NO a trénování obrany - bude si to "zkoušet" na dětech?

Německý ovčák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.6.2019 06:39
turistka

XXX.XXX.245.153

Dobrý den, ráda bych se zeptala zkušenějších. Mám 5,5 měsíce starou fenu NO s pracovního spojení. Původní záměr byl mít kamaráda pro celou rodinu, nicméně od 4 měsíců s ní chodím na cvičák (hodně jí pomáhá, pokaždé udělá velký pokrok) a tam mě začalo lákat začít se s ní věnovat sportovní kynologii (ona by určitě nebyla proti, miluje každý způsob vybití energie). Jen mám trochu obavy, jestli si obrany v mezičase nezačne "zkoušet" na dětech, už od malička řešíme problém, že děti na zahradě ráda "loví" (viz už dříve mnou založené téma), postupem času se to hodně zlepšuje, ale baví ji to pořád. Proto mám obavy, zda to ze hry nemůže přejít do skutečné agrese, přece jen to má být rodinný pes, který bude milovat a chránit celou rodinu a bude respektovat všechny zvané návštěvy. Předem děkuji za názory.

18.6.2019 06:52
bobina65

XXX.XXX.124.148

Nebojte se, choďte na cvičák a obrany dělejte.Fenka je ještě štěně tak si chce hrát.Sportovní kynologie je sport a psi to tak berou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.6.2019 07:13

Pokud jsou obrany vedeny správně s dobrým figurantem,naučí se pes ovladatelnosti ve vypjatých situacích,vybije energii a vy se naučíte ovládat psa.

Neregistrovaný uživatel

18.6.2019 08:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.100.70

Obrany nejsou o zuřivosti a agresivitě psa jak si většina lidí myslí, ale o poslušnosti. Navíc naše psy obrany velmi baví, je to pro ně adrenalin a když dělá revír a pak vyštěkává figuranta, vrtí u toho ocasem, je to hra a psa to baví.

18.6.2019 09:43

turistka napsal(a):
Dobrý den, ráda bych se zeptala zkušenějších. Mám 5,5 měsíce starou fenu NO s pracovního spojení. Původní záměr byl mít kamaráda pro celou rodinu, nicméně od 4 měsíců s ní chodím na cvičák (hodně jí pomáhá, pokaždé udělá velký pokrok) a tam mě začalo lákat začít se s ní věnovat sportovní kynologii (ona by určitě nebyla proti, miluje každý způsob vybití energie). Jen mám trochu obavy, jestli si obrany v mezičase nezačne "zkoušet" na dětech, už od malička řešíme problém, že děti na zahradě ráda "loví" (viz už dříve mnou založené téma), postupem času se to hodně zlepšuje, ale baví ji to pořád. Proto mám obavy, zda to ze hry nemůže přejít do skutečné agrese, přece jen to má být rodinný pes, který bude milovat a chránit celou rodinu a bude respektovat všechny zvané návštěvy. Předem děkuji za názory.

..měla jsem NO i BOM, praštění aportéři i obranáři - doma na nich dcera mohla doslova štípat dříví.....nadšenému ámoku z obran propadali až když se jim navlékal postroj a figurant bral do ruky rukáv........doma je to nikdy ani nenapadlo........

18.6.2019 10:09
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já bych jen neřekla, že pro každého psa je to vyloženě hra, ale s tím ostatním naprosto souhlasím. Mého psa obrany taky děsně baví, ale neřekla bych, že je to pro něho hra, nevím jak bych to nazvala . Pro fenu to hra je - tu zajímá jen rukáv (pešek) a nic jiného a s figurantem se bude klidně mazlit. U psa už s figurantem víme, že když dostane rukáv, tak je schopný ho vyplivnout a šel by si klidně kousnout do figuranta. Ale to je prostě povahou psa. Ale obrany jsou jenom na cvičáku a pes to moc dobře ví. I když teda v případě nějakého napadení někde venku by reagoval taky. Stačilo když na mě začal pokřikovat nějaký opilec a já na něho taky zvýšila hlas.

Strašně mě lákalo zkusit obrany ve vodě (nebo i jinde v "terénu"), ale nakonec jsem to kvůli povaze psa zamítla - jezdíme hodně k vodě i se psema a nerada bych, aby si to pes nějak spojoval a pak tam viděl něco podobného a za někým mi vypálil. Jezdím s ním od štěněte i jen na jednoho jediného figuranta - to je zas nějaký můj "blok" , že vím, že tento figurant má psa přečteného a umí to s ním, u cizího se prostě bojím, aby si pes nekousl mimo rukáv.

Nebála bych se toho, že si pes kvůli obranám bude něco zkoušet na dětech, to vůbec ne. Ale najděte si opravdu dobrého figuranta.

18.6.2019 16:36
turistka

XXX.XXX.245.153

Všem moc děkuji za reakce, tak my to zkusíme, snad se aspoň podaří ji unavit:-)

20.6.2019 10:18
tero

XXX.XXX.100.102

Není nic horšího než špatně nebo nedocvičená obrana...

20.6.2019 10:44

tero napsal(a):
Není nic horšího než špatně nebo nedocvičená obrana...

a co to zpusobi ?

20.6.2019 18:24
tero

XXX.XXX.100.102

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
a co to zpusobi ?

Může to způsobit to, že pak pes neví co má a jak má správně dělat a hlavně kdy. Kamarádka měla ovčačku a taky to z počátku jen tak hala bala cvičili a pak na cvičák přestali chodit úplně.Fena to ještě vůbec neměla zvládnuté, jediné co si zafixovala , bylo, že se kouše do předloktí a to taky s oblibou dělala. Při hře a vítání a pořád upřeně sledovala návštěvě ruce.

20.6.2019 19:11

tero napsal(a):
Může to způsobit to, že pak pes neví co má a jak má správně dělat a hlavně kdy. Kamarádka měla ovčačku a taky to z počátku jen tak hala bala cvičili a pak na cvičák přestali chodit úplně.Fena to ještě vůbec neměla zvládnuté, jediné co si zafixovala , bylo, že se kouše do předloktí a to taky s oblibou dělala. Při hře a vítání a pořád upřeně sledovala návštěvě ruce.

" jediné co si zafixovala , bylo, že se kouše do předloktí"

tak za tohle obrany vazne nemohly

20.6.2019 21:21
tero

XXX.XXX.100.102

" jediné co si zafixovala , bylo, že se kouše do předloktí"

tak za tohle obrany vazne nemohly

Stoprocentně mohly, Jinak by to psa určitě nenapadlo...

20.6.2019 21:32

tero napsal(a):

když myslite.
ale vic pomuze, kdyz to kamaradka prestanete svadet na obrany a psa si proste - vychova ?

20.6.2019 22:40
tero

XXX.XXX.100.102

když myslite.
ale vic pomuze, kdyz to kamaradka prestanete svadet na obrany a psa si proste - vychova ?

Ani fenka ani kamarádka už nejsou mezi námi...Když ale nebyla vůle docvičit obranu, myslíte že by byla k nějaké převýchově?

22.6.2019 08:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.18.68

tero napsal(a):
Ani fenka ani kamarádka už nejsou mezi námi...Když ale nebyla vůle docvičit obranu, myslíte že by byla k nějaké převýchově?

To ne, ale pak není problém v obraně, ale někde jinde.

22.6.2019 13:01
Sapp

XXX.XXX.213.147

tero napsal(a):

Stoprocentně nemohly.

Mám psa canisterapeuta, který se pravidelně "válí" v nemocničním lůžku u nemohoucích a umírajících...takže absolutní klid...pak sleze z lůžka a jde na obrany, kde přepne do modu válečníka tělem i duší

Kousání do předloktí ani kousání děti nemá s obranami nic společného.

22.6.2019 13:12
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Sapp napsal(a):
Stoprocentně nemohly.

Mám psa canisterapeuta, který se pravidelně "válí" v nemocničním lůžku u nemohoucích a umírajících...takže absolutní klid...pak sleze z lůžka a jde na obrany, kde přepne do modu válečníka tělem i duší

No, já bych to tak úplně zase nevylučovala. Pokud máte figuranta "blba" a sama jste "laik", tak si myslím, že na obranách jde pes i dost zkazit.

Jinak jasně - taky znám canisterapeuty, se kterými se zároveň dělají obrany..... Bez problémů.

22.6.2019 13:50
Sapp

XXX.XXX.213.147

marcelaamax napsal(a):
No, já bych to tak úplně zase nevylučovala. Pokud máte figuranta "blba" a sama jste "laik", tak si myslím, že na obranách jde pes i dost zkazit.

Jinak jasně - taky znám canisterapeuty, se kterými se zároveň dělají obrany..... Bez problémů.

Tak já asi neznám figuranta "blba" V mém okolí se vyskytují jen dlouhodobě zkušení, profesionální psovodi figuranti. Z civilních psů jsem potkala jen jednoho jediného dělaného do zloby, na přání majitele, ale to si dnes na triko nikdo z kvalitních figurantů nevezme.
Neříkám, že to není možné, blb se může vyskytnout kdekoliv, v jakékoliv profesi.

22.6.2019 14:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Tak já neříkám, že se to děje nějak ve velkém, ale myslím si, že je prostě možné psa špatnou obranou, respektive špatným figurantem zkazit. Nemyslím si, že by šlo říct, že obrany stoprocentně nemohou zkazit psa - "špatné" obrany. Což laik asi nepozná. A znám cvičáky, kde se "rádoby figuranti" střídají, každý týden někdo jiný, někdy i fakt mlaďáci, kteří sami tolik zkušeností nemají, ale tady se nedá mluvit o nějakých "kvalifikovaných" figurantech, to je spíš o tom, že vždycky někomu nasadí rukáv....

22.6.2019 14:12
Sapp

XXX.XXX.213.147

marcelaamax napsal(a):
Tak já neříkám, že se to děje nějak ve velkém, ale myslím si, že je prostě možné psa špatnou obranou, respektive špatným figurantem zkazit. Nemyslím si, že by šlo říct, že obrany stoprocentně nemohou zkazit psa - "špatné" obrany. Což laik asi nepozná. A znám cvičáky, kde se "rádoby figuranti" střídají, každý týden někdo jiný, někdy i fakt mlaďáci, kteří sami tolik zkušeností nemají, ale tady se nedá mluvit o nějakých "kvalifikovaných" figurantech, to je spíš o tom, že vždycky někomu nasadí rukáv....

Jasný, nerozporuju. Já ale reagovala konkrétně na ten příspěvek "tero", že pes který se cvičil "z počátku hala bala a pak přestal na cvičák chodit úplně" to měl určitě stoprocentně z obran.

23.6.2019 09:14
tero

XXX.XXX.100.102

Sapp napsal(a):
Stoprocentně nemohly.

Vy máte evidentně psa zmáklého a vycvičeného zřejmě dokonale. Ale oni tehdy šli párkrát na cvičák, pes se tam naučil jedině to, že si má kousnout do předloktí, nic jiného, ani nějaká poslušnost, odvolání atd a hned se jelo po ruce. Tak jak si asi myslíte že to ten pes ( ona to byla fena...), měla vyhodnotit? Prostě- návštěva- cizinec - je třeba ho lapit za ruku..I takové cvičáky jsou, hlavně že ho,měli blízko ..

23.6.2019 10:05
jezicek

XXX.XXX.94.7

tero napsal(a):
Vy máte evidentně psa zmáklého a vycvičeného zřejmě dokonale. Ale oni tehdy šli párkrát na cvičák, pes se tam naučil jedině to, že si má kousnout do předloktí, nic jiného, ani nějaká poslušnost, odvolání atd a hned se jelo po ruce. Tak jak si asi myslíte že to ten pes ( ona to byla fena...), měla vyhodnotit? Prostě- návštěva- cizinec - je třeba ho lapit za ruku..I takové cvičáky jsou, hlavně že ho,měli blízko ..

Pokud je pravda:
1) pes byl parkrat na obranach
2) pes pak nekoho kousnul do ruky
Opravdu to nemusi znamenat jakoukoli pricinnou souvislost.
A na 99,99% neznamena.

Sportovni obrany nejsou o agresi vuci cloveku, ale o lovu koristi.
Ostne i sluzebni obrany se z pocatku cvici pres lovecky pud, teprve pote se zesiluje tlak a pridava se zapojeni obranneho pudu a prekonavani cloveka z touhy po koristi.

Na nekterych "tradicnich cvicacich" se dodnes muzete setkat s tim, ze se pes rozkousava tak, ze je na nej vyvijeny tlak, ale zacinat obrany timto stylem je temer vymrela disciplina, kanady, maskace, zdeptani NO a tak

23.6.2019 10:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

jezicek napsal(a):
Pokud je pravda:
A na 99,99% neznamena.

Ostne i sluzebni obrany se z pocatku cvici pres lovecky pud, teprve pote se zesiluje tlak a pridava se zapojeni obranneho pudu a prekonavani cloveka z touhy po koristi.

Na nekterych "tradicnich cvicacich" se dodnes muzete setkat s tim, ze se pes rozkousava tak, ze je na nej vyvijeny tlak, ale zacinat obrany timto stylem je temer vymrela disciplina, kanady, maskace, zdeptani NO a tak

Ale ona Tero taky psala to, že kamarádka i feny už nejsou mezi námi - takže to mohlo být před x lety...

A pak taky - ona nepsala, že by fena kvůli obranám byla agresivní, ale že při hře a vítání s oblibou skákala a kousala na ruce - čistě teoreticky - to z těch obran být mohlo, ne? Když vezmu v potaz, že to třeba nebyla úplně vyrovnaná sebevědomá fena, plná energie. Chodili na obrany, kde kousala na rukáv a bavilo ji to. Pak ji to utnuli, přestali chodit na obrany - fena zase plná energie, chce si hrát a za skákání na "ruku" byla chválena, tak si tak hraje i doma? Prostě tu obranu brala jako hru, špatně to pochopila - nepochopila, že jde o rukáv, ale pochopila jen to, že jde o skákání na ruku... Když k tomu přičtu třeba ne úplně dobrého figuranta... Tak toto není možné?

Já si vzpomínám na předešlého psa, se kterým jsem dělala obrany taky jen tak "letmo", chvilku. Už je to dlouho a když si to vezmu zpětně, tak ty obrany byly úplně jiné než teď, pes byl prostě provokován.... A pak mi chtěl skákat po všech, co měli sádru na ruce .
Edit.: já v tu dobu byla dítě a brala jsem ho pořád s sebou ven, jednou nastala situace, že mu o pár let mladší dítě stouplo na ocas - pes ji kousnul do ruky - přesně do místa, kde kousal na rukáv - ale nevím, jestli to mělo spojitost s obranami. Ale při tom, jak ty obrany byly dělané bych řekla, že jo... Pak jsme je dělat přestali..

23.6.2019 11:14
tero

XXX.XXX.100.102

jezicek napsal(a):
Pokud je pravda:
A na 99,99% neznamena.

\No jo, není cvičák jako cvičák. Je to už taky pár let. Tehdy se leckde cvičilo ještě jinak.Ta fena nekousla jen jednou, bylo to vždy že šla každému po předloktí. Ale nekousla z agrese a ani do krve. Prostě se jí to asi zalíbilo tehdy na cvičáku, tak si to zafixovala, byla tam za to odměněna, tak to provozovala.Holt nedocvičená obrana.Kdo to nevěděl a trhl rukou měl ale smůlu.

23.6.2019 12:26

marcelaamax napsal(a):
Ale ona Tero taky psala to, že kamarádka i feny už nejsou mezi námi - takže to mohlo být před x lety...

A pak taky - ona nepsala, že by fena kvůli obranám byla agresivní, ale že při hře a vítání s oblibou skákala a kousala na ruce - čistě teoreticky - to z těch obran být mohlo, ne? Když vezmu v potaz, že to třeba nebyla úplně vyrovnaná sebevědomá fena, plná energie. Chodili na obrany, kde kousala na rukáv a bavilo ji to. Pak ji to utnuli, přestali chodit na obrany - fena zase plná energie, chce si hrát a za skákání na "ruku" byla chválena, tak si tak hraje i doma? Prostě tu obranu brala jako hru, špatně to pochopila - nepochopila, že jde o rukáv, ale pochopila jen to, že jde o skákání na ruku... Když k tomu přičtu třeba ne úplně dobrého figuranta... Tak toto není možné?

Já si vzpomínám na předešlého psa, se kterým jsem dělala obrany taky jen tak "letmo", chvilku. Už je to dlouho a když si to vezmu zpětně, tak ty obrany byly úplně jiné než teď, pes byl prostě provokován.... A pak mi chtěl skákat po všech, co měli sádru na ruce .
Edit.: já v tu dobu byla dítě a brala jsem ho pořád s sebou ven, jednou nastala situace, že mu o pár let mladší dítě stouplo na ocas - pes ji kousnul do ruky - přesně do místa, kde kousal na rukáv - ale nevím, jestli to mělo spojitost s obranami. Ale při tom, jak ty obrany byly dělané bych řekla, že jo... Pak jsme je dělat přestali..

A pak taky - ona nepsala, že by fena kvůli obranám byla agresivní, ale že při hře a vítání s oblibou skákala a kousala na ruce - čistě teoreticky - to z těch obran být mohlo, ne?

Tohle chování už jsem zažila u několika psů mých známých, kteří na cvičáku natož na nějakých obranách v životě nebyli......byli to pouze rozdováděná štěňata nebo mlaďoši, co tohle dělali...a šlo jen o to, vysvětlit jim, že takhle se s člověkem nekomunikuje....

23.6.2019 12:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

A pak taky - ona nepsala, že by fena kvůli obranám byla agresivní, ale že při hře a vítání s oblibou skákala a kousala na ruce - čistě teoreticky - to z těch obran být mohlo, ne?

Tohle chování už jsem zažila u několika psů mých známých, kteří na cvičáku natož na nějakých obranách v životě nebyli......byli to pouze rozdováděná štěňata nebo mlaďoši, co tohle dělali...a šlo jen o to, vysvětlit jim, že takhle se s člověkem nekomunikuje....

Jasně, to jo. Ale tohle byla (aspoň myslím) dospělá fena, která to dříve nedělala. Neříkám, že to MUSELO být těma obranama, jen si myslím, že to tím být MOHLO a netvrdila bych, že se obranou nedá nic zkazit.

Viz. třeba můj předešlý pes - myslím, že pokud bych s ním na ty obrany nechodila, tak by se v případě toho, jak mu holčička stoupla na ocas jen ohnal, ale domnívám se, že právě kvůli obranám ji kousnul přesně tam, kde byl zvyklý kousat na rukáv. Už vůbec by ho nikdy předtím nenapadlo skákat člověku se sádrou po ruce. Ale tam byly ty obrany od začátku jednoznačně špatně - pes se provokoval, dráždil, dělalo se to do "zloby".

Nemám nic proti obranám - sama je se psy dělám už od štěňátek. Jen si myslím, že pokud jste laik, narazíte na ne úplně dobrého figuranta a navíc nemáte třeba úplně vyrovnaného psa - tak to může zapříčinit nějaké nežádoucí chování v běžném životě.....

23.6.2019 17:05

Před lety se mě na cvičáku snažili směřovat "taky do obran" a nějak je netrápilo, že mám nejistýho poseru se strachem z mužů. Chápu, že při dobrým figurantovi by se mohlo psovi dodat sebevědomí atd, ale to rozhodně nebyl případ toho cvičáku. Ještěže jsem měla už aspoň trochu rozum a na obrany mě nepřesvědčili.
Ale taky jsem viděla, jak pes nejistej z lidí šel do člověka ukázkově podle obran, páč se s ním obrany dělaly. Viděla bych to tak, že když už chci něco takovýho dělat, měla bych o tom něco vědět a znát svýho psa, případně najít dobrýho figuranta, kterej poradí.

23.6.2019 17:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Před lety se mě na cvičáku snažili směřovat "taky do obran" a nějak je netrápilo, že mám nejistýho poseru se strachem z mužů. Chápu, že při dobrým figurantovi by se mohlo psovi dodat sebevědomí atd, ale to rozhodně nebyl případ toho cvičáku. Ještěže jsem měla už aspoň trochu rozum a na obrany mě nepřesvědčili.
Ale taky jsem viděla, jak pes nejistej z lidí šel do člověka ukázkově podle obran, páč se s ním obrany dělaly. Viděla bych to tak, že když už chci něco takovýho dělat, měla bych o tom něco vědět a znát svýho psa, případně najít dobrýho figuranta, kterej poradí.

Jo, tak nějak jsem to myslela

Nechci od obran odrazovat, ale řekla bych to obecně asi tak, že pokud neznáme páníčka psa, samotného psa a figuranta, ke kterému chce chodit - tak si myslím, že nejde jednoznačně říct - jo choďte na ty obrany, bude to v pohodě a nemůže kvůli tomu vzniknout žádný problém...

24.6.2019 10:56

Chodili na obrany, kde kousala na rukáv a bavilo ji to. Pak ji to utnuli, přestali chodit na obrany - fena zase plná energie, chce si hrát a za skákání na "ruku" byla chválena, tak si tak hraje i doma? Prostě tu obranu brala jako hru, špatně to pochopila - nepochopila, že jde o rukáv, ale pochopila jen to, že jde o skákání na ruku... Když k tomu přičtu třeba ne úplně dobrého figuranta... Tak toto není možné?

po par spatne vedenych obranach se téměř urcite vůbec ke kousani do rukavu nedostala

24.6.2019 10:59

marcelaamax napsal(a):
Jo, tak nějak jsem to myslela

Nechci od obran odrazovat, ale řekla bych to obecně asi tak, že pokud neznáme páníčka psa, samotného psa a figuranta, ke kterému chce chodit - tak si myslím, že nejde jednoznačně říct - jo choďte na ty obrany, bude to v pohodě a nemůže kvůli tomu vzniknout žádný problém...

tak pak je třeba varovat před uplne kazdym ucenim psa čehokoliv.

fakticky to funguje tak, ze pes, co nekouse -figa nebude bavit a drive nebo později - vam rekne, at ho nevozite

nutit kazdeho psa do obran a jen proto, aby se pes zabavil - uz nikoho nebavi.

24.6.2019 11:31
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

No, není to tak všude a není to správně, ale s předešlým psem nas nechali na rukáv kousat na druhé lekci 😃 a pes kousal - samozřejmě špatně, ale hlavně že kousal 😃. Neučilo se nic jiného, pes ani nemusel čekat na nic, prostě se jen vyprovokoval a nechal kousat.

Ale je to minimálně 10 let zpátky, možná víc.

Nechci se dohadovat :-) reagovala jsem jen na to, ze obranami nejde pes zkazit a není možné, ze pak nastane nějaký problém. Protože si myslím, ze to možné je. To je všechno 😁.

24.6.2019 11:49

Nechci se dohadovat :-) reagovala jsem jen na to, ze obranami nejde pes zkazit a není možné, ze pak nastane nějaký problém. Protože si myslím, ze to možné je. To je všechno

uplne při vsem muzu nejak zkazit psa. to byla zase moje myslenka
obrany v tomto nejsou ani rizikovejsi, ani nejde rict, ze se to nestane.

24.6.2019 11:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Nechci se dohadovat :-) reagovala jsem jen na to, ze obranami nejde pes zkazit a není možné, ze pak nastane nějaký problém. Protože si myslím, ze to možné je. To je všechno

uplne při vsem muzu nejak zkazit psa. to byla zase moje myslenka
obrany v tomto nejsou ani rizikovejsi, ani nejde rict, ze se to nestane.

Jo, to shodneme

Přidejte reakci

Přidat smajlík