Bernský salašnický pes

Prodám Bernského salašnického psa - Chovatelská stanice Tichý dvůr nabízí 4...
Dohodou
Ahoj, jdu si pro Váš názor nebo spíš ujištění. Prosím o slušné odpovědi. Máme 5ti letého Berňáka. Asi od 3 let kolem jara/léta pozoruji změnu chování - je mi jasné že fenečky udělají hodně ale až takto? Včera mu to zase jakoby začalo. Je uplně jiný, nesedne si, nelehne, pořád popochází a kňučí. Když si lehne, vydrží chvíli a zase stoupne. Když jsem venku hned se jde lísat, ale ne takovej plnej energie jako vždy, ale spíš takovej klidnej, smutnej, pomalej. Každý rok mě to znervózní, abychom něco nezanedbali a také s tím každý rok jezdíme po nějaké době k veterináři... pak to ale přejde samo. Včera večer tedy žral, ale neměl takový apetit jako jsme u něj zvyklí. Ráno ležel na dešti před boudou Normálně spává v boudě. Opravdu ho tolik můžou ovlivňovat fenečky? popř. dá se mu nějak pomoci? Mockrát jsme přemýšleli o kastraci, ale nerada bych mu více nějak ublížila :-/ Myslím že do těch cca 3 let se to neprojevovalo. Děkuji
Nevíte, co mu je a přemýšlíte u psa, který zpomaluje a je bez energie o kastraci? To snad ne. Jaká vyšetření mu vet dělá? Krevní rozbor, rentgen, vyšetření páteře, kloubů, a tak dále? Pokud by to byli fenky, tak naopak zrychlí, bude nervní, ne že by šel do útlumu, právě naopak. Šla bych na pořádné vyšetření na dobře vybavenou kliniku a ne po nějaké době, ale hned.
Jde o to že to není že by ztrácel energii jakoby postupně stále... pouze v tomto období, jak to přejde je zase vitální jako vždy. Proto když už je to 3tí rok bych byla nerada nějaká hysterka co letí k veterináři zbytečně. Od pár lidí jsem slyšela že ho můžou bolet jakoby "koule" ale nevím zda to je možné a může to tak být, proto spíš jdu pro názor a radu. Doktor vždycky kontrolovat celkový stav psa - vizuelně a klouby. Myslím že rozbor krve nikdy nedělal, ale jak říkám vždy to třeba po týdnu přeslo a pak byl celý rok uplně v pořádku...
říkám že o kastraci jsme přemýšleli (pokud by mu měla "hormonálně" pomoct), ale že bychom mu neradi ublížili. PROTO JDU PRO RADY.
Na dálku vám ale nikdo neporadí, chce to opravdu pořádnou prohlídku u veta - může mít alergie, můžou ho bolet klouby, páteř, kdyby ho bolely koule, lízal by si je, divně by chodil. Znala jsem berňáka, který se choval někdy podobně jako ten váš a pak mu zjistili syndrom cauda equina (snad jsem to napsala dobře) a dostával spoustu kloubní výživy a chvíli i kortikoidy a ještě nějakou dobu chodil. Nechci vás strašit, ale začala bych opravdu dobrým vetem a sledováním, jestli si neulevuje na některou nohu, jak vstává, jak lehá, jestli si nelíže ty koule. A vzala bych ho domů aspoň na dobu, dokud se neuzdraví. Protože když je pes venku a vy doma, nemůžete vysledovat, co mu je.
TO ttevi: Nechte mu udělat rozbor krve, hlavně co se týče hladiny hormónů. Scylla nemá pravdu, že pes ovládaný testosteronem musí být aktivní. Zrovna teď jsem řešila apatii a důsledky nervového vypětí u mladého psa s vysokou hladinou testosteronu. Podle veterináře docházelo k útlumu kvůli tomu, že pes byl permanentně ve stresu a mozek to nezvládal a "vypínal". Probírali jsme to v diskuzi https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3446862/pes-sili-kvuli-fene#a3449834... hlavně na konci. Veterinář mi tvrdil, že i zánět nadvarlat může rozhodit chování psa v tomto háracím období... a jestli jsem to dobře pochytila... může k zánětu napomoct i to hormonální puzení. Ale to by byla spíš otázka na Bodlinku.
Snad to u vaše psa nebude veterinární problém, ale jenom důsledek pohlavní dospělosti a problému psa se s tím vyrovnat. Je to lepší zkontrolovat veterinárně dřív, než to řešit jenom výchovně nebo ho v tom nechat plácat s odkazem na to, že je to příroda.
Dobře, děkuji. Bydlíme na dědině, takže máme vet.ve vedlejší. Na lepší klinice jsme byli jednou pouze na operaci víček - zítra máme i se psem odjíždět na prázdniny na hory. Tak zkusím dnes ještě našeho veta, pokud bude Ruda stejný. Přijde mi to ale stejné jako každý rok...kloubní váživu dáváme také, ale spíše preventivně - nemoc kloubů se zatím nikdy nepotvrdila.
p. Ruzena_Ruzova děkuji Vám za vaši odpověď a vaši zkušenost. Nechci to podceňovat, psa vyšetřit nechám, ale nemám s tím moc zkušenost. U veta si můžu říci i co má v krvi vyšetřit o co žádám? Jsou povini to udělat všude? Pokud by to opravdu přece byly jen hormony - to se dá i nějak "léčit"? nebo to jde pouze operativní cestou? Je pravda že od mala je hooodně na fenečky - žádná ho nenechá v klidu a pravidelně nám utíkával i za kastrovanou fenkou. Ale zvládli jsme to i bez kastrace, tak bych se jí ráda vyhla už v tomto věku, pokud by mu ovšem neměla pomoci...
ttevi
napsal(a):
p. Ruzena_Ruzova děkuji Vám za vaši odpověď a vaši zkušenost. Nechci to podceňovat, psa vyšetřit nechám, ale nemám s tím moc zkušenost. U veta si můžu říci i co má v krvi vyšetřit o co žádám? Jsou povini to udělat všude? Pokud by to opravdu přece byly jen hormony - to se dá i nějak "léčit"? nebo to jde pouze operativní cestou? Je pravda že od mala je hooodně na fenečky - žádná ho nenechá v klidu a pravidelně nám utíkával i za kastrovanou fenkou. Ale zvládli jsme to i bez kastrace, tak bych se jí ráda vyhla už v tomto věku, pokud by mu ovšem neměla pomoci...
Veterináři normálně popište ty stavy apatie a podezření, jestli s ním ty hormóny moc nelomcují. Jde spíš o to vědět jak je na tom s hladinout hormónů, a že pes může mít případně se zvládnutím vyšší hladiny testosteronu problémy... a tomu pak přizpůsobit ostatní... výcvik (zaměstnání) a zabezpečení psa... následně vyhýbáním se situacím, které prostě pes kvůli hormonální nerovnováze není schopný zvládnout. Není nutná kastrace. Já jsem psa kastrovala z důvodu patologického nálezu na varlatech a nadvarlatech... a pes mi na vyšší hladinu testosteronu reagoval právě útlumem a v poslední fázi padal do mdlob. Ale jednalo se o velmi mladého psa, na začátku sexuální aktivity.
Co se týče řešení většího sexuálního puzení v případě, že se jedná o psa jinak zdravého s normálními hodnotami... často se to řeší chemickou kastrací, kastrací operativně a nebo výcvikem. S jinými... případně alternativními metodami jsem se osobně nesetkala. Tady na ifauně naleznete oba tábory. Někdo má za zvěrstvo řezat do zdravého psa nebo do něj cpát chemii a bude vás směrovat na důsledný výcvik. Někdo vám řekne, že když vás to obtěžuje a o psa se bojíte kvůli útěkům, tak ho nechte vykastrovat. Upřímně je to váš pes a nikdo nad vámi s holí v ruce stát nebude. Musíte se rozhodnout sami.
Z osobních zkušeností (jeden domácí kastrát z útulku a sledování psů v útulku po kastraci) a převzatých zkušeností od blízkých známých většinou kastrace zklidní psa, který má opravdu problém se zvládnutím vyšších hodnot testosteronu. Nepomáhá většinou v případě, že má pes nějaký výchovný problém... což může být i utíkání a neposlušnost v přítomnosti jiných psů.
Jako by jste popisovala našeho berňáka, teď už je po smrti. Berte to i jako varování. K tomuhle chování se přidávaly i záněty, které byly nejprve léčeny jako močové cesty, nakonec to prý byla jen předkožka. Pes k tomu, co popisujete, ten inkriminovaný týden nežral vůbec, byl zesláblý, pokud se jeho vyvolená objevila u nás(dělala si díry v plotě) tak lítáním za ní třeba 2h v kuse byl úplně vyčerpaný. Byla nám v jeho 7 letech už doporučena kastrace - když to s ním tak mává. Ten rok, se bohužel sešlo hárání několika jeho kamarádek tak, že prakticky s dvouměsíční přestávkou háraly od jara do podzimu. Pes vyhubnul tak, že už jsem měla podezření na nějakou rakovinu. Ne, znovu na vyšetření jsme nešli, nechtěla jsem tu diagnozu vědět a stejně by byl konec. Pak byla dvouměsíční pauza a pes se krásně spravil, vypadal zase dobře. Jenže znovu hárání a ten jeho kolotoč a únava se stupňovala. Nebyl vyhublý, spíš jsem si říkala, že funí, protože muž mu tak podstrojoval(aby ho vykrmil) že už to trochu přehnal. Jenže jednoho dne jsme si všimnuli, že to břicho už je divné - měl ho vyboulené, byla tam voda. Okamžitě veterina, kolotoč vyšetření a léčení. Rozjelo se něco divného, co veterináři na klinice s veškerým vybavením nedokázali identifikovat. Snad nějaká rakovina, snad nějaké autoimunitní onemocnění...selhala mu játra, krvetvorba..Jestli můžu doporučit, běžte na veškeré rozbory, ať máte jistotu, že se také něco nerozjíždí. Popravdě - my je měli a nepoznalo se to, bohužel. Ale u vás to může být jiné. My jsme se ke kastraci neodhodlali, měli jsme psy dva a báli jsme se problémů v hierarchii. Možná...ale opravdu jen možná...mu mohla zachránit život. To už teď nikdo neví. Držím palce, ať je všechno OK.
V reakci na "lesnížínka": Já se svými letitými zkušenostmi se psími samci jsem taky byla udivená reakcí svého současného psa... a taky si myslela, že jde jenom o výchovné nezvládnutí puberty... ale po tom kolapsu jsem pochopila, že chyba nebude jenom v nedůsledné výchově. Z těch informací, které jsem od veterináře dostala po zjištění zdravotního stavu psa, jsem pochytila něco i o možném rozvinutí epileptických stavů v důsledku permanentního přetížení nervového systému. Takže věřím tomu, že nestandardní prožívání sexuálního puzení psa v období hárání feny může mít fatální zdravotní důsledky pro psa... i třeba v případě častého hladovění "až na kost"... to musí s imunitou a stavem ledvin, jater psa mávat taky dost.
Z těchto důvodů u velmi nestandardního chování nejdřív budu kontrolovat zdraví psa... člověk se pořád učí.
Já právě také nikdy takové šílené reakce neznala, ani z vyprávění jiných. Až jsem si to zažila sama. Dlouho jsme to brali na lehkou váhu a psům se smáli, že jsou to nadržení magoři...když s nima nebyla řeč. Teď, zbylého samojeda, už se snažím od háravek držet dál. Teď hárá nová sousedka JRT, sice tam pořád šmejdí kolem baráku, třeba 20minut, než ho to přestane bavit a klape hubou a pění, ale ji maximálně tak očichá, protože příroda mu to naštěstí nastavila správně...že s touhle velikostí prostě nic A krom polehávání před garáží, aby náhodou něco nepropásnul naštěstí žere normálně. Horší je vždycky kámoška huskyna, to je jeho velikost
Děkuji vám všem... Ruda je jinak přes rok plně vitální, uplně v pořádku - spíše pořád pablb než klidný pes a to mu letos bude 5 :-D doufám tedy že je to opět jen jeho hormony a choutkami...vypadalo to takto každý rok. Pokud by mu zítra dělali odběry, kdy bychom znali výsledky? Došlo mi.. sousedi si pořídily 2 nové fenky...možná to letos bude ještě horší než dřív, jinak byly fenky docela vzdálené...
ttevi
napsal(a):
Děkuji vám všem... Ruda je jinak přes rok plně vitální, uplně v pořádku - spíše pořád pablb než klidný pes a to mu letos bude 5 :-D doufám tedy že je to opět jen jeho hormony a choutkami...vypadalo to takto každý rok. Pokud by mu zítra dělali odběry, kdy bychom znali výsledky? Došlo mi.. sousedi si pořídily 2 nové fenky...možná to letos bude ještě horší než dřív, jinak byly fenky docela vzdálené...
U nás na klinice(tedy ona není u nás, ale 30km) to je do půl hodiny.