Pes vlezl do postele a bránil ji

Bígl
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Čáča

5.4.2019 16:47
Čáča

XXX.XXX.164.132

Zdravím,
nevím si rady s nečekanou situací, snad má někdo zkušenost a pomůže.
Před pár dny jsem si vzala z útulku do bytu pejska s dobrým úmyslem pěkného dožití, je to bígl, 12 let. Psa jsem chodila přes měsíc několikrát týdně venčit, abychom si na sebe zvykli a zkusila jsem, jak se chová. Venku byl super, jen mě trošku ignoroval, ale za pamlsek udělal to, co jsem po něm chtěla - nic složitého, od tak starého psa mi stačí čekej, ke mně a případně sedni, aby se dal bezpečně venčit ve městě. Na vodítku chodil bezvadně, pouze vyjížděl po ostatních psech, ale to se prý naučil až v útulku. Doma se však chová úplně jinak, neposlouchá, chodí tam, kam nemá (slovu "ne" rozumí, jen na to prostě kašle), když ho chci dostat na jeho místo, nechce tam ani za pamlsek, čistě z trucu, protože normálně v pelechu spal. A včera tomu nasadil třešničku. Vlezl do postele, i přesto, že věděl, že tam lézt nemá. Když jsem se ho přísným hlasem a gestem snažila vyhnat, rozplácl se v ní ještě víc. A když jsem mu dávala jemně ruku pod bok, abych ho postrčila směrem ven, kousl. Na spolubydlícího vrčel, štěkl a snažil se též kousnout. Nakonec jsem to vzdala a vylákala ho na pamlsky na chodbu, kde má od té doby pelech, jinak by se asi servali.
Zjistila jsem o něm před adopcí, co se dalo, chodila ho venčit a jevil se jako hodný pejsek, v útulku ho chválili, že nic neničí a je jako beránek. Proto absolutně nechápu, kde se toto vzalo. Mám teď strach nejen ze stejné situace, ale částečně i ze psa. Na chodbě paradoxně vypadá spokojeně, i když je tam málo místa. Dříve byl prý zvyklý u boudy, tak se asi cítí lépe sám.
Co dál? Nechat na chodbě? Zkusit to znovu do pokoje? Jak řešit situaci, kdy pes vleze na místo, kam nemá, odmítá se hnout a při pokusu o přesun agresivně startuje?

5.4.2019 20:55
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Rychle ho vrátit.

5.4.2019 21:17
saola

XXX.XXX.143.199

Dejte mu vodítko, ať ho doma tahá za sebou, v případě konfliktu máte pak větší možnost, jak ho zpacifikovat. lepší službu by udělal nasazený košík, ale nechat v něm psa celý den - to asi ne. To vodítko ho zas tolik neomezuje.
Tím, že jste ho vykázala jinam, jste problém nevyřešila - být vámi, pouštím ho do bytu kontrolovaně dál, ale postel bude tabu, tam prostě nesmí, a vy musíte být hbitá a v případě, že on bude na posteli rychleji, tak ho klidně shoďte. Prostě ho to musíte naučit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2019 21:36

Je mu 12. Slyší dobře? Je to bígl - to samo je už "diagnoza". I když je to veterán, berte ho jako malé štěně, které musíte naučit vše od začátku. Pravidla, režim, povely...
"Když jsem se ho přísným hlasem a gestem snažila vyhnat, rozplácl se v ní ještě víc. A když jsem mu dávala jemně ruku pod bok, abych ho postrčila směrem ven, kousl."
Máte ho pár dní a nějaký přísný hlas? To je k ničemu. Vztah byste si měli budovat, že za oslovení (pokud slyší) a přivolání přijde pamlsek, odměna jakákoliv. Je to tu pořád dokola, podobné dotazy. Chci, aby pes slezl z postele/gauče. Naučím ho tedy něco, zač dostane odměnu a nedojde k podobným kousacím scénkám neboli přivolání. Místo povelu Dolů! nejdřív zavést Bígle, pojď sem.
"Co dál? Nechat na chodbě? Zkusit to znovu do pokoje? Jak řešit situaci, kdy pes vleze na místo, kam nemá, odmítá se hnout a při pokusu o přesun agresivně startuje? "
Bude mu líp v chodbě nebo v útulku? Budete se ho bát nebo se pokusíte jiným přístupem ho předělat na psa, se kterým se bude dobře žít? Pejskové, zejména staří, necítí ke svému osvojiteli žádnou vděčnost, mají své mouchy, které se časem po aklimatizaci v novém domově zákonitě projeví. Jestli po pár dnech je už veleproblém, tak psa opravdu radši vraťte. Nebo bojujte, ale ne se psem.

5.4.2019 22:00

saola napsal(a):
Dejte mu vodítko, ať ho doma tahá za sebou, v případě konfliktu máte pak větší možnost, jak ho zpacifikovat. lepší službu by udělal nasazený košík, ale nechat v něm psa celý den - to asi ne. To vodítko ho zas tolik neomezuje.
Tím, že jste ho vykázala jinam, jste problém nevyřešila - být vámi, pouštím ho do bytu kontrolovaně dál, ale postel bude tabu, tam prostě nesmí, a vy musíte být hbitá a v případě, že on bude na posteli rychleji, tak ho klidně shoďte. Prostě ho to musíte naučit.

S voditkem souhlasim.
Ale shazovat ho? To bych nedelala.
Pokud vleze na postel - povel "dolu", prip. "misto". Nejde - pomuzu si voditkem. Bud psa za pomoci voditka jen sundam dolu z postele ("dolu" - pochvalim), nebo ho dovedu na misto ("misto" - pochvalim).
Vrcet (nadavat) muze, ale kousat ne.
Klidne bych postel na jeden den objetovala treninku skakani na ni a odvolani z ni, at je jasno (pak preprat cejchy).

5.4.2019 22:02

Pejsek si zkouší v novém domově co si může dovolit, prosadit se, pardál je na to dost, prostě si trvejte na pravidlech, ono se to ustálí. poznáte se lépe a budete pro sebe lépe čitelní. on pozná, že přes vás nejede vlak a snad se umoudří, v jeho věku by bylo škoda ho vracet, i když kdyby se nedalo nic dělat...... prostě pelech na zemi navždy, ani na gauč, nikam výš a na vaše místo(křeslo, gauč, postel) když "poslechne" na pamlsek, řiďte se tím, psa ,pokud vleze kam nemá, odlákejte na pamlsek a zamezte mu znovu místo obsadit. Náš pes má pelech v chodbě, obýváku i ložnici, všechny volně kdykoliv přístupné, smí na gauč(sám neskočí, musím ho tam vysadit) do postele mi nesmí- nevyspala bych se. dejte mu třeba další pelech vedle vaší postele- pod postel(my máme zvýšené postele, místa dost) zaujměte místo v posteli a uvidíte kam si půjde pes lehnout....k vám do ložnice nebo radeji zůstane jinde...naše nachvilku příjde do ložnice, ale pak jde na "ústřední" pelech do obýváku, to je její "místo".(je i nejlépe vypolstrovaný )

6.4.2019 09:48

plaka velmi s tebou souhlasím, jenom k tomuto :

" Naučím ho tedy něco, zač dostane odměnu a nedojde k podobným kousacím scénkám neboli přivolání. Místo povelu Dolů! nejdřív zavést Bígle, pojď sem. "
i povel dolů, stejně jako každý jiný povel, se dá naučit ryze po dobrém....

"prostě si trvejte na pravidlech,"
to jo, ale nejdřív je musí toho psa naučit!
a z výše uvedeného zadavatelkou vyplývá : pes má 12 let a má ho pár dní!

ze stejného důvodu je "zajímavé" tvrzení zadavatelky :
"Vlezl do postele, i přesto, že věděl, že tam lézt nemá."

takže si dovolím domněnku, že to, že nemá co dělat v posteli, mu bylo sděleno trestem......vrčení v téže situaci by pak bylo jenom logickým důsledkem......

6.4.2019 10:06

Nebudu tady radit, jak psa naučit to či ono....jen ohledně té komunikace se psem. Pokud mi fena vleze do postele a nebude chtít po mém povelu slézt a já na ní půjdu stejně jako zadavatelka, tak udělá to samý, připlácne se víc k posteli a pokud jí budu chtít třeba fyzicky postrčit, tak na mě klidně zavrčí nebo i naznačí kousnutí......takové věci prostě nedělám, netáhám psy z pod stolu, netahám je z postele nebo z gauče a to obzvášť, když mi pes "řekne" že je odhodlaný tam zůstat. Psa volám vždycky k sobě a to i kdybych ho měla informovat, že teda jdu do kuchyně a vezmu si piškot a on ať si klidně v tý posteli zůstane, je přeci naprosto zbytečný se se psem přetahovat a nebo něco hrotit.......možná na to má někdo jiný názor, ale já jdu vždycky cestou nejmenšího odporu.....vždycky je nejschůdnější, aby pes udělal "NĚCO" dobře a mohl být pochválen, než se snažit vrčícímu a kousajícímu psu dokázat KDO JE TADY PÁNEM, což si myslím, že tohle může prakticky skončit v tom lepším případě řvaním na psa, v tom horším fyzickým potrestáním psa a v tom nejhorším se pes bude fyzickému trestu bránit třeba pokousáním a co potom, to psa utluču??
Navíc zadavatelka má psa doma chvilku, takže je třeba potrénovat...teď nemyslím jen povely, ale pravidla....třeba i to, že se do postele neleze......a ta couračka, aby si psa z té postele přitáhla k sobě je myslím dobrý nápad, pokud to nejde jinak.

6.4.2019 10:18

Přesně. Tohle je hřebík na hlavičku. Mezi lidmi je to "musíš mu ukázat, kdo je tady pánem" děsně zažraný. V podstatě skoro každý dostane nejdřív tuhle radu, musíš mu ukázat..., případně je to to první, co ho napadne, že teda psovi ukáže, kdo je tady...

Přitom je tolik způsobů, jak chytře dosáhnout svého. Netřeba si na psovi honit triko, ne?

Čáča

6.4.2019 10:22
Čáča

XXX.XXX.164.132

Za nic jsem ho nikdy netrestala, ani venku. Nikdy jsem na něj nevztáhla ruku. Když doma do té doby chodil a pozoroval, vždycky, když se o postel opřel předníma, tak vždy následovalo "ne" a přivolání. Z jiných situací vím, že slovu "ne" rozumí, stejně jako dalším povelům, ale reaguje jen když se mu chce. A to jsme na procházkách dost cvičili, včetně pamlsků. Využil pak situace, když jsem nebyla v místnosti, sám tam ale nebyl poprvé a předtím si chodil lehat na gauč, za což jsem chválila.

6.4.2019 10:39

Čáča napsal(a):
Za nic jsem ho nikdy netrestala, ani venku. Nikdy jsem na něj nevztáhla ruku. Když doma do té doby chodil a pozoroval, vždycky, když se o postel opřel předníma, tak vždy následovalo "ne" a přivolání. Z jiných situací vím, že slovu "ne" rozumí, stejně jako dalším povelům, ale reaguje jen když se mu chce. A to jsme na procházkách dost cvičili, včetně pamlsků. Využil pak situace, když jsem nebyla v místnosti, sám tam ale nebyl poprvé a předtím si chodil lehat na gauč, za což jsem chválila.

No já možná tím, že mám velký psy, který sice rozmazluju, ale zároveň si od nich nemůžu nechat kakat na hlavu, tak se nerozpakuju na psy houknout. Nechci, abys lezl do postele???...tedy v mé nepřítomnosti bude ložnice zavřená popř. tam bude zábrana a pokud v mé přítomnosti naznačíš, že bys tam chtěl vlézt, třeba tím, že dá na postel přední packy, tak klidně houknu dost nahlas a ostře "hej, kam lezeš?!!!!!" .....pes se dle mých zkušeností po mě minimálně otočí a já můžu komunikovat dál už mírnějším tónem "tam přeci nesmíš.....honém pojď ke mně " to už si můžu klidně dřepnout na bobek a s úsměvem psa zavolat a jakmile přijde, tak velká pochvala a pomazleníčko.

6.4.2019 10:39

čáčo, pes by měl mít doma trvale couračku, ať na něj nemusíš při takové nějaké manipulaci sahat. A uč ho povely, uč a uč, jako malé štěně, jakoby nic neuměl, ryze po dobrém.....ať už konkrétní jako to dolů, místo, pusť atd atd, ale velmi doporučím i obecnější jako "jdeme" = prostě odchod z daného místa (a tedy i z postele), naučeno na vodítku / couračce, za něčím, významná odměna, a tady bych uplatnila jednak odměnu žrádelní, následovanou nějakou hrou (pokud si teda hraje)

k tomu "ne" - jak víš, že tomu rozumí? kdo ho to naučil? JAK ho to někdo naučil?........chápej, to slovo mohlo být tak naučeno, že je pro něj spojeno s něčím hodně nepříjemným, stalo se pro něj trestem....

ještě jednou, přistupuj k němu jako k nepopsané tabuli (realita je horší, páč ta tabule už je popsaná ale ty nevíš jak a čím) a laskavě, trpělivě a důsledně ho všechno, co po něm chceš, uč

k té tvé domněnce, že netrestáš :
"Když jsem se ho přísným hlasem a gestem snažila vyhnat"
a tohle je jako co? pochvala? prosté sdělení?......ne, to je trest..... trest opravdu není jen a pouze to, že je pes zmlácen.....

6.4.2019 20:30

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebudu tady radit, jak psa naučit to či ono....jen ohledně té komunikace se psem. Pokud mi fena vleze do postele a nebude chtít po mém povelu slézt a já na ní půjdu stejně jako zadavatelka, tak udělá to samý, připlácne se víc k posteli a pokud jí budu chtít třeba fyzicky postrčit, tak na mě klidně zavrčí nebo i naznačí kousnutí......takové věci prostě nedělám, netáhám psy z pod stolu, netahám je z postele nebo z gauče a to obzvášť, když mi pes "řekne" že je odhodlaný tam zůstat. Psa volám vždycky k sobě a to i kdybych ho měla informovat, že teda jdu do kuchyně a vezmu si piškot a on ať si klidně v tý posteli zůstane, je přeci naprosto zbytečný se se psem přetahovat a nebo něco hrotit.......možná na to má někdo jiný názor, ale já jdu vždycky cestou nejmenšího odporu.....vždycky je nejschůdnější, aby pes udělal "NĚCO" dobře a mohl být pochválen, než se snažit vrčícímu a kousajícímu psu dokázat KDO JE TADY PÁNEM, což si myslím, že tohle může prakticky skončit v tom lepším případě řvaním na psa, v tom horším fyzickým potrestáním psa a v tom nejhorším se pes bude fyzickému trestu bránit třeba pokousáním a co potom, to psa utluču??
Navíc zadavatelka má psa doma chvilku, takže je třeba potrénovat...teď nemyslím jen povely, ale pravidla....třeba i to, že se do postele neleze......a ta couračka, aby si psa z té postele přitáhla k sobě je myslím dobrý nápad, pokud to nejde jinak.

No mě jste docela překvapila, já si myslím, že na svého psa(jakýkoliv majitel) mohu sáhnout v jakékoliv situaci, pes se mě nebojí, nekašle na mě (u bulíka dost diskutabilní :-) ) , ale přece když příjdu ke své posteli- křeslu(když máte psa od štěněte- vychováváte ho) a ukážu psovi ať jde dolů (měl by jít sám, když vidí že jdu na své místo já) a on nechce a tak máte špatně rozdané doma karty.......každý to nerad slyší, je to tady klišé, ale pes je smečkové zvíře a aby v rodině fungoval, musí znát své místo.....

6.4.2019 21:07

No mě jste docela překvapila, já si myslím, že na svého psa(jakýkoliv majitel) mohu sáhnout v jakékoliv situaci, pes se mě nebojí, nekašle na mě (u bulíka dost diskutabilní :-) ) , ale přece když příjdu ke své posteli- křeslu(když máte psa od štěněte- vychováváte ho) a ukážu psovi ať jde dolů (měl by jít sám, když vidí že jdu na své místo já) a on nechce a tak máte špatně rozdané doma karty.......každý to nerad slyší, je to tady klišé, ale pes je smečkové zvíře a aby v rodině fungoval, musí znát své místo.....

No to je ono...pokud má člověk psy od mala, tak samozřejmě nastaví providla, což u nás je můžeš kamkoliv, ale pokud si to přeju, tak prostě na povel to místo opustíš.....nejde o to, že se svého psa bojím, samozřejmě, že na něj sáhnout můžu, ale záleží na tom jak....pokud už moje řeč těla a celkové chování v psovi - obzvláště tvrdohlavém psovi vyvolá vzdor, tak není radno to hnát do extrému......já samozřejmě k psovi přistoupím přátelsky a tónem..."no co ty tady děláš?? ty uličníku?? klidně ho pohladím a řeknu, no tak šup dolu...tak pes normálně jde, ale to evidentně není příklad zadavatelky.........a klidně tady řeknu, že pokud půjdu na fenu takovým způsobem, že jí defakto donutím k opozici, tak jí rozhodně strkat z postele nebudu, i když u nás je to spíš teorie, pesani do postele můžou a nikoho nikam strkat nemusím, jsou naučení, že pokud je tam nechci tak slezou. U nás je to hlavně teda pokud fena něco ukradne a zaleze pod stůl, kde je připravená bránit si kořist...nevím jak to napsat, ale pokud za ní pod stůl vlezu, budu na ní naštvaná až lehce vzteklá a budu jí chtít z pod stolu vytáhnout, tak se teda určo ohradí....je přeci lepší fenu normálně zavolat, ona vyleze a já jí normálně ukradenou věc odeberu, bez stresu, bez toho, aby fena měla pocit, že se musí bránit.........
Chtěla jsem prostě jen říct, že ne vždycky je dobrý nápad psa od někud tahat nebo ho někam strkat.......a není to o tom, že by neznal své místo, je to o tom zařídit to tak, aby mě pes poslechnul aniž bychom si museli nějak vyjasňovat kdo je tady pán.....šéf jsem já a je na mě, jak to vymyslím, abych dosáhla svého.
Myslete si o mě co chcete, třeba že jsem srab, že máme doma špatně rozdané karty a nevím co ještě, ale když fena umíněně zalehne psovi místo...on si na její nelehne...tak je na mě, abych zjednala pořádek a rozhodně nepůjdu fyzicky fenu z toho místa vytáhnout (couračku doma fakty nemá).....já si nepotřebuju nic dokazovat......stačí přeci fenu zavolat ke mě.....místo je volné.....pes si může jít lehnout na svoje a já můžu fenu pochválit...asi jsem natvrdlá, ale nevím, kde je problém....

6.4.2019 21:08
TyVed

XXX.XXX.49.130

No ono ale máte psi, na které prostě můžete sáhnout, ale nemůžete je třeba odtáhnout. Jednak na to nemáte sílu a jednak myslím, že ta smečka se mezi lidmi vnímá dost špatně. Ve smečce to nefunguje tak, že podřízený jedinec by vždycky ustoupil nadřazenému a že nadřazený jedinec si může dovolit co chce. To je myslím mylná představa. Prostě někdy ten vůdce nebo výše postavený jedinec něco přepískne, nebo vznikne příležitost ověřit, zda si své nadřazené postavení bude schopen udržet. A k tomu ověření někdy opravdu dojde a podřízený jedinec se postaví na odpor a zavrčí nebo těma zubama sekne, v krajním případě se dokonce porve a prostě to zkusí. A člověk na rozdíl od psího vůdce smečky není na tohle stavěný a nad psem určité velikosti bez použití zbraní vyhrát nedokáže. Čili bych chápal jako nejlepší, se podobným situacím diplomaticky vyhnout a své postavení neohrožovat a vybruslit z toho pozitivkou nebo tou couračkou, která je v tom přímém kontaktu za vás. Samozřejmě jsou psi, kteří se nikdy nevzepřou a můžete si s nima dělat co chcete. A pak jsou ti druzí psi a páníčci co chtěli ukazovat jak jsou pánem a jak za každou cenu vnutí psisku svojí vůli, klidně i po zlém a co končí na šití... Je mi jasné, že se to tady asi nebude mnoha lidem líbit, ale prostě smečka je holt smečka a kdo chce být vůdcem smečky, ten na to musí mít.

6.4.2019 21:19

jo, jenže být vůdcem ještě neznamená, že je potřeba mít sílu a odhodlání zbít všechny okolo. vůdce dělá něco jiného, než prostá fyzická převaha.

a je normální bránit se agresi agresí. takže proč používat agresi, když případná agresivní konfrontace dopadne (pro mě) špatně? člověk je člověk rozumný právě proto, že nad psem by měl mít převahu jinak než ve svalech a zubech.

6.4.2019 21:28

ale tak nemyslím, že je do toho vždycky třeba cpát boj o hierarchii, ale zcela jednoduše a prostě to lze chápat jako prostý projev nevůle psa, a zrovna pastevcům je toto, ta jaksi schopnost projevu samostatné a svébytné bytosti, vlastní.....a netřeba se z toho připosírat, je třeba být rovněž bytostí svébytnou, která to respektuje a je schopna se s takovou druhou bytostí normálně domluvit...ne na základě síly, ale na základě partnerství....

6.4.2019 21:32
saola

XXX.XXX.143.199

Hypotetická situace:
Pokud jsou karty rozdány tak, že pes vleze na postel, já ho pošlu dolů povelem, který bezpečně zná, a on se ohradí zavrčením či ušklíbnutím zuby ven a ožene se po mně, když si trvám na svém a přiblížím se k němu, nezbývá nic jiného, než ho z té postele bez zbytečných emocí sundat dolů - co byste jinak dělali vy?
Na velikosti psa nezáleží, na stáří též ne. Převaha neznamená mít bezpodmínečně větší svaly a zuby, ale schopnost předvídat vývoj situace a adekvátně reagovat. Pokud si přeji, aby pes na posteli neležel, nelze nedotáhnout nastíněnou hypotetickou situaci do konce jinak, než že ten pes prostě z té postele dolů půjde.
Ano, můžu ke psovi, ležícímu na posteli, přistoupit pozitivně s tím, že mu dám jiný povel, nabídnu hračku nebo pamlsek, aby slezl sám, ale proč obcházet konflikt jen proto, abych se psa nedejBože snad nedostatečně pozitivně nedotkla, když povel pro slezení z postele existuje,pes ví, o co jde, a jen tedy jaksi bohužel nechce? Jak jinak si vyjasnit vzájemný vztah? Pokud zvíře bude dělat vše jen tehdy, když se mu chce, když má chuť na pamlsek nebo má zájem o hračku, tak jaká je to vlastně poslušnost a ovladatelnost?

6.4.2019 21:37

TyVed napsal(a):
No ono ale máte psi, na které prostě můžete sáhnout, ale nemůžete je třeba odtáhnout. Jednak na to nemáte sílu a jednak myslím, že ta smečka se mezi lidmi vnímá dost špatně. Ve smečce to nefunguje tak, že podřízený jedinec by vždycky ustoupil nadřazenému a že nadřazený jedinec si může dovolit co chce. To je myslím mylná představa. Prostě někdy ten vůdce nebo výše postavený jedinec něco přepískne, nebo vznikne příležitost ověřit, zda si své nadřazené postavení bude schopen udržet. A k tomu ověření někdy opravdu dojde a podřízený jedinec se postaví na odpor a zavrčí nebo těma zubama sekne, v krajním případě se dokonce porve a prostě to zkusí. A člověk na rozdíl od psího vůdce smečky není na tohle stavěný a nad psem určité velikosti bez použití zbraní vyhrát nedokáže. Čili bych chápal jako nejlepší, se podobným situacím diplomaticky vyhnout a své postavení neohrožovat a vybruslit z toho pozitivkou nebo tou couračkou, která je v tom přímém kontaktu za vás. Samozřejmě jsou psi, kteří se nikdy nevzepřou a můžete si s nima dělat co chcete. A pak jsou ti druzí psi a páníčci co chtěli ukazovat jak jsou pánem a jak za každou cenu vnutí psisku svojí vůli, klidně i po zlém a co končí na šití... Je mi jasné, že se to tady asi nebude mnoha lidem líbit, ale prostě smečka je holt smečka a kdo chce být vůdcem smečky, ten na to musí mít.

Ano chápu, ale stejně si myslím, že pokud takový pes, který si chce ověřit své postavení, vznikne ta příležitost, a je diplomaticky neohrožován je nadále stejně frustrován a stále čeká na další příležitost, ono ověřit si jak na tom se psem jsem není na škodu, to zavrčení a následné okamžité vyhnání psa může rychle vyřešit problém bez dalších okolků( praktikovat na svém psu, kterého znám ne na cizím)i pes tím může být dost zaskočen.

6.4.2019 21:42

"Pokud jsou karty rozdány tak, že pes vleze na postel, já ho pošlu dolů povelem, který bezpečně zná, a on se ohradí zavrčením či ušklíbnutím zuby ven a ožene se po mně, když si trvám na svém"

taková situace přece už musí mít někde začátek. nedokážu si představit, že by pes reagoval agresí na můj naprosto v klidu sdělený požadavek, pokud ta situace už není nějak spojená s předchozím konfliktem, třeba.

to spíš pes, který nechce slézt, odvrátí hlavu, nebo se bude koukat jinam jakože vůbec tě neslyším, Nora umí skvěle předstírat, že už strašně tvrdě spí a že je děsný problém takhle rychle zvedat se na nohy. ale nemusím nabízet žádné hračky ani pamlsky - tohle mimochodem na Noru nefunguje, nějaký lákání nebo krávovinky. přijdu, pohladím, pak pojď, no. A jde.

Hypotetická situace bude se ohánět znamená, že už jsem to prosrala a z místa jí nedostanu, protože má stejně kil jako já, fyzicky se s ní přetahovat nemůžu a zuby má větší.

6.4.2019 21:47
saola

XXX.XXX.143.199

Rozdíl, proč si to, bodlinko, nedokážete představit, je v tom, že vy máte Noru vypiplanou od mala, víte, co si myslí, když hne jinak chlupem, a stejně tak ona má načtené jemné nuance vašeho chování, ale zadavatelka má psa z útulku, který nemá důvod automaticky vyhovět, proč by to dělal, je zvyklý spoléhat se na sebe a nic ho nenutí s člověkem zatím spolupracovat - nicméně i tak je třeba vzájemný vztah zprůzračnit a nastavit mantinely, pokud na nich zadavatelka trvá, tedy že pes do postele lézt nebude. To zástupnými povely a převáděním na jinou činnost neuděláte, protože vy potřebujete psovi jasně a srozumitelně pro něj sdělit, že postel je tabu.

6.4.2019 21:55

Jasně že si to každý vztáhne na své plemeno, které má, proto už z podstaty toho plemene nebudu vytvářet situace, při kterých bych mohla dostat šach mat.A to třeba dělit se se psem o pelech.

6.4.2019 21:57

ještě k té fyzické manipulaci se psem....pes-samec-SAO, žijící se svým majitelem...pomalu dvoumetrovým chlapem jak hora a jeho subtilní přítelkýní drobounkou a mírnou paní, která nem+la ani 50 kilo...pes si jí vybral za velitelku, nicméně celkem normálně fungoval i s páníkem.
A teď naprosto stejná situace...je potřeba vyjet ze dvora autem, tak v rámci bezpečnosti se pes na ten okamžik zavře do kotce.....panička přijde k pesovi a říká Atosku pojď na chvíli do ohrádky než vyjedu autem....pes nic, do kotce se mu nechce, panička psa vezme za obojek a povídá, tak pojď zlatíčko, panička musí jet do práce a vede psa ke kotci a celou dobu mu povídá, že až přijede, tak se pomazlej a jiný infantilní řeči o tom, jakej je to hodnej a šikovnej chlapeček psa bez problémů dovede do kotce a zavře. A teď to samé s páníkem..."Atos pojď na místo"...pes nic leží před stodolou a kouká do dálky....Atos..ke mě!!! ....pes nic....Atos ......pes nic......psí ignorancí vytočený a naštvaný pán jde k psovi, chytne ho za obojek a zatáhne.........no naštěstí se pes "jenom" ohradil, takže to skončilo jen šitím pánovi ruky.....
Už je to hodně dávno, v té době jsem o tom moc nepřemýšlela, měla jsem ovčandu a podobný scénář byl pro mě naprosto nepředstavitelný. O pastevcích se obecně vědělo jen to, že to jsou skvělí hlídači, kteří nepotřebují výcvik. S mojí současnou fenou se mi ta vzpomínka vrací a vždycky myslím na to, abych k psovi přistupovala bez špatných emocí a abych nic nehrotila do extrému, nikdy psovi neustoupím, nikdy nestáhnu "ocas" a neuteču jen proto, že na mě můj pes zavrčel, nebojím se ho, protože to z jeho strany není agrese, jen mi řekl "hele tohle se mi fakty nelíbí", ale prostě to vymyslím tak, aby to bylo pro obě strany schůdné.

6.4.2019 22:50

Nechci se vyjadřovat konkrétně ke psu zadavatelky, protože senior a navíc bígl může být docela oříšek. Max. poznámka, že v podstatě jako u štěněte - co vyloženě nechci, k tomu ho nepouštím a nejdřív buduji vztah. Zákazy vznik vztahu jen komplikují, lepší je se těmhle situacím v rámci možností vyhnout.

Ale teď ten příklad ve stylu pozitivní motivace, který by na účelově se chovajícího a samostatně uvažujícího psa, jako je i bígl, mohl fungovat. Můj samorost se má děsně rád a s tím, co nechce, má problém. Po osmé večer to zalomí a probrat se hodlá až nejdřív v 7 ráno, pokud tedy nemrzne nebo neprší, to by radši prasknul. Jenže mně se nechce o víkendu vstávat tak brzy, tak ho potřebuji vytáhnout ještě před spaním (svým). Než tahat z jedné z boudiček za nohy vzpříčeného nafránka a riskovat, že se mi příště preventivně zašije někde, kde ho nanajdu, tak mu za to něco nabídnu. Zamávala jsem mu před boudou šprotou, přečůral značku, po návratu dostal druhou rybu. Asi po týdnu začal vstávat sám, protože "to se vyplatí". I když v týdnu se mi to úplně nehodí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík