Štěňata s PP - pejsci Biewer a Goldust

Prodám Jorkširského teriéra - Nabízím volná štěňátka s PP - už jen pejsky -...
Dohodou
Dobrý den, zkusím nastínit problém, s čím bych potřebovala poradit.Mame fenku, která má pupeční kýlu od malinkata.Prisla jsem na ni deset dní potom, co jsme si ji vzali.Tovnou jsme chovatele řekli, že jsme lajci, že bychom štěňátko vhodné třeba i na nějakou výstavu, ale hlavně jako parťáka...
Bohužel jako úplné začátečníky, nás nenapadlo zkoumat kylu při převzetí.No, když jsem to zjistila, šla jsem hned za veterinářem, který kýlu potvrdil, říkal že je malá, ale už přirostla.
Hned jsem chovatelce volala, ona říkala, že si začne kýly nevšimla, že se omlouvá a že ji kdyžtak nechá odstranit na své náklady.Ze počkáme na výstavu, kde bude i ta veterinářka, co by operaci delala.Na výstavě MVDr. říkala, že je malinká, že by klidně počkala, že uvidíme na další výstavě...Takhle to šlo třikrát.Ted už jsem teda chovatelce říkala, že bychom ji už chtěli odoperovat a ona najednou otočila, že jsme si měli vzpomenout dřív.Ze nic už nebude proplácet.Ale já to řešila hned a vždy v termínu na který jsme se s MVDr. domluvili, že zase na to koukne.Vhce se z toho evidentně vykroutit.Resila jsem to i s dalšími chovateli a říkají, že o Kyle musela vedet, když nám štěně prodavala, jen nás podvedla, protože věděla, že to kontrolovat nebudeme.Samizrejme, že kdyžtak operaci zaplatíme, ale mě štve tenhle vyčuraný postoj.Mame nějakou šanci, aby ji to neprošlo nebo je to slovo proti slovu?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Asi záleží na tom, jak se k tomu postaví veterinářka, která kýlu kontrolovala na každé výstavě. Jinak vám nezbyde nic jiného než psa nechat odoperovat a jestli jste si jistá, že je z vaší strany všechno v pořádku, tak chovatelce udělat ostudu. Soudit se - to asi nemá cenu.
assil
napsal(a):
No na druhou stranu, ke kýle mohlo štěně přijít až u vás.
To mohlo, na to stačí jednou skočit.
Pokud se nedomluvíte s chovatelkou, tak to nejspíš budete muset uhradit samy. Navíc, neberte to nijak zle - vím, že jste byli laici, ale tohle by měl kontrolovat i kupující. Ale zase je to o přístupu chovatele - já jsem taky kupovala fenku s malinkou kýlou - kterou mi ale sama chovatelka ukázala s tím, že je malinká a ničemu nevadí. Když jsme ale byli u našeho veta na očkování, tak ten mi řekl, že pokud chci s fenou sportovat (jakože jsem chtěla) a nebo mám v plánu někdy štěnda, tak že by kýlu rozhodně odstranil a to rovnou.... Volala jsem to tedy chovatelce, jen pro info, ani jsem po ní nic nechtěla, prostě jen aby věděla, že půjdeme na odstranění - protože se o své odchovy stále zajímá a byly jsme v kontaktu - ta mi okamžitě řekla, ať na to odstranění přijedu k nim a že všechno hradí ona na své náklady..... Takže je to prostě o přístupu.
Ještě mě napadá - ve smlouvě bývá něco jako jestli má štěně v den převzetí nějaké vady - máte tam tu kýlu napsanou? I když vlastně vy píšete, že chovatelka tvrdí, že si nevšimla - což je blbost, pokud štěně už opravdu kýlu mělo.
VeronikaMia
napsal(a):
Já si kýly všimla už deset dní po odběru od chovatelky. Sla jsem hned na veterinu a MVDr říkal, že už ani nejde zamáčknout, že je přirostla.Tzn, že tam už být musela.Jadny, operaci zaplatíme, ale projde ji to, že podvádí.A to mě stve...
tak si nechte vystavit od toho veta pisemne potvrzeni.
VeronikaMia
napsal(a):
Já si kýly všimla už deset dní po odběru od chovatelky. Sla jsem hned na veterinu a MVDr říkal, že už ani nejde zamáčknout, že je přirostla.Tzn, že tam už být musela.Jadny, operaci zaplatíme, ale projde ji to, že podvádí.A to mě stve...
Ale taky jste si deset dní nevšimla. Podle mě je chyba na obou stranách a nazývat hned chovatelku podvodnicí mi přijde trošku přes čáru.
No jasně, nevšimla, protože jak píšu, byli jsme laici, mě to nenapadlo hledat a tak jsem od chovatelů takových formátu nečekala, že by na to neupozornila...Teď už vím, že co se týká kýly, je to jedna z věcí, co se u štěňátek prohlíží...A chová několik let, žádnej nováček...Podvodníci nazývám proto, protože když se na to přišlo, tak že ok, že to přes veterináře vyřeší a teď že ne...To je to, co tu řeším.I když si myslím, že už podvod byl i to, že to vědět musela a neřekla.Ale držela bych jazyk za zuby, ale teď, že je to náš problém, to už mi přijde jako drzost.Ale jo, Váš názor beru, proto sem píšu, chci nezávislý pohled, takže ok...
Podvádí je tedy silné slovo...Byť jste laici, odpovědnost je na vás - štěně jste si měli při převzetí prohlédnout a případné vady zanést do kupní smlouvy. V podstatě z dobré vůle vám chovatelka ihned po zjištění nabídla, že náklady na operaci uhradí a vy jste další půl rok s operací otáleli a teď jste si vzpomněli, že chcete operaci uhradit.. No nevím.. ono taky štěně asi trochu povyrostlo, jsou větší náklady za narkózu.. Kýla je v podstatě banalita, já osobně bych se s chovatelkou nehandrkovala...
Měli jsme první vrh a že má štěně malinkou kýlu jsme si všimli! Chovatelka mnohokrát obrací štěňátka v rukách, kupujícího bez zkušeností nenapadne prohlížet štěněti bříško, maximálně mu zvedne ocásek, jestli nemá zadeček pokálený od průjmu. Už málokterý dokáže zkontrolovat u pejska obě varlata správně sestouplá. Mělo by být samozřejmostí chovatele nic nezatajovat. Ne aby kupující, který si jde pro štěně do ch.st. měl doktorát z chovu a ještě detektivní kancelář.
A zpravidla tam ještě platí ten efekt "konečně si přebírám vysněné štěňátko" a možná by si kupující nevšiml, že má tři nohy.
marushka
napsal(a):
Podvádí je tedy silné slovo...Byť jste laici, odpovědnost je na vás - štěně jste si měli při převzetí prohlédnout a případné vady zanést do kupní smlouvy. V podstatě z dobré vůle vám chovatelka ihned po zjištění nabídla, že náklady na operaci uhradí a vy jste další půl rok s operací otáleli a teď jste si vzpomněli, že chcete operaci uhradit.. No nevím.. ono taky štěně asi trochu povyrostlo, jsou větší náklady za narkózu.. Kýla je v podstatě banalita, já osobně bych se s chovatelkou nehandrkovala...
Tak to je síla. Zkušená chovatelka zatají vadu a člověk laik má hned všechno poznat a všechno vědět. Si děláte srandu, ne? Jojo, kdepak je ta lidská poctivost....ta už se nějak nenosí. Ještě můžete chovatelce vyseknout pochvalu, jak umí napálit nezodpovědný laiky.
napsal(a):
Měli jsme první vrh a že má štěně malinkou kýlu jsme si všimli! Chovatelka mnohokrát obrací štěňátka v rukách, kupujícího bez zkušeností nenapadne prohlížet štěněti bříško, maximálně mu zvedne ocásek, jestli nemá zadeček pokálený od průjmu. Už málokterý dokáže zkontrolovat u pejska obě varlata správně sestouplá. Mělo by být samozřejmostí chovatele nic nezatajovat. Ne aby kupující, který si jde pro štěně do ch.st. měl doktorát z chovu a ještě detektivní kancelář.
A zpravidla tam ještě platí ten efekt "konečně si přebírám vysněné štěňátko" a možná by si kupující nevšiml, že má tři nohy.
no jo ale všimnout si toho až po 10 dnech? A pak ještě se půl roku se přetahovat. A kvůli 500Kč ?
Huskyjanina
napsal(a):
Tak to je síla. Zkušená chovatelka zatají vadu a člověk laik má hned všechno poznat a všechno vědět. Si děláte srandu, ne? Jojo, kdepak je ta lidská poctivost....ta už se nějak nenosí. Ještě můžete chovatelce vyseknout pochvalu, jak umí napálit nezodpovědný laiky.
Nechte si toho shazování. Jak víte, že kýla nevznikla během těch 10 dní co si toho majitelka nevšimla.
jahodapavel
napsal(a):
no jo ale všimnout si toho až po 10 dnech? A pak ještě se půl roku se přetahovat. A kvůli 500Kč ?
Vy operujete kýlu za 500,--? U nás v městě 500,-- zaplatíte, když sáhnete na kliku.
Tak to jsem ráda, že u nás za sáhnutí na kliku, zvážení a zběžnou prohlídku neplatíme zatím furt nic. A to myslím fakt vážně.
jahodapavel
napsal(a):
Podle úvodního příspěvku operaci neodkládala majitelka, ale chovatelka v dohodě se "svou dvorní" veterinářkou.
A podle prvního vyšetření v těch 10 dnech veterinář poznal, jak je kýla stará. Ale to nevím, jestli poznat lze.
napsal(a):
Podle úvodního příspěvku operaci neodkládala majitelka, ale chovatelka v dohodě se "svou dvorní" veterinářkou.
A podle prvního vyšetření v těch 10 dnech veterinář poznal, jak je kýla stará. Ale to nevím, jestli poznat lze.
Nejde. spíš by mne zajímalo , proč si brala 3 měsíční štěně ?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.30.70
jahodapavel
napsal(a):
Nejde. spíš by mne zajímalo , proč si brala 3 měsíční štěně ?
To si ho mrla brat jako v peti týdnech? Holt ne vzdy se vely vrh uda hned za par tydnu.
Tak na to vám musí odpovědět zadavatelka, ale já si dovedu představit důvodů hned několik.
Já si brala roční fenu, protože když jsem viděla, jak nešťastně se tváří na té fotce v nabídce.....nemohla jsme ji tam nechat. ( A od té doby na mě dělá ty oči 100x denně :-)) )
jahodapavel
napsal(a):
Obvyklé je 7-8 týdnů
Obvyklé ano, ale 3 měsíce nejsou vada - rozhodně ne vada kupujícího.
Huskyjanina
napsal(a):
No já to nikterak subjektivně nehodnotím, jen říkám jak to podle našeho práva podle mého názoru je (i když se samozřejmě můžu mýlit), Prostě pokud není vada zapsaná v kupní smlouvě může chovatelka jednoduše tvrdit, že kýla vznikla neopatrným zacházením u nových majitelů a pochybuji, že někdo prokáže opak.
Nikoho rozhodně nechválím a jaká je lidská poctivost bohužel vím.. Proto také hned okamžitě nevěřím jednostranným vyjádřením někoho na diskuzi bez možnosti, aby se vyjádřila i druhá strana.
Já osobně bych se prostě u kýly náhrady nákladů za operaci nedomáhala. Nevím.. Já skutečně před lety (asi 10) tu operaci s fenou absolvovala za těch 500 Kč. Chápu, že teď jsou ceny trochu jinde a také záleží na tom, jestli to dělá nějaký vesnický veterinář nebo klinika v Praze, ale v podstatě se jedná o banální zákrok..
Ty jo, se tady strhla nějaká měla, tak úplně nevím, komu odpovídat driv.Dekuji všem za reakce i ty negativní.
Pro paní Marushku a pana Jahodu, já žádnou operaci neodkládala.Vzdy jsme byli domluvení, kde se sejdeme, kdy na to MVDr koukne a ta to odložila, že je to malinké a že počkáme...Takhle to bylo nekolikrat.S nikým se handrkovat o peníze nehodlám, normálně operaci zaplatíme, ale štve mě prostě ten přístup.Citim se podvedená.
Proc jsme brali štěňátko až ve třech měsících taky není žádná záhada, prostě byla nejmenší z vrhu, čekalo se až bude mít aspoň 1 kg a taky jsme měli už dopředu zamluvenou dovču 14 dní...Žádný problém v tom nebyl.Meli jsme feneckh zamluvenou už od narození.A kýla jistě vzniknout může během 10ti dní, ale nebude už prirostla, což byla.Takze tuto variantu nás MVDr. zamítl.
Huskyjanina
napsal(a):
Ale jdi ty , třeba mu kýlu udělali až po odběru blbým zvedáním "na miminko - za pacičky"...
Nikdo jsme u odběru NEBYL a ani následujících 10 dnů a nevíme , jak kdo štěně tahal nebo netahal...
Dle slov veterináře to musela mít už v době odběru.
nějakej "borec s koulí"
zase úplně zbytečný vlákno "kdybychů a cobychů"
tak místo vyhozených prachů za jednu nablblou výstavu, zaplatí kýlu, no bóže
lupus4
napsal(a):
Ale jdi ty , třeba mu kýlu udělali až po odběru blbým zvedáním "na miminko - za pacičky"...
Nikdo jsme u odběru NEBYL a ani následujících 10 dnů a nevíme , jak kdo štěně tahal nebo netahal...
Dle slov veterináře to musela mít už v době odběru.
nějakej "borec s koulí"
zase úplně zbytečný vlákno "kdybychů a cobychů"
tak místo vyhozených prachů za jednu nablblou výstavu, zaplatí kýlu, no bóže
Hele Venco, já prostě nesnášim vyčůránky. A tipuju, že zadavatelce nejde o prachy, ale o princip.
Huskyjanina
napsal(a):
Hele Venco, já prostě nesnášim vyčůránky. A tipuju, že zadavatelce nejde o prachy, ale o princip.
A kde furt berete tu jistotu, že mu to nezpůsobili noví majitelé ?
"zase úplně zbytečný vlákno "kdybychů a cobychů" "
A do čeho by balili reklamu, kdybychom tu úplně zbytečně nekdybychali a necobychali.
Schválně, vyberte jednu nezbytečnou :-))
lupus4
napsal(a):
Tak nové mimi doma je neustále ňucháno a leží na zádech při pomalu každém mazlení a je drbané na bříšku a po 10 dnech najednou EJHLE kýla... ....k neuvěření
Prosím Vás, ale já už po několikáté píšu, že ta kýla už byla přirostla, to je důkaz, že tam nemohla být tak krátce, aspoň podle MVDr. Nemame děti, zase tak tahací fakt nebyla.Ale ok,jako já se nehadam. Ale ona nejdřív, že to vyřešíme a když se to řeší k ničemu a potom už se ozvu, at to teda už konečně dořešíme, tak najednou že ne...To mi seriózní prostě nepripadá...
Můžu se jen zeptat - co znamená přirostlá kýla? Kýla je otvor v břišní stěně. Tím otvorem se dle jeho velikosti ven může vysunout buď jen "sádlo", nebo při velkém otvoru i část nějakého orgánu. To je to, co dělá kýlu nebezpečnou. Jestli je zvenku boulička, kterou již nejde nikam zpět zasunout, znamená to, že se kýla sama uzavřela, srostla. Tj. ta díra už tam není. Proto bych se chtěla zeptat - co na tom chcete operovat a proč? Nechápu.
fawnalee
napsal(a):
Můžu se jen zeptat - co znamená přirostlá kýla? Kýla je otvor v břišní stěně. Tím otvorem se dle jeho velikosti ven může vysunout buď jen "sádlo", nebo při velkém otvoru i část nějakého orgánu. To je to, co dělá kýlu nebezpečnou. Jestli je zvenku boulička, kterou již nejde nikam zpět zasunout, znamená to, že se kýla sama uzavřela, srostla. Tj. ta díra už tam není. Proto bych se chtěla zeptat - co na tom chcete operovat a proč? Nechápu.
No, on to vysvětloval, že ta kýla už nejde zamáčknout, že se to prý občas nejdřív zkouší zamackavat, ale že je už přirostla k břišní stěně...Operaci doporučoval, zvlášť pokud je fenka tak aktivní jak je...
No, nevyřeší se tu nic, prostě to zacvakame, budu doufat, že bude ok po operaci a víc neuděláme...No, vlastně jo, pak ji můžu veřejně poslat obrázek, že už je po operaci.To nás prosila, abychom se o kýle nikde nezmiňovali:)Děkuji všem za názory a hezký večer.
napsal(a):
Tak ten náš Drahanský vestaj, kterého jsem dávala někam do vedlejšího vlákna, k nám docestoval také s malou pupeční kýlou. Vetka řekla, že pokud se nebude zvětšovat, že by to neřešila. Dnes je vestajovi 11let a po kýle není ani vidu ani slechu. Takže otázkou je, zda je vůbec indikace pro operační řešení kýly pesana zadavatelky.
fawnalee
napsal(a):
Hernia accreta = "přirostlá" kýla, tzn. obsah kýly (třeba střevní kličky) nelze reponovat zpět na místo, kam patří. Je to samozřejmě o něco horší stav než volná kýla.
Kýla nesrostla - jak píšete, u hernia accreta jde o to, že s kýlním vakem srostly ty části, které vyhřezly (viz výše příklad střevních kliček) a logicky je tak nelze vrátit zpět.
fikovnice
napsal(a):
Tak ten náš Drahanský vestaj, kterého jsem dávala někam do vedlejšího vlákna, k nám docestoval také s malou pupeční kýlou. Vetka řekla, že pokud se nebude zvětšovat, že by to neřešila. Dnes je vestajovi 11let a po kýle není ani vidu ani slechu. Takže otázkou je, zda je vůbec indikace pro operační řešení kýly pesana zadavatelky.
Mám taky 10 letou fenu s kýlou, měla 4x štěňata a nikdy žádný problém.
jahodapavel
napsal(a):
Mám taky 10 letou fenu s kýlou, měla 4x štěňata a nikdy žádný problém.
Žádné štěně ze 4 vrhů po této feně nemělo kýlu? Či jejich potomci?
"Byť jste laici, odpovědnost je na vás"
"No já to nikterak subjektivně nehodnotím, jen říkám jak to podle našeho práva podle mého názoru je (i když se samozřejmě můžu mýlit),"
mýlíš
primární odpovědnost je na prodávajícím
viz NOZ
napsal(a):
"No já to nikterak subjektivně nehodnotím, jen říkám jak to podle našeho práva podle mého názoru je (i když se samozřejmě můžu mýlit),"
mýlíš
viz NOZ
Já v tomhle konkrétním případě stojím na straně kupujícího.
Ale jak to s tím právem u nás je? Když koupíte kradené auto, tak vám ho seberou bez náhrady, i když ho koupíte v autobazaru (?)
napsal(a):
mýlíš
viz NOZ
Ok, asi jsem se trochu špatně vyjádřila hlavně v té první větě, ale on nejde jen o to, co je napsané v zákoně, ale hlavně pak o následnou aplikaci těch předpisů. Představte si, že by se věc dostala k soudu (jakože asi nedostane, ale soudy jsou jediné, které pak spor mohou rozhodnout a určit, že má kupující právo na nějakou finanční kompenzaci). Kupující: koupila jsem štěně s kýlou, ale v kupní smlouvě není vada zapsána = nemám důkaz, že vada existovala v době převzetí. Jedná se o vadu, která teoreticky může vzniknout nějakou neopatrnou manipulací. Mám tu nějaké slovní vyjádření mého veterináře, že vada pravděpodobně existovala už v době převzetí, ale bude si to ten veterinář pamatovat i dnes po půl roce? Třeba jo a napíše nějaké potvzení, ale je to důkaz navržený jen jednou stranou. Prodávající tedy navrhne posouzení nějakého nezávislého veterináře.. Bude nějaký veterinář schopný říct, jestli je vada vrozená nebo získaná? Další argument prodávajícího: proč kupující štěně s vadou kupovala? Nevšimla si nebo v té době vada neexistovala? Chápete, co tím chci říct?
Ano podle zákona má prodávající odpovědnost za vady předmětu prodeje, ale samotná realizace je mnohdy komplikovaná u neživých věcí, natož u živého zvířete, proto je prostě základem pořádně prověřit, co kupuji.
Já sama jsem pár štěňat prodala a skoro mi bylo trapně, když jsem sama vnucovala některým novým majitelům (kterým zas možná bylo trapný si to samé prohlížet, aby nepůsobili tak, že mi nevěří), ať si prohlédnou zuby, varlata a i tu kýlu (protože je u mého plemene velmi častá). Tohle by prostě mělo být standard a člověk se pak vyvaruje mnohým následným problémům a nepříjemným konfliktům..
"když jsem sama vnucovala některým novým majitelům"
Tohle je ta podstatná věta v celém příběhu. Prodávající, který zná svůj vrh, by měl kupujícím, kteří hlavně popadnou štěně ( a když ho mají v náručí, nic dalšího je nezajímá - to je ten rozdíl od koupě třeba ledničky - kupujícím cloumají emoce ), ukázat, že všechno co píšete, je u štěněte v pořádku.
Pak by nebylo sporu, kdy a kde kýla vznikla.
Varaxi
napsal(a):
NOZ § 2161 odst. 2:
Projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí.
Z toho mi vyplývá následující: Pakliže chovatelka neprokáže, že vada vznikla až po převzetí štěněte, je to její „vina“ a je na ní zjednat nápravu.
Otázkou je, jestli by musela dokazovat chovatelka a ne třeba majitelka, že ta vada se opravdu projevila do šesti měsíců od převzetí.
napsal(a):
Otázkou je, jestli by musela dokazovat chovatelka a ne třeba majitelka, že ta vada se opravdu projevila do šesti měsíců od převzetí.
Předpokládám, že majitelka má záznam z veteriny hned z té první návštěvy, která proběhla těch cca 10 dnů po koupi štěněte.
napsal(a):
v tom je prave ta změna -dokazuje chovatelka/prodejce do tech 6ti mesicu. pak kupujici
Varaxi
napsal(a):
Předpokládám, že majitelka má záznam z veteriny hned z té první návštěvy, která proběhla těch cca 10 dnů po koupi štěněte.
však jsem to psala hned na zacatku
pisemne potvrzeni od veta zaslat pisemne chovatelce.
pokud tohle ještě neprobehlo, neni o cem dal diskutovat