Vynucování si pozornosti, závislost na míčku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2019 20:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zdravím,

pes (rok a 4 měsíce), kterého se ujal táta si neustále vynucuje pozornost a řekla bych, že je závislý na míčku, tak chci poradit, jak toto řešit. Pes je u táty týden, asi mu trvalo, než se rozkoukal, ale teď si začíná hrozně vynucovat pozornost - konkrétně chce pořád házet balonek. Tak si myslím, že je lepší to začít řešit hned, než ho nějak "utvrzovat" v tom chování, i když dost možná už to má utvrzené z předešlé rodiny. Balonky má normálně k dispozici - což bude asi chyba. A kdykoli někdo vyjde ven - je jedno jestli byl pes předtím na procházce, jestli se s ním cvičilo nebo dělalo cokoli jiného. Jakmile někdo vyjde ven, nebo někdo přijde tak pes vyžaduje, aby mu házel míček. Hodí vám míček k nohám a dokud nezačnete házet tak budu štěkat a kvílet. Mají rozdělenou zahradu, za nízkým plůtkem je pergola a posezení. Pokud psa ignorují a jdou si třeba sednout, tak pes hodí míček za ten plůtek a štěká. Vím, že je chyba, aby mu ten míček hodili, ale jak postupovat? Asi bude lepší, když nebude mít žádný míček k dispozici? Když se míček vyndá vyloženě jen na hru. Ale pokud pes nemá k dispozici žádný míček, tak běhá po zahradě, kvičí a míček hledá.

Řekněme třeba, že se psem otec přijde z procházky, někde mu něco schová aby čmuchal, procvičí pár povelů a chce si jen tak sednout. Pes ho nenechá v klidu sedět a pořád bude vyžadovat pozornost. To samé třeba s babičkou, která je dopoledne venku. Dneska prý štěkal i když zašla dovnitř a vydržel hodně dlouho.

Jak teda postupovat? Sebrat všechny míčky a na štěkání a kvílení vůbec nereagovat? Psa ignorovat? A když nachvíli přestane a uklidní se tak pak dát za odměnu míček? Nebo v případě té babičky, pokud bude chvíli venku a pak odejde dovnitř a pes bude štěkat - tak taky prostě ignorovat?

https://luciekotynkova.cz/aby-si-pes-nic-nevynucoval-ani-neloudil/ docela fajn se mi zdá tenhle článek, odstavec "I starého psa novým kouskům naučíš" - co myslíte?

22.3.2019 20:31
GAELLE

XXX.XXX.55.67

I starý pes se naučí a přeučí - náš toho byl důkazem. Asi bych Bailymu míčky schovala a nevšímala si jeho štěkání. Míček bych ven vynesla, pohrála si s ním a pak míček uložila. Míčky bych mu asi venku nenechávala. Argo byl schopen za míčkem běhat hodiny ale když jsem hru ukončila tak nijak neprotestoval a šlo se dělat něco jiného nebo jsem ho odeslala na místo. A když někde našel jiný a přinesl ho tak jsme si zas pohráli a zas jsem ho uklidila na místo na které nemohl. Ale každý pes je jiný.............je potřeba vyzkoušet asi různé metody.

22.3.2019 20:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No moji psi mají některé hračky k dispozici pořád - ale není to problém, nijak s nimi neotravují, nevynucují si hru. Občas si vezmou hračku a pohrají si mezi sebou. Někdy hračku třeba donesou a chtějí si hrát, ale pokud nechci tak normálně přestanou. Akorát "top" pešky a střapečky vyndávám jen na trénink.

Ale tohle je jiný případ, tam už ta závislost na míčku asi opravdu je. On si s ním třeba chvíli běhá sám, kouše ho a pak jde k plůtku a hodí míček za něj - a začne štěkat. Vím, že psi nic nedělají naschvál - ale fakt to vypadá, jako by ho schválně hodil někam, kam se nedostane. Když mu všechny hračky seberou tak zmateně běhá po zahradě, čmuchá, kňučí, štěká a hračky hledá. Takže to chce asi hlavně důsledně ignorovat. A pokud míčky přestane hledat a uklidní se, tak mu míček dát a pohrát si?

22.3.2019 20:58
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
No moji psi mají některé hračky k dispozici pořád - ale není to problém, nijak s nimi neotravují, nevynucují si hru. Občas si vezmou hračku a pohrají si mezi sebou. Někdy hračku třeba donesou a chtějí si hrát, ale pokud nechci tak normálně přestanou. Akorát "top" pešky a střapečky vyndávám jen na trénink.

Ale tohle je jiný případ, tam už ta závislost na míčku asi opravdu je. On si s ním třeba chvíli běhá sám, kouše ho a pak jde k plůtku a hodí míček za něj - a začne štěkat. Vím, že psi nic nedělají naschvál - ale fakt to vypadá, jako by ho schválně hodil někam, kam se nedostane. Když mu všechny hračky seberou tak zmateně běhá po zahradě, čmuchá, kňučí, štěká a hračky hledá. Takže to chce asi hlavně důsledně ignorovat. A pokud míčky přestane hledat a uklidní se, tak mu míček dát a pohrát si?

zvýšit plůtek aby tam míč hodit nemohl? A nebo prostě smůla, musí si hezky počkat až někdo dostane chuť a náladu na hru. Argo někdy míček přinesl a hráli jsme si a když jsem ho nehodila tak neprotestoval a nic si nevynucoval. U nich byl stále někdo kdo mu házel? Takhle otravná byla pudlice u mých známých ta vydržela aportovat hodiny až nás všechny bolely z házení ruce. Neunavilo ji nic ale fakt je že neštěkala. Tak ať ho zkusejí ignorovat, štěkat snad přestane. No a až bude v klidu tak si s ním jít pohrát. A třeba s něčím jiným než s tenisákem

22.3.2019 21:00
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

Já bych míček zkusila schovat a ignorovat štěkot. ..
(Náš Tonda si takhle vynucoval škrábáním, spaní v posteli ) - po pár dnech to vzdal. I když vydržet bylo něco .. Ale dostali jsme svého.

Já bych mu míček ted nepřipomínala a nedavala ani za odměnu ....

Někdy mi přijde, že pejsi naschvál dělají :-) nebo to mají aspoň dobře promyšlené 😄

22.3.2019 21:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
zvýšit plůtek aby tam míč hodit nemohl? A nebo prostě smůla, musí si hezky počkat až někdo dostane chuť a náladu na hru. Argo někdy míček přinesl a hráli jsme si a když jsem ho nehodila tak neprotestoval a nic si nevynucoval. U nich byl stále někdo kdo mu házel? Takhle otravná byla pudlice u mých známých ta vydržela aportovat hodiny až nás všechny bolely z házení ruce. Neunavilo ji nic ale fakt je že neštěkala. Tak ať ho zkusejí ignorovat, štěkat snad přestane. No a až bude v klidu tak si s ním jít pohrát. A třeba s něčím jiným než s tenisákem

No to je dlouhý plůtek po celé zahradě, takže zvýšit asi ne. Navíc někdy ho zase třeba hodí někde pod něco, kam se nedostane. A někdy ho položí jen před sebe a štěká. Dneska když babička seděla na dvoře tak prý štěkal dvě hodiny, pak už ji i cpal míček do klína, když mu ho sebrala tak pobíhal okolo a pořád štěkal. Pak šla teda domů, chvíli štěkal a přestal. Ale to není řešení - odejít když začne štěkat, protože na té zahradě potřebují taky něco dělat.

Jinak v původní rodině nevím - říkali jen, že jak má míček tak se může zbláznit a že vydrží "aportovat" snad donekonečna.

Jo a nevím, jestli je to vyloženě závislost na míčku - spíš je to závislost na té činnosti. Takže je možný, že když mu seberou všechny hračky tak si prostě vezme nějaké polínko a bude to dělat s tím polínkem. No uvidíme :-)

Edit.: a teď mě napadá - ono je to asi i o tom, že neumí odpočívat v přítomnosti člověka. Takže ještě asi naučit to. Prý pokud ho zavřou do kotce, tak tam je po chvíli v klidu, ale táta by byl radši, kdyby to šlo bez kotce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2019 21:09

bych určila jednu jedinou házecí hračku, kterou by neměl k dispozici, ta by se prostě vytáhla z kapsy, když si člověk usmyslí, že teď se bude házet.

zbytek je čistě o tom ignorování, to chování prostě nesmí přinášet žádné výsledky.

22.3.2019 21:15
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo, ta ignorace snad zabere, to je asi jediné řešení.

Jinak bych řekla, že mu v tomhle ještě "pomáhá" přítomnost jiného psa, který je v klidu. Protože když jsem tam byla s fenou, tak si s ní chvíli hrál, ona už si pak lehla, on taky, mohli jsme sedět venku a byl klid. Ale jakmile jsem s fenou odjela, tak začal zase.

No, ale to jen taková moje úvaha, to nijak nepomůže

22.3.2019 21:19
GAELLE

XXX.XXX.55.67

asi jak píše bodlinka. Určit speciální hračku a hrát jen když se bude chtít lidem. Jinak schovat. A štěkání ignorovat. Vím že to nejde snadno někteří psi mají fakt výdrž no a nebo odeslat do té klece (boudy,ohrádky) dokud se neuklidní.

22.3.2019 21:41
L(phi)

XXX.XXX.114.133

By som sa bala, ze ignorovanie psa akurat nauci neutisitelne stekat ked zrovna nebude mat lopticku.
Moj prvy instinkt je vzdy ked bude robit to co nechcem (= hadzat mi pod nohy loptu), tak ho poslat na pelech - tzn mat nejaky pelech s rozumnym vyhladom aj na zahrade. A pustit ho z neho az ked zabudne na to co chcel. A na pelechu by som psovi kludne nejake hrackove zuzladlo nechala, aspon by snad nestekal ked bude mat plnu hubu.

22.3.2019 21:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

L(phi) napsal(a):
By som sa bala, ze ignorovanie psa akurat nauci neutisitelne stekat ked zrovna nebude mat lopticku.
Moj prvy instinkt je vzdy ked bude robit to co nechcem (= hadzat mi pod nohy loptu), tak ho poslat na pelech - tzn mat nejaky pelech s rozumnym vyhladom aj na zahrade. A pustit ho z neho az ked zabudne na to co chcel. A na pelechu by som psovi kludne nejake hrackove zuzladlo nechala, aspon by snad nestekal ked bude mat plnu hubu.

Svůj pelech tam má, trochu už i ví co znamená "místo" - jenže, pokud začne otravovat s tím míčkem a pošlou ho na místo, tak on jde na místo, tam míček vyplivne a štěká a kňučí tam. Chvílemi i ten míček žužlá, ale i u toho pořád kňučí.A nemá to teda úplně stoprocentně naučené, takže tam vydrží jen chvíli.

Pokud ho třeba do kotce zavřou s míčkem, tak on si míček položí před sebe, kouká na něj a štěká.

22.3.2019 21:50

A jde vazne jen o ten micek? Nezkousi si stekanim vynutit jakkoukoli pozornost?

22.3.2019 21:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A jde vazne jen o ten micek? Nezkousi si stekanim vynutit jakkoukoli pozornost?

No, upřímně těžko říct.

Ale na mně to působí tak, že jde opravdu o míček, nebo o tu činnost - to házení. Protože on se nenechá třeba ani normálně pomazlit moc. Když přijedu a on mě vidí za vraty, tak přiběhne, já ho pozdravím a on se hned otočí a jde najít míček, ten mi donese, hodí k nohám a štěká. V tu chvíli ho nezajímají ani pamlsky, nic. Prostě očima hypnotizuje střídavě míček, střídavě vás a štěká.

22.3.2019 22:05
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
No, upřímně těžko říct.

Ale na mně to působí tak, že jde opravdu o míček, nebo o tu činnost - to házení. Protože on se nenechá třeba ani normálně pomazlit moc. Když přijedu a on mě vidí za vraty, tak přiběhne, já ho pozdravím a on se hned otočí a jde najít míček, ten mi donese, hodí k nohám a štěká. V tu chvíli ho nezajímají ani pamlsky, nic. Prostě očima hypnotizuje střídavě míček, střídavě vás a štěká.

tak míč uklidit a zkusit s ním něco procvičit? Ovládá nějaké základní povely?

22.3.2019 22:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
tak míč uklidit a zkusit s ním něco procvičit? Ovládá nějaké základní povely?

Jo umí sedni, lehni, ke mě, k noze - to teda má naučené tak, že sedá špatně, ale tátovi to nevadí a přeučovat to asi nebude. Ještě ho začal učit čekej. Procvičuje to s ním. No a pak mu právě ten míček schovává různě a on ho na "hledej" hledá a to teda taky nevím, jestli to přestat dělat?

22.3.2019 22:12
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Jo umí sedni, lehni, ke mě, k noze - to teda má naučené tak, že sedá špatně, ale tátovi to nevadí a přeučovat to asi nebude. Ještě ho začal učit čekej. Procvičuje to s ním. No a pak mu právě ten míček schovává různě a on ho na "hledej" hledá a to teda taky nevím, jestli to přestat dělat?

hledat by měl asi něco jiného než míček ? neporadila by Růžena?

22.3.2019 22:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
hledat by měl asi něco jiného než míček ? neporadila by Růžena?

Ale ono je jedno, jestli je to míček nebo jiná hračka. Když zrovna nemůže najít míček, tak to samé dělá s jakoukoli hračkou. A právě se obávám, že když mu seberou hračky, tak že si vezme třeba kus dřeva, nebo čehokoli jiného a bude to dělat s tím. Ale třeba ne.

Jinak mám někde i krátké video s míčkem - ale z toho asi nic moc poznat nebude. Tam byl relativně ještě v klidu, protože to jsem ten míček hned hodila, když ho nehodíte tak štěkání se stupňuje. Já už jsem mu ho pak třeba jen kousek odkopla nohou, on to sebere, donese, vyplivne a okamžitě zase štěká.

Jo Růženu jsem tady dlouho "neviděla.

22.3.2019 22:17

...urcite bude treba naucit psa povel staci (konec hry), ticho a misto.
A misto hazeni micku na uvitanou, bych zkusila poklidne sezeni u stolu s Vami, tatkou i babi a klidne hlazeni.
No, ale ze Vam to pekne zacalo :)

22.3.2019 22:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

...urcite bude treba naucit psa povel staci (konec hry), ticho a misto.
A misto hazeni micku na uvitanou, bych zkusila poklidne sezeni u stolu s Vami, tatkou i babi a klidne hlazeni.
No, ale ze Vam to pekne zacalo :)

Jo poklidné sezení - to je právě to, co on neumí. Celkově nedokáže být v klidu v přítomnosti lidí - protože pořád vyžaduje tu činnost. Jak to tedy učit? Prostě si sednout ke stolu, zacpat si uši a psa ignorovat? .

Edit.: No, ale ze Vam to pekne zacalo :) - no právě babička byla ráda, že to nebude štěně a ze začátku si ho nemohla vynachválit, že po zahradě s ní v klidu chodí, že jí poslechne. No a po dnešku říkala, že je z něho na prášky . Protože je prostě zvyklá se dopoledne pohybovat po zahradě a pak si tam sednout ke stolu. No a pohybuje se s "chodítkem" a pes se jí začíná motat a házet před ní ten míček, štěkat. Dá se to vyřešit tak, že když půjde ven, tak ho zavře a pak ho zase pustí - ale to by byla škoda.

22.3.2019 22:28
lupus4

XXX.XXX.205.61

umí daun ? při tom se blbě štěká ...
prudíš ? ...jdeš na odložení ...(tím nemyslím cvingr)...jsi v klidu...buď s námi ...

jinak Kotýnková (z odkazu) je takovej teoretickej kříženeček Viktora s Rudou
míčky bych schoval, a dával tak cca 2x za den (max do 10 aportů) a to ještě venku na prochajdě ...

22.3.2019 22:40
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):
prudíš ? ...jdeš na odložení ...(tím nemyslím cvingr)...jsi v klidu...buď s námi ...

míčky bych schoval, a dával tak cca 2x za den (max do 10 aportů) a to ještě venku na prochajdě ...

Daun neumí, umí obyčejné lehni a to ještě ne úplně stoprocentně.

Dobře, takže míčky schovat, na zahradě vůbec nevytahovat a brát jen na procházku. A když bude prudit i bez míčku, a já předpokládám, že bude - tak odvést na pelech, který má u dveří? Což se teda bude muset pořádně naučit tam zůstat - a pokud se tam pak uklidní, ztichne - tak ho vzít k sobě?

A ty aporty začít dělat možná taky nějak "kulturněji" ne? Teď je to prostě tak, že se mu hází balonek a on běhá. Tak možná začít učit cíleně jako aport? Naučit ho být v klidu - dokud ho pro aport pán nevyšle atd?

22.3.2019 22:42

:) no tak to ma tatka asi podobnyho Sekace magora, jako byl ten nas, kdyz byl cerstvej....
Bohuzel (pro mne teda bohudik...), jsem uz ty zacatky vytesnala.
Pes musel byt u stolu na snure. Na vyber bylo - bud se nechat hladit lidmi (taky o to zrovna nestal), nebo si sam tise kousat (klacek, kostku, pozdeji si dokazal sam hrat s kongem) na pelechu u stolu.

...motani je neprijemny. Skoda ze babi nema hulku, kterou by si cistila prostor...
Stejne tak to vopruz stekani.

Ale to chce vazne cas. Pokud budou dusledni, urcite ho zacne omezovat.

22.3.2019 22:46
TyVed

XXX.XXX.49.190

lupus4 napsal(a):

To je asi super nápad, aby se ten aport spojil výhradně s procházkou. Jinak s Vámi upřímně cítím, náš flat byl podobné aportovací trdlo. Na jednu stranu byl ještě horší, jelikož by ho nikdy jiný pes nezaujal tolik, aby toho kvůli němu nechal, ale zas když mu to nikdo neházel, tak si nanosil hromadu čehokoliv a nějak si to samostatně okusoval a nosil to všude s sebou. Ale pokud mu někdo neuměl dát jasně najevo, že teď se házet nebude, tak taky dokázal otravovat neskutečně.

22.3.2019 22:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo ještě asi bude fajn zkusit něco na okusování na to místo, aby tam vydržel. Už mě napadlo zkusit i konga - ale tam si myslím, že to bude brát stejně jako jiné hračky a bude to chtít házet.

No tak uvidíme, jestli když mu všechno seberou tak jestli nezačne nosit klacky, dřevo. A pak taky k nim chodí víc lidí z rodiny - takže budou muset hlavně dostat všichni instrukce - aby nikdo nic neházel.

Edit.: jinak tohle je problém vyloženě na zahradě. Venku si normálně běhá, vnímá. Když s ním byl táta ve školičce tak si v pohodě hrál se psy - ale přijeli domů a začalo to.

22.3.2019 22:54

TyVed napsal(a):
To je asi super nápad, aby se ten aport spojil výhradně s procházkou. Jinak s Vámi upřímně cítím, náš flat byl podobné aportovací trdlo. Na jednu stranu byl ještě horší, jelikož by ho nikdy jiný pes nezaujal tolik, aby toho kvůli němu nechal, ale zas když mu to nikdo neházel, tak si nanosil hromadu čehokoliv a nějak si to samostatně okusoval a nosil to všude s sebou. Ale pokud mu někdo neuměl dát jasně najevo, že teď se házet nebude, tak taky dokázal otravovat neskutečně.

...proto jsem se ptala na ten balon...:)
Aby - kdyz nebude balon, nezacal nosit cokoli, co bude na zahrade nepribetonovovany...

22.3.2019 23:02
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Jo ještě asi bude fajn zkusit něco na okusování na to místo, aby tam vydržel. Už mě napadlo zkusit i konga - ale tam si myslím, že to bude brát stejně jako jiné hračky a bude to chtít házet.

No tak uvidíme, jestli když mu všechno seberou tak jestli nezačne nosit klacky, dřevo. A pak taky k nim chodí víc lidí z rodiny - takže budou muset hlavně dostat všichni instrukce - aby nikdo nic neházel.

Edit.: jinak tohle je problém vyloženě na zahradě. Venku si normálně běhá, vnímá. Když s ním byl táta ve školičce tak si v pohodě hrál se psy - ale přijeli domů a začalo to.

tak do kongu bych mu dala mňamky a poslala na místo aby si tam s ním hrál sám. A dávat mu ho jen když bude sám. A ostatní hračky schovat všechny a uvidíte jestli začne nosit něco jiného. A v tom případě štěkání ignorovat a se psem komunikovat až když štěkat přestane. Povel "ticho" ? Devítiletý pochopil

22.3.2019 23:07

...trebas ten kong - presne jak pise marcelaamax - byl problem. Misto aby si s nim hral sam, zacal ho nosit - at mu ho hazime a opet u toho stekal... Musel se proste naucit "hrat si sam".

22.3.2019 23:11
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

...trebas ten kong - presne jak pise marcelaamax - byl problem. Misto aby si s nim hral sam, zacal ho nosit - at mu ho hazime a opet u toho stekal... Musel se proste naucit "hrat si sam".

No on právě není ani extra žravý, takže si myslím, že na to vevnitř by se vyprdnul a pojal to jako super nový míček

Děkuji vám všem za rady, předám je dál a potom dám vědět, jak to pokračuje.

22.3.2019 23:13
TyVed

XXX.XXX.49.190

...proto jsem se ptala na ten balon...:)
Aby - kdyz nebude balon, nezacal nosit cokoli, co bude na zahrade nepribetonovovany...

No nás tohle třeba neobtěžovalo a nikdy nás nenapadlo to nějak řešit. Prostě pes poslouchal a vždycky fungoval neskutečně vychovaně a nijak nám to nepřišlo :) Šlo na procházku a on si automaticky nabral do huby 3 míčky. Ty si pak někde uložil a našel si několik klacků a bežela s náma taková veselá štastná otep, která došla k vodě a tam jsme mu to naházeli, tím se za mlada bavil v pohodě hodinu a měl rád, když těch aportů měl ve vodě víc a mohl to obeplout při jednom. Po cestě domů většinou odložil klacky a vzal si své míčky, které chodil "těžit" za hradbu tenisového hřiště. Míval je různě poschovávané, jak měl zásobu, tak si je vždycky někde odložil a pak zase našel, takže se dokázal objevit s míčkem z ničeho nic kdykoliv třeba při venčení večer okolo bloku. Vlastně to všechno dělá dodnes, jen jak už sotva leze, tak spíš leží a něco si okusuje a dokonce i naše psiska chápou, že je to pro něj všechno a půjčí mu i svoje hračky, takže když o tom tak přemýšlím tak i jim musí připadat jako těžkej závislák.

22.3.2019 23:21

TyVed napsal(a):
No nás tohle třeba neobtěžovalo a nikdy nás nenapadlo to nějak řešit. Prostě pes poslouchal a vždycky fungoval neskutečně vychovaně a nijak nám to nepřišlo :) Šlo na procházku a on si automaticky nabral do huby 3 míčky. Ty si pak někde uložil a našel si několik klacků a bežela s náma taková veselá štastná otep, která došla k vodě a tam jsme mu to naházeli, tím se za mlada bavil v pohodě hodinu a měl rád, když těch aportů měl ve vodě víc a mohl to obeplout při jednom. Po cestě domů většinou odložil klacky a vzal si své míčky, které chodil "těžit" za hradbu tenisového hřiště. Míval je různě poschovávané, jak měl zásobu, tak si je vždycky někde odložil a pak zase našel, takže se dokázal objevit s míčkem z ničeho nic kdykoliv třeba při venčení večer okolo bloku. Vlastně to všechno dělá dodnes, jen jak už sotva leze, tak spíš leží a něco si okusuje a dokonce i naše psiska chápou, že je to pro něj všechno a půjčí mu i svoje hračky, takže když o tom tak přemýšlím tak i jim musí připadat jako těžkej závislák.

Ja tomu rozumim. Pokud se to deje venku a pes nenosi nesmysly (sutry, kosti, odpadky), je to ok. Ale umim si predstavit, ze pes co na zahrade mel balon jako ventil a najednou ho tam nema, vyhrabe trebas babicky oblibenej hyacinth - pritahne ji ho k noham a radostne steka at mu ho hodi... Tak ten se asi pochopeni nedocka...

22.3.2019 23:23

Ale jinak mate sikovny psisko. Nasel si i zdroj :)

22.3.2019 23:31
TyVed

XXX.XXX.49.190

Ale jinak mate sikovny psisko. Nasel si i zdroj :)

jj děkujeme. Náklady na míčky u nás nikdy nebyly položkou psího rozpočtu, objevil to už jako štěně

22.3.2019 23:34

A jeste se zeptam, to stekani, umite uz nekdo z rodiny ukoncit nejakym povelem?

22.3.2019 23:34
GAELLE

XXX.XXX.55.67

TyVed napsal(a):

dobrej to náš dokázal z vody přinést v hubě peška i míček najednou a doma měl taky vždy někde nějaký schovaný a ve vhodnou chvíli ho oslintaný upustil do klína nejlépe na božíhodové šaty

23.3.2019 00:10

marcelaamax napsal(a):

Místo mozku z míčku kostku. Naučené chování, vycvičil si personál, člověk radši ten míček hodí, než by poslouchal štěkání, A fikaný tvor začne ještě přitvrzovat, schová míček někam, kde člověk musí opravdu zasáhnout.
Vezmu to z hlediska, kterým beru všechny nechtěné psí aktivity. Nechci, aby mi pes na zahradě nosil, schovával, vyžadoval a jinak prudil s míčkem. Odeberu míčky a zavedu nové hračky. S novými pravidly. Třeba fleesová přetahovadla, staré ponožky smotané dohromady, staré tričko s uzlema apod. To si pejsek nikam nezakutálí. Když bude chtít interakci s člověkem, bude to muset přinést, ale přinést opravdu do ruky a za odměnu se pak potahat? Vyhrál, šikovný, parkrát přines, pusť a stačí, konec hry, moje pravidla. Odměna pamlsková, hračka se schovává a jdeme dělat něco jiného, třeba naučit pejska obíhat strom na zahradě nebo přinést plastovou konev.
Jestli má potřebu pořád něco nosit a vyžaduje si od lidí pak házení, musíte mu tenhle řetězec chování nějak přerušit. V dobrém slova smyslu. Ne odebráním všech hraček, ale míčků určitě. A s novými hračkami učit i nové povely. Schovat na zahradě postupně třeba tři tahací hračky, naučit lehni, zůstaň, a pak vysílat do směrů pro jednotlivé uzly. Zavalit mu hlavu jinou činností, než je házení míčku, ale předtím mu na to tu jeho hlavinku připravit. Pokud se neumí na zahradě zklidnit, tak ho na chvíli zavřít do kotce, to není nic špatného, že pes domácí i venkovní neumí odpočívat. Naučí se to.
No zkrátka, bude to chtít teď víc práce, ale ta se jistě vyplatí. Dělala bych se psem na zahradě, jako kdyby se s jiným psem pracovalo na cvičáku. Převést nechtěnou aktivitu jinam, do chtěné, ale musí to být teď akční, aspoň ze začátku. Časem se zrelaxuje a naučí se na zahradě odpočívat i normálně soužit s ostatními členy rodiny, pokud mu přestanou házet nebo kopat míčky. Přeučit naučené zlozvyky u psa trvá déle, než naučit něco štěně. Takže hodně trpělivosti a držím palce.

23.3.2019 05:16

Dělala bych se psem na zahradě, jako kdyby se s jiným psem pracovalo na cvičáku. Převést nechtěnou aktivitu jinam, do chtěné, ale musí to být teď akční, aspoň ze začátku

skoro souhlasim -krom toho, ze tohle všechno delat jen a jen venku.
ne na te zahrade

udelat z cele zahrady misto, kde je jen klid a odpociva se, povaluje se -pokud jsou venku lidi.
kdyz je tam sam, at si dela co chce.

zavirat ze ze zacatku urcite. nastavit tak pravidla i pro navstevy -je to velmi podobne tomu, kdyz jste ucila odpocivat tu malou v byte.

veskerou aktivitu presmerovat ven, mimo zahradu, na prochazky.
at pisti a tesi se jako pes z panelaku, kdyz jde ven

23.3.2019 07:56
saola

XXX.XXX.85.88

Petrohei, to jsou zase rady
Uvědomujete si, že ten pes na zahradě či v kotci tráví většinu svého života? Procházky jsou jen časová marginalita vzhledem ke 24 hodinám, co trvá den. A vy mu chcete veškerou zábavu přestěhovat jen do těch procházek? To je skutečně geniální.
Nejde psovi všechno sebrat, zatrhnout, ignorovat ho, ale musíte mu taky něco výměnou nabídnout. A v tomto případě by táta udělal nejlépe, kdyby si - když si jde na zahradu sednout a házet psovi aporty nechce - v klidu sedl a vzal si psa k sobě, věnoval se mu, pročesal ho, učil ho být v klidu, tj. lehni, okul se, to odložení (výhradně v tátově bezprostřední blízkosti - to je důležité). Pokud mu pes plive přes plot míček k nohám a urputně štěká, prostě míček seberu, bez jakýchkoliv vyčítavých či zákazových keců ho uklidím do kapsy a psovi se věnuju jinak.
Holt se táta bude muset smířit s tím, že není pes jako pes a že v prvním případě měl kliku, kdy pes díky své povaze žádný komunikační nadstandard nevyžadoval, ale teď je to jinak a se psem je třeba holt pracovat, když ho chcete něco naučit.
Zavírat psa, aby neprudil, nebo ho odkládat na vzdálenější místo, je velmi kontraproduktivní, protože už teď je schopen na míček/hračku urputně štěkat i v kotci - jen budete štěkání eskalovat, sousedi na vás budou nas*aní, psovi nakonec hračky do kotce dávat nebudete vůbec a on bude štěkat na boudu, podlahu, misku, pletivo. Furt. A už to nepředěláte. Nikdy.

A k té ne/žravosti:
Pes je možná celkově nežravý taky proto, že má celý život jen granule, o které příliš nestojí - nejsou chuťově vábné. Vzheldem k tomu, že tatínek nebude rozhodně pořizovat žádné syrové velké hovězí kosti, tak je vhodné koupit odolné psí kousací pamlsky pro velké psy a naučit psa na to, že je to dobré. To by snad tatínka nebo vás tak neobtěžovalo, ne?
Kong vhodný vůbec není, protože pro něj to nebude zdroj mlsků, ale adept na házení.

23.3.2019 08:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Dělala bych se psem na zahradě, jako kdyby se s jiným psem pracovalo na cvičáku. Převést nechtěnou aktivitu jinam, do chtěné, ale musí to být teď akční, aspoň ze začátku

skoro souhlasim -krom toho, ze tohle všechno delat jen a jen venku.
ne na te zahrade

udelat z cele zahrady misto, kde je jen klid a odpociva se, povaluje se -pokud jsou venku lidi.

zavirat ze ze zacatku urcite. nastavit tak pravidla i pro navstevy -je to velmi podobne tomu, kdyz jste ucila odpocivat tu malou v byte.

veskerou aktivitu presmerovat ven, mimo zahradu, na prochazky.
at pisti a tesi se jako pes z panelaku, kdyz jde ven

Jo on to má právě úplně naopak, když zůstane za zahradě sám, tak si lehne a odpočívá, ale jakmile někdo vyjde tak to začne. Má to tak už asi zažité.

Saola -

když si jde na zahradu sednout a házet psovi aporty nechce - v klidu sedl a vzal si psa k sobě, věnoval se mu, pročesal ho, učil ho být v klidu, tj. lehni, okul se, to odložení (výhradně v tátově bezprostřední blízkosti - to je důležité)

Jo naučit ho být v klidu, to bude asi to nejtěžší. Jako ono pokud mu táta sebere míčky a třeba s ním něco procvičuje, nebo ho češe, tak to není problém. Ale pokud si třeba pak už jde sednout a psovi se aktivně nevěnuje, tak on zase začíná ty míčky hledat. Dobře,tohle co píšete to jde dělat pokud se mu vyloženě bude chtít věnovat. Ale co dělat, když chce opravdu na té zahradě pracovat a psovi se nevěnovat? Nebo když třeba přijde návštěva a chtějí si venku sednout? Pokud pes začne šílet a hned míčky a táta ho začne mazlit, hladit atd. - tak to asi taky není dobře, aby to nebral jako odměnu za to nežádoucí chování.

23.3.2019 08:44
saola

XXX.XXX.85.88

To je přece stejné, jako když učíte jakýkoliv jiný cvik - musíte postupovat od snažšího k těžšímu - tj. nejprve pracovat v klidu, bez návštěv, výhradně tak, že se táta bude věnovat pouze psovi, seznámí ho s kousacími pamlsky, opět, ideálně ve své blízkosti, pak mu je bude dávat do kotce nebo ke žvýkání, nebo když je navolno a přijde návštěva.....
Jde o to naučit psa jinému chování, ale špatně si to překládáte - neučíte ho, že místo házení míčků bude mazlení a hlazení, ale učíte ho ten klid. A to je samozřejmě přes hlazení a zaobírání se psem mnohem snazší než tak, jak to špatně radí petrahei.

23.3.2019 08:52
bobina65

XXX.XXX.124.148

Koupila bych psovi určitě velkou kost , ale opravdu velkou u řezníka. Na kousání mu vydrží několik dní a přitom se naučí být v klidu a dělat si svou psí práci prostě kosat si svoje. Kost vám asi nosit na házení nebude. Hračku bych uvázala k něčemu vhodnému. Já mám hračku uvázanou u houpačky a může si hrát sám. Beztak si hraje pes většinou jen v přítomnosti člověka (svého pána). Balonky bych zkovala.

23.3.2019 08:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

bobina65 napsal(a):
Koupila bych psovi určitě velkou kost , ale opravdu velkou u řezníka. Na kousání mu vydrží několik dní a přitom se naučí být v klidu a dělat si svou psí práci prostě kosat si svoje. Kost vám asi nosit na házení nebude. Hračku bych uvázala k něčemu vhodnému. Já mám hračku uvázanou u houpačky a může si hrát sám. Beztak si hraje pes většinou jen v přítomnosti člověka (svého pána). Balonky bych zkovala.

Jo ta kost by mohla zabrat - je jen otázka, jestli ho vůbec bude zajímat, ale určitě to stojí za to vyzkoušet.

No to přivazování hračky k něčemu - to nebude nejlepší nápad, to u toho bude stát a štěkat. On se přetahovat vůbec nechce, on chce jen házet.

23.3.2019 08:57

Co že to bylo důvodem pro darování (zbavení se) psa? Stěhování do bytu, protože nemůže být bez zahrady???
Asi už víte, proč.

23.3.2019 08:58

Jo on to má právě úplně naopak, když zůstane za zahradě sám, tak si lehne a odpočívá, ale jakmile někdo vyjde tak to začne. Má to tak už asi zažité.

me je to jasne, ze to ma tak naucene.
a proto je snazsi mu rozbit ten vzorec chovani a jasne mu sdelit, kdy se co da delat - i tim,vymezenym mistem.
nekombinovat to.
dostatecne unavit a vyhrat si s nim venku, mimo zahradu.

23.3.2019 08:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
To je přece stejné, jako když učíte jakýkoliv jiný cvik - musíte postupovat od snažšího k těžšímu - tj. nejprve pracovat v klidu, bez návštěv, výhradně tak, že se táta bude věnovat pouze psovi, seznámí ho s kousacími pamlsky, opět, ideálně ve své blízkosti, pak mu je bude dávat do kotce nebo ke žvýkání, nebo když je navolno a přijde návštěva.....
Jde o to naučit psa jinému chování, ale špatně si to překládáte - neučíte ho, že místo házení míčků bude mazlení a hlazení, ale učíte ho ten klid. A to je samozřejmě přes hlazení a zaobírání se psem mnohem snazší než tak, jak to špatně radí petrahei.

Jo já vám rozumím - ale ta návštěva prostě někdy přijde (chodí tam návštěvy i k babičce) a je třeba to řešit tak nějak "za pochodu". Nebo když jde třeba otec pro dřevo a potřebuje si ho naskládat do bedny nebo něco na zahradě udělat.

No vyzkouší nějaké ty žvýkací pamlsky a kosti - snad o to bude mít zájem a míčky se mu přestanou házet.

23.3.2019 09:00
Terven

XXX.XXX.110.147

Myslím si, že si to časem sedne. Pes se nechová nijak nenormálně - je u vás jak dlouho? Týden?
Změnil majitele, musí mít v hlavě chaos a může cítit úzkost a obavu, že vás taky ztratí.
Míček zřejmě používá k navazování kontaktu, má zkušenost, že to funguje.
Že štěká, pokud zůstane sám (babička odejde ze zahrady), na tom nevidím nic divného. Je celkem častý jev, že pes, který v domácím prostředí v pohodě zvládá samotu, má v cizím prostředí (chata, dovolená anebo po přestěhování) problém. Pes u vás zatím není doma, ze změny je úzkostlivý a nejistý a projevuje se to právě tou hyperaktivitou, štěkáním a kvílením.
Tipuju, že problém časem vyšumí do ztracena, až se se psem zžijete, do té doby bych se spíš než o pevnou ruku snažila rozmazlovat
Myslím si, že pravá povaha psa vypluje na povrch až za nějakou dobu, teď je strašně brzy dělat závěry. Změna prostředí a majitele je každopádně veliký stres.

23.3.2019 09:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Co že to bylo důvodem pro darování (zbavení se) psa? Stěhování do bytu, protože nemůže být bez zahrady???
Asi už víte, proč.

Jojo, přesně tak . Já jsem si s paní potom ještě psala - protože jsem se jí ptala taky na to vrčení na lidi, na jednu holčičku vyjel, na vnuka vrčel. A paní tedy psala, že to vrčení u nich nedělal, že si ho mohl hladit kdo chtěl, ale že jestli ho budeme chtít vrátit, tak to pochopí, že ví, že to s ním není jednoduché.

23.3.2019 09:01

Asi už víte, proč.

jj. ona tohle nebude takova banalita...

23.3.2019 09:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):
Myslím si, že si to časem sedne. Pes se nechová nijak nenormálně - je u vás jak dlouho? Týden?
Změnil majitele, musí mít v hlavě chaos a může cítit úzkost a obavu, že vás taky ztratí.
Míček zřejmě používá k navazování kontaktu, má zkušenost, že to funguje.
Že štěká, pokud zůstane sám (babička odejde ze zahrady), na tom nevidím nic divného. Je celkem častý jev, že pes, který v domácím prostředí v pohodě zvládá samotu, má v cizím prostředí (chata, dovolená anebo po přestěhování) problém. Pes u vás zatím není doma, ze změny je úzkostlivý a nejistý a projevuje se to právě tou hyperaktivitou, štěkáním a kvílením.
Tipuju, že problém časem vyšumí do ztracena, až se se psem zžijete, do té doby bych se spíš než o pevnou ruku snažila rozmazlovat
Myslím si, že pravá povaha psa vypluje na povrch až za nějakou dobu, teď je strašně brzy dělat závěry. Změna prostředí a majitele je každopádně veliký stres.

Jo je tam něco málo přes týden, tak si taky říkáme, že to chce čas. Jenže on právě ty první dny na tom byl "lépe" , to tolik nevyváděl. To začalo až teď, tak mě napadlo, jestli už si nezvyknul a tohle není to jeho "pravé" chování.

23.3.2019 09:04

Nejde psovi všechno sebrat, zatrhnout
no, tomuhle psu se v prvé řadě musí sebrat ten stres, a to mu opravdu neublíží.....a to je to, co píše petrahei

mmch, saola, a nevadí ti, že v následujícím textu píšeš totéž?

23.3.2019 09:08
saola

XXX.XXX.85.88

A tobě nevadí, že nerozumíš psanému textu?

23.3.2019 09:09

marcelaamax napsal(a):
Jo je tam něco málo přes týden, tak si taky říkáme, že to chce čas. Jenže on právě ty první dny na tom byl "lépe" , to tolik nevyváděl. To začalo až teď, tak mě napadlo, jestli už si nezvyknul a tohle není to jeho "pravé" chování.

jojo, už s otrkal

bych se spíš než o pevnou ruku snažila rozmazlovat
nejde o pevnou ruku, ale určitě jde o pravidla
pravidla přináší jistotu
jistota přináší klid

23.3.2019 09:14

marcelaamax napsal(a):

Taky si spíš myslím, že se zabydlel a teď je to on.

Máme doma něco podobného, toho starouše z útulku. Miluje svůj míček, sice ho nechce do zblbnutí házet, ale ukořistit a hlídat jako svůj poklad. Zafungovalo nám míček zabavit a uložit v místech, kam se pro něj nedostane. Občas ho vezmeme a poblbneme si, pak zase zabavuji a schovávám. Ale ten první odvykací půst byl víc než měsíc, chce to vydržet a míček mu ani neukázat. Místo míčku jsme zavedli látkové přetahovací uzly, ty ho nepřipomínají snad ničím, takže závislost nepodporují.

23.3.2019 09:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak mám novinky - ráno byli venku, tam párkrát házeli i míček a když přišli domů, tak všechny míčky schovali. No a Baily od rána hledá míčky a štěká.

23.3.2019 09:28
saola

XXX.XXX.85.88

To je prima, to vypadá, že se to za chvíli vyřeší samo.
Pes bude hystericky nonstop štěkat tři dny a pak ho nějaký soused konečně zastřelí

Jak můžete, proboha, nechat psa na zahradě řvát?
Vedle tatínka musí být radost bydlet.

23.3.2019 09:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
To je prima, to vypadá, že se to za chvíli vyřeší samo.
Pes bude hystericky nonstop štěkat tři dny a pak ho nějaký soused konečně zastřelí

Jak můžete, proboha, nechat psa na zahradě řvát?
Vedle tatínka musí být radost bydlet.

Rodiče mají naštěstí tolerantní sousedy, kteří mají rádi psy a tohle chápou .

Takže co doporučujete - když bude sám na dvoře tak nechávat míčky k dispozici ?

23.3.2019 09:42
saola

XXX.XXX.85.88

Už jsem vám doporučila, přečtěte si to znovu a pořádně - tatínek se bude muset psovi věnovat a naučit ho klidu.
Pokud byl pes schopen s míčkem na zahradě vydržet bez štěkání sám, jak jste psala, klidně mu míček nechte. Pokud s ním prudí tatínka, když tento na zahradě sedí, viz můj příspěvek výše.

Jinak na tolerantní sousedy moc nespoléhejte, pes, který nonstop tři dny štěká, zacloumá s i s velkou tolerancí a hlavně - vy to musíte řešit a ne to nechat takhle vyhnít.

23.3.2019 09:53

Nehrát si na zahradě s míčkem vůbec, je to blbé, ale když pes to má spojené místo hry- míček, nic jiného se dělat nedá.

23.3.2019 10:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
Už jsem vám doporučila, přečtěte si to znovu a pořádně - tatínek se bude muset psovi věnovat a naučit ho klidu.
Pokud byl pes schopen s míčkem na zahradě vydržet bez štěkání sám, jak jste psala, klidně mu míček nechte. Pokud s ním prudí tatínka, když tento na zahradě sedí, viz můj příspěvek výše.

Jinak na tolerantní sousedy moc nespoléhejte, pes, který nonstop tři dny štěká, zacloumá s i s velkou tolerancí a hlavně - vy to musíte řešit a ne to nechat takhle vyhnít.

On neštěká tři dny v kuse, začal teď jak sebrali míčky. Sousedi vědí o tom, že je to nový pes a že bude potřeba na něm zapracovat.

Takže míčky zase vrátí, já si jen říkala, aby to pes nevzal tak - štěkal jsem a donesli mi míček, takže on si ho vlastně vyštěkal.

Edit.: já se tam asi zase stavím nachvíli s fenou, s tou si může hrát na zahradě, ne? A vezmu jim rovnou kost, ať mu jí zkusí dát až odjedu.

23.3.2019 11:02
saola

XXX.XXX.85.88

marcelo, hlavně pletete mnoho věcí dohromady.

Potřebujete, aby pes byl v klidu, když se na zahradě někdo pohybuje - to ho musí tatínek naučit.
Aby byl v klidu, když na zahradě nikdo není, to uměl doteď, než jste mu na základě místních přitroublých rad alá petrahei sebrali míčky - to je špatně.
Problémy táty a jeho psa, který ho prudí, když se pohybuje nebos edí na zahradě, nevyřeší žádná návštěva vaší fenky ani pohozená kost, když odjedete.
Vy potřebujete vyřešit, aby pes tátu neotravoval, když ho na zahradě vidí. Proto ho musíte naučit klidu a ukázat mu, že házet míček mu táta nebude, ale není problém, když si pes bude s hračkami včetně míčků hrát nejen když je na zahradě sám ale i v přítomnosti dalších osob. Právě to ho musíte naučit - tedy v reálu to, že může být u svého člověka na zahradě, pokud chce, sedět u něj a doprovázet ho při práci na zahradě, ale nebude se nic házet.To, že bude ještě taky žvýkat kosti nebo jiné pamlsky, je bonus navíc, který přispěje k jeho zábavě, ale samo o sobě to nic nepřinese.

23.3.2019 13:35

saola napsal(a):
marcelo, hlavně pletete mnoho věcí dohromady.

Potřebujete, aby pes byl v klidu, když se na zahradě někdo pohybuje - to ho musí tatínek naučit.
Aby byl v klidu, když na zahradě nikdo není, to uměl doteď, než jste mu na základě místních přitroublých rad alá petrahei sebrali míčky - to je špatně.
Problémy táty a jeho psa, který ho prudí, když se pohybuje nebos edí na zahradě, nevyřeší žádná návštěva vaší fenky ani pohozená kost, když odjedete.
Vy potřebujete vyřešit, aby pes tátu neotravoval, když ho na zahradě vidí. Proto ho musíte naučit klidu a ukázat mu, že házet míček mu táta nebude, ale není problém, když si pes bude s hračkami včetně míčků hrát nejen když je na zahradě sám ale i v přítomnosti dalších osob. Právě to ho musíte naučit - tedy v reálu to, že může být u svého člověka na zahradě, pokud chce, sedět u něj a doprovázet ho při práci na zahradě, ale nebude se nic házet.To, že bude ještě taky žvýkat kosti nebo jiné pamlsky, je bonus navíc, který přispěje k jeho zábavě, ale samo o sobě to nic nepřinese.

Tomu ani za mák nerozumím........přece pokud nebude míček nebude ani otravné chování, jo , může si štěkat, ale pokud majitel vydrží tlak psa- bude důsledný (s míčkem bude chodit mimo zahradu, stejně si tu závislost vytvoří jende- míčkoví psi to tak mají) a nabídnou psovi aletnativu- hru s jiným psem, kostičku, pes na své chování na zahradě zapomene, najde si jiný "vzorec" chování, nespojí si místo- dvorek a míček= posedlost.
Máš pes by si dokázal venku s míčkem hrát hodiny,proto má mnou omezený čas a míček jí odebírám a prostě není, to samé nechat umět ležet žužlavej klacek a jít dál...naučit psa činnost ukončit a nefixovat se na věc..... , máme rybník s pozemkem a když tam přijedem dám jí míček, už když zastavím auto je fena v tranzu- ví co bude, má to prostě naučené, pokud míček nemáme lítá a hledá , mám výhodu neštěká - doma to nedělá, má po bytě míčků několik.

23.3.2019 13:37
bobina65

XXX.XXX.124.148

No asi by bylo dobré když budete sedět a chtít aby seděl u vás v klidu mu dát obojek a vodítko.Držet ho u sebe a sem tam pohladit, asi nebyl zvyklý na mazlení. Zjistí,že je to příjemné a že nemusí jen lítat za balonem.

23.3.2019 17:48
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Tak co Baily? Zkusili jste místo házecího míčku nabídnout jinou hračku? A už se viděl s Cooprem?

23.3.2019 22:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Holky vypadá to špatně 😪. Nakonec to udělali tak, ze balónek mu dali vždycky az kdyz sli domů. Jinak celý den v pohodě, venku přestal otravovat kdyz neměl balónek, nestekal. Pohrál si s mojí fenou, byli u vody - kde aportoval, lítal navolno, cestou procvičovali, pak dostal vepřovou nohu, vše v pohodě. Rodiče navečer odešli a když se vraceli, tak se proti nim Bayli postavil, nepricetne vrcel a nechtěl je pustit domu... Takže jsou z toho hotovi a začal se ho bat i táta. Prý ani když na něho mluvili tak nepřestával. Až po chvíli se uklidnil. Táta říkal, ze mel i takový pohled, jakoby byl mimo. Coz jsem tu jedno zmiňovala i já, ze jsem u nej takový pohled zaznamenala :-(

23.3.2019 22:28
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Holky vypadá to špatně 😪. Nakonec to udělali tak, ze balónek mu dali vždycky az kdyz sli domů. Jinak celý den v pohodě, venku přestal otravovat kdyz neměl balónek, nestekal. Pohrál si s mojí fenou, byli u vody - kde aportoval, lítal navolno, cestou procvičovali, pak dostal vepřovou nohu, vše v pohodě. Rodiče navečer odešli a když se vraceli, tak se proti nim Bayli postavil, nepricetne vrcel a nechtěl je pustit domu... Takže jsou z toho hotovi a začal se ho bat i táta. Prý ani když na něho mluvili tak nepřestával. Až po chvíli se uklidnil. Táta říkal, ze mel i takový pohled, jakoby byl mimo. Coz jsem tu jedno zmiňovala i já, ze jsem u nej takový pohled zaznamenala :-(

já bych to neviděla tak černě. To bylo poprvé co zůstal doma sám? Vždyť je tam chvíli, musí si zvyknout. Prostě asi jen hlídal když všichni odešli a v první chvíli je nepoznal. Ale bát se ho to je špatně. Pes to spolehlivě pozná a vycítí. Pohled nevím co bych ho musela vidět. Nikdo doma nezůstal když odešli? Ani ta babička?

23.3.2019 22:40

marcelaamax napsal(a):

Marcelo, netřeba hned házet flintu do žita, brod je daleko. Jestli je pes doma chvíli, pár dní, tohle chování se srovná. Základ je vzít si z dané nové situace něco, co se příště nezopakuje. Tzn. - rodiče odešli ze zahrady a psa nechali na volno, ještě i s tou vepřovou nohou nebo tu mu sebrali před odchodem? Bylo to poprvé, co takhle oba odešli a vraceli se po nějaké době? Každopádně z toho pramení poučka: někam jdu = psa zavřu do kotce. Pes mě pak po příchodu jistě radostně přivítá, kor když budu mít pamlsek a nebude vrčet, ať už mu přes nos přelítlo cokoliv. Otázka, zda si byl nejistý nebo si něco chránil, proč vlastně na rodiče vrčel. Poučení pro příště, nic jiného. Tedy pokud dostane pes ještě šanci.

23.3.2019 22:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
já bych to neviděla tak černě. To bylo poprvé co zůstal doma sám? Vždyť je tam chvíli, musí si zvyknout. Prostě asi jen hlídal když všichni odešli a v první chvíli je nepoznal. Ale bát se ho to je špatně. Pes to spolehlivě pozná a vycítí. Pohled nevím co bych ho musela vidět. Nikdo doma nezůstal když odešli? Ani ta babička?

Nebylo to poprvé, byl několikrát doma sam. Babička byla doma. A prý to nebylo, ze by je nepoznal. Drželo ho to asi 15 minut. A nejhorší je to, ze on už se ho asi prostě bat bude no... A ten pohled nedokážu úplně popsat - ale takový nepritomny, jako by mu precvaklo a byl úplně někde jinde, takový "zlý" pohled. Blbě se to popisuje.

Edit. : a to nemluvím o tom, jak se ho bude bát mama, obzvlášť v přítomnosti vnoučat :-/

23.3.2019 22:46
GAELLE

XXX.XXX.55.67

no to není dobrý. pokud se budou psa bát bude to špatné. On to pozná a to je cesta do pekel. Jak jsou velká vnoučata? A jak často tam jsou? Ptali jste se na to předchozích majitelů?

23.3.2019 22:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
no to není dobrý. pokud se budou psa bát bude to špatné. On to pozná a to je cesta do pekel. Jak jsou velká vnoučata? A jak často tam jsou? Ptali jste se na to předchozích majitelů?

Neni to dobrý no. Vnoučatum je 7 let a 7 měsíců, jsou tam často. S předchozí majitelkou jsem si psala jen ohledně toho vrceni na lidi - to prý u nich nedělal a z nikym neměl problém. Tata bude ráno pani volat.

Edit. : tu nohu uz dávno neměl.

23.3.2019 23:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Neni to dobrý no. Vnoučatum je 7 let a 7 měsíců, jsou tam často. S předchozí majitelkou jsem si psala jen ohledně toho vrceni na lidi - to prý u nich nedělal a z nikym neměl problém. Tata bude ráno pani volat.

Edit. : tu nohu uz dávno neměl.

no tak jasně že problémové chování nikdo u psa říkat nebude když se ho potřebuje zbavit. Ale třeba to tak vůbec není, je tam fakt chvíli. U našeho psa trvalo velmi dlouho než jsem mu jen mohla namazat packy nebo nakapat do uší. Vrčel a chtěl ihned kousat. Je to vše běh na dlouhou trať a už není štěně. Já bych to ještě nevzdávala bude pro něj velmi frustrující pokud se vrátí a nebo skončí v útulku. Táta přece nějaké zkušenosti se psy má. Co se poradit s nějakým odborníkem? Tím nemyslím Desenského Co na tom cvičáku, tam fungoval?

23.3.2019 23:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Marcelo, netřeba hned házet flintu do žita, brod je daleko. Jestli je pes doma chvíli, pár dní, tohle chování se srovná. Základ je vzít si z dané nové situace něco, co se příště nezopakuje. Tzn. - rodiče odešli ze zahrady a psa nechali na volno, ještě i s tou vepřovou nohou nebo tu mu sebrali před odchodem? Bylo to poprvé, co takhle oba odešli a vraceli se po nějaké době? Každopádně z toho pramení poučka: někam jdu = psa zavřu do kotce. Pes mě pak po příchodu jistě radostně přivítá, kor když budu mít pamlsek a nebude vrčet, ať už mu přes nos přelítlo cokoliv. Otázka, zda si byl nejistý nebo si něco chránil, proč vlastně na rodiče vrčel. Poučení pro příště, nic jiného. Tedy pokud dostane pes ještě šanci.

No ja jsem tu situaci nevidela, takže nevím. Ale treba to vrceni u misky bral tata v pohodě, nebál se. Ale tady říkal, ze se opravdu bál, ze je prostě nechtěl pustit domu a byl nepricetny, mimo. Jinak třeba vcera byli večer u mě a když přijeli domu, tak je radostně vítal.

24.3.2019 09:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak ráno otec vyšel ven, Bayli byl úplně v pohodě - chtěl drbat, vítal ho. Pak sel dovnitř a asi za 20 minut chtěl jit zase ven a pes se zase postavil proti němu a nechtěl ho pustit ven. Prý mu připadá, jako by měl nějaký zkraty. Pak zase ještě hodně vrcel na vnuka :-/. Obávám se, že tohle je nějaký psychycky problém zralý na odborníka.

24.3.2019 09:25
Terven

XXX.XXX.110.147

marcelaamax napsal(a):
Tak ráno otec vyšel ven, Bayli byl úplně v pohodě - chtěl drbat, vítal ho. Pak sel dovnitř a asi za 20 minut chtěl jit zase ven a pes se zase postavil proti němu a nechtěl ho pustit ven. Prý mu připadá, jako by měl nějaký zkraty. Pak zase ještě hodně vrcel na vnuka :-/. Obávám se, že tohle je nějaký psychycky problém zralý na odborníka.

Hm...kdoví, co ten pes má za sebou, jakým způsobem ho kdy kdo vychovával -do hlavy mu nikdo nevidí.
Nabízelo by se, jestli skutečným důvodem prodeje bylo opravdu to stěhování. Nedovedu si představit, že bych se vzdala milovaného psa, byť bych se stěhovala do horších podmínek. Problém tam určitě bude, minimálně v psychice, možná i fyzický.
Naprosto chápu, že máma má strach, k vnoučatům bych psa rozhodně nepouštěla, v jeho vlastním zájmu.
Dost lidí (hlavně chlapi) mají tendenci vrčení u psa řešit agresí - já ti ukážu, kdo je tady šéf. Bála bych se, že to táta taky zkusí, což u tohohle psa bude cesta do pekel.

24.3.2019 09:26
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

marcelaamax napsal(a):

Ať ho vezmou na nějaký pořádný vyšetření k veterináři. Tohle není jen tak....

24.3.2019 09:29
Andrýsek3

XXX.XXX.110.105

Taky bych zkusila ještě jednoho veta. Přijde mi, že občas ten pes prostě neví..mohli by to být ty oči, prostě si myslel, že to je někdo jiný. Vím, že jste s tím už u veta byli, zkusila bych ještě jiného. Nebo prostě problém v hlavě, je divné, že někdy v pohodě a jindy s nepřítomným pohledem vrčí.

24.3.2019 09:31
Terven

XXX.XXX.110.147

Nenosí táta třeba čepici, kterou buď má nebo nemá? Pes může mít blbou zkušenost, slyšela jsem o jednom, který byl nepříčetný, když viděl člověka v kšiltovce.

24.3.2019 09:32

Jinak celý den v pohodě, venku přestal otravovat kdyz neměl balónek, nestekal. Pohrál si s mojí fenou, byli u vody - kde aportoval, lítal navolno, cestou procvičovali, pak dostal vepřovou nohu, vše v pohodě.

hodně zaměstnání venku, žádný míček
a i aportování - učit na povel, činnost začíná a končí člověk, pes nepoveluje (což dělal)

Rodiče navečer odešli a když se vraceli, tak se proti nim Bayli postavil, nepricetne vrcel a nechtěl je pustit domu...
takže už asi byla tma, bych to viděla tak že prostě hlídal, hlavně sám sebe....tuto situaci nemůže mít zažitou.....taky bych to viděla ho při takové příležitosti zavřít do kotce.....a zároveň nacvičovat rituál odchod-příchod......mimochodem, on nemůže domů?

samozřejmě, pokud by byly pochybnosti o zdravotní příčině, tak směr vet

jinak, obecně, je to velmi aktivní lovecké plemeno+pes sám je ve svém nejaktivnějším věku a zároveň to ještě není zcela dospělé, těžké to období......, takže je třeba mu dát hodně aktivit, dlouhé procházky, důsledný a dobrotivý výcvik, dát ta pravidla, rituály......

24.3.2019 09:39
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Čepici nenosí, tma ještě nebyla - možná když se vraceli tak jo, ale prý je nechtěl pustit z baraku uz když odcházeli postavil se mezi dveře, vycene zuby, ten divný pohled a vrcel. Ráno kdyz to udělal, tak bylo taky světlo. Prijde mi to jako fakt nějaký psychicky problém. Vypadá to, ze ho tata paní vrátí :-(. Opravdu se ho začal bát, chtěl psa, který bude hlavně v pohodě s dětmi - coz o tomto majitelka tvrdila, ale nedá se mu vůbec věřit. Je jen otázka času , kdy třeba nepustí ven z baraku babičku.

24.3.2019 09:46

můžou to být i ty oči, u plemene je problém s výskytem dědičných očních vad

24.3.2019 09:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Holky díky, uz neni co řešit, Bayli jede zpátky 😭. Tata paní volal a ta hned říkala, ze ji to strašně moc mrzí, ze ví, že říkal, že chce hlavně aby byl v pohodě s vnoučaty a ze chápe, ze v tomhle se mu prostě věřit nedá, navíc když se ho začal bát, to taky neni dobrý. Takže hned říkala, at Bayliho doveze, že to chápe. Prostě by takové chování nezvládl...

24.3.2019 10:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Je mi ho moc líto, bude mít v hlavě ještě větší zmatek než měl ale nedá se nic dělat když jde o děti. A kdyby se ho měl táta bát tak to by byla konečná. Dospělý pes je vždy sázka do loterie, nikdo nikdy neví co vše má opravdu za sebou a ne každý má čas a chuť psa jeho špatné chování odnaučit. A někdy to ani nejde, vím o tom své a dva útoky to byly a peníze nás to stálo, naštěstí nebyly škody na zdraví. Tak šťastnou cestu Baily asi skončí v útulku. Možná to vyjíždění a vrčení byl pravý problém proč se psa chtěli zbavit. Příště bych na místě táty (i sebe) šla do štěňátka..................přece jen si ho vytvoří k obrazu svému a u těch kříženců člověk nikdy neví po kom svou povahu zdědili. Rozhodnutí tátovi schvaluji i když psa je mi nesmírně líto ...................

24.3.2019 10:12
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já rvu jak želva, tata je z toho samozřejmě taky špatný.. A další pes? Fakt nevím.

24.3.2019 10:15
saola

XXX.XXX.85.88

Marcelo, to není pes pro vás ani pro vašeho otce.
Nemáte zkušenosti s "odlišnými" psy, tím myslím se psy, kteří se chovají trochu jinak vůči lidem než předpokládáte a než si představujete.
Váš Cooper se sice chová nevybíravě vůči psům, to dokážete celkem úspěšně v běžném denním režimu eliminovat, ale tohle je jiná "liga".
Váš táta nemá zájem ani znalosti s takovým psem pracovat, on chce prostě pohodové zvíře, se kterým se dá chodit na procházky a nevyžaduje žádné velké budování pravidel. Navíc už teď se psa bojí a pak už se u takových nezkušených majitelů nedá dělat opravdu nic. Řešit veta je zbytečné, prostě ho vraťte.

Otázkou je, proč se jeho chování tak výrazně změnilo. Hodně píšete o tom, jak s tím psem táta furt něco procvičoval, ale chybí mi tam jakékoliv jemnější mazlení, vzájemná komunikace bez povelů, budování vztahu vašeho otce se psem v pro něj novém prostředí - to je hrozně důležité a mnohem významnější než vlastní povelování a provádění "cviků", protože ten pes musí hlavně zapadnout do nové smečky a mít pocit, že tam patří. Pokud se k němu chová majitel spíše "studeně" a jen vyžaduje provozní poslušnost a jinak ho nechává být, pes si může začít hlídat pozemek, na kterém se volně pohybuje a považovat ho za svůj, a zároveň vzhledem k tomu, že nemá dosud vyřešenou vazbu na vašeho otce, který ho hlavně pouze poveluje )a ještě navíc způsobem, kdy vlastně díky házení balonku a pamlskům nedošlo třeba asni k nějaké velké krizové situaci, kterou by si museli ohledně poslušnosti jasně vzájemně vyříkat), může ho v určité situaci považovat za vetřelce. Dokážu takto pochopit, že po vašich rodičích vystartoval. Tak to prostě je.

To je vždycky holt riziko vzetí si dospělého zvířete - někdy to vyjít nemusí, někdy je to bezva. My jsme taky jednou po týdnu psa vraceli, i když u prvních dvou to vyšlo bez problémů a byli to fajn psi. U toho "divného" jsme měli na seznámení na místě při převzetí hodinu, pes nevypadal jako výrazně problémový, ale v reálu to bylo všechno jinak a mazal do útulku zpět, ani jsme po něm slzičku neuronili. Skončil bohužel nakonec špatně, už je po smrti. Tam to ještě chápu, že útulek nemohl podat kompletní info (nebo lépe řečeno, zas je to tak netrápilo a nezajímalo), ale tady ho měli v rodině, takže museli mít představu, co je zač.

GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Já rvu jak želva, tata je z toho samozřejmě taky špatný.. A další pes? Fakt nevím.

no tak já si přesně umím představit jak vám teď je..............a možná vy jste teď konečně pochopila proč se mi nechce do psa z inzerátu a z útulku ................tátovi bych doporučila labradora a od štěněte ten bude s dětma ok. ještě jsem nezažila že by labrador na někoho zaútočil (a pokud ano bude to velká vyjímka)................je to smutná zkušenost ale i to je život. Bezpečnost dětí musí být na prvním místě.

marcelaamax napsal(a):

Jak dlouho byl uvás, berte to tak, že jste ho hlídali a majitel se vrátil...........pes přijde do známého prostředí a zajede do svých kolejí.

24.3.2019 10:20
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Jak dlouho byl uvás, berte to tak, že jste ho hlídali a majitel se vrátil...........pes přijde do známého prostředí a zajede do svých kolejí.

myslím že ho původní majitelé budou znovu nabízet a nebo ho šoupnou rovnou do útulku

24.3.2019 10:22
saola

XXX.XXX.85.88

No, tak pokud se stěhují do bytu a psa tam mít nemohou, tak jasně, že ho budou nabízet dál nebo to nakonec bude ten útulek. Je otázka, kdo pak usoudí, že tohle pes pro něj. Jeho smůla bohužel je, že vypadá tak pěkně fotogenicky a roztomile, takže je vyšší pravděpodobnost, že si vybere někdo, kdo zkušeností moc nepobral.

24.3.2019 10:23
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Byl u nich 10 dní - ale prostě i za tu dobu si na něj zvyknete. No, nedá se nic dělat. Opravdu nevím, jestli to v předchozí rodině dělal také nebo ne, třeba to teď paní tátovi řekne.

A pro saolu - to jsem sice nikde nepsala - ale táta se s ním normálně mazlil, když odněkud přišel tak ho pes nadšeně vítal,lehal na záda, nechával si drbat břicho, česal ho - to měl taky rád.

No uvidíme co dál - oni ale štěně právě nechtějí - chtějí už odrostlejšího psa - taky kvůli babičce, aby mohla v klidu trávit čas venku a aby jí tam štěně nekousalo, netahalo. Takže třeba roční. Ale možná teď spíš z nějakého "prověřeného" útulku, kde vám o psovi řeknou fakt všechno. Dneska mi posílala kamarádka (nevěděla, že už měl táta Bayliho) fenku krížence retrívra, roční. V útulku v Jičíně - párkrkát jsme tam byli a jsou tam hrozně fajn - o psech vědí všechno, hodně se jim věnují a řeknou vám vše. Ale teď to asi bude chtít čas, a až táta začne sám zase chtít tak třeba budeme hledat.....

24.3.2019 10:24
saola

XXX.XXX.85.88

Tak co se změnilo, že je nechtěl pustit dovnitř, když to bylo všechno tak fajn?
To, že si pes před vámi lehne na záda a nechá si vyčesat břicho, není vztah.

24.3.2019 10:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):

Fakt nevím, co se změnilo 😔. Možná takový prostě je, trvalo než se rozkoukal a pak se začal pořádně projevovat? Nevím, fakt nevím.

Tata k němu byl opravdu vlídný, ale zároveň důsledný. Myslím, ze vztah si budovali i na těch procházkách, kde si s nim klidně sednul, hladil ho, mazlil ho. Nevím o tom, ze by dělal vyloženě nějaké chyby. Ale bral si ho jako temperamentniho psa, který potebuje každý den prochazky a zaměstnat, ale je nekonfliktní k lidem. A člověk, který nemá zkušenosti se psem, který se proti nemu postaví, tohle chování asi nezvládne. A i když majitele vypadali velmi seriózně - tak já osobně si mylsim, ze nějaký takový problem museli řešit i oni. Nebo je fakt možný, ze u nich to byl naprosto nekonfliktní pes a tady najednou začne na všechny vrcet, nepustí je ven ani dovnitř? No, ono uz je to asi jedno.

24.3.2019 10:50
saola

XXX.XXX.85.88

Z pohledu vlastnictví Bailyho a jeho pobytu u vašeho otce to už jedno je, už jste se rozhodli, že ho vrátíte, to ano, ale z hlediska budoucího soužití se psy je žádoucí to vědět a rozklíčovat to, protože je to prostě nějaké chování.

24.3.2019 11:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
Z pohledu vlastnictví Bailyho a jeho pobytu u vašeho otce to už jedno je, už jste se rozhodli, že ho vrátíte, to ano, ale z hlediska budoucího soužití se psy je žádoucí to vědět a rozklíčovat to, protože je to prostě nějaké chování.

Jo ja to myslela spíš tak, ze uz asi nepřijdeme na to, proč se tak choval...

24.3.2019 11:11
Terven

XXX.XXX.110.147

saola napsal(a):

Marcela psala:
A pro saolu - to jsem sice nikde nepsala - ale táta se s ním normálně mazlil, když odněkud přišel tak ho pes nadšeně vítal,lehal na záda, nechával si drbat břicho, česal ho - to měl taky rád.

čili ne, že mu vyčesával břicho, ale že ho mj. také česal - to je přesně to, co jste jí jinde radila. A jasně, že samotné drbání břicha není vztah, je to jenom jeden ze střípků, z nichž se vztah tvoří.A ten se tvoří určitě déle než 10 dní.
Myslím, že z toho textu lze celkem snadno pochopit, že Marcela uvedla pár příkladů za všechny, aby bylo patrno, že táta jenom nepoveloval a neházel míček.

24.3.2019 11:16
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Jo ja to myslela spíš tak, ze uz asi nepřijdeme na to, proč se tak choval...

docela by mne to zajímalo. A hlavně zda by někdo poradil jak takovou situaci řešit..............na mne pes taky vrčel a kousal protože nebyl naprosto zvyklý na nějaké doteky (hlazení,mazání tlapek, kapání do uší). Znal jen bití a hůl takže už útočil a hrozil preventivně. Přitom bývalého majitele přestože se k němu hezky nechoval nikdy nekousnul ................

24.3.2019 11:28
Terven

XXX.XXX.110.147

marcelaamax napsal(a):
Fakt nevím, co se změnilo 😔. Možná takový prostě je, trvalo než se rozkoukal a pak se začal pořádně projevovat? Nevím, fakt nevím.

Tata k němu byl opravdu vlídný, ale zároveň důsledný. Myslím, ze vztah si budovali i na těch procházkách, kde si s nim klidně sednul, hladil ho, mazlil ho. Nevím o tom, ze by dělal vyloženě nějaké chyby. Ale bral si ho jako temperamentniho psa, který potebuje každý den prochazky a zaměstnat, ale je nekonfliktní k lidem. A člověk, který nemá zkušenosti se psem, který se proti nemu postaví, tohle chování asi nezvládne. A i když majitele vypadali velmi seriózně - tak já osobně si mylsim, ze nějaký takový problem museli řešit i oni. Nebo je fakt možný, ze u nich to byl naprosto nekonfliktní pes a tady najednou začne na všechny vrcet, nepustí je ven ani dovnitř? No, ono uz je to asi jedno.

Nemuselo se změnit nic. Pes mohl reagovat na základě svých minulých zkušeností, nikdo neví, čím prošel, ačkoliv bývalí majitelé vypadali slušně. Případně může být na vině i zdravotní problém, třeba ty oči.
Deset dní je strašně krátká doba na vybudování vztahu, vaši pro toho psa byli pořád cizí lidi. Změna majitele a prostředí je pro psa stres a je-li navíc psychicky labilní, stres je to dvojnásob.
Když jsem kdysi donesla domů bývalou fenu - nalezence, měla s sebou pelech od dočasné pečovatelky. Ten pelech byl jediná její jistota v cizím prostředí. Pamatuju si, že když jsem se snažila odsunout jí ho na lepší místo, vrčela na mě. Nedivím se, byla jsem pro ni cizí.
Samozřejmě, že po nějaké době už jsem mohla manipulovat s pelechem dle libosti, bylo už jí to jedno, stejně tak jsem mohla manipulovat s ní, měla už jsem prostě důvěru.
Nějaký čas, co byla u nás, si na vycházkách stoupala ze zvyku na zadní u každého odpadkového koše, přestože doma měla plnou misku. Tím chci říct, že má-li pes zažité nějaké chování, které mu až dosud funovalo, může chvíli trvat než vymizí, přestože důvod už k němu není a zdá se, že je úplně nesmyslné.
Naprosto chápu, že vaši psa vrátili, ono vzít si dospělého ne úplně bezproblémového psa, na to nemá každej...zvlášť, když má být i bezpečný pro děti. Věřím, že časem najdou, ono i těch "z druhé ruky" je dost bezproblémových. Jen měli holt smůlu.

24.3.2019 11:32
saola

XXX.XXX.85.88

Terven napsal(a):
Marcela psala:

čili ne, že mu vyčesával břicho, ale že ho mj. také česal - to je přesně to, co jste jí jinde radila. A jasně, že samotné drbání břicha není vztah, je to jenom jeden ze střípků, z nichž se vztah tvoří.A ten se tvoří určitě déle než 10 dní.
Myslím, že z toho textu lze celkem snadno pochopit, že Marcela uvedla pár příkladů za všechny, aby bylo patrno, že táta jenom nepoveloval a neházel míček.

To, že se pes češe, je snad normální, ne?
Doporučovala jsem to jako příklad manipulace se psem v blízkém osobním kontaktu, ne jako potřebu odstranit ze psa špínu.
Vztah se dělá tak, že se psovi cíleně věnujete, a to i v záležitostech, které pro něj nejsou primární zábava, tedy třeba na té zahradě, na které tráví den, za ním nechodíte jen proto, abyste mu házela míčky, jak to urputně pes vyžaduje, ale děláte s ním věci, které zase potřebujete vy, aby znal. To chce od začátku, a ne, že se osmý nebo jaký den proberete, že se psem není k vydržení a chová se nepříjemně (viz ty míčky).
Pro užší soužití s novým psem je vhodné několik prvních dní chodit na dlouhé několikakilometrové procházky na vodítku tak, abyste s tím psem hlavně komunikovali, zvykli si na sebe, chodit do veřejného prostoru, seznámit ho s novými věcmi tak, aby měl oporu právě ve vás, prostě žít s ním.
Předpokládat, že psapřivedu domů, odložím na zahradu, budu ho brát na procházky a občas si s ním pohraju, a on bude v pohodě a bezproblémový, tak to prostě někdy nemusí stačit.
Už to vrčení u manipulace s miskou byl signál, že je něco jinak a že je třeba věci řešit.

24.3.2019 11:46
Fatia

XXX.XXX.64.240

já si pokurvila vlastního psa, kterého mám od štěněte. moje chyba, asi docela i umím rozklíčovat kdy a kde se stala. nešťastná kombinace složitější teriéří povahy a nezkušeného majitele. naučila jsem se s ní pracovat, nakonec, ale stálo mě to několik šrámů na těle i na duši. mám nejpohodovějšího psa kdekoliv venku a nejsložitějšího doma. dotěď, v jejích 15 letetch, dostává couračku, když jsou na návštěvě děti. pro mou jistotu, nevěřím jí (právem). taky má ten tranz, kdy vrčí a nejde z toho vytrhnout. ona se přepne a prostě sama neumí přestat, neví, jak z té situace se ctí vycouvat. takže musím já, nesmí to být silou. teď už se to moc nestává, ale dřív pomohlo položit psovi otázku. takže třeba půjdeme ven? kde máš balonek? pes slyší ven/balonek, zavrtí ocasem a dobrý. u toho hafana by možná v té chvíli pomohl ten aport, kdyby páníček vytáhl balonek a jakoby nic začal psovi aportovat a tím ho vyvedl z koutu, do kterého se sám zahnal.

což už je teď jedno, chápu tátu od zakladatelky, že tohodle psa prostě nechce. já tu svou v některých okamžicích taky nechtěla :D :D :D

24.3.2019 11:49
lupus4

XXX.XXX.205.61

docela by mne to zajímalo. A hlavně zda by někdo poradil jak takovou situaci řešit.............

Pro užší soužití s novým psem je vhodné několik dní chodit na dlouhé několikakilometrové procházky na vodítku tak, ...

ještě lepší 2 - 3 denní čundr, (pro mnoho lidí něco nepředstavitelného) jste spolu každou minutu, jíte spolu, spíte spolu ...vše spolu sdílíte a vztah je tu raz dva ...
když jsem přivezl asociála Rudu (Pá) s So odpoledne jsme vyrazili na malej šumavskej špacír kolem Boubína, jen do Ne odpol...v noci hlídal , pak zjistil, že je lepší se přitulit ke spacáku...

24.3.2019 12:08
saola

XXX.XXX.85.88

Tak tak, ale dokážete si, lupusi4, představit navrhnout tady na diskuzi majiteli nového psa několikadenní vandr?
Ale tak se to dělá, no.

Mimo jiné to ve svých knihách uvádí i Eichler.

24.3.2019 12:09
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

A nemohlo to agresivní chování spustit , že se začal řešit ten míček?
Dokážu si představit, že když vezmete zavislakovi jeho věc ( i u člověka drogu,cigaretu nebo alkohol) - začne byt agresivni?

Je smutne,ze to tak skončilo - hlavně pro pejska 😯

ale naprosto chápu, že žít se psem, kterého se bojíte a jsou u toho male děti není možné. ..

U mě je to právě jeden z důvodů proc se bojím si vzít psa z utulku - nemam zkušenosti jak převychovat dospělého psa - mam celkem male děti - a bala bych se toho, že má v sobě zle zkušenosti a agresi , s kterou si neporadím 😩

Přeji, ať se s touto zkušenosti všichni brzy srovnáte ❤ a časem najdete pejska, kterého si představujete - co menší plemeno ?

24.3.2019 12:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

RozaTonda-mopsi napsal(a):
A nemohlo to agresivní chování spustit , že se začal řešit ten míček?
Dokážu si představit, že když vezmete zavislakovi jeho věc ( i u člověka drogu,cigaretu nebo alkohol) - začne byt agresivni?

Je smutne,ze to tak skončilo - hlavně pro pejska 😯

ale naprosto chápu, že žít se psem, kterého se bojíte a jsou u toho male děti není možné. ..

U mě je to právě jeden z důvodů proc se bojím si vzít psa z utulku - nemam zkušenosti jak převychovat dospělého psa - mam celkem male děti - a bala bych se toho, že má v sobě zle zkušenosti a agresi , s kterou si neporadím 😩

Přeji, ať se s touto zkušenosti všichni brzy srovnáte ❤ a časem najdete pejska, kterého si představujete - co menší plemeno ?

No fakt nevím, ale ten míček měl sebraný za přítomnosti někoho - a to problém nebyl. Když odcházeli domů, tak mu míček dali. A pak když vyšli ven tak to nastalo. Fak nevím.

Menší plemeno - no má to být pes venkovní, úplně malý asi ne, ale nemusí to být nutně tele (to není ani Bayli) - tak 15-30 kg by bylo ideální. Ale teď to vypadá spíš tak, že zatím pes asi ne.

https://www.facebook.com/pg/%C3%9Atulek-pro-psy-Ji%C4%8D%C3%ADn-266370740175393/photos/?tab=album&album_id=1664159300396523 kamarádka mi posílala právě tuhle fenku. To je útulek, kde jsem byli několikrát na dni otevřených dveří, a jsou tam hrozně fajn - psům se věnují,ty co se snesou tak jsou tam spolu navolno a opravu tam mají ty psy "přečtené" a všechno vám řeknou. Naposledy tam byl třeba starý maďarský ohař - který byl dominantní a musel mít doma jasná pravidla. Adoptivním majitelům prý říkali, že ho nesmí ze začátku pouštět ani do postele, že musejí být důslední a fakt ten pes musí mít jasně daný režim. Jenže oni na to kašlali, psa tahali do postele, režim ani pravidla neměl a skončilo to tak, že je pokousal a oni ho vrátili. Takže si myslím, že tam vám asi fakt dokáží říct, který pes je pohodový a který ne. Ale myslím, že táta teď bude potřebovat čas, se s tím nějak srovnat.

24.3.2019 12:38
GAELLE

XXX.XXX.55.67

lupus4 napsal(a):
docela by mne to zajímalo. A hlavně zda by někdo poradil jak takovou situaci řešit.............

Pro užší soužití s novým psem je vhodné několik dní chodit na dlouhé několikakilometrové procházky na vodítku tak, ...

ještě lepší 2 - 3 denní čundr, (pro mnoho lidí něco nepředstavitelného) jste spolu každou minutu, jíte spolu, spíte spolu ...vše spolu sdílíte a vztah je tu raz dva ...
když jsem přivezl asociála Rudu (Pá) s So odpoledne jsme vyrazili na malej šumavskej špacír kolem Boubína, jen do Ne odpol...v noci hlídal , pak zjistil, že je lepší se přitulit ke spacáku...

no tak to jsme kupodivu dělali. Pes jezdil a chodil všude s náma, spali jsme všichni tři v autě na těch "čundrech" :) pak už se s ním dalo i do penzionu ale nic se nezměnilo na tom že si packy přede mnou stále schovával i když už věděl že se budou jen mazat..............jen už pak nechtěl kousat a nevrčel. A jasně že 10 dní na vybudování vztahu je strašně málo. Navíc nevíme jak se choval u předchozích majitelů a jaký byl pravý důvod zbavení se psa. Stěhovat se přece mohli i sním. měli jsme velkého psa a přestože máme barák žil s náma v bytě ....................

24.3.2019 12:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

PumaCZ napsal(a):
A co tenhle labík?

Taky by mohl vyhovovat, akorát by dal asi přednsot mladšímu psovi. A ted to nechám "v klidu", dokud sám tata nebude chtít.

24.3.2019 12:44
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
No fakt nevím, ale ten míček měl sebraný za přítomnosti někoho - a to problém nebyl. Když odcházeli domů, tak mu míček dali. A pak když vyšli ven tak to nastalo. Fak nevím.

Menší plemeno - no má to být pes venkovní, úplně malý asi ne, ale nemusí to být nutně tele (to není ani Bayli) - tak 15-30 kg by bylo ideální. Ale teď to vypadá spíš tak, že zatím pes asi ne.

https://www.facebook.com/pg/%C3%9Atulek-pro-psy-Ji%C4%8D%C3%ADn-266370740175393/photos/?tab=album&album_id=1664159300396523 kamarádka mi posílala právě tuhle fenku. To je útulek, kde jsem byli několikrát na dni otevřených dveří, a jsou tam hrozně fajn - psům se věnují,ty co se snesou tak jsou tam spolu navolno a opravu tam mají ty psy "přečtené" a všechno vám řeknou. Naposledy tam byl třeba starý maďarský ohař - který byl dominantní a musel mít doma jasná pravidla. Adoptivním majitelům prý říkali, že ho nesmí ze začátku pouštět ani do postele, že musejí být důslední a fakt ten pes musí mít jasně daný režim. Jenže oni na to kašlali, psa tahali do postele, režim ani pravidla neměl a skončilo to tak, že je pokousal a oni ho vrátili. Takže si myslím, že tam vám asi fakt dokáží říct, který pes je pohodový a který ne. Ale myslím, že táta teď bude potřebovat čas, se s tím nějak srovnat.

tak to by asi byla dobrá volba. Navíc se říká že fenka je poddajnější než pes...............obávám se že táta si teď asi nebude moc věřit..............

24.3.2019 12:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
tak to by asi byla dobrá volba. Navíc se říká že fenka je poddajnější než pes...............obávám se že táta si teď asi nebude moc věřit..............

Jo však psa nemusí mit hned. Ted taky čekal na jaro a třeba to nakonec bude az příští jaro, to nevadí. Prostě až se nějak srovná, tak začne hledat. Třeba to bude zítra, treba za rok, nevím. Co ho odvezl tak jsem s nim osobně ještě nemluvila.

24.3.2019 13:10
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Jo však psa nemusí mit hned. Ted taky čekal na jaro a třeba to nakonec bude az příští jaro, to nevadí. Prostě až se nějak srovná, tak začne hledat. Třeba to bude zítra, treba za rok, nevím. Co ho odvezl tak jsem s nim osobně ještě nemluvila.

jo chápu, mám to taky tak i když z jiných důvodů ............................................

24.3.2019 13:39
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

marcelaamax
Zřejmě jste nečetla Ivo Eichlera.
To byste se chování psa nedivila.
Bylo to sakra rychlé. Výběr i ...

Překvapilo mě,
že jste se nerozhodli pro tu fenku NO,
měla základní poslušnost, vychovaná.

24.3.2019 13:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

rapotacka11 napsal(a):
marcelaamax

Překvapilo mě,

Ano, ale chtěli za ní 20 000 .

To byste se chování psa nedivila. - tak čím to chování tedy bylo? Přece normální pes, který nikdy neměl konflikt s lidmi, nechal se od lidí hladit, miloval děti - tak proč, když se k němu všichni v nové rodině chovají hezky, ale zároveň důsledně, proč pak z ničehonic během 5ti minut otočí a postaví se proti člověku? Podle mě ty problémy musel mít i dřív, nebo je nějak nemocný, nevím.

24.3.2019 13:50
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):
Ano, ale chtěli za ní 20 000 .

To byste se chování psa nedivila. - tak čím to chování tedy bylo? Přece normální pes, který nikdy neměl konflikt s lidmi, nechal se od lidí hladit, miloval děti - tak proč, když se k němu všichni v nové rodině chovají hezky, ale zároveň důsledně, proč pak z ničehonic během 5ti minut otočí a postaví se proti člověku? Podle mě ty problémy musel mít i dřív, nebo je nějak nemocný, nevím.

cožeeeee ????

24.3.2019 13:51
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
cožeeeee ????

Jo, však jsem psala, že za ní chtěli víc jak za PP štěně toho howíka .

24.3.2019 13:52
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

no to je šílený. vždy´t cena štěnat je cca 10 tis. Aspoň co jsem koukala....................to bych teda za no fakt nedala

24.3.2019 13:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

GAELLE napsal(a):
no to je šílený. vždy´t cena štěnat je cca 10 tis. Aspoň co jsem koukala....................to bych teda za no fakt nedala

No, paní si asi právě "účtovala" to, že je fena vychovaná a vycvičená.

24.3.2019 13:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

rapotacka11 napsal(a):
marcelaamax

Překvapilo mě,

Ještě k tomu výběru - on kdyby ten pes byl takový, jak ho popisovali a jaký byl ze začátku - tak by byl ideální. Denně na dlouhou procházku, plavat, chvilku aportovat, něco procvičit, pomazlit se. Takový normální temperamentní pes. I na tom míčku by se pracovalo a srovnalo by se to. Ale tady jsou problém ty děti a babička no. Záměrně jsme hledali psa, který byl zvyklý na děti - což tento byl, vyrůstal s nimi. Prý je miloval. A podle mě zdravý pes, který fakt miluje děti - tak na ně nezačne startovat jen proto, že je v novém prostředí.

24.3.2019 14:00
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

Jasně. Nechte tátu byt.sám uzná, zda zde nebo nebude chtít a kdy ..

Jen, když si vzpomenete a budete chtít :

napište jaky byl návrat pejska k jeho starym páníčkům - to by mě zajímalo. .. Jak se choval? A oni?

Naší pejsci se můžou zbláznit radostí a my také když přijedeme z dovči po týdnu. ... to taky napoví o vztahu a chování

24.3.2019 14:04
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Jasně. Nechte tátu byt.sám uzná, zda zde nebo nebude chtít a kdy ..

Jen, když si vzpomenete a budete chtít :

napište jaky byl návrat pejska k jeho starym páníčkům - to by mě zajímalo. .. Jak se choval? A oni?

Naší pejsci se můžou zbláznit radostí a my také když přijedeme z dovči po týdnu. ... to taky napoví o vztahu a chování

všichni psi se mohou zbláznit radostí. Náš jen po pár hodinách bez nás. Na dovolenou bychom bez něj nikdy nejeli. To o ničem nevypovídá. No a původní majitelé jistě radostí neskákali když se jim pes vrátil (navíc pokud předem věděli že je problémový)

24.3.2019 14:16
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

GAELLE napsal(a):
všichni psi se mohou zbláznit radostí. Náš jen po pár hodinách bez nás. Na dovolenou bychom bez něj nikdy nejeli. To o ničem nevypovídá. No a původní majitelé jistě radostí neskákali když se jim pes vrátil (navíc pokud předem věděli že je problémový)

Myslíte i pes, který se neměl dobře, že se rad vrátí ? Tak aspoň, že to nebral v tom případě tragicky - i když asi jen na chvíli - stejne půjde brzy jinam

Zajímáe jaka byla realita od Marcel

Já si totiž neumím představit, že bych psa dala pryc kvůli čemukoliv... myslím, že tam vztah byt nemohl...

24.3.2019 14:16
saola

XXX.XXX.85.88

rapotacka11 napsal(a):
marcelaamax

Překvapilo mě,

Té by bylo na zahradu sakra škoda.
20 000 za bezproblémového, v zásadě zdravého (do běžného režimu jistě) a spolehlivě vychovaného psa se základním výcvikem není tak omračující suma.

Jinak, marcelo, pro vás a vašeho otce do budoucna:
https://www.databazeknih.cz/knihy/problemove-chovani-psu-20542

Tohle je takový základ, abyste věděla, že když pes tohle, tak co tím říká a co je vhodné udělat.....
Z dnešního pohledu je to určitě málo pozitivní a in, ale velmi vřele vám tohoto autora doporučuji.

24.3.2019 14:22
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Myslíte i pes, který se neměl dobře, že se rad vrátí ? Tak aspoň, že to nebral v tom případě tragicky - i když asi jen na chvíli - stejne půjde brzy jinam

Já si totiž neumím představit, že bych psa dala pryc kvůli čemukoliv... myslím, že tam vztah byt nemohl...

myslím že kdyby vám pes pokousal dítě dala byste ho pryč a hodně rychle. A jsou i jiné případy - stěhování někam kde pes opravdu být nemůže, těžká nemoc a neschopnost se o psa postarat a další. Tady bylo i divné že psa nabízeli úplně zdarma................

24.3.2019 14:25
saola

XXX.XXX.85.88

Myslím, že psi to tak někdy neberou.
Když jsme vraceli toho za psa převlečeného psychopatického krokodýla po týdnu zpět do útulku, s nadšením oběhl všechny kotce, se všemi vořechy se pozdravil, poštěkal, všechno občůral, zavrčel na ošetřovatele a zakousl se do koštěte, kterým ho zahnal do kotce. Prostě se vrátil domů.
Pak si ho ještě zkusil osvojit nějaký idealista, to taky nedopadlo, pak se nějakou dobu toulal a pak konečně prý umřel.
Zlaté zvíře to bylo - inzerováno jako pohodový mazlíček do rodiny k dětem, jen trochu plachý.

24.3.2019 14:37
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

GAELLE napsal(a):
myslím že kdyby vám pes pokousal dítě dala byste ho pryč a hodně rychle. A jsou i jiné případy - stěhování někam kde pes opravdu být nemůže, těžká nemoc a neschopnost se o psa postarat a další. Tady bylo i divné že psa nabízeli úplně zdarma................

Pokousání ano - nevím - v te situaci jsem nikdy nebyla - aby mi pes Dítě pokousal proto nemohu říct co bych udělala.

Ale tady pes děti miloval - říkal majitel
Bydlení bych určite uzpůsobila, aby mohl jít s náma. .. Moje mamka mela boxera a rakovinu k tomu - o psa jsme se starali ostatni, dokud nemohla zase ona.
Když se chce - jde téměř vše... nedokážu si představit důvod kvůli, kterému bych dala pryc psa.

My dvě jen spekulujeme co a jak. Každý jsme jiný a neznáme se tudíž těžko pochopit a odhadnout druhého. .. neznáme situaci paní proto nesoudim. Píšu jen svujistit pohled a otázku. .Mam

Já se ptala Marcel - jaka byla realita návratu. .. Zda se tatinek něco dozvěděl nového a jak se choval pes. To me zajímalo ...

24.3.2019 14:42
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Pokousání ano - nevím - v te situaci jsem nikdy nebyla - aby mi pes Dítě pokousal proto nemohu říct co bych udělala.

Bydlení bych určite uzpůsobila, aby mohl jít s náma. .. Moje mamka mela boxera a rakovinu k tomu - o psa jsme se starali ostatni, dokud nemohla zase ona.
Když se chce - jde téměř vše... nedokážu si představit důvod kvůli, kterému bych dala pryc psa.

My dvě jen spekulujeme co a jak. Každý jsme jiný a neznáme se tudíž těžko pochopit a odhadnout druhého. .. neznáme situaci paní proto nesoudim. Píšu jen svujistit pohled a otázku. .Mam

Já se ptala Marcel - jaka byla realita návratu. .. Zda se tatinek něco dozvěděl nového a jak se choval pes. To me zajímalo ...

tak třeba nám to Marcela poví. Ale to už je teď jedno. Spíš by mne zajímalo jak by takového psa řešili ostatní !

24.3.2019 14:46
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

marcelaamax napsal(a):

Pardon, to jsem přehlédla.

24.3.2019 14:50
marcelaamax

XXX.XXX.171.168

Psa hned pustili na dvorek, kde byly i obě jejich děti, pes je pry ocuchal, vrtel ocasem, nechal se pohladit, měl z nich radost. Ale zas chápu, ze "vlastní" děti je neco jineho než "cizí" děti. Jinak majitele říkali, ze je to mrzí, ze mysleli, že to u nas bude v pohodě, ze tohle by je fakt ani nenapadlo. A ze ted vůbec nevědí - v tom bytě budou s těžce nemocnou maminkou a starat se o ni, a pes by se v byte zbláznil - čemuž věřím, když je od mala zvyklý mit k dispozici celou zahradu a nikdy doma nebyl.

24.3.2019 14:52
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Té by bylo na zahradu sakra škoda.
"""""""""""""""""""""""""
Ano, to by bylo
a proto jsem se k tomu nevyjadřovala (neradila).

24.3.2019 14:55
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

- čemuž věřím, když je od mala zvyklý mit k dispozici celou zahradu
a nikdy doma nebyl.
""""""""""""""""""""""""
- a nikdy doma nebyl ?
Jejich chyba.

24.3.2019 14:57
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.229.104

marcelaamax napsal(a):
Psa hned pustili na dvorek, kde byly i obě jejich děti, pes je pry ocuchal, vrtel ocasem, nechal se pohladit, měl z nich radost. Ale zas chápu, ze "vlastní" děti je neco jineho než "cizí" děti. Jinak majitele říkali, ze je to mrzí, ze mysleli, že to u nas bude v pohodě, ze tohle by je fakt ani nenapadlo. A ze ted vůbec nevědí - v tom bytě budou s těžce nemocnou maminkou a starat se o ni, a pes by se v byte zbláznil - čemuž věřím, když je od mala zvyklý mit k dispozici celou zahradu a nikdy doma nebyl.

Je to prekerka... leda vzít maminku k sobě a zůstat ve svem a může tam byt i pes

Ale to už není naše věc.

Tak přeji tatínkovi ať se brzy se vším srovná ❤

24.3.2019 15:00

GAELLE napsal(a):

..za takhle vychovanou a vycvičenou fenu cena přiměřená i když na vrcholový sport anebo chov to není...

24.3.2019 15:06
saola

XXX.XXX.85.88

GAELLE napsal(a):
tak třeba nám to Marcela poví. Ale to už je teď jedno. Spíš by mne zajímalo jak by takového psa řešili ostatní !

K tomu nikdo nic hlubšího nemůže napsat, protože veškeré informace, dle kterých je možné psovo chování vysvětlit, mají pouze rodiče Marcely. To se musí prostě vidět v reálu, a ne popisovat přes člověka do diskuze na netu.
Do budoucna snad jen už do pořizování psa jít s hlubokým přesvědčením, že pes není instantní čínská polévka, kde po přilití vody získáte plně předvídatelné jídlo, ale individuální bytost s širokou škálou projevů chování a duševna. Takže nelze rozhodně předpokládat, že podmínky k životu, tj. zahrada, kotec a procházky, které přežil bez větších problémů jeden pes, bude bez potíží zvládat i jiný, ať je třeba na první pohled sexy a fotogenický, co to jen jde.
A zákon č. 2: co praví prodávající nebo útulek, je třeba filtrovat minimálně z padesáti procent a neztrácet při soužití se psem ostražitost a všímavost k jeho projevům, ať už ho vychválili do nebe nebo naopak pomluvili.

24.3.2019 15:13
GAELLE

XXX.XXX.55.67

saola napsal(a):
K tomu nikdo nic hlubšího nemůže napsat, protože veškeré informace, dle kterých je možné psovo chování vysvětlit, mají pouze rodiče Marcely. To se musí prostě vidět v reálu, a ne popisovat přes člověka do diskuze na netu.
Do budoucna snad jen už do pořizování psa jít s hlubokým přesvědčením, že pes není instantní čínská polévka, kde po přilití vody získáte plně předvídatelné jídlo, ale individuální bytost s širokou škálou projevů chování a duševna. Takže nelze rozhodně předpokládat, že podmínky k životu, tj. zahrada, kotec a procházky, které přežil bez větších problémů jeden pes, bude bez potíží zvládat i jiný, ať je třeba na první pohled sexy a fotogenický, co to jen jde.
A zákon č. 2: co praví prodávající nebo útulek, je třeba filtrovat minimálně z padesáti procent a neztrácet při soužití se psem ostražitost a všímavost k jeho projevům, ať už ho vychválili do nebe nebo naopak pomluvili.

s tím nelze než souhlasit. I to je důvod proč se nechcem znovu pouštět do psa z útulku či z inzerce. A mám právě z toho velké obavy že budoucí pes naše očekávání nenaplní a nebo něco nedokážem eliminovat včas. Ano žádný pes není stejný a nelze s nimi ani stejně zacházet.............tak třeba když to bude štěně a s pp bude záruka aspon polovičního úspěchu

24.3.2019 16:32
fikovnice

XXX.XXX.135.170

marcelaamax napsal(a):
No to je dlouhý plůtek po celé zahradě, takže zvýšit asi ne. Navíc někdy ho zase třeba hodí někde pod něco, kam se nedostane. A někdy ho položí jen před sebe a štěká. Dneska když babička seděla na dvoře tak prý štěkal dvě hodiny, pak už ji i cpal míček do klína, když mu ho sebrala tak pobíhal okolo a pořád štěkal. Pak šla teda domů, chvíli štěkal a přestal. Ale to není řešení - odejít když začne štěkat, protože na té zahradě potřebují taky něco dělat.

Jinak v původní rodině nevím - říkali jen, že jak má míček tak se může zbláznit a že vydrží "aportovat" snad donekonečna.

Jo a nevím, jestli je to vyloženě závislost na míčku - spíš je to závislost na té činnosti. Takže je možný, že když mu seberou všechny hračky tak si prostě vezme nějaké polínko a bude to dělat s tím polínkem. No uvidíme :-)

Edit.: a teď mě napadá - ono je to asi i o tom, že neumí odpočívat v přítomnosti člověka. Takže ještě asi naučit to. Prý pokud ho zavřou do kotce, tak tam je po chvíli v klidu, ale táta by byl radši, kdyby to šlo bez kotce.

Dobrý den Marcelo. Nečtu celé vlákno, je už moc dlouhé. I my měli závisláka na míčku a ještě na jednom konkrétním druhu. A vím, že jsme si to způsobili sami - pak už s míčkem v hubě šel téměř ke komukoli a prostě jej cpal lidem do rukou. Chyba byla, že jsme to nezarazili včas.
Ale OT: dáte odkaz na vlákno, jak jste přišli tady k tomu pejsovi? Já to sledovala, že hledáte pro tátu psa, ale pak mi úplně uniklo, že jej už máte. Takže ani nevím, odkud je, co to je, atd. Děkuji a ať vše zdárně vyřešíte!

24.3.2019 16:36
GAELLE

XXX.XXX.55.67

fikovnice napsal(a):
Dobrý den Marcelo. Nečtu celé vlákno, je už moc dlouhé. I my měli závisláka na míčku a ještě na jednom konkrétním druhu. A vím, že jsme si to způsobili sami - pak už s míčkem v hubě šel téměř ke komukoli a prostě jej cpal lidem do rukou. Chyba byla, že jsme to nezarazili včas.
Ale OT: dáte odkaz na vlákno, jak jste přišli tady k tomu pejsovi? Já to sledovala, že hledáte pro tátu psa, ale pak mi úplně uniklo, že jej už máte. Takže ani nevím, odkud je, co to je, atd. Děkuji a ať vše zdárně vyřešíte!

bohužel pes již dnes odputoval zpět tam odkud přišel. Důvod nebyl míček ale vrčení na tátu, dokonce je nechtěl pustit domů. Byl to velššpřingršpaněl a na fotkách byl moc hezký...................škoda

24.3.2019 16:41
fikovnice

XXX.XXX.135.170

GAELLE napsal(a):
bohužel pes již dnes odputoval zpět tam odkud přišel. Důvod nebyl míček ale vrčení na tátu, dokonce je nechtěl pustit domů. Byl to velššpřingršpaněl a na fotkách byl moc hezký...................škoda

Aha... tak to mě mrzí... Měla jsem si to celé pročíst. Ale fakt to bylo už moc dlouhé.
Děkuji za info.

24.3.2019 17:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Aha... tak to mě mrzí... Měla jsem si to celé pročíst. Ale fakt to bylo už moc dlouhé.
Děkuji za info.

Bohužel je to tak, jak psala GAELLE. S tátou už jsem mluvila osobně, samozřejmě ho to mrzí, je z toho takový skleslý, ale řekla bych, že to bere třeba líp než já, já jsem na tohle fakt cíťa.

Psa bude hledat dál, ale nespěchá na to, prostě se buď něco objeví nebo neobjeví. Štěně nechce, chce psa tak 1-2 roky starého. A bude spíš koukat po útulcích, kde se psům věnují a mají je "přečtené". Něco jako je ten Jičín - ta fenka se mu moc líbila, ale dneska tam psali, že už odjíždí do nového domova :-) . Tak se uvidí, jestli se časem někde něco vyskytne, říkal, že dá přednost asi feně.

24.3.2019 17:19
fikovnice

XXX.XXX.135.170

marcelaamax napsal(a):
Bohužel je to tak, jak psala GAELLE. S tátou už jsem mluvila osobně, samozřejmě ho to mrzí, je z toho takový skleslý, ale řekla bych, že to bere třeba líp než já, já jsem na tohle fakt cíťa.

Psa bude hledat dál, ale nespěchá na to, prostě se buď něco objeví nebo neobjeví. Štěně nechce, chce psa tak 1-2 roky starého. A bude spíš koukat po útulcích, kde se psům věnují a mají je "přečtené". Něco jako je ten Jičín - ta fenka se mu moc líbila, ale dneska tam psali, že už odjíždí do nového domova :-) . Tak se uvidí, jestli se časem někde něco vyskytne, říkal, že dá přednost asi feně.

Děkuji za odpověď. Budu přát, ať to do budoucna vyjde. Pravdou je, že někde výše je odkaz na toho labíka, ten by se mi líbil....ale je už tuším starší a to Váš táta asi nechce. A ještě se zeptám - je tedy někde vlákno o pořízení tohoto - již vráceného pesana?

24.3.2019 17:21
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Děkuji za odpověď. Budu přát, ať to do budoucna vyjde. Pravdou je, že někde výše je odkaz na toho labíka, ten by se mi líbil....ale je už tuším starší a to Váš táta asi nechce. A ještě se zeptám - je tedy někde vlákno o pořízení tohoto - již vráceného pesana?

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3545744/organizace-zachranujici-psy-kterym-se-vyhnout

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3559596/velsspringrspanel-baily

V těchto dvou vláknech se to řešilo.

24.3.2019 17:21
fikovnice

XXX.XXX.135.170

marcelaamax napsal(a):
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3545744/organizace-zachranujici-psy-kterym-se-vyhnout

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3559596/velsspringrspanel-baily

V těchto dvou vláknech se to řešilo.

Díky moc, pročtu to.

24.3.2019 17:34
GAELLE

XXX.XXX.55.67

marcelaamax napsal(a):

fena bude určitě lepší. a možná nebrat křížence ale počkat až se objeví plemeno. koukněte na ten fb - daruji psy s pp. občas je tam něco zajímavého. Držím pěsti aby to napodruhé už vyšlo. Přece jen pes nejsou nové boty které se reklamují tak nějak snáz........................

24.3.2019 20:17

marcelaamax napsal(a):

Je mi to líto, jednak kvůli psovi a i kvůli taťkovi. Ale chápu a rozumím, že psa radši vrátil. Netřeba si nic vyčítat. Když by se rozhlížel, tak mně teď padla do oka tahle fenka, v tomto útulku by ji měli mít přečtenou až až.
https://www.dog-point.cz/nasi-psi/zina

27.3.2019 11:36

..".Ale tady pes děti miloval - říkal majitel"......
I já jsem si k malým vnučkám přivezla roční fenu, která údajně děti milovala.....když jsem viděla jak, dodávala jsem "na talíři". Majitel když se chce psa zbavit, odpoví vám kladně na všechny otázky, na které chcete slyšet kladnou odpověď.
Vnučky se mnou nežijí trvale, dnes už jsou velké a tu poslední malou už toleruje, ze své zášti vůči dětem skoro vyrostla.
Jinak vůči mě je od prvopočátku zlatíčko, nikdy na mě nezavrčela, neohrnula pysk.

27.3.2019 12:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

..".Ale tady pes děti miloval - říkal majitel"......
I já jsem si k malým vnučkám přivezla roční fenu, která údajně děti milovala.....když jsem viděla jak, dodávala jsem "na talíři". Majitel když se chce psa zbavit, odpoví vám kladně na všechny otázky, na které chcete slyšet kladnou odpověď.
Vnučky se mnou nežijí trvale, dnes už jsou velké a tu poslední malou už toleruje, ze své zášti vůči dětem skoro vyrostla.
Jinak vůči mě je od prvopočátku zlatíčko, nikdy na mě nezavrčela, neohrnula pysk.

No on ty jejich děti opravdu miloval, to bylo vidět. Ale vlastní děti jsou něco jiného než "cizí", no.

Edit.: a rozhodně nám neodpovídali na všechno kladně. Nebylo to vyloženě tak, že by se psa chtěli zbavit. Oni z toho byli hodně smutní, a i oni nás se ptali - taky pro něj chtěli dobrý domov.

27.3.2019 13:52
TyVed

XXX.XXX.55.191

To mě mrzí, ale je to tak nejlepší, jelikož pokud se táta bál, tak asi není moc šanci pak korigovat nějaké nežádoucí chování. Pes to pozná a začne ten nátlak automaticky praktikovat, kdykoliv si bude chtít něco vynutit nebo nebude chtít poslechnout.

Pamatuju si, jak když jsme si brali našeho psa domů, jak nám chovatelka tehdy vysvětlovala, že se to velmi pravděpodobně stane, že bude vrčet a zkusí nějaký nátlak. A že prostě nesmí uspět a že to čemu se právě vzpouzí musí pokračovat, jako kdyby se nechumelilo a že se hlavně nesmíme naštvat a jakkoliv tu agresi opětovat. Prostě jen ignorovat . Ale když se to stalo, tak sem věděl, že mě pes miluje a že to sice zkouší, ale že přes určitou hranici nepůjde. A i tak to bylo hodně náročné. Jenže to je pořád jednodušší situace právě proto, že tam už byl ten vztah vybudovaný a bylo jasné, že to je pubertální truc. Samozřejmě s neznámým pejskem a když člověk nechápe, proč se to chování najednou objevilo a neví kam až může dojít, je to ještě určitě o dost těžší.

27.3.2019 21:44

Hele a z toho dogpointu - co říkáte na tu fenku Floru?
https://www.dog-point.cz/nasi-psi/flora
Má dobrácký výraz, k dětem vhodná, přijde mi super. Držím palce při dalším výběru. Měli jsme z útulku 3pejsky. Jednoho jsme vraceli po 2měs, když jsme vyčerpali všechny možnosti a nedaly se snést jeho útěky. Taky jsme z toho byli špatní, ale nešlo to.
Věřím, že najdete toho správného

28.3.2019 04:56
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

jaruš87
dog-point ? Vemte si ji Vy.

28.3.2019 07:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Hele a z toho dogpointu - co říkáte na tu fenku Floru?
https://www.dog-point.cz/nasi-psi/flora
Má dobrácký výraz, k dětem vhodná, přijde mi super. Držím palce při dalším výběru. Měli jsme z útulku 3pejsky. Jednoho jsme vraceli po 2měs, když jsme vyčerpali všechny možnosti a nedaly se snést jeho útěky. Taky jsme z toho byli špatní, ale nešlo to.
Věřím, že najdete toho správného

Na tu jsem koukala - jenže tátovi se nelíbí psi, kteří připomínají rotvíka, nebo dobrmana. Byť jen barvou. Takže tahle čubinka ne. Ale je pěkná, mě se moc líbí.

28.3.2019 07:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

rapotacka11 napsal(a):
jaruš87

Máte něco proti Dogpointu? Mohla byste kdyžtak napsat svou zkušenost? :-) Já na ně totoiž zatím slyšela samou chválu.

28.3.2019 07:35
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Já je neznám.
Ale proč někoho někam ... ?
Dejte otci čas .

28.3.2019 07:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

rapotacka11 napsal(a):
Já je neznám.
Ale proč někoho někam ... ?
Dejte otci čas .

On už otec sám hledá . Jako nespěchá na to, ale kdyby se našla nějaká vhodná fenka, tak by se na ní určitě jel podívat...

28.3.2019 08:05

rapotacka11 napsal(a):
jaruš87

proc? ja mam 3 feny doma a to je stop stav. Marcela píše že se poohlíží jinde tak jsem hodila tip stejne jako pár lidi nade mnou....

28.3.2019 08:24

proc? ja mam 3 feny doma a to je stop stav. Marcela píše že se poohlíží jinde tak jsem hodila tip stejne jako pár lidi nade mnou....

Je určitě krásná, ale na stránkách píší, že velké psy seniorům nevydávají. A ona zrovna malá není.

28.3.2019 08:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Je určitě krásná, ale na stránkách píší, že velké psy seniorům nevydávají. A ona zrovna malá není.

No tak já nevím, co si představují pod pojmem senior? Otec je velmi aktivní člověk, je mu teda přes 50 - tak možná, že to už v nějakých jejich tabulkách senior je.

Edit.: ale zrovna v tom Dogpointu si myslím, že se s nimi dá i rozumně domluvit :-)

28.3.2019 09:02

Přidám z vlastní zkušenosti doporučení na dva útulky, kde se psy pracují a myslím, že dokážou podat objektivní a pravdivé informace o nabízených psech:
https://voriskov.cz/o-nas/
http://anidef.cz/
Jenom upozorňuji, že zkušenost je dva roky stará, mohlo se za tu dobu samozřejmě něco změnit.
A na dva útulky mám dobré reference, ale osobní zkušenost ne.
http://archa.zooliberec.cz/cz/utulek
http://azyldejpac.blog.cz/

28.3.2019 09:57

Aha. diky toho jsem si nevsimla. ale ono je tez senior a senior no....

28.3.2019 20:14

marcelaamax napsal(a):
Na tu jsem koukala - jenže tátovi se nelíbí psi, kteří připomínají rotvíka, nebo dobrmana. Byť jen barvou. Takže tahle čubinka ne. Ale je pěkná, mě se moc líbí.

Mě se líbí hodně, hlavně ta barva......zkuste tatínkovi naznačit, že i když se mu něco nelíbí na pohled, může to být to pravé.....(kolikrát se mi nelíbily nějaké rifle a ony kupodivu seděly jak ulité)

29.3.2019 07:56
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Mě se líbí hodně, hlavně ta barva......zkuste tatínkovi naznačit, že i když se mu něco nelíbí na pohled, může to být to pravé.....(kolikrát se mi nelíbily nějaké rifle a ony kupodivu seděly jak ulité)

Já vám rozumím, jenže pes nejsou rifle. A tady v tom s otcem souhlasím - já bych si taky nezvala psa, který by se mi vzhledově nelíbil, i kdyby měl sebelepší povahu. Ten pes prostě musí padnout do oka, alespoň trochu. A jemu se tento typ psů vyloženě nelíbí - takže ho doma nechce .

Psa si musí vybrat sám, já ho rozhodně nebudu přemlouvat aby si vzal psa, který se mu nelíbí.

2.4.2019 08:45
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak otec má novou fenku - je to 2letá fena zlatého retrívra, která si nezažila nic moc pěkného, byla týraná a byla pouze v bytě, venčit se chodila mezi paneláky - nezná procházky, je nadšená z pohybu, přesto, že si zažila svoje tak na lidi nezanevřela, jen potřebuje čas při seznámení s někým novým - potom už je to zlatíčko. Zatím si vůbec neumí hrát s hračkami - asi si s ní nikdo nikdy nehrál, moc nechce pamlsky - ani sušené uši, plíce, střívka - vůbec to nezná. Ale jakmile pozná, že ji člověk nechce ublížit tak je opravdu zlatá a neustále by se mazlila.

2.4.2019 08:49

super. přeju hodně štěstí

2.4.2019 08:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

A jak je odvázaná z toho, že je imrvére venku a nesmí dovnitř ?

no, kdyby se "nehodila" tak se zase vymění, ne ?

2.4.2019 09:04
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):

Ze zahrady, kde může volně běhat je nadšená a ani ji nevadí, když tam zůstane sama. Připadá mi, jakoby nikdy neběhala navolno, jakou má radost z pohybu. A myslím si, že pořád lepší když bude venku na zahradě - ale bude mít během celého dne opravdu hodně pozornosti a procházky - než když by byla zavřená v bytě a chodila se jen venčit . A to mám sama psy doma, ale jsem toho názoru, že štěstí a spokojenost psa záleží hlavně na tom, jak se mu majitel věnuje a ne na tom, jestli je doma nebo venku. Nevím, že má vždycky potřebu rýpat někdo, kdo neví o režimu psa nic. To jen to, že je pes venku je prostě špatně? Když ani nevíte, kolik hodin denně tam s tím psem někdo je a jak se mu věnuje?

A druhou narážku nekomentuji vůbec...

Edit.: jo a dodávám - masem krmená nebude :-)

2.4.2019 09:13
PumaCZ

XXX.XXX.255.61

marcelaamax napsal(a):
Tak otec má novou fenku - je to 2letá fena zlatého retrívra, která si nezažila nic moc pěkného, byla týraná a byla pouze v bytě, venčit se chodila mezi paneláky - nezná procházky, je nadšená z pohybu, přesto, že si zažila svoje tak na lidi nezanevřela, jen potřebuje čas při seznámení s někým novým - potom už je to zlatíčko. Zatím si vůbec neumí hrát s hračkami - asi si s ní nikdo nikdy nehrál, moc nechce pamlsky - ani sušené uši, plíce, střívka - vůbec to nezná. Ale jakmile pozná, že ji člověk nechce ublížit tak je opravdu zlatá a neustále by se mazlila.

To je ta, jak jsem Vám posílala? :)
Každopádně přeji hodně štěstí a aby to tentokrát vyšlo a už u Vašeho taťky zůstala :)

2.4.2019 09:14
Terven

XXX.XXX.110.147

lupus4 napsal(a):

A bylo to nutný?

2.4.2019 09:14
saola

XXX.XXX.125.89

marcelo, šetřte elánem, Bailey taky první dny vypadal super.
Uvidíte, no, třeba to dopadne dobře, i když se s vaší vizí šťastného psa taky úplně neztotožňuji.

2.4.2019 09:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

PumaCZ napsal(a):
To je ta, jak jsem Vám posílala? :)
Každopádně přeji hodně štěstí a aby to tentokrát vyšlo a už u Vašeho taťky zůstala :)

Nene, je to jiná. Přidám sem potom kdyžtak nějaké fotky. A moc děkuji :-)

2.4.2019 09:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
marcelo, šetřte elánem, Bailey taky první dny vypadal super.
Uvidíte, no, třeba to dopadne dobře, i když se s vaší vizí šťastného psa taky úplně neztotožňuji.

Takže všichni psi, kteří žijí na zahradách jsou podle vás chudáci nešťastní? A všichni psi, kteří jsou v bytech jsou ty nejšťastnější?

2.4.2019 09:21
saola

XXX.XXX.125.89

marcelo, s vámi někdy logika získává nový rozměr. Bohužel falešný.

Pro psa je poměrně důležité, aby se svým lidským souputníkem - majitelem, pánem, jak je libo - sdílel osobní prostor, pokud nežije v psí smečce. Když dáte psa do samoty na zahradu, kde mimo procházek a krátkého kontaktu s člověkem bude trávit většinu života sám, tak jsou na tom ti bytoví psi opravdu z tohoto pohledu lépe.

2.4.2019 09:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):

Pro psa je poměrně důležité, aby se svým lidským souputníkem - majitelem, pánem, jak je libo - sdílel osobní prostor, pokud nežije v psí smečce. Když dáte psa do samoty na zahradu, kde mimo procházek a krátkého kontaktu s člověkem bude trávit většinu života sám, tak jsou na tom ti bytoví psi opravdu z tohoto pohledu lépe.

Tak co tim chtěl básník říct?

Pes, který žije na zahradě, kde s nim většinu dne někdo je, každý den jde na dlouho procházku, jezdí na cvičák, je milovaný, mazleny, ma možnost spát v chodbě, o víkendech chodí nebo jezdí na delší výlety - v takovém režimu pes nemůže být šťastný?

Edit. : opravdu to neni tak, ze by byla na zahradě v samotě a s člověkem trávila krátký kontakt a jinak byla sama...

2.4.2019 09:42
saola

XXX.XXX.125.89

To tatínkovi gratuluji, že přístup přehodnotil, Bailey přeci chrněl v kotci a do domu nesměl, nebo se mýlím? Spaní v chodbě je z tohoto pohledu tedy jistý pokrok.

2.4.2019 09:47
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
To tatínkovi gratuluji, že přístup přehodnotil, Bailey přeci chrněl v kotci a do domu nesměl, nebo se mýlím? Spaní v chodbě je z tohoto pohledu tedy jistý pokrok.

Tak to jsme se asi špatně pochopily :-) . Bailey spal v kotci první noc - spíš z důvodu bezpečnosti. Na chodbu mohl klidně taky - ale nechtěl, nebyl vůbec zvyklý doma a venku se cítil líp. Jinak retrívr, kterého jsme měli předtím spal na chodbě pořád, běžně. Ke stáří už tam trávil i většinu dne. A navíc,co teda táta přehodnotil je to, že fenka může nachvíli i za nimi domů, je doma naprosto klidná, pomazlí se, někde si lehne a je v klidu, pak nemá problém jít zase ven.

2.4.2019 12:28
lupus4

XXX.XXX.205.61

Terven napsal(a):
A bylo to nutný?

No když vezmete byťáka z 20°C a necháte ho venku v mínusech, nebo teď kolem nuly...tak je tutově "štěstím" bez sebe....a je mu úplně jedno jestli mu odpoledne házeli a mazlili 10 min nebo 3 hod
zaplať pánbu, že může do chodby...

PS. Tady se smí jen nadšeně plesat?
Jinak moji psi budou raději se mnou ve "špajzu" než sami na 20 ha zahradě

2.4.2019 13:28
L(phi)

XXX.XXX.41.130

lupus4 napsal(a):
No když vezmete byťáka z 20°C a necháte ho venku v mínusech, nebo teď kolem nuly...tak je tutově "štěstím" bez sebe....a je mu úplně jedno jestli mu odpoledne házeli a mazlili 10 min nebo 3 hod

Moj bytak srstou aj velkostou porovnatelny so zlatakom sa tlaci sam von ked sme na chate. A to kludne aj ked je vonku -3. Dnu v noci odmieta byt, nazeniem ho dnu a do minuty stoji pri dverach ze ho mam pusti von.

Idem mu teda vysvetlit ze sa ma aspon, ako spravny pes, tvarit tyrane a nespokojne ked uz je vonku.

2.4.2019 13:51
lupus4

XXX.XXX.205.61

Další, co nepochopila rozdíl mezi - můžu (a chci) a musím...

2.4.2019 14:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lupus4 napsal(a):

Prosím a kde jste vyčetl, že je fena v mínusech venku? To by mě opravdu zajímalo - asi máte věšteckou kouli. Něco jiného byl Baylie - pes , který byl zvyklý celý život venku. A něco jiného je samozřejmě fena z bytu. Nejsme úplní dementi, jak si myslíte. A tímto ukončuji tuto celou diskuzi - teda vy si tu diskutujte dál jak chcete, já už se zapojovat nebudu

Edit.: a ještě naposledy - i kdyby byla už teď v noci venku - tak já mám priority takové, že pořád lepší aby byla venku tam, kde jí milují a nikdo ji neublíží, než aby byla v bytě, ale týraná

2.4.2019 14:18
lupus4

XXX.XXX.205.61

i kdyby byla už teď v noci venku - tak já mám priority takové, že pořád lepší aby byla venku tam, kde jí milují a nikdo ji neublíží, než aby byla v bytě, ale týraná

vaší "logice" v argumentech nelze opravdu nic vytknout

opravdu ale nejhorší je, venku a ještě týraná

s vámi musí bejt doma sranda přesně vystiženo :

2.4.2019 14:39
saola

XXX.XXX.250.214

Pro marcelu:
Přidám osobní, opakovaně ověřenou zkušenost ohledně pocitového tepelného komfortu:
V časech, kdy spát pod širákem jako tramp bylo běžné, jsme taky tak jezdili (prostě kdysi zamlada). A jako byťák (tj. bytost, žijící standardně v bytě), jsem první noc na takové akci prožila vždy s poměrně častým probouzením se zimou, i když spacák byl komfortní a od druhé noci v pohodě plně vyhovoval. Ale ta změna tepelného režimu vždy způsobila toto nepohodlí.
Tak to byťákovi psovi taky prostě nedělejte, je na tom ještě hůř, protože on nemá ten spacák, je v cizím prostředí, sám, a to se prostě psovi, kterého si pořizuji jako parťáka, nedělá. Navíc ztrácíte čas, který byste měla využít spíše k budování kontaktu a vztahu s tím psem, to neuděláte, když bude "chrnět" (spíš se nervovat) v kotci na zahradě - tam jaksi neví, že patří k vám.

2.4.2019 15:03
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
Pro marcelu:
Přidám osobní, opakovaně ověřenou zkušenost ohledně pocitového tepelného komfortu:
V časech, kdy spát pod širákem jako tramp bylo běžné, jsme taky tak jezdili (prostě kdysi zamlada). A jako byťák (tj. bytost, žijící standardně v bytě), jsem první noc na takové akci prožila vždy s poměrně častým probouzením se zimou, i když spacák byl komfortní a od druhé noci v pohodě plně vyhovoval. Ale ta změna tepelného režimu vždy způsobila toto nepohodlí.
Tak to byťákovi psovi taky prostě nedělejte, je na tom ještě hůř, protože on nemá ten spacák, je v cizím prostředí, sám, a to se prostě psovi, kterého si pořizuji jako parťáka, nedělá. Navíc ztrácíte čas, který byste měla využít spíše k budování kontaktu a vztahu s tím psem, to neuděláte, když bude "chrnět" (spíš se nervovat) v kotci na zahradě - tam jaksi neví, že patří k vám.

Spala na gauči, a dneska tam bude spát zase :-). Pak se "přesune" na chodbu, kde taky neni zima.

2.4.2019 15:22
lupus4

XXX.XXX.205.61

marcelaamax napsal(a):
Spala na gauči, a dneska tam bude spát zase :-). Pak se "přesune" na chodbu, kde taky neni zima.

hurá,

2.4.2019 15:38
Terven

XXX.XXX.110.147

lupus4 napsal(a):

Nemusí se tu jen nadšeně plesat, to stavíte falešný dilema- mezi nadšeným plesáním a útočným rejpáním je ještě celá škála dalších možností.
Nenabyla jsem z předchozího vývoje diskuze dojem, že pes u otce Marcely má být ryze venkovní.
A můj pes se mnou spí v posteli a mám poměrně jasnou představu, jak by měl jeho spokojený život vypadat. Ale nemyslím si, že pokud to někdo má v některých ohledech jinak, jeho pes musí být nutně chudák. A i kdyby, vůbec nic nezískám tím, že si budu na něm dokazovat svou intelektuální převahu.
Mně prostě přijde, že máte dobré názory a zbytečně je devalvujete svou útočností a ironizací.

8.4.2019 05:56
fikovnice

XXX.XXX.135.170

marcelaamax napsal(a):

Tak ta je ovšem nádherná! Narovinu - pro mě - je vzhledově přinejmenším na úrovni Vašeho pesana! Pár dní jsem tu předtím nebyla, tak jsem prošvihla pořízení nového přírůstku...a fakt strašně moc se mi líbí! Navíc se na fotce směje!

20.4.2019 10:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

marcelaamax napsal(a):

Tak jsem se rozhodla, že sem dám ještě info o Amy. Je to fakt zlatíčko, s rodičema už je sehraná a nikdo by nepoznal, že je tam tak krátkou dobu. Ostatní časté návštěvy už taky radostně vítá. Na cizí za plotem štěká, ale jakmile vejdou dovnitř tak je rezervovaná a bojí se, pohladit se nenechá, spíš si drží odstup. S vnoučaty úplně super - mladšího vždy jen očuchá v kočáru a se starším už blbne a hraje si. Miluje psy - až moc - asi s nimi moc kontaktu neměla, takže jakmile vidí psa tak je jak blázen - ale to se snad zlepší se psí školičkou. Doma i když mají otevřené dveře, tak dovnitř nejde a zůstává na zahradě, kde je taky vzorná, nic neničí, jen hrabe díry, ale s tím se počítalo. Vůbec neřeší králíky a slepice, kočku občas prožene, ale spíš tak ze hry. Trošku bojují s taháním na vodítku, venku chodí zatím na šňůře, ale přivolání celkem zvládá, ani zvěř ji nezajímá. Jen to týrání je na ní pořád znát (a to už tak třeba bude napořád) - když se zvýší hlas, a nemusí to být vůbec na ní, tak okamžitě lehá na záda, při prudkým pohybu rukou se pořád krčí - ale nadruhou stranu tu ruku a hlazení i vyhledává. Nemá problém s jakoukoli manipulací, má ráda česání. Ještě problém je trochu auto - nebyla na něj vůbec zvyklá a jakmile má jít do auta, tak si lehne na záda a "zasekne se". Ale to se časem snad taky vypiluje. Už si pomalu začíná i hrát. Celkově je fakt kliďas - stačí jí, že má svoje lidi na zahradě, lehne si někde v dosahu a je spokojená.

20.4.2019 15:52
fikovnice

XXX.XXX.135.131

marcelaamax napsal(a):
Tak jsem se rozhodla, že sem dám ještě info o Amy. Je to fakt zlatíčko, s rodičema už je sehraná a nikdo by nepoznal, že je tam tak krátkou dobu. Ostatní časté návštěvy už taky radostně vítá. Na cizí za plotem štěká, ale jakmile vejdou dovnitř tak je rezervovaná a bojí se, pohladit se nenechá, spíš si drží odstup. S vnoučaty úplně super - mladšího vždy jen očuchá v kočáru a se starším už blbne a hraje si. Miluje psy - až moc - asi s nimi moc kontaktu neměla, takže jakmile vidí psa tak je jak blázen - ale to se snad zlepší se psí školičkou. Doma i když mají otevřené dveře, tak dovnitř nejde a zůstává na zahradě, kde je taky vzorná, nic neničí, jen hrabe díry, ale s tím se počítalo. Vůbec neřeší králíky a slepice, kočku občas prožene, ale spíš tak ze hry. Trošku bojují s taháním na vodítku, venku chodí zatím na šňůře, ale přivolání celkem zvládá, ani zvěř ji nezajímá. Jen to týrání je na ní pořád znát (a to už tak třeba bude napořád) - když se zvýší hlas, a nemusí to být vůbec na ní, tak okamžitě lehá na záda, při prudkým pohybu rukou se pořád krčí - ale nadruhou stranu tu ruku a hlazení i vyhledává. Nemá problém s jakoukoli manipulací, má ráda česání. Ještě problém je trochu auto - nebyla na něj vůbec zvyklá a jakmile má jít do auta, tak si lehne na záda a "zasekne se". Ale to se časem snad taky vypiluje. Už si pomalu začíná i hrát. Celkově je fakt kliďas - stačí jí, že má svoje lidi na zahradě, lehne si někde v dosahu a je spokojená.

A vlastně kolik jí je? A jak jste k ní přišli? Byla někomu odebraná kvůli týrání? Já to zas vše prošvihla. Vždy třeba 2 až 3 dny nejdu na iFAUNU a tady se mezitím uděje věcí!

23.4.2019 14:06
marcelaamax

XXX.XXX.106.2

No údajně jsou ji dva roky, ale dle našeho veta je ještě mladší. Inzeroval ji pan, který ji mel "zachránit" od pani, která utekla od manžela, který tyral jak ji, tak fenu. Neměla ani ockovak, nic. Ale přesto, ze se pan tvářil jako ze mu na fene záleží - a i ona se k nemu mela, nebala se ho. Říkal, ze se nekdy prijede podívat, a ze nam napíše přesne datum narození - ale vůbec nekomunikuje, tak těžko říct, jak to bylo.

23.4.2019 14:10

Hlavní je, že už je vaše- tatínkovo a její dobře.:-)

23.4.2019 21:03
fikovnice

XXX.XXX.135.179

marcelaamax napsal(a):
No údajně jsou ji dva roky, ale dle našeho veta je ještě mladší. Inzeroval ji pan, který ji mel "zachránit" od pani, která utekla od manžela, který tyral jak ji, tak fenu. Neměla ani ockovak, nic. Ale přesto, ze se pan tvářil jako ze mu na fene záleží - a i ona se k nemu mela, nebala se ho. Říkal, ze se nekdy prijede podívat, a ze nam napíše přesne datum narození - ale vůbec nekomunikuje, tak těžko říct, jak to bylo.

Díky za odpověď a ať se psici daří!

27.4.2019 10:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Díky za odpověď a ať se psici daří!

Díky, myslím, ze je spokojená :-)

27.4.2019 10:41

marcelaamax napsal(a):
Díky, myslím, ze je spokojená :-)

...je nádherná a určitě se má moc fajn....

27.4.2019 19:44

Jsem mile prekvapena.
Fenecka je nejen krasna (no krasna, to je pro mne kde jakej vorech... - spis tak aristokraticky uvedomela), ale dle popisu sedi i povahou.
Mam rada stastne konce (resp. zacatky).

Jak se snasi s Vasi smeckou? Uz se videli?

28.4.2019 08:19
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jsem mile prekvapena.
Fenecka je nejen krasna (no krasna, to je pro mne kde jakej vorech... - spis tak aristokraticky uvedomela), ale dle popisu sedi i povahou.
Mam rada stastne konce (resp. zacatky).

Jak se snasi s Vasi smeckou? Uz se videli?

Jooo vídají se často, když jedeme k rodičům tak beru psy s sebou. Ona už u nás s rodiči taky byla.

S Ejbí v pohodě, akorát Ejbí je náladová - někdy si s ní vesele hraje dvě hodiny a někdy na ní už po 10ti minutách nemá náladu a hrát si nechce. Amy je ten typ psa, který by si hrál všude, vždycky, nonstop - asi ji opravdu chyběl ten kontakt se psy. No a Cooprovi právě vadí to, jak se na něho vrhne, on to nemá rád u "cizích" psů. Ale když ji v tom prvotním okamžiku trochu "krotíme", tak pak už je to dobrý. Společné procházky jsou úplně v pohodě :-) .

28.4.2019 15:01
fikovnice

XXX.XXX.135.179

marcelaamax napsal(a):
Jooo vídají se často, když jedeme k rodičům tak beru psy s sebou. Ona už u nás s rodiči taky byla.

S Ejbí v pohodě, akorát Ejbí je náladová - někdy si s ní vesele hraje dvě hodiny a někdy na ní už po 10ti minutách nemá náladu a hrát si nechce. Amy je ten typ psa, který by si hrál všude, vždycky, nonstop - asi ji opravdu chyběl ten kontakt se psy. No a Cooprovi právě vadí to, jak se na něho vrhne, on to nemá rád u "cizích" psů. Ale když ji v tom prvotním okamžiku trochu "krotíme", tak pak už je to dobrý. Společné procházky jsou úplně v pohodě :-) .

Je fakt krásná a na řadě fotek se směje! :-)

29.4.2019 22:40

Foto c. 2 je TOP. To se jen tak nepovede

30.4.2019 14:49
fikovnice

XXX.XXX.135.179

Foto c. 2 je TOP. To se jen tak nepovede

Jj, ale mně se možná ještě víc líbí foto č.7 - ten zachycený pohyb obou pesanů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík