Existuje velmi malé krátkosrsté "gaučové" plemeno?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2018 08:57

Tentokrát nevybírám plemeno pro sebe, já mám už vybráno, ale k dotazu mě inspiroval nedávný hovor se známou, která se mě ptala co si myslím že by se hodilo - a já nevěděla.

Známá s manželem mají dvě děti 5 a 7 let, celkem hodné a vychované, bydlí v domku se zahrádkou, psa ani jiné zvíře nikdy neměli.

Představuje si, že si pořídí nějakého malého psa, který bude sloužit jako společník, bude milý a veselý, bude mít rád děti a bude s nimi dokázat blbnout.
Čas na něj bude, na procházky chodit chtějí, ale ne mnohahodinové, ani nechtějí psa co potřebuje nějaké sportovní vybití apodobně. Prostě chce spíše gaučáka.

Jenže - zároveň nechce nic dlouhosrstého ani co se musí stříhat a denně česat, no a ani nic se "sraženým" čumákem (mně hned napadal mops.)
Což je podle mně problém, protože drtivá většina gaučáků co mě napadá je dlouhosrstých.

Jediné co mně napadlo jako MOŽNÁ je čivava...? Krysařík je asi už moc akční na takové požadavky...?
Ale já nikdy čivavu ani krysaříka neměla a jsou mimo okraj mého zájmu takže se ráda dozvím váš názor, třeba jsem úplně vedle.

Napadá vás ještě něco?

Já si teda upřímně myslím že nejlepší by bylo obejít útulky a vybrat si tam "na míru", ale známá se k tomu zatím moc nestaví, chce radši psa kterého budou mít od štěněte kvůli dětem.
Tak fakt nevím co doporučit.

15.5.2018 10:20
burunduk

XXX.XXX.202.146

Co kachní pes? :) Není to úplně hladkosrstka, ale česat se nemusí. Lov. pud by jim třeba nevadil.
Škoda, že nechtějí sraženej čumák, mops nebo brabantík by byl ideální.
Ještě mě napadá velškorgi, klidnější štěně vybrat.

15.5.2018 10:31
Terven

XXX.XXX.110.147

burunduk napsal(a):
Co kachní pes? :) Není to úplně hladkosrstka, ale česat se nemusí. Lov. pud by jim třeba nevadil.
Škoda, že nechtějí sraženej čumák, mops nebo brabantík by byl ideální.
Ještě mě napadá velškorgi, klidnější štěně vybrat.

Vy myslíte kooikerhondje? To ale zdaleka není gaučák, nýbrž opravdu akčňák vyžadující dost zaměstnání. Jednu fenu máme na cvičáku, majitelka má o plemeni celkem přehled, nádhernej pes to je, já bych ho brala, ale to sportovní vybití opravdu potřebuje. Je to lovecký pes používaný k nahánění kachen.

15.5.2018 11:00

Přiznávám se že kooikerhondje jsem neznala, je nádherný, ale podle toho co jsem si vyhledala si myslím že by to pro tuhle rodinu asi bylo opravdu velké sousto.

Oni samozřejmě počítají s tím že pes si zabere část jejich času, ale nechtějí mu prostě podřídit všechno no. Jsou spíš pohodlní. Ale správně vybraný pes se u nich určitě bude mít dobře, jen jakej je ten správnej výběr, uf...

Já aspoň kvituju, že se u toho výběru snaží přemýšlet, a nevybíraj jen způsobem "jé ten je tak hezkej a roztomilej".

15.5.2018 11:30
burunduk

XXX.XXX.202.146

Terven napsal(a):
Vy myslíte kooikerhondje? To ale zdaleka není gaučák, nýbrž opravdu akčňák vyžadující dost zaměstnání. Jednu fenu máme na cvičáku, majitelka má o plemeni celkem přehled, nádhernej pes to je, já bych ho brala, ale to sportovní vybití opravdu potřebuje. Je to lovecký pes používaný k nahánění kachen.

Já znám jedince právě takové vyklidněné, domácí typy.
Tak jsem nabyla dojmu, že je to domácí pes, kterej potřebuje chodit na delší akčnější procházky, ale nic extrémního.
Že to je psék na nahánění kachen, to vím. Líbí se mi, že vypadá jak ořech :)
´m so sorry :) Beru zpět.

15.5.2018 11:35
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tentokrát nevybírám plemeno pro sebe, já mám už vybráno, ale k dotazu mě inspiroval nedávný hovor se známou, která se mě ptala co si myslím že by se hodilo - a já nevěděla.

Známá s manželem mají dvě děti 5 a 7 let, celkem hodné a vychované, bydlí v domku se zahrádkou, psa ani jiné zvíře nikdy neměli.

Představuje si, že si pořídí nějakého malého psa, který bude sloužit jako společník, bude milý a veselý, bude mít rád děti a bude s nimi dokázat blbnout.
Čas na něj bude, na procházky chodit chtějí, ale ne mnohahodinové, ani nechtějí psa co potřebuje nějaké sportovní vybití apodobně. Prostě chce spíše gaučáka.

Jenže - zároveň nechce nic dlouhosrstého ani co se musí stříhat a denně česat, no a ani nic se "sraženým" čumákem (mně hned napadal mops.)
Což je podle mně problém, protože drtivá většina gaučáků co mě napadá je dlouhosrstých.

Jediné co mně napadlo jako MOŽNÁ je čivava...? Krysařík je asi už moc akční na takové požadavky...?
Ale já nikdy čivavu ani krysaříka neměla a jsou mimo okraj mého zájmu takže se ráda dozvím váš názor, třeba jsem úplně vedle.

Napadá vás ještě něco?

Já si teda upřímně myslím že nejlepší by bylo obejít útulky a vybrat si tam "na míru", ale známá se k tomu zatím moc nestaví, chce radši psa kterého budou mít od štěněte kvůli dětem.

A čo malý mopslík ?

15.5.2018 11:59
stepka

XXX.XXX.225.10

malý hladkosrstý teplomilný, normální čenich, pak
vipet nebo ještě menší italák - vysprintujou se na zahradě a jinak klídek
při jen trochu šikovném vedení v pohodě i navolno ( kde nejsou zajíci, jakože nejsou už skoro nikde) nebývají ani "hysterici"
nebo krysařík
vše jen s PP

15.5.2018 12:03

Napadá vás ještě něco?

Chtějí vlastně živou hračku...

15.5.2018 12:24

stepka napsal(a):
malý hladkosrstý teplomilný, normální čenich, pak
vipet nebo ještě menší italák - vysprintujou se na zahradě a jinak klídek
při jen trochu šikovném vedení v pohodě i navolno ( kde nejsou zajíci, jakože nejsou už skoro nikde) nebývají ani "hysterici"
nebo krysařík
vše jen s PP

Děkuji, to je zajímavý tip

15.5.2018 12:25
burunduk

XXX.XXX.202.146

katkaa1 napsal(a):
A čo malý mopslík ?

Vždyť píse - že krátkolebce ne e.

15.5.2018 12:26
burunduk

XXX.XXX.202.146

Ještě mě napadl pinč malý - ale bývá uřvaný a chce dost pohybu, tak to asi taky nic.

15.5.2018 12:30
burunduk

XXX.XXX.202.146

A co kavalír? Nemá tak smáčklej čumák, je to nenáročný pes jak na výcvik, tak na pohyb, výchovu.

15.5.2018 12:54

Kavalír je taky dobrý nápad, díky! Sice má delší chlupy ale žádnej extrém, zkusím navrhnout.

Trpasličí pinč je ale velmi akční až hyperaktivní ne?

Pes samozřejmě pohyb mít bude, denně zahradu, ale procházky spíš kratší jako do školy pro děti, na nákup, na výletech...

15.5.2018 13:19
burunduk

XXX.XXX.202.146

Kavalír je taky dobrý nápad, díky! Sice má delší chlupy ale žádnej extrém, zkusím navrhnout.

Trpasličí pinč je ale velmi akční až hyperaktivní ne?

Pes samozřejmě pohyb mít bude, denně zahradu, ale procházky spíš kratší jako do školy pro děti, na nákup, na výletech...

J, ten pinč je akční dost. Tak raději nic, jak jsem psala.
Ale velikostně a srstí by šel.

Kavalír bude si myslím přesně pro ně. Neškodný, hodný, domácí mazel.

15.5.2018 13:21

tak kdyby netrvala na srsti a velikosti, tak zbytek by ten můj pyreneják splňoval takřka ideálně

15.5.2018 13:48
GloriaTheWhippet

XXX.XXX.158.2

Taky mě napadl whippet. Ani ne tak italák, ti občas mívají právě sklon k tomu být čuňátka a poněkud hysterky, ale whippet je super psík. :) Tak jako tak je ale potřeba každému psu dopřát správnou aktivitu.

15.5.2018 14:33
assil

XXX.XXX.72.105

Papilon.

15.5.2018 14:46

GloriaTheWhippet napsal(a):
Taky mě napadl whippet. Ani ne tak italák, ti občas mívají právě sklon k tomu být čuňátka a poněkud hysterky, ale whippet je super psík. :) Tak jako tak je ale potřeba každému psu dopřát správnou aktivitu.

No právě, že každý pes má jiné nároky, ale rodina nechce psa kteý by vyžadoval mnohahodinové každodenní procházky aby se vyřádil.
Vipet by je tedy vyžadoval?

15.5.2018 14:46

assil napsal(a):
Papilon.

Ten je dlouhosrstý ne?

15.5.2018 14:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

assil napsal(a):
Papilon.

Dlouhé chlupy.

15.5.2018 14:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Napadá vás ještě něco?

Našla jsem tohle, jen nevím, zda se u nás chovají.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kromforl%C3%A4nder.

15.5.2018 14:58
assil

XXX.XXX.72.105

Ten je dlouhosrstý ne?

Ale je to téměř bezúdržbová srst bez podsady. A jen podotknu, že v bytě nadělá míň bordelu delší srst než krátká, jestli o tom za známá ví a nebo trpí tím mylným předpokladem, že čím kratší srst pes má, tím menší bordel bude.
Jinak mě napadá ještě naháč a nebo jejich osrstěné varianty.

15.5.2018 15:00
assil

XXX.XXX.72.105

A teda chci říct, dlouhá srst automaticky neznamená, že se musí denně česat, jsou psí srsti, které stačí pročísnout dvě minuty jednou za tejden i méně často.
To jen, aby tu nezůstal bez vysvětlení ten nesmysl - nechci dlouhosrstého psa, protože bych ho musela denně česat.

15.5.2018 16:19

assil napsal(a):
Papilon.

...to je ale pes pro sportovnější rodinu...sice vydrží ležet, ale má velkou radost ochotně se chápe různých aktivit...nedokážu si toho svého, jeho bráchu a vzdálenějšího bratrance vůbec představit jako gaučáky...

15.5.2018 16:37

sisi58 napsal(a):
Dlouhé chlupy.

..ale takřka bezúdržbové - koupu jednou týdně a pročešu, pak stačí občas ouška ty se rády knotí jinak nic...nemá podsadu, takže v bytě s chlupy skoro bezproblémové...ale gaučák to opravdu není...

15.5.2018 16:50
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Co Bišonek?

15.5.2018 17:07

Andrýsek3 napsal(a):
Co Bišonek?

..ten by byl myslím si ideální, ale vyžaduje stříhání anebo pročesávání častější si myslím...

15.5.2018 17:08
Moyda

XXX.XXX.74.8

Trpasličí jezevčík? Kamarádka má dva, děti zbožnují, na vyblbnutí stačí zahrada, procházka a nějaký ten aport. A válení na gauči prostě milují.

15.5.2018 18:12

pan Brouček napsal(a):
https://www.sparkys.cz/pejsek-floppy.

..hledají gaučáka ne bláznivé štěňátko na procházky...

15.5.2018 18:42

Díky všem za tipy! Předám dále smajlík

Já vím že krátké chlupy jsou na údržbu paradoxně horší, všude se zapíchají a jdou blbě vysbírat, kdežto delší se prostě smetou do chuchvalce, ale respektuju že každý chce něco jiného.

Pro rýpaly - proč jste hned tak ironičtí?
To že člověk nechce přespříliš aktivního psa nevidím jako průšvih v případě, že je taky ochotný si nechat poradit a takového psa si fakt vybrat. Což oni se snaží.
Jinak mají podmínky pro psa dobré, jen jsou holt začátečníci. Pokud je to taky kontradindikace pořízení si psa tak by ho neměl nikdo, každý jednou začínal. Pořád jsou lepší začátečníci co vědí co chtějí a nechají si poradit, než velezkušení machři co sežrali šalamounovo h...o.

Někdy mi přijde je je tu schvalováno pouze to, když někdo chce sportovce na agility apod., a nic jiného se "nenosí".

Tak ještě jednou děkuju všem kdo se snažili opravdu poradit smajlík a další tipy samozřejmě vítány.

15.5.2018 19:25
Forester

XXX.XXX.42.201

Já vím že krátké chlupy jsou na údržbu paradoxně horší, všude se zapíchají a jdou blbě vysbírat, kdežto delší se prostě smetou do chuchvalce, ale respektuju že každý chce něco jiného.

To že člověk nechce přespříliš aktivního psa nevidím jako průšvih v případě, že je taky ochotný si nechat poradit a takového psa si fakt vybrat. Což oni se snaží.
Jinak mají podmínky pro psa dobré, jen jsou holt začátečníci. Pokud je to taky kontradindikace pořízení si psa tak by ho neměl nikdo, každý jednou začínal. Pořád jsou lepší začátečníci co vědí co chtějí a nechají si poradit, než velezkušení machři co sežrali šalamounovo h...o.

Někdy mi přijde je je tu schvalováno pouze to, když někdo chce sportovce na agility apod., a nic jiného se "nenosí".

Tak ještě jednou děkuju všem kdo se snažili opravdu poradit smajlík a další tipy samozřejmě vítány.

Zdravím, za mě taky jezevčík

15.5.2018 19:31
Markéta80

XXX.XXX.176.2

jezevčík asi jak který, tchán má 3 a dva z nich by v bytě být teda nemohli

15.5.2018 20:02
aluska

XXX.XXX.168.76

Mám 4 trpasličí dlouhosrstý jezevce, bydlí se mnou v domě, v noci chrní v posteli, děti by umazlili, v létě jsou přes den na zahradě, ovšem 3x denně s nima jdu ven.

15.5.2018 20:37
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Existuje velmi malé krátkosrsté "gaučové" plemeno?
""""""""""""""""""
K tak malým dětem bych křehkého, malého pejska
neřídila.
Mám to doma...

15.5.2018 20:41
Ebi

XXX.XXX.104.139

aluska napsal(a):
Mám 4 trpasličí dlouhosrstý jezevce, bydlí se mnou v domě, v noci chrní v posteli, děti by umazlili, v létě jsou přes den na zahradě, ovšem 3x denně s nima jdu ven.

Mohu souhlasit, máme tři jezevčičí trpaslíky, malé vnučky pejsci milují, v létě jsou s námi také na zahradě, také s námi s námi spí v posteli a ven chodíme také stejně

15.5.2018 20:47
conie

XXX.XXX.206.202

burunduk napsal(a):
Ještě mě napadl pinč malý - ale bývá uřvaný a chce dost pohybu, tak to asi taky nic.

Pinč je dost temperamentní, jinak při správné výchově rozhodně není víc uřvaný jak jiná plemena. Ale o výchově je vždy.

15.5.2018 21:06
Mamutka

XXX.XXX.166.46

A co Corgi? Sice znám jen z vyprávění, ale podle toho by mohl splňovat, co požadují.

15.5.2018 21:07

...tak existuje také cosi jako smysl pro humor a nedalo mi nezareagovat na příspěvek pana Broučka...navíc nadpis Vašeho dotazu k tomu tak trochu vybízel...

15.5.2018 21:12
Sunnik

XXX.XXX.104.72

burunduk napsal(a):

Ne, pinč opravdu ne. Za prvé si myslím, že nejde úplně o psa pro začátečníka a navíc pro lidi kteří si pořizují psa spíše jako hračku k dětem. Za druhé je hodně jedinců celkem hyperaktivních. U mé fenky je x kilometrů na koloběžce pouze příjemné zpestření dne. Nedávno jsem s ní byla 3 hodiny venku, pak jsme jely do psích potřeb a zpátky na hodinu a půl agility. Na konci fenka nadšeně lítala po cvičáku s hračkou v tlamě a koukala se na mě: Tak co tam máš paničko dál?

15.5.2018 21:41
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

No jo, vlastně...

15.5.2018 21:46
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Říkejte si co chcete, ale takhle se vybírá doplněk do bytu, oblečení, notebook nebo auto, ale určitě ne pes.
A bez ironie.

15.5.2018 22:08

Když vidím ty požadavky, tak bych šla asi do hrubosrstého jezevce. Jednou za čas nechat vytrimovat a je hotovo. Nebo do dlouhosrstého. Hladkosrtstý je trochu problém - ty krátké chlupy se vám zapíchnou i do chodidla jako tříska a nelze je odnikud dostat i léta letoucí. Vlastní zkušenost, měli jsme ho od mých 12 let. Jinak perfektní rodinný pes, žádné extrémní potřeby a byla s ním sranda.

15.5.2018 22:19

pan Brouček napsal(a):
Říkejte si co chcete, ale takhle se vybírá doplněk do bytu, oblečení, notebook nebo auto, ale určitě ne pes.
A bez ironie.

Nesouhlasím.

Měla jsem požadavky, přes které vlak nejel - nesmí páchnout, slintat, pouštět hromady chlupů, být uštěkaný, žádné standard zdravotní problémy a musí mít čenich. A hlavně žádného míčkařského psychopata. Atd. atd. Doplněk do bytu jsem nevybírala, chtěla jsem mít psa, který mi bude komplexně vyhovovat a nebude mi na něm nic vadit. A jsem spokojená já i pes.

Snažit se vybrat psa podle nějakých kritérií je naopak správně - podívejte se př. vedle na problém s čauem.

15.5.2018 22:45
lupus4

XXX.XXX.4.103

Když vidím ty požadavky, tak bych šla asi do hrubosrstého jezevce. Jednou za čas nechat vytrimovat a je hotovo. Nebo do dlouhosrstého. Hladkosrtstý je trochu problém - ty krátké chlupy se vám zapíchnou i do chodidla jako tříska a nelze je odnikud dostat i léta letoucí. Vlastní zkušenost, měli jsme ho od mých 12 let. Jinak perfektní rodinný pes, žádné extrémní potřeby a byla s ním sranda.

jenže jezevec (chlupatej člověk, mě naprosto vyhovujou ) si nenechá líbit kde co, specielně od nezvedenej harantů
ve statistice "kousnutí do lidí" si léta drží přední místa

15.5.2018 23:07

lupus4 napsal(a):
jenže jezevec (chlupatej člověk, mě naprosto vyhovujou ) si nenechá líbit kde co, specielně od nezvedenej harantů

Tak to jo, ale jdou hlavně po cizích. Náš byl hodně ostrý kluk a vrahounek z lovecky vedeného chovu, ale od štěněte jsem ho měla na povel já a doma nebyl problém. Tedy kromě toho, že máma byla ztracená servismanka, z ní měl tak trochu srandu. Teď už to není až tak pracovní pes a povahy šly trochu jinam. Nevím, jestli to není náhoda, ale hlavně dlouhosrstí jsou takoví opravdu milí tydýti, co je znám. To nemyslím ve zlém.

15.5.2018 23:14
lupus4

XXX.XXX.4.103

jdou hlavně po cizích

no tak domáci to přece nikdy nehlásí

15.5.2018 23:27

lupus4 napsal(a):
jdou hlavně po cizích

no tak domáci to přece nikdy nehlásí

U nás to bylo jen o vchodových dveřích, potažmo o brance na chalupě. Tam stačilo říct, že tihle nás ukrást nejdou a byl z něj milouš. Ale při odchodu radši uklidit stranou.

15.5.2018 23:29
Ebi

XXX.XXX.104.139

Také mám lovecky vedené jezevčíky z nichž jedna je taková extrémně lovecká - nic živého zvířecího kolem ní nemůže projít - ale když k nám přijdou děti, stále leží břichem vzhlůru a pořád se chce od nich nechat hladit - moji jezevčíci vyrůstali s malými dětmi jsou na ně zvyklé, takže opravdu mohu doporučit.

Je pravda že při výcviku to chce důslednost, jsou tvrdohlaví a zvyklí rozhodovat se v akci sami ale to je zase jiná stránka věci.Předpokládám že paní je lovecky nepovede. Ještě bych doporučila z nějaké chov. stanice, jezevčíci jsou vzhledem k ostatním plemenům docela laciní - s PP tak 5-6 tisíc.

15.5.2018 23:36
lupus4

XXX.XXX.4.103

pořád se chce od nich nechat hladit

já ale nemluvil o hlazení. tam to je jasný

měl sem na mysli šikanu a otravování nezvedenými děťátky, prostě si nenechají s.át na hlavu
to už halt musí ohlídat rodiče (ostatně jako u všech psů).

15.5.2018 23:38

To se dá vypnout a postavit na gauč...

15.5.2018 23:41

To se dá vypnout a postavit na gauč...

15.5.2018 23:46

pan Brouček napsal(a):
A bez ironie.

Jednoho dne se probudili a řekli si - máme byt, děti, auto, co nám ještě chybí? Pes! No jo, ale jaký, když je tolik plemen? Nemáme žádné, které by se nám líbilo, které by nás nějak zaujalo. Víme jen, že nám chybí pes, protože ho mají kolem nás úplně všichni a na nás se koukají divně, že ho ještě nemáme. Napíšeme jaký má být, hodíme to na ifaunu a uvidíme, co z ní vypadne...

16.5.2018 00:17

Ale no tak, v dnešní době mobilů, noteboků, technicých hraček, fejsbůků a.t.d. je starost o živého tvora- třeba i psa dobrým příkladem pro děti- mít povinnosti a zodpovědnost. Takhle to přece začíná, rodiče koupí a děti to buď nadchne a zůstanou u psů nebo zbyde starost na rodiče, i s tím musí rodič počítat, to už je jejich riziko. K takto starým dětem (5,7 let) si rodiče kupují psa vesměs pro sebe, ale je dobře, že mají požadavky- děti jsou malé...
PS: i v útulku jsou štěňata, já si taky jedno kdysi vzala...

16.5.2018 06:42
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Jednoho dne se probudili a řekli si - máme byt, děti, auto, co nám ještě chybí? Pes! No jo, ale jaký, když je tolik plemen? Nemáme žádné, které by se nám líbilo, které by nás nějak zaujalo. Víme jen, že nám chybí pes, protože ho mají kolem nás úplně všichni a na nás se koukají divně, že ho ještě nemáme. Napíšeme jaký má být, hodíme to na ifaunu a uvidíme, co z ní vypadne...

No právě, to je přesné.

16.5.2018 06:51
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Proč jen mám pocit, ze at tu clovek napise cokoliv tak za to dostane sprda? Chci psa a nevim jakeho a nemam premrstene pozadavky - spatne, málo nabidnjtych aktivit. Chci psa takoveho a budu s nim delat to a to a to - spatne, moc nabidnutych aktivit.
Chci psa toho konkretniho plemene protoze bude dělat to pro co byl slechten - spatne, plemeno je dle ostatnich proste obtizne a pro tuto funkci jsou "snazší" plemena.
Chci psa aby vypadal takle - spatne, nevybira se podle povahy. Chci psa pro jeho povahu - spatne, nevybira se podle vzhledu... to je blaznovstvi. Nakonec je spatne i kdyz clovek vybora pkdle povahy i vzhledu a to je zase spatne protoze ma clovek prehnane naroky. Nedej boze kdyz chce clovek dalsiho psa kdyz uz jednoho/dva ma. To je pak uuuplne spatne.
Jen tak uz nekolikate vlakno premyslim nad tim ze tu jeste snad nezaznelo ze nekdo vybira "spravnym zpusobem".

16.5.2018 07:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

lupus4 napsal(a):
pořád se chce od nich nechat hladit

já ale nemluvil o hlazení. tam to je jasný

měl sem na mysli šikanu a otravování nezvedenými děťátky, prostě si nenechají s.át na hlavu
to už halt musí ohlídat rodiče (ostatně jako u všech psů).

Přesně tak.
Jsou to pejsci přemýšliví a takové psí osobnosti. Náš trpasličí, dlouhosrstý jezevčík začal brát syny vážně, až povyrostli, do té doby je bral jako podřízená štěňata a museli poslouchat.
Sousedi koupili jezevčíka dětem a museli ho dát pryč, prostě s nimi nevycházel. I když, jak znám toho chlapa, pejskovi je u jiných lidí určitě lépe.

16.5.2018 07:24

Ne, o psovi uvažoval už dlouho, ale čekali až děti trochu povyrostou. A protože jsme se se známou dali do řeči o psech a ona naznala, že vím přece jen víc než ona, začaly jsme probírat plemena a co by pro ně bylo nejvhodnější.
Protože ať se vám to líbí nebo ne, ne každý má možnost brát si psa do práce a být s ním 24h denně, nebo se mu hned po práci začít věnovat až do usnutí. A to zvlášť když máte děti.

To ale přece proboha ještě neznamená že pes bude jen chudák na kterého nebude čas, nebo bude jen hračka pro děti.
Proč mi to pořád cpete?

Jde o rodinu která chce psa jako společníka pro sebe i své děti (které nejsou parchanti co by psa týrali a odkopli), ale právě proto, že vědí že se doma bude muset taky vařit, dělat s dětma úkoly atd., vybírají tak aby se se psem k sobě vzájemně hodili, aby pes nebyl nešťastný... co je špatného na gaučákvi kterému to bude vyhovovat.

Já to naopak považuju za velmi ZODPOVĚDNÉ.

Je mi tady z toho smutno, je to přesně jak píše tedysek - člověk se tu slušně a rozumně zeptá, a reakce jsou takové, že ho to už pro příště od dotazů odradí.
Balu a Broučku, byli byste radši kdyby se tu lidi neptali a nežádali rady, ale "zodpovědně" si pořídili radši psa jen podle vzhledu, protože jste je tady svými reakcemi odradili?

Tohle napadání mně dost mrzí, a už s tím fakt jděte do háje.

Ještě jednou a naposledy - POŘÍZENÍ MÉNĚ AKTIVNÍHO PSE SE NEROVNÁ AUTOMATICKY TOMU ŽE MÁ PES BÝT JEN ŽIVÁ HRAČKA NEBO DOPLNĚK DO BYTU
jste schopni to pochopit?

16.5.2018 07:29
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Však psa můžete mít přece jen vy..

16.5.2018 07:29

Jinak děkuji opět za všechny tipy, předám dál včetně jezevčíka smajlík
Já osobně znala jen jednoho s PP (nepořítám spoustu "jezevčíkovitých" vořechů), byla to fenka k dětem i cizím lidem velmi laskavá, neuštěkaná. Jen by jí přes zahradu nesmělo přeběhnout nic živého, ani kočka...

16.5.2018 07:30

verity, proč to má být moc malé plemeno?
Jak správně podotkla rapotačka, miniaturní plemena nejsou k malým dětem vhodná, právě pro tu křehkou tělesnou stránku, a upřímně si ani nemyslím, že by byla výchovně nejlehčí a samosplachovací.

16.5.2018 07:31
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Jednou člověk nechce akčního psa k dětem, zná své možnosti, ale stejně je to špatně. Lidi vy tady ale nejste Bohové, co vědí vše na světě, a mohou o tom rozhodovat. Možná by bylo dobré si uvědomit, že nejsem jediný člověk na světě, co může mít psa, protože s ním trdlujete na cvičáku..

16.5.2018 08:41
inusanka

XXX.XXX.98.58

Za sebe tleskám lidem, kteří sice chtějí nějaké to zvířátko, ale jsou začátečníci, mají určité požadavky a představy podle toho, co mohou nabídnout. Asi mají rádi psy, když si chtějí jednoho pořídit. Já mám psy 35 let a mám přesnou představu, co chci. A vzhledem k věku se mění i moje možnosti a tím i požadavky na dané plemeno. Pokud si někdo pořídí psa jen podle toho, jak vypadá, může se dostat do situace, že bude nešťastný on i ten pes. Může se stát, že ho pes chytne a on mu podřídí svůj denní program. To dopředu nikdo neví. Taky si může pořídit přesně to, co chtěl a ono se to povahově zvrtne a je průšvih.

16.5.2018 08:41

Ne, o psovi uvažoval už dlouho, ale čekali až děti trochu povyrostou. A protože jsme se se známou dali do řeči o psech a ona naznala, že vím přece jen víc než ona, začaly jsme probírat plemena a co by pro ně bylo nejvhodnější.
Protože ať se vám to líbí nebo ne, ne každý má možnost brát si psa do práce a být s ním 24h denně, nebo se mu hned po práci začít věnovat až do usnutí. A to zvlášť když máte děti.

To ale přece proboha ještě neznamená že pes bude jen chudák na kterého nebude čas, nebo bude jen hračka pro děti.
Proč mi to pořád cpete?

Jde o rodinu která chce psa jako společníka pro sebe i své děti (které nejsou parchanti co by psa týrali a odkopli), ale právě proto, že vědí že se doma bude muset taky vařit, dělat s dětma úkoly atd., vybírají tak aby se se psem k sobě vzájemně hodili, aby pes nebyl nešťastný... co je špatného na gaučákvi kterému to bude vyhovovat.

Já to naopak považuju za velmi ZODPOVĚDNÉ.

Je mi tady z toho smutno, je to přesně jak píše tedysek - člověk se tu slušně a rozumně zeptá, a reakce jsou takové, že ho to už pro příště od dotazů odradí.
Balu a Broučku, byli byste radši kdyby se tu lidi neptali a nežádali rady, ale "zodpovědně" si pořídili radši psa jen podle vzhledu, protože jste je tady svými reakcemi odradili?

Tohle napadání mně dost mrzí, a už s tím fakt jděte do háje.

Ještě jednou a naposledy - POŘÍZENÍ MÉNĚ AKTIVNÍHO PSE SE NEROVNÁ AUTOMATICKY TOMU ŽE MÁ PES BÝT JEN ŽIVÁ HRAČKA NEBO DOPLNĚK DO BYTU
jste schopni to pochopit?

No já bych byla ráda, kdyby lidi přemýšleli. Kdyby si sami aktivně hledali informace, kdyby otevřeli atlas plemen a četli, kdyby navštívili pár výstav a dívali se a ptali se, kdyby si přečetli monografie plemen, která by se jim zalíbila. Kdyby si sami analyzovali získané informace. Kdyby brali rady na ifauně jen jako jeden ze zdrojů informací s přihlédnutím k tomu, že nikdo na ifauně nežije jejich život, neví co se jim líbí.
V poslední době mám pocit že se vytrácí zdravý rozum, že lidi spoléhají na internetové rady až nezdravě. Přece já musím vědět, jaké plemeno se mi líbí a proč. A já musím uvážit, jestli je pro mě vhodné, jestli ho zvládnu, a jestli jsem vhodný já pro ně.

16.5.2018 08:50
Moyda

XXX.XXX.74.8

pan Brouček napsal(a):
A bez ironie.

Moho se zeptat jak jste si vy jako naprostý laik vybíral svého prvního psa? Nebo pokud jste s nimi vyrůstal, jaky by jste měl asi postup vy pokud by se jednalo o prvního psa ve vašem životě?

16.5.2018 09:24
Terven

XXX.XXX.110.147

lupus4 napsal(a):

Přesně tak a řekla bych, že jezevčík je fajn pes, ale na výchovu nic moc pro začátečníka, navíc tam často bývá poměrně silný lovecký pud.To by na zahradě nemuselo být na závadu, při vycházkách přírodou to může být komplikace.

16.5.2018 09:35

verity, proč to má být moc malé plemeno?
Jak správně podotkla rapotačka, miniaturní plemena nejsou k malým dětem vhodná, právě pro tu křehkou tělesnou stránku, a upřímně si ani nemyslím, že by byla výchovně nejlehčí a samosplachovací.

To není požadavek můj, tak vlastně nevím proč chtějí jen malé plemeno.
Ale za sebe můžu říct, že pokud jsou děti vychované (a to ty jejich myslím fakt jo), tak bych se toho nebála z hlediska že by psovi ublížily. Moje dítě je ještě menší (3), a na psa si ještě nějakou chvíli musíme počkat, ale ne z důvodu věku. Máme doma už nějakou dobu morčata, a už takhle malé dítě dobře chápe co smí a nesmí pokud se nenechá vyrůstat jako kůl v plotě - ví že je nesmí tahat, rušit když chtějí odpočívat, hladit proti srsti apod... a věřím že kdyby jsme měli psa už ted, nebyl by problém vysvětlit že se neleze do misky, neotravuje když si nechce hrát, netahá za žádnou část těla atd... já bych se toho nebála, u nás by nepřišel k úhoně ani krysařík smajlík

Já jim fandím, kdybych neviděla že to berou zodpovědně a pes bude opravdu člen rodiny, tak bych se kvůli nim nenamáhala, já sama nesnáším když si někdo pořídí živé zvíře jako hračku.

Horší jsou jedni sousedé, kteří jsou sice sami o sobě fajn a myslí to dobře, ale chtějí si pořídit borderku, pro kterou absolutně nemají podmínky. To je prostě průšvih a já se jim to všemožně snažím vymluvit.

16.5.2018 09:43

No já bych byla ráda, kdyby lidi přemýšleli. Kdyby si sami aktivně hledali informace, kdyby otevřeli atlas plemen a četli, kdyby navštívili pár výstav a dívali se a ptali se, kdyby si přečetli monografie plemen, která by se jim zalíbila. Kdyby si sami analyzovali získané informace. Kdyby brali rady na ifauně jen jako jeden ze zdrojů informací s přihlédnutím k tomu, že nikdo na ifauně nežije jejich život, neví co se jim líbí.
V poslední době mám pocit že se vytrácí zdravý rozum, že lidi spoléhají na internetové rady až nezdravě. Přece já musím vědět, jaké plemeno se mi líbí a proč. A já musím uvážit, jestli je pro mě vhodné, jestli ho zvládnu, a jestli jsem vhodný já pro ně.

A jak jinak se dá nazvat vyptávání se známých, když ne snaha o aktivní získávání informací?
Jak víte že ti lidi nepřemýšlejí?
Jak můžete vědět, že informace odsud jsou jediné které se snaží získat?

Máte křišťálovou kouli že jste tady tak bezchybně vypsala co oni dělají a nedělají?

A jak mají začátečníci proboha vědět jaké plemeno se jim líbí a proč? na to se snad právě musí nejdřív zeptat zkušenějších ne?

VY JSTE SE SNAD S VĚDOMOSTMI O JEDNOTLIVÝCH PLEMENECH UŽ NARODILA?

Čím dál víc získávám dojem že jste psychicky nemocný člověk, a ten zdravý rozum chybí hlavně vám. Jděte se prosím realizovat tam, kde je opravdový problém, a vašich sil je opravdu potřeba.

16.5.2018 09:57
Terven

XXX.XXX.110.147

Podle toho, jak budoucí majitele popisuje verity, řekla bych, to jsou zodpovědní lidé. Střízlivě zvažujou svoje možnosti, je fajn, že se zajímají o plemeno, které nemá zvláštní nároky o zaměstnání a pohyb- plno jiných lidí to tak nedělá a vybírá podle vzhledu.
Jak vy víte, že se hledají jen na ifauně? Že neanalyzují získané informace nebo si neprohlídli atlas psů?
Nota bene teda- můžete nějaký kvalitní atlas psů doporučit? S knihami je to úplně stejné jako s internetem - můžete najít dobré i úplně blbé zdroje, laik to nemusí rozlišit.
Navštívit výstavu psů může být určitě zajímavé, ale co se týče informací o budoucím potencionálním plemeni to vyjde podobně jako návštěva ifauny , protože znám dost lidí, co mají papíráky a vystavujou a přitom nad úrovní jejich znalostí o psech by jeden zaplakal. Navíc mám tušení, že člověka, který hledá mazlíka do rodiny může atmosféra výstavy spíš odradit, bývají tam k vidění věci, nad kterými zůstává normálnímu milovníku zvířat rozum stát.

16.5.2018 10:39

A jak jinak se dá nazvat vyptávání se známých, když ne snaha o aktivní získávání informací?
Jak víte že ti lidi nepřemýšlejí?
Jak můžete vědět, že informace odsud jsou jediné které se snaží získat?

Máte křišťálovou kouli že jste tady tak bezchybně vypsala co oni dělají a nedělají?

A jak mají začátečníci proboha vědět jaké plemeno se jim líbí a proč? na to se snad právě musí nejdřív zeptat zkušenějších ne?

VY JSTE SE SNAD S VĚDOMOSTMI O JEDNOTLIVÝCH PLEMENECH UŽ NARODILA?

Čím dál víc získávám dojem že jste psychicky nemocný člověk, a ten zdravý rozum chybí hlavně vám. Jděte se prosím realizovat tam, kde je opravdový problém, a vašich sil je opravdu potřeba.

Jste zábavná .
Cca od deseti let jsem se zajímala o psy. Nárazově mi rodiče koupili časopis Pes přítel člověka, od roku 1982 jsem jej odebírala. Dál jsem měla k dispozici knihu od Alexandera Burgera "Boxer" z padesátých let a knihu od Karla Hartla "Výchova a výcvik psa". Atlas plemen psů od autora, na jehož jméno si teď nevzpomenu, ale českého. Nebyl internet a Pes přítel člověka byl jediný kynologický časopis. Každý rok jsem chodila na tehdy jedinou mezinárodní výstavu psů konanou v Brně, katalogy z té doby mám archivované. Ležela jsem v těchto materiálech a načerpala fůru informací, rozhodně dost na to, abych se byla schopná rozhodnout pro určité plemeno. Ve čtrnácti mi rodiče konečně psa povolili, díky okolnostem jsem musela vzít zavděk křížencem NO. Důvody vypisovat nebudu, nejsou důležité. Dál, až jsem vybírala další psy, jsem vybírala sama na základě svých znalostí a s přihlédnutím k okolnostem a podmínkám.

Myslete si o mně cokoliv, mně připadá divné, že někdo chce psa a neví jakého.

16.5.2018 10:46
manitschka

XXX.XXX.35.124

A co westík? Víte někdo, jak na tom teď jsou? Já ho dostala jako prvního psa, bylo mi dvanáct, bráchovi osm, sestřičce čtyři. Perfektní rodinný pes, ani moc malý ani moc velký, zvládal kolo, běžky, výlety, dovolené, hlídání zahrady když bylo pěkně i gaučování když nebylo. S dalšími zvířaty i jinými psy pohoda, nelovil, kamarádil se tak nějak se vším. Výcvik byl na mně, v pohodě provozně poslouchal i ostatní členy rodiny, já snad (kromě mhd) za ty roky neměla vodítko v ruce, bezproblémový nebojácný pes, fakt poslušný, naprostý pohodář. Srst se trimuje, skoro nelíná, jen je bílý, tak holt občas potřeba umýt. Zdravotní problém jsme řešili asi jednou, nějaký zánět uší myslím.

16.5.2018 10:50

"Myslete si o mně cokoliv, mně připadá divné, že někdo chce psa a neví jakého."
ale vždyť tady je zřejmá logická posloupnost : chci zvíře - psa - skupina plemen dle určení(povaha) - plemeno - CHS - štěně...co je na tom divného?

A tady je to určení celkem jasné i když negativní (ve smyslu vylučovacím - co ne) chtějí nenáročného společníka.

16.5.2018 10:54

"Myslete si o mně cokoliv, mně připadá divné, že někdo chce psa a neví jakého."
ale vždyť tady je zřejmá logická posloupnost : chci zvíře - psa - skupina plemen dle určení(povaha) - plemeno - CHS - štěně...co je na tom divného?

A tady je to určení celkem jasné i když negativní (ve smyslu vylučovacím - co ne) chtějí nenáročného společníka.

Myslím to jinak. Chci nějakého psa podle zadaných kritérií, v podstatě vůbec nevíme, co se nám líbí - poraďte, není totéž jako líbí se nám tohle plemeno - co si o tom myslíte při daných kritériích, vybrali jsme vhodné?

16.5.2018 10:54

Jste zábavná .
Cca od deseti let jsem se zajímala o psy. Nárazově mi rodiče koupili časopis Pes přítel člověka, od roku 1982 jsem jej odebírala. Dál jsem měla k dispozici knihu od Alexandera Burgera "Boxer" z padesátých let a knihu od Karla Hartla "Výchova a výcvik psa". Atlas plemen psů od autora, na jehož jméno si teď nevzpomenu, ale českého. Nebyl internet a Pes přítel člověka byl jediný kynologický časopis. Každý rok jsem chodila na tehdy jedinou mezinárodní výstavu psů konanou v Brně, katalogy z té doby mám archivované. Ležela jsem v těchto materiálech a načerpala fůru informací, rozhodně dost na to, abych se byla schopná rozhodnout pro určité plemeno. Ve čtrnácti mi rodiče konečně psa povolili, díky okolnostem jsem musela vzít zavděk křížencem NO. Důvody vypisovat nebudu, nejsou důležité. Dál, až jsem vybírala další psy, jsem vybírala sama na základě svých znalostí a s přihlédnutím k okolnostem a podmínkám.

Vyrůstala jste v prostředí, kde jste mohla mít ke psům blízko od mala.

Ne každý má to štěstí.
Znamená to, že pokud se ke psům nepřiblížili v dětství, tak jako dospělí už nemají nárok? Je to trestné?

Tak už nebuďte tak zatrpklá a přejte i jiným ať to štěstí poznají aspoň v dospělém věku.

16.5.2018 10:57
assil

XXX.XXX.72.105

Podle mě je super, že rodina, která neplánuje se psem žádné extra aktivity, hledá gaučáka, kterému to naprosto bude vyhovovat, takových plemen je hodně, bohužel většina má spíš delší srst, protože holt dlouhosrstý pejsek je na mazlení lepší. Třeba bišonci jsou fakt super k dětem, nebo pudlíci a tak, ať třeba ještě zkusí zvážit, jestli by nebyli ochotní každých pár měsíců zajít se psem do salonu, pak by měli mnohem větší výběr.

16.5.2018 11:03

Vyrůstala jste v prostředí, kde jste mohla mít ke psům blízko od mala.

Ne každý má to štěstí.
Znamená to, že pokud se ke psům nepřiblížili v dětství, tak jako dospělí už nemají nárok? Je to trestné?

Tak už nebuďte tak zatrpklá a přejte i jiným ať to štěstí poznají aspoň v dospělém věku.

Jak jste přišla na to, kde jsem vyrůstala? Právě naopak, do mých čtrnácti, kdy mi naši psa povolili, u nás pes nebyl, ani v rodině, ani u prarodičů, a dalších příbuzných. Naši psa nechtěli, nevěřili, že mi zájem vydrží. No a vydržel dodnes.

Nepochopila jste, nebo nechtěla pochopit, co se snažím říct - že i bez internetu a fůry kynologické literatury, dnes lehce dostupných, se dala získat spousta informací k výběru plemene. Dnes je mnohem jednodušší získat spoustu informací, přesto jsou lidi bezradnější, nebo línější, nebo tak alespoň působí.

16.5.2018 11:13

Jak jste přišla na to, kde jsem vyrůstala? Právě naopak, do mých čtrnácti, kdy mi naši psa povolili, u nás pes nebyl, ani v rodině, ani u prarodičů, a dalších příbuzných. Naši psa nechtěli, nevěřili, že mi zájem vydrží. No a vydržel dodnes.

Nepochopila jste, nebo nechtěla pochopit, co se snažím říct - že i bez internetu a fůry kynologické literatury, dnes lehce dostupných, se dala získat spousta informací k výběru plemene. Dnes je mnohem jednodušší získat spoustu informací, přesto jsou lidi bezradnější, nebo línější, nebo tak alespoň působí.

Tady je to marné, vzdávám to.
Tak lidi kteří se aktivně snaží získat informace o svém budoucím členu rodiny jsou líní?
Jste nepochopitelně zlá a zatrpklá.

Klidně si dál žijte ve svém světě, kde každý kdo dělá věci jinak než vy je špatný.
Ale už to tu prosím neplevelte svými zvrácenými názory co jediné je správné, už jste to tu prezentovala myslím hodně jasně.

16.5.2018 11:15
manbea

XXX.XXX.139.247

Moje kamarádka si po opravdu dlouhém uvažování do stejných podmínek nakonec pořídila středního pudlíka. Původně se jí vůbec nechtělo do česání, ale dávají pejska pravidelně stříhat, takže srst není nijak dlouhá a extrémně náročná na údržbu. A za to, že na dětech, jejich hračkách, sedačce, v autě apod. není jediný chlup to stojí.
Navíc je pejsek ochotný hrát si s dětmi (a poslouchat jejich povely !), aktivní je přiměřeně, žije v úzkém kontaktu s rodinou, kamarádku doprovází na nákupy, vyzvednout dítka ze školy a školky, volný čas s nimi tráví na zahradě a občas jedou na výlet. Jinak žádné další nároky na pohyb nemá, skutečně se přizpůsobil rodině v maximální míře. Tím, že je to střeďák, nemá problém, když přes něj při divokých honičkách některé z dítek upadne. Dobře snáší i cizí dětské návštěvy a celkově je bezproblémový. Navíc - kamarádka ani její muž neměli žádné zkušenosti se psy a tohoto se jim podařilo vychovat úplně skvěle a jak oni sami tvrdí - ani neví jak.
Pudl je pes, který spoustu lidí rovnou odradí vzhledem, ale ve skutečnosti je to skvělý a nenáročný psí společník.

16.5.2018 11:31

Tady je to marné, vzdávám to.
Tak lidi kteří se aktivně snaží získat informace o svém budoucím členu rodiny jsou líní?
Jste nepochopitelně zlá a zatrpklá.

Klidně si dál žijte ve svém světě, kde každý kdo dělá věci jinak než vy je špatný.
Ale už to tu prosím neplevelte svými zvrácenými názory co jediné je správné, už jste to tu prezentovala myslím hodně jasně.

No, je to jak já o voze a vy o koze.
Kdo nechce chápat, nepochopí. Nebo nemá kapacitu?

16.5.2018 11:44
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Verity to chce klid. Problem bude v tom ze je pro nektere lidi proste nadmerne obtezujici ze se nekdo na neco zepta. Ale zase nad miru potesujici pro ne je urazet takove lidi. Nema cenu po takovych lidech chtit zmenu vydeje energie misto na urazky tak na rady. To asi neni uplne realne.

16.5.2018 11:47

Tedysek napsal(a):
Verity to chce klid. Problem bude v tom ze je pro nektere lidi proste nadmerne obtezujici ze se nekdo na neco zepta. Ale zase nad miru potesujici pro ne je urazet takove lidi. Nema cenu po takovych lidech chtit zmenu vydeje energie misto na urazky tak na rady. To asi neni uplne realne.

Mít jiný názor než vy, verify a já nevím kdo, je špatně?
Napište mi konkrétně, koho, jak a kdy jsem urazila.

16.5.2018 11:51
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Mít jiný názor než vy, verify a já nevím kdo, je špatně?
Napište mi konkrétně, koho, jak a kdy jsem urazila.

Napsala jsem snad nekde v prispevku slovo "balu"? Nebo jsem reagovala na tebe? Myslim ze na oboji lze odpovedet slovem NE. Navic jak ctu tve prispevky a jake jsme spolu mely diskuse tak uz nejakou dobu se opravdu snazim vyhnout diskusi s tebou a mit tak akorat zvedly tlak. ;) Neber to prosím zle a nadále se spokojeně ignorujme. Obě budeme šťastnější.

16.5.2018 11:54

Tedysek napsal(a):

Máte pravdu. Je s podivem, že u některých lidí vyvolává pohoršení hledání informací na internetové diskuzi, a přitom se jí sami účastní.
Díky Tedysku smajlík

16.5.2018 11:56

Moc děkuju všem kdo v dobré víře přispěli.

Známým pošlu asi rovnou odkaz na tuhle diskuzi, než se jí pokoušet převyprávět. Třeba se i sami ozvou.
Já myslím že padly některé moc fajn tipy smajlík

16.5.2018 12:03

Tedysek napsal(a):
Napsala jsem snad nekde v prispevku slovo "balu"? Nebo jsem reagovala na tebe? Myslim ze na oboji lze odpovedet slovem NE. Navic jak ctu tve prispevky a jake jsme spolu mely diskuse tak uz nejakou dobu se opravdu snazim vyhnout diskusi s tebou a mit tak akorat zvedly tlak. ;) Neber to prosím zle a nadále se spokojeně ignorujme. Obě budeme šťastnější.

Schválně jsem se ozvala jak potrefená husa, protože mne zajímá vaše vysvětlení mých otázek.

16.5.2018 12:05
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Schválně jsem se ozvala jak potrefená husa, protože mne zajímá vaše vysvětlení mých otázek.

Já ale nic vysvetlovat nemusím.

Neregistrovaný uživatel

16.5.2018 12:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.36.89

Pokud by jim nevadil holy pes byl by mozna fajn i americky bezsrsty terier. Karadka jednoho ma a uzasne rodinne zvire smajlík jen je to hole no. Myslim ale ted si nejsem jista ze stejne jak u nahacu se daji najit i v osrstene variante.

16.5.2018 12:07

Tedysek napsal(a):
Já ale nic vysvetlovat nemusím.

16.5.2018 12:18
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Balu co chceš vysvětlit? Sahni do svědomí a paměti a posuď sama jestli tvé zdejší vyjadřování jsi psala natolik slušně a taktně, aby ses nemusela "ozývat ja potrefená husa". Nebo jestli je tvůj psaný projev natolik dominantní až agresivní, že máš potřebu reagovat jako "potrefená husa". Výsledek a jeho případná možná změna je jen a pouze na tobě. Já ti přece nebudu říkat jak tu máš formulovat věty. A už vůbec ti nebudu hodnotit tvůj psaný projev. Takže opravdu nevím co tě vede k tomu, abych ti dělala svědomí a případně výchovnou poradkyni nebo dokonce učitelku psaného projevu.
Na tom opravdu není nic k smíchu.

16.5.2018 12:19
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Moc děkuju všem kdo v dobré víře přispěli.

Známým pošlu asi rovnou odkaz na tuhle diskuzi, než se jí pokoušet převyprávět. Třeba se i sami ozvou.
Já myslím že padly některé moc fajn tipy smajlík

Kdyby nakonec nevadil kožíšek tak je super coton de ttulear. Kdybych chtěla gaučáka k dětem tak ja sahnu po cotonkovi. :).

16.5.2018 12:46

Tedysek napsal(a):
Balu co chceš vysvětlit? Sahni do svědomí a paměti a posuď sama jestli tvé zdejší vyjadřování jsi psala natolik slušně a taktně, aby ses nemusela "ozývat ja potrefená husa". Nebo jestli je tvůj psaný projev natolik dominantní až agresivní, že máš potřebu reagovat jako "potrefená husa". Výsledek a jeho případná možná změna je jen a pouze na tobě. Já ti přece nebudu říkat jak tu máš formulovat věty. A už vůbec ti nebudu hodnotit tvůj psaný projev. Takže opravdu nevím co tě vede k tomu, abych ti dělala svědomí a případně výchovnou poradkyni nebo dokonce učitelku psaného projevu.
Na tom opravdu není nic k smíchu.

Když už mi tykáš, což zde na ifauně není zrovna pravidlem, tak mi odpověz na moje otázky. Tímto se ti to nepovedlo.

16.5.2018 12:52
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Když už mi tykáš, což zde na ifauně není zrovna pravidlem, tak mi odpověz na moje otázky. Tímto se ti to nepovedlo.

Uz jsmee to spolu tady na faune resili. A domnivam se ze je zrovna toto tady rozebirano nescetnekrat. A tykani taky. Vic není potreba. Nehodlám soudit ani tebe ani tvuj psaný projev. A ani jsem nikde nepsala ze muj prispevek se tyka tebe.

16.5.2018 12:59

Tedysek napsal(a):
Uz jsmee to spolu tady na faune resili. A domnivam se ze je zrovna toto tady rozebirano nescetnekrat. A tykani taky. Vic není potreba. Nehodlám soudit ani tebe ani tvuj psaný projev. A ani jsem nikde nepsala ze muj prispevek se tyka tebe.

No tak co to furt rozebíráš a tancuješ kolem? Už jednou jsi napsala, že odpovídat nemusíš. A já jsem to akceptovala.

16.5.2018 14:41
Forester

XXX.XXX.42.201

Tedysek napsal(a):
Proč jen mám pocit, ze at tu clovek napise cokoliv tak za to dostane sprda? Chci psa a nevim jakeho a nemam premrstene pozadavky - spatne, málo nabidnjtych aktivit. Chci psa takoveho a budu s nim delat to a to a to - spatne, moc nabidnutych aktivit.
Chci psa toho konkretniho plemene protoze bude dělat to pro co byl slechten - spatne, plemeno je dle ostatnich proste obtizne a pro tuto funkci jsou "snazší" plemena.
Chci psa aby vypadal takle - spatne, nevybira se podle povahy. Chci psa pro jeho povahu - spatne, nevybira se podle vzhledu... to je blaznovstvi. Nakonec je spatne i kdyz clovek vybora pkdle povahy i vzhledu a to je zase spatne protoze ma clovek prehnane naroky. Nedej boze kdyz chce clovek dalsiho psa kdyz uz jednoho/dva ma. To je pak uuuplne spatne.
Jen tak uz nekolikate vlakno premyslim nad tim ze tu jeste snad nezaznelo ze nekdo vybira "spravnym zpusobem".

Máte naprostou pravdu, hlavně "medvěd, co byl bratrem Mauglího a zástupce hmyzi říše jsou často škarohlidi). Myslim, že jedna dobrá vlaštovka z nedávné doby by se našla a to rodinný pes jako Boxer-to mělo vcelku schvalujicí tehdence. Trochu se řešilo slintání, ale myslim, že to bylo v přátelském duchu. Jen tak houšť, jednomu je z toho pesimismu teskno, to by nemohl nikdo dělat lautr nic...

16.5.2018 15:10
inusanka

XXX.XXX.98.58

Nemůže ten, kdo vlákno založil, vyházet problému se netýkající příspěvky? Aby nebyli známí VERITY znechuceni hned a nemohli využít ty tipy, které v dobré víře někteří dodali?

16.5.2018 15:12
aluska

XXX.XXX.223.199

Terven napsal(a):
Přesně tak a řekla bych, že jezevčík je fajn pes, ale na výchovu nic moc pro začátečníka, navíc tam často bývá poměrně silný lovecký pud.To by na zahradě nemuselo být na závadu, při vycházkách přírodou to může být komplikace.

Ono jde taky o varietu jezevčíka. Nejvíce lovecký pud a neostřejší jsou drsnosrstí jezevčíci, taky se nejvíc využívají v lovu. Nejmírnější jsou právě dlouhosrsťáci.

16.5.2018 15:14

inusanka napsal(a):
Nemůže ten, kdo vlákno založil, vyházet problému se netýkající příspěvky? Aby nebyli známí VERITY znechuceni hned a nemohli využít ty tipy, které v dobré víře někteří dodali?

Ráda bych, bohužel tu žádnou takovou možnost nevidím

16.5.2018 15:17
aluska

XXX.XXX.223.199

Ebi napsal(a):
Také mám lovecky vedené jezevčíky z nichž jedna je taková extrémně lovecká - nic živého zvířecího kolem ní nemůže projít - ale když k nám přijdou děti, stále leží břichem vzhlůru a pořád se chce od nich nechat hladit - moji jezevčíci vyrůstali s malými dětmi jsou na ně zvyklé, takže opravdu mohu doporučit.

Je pravda že při výcviku to chce důslednost, jsou tvrdohlaví a zvyklí rozhodovat se v akci sami ale to je zase jiná stránka věci.Předpokládám že paní je lovecky nepovede. Ještě bych doporučila z nějaké chov. stanice, jezevčíci jsou vzhledem k ostatním plemenům docela laciní - s PP tak 5-6 tisíc.

Právě že jezevčík svou povahou nevyhovuje každému. Ne každý je ochoten pochopit, že jezevčík byl vyšlechtěný k tomu, aby se sám při lovu rozhodoval, protože páník s ním třeba v noře není, aby říkal povely. Takže není to zas tak úplně tvrdohlavost. Já nemám lovecky vedené, mám je na mazla, po lese chodí na volno, ale právě mě svojí samostatnou povahou vyhovují. A jsou všichni 4 strašní mazlíci. A to nemám všechny od štěněte, jedna se našla na Slovensku na hnoji, asi 1,5 roku jí bylo a pejska mi přivezli taky nechtěného 6ti letého.

16.5.2018 15:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

A z čeho to tak mají vědět? Z těch knížek? Z výstav? Nebuďte bláhová. Na výstavách nejsou pejsci v normální běžné situaci. Tam tak zkouknete, jak vypadají.
V knížkách bohužel ne vždy píší pravdu. Papír toho snese! Jak tedy mají něco posuzovat? Nemají zkušenosti. S čím to, co se dozvědí, mají srovnávat?
Tak proč by se paní neměla ptát právě tady?
Pokud se někdo nezeptá, je to špatně, pokud se zeptá, je to taky špatně.
Tak jak si to představujete?

16.5.2018 15:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jste zábavná .

Nejspíš mají rádi všechny psy, ale snaží se, koupit takového, který by byl nejvhodnější.
To vás nenapadlo?

16.5.2018 15:30

Nevidím na požadavku zadavatelky nic špatného...taky jsem svého času chtěla psa, co to doma proleží, nepotřebuje, aby se mu někdo furt extra věnoval, nevyžaduje to. Aby byl spokojenej, že je s náma a může se válet na gauči...psa, kde se nebudu muset "crcat" s nějakým výcvikem a kterému v případě nouze stačí půlhoďka na vyběhání venku, ze kterého nebude hromada chlupů.
Myslím, že bych to tady taky slízla...a plyšák by byl jasná volba. No a vidíte...afgánský chrt všechny tyhle požadavky splnil na jedničku z hvězdičkou a byl to šťastný a rozmazlovaný pes a to řeknu klidně s čistým svědomím, protože kdyby šťastný a spokojený nebyl, tak by mi to řekl a to doslova...neměl totiž problém dát najevo, pokud se mu něco nelíbilo.

Takže naprosto chválím, když se jde někdo, kdo nemá o psech extra přehled poradit, jaký pes by byl pro něj vhodný...osobně se teda přikláním k pudlovi...v tomto případě černý střeďák by nebyl k zahození, kavalírek mi taky nepřijde jako špatná volba, taky se mi líbí třeba papilon, ale žádného osobně neznám, nevím jak jsou temperamentní...a přestože moc nemusím jezevčíky, tak můj známý má už několikátou fenku dlouhosrsťáka a všechny byly naprosto dokonalé. Moje sestřenice má zase dvě čivavy, které bezproblémů fungují s její dcerou (i když čivavy rozhodně nejsou můj šálek kávy a znám i několik, které teda povahově spíš hysterky...ale neposoudím, jestli to není výchovou).

16.5.2018 15:32

sisi58 napsal(a):
A z čeho to tak mají vědět? Z těch knížek? Z výstav? Nebuďte bláhová. Na výstavách nejsou pejsci v normální běžné situaci. Tam tak zkouknete, jak vypadají.
V knížkách bohužel ne vždy píší pravdu. Papír toho snese! Jak tedy mají něco posuzovat? Nemají zkušenosti. S čím to, co se dozvědí, mají srovnávat?
Tak proč by se paní neměla ptát právě tady?
Pokud se někdo nezeptá, je to špatně, pokud se zeptá, je to taky špatně.
Tak jak si to představujete?

Bláhová fakt nejsem. Myslíte si, že je lepší spolehnout se na internetovou diskuzi? Podle mě je nejlepší dát si dohromady poznatky z knih, kynologických časopisů, výstav a dalších akcí, a doplnit to internetem. Stejně jak píšete, že papír toho snese, tak stejně toho snese hodně i internet.
Neznám člověka, který si řekl, že chce psa, a nevěděl jaký pes, plemeno, se mu líbí. Ne jaké má na něj praktické požadavky.

16.5.2018 16:03

manitschka napsal(a):
A co westík? Víte někdo, jak na tom teď jsou? Já ho dostala jako prvního psa, bylo mi dvanáct, bráchovi osm, sestřičce čtyři. Perfektní rodinný pes, ani moc malý ani moc velký, zvládal kolo, běžky, výlety, dovolené, hlídání zahrady když bylo pěkně i gaučování když nebylo. S dalšími zvířaty i jinými psy pohoda, nelovil, kamarádil se tak nějak se vším. Výcvik byl na mně, v pohodě provozně poslouchal i ostatní členy rodiny, já snad (kromě mhd) za ty roky neměla vodítko v ruce, bezproblémový nebojácný pes, fakt poslušný, naprostý pohodář. Srst se trimuje, skoro nelíná, jen je bílý, tak holt občas potřeba umýt. Zdravotní problém jsme řešili asi jednou, nějaký zánět uší myslím.

Taky me napadl westik, s těmi chlupy u něho si myslím to nebude tak hrozné. Do jezevčíka bych já osobně teda nešla.

16.5.2018 16:04

Bláhová fakt nejsem. Myslíte si, že je lepší spolehnout se na internetovou diskuzi? Podle mě je nejlepší dát si dohromady poznatky z knih, kynologických časopisů, výstav a dalších akcí, a doplnit to internetem. Stejně jak píšete, že papír toho snese, tak stejně toho snese hodně i internet.
Neznám člověka, který si řekl, že chce psa, a nevěděl jaký pes, plemeno, se mu líbí. Ne jaké má na něj praktické požadavky.

Nevím...ale já teda dám víc na zkušenosti majitelů...obzvlášť, když mají psa v podobném režimu jako budu mít já.
To, že mám tak nějak o psech, kteří mě zajímají, přehled je jen tím, že mě "psi baví"...

Ale třeba pro mě není vzhled na prvním místě...takže můj dotaz by byl taky na to, co od psa očekávám a pak třeba, aby byl velký a neměl spláclej čumák...s tím, že bych na podobné dizkuzi očekávala právě návrhy plemen, které by pro mě byly vhodný a na ty bych se následně zaměřila...načetla informace, jela se kouknout na výstavu...nezávazně do nějaké chovky, popovídala s chovatelkou, prostě se začala o plemeno zajímat...a pak se rozhodla.

16.5.2018 16:11
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jak víte, že se ti lidé spoléhaji jen na internetovou diskuzi?

16.5.2018 16:17
Terven

XXX.XXX.110.147

Opakuju se - můžete dát tip na nějakou opravdu dobrou knihu (atlas), kde by bylo možno najít podrobnější charakteristiky jednotlivých plemen aktuálně u nás nejvíce chovaných? Aby to nebyla Najmanová - Humpál z r.1981?
Nic proti knihám, kynologické literatury mám doma dost, ale spíš o etologii, výchově a výcviku.
Za mých mladých let byla mou oblíbenou tahle kniha
http://www.kokickovi.cz/psi-ryby-ovoce-myslivost/psi-spolecenskych-plemen/#utm_source=mujantik&utm_medium=referral
jednotlivým plemenům tam byly věnovány celé kapitoly, bylo to rozumně psané, čtivé...existuje něco takového dnes? Řekla bych, že všude jsou jen mraky fotek a charakteristiky plemen tak na dvě řádky...
Časopisům bych řekla, že už dnes odzvonilo, právě díky internetu. Dřív jsem kupovala PPČ a Jezdectví, dnes už to koupím jen sporadicky, abych se ujistila, že o nic nepřicházím a je to opravdu škoda peněz. Pokud se člověk o kynologii nebo hipologii opravdu do hloubky zajímá, nenajde tam nic, co by nevěděl odjinud, informace jsou spíše povrchního charakteru.
Pro laika tam může být zajímavého dost, ale zjišťovat charakteristiky plemen pomocí PPČ je poněkud nepraktické. Protože i když si půjčí v knihovně celý ročník, dozví se sotva zlomek.

16.5.2018 21:07

Nevím...ale já teda dám víc na zkušenosti majitelů...obzvlášť, když mají psa v podobném režimu jako budu mít já.
To, že mám tak nějak o psech, kteří mě zajímají, přehled je jen tím, že mě "psi baví"...

Ale třeba pro mě není vzhled na prvním místě...takže můj dotaz by byl taky na to, co od psa očekávám a pak třeba, aby byl velký a neměl spláclej čumák...s tím, že bych na podobné dizkuzi očekávala právě návrhy plemen, které by pro mě byly vhodný a na ty bych se následně zaměřila...načetla informace, jela se kouknout na výstavu...nezávazně do nějaké chovky, popovídala s chovatelkou, prostě se začala o plemeno zajímat...a pak se rozhodla.

Když jsem napsala "líbí", nemyslela jsem pouze vzhledově. Vzhled a povaha tvoří celek.
Já jsem ten výběr pojala a radím pojmout, z opačné strany. Napřed si vytypovat co se mi líbí, a pozjišťovat o plemeni či plemenech co nejvíc informací.

16.5.2018 21:08

sisi58 napsal(a):
Jak víte, že se ti lidé spoléhaji jen na internetovou diskuzi?

Nevím, odhaduju. Stejně jako vy třeba odhadujete, že ne..

16.5.2018 21:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nevím, odhaduju. Stejně jako vy třeba odhadujete, že ne..

Já nic neodhaduji. Ale vy jste to napsala tak, jakoby jste věděla něco víc, než ostatní.

16.5.2018 21:25
Gerhild

XXX.XXX.149.104

Měla bych ještě jeden tip - peruánský naháč v osrstěné variantě. Na jedné výstavě jsem z nich byla úplně paf, jací to jsou krásní a milí hafoňové. Dívala jsem se tehdy hlavně na tu největší variantu, ale existují také v malé a střední velikosti.
Jinak tu ještě nepadl malý špic - sice není hladkosrstý, ale srst je na péči nenáročná a je to sympatická, chytrá a hlavně zdravá ráce, která s dětmi zablbne ráda.

16.5.2018 21:35

Terven napsal(a):
Opakuju se - můžete dát tip na nějakou opravdu dobrou knihu (atlas), kde by bylo možno najít podrobnější charakteristiky jednotlivých plemen aktuálně u nás nejvíce chovaných? Aby to nebyla Najmanová - Humpál z r.1981?
Nic proti knihám, kynologické literatury mám doma dost, ale spíš o etologii, výchově a výcviku.
Za mých mladých let byla mou oblíbenou tahle kniha
http://www.kokickovi.cz/psi-ryby-ovoce-myslivost/psi-spolecenskych-plemen/#utm_source=mujantik&utm_medium=referral
jednotlivým plemenům tam byly věnovány celé kapitoly, bylo to rozumně psané, čtivé...existuje něco takového dnes? Řekla bych, že všude jsou jen mraky fotek a charakteristiky plemen tak na dvě řádky...
Časopisům bych řekla, že už dnes odzvonilo, právě díky internetu. Dřív jsem kupovala PPČ a Jezdectví, dnes už to koupím jen sporadicky, abych se ujistila, že o nic nepřicházím a je to opravdu škoda peněz. Pokud se člověk o kynologii nebo hipologii opravdu do hloubky zajímá, nenajde tam nic, co by nevěděl odjinud, informace jsou spíše povrchního charakteru.
Pro laika tam může být zajímavého dost, ale zjišťovat charakteristiky plemen pomocí PPČ je poněkud nepraktické. Protože i když si půjčí v knihovně celý ročník, dozví se sotva zlomek.

Dobrý atlas - vlastně asi nevím, jaký doporučit, protože nevím, jaké jsou na trhu. Mám Najmanovou - Humpála, ten byl ve své době asi jediný na našem socialistickém trhu. Pak mám kapesní z edice OKO kde jsou plemena ilustrovaná, mám Velkou knihu o psech, která je ale poplatná tomu, že je autor David Taylor Brit a tak atlas neodpovídá FCI. Pak mám atlas francouzský kde si tedy nepočtu, a německý. Všechny už mají nějaká ta léta. Nemám potřebu je upgradovat. Pak mám nějaké monografie plemen vesměs českých autorů, mám je raději než zahraniční.
Knihu z odkazu neznám. Škoda. Ale příležitostně mrknu v antikvariátu.

Časopisy - velice s vámi souhlasím. PPČ jsem odebírala od roku 1982 do nástupu paní Jansové na místo šéfredaktorky. I když jsou v PPČ pořád uváděny portréty plemen, nikdy nejdou tak do hloubky, jak pod starou redakcí paní Trankovské. Občas se nechám zlákat a zakoupím PPČ třeba na dovolenou nebo do nemocnice, ale je to jen labutí píseň kdysi skvělého časopisu.

Laik to má těžké, ale to měl vždycky. Možná bych postupovala takto - vytypovala bych si plemena, která se mi líbí - v časopise, atlasu, netu, venku na procházce, na výstavě, abych je viděla naživo, už zrovna tam promluvila s majiteli, pak bych si našla na webu ČMKU standardy, pročetla, a pak bych mrkla na weby klubů těch vytypovaných plemen, na weby CHS a pomalu si složila z těchto střípků obrázky plemen a to, jestli jsou pro mě vhodná. Je to možná složité, ale jakou má tazatel záruku, že ta plemena, která mu tu někdo poradí, jsou opravdu ta vhodná? Skoro každý kdo radí, radí ze své zkušenosti nebo si do rady promítá své touhy a svůj náhled a preference. A někdy jsou zde rady naprosto nevhodné, a teď nemyslím konkrétně tuto diskuzi. Kolikrát je zde např. některými prezentován jako univerzální pes labradorský retrívr...

16.5.2018 22:51
Tedysek

XXX.XXX.37.101

Balu zapominas na to, ze clovek co je psu neznaly vubec netusi vetsinou ze nejaka cmku nebo FCI (UCI, AKC,...) existují. V atlasech byvaji plemena popsana tak stroze a mnohdy taak blbě, ze neznaly nema sanci si vytvorit predstavu o slovnich spojenich co v praxi znamenají. Takovy trebaa blby slovo "tvrdohlavy" nebo "
Svůj". V časopisech je kazde plemeno predstaveno v nejlepsim světle az to jednoho svadi k tomu si nalhavat co vsechno by se psem mohl delat. A bohužel nikde nenajdes jestli to ci ono plemeno je vubec dostupne k sehnani. Jako ja uz cca 10 let koukam pribezne kde chovaji hariery a bigl hariery. A nenasla jsem nic. A tak je to i s jinymi plemeny. Taky nikde nenajdes navod jak vybrat chovatele a jak vybrat stěně. Ano v knihach to je napsano. Ale upřímně ty tomu veris? Nedavno jsem dostala nejakou knihu o psech s vypisy a popisy plemen a chtelo se mi z toho brecet. Doba jde dopredu a bohuzel psi atlasova literatura se asi moc nehnula.
Me prijde nadmiru spravne ze se pani zajima. Vi ze ma znamou/kamaradku co psa ma a nejak se mu venuje. Tak ji poprosi o radu. Ma kriteria na povahu i vzhled. Ale jelikoz je stovky plemen jak se v tom ma zacatecnik vyznat? Tak se zepta jaka plemena by vyhovovala a pak se ma od ceho odpichnout. Ziska aspon nastrel plemen ktere muze zkoumat hloubeji. Ziska info o chovu ze existuji nejake kluby a tam ziska info o chovatelich a uz je primo u zdroje. Ja myslim ze dotycna zvolila spravnou cestu.
Kdybych vybirala ja podle vzhledu tak to je az absurdni... nechci spucaty cumak kolie, nechci kratky ocas a kratky cumak.zbytek je mi sumak. Velikost dle ustaleneho rozpoctu domacnosti.
A povaha se dost blbe popisuje co ja chci. Nehlede na to ze mam jeste kriteria na chovatele atd. Ale ze bych si rekla... libi se mi Lajky, tak se budu zajimat pul roku o ne at vim jestli muzu. Pak zjistim ze bych nejdriv vzteky prerazila psa a pak sebe. A tak volim dalsi plemeno. Libi se mi black & tan coonhound a dalsiho pul roku budu zjistovat... no nez projdu atlas tak jsem v duchodu. Takhle kdyz napise clovek chci psa takoveho a makoveho a muzu mu nabidnout to a ono, tak je to stokrat rychlejsi a i efektivnejsi.

16.5.2018 23:07

Tedysku, jednou jsme byli neznalí úplně všichni. Nikdo z nás se nenarodil se znalostmi z kynologie. Nevím, kolik je ti let, ani nevím, v jakém věku jsi se začala kynologií zabývat. Já před téměř čtyřiceti lety. Všechno, co dnes znám, jsem si musela nastudovat. Zdroje jsem uvedla v předchozích příspěvcích. Když to šlo kdysi, když nebylo zdaleka tolik možností, jde to i dnes. Ale samozřejmě, napsat na diskuzi kritéria a čekat co kdo poradí, je nejjednodušší.
Prostě se v tomto neshodneme.

16.5.2018 23:40
Tedysek

XXX.XXX.37.101

A proc by to nemohlo jit tou nejjednodussi cestou? Co je na tom spatneho? Proc neco delat jednoduse kdyz to jde slozite. ;).

16.5.2018 23:48
Terven

XXX.XXX.160.10

Tedysku, jednou jsme byli neznalí úplně všichni. Nikdo z nás se nenarodil se znalostmi z kynologie. Nevím, kolik je ti let, ani nevím, v jakém věku jsi se začala kynologií zabývat. Já před téměř čtyřiceti lety. Všechno, co dnes znám, jsem si musela nastudovat. Zdroje jsem uvedla v předchozích příspěvcích. Když to šlo kdysi, když nebylo zdaleka tolik možností, jde to i dnes. Ale samozřejmě, napsat na diskuzi kritéria a čekat co kdo poradí, je nejjednodušší.
Prostě se v tomto neshodneme.

No tak...internet nám obrovsky usnadnil získávání informací, to je nepopíratelné. Když jsem jako dítě narazila na neznámý termín, vytáhla jsem čtyři megatlusté naučné slovníky a měla-li jsem štěstí, ten termín jsem tam našla. Pokud ne, měla jsem smůlu.
Pokud jsem potřebovala jakoukoli odbornou informaci, měla jsem v podstatě dvě možnosti - buď se vydat do knihovny, která měla omezenou otevírací dobu anebo se zkusit zeptat někoho chytrého z oboru. Dnes je to záležitost pár minut...a ano, je třeba umět informace třídit, o tom žádná. Dnes je paradoxně problémem spíš orientace v informační záplavě.
Nejenom vy jste si musela veškeré vědomosti nastudovat, bylo nás víc , ale dnes je jiná doba a já se přiznám, že pokud je možnost něco udělat jednodušeji, rychleji a přitom v podobné kvalitě, nebudu nikomu doporučovat, aby to masochisticky dělal postaru jen proto, že já jsem taky musela.
A je mi jasné, že je fůra lidí, kteří hledají instantní rady a nejsou ochotni udělat o moc víc než zadat dotaz na fórum. Takoví lidi byli, jsou a budou, ale nepřijde mi, že je to případ tohoto vlákna.
A náhodou mi přijde jako fajn nápad nechat si na diskuzním fóru udělat "nástřel" potenciálně vhodných plemen, zvlášť pokud se na tom fóru nějaký čas pohybuju...víc hlav víc ví...a z toho nástřelu si vyberu to, co mě zaujme a pátrám dál. A buď zjistím, že je to úplně blbé a nic pro mě anebo mě to zaujme ještě víc a pátrám ještě víc.
Diskuzní fóra mi přijdou super na sbírání tipů na cokoliv- od psích plemen přes krmiva po vybavení...a ty tipy pak dál prověřuju. V předinternetové době bych se k nim nejspíš vůbec nedopracovala, takže já jsem za ten pokrok ráda, v tomto případě. A se studiem a hledáním kvalitních informací se to nevylučuje.

17.5.2018 07:30

Je mi líto, asi nedokážu dost dobře vyjádřit, co mě na takových dotazech, jako je v tomto vlákně, zaráží. Tak to zkusím ještě jednou...
Ta touha, přání, mít psa, se někde vzala. Odvíjí se od něčeho, většinou od toho, že se člověku zalbí konkrétní pes či plemeno, něčím ho zaujme a už to jede. Tady ne, tady jsou stanoveny požadavky jak při koupi lednice. Nějak tak, jak jsem psala ve svém poněkud ironickém příspěvku někde na začátku diskuze. Možná se pletu a neuvedení plemena, které zájemce o psa zaujalo, je záměrem zadavatelky diskuze...

Internet je velký pomocník, používám ho dnes a denně, ale nelze spoléhat jen na něj a už vůbec si myslet, že vše, co zazní jako rada, je dobrá rada obecně a dobrá rada pro konkrétního tazatele. Proto pořád zdůrazňuji používání dalších zdrojů a používání vlastního mozku.
V zásadě nejsme v rozporu, použili bychom asi stejné zdroje, ale v jiném pořadí...

17.5.2018 07:46

"Ta touha, přání, mít psa, se někde vzala. Odvíjí se od něčeho, většinou od toho, že se člověku zalbí konkrétní pes či plemeno, něčím ho zaujme a už to jede."

no, tak u mě byla jako první touha mít psa. Tečka. (a bylo to na základce). Žádné plemeno, žádné specifické požadavky, Prostě soužití se zvířetem, které by mě mohlo provázet i venku.
I mí rodiče mou touhu "uspokojili" zakoupením atlasu. A až ležením v atlasu se mi vykrystalizovalo plemeno (i druhé), vyhovující povahově i vzhledem. Naživo jsem psa plemene viděla až asi tak o cca 25 let později

A toto řetězení mi upřímně připadá logické...

17.5.2018 08:03

U mě to byla touha mít psa - NO a boxera... A v životě se to nakonec schumajdilo jinak...

17.5.2018 08:28
assil

XXX.XXX.72.105

Skvělé encyklopedie jsou od Esther J.J. Verhoef-Verhallen. Ale už je to taky nějakou dobu, co je mám a nevím, jeslti se dají někde sehnat.

17.5.2018 08:32

assil napsal(a):
Skvělé encyklopedie jsou od Esther J.J. Verhoef-Verhallen. Ale už je to taky nějakou dobu, co je mám a nevím, jeslti se dají někde sehnat.

jsem se včera inspirována touto diskuzí dívala a přesně tohle mám, psy i kočky...

17.5.2018 09:49

No tak u mě taky nejdřív byla touha MÍT PSA. Když jsem byla dítě, brala bych cokoliv. Pak dva psi přišli, ale plemeno bylo víceméně výběrem rodičů.
Postupně až s věkem se krystalizuje můj názor na to, jakého si jednou pořídím já.
A i za poslední rok dva se třeba ten názor pořád dost vyvíjí.

Když třeba tady v diskuzi narazím na pro mě neznámé plemeno, tak jednoduše otevřu další okno, zadám hledání, a během chvíle mám jasno minimálně o tom, jak ten pes vypadá. Podle popisu balu je to asi špatně, asi bych měla zaklapnout počítač a vydat se nejdřív do knihovny?

Přijde mi taky logické, že člověk postupuje od nejjednoduššího ke složitějšímu.

U té rodiny to je obdobné, jen prostě až v dospělém věku.
Chtějí mít psa, jako společníka, člena rodiny.

A teď jsou ve fázi, kdy procházejí výběrem. Je to fakt tak těžké pochopit?
Před lety se člověk snažil získat info ze všech dostupných zdrojů, oni taky.

Důležité je když u nich nakonec přistane "ten pravý" tak aby byly spokojeny všechny strany.

Kéž by bylo víc takových lidí kteří nejdřív přemýšlejí než si psa pořídí.

17.5.2018 10:41
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

- nedávný hovor se známou, která se mě ptala co si myslím že by se hodilo...
"""""""""""""""""""""""""""""""
Tohle ?
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/8202/touha-po-psu-aneb-nas-prvni-pes/
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/8230/touha-po-psu-aneb-nas-prvni-pes-2/.

17.5.2018 11:04
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Vždyt je to fajn že si zjištují jaký pes by byl vhodný, třeba pak nakonec vyberou úplně něco jiného. Lepší než se ptát ve chvíli kdy už štěně mají a nezvládají. Takhle třeba zjistí že z něčeho budou muset ustoupit a když mají děti vybírala bych hlavně psa který je vhodný k dětem . přemýšlí a nejdou jen po vzhledu Když se tady napíšou plemena která jsou vhodná můžou pak mrknout na net a počíst si. K dětem je kavalír super ale má delší srst i když česat se zase tak často nemusí Já propadla kouzlu grifonků a to před pár lety jsme manželovi říkala že takového psa snad nemyslí vážně a od pondělka už máme druhou a j vím že jiné plemeno nechci

17.5.2018 16:01
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Jenom k tomu internetu...

Tenhle trouba se s přítelkyní dočetli na internetu, že štěně se trestá ve vaně ze studenou vodou, a štěně utopil.
https://zpravy.idnes.cz/soud-tyrani-pes-stene-muz-jan-koralka-praha-vezeni-fsh-/domaci.aspx?c=A180515_121450_domaci_mpl

Internet je POUZE medium. A bohužel je to medium, kam napíše každý trouba kdejakou kravinu.
Ostatně zářným případem toho je i tahle diskuse.
A obecně každá podobná anonymní nemoderovaná diskuse skončí časem takhle. Odborná úroveň nula, a diskusi opanuje pár fanatických zastánců nebo odpůrců něčeho, co si tu hojí komplexy.

Takže hledat nějaké zásadní informace tady v diskusi, a spoléhat na jejich relevanci, je úplně špatně.

17.5.2018 17:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):

Tenhle trouba se s přítelkyní dočetli na internetu, že štěně se trestá ve vaně ze studenou vodou, a štěně utopil.
https://zpravy.idnes.cz/soud-tyrani-pes-stene-muz-jan-koralka-praha-vezeni-fsh-/domaci.aspx?c=A180515_121450_domaci_mpl

Internet je POUZE medium. A bohužel je to medium, kam napíše každý trouba kdejakou kravinu.
A obecně každá podobná anonymní nemoderovaná diskuse skončí časem takhle. Odborná úroveň nula, a diskusi opanuje pár fanatických zastánců nebo odpůrců něčeho, co si tu hojí komplexy.

Takže hledat nějaké zásadní informace tady v diskusi, a spoléhat na jejich relevanci, je úplně špatně.

No vy jste tu chyběl. Opět místo rady peskování.

17.5.2018 19:39
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):
No vy jste tu chyběl. Opět místo rady peskování.

Bohužel, mam vás na seznamu...

17.5.2018 19:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):
Bohužel, mam vás na seznamu...

Pro mne, bohudík. Další dávku vaší prudké inteligence už bych nezvládla.
Čímpak jste? Myslím povolání. Učitel? Něčí náměstek?

17.5.2018 22:38

Jedince, kteří tu negují hlavní dotaz, nechápu. Místo toho, aby jásali, že někdo neznalý automaticky nesáhne po bordeře nebo JRT a má naopak mozek v hlavě a nějaké reálné požadavky na plemeno, tady dělají ze známých zadavatelky pomalu zrůdy...

18.5.2018 09:47
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):

Víte, že jste na seznamu, a na vaše příspěvky reaguji.
Takže ten mentální průjem je úplně zbytečný.

18.5.2018 09:49
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

pan Brouček napsal(a):

Odborná úroveň nula, a diskusi opanuje pár fanatických zastánců nebo odpůrců něčeho, co si tu hojí komplexy.

Teď mě ještě napadá, že jsem zapomněl na hloupé lidi. Ale ti jsou všude, to netřeba zmiňovat.

18.5.2018 09:53

sisi58 napsal(a):

Vykašlete se na něj. Ono je to od něho fakt trefné, něco jako ve stylu "zloděj křičí chyťte zloděje", slova si můžeme dosadit různá smajlík

18.5.2018 13:18
amiš

XXX.XXX.59.58

Tak jsem dočetla až do konce, jsem dobrá. A kdybych si založila nový nick a napsla nové téma, že chci psa a líbí se mi pudl, buldoček, šeltie, rasslík, kavalírek a foxík, jsem středního věku a žiju v bytě, tak co bych se dočetla? Holka hloupá, nekoukej na vzhled, ale vybírej podle povahy. Napiš kolik mu dáš(psovi) pohybu, času, aktivit a mi ti napíšem vhodné plemeno. A takových nás je většina. A když někdo tedy udá možnosti a co nabízí, tak zase špatně. Jak se tedy prosím vybírá správně pes?
A pozor, já chtěla psa už snad od narození. Jakéhokoli. Jako dítě předškolní jsem místo pohádek citovala psí atlasy.400 rád pre milovníky psov byla moje bible a od těch dob umím slovensky .
Za mně internet ještě nebyl ani v Americe, tak jsme s tátou četli a vybírali v atlasech. Vybrali jsme hovawarda, ale v Praze tedy nic moc a tak to byl střední knírač. Hovíka jsem ale neopustila a koupila si fenku, když jsem se přestěhovala na vesnici.
Zadavetelce bych asi nic nedoporučila, všechny možnosti zde padly, za mně by to mohl být i malý knírač, měla jsme ho léta v bytě, černostříbrného, byl ještě staršího typu, kupírovaný, aktivní, když bylo třeba, ale v bytě spokojený a bezproblémový- jak si ho vychováte, tak ho máte. Ale chápu,2x ročně údržba srsti. Ale zase nelíná.
Jo a atlasům se nedá věřit, píšou je jen lidi. Třeba u mých oblíbených buldočků se většinou dočtete, klidný psík. Všechny, co jsem znala, bylx třeštidla a klouni, naprosto neúnavní. Jedna mladá fenka při společné vycházce mého středního knírače dokonce přeskakoval, když se jí zdál moc pomalý.

18.5.2018 17:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):
Víte, že jste na seznamu, a na vaše příspěvky reaguji.
Takže ten mentální průjem je úplně zbytečný.

Opět opakuji, že váš seznam mám víte kde?
Zřejmě se za své zaměstnání stydíte. Ale nevadí, není to důležité. Jen jsem tak hádala, podle toho, jak neustále někoho poučujete a umravňujete. I to může být náplň života člověka, který nemá žádné koníčky a nic na práci.

18.5.2018 17:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vykašlete se na něj. Ono je to od něho fakt trefné, něco jako ve stylu "zloděj křičí chyťte zloděje", slova si můžeme dosadit různá smajlík

Beru to s humorem. I když občas mám chuť tohoto pána poznat, zda je v skutečnosti tak pevný v kramflecích, jak se tu prezentuje.

18.5.2018 17:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):
Odborná úroveň nula, a diskusi opanuje pár fanatických zastánců nebo odpůrců něčeho, co si tu hojí komplexy.

Teď mě ještě napadá, že jsem zapomněl na hloupé lidi. Ale ti jsou všude, to netřeba zmiňovat.

Jj, zloděj křičí, chyťte zloděje!

18.5.2018 17:56

sisi58 napsal(a):
Opět opakuji, že váš seznam mám víte kde?
Zřejmě se za své zaměstnání stydíte. Ale nevadí, není to důležité. Jen jsem tak hádala, podle toho, jak neustále někoho poučujete a umravňujete. I to může být náplň života člověka, který nemá žádné koníčky a nic na práci.

Sisi, vidím to obdobně jako Vy, ač jsem to tu nechtěla původně psát... já si osobně myslím, že pokud někdo nemá rád zvířata, tak nemůže být dobrý člověk, a já bych ho jako životního partnera nechtěla... ale při čtení příspěvků některých uživatelů mě napadá, že to že někdo má rád pouze zvířata ještě neznamená že nemůže být zatrpklá zlá osoba co si světem zvířat nenahrazuje ten skutečný.
Jestli jo - napište SZ - zkusím pomoc, fakt. Nejsem fanatik, ale ani člověk co nabízí zázraky na počkání smajlíkjen náhled do skutečného světa smajlík protože přiznat si jak na tom jsem je první krok, jak z toho ven. Bez jakékoliv zmínky z minulosti a zmínky o této diskuzi. Prostě začneme od nuly.

No a jestli jste se nenašli v popisu a máte pocit že nepotřebujete ukázat cestu do reálného světa - tak už prosím fakt jděte do háje, protože svými příspěvky zde akorát přispíváte k tomu, že lidi co doteď používali mozek, budou po přečtení vašich příspěvků tak znechucení, že si pořídí psa podle vzhledu, a to jak to dopadne padne z části a i na vaše pitomé zabedněné hlavy...

19.5.2018 22:30

Sisi, vidím to obdobně jako Vy, ač jsem to tu nechtěla původně psát... já si osobně myslím, že pokud někdo nemá rád zvířata, tak nemůže být dobrý člověk, a já bych ho jako životního partnera nechtěla... ale při čtení příspěvků některých uživatelů mě napadá, že to že někdo má rád pouze zvířata ještě neznamená že nemůže být zatrpklá zlá osoba co si světem zvířat nenahrazuje ten skutečný.
Jestli jo - napište SZ - zkusím pomoc, fakt. Nejsem fanatik, ale ani člověk co nabízí zázraky na počkání smajlíkjen náhled do skutečného světa smajlík protože přiznat si jak na tom jsem je první krok, jak z toho ven. Bez jakékoliv zmínky z minulosti a zmínky o této diskuzi. Prostě začneme od nuly.

No a jestli jste se nenašli v popisu a máte pocit že nepotřebujete ukázat cestu do reálného světa - tak už prosím fakt jděte do háje, protože svými příspěvky zde akorát přispíváte k tomu, že lidi co doteď používali mozek, budou po přečtení vašich příspěvků tak znechucení, že si pořídí psa podle vzhledu, a to jak to dopadne padne z části a i na vaše pitomé zabedněné hlavy...

Musím tady opravit a uvést na pravou míru svůj starší příspěvek...
První část mého proslovu patří Sisi58, ale ta část začínající "Jestli jo - napište SZ... atd." už byla adresována balu... asi mi při psaní příspěvku nějaké mozkové buňky zrovna chyběly, že jsem to napsala tak jak jsem to napsala, a vyznívá to celé jakoby adresované Sisi... tak to myšleno nebylo, a omlouvám se smajlík

21.5.2018 11:44
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Zrovna jsem si říkal, že už tu chybí jen někdo, kdo bude ukazovat lidem cestu.

Tady je možné opravdu úplně všechno. Asi už se čeká jen na příchod mesiáše, i když nepochybuji o tom, že několik lidí se tady už tak cítí.

P.S. já si teda myslím, že jestli někdo opravdu potřebuje pomoci, tak to jsou právě ti lidé co ukazují ostatním cestu.

21.5.2018 17:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):
Zrovna jsem si říkal, že už tu chybí jen někdo, kdo bude ukazovat lidem cestu.

Tady je možné opravdu úplně všechno. Asi už se čeká jen na příchod mesiáše, i když nepochybuji o tom, že několik lidí se tady už tak cítí.

P.S. já si teda myslím, že jestli někdo opravdu potřebuje pomoci, tak to jsou právě ti lidé co ukazují ostatním cestu.

Až jednou napíšete něco pozitivního, pochvalného, hezkého či milého, mě z toho nejspíš trefí šlak.

21.5.2018 21:07
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):
Až jednou napíšete něco pozitivního, pochvalného, hezkého či milého, mě z toho nejspíš trefí šlak.

Bohužel, mám vás na seznamu...

21.5.2018 21:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):

Já vím a jsem na to patřičně hrdá, neb být u vás na seznamu znamená, že jsem schopná používat vlastní rozum a diskutovat na určité úrovni. Nikoli jen vše hanět a být jízlivá. Jako někdo!

22.5.2018 08:13
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):
Já vím a jsem na to patřičně hrdá, neb být u vás na seznamu znamená, že jsem schopná používat vlastní rozum a diskutovat na určité úrovni. Nikoli jen vše hanět a být jízlivá. Jako někdo!

22.5.2018 14:46

Jestli jsou "na seznamu" lidi s mozkem (který navíc aktivně používají), a šťastní psi u šťastných lidí jsou u nich výš než fakt, aby bylo všechno po mém... tak se taky hlásím do klubu.

22.5.2018 15:47
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Jestli jsou "na seznamu" lidi s mozkem (který navíc aktivně používají), a šťastní psi u šťastných lidí jsou u nich výš než fakt, aby bylo všechno po mém... tak se taky hlásím do klubu.

Ne takový lidé tam opravdu nejsou.

Přečtěte si posledních 7 příspěvků kolegyně. Upozorňuji, že ani jeden nebyl přímá reakce na ní, a ani se jí přímo netýkají. Všechno to jsou ataky na mně, a to na ni už dlounereaguji, což ona ví, a ani reagovat nebudu.

Potom prosím o krátký post, kde byl použit ten "mozek".

Možná jí zkuste ukázat cestu, určitě budete vědět kam...

22.5.2018 17:32

pan Brouček napsal(a):

Přečtěte si posledních 7 příspěvků kolegyně. Upozorňuji, že ani jeden nebyl přímá reakce na ní, a ani se jí přímo netýkají. Všechno to jsou ataky na mně, a to na ni už dlounereaguji, což ona ví, a ani reagovat nebudu.

Jak se říká - nemá cenu se hádat s blbcem, lidi by nemuseli poznat, že je mezi vámi rozdíl.

22.5.2018 17:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):

Á, postřelená husa zakejhala.
Od autora tohoto, jsem za vlastně celou dobu, co je přítomen, nečetla pozitivní příspěvek. Vždy jen ironický, odsuzující, výsměšný apod.
Mi trvá dlouho, než se nazlobím natolik, že mi někdo vadí. Ale tenhle pan B. si to postupně nasbíral.

22.5.2018 18:09
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):
Á, postřelená husa zakejhala.
Od autora tohoto, jsem za vlastně celou dobu, co je přítomen, nečetla pozitivní příspěvek. Vždy jen ironický, odsuzující, výsměšný apod.
Mi trvá dlouho, než se nazlobím natolik, že mi někdo vadí. Ale tenhle pan B. si to postupně nasbíral.

22.5.2018 18:13
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Jak se říká - nemá cenu se hádat s blbcem, lidi by nemuseli poznat, že je mezi vámi rozdíl.

Přesně.
Proto na příspěvky některých lidí věčně nereaguji. Jen připomínám proč.

Proč jsem ale neustále napadán opravdu nevím.

22.5.2018 18:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

pan Brouček napsal(a):
Přesně.
Proto na příspěvky některých lidí věčně nereaguji. Jen připomínám proč.

Proč jsem ale neustále napadán opravdu nevím.

Cituji:
"Od autora tohoto, jsem za vlastně celou dobu, co je přítomen, nečetla pozitivní příspěvek. Vždy jen ironický, odsuzující, výsměšný apod.
Mi trvá dlouho, než se nazlobím natolik, že mi někdo vadí. Ale tenhle pan B. si to postupně nasbíral."
Už rozumíte?

23.5.2018 06:41
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

sisi58 napsal(a):
Cituji:
"Od autora tohoto, jsem za vlastně celou dobu, co je přítomen, nečetla pozitivní příspěvek. Vždy jen ironický, odsuzující, výsměšný apod.
Mi trvá dlouho, než se nazlobím natolik, že mi někdo vadí. Ale tenhle pan B. si to postupně nasbíral."
Už rozumíte?

23.5.2018 07:51
rapotacka11

XXX.XXX.32.249

Hezky se škádlíte.
Vy se namlouváte ?

23.5.2018 08:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

rapotacka11 napsal(a):
Hezky se škádlíte.
Vy se namlouváte ?

Ale kdeže. Ani ve svém věku bych si s pánem, těchto názorů, nic nezačala. To bych případné choutky raději rozchodila.
A mohl by i vypadat jako George Clooney.

23.5.2018 11:05
Grandina

XXX.XXX.2.30

pan Brouček napsal(a):

No nevím...když vidím, co se dá najít v, moudrých" knihách a encyklopediích o koních, tak bych se opravdu při výběru psa o encyklopedie o psech opírat nechtěla :D :D.

23.5.2018 15:38
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Grandina napsal(a):
No nevím...když vidím, co se dá najít v, moudrých" knihách a encyklopediích o koních, tak bych se opravdu při výběru psa o encyklopedie o psech opírat nechtěla :D :D.

Na tom sice něco je, ale přesto jsou knihy méně zavádějícím zdrojem informací než internet. Prostě proto, že na net lze umístit cokoli. Knihy rychleji zastarávají a nepíšou je jen odborníci na slovo vzatí, to ano, ale pro neznalého jsou lepším zdrojem. Když načerpáte základní znalosti (ty se v čase obvykle moc nemění a bývají obecně přijímané) z knih, máte už solidní šanci posoudit, jak je který internetový článek či komentář pro Vás relevantní.
Jakýmsi kompromisem bývaly odborné časopisy - nově vydané byly logicky aktuální, obvykle je psali odborníci nebo alespoň lidé s letitou praxí a zkušenostmi. Bohužel v dnešní době toto médium dost upadá, zdá se mi.

23.5.2018 17:38

Varaxi napsal(a):
Na tom sice něco je, ale přesto jsou knihy méně zavádějícím zdrojem informací než internet. Prostě proto, že na net lze umístit cokoli. Knihy rychleji zastarávají a nepíšou je jen odborníci na slovo vzatí, to ano, ale pro neznalého jsou lepším zdrojem. Když načerpáte základní znalosti (ty se v čase obvykle moc nemění a bývají obecně přijímané) z knih, máte už solidní šanci posoudit, jak je který internetový článek či komentář pro Vás relevantní.
Jakýmsi kompromisem bývaly odborné časopisy - nově vydané byly logicky aktuální, obvykle je psali odborníci nebo alespoň lidé s letitou praxí a zkušenostmi. Bohužel v dnešní době toto médium dost upadá, zdá se mi.

A i proto já třeba ráda vyslechnu osobní zkušenosti - sice jsou skoro vždycky subjektivní, ale zase se člověk většinou i dozví okolnosti - za jakých podmínek ten dotyčný psa má, jak se mu věnuje, jak se s tím vším pes vypořádává... častokrát se sejdou od různých lidí i úplně protikladné názory smajlík
Ale často se třeba x lidí na něčem shodne, tak to asi vypovídající hodnotu má...
Proto myslím že každá sdílená zkušenost má hodnotu.

Navíc v tomhle vlákně padly i tipy které by mně fakt nenapadly - mně osobně se třeba zdá dobrý tip ten osrstěný peruánský naháč, a já ani nevěděla že takoví existují... - a v žádné knížce jsem zatím taky nenarazila na zmínku, že existují, všude se popisuje jen standardní peruán...

24.5.2018 09:11

Chtěla bych jen k uvedenému zmínit, že když má člověk na nějakou věc odlišný názor, nemusí být přece rovnou blbec nebo bez mozku. A psát lidem, že je mám na seznamu mi určitě nepřijde normální, tak prostě nereaguji a je to.

24.5.2018 10:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Chtěla bych jen k uvedenému zmínit, že když má člověk na nějakou věc odlišný názor, nemusí být přece rovnou blbec nebo bez mozku. A psát lidem, že je mám na seznamu mi určitě nepřijde normální, tak prostě nereaguji a je to.

Pokud by Brouček psal normální příspěvky i když s opačným názorem, je možné a normální je přejít, pokud se mi nelíbí.
Jenže on své příspěvky píše jako urážlivé, výsměšné a pod. A když zareagujete, protože naštvaná, napíše mám vas na seznamu. No to je argument. Pokud někoho sepsuji, mám mít i argumenty proč a ne se stáhnout a uculovat se, jak jsem zas někoho naštval.
Proto jsou mé reakce takové, jaké jsou. Jen vysvětlení.

24.5.2018 10:52

sisi58 napsal(a):
Pokud by Brouček psal normální příspěvky i když s opačným názorem, je možné a normální je přejít, pokud se mi nelíbí.
Jenže on své příspěvky píše jako urážlivé, výsměšné a pod. A když zareagujete, protože naštvaná, napíše mám vas na seznamu. No to je argument. Pokud někoho sepsuji, mám mít i argumenty proč a ne se stáhnout a uculovat se, jak jsem zas někoho naštval.
Proto jsou mé reakce takové, jaké jsou. Jen vysvětlení.

Jasně, však to taky nebylo na vás, ale právě na něj smajlík
Plácat se tady po rameni, jak jedině on je ten pravý se správnými názory, to už ani nekomentuju, ať si každý udělá obrázek sám smajlík

24.5.2018 15:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Jasně, však to taky nebylo na vás, ale právě na něj smajlík
Plácat se tady po rameni, jak jedině on je ten pravý se správnými názory, to už ani nekomentuju, ať si každý udělá obrázek sám smajlík

Když ho to baví.
Já jsem to na sebe nevztahovala. Jen jsem napsala vysvětlení pro ty, na kterých mi záleží.

Přidejte reakci

Přidat smajlík