Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.9.2018 10:01
Nikinkira

XXX.XXX.107.93

Zdravím,
mám dotaz, máte někdo zkušenost, co vám zabralo (něco bez předpisu) na zánět ucha? Tmavší zapáchající. Chtěla bych zkusit nejdříve léčit doma, než se vydám k veterináři. Z návštěvy veterináře máme pak trauma jak já tak pes. Je na uši háklivý a nenechá si na ně za boha sáhnout, sílu má překvapivě takovou, že ho u veterináře nejsem schopná udržet, veterinář je pak naštvaný, jak ho má léčit, když se mu na to ani nemůže podívat. Naposledy, když jsme tam byli, tak musel pes rovnou pod narkózu i kvůli půlminutovému vyndavání stehů po punkci ucha a tomu bych se chtěla vyhnout, pokud je to jen trochu možné.
Děkuji za rady.

16.9.2018 10:24
rapotacka11

XXX.XXX.79.30

Jestli je to svrab, tak třeba zabere některý spot on.
Nedává se do ucha.
https://www.hafanek.cz/ruzne-druhy-antiparazitarnich-pripravku/c7.

16.9.2018 10:37
karo2702

XXX.XXX.172.116

Na vyléčení nevím, ale pokud je na uši háklivý, děláte nějakou prevenci proti zánětům? Já mám už druhého kokra a nikdy neměl uši ani špinavé, natož tak zánět. A to mi chodívají pravidelně plavat do řeky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.9.2018 10:53

Pokud už je v uchu zánět, tak domácí léčba už je příliš slabá.

A pokud máte psa "citlivějšího", tzn. rozmazlenýho fracka, tak to bez sedace asi nepůjde. základem léčby zánětu zvukovodu je zvukovod pořádně vyčistit a pak vyšetřit bubínek, protože na jeho stavu záleží další postup. je problém, pokud pes není schopen toto dobrovolně podstoupit.

16.9.2018 10:56
Nikinkira

XXX.XXX.107.93

karo2702 napsal(a):
Na vyléčení nevím, ale pokud je na uši háklivý, děláte nějakou prevenci proti zánětům? Já mám už druhého kokra a nikdy neměl uši ani špinavé, natož tak zánět. A to mi chodívají pravidelně plavat do řeky.

Na uši háklivý jsem myslela tak, že si na ně nechce nechat sáhnout, ne že by trpěl na záněty. Čistit mu je je téměř nemožné. Na prevenci nám byl doporučen Aurecon, stříknout mu ho do uší se ale podařilo, jen když tvrdě usnul a pak týden skoro nespal, jen abysme se k němu zase potají nepřiblížili. Na veterině jsme ho drželi 3 a nic, vyšetření muselo proběhnout pod narkózou, proto bych radši nejdřiv zkusila cokoliv doma, než aby musel znovu pod narkózu jen, aby nám pak napsali nějaké kapky.

16.9.2018 10:58
Nikinkira

XXX.XXX.107.93

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pokud už je v uchu zánět, tak domácí léčba už je příliš slabá.

A pokud máte psa "citlivějšího", tzn. rozmazlenýho fracka, tak to bez sedace asi nepůjde. základem léčby zánětu zvukovodu je zvukovod pořádně vyčistit a pak vyšetřit bubínek, protože na jeho stavu záleží další postup. je problém, pokud pes není schopen toto dobrovolně podstoupit.

Děkuji, přesto jsem chtěla aspoň něco doma ještě vyzkoušet, než k tomu bude muset dojít.

16.9.2018 10:58

Nikinkira napsal(a):
Děkuji, přesto jsem chtěla aspoň něco doma ještě vyzkoušet, než k tomu bude muset dojít.

No, jenže cokoliv doma je tak maximálně pořádně uši vyčistit. A při zánětu už je to bez záruky, že to bude stačit.

Pokud je to hajzlík, že nevyčistíte ani doma, tak se holt bude čistit pod narkózou, no.

16.9.2018 11:00

Ono to je těžký, no. Lidi si pořídí štěně a vůbec nepřemýšlí, že základem výchovy není až tak nějaké sedni, ale právě to, že pes si nechá ošetřit různé části těla, kouknout do oka, ucha, otevřít tlamu, ostříhat drápek, vyčistit žlázky.

Ale to ne, Bobíčkovi se to nelíbínká a pak nastane problém a z banality je problém. To je furt dokola.

16.9.2018 12:15
impact

XXX.XXX.195.92

Pes ani nemusí být rozmazlenej fracek. Stačí, když párkrát narazí na veterináře hovado a na problém je zadělaný.

16.9.2018 12:20

impact napsal(a):
Pes ani nemusí být rozmazlenej fracek. Stačí, když párkrát narazí na veterináře hovado a na problém je zadělaný.

když si nenechá na uši sáhnout, natož si je nechat vyčistit, ani doma od majitelky, veterinářem to opravdu nebude

16.9.2018 13:12
Terven

XXX.XXX.110.147

když si nenechá na uši sáhnout, natož si je nechat vyčistit, ani doma od majitelky, veterinářem to opravdu nebude

Patrně už na něj kdosi cosi v tomto smyslu zkoušel a pes udělal blbou zkušenost- ať už jinej veterinář anebo majitelka.
Ona ta metoda "přidržíme, znehybníme, ať je rychle hotovo...no, vidíš, že to nic nebylo" je poněkud ošidná. Určitá skupina psů časem opravdu uzná, že se houby děje a zvykne si.
Jenomže zvířata jsou různá, stejně jako lidi.
Nezanedbatelná část psů to má tak, že při každém dalším násilném ošetření bojuje víc a víc, čím větší omezení, tím větší panika a a za čas je ani nedostanete do ordinace.
Je mi jasné, že v provozu ordinace na jisté postupy není čas a prostor...já jen, že to nemusí vždy být rozmazlenej fracek.

16.9.2018 13:19

Terven napsal(a):
Patrně už na něj kdosi cosi v tomto smyslu zkoušel a pes udělal blbou zkušenost- ať už jinej veterinář anebo majitelka.
Ona ta metoda "přidržíme, znehybníme, ať je rychle hotovo...no, vidíš, že to nic nebylo" je poněkud ošidná. Určitá skupina psů časem opravdu uzná, že se houby děje a zvykne si.
Jenomže zvířata jsou různá, stejně jako lidi.
Nezanedbatelná část psů to má tak, že při každém dalším násilném ošetření bojuje víc a víc, čím větší omezení, tím větší panika a a za čas je ani nedostanete do ordinace.
Je mi jasné, že v provozu ordinace na jisté postupy není čas a prostor...já jen, že to nemusí vždy být rozmazlenej fracek.

A tak čas a prostor pro sedaci nespolupracujícího psa je vždycky, ale zadavatelky největší problém je to, že sedaci nechce a hledá nějaké domácí rady, které nevyžadují dotknout se ucha.

16.9.2018 13:21

A metoda přidržíme a uděláme to rychle, nic to nebylo, funguje na většinu psů. Pokud to teda opravdu nic není, samozřejmě.

Výjimkou jsou ti, kteří nenávidí samotnou fixaci. A to jsou většinou rozmazlení frackové.

16.9.2018 13:26
Terven

XXX.XXX.110.147

A metoda přidržíme a uděláme to rychle, nic to nebylo, funguje na většinu psů. Pokud to teda opravdu nic není, samozřejmě.

Výjimkou jsou ti, kteří nenávidí samotnou fixaci. A to jsou většinou rozmazlení frackové.

Spíš je nikdo na tu fixaci nenavykal...a pro většinu zvířat (a koneckonců i lidí) je přirozené v případě omezení bojovat.

16.9.2018 13:34

Terven napsal(a):
Spíš je nikdo na tu fixaci nenavykal...a pro většinu zvířat (a koneckonců i lidí) je přirozené v případě omezení bojovat.

No a o to jde. Že k výchově psa patří i návyk na fixaci. Je to prostě základ, co by měl pes zvládnout. Umět nosit obojek, košík, netahat na vodítku, snést základní ošetření a fixaci na nebolestivé úkony.

Až pak se hodí, když umí ke mně, ale to už nemusí zvládnout každý pes.

A nějaké sedni je až bonus, nadstavba.

Pokud chybí ten začátek, ti psi dopadají blbě. Neošetření, neléčení, protože je třeba ani majitel není schopen předvést k veterináři. Hajzlové, co nezvládnou fixaci ani na injekci, takže jsou neočkovaní. On ani sedalin není všemocný. Znám psa, co uhynul na tetanus prostě proto, že neuměl ani obojek, natož košík, takže nebylo možné ošetřit ránu a už vůbec nebylo možné léčit tetanus.

16.9.2018 13:38
Terven

XXX.XXX.110.147

No a o to jde. Že k výchově psa patří i návyk na fixaci. Je to prostě základ, co by měl pes zvládnout. Umět nosit obojek, košík, netahat na vodítku, snést základní ošetření a fixaci na nebolestivé úkony.

Až pak se hodí, když umí ke mně, ale to už nemusí zvládnout každý pes.

A nějaké sedni je až bonus, nadstavba.

Pokud chybí ten začátek, ti psi dopadají blbě. Neošetření, neléčení, protože je třeba ani majitel není schopen předvést k veterináři. Hajzlové, co nezvládnou fixaci ani na injekci, takže jsou neočkovaní. On ani sedalin není všemocný. Znám psa, co uhynul na tetanus prostě proto, že neuměl ani obojek, natož košík, takže nebylo možné ošetřit ránu a už vůbec nebylo možné léčit tetanus.

Vy ale píšete hajzlové, frackové...to teda myslíte psy nebo majitele?

16.9.2018 13:46

Terven napsal(a):
Vy ale píšete hajzlové, frackové...to teda myslíte psy nebo majitele?

psy.

ale stejně jako když je fracek dítě, samozřejmě, že za to může majitel či rodič.

to ale neznamená, že ti psi jsou pejsáčkové milouškové, chudinky nevychované. hajzlíci jsou to.

jako mně to může být jedno, nemáš ošetřitelnýho psa, tak nebude ošetřený, no. ale neschopnost majitele odnese ten neošetřený pes. nebo pes, co jde do narkózy třeba několikrát za sebou, nebo několikrát do roka. co mu to udělá s játry a mozkem, hmm?

16.9.2018 13:50
Nikinkira

XXX.XXX.107.93

Mám doma dva psy stejné rasy, vychováváni jsou od štěňat společně a stejným způsobem, nehledě na to, jak je to nepříjemné (očkování, kartáčování, stříhání drápků, koupání...), jsou naučení, že musí držet. Jen jeden z nich snese všechno s výjimkou sahání na uši. Už od štěněte, snažili jsme se mu to co nejvíce zpříjemnit a nedělat to moc často, ale vždy se mohl zbláznit a to jinak poslouchá na slovo a vše ostatní snese. Nemyslím si, že je kvůli tomu hned rozmazlený spratek, ale váš názor vám brát nebudu, evidentně to víte lépe.

Jestli to půjde jinak, k veterináři zajdeme. Ono to není jen tam jednou dojít, dát psa pod narkózu, nechat vyčistit uši a jít domů, pes pak musí i na kontroly a dávat každý týden psa pod narkózu podle mě není ideální a beru to až jako krajní možnost, pokud nezabere nic jiného.

Jeden dobrý tip na domácí léčbu jsem dostala, vyzkouším, když nezabere, vyrazíme na veterinu, pokud tedy nemáte v plánu přispět nějakou plnohodnotnou radou, která by nejen mě, ale i někomu dalšímu s obdobným problémem v budoucnu pomohla, a budete se jen opakovat v tom, jak mám doma rozmazlený fracky apod... radši věnujte energii vlastním mazlíčkům.

16.9.2018 13:56

Jsem vám, drahá dámo, plnohodnotnou radu dala. Pomáhá uši pořádně vyčistit. Jestli si chcete zlepšit náladu spot-onem, prosím. Aspoň to psa i odčerví, ale svrab to spíš nebude, čistě statisticky. Nejčastěji to bývají kvasinkové záněty.

A právě, není ideální dávat psa pořád do narkózy, ale holt když si ho neumíte naučit, tak nic jiného nezbývá.

16.9.2018 14:00
Terven

XXX.XXX.110.147

to ale neznamená, že ti psi jsou pejsáčkové milouškové, chudinky nevychované. hajzlíci jsou to.
Aha.
jako mně to může být jedno, nemáš ošetřitelnýho psa, tak nebude ošetřený, no. ale neschopnost majitele odnese ten neošetřený pes. nebo pes, co jde do narkózy třeba několikrát za sebou, nebo několikrát do roka. co mu to udělá s játry a mozkem, hmm?

tak to je spíš chudák než haj.l, ne?

16.9.2018 14:08
Nikinkira

XXX.XXX.107.93

Jsem vám, drahá dámo, plnohodnotnou radu dala. Pomáhá uši pořádně vyčistit. Jestli si chcete zlepšit náladu spot-onem, prosím. Aspoň to psa i odčerví, ale svrab to spíš nebude, čistě statisticky. Nejčastěji to bývají kvasinkové záněty.

A právě, není ideální dávat psa pořád do narkózy, ale holt když si ho neumíte naučit, tak nic jiného nezbývá.

Omlouvám se Vám, vyčistit psovi uši, které si vyčistit nenechá, je plnohodnotná rada!

Vše, co tady píšete, ten pes umí, nikde jsem nepsala, že ne... Kde jste tedy vzala, že je nevychovaný? Chodili jsme i na cvičák. Na veterině se nechá ošetřit, očkovat, zafixovat, vše... dokud mu někdo nesáhne na uši prostě...

Jenže já zapomněla, že jste celých posledních 10 let, žila v naší domácnosti a viděla, co děláme špatně!

Dělali jsme vše, aby pro něj čištění uší nebylo traumatické a nezanedbávali to, čím byl větší a silnější tím, to ale bylo horší. Možná si nese nějaké trauma od předchozích majitelů nebo prvního veterináře, nevím, je hluchý, tak i to může být důvodem, že je na ty uši přecitlivělý. Přesto beru za takových okolní jako úspěch, že nás první zánět potkal až po 10 letech.

16.9.2018 14:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Mám psa, který si nechá udělat vše, jak ode mne, tak od veta. Ale nesnese nátlak a musím mu to říct v klidu, žádná fixace, domluvit mu, položit ho, je-li třeba. Jenže jak to musí být v klidu a s domluvou, tak to pochopitelně trvá a ne každý vet má na takové ciráty čas, což bych i pochopila, jenže já zase vím jak na svého psa, aby byl v klidu. Takže usuzuju, že mám taky rozmazleného fracka, protože na něj šislám stylem: Woruško, ležinkej si hezky na mimi, pan doktor zkontroluje pupošek Už vidím veta, jak si klepe na čelo Ale kdybych začala mluvit normálním rázným hlasem, tak pes totálně znervozní, protože tak panička mluví jen, když je nějaký průs.r

16.9.2018 14:34
Terven

XXX.XXX.110.147

Nikinkira napsal(a):
Omlouvám se Vám, vyčistit psovi uši, které si vyčistit nenechá, je plnohodnotná rada!

Vše, co tady píšete, ten pes umí, nikde jsem nepsala, že ne... Kde jste tedy vzala, že je nevychovaný? Chodili jsme i na cvičák. Na veterině se nechá ošetřit, očkovat, zafixovat, vše... dokud mu někdo nesáhne na uši prostě...

Jenže já zapomněla, že jste celých posledních 10 let, žila v naší domácnosti a viděla, co děláme špatně!

Dělali jsme vše, aby pro něj čištění uší nebylo traumatické a nezanedbávali to, čím byl větší a silnější tím, to ale bylo horší. Možná si nese nějaké trauma od předchozích majitelů nebo prvního veterináře, nevím, je hluchý, tak i to může být důvodem, že je na ty uši přecitlivělý. Přesto beru za takových okolní jako úspěch, že nás první zánět potkal až po 10 letech.

Téměř jistě je to nějakou nepříjemnou zkušeností z minulosti. Taková zvířata jsou, že mají problém jen s jednou konkrétní věcí, uši jsou časté, mj. třeba i u koní. A jinak to zvíře může být úplně v pohodě.
Vezměte si třeba malé děti, které zažily zánět středouší - těm stačí, že se jim doktor chce do ucha podívat a rázem jsou z nich neošetřitelní "hajz.ové".
Je teda lepší začít to řešit v době, kdy to není úplně akutní, ale na vašem místě bych zkusila pozitivku. Určitě se to vyplatí alespoň do budoucna. Pokud s ní nemáte žádnou zkušenost, požádejte někoho, kdo to umí...nebo se to naučte sami, hodí se to i na jiné problémy. Zpočátku bych klikala a odměňovala jen klid při přiblížení ruky k uchu, později při doteku...na lahvičku bych prozatím zapomněla...ale jak už jsem psala, je to trochu problém, pokud čistit potřebujete hned dneska.
Najděte si rozumného veta, pokud nejste první majitelé, pes je hluchý a opravdu má problém jen a jen s těma ušima, věřím, že ho nebude nazývat hajz.em ani spratkem, ale společně s vámi bude mít snahu problém vyřešit.

16.9.2018 14:47

Terven napsal(a):
Téměř jistě je to nějakou nepříjemnou zkušeností z minulosti. Taková zvířata jsou, že mají problém jen s jednou konkrétní věcí, uši jsou časté, mj. třeba i u koní. A jinak to zvíře může být úplně v pohodě.
Vezměte si třeba malé děti, které zažily zánět středouší - těm stačí, že se jim doktor chce do ucha podívat a rázem jsou z nich neošetřitelní "hajz.ové".
Je teda lepší začít to řešit v době, kdy to není úplně akutní, ale na vašem místě bych zkusila pozitivku. Určitě se to vyplatí alespoň do budoucna. Pokud s ní nemáte žádnou zkušenost, požádejte někoho, kdo to umí...nebo se to naučte sami, hodí se to i na jiné problémy. Zpočátku bych klikala a odměňovala jen klid při přiblížení ruky k uchu, později při doteku...na lahvičku bych prozatím zapomněla...ale jak už jsem psala, je to trochu problém, pokud čistit potřebujete hned dneska.
Najděte si rozumného veta, pokud nejste první majitelé, pes je hluchý a opravdu má problém jen a jen s těma ušima, věřím, že ho nebude nazývat hajz.em ani spratkem, ale společně s vámi bude mít snahu problém vyřešit.

ale tak pozor, to není o žádném nazývání. jde o to, že jestli má zadavatelka takového psa, tak je teď úplně jedno, jestli má trauma z dětství nebo jak se cvičí pozitivkou, to už mohli dělat dávno. jde o to, že jestli má ten pes zánět a nelze ho zaživa vyšetřit a ošetřit, tak nelze vymyslet jiný způsob, jak mu pomoci, než ho vyšetřit a ošetřit v anestezii, klidně i opakované.

prostě tak.

alternativa je neošetřit ho vůbec.

16.9.2018 14:50

lesnížínka napsal(a):
Mám psa, který si nechá udělat vše, jak ode mne, tak od veta. Ale nesnese nátlak a musím mu to říct v klidu, žádná fixace, domluvit mu, položit ho, je-li třeba. Jenže jak to musí být v klidu a s domluvou, tak to pochopitelně trvá a ne každý vet má na takové ciráty čas, což bych i pochopila, jenže já zase vím jak na svého psa, aby byl v klidu. Takže usuzuju, že mám taky rozmazleného fracka, protože na něj šislám stylem: Woruško, ležinkej si hezky na mimi, pan doktor zkontroluje pupošek Už vidím veta, jak si klepe na čelo Ale kdybych začala mluvit normálním rázným hlasem, tak pes totálně znervozní, protože tak panička mluví jen, když je nějaký průs.r

proč by si měl klepat na čelo?

já na svoje i cizí zvířata mluvím přesně tak a ano, většina se jich dá přesvědčit. včetně těch, co nesnesou nátlak. koneckonců mám pastevkyni, takže o nesnášení nátlaku cosi tuším.

je úplně jedno, jak se to udělá a co se psovi povídá a jakým hlasem a s jakými zdrobnělinami. je úplně jedno, že se sahání na uši cvičilo dlouhodobě pozitivkou. to je prostě zcela fuk, jde o to, že když mám psa, o kterém vím, že si nenechá sáhnout na uši, tak je potřeba to řešit dřív, než je potřeba vyšetřit a ošetřit uši se zánětem. protože pak už je tak nějak pozdě, hlavně když podmínkou je udělat to bez sedace/narkózy.

16.9.2018 14:53

jako jestli vás uráží slovo fracek, můžeme klidně použít slovo nevyšetřitelný. na významu to nic nemění a na špatných osudech nevyšetřitelných taky ne. prostě že si bobíšek nenechá sáhnout na oušička není důvodem mu na oušíčka nikdy nesahatů. stejně tak že fifinka nemá ráda sahání na tlapičky neznamená, že se fifince nebude sahat na pacičky a bude se doufat, že nikdy v životě nebude potřeba ošetřit tlapku.

16.9.2018 15:10
Nikinkira

XXX.XXX.107.93

jako jestli vás uráží slovo fracek, můžeme klidně použít slovo nevyšetřitelný. na významu to nic nemění a na špatných osudech nevyšetřitelných taky ne. prostě že si bobíšek nenechá sáhnout na oušička není důvodem mu na oušíčka nikdy nesahatů. stejně tak že fifinka nemá ráda sahání na tlapičky neznamená, že se fifince nebude sahat na pacičky a bude se doufat, že nikdy v životě nebude potřeba ošetřit tlapku.

Proč jste tak nepřátelská? Jestli vás naopak můj dotaz nějak rozčílil, tak se zde prostě nevyjadřujte, opakujete se jen stále dokola a co? Tak ano, mám nevyšetřitelného psa, to mám vrátit čas a vyměnit ho?
Pozitivku jsme zkoušeli, neřešíme problém s ušima až teď, když s nima nějaký problém začal, ale už delší dobu, co nejsem schopná ho udržet. Díky pozitivce jsme naučili spoustu věcí, které nemá rád, ale jsou nutné - jako jiná ošetření a tak... Byli jsme na veterině a ptali se i tam na rady, nic nepomohlo, uši jsou pro něj prostě achilovka. Zkoušela jsem i rady chovatelů, nepomohlo.
Jakýkoliv problém s ušima se prostě musí řešit pod narkózou, co je ale špatného na tom, že než psa nechám uspat, zkusím se zeptat i na jinou radu na léčbu, když žádná nebude, výsledek bude stejný, bude narkóza, ale kdyby se nedejbože nějaká rada našla a zabrala by, tak bych psa o tento zážitek aspoň ušetřila, ne?

16.9.2018 16:28
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

Nikinkira napsal(a):
Proč jste tak nepřátelská? Jestli vás naopak můj dotaz nějak rozčílil, tak se zde prostě nevyjadřujte, opakujete se jen stále dokola a co? Tak ano, mám nevyšetřitelného psa, to mám vrátit čas a vyměnit ho?
Pozitivku jsme zkoušeli, neřešíme problém s ušima až teď, když s nima nějaký problém začal, ale už delší dobu, co nejsem schopná ho udržet. Díky pozitivce jsme naučili spoustu věcí, které nemá rád, ale jsou nutné - jako jiná ošetření a tak... Byli jsme na veterině a ptali se i tam na rady, nic nepomohlo, uši jsou pro něj prostě achilovka. Zkoušela jsem i rady chovatelů, nepomohlo.
Jakýkoliv problém s ušima se prostě musí řešit pod narkózou, co je ale špatného na tom, že než psa nechám uspat, zkusím se zeptat i na jinou radu na léčbu, když žádná nebude, výsledek bude stejný, bude narkóza, ale kdyby se nedejbože nějaká rada našla a zabrala by, tak bych psa o tento zážitek aspoň ušetřila, ne?

Bodlinka neni nepřátelská, jen vám normálně napsala, co se dá dělat se zánětem v uších. A přidala příklad, proč si někdy psi nedají uši ošetřit. To, že jste vzahovačná, ale není její problém. Vy jste jí vyvrátila, že tohle není příklad vašeho psa, tak pohoda, ne? Nic nemění na tom, že většina nevyšetřených psů jsou rozmazlený frackové. Taky jsme s manželem pomáhali držet vetce rotvíka, protože se ho majitelka bála. A nic to také nemění na tom, že se můžete ptát na radu jakou chcete, ale každá začíná vyčištěním ucha.

16.9.2018 17:36
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jako jistě, neexistuje u nás situace, že by si pes něco nenechal. Prostě panička neustoupí a čím víc bude vyvádět, tím víc to pro něj bude nepříjemné. Myslím, že za ta léta už to dostatečně pochopil a paničce většinou problémy sám ukazuje. Ovšem...mám ho od štěnda, takže důvěru ve mne má.

16.9.2018 19:19
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

no podle toho, co píše zadavatelka, tak má psa 10 let. Opravdu nedokážu pochopit, že si zadavatelka za celých 10 let nedokázala vybudovat u psa důvěru. Že jí bude důvěřovat natolik, že i když bude vyšetření bolestivé a nepříjemné, tak že s ní se mu nemůže nic stát. A byť bude vystrašený, tak se vyšetřit nechá, protože svýmu pánovi věří...

16.9.2018 19:33
impact

XXX.XXX.195.92

Nikinkira napsal(a):

Protoze je to veterinarka.

17.9.2018 06:48

och och, kdyby ten svět byl tak černobílý...

i sám guru Šusta chápe a ve svém článku píše, že nacvičování nějakých zdravotních úkonů "nanečisto" je fajn, ale jakmile se k tomu připojí bolest, strach, tak se stejně vrátíte hodně dozadu a u některých citlivějších jedinců zase na nulu, ne-li do mínusu.

Mimochodem, to ale fakt a doopravdy tady někdo trénujete kapání do uší, do zdravých uší, bezdůvodně?
Upřímně souhlasím s názorem, prosím veterinárním, že nejlepší péče o zdravý vnitřní zvukovod je žádná.
S tím čistěním - pastevci se rozjely chronické a trvalé potíže po výplachu...

"Zpočátku bych klikala a odměňovala jen klid při přiblížení ruky k uchu, později při doteku...na lahvičku bych prozatím zapomněla."
anebo naopak, je třeba naklikat lahvičku a postupně ji přibližovat k uchu
u nás třeba není problém ruka, ale cokoliv v ruce.

17.9.2018 11:22
Terven

XXX.XXX.110.147

och och, kdyby ten svět byl tak černobílý...

i sám guru Šusta chápe a ve svém článku píše, že nacvičování nějakých zdravotních úkonů "nanečisto" je fajn, ale jakmile se k tomu připojí bolest, strach, tak se stejně vrátíte hodně dozadu a u některých citlivějších jedinců zase na nulu, ne-li do mínusu.

Mimochodem, to ale fakt a doopravdy tady někdo trénujete kapání do uší, do zdravých uší, bezdůvodně?
Upřímně souhlasím s názorem, prosím veterinárním, že nejlepší péče o zdravý vnitřní zvukovod je žádná.
S tím čistěním - pastevci se rozjely chronické a trvalé potíže po výplachu...

"Zpočátku bych klikala a odměňovala jen klid při přiblížení ruky k uchu, později při doteku...na lahvičku bych prozatím zapomněla."
u nás třeba není problém ruka, ale cokoliv v ruce.

Tak kapání do zdravých uší neprovozujem, ani konkrétně ty uši nijak nenacvičujem, ale pokud bych k tomu měla důvod, tak ono se to dá v rámci nácviku nasimulovat úplně celé, jen tu kapičku tam nevmáčknete.

u nás třeba není problém ruka, ale cokoliv v ruce

u psa zadavatelky je zřejmě problém i ta ruka, ale jasně, že každé zvíře je jiné a je třeba mu to ušít na míru. Moje předchozí fena úplně v pohodě snášela aplikaci masti do oka na umytým prstu, s mastičkou v ruce měla problém. Koni jsem dávala též mast do oka na prstu, poradila mi to dokonce vetka...kůň by to v pohodě zvládl i z tuby, ale bála jsem se nenadálého pohybu.
A jo, vím, že i Šusta říká, že u bolestivých a nepříjemných úkonů má pozitivka svoje limity. Ale zase si přiznejme, že celkem dost těch úkonů vůbec nebolí nebo bolet nemusí, jenže bránící se a panikařící zvíře vůbec nemá šanci to zjistit. Viz stříhání drápů, vyndavání klíšťat, běžná kontrola oka (ucha) u veta apod. A myslím si, že se vyplatí investovat čas a psa na to zvykat v době, kdy to nehoří. Jasně, že když se k tomu připojí bolest nebo strach, bude hůř, ale pořád nebudete začínat úplně od nuly.
Jinak souhlasím s tím, že v případě péče o uši méně je více, já si dokonce myslím, že svůj význam tam mají i ty chlupy, které někteří veti radí vytrhávat.

17.9.2018 13:32

ty chlupy, to záleží. někteří psi, respektive některá plemena, prostě vůbec nemají informaci v těle o tom, že chlupy mají vytvořit nějakou díru do ucha. vstup do zvukovodu je tak chlupatý, že veškerý normálně tvořící se maz se lepí na tyhle chlupy, dělá to tam krustu, ucho nevětrá a záněty na sebe nenechají dlouho čekat. jediná prevence je vytrhávání do "normálního stavu". stejně tak když budu mít kokra, co má na plachtičkách takovou tu tlustou deku z chlupů, když mu ty plachty zevnitř pravidelně projedu mašinkou na plešku, tak se můžou uši taky úplně zázračně spravit.

jinak dneska to byl zase telefonní hovor, jestli nemám uspávací pušku, že staford na sebe nenechá sáhnout a má problém s uchem, tak je potřeba ho střelit z dálky. už jsem na to fakt alergická.

Přidejte reakci

Přidat smajlík