jezdit po výstavách a bohužel někdy začne hárat před výstavou nebo třeba ten den. Peníze nikdo nevrátí, tak majitel jede. Fenu vystaví, protože třeba další mezinárodní výstava je za půl roku nebo rok a je pravděpodobné, že fenka bude zase hárat. Nebo už je čas, aby byla nakryta a majitel "potřebuje" ten další titul.

Nevím, asi nechápete. MAJITEL titul potřebuje - ne fena. Fena by radši seděla doma na zadku, než vyjížděla nervní na stovky psů, okolo kterých na té výstavě projde. A co, že je mezinárodní výstava za půl roku? Určitě je i jiná. A když bude na křižovatce červená, taky pojedete protože MUSÍTE? Nee, je červená, jsou určitá pravidla, stojíte. Háravka na výstavu nesmí - nejedu. Poplatky propadnou. Ježkovy oči, co je na tom složitého? Taky jsem nejele na jednu krajskou od nás co by kamenem dohodil - ani se psem, ani s fenou. Na mezinárodku taky ne. Prostě hárá, nejedu. A když vám běhá háravka o BOBa jak jsem psala výš, to vás ale fakt nas.re.

23.2.2017 12:31
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

vava69 napsal(a):
Nevím, asi nechápete. MAJITEL titul potřebuje - ne fena. Fena by radši seděla doma na zadku, než vyjížděla nervní na stovky psů, okolo kterých na té výstavě projde. A co, že je mezinárodní výstava za půl roku? Určitě je i jiná. A když bude na křižovatce červená, taky pojedete protože MUSÍTE? Nee, je červená, jsou určitá pravidla, stojíte. Háravka na výstavu nesmí - nejedu. Poplatky propadnou. Ježkovy oči, co je na tom složitého? Taky jsem nejele na jednu krajskou od nás co by kamenem dohodil - ani se psem, ani s fenou. Na mezinárodku taky ne. Prostě hárá, nejedu. A když vám běhá háravka o BOBa jak jsem psala výš, to vás ale fakt nas.re.

Vážně?
Já myslela, že fenka stojí o titul a žadoní, prosí, slibuje až majitele přemluví, že teda jednou na výstavu pro titul. Ještě, že jste mi to vysvětlila
Když je mezinárodní výstava za půl roku, tak bude fenka pravděpodobně hárat zase a zase propadnou poplatky (to jen na vysvětlenou - s červenou na semaforu to nemá nic společného). Na rozdíl od psa, aby nebyla fenka ohrožena 1. březostí na životě, bylo by fajn porodit v mladším věku, tzn. být uchovněná jako mladá fenka. Nevěřím tomu, že by Vám vyhozené poplatky za výstavu, kam nejedete, nevadily. Ale dohadovat se s Vámi o tom nebudu.

Jak jsem psala, takových diskusí tu už bylo několik, vždy to skončilo hádkou, protože majitelé opačných pohlaví se nedohodnou.

23.2.2017 12:34
igor

XXX.XXX.96.23

Fiona.Praha napsal(a):
Nesnažím se Vás nachytat.
Jen mám dojem, že patříte k těm, co si myslí, že když jeho pes potřebuje jet na výstavu, vyvenčit se, jet na výlet,... bylo by super, kdyby háravky zmizely ze světa a objevily se, až Vám se to bude hodit. Jak tak čtu Vaše řádky, je mi jasné, že dojem je správný.

O Vašich slovech si z dovolením budu myslet své - máte současně fenky a psa, kterého hárání vykolejí? Nezvykl si, nekleplo ho, normálně s nimi funguje, jen na výstavách ho cizí háravka připraví o výstavní úspěch? Nemusím tomu věřit, že ne?

Fanatik, anebo vzteky zaslepená osoba? To je zase dojem můj o vás.

Se svým psem, když potkáme někde háravku, to jednoduše zvládnu - to že slintá, přešlapuje a občas přeslechne nějaký pokyn, který musím zopakovat, to chápu a nic se neděje. Nechápu majitele háravky, který ji tahá k rybníku, kam chodí všichni pejskaři z okolí, protože já k tomu rybníku nejdu ani s naším psem, když se naše holky hárají - protože další psi to cítí i z něj.

Z našich holek když se hárají je nešťastný, protože normálně jsou všichni spolu, teď je smečka rozdělená (odděluju je nejen kvůli nechtěnému krytí, ale i proto, že holky mají svoje nálady a nechci, aby se mně to popralo mezi sebou). V kruhu se psama mi háravka tolik nevadí - reagujou na ně všichni psi, některý víc, některý míň. Já si troufám říct, že toho našeho ťuňťu většinou dokážu zaujmout, tak to nějak přetrpí. Průser ale je, když se jde o boba - tam nemusí být proti nám háravka, ale stačí když je háravka poblíž, fena která jde proti nám je klidnější, soustředěnější, a má jednoznačně nesportovní výhodu.

A věřte si čemu chcete.

Z vašeho vyjadřování to na mně dělá dojem, že máte zatím jen fenu. Až si pořídíte psa, zjistíte o čem mluvím. Odhaduju, že pak budete vášnivě prosazovat absolutní zákaz fen na výstavách, co kdyby některá začala hárat.

23.2.2017 12:35

igor napsal(a):

23.2.2017 12:39
igor

XXX.XXX.96.23

igor napsal(a):

Cituju svůj první příspěvek v tomto vlákně - a pořád si za ním stojím. Mám jak feny, tak psa. Protože vím, co háravka dělá se psem, nejezdím nikam s háravkou.

CO SÁM NERAD, NEČIŇ JINÉMU!

Obyčejná lidská ohleduplnost.

23.2.2017 12:44
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

igor napsal(a):
Fanatik, anebo vzteky zaslepená osoba? To je zase dojem můj o vás.

Se svým psem, když potkáme někde háravku, to jednoduše zvládnu - to že slintá, přešlapuje a občas přeslechne nějaký pokyn, který musím zopakovat, to chápu a nic se neděje. Nechápu majitele háravky, který ji tahá k rybníku, kam chodí všichni pejskaři z okolí, protože já k tomu rybníku nejdu ani s naším psem, když se naše holky hárají - protože další psi to cítí i z něj.

Z našich holek když se hárají je nešťastný, protože normálně jsou všichni spolu, teď je smečka rozdělená (odděluju je nejen kvůli nechtěnému krytí, ale i proto, že holky mají svoje nálady a nechci, aby se mně to popralo mezi sebou). V kruhu se psama mi háravka tolik nevadí - reagujou na ně všichni psi, některý víc, některý míň. Já si troufám říct, že toho našeho ťuňťu většinou dokážu zaujmout, tak to nějak přetrpí. Průser ale je, když se jde o boba - tam nemusí být proti nám háravka, ale stačí když je háravka poblíž, fena která jde proti nám je klidnější, soustředěnější, a má jednoznačně nesportovní výhodu.

A věřte si čemu chcete.

Z vašeho vyjadřování to na mně dělá dojem, že máte zatím jen fenu. Až si pořídíte psa, zjistíte o čem mluvím. Odhaduju, že pak budete vášnivě prosazovat absolutní zákaz fen na výstavách, co kdyby některá začala hárat.

Váš dojem ze mne je mi tak nějak pumpička.

Snažíte se změnit můj názor a když se nedaří jsem fanatik nebo vzteky zaslepená osoba?
Ach, Vy psychologu

23.2.2017 12:48
igor

XXX.XXX.96.23

Fiona.Praha napsal(a):
Váš dojem ze mne je mi tak nějak pumpička.

Snažíte se změnit můj názor a když se nedaří jsem fanatik nebo vzteky zaslepená osoba?
Ach, Vy psychologu

Já se vám nic změnit nesnažím. Proč mi ale vnucujete svůj názor? Nehledě na to, že nereagujete na to co jsem napsal, ale na to, co jste si špatně přečetla a z toho si udělala svůj mylný dojem o mých slovech, osobo.

A tím s vámi končím - je to marný, je to marný, je to marný. Jdu věnovat svůj čas něčemu užitečnějšímu než vám.

23.2.2017 12:50
vava69

XXX.XXX.136.28

Fiona.Praha napsal(a):
Vážně?
Já myslela, že fenka stojí o titul a žadoní, prosí, slibuje až majitele přemluví, že teda jednou na výstavu pro titul. Ještě, že jste mi to vysvětlila
Když je mezinárodní výstava za půl roku, tak bude fenka pravděpodobně hárat zase a zase propadnou poplatky (to jen na vysvětlenou - s červenou na semaforu to nemá nic společného). Na rozdíl od psa, aby nebyla fenka ohrožena 1. březostí na životě, bylo by fajn porodit v mladším věku, tzn. být uchovněná jako mladá fenka. Nevěřím tomu, že by Vám vyhozené poplatky za výstavu, kam nejedete, nevadily. Ale dohadovat se s Vámi o tom nebudu.

Jak jsem psala, takových diskusí tu už bylo několik, vždy to skončilo hádkou, protože majitelé opačných pohlaví se nedohodnou.

Fiona - to je fakt jako jeden o voze a jeden o koze. Jistě, že mi to vadilo, ale prostě nejedu, když se to nesmí. A ta červená je zrovna dobrý příklad. Panebože, copak je u nás jen jedna výstava za půl roku? A pokud je majitel takové pako, že pravidelně hlásí fenu na termín pravděpodobného hárání, tak nemám víc slov. A já se nehádám Jenom jak vidno se nemůžeme pochopit. Mám psa i fenu, takže vím o čem je řeč. Vy asi taky, ale dohromady nám to nějak nejde. Náš klub uchovňuje od 15 měsíců, takže tam je do dvou let k první březosti opravdu času dost.

23.2.2017 13:03
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

vava69 napsal(a):
Fiona - to je fakt jako jeden o voze a jeden o koze. Jistě, že mi to vadilo, ale prostě nejedu, když se to nesmí. A ta červená je zrovna dobrý příklad. Panebože, copak je u nás jen jedna výstava za půl roku? A pokud je majitel takové pako, že pravidelně hlásí fenu na termín pravděpodobného hárání, tak nemám víc slov. A já se nehádám Jenom jak vidno se nemůžeme pochopit. Mám psa i fenu, takže vím o čem je řeč. Vy asi taky, ale dohromady nám to nějak nejde. Náš klub uchovňuje od 15 měsíců, takže tam je do dvou let k první březosti opravdu času dost.

Diskuse nemá cenu, protože nemá řešení.
Fenky hárají i neplánovaně a tak chodí na tajňačku na výstavy. Kdyby se vracely poplatky, posuzovaly se odděleně... asi by mezi ostatní nechodily. Dokud se nic nezmění, nic se nezmění

kvido46

23.2.2017 13:21
kvido46

XXX.XXX.151.181

Výstav je u nás i v blízkých státech více než dost a od poslední uzávěrky do data konání to není kolikrát ani měsíc, takže teorie o nemožnosti načasovat a vystavovat feny jsou trochu mimo.
Normální člověk s fenou v optimální dny sedí doma, už proto, že některé nejsou zrovna v ideální výstavní kondici.

Většina majitelů krycích psů neposuzuje feny k případnému krytí jen podle vyježděných titulů, o tom kvalita fakt není.Každý kdo se v daném plemeni orientuje má přehled a ví kdo má tituly oprávněné a kdo si je vyjezdil.

23.2.2017 14:28

Tak jsem to proběhla. A odlehčím to perličkou :
Když mi hárala fena, chalupa obležená nápadníky, naložila jsem fenu do auta ( ve všední den dopoledne ), odvezla do hlubokých lesů...Vedu ji na flexině ( na volno při hárání nepouštím ani v hlubokých lesích ), na cestě přede mnou se cosi míhá ( moje první myšlenka byla - do pr.dele i tady musí být čokl na volno ), volám na majitelku - mám háravou fenu, radši si ho chyťte a slyším - do pr.dele i tady musí být háravá čuba.
Pes se ještě dal přivolat, byly jsme ještě dost daleko. Pokřikováním na dostatečnou vzdálenost jsme si vysvětlily, jak se věci mají. Paní odvezla psa do hlubokých lesů, protože jejich sousedům hárala fena a on byl doma jak magor.
Vidno, že majitelé fen, ale ani majitelé psů, to nemají jednoduché.

23.2.2017 15:01
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mám to stejně: když hárá neodbytná sousedka, či se jich dokonce sejde víc, snažím se psa v kritické dny odvézt někam dopryč. Jindy zase naložím do auta ji a odvezu majitelům, ať ji zavřou alespoň na těch pár dní. Ano, můj pes je z těch, co se trochu chovají jak magoři. Nevidí, neslyší, nežere...jen čumí do dáli a slintá. Někde jsem slyšela, že pes, co si jednou skočí, už se takto chová. U nás se to fakt potvrdilo. Do té doby, než nás začala okupovat háravka, sice zaznamenal, ale tak nějak v klidu.
Výstavy se nás netýkají, ale pes by to nedal. Jsem pro, aby se poplatky vracely a nechápu, proč by to nemělo jít, co pořadatelům vzniknou za náklady?

kvido46

23.2.2017 15:21
kvido46

XXX.XXX.151.181

lesnížínka napsal(a):
Mám to stejně: když hárá neodbytná sousedka, či se jich dokonce sejde víc, snažím se psa v kritické dny odvézt někam dopryč. Jindy zase naložím do auta ji a odvezu majitelům, ať ji zavřou alespoň na těch pár dní. Ano, můj pes je z těch, co se trochu chovají jak magoři. Nevidí, neslyší, nežere...jen čumí do dáli a slintá. Někde jsem slyšela, že pes, co si jednou skočí, už se takto chová. U nás se to fakt potvrdilo. Do té doby, než nás začala okupovat háravka, sice zaznamenal, ale tak nějak v klidu.
Výstavy se nás netýkají, ale pes by to nedal. Jsem pro, aby se poplatky vracely a nechápu, proč by to nemělo jít, co pořadatelům vzniknou za náklady?

Asi nemáte představu, jaké to je pořádat výstavu.
Zajistit i rok předem rozhodčí, kteří stojí nemalé peníze, třeba ti zahraniční.
Prostory, diplomy, katalogy výstavní personál, apod.
Proč by se měly vracet poplatky kvůli hárání? Přihlásilo by se x psů, pořadatel by s tím počítal i finančně a potom by vracela polovina peněz a polovině rozhodčí by se řeklo, sorry?

Za celou dobu se mi nestalo, že se mi rozhárala fena na výstavu kde jsem ji přihlásila, a že nemám jen jednu.

23.2.2017 16:58
Prestige

XXX.XXX.176.16

igor napsal(a):

Svatá pravda, a to mám feny.

23.2.2017 17:53
conie

XXX.XXX.206.202

kvido46 napsal(a):
Asi nemáte představu, jaké to je pořádat výstavu.
Zajistit i rok předem rozhodčí, kteří stojí nemalé peníze, třeba ti zahraniční.
Prostory, diplomy, katalogy výstavní personál, apod.
Proč by se měly vracet poplatky kvůli hárání? Přihlásilo by se x psů, pořadatel by s tím počítal i finančně a potom by vracela polovina peněz a polovině rozhodčí by se řeklo, sorry?

Za celou dobu se mi nestalo, že se mi rozhárala fena na výstavu kde jsem ji přihlásila, a že nemám jen jednu.

Proč by se měly vracet poplatky? Když zakážou háravkám účast, tak mají vrátit peníze. Velké výstavy mají 1. uzávěrku přibližně 2 měsíce předem a křišťálovou věšteckou kouli určit nevlastní všichni chovatelé fen. Vám to přijde seriózní?

23.2.2017 17:57
conie

XXX.XXX.206.202

igor napsal(a):
Cituju svůj první příspěvek v tomto vlákně - a pořád si za ním stojím. Mám jak feny, tak psa. Protože vím, co háravka dělá se psem, nejezdím nikam s háravkou.

Jsem také pro ohleduplnost. A kde je tedy ohleduplnost k chovatelům fen? Ohleduplné chování s háravkou na výstavě pokládám za samozřejmé.

23.2.2017 19:51

Fiona.Praha napsal(a):
No nevím...

V ČR bývá 10 mezinárodek ročně a u většiny plemen nejsou vyježděné tituly to jediné směrodatné v chovu. Ostatně titul si při troše štěstí může vyjezdit i exteriérově ne úplně super pes, akorát to bude majitele stát o hodně víc peněz. A patrně musí jet za každou cenu i s háravkou. A každý pes si na ně určitě nezvykne, můj jich potkává denně mraky a hrabe mu čím dál víc. Náš kolega kvůli tomu zazdil i závod, a to fena byla 50 m vedle zastrčená v kennelce. Docela jsem se divila, že ten můj běžel.

23.2.2017 23:18
burunduk

XXX.XXX.38.17

vava69 napsal(a):
Ani fena v kenele není žádná výhra. Ten pes není hloupý a dobře ví, že ta háravka tam je. Náš pes (krycí) reaguje na fenu od prvního dne. Bez přehánění. Že se doma začne hárat víme dřív, než samotná fena. Když to není zakázáno, je to povoleno. Ale je to bezohledné ke psům. Náš pes se sice dá ukočírovat tak, aby nevyváděl, nelezl za fenou atd., ale to, že čučí jako magor kolem sebe a slintá tedy fakt nevypadá jako dobré předvedení psa na výstavě.

A tak samozřejmě, že to ví. Není blbej že ano. Ale je to lepší (fenka zavřená v kenele, nebo v kleci přikrytaa dekou) než aby se promenádovala kolem kruhu od rána sem a tam. Tak jsem to myslela. No úplně nejlepší je, když jdete se psem do kruhu a k vstupu do kruhu si stoupne takovýto chytrý majitel s fenou v nejlepším, i když tam vůbec nemusí být, nejsou na řadě. To miluju.
To už je vyšší dívčí, aby pes nereagoval a netáhl za ní.

Evka0092

24.2.2017 00:38
Evka0092

XXX.XXX.59.88

Byla jsem s háravkou na bonitaci a nepřiběhl k nám jediný pes (a že se to za námi doma táhne). Kennela byla venku, psi byli na volno a nikdo k ní ani nešel. V tom obrovském množství to tehdy ti psi opravdu neřešili.

Moje fena hárá nepravidelně a bohužel nás to stálo to, že nejezdíme na výstavy. Takže prosím vás netvrďte, že to jde načasovat. Mám navíc plemeno, které dospívá velmi pozdě, a tak mnoho fen na výstavu ani nedorazí... A to si myslím, že by se nám podařilo vyběhat si hezké výsledky, ale opravdu nehodlám jen tak vyhazovat tisíce ročně z okna

24.2.2017 06:45

"Fenka, aby měla výstavní úspěchy, musí jezdit po výstavách a bohužel někdy začne hárat před výstavou nebo třeba ten den. Peníze nikdo nevrátí, tak majitel jede. Fenu vystaví, protože třeba další mezinárodní výstava je za půl roku nebo rok a je pravděpodobné, že fenka bude zase hárat. Nebo už je čas, aby byla nakryta a majitel "potřebuje" ten další titul."

ono titul (teda ten "velký") není o jedné výstavě ale o umístění na více výstavách a nasbírání nějakého počtu "malých" titulů a jelikož, teď budu citovat jednoho chovatele, " tituly prodávají štěňata, co si budeme namlouvat", tak je třeba se k těm titulům dobrat co nejdříve...takže není prostor čekat, kšeft je kšeft

24.2.2017 07:52

Já vám do toho přidám ještě jeden aspekt : Na každou výstavu může divák se psem (docela mě to překvapuje ), stačí mu k tomu očkovák s platnými očkováními. A tomu nikdo nebrání, jít tam s háravou fenou, to žádný divák nehlásí a prubíře taky u vstupu nemají.

24.2.2017 08:05
vava69

XXX.XXX.136.28

V propozicích bývá napsáno - háravým fenám vstup zakázán. Takže ani divák by tam s háravkou neměl jít. Ovšem diváci pravděpodobně nečtou propozice

24.2.2017 08:11

vava69 napsal(a):
V propozicích bývá napsáno - háravým fenám vstup zakázán. Takže ani divák by tam s háravkou neměl jít. Ovšem diváci pravděpodobně nečtou propozice

Jednak nečtou a pak víte jak to u nás chodí. Něco se smí a něco ne. A jaký by byl postih na diváka. I kdyby dojel jen tramvají z druhého konce Brna a přečetl by si to u vchodu.

24.2.2017 08:13
igor

XXX.XXX.96.23

vava69 napsal(a):

Jak jsem viděl, jsou i tací, kteří je záměrně porušují.

24.2.2017 08:23
vava69

XXX.XXX.136.28

Víte, mě prostě lidi, kteří tahají háravku kamkoliv, výstavu nevyjímaje, přijdou prostě divní. Ta fena je většinou trochu psychicky vykolejená, protivná na psy, otevřená různým infekcím - nechápu. Já háravku vezmu do auta a jedu venčit na chatu. V pátek odjíždím a vracím se v neděli. Chatu máme v lese, široko-daleko nikdo. Proč bych ji proboha měla vystavovat otravování cizími psy a ještě si je stopou natáhnout na svůj dvorek.

24.2.2017 08:33

Stopu na dvorek netřeba. Dva milovníci mé feny vědí, že bude hárat dřív než já. A to ani jeden nebydlí v dohledu.

24.2.2017 08:37

Když jsem bydlela v sídlišti, měla jsem auto u domu, od vchodu pár kroků. Přesto se nám stalo, že tam byl jezevčík dřív než my a usadil se tam s výrazem " ty sis myslela, že mi ji odvezeš, tak to tedy ne". Byl to pes, který se venčil jedině sám a vyšťourat ho z auta byl docela problém.
Aha, jsme s vavou na jiné diskuzi smajlík

24.2.2017 17:44
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Dobrovolně se hlásím mezi šmejdy, kteří s háravicí jezdí na výstavy zcela běžně. Vystavuju v zahraničí a tam to psi zvládají, kdežto pro české psy je háravá fena na výstavě nepřekonatelný problém... Vystavoval jsem v Německu, o BOB jsme šli se psem, kterým jsme ten samý den večer kryli. Kupodivu to všichni přežili, nikdo nevyšiloval, žádný vystavující po mně neházel kartáče. Myslím, že se u nás kolem háravých fen na výstavách dělá zbytečný povyk. zkuste se někdy dobře rozhlédnout, kolik jich tam bývá, včetně výše zmíněných jen návštěvníků.
Samozřejmé je, že by se majitel háravé feny měl chovat co nejohleduplněji. na druhou stranu ale totéž očekávám od majitelů psů.
Jsem chovatel a majitel jak psů, tak fen, aby mě někdo nenařknul, že jsem nikdy nevystavoval samce.

24.2.2017 18:57
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

vava69 napsal(a):
Víte, mě prostě lidi, kteří tahají háravku kamkoliv, výstavu nevyjímaje, přijdou prostě divní. Ta fena je většinou trochu psychicky vykolejená, protivná na psy, otevřená různým infekcím - nechápu. Já háravku vezmu do auta a jedu venčit na chatu. V pátek odjíždím a vracím se v neděli. Chatu máme v lese, široko-daleko nikdo. Proč bych ji proboha měla vystavovat otravování cizími psy a ještě si je stopou natáhnout na svůj dvorek.

Kde venčíte od neděle večer do pátečního rána, když odjíždíte v pátek (předpokládám, že po práci) na chatu?

24.2.2017 19:21
bilusik

XXX.XXX.168.4

igor napsal(a):

Tak mne osobně háravky na výstavách a bonitacích nijak nevadí, psi i feny jsou z domova na háravky zvyklí, takže s tím na výstavách nemám problém a nechává mne to v klidu - psa i fenu jsem schopen vystavit i když je tam háravka. Takže když mi to nevadí, tak podle Igora s háravkou na výstavu mohu, protože nečiním druhým to co sám nemám rád - mně háravka na výstavě při vystavování psa ani fenky nijak nevadí a neřeším to, asi jako jeden z mála.

25.2.2017 17:43
vava69

XXX.XXX.98.20

Fiona.Praha napsal(a):
Kde venčíte od neděle večer do pátečního rána, když odjíždíte v pátek (předpokládám, že po práci) na chatu?

Na zahradě

Eliz1606

14.8.2017 13:32
Eliz1606

XXX.XXX.24.1

Na agility nejsou povinni si dát dečku, je jen povinné oznámit pořadateli dopředu, že fena hárá.

Eliz1606

14.8.2017 13:33
Eliz1606

XXX.XXX.24.1

AileenK napsal(a):
Až na to, že na závody a jiné akce se háravky hlásí předem a jdou naposled, případně na startu Agility jsou povinni si majitelé dát pod fenu dečku.

Na výstavách mi háravky nevadí, pokud majitelé jsou ohleduplní k ostatním - tzn. boudička/klec
a ne zbytečné producírování po všech halách, ale už nejednou se mi stalo, že majitelé strčili háravku "skoro pod nos" mému psovi, případně s ní stáli před vchodem u kruhu celé posuzování a bylo jim jedno co pes dělá a ať chcete nebo ne, těžko tomu psovi vysvětlíte že tedka má stát a netáhnout za ní.

K tomuto příspěvku :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík