Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2019 19:09

https://www.sbazar.cz/Home4Pets/detail/61034872-vivien-krizenec-10-kg-kastrovana-fena-1-rok

Ovšem tahle fenka je nepřekonatelná !!! ( Nemyslím pro GALLE, ale obecně ) (Jen bych je nakopala za tu kastraci - 1 rok - je mladá)

10.2.2019 19:17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
https://www.sbazar.cz/Home4Pets/detail/61034872-vivien-krizenec-10-kg-kastrovana-fena-1-rok

Ovšem tahle fenka je nepřekonatelná !!! ( Nemyslím pro GALLE, ale obecně ) (Jen bych je nakopala za tu kastraci - 1 rok - je mladá)

No tak ta je úžasná....takový ušiska

10.2.2019 19:58

saola napsal(a):
Počkejte, počkejte, jestli tomu dobře rozumím, toho psa jste měli zhruba čtyři roky, že?
Nenaučil se chodit na vodítku, nepřestal startovat na ostatní psy a feny a obecně vás vůbec nerespektoval?

No, než si pořídíte další zvíře, chtělo by to získat nějaké zkušenosti, alespoň teoretické. Navíc, to, co píšete, není známkou typické vlkodavčí povahy, ale charakteristika nesocializovaného a naprosto nevychovaného psa v kombinaci s nezkušenými majiteli. Takže když budete chtít a něco pro to uděláte, vlkodava si klidně v budoucnu pořiďte, když jste jimi tak okouzlena.

Na vlas stejne problemy jsme meli/mame s nasim vorechem. Pes vi co je chodit u nohy. Vi co je nevsimat si psa...
A presto na voditku taha. Psu si vsima.

Takze...

Pred vice jak rokem jsem psala Scyle - prijed. Scyla zmizela, ale mame tu novou tvar "Saolu".
Ted to pisu Vam. Prijedte k nam a zkuste psa naucit netahat na voditku a nestartovat na psy. Rada za to zaplatim.

Pes uz je starsi - cca 9 let. Takze zadna velke challange....

10.2.2019 20:23
GAELLE

XXX.XXX.55.67

saola napsal(a):
Počkejte, počkejte, jestli tomu dobře rozumím, toho psa jste měli zhruba čtyři roky, že?
Nenaučil se chodit na vodítku, nepřestal startovat na ostatní psy a feny a obecně vás vůbec nerespektoval?

No, než si pořídíte další zvíře, chtělo by to získat nějaké zkušenosti, alespoň teoretické. Navíc, to, co píšete, není známkou typické vlkodavčí povahy, ale charakteristika nesocializovaného a naprosto nevychovaného psa v kombinaci s nezkušenými majiteli. Takže když budete chtít a něco pro to uděláte, vlkodava si klidně v budoucnu pořiďte, když jste jimi tak okouzlena.

ano psa jsme zdědili když mu bylo 9. Předtím ho měli starý lidi, nechodil vůbec ven. Dědek ho pustil před vrata jen na potřebu a když nepřišel tak ho zbil. Na vodítku chodil ale tahal.Přítele víc, mne méně. Já ho navíc z vodítka ve městě nepouštěla vůbec, měla jsem strach aby mu neruplo v hlavě a něco ho nepřejelo. Po psech se vrhal, nepomáhalo nic, spíše jen štěkal ani vlastně nevím zda chtěl útočit nebo se bál. Ty úrazy vznikly ještě když byl u těch lidí, vyběhl z vrat a ihned zaútočil. Narodil se v útulku a socializovaný nebyl vůbec. Přesto nikdy nic nezničil, neroztrhal, brali jsme ho do auta, na dovolené, tam byl v pohodě. U vody si hrál, aportoval, plaval, byl hodný, děti ho kmily piškotama, to bylo vše v pořádku. Koupila jsem mu kšíry, na těch kupodivu netahal. A myslím, že když budeme mít psa od štěňátka bude to s tou výukou jiné. Přechozí byl ovčák a s ním žádný problém nebyl, akorát bál se vlaku protože ho z něj nejspíš někdo vyhodil. Jak byste to útočení řešila vy? My si zvykli, sledovali jsme pozorně a když se blížilo střetnutí se psem, vzala jsem psa za obojek, dala si ho mezi nohy a držela. Pes prošel a šli jsme my. A nebylo to pokaždé, jen když se mu dotyčný pes asi nelíbil..................a nebyl to vlkodav ale jen kříženec, tělo ovčák na nízkých nohách a vlkodaví hlava.

10.2.2019 20:42
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Na vlas stejne problemy jsme meli/mame s nasim vorechem. Pes vi co je chodit u nohy. Vi co je nevsimat si psa...
A presto na voditku taha. Psu si vsima.

Takze...

Pred vice jak rokem jsem psala Scyle - prijed. Scyla zmizela, ale mame tu novou tvar "Saolu".
Ted to pisu Vam. Prijedte k nam a zkuste psa naucit netahat na voditku a nestartovat na psy. Rada za to zaplatim.

Pes uz je starsi - cca 9 let. Takze zadna velke challange....

též by mne to zajímalo. Bohužel na našem psovi už mi to Saola nepředvede. Tak možná poradí vám?

10.2.2019 20:44

...."a nebyl to vlkodav ale jen kříženec, tělo ovčák na nízkých nohách a vlkodaví hlava"....
Já jsem měla dojem, že znáte jeho rodiče a že víte bezpečně, že tam ten vlkodav je.
Jestli soudíte jen podle hlavy, tak ta může být klidně po knírači.

10.2.2019 20:49
GAELLE

XXX.XXX.55.67

...."a nebyl to vlkodav ale jen kříženec, tělo ovčák na nízkých nohách a vlkodaví hlava"....
Já jsem měla dojem, že znáte jeho rodiče a že víte bezpečně, že tam ten vlkodav je.
Jestli soudíte jen podle hlavy, tak ta může být klidně po knírači.

no i to je možné. V útulku jsme dodatečně pátrali, tolik štěňat se tam zas snad nerodí ale nikdo nevěděl. Tuhle jsem někde našla reklamu že jsou schopni udělat i u vořecha genetický test tak bych ho pro srandu nechat udělala, ale už nemáme materiál.

10.2.2019 20:54

Jinak můžu přidat historku ze včerejška : Přijely jsme s psicí včera ráno za rozednění do města. Všude klid, najednou kus před námi osoba se psem, říkám "koukej, třeba to bude kámoš", volání - Uvažte si toho psa, on je na psy neurvalý. "Já mám fenu" - To nevadí, je neurvalý i na feny. Pes ležel na zemi a mydlil ocasem do země, zjevně jsme se mu líbily, jenže osoba ho z lonže, kterou omotávala kolem stromu, nemohla pustit.
- Běžte pryč, běžte jinam. To už byl pes naštvaný, stejně jsem k němu nemínila jít, jen bychom potřebovaly projít okolo. Tak jsme tedy šly jinam. Psice byla docela zklamaná.

10.2.2019 20:59

GAELLE napsal(a):
no i to je možné. V útulku jsme dodatečně pátrali, tolik štěňat se tam zas snad nerodí ale nikdo nevěděl. Tuhle jsem někde našla reklamu že jsou schopni udělat i u vořecha genetický test tak bych ho pro srandu nechat udělala, ale už nemáme materiál.

On ten knírač bude i pravděpodobnější. Před pár lety to bylo "VIP" plemeno ( však Ďůla byla i na Hradě :-)) ). Zatímco potulných vlkodavů bylo spíš poskrovnu (vlastně i těch nepotulných ).

10.2.2019 21:02
GAELLE

XXX.XXX.55.67

On ten knírač bude i pravděpodobnější. Před pár lety to bylo "VIP" plemeno ( však Ďůla byla i na Hradě :-)) ). Zatímco potulných vlkodavů bylo spíš poskrovnu (vlastně i těch nepotulných ).

no právě vlkodavů zaběhlých moc opravdu není. Je možné že v něm byl knírač ale nejvíc asi převažoval ten ovčák, tak to zapsal i veterinář do pasu

10.2.2019 21:05
GAELLE

XXX.XXX.55.67

na té poslední fotce zarostlý v zimě. Tak můžete tipovat

10.2.2019 21:11

GAELLE napsal(a):
na té poslední fotce zarostlý v zimě. Tak můžete tipovat

Tak to je ( podle mě ) knírač "jak vyšitej". Víc ne ten ovčák. Však vám píšu, zapomeňte na bouviera, kupte velkého kňoura :-))

10.2.2019 21:12
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak to je ( podle mě ) knírač "jak vyšitej". Víc ne ten ovčák. Však vám píšu, zapomeňte na bouviera, kupte velkého kňoura :-))

Tak to zírám, neboť ten vet co vystavoval pas má sám knírače velkého pepř a sůl !!!!

10.2.2019 21:17

GAELLE napsal(a):
Tak to zírám, neboť ten vet co vystavoval pas má sám knírače velkého pepř a sůl !!!!

Tak on ho viděl na živo, já jen fotku.

10.2.2019 21:22
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak on ho viděl na živo, já jen fotku.

já nevím. Barvy byly klasický ovčák, tedy až na tu hlavu, tu měl šedivou jako vlkodav i ten tvar čumáku neodpovídá moc kníračovi. Tělo bylo delší než má ovčák a nohy naopak nižší. Ještě nevím co bude zač nový pes, možná zas vořech, možný černý ovčák s PP, možná bouvier, možná i ten knírač. Třeba si nás zas nějaký najde sám

10.2.2019 21:39
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Asi ne pro začátečníky, ale ...
https://www.facebook.com/groups/392113414189648/

10.2.2019 21:48
GAELLE

XXX.XXX.55.67

rapotacka11 napsal(a):
Asi ne pro začátečníky, ale ...

děkuji, mrknu se. Ale raděj bychom asi štěňátko které si vychováme od mala podle nás. Jak jsem psala, některé věci prostě odnaučit nešly. Jen ty bitvy ze začátku když jsme chtěli nakapat do uší, nebo jen namazat packy - hned chtěl kousat. Nebyl zvyklý na žádný dotyk. O veterináři ani nemluvě. Trvalo to velmi dlouho než si na nás zvykl a zjistil že se mu nic zlého nestane. Byl opravdu předtím hodně bit a naštěstí na lidi nezanevřel. Těžko říct jaké měl neblahé zkušenosti s těmi psy že je tak nesnášel. To jsme se nedozvěděli a už nedozvíme.

10.2.2019 22:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jak tak koukám, kolika psů s PP, se už lidi zbavují, tak se mi ježí chlupy

11.2.2019 01:22

lesnížínka napsal(a):
Jak tak koukám, kolika psů s PP, se už lidi zbavují, tak se mi ježí chlupy

A není to tak dávno, co jsem si říkala, že když dá někdo za psa 20 tisíc, že se ho jen tak nezbaví...

11.2.2019 06:41

A není to tak dávno, co jsem si říkala, že když dá někdo za psa 20 tisíc, že se ho jen tak nezbaví...

20 000,-- dneska nejsou žádné peníze ( já se nepočítám ).
Nechápu, proč musí lidi hromadit psy. Takovou různorodou smečku. Na co dalšího psa pořizovali ( holandský ovčák ). Aspoň u něj E.Š. poctivě a dlouze popisuje problém.
(Je už to hodně let, kdy jsme se ujali mladého am. kokra s PP, vyhozeného z auta. Tenkrát určitě drahý pes.)

11.2.2019 07:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Taky jsem projížděla ty inzeráty(vzdáleným příbuzným umřel boxer) a koukala jsem: máme tři psy, jednoho musíme dát pryč...apod. Máme dva psy, toho starého dědka musíme dát pryč, s mladým být nemůže (a co tak dát pryč mladého?!) Kopala bych to do pr.ele jednoho vedle druhého. Samozřejmě jiný případ jsou zemřelí najitelé, nebo těžká nemoc(pokud je to ovšem pravda) To se ani nedá číst. Člověk je léta na sr.čky, že mu umřel pes a tady...

11.2.2019 07:32

Držení psa dřív byl problém, uživit většího psa na mase.....Tahat maso z jatek, přemýšlet, kdy to dát vařit.....Dnes v granulovém světě je to tak jednoduché.
A lidi nemají odpovědnost ani k dětem, natož ke psům.....Musí všechno mít a peníze ( bohužel ) nehrají roli. Ono at Češi brečí, jak brečí - v podstatě tu žijeme v ráji, dostatku až přebytku......Těch, co žijí skutečně v bídě je pár. A na tom, jak žijí lidi v nevázaných nezodpovědných zábavách, je to vidět nejlíp.
Ale to už jsem hodně mimo - pardón.

11.2.2019 07:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Držení psa dřív byl problém, uživit většího psa na mase.....Tahat maso z jatek, přemýšlet, kdy to dát vařit.....Dnes v granulovém světě je to tak jednoduché.
A lidi nemají odpovědnost ani k dětem, natož ke psům.....Musí všechno mít a peníze ( bohužel ) nehrají roli. Ono at Češi brečí, jak brečí - v podstatě tu žijeme v ráji, dostatku až přebytku......Těch, co žijí skutečně v bídě je pár. A na tom, jak žijí lidi v nevázaných nezodpovědných zábavách, je to vidět nejlíp.
Ale to už jsem hodně mimo - pardón.

Jo, máte naprostou pravdu

11.2.2019 11:20
saola

XXX.XXX.229.6

Pro Victoria a Gaelle:
Tvrdíte, že jste nedokázaly naučit spolehlivě chodit psa na vodítku bez tahání, protože to dle vás u staršího psa prostě nejde. To není samozřejmě pravda. Ptám se tedy a jistě budou vaše odpovědi přínosem i pro další diskutující:

Jak jste chůzi na vodítku bez tahání učily?
Kam jste se obrátily o pomoc, když to vámi vybraným způsobem nešlo?
Co vám bylo porazeno ve vašem okolí z pohledu výcviku či výchovy psa někým zkušenějším (event. cvičák, knihy, net)?
Jaké možné další postupy jste vyzkoušely?

Děkuji za korektní odpovědi.

11.2.2019 11:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

mně ani tak nejde o chůzi na vodítku jako o vyjíždění po ostatních psech. A útoky se oba odehrály tak že pes vyběhl ze vrat, rozhlédl se, uviděl paní s jrt, ta si ho vzala do náruče a on po něm skočil, paní škrábl do stehna. Rána byla 1x2 mm paní nejdřív říkala jak dobrý, nic se neděje, přítel s ní šel do nemocnice, se psem se šlo na veterinu atd. vše v pořádku. Druhý den se asi poradili s právníkem, začli vyhrožovat žalobami a nakonec přítel zaplatil, ačkoliv já jsem ho přesvědčovala ať to nedělá. Jak píši mne pes poslouchal a na kšírech tahat přestal. A jinak nám poradili stahovák a se psem trhat - tak to jsem opravdu nepraktikovala. On by se raděj uškrtil než by polevil v tahu. Takže já jsem zvolila jeho rychlejší tempo a bylo :) Zastavit se, nejít, otočit se opačným směrem a další rady z netu byly nanic. On prostě po 9 letech uviděl svět a svobodu a chtěl si to užít. Trochu jsem ho chápala protože byl opravdu předtím velmi bit a to surově třeba francouz.holí jen proto že nepřiběhl okamžitě po zavolání k vratům ze své 3 metrové 5 minutové procházky. Jen stál a koukal ačkoliv mohl chlapa pokousat. To vím z vyprávění jinak bych zasáhla. Předchozí pes nám na vodítku chodil normálně, zase se ukrutně bál vlaku a to i jen když ho slyšel jet, že by do něj nastoupil tak to ani náhodou.

11.2.2019 11:34
GAELLE

XXX.XXX.55.67

A jinak škoda že jsem na i faunu a tyto diskuse narazila pozdě, věřím že někdo jako vy nebo někdo z ostatních zkušených psovodů by nám dokázal poradit. Jo taky nás posílali k Desenskému ať tam psa necháme. Já psa nechtěla "zlomit" násilím. Toho zažil ve svém krátkém životě až moc.

11.2.2019 13:41
saola

XXX.XXX.229.6

Díky, Gaelle, za odpověď.
Pokud se pes bojí vlaků, chce to prostě chodit často na nádraží a jezdit vlakem.
Že pes vyběhne ze vrat, to se prostě stane, ale nedokážu si představit, že pokud by bleskurychle natvrdo zaútočil na psa v náruči náhodné kolemjdoucí, byla by z toho jen ranka 1x2 mm na stehně ženy od jeho drápu. To, že se paní i její přítel zachovali později jak píp, je smutné, no.
Stahovák byla dobrá rada, ale nerozumím, z čeho jste vydedukovala, že se na něm pes má škrtit. To je samozřejmě špatný výklad. Pokud vám nějaký kynolog doporučil stahovák, měl vám také podrobně vysvětlit, jak se používá, což se tedy asi nestalo, ale přijde mi to divné, no....vy jste se na to nezeptala?
Stahováků, tedy obojků, které se přes průvlečné očko stahují při tahu kolem krku psa, existuje mnoho druhů, jak plochých (látkových, kožených, popruhových), tak kovových (řetízkových jednořadých, dvou- i třířadých). Pro nácvik chůze na vodítku je vhodný úplně obyčejný jednořadý řetízkový stahovák. Musí mít určitou vůli, aby se dal psovi přetáhnout bez pro něj velkého nepohodlí přes hlavu a uši na krk, ale nesmí být příliš volný, aby při sklonění hlavy samovolně přes uši zase padal. Prostě tak akorát. Klíčové ale je, jak se ke stahováku připíná vodítko - nikdy ne při běžném vodění k tomu provlečenému delšímu konci, který obojek po zatažení za něj stahuje, ale vždy k tomu pevnému kroužku, kterým je druhý stahující konec provlečen. Pak není možné, abyste psa jakkoliv škrtila, máte prostě řetízkový obojek s konstantním obvodem. Výhodou jednořadového řetízkového stahováku oproti běžným plochým obojkům ale je, že při cuknutí (upozornění psa, doprovázeném příslušným povelem)) působí na krku na menší ploše (protože je tenčí než plochý obojek) a síla, kterou působíte, se tedy nerozkládá - pro psa je povel srozumitelnější než tupý tlak na větší ploše. Použití stahováku při výchově běžného gaučáka/vořecha k provozní poslušnosti (a je jedno, co má za sebou, spíš chci zdůraznit, že nemluvím o výcviku obran, napadení majitele, o nutnosti získání okamžité absolutní kontroly nad psem v krizové situaci apod) v sobě žádné škrcení psa nezahrnuje - to jste si bohužel špatně vyložila a zároveň velmi nešťastně zavrhla, protože si myslím, že jasně naučené povely a veškerá komunikace mezi vámi a vaším psem, by vám usnadnily i jeho vycházení s ostatními psy a celkovou koexistenci.
Pokud vám mohu ještě doporučit, zvažte, zda k příštímu psovi nezměnit přístup také ohledně jeho minulosti: zvířata se totiž moc neohlížejí. Prostě přivedete si zvíře domů a začnete se o něj v nejlepší možné míře starat, ale bez toho, abyste ho litovala, co chudáček za svůj život zažil. Lítost je k ničemu, ten pes žije tady a teď, a co bylo, je pryč. Na to, jaká si nastavíte pravidla, nemá minulost žádný vliv.

11.2.2019 13:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Použití stahováku při výchově běžného gaučáka/vořecha k provozní poslušnosti (a je jedno, co má za sebou, spíš chci zdůraznit, že nemluvím o výcviku obran, napadení majitele, o nutnosti získání okamžité absolutní kontroly nad psem v krizové situaci apod) v sobě žádné škrcení psa nezahrnuje - to jste si bohužel špatně vyložila a zároveň velmi nešťastně zavrhla

Tak tohle nemusí být tak úplně pravda, že si to GAELLE špatně vyložila, oni ji to tak opravdu mohli poradit.. I v dnešní době se najde spousta "výcvikářů", kteří lidem radí stahovací obojek, zapnutý na stahování. Nebo dokonce takové ty nylonové "tkaničky", co se dávají psovi za uši.

11.2.2019 14:11
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

S tím "stahovákem" - tenčím řetízkovým obojkem ..... i když to lidem stokrát vysvětlujete jak to používat (připínat za pevné oko, nenechávat na tom psa viset, používat to jako korekční pomůcku pro cuknutí a docílením nepříjemnějšího tlaku na krk psa) .... je to marný, marný a marný. Oni prostě za prvé nastavením na škrcení mají jistotu, že se jim pes nevyvlíkne a za druhé tím dušením pomyslně vrací psovi to, že mají namožené tělo - to si začínám zcela vážně už myslet. Když ani po druhé třetí lekci nevidím zlepšení u majitele .... dusí, cuká jako blázen, drží psa stále v křeci na napnutém vodítku zapůjčuji obojek široký textilní a zapínám na jeden prst a trochu výše na krku. Majiteli uvazuji vodítko kolem pasu a nutím ho psa vést pomocí volných rukou a pamlsků. Nejdříve na kratším vodítku, pak nasazuji 4 m a víc. Taky se mi zatím osvědčilo hned na začátku důrazně naučit dva styly vedení. První .... máme dost času a prostor pod kontrolou a nacvičujeme chůzi na prověšeném vodítku. Druhý .... nemáme čas nebo situace je taková, že ještě nemáme úplně nacvičíno, ale musíme problémovým prostorem projít a tak ze psa uděláme kozu, obojek dáme vysoko na krk nebo použijeme složené vodítko a psa rychle kolem problémového místa provedeme (v podstatě výstavní vedení), bez řečí, povelů. Až se situace uklidní, psa necháme zklidnit také, volíme nějaký povel co pes zná a umí, za vykonání pochválíme. Hlavně to učím ty 50 kg slečny s různým mixy bull plemen ("fakt si myslíte, že to není staford?"). Ženy to většinou používají fakt účelně .... jenom když je potřeba. Chlapy to moc neučím (po zkušenostech), ti jsou schopní takhle vést psa celou procházku.

11.2.2019 14:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak ano původní byl opravdu kožený stahovák uvnitř nějaké lanko. . Já mu pak koupila řetízkový polostahovák se třemi řadami řetízků. No a když vyrazil za pánem co vedl tři malé vořechy tak se přervalo to kovové očko. Naštěstí poslechl a přiběhl ke mně a nebyl průšvih. A nejvíc se mi osvědčily ty kšíry.Jinak pak měl široký textilní obojek, třeba na plavání. Pes kupodivu více poslouchal mne když jsem s ním byla sama. A přítele zas více respektoval když byl jen s ním měl ho navolno. Jinak chci říct, že jsem ho nijak nelitovala ale hodně mazlila a rozmazlovala, musela jsem ho naučit aby si nechal otřít a namazat tlapky, vykapat uši a další. Trvalo to dlouho ale dařilo se. Že pes žije přítomností vím. Jen bych ráda aby mi někdo z vás vysvětlil proč útočil. Na psy - samce to jsem ještě chápala. Ale někdy se ozvalo - my máme fenku. my máme fenku ona hárá, my máme štěňátko. A náš vořech stejně se vzpínal a po psech "šel". Jak jsem psala výše, dala jsem si ho mezi nohy, podržela, počkala až pes přejde a pokračovali jsme my. Poměrně mě poslouchal ale když došlo na střet se psem tak byl nezvladatelný.
Ten vlak to byl předchozí čistokrevný ovčák, on nemohl jít ani po železničním mostě když vlak projížděl kolem tak dostal šílený záchvat paniky. Jednou se vytrhl a utekl a hledali jsme ho půl dne. Nádraží to vůbec. A že by nastoupil tak to ani náhodou. Naštěstí jsme to tehdy nepotřebovali. Naopak tento současný se nebál nikoho a ničeho. Toho ovčáka si myslím že tehdy někdo z vlaku vyhodil, tam byl také nalezený.

11.2.2019 14:33

Ono s těma "škrťákama" je to těžký....osobně mi přijde, že u lidí převládá názor....pes tahá na vodítku, nasadíme mu škrťák a on přestane, bude to bez práce s nějakým nácvikem chůze na vodítku.....nepřestane, akorát se prostě "škrtí"

11.2.2019 14:37
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Použití stahováku při výchově běžného gaučáka/vořecha k provozní poslušnosti (a je jedno, co má za sebou, spíš chci zdůraznit, že nemluvím o výcviku obran, napadení majitele, o nutnosti získání okamžité absolutní kontroly nad psem v krizové situaci apod) v sobě žádné škrcení psa nezahrnuje - to jste si bohužel špatně vyložila a zároveň velmi nešťastně zavrhla

Tak tohle nemusí být tak úplně pravda, že si to GAELLE špatně vyložila, oni ji to tak opravdu mohli poradit.. I v dnešní době se najde spousta "výcvikářů", kteří lidem radí stahovací obojek, zapnutý na stahování. Nebo dokonce takové ty nylonové "tkaničky", co se dávají psovi za uši.

ano bylo to přesně tak. Pes se škrtil a nějaké pomalu a jiné povely ho v tu chvíli naprosto nezajímaly. Prostě uviděl jiného psa a byl konec - "blikanec".

11.2.2019 14:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
Tak ano původní byl opravdu kožený stahovák uvnitř nějaké lanko. . Já mu pak koupila řetízkový polostahovák se třemi řadami řetízků. No a když vyrazil za pánem co vedl tři malé vořechy tak se přervalo to kovové očko. Naštěstí poslechl a přiběhl ke mně a nebyl průšvih. A nejvíc se mi osvědčily ty kšíry.Jinak pak měl široký textilní obojek, třeba na plavání. Pes kupodivu více poslouchal mne když jsem s ním byla sama. A přítele zas více respektoval když byl jen s ním měl ho navolno. Jinak chci říct, že jsem ho nijak nelitovala ale hodně mazlila a rozmazlovala, musela jsem ho naučit aby si nechal otřít a namazat tlapky, vykapat uši a další. Trvalo to dlouho ale dařilo se. Že pes žije přítomností vím. Jen bych ráda aby mi někdo z vás vysvětlil proč útočil. Na psy - samce to jsem ještě chápala. Ale někdy se ozvalo - my máme fenku. my máme fenku ona hárá, my máme štěňátko. A náš vořech stejně se vzpínal a po psech "šel". Jak jsem psala výše, dala jsem si ho mezi nohy, podržela, počkala až pes přejde a pokračovali jsme my. Poměrně mě poslouchal ale když došlo na střet se psem tak byl nezvladatelný.
Ten vlak to byl předchozí čistokrevný ovčák, on nemohl jít ani po železničním mostě když vlak projížděl kolem tak dostal šílený záchvat paniky. Jednou se vytrhl a utekl a hledali jsme ho půl dne. Nádraží to vůbec. A že by nastoupil tak to ani náhodou. Naštěstí jsme to tehdy nepotřebovali. Naopak tento současný se nebál nikoho a ničeho. Toho ovčáka si myslím že tehdy někdo z vlaku vyhodil, tam byl také nalezený.

Jen k tomu trojřadému polostahováku - nedoporučuji ho, vůbec. Znám dost případů, kdy právě jak píšete prasknul. Naposledy to byl případ feny z rodiny, která vyjížděla po autech - byla také na třířadém polostahováku, když jelo auto tak zatáhla a očko prasklo - fena vletěla čelně přímo pod auto . A to to měl být údajně nějaký z těch lepších, drahý. Stahovák používám od Gappaye, ale jen na cvičák. Na procházky mám obojky od Magu - široké a se zapínáním klasicky na dírky a pak jeden polostahovák od Zero DC, ten si nemůžu vynachválit. Ale plastovým přezkám a nebo právě stahovákům nevěřím.

A k tomu, že se vzpírál i když šlo o fenu - tak on třeba nevěděl, že je to fena na dálku. Nebo to mohl dělat ze strachu, to vám asi nikdo neřekne. Já můžu říct, že třeba můj pes nesnáší, když k nám přiběhne rychle pes, prostě se přiřítí. To je mu pak taky jedno jestli je to pes nebo fena. On se potřebuje seznámit v klidu, pomalu. Když si fenu v klidu očuchá tak už není problém, ale pokud se k němu přiřítí tak je schopný na ní vystartovat.

11.2.2019 14:52
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Jen k tomu trojřadému polostahováku - nedoporučuji ho, vůbec. Znám dost případů, kdy právě jak píšete prasknul. Naposledy to byl případ feny z rodiny, která vyjížděla po autech - byla také na třířadém polostahováku, když jelo auto tak zatáhla a očko prasklo - fena vletěla čelně přímo pod auto . A to to měl být údajně nějaký z těch lepších, drahý. Stahovák používám od Gappaye, ale jen na cvičák. Na procházky mám obojky od Magu - široké a se zapínáním klasicky na dírky a pak jeden polostahovák od Zero DC, ten si nemůžu vynachválit. Ale plastovým přezkám a nebo právě stahovákům nevěřím.

A k tomu, že se vzpírál i když šlo o fenu - tak on třeba nevěděl, že je to fena na dálku. Nebo to mohl dělat ze strachu, to vám asi nikdo neřekne. Já můžu říct, že třeba můj pes nesnáší, když k nám přiběhne rychle pes, prostě se přiřítí. To je mu pak taky jedno jestli je to pes nebo fena. On se potřebuje seznámit v klidu, pomalu. Když si fenu v klidu očuchá tak už není problém, ale pokud se k němu přiřítí tak je schopný na ní vystartovat.

Ano to byl přesně důvod proč jsem pořídila kšíry. Pes netahal, byl pod kontrolou, nic ho netlačilo do krku. Ten řetízkový byl taky dost drahý absolutně jsem nečekala že kov praskne, spíš bych to čekala od plastu. Naštěstí to dobře tehdy dopadlo.
Já si osobně myslím, že se spíš těch psů bál protože na ně nebyl zvyklý. Kdyby asi došlo k boji (což bych nedopustila) tak si myslím že by bylo po hrdinství. Nestálo by mi to za to mít roztrženého psa s vyseklým okem. Našli jsme si prostě svůj styl, musela jsem být ve střehu a psa uvidět dříve než on a předvídat co bude. Ty značky si poznamenám ale myslím, že od štěňátka se pes dá naučit jinak než předělávat starého psa něčím zatíženého. A dodávám že jsme běžní majitelé, ne žádní špičkoví kynologové kteří navštěvují cvičák. Když jsme jezdívali na šumavu na penzion kde paní měla dogouše a ohařku tak s nima byl naprosto v klidu.

11.2.2019 15:06
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Široké kožené nebo textilní polostahováky na procházku u psa, kde se bojím vyvlečení .... jo proč ne. Ale hlavně ne na výcvik (je jedno jestli kožené, textilní nebo kovové)! To je druhá sorta lidí, co mi s tím furt chodí do kurzů. Někdy si připadám jak na hodině rytmiky .... nahlas jim počítám tu promrhanou vteřinu či dvě .... než se utáhne a pes zaznamená tlak na krku. A pro mírné cuknutí se nehodí už vůbec .... tak se vlastně k cuknutí ani nedostanete.

11.2.2019 15:08
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Široké kožené nebo textilní polostahováky na procházku u psa, kde se bojím vyvlečení .... jo proč ne. Ale hlavně ne na výcvik (je jedno jestli kožené, textilní nebo kovové)! To je druhá sorta lidí, co mi s tím furt chodí do kurzů. Někdy si připadám jak na hodině rytmiky .... nahlas jim počítám tu promrhanou vteřinu či dvě .... než se utáhne a pes zaznamená tlak na krku. A pro mírné cuknutí se nehodí už vůbec .... tak se vlastně k cuknutí ani nedostanete.

jaký tedy na výcvik?

11.2.2019 15:09
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Cukání. Zase abyste si nepředstavovali nějaké běsné strhnutí psa. Cuknutí je jako šťouchnutí prstem a slouží k upozornění psa, že chci jeho pozornost .... hned .... u typů psů co mají špunty v uších. Nebo když potřebuju pozornost psa bez zvuku.

11.2.2019 15:17
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Cukání. Zase abyste si nepředstavovali nějaké běsné strhnutí psa. Cuknutí je jako šťouchnutí prstem a slouží k upozornění psa, že chci jeho pozornost .... hned .... u typů psů co mají špunty v uších. Nebo když potřebuju pozornost psa bez zvuku.

já myslela jaký ten obojek na výcvik. Ne urvat psovi hlavu

11.2.2019 15:25
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

GAELLE napsal(a):
jaký tedy na výcvik?

Já osobně mám na psovi dva obojky .... široký 5 cm textilní nebo kožený na klasickou páskovou sponu a pak řetízkový s širokými oky. Řetízkový připínám když opravdu cvičím .... ale to je spíš ze zvyku, já ani u velkého psa moc necukám on reaguje dobře na oslovení. Široký připínám na procházku nebo když potřebuju psa provést nekontrolovatelnou situací (tam ještě posunu obojek výš na krku) .... např. míjení naštvaného nebo naopak moc rozveseleného psa v úzkém prostoru, při procházení davu lidí atd. On se totiž pes vedený vysoko (široký obojek zapnutý pevněji výše na krku) lépe vede .... no není mu to moc příjemné, takže se vlastně asi víc podvolí. Ale tohle je fakt styl vedení psa jenom na krátké úseky.

A třeba osobně mám lepší zkušenosti u tahavých psů s těmi širšími obojky. Oni většinou tahavci jsou dost velci masochisti a ten řetízkový prostě "přetrpí" .... stejně ho mají většinou spadlý až u začátku prsou, takže na něm táhnout jde. Do výš umístěného obojku se nemůžou tak opřít, tahá jim hlavu dozadu.

Třeba u chrtů se vysoko nasazený a široký obojek používá běžně .... jednak kvůli jejich dlouhé linii krku a podle mne i že se v tomto vedení s nimi lépe manipuluje na krátko.

11.2.2019 15:28
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Ale zase dodám ..... psa musíte naučit netahat a chodit na prověšeném vodítku. A to se učí většinou metodou .... taháš = nikam nejdu nebo jdu tam kde už jsme byli ..... žádný obojek vám psa neodnaučí tahat, je to jenom nástroj jak v počátku nastartovat výcvik správným směrem.

11.2.2019 15:28
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Já osobně mám na psovi dva obojky .... široký 5 cm textilní nebo kožený na klasickou páskovou sponu a pak řetízkový s širokými oky. Řetízkový připínám když opravdu cvičím .... ale to je spíš ze zvyku, já ani u velkého psa moc necukám on reaguje dobře na oslovení. Široký připínám na procházku nebo když potřebuju psa provést nekontrolovatelnou situací (tam ještě posunu obojek výš na krku) .... např. míjení naštvaného nebo naopak moc rozveseleného psa v úzkém prostoru, při procházení davu lidí atd. On se totiž pes vedený vysoko (široký obojek zapnutý pevněji výše na krku) lépe vede .... no není mu to moc příjemné, takže se vlastně asi víc podvolí. Ale tohle je fakt styl vedení psa jenom na krátké úseky.

A třeba osobně mám lepší zkušenosti u tahavých psů s těmi širšími obojky. Oni většinou tahavci jsou dost velci masochisti a ten řetízkový prostě "přetrpí" .... stejně ho mají většinou spadlý až u začátku prsou, takže na něm táhnout jde. Do výš umístěného obojku se nemůžou tak opřít, tahá jim hlavu dozadu.

Třeba u chrtů se vysoko nasazený a široký obojek používá běžně .... jednak kvůli jejich dlouhé linii krku a podle mne i že se v tomto vedení s nimi lépe manipuluje na krátko.

a názor na halti ohlávku? O té jsem tehdy nevěděla a myslím si stejně že by to nepomohlo? Ale viděla jsem na tom i dogu.................

11.2.2019 15:30
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Ale zase dodám ..... psa musíte naučit netahat a chodit na prověšeném vodítku. A to se učí většinou metodou .... taháš = nikam nejdu nebo jdu tam kde už jsme byli ..... žádný obojek vám psa neodnaučí tahat, je to jenom nástroj jak v počátku nastartovat výcvik správným směrem.

já vím, ale tady to prostě nefungovalo. On se zastavil a prostě nešel. a když jsem se otočila že půjdem teda zpátky tak zas táhl tam. Jemu to bylo jedno hlavně že je venku. Tak snad u dalšího psa se chybama poučíme a snad to bude i štěně kde ho budem učit od začátku správně.

11.2.2019 15:43
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

GAELLE napsal(a):
a názor na halti ohlávku? O té jsem tehdy nevěděla a myslím si stejně že by to nepomohlo? Ale viděla jsem na tom i dogu.................

S halti se to musí umět .... to se tu i několikrát v jiných diskuzích probíralo. Halti ohlávka je primárně určená k tomu, aby se pes naučil věnovat pozornost psovodu - stočíte mu hlavu směrem k sobě abyste ho na sebe navázala. Není to prostředek pro vedení psa na procházkách - pes není kůň. Já osobně jsem to nikdy nepoužila a ty které to vidím používat, tak to právě používají zcela špatně. Navíc správně (podle mého) by to měl být klasický korekční prostředek .... což znamená, že máte jedno vodítko připnuté na obojku a druhé na halti. Tlaku halti využijete až ve chvíli, kdy potřebujete pozornost psa (buď je to úplný výcvikem nepolíbenec a prostě není jednoduše namotivovatelný pamlskem, hračkou .... nebo u jedinců s vysokým vzruchem - kdy zvíře prostě vypne a není schopno se od vzruchu odpoutat očima - tam otočením hlavy přerušíme ten "rauš"). Ale určitě ne na halti vodit psa místo klasického obojek-vodítko. A navíc halti by měl být jenom dočasný prostředek, než psa naučíte směrovat pozornost na vás - při oslovení, povelu.

Já si ještě pamatuju, že dřív se právě u psů reaktivních (hlavně rváčů) použivalo zaháknutí druhého korečního vodítka za košík. Dělalo to stejné .... ale používáno bylo v rámci korekce ne vodění psa.

11.2.2019 15:51
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

GAELLE napsal(a):
já vím, ale tady to prostě nefungovalo. On se zastavil a prostě nešel. a když jsem se otočila že půjdem teda zpátky tak zas táhl tam. Jemu to bylo jedno hlavně že je venku. Tak snad u dalšího psa se chybama poučíme a snad to bude i štěně kde ho budem učit od začátku správně.

Za sebe vám řeknu, že vám rozumím. Přeučovat něco devítiletého psa není žádná sranda ani pro letitého kynologa se zkušenostma. Jsou psi, kteří se v devíti letech ještě nadšeně něco učí nebo se to učí jinak .... např. můj čivavák (do osmi let uměl jenom "na místo", "stůj", "(ohni) se mnou pojď" - přišlo mi trapný mu říkat k noze, "ukaž se fešáku" ... jo a přivolání a hop do náruče). Teď jsem ho učila sedni, lehni, nějaké ty triky, předsednout při přivolání .... šlo mu to pomaleji než mladému psu, ale šel nadšeně do toho a už umí. Ale někteří psi jsou prostě už v devítiletech sveřepí .... hlavně ti velcí ... páč už jsou to prostě dědkové a báby. A musíte prostě někdy přijít na způsob, co by na ně mohlo zabrat. Někdy na to nepříjdete. To se mi u některých útulkových taky stalo. Nebo se mi i stalo, že prostě já osobně jsem neměla ten šarm a pak pes přišel do kontaktu s někým jiným a s ním fungoval naprosto v pohodě.

11.2.2019 16:08
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Za sebe vám řeknu, že vám rozumím. Přeučovat něco devítiletého psa není žádná sranda ani pro letitého kynologa se zkušenostma. Jsou psi, kteří se v devíti letech ještě nadšeně něco učí nebo se to učí jinak .... např. můj čivavák (do osmi let uměl jenom "na místo", "stůj", "(ohni) se mnou pojď" - přišlo mi trapný mu říkat k noze, "ukaž se fešáku" ... jo a přivolání a hop do náruče). Teď jsem ho učila sedni, lehni, nějaké ty triky, předsednout při přivolání .... šlo mu to pomaleji než mladému psu, ale šel nadšeně do toho a už umí. Ale někteří psi jsou prostě už v devítiletech sveřepí .... hlavně ti velcí ... páč už jsou to prostě dědkové a báby. A musíte prostě někdy přijít na způsob, co by na ně mohlo zabrat. Někdy na to nepříjdete. To se mi u některých útulkových taky stalo. Nebo se mi i stalo, že prostě já osobně jsem neměla ten šarm a pak pes přišel do kontaktu s někým jiným a s ním fungoval naprosto v pohodě.

tak to moc děkuji pro mne je to vlastně pochvala protože jsem si už připadala jak blbec někdy. Ale podstatné pro mne bylo že jsem psa milovala on miloval mne, chodili jsme spolu ven, blbli, plavali a v rámci možností mne poslouchal. Holt ty psy jsme neodnačili, už se nikdy nedozvíme co bylo příčinou a našli jsme si svoji metodu která fungovala a k žádnému napadení za nás nedošlo. Bylo super že měl rád lidi a děti a psům jsme se holt vyhýbali. Na to kolik mu bylo jsme ho toho naučili fakt dost protože do těch 9 neznal nic jen rány a bití a hnusné žrádlo. Žádná hračka, obojek, vodítko - nic.Takto dopadají nechtěné dárky které se přece neodmítají........................bez komentáře. Vím dobře že nebyl a není sám a že týraných psů je stále spousta. Bohužel se to na jejich psychice nevratně podepíše. Měl být utracen a my se ho ujali.

11.2.2019 16:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ruzena_Ruzova napsal(a):
S halti se to musí umět .... to se tu i několikrát v jiných diskuzích probíralo. Halti ohlávka je primárně určená k tomu, aby se pes naučil věnovat pozornost psovodu - stočíte mu hlavu směrem k sobě abyste ho na sebe navázala. Není to prostředek pro vedení psa na procházkách - pes není kůň. Já osobně jsem to nikdy nepoužila a ty které to vidím používat, tak to právě používají zcela špatně. Navíc správně (podle mého) by to měl být klasický korekční prostředek .... což znamená, že máte jedno vodítko připnuté na obojku a druhé na halti. Tlaku halti využijete až ve chvíli, kdy potřebujete pozornost psa (buď je to úplný výcvikem nepolíbenec a prostě není jednoduše namotivovatelný pamlskem, hračkou .... nebo u jedinců s vysokým vzruchem - kdy zvíře prostě vypne a není schopno se od vzruchu odpoutat očima - tam otočením hlavy přerušíme ten "rauš"). Ale určitě ne na halti vodit psa místo klasického obojek-vodítko. A navíc halti by měl být jenom dočasný prostředek, než psa naučíte směrovat pozornost na vás - při oslovení, povelu.

Já si ještě pamatuju, že dřív se právě u psů reaktivních (hlavně rváčů) použivalo zaháknutí druhého korečního vodítka za košík. Dělalo to stejné .... ale používáno bylo v rámci korekce ne vodění psa.

Tak tohle používám občas já u psa - většinou v situaci kdy chytne amok ze srnky a nebo když máme míjet psa, kterého nesnáší - pár takových známých, na které je vysazený. Tak druhý konec vodítka připnu na košík, jako jištění.

A znám lidi, co jim třeba psi netahají, ale halti ohlávku nosí, právě jako jištění, kdyby třeba zabrali, tak aby je udrželi. Ale to je většinou v případech, kdy panička váží 50 kg a pes 70 kg, nebo tak

11.2.2019 16:59

ruzena ruzova: čím to je, že na obojku je psovi jedno esi se škrtí nebo někdo řve, ale na postroji jde pěkně a vnímá každý pohyb vodítka či tlak postroje ?

11.2.2019 17:02
GAELLE

XXX.XXX.55.67

ruzena ruzova: čím to je, že na obojku je psovi jedno esi se škrtí nebo někdo řve, ale na postroji jde pěkně a vnímá každý pohyb vodítka či tlak postroje ?

tak to by mne též zajímalo

11.2.2019 17:15

GAELLE napsal(a):

Haltinu mám na psa....ovšem tu jsme pořizovali na psa, který na vodítku chodit uměl, takže na ní netahá, neškube a pod.....pořizovala jsem jí v době, kdy jsem paradoxně měla problém s fenou a protože jí pes poslechne na slovo, tak jako tzv. záchrannou brzdu. Nicméně připnutou jí má jen místy, abych měla tzv. volný ruce a mohla se soustředit na povelování feny.....

Edit...ještě bych dodala, že s haltinou na nose nemá tendenci ani do toho tahu jít a to i když je vodítko připnuté pouze za obojek a k haltině vůbec.......ono podobně mi funguje u feny košík...jak má košík, kterej ona dvakrát nemusí, tak mi přijde, že se na něj tak soustředí, že nemá čas vymýšlet bejkárny.....prostě s košíkem mi na vodítku funguje líp než bez něj....

11.2.2019 17:26
Terven

XXX.XXX.110.147

Dotaz na Růženu a ostatní...máte někdo zkušenost s tímhle?
https://www.spokojenypes.cz/easy-walk-l-45-65cm-25mm-trixie/

11.2.2019 17:30
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Terven napsal(a):

ne. ale kdyby pes žil za ty prachy bych to vyzkoušela

11.2.2019 17:32

Terven napsal(a):

Měla to kámoška na cca půlročního rotvíka a je to klasická rádoby "protitahací" pomůcka, má špatný záda a pes ještě to vodítko nedával úplně dobře.......jinak když pes chtěl tak na tom tahal taky akorát možná ten tah nebyl tak silný jako na vodítku....
Princip asi něco podobnýho jako když provlíknete psovi vodítko pod nohou (pod paždí).......

11.2.2019 17:36
saola

XXX.XXX.229.6

GAELLE napsal(a):
ne. ale kdyby pes žil za ty prachy bych to vyzkoušela

Vždyť na postroji netahal, ne?

11.2.2019 17:38
GAELLE

XXX.XXX.55.67

saola napsal(a):

já myslím jako výcvik před nákupem postroje. Na postroji netahal a taky jsem nepochopila proč.

11.2.2019 17:43
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):

Tohle funguje trochu jinak než normální postroj

11.2.2019 17:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
já myslím jako výcvik před nákupem postroje. Na postroji netahal a taky jsem nepochopila proč.

To se divím. Tak já mám psa cíleně naučeného na postroji tahat. Ale třeba štěně učím klasicky na obojku netahat a když chci třeba rychle projít vesnicí a neřešit jestli tahá nebo ne, tak ji dám postrojek - a už teď jako štěndo se do postroje opře a trochu táhne. Psovi se na postroji většinou tahá lépe než na obojku, není to nepříjemné. Jedině mě napadá - nemohla jste mít špatný postroj, u kterého mu něco v tahu hodně vadilo?

11.2.2019 17:45
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):

Nejde mi editovat...tak k tomu výše, beru zpět, už to chápu.

11.2.2019 17:48

easy walk.. to musí být psu tak nepříjemné, že opravdu tahat nebude :-) teda ten provázkový
tu je páskový a něco na tom je - pes se dá zastavit lépe dotykem vpředu, chápe to lépe, možná proto, že je pes....a navíc když pán zatáhne, tak vlastně psa táhne vpřed a nevytváří to špatné "tahá pes, zatáhnu já = zatáhne pes"
https://www.youtube.com/watch?v=dwR1o6nfSgM

11.2.2019 17:51
Terven

XXX.XXX.110.147

Měla to kámoška na cca půlročního rotvíka a je to klasická rádoby "protitahací" pomůcka, má špatný záda a pes ještě to vodítko nedával úplně dobře.......jinak když pes chtěl tak na tom tahal taky akorát možná ten tah nebyl tak silný jako na vodítku....
Princip asi něco podobnýho jako když provlíknete psovi vodítko pod nohou (pod paždí).......

Já jsem na to právěže slyšela dobrou referenci, že ani nezvladatelný tahač na tom nemá šanci, páč se při zatáhnutí prakticky vyvěsí, ale je fakt, že jsem o té věci slyšela prvně.

11.2.2019 17:52
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
To se divím. Tak já mám psa cíleně naučeného na postroji tahat. Ale třeba štěně učím klasicky na obojku netahat a když chci třeba rychle projít vesnicí a neřešit jestli tahá nebo ne, tak ji dám postrojek - a už teď jako štěndo se do postroje opře a trochu táhne. Psovi se na postroji většinou tahá lépe než na obojku, není to nepříjemné. Jedině mě napadá - nemohla jste mít špatný postroj, u kterého mu něco v tahu hodně vadilo?

Byl to obyčejný postroj ze Zverimexu, žádný speciál na výcviku tahu jako je Vaše plemeno. někde možná najdu fotku. Nevím, asi nějak pochopil že to není ten škrtící obojek a zklidnil se. Taky si to neumím vysvětlit.

11.2.2019 17:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
Byl to obyčejný postroj ze Zverimexu, žádný speciál na výcviku tahu jako je Vaše plemeno. někde možná najdu fotku. Nevím, asi nějak pochopil že to není ten škrtící obojek a zklidnil se. Taky si to neumím vysvětlit.

No já mám na štěně taky zatím obyčejný postroj. Ale prostě většinou pes zjistí, že na postroji to není nepříjemné a tahá. Samozřejmě ne každý. Ale ještě jsem neviděla, že by pes "tahač" přestal tahat na postroji, spíš to bylo horší. Myslela jsem tím, jestli mu ten postroj třeba špatně neseděl, někde něco nedřelo.

11.2.2019 17:55
GAELLE

XXX.XXX.55.67

tady je v "akci"

11.2.2019 17:55

pro GAELLE:

cca 2 roky zpátky jsem měla problém s čubinou (tehdy jí bylo asi 7 let)...řešila jsem to dokonce i tady na fauně. Po incidentu se stafordkou mi začala vyjíždět po psech...ale naprosto po všech....když nějakého zahlédla, byť na konci ulice a byť byl cizí pes klidný, tak se jí setmělo a tradá k němu i kdyby se měla "uškrtit", byl problém jí vůbec udržet.......vlastně jsem to řešila...řeknu klidně několik měsíců....problém byl taky v tom, že nemám jednoho psa, ale dva a když už ona začala fungovat, tak jakmile se vzal i pes, byl opět problém...navíc pes i když nemá s ostatními psy problém šel do toho ihned s fenou....při cvičení musel se mnou chodit dokonce i syn, aby si v případě nouze převzal psa....oba bych neudržela.......zkoušela jsem všechno možný i nemožný.....ven s oběma psy jsem chodila pomalu kanálama......já v tomhle naprostý začátečník, protože u žádného předchozího psa jsem to nikdy řešit nemusela. Nakonec jsme to dali, ale kolikrát jsem už chtěla hodit flintu do žita a smířit se s tím, že prostě s oběma psy najednou sama vyrazit nebudu moci, ale nevzdala jsem to, i když to dlouho vypadalo opravdu beznadějně.
Takže opravdu vím jaké to je, když se nedaří.......
Rad jsem dostala nepočítaně, dokonce jsme byli i na cvičáku, abychom mohli trénovat s "bezpečnými" psy....nic mi nefungovalo, ono každý pes je jiný....nakonec jsem si musela sama přijít na způsob, který na fenu bude platit.

11.2.2019 18:01

sardullah: a to byste třeba mohla prozradit ten způsob ?

11.2.2019 18:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Není to na mě, ale vetřu se . Řešila jsem se psem skoro stejný problém. U nás pomohlo nejvíc to, že jsem psovi nasadila košík a sama se hodila do klidu. Jak jsem byla víc v pohodě, že vím, že kdyby něco tak můj pes s košem neublíží, tak se najednou zklidnil i pes.

11.2.2019 18:05
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Není to na mě, ale vetřu se . Řešila jsem se psem skoro stejný problém. U nás pomohlo nejvíc to, že jsem psovi nasadila košík a sama se hodila do klidu. Jak jsem byla víc v pohodě, že vím, že kdyby něco tak můj pes s košem neublíží, tak se najednou zklidnil i pes.

Náš řádil s košíkem i bez něj a hlavně já si byla jistá že ho udržím a nic neprovede což se taky stalo. Když šel naproti větší pes raděj jsme přešli na jiný chodník jak říkám, prostě jsem si zvykla.

11.2.2019 18:09

Terven napsal(a):
Já jsem na to právěže slyšela dobrou referenci, že ani nezvladatelný tahač na tom nemá šanci, páč se při zatáhnutí prakticky vyvěsí, ale je fakt, že jsem o té věci slyšela prvně.

No já viděla psa na tomhle v akci....ono dopředu mu to opravdu takovou silou nešlo, takže táhl, co mu postroj "dovolil"...asi dokud to pro něj bylo snesitelné....ale když třeba viděl jinýho psa, tak na tom začal dost vyvádět...lítal do stran, okolo, vyrážel dopředu a přišlo mi, že nějaká korekce vodítkem byla na tomhle postroji takřka nemožná....alespoň z mého pohledu....psa jsem měla i "v ruce"....ale jak říkám bylo to nevycválaný štěndo...i když v tom půl roce už měl docela sílu....a musím říct, že na klasickým obojku bych to zvládla líp....

11.2.2019 18:10
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No já viděla psa na tomhle v akci....ono dopředu mu to opravdu takovou silou nešlo, takže táhl, co mu postroj "dovolil"...asi dokud to pro něj bylo snesitelné....ale když třeba viděl jinýho psa, tak na tom začal dost vyvádět...lítal do stran, okolo, vyrážel dopředu a přišlo mi, že nějaká korekce vodítkem byla na tomhle postroji takřka nemožná....alespoň z mého pohledu....psa jsem měla i "v ruce"....ale jak říkám bylo to nevycválaný štěndo...i když v tom půl roce už měl docela sílu....a musím říct, že na klasickým obojku bych to zvládla líp....

Já si myslím, že k takovým pomůckám by měl být vždy jeden konec vodítka připnutý na obojku.

11.2.2019 18:18
GAELLE

XXX.XXX.55.67

a já jsem asi zapomněla uvést že psa chytaly ty amoky a tahání jen když viděl dalšího psa ke kterému se snažil dostat. řval, štěkal, byla to ostuda. Ten cvičák jsme možná zkusit měli. Dnes už je to jedno......................

11.2.2019 18:29
Terven

XXX.XXX.110.147

GAELLE napsal(a):
a já jsem asi zapomněla uvést že psa chytaly ty amoky a tahání jen když viděl dalšího psa ke kterému se snažil dostat. řval, štěkal, byla to ostuda. Ten cvičák jsme možná zkusit měli. Dnes už je to jedno......................

Nevím, no...spousta psů tohle dělá právě z nevyrovnanosti, nejistoty, z pocitu omezení vodítkem. Lidi to stále dokola interpretujou jakože si na vodítku dovoluje, protože má páníčka za zadkem, ale ve skutečnosti je to spíš tak, že pes na vodítku nemá prakticky jinou možnost komunikace než na objekt svého strachu řvát, aby ho zaplašil.

11.2.2019 18:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
Náš řádil s košíkem i bez něj a hlavně já si byla jistá že ho udržím a nic neprovede což se taky stalo. Když šel naproti větší pes raděj jsme přešli na jiný chodník jak říkám, prostě jsem si zvykla.

Já jsem to napsala asi trochu blbě. Celý problém nevyřešilo jen to, že jsem psovi nandala košík. To byl jen první krok, abych se hodila do klidu já i pes. Když byl klidnější tak byl schopný mě vnímat. Vnímat povely, vnímat pochvaly, že to bylo dobře atd..Nejdřív z větší dálky od psa, později blíž a blíž. Dneska je schopný na cvičáku cvičit vedle psů, ale musím říct, že někdy se stejně objeví pes, který mu vyloženě nesedí a po kterém blbě "čumí" a dokáže mě tím pěkně naštvat . Nestačilo nandat košík, muselo se s tím pak dál pracovat. Jo a ještě nám pomáhal balonek, to když pes třeba chytal nervy na psa za plotem, tak jsem mu hodila balonek, on si ho žvýkal a tím se uklidnil. Ale to zas nešlo kombinovat s košíkem . Na cvičáku košík taky nemáme, ta máme právě ten balonek.

11.2.2019 18:34
Terven

XXX.XXX.110.147

Já to nepotřebuju, ale bylo mi to doporučeno, protože máme v rodině chronického nezvladatelného tahače 30 kg a k tomu omezeně mobilní majitelku. Určitě by nešlo o nějaké bujaré lítání, jen o tah.

11.2.2019 18:37
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Je tu zajímavá nabídka, ale budou jistě další ...
Daruji fenu Beaucerona s PP. Věk 2 roky,
cvičená,
nedělá loužičky. Neničí věci. Zvádá chodit na vodítku i bez něj, pohyb po městě bez problému, MHD auto bez problému. Bohužel rodiné důvody.

Boseron
774008654

11.2.2019 18:41

Kupodivu nakonec řešení bylo jednodušší než jsem si myslela......
až když jsem se hodně naštvala a řekla si..."kurňa, když ukočíruju půltunovýho koně, tak si se mnou padesátikilovej pes nebude dělat co bude chtít"....přestala jsem mít strach, že situaci nezvládnu, že bude opět problém...byť jsem se snažila být v klidu, tak přeci jen asi fena cítila, že je to přetvářka a že úplně v klidu nejsem....možná o to víc se pak snažila zahrdlit každého psa.......výrazně pomohl i trvale nasazený koš...
a tréning v terénu jsem začala brát jakože "o nic nejde...všechno zvládnem"

I tak si ale musím nasypat popel na hlavu, fena byť cizímu pozorovateli může připadat, že jde jako klidný flegmouš, tak já vím-poznám to na ní, že úplně v klidu není, už jsem to tady i psala....že nevím jak feně pomoci v tom, aby se úplně uvolnila, teda u některých cizích psů ano, ale většinou ne.......snahy o toto jsem po dalších pár měsících vzdala.....

11.2.2019 18:43

Terven napsal(a):
Já to nepotřebuju, ale bylo mi to doporučeno, protože máme v rodině chronického nezvladatelného tahače 30 kg a k tomu omezeně mobilní majitelku. Určitě by nešlo o nějaké bujaré lítání, jen o tah.

Tak asi minimálně by se ta síla tahu mohla zmírnit....můj názor...

11.2.2019 18:44

marcelaamax napsal(a):

jo přesně...mám to hodně podobně....

11.2.2019 19:01
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Se mě ptejte?! Já mám taky takového psa - toho velkého. Já bych řekla, že třeba u mého je to tím, že ho obecně vyrušuje každý dotyk .... když se soustředí. Má to už od štěněte, nevím z čeho .... jestli už od vypustitele nebo po těch operacích. Vždy na něj fungovalo a doteď funguje malý stísněný prostor - přepravka, kufr auta s deklem - ten ho utlumí, zklidní. Když mu dám kšíry - mám kožené obranářské - tak prostě se asi cítí obepnutý, uzavřený - případně tlak na celém těle. Někde jsem i četla, že hodně temperamentním či tahavým psům se dávají batohy .... můžou být i prázdné .... že prostě ten pocit na zádech a bedrech jakoby psa "sváže". Moji čechohoráci batohy nosili, ale se zátěží, takže se s batohy taky chovali klidněji - šetřili energií.

Nebo je možné, že se majiteli nechtěně povede po prvním nasazení kšír se k psovi chovat a vést ho tak, že se u něj to tahání nepodpoří .... tak jak si to třeba zkazil u obojku a vodítka.

11.2.2019 19:06
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Terven napsal(a):

Nemám. Ale mělo by to fungovat na stejném principu jako provlečení vodítka pod podpažím .... znepřijemnit pohyb v tahu. Ale zase při častém používání bych se docela bála .... ono to podpaží je docela citlivé - kůže i tlak na ty místa. Moji čechohoračce se na sklonku jejího života udělala v podpaží ohromná tuková boule .... veterinář ji neodstranil, protože prý je to v problematických místech ..... myslím, že říkal nervy a lymfatický oběh (ale už si nejsem jistá).

11.2.2019 19:14
Terven

XXX.XXX.110.147

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Nemám. Ale mělo by to fungovat na stejném principu jako provlečení vodítka pod podpažím .... znepřijemnit pohyb v tahu. Ale zase při častém používání bych se docela bála .... ono to podpaží je docela citlivé - kůže i tlak na ty místa. Moji čechohoračce se na sklonku jejího života udělala v podpaží ohromná tuková boule .... veterinář ji neodstranil, protože prý je to v problematických místech ..... myslím, že říkal nervy a lymfatický oběh (ale už si nejsem jistá).

Jasně, no...děkuju. Svýmu psovi bych to nedala. Svýho psa bych teda asi neměla ve stavu, kdy by v šesti letech nezvladatelně táhnul.
Tady u toho jsem zkusila i klasiku "táhneš?=nepůjdeš", ale asi blbě nebo nedůsledně, nefungovalo to ani za mák. Ono je to celé takové složitější.

11.2.2019 19:25
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Ty kšíry s očkem a vedením vpředu .... to je v podstatě taky halti, ale umístěná jinde. Vlastně to nutí psa pootočit tělem a ztratit tak oční kontakt s objektem, který ho v dáli láká .... ať už pes, pach (s tím spojené značkování), touha jít stále vpřed. Já to viděla používat jednoho výcvikáře tak, že vlastně začne couvat a táhne "rozrušeného" psa směrem k sobě.

A s těmi košíky a klídkem. Já si to "děvčata" vytisknu a budu jako doporučení předčítat na kurzech. Kolikrát já to říkám ..... jestli se bojíte, že pes vystartuje tak mu dejte košík .... to že ho budete křečovitě držet zpátky a strach z vás bude cítit (a vidět na vás) na sto honů tomu psovi vůbec nepomůže. A taky proto používám tu fintu s delším vodítkem přidělaným k tělu. Oni hned vidí jak se pes začne úplně jinak chovat, když nemá páníka hned za zadkem a má trochu víc prostoru .... a nikdo mu furt neškube vodítkem a netahá ho nebo nedrží zkrátka.

11.2.2019 19:26

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Se mě ptejte?! Já mám taky takového psa - toho velkého. Já bych řekla, že třeba u mého je to tím, že ho obecně vyrušuje každý dotyk .... když se soustředí. Má to už od štěněte, nevím z čeho .... jestli už od vypustitele nebo po těch operacích. Vždy na něj fungovalo a doteď funguje malý stísněný prostor - přepravka, kufr auta s deklem - ten ho utlumí, zklidní. Když mu dám kšíry - mám kožené obranářské - tak prostě se asi cítí obepnutý, uzavřený - případně tlak na celém těle. Někde jsem i četla, že hodně temperamentním či tahavým psům se dávají batohy .... můžou být i prázdné .... že prostě ten pocit na zádech a bedrech jakoby psa "sváže". Moji čechohoráci batohy nosili, ale se zátěží, takže se s batohy taky chovali klidněji - šetřili energií.

Nebo je možné, že se majiteli nechtěně povede po prvním nasazení kšír se k psovi chovat a vést ho tak, že se u něj to tahání nepodpoří .... tak jak si to třeba zkazil u obojku a vodítka.

:-) anebo pes říká "konečně ti došlo že mi ten obojek nesluší"
třeba si i přijde méněcený, tahaný za krk jak tele na trh ?
myslím, že fena štěně též netahá za krk......zastaví jinak..postroj je tomu o dost blíž

11.2.2019 19:30
GAELLE

XXX.XXX.55.67

myslím, že fena štěně též netahá za krk......zastaví jinak..postroj je tomu o dost blíž

taky si to myslím. Náš pes asi vůbec neměl rád něco na krku. Na těch kšírách byl fakt nějak hodnější a poslušnější

11.2.2019 19:31
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Terven napsal(a):
Jasně, no...děkuju. Svýmu psovi bych to nedala. Svýho psa bych teda asi neměla ve stavu, kdy by v šesti letech nezvladatelně táhnul.
Tady u toho jsem zkusila i klasiku "táhneš?=nepůjdeš", ale asi blbě nebo nedůsledně, nefungovalo to ani za mák. Ono je to celé takové složitější.

Klasika "táhneš = nepůjdeš" ..... nejlíp to funguje na mladé psy .... páč ty mají tu touhu jít vpřed nejsilnější ..... a vlastně se bojí, že když se psovod zarazí, tak tam nedojdou. Staří mazáci vědí, že se tam stejně tak nějak dojde, nebo zase tak zajímavé to pro ně vpředu není a na jiné straně se může vyskytnout něco ještě zajímavějšího ..... takže nějaké snažení psovoda mají na háku. Já říkám, že učit se může pes relativně v každém věku .... nové věci jdou nejlíp. Přeučování špatně naučeného je s vyšším věkem psa náročnější.

11.2.2019 19:42
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já používám příměr ke koze, ale v podstatě to fakt tak může být.

14.2.2019 23:45

saola napsal(a):
Pro Victoria a Gaelle:
Tvrdíte, že jste nedokázaly naučit spolehlivě chodit psa na vodítku bez tahání, protože to dle vás u staršího psa prostě nejde. To není samozřejmě pravda. Ptám se tedy a jistě budou vaše odpovědi přínosem i pro další diskutující:

Jak jste chůzi na vodítku bez tahání učily?
Kam jste se obrátily o pomoc, když to vámi vybraným způsobem nešlo?
Co vám bylo porazeno ve vašem okolí z pohledu výcviku či výchovy psa někým zkušenějším (event. cvičák, knihy, net)?
Jaké možné další postupy jste vyzkoušely?

Děkuji za korektní odpovědi.

Nez doctu diskusi... co a jak a budu zas o chlup chytrejsi, tak napisu velmi ve zkratce nas pribeh.
Muj pes nebyl starsi. Byl 2–3 rocni pubos, co voditko ani "nic venku" neznal... a chtel objevovat.

A asi jen bodove.

Krom cteni knih, cuceni na net a rozhovoru s jinymi majitely....

1. cvicak - hned po par tydnech co byl v dome a bylo jasne, ze na tohohle psa neplati to, co na vsechny predesle...
Vse (krom tahani) tam zvladal pekne - byl zarazen mezi male psy a stenata.
Ale prestali jsme tam chodit po te, co ho dvakrata po sobe vyrvali z obojku a zacali trhat psi z druheho kruhu (velky psi).

2. soukroma cvicitelka - pani mi po prvni lekci rekla, at uz nechodime (pes si pod jejim vedenim odmitl lehnout, ja si vzala voditko - pes si lehl, pani po nem chtela aby si sedl, pes se "zamknul" a nechtel s pani delat uz vubec nic...).

3. venceni profesionalem - slecna rekla, ze taha a takovy problem resit neumi...

4. prochazka se sousedem, ktery se chovanim psu zivi - dela figuranta atd. - podle nej je pes uplne v pohode

Krom techto - hokusu pokusu jsme jeli svou rutinu venceni. Zatahnes moc, ja se zastavim, bo tahat se nenecham. Pes se priradi k noze a jdem znovu dal. Takze "pomalu". Zatahne znovu. Znovu stojim a pes se vraci...
Zmena smeru, zmena rychlosti... to vse bylo.
Pes uz po tech letech zna povel "u nohy" i "pomalu". Pokud je v normal rozmaru, tak ok. Ale pokud ne, neudela s nim nikdo nic.
Proste si jede svuj zrychleny svet.
Ted tohle - udelam, vratim se, ale zas rychle tohle chci delat tohle...

Aktualne vencim dva psi. Voditka mam v jedne ruce - jeden pes na jednom prstu, druhy na druhem. Pes porad taha.

Tim chci jen rict, ze "tahani" - nemusi znamenat hned vykloubeni ramene a vlaceni po ulicich, ale proste jen jisty diskomfort.

A zatim co fena chodi 80% casu na provesenem voditku a musim ji ponoukat at jde, pes je 99% casu pred nama, ceka na "nas" na skoro napnutem voditku a ceka nez se posunem dal... Ceka, nehrne se dal, protoze vi, ze tahat je k nicemu...

Ale i tak dle meho "taha". Ovsem oproti "tahani" na zacatku, je tohle "tahani" uplne jina liga. A tohle uz proste odnaucit nejde.

Takze tak a jdu cist :)

15.2.2019 08:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nez doctu diskusi... co a jak a budu zas o chlup chytrejsi, tak napisu velmi ve zkratce nas pribeh.
Muj pes nebyl starsi. Byl 2–3 rocni pubos, co voditko ani "nic venku" neznal... a chtel objevovat.

A asi jen bodove.

Krom cteni knih, cuceni na net a rozhovoru s jinymi majitely....

1. cvicak - hned po par tydnech co byl v dome a bylo jasne, ze na tohohle psa neplati to, co na vsechny predesle...
Vse (krom tahani) tam zvladal pekne - byl zarazen mezi male psy a stenata.
Ale prestali jsme tam chodit po te, co ho dvakrata po sobe vyrvali z obojku a zacali trhat psi z druheho kruhu (velky psi).

2. soukroma cvicitelka - pani mi po prvni lekci rekla, at uz nechodime (pes si pod jejim vedenim odmitl lehnout, ja si vzala voditko - pes si lehl, pani po nem chtela aby si sedl, pes se "zamknul" a nechtel s pani delat uz vubec nic...).

3. venceni profesionalem - slecna rekla, ze taha a takovy problem resit neumi...

4. prochazka se sousedem, ktery se chovanim psu zivi - dela figuranta atd. - podle nej je pes uplne v pohode

Krom techto - hokusu pokusu jsme jeli svou rutinu venceni. Zatahnes moc, ja se zastavim, bo tahat se nenecham. Pes se priradi k noze a jdem znovu dal. Takze "pomalu". Zatahne znovu. Znovu stojim a pes se vraci...
Zmena smeru, zmena rychlosti... to vse bylo.
Pes uz po tech letech zna povel "u nohy" i "pomalu". Pokud je v normal rozmaru, tak ok. Ale pokud ne, neudela s nim nikdo nic.
Proste si jede svuj zrychleny svet.
Ted tohle - udelam, vratim se, ale zas rychle tohle chci delat tohle...

Aktualne vencim dva psi. Voditka mam v jedne ruce - jeden pes na jednom prstu, druhy na druhem. Pes porad taha.

Tim chci jen rict, ze "tahani" - nemusi znamenat hned vykloubeni ramene a vlaceni po ulicich, ale proste jen jisty diskomfort.

A zatim co fena chodi 80% casu na provesenem voditku a musim ji ponoukat at jde, pes je 99% casu pred nama, ceka na "nas" na skoro napnutem voditku a ceka nez se posunem dal... Ceka, nehrne se dal, protoze vi, ze tahat je k nicemu...

Ale i tak dle meho "taha". Ovsem oproti "tahani" na zacatku, je tohle "tahani" uplne jina liga. A tohle uz proste odnaucit nejde.

Takze tak a jdu cist :)

tak ono ale taky záleží na velikosti a síle psa :-) . Když si představím, že by mě pořád tahal můj x AST, tak mám asi namoženou ruku po jedné procházce. Něco jiného by to bylo u psa, co váží 10 kg.

A moc teda nechápu jak to vlastně máte, píšete, že pes pořád tahá a pak v dalším odstavci, že čeká na skoro napnutém vodítku a nehrne se dám, protože ví, že tahat je k ničemu.

15.2.2019 09:36

k tomu tahání a netahání z jiného pohledu - mám takového vysokorychlostního psa (ne že by se neuměl loudat jak kráva na porážku) a pokud si představím, že by měl jít procházku na prověšeném vodítku, tak by to bylo v podstatě týrání (pomíjím to, že ion může v našich podmínkách na volno).......i proto má postroj, na kterém je v tahu, je to pro něj práce, evidentně mu to vyhovuje, vydá energii.....

15.2.2019 09:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

k tomu tahání a netahání z jiného pohledu - mám takového vysokorychlostního psa (ne že by se neuměl loudat jak kráva na porážku) a pokud si představím, že by měl jít procházku na prověšeném vodítku, tak by to bylo v podstatě týrání (pomíjím to, že ion může v našich podmínkách na volno).......i proto má postroj, na kterém je v tahu, je to pro něj práce, evidentně mu to vyhovuje, vydá energii.....

Mám to úplně stejně. Se psem chodím převážně jen v postroji a sedáku - už když vycházíme tak pes nadšeně poskakuje a kvíká, těší se na ten tah, na práci. Ale když jdeme po městě, nebo kousek přes vesnici tak si ho přepínám na obojek a učím netahat. Ale musím mu to párkrát připomenout.

Edit: a hlavně tou chůzí a tahem v postroji se pes unaví. Když by šel na prověšeném vodítku a nebo na volno tak se nikdy nijak neunavil, tím tahem trochu jo.

20.2.2019 22:46

marcelaamax napsal(a):

tak ono ale taky záleží na velikosti a síle psa :-) . Když si představím, že by mě pořád tahal můj x AST, tak mám asi namoženou ruku po jedné procházce. Něco jiného by to bylo u psa, co váží 10 kg.

A moc teda nechápu jak to vlastně máte, píšete, že pes pořád tahá a pak v dalším odstavci, že čeká na skoro napnutém vodítku a nehrne se dám, protože ví, že tahat je k ničemu.

...mame to asi tak, jak pise hmn_. Pes je proste nastaven na vyssi rychlost (ve vsem).

Po tech letech uz je alespon schopen akceptovat to, ze ja nelitam po svete jeho svetelnou rychlosti. Coz proste jako junak pochopit nemohl...

Pres tyden vencime ve meste, takze sedak, ci postroj nee (to je vikendova kratochvile). U nohy musi chodit jen tam, kde je to opravdu potreba - jinak dostava "volno, pomalu" = muzes si lozit po trave a krovi v dosahu voditka... Jakmile taha moc, stojim a pes se vraci sam od sebe k noze.

Aktualne tedy vencim dva psi. Fenecka je nastavena na uplne normalni rychlost, takze misto aby zaborila jako pes cumak do travy a jela jak divocak, rada se u zajimavosti zastavi, pocte si vic... Kouka po okoli.
Pes ji to toleruje.
Voditko 150 cm dlouhe, takze stoji 148 cm od nas a ceka, nez se pujde dal (obcas si i zaknoura, ze ji to uz trva...).

Kazdy pes cca 15 kg.

Lepe to nekomu, kdo nevi o cem je rec, asi slovy popsat nedokazu... Pardon.
Zrychlenej neurotik se musi asi zazit...

21.2.2019 07:04

A dát "neurotika" na flexi ? Ať si mezi vámi kmitá, než si fenka počuchá. Dopředu a zpátky.

21.2.2019 07:42
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

GAELLE napsal(a):

Já samojeda učila netahat od štěnda a na tohle třeba i po stopatnáctém pokusu zaregoval a chvíli mu to i vydrželo...a za chvilku už si zase šel ve svém módu...cupitám až na konec vodítka. Vůbec mu to hlava nebrala, protože on tak blízko pána prostě jít nechce, musí být kus vpředu. Netahá zběsile, ale na prověšeném vodítku chodí až teď, když ho bolí nohy a na konci prochajdy už se vleče.

22.2.2019 23:14

A dát "neurotika" na flexi ? Ať si mezi vámi kmitá, než si fenka počuchá. Dopředu a zpátky.

Flexinu jsme pouzivali na "klidnejsich" mistech ve meste, kdyz byl jeste sam. Hrali jsme si na to, ze je na volno... Ale i tak bylo vzdy "to zajimave" o par centaku dal nez konec flexiny....
System - "napnes = vrat se" se naucil prave diky flexine a couracce.

Ted bych mu flexinu ve meste uz nedala. Pokud vedu dva psi, je lepsi mit je pod lepsi kontrolou + obema stejnym metrem. Ve vsem...
Jak pisu. Pes starne. Zacina byt tolerantnejsi - pomalejsi ovsem stale jen z donuceni. V patnacti bude mozna chodit jako normalni dvouletej pes :)
No a pokud ne, tak je to jen dukaz toho, ze ne kazdej pes to proste zvladne.
Ridit auto se taky nenauci kazdej, co se o to snazi...

1Rosinka1

5.2.2020 12:19
1Rosinka1

XXX.XXX.138.252

Bígl je sice lovecke plemeno ,ale jak si ho naucite takový bude já mám byla 12 let a je od mala učený mezi slepice a neloví je mám králíky ze na ne vidi a nikdy neútočí od mala učená nesmis fuj

emufa

5.2.2020 14:22
emufa

XXX.XXX.254.38

Bigel je pes ktory sa dlho použival a použiva k lovu musel byt aj s časti nezavisli a preto je vo vicviku trochu tvrdohlavejši a ked uvidi a bude na volno srnu alebo nejake ine zvira pravdepodobne sa za nou rozbehne.
Pre začiatočnika by som odporučila skôr ovčiaka. Alebo ked sa vam pacia lovecke psi tak možno setra.

Přidejte reakci

Přidat smajlík