Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2019 22:13
Jirka02

XXX.XXX.43.72

Dobrý večer, chci se zeptat jestli je bígl vhodný pro úplného začátečníka, který nikdy neměl psa??

4.2.2019 22:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Jirka02 napsal(a):
Dobrý večer, chci se zeptat jestli je bígl vhodný pro úplného začátečníka, který nikdy neměl psa??

Není - je to tvrdohlavé, nezávislé plemeno se silným loveckým pudem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2019 22:41

Nejde o to, jestli jste začátečník, takhle můžete začínat 15 let. Jde o to, jestli se k vám pes hodí, resp. jeho povaha, co chcete se psem podnikat, jaký je váš styl života, co vám bude vyhovovat, potažmo psovi. Bígl je takový trochu free, nešlape jako hodinky, ale zas to bývá celkem milý pes, děti zpravidla nežere... Jeďte se podívat na nějakou klubovou akci, nebo přímo do chovky.

4.2.2019 23:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Pro začátečníka jsou vhodná tzv. společenská plemena. Vyhledejte si, kteří psi tam patří a zkuste vybrat tam.

5.2.2019 07:53

lesnížínka napsal(a):
Pro začátečníka jsou vhodná tzv. společenská plemena. Vyhledejte si, kteří psi tam patří a zkuste vybrat tam.

jako začátečník jsem si vybrala nespolečenského HW a nic lepšího jsem nemohla udělat
je to spíše o tom typu člověka

5.2.2019 08:15
impact

XXX.XXX.34.213

Jirka02 napsal(a):

Otazka neni, zda jste nebo nejste zacatecnik, ale kolik casu a energie jste do bigla ochotny investovat. Mam adoptovane bigly i u naprostych laiku a funguje to. U nekterych jsem az v nemem uzase, co s nimi dokazou. Ale neni to zadny flakani, ale kazdodenni prace. Bigl rozhodne neni typ psa, co se hude valet na gauci a pokud takovy typ nejste ani Vy, muze vam to spolecne paradne fungovat. Je vsak potreba se nenechat oklamat rozkosnym vzhledem stenete. To oni umi dobre. Dokonce par mesicu dokazou i rozkosna stenatka byt. Pak to ale zacne dospivat a bigl nastoupi v plne parade. Jako o jack russellech se rika, ze jsou to motorovy mysi. Ja mam doma oboje v mnozstvi vetsim nez malem a zlati raslove! Takovi hodni a klidni pejsci oproti biglum.

5.2.2019 08:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):

To je blbost. Nemyslím si, že by šlo vyloženě rozdělit psy na vhodné a nevhodné pro začátečníky. Záleží jen na tom, komu jaká povaha sedne. Ale chce to opravdu objet chovatelé a zjistit, jak skutečně to plemeno funguje.

Znám lidi, kteří začínali s čsv nebo pitbulem a chvoají je dodnes - s plemeny se seznámili ještě před pořízením a viděli, že je to přesně to, co chtějí. Pokud člověk opravdu ví, jaké to plemeno je a nevybírá jen podle vzhledu, tak si může jako prvního psa pořídit asi cokoli.

Je přece blbost, aby si někdo kdo chce třeba hlídače pořídil jako prvního psa společenské plemeno. Nebo někdo kdo chce "nezávislého" psa se svojí vlastní hlavou a vlastním rozhodováním, aby si pořídil tolik doporučovaného NO... Pes žije 15 let, což je celkem dlouhá doba na to, aby jste si pořídili prvního jen jako "zkušebního". A navíc k čemu to bude? Pokud si jako prvního psa pořídím právě toho NO nebo čivavu (ze společenských) tak to se to přece vůbec nedá srovnat pak třeba s pastevcem, takže stejně jako pastevec ten pes bude první, úplně jiný než ten předchozí.

5.2.2019 08:39
impact

XXX.XXX.34.213

Jirka02 napsal(a):

Btw. kdybyste bydlel nekde okolo Hane, tak se klidne ozvete do SZ. Muzu Vam bigly na par prochazek pujcit a uvidite sam, jake to s nimi je. Jsou to povetsinou uz pubertaci, takze to nejlepsi obdobi.

5.2.2019 11:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
To je blbost. Nemyslím si, že by šlo vyloženě rozdělit psy na vhodné a nevhodné pro začátečníky. Záleží jen na tom, komu jaká povaha sedne. Ale chce to opravdu objet chovatelé a zjistit, jak skutečně to plemeno funguje.

Znám lidi, kteří začínali s čsv nebo pitbulem a chvoají je dodnes - s plemeny se seznámili ještě před pořízením a viděli, že je to přesně to, co chtějí. Pokud člověk opravdu ví, jaké to plemeno je a nevybírá jen podle vzhledu, tak si může jako prvního psa pořídit asi cokoli.

Je přece blbost, aby si někdo kdo chce třeba hlídače pořídil jako prvního psa společenské plemeno. Nebo někdo kdo chce "nezávislého" psa se svojí vlastní hlavou a vlastním rozhodováním, aby si pořídil tolik doporučovaného NO... Pes žije 15 let, což je celkem dlouhá doba na to, aby jste si pořídili prvního jen jako "zkušebního". A navíc k čemu to bude? Pokud si jako prvního psa pořídím právě toho NO nebo čivavu (ze společenských) tak to se to přece vůbec nedá srovnat pak třeba s pastevcem, takže stejně jako pastevec ten pes bude první, úplně jiný než ten předchozí.

No jak myslíte. Známý chodí rád do lesa, na houby. Pořídili si také prvního psa, bíglíka, tedy bíglovou, s vizí pohodových procházek. Při každé prochajdě zdrhnula, tahat se v lese mezi stromy se psem na vodítku je na nic, takže bíglová čučí doma přes to, že kdyby si koupili něco nenáročného, nezdrhacího, mohl by pes být s nima Máme tu tři bígly a ani jeden není nezdrhací Pro začátečníka fakt ideální plemeno

5.2.2019 11:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
No jak myslíte. Známý chodí rád do lesa, na houby. Pořídili si také prvního psa, bíglíka, tedy bíglovou, s vizí pohodových procházek. Při každé prochajdě zdrhnula, tahat se v lese mezi stromy se psem na vodítku je na nic, takže bíglová čučí doma přes to, že kdyby si koupili něco nenáročného, nezdrhacího, mohl by pes být s nima Máme tu tři bígly a ani jeden není nezdrhací Pro začátečníka fakt ideální plemeno

Ale o tom to je. Kdyby si o bíglovi zjistil dostatečné informace, popovídal s chovateli - tak zjistí, že pes nebude jen tak chodit po lese na volno a držet se ho. To ale není o tom, jestli je člověk začátečník nebo ne. Ale o tom, na co psa chce, co od něho očekává. A taky o tom, kolik času je schopen tomu výběru věnovat.

Edit.: a pak to taky může být tak, že kdyby si ten váš známý pořídil jakékoli plemeno tak bude zdrhat a nemusí to být vůbec plemenem, ale páníčkem

- předpokládám, že ten váš známý ani ti další majitele asi neobjížděli chovatele a nezjišťovali, jaké to plemeno opravdu je.

5.2.2019 11:37
impact

XXX.XXX.34.213

lesnížínka napsal(a):

A to mu jiste rekl ten zodpovedny chovatel, od ktereho si bigla koupil. Ze to bude uplne super na pohodove prochazky po lese, ze? To je jako si poridit kavkazaka s vizi milacka celeho sidliste.

5.2.2019 11:40
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Co nám poví chovatel (tedy někdy nakuká) ... viz. vedlejší diskuze o "reklamě" na SBT.

5.2.2019 11:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Co nám poví chovatel (tedy někdy nakuká) ... viz. vedlejší diskuze o "reklamě" na SBT.

No jo, ale tak proto to chce objet nebo oslovit chovatelů víc, ideálně jet na nějakou klubovou akci plemene nebo tak. Přeci si nepořídím třeba bígla, jen na základě toho, že jeden chovatel řekl, že semnou v klidu bude chodit na houby navolno - no i když ...... já už se po zkušenosti s tou kamarádkou a "JRT" nedivím snad ničemu, co jsou schopni si lidi pořídit.

Edit: je to prostě o tom, si o psovi zjistit co nejvíce a ne si ho pořídit na základě zkušeností jednoho člověka. Je to člen rodiny na 15 let a tak tomu výběru věnuji trochu času. A když zjistim, že ten pes mi fakt sedí, že takového psa fakt chci i přes jeho zápory, že na takového psa "mám"- tak si i jako začátečník mohu pořídit jakékoli plemeno.

5.2.2019 12:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
No jo, ale tak proto to chce objet nebo oslovit chovatelů víc, ideálně jet na nějakou klubovou akci plemene nebo tak. Přeci si nepořídím třeba bígla, jen na základě toho, že jeden chovatel řekl, že semnou v klidu bude chodit na houby navolno - no i když ...... já už se po zkušenosti s tou kamarádkou a "JRT" nedivím snad ničemu, co jsou schopni si lidi pořídit.

Edit: je to prostě o tom, si o psovi zjistit co nejvíce a ne si ho pořídit na základě zkušeností jednoho člověka. Je to člen rodiny na 15 let a tak tomu výběru věnuji trochu času. A když zjistim, že ten pes mi fakt sedí, že takového psa fakt chci i přes jeho zápory, že na takového psa "mám"- tak si i jako začátečník mohu pořídit jakékoli plemeno.

Ono stačí říct tady na dotaz, že bígl je zdrhací pes. Možná si s tím někdo poradí, ale vězte, že začátečník ne. Někdo je možná spokojený tahat celý život fifi na vodítku a přijde mu to normální. Ale zadavatel tady nenapsal ani zbla o tom, jak chce se psem fungovat.

5.2.2019 12:09
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

marcelaamax napsal(a):

..... jenže hodně lidí bude věřit spíš těmhletěm lepšoprezentacím, protože tohle chtějí slyšet. A ještě mají dobrý pocit, že se vlastně o výběr plemene zajímají a zjistili si přece ty informace - že je to nejlepší plemeno pro ně.

5.2.2019 12:10
impact

XXX.XXX.34.213

lesnížínka napsal(a):
Ono stačí říct tady na dotaz, že bígl je zdrhací pes. Možná si s tím někdo poradí, ale vězte, že začátečník ne. Někdo je možná spokojený tahat celý život fifi na vodítku a přijde mu to normální. Ale zadavatel tady nenapsal ani zbla o tom, jak chce se psem fungovat.

A protoze to nenapsal, tak mu tady apriory podsuneme to, ze pro nej bigl neni vhodny? Copak nekde psal, ze chce bigla na to, aby vodil fifinku kolem panelaku?

Mimochodem ten pes muze byt naprosto stastnej, i kdyz bude celej zivot na voditku. Staci, kdyz na nem bude mit praci.

5.2.2019 12:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):

Ale to přece neznamená, že budeme všem začátečníkům, bez ohledu na to, co od psa očekávají, doporučovat společenské plemena, ne?

Bígl není vhodný pro někoho, kdo očekává, že s ním bude poslušně chodit po lese na volno bez jakékoli práce. Ale on taky může být začátečník, který se do bígla zamiloval, sbíral informace a ví o něm dost na to, aby ho mohl zvládnout.

Edit: s jakým plemenem jste začínala vy, než jste měla samojeda? Taky jste musela mít nejdříve společenské plemeno, abyste pak mohla vlastnit samojeda? A nebo jinak - kdyby jste před pořízením samojeda měla čivavu - myslíte, že by vám to při výchově samojeda nějak pomohlo?

5.2.2019 12:58

Vždycky když vidím bígla, vzpomenu na dvě starší paní, jedna měla bíglici a druhá skoro bíglici. Každý den za každého počasí trávily ty dvě starší dámy několik hodin na procházce v letenských sadech, chodiy po parku nahoru a dolů, aniž psy viděly. Feny se sice vždy vrátily, ale teprv, když se jim chtělo. Co znám ve svém okolí majitele bíglů, jsou ze psů spíš zklamaní, ani jeden se nenaučil spolehlivé přivolání a život skutečně tráví jen na vodítku. Navíc jsou neskutečně žraví. Mě by takový pes určitě nevyhovoval, i když jsou hezcí a velmi milí vůči lidem i ostatním psům.

5.2.2019 13:03
impact

XXX.XXX.34.213

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vždycky když vidím bígla, vzpomenu na dvě starší paní, jedna měla bíglici a druhá skoro bíglici. Každý den za každého počasí trávily ty dvě starší dámy několik hodin na procházce v letenských sadech, chodiy po parku nahoru a dolů, aniž psy viděly. Feny se sice vždy vrátily, ale teprv, když se jim chtělo. Co znám ve svém okolí majitele bíglů, jsou ze psů spíš zklamaní, ani jeden se nenaučil spolehlivé přivolání a život skutečně tráví jen na vodítku. Navíc jsou neskutečně žraví. Mě by takový pes určitě nevyhovoval, i když jsou hezcí a velmi milí vůči lidem i ostatním psům.

A me vzdycky na adopci volaji/pisou lidi a rikaji my jsme meli 15 let bigla, tak hledame dalsiho, protoze jiny plemeno uz bychom nechteli!

(A jo, taky se tomu vzdycky dost divim, ale je to tak. )

A to ani nemluvim o tom, ze si pak do roka prijedou adoptovat druhyho.

5.2.2019 13:20

jsou hezcí a velmi milí, ale není to pes pro mě. Osobně potřebuji psa, který se mnou dobře spolupracuje a snadno se cvičí a to bígl, i přez jeho nepopiratelné kladné vlastnosti není.

5.2.2019 13:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Ale to přece neznamená, že budeme všem začátečníkům, bez ohledu na to, co od psa očekávají, doporučovat společenské plemena, ne?

Bígl není vhodný pro někoho, kdo očekává, že s ním bude poslušně chodit po lese na volno bez jakékoli práce. Ale on taky může být začátečník, který se do bígla zamiloval, sbíral informace a ví o něm dost na to, aby ho mohl zvládnout.

Edit: s jakým plemenem jste začínala vy, než jste měla samojeda? Taky jste musela mít nejdříve společenské plemeno, abyste pak mohla vlastnit samojeda? A nebo jinak - kdyby jste před pořízením samojeda měla čivavu - myslíte, že by vám to při výchově samojeda nějak pomohlo?

Sama jsem vychovala jen skorošpicího vořecha, starala jsem se o bílého špice a vlčího špice tchánů, u babči jsem žila s kříženkou NO(otec neznámý) Samojedovi se to podobalo pouze vzhledem(špicové) Ale když se naučíte vychovávat psa jako takového, na psu, který je tvárný a nějaké ty chyby vám odpustí, můžete se pustit i do výchovy většího oříšku...toť můj názor. A přesto jak vidíte, samojed není dokonalý, loví. Zadavatel píše, že je začátečník, tudíž si myslím, že ví jen to, že pes má 4 nohy

5.2.2019 13:42

Nedokážu si představit, že by si všichni zájemci o psa pořídili nejprve nějakého tréninkového, a až by po 10 - 15 letech zemřel, tak teprve toho, kterého opravdu chtějí.

5.2.2019 13:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Sama jsem vychovala jen skorošpicího vořecha, starala jsem se o bílého špice a vlčího špice tchánů, u babči jsem žila s kříženkou NO(otec neznámý) Samojedovi se to podobalo pouze vzhledem(špicové) Ale když se naučíte vychovávat psa jako takového, na psu, který je tvárný a nějaké ty chyby vám odpustí, můžete se pustit i do výchovy většího oříšku...toť můj názor. A přesto jak vidíte, samojed není dokonalý, loví. Zadavatel píše, že je začátečník, tudíž si myslím, že ví jen to, že pes má 4 nohy

Tak ale zase, to je jen o tom si zjisti něco o výchově psů. Pokud někdo není schopný si alespoň něco načíst, tak bych mu nedoporučila žádného psa. Ale oni jsou i začátečníci, co několik let o psech čtou, jezdí se dívat na různé akce, baví se s majiteli a chovateli psů, jsou ochotni chodit třeba na cvičák nebo k odborníkovi (ale to není nutnost) a pak si můžou rovnou pořídit to plemeno, co chtějí. Za předpokladu toho, co jsem psala výše v příspěvcích.

Edit.: a třeba výchova společenského plemene se prostě nedá srovnat třeba s pastevcem. Takže i když si člověk pořídí jako první to společenské plemeno, tak mu to dle mě, při výchově pastevce k ničemu nebude. A proč by se měl 15 let "trápit" se psem, který mu povahově nesedí?

5.2.2019 13:51

myslím si, že bígl k začátečníkovi proč ne. je to milý, nekonfliktní pes. děti pravděpodobně nesežere a venčení v parku nebude kovbojka.

ale je potřeba počítat s tím, že je to pes aktivní a zdrhací. že fakt, že kašle na ke mně, není dán začátečnickou chybou.

nicméně s bíglem si může rozumět víc začátečník než člověk, který měl předtím NO nebo třeba pudla

5.2.2019 13:54

marcelaamax napsal(a):
Tak ale zase, to je jen o tom si zjisti něco o výchově psů. Pokud někdo není schopný si alespoň něco načíst, tak bych mu nedoporučila žádného psa. Ale oni jsou i začátečníci, co několik let o psech čtou, jezdí se dívat na různé akce, baví se s majiteli a chovateli psů, jsou ochotni chodit třeba na cvičák nebo k odborníkovi (ale to není nutnost) a pak si můžou rovnou pořídit to plemeno, co chtějí. Za předpokladu toho, co jsem psala výše v příspěvcích.

Edit.: a třeba výchova společenského plemene se prostě nedá srovnat třeba s pastevcem. Takže i když si člověk pořídí jako první to společenské plemeno, tak mu to dle mě, při výchově pastevce k ničemu nebude. A proč by se měl 15 let "trápit" se psem, který mu povahově nesedí?

v tomhle si zase myslím, že mně a Noře prospělo, že Nora není můj první pes. Respektive kdyby byl člověk odkázán jen na to, co se píše v chytrých knížkách o výcviku nebo na internetu, kde krásně předcvičují NO, případně kdybych na Noru chtěla aplikovat cvičákový přístup škubni škrťákem, tak prostě neuspěji a nebudu vědět proč (škrtím málo?)

jenže díky předchozím psům prostě už chápu princip a tím pádem dokážu ten princip přizpůsobit tomu, aby nám to fungovalo i s držkou.

5.2.2019 13:59
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

v tomhle si zase myslím, že mně a Noře prospělo, že Nora není můj první pes. Respektive kdyby byl člověk odkázán jen na to, co se píše v chytrých knížkách o výcviku nebo na internetu, kde krásně předcvičují NO, případně kdybych na Noru chtěla aplikovat cvičákový přístup škubni škrťákem, tak prostě neuspěji a nebudu vědět proč (škrtím málo?)

jenže díky předchozím psům prostě už chápu princip a tím pádem dokážu ten princip přizpůsobit tomu, aby nám to fungovalo i s držkou.

No ale zase kdyz chci pastevce a zajímám se o to, tak vím, ze cvicakovsky přístup nebude to pravé ne? 😁

5.2.2019 14:02
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

Ja si prostě nedokážu představit, ze bych treba chtěla hlídacího pastevce s jeho povahou, nebo psa na myslivost, nebo na sportovku - a nejdřív bych si musela na 15 let pořídit společenské plemeno, abych se na něm neco "naučila".

5.2.2019 14:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Pořád tady píšete...když chci to a když chci todleto...tak si nepořídím nějakého tréninkového psa nejdřív...Ale pán si není jistý bíglem, není to nejspíš jeho vysněné plemeno, pes se mu líbí, tak se ptá, jestli je pro začátečníka vhodný. Teď dostal odpovědi od v pohodě až po ne...a může si tedy vybrat Úplně vidím, jak je mu to teď jasné

5.2.2019 14:06
impact

XXX.XXX.34.213

lesnížínka napsal(a):
Pořád tady píšete...když chci to a když chci todleto...tak si nepořídím nějakého tréninkového psa nejdřív...Ale pán si není jistý bíglem, není to nejspíš jeho vysněné plemeno, pes se mu líbí, tak se ptá, jestli je pro začátečníka vhodný. Teď dostal odpovědi od v pohodě až po ne...a může si tedy vybrat Úplně vidím, jak je mu to teď jasné

Me to trosku zacina pripadat, ze vlakno zalozila lesnizinka, aby mohla trolovat. Jinak si neumim vysvetlit, jak toho muze o zadavateli tolik vedet.

5.2.2019 14:09
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

lesnížínka napsal(a):

Ale oni mu tady napsali, ze to neni pes který bude poslušně chodit po lese na volno bez nějaké práce, ze většina z nich je zdrhaci. Ja bych doporučila objet nějaké akce s těmi psy.

A jinak konkrétně k zadavateli - měli doma civavu - takze společenské plemeno uz mel, tudíž uz to splnil ne 😂. Pak taky chtěl pro sestru buldočka, chvíli potom pince. Takže asi vůbec nevi, co chce.

5.2.2019 14:10

marcelaamax napsal(a):
No ale zase kdyz chci pastevce a zajímám se o to, tak vím, ze cvicakovsky přístup nebude to pravé ne? 😁

jak to vím, když jsem nikdy psa neměla?

5.2.2019 14:11
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

Tak jak jsem psala - objíždím akce s těmi plemeny, bavím se s chovateli, majiteli. Jedu se podívat na nějaký vrh štěňat. Prostě věnuji tomu výběru čas a neporidim si psa jen proto, ze se mi líbí, kdyz o plemeni nic nevím.

5.2.2019 14:12
impact

XXX.XXX.34.213

Zeptam se na iFaune.

5.2.2019 14:14

Nejspíš z toho, co si o pastevci přečtu, ne?

5.2.2019 14:14

marcelaamax napsal(a):
Tak jak jsem psala - objíždím akce s těmi plemeny, bavím se s chovateli, majiteli. Jedu se podívat na nějaký vrh štěňat. Prostě věnuji tomu výběru čas a neporidim si psa jen proto, ze se mi líbí, kdyz o plemeni nic nevím.

tímto způsobem si vybírá psa asi tak jedno procento lidí a to možná hodně nadsazuju

5.2.2019 14:15

Nejspíš z toho, co si o pastevci přečtu, ne?

co si přečtu? že potřebuje pevnou ruku?

5.2.2019 14:15
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

tímto způsobem si vybírá psa asi tak jedno procento lidí a to možná hodně nadsazuju

No a v tom bude právě ta chyba... Ale myslím, ze i nějakým čtením zjistím, ze na pastevce nrni vhodný dril.

5.2.2019 14:19
GAELLE

XXX.XXX.55.67

zadavateli bych jako začátečníkovi doporučila z větších psů ovčáka, z menších pudla. Také vybíráme psa a to především podle povahy, ovladatelnosti, cvičitelnosti. Do pastevce bych nešla i když se přítelovi líbí, rozmlouvám mu to. Komunikuji s chovateli, koukám na videa, vyptávám se, pojedem na klubovou výstavu abychom se definitivně rozhodli. Mívali jsme jen NO a jejich křížence. Takže pastevec by mne neuspokojil povahou a bígl velikostí.

5.2.2019 14:20
GAELLE

XXX.XXX.55.67

jsme to 1%

5.2.2019 14:23

co si přečtu? že potřebuje pevnou ruku?

Bodlinko, přece to, že s pastevcem formou drilu nic nesvedete... Že potřebuje odlišný přístup než sportovní - služební plemena... I to, že potřebuje důsledné ale laskavé vedení, že je citlivý na nespravedlnost, že má bleskové reakce a z úplného klidu a zdánlivě tvrdého spánku ve vteřině vyskočí k obraně svého pána a svěřeného pozemku... A mnoho dalšího.

5.2.2019 14:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Bodlinko, přece to, že s pastevcem formou drilu nic nesvedete... Že potřebuje odlišný přístup než sportovní - služební plemena... I to, že potřebuje důsledné ale laskavé vedení, že je citlivý na nespravedlnost, že má bleskové reakce a z úplného klidu a zdánlivě tvrdého spánku ve vteřině vyskočí k obraně svého pána a svěřeného pozemku... A mnoho dalšího.

A myslíte, že tomu všemu začátečník porozumí? Že zná rozdíl mezi drilem a důsledným vedením? Atd..

5.2.2019 14:59
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

lesnížínka napsal(a):
A myslíte, že tomu všemu začátečník porozumí? Že zná rozdíl mezi drilem a důsledným vedením? Atd..

A jak to změní to, kdyz si nejdřív pořídí civavu a pastevce az potom?

5.2.2019 15:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
A jak to změní to, kdyz si nejdřív pořídí civavu a pastevce az potom?

Na čivavě se ty omyly ztratí, u pastevce můžou být fatální.

5.2.2019 15:04
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

lesnížínka napsal(a):

Ale to budou i když bude mít nejdřív člověk 5 civav a pak pastevce.

To je prostě o tom, jetsli tomu člověku povaha pastevce sedí a ma na to. A ne o tom, jestli je začátečník nebo jestli celý život choval civavy.

5.2.2019 15:08
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Ale to budou i když bude mít nejdřív člověk 5 civav a pak pastevce.

To je prostě o tom, jetsli tomu člověku povaha pastevce sedí a ma na to. A ne o tom, jestli je začátečník nebo jestli celý život choval civavy.

Budete na své holce opakovat chyby, co jste udělala při výchově prvního psa? Nebo si řeknete: tohle jsem měla dělat jinak, na ni půjdu jinak?

5.2.2019 15:09
Terven

XXX.XXX.110.147

lesnížínka napsal(a):

No jo, ale když si po čivavě pořídí pastevce, v čem to bude jiný? Budeme tam, kde jsme byli

5.2.2019 15:10
Terven

XXX.XXX.110.147

Mimochodem, mám kamarádku, která má jako úplně prvního psa bígla z útulku a je s ním naprosto spokojená. Do té doby měla jen spoustu koček.

5.2.2019 15:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
Mimochodem, mám kamarádku, která má jako úplně prvního psa bígla z útulku a je s ním naprosto spokojená. Do té doby měla jen spoustu koček.

Tak to může být, páč bígl a kočka jsou v tom poslouchání podobní

5.2.2019 15:12
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

lesnížínka napsal(a):
Budete na své holce opakovat chyby, co jste udělala při výchově prvního psa? Nebo si řeknete: tohle jsem měla dělat jinak, na ni půjdu jinak?

Ale přece nemůžete srovnavat výchovu civavy s vychovou pastevce. Třeba u te civavy neuděláte žádnou chybu a bude to super pes. Pak si pořídíte pastevce a půjdete na nej stejně jako na civavu? Protože na ni to fungovalo? Ale to co fungovalo na civavu na pastevce fungovat nemusi a je to úplně to samé, jako kdyby jste si pořídila pastevce hned. S tim rozdílem, ze se budete 15 let trápit se psem, jehož povaha vam absolutně nesedí.

5.2.2019 15:13
GAELLE

XXX.XXX.55.67

též mám kamarádku, měla prvního bígla. Druhého psa má zas bígla. Oba utíkají. Ten druhý se jí dokonce ztratil na Šumavě a přečkal noc v lese. ráno ho našli na parkovišti kde měli den předtím auto.

5.2.2019 15:15
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):
No jo, ale když si po čivavě pořídí pastevce, v čem to bude jiný? Budeme tam, kde jsme byli

Vztáhnu to na sebe: u samojeda si můžu dovolit, že má přivolání...až si to dodělám, přijdu Může si to člověk dovolit u čivavy. Tohle bych si u pastevce jaksi dovolit nemohla, tam bych to musela mít jinak okaučované. Vím, že se samojedem nátlakem nic nepořídím, tudíž je mi jasné, že stejně bych musela přistupovat i k pastevci. Naučit čivavu spolehlivé přivolání asi nebude až takový oříšek.

5.2.2019 15:15

lesnížínka napsal(a):

No třeba bude začátečník číst dál a dozví se, co je to dril...
Mám dojem, že ze začátečníků někteří zde děláte absolutní blbečky, kteří si nic nepřečtou, kteří si nic u chovatelů a majitelů plemene, které se jim líbí nezjistí, kteří nejsou schopni sami vlastním mozkem vyhodnocovat získané informace.
Jak jste získávali informace vy?

5.2.2019 15:19

lesnížínka napsal(a):
Vztáhnu to na sebe: u samojeda si můžu dovolit, že má přivolání...až si to dodělám, přijdu Může si to člověk dovolit u čivavy. Tohle bych si u pastevce jaksi dovolit nemohla, tam bych to musela mít jinak okaučované. Vím, že se samojedem nátlakem nic nepořídím, tudíž je mi jasné, že stejně bych musela přistupovat i k pastevci. Naučit čivavu spolehlivé přivolání asi nebude až takový oříšek.

No když myslíte, že si můžete u jakéhokoliv psa dovolit přivolání nepřivolání, tak k tomu už není co dodat. Vy jste fakt odbornice.

5.2.2019 15:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):

Dobře, tak ještě jinak. Chci velkého psa na hlídání, líbí se mi pastevec, že má svou hlavu, sám se rozhoduje. Chci velkého psa a naprosto mi taková povaha vyhovuje. Ale jsem začátečník. Takže si pořídím společenské plemeno, třeba čivavu. Budu žít 15 let se společenským psem, jehož povaha mě vůbec nic neříká, nebo mi nakonec vadí. Až konečně čivava umře, tak už nebudu považována za začátečníka a pořídím si pastevce. A budu tam kde jsem byla, jen jsem ztratila 15 let

5.2.2019 15:20
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):
též mám kamarádku, měla prvního bígla. Druhého psa má zas bígla. Oba utíkají. Ten druhý se jí dokonce ztratil na Šumavě a přečkal noc v lese. ráno ho našli na parkovišti kde měli den předtím auto.

Mám známou, bígl už chudák moc nevidí, ani neslyší a poprvé za těch 11let, co se se psy potkáváme, ho měla puštěného na volno a říkala mi, že teď už konečně může, už spíš chodí pro něj, protože věčně neví, kde má paničku. Léta ho tahala na dlouhé šňůře, je to paní už v důchodu a s tím psem, aby si to tedy užil, nalítala také neskutečných kilometrů. Protože když byl mladý, jí utekl na každé prochajdě, až ho jednou dva měsíce hledali. Byl u nějaké rodiny na Slovensku, přišlo se na to náhodou. Utekl také přes hory a zpátky netrefil

5.2.2019 15:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka - souhlasím s tím, že pastevec a další plemena nejsou vhodná pro každého. Ale myslím si, že vůbec nezáleží na tom, kolik měl ten člověk před tím psů. A k tomu - že přivolání nepřivolání si můžete u nějakého psa dovolit - tak to bych si nedovolila ani u té čivavy. Prostě buď pes přivolání má a nebo je na šňůře a nebo se vyběhá na oploceném pozemku. Ale nenechám psa bez přivolání běhat volně - a to už jsme zase u té sobeckosti a ohleduplnosti vůči okolí

5.2.2019 15:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No když myslíte, že si můžete u jakéhokoliv psa dovolit přivolání nepřivolání, tak k tomu už není co dodat. Vy jste fakt odbornice.

Tak že jsem odbornice, to o sobě jistě nikde netvrdím. Ale znám hodně psů a ani polovina přivolání nemá. U jorka na vesnici to fakt není žádná tragedie. On také od paničky nikdy daleko neuteče. Vy znáte jorka, který zdrhá?

5.2.2019 15:26
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Tak že jsem odbornice, to o sobě jistě nikde netvrdím. Ale znám hodně psů a ani polovina přivolání nemá. U jorka na vesnici to fakt není žádná tragedie. On také od paničky nikdy daleko neuteče. Vy znáte jorka, který zdrhá?

Tak jorků, kteří zdrhají znám dost. A taky na vesnici. Ale mají zodpovědné majitelé, kteří je vodí na flexi, například. Ono totiž i na té vesnici kdyby takový jork vběhnul pod auto - řidič se leknul a strhnul to do stormu, plotu, baráku.....no já bych to neriskovala.

5.2.2019 15:28

lesnížínka napsal(a):

Nejde snad o to, jestli zdrhá nebo ne. Přivolání je, že pes přijde na povel k pánovi. Tedy když chce pán, ne až když chce pes. Spolehlivé přivolání může psovi třeba zachránit život.

5.2.2019 15:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
lesnížínka - souhlasím s tím, že pastevec a další plemena nejsou vhodná pro každého. Ale myslím si, že vůbec nezáleží na tom, kolik měl ten člověk před tím psů. A k tomu - že přivolání nepřivolání si můžete u nějakého psa dovolit - tak to bych si nedovolila ani u té čivavy. Prostě buď pes přivolání má a nebo je na šňůře a nebo se vyběhá na oploceném pozemku. Ale nenechám psa bez přivolání běhat volně - a to už jsme zase u té sobeckosti a ohleduplnosti vůči okolí

Jistě teď mluvíte o mě a mém psu, ale buďte v klidu. Většina lidí má hubu a když by jim můj volně pobíhající pes vadil, můžou mi to říct. Většina si ho volá k sobě, další i vyběhnou ven se svými psy, aby si pejsové pokecali Další za ním jdou s dětma. Vím, že vás to může štvát, ale to není můj problém. Já vám psa nevybírala.

5.2.2019 15:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Jistě teď mluvíte o mě a mém psu, ale buďte v klidu. Většina lidí má hubu a když by jim můj volně pobíhající pes vadil, můžou mi to říct. Většina si ho volá k sobě, další i vyběhnou ven se svými psy, aby si pejsové pokecali Další za ním jdou s dětma. Vím, že vás to může štvát, ale to není můj problém. Já vám psa nevybírala.

to je vaše věc a je mi to upřímně jedno, když vás nepotkávám. Jen aby jste se nedivila, až třeba jednou poběží za zajícem, chytne stopu a způsobí třeba nehodu... Samozřejmě vám přeji, aby se vám to nikdy nestalo, jen takový přístup nechápu.

Edit: ale vy to máte tak pod palcem, že se to nikdy nestane tam u vás.

5.2.2019 15:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Tak jorků, kteří zdrhají znám dost. A taky na vesnici. Ale mají zodpovědné majitelé, kteří je vodí na flexi, například. Ono totiž i na té vesnici kdyby takový jork vběhnul pod auto - řidič se leknul a strhnul to do stormu, plotu, baráku.....no já bych to neriskovala.

Fakt znáte jorka, co zdrhá? Nemyslím, že nemá přivolání, ale myslím doopravdy zdrhá dopryč, že ho třeba 10minut není? Sousedka chodí s jorkem. Není vychovaný ani zbla. Ale nikdy od ní nepobíhá víc, než 20m. Samozřejmě nechodí s ním na volno tam, kde jezdí auta.

5.2.2019 15:33

lesnížínka napsal(a):

Potrefená husa?

Marcelaamax má pravdu, pokud pes nemá spolehlivé přivolání, neměl by chodit na volno. Ohrožuje nejen sebe, ale i lidi okolo, může způsobit dopravní nehodu, atd.

5.2.2019 15:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Fakt znáte jorka, co zdrhá? Nemyslím, že nemá přivolání, ale myslím doopravdy zdrhá dopryč, že ho třeba 10minut není? Sousedka chodí s jorkem. Není vychovaný ani zbla. Ale nikdy od ní nepobíhá víc, než 20m. Samozřejmě nechodí s ním na volno tam, kde jezdí auta.

Ano opravdu znám. Znám i takového maltézáčka. Když se jednou kamrádce vytrhnul i s vodítkem - jen tak, ne za něčím, jen chvilka nepozornosti, pes vzal roha a kamarrádka ho našla až druhý den.

5.2.2019 15:34

lesnížínka napsal(a):

Proč se točíte pořád na tom jorkovi?

5.2.2019 15:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
to je vaše věc a je mi to upřímně jedno, když vás nepotkávám. Jen aby jste se nedivila, až třeba jednou poběží za zajícem, chytne stopu a způsobí třeba nehodu... Samozřejmě vám přeji, aby se vám to nikdy nestalo, jen takový přístup nechápu.

Edit: ale vy to máte tak pod palcem, že se to nikdy nestane tam u vás.

Když byl ve věku, kdy by byl schopný zdrhnout tak daleko, aby vběhnul pod auto, na volno nikdy nechodil. Teď za ním popoběhne třeba 100m, ale tam, kde žádná silnice nikde není.

5.2.2019 15:37

lesnížínka napsal(a):
Když byl ve věku, kdy by byl schopný zdrhnout tak daleko, aby vběhnul pod auto, na volno nikdy nechodil. Teď za ním popoběhne třeba 100m, ale tam, kde žádná silnice nikde není.

Je to marný, je to marný, je to marný...

5.2.2019 15:40
TyVed

XXX.XXX.37.30

marcelaamax napsal(a):

No já chtěl KPP několik let a načetl jsem si k nim kde co. Musím konstatovat, že na setkání s realitou mě to nepřipravilo ani v nejmenším. Ovšem souhlasím, že jakékoliv zkušenosti s předchozími psi mi nijak nepomohly.

5.2.2019 15:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):

Vím, že vás to může štvát, ale to není můj problém. Já vám psa nevybírala.

a jak s tím souvisí tohle?

5.2.2019 15:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Proč se točíte pořád na tom jorkovi?

Dávám příklady společenských plemen, o kterých mluvím od začátku. A netočím se na jorkovi, předtím to byly čivavy. Dávám příklady od psů, které znám osobně, o kterých něco vím.

5.2.2019 15:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Dávám příklady společenských plemen, o kterých mluvím od začátku. A netočím se na jorkovi, předtím to byly čivavy. Dávám příklady od psů, které znám osobně, o kterých něco vím.

Ale příklady čeho? Pořád nemůžu přijít na to, jak mi to, že vychovám 5 čivav, nebo jiných společenskcýh plemen pak pomůže při výchově pastevce.

5.2.2019 15:48
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Vím, že vás to může štvát, ale to není můj problém. Já vám psa nevybírala.

a jak s tím souvisí tohle?

Vy by jste stejného psa, jako máte vy, doporučila začátečníkovi? Sama nikomu samojeda nedoporučím, protože vím dobře, co to obnáší. Stejně tak nedoporučím bígla, protože jich pár znám a je to podobné. Vlastně ne. Toho třetího vykastrovali, aby se zklidnil, protože se jim narodilo dítě. Párkrát ťapkal vykrmený jako prase na vodítku u kočáru, pak mi máma říkala, že se mladé paní ptala, jak to, že už nechodí se psem a dostala odpověď, že s ním se to nedá

5.2.2019 15:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Ale příklady čeho? Pořád nemůžu přijít na to, jak mi to, že vychovám 5 čivav, nebo jiných společenskcýh plemen pak pomůže při výchově pastevce.

Ale s pastevcem jste začala vy, tuším. Já, na rozdíl od vás, bych rozhodně pastevce začátečníku nedoporučila. Vy si myslíte, že to třeba bude super. Já ne. Je to nebezpečný hazard pro všechny kolem v případě, že to nevyjde.

5.2.2019 15:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Vy by jste stejného psa, jako máte vy, doporučila začátečníkovi? Sama nikomu samojeda nedoporučím, protože vím dobře, co to obnáší. Stejně tak nedoporučím bígla, protože jich pár znám a je to podobné. Vlastně ne. Toho třetího vykastrovali, aby se zklidnil, protože se jim narodilo dítě. Párkrát ťapkal vykrmený jako prase na vodítku u kočáru, pak mi máma říkala, že se mladé paní ptala, jak to, že už nechodí se psem a dostala odpověď, že s ním se to nedá

Ale co je začátečník, člověk, který neměl žádného psa? Já bych prostě nehleděla na to, kolik ten člověk měl psů, ale jakou povahu psa chce, jestli s ním chce sportovat, jestli mu nabídne to fyzické vybití, které pes potřebuje, nebo jestli je schopný ho psychicky unavit. Na závody se jezdí dívat lidi, kteří psa nemají a nikdy neměli. A chtějí třeba právě AST nebo SBT. Tam na těch závodech to plemeno poznají, vidí jací ti psi jsou a když je to neodradí a pořád ho chtějí, tak proč by si ho nemohli pořídit? Když sami uznají, že na to mají?

Pokud by třeba někdo sháněl psa na dlouhé, několika kilometrové tůry každý den, s tím, že mu nebude vadit, že třeba pes bude muset být na vodítku - tak bych mu doporučila i samojeda.

To všechno co popisujete ty bígly - to jsou ale psi v rukách někoho, komu ta povaha prostě nevyhovuje - viz. už se to s ním nedá. Ale on může být člověk začátečník, kterému ta povaha vyhovovat bude, a bude třeba od začátku smířený, že ho nikdy nepustí z vodítka.

Já už nevím, jak jinak to mám popsat. Někdo má na výchovu pastavce, někdo nemá ani na výchovu čivavy a nijak to neovlivňuje to, kolik měl v životě psů.

5.2.2019 15:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Ale s pastevcem jste začala vy, tuším. Já, na rozdíl od vás, bych rozhodně pastevce začátečníku nedoporučila. Vy si myslíte, že to třeba bude super. Já ne. Je to nebezpečný hazard pro všechny kolem v případě, že to nevyjde.

Achjo, tak znovu, naposledy. Začátečníkovi ho nedoporučíte. Doporučíte mu společenské plemeno. Když ten člověk odchová dejme tomu 2 psy společenského plemene - což je třeba 30 let se psy - pak už není začátečník a pak už byste mu pastevce doporučila? A nebo je to spíš tak, že máte něco proti pastevcům a radši byste ho nedoporučila nikomu?

I ti lidi, kteří mají již několikátého pastevce přece museli jednou mít toho, který byl první.

Je to nebezpečný hazard pro všechny kolem v případě, že to nevyjde.
ale zrovna s pastevcem to nemusí vyjít ani zkušenému kynologovi, který třeba vycvičil mraky NO.

5.2.2019 16:12
Anatolka

XXX.XXX.76.19

marcelaamax napsal(a):

Chtěla bych se také přidat. Můj manžel nikdy neměl psa natož aby nějakého vychovával. Než jsme se seznámili zemrela mi fena anatola, nyní kangal. Poměrně dlouho jsem vybírala novou partacku, pak čekala na hárání, krytí,... Už s budoucím manželem jsme jeli vybírat štěňátko, fenku. Poprvé viděl pastevce. Tvrdim, že oni mají vyvinutý radar na lidi. Fena jej přijala jako by ho znala. Štěňátko nám úspěšně vyrostlo v krásnou 50 kg dámu. Manžel pracuje doma a tak má možnost chodit s Elli ven, kdykoliv mají oba náladu. Takže s ní nakonec tráví daleko víc času než já. Jsou to naprosti parťáci. Rozumí si beze slov. Fena spoustu situaci vyhodnotí sama a on jen v nemem úžasu sleduje, případně ji podpoří. Nikdo ho to neucil a nepotřeboval nejdříve mít něco menšího na zkoušku.
Co se týká přivolání, je to pstevec, takže až to uzná za vhodné. Tudíž pro bezpečnost všech chodí na couracce.

5.2.2019 16:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Achjo, tak znovu, naposledy. Začátečníkovi ho nedoporučíte. Doporučíte mu společenské plemeno. Když ten člověk odchová dejme tomu 2 psy společenského plemene - což je třeba 30 let se psy - pak už není začátečník a pak už byste mu pastevce doporučila? A nebo je to spíš tak, že máte něco proti pastevcům a radši byste ho nedoporučila nikomu?

I ti lidi, kteří mají již několikátého pastevce přece museli jednou mít toho, který byl první.

Je to nebezpečný hazard pro všechny kolem v případě, že to nevyjde.
ale zrovna s pastevcem to nemusí vyjít ani zkušenému kynologovi, který třeba vycvičil mraky NO.

Tak opravdu zkušený kynolog, by měl vědět, do čeho jde, minimálně se s takovými psy a jejich vedením někde potkat. Já si tedy začátečníka, co neměl nikdy žádného psa představuju jako někoho, jako je tady třeba jedna naše sousedka. Ona prostě neumí dát psu jediný normální povel, ani to sedni, aby mu zapla vodítko. A není to 15letá holka. Myslíte, že pro pastevce super panička? Má křížence bulla, naštěstí je celkem hodný, na nikoho neútočí, jen je to nevyblázněné torpédo.

5.2.2019 16:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Anatolka napsal(a):
Chtěla bych se také přidat. Můj manžel nikdy neměl psa natož aby nějakého vychovával. Než jsme se seznámili zemrela mi fena anatola, nyní kangal. Poměrně dlouho jsem vybírala novou partacku, pak čekala na hárání, krytí,... Už s budoucím manželem jsme jeli vybírat štěňátko, fenku. Poprvé viděl pastevce. Tvrdim, že oni mají vyvinutý radar na lidi. Fena jej přijala jako by ho znala. Štěňátko nám úspěšně vyrostlo v krásnou 50 kg dámu. Manžel pracuje doma a tak má možnost chodit s Elli ven, kdykoliv mají oba náladu. Takže s ní nakonec tráví daleko víc času než já. Jsou to naprosti parťáci. Rozumí si beze slov. Fena spoustu situaci vyhodnotí sama a on jen v nemem úžasu sleduje, případně ji podpoří. Nikdo ho to neucil a nepotřeboval nejdříve mít něco menšího na zkoušku.
Co se týká přivolání, je to pstevec, takže až to uzná za vhodné. Tudíž pro bezpečnost všech chodí na couracce.

No super. Ale tady jste jen potvrdila, co jsem na začátku říkala proti bíglu(než se to obrátilo k pastevcům) Pes bude venku celý život na vodítku, protože bígl přivolání na 99% nemá. Je otázka, jestli to chce zadavatel akceptovat.

5.2.2019 16:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Tak opravdu zkušený kynolog, by měl vědět, do čeho jde, minimálně se s takovými psy a jejich vedením někde potkat. Já si tedy začátečníka, co neměl nikdy žádného psa představuju jako někoho, jako je tady třeba jedna naše sousedka. Ona prostě neumí dát psu jediný normální povel, ani to sedni, aby mu zapla vodítko. A není to 15letá holka. Myslíte, že pro pastevce super panička? Má křížence bulla, naštěstí je celkem hodný, na nikoho neútočí, jen je to nevyblázněné torpédo.

Myslíte, že pro pastevce super panička? Má křížence bulla, naštěstí je celkem hodný, na nikoho neútočí, jen je to nevyblázněné torpédo.

Bože, ale já přece nikde netvrdím, že je pastevec vhodný pro KAŽDÉHO ZAČÁTEČNÍKA nebo vůbec pro každého. Psala jsem asi desetkrát, že je to všechno o člověku, co si zjistí, a na co má. Ale není to o tom, kolik měl psů.

Můžu vám s jistotou říct, že třeba naše výcvikářka, která chová NO a má je fakt vychovaný a vycvičený, je zkušená kynoložka, tak by pastevce nezvládla a ani nechtěla. A nezvádla by je právě proto, že je zvyklá na NO.

Edit.: prostě si jen myslím, že člověk na pastevce buď má, nebo nemá. Což by si měl uvědomit před jeho pořízením. Ale je úplně jedno, kolik psů a jakých plemen předtím měl.

5.2.2019 16:25
Anatolka

XXX.XXX.76.19

lesnížínka napsal(a):
No super. Ale tady jste jen potvrdila, co jsem na začátku říkala proti bíglu(než se to obrátilo k pastevcům) Pes bude venku celý život na vodítku, protože bígl přivolání na 99% nemá. Je otázka, jestli to chce zadavatel akceptovat.

Ano, to je jiste. Já sama začínala kdysi s malým kniracem. Chodila poctivě na cvičák, skládala zkoušky a tak. To mi bylo cca 12 let. Od té doby jsem pravda poněkud vyzrala
Dle mého názoru, pokud je zadavatel přístupný informacím a zkušenostem jiných, pak by pro něj nemělo být problémem "domluvit" se třeba i s biglem.

5.2.2019 16:26

Ale když se naučíte vychovávat psa jako takového, na psu, který je tvárný a nějaké ty chyby vám odpustí, můžete se pustit i do výchovy většího oříšku...

může být, ale určitě to bývá právě naopak. Protože pes chyby odpustí, psovod ani neví, že a jaké dělá - zdejší fórum je se svými fuj a nesmíš hezkým příkladem - a pak bude mít ten "větší oříšek",a pes bude "v trestu a v trestu a v trestu" a vono to prostě nepude....a psovod nechápe....třeba proč ten pes "zničehonic" někoho/ho napadne....a tak.....

Já jsem se vždy relevantních informací dobrala četbou.

5.2.2019 16:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

To, že jedna vaše sousedka to neumí se psy neznamená, že na tom stejně bude jiný začátečník. Znám třeba holčinu, která od mala chtěla psa. Jenže byli v bytě a prostě to nešlo. Od mala studovala časopisy, knihy, jezdila i na nějaké semináře později, navštěvovala výstavy, akce, chodila venčit psy z útulku. Ale nikdy psa neměla. Když se v 18ti odstěhovala od rodičů, tak si pořídila čsv - což taky není úplně "jednoduchý" pes. Ale ona o něm měla načteno, mluvila s chovateli, s majíteli - a byla si jistá, že přesně tohle je pes, kterého chce a že jim to bude klapat. A taky to tak je. Jen si prostě neuváženě nepořídila plemeno podle vzhledu. A kdyby si pořídila třeba NO, jak jí taky radili, tak bude nešťasná jak ona, tak pes. A taky byla začátečník.

5.2.2019 16:28
Evv

XXX.XXX.116.3

Já třeba znám lidi co si jako prvního psa pořídili primitiva. Fenu milujou, mají super soužití- právě proto že po ní nechtějí perfektní poslušnost a chápou co je to za plemeno. Sestru té feny si pořídila paní s hromadou zkušeností se psy, výcvikářka. Momentálně s fenou skoro nechodí ven a když přijede někdo na návštěvu tak jí musí zavírat. Prostě nezvládla pochopit plemeno. Je to plemeno které bych taky ráda jednou pořídila a už teď vím že budu mít velkej problém být k některým věcem flegmatická právě proto že mam teď pudla a další bude australák.

5.2.2019 16:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Evv napsal(a):
Já třeba znám lidi co si jako prvního psa pořídili primitiva. Fenu milujou, mají super soužití- právě proto že po ní nechtějí perfektní poslušnost a chápou co je to za plemeno. Sestru té feny si pořídila paní s hromadou zkušeností se psy, výcvikářka. Momentálně s fenou skoro nechodí ven a když přijede někdo na návštěvu tak jí musí zavírat. Prostě nezvládla pochopit plemeno. Je to plemeno které bych taky ráda jednou pořídila a už teď vím že budu mít velkej problém být k některým věcem flegmatická právě proto že mam teď pudla a další bude australák.

Jo přesně o tom to je - pochopit plemeno.

5.2.2019 16:52

Já budu ignorovat konkrétní dotaz na bígla a jen odpovím na téma diskuze...

"pes pro začátečníka"...za mě pudl a fertig...

5.2.2019 16:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já budu ignorovat konkrétní dotaz na bígla a jen odpovím na téma diskuze...

"pes pro začátečníka"...za mě pudl a fertig...

Já nevím,ale přece to nejde říct takhle obecně, ne? Pokud chce někdo hlídače na zahradu, psa na sportovku nebo na myslivost - tak přece všem nedoporučíme pudla . Jo, pokud chce někdo jen a pouze společníka a psa na procházky tak třeba.

5.2.2019 17:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Anatolka napsal(a):
Ano, to je jiste. Já sama začínala kdysi s malým kniracem. Chodila poctivě na cvičák, skládala zkoušky a tak. To mi bylo cca 12 let. Od té doby jsem pravda poněkud vyzrala
Dle mého názoru, pokud je zadavatel přístupný informacím a zkušenostem jiných, pak by pro něj nemělo být problémem "domluvit" se třeba i s biglem.

To, jak jste popisovala muže, možná jsem to blbě pochopila, ale psala jste, že si s fenou perfektně sedli, rozumí si přesto, že se psy žádné zkušenosti nikdy neměl. No to stejně i můj muž. Jenže: psy jsem vychovala já, na cvičák s nima chodila já. Muž je ten, co je občas vezme na prochajdu(na vodítku) a nakrmí. A rozumí si s nima. Protože ,,zlá" musím být já. Zavolej si toho psa, dej si ho na vodítko, pes ti zdrhá...On nic, on jde jen s náma Vést psa na vodítku, či si ho vzít na běhání je sice fajn, ale žádné umění to není

5.2.2019 17:06

marcelaamax napsal(a):
Myslíte, že pro pastevce super panička? Má křížence bulla, naštěstí je celkem hodný, na nikoho neútočí, jen je to nevyblázněné torpédo.

Bože, ale já přece nikde netvrdím, že je pastevec vhodný pro KAŽDÉHO ZAČÁTEČNÍKA nebo vůbec pro každého. Psala jsem asi desetkrát, že je to všechno o člověku, co si zjistí, a na co má. Ale není to o tom, kolik měl psů.

Můžu vám s jistotou říct, že třeba naše výcvikářka, která chová NO a má je fakt vychovaný a vycvičený, je zkušená kynoložka, tak by pastevce nezvládla a ani nechtěla. A nezvádla by je právě proto, že je zvyklá na NO.

Edit.: prostě si jen myslím, že člověk na pastevce buď má, nebo nemá. Což by si měl uvědomit před jeho pořízením. Ale je úplně jedno, kolik psů a jakých plemen předtím měl.

no a jak to pozná, jestli má nebo nemá?

5.2.2019 17:10
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

no a jak to pozná, jestli má nebo nemá?

Tím, že poznává to plemeno?

Nebo jak člověk pozná, že je pro něj vhodný třeba pudl?

5.2.2019 17:18

marcelaamax napsal(a):
Tím, že poznává to plemeno?

Nebo jak člověk pozná, že je pro něj vhodný třeba pudl?

no právě, jak to člověk pozná?

5.2.2019 17:21
Anatolka

XXX.XXX.76.19

lesnížínka napsal(a):
To, jak jste popisovala muže, možná jsem to blbě pochopila, ale psala jste, že si s fenou perfektně sedli, rozumí si přesto, že se psy žádné zkušenosti nikdy neměl. No to stejně i můj muž. Jenže: psy jsem vychovala já, na cvičák s nima chodila já. Muž je ten, co je občas vezme na prochajdu(na vodítku) a nakrmí. A rozumí si s nima. Protože ,,zlá" musím být já. Zavolej si toho psa, dej si ho na vodítko, pes ti zdrhá...On nic, on jde jen s náma Vést psa na vodítku, či si ho vzít na běhání je sice fajn, ale žádné umění to není

Asi jsem to napsala trochu neohrabane. Já sice mám spoustu zkušenosti, ale tím, že je s ní víc manžel, vychovává on. Na procházky mě berou s sebou, občas. Ne, že bych nechtěla, ale ty jejich 10+ km procházky nedává mé koleno.

5.2.2019 17:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak většina lidí asi ví, co od psa očekává, na co toho psa chce a ví, jaký by ten pes měl podle nich být. Nebo ne?

Pokud budu chtít psa, co se mnou bude radostně cvičit a bude jen čekat na mé povely - začnu se zajímat o NO.

Pokud budu chtít psa jako společníka, jen na procházky - tak začnu koukat po společenských plemenech.

Pokud budu chtít hlídače, který je samostatný - začnu uvažovat nad pastevcem.

Když by to měl být pes na myslivost - tak budu hledat podle toho.

- a pak si prostě budu zjišťovat informace o konkrétních plemenech mezi majiteli a chovateli.

Nebo jak jste vybírala plemeno třeba vy?

Ale přece nejde říct - nikdy si neměl psa tak si pořiď pudla, ten ti bude vyhovovat.

5.2.2019 17:26

Jak to pozná? Vyhlédne si plemeno, které se mu musí líbit, když se na psa bude dívat cca 15 let, zjistí si o něm co nejvíc, mluví s chovateli, majiteli, zúčastní se klubových akcí, aby co nejvíc získal přehled o plemeni, o povaze. Zhodnotí svoje možnosti časové, finanční, rodinné,... Sebekriticky by měl zvážit, jestli má dostatek pevné vůle, jestli dokáže být důsledný, jestli není cholerik... Já nevím, vždycky jsem si vybrala plemeno, o kterém jsem byla přesvědčená, že ho zvládnu a že si budeme rozumět. A ani jednou jsem se nespletla.

5.2.2019 17:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jak to pozná? Vyhlédne si plemeno, které se mu musí líbit, když se na psa bude dívat cca 15 let, zjistí si o něm co nejvíc, mluví s chovateli, majiteli, zúčastní se klubových akcí, aby co nejvíc získal přehled o plemeni, o povaze. Zhodnotí svoje možnosti časové, finanční, rodinné,... Sebekriticky by měl zvážit, jestli má dostatek pevné vůle, jestli dokáže být důsledný, jestli není cholerik... Já nevím, vždycky jsem si vybrala plemeno, o kterém jsem byla přesvědčená, že ho zvládnu a že si budeme rozumět. A ani jednou jsem se nespletla.

Ono jde spíš o to, že takhle vybírají psa zodpovědní lidé.

A pak tu máme tu druhou skupinu - kdy prostě člověk vybírá jen podle vzhledu a nic jiného ho nezajímá. Ale to je prostě blbost lidí a nijak to nesouvisí s tím, že by některé plemeno nemohl mít začátečník.

5.2.2019 17:48

já vám nevím, no. asi takové lidi neznám.

znám lidi, co si pořídili kavkaze, protože se "nemusí cvičit", minulý rok přibyly dvě akity, protože jsou to přece krásní medvědi a dvě maliny na dvůr, protože na dvůr přece pes patří a jinýho vlčáka nesehnali.

i když je výběr sofistikovanější, tak na klubové akce předem nejezdí nikdo.

já jsem přišla k hovawartovi tak, že když jsem se s rodiči stěhovala do domu, tak tam přece pes patří a hovawarta si pořídili dva sousedi:D A protože mladší sestru, která chtěla psa, pes přestal bavit asi po půl roce, tak jsem ho na procházky v lese začala brát já.

No a Nora... zasondovala jsem u starších sourozenců, lidožravej žádnej není, tak proč ne. Klubový akce by mi na tohle taky nepomohly, mazlouny tam určitě neukazujou.

5.2.2019 17:54
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak my se zrovna na klubovou akci na jaře chystáme abychom si prohlédli jak chovatele tak psy. A s třemi již jsem od vánoc v kontaktu. Ale asi jsme ta vyjímka, nechcem udělat chybu a pořídit si psa který bude nešťastný s námi a my s ním. Líbí se mi třeba maliňák a vím že bych na něj absolutně fyzicky neměla tak si ho nepořídím.

5.2.2019 19:02

marcelaamax napsal(a):
Já nevím,ale přece to nejde říct takhle obecně, ne? Pokud chce někdo hlídače na zahradu, psa na sportovku nebo na myslivost - tak přece všem nedoporučíme pudla . Jo, pokud chce někdo jen a pouze společníka a psa na procházky tak třeba.

Tak jako jsou začátečníci, který to v sobě prostě mají a klidně dají kavkaze, borderu, malinu....prostě takové ty psy, co to s nima není úplně jednoduché, no a pak jsou začátečníci, kteří.....jako prvotní dotaz zda je vhodný pro začátečníka bígl...no proč ne, bígl je docela příjemný pes, štěňátka jsou kouzelná, ale většina bíglů co znám jsou zdrhači a musí chodit na vodítku.....pudla jsem uváděla proto, že ho bez problémů zvládne i dítě, jsou 3 velikostní rázy a dá se s ním dělat i nějakej ten psí sport nebo může být jenom jako společník...

Nevím jestli někde bylo uvedeno na co konkrétně zadavatel psa chce, takže jsem na obecný dotaz dala obecnou odpověď.......já osobně bych klidně doporučila i fenu NO, ale to už je od bígla jiná velikostní kategorie....

5.2.2019 19:20
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak jako jsou začátečníci, který to v sobě prostě mají a klidně dají kavkaze, borderu, malinu....prostě takové ty psy, co to s nima není úplně jednoduché, no a pak jsou začátečníci, kteří.....jako prvotní dotaz zda je vhodný pro začátečníka bígl...no proč ne, bígl je docela příjemný pes, štěňátka jsou kouzelná, ale většina bíglů co znám jsou zdrhači a musí chodit na vodítku.....pudla jsem uváděla proto, že ho bez problémů zvládne i dítě, jsou 3 velikostní rázy a dá se s ním dělat i nějakej ten psí sport nebo může být jenom jako společník...

Nevím jestli někde bylo uvedeno na co konkrétně zadavatel psa chce, takže jsem na obecný dotaz dala obecnou odpověď.......já osobně bych klidně doporučila i fenu NO, ale to už je od bígla jiná velikostní kategorie....

přesně tato dvě plemena taky vidím pro začátečníka nebo dítě když tedy není jasně uvedeno na co toho psa vlastně chce. Zda jenom společníka či nějaký výcvik či sport. A to oboje pudl i NO splňuje. NO je vůbec takový "univerzál" ale chápu že jsou lidi co jim neimponuje.

5.2.2019 20:08

GAELLE napsal(a):
přesně tato dvě plemena taky vidím pro začátečníka nebo dítě když tedy není jasně uvedeno na co toho psa vlastně chce. Zda jenom společníka či nějaký výcvik či sport. A to oboje pudl i NO splňuje. NO je vůbec takový "univerzál" ale chápu že jsou lidi co jim neimponuje.

Mě vždycky zaráží dotazy typu - "chci psa, ale nevím jakého, co byste mi poradili?"

Já jsem taky kdysi chtěla prvního psa, ale měla jsem, ač dítě, zcela jasnou představu jaké plemeno a proč, co s ním budu dělat, měla jsem načtenou literaturu o výchově a výcviku, o péči o psa, o fyziologii psa, měla jsem atlas plemen psů prostudovaný od A do Z, hltala jsem každé číslo Psa přítele člověka... Psa jsem chtěla strašně moc a na několik dalších let jsem svůj život podřídila psovi...

5.2.2019 20:22

Mě vždycky zaráží dotazy typu - "chci psa, ale nevím jakého, co byste mi poradili?"

Já jsem taky kdysi chtěla prvního psa, ale měla jsem, ač dítě, zcela jasnou představu jaké plemeno a proč, co s ním budu dělat, měla jsem načtenou literaturu o výchově a výcviku, o péči o psa, o fyziologii psa, měla jsem atlas plemen psů prostudovaný od A do Z, hltala jsem každé číslo Psa přítele člověka... Psa jsem chtěla strašně moc a na několik dalších let jsem svůj život podřídila psovi...

Balu, já vím, tenhle váš přístup jsem dobře poznala když jsem se tu před časem ptala na psa pro známé :-)
S většinou vašich příspěvků souhlasím, ale v tom vlákně mě to tehdy dost mrzelo...

Popisujete váš přístup, ne každý má takový, a ne každý je proto špatný.

"Můj" první pes byl malý knírač - v uvozovkách proto, že o výběru psa tehdy rozhodovali plně rodiče a mně bylo v té době 10, nemohla jsem do toho kecat, otec si takhle plnil svoje sny ze svého dětství... prostě ne každý má tak tolerantní rodiče, aby vyslyšeli přání svých potomků... A ne každý dokáže zcela podřídit svůj život psovi... je jen proto špatný?

Proč to píšu - já prostě pořád oceňuju aspoň to, že se někdo VŮBEC ZEPTÁ.

Ať se vám ty dotazy zdají sebedebilnější, tak ne vždy je za dotazem "chci psa a kterého mi poradíte" totální ignoranství, nebo to že si dotyčný včera vzpomněl že pes mu chybí k doladění "dizajnu" bytu... kolikrát ten dotyčný třeba i sbíral odvahu se tu zeptat... fakt myslím že pořád lepší i špatně položený dotaz než žádný... protože tak 90% lidí si dneska vybírá podle vzhledu aniž by se ptali, a pak pomáhej pánbůh tomu psu...
Už i dotaz je aspoň něco. Tak ty lidi neodrazujte.

5.2.2019 20:36

...když jsem před dvěma lety přišla o psa, strašně jsem si chtěla splnit sen - borderu.....jen čtení tady na fauně - zkušenosti Vás ostatních tady v diskuzích, mně od toho odradilo a jsem za to moc ráda.........pravda našemu motýlovi bordera přezdívají........

5.2.2019 21:12

Mám to podobně, ale ne všichni, kdo si chtějí pořídit psa to tak mají. A nám se to může zdát divné, ale kupodivu mám podstatně víc známých, kteří "nemají načteno" tim myslím majitele psů než těch co si něco aktivně zjišťovali, těch je poskrovnu.

5.2.2019 21:30

Mám to podobně, ale ne všichni, kdo si chtějí pořídit psa to tak mají. A nám se to může zdát divné, ale kupodivu mám podstatně víc známých, kteří "nemají načteno" tim myslím majitele psů než těch co si něco aktivně zjišťovali, těch je poskrovnu.

no tak ono je lepší snad ani nečíst, hlavně ne ifaunu, ta mě děsí :-)

6.2.2019 07:23

Balu, já vím, tenhle váš přístup jsem dobře poznala když jsem se tu před časem ptala na psa pro známé :-)
S většinou vašich příspěvků souhlasím, ale v tom vlákně mě to tehdy dost mrzelo...

"Můj" první pes byl malý knírač - v uvozovkách proto, že o výběru psa tehdy rozhodovali plně rodiče a mně bylo v té době 10, nemohla jsem do toho kecat, otec si takhle plnil svoje sny ze svého dětství... prostě ne každý má tak tolerantní rodiče, aby vyslyšeli přání svých potomků... A ne každý dokáže zcela podřídit svůj život psovi... je jen proto špatný?

Ať se vám ty dotazy zdají sebedebilnější, tak ne vždy je za dotazem "chci psa a kterého mi poradíte" totální ignoranství, nebo to že si dotyčný včera vzpomněl že pes mu chybí k doladění "dizajnu" bytu... kolikrát ten dotyčný třeba i sbíral odvahu se tu zeptat... fakt myslím že pořád lepší i špatně položený dotaz než žádný... protože tak 90% lidí si dneska vybírá podle vzhledu aniž by se ptali, a pak pomáhej pánbůh tomu psu...

Já jako pubertální dítě toho malého knírače strašně moc chtěla, nebylo mi dovoleno. Předtím jsem se starala o NO, na kterého rodiče neměli čas, ale jako 12ti letý dítě bez zkušeností jsem to s ním měla dost těžký. Ovšem vnutit mně tenkrát čivavu nebo jorka, jak tu někdo radí, protože je to pro začátečníka asi dobrá volba? No, nevím, pro mě to ani tenkrát nebyli psi v pravém slova smyslu, nikdy by mě tato plemena nenapadla.

6.2.2019 07:49
TyVed

XXX.XXX.5.208

No jo, ale jde o to, zda prostě pomůže si někde něco přečíst. Třeba když si přečtete, že je potřeba zajistit splnění povelu. Zní to jako brnkačka a máte pocit, že na tom nic není. A pak v reálu vás pes neposlechne a zjistíte, že třeba posadit ho prostě nedokážete, jelikož se vzepře na těch svých sloupech a kouká, proč mu mačkáte zadek, stíhá uhýbat na stranu a ještě se tváří ukřivděně. Na druhou stranu nechcete překročit nějakou rozumnou míru, aby se psisku neublížilo, nebo minimálně z toho štěndo nemělo ten pocit. A k tomu všemu se ještě nesmíte naštvat, protože se před psem totálně znemožníte. Ani na něj ani na sebe, aby tam nebyla znát ta negativní emoce. Stejně tak v situacích, kdy to zvíře, přesně když si myslíte, že se soustředí a můžete něco chtít, se vám zakousne do nohy nebo do ruky a setrvá tak, i když odcházíte, nebo do chvíle kdy vidí něco, co by šlo ukrást a utéct s tím, aby vaše zoufalství ještě stouplo. To bylo prostě hrooooozně těžký a i když sem se při tom určitě hodně naučil a hodně toho šíleného prcka poznal, tak vzhledem k těm mnoha měsícům, které to trvalo, na to vzpomínám jako na naprosté peklo Ale stálo to za to a jiného psa bych už prostě nechtěl.

6.2.2019 08:02

TyVed napsal(a):
No jo, ale jde o to, zda prostě pomůže si někde něco přečíst. Třeba když si přečtete, že je potřeba zajistit splnění povelu. Zní to jako brnkačka a máte pocit, že na tom nic není. A pak v reálu vás pes neposlechne a zjistíte, že třeba posadit ho prostě nedokážete, jelikož se vzepře na těch svých sloupech a kouká, proč mu mačkáte zadek, stíhá uhýbat na stranu a ještě se tváří ukřivděně. Na druhou stranu nechcete překročit nějakou rozumnou míru, aby se psisku neublížilo, nebo minimálně z toho štěndo nemělo ten pocit. A k tomu všemu se ještě nesmíte naštvat, protože se před psem totálně znemožníte. Ani na něj ani na sebe, aby tam nebyla znát ta negativní emoce. Stejně tak v situacích, kdy to zvíře, přesně když si myslíte, že se soustředí a můžete něco chtít, se vám zakousne do nohy nebo do ruky a setrvá tak, i když odcházíte, nebo do chvíle kdy vidí něco, co by šlo ukrást a utéct s tím, aby vaše zoufalství ještě stouplo. To bylo prostě hrooooozně těžký a i když sem se při tom určitě hodně naučil a hodně toho šíleného prcka poznal, tak vzhledem k těm mnoha měsícům, které to trvalo, na to vzpomínám jako na naprosté peklo Ale stálo to za to a jiného psa bych už prostě nechtěl.

Však jenom čtení nestačí. Nejlepší je seznámit se s plemenem i v reálu, na nějaké akci toho plemene. A stejně vás to nikdy nepřipraví na vše, co se psem nastane. Protože je pes živý tvor a ne stroj.

6.2.2019 08:17

Verity, žijete v bludu. Já jsem neměla umetenou cestičku ke psu. Dva roky jsem rodiče přesvědčovala, aby mi dovolili psa. Nebyli jsme kynologická rodina, bydleli jsme v bytě. Chodila jsem ven nejprve s NO dědečkova kamaráda, byl stejně starý jako já a v té době už hluchý. Ale to nevadilo, vždycky jsem ho doběhla. A zároveň s NO mého spolužáka, kterému ho koupil děda, ale kluk měl i jiné zájmy a psovi se nevěnoval tak, jak by to pes potřeboval. Tohoto NO jsem už cvičila. Skončilo to v okamžiku, kdy pes poslechl mě a ne kamarádova dědečka. Po skončení osmé třídy a tím i základky, mi rodiče dovolili psa. Ale nechtěli do koupě vrážet peníze, takže jsem si sehnala nalezeného křížence NO přes kamarádku. Do bytu ho naši nechtěli, tak jsem se domluvila s tetou a měla ho v domku u ní asi kilák od našeho bytu. To už jsem byla teoreticky vybavená, tak jak píšu v předchozích příspěvcích.

Uvědomuji si, že jsem leckdy na tazatele tvrdá. Ale pokud člověk neví co vlastně chce, jaké plemeno k jakým účelům, tak je lepší, aby si psa nepořizoval alespoň do doby, než si to ujasní.

6.2.2019 08:22

myslím, že ideální je kombinace přístupů. Plemeno se mi musí líbit povahou i fyzicky. Možná ještě důležitější je to, co následuje, když už je štěně doma. Dneska existuje řada psích školek, která můžou velmi významně při výchově psa pomoct. To co se do psa vloží, během prvního roku života, je vždycky nejdůležitější. Navíc začátečník, který nemá zrovna pro zvíře cit i když mu dobrá vůle třeba nechybí, může zkazit jakéhokoli psa. Jako dítě mě natvrdo pokousal totálně zkažený trpasličí pudl, co si ho vzal od známých strýc, takže teorie o naprosto univerzálním psovi také není 100%.
Pokud nemá zadavatel zkušenosti se psy, měl by si zjistit, nějaký kvalitní cvičák a začít tam docházet už se štěnětem, naučí se, okoukají oba a třeba získá nové přátele, kteří nesedí jen u facebooku.

6.2.2019 08:26
TyVed

XXX.XXX.5.208

Však jenom čtení nestačí. Nejlepší je seznámit se s plemenem i v reálu, na nějaké akci toho plemene. A stejně vás to nikdy nepřipraví na vše, co se psem nastane. Protože je pes živý tvor a ne stroj.

Já musím říct, že nás zachránila chovatelka, která mi věnovala dlouhé hodiny svého času a všechno mi dokola vysvětlovala a vždycky když sem byl na dně mě podržela. A upřímně přiznávám, že kdyby jí nebylo, tak to dost možná dopadlo všelijak. Ale prostě on byl jako štěně naprosto šílený. Prostě napoprvé jsme to vyžrali s plnou parádou. Teď máme nově ještě fenku a ta je, ve srovnání s ním klidné a relativně způsobné zvířátko, jehož pozornost lze odvést od nežádoucího chování, zajímají ho hračky a všechny ty věci, které za běžných okolností fungujou a pomůžou.

6.2.2019 08:30

TyVed napsal(a):
Já musím říct, že nás zachránila chovatelka, která mi věnovala dlouhé hodiny svého času a všechno mi dokola vysvětlovala a vždycky když sem byl na dně mě podržela. A upřímně přiznávám, že kdyby jí nebylo, tak to dost možná dopadlo všelijak. Ale prostě on byl jako štěně naprosto šílený. Prostě napoprvé jsme to vyžrali s plnou parádou. Teď máme nově ještě fenku a ta je, ve srovnání s ním klidné a relativně způsobné zvířátko, jehož pozornost lze odvést od nežádoucího chování, zajímají ho hračky a všechny ty věci, které za běžných okolností fungujou a pomůžou.

Vy máte pastevce?

6.2.2019 08:31
TyVed

XXX.XXX.5.208

Vy máte pastevce?

jo KPP

6.2.2019 08:59

TyVed napsal(a):
jo KPP

Díky za odpověď.

6.2.2019 09:05

Já jako pubertální dítě toho malého knírače strašně moc chtěla, nebylo mi dovoleno. Předtím jsem se starala o NO, na kterého rodiče neměli čas, ale jako 12ti letý dítě bez zkušeností jsem to s ním měla dost těžký. Ovšem vnutit mně tenkrát čivavu nebo jorka, jak tu někdo radí, protože je to pro začátečníka asi dobrá volba? No, nevím, pro mě to ani tenkrát nebyli psi v pravém slova smyslu, nikdy by mě tato plemena nenapadla.

Od začátku se mi líbí velcí psi. A jsem dodnes vděčná rodičům, že jim vlastně taky. Protože kdyby mi řekli - psa ano, ale malého, byla by možná volba pouze malý knírač, protože to je aspoň pes, ale ani ten by mne neuspokojil. Jork, čivava, a další malá plemena nejsou pro mě dostatečným parťákem, nechtěla bych je tehdy ani teď.

6.2.2019 09:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

K tomu výběru plemene bych ještě dodala - pro nás, kteří o tom něco víme, to nebude až tak těžké. My si najdeme informace, případně jsme ochotni zajet se osobně na plemeno podívat na nějakou akci, do chovatelské stanice a tak.

Ale lidi, kteří se v tomto vůbec nepohybují tak uvažují jinak. Nejdřív se jim zalíbí pes třeba v atlasu, nebo v časopisu. Pak se teda podívají na internet, kde se většinou dočtou spíš takové hodně obecné informace. Zrovna u bígla třeba to, že je to ideální rodinný pes. To samé se dočtete třeba u foxteriéra (nedávno jsem ho rozmlouvala kamarádce). A oni ani netuší, že to co tam píšou není tak úplně pravda a že je to trochu jinak. A když už se teda někde třeba dočtou, že se mají jet podívat osobně na psy - tak třeba jedou - do chovatelské stanice, která je nejblíž. A zrovna narazí na stanici takovou, kde chovatelka bude plemeno vychvalovat do nebes. Takže oni odjíždějí naprosto nadšení, že je to ideální pes a že si ho pořídí. A u takových lidí je úspěch, že vůbec jeli do té jedné chovky. Ale ani ve snu by je nenapadlo objíždět klubové akce nebo více chovek. A to jsou ještě ti trochu "zodpovědnější". A pak jsou to lidi (to je ta většina co znám já) co prostě fakt vybírají psy jen podle vzhledu a většinou bez PP. A tam fakt není jak pomoci, to jsou lidi co to nikdy nepochopí.

Já třeba když jsem se byla poprvé podívat u naší chovatelky tak jsme si sedly, popovídaly a ona mi řekla o plemeni všechno, ale hlavně negativa. A tak by to mělo vypadat, že by měl chovatel spíše zdůrazňovat negativa, než psa vychvalovat. Aby si ho pořídil opravdu jen ten, kdo je připravený i na to "špatné".

Ale tohle pořád nesouvisí s tím, jestli se dají plemena rozdělit na vhodná pro začátečníky. Protože každý začátečník je jiný. Někdo to v sobě má, někdo ne. Někdo se to naučí a psa zvládne, někdo nezvládne žádného psa a nikdy.

6.2.2019 09:38
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já už to tu v jiné diskuzi psala ..... dřív byla pro nás meta chodit na cvičák - nic jiného nebylo .... tam bychom s čivavama byli za exoty. Dneska děcka spíš chtějí dělat triky, ale bohužel prezentace je převážně jenom o borderách. Na akcích ZKO vidí děcka cvičit zase převážně středně velká a velká plemena (NO, BOM, BOC, AST). Proto se snažím ukazovat cvičení s malým plemenem jak na kurzech (tam mi pak někteří brečí, že si zbytečně pořídili velké plemeno - že menší by jim úplně stačilo, ale že neměli představu, co lze všechno s ním dělat) nebo cvičím v rámci osvěty v parcích u sídlišť nebo přímo na sídlišti. A děti mi pak chodí ukazovat, co všechno ty své jorkmuty už naučili.

A já jsem takovej nadšenec, že když se ke mně na venčení připojí někdo s malým plemenem a chválí mi mého poslušného čivaváka .... tak mu hned předvedu, co se s tím jeho malým psem dá dělat (když je zvíře alespoň trochu kontaktní). A zadarmo!

6.2.2019 09:56

No jo, ale jde o to, zda prostě pomůže si někde něco přečíst. Třeba když si přečtete, že je potřeba zajistit splnění povelu. Zní to jako brnkačka a máte pocit, že na tom nic není. A pak v reálu vás pes neposlechne a zjistíte, že třeba posadit ho prostě nedokážete, jelikož se vzepře na těch svých sloupech a kouká, proč mu mačkáte zadek, stíhá uhýbat na stranu a ještě se tváří ukřivděně. Na druhou stranu nechcete překročit nějakou rozumnou míru, aby se psisku neublížilo, nebo minimálně z toho štěndo nemělo ten pocit....... y

no vidíš Tyved, a kdybys četl pořádně a literaturu inteligentní, tak mu na zadek ani nesáhneš, bo tlak vyvolá protitlak, ale zamáváš mu před nosem kusem hovězího či čeho dle preferencí, a máš hačí i s úsměvem.....a tomu předchází zjištění, že cvičím se psem připraveným/ochotným a vyžaduji věci přiměřené stupni vycvičenosti....to vše se dočteš

6.2.2019 10:26

No jo, ale jde o to, zda prostě pomůže si někde něco přečíst. Třeba když si přečtete, že je potřeba zajistit splnění povelu. Zní to jako brnkačka a máte pocit, že na tom nic není. A pak v reálu vás pes neposlechne a zjistíte, že třeba posadit ho prostě nedokážete, jelikož se vzepře na těch svých sloupech a kouká, proč mu mačkáte zadek, stíhá uhýbat na stranu a ještě se tváří ukřivděně. Na druhou stranu nechcete překročit nějakou rozumnou míru, aby se psisku neublížilo, nebo minimálně z toho štěndo nemělo ten pocit....... y

no vidíš Tyved, a kdybys četl pořádně a literaturu inteligentní, tak mu na zadek ani nesáhneš, bo tlak vyvolá protitlak, ale zamáváš mu před nosem kusem hovězího či čeho dle preferencí, a máš hačí i s úsměvem.....a tomu předchází zjištění, že cvičím se psem připraveným/ochotným a vyžaduji věci přiměřené stupni vycvičenosti....to vše se dočteš

jenže jak pozná začátečník kvalitní literaturu?

je to prostě přesně tak. spoustu knih píše něco a na youtube je mraky videí a člověk by z toho měl pocit, že je to přece úplně jednoduché

a pak jsou psy, na které prostě tohle vůbec nefunguje a co s tím začátečník udělá? když mu třeba na nejbližším cvičáku poradí pořádnej stahovák

případně máte všechny ty rady o pevné ruce a "to si nesmí dovolit" a to některá plemena prostě snesou lépe než jiná, některá třeba i tak dobře, že dotyčný člověk může mít třeba pátého psa a myslí si, že tak se to dělá dobře a že to funguje vždycky

6.2.2019 10:30
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Knížek, návodů, videí a seminářů o výchově dětí je taky mraky a rozhlédněte se kolem!

6.2.2019 10:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo s tímhle souhlasím, že pro člověka, který se v tomto neorientuje je to prostě těžký. Třeba takové ty úzké brožury o plemenech - z toho se o výchově nedozvíte nic moc. Nejlepší je prostě osobní kontakt s chovateli a majiteli, jenže to ti lidi většinou neví, nebo jim to připadá zbytečné.

6.2.2019 10:36
Terven

XXX.XXX.110.147

On ani ten reál často není ideál. A neznalý člověk to neodhalí a věří. Už jsem slyšela fůru bludů přímo od chovatelů, viděla jsem nesmyslné šílenosti přímo na cvičácích nebo psích akcích. Prostředí výstavy potenciálního zájemce o rodinného mazlíka spíš odradí.
I těch knih je spousta s prominutím úplně blbých.
Nejde říct, že čerpat informace z knížek a z reálu je správně a hledat informace na internetu je špatně.
Je jiná doba...momentálně mám třeba čerstvě a neplánovaně doma morčata, než abych objížděla republiku autem a ptala se chovatelů, raději je oslovím ve skupině na fb. Jsou to stejní lidé, jen si ušetřím ty kilometry.
Pokud bych hledala odpovvědi na svoje specifické dotazy v dostupné literatuře, pravděpodobně bych hledala hodně dlouho a ještě spíš nenašla.
Ono když se člověk v jisté internetové komunitě vyskytuje nějaký čas, udělá si celkem slušnou představu, kdo je kdo a koho se lze zeptat na to či ono. A inteligentní člověk ty rady nejdříve filtruje přes svůj mozek než je použije...a pokud nefiltruje, tak je to blbý, ale takovej člověk to má blbý internet neinternet. Protože on zřejmě nefiltruje ani v reálu, prostě přejímá a nemyslí.
Mně diskuze na ifauně přijde jako dobrej hrubej nástřel- když se člověk nepohybuje ve psím prostředí a není fanda kynologie, o spoustě psích plemen vůbec neví. Předpokládám, že jedině blázen by se sebral a šel by koupit štěně na základě příspěvku v diskuzi (a pokud jo, tak jak už jsem psala, je to blázen a není mu pomoci ani jinak). A pokud v diskuzi dostane tip, možná použije google a vyhledá si o plemeni něco víc včetně stránek chovatelských stanic. A pak možná ty chovatele objede osobně. Opačně by mi to přišlo dost nelogické.

6.2.2019 10:38

No tak zrovna literatura o morčatech, to je katastrofa, to je pravda.

6.2.2019 10:54

Terven, co říká psíčka na nové spolubydlící ? jste to psala v 10.36, touto dobou už by u nás bylo asi po svačině :-)

6.2.2019 10:57
TyVed

XXX.XXX.91.143

Jojo, to všechno sem se dočetl, jen byl problém, že naprostá většina toho co jsem se dočetl byla poněkud mimo naši realitu. Že tlak vyvolá protitlak sem zjistil na první pokus a jelikož sem hlavně chtěl, aby mě ten pes měl rád, tak sem to už nikdy nezkusil. Ale moc rád bych viděl, jak by jste měla hačí s úsměvem s kusem hovězího a toho připraveného a ochotného psa. Mě to vždycky taky přišlo jednoduchý, nikdy sem nebyl žádný velký kynolog, ale i s různě nezvedenými rodinnými psisky, sem měl vždycky super vztah a byl se schopen je po dobrém kontrolovat, i když jejich vlastní pán toho nebyl tak uplně schopen. Konkrétně to hačí na hovězí v začátcích vypadalo z pohledu psa asi takhle: jů maso, hele počkej necpi mi to za hlavu, tam na to nemůžu, hele já ti to vyrvu, otočim se, udělam kotrmelec, jé netrefil sem maso, ale ruku, jé tebe to bolí? No super, tak já tě kousnu ještě, no to je švanda hele necpi mi to maso, ta ruka je mnohem lepší, jů a když tě kousnu pod koleno, tak se uplně ošíváš, no to je super juhů! Hele panička, ta mnohem víc kvičí, když jí kousnu, no jo no teď zase otravuješ s uzlem? Hele necpi mi to, já vim přesně do čeho chci kousat a uzel je nuda ,dej sem ruku, nebo ten hadr co z něj ta ruka kouká, atd.
Hlavně mi prosím nepište, že sem si měl nejdřív unavit, procházka, která by ho unavila se počítá na kilometry, které nemohou být zdravé pro nohy toho štěniska a aktivní hra s hračkou prostě nebyla možná, vypadal stejně jako nácvik sezení na hovězí. A ano, chápu, že to, co sem si měl podle Vás přečíst, většinou funguje, na tu fenku, kterou máme teď, to funguje super a ještě líp, protože se vyblbne hrou s druhým psem. Kdybychom je měli v opačném pořadí, byl bych teď asi stejně šílený jako tehdy, jelikož její výchova by mě ne to žádným způsobem nepřipravila. Prostě někdy to asi člověk musí zažít.

6.2.2019 11:01
Terven

XXX.XXX.110.147

Terven, co říká psíčka na nové spolubydlící ? jste to psala v 10.36, touto dobou už by u nás bylo asi po svačině :-)

Ani se neptejte ... je to úplně jinak než jsem čekala :-)
Čekala jsem neudržitelnej loveckej ámok, bála jsem se, že bude dny i noci trávit na zadních u klece napumpovaná adrenalinem. Bála jsem se, že bude úplně mimo, že bude štěkat...
Místo toho to ze začátku vypadalo jako deprese, přestala i trochu žrát...nakonec je to tak, že se jí vlivem přítomnosti pískajících zvířátek v bytě rozjela příšerná faleška. Po předchozím hárání už jí neměla a po tomto, nebýt morčat, by to taky bylo v pohodě.
Tak teď putuje po bytě s hračkama v tlamě a kvílí.

6.2.2019 11:02

Tyved - to je vtipný pes, nemít tolik chlupů, hned si ho pořídím :-) :-) ještě se dá blbnout s druhým psem a procházkovat také s dalším psem, i učit se dá od druhého psa
můj pes je nejvíc unavený, když jsme celý den ve městě.. nenachodí toho nějak zvlášť moc, ale musí dávat pozor, sledovat mě, strašně pozorně poslouchat a tak

6.2.2019 11:14

Terven napsal(a):
Ani se neptejte ... je to úplně jinak než jsem čekala :-)
Čekala jsem neudržitelnej loveckej ámok, bála jsem se, že bude dny i noci trávit na zadních u klece napumpovaná adrenalinem. Bála jsem se, že bude úplně mimo, že bude štěkat...
Místo toho to ze začátku vypadalo jako deprese, přestala i trochu žrát...nakonec je to tak, že se jí vlivem přítomnosti pískajících zvířátek v bytě rozjela příšerná faleška. Po předchozím hárání už jí neměla a po tomto, nebýt morčat, by to taky bylo v pohodě.
Tak teď putuje po bytě s hračkama v tlamě a kvílí.

Chudák malý :-) Díky za upozornění, tato možnost mě nenapadla. Teď jsem se úplně lekla :-)
Ale musíte jí vysvětlit, že tolik jich stejně neuživí a neuhlídá a přídavky na děti též nic moc.
Tak teď byste jí měla nechat lovit, to by to přebít mohlo :-)

6.2.2019 11:23
Terven

XXX.XXX.110.147

Chudák malý :-) Díky za upozornění, tato možnost mě nenapadla. Teď jsem se úplně lekla :-)
Ale musíte jí vysvětlit, že tolik jich stejně neuživí a neuhlídá a přídavky na děti též nic moc.
Tak teď byste jí měla nechat lovit, to by to přebít mohlo :-)

Lovit asi až po oblevě, v tomhle se dá leda posilovat

6.2.2019 11:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jenom rychlý dotaz: Balu, vy jste měla samojeda, že jo? Lezl do vody, plaval? Teď šla(ještě jde) na Viasatu soutěž , prý aby se poznal vzájemný vztah(propojení) psovoda s jeho psem. Prý odborníci...a jsou tam psi, mimo jiných: několik kříženců labradorů, kříženec bordery, vodící pes a samojedka. Samojedka nedala divokou vodu, stejně jako vodící pes. To je srovnávání jako prase, na tom se jistě ta důvěra pozná Labradoři, kteří lezou do vody i když to po nich nikdo nechce, samojedka, která vodu nesnáší a vodící pes, který pána do nebezpečných situací prostě vést nesmí a nechce. Tak to je i k tomu: zeptejte se odborníků na plemena Moc sem toho neškrábejte, musím se psem, ať to pak zvládnu přečíst

6.2.2019 12:01

Nejlepší je prostě osobní kontakt s chovateli a majiteli
tak přesně toto bych nikdy nedoporučovala, a teď mohu vzpomenout xy chovatelů a majitelů HW, které osobně znám/znala jsem, a pokecat OK, brát rady nee

Ale moc rád bych viděl, jak by jste měla hačí s úsměvem s kusem hovězího a toho připraveného a ochotného psa.
mám, tyved, mám
a u pastevce, který byl coby štěně a mladistvý něco jako piraňa křížená s kulovým bleskem, a který má útok jako první variantu řešení toho, co mu nejde pod nos.....

a unavení není až tak o kilometrech, ale o unavení hlavy, u pastevce třeba procházkou různých prostředí....
a unavený pastevec nebude cvičit, bude spinkat

no přeci tak, že ji napsal šusta, ne.....

ne, samozřejmě to je pravda, ne každý napsaný canc je OK

ale o tom jsem nepsala, ale že v literatuře, a té kvalitní si myslím už je dost, je v podstatě vše, ošahat si to člověk samozřejmě musí praxí

6.2.2019 12:04
marcelaamax

XXX.XXX.135.30

tak přesně toto bych nikdy nedoporučovala, a teď mohu vzpomenout xy chovatelů a majitelů HW, které osobně znám/znala jsem, a pokecat OK, brát rady nee

Ale moc rád bych viděl, jak by jste měla hačí s úsměvem s kusem hovězího a toho připraveného a ochotného psa.
mám, tyved, mám
a u pastevce, který byl coby štěně a mladistvý něco jako piraňa křížená s kulovým bleskem, a který má útok jako první variantu řešení toho, co mu nejde pod nos.....

a unavení není až tak o kilometrech, ale o unavení hlavy, u pastevce třeba procházkou různých prostředí....
a unavený pastevec nebude cvičit, bude spinkat

no přeci tak, že ji napsal šusta, ne.....

ne, samozřejmě to je pravda, ne každý napsaný canc je OK

ale o tom jsem nepsala, ale že v literatuře, a té kvalitní si myslím už je dost, je v podstatě vše, ošahat si to člověk samozřejmě musí praxí

- můžu se zeptat proč? Podle mě je nejlepší pred pořízením jakehokoli plemene kontakt s chovateli a majiteli. Ale ne s jedním, s různými.

6.2.2019 12:14

- můžu se zeptat proč? Podle mě je nejlepší pred pořízením jakehokoli plemene kontakt s chovateli a majiteli. Ale ne s jedním, s různými.

jako samozřejmě ve smyslu se pobavit o jejich psech, o chování, soužití,,,, to samozřejmě ano a s co nejvíce. Ale ne rady s výchovou a výcvikem, protože asi pořád bude převažovat "si nesmí dovolit", "vycukat na stahováku", agresivní pes je dominantní pašák a pod.
A proto preferuji tu literaturu, protože se tam dočteš, že to fakt jde i jinak a je to produktivnější, a pak si to můžeš sama přebrat.....Jako je dobré si uvědomit, že sám fakt , že někdo má psa, z něj nedělá odborníka na cokoliv, to není "činnost odborná", kde je podmínkou nějaké vzdělání, znalosti, dovednosti....platí i pro výcvikáře....

6.2.2019 12:22

jako samozřejmě ve smyslu se pobavit o jejich psech, o chování, soužití,,,, to samozřejmě ano a s co nejvíce. Ale ne rady s výchovou a výcvikem, protože asi pořád bude převažovat "si nesmí dovolit", "vycukat na stahováku", agresivní pes je dominantní pašák a pod.
A proto preferuji tu literaturu, protože se tam dočteš, že to fakt jde i jinak a je to produktivnější, a pak si to můžeš sama přebrat.....Jako je dobré si uvědomit, že sám fakt , že někdo má psa, z něj nedělá odborníka na cokoliv, to není "činnost odborná", kde je podmínkou nějaké vzdělání, znalosti, dovednosti....platí i pro výcvikáře....

Ale oni jsou věci, které si pes nesmí dovolit...

6.2.2019 12:25

lesnížínka napsal(a):
Jenom rychlý dotaz: Balu, vy jste měla samojeda, že jo? Lezl do vody, plaval? Teď šla(ještě jde) na Viasatu soutěž , prý aby se poznal vzájemný vztah(propojení) psovoda s jeho psem. Prý odborníci...a jsou tam psi, mimo jiných: několik kříženců labradorů, kříženec bordery, vodící pes a samojedka. Samojedka nedala divokou vodu, stejně jako vodící pes. To je srovnávání jako prase, na tom se jistě ta důvěra pozná Labradoři, kteří lezou do vody i když to po nich nikdo nechce, samojedka, která vodu nesnáší a vodící pes, který pána do nebezpečných situací prostě vést nesmí a nechce. Tak to je i k tomu: zeptejte se odborníků na plemena Moc sem toho neškrábejte, musím se psem, ať to pak zvládnu přečíst

Takové soutěže nesleduji.
Samojed měl rád vodu, ale vlezl do ní akorát po břicho, dál nechtěl. Jednou, když jsme se koupali v rybníku, jsem ho donesla do hluboké vody, nepanikařil, doplaval ke břehu jako by nic. Miloval cachtání v potůčku, to se byl schopen úplně rozdivočit.

6.2.2019 12:26

Ale oni jsou věci, které si pes nesmí dovolit...

pravidla musí mít každý pes, je rozdíl v tom, jak ta pravidla/chování psa učíš a naučíš

6.2.2019 15:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Takové soutěže nesleduji.
Samojed měl rád vodu, ale vlezl do ní akorát po břicho, dál nechtěl. Jednou, když jsme se koupali v rybníku, jsem ho donesla do hluboké vody, nepanikařil, doplaval ke břehu jako by nic. Miloval cachtání v potůčku, to se byl schopen úplně rozdivočit.

Takové soutěže nesleduji - já normálně taky ne, ale jsem přepínala dokumentární kanály a zrovna tam byl samojed, tak jsem koukala, o co jde. Ano, jeho baví lítat po mělčinách, či potoce, kde je 20cm vody....jak píšete: když je vedro maximálně po břicho a potápí si jen hlavu. Plavat jsem ho zatáhnula jednou, ale když jsem viděla, že z toho nijak nadšený není, prostě ho to nechytlo a sám už nešel, tak už jsem ho nikdy nenutila. Tady chtěli, aby pes s pánem prošel peřejema mezi skálama - něco poplaveš, něco přelezeš, něco přebrodíš...to samojed prostě nepůjde. Možná, že má z vody respekt, protože vletět do vody na Sibiři, se také může rovnat konec. I musheři a i u ostatních saňových plemen ví, že psi dobře ví, kde je pod ledem voda a nikdy tam nejdou. No a v této nablblé soutěži mne nesr... oni odborníci, kteří to hodnotili, jako-že špatný pes, protože pro paničku neudělá cokoliv. Teda tím mne až tak nenas.ali, to přece vím, ale tím, že tvrdili, že jsou to odborníci na psy, nějací výcvikáři a nějaká doktorka nevímčeho, co zkoumala psí chování ..

6.2.2019 16:36

je to prostě přesně tak. spoustu knih píše něco a na youtube je mraky videí a člověk by z toho měl pocit, že je to přece úplně jednoduché

a pak jsou psy, na které prostě tohle vůbec nefunguje a co s tím začátečník udělá? když mu třeba na nejbližším cvičáku poradí pořádnej stahovák

případně máte všechny ty rady o pevné ruce a "to si nesmí dovolit" a to některá plemena prostě snesou lépe než jiná, některá třeba i tak dobře, že dotyčný člověk může mít třeba pátého psa a myslí si, že tak se to dělá dobře a že to funguje vždycky

onehdá jste se ptala, kdo vlastně první napsal ten rozum "zatřepat štěnetem".. tak jsem se to dnes dočetla v knize od pana etologa, zoologa a nositele Nobelovy ceny
já začátečník bych se tou knihou řídila :-)

6.2.2019 16:59

onehdá jste se ptala, kdo vlastně první napsal ten rozum "zatřepat štěnetem".. tak jsem se to dnes dočetla v knize od pana etologa, zoologa a nositele Nobelovy ceny
já začátečník bych se tou knihou řídila :-)

se koukám na data
ono se to poznání i někam posouvá

6.2.2019 17:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Takové soutěže nesleduji - já normálně taky ne, ale jsem přepínala dokumentární kanály a zrovna tam byl samojed, tak jsem koukala, o co jde. Ano, jeho baví lítat po mělčinách, či potoce, kde je 20cm vody....jak píšete: když je vedro maximálně po břicho a potápí si jen hlavu. Plavat jsem ho zatáhnula jednou, ale když jsem viděla, že z toho nijak nadšený není, prostě ho to nechytlo a sám už nešel, tak už jsem ho nikdy nenutila. Tady chtěli, aby pes s pánem prošel peřejema mezi skálama - něco poplaveš, něco přelezeš, něco přebrodíš...to samojed prostě nepůjde. Možná, že má z vody respekt, protože vletět do vody na Sibiři, se také může rovnat konec. I musheři a i u ostatních saňových plemen ví, že psi dobře ví, kde je pod ledem voda a nikdy tam nejdou. No a v této nablblé soutěži mne nesr... oni odborníci, kteří to hodnotili, jako-že špatný pes, protože pro paničku neudělá cokoliv. Teda tím mne až tak nenas.ali, to přece vím, ale tím, že tvrdili, že jsou to odborníci na psy, nějací výcvikáři a nějaká doktorka nevímčeho, co zkoumala psí chování ..

Tak ono je taky otázka, proč je v takové soutěži samojed. Proč se tam s ním majitel přihlásil. Když jak píšete je jasné, že samojed za psovodem přes tyhle "překážky" nepůjde.

I musheři a i u ostatních saňových plemen ví, že psi dobře ví, kde je pod ledem voda a nikdy tam nejdou

a na tohle mám já psa blba. Pro něj je led hrozná zábava, po kalužích skáče jak klokan, hrabe a snaží se prolomit led. To samé by dělal i na rybníce, ale tam ho nepouštím.

6.2.2019 17:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Tak ono je taky otázka, proč je v takové soutěži samojed. Proč se tam s ním majitel přihlásil. Když jak píšete je jasné, že samojed za psovodem přes tyhle "překážky" nepůjde.

I musheři a i u ostatních saňových plemen ví, že psi dobře ví, kde je pod ledem voda a nikdy tam nejdou

a na tohle mám já psa blba. Pro něj je led hrozná zábava, po kalužích skáče jak klokan, hrabe a snaží se prolomit led. To samé by dělal i na rybníce, ale tam ho nepouštím.

Tak kaluž je něco jiného Třeba by šel na rybník, jen kdyby to bylo bezpečné, ani nevíte. Ale jestli má v sobě i něco z labrouše(jako že tak trochu vypadá) tak se nedivte. Chodila s náma na cvičák krásná čokoládová labradorka Helča. Když měla asi rok, tály sněhy v horách, skočila za nějakým dřevem do rozbouřeného potoka, vjela pod splav. Už ji nikdy nenašli Doteď z toho mám černou můru, jak se zvedne voda, mám strašný strach ještě ke všemu po tom, co jsem odtud lovila mamčinu Mandy
Samojedku měla slečna, která asi přemýšlela nevím čím Říkala něco takového, že vždycky chtěla milého hodného psa. Myslím, že o plemeni jako takovém, právě věděla hov..No ale pán bez nohy, s protézou, cca 60letý s vodícím psem...to bylo taky jako mimo. On sám pak už viděl, že ty úkoly jsou pro toho psa na chuja, spíš nechápu, proč ho tam taky vybrali, jen aby to lidem ukázali? Nevím, celé jsem to neviděla.

6.2.2019 17:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Tak kaluž je něco jiného Třeba by šel na rybník, jen kdyby to bylo bezpečné, ani nevíte. Ale jestli má v sobě i něco z labrouše(jako že tak trochu vypadá) tak se nedivte. Chodila s náma na cvičák krásná čokoládová labradorka Helča. Když měla asi rok, tály sněhy v horách, skočila za nějakým dřevem do rozbouřeného potoka, vjela pod splav. Už ji nikdy nenašli Doteď z toho mám černou můru, jak se zvedne voda, mám strašný strach ještě ke všemu po tom, co jsem odtud lovila mamčinu Mandy
Samojedku měla slečna, která asi přemýšlela nevím čím Říkala něco takového, že vždycky chtěla milého hodného psa. Myslím, že o plemeni jako takovém, právě věděla hov..No ale pán bez nohy, s protézou, cca 60letý s vodícím psem...to bylo taky jako mimo. On sám pak už viděl, že ty úkoly jsou pro toho psa na chuja, spíš nechápu, proč ho tam taky vybrali, jen aby to lidem ukázali? Nevím, celé jsem to neviděla.

No na rybník by šel, protože i tam to zkoušel, od té doby ho tam vůbec nepouštím. Nevím, nejsem si jistá, jestli by poznal kdy to je bezpečné spíš ne, on když do něčeho jde tak nějak neřeší nic okolo.

No nevím, labradora v něm tedy nevidím, ani v mámě, ale tak možné je všechno. Jinak vodu rád má, v jakékoli formě - rybníky, skákání, hadice, bazénky, vaničky, fontány různě ve městech a tak

6.2.2019 17:39

Nora teda labrador určitě není. Ale třeba si myslí, že je novofoundlanďák?

6.2.2019 17:47
TyVed

XXX.XXX.5.208

Nora teda labrador určitě není. Ale třeba si myslí, že je novofoundlanďák?

No pro nás je voda ok tak jako po břicho. Když jako štěně viděl starého flata skákat do vody, přebral si to po svém a narval to z metru a půl do potoka na šutry + 30 cm vody. Praštil se, naštval se, napadl potok a uklidnil se až když orval všechny kořeny, co na tom místě rostly do vody. Potok už má zase rád, do vody se ani s flaťákovou asistencí prostě hlouběji neponořuje a já si z děsu o jeho nohy tehdy musel dát studený obklad na čelo.

6.2.2019 17:58

no tak jasný, že nechce, když si ublížil. Nora když poprvý viděla potok, tak nejdřív opatrně šlápla sem, opatrně šlápla tam a když to nekousalo, vtítla do vln jak Mič udělala plavací kolečko směr břeh, vyběhla a zase vlítla do vln a to je prej to ono. Protože už je velká a potok šířkou nevyhovuje, miluje běhání korytem. Nebo řeku. Nebo pod splavem. Když je vody málo, vždy je možné si do ní pro jistotu lehnout.

Peřejema by asi šla, ale svou cestou. Možná už by jí štáb nikdy nenašel.

6.2.2019 18:06

se koukám na data
ono se to poznání i někam posouvá

to jó, ale tak "autorita" :-) zoolog pravil, že vlk vlka trestá chycením za kůži na krku, zvednutím do vzduchu a zatřepáním, že to viděl
a paní, co knihu editovala nebo cosi, uvedla kurzívou "dnes již víme, že stačí zatahat za kůži na krku"

je to věda, ano, přichází se stále na další věci a větší detaily a omyly a tak,
ale pořád jsou dva směry, kudy se vydat - a to ani nemusím umět číst a dělit na negativně pozitivní a negativně negativní a pozitivně negativní

šusta ok, já nevěděla kdo to je, když se mi jedna kniha dostala do rukou, byly tam popsány věci, které znám, ale psány složitěji :-) určitě je to jedna z těch knížek, která začátečníkovi rozhodně neublíží, dost vysvětlí, nenavede ho na kraviny
aj sízr má mně sympatický pohled na psy, i začátečníkům se určitě líbí celá ta jednoduchost a jasnost, a napodobí ho ve většině, ale já ne, protože nejsem u prvního psa a vím, že to nefunguje všechno nafurt

no jenže je to o tom, že čtenář / divák neví
a jsou ty dva směry / chování ke psu a teď který je ten správný :-)

6.2.2019 18:07
GAELLE

XXX.XXX.55.67

náš vořech s náma přeplaval písník tam a zpět. A poprvé vlítnul za petkou do Labe někdy v dubnu když mu bylo asi 8 a to jsme pořádně nevěděli jestli vůbec umí plavat. už jsem se chystala že za ním skočím. Naštěstí pochopil že proti proudu to nedá a připlaval ke břehu. Byl z něj pak skvělý plavec......................

6.2.2019 18:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

no tak jasný, že nechce, když si ublížil. Nora když poprvý viděla potok, tak nejdřív opatrně šlápla sem, opatrně šlápla tam a když to nekousalo, vtítla do vln jak Mič udělala plavací kolečko směr břeh, vyběhla a zase vlítla do vln a to je prej to ono. Protože už je velká a potok šířkou nevyhovuje, miluje běhání korytem. Nebo řeku. Nebo pod splavem. Když je vody málo, vždy je možné si do ní pro jistotu lehnout.

Peřejema by asi šla, ale svou cestou. Možná už by jí štáb nikdy nenašel.

No my jsme měli retrívra, který měl rád vodu - v tom smyslu, že aportoval, v klidu si tam vlezl pomalu a spokojeně si jen tak plaval, ale nějaké skákání se nekonalo. Hadici nesnášel, celkově vodopády nebo proudy vody rád neměl.

A to co máme teď? Ten do vody skáče šipky, potápí se, různé vodopády jsou největší sranda protože tam chytá ten proud, to samé hadice, vaničku mu v létě napouštím několikrát protože tu vodu vycákává ven, a ve městech všude kde vidí vodu tak tam hned musí být

Jééé jsem se nějak rozvášnila už ať je jaro

6.2.2019 18:26
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
No my jsme měli retrívra, který měl rád vodu - v tom smyslu, že aportoval, v klidu si tam vlezl pomalu a spokojeně si jen tak plaval, ale nějaké skákání se nekonalo. Hadici nesnášel, celkově vodopády nebo proudy vody rád neměl.

A to co máme teď? Ten do vody skáče šipky, potápí se, různé vodopády jsou největší sranda protože tam chytá ten proud, to samé hadice, vaničku mu v létě napouštím několikrát protože tu vodu vycákává ven, a ve městech všude kde vidí vodu tak tam hned musí být

krásné fotky. to samé byl náš hafík.................bude mi u jezera chybět

6.2.2019 18:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
krásné fotky. to samé byl náš hafík.................bude mi u jezera chybět

Jo to věřím, já si taky vždycky vzpomenu na Maxe, jak by si tam spokojeně jen tak plaval dokola . A možná jsem blázen, ale kolikrát současným psům i povídám o tom, jak to právě dělal Max, nebo co nedělal a tak .

Až vyberete nového parťáka, tak bude hned veseleji :-)

6.2.2019 18:43
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Jo to věřím, já si taky vždycky vzpomenu na Maxe, jak by si tam spokojeně jen tak plaval dokola . A možná jsem blázen, ale kolikrát současným psům i povídám o tom, jak to právě dělal Max, nebo co nedělal a tak .

pro nás bude (doufám!!!) velký nezvyk že pes nebude na vodítku tahat a nebude útočit na vše co se kde hne. Museli jsme mít oči jak ostříž a všem těmto situacím předcházet. Jinak byl milionový, děti i lidi měl rád - naštěstí.Skoda že to v listopadu nevyšlo, jinak už by byl pejsek s námi...................

6.2.2019 19:14

marcelaamax napsal(a):

Jó, já taky vykládám psům o jejich předchůdcích....ale spíš, když se na ně zlobim, když dělaj nějaký bejkárny, tak vytáhnu.. "teda já vám řeknu..Lumbík byl tak hodnej pes a vy jste takový zlobidla..." ale myslím, že další pes zase bude poslouchat o tom, jak byli dokonalí ti moji současní..........
Vyprávět jim jen tak o předchozím pesovi to nemůžu, protože byŤ je to už devět let, co mi odešel, tak pro něj stále ještě brečim....no i teď se mi zalévají oči slzami...takže pryč od toho, jdu vypustit ty moje psí bestie na zahradu...dám cígo a rozdejchám to

6.2.2019 19:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jó, já taky vykládám psům o jejich předchůdcích....ale spíš, když se na ně zlobim, když dělaj nějaký bejkárny, tak vytáhnu.. "teda já vám řeknu..Lumbík byl tak hodnej pes a vy jste takový zlobidla..." ale myslím, že další pes zase bude poslouchat o tom, jak byli dokonalí ti moji současní..........
Vyprávět jim jen tak o předchozím pesovi to nemůžu, protože byŤ je to už devět let, co mi odešel, tak pro něj stále ještě brečim....no i teď se mi zalévají oči slzami...takže pryč od toho, jdu vypustit ty moje psí bestie na zahradu...dám cígo a rozdejchám to

Jo, taky jdu :-)

6.2.2019 21:19
tapina

XXX.XXX.174.53

marcelaamax napsal(a):

Super fotky, moji psi jsou taky vodomilové. Nicméně Vám musím říct, že v té části lázeňského parku s vodními prvky psi nesmějí (stejně jako se tam nemají brouzdat lidi a stejně tam lezou). Jistěže ten pes tam nemohl nic udělat, nikomu nepřekáží atd., ale tak nějak mi nepřijde vhodné, aby tam pes byl, viz různé konflikty psí-nepsí veřejnost. Jo, jako lidi jsou schopní i v centrální části v sezóně házet psovi aport. Ale tak nějak mě to týrá, stejně jako psi bez koše ve vlaku ;-) zkuste to foto dát na fan page města a lidi Vás tam "zabijou". Jsou to houby lázně, ten park je to jediný, co tam je hezký, ještě možná nádraží.

Jinak, cca 15 minut od tohoto místa je přírodní parčík se slepým ramenem řeky, je tam krásný přístup do vody a jak je jen trochu teplo, dá se tam do vody vlézt i pro člověka, voda je mělká, čistá a vyhřátá. A psi tam můžou na volno. A je tam i dobrá hospoda. (Možná to tam znáte, je to tam i super na fotky, po ránu.)

6.2.2019 21:22
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tapina napsal(a):
Super fotky, moji psi jsou taky vodomilové. Nicméně Vám musím říct, že v té části lázeňského parku s vodními prvky psi nesmějí (stejně jako se tam nemají brouzdat lidi a stejně tam lezou). Jistěže ten pes tam nemohl nic udělat, nikomu nepřekáží atd., ale tak nějak mi nepřijde vhodné, aby tam pes byl, viz různé konflikty psí-nepsí veřejnost. Jo, jako lidi jsou schopní i v centrální části v sezóně házet psovi aport. Ale tak nějak mě to týrá, stejně jako psi bez koše ve vlaku ;-) zkuste to foto dát na fan page města a lidi Vás tam "zabijou". Jsou to houby lázně, ten park je to jediný, co tam je hezký, ještě možná nádraží.

Jinak, cca 15 minut od tohoto místa je přírodní parčík se slepým ramenem řeky, je tam krásný přístup do vody a jak je jen trochu teplo, dá se tam do vody vlézt i pro člověka, voda je mělká, čistá a vyhřátá. A psi tam můžou na volno. A je tam i dobrá hospoda. (Možná to tam znáte, je to tam i super na fotky, po ránu.)

pamatuji na dobu kdy v těch lázních byla KONTUMACE né konzumace psů

6.2.2019 21:23
Terven

XXX.XXX.110.147

tapina napsal(a):

Je mi to povědomé....nejsou to Poděbrady?

6.2.2019 21:23
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):
Je mi to povědomé....nejsou to Poděbrady?

ano jsou

6.2.2019 21:29
tapina

XXX.XXX.174.53

GAELLE napsal(a):
pamatuji na dobu kdy v těch lázních byla KONTUMACE né konzumace psů

Nová doba :-p

6.2.2019 21:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ano jsou to Poděbrady. No upřímně mě nenapadlo, že by tam pes nesměl, i když teď jak si to čtu od vás, tak je to asi logický . Bylo vedro, pes se schladil, napil a šli jsme dál.

A ten přírodní parčík s přístupem do vody - nevím, kde máte přesně na mysli? Nebo jaká hospoda? To se bude hodit

6.2.2019 21:36
TyVed

XXX.XXX.5.208

No já myslím, že ten dopad stopy nezanechal, dokud běhal na volno, tak sice na lepší místa, ale skákal dál. Jen prostě se mu líbí to skákání, ale ta voda tolik ne. Když je plavání součástí překonání vody někde na prochajdě, tak plave normálně, ale nějak si tu mokrotu neužívá. Na zahradě má dvě jezírka, kam by se klidně vešel, ale používá je prostě k pití, no. Zatímco náš stařeček, ten jde domů, rampouchy z něj visí, ale zatrhnout se mu to nedá, je to jeho největší štěstí. Alespoň 3 klacky naházet, každej jinam a on se může zbláznit

6.2.2019 21:38
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Ano jsou to Poděbrady. No upřímně mě nenapadlo, že by tam pes nesměl, i když teď jak si to čtu od vás, tak je to asi logický . Bylo vedro, pes se schladil, napil a šli jsme dál.

A ten přírodní parčík s přístupem do vody - nevím, kde máte přesně na mysli? Nebo jaká hospoda? To se bude hodit

asi měla na mysli Skupici. Jinak hospod je tam více - Střelnice, Marína, hospoda na kempu a hospoda na soutoku s Cidlinou. Akorát ta cyklostezka je na můj vkus příšerně frekventovaná. O víkendu už to vypouštím - hrůza

6.2.2019 21:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
asi měla na mysli Skupici. Jinak hospod je tam více - Střelnice, Marína, hospoda na kempu a hospoda na soutoku s Cidlinou. Akorát ta cyklostezka je na můj vkus příšerně frekventovaná. O víkendu už to vypouštím - hrůza

No my tam jedeme spíš výjimečně, občas na výlet. Na pivu a obědě jsme se tam taky někde stavovali, u řeky, ale nepamatuji si název té hospody. Jediná na kterou si vzpomenu je Bílá růže, tam jsme byli taky .

A za 14 dní, ani ne tam jedeme na výstavu.

6.2.2019 21:45
tapina

XXX.XXX.174.53

marcelaamax napsal(a):

Máte tam cedule, se stafbulíkem teda, ale možná to myslí psy obecně :-) měšťáci to neřeší, lidi to neřeší a pak vynadají někomu, kdo tam bydlí a v životě tam psa nebral :-)

Čábelna je ten park a hospoda je Labská Marína. Na Kempu taky dobrý, záleží teda podle aktuálního personálu. Nebo dál na druhé straně, na přívoze, na té správné straně.

6.2.2019 21:51
tapina

XXX.XXX.174.53

marcelaamax napsal(a):
No my tam jedeme spíš výjimečně, občas na výlet. Na pivu a obědě jsme se tam taky někde stavovali, u řeky, ale nepamatuji si název té hospody. Jediná na kterou si vzpomenu je Bílá růže, tam jsme byli taky .

Gaelle, po druhý straně se dá celkem slušně i se psem, event. i na kole, akorát tam zas jezdí hodně s koňmi - a zpět přes jezera ze zadu, tam se dá taky psa vykoupat.

Bílá růže - a jak Vám tam chutnalo? To je takový dobrý retro.

6.2.2019 21:51
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

jo v Bílé Růži levně a dost dobře vaří. A hlavně je tam skvělá tanková Plzeň. A psa jsme brávali v zimě i dovnitř. Jinak zahrádka taky fajn.

6.2.2019 21:53
tapina

XXX.XXX.174.53

GAELLE napsal(a):

Tak tak :-)

6.2.2019 21:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tapina napsal(a):
Máte tam cedule, se stafbulíkem teda, ale možná to myslí psy obecně :-) měšťáci to neřeší, lidi to neřeší a pak vynadají někomu, kdo tam bydlí a v životě tam psa nebral :-)

Čábelna je ten park a hospoda je Labská Marína. Na Kempu taky dobrý, záleží teda podle aktuálního personálu. Nebo dál na druhé straně, na přívoze, na té správné straně.

Fakt je tam cedule? Tak to jsme asi oba slepí, ale cedule jsme si fakt nevšimli, a to nekecám

6.2.2019 21:56
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tapina napsal(a):
Gaelle, po druhý straně se dá celkem slušně i se psem, event. i na kole, akorát tam zas jezdí hodně s koňmi - a zpět přes jezera ze zadu, tam se dá taky psa vykoupat.

Jo znám to tam docela slušně. Na kole tam někdy jezdívám, nemám to daleko. No Bílá Růže to je taková klasika. Česká kuchyně za přijatelné ceny, ráda mám zahrádku že si vidím na kolo. A hlavně tam mají tankovou Plzeň lepší a levnější než u nás a teď bohužel nemáme už psa ale nový je ve výhledu Koupat se někdy jezdíme na "dvojku" tam zvířata nikdo neřeší. Nebo Kostomlátky a další písníky v okolí.

6.2.2019 21:57
GAELLE

XXX.XXX.55.67

GAELLE napsal(a):
jo v Bílé Růži levně a dost dobře vaří. A hlavně je tam skvělá tanková Plzeň. A psa jsme brávali v zimě i dovnitř. Jinak zahrádka taky fajn.

to je škoda, šla bych se na výstavu podívat ale jedu zrovna pryč

6.2.2019 21:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tapina napsal(a):

Jo chutnalo nám, seděli jsme venku, obsluha byla taky příjemná :-) A teď koukám ta druhá hospoda byla - Restaurace v Pivovaře, tam jsme byli teda jen na pivu.

6.2.2019 22:05
tapina

XXX.XXX.174.53

marcelaamax napsal(a):
Fakt je tam cedule? Tak to jsme asi oba slepí, ale cedule jsme si fakt nevšimli, a to nekecám

Na ceduli je piktogram plus myslím něco ve smyslu zákaz volného pobíhání, ale ve vyhlášce města to je nějak vyjmenovaný, kurňa když někam jedu, tak si to zjistím :-) dělám si legraci, užijte si výstavu, z Golfu to máte na Skupici/Čábelnu taky kousek, kdyby byl potřeba relax. Touto dobou nic moc, ale aspoň nejsou bruslaři a cyklisti...

6.2.2019 22:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tapina napsal(a):
Na ceduli je piktogram plus myslím něco ve smyslu zákaz volného pobíhání, ale ve vyhlášce města to je nějak vyjmenovaný, kurňa když někam jedu, tak si to zjistím :-) dělám si legraci, užijte si výstavu, z Golfu to máte na Skupici/Čábelnu taky kousek, kdyby byl potřeba relax. Touto dobou nic moc, ale aspoň nejsou bruslaři a cyklisti...

Jo určitě se půjdeme v "mezičase" někam projít. Možná se zajdu podívat i na tu ceduli A to psi nesmějí jako komplet do celého parku? Nebo jen tam k té vodě?

6.2.2019 22:26
tapina

XXX.XXX.142.98

marcelaamax napsal(a):
Jo určitě se půjdeme v "mezičase" někam projít. Možná se zajdu podívat i na tu ceduli A to psi nesmějí jako komplet do celého parku? Nebo jen tam k té vodě?

Teď na to koukám... Ve vyhlášce teď aktuálně je zákaz "centrální park (zelené plochy)" takže ta voda možná aktuálně jo, ale zas tam je něco jako zákaz vstupu do vodních prvků? Dříve tam ohledně psů byly uvedeny nějaké průsečíky ulic...Já nevím, já bych psa do lázeňského parku nebrala, max po hlavním chodníku rychle projít, vyhláška nevyhláška, ale jak říkám, lidi tam normálně chodí venčit.

6.2.2019 22:29
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

My ho vodili po kolonádě ale na vodítku. Na trávník ani k vodě jsme tam nechodili. Ale jak to přesně je nevím, já tam nebydlím.

6.2.2019 22:30
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tapina napsal(a):
Teď na to koukám... Ve vyhlášce teď aktuálně je zákaz "centrální park (zelené plochy)" takže ta voda možná aktuálně jo, ale zas tam je něco jako zákaz vstupu do vodních prvků? Dříve tam ohledně psů byly uvedeny nějaké průsečíky ulic...Já nevím, já bych psa do lázeňského parku nebrala, max po hlavním chodníku rychle projít, vyhláška nevyhláška, ale jak říkám, lidi tam normálně chodí venčit.

No my jsme přes ten park jen prošli po cestě, ale psů tam teda bylo dost. Někteří tam aportovali, jiní se venčili. A byli tam i psi navolno.

6.2.2019 22:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
My ho vodili po kolonádě ale na vodítku. Na trávník ani k vodě jsme tam nechodili. Ale jak to přesně je nevím, já tam nebydlím.

Já tam právě taky nebydlím, ale máme to kousek a občas tam třeba na výlet zajedeme. Přes kolonádu jsem šli, se psem na vodítku. A fakt mě nenapadlo ani to s tou vodou, že by tam nesměl. Chodilo tam celkově dost psů.

Edit.: holky asi tady pěkně spamujeme u jiného tématu

6.2.2019 22:40
tapina

XXX.XXX.142.98

marcelaamax napsal(a):
No my jsme přes ten park jen prošli po cestě, ale psů tam teda bylo dost. Někteří tam aportovali, jiní se venčili. A byli tam i psi navolno.

Jo však jo, ve vlaku taky býváme s košem jediní :-)

Jsem asi moc útlocitná, stará, blbá nebo tak něco.

Normálně ale na tom FB města kohosi sprdli, i jen že se fotil se psem u květinových hodin, ohledně psů se to tam hádá každou chvíli. Já zas tam dostala spucung za nalezené zvíře. Ale na ulici vám osobně sám za sebe nikdo nic neřekne, možná tak ve skupince, cestou z hospody, nebo sedě na kole, nebo důchodci z okna. Edit. Nebo volají měšťáky, a ti nic neřeší. Ale člověka ležícího bezvládně na zemi na ulici si nikdo nevšimne a když zvoníte, jestli někdo nemá telefon, moc dobře vědí, že už tam leží 20 minut.

Konec spamování jiných témat. To je život na maloměstě :-)

6.2.2019 22:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tapina napsal(a):
Jo však jo, ve vlaku taky býváme s košem jediní :-)

Jsem asi moc útlocitná, stará, blbá nebo tak něco.

Normálně ale na tom FB města kohosi sprdli, i jen že se fotil se psem u květinových hodin, ohledně psů se to tam hádá každou chvíli. Já zas tam dostala spucung za nalezené zvíře. Ale na ulici vám osobně sám za sebe nikdo nic neřekne, možná tak ve skupince, cestou z hospody, nebo sedě na kole, nebo důchodci z okna. Edit. Nebo volají měšťáky, a ti nic neřeší. Ale člověka ležícího bezvládně na zemi na ulici si nikdo nevšimne a když zvoníte, jestli někdo nemá telefon, moc dobře vědí, že už tam leží 20 minut.

Konec spamování jiných témat. To je život na maloměstě :-)

Jen poslední reakce. Já jsem právě taky jedna z těch, která ve vlaku nesundá psovi košík ani kdyby jí to řekl průvodčí a všichni lidi okolo. Proto mě právě zarazilo, že jsem si nevšimla té cedule a vůbec nevěděla, že se tam se psem nesmí. Kdybych to věděla, tak bych tam nelezla. Protože přesně jako vy - jsem ohleduplná k lidem, kteří psi nemusí, bojí se jich. A hlavně nechci dělat špatnou pověst pejskařům, myslím, že špatná je už dost i tak.

7.2.2019 06:13
tapina

XXX.XXX.142.98

marcelaamax napsal(a):
Jen poslední reakce. Já jsem právě taky jedna z těch, která ve vlaku nesundá psovi košík ani kdyby jí to řekl průvodčí a všichni lidi okolo. Proto mě právě zarazilo, že jsem si nevšimla té cedule a vůbec nevěděla, že se tam se psem nesmí. Kdybych to věděla, tak bych tam nelezla. Protože přesně jako vy - jsem ohleduplná k lidem, kteří psi nemusí, bojí se jich. A hlavně nechci dělat špatnou pověst pejskařům, myslím, že špatná je už dost i tak.

Jste v tom nevinně, na ceduli je něco jiného než ve vyhlášce, a lidí se psy tam chodí mraky.
Prostě by mě to ani nenapadlo, jít do lázeňského parku se psem. (Přestože bych bývala chodila venčit doslova kolem bloku, což by třeba ráno mohlo být super a kolem té půl páté ráno by o tom snad ani nikdo nevěděl.)

No jo no, jeden z důvodů, proč to tu nejsou pořádné lázně, člověk vůbec necítí tu krásu, historii, noblesu a nemá pochyby :-)

Ale když párkrát půjdete kolem 1, 3. ráno, nebo po 6. uvidíte i, kolik práce stojí takový park udržet. A lidi co ještě v 7 chrní doma nadávají, když tam po 8mé náhodou na cestě narazí na malilinko rozpuštěného snížku.

Ono to patří k tématu, začátečník si musí zjistit místní poměry a jestli se mu do toho chce psa přivést. Tady bígly mají, ale asi je na venčení vozí 30km daleko. Ne, nevozí, všichni jsou jak koule a jsou rádi, že oblezou blok. Jen jedna paní má bígly 3 a ranní procházku má 18km a pravidelné úrazy typu vykloubené rameno, zlomený kotník a věčně na krku límec. Ale zas, když to tak vezmete, co ten pes potřebuje speciálního? Smečku a pohyb. Nemusíte být 3x v týdnu na cvičáku, lidi a psy nežere, srst bez speciální úpravy, na stravu a zdraví relativně nenáročný...

7.2.2019 08:44

V Poděbradech jsem byla jen jednou - bez psa. Ale upřímně - nedělalo by mi problém se psem tudy procházet, nepouštěla bych ho na volno, nenechala ho očůrávat a nepouštěla bych ho do fontány, to mám v povědomí, že se to nesmí, ale jinak - proč ne. Park rozlehlý......

7.2.2019 08:51

A když se dostanu z Poděbrad obecně do města :
Ač majitel psa, vadí mi v sídlišti očůránky bezprostředně před domem. Teď, když je tam odhrnutý sníh, je to krásně vidět. Sníh leží už několik dní a kopečky kolem vchodu celé žluté. Přitom 10 m dál lze psa pustit za křoví, kde jeho moč nebude nikoho dráždit.
A jak psala tapina i toto patří k "základnímu vzdělání" nového majitele psa.

7.2.2019 08:56
marcelaamax

XXX.XXX.184.40

V Poděbradech jsem byla jen jednou - bez psa. Ale upřímně - nedělalo by mi problém se psem tudy procházet, nepouštěla bych ho na volno, nenechala ho očůrávat a nepouštěla bych ho do fontány, to mám v povědomí, že se to nesmí, ale jinak - proč ne. Park rozlehlý......

Tak ja ho taky nepoustela na trávu, nenechala ho nic obcurat. Prostě jsme tim parkem prosli, nejak me nenapadlo, ze by to mohlo byt špatně 😁. Jestli znáte nekdo zámek v Chlumci nad Cidlinou - tam je taky u zámku park, psi tam můžou. Chodíme tam, je to tam pěkné a nejsem si jistá, jestli tam psi můžou navolno, ale běžne tam na volno chodí. Majitele po nich uklízí. Ale myslím, ze na volno by tam asi psi byt neměli, jsou tam pávi.

7.2.2019 10:05
Terven

XXX.XXX.110.147

A když se dostanu z Poděbrad obecně do města :
Ač majitel psa, vadí mi v sídlišti očůránky bezprostředně před domem. Teď, když je tam odhrnutý sníh, je to krásně vidět. Sníh leží už několik dní a kopečky kolem vchodu celé žluté. Přitom 10 m dál lze psa pustit za křoví, kde jeho moč nebude nikoho dráždit.
A jak psala tapina i toto patří k "základnímu vzdělání" nového majitele psa.

K tomuhle...taky bydlím ve městě, samozřejmě se snažím se psem být co nejčastěji v přírodě, v lese, na louce, ale některé vycházky prostě musejí být jen po sídlišti, výhradně čůrací.
Já naprosto chápu, proč to psi dělají u vchodů, nejde o vyprázdnění, označkovávají si svůj domov a po nich to přeznačkovávají další, co jdou kolem. Většinu roku sníh není, pak není vidět ani ta žlutá moč. Nejsem si jistá, zda chci fenu nějak zvlášť drilovat, aby to dělala o kus dál. Protože ona značkuje jako pes a vysvětlit jí, že značkovat může jen za křovím, kde její moč nebude dráždit, mi přijde trochu zvláštní.Navíc se křovím na sídlišti snažím vyhýbat, nejsem ráda, když tam šmejdí, povalujou se tam různé hnusy, sem tam potkan a nemám přehled, k čemu tam čuchá. Jako jo, můžu jí popohnat, aby si necvrnkla hned u našeho vchodu, ale tak to udělá o kus dál a bude to u jiného vchodu... je to tady samej vchod :-) Navíc teď, co je maxi sněhová nadílka, nemá moc na výběr, kde to dělat - je tady prosolená cestička na chodníku, té se snažíme vyhýbat, takže běží při kraji, na trávníku to moc nejde, je tam veliká vrstva sněhu, celkem chápu, že se nechce většinu vycházky bořit po břicho. Takže jí zbejvají sněhové valy nahrnuté u vchodů. Samozřejmě se snažím trasu vycházky vybírat, jenomže ona prostě ta žlutá moč na sněhu není hezká nikde, ani u zastávky autobusu, ani u laviček...
Když bylo v neděli čerstvě zapadáno, dokonce čůrala i kadila na chodníku, ač to jindy nedělá. Byla tam odhrnutá cestička radlicí a nikam jinam se nebyla schopná dostat

7.2.2019 10:28
Terven

XXX.XXX.110.147

tapina napsal(a):
Jste v tom nevinně, na ceduli je něco jiného než ve vyhlášce, a lidí se psy tam chodí mraky.
Prostě by mě to ani nenapadlo, jít do lázeňského parku se psem. (Přestože bych bývala chodila venčit doslova kolem bloku, což by třeba ráno mohlo být super a kolem té půl páté ráno by o tom snad ani nikdo nevěděl.)

No jo no, jeden z důvodů, proč to tu nejsou pořádné lázně, člověk vůbec necítí tu krásu, historii, noblesu a nemá pochyby :-)

Ale když párkrát půjdete kolem 1, 3. ráno, nebo po 6. uvidíte i, kolik práce stojí takový park udržet. A lidi co ještě v 7 chrní doma nadávají, když tam po 8mé náhodou na cestě narazí na malilinko rozpuštěného snížku.

Ono to patří k tématu, začátečník si musí zjistit místní poměry a jestli se mu do toho chce psa přivést. Tady bígly mají, ale asi je na venčení vozí 30km daleko. Ne, nevozí, všichni jsou jak koule a jsou rádi, že oblezou blok. Jen jedna paní má bígly 3 a ranní procházku má 18km a pravidelné úrazy typu vykloubené rameno, zlomený kotník a věčně na krku límec. Ale zas, když to tak vezmete, co ten pes potřebuje speciálního? Smečku a pohyb. Nemusíte být 3x v týdnu na cvičáku, lidi a psy nežere, srst bez speciální úpravy, na stravu a zdraví relativně nenáročný...

A ještě jedno OT Poděbrady
Mně se Poděbrady moc líbily, víc než Mariánky. Dokonce bych řekla, že "socialistické" lázeňské budovy, které by mě před nějakou tou desítkou let iritovaly, mají své osobité kouzlo
A řeka je krásná...
Pokud bych lázeňským parkem potřebovala projít se psem, neměla bych s tím problém, venčit bych tam ale nechodila.

7.2.2019 10:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):
A ještě jedno OT Poděbrady
Mně se Poděbrady moc líbily, víc než Mariánky. Dokonce bych řekla, že "socialistické" lázeňské budovy, které by mě před nějakou tou desítkou let iritovaly, mají své osobité kouzlo
A řeka je krásná...
Pokud bych lázeňským parkem potřebovala projít se psem, neměla bych s tím problém, venčit bych tam ale nechodila.

jsou mnohem horší lázně. Třeba Darkov nebo Jáchymov A procházky podél Labe jsou hezké nejen v Poděbradech .....................V parku jsme vodili psa vždy na vodítku a nikdy jsme neměli problém.

7.2.2019 10:39

Terven napsal(a):
K tomuhle...taky bydlím ve městě, samozřejmě se snažím se psem být co nejčastěji v přírodě, v lese, na louce, ale některé vycházky prostě musejí být jen po sídlišti, výhradně čůrací.
Já naprosto chápu, proč to psi dělají u vchodů, nejde o vyprázdnění, označkovávají si svůj domov a po nich to přeznačkovávají další, co jdou kolem. Většinu roku sníh není, pak není vidět ani ta žlutá moč. Nejsem si jistá, zda chci fenu nějak zvlášť drilovat, aby to dělala o kus dál. Protože ona značkuje jako pes a vysvětlit jí, že značkovat může jen za křovím, kde její moč nebude dráždit, mi přijde trochu zvláštní.Navíc se křovím na sídlišti snažím vyhýbat, nejsem ráda, když tam šmejdí, povalujou se tam různé hnusy, sem tam potkan a nemám přehled, k čemu tam čuchá. Jako jo, můžu jí popohnat, aby si necvrnkla hned u našeho vchodu, ale tak to udělá o kus dál a bude to u jiného vchodu... je to tady samej vchod :-) Navíc teď, co je maxi sněhová nadílka, nemá moc na výběr, kde to dělat - je tady prosolená cestička na chodníku, té se snažíme vyhýbat, takže běží při kraji, na trávníku to moc nejde, je tam veliká vrstva sněhu, celkem chápu, že se nechce většinu vycházky bořit po břicho. Takže jí zbejvají sněhové valy nahrnuté u vchodů. Samozřejmě se snažím trasu vycházky vybírat, jenomže ona prostě ta žlutá moč na sněhu není hezká nikde, ani u zastávky autobusu, ani u laviček...
Když bylo v neděli čerstvě zapadáno, dokonce čůrala i kadila na chodníku, ač to jindy nedělá. Byla tam odhrnutá cestička radlicí a nikam jinam se nebyla schopná dostat

Je to úplně jednoduché : Vyjdu s fenou ze vchodu, čuchne k tomu valu - jak vy píšete. Řeknu v klidu ůale fuj, tady ne, přejdeme přes příjezdovou cestu, obejde strom, křoví a tam ať si klidně zvedá nohu - i moje fena značkuje. Prostě první trávník před vchodem je tabu. Je tam i lavička - nevím proč by měli sousedi v létě čuchat psí moč, i když v létě není vidět.
Když jdeme večer naposled a chci se vyhnout soli, jdeme zadním vchodem, rovnou do sněhu a na psí cestičky.

7.2.2019 10:57
Terven

XXX.XXX.110.147

Je to úplně jednoduché : Vyjdu s fenou ze vchodu, čuchne k tomu valu - jak vy píšete. Řeknu v klidu ůale fuj, tady ne, přejdeme přes příjezdovou cestu, obejde strom, křoví a tam ať si klidně zvedá nohu - i moje fena značkuje. Prostě první trávník před vchodem je tabu. Je tam i lavička - nevím proč by měli sousedi v létě čuchat psí moč, i když v létě není vidět.
Když jdeme večer naposled a chci se vyhnout soli, jdeme zadním vchodem, rovnou do sněhu a na psí cestičky.

Ani moje fena to obvykle nedělá u našeho prvního valu. Chvíli běží, ale u nějakého dalšího valu to klidně udělá, stejně tak jako pes, který bydlí jinde, to udělá u toho našeho. Ani nevím, kde jinde by to měli dělat, když na jedné straně je trávník s řadou vchodů (a valů) a na druhé silnice, případně zaparkovaná auta.
Zadním vchodem jdeme k lavičkám, pískovištím...z okolí pískovišť jí vyháním i v zimě, i když jsem asi jediná.
Asi je to o zdravém rozumu, nenechám psa očůrávat něco, kde mám pocit, že by to mohlo vadit, třeba ty lavičky,ale valy mi zrovna nevadí. Notabene, psi je označkovávají právě proto, že jsou vyvýšené, až roztajou, lákat je to nebude, budou to dělat kdekoli na trávníku.

7.2.2019 11:08

Terven napsal(a):
Ani moje fena to obvykle nedělá u našeho prvního valu. Chvíli běží, ale u nějakého dalšího valu to klidně udělá, stejně tak jako pes, který bydlí jinde, to udělá u toho našeho. Ani nevím, kde jinde by to měli dělat, když na jedné straně je trávník s řadou vchodů (a valů) a na druhé silnice, případně zaparkovaná auta.
Zadním vchodem jdeme k lavičkám, pískovištím...z okolí pískovišť jí vyháním i v zimě, i když jsem asi jediná.
Asi je to o zdravém rozumu, nenechám psa očůrávat něco, kde mám pocit, že by to mohlo vadit, třeba ty lavičky,ale valy mi zrovna nevadí. Notabene, psi je označkovávají právě proto, že jsou vyvýšené, až roztajou, lákat je to nebude, budou to dělat kdekoli na trávníku.

Na to lze napsat jediné : Máme sídliště přívětivější ke psům. Fakt je, že je z 60. let a uniklo "zahuštění", takže prostoru je tam dost pro lidi, psy i děti.
Pozn. : O to víc mě štve, když po psech lidi neuklidí ani ten kádinec na cestičce.

(Zadavateli - doufám, že počítáte s tím, že se vám neustále budou sypat ze všech kapes igeliťáky - různé lopatičky jsou na prd - igeliťák vždy a všude - to je řešení :-)) )

7.2.2019 11:55
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Terven napsal(a):

Jenom jestli ty ochcané hromádky sněhu jsou jen psí Několikrát jsem viděla u nás na sídlišti, jak někdo na někoho čeká před vchodem a chčije tam kousek vedle Dámy to nebývají, spíš trochu alkoholem posilnění pánové

7.2.2019 12:21
tapina

XXX.XXX.142.98

Moje fena taky značkuje, no vždycky jsem jí lifrovala na zelený pás mezi parkovištěm a silnici, nebo prostě někde, kde to nevadí a pak šup šup do přírody.

Psa teda tvrdě nenechávám na nic jiného než na stromy, trávu, je v tom lepší než fena, onehdá přemýšlel, že by možná stála za to jakási cedule, koukl na mě, říkám, ani omylem, on teda ok a cupity dupity fena se tam málem vyvrátila, že tam prostě by od nás ta značka fakt být měla.

Ale tak je jasný, že jsou relativně velcí, od nich by ta škoda byla větší.

Parkem taky klidně projdu, ale po hlavní, nevím, proč bych měla prolízat park jako takový, zbytečně se tam zdržovat, je tady mraky jiných míst, kam jít se psem. I u těch Mariánek, i u Varů, všude, kdekoli, najde se spousta míst, kam jít, navíc teď s chytrými telefony a mapami je to úplně špičkové. U toho Jáchymova pár let zpět udělali z bývalé želenice pěknou zpevněnou stezku, je to tam hned lepší, ale i tak se tam dalo, jen to člověk musel prozkoumat.

Nejkrásnější lázně v čr jsou podle mě Karlova Studánka, na léto i na zimu.

A Darkov, díky za tip, tam jsem ještě nebyla.

7.2.2019 12:30

teda že přeruším směr diskuze, ale OT jsem......

"aj sízr má mně sympatický pohled na psy, i začátečníkům se určitě líbí celá ta jednoduchost a jasnost, a napodobí ho ve většině, ale já ne, protože nejsem u prvního psa a vím, že to nefunguje všechno nafurt "

ak tomu selektování,informací....

sleduji CM zachraňuje, jde na nějakém tom nationale programu, a co se týká kupy věcí (teda alespoň český překlad), tak to musí člověk odkývat, opravdu tam je moc moc užitečného....ne vše, to ne

a jak je tam hezky vidět, jak ti "dominantní agresoři" jsou jeden vedle druhého jenom psi nejistí....a jak jsou lidi blbí a sobečtí

7.2.2019 12:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tapina napsal(a):
Moje fena taky značkuje, no vždycky jsem jí lifrovala na zelený pás mezi parkovištěm a silnici, nebo prostě někde, kde to nevadí a pak šup šup do přírody.

Psa teda tvrdě nenechávám na nic jiného než na stromy, trávu, je v tom lepší než fena, onehdá přemýšlel, že by možná stála za to jakási cedule, koukl na mě, říkám, ani omylem, on teda ok a cupity dupity fena se tam málem vyvrátila, že tam prostě by od nás ta značka fakt být měla.

Ale tak je jasný, že jsou relativně velcí, od nich by ta škoda byla větší.

Parkem taky klidně projdu, ale po hlavní, nevím, proč bych měla prolízat park jako takový, zbytečně se tam zdržovat, je tady mraky jiných míst, kam jít se psem. I u těch Mariánek, i u Varů, všude, kdekoli, najde se spousta míst, kam jít, navíc teď s chytrými telefony a mapami je to úplně špičkové. U toho Jáchymova pár let zpět udělali z bývalé želenice pěknou zpevněnou stezku, je to tam hned lepší, ale i tak se tam dalo, jen to člověk musel prozkoumat.

Nejkrásnější lázně v čr jsou podle mě Karlova Studánka, na léto i na zimu.

A Darkov, díky za tip, tam jsem ještě nebyla.

Parkem taky klidně projdu, ale po hlavní, nevím, proč bych měla prolízat park jako takový, zbytečně se tam zdržovat, je tady mraky jiných míst, kam jít se psem.

Já zas nevidím důvod, proč bych ten park nemohla projít celý, když tam není zákaz psů . Když už jsme tam na výletě, tak proč to neprojít? Psa jsem měla na vodítku s košem u nohy, koš jsem sundala jen na napití. Nikde nic neznačkoval, nevenčil se.

Když jsme byli v létě na dovolené tak jsme taky byli se psem všude, kde mohl. Byli jsme s ním v Ležákách, na Veselém kopci, ve westernovém městečku v Šiklově mlýně, v Pekle Čertovina, v pohádkové vesničce. Pokud je na vodítku, chová se slušně a nikoho neobtěžuje, tak nevidím důvod, proč ne, pokud tam pes může. Jo ještě jsme s ním byli v jakémsi "muzeu" nebo spíš nějaké centrum, nevím jak se to přesně jmenovalo. Byl to takový velký areál, chodilo se venku a něco bylo i vevnitř. Tam jsme teda mysleli, že psi nesmí, ale pán u poklady říkal, že tam psi můžou a běžně chodí, ať normálně jdeme. Stejně tak jsme byli třeba na Karlštějně a dalších hradech a zámcích - kam psi smějí, venku.

Jako normálně bych venčit do takových parků nechodila, jsem z vesnice a chodíme do přírody. Ale když je to v rámci výletu nebo dovolené, tak za mě je to v pohodě.

7.2.2019 13:42

Terven napsal(a):

..no k tomu občůrávání vchodů, z toho já mám vzteky mžitky před očima...absolutně nevidím důvod, proč by měl pes občůrávat vchod domu anebo zeď baráku, jako se tomu děje u našeho domu a v našem širokém okolí......psů i fen jsem měla několik, nyní opět psa, všichni to zkusili jednou - vyjma fen - začmuchali, začali zvedat nohu a na rázný povel toho nechali a už to nezkoušeli, pokud jdeme okolo baráku a občas chuť pes má, stačí dát psa k noze.......čert mně může vzít když jde majitel se psem pěkně okolo baráku a pes si trasu, tedy barák a vchody do něj pěkně značkuje anebo vykonává potřebu, i když je kousek od baráku zelený pruh trávníku - o nesebraných exkrementech snad ani nemluvím.......je to jen o tom, co majitel nechá svého psa dělat a co ne a čůrat nebo značkovat barák je fakt hnu.s a neúcta jak k majetku, tak k ostatním spolubydlícím, ono když se oteplí a než najdete klíče a odemknete - to je opravdu zápach kolikrát k zalknutí.....

7.2.2019 14:05
Terven

XXX.XXX.110.147

..no k tomu občůrávání vchodů, z toho já mám vzteky mžitky před očima...absolutně nevidím důvod, proč by měl pes občůrávat vchod domu anebo zeď baráku, jako se tomu děje u našeho domu a v našem širokém okolí......psů i fen jsem měla několik, nyní opět psa, všichni to zkusili jednou - vyjma fen - začmuchali, začali zvedat nohu a na rázný povel toho nechali a už to nezkoušeli, pokud jdeme okolo baráku a občas chuť pes má, stačí dát psa k noze.......čert mně může vzít když jde majitel se psem pěkně okolo baráku a pes si trasu, tedy barák a vchody do něj pěkně značkuje anebo vykonává potřebu, i když je kousek od baráku zelený pruh trávníku - o nesebraných exkrementech snad ani nemluvím.......je to jen o tom, co majitel nechá svého psa dělat a co ne a čůrat nebo značkovat barák je fakt hnu.s a neúcta jak k majetku, tak k ostatním spolubydlícím, ono když se oteplí a než najdete klíče a odemknete - to je opravdu zápach kolikrát k zalknutí.....

Tak ale z vašeho příspěvku mám dojem, že si úplně nerozumíme v tom, čemu kdo říká občůrávání vchodů
Samozřejmě, že mi fena neobčůrává barák, to by ani nezvládla, neobčůrává ani prostor kolem zvonků, schránek, bezbariérovej nájezd...
Ale sotva vyjdeme z vykachlíčkovaného prostoru vchodu, je tam chodník, roh trávníku ...a momentálně ten val. To je místo, o kterém píšu já.

7.2.2019 14:28

....."je tam chodník, roh trávníku ...a momentálně ten val. To je místo, o kterém píšu já"......
A to je přesně to místo, které je pro mou fenu tabu, je to stále ještě vlastně pod okny a kdybych bydlela v přízemí, taky bych byla ráda, kdyby ti psi ještě těch 10,20 m popošli.
( Ale třeba máte vykachlíkovanou cestu delší)

7.2.2019 16:22
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tak náš pes ač vořech bez výchovy a výcviku si na konání potřeby vždy zalezl prdelí do roští nebo ke stromu. Na chodníku ani u baráku nikdy neudělal nic. Vozili jsme ho všude a chodili s ním všude kde nebyl zákaz, v restauraci se vždy předem zeptali zda můžem s pejskem. Když ho pak viděli vždy se ptali když toto je pejsek co je podle nás pes Nikdy jsme neměli s ním žádný problém, byl hodný. Akorát venku nesměl potkat jiné psy a feny, to jsme už znali a byli připraveni ho zadržet v útoku. Ven nikdy nechodil tak se asi psů bál (my ho zdědili 9letého).

7.2.2019 16:41

GAELLE napsal(a):
tak náš pes ač vořech bez výchovy a výcviku si na konání potřeby vždy zalezl prdelí do roští nebo ke stromu. Na chodníku ani u baráku nikdy neudělal nic. Vozili jsme ho všude a chodili s ním všude kde nebyl zákaz, v restauraci se vždy předem zeptali zda můžem s pejskem. Když ho pak viděli vždy se ptali když toto je pejsek co je podle nás pes Nikdy jsme neměli s ním žádný problém, byl hodný. Akorát venku nesměl potkat jiné psy a feny, to jsme už znali a byli připraveni ho zadržet v útoku. Ven nikdy nechodil tak se asi psů bál (my ho zdědili 9letého).

...ježiš, teď s tou prdelí ve křoví"...
manžel mojí sestřenice měl kdysi afgánskýho chrta.....bydleli kousek od Letný, takže chodili venčit tam...pes přesně jako ten váš nacouval prdelí do křoví...přeci nebude konat potřebu tak, aby to každý viděl, jenže jednoho dne se stalo, že jak do křoví nacouval, tak napružil větev, exkrement se mu podořilo posadit právě na onu zmiňovanou větvičku a jak odcházel, tak mu to ta větev připlácla na pozadí, na ty dlouhý chlupy a bohužel to nebyl úplně tvrdej bobek.......no cesta domů samozřejmě ulicemi, kde bylo hafec lidí........a jak můj příbuzný říká, za normální situace je příjemný, že váš pes někoho zaujme natolik, že se za ním otočí, ale za téhle situace nic moc...lidi míjeli aristokrata, který se opravdu nese a lidi přehlíží jak žitnej lán a když se za nim otočili tak viděli hovno....ale doslova

7.2.2019 16:44
GAELLE

XXX.XXX.55.67

manžel mojí sestřenice měl kdysi afgánskýho chrta.....bydleli kousek od Letný, takže chodili venčit tam...pes přesně jako ten váš nacouval prdelí do křoví...přeci nebude konat potřebu tak, aby to každý viděl, jenže jednoho dne se stalo, že jak do křoví nacouval, tak napružil větev, exkrement se mu podořilo posadit právě na onu zmiňovanou větvičku a jak odcházel, tak mu to ta větev připlácla na pozadí, na ty dlouhý chlupy a bohužel to nebyl úplně tvrdej bobek.......no cesta domů samozřejmě ulicemi, kde bylo hafec lidí........a jak můj příbuzný říká, za normální situace je příjemný, že váš pes někoho zaujme natolik, že se za ním otočí, ale za téhle situace nic moc...lidi míjeli aristokrata, který se opravdu nese a lidi přehlíží jak žitnej lán a když se za nim otočili tak viděli hovno....ale doslova

:D :D tak teď jsem se teda od srdce zasmála :D A náš měl ještě specialitu - nikdy nic nezahrabával. A když jsem šla v lese při procházce já tak si stoupl za mne a přihlížel zda to dělám dobře

7.2.2019 17:01

GAELLE napsal(a):
:D :D tak teď jsem se teda od srdce zasmála :D A náš měl ještě specialitu - nikdy nic nezahrabával. A když jsem šla v lese při procházce já tak si stoupl za mne a přihlížel zda to dělám dobře

7.2.2019 17:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):

Joo tak tohle dělá náš pes taky - zacouvat do co nějvětšího roští nebo to hodit na nějaký malý keřík . Ale na zahradě se naštěstí naučil chodit na hnůj

7.2.2019 17:25
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

7.2.2019 17:40

Terven napsal(a):
Tak ale z vašeho příspěvku mám dojem, že si úplně nerozumíme v tom, čemu kdo říká občůrávání vchodů
Samozřejmě, že mi fena neobčůrává barák, to by ani nezvládla, neobčůrává ani prostor kolem zvonků, schránek, bezbariérovej nájezd...
Ale sotva vyjdeme z vykachlíčkovaného prostoru vchodu, je tam chodník, roh trávníku ...a momentálně ten val. To je místo, o kterém píšu já.

..no asi ne....

7.2.2019 17:44

GAELLE napsal(a):

..no náš motýl koná velkou potřebu tak, že přijde ke stromu, hodí zadek do výšky a bobek nalepí na kmen stromu..........pokud je to mazlavější, je opravdu radost to z toho stromu dostávat.........kamarádka byla na mrtvici když ho kdysi venčila a on ten bobek umístil do kalichu tulipánu.........

7.2.2019 17:48
Terven

XXX.XXX.110.147

....."je tam chodník, roh trávníku ...a momentálně ten val. To je místo, o kterém píšu já"......
A to je přesně to místo, které je pro mou fenu tabu, je to stále ještě vlastně pod okny a kdybych bydlela v přízemí, taky bych byla ráda, kdyby ti psi ještě těch 10,20 m popošli.
( Ale třeba máte vykachlíkovanou cestu delší)

Val je cca 4 metry od vchodu, pod okny rozhodně ne...a 10,20 metrů popojít není kam. Val plynule pokračuje po obou stranách chodníku. Leda by ho malej pes přešplhal a zapadl na trávník do hlubokýho sněhu
A taky se mi nelíbí, že sníh je na sídlišti všude žlutej, na druhou stranu to chápu, protože nevím, kde jinde by to psi měli dělat.

7.2.2019 17:49
GAELLE

XXX.XXX.55.67

..no náš motýl koná velkou potřebu tak, že přijde ke stromu, hodí zadek do výšky a bobek nalepí na kmen stromu..........pokud je to mazlavější, je opravdu radost to z toho stromu dostávat.........kamarádka byla na mrtvici když ho kdysi venčila a on ten bobek umístil do kalichu tulipánu.........

ti psi mají fakt schopnost nás vždy rozesmát a to mi teď moc chybí

7.2.2019 18:02

GAELLE napsal(a):
ti psi mají fakt schopnost nás vždy rozesmát a to mi teď moc chybí

..no já se také smála jako blázen, když mi to popisovala jak to z toho tulipánu dloubala......určitě už se brzy zase zasmějete s vlastním pejskem.....

7.2.2019 18:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

..no já se také smála jako blázen, když mi to popisovala jak to z toho tulipánu dloubala......určitě už se brzy zase zasmějete s vlastním pejskem.....

já bych z tulipánu nedloubala a ze stromu asi taky ne. Měli jsme kliku že náš pes byl velmi čistotný a většinou na velkou se vypravil až v přírodě tak jsme ve městě téměř neuklízeli. A ano taky doufám že se brzy nějaký vhodný pes pro nás objeví. V dubnu jedem na klubovou výstavu tak třeba nás zaujme jiný chovatel než ten první kterého jsme oslovili. A nebo se najde nějaký hafík v útulku

7.2.2019 20:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Worick stejně. Kadí s prdelí ve křoví a nebo se narve do drátěného plotu či stromu tak, že až zadní nohy nemá na zemi. Pak kadí tím způsobem, že mu to pomalu sjíždí po zadku a když to není úplně tvrdé, taky jde s kouskem přilepeného bobku, co se mu panička snaží alespoň něčím sundat - teďka sněhem, nebo větvičkou. Na bílém chlupatém zadku, je to fakt super Málo kdy je to operace s kladným výsledkem

7.2.2019 20:28
Terven

XXX.XXX.110.147

lesnížínka napsal(a):
Worick stejně. Kadí s prdelí ve křoví a nebo se narve do drátěného plotu či stromu tak, že až zadní nohy nemá na zemi. Pak kadí tím způsobem, že mu to pomalu sjíždí po zadku a když to není úplně tvrdé, taky jde s kouskem přilepeného bobku, co se mu panička snaží alespoň něčím sundat - teďka sněhem, nebo větvičkou. Na bílém chlupatém zadku, je to fakt super Málo kdy je to operace s kladným výsledkem

Teda, jak to čtu...a koneckonců někdy i vidím venku naživo...jak já jsem šťastná za naše tuhý barfový bobky, který můžu klidně -když nemám pytlík- vzít do javorovýho listu nebo papírovýho kapesníku, nebo do nich šťouchnu klacíkem a ony odletí a když si na to nedejbože omylem šáhnu, nezůstane mi na prstu ani stopa

7.2.2019 21:23

GAELLE napsal(a):
já bych z tulipánu nedloubala a ze stromu asi taky ne. Měli jsme kliku že náš pes byl velmi čistotný a většinou na velkou se vypravil až v přírodě tak jsme ve městě téměř neuklízeli. A ano taky doufám že se brzy nějaký vhodný pes pro nás objeví. V dubnu jedem na klubovou výstavu tak třeba nás zaujme jiný chovatel než ten první kterého jsme oslovili. A nebo se najde nějaký hafík v útulku

... i k zadavateli... A tuhle pohadku znate?
https://www.csfd.cz/film/195299-psi-poslani/prehled/
Letos pokracovani https://www.csfd.cz/film/624748-psi-poslani-2/komentare/

Nejak se zacit musi + pes si "Pana" ve vhodny cas najde, pokud "Pan" hleda....

7.2.2019 21:24

Nora má takový z těch granulí s hnusnou agresivní reklamou, takže jen barfem to nebude.

Ale je to fajn, když člověk může sebrat bobek do posmrkanýho kapesníku, co vyhrabal z kapsy, nebo ho nenápadně šťouchnout botou do křoví

7.2.2019 21:30

GAELLE napsal(a):

..tak ať Vám to co nejdříve vyjde........

7.2.2019 21:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

..tak ať Vám to co nejdříve vyjde........

děkuji moc...................

7.2.2019 21:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já se tedy přiznám, že bobky nesbírám - u nás na vesnici. Jenže to je vždycky v přírodě, ve křoví, u stromu v trávě. Pokud se mi u štěněte stane, že to hodí na cestě nebo pěšince, tak to odhodím, odkopnu nebo odšťourám z cesty. Ale kdybych to sebrala, tak bych si to musela nést celou cestu s sebou . A přijde mi to i takové nelogické, abych to takhle v přírodě sbírala do sáčku a házela do popelnice.

Jinak když se to stane ve vesnici třeba na trávníku před nějakým barákem tak to seberu a pokud jsou zrovna venku popelnice tak to do nějaké hodím. Když ne, tak to tam nechám v pytlíku a cestou zpátky vezmu vyhodit domů. Ale to se mi stalo asi jen dvakrát. Když je to v keři tak to nesbírám. Nemáme ve vesnici jediný koš.

Když jedeme do města tak většinou už s vyvenčenými psy, ale když už se stane, tak tam to samozřejmě sbírám.

7.2.2019 21:48

GAELLE napsal(a):
děkuji moc...................

..koukněte útulek Trója k výdeji 9 měsíční moc hezký voříšek střední, střapatý černý s trochou bílé pod ev. číslem 97/2019......

7.2.2019 21:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

..koukněte útulek Trója k výdeji 9 měsíční moc hezký voříšek střední, střapatý černý s trochou bílé pod ev. číslem 97/2019......

Řekla bych, že bude pro GAELLE malý

7.2.2019 22:01
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

jo malý je a taky bych u takových psů měla trochu obavy že se pak přihlásí původní páníček a přece jen na stará kolena si asi pořídíme poprvé štěňátko. A s PP jsme psa taky nikdy neměli. Tak uvidíme na té klubové akci "fousáčů" ALE VELKÉ DÍKY VÁM VŠEM

7.2.2019 22:03
GAELLE

XXX.XXX.55.67

nějak se nám debata o bíglovi pro začátečníka zvrhla. i když ..........my budem vlastně taky takoví začátečníci. Co měli vždy jen staré nalezené odložené psy určené k likvidaci...............

7.2.2019 22:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
jo malý je a taky bych u takových psů měla trochu obavy že se pak přihlásí původní páníček a přece jen na stará kolena si asi pořídíme poprvé štěňátko. A s PP jsme psa taky nikdy neměli. Tak uvidíme na té klubové akci "fousáčů" ALE VELKÉ DÍKY VÁM VŠEM

Já našla tyhle dva, ta celočerná je teda fena. Ten první je i trochu podobný tomu vašemu ne? Ale jestli chcete štěňátko, tak chápu :-)

https://www.sbazar.cz/Home4Pets/detail/22391238-tony-evcislo-1371-knirac-x-krizenec-pes

https://www.sbazar.cz/Home4Pets/detail/40602737-sofie-knirac-velky-x-krizenec-fena-5-let

7.2.2019 22:11

lesnížínka napsal(a):

No zmiňovaný afhan byl zlatý nebo pískovy takze to videt taky bylo
To ja u sveho mela vetsi stesti na barvu....černá s pálením, muj do hnusu hazel ouska ,a tím padem jsme to meli rozmazly přes celý dlouhy ucho, pres celej dlouhej krk az nekam pres rameno ne tlapu,,,,,tolik kapesnicků fakt nenosim, ono kdyz ho člověk šikovně vedl, tak si toho možná ani nikdo kolemjdoucí nevšiml, ale urcite to citil, protože v tu chvili jsme odopovidali jedné televizni reklamě "smradoch, smraďoch smrdi až za roh až vadnou kytky........no prostě aristpkrat a pan pes každým coulem.
Jinak holky fakty super diskuze...o hovně a to doslova

7.2.2019 22:17
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Já našla tyhle dva, ta celočerná je teda fena. Ten první je i trochu podobný tomu vašemu ne? Ale jestli chcete štěňátko, tak chápu :-)

https://www.sbazar.cz/Home4Pets/detail/22391238-tony-evcislo-1371-knirac-x-krizenec-pes

https://www.sbazar.cz/Home4Pets/detail/40602737-sofie-knirac-velky-x-krizenec-fena-5-let

ta fenka je pěkná, ten druhý mi přijde taky malý.Možná bude lepší když se nový pes tomu starému vizuelně podobat nebude. O to víc bych pak třeba byla zklamaná že se chová jinak a to bude každý pes. On to člověk musí vidět naživo, zvlášť ty křížence v útulcích. To se podle fotky vybrat nedá. A mezi mnou a psem musí proběhnout nějaká "chemie" jinak je to o ničem. Nechcem psa za každou cenu a jakéhokoliv............v Lysé jsme byli několikrát ale nic nás neoslovilo. Teda přítele oslovil obří béžový nějaký středoasiat tak to jsem zamítla asi to bude ten bouvik. škoda že to nevyšlo už v tom listopadu. Ale zas v létě bude teplo a bude to pro štěňátko lepší.A Marcelo díky moc. Psů v útulcích je bohužel hafo a všechny zachránit nemůžem. Tak tam aspoň vozíme granule té značky s agresivní reklamou

7.2.2019 22:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
ta fenka je pěkná, ten druhý mi přijde taky malý.Možná bude lepší když se nový pes tomu starému vizuelně podobat nebude. O to víc bych pak třeba byla zklamaná že se chová jinak a to bude každý pes. On to člověk musí vidět naživo, zvlášť ty křížence v útulcích. To se podle fotky vybrat nedá. A mezi mnou a psem musí proběhnout nějaká "chemie" jinak je to o ničem. Nechcem psa za každou cenu a jakéhokoliv............v Lysé jsme byli několikrát ale nic nás neoslovilo. Teda přítele oslovil obří béžový nějaký středoasiat tak to jsem zamítla asi to bude ten bouvik. škoda že to nevyšlo už v tom listopadu. Ale zas v létě bude teplo a bude to pro štěňátko lepší.A Marcelo díky moc. Psů v útulcích je bohužel hafo a všechny zachránit nemůžem. Tak tam aspoň vozíme granule té značky s agresivní reklamou

Jo vůbec není za co, držím palce ať to v létě vyjde :-)

A k tomu útulku - tam jdete s tím, že hledáte pejska a chcete se mrknout a nechají vás psy prohlédnout? Protože my jsme byli venčit třeba v Hradci Králové a tam to probíhá tak, že poprvé vás zaregistrují, dostanete venčitelskou kartu a přivedou vám jednoho psa, kterého oni vyberou. O to nejde, je jedno kterého vyvětráme. Ale když jsem se vrátili, tak jsme se ptali, jestli je možné si prohlédnout i ostatní psy a bylo nám řečeno, že ne, že to lze jen při dni otevřených dveří. Ale tak asi kdyby jsme přišli rovnou s tím, že máme zájem o psa, tak to třeba půjde.

7.2.2019 22:24

...uplne chapu. Kdyz uz clovek nejde cilene po rase, ale spis po povaze a netrva na steneni = zaleze do utulku. A tam je jeste jako past tahle zvrhla moznost, ze se do 2–4 mesicu prihlasi "majitel".

Taky preji stesti.
Ale nakonec - kazdy ma preci takoveho psa, jakeho si zaslouzi :)

7.2.2019 22:26

marcelaamax napsal(a):

..to mně tak napadlo jen nakouknout na stránky........

7.2.2019 22:29
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

A k tomu útulku - tam jdete s tím, že hledáte pejska a chcete se mrknout a nechají vás psy prohlédnout? Protože my jsme byli venčit třeba v Hradci Králové a tam to probíhá tak, že poprvé vás zaregistrují, dostanete venčitelskou kartu a přivedou vám jednoho psa, kterého oni vyberou. O to nejde, je jedno kterého vyvětráme. Ale když jsem se vrátili, tak jsme se ptali, jestli je možné si prohlédnout i ostatní psy a bylo nám řečeno, že ne, že to lze jen při dni otevřených dveří. Ale tak asi kdyby jsme přišli rovnou s tím, že máme zájem o psa, tak to třeba půjde.

No tak my tam právě jezdili i s naším psem, vždy na vánoce, velikonoce, narozeniny jeho a tak různě. Vždy jsme vezli pytel granulí a pamlsky. Nechali nás tam normálně chodit mezi kotci, psy jsem hladila, dávala jim piškotky. Nikdy jsme žádného nevenčili, protože jsme měli našeho psa v autě a ten tam samozřejmě řval a řval. No a po jeho smrti jsme tam odvezli hračky, pelíšky, ručníky, zbylé granule atd. To jsem u každého kotce bulela. Na vánoce jsem nenašla odvahu to jsme tam granule poslali dpd. Jak to chodí když se pes vybírá nevím, myslím, že kdybychom se pro nějakého rozhodli asi bychom ho hned odvezli. Nevím kolik se platí. Ale najdete to na netu, já je mám i na fb tak novou nabídku psů vždy vidím. Zkuste tam zavolat, nevím jak to máte daleko.

7.2.2019 22:31

marcelaamax napsal(a):

Nechapu, proc Vas nenechali juknout i na jine psy. Asi nejaky spesl rezim :(
Nektere utulky jsou epizoda sama o sobe... Ale to je asi vsem znamo.

7.2.2019 22:36
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Přijde mi to taky divné že je nenechali na psy podívat. Copak se dá pes vybrat podle fotky???? A mně kdyby vybrali na venčení čivavu tak bych asi nadšením zrovna neskákala když mám slabost pro velké psy.

7.2.2019 22:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ptám se jen pro info, zatím tam nepojedeme. V tom HK jsme právě byli se synovcem a on chtěl vidět ty další pejsky. Měli jsme nějaké pamlsky - myslel, že jim je třeba bude moct dát, ale tak to bych pochopila, že třeba ne. Ale že se nemůžete podívat odůvodňovali tím, že by se všechny psi rozštěkali a rozbláznili a že kdyby se tam chtěl takhle podívat každý, tak to mají takto nonstop. Takže radši psy nechávají v klidu. Nevím jak to chodí v jiných útulcích, ale zas je to celkem i logické, že by se tam lidi chodili koukat jak by chtěli a psi z toho třeba byli nervní. Ale na druhou stranu nikdy nevíte, komu by se naživo třeba pes zalíbil tak, že by si ho odvezl.

Jinak známá takhle jela do útulku s tím, že se chce podívat a vzít si psa. V útulku ji ukázali jen fotky a ať si vybere z fotky. Což teda já bych si nevybrala...

7.2.2019 22:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
Přijde mi to taky divné že je nenechali na psy podívat. Copak se dá pes vybrat podle fotky???? A mně kdyby vybrali na venčení čivavu tak bych asi nadšením zrovna neskákala když mám slabost pro velké psy.

No upřímně jsem ještě předtím koukala na stránky a bylo tam zrovna dost bull kříženců, tak jsem myslela, že bych si řekla o jednoho z nich. Ale nešlo to. Měli jsme s sebou teda dítě, tak třeba vybírali podle toho, nevím. Dostali jsme staršího středního křížence, byl hodný, vůbec netahal a takový vděčný. Byli jsme rádi, že se mohl projít.

Copak se dá pes vybrat podle fotky? Ale my jsme tam právě nešli vybírat psa, my jsme se chtěli jen podívat, tak možná proto.

7.2.2019 22:45

Ja trebas "podle fotek" a popisu hledala v utulcich jak prvniho, tak druheho "utulkoveho" psa. A realita byla vzdy tak moc vzdalena te internetove verzi, ze bych o tom mohla kreslit vtipy...

7.2.2019 22:47
GAELLE

XXX.XXX.55.67

No trochu logiku to uznávám má, že by tam lidi chodili jen na čumendu a žádného si neodvezli a že by štěkali. V té Lysé pravda taky štěkali ale ty ženské s tím neměly problém. Asi proto že jsme dovezli ty granule dokonce si nás chtěli fotit což jsme odmítli. Ale psi jsme si obešli v klidu všechny co tam byli, pomazlila jsem je, každý dostal pamlsky. měli tam uklizeno, měli vodu, hračky, bylo to vše OK v tomto směru. Psi v rámci možností byli v dobré formě.

7.2.2019 23:00

Logiku to sice ma, ale...
Lidi vetsinou nechodi "na cumendu" do neceho tak depresivniho jako je utulek jen tak z pleziru.
Psi kteri jsou na cizi zvykli za pletivem kotce, se budou preci chovat k moznym osvojitelum lepe, pokud jim clvek za pletivem prijde jako normalni vec. Tim spis, pokud ho takovy "cizi" clovek bezne i venci.
Ti co maji fakt problem, muzou byt zavreni v sekci, kam cumilove nesmi....

Uklizeno, voda, jidlo, klid... Ma byt samozrejmost.

7.2.2019 23:01
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ja trebas "podle fotek" a popisu hledala v utulcich jak prvniho, tak druheho "utulkoveho" psa. A realita byla vzdy tak moc vzdalena te internetove verzi, ze bych o tom mohla kreslit vtipy...

a jak to nakonec dopadlo? Našla jste nového parťáka podle vašich představ?

7.2.2019 23:06

Jak jsem psala. Pes si Pana najde :)
Pes z utulku hruzy. Vubec jsem ho nechtela, ale nechat jsem ho tam proste nemohla (...chemie jak jste psala...).
Fenecka na "objednavku". Tak dlouho jsme hledali, az jsme ji nasli. Jen dodam, ze diky ifaune....
Zazrak.

7.2.2019 23:13
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Jak jsem psala. Pes si Pana najde :)
Pes z utulku hruzy. Vubec jsem ho nechtela, ale nechat jsem ho tam proste nemohla (...chemie jak jste psala...).
Fenecka na "objednavku". Tak dlouho jsme hledali, az jsme ji nasli. Jen dodam, ze diky ifaune....
Zazrak.

tak super

7.2.2019 23:19

Moc drzim pesti, at si Vas taky najde ten, co si ho zaslouzite :)
A je zas doma o radost vic.

7.2.2019 23:22
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Moc drzim pesti, at si Vas taky najde ten, co si ho zaslouzite :)
A je zas doma o radost vic.

moc děkuji, musí to vyjít. Netlačím na pilu

7.2.2019 23:25

... a po cem presne vlastne Vase duse touzi?
"Plemeno" jsem nechytla.

7.2.2019 23:42
GAELLE

XXX.XXX.55.67

... a po cem presne vlastne Vase duse touzi?
"Plemeno" jsem nechytla.

buď to bude zas nějaký větší kříženec - ten původní byl NO a vlkodav. Nebo černý NO nebo flanderský bouvier. A je dost možné že klidně něco úplně jiného co nás osloví a jak říkáte - najde si nás jako si nás našli ti dva předchozí. Ty jsme také nehledali ani neplatili

8.2.2019 00:15

Jen jestli na Vas neceka tenhle...
https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=48944 (toulave tlapky nechme bokem...)

Ale jinak bych Vam prala super rozumne a uvedomele strapate stene, o tom zadna :)

8.2.2019 00:22
GAELLE

XXX.XXX.55.67

https://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?objid=48944 (toulave tlapky nechme bokem...)

Ale jinak bych Vam prala super rozumne a uvedomele strapate stene, o tom zadna :)

jsou krásní ale jeho povahu bych možná nezvládla.................

8.2.2019 00:38

...taky, kdo by to dle toho popisu od monitoru dal?

Hodila jsem to sem jen k zamysleni.

No ...a trebas to diky tomu uvidi nekdo, komu pes sedne :)

8.2.2019 07:52

No to je teda dáreček! Takového psa si vezme snad jen masochista.

8.2.2019 13:19
TyVed

XXX.XXX.41.218

No to je teda dáreček! Takového psa si vezme snad jen masochista.

No jo, ale ten pes za to přece nemůže. K tomu kousnutí mohl mít dobrý důvod, kdo ví jak se k němu kdo choval a jakým násilím se ho snažil donutit poslouchat a pod. Jen holt potřebuje někoho, kdo nebude mít nároky, bude mu chtít pomoct a třeba si s ním dokáže vybudovat vztah a nakonec si ty zbylé roky užijou.

8.2.2019 13:53

TyVed napsal(a):
No jo, ale ten pes za to přece nemůže. K tomu kousnutí mohl mít dobrý důvod, kdo ví jak se k němu kdo choval a jakým násilím se ho snažil donutit poslouchat a pod. Jen holt potřebuje někoho, kdo nebude mít nároky, bude mu chtít pomoct a třeba si s ním dokáže vybudovat vztah a nakonec si ty zbylé roky užijou.

Vím, že za to pes nemůže. Třeba si ho někdo vezme. Pro mne má ten pes moc negativ v jednom.
Ne všichni psi jsou umístitelní, udatelní, do běžného života...

8.2.2019 14:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Vím, že za to pes nemůže. Třeba si ho někdo vezme. Pro mne má ten pes moc negativ v jednom.
Ne všichni psi jsou umístitelní, udatelní, do běžného života...

souhlasím. Vzhledově se mi toto plemeno líbí ale nepořídila bych si ani štěně natož dospělého jedince s kdoví jakými předchozími negativními zkušenostmi. Stačil mi náš vořech který se už neodnačil tahat na vodítku, startovat po všech psech a fenách a i když jsme byli ve střehu 2x se stalo že škrábl člověka který vzal svého malého psa do náruče. ač ranka 2x 1 mm stálo nás to skoro 30 tis

10.2.2019 17:48

GAELLE napsal(a):
buď to bude zas nějaký větší kříženec - ten původní byl NO a vlkodav. Nebo černý NO nebo flanderský bouvier. A je dost možné že klidně něco úplně jiného co nás osloví a jak říkáte - najde si nás jako si nás našli ti dva předchozí. Ty jsme také nehledali ani neplatili

Hele :-)

https://www.sbazar.cz/D.Mil/detail/56331667-vlkodav-krizenec

10.2.2019 17:52
GAELLE

XXX.XXX.55.67

to na vlkodava moc nevypadá. Navíc do Brna od nás daleko, přítel v nemocnici a já jedu též na 3 týdny mimo

10.2.2019 17:53
GAELLE

XXX.XXX.55.67

ale díky :)

10.2.2019 18:01

Sakra, proc tomu nestastnikovi neudelaj aspon par peknej fotek, aby mel aspon sanci?
Lepsi maj i utulkaci.
Je takovej problem - kdyz uz se ho chci zbavit - vzit ho nekam ven, usadit na peknym (nebo aspon ne uplne nechutnym) miste a vyfotit?
Nechapu.
Majitele na prd od zacatku do konce :(

10.2.2019 18:09
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Sakra, proc tomu nestastnikovi neudelaj aspon par peknej fotek, aby mel aspon sanci?
Lepsi maj i utulkaci.
Je takovej problem - kdyz uz se ho chci zbavit - vzit ho nekam ven, usadit na peknym (nebo aspon ne uplne nechutnym) miste a vyfotit?
Nechapu.
Majitele na prd od zacatku do konce :(

ano přesně tak, vůbec tam není představa jak je velký. Podle fotek nežije v dobrém prostředí. A myslím že to snad ani vlkodav není přijde mi malý. Je to fakt škoda.

10.2.2019 18:11

GAELLE napsal(a):
to na vlkodava moc nevypadá. Navíc do Brna od nás daleko, přítel v nemocnici a já jedu též na 3 týdny mimo

Jasně, já si jenom vzpomněla na tuhle diskuzi, jak jsem ten inzerát viděla :-)

10.2.2019 18:50
saola

XXX.XXX.229.6

GAELLE napsal(a):
souhlasím. Vzhledově se mi toto plemeno líbí ale nepořídila bych si ani štěně natož dospělého jedince s kdoví jakými předchozími negativními zkušenostmi. Stačil mi náš vořech který se už neodnačil tahat na vodítku, startovat po všech psech a fenách a i když jsme byli ve střehu 2x se stalo že škrábl člověka který vzal svého malého psa do náruče. ač ranka 2x 1 mm stálo nás to skoro 30 tis

Počkejte, počkejte, jestli tomu dobře rozumím, toho psa jste měli zhruba čtyři roky, že?
Nenaučil se chodit na vodítku, nepřestal startovat na ostatní psy a feny a obecně vás vůbec nerespektoval?

No, než si pořídíte další zvíře, chtělo by to získat nějaké zkušenosti, alespoň teoretické. Navíc, to, co píšete, není známkou typické vlkodavčí povahy, ale charakteristika nesocializovaného a naprosto nevychovaného psa v kombinaci s nezkušenými majiteli. Takže když budete chtít a něco pro to uděláte, vlkodava si klidně v budoucnu pořiďte, když jste jimi tak okouzlena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík