Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

FreeG

12.11.2019 23:38
FreeG

XXX.XXX.51.142

Chtěl bych se zeptat na zkušenosti lidí kteří dělají krátký dlouhý týden po 12 hodinových směnách. jak to pes zvládá doma? Noční pravděpodobně prospí ale co při denní? Byl by v bytě a jestli by až moc netrpěl? Samozřejmě že loužičce atd se neubrání pořád. Dá se používat podložka na dny kdy by byl sám? Aby si mohl v případě nouze ulevit? Jinak by určitě dostal dostatek venčení po i před práci a ve volnu.

12.11.2019 23:45
impact

XXX.XXX.44.225

Mě to přijde naprosto šílené..

A s dost velkým zděšením jsem na toto téma nedávno četla diskuzi na fejsbuku a nestačila jsem zírat, kolika lidem přijde normální zavřít na nějakých 13h psa samotného do bytu. Ještě tam argumentovali tím, že je to normální a že by si jinak psa nemohl pořídit nikdo. Hrůza. Tak ať si ho nepořizují.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.11.2019 05:21

Přesně, ať si koupí rybičky nebo kočku :-).

13.11.2019 05:35
rapotacka11

XXX.XXX.212.233

Kočku taky ne.

13.11.2019 05:45
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.40.148

FreeG napsal(a):
Chtěl bych se zeptat na zkušenosti lidí kteří dělají krátký dlouhý týden po 12 hodinových směnách. jak to pes zvládá doma? Noční pravděpodobně prospí ale co při denní? Byl by v bytě a jestli by až moc netrpěl? Samozřejmě že loužičce atd se neubrání pořád. Dá se používat podložka na dny kdy by byl sám? Aby si mohl v případě nouze ulevit? Jinak by určitě dostal dostatek venčení po i před práci a ve volnu.

Tohle není o loužičce, ale o tom, že pes, který je celý den sám zavřený v bytě si najde zábavu v tom, že začne byt devastovat, štěkat na všechno, co se kde šustne (až to přejde v obsesi a bude řvát nepřetržitě), a sousedi Vás ukamenují!

To, co popisuje opravdu nejsou podmínky pro pořízení psa - jednoduchou matematikou mi vychází, že když jste 12h. v práci + cesta, nějaký nakup, úklid, hygiena, osobní život a spánek..., zabere tolik času, že už tam na psa nezbývá místo (teda pokud váš den nemá jiný počet hodin než 24).

13.11.2019 06:00

tak ono krátký dlouhý týden znamená, že sice některé dny je člověk v práci 12 hodin,ale spoustu jiných dní má úplně volných. Je to lepší než pracovat 8 hodin s dlouhou cestou, nebo 8 hodin a stejně furt nějaké přesčasy. Problém není ta práce, ale ten byt a jedna osoba, co se stará. Na psa je i osm hodin s cestou a nákupem bez venčení dlouho. Pro štěně je to úplně špatně, to se nenaučí čistotě a vůbec je to dlouhá nuda.

Takže buď si to rozmyslet nebo investovat třeba do těch psích hlídaček nebo školek, nebo se aspoň přestěhovat do domu se zahradou, aby mohl pes čůrat v mezičase kdy chce.

13.11.2019 07:23

FreeG napsal(a):

..pracuji turnusově: dvě denní + dvě noční dvanáctky a čtyři dny volna.....ty dvanáctky musíte počítat spíše na čtrnáctky pokud započtu cestu domů.........kdybych nemohla mít psa s sebou v práci, tak o jeho pořízení vůbec neuvažuji........mám sice společenské plemeno, ale pes je dost hyperaktivní.......o denních chodím pěšky do práce i z práce, tak aby ta jedna cesta vyšla zhruba na hodinu + platím kamarádce, která mi zajištuje hodinu aktivního venčení okolo poledne........před nočních chodím až na dvě hodiny pěšky + potom dvě krátké čůrpauzy během noční směny........pokud by toto nešlo bylo by pořízení psa jeho i moje týrání..........

13.11.2019 09:02
Terven

XXX.XXX.110.159

Taky pracuju na dvanáctky, ne teda krátkej a dlouhej tejden, jak popisuje zadavatel, turnus máme jinej, ale to je jedno. Není to tak, že by člověk pracující na dvanáctky měl míň času než ten, co dělá osmičky - počet odpracovaných hodin by měl vyjít nastejno a naopak to znamená, že máte víc dnů úplně volných.
Nicméně, být sama, psa si do tohoto režimu nikdy nepořídím, pokud nebudu mít zajištěné venčení. Když sem v práci, stará se dcera, a pokud ani ona nemůže, zařizuju to jinak, třeba měním služby anebo už jsem využila i službu hlídačky, a naprostá spokojenost.
Nedovedu si představit ráno po pátej odejít a vrátit se večer před sedmou, ať si kdo chce říká co chce, považuju to za týrání, zvlášť, když to není ojediněle, ale pravidelně.
To samé s nočníma - fena je zvyklá jít na poslední venčení až úplně před spaním mezi 22.-23. hodinou, je pro mě nemyslitelný vyvenčit jí před noční v pět večer a pak až do rána utrum.

13.11.2019 13:02
GAELLE

XXX.XXX.55.67

pracovala jsem léta dvanáctky na krátký a dlouhý týden. střídaly se denní a noční. Po třídenním víkendu denních jsem byla ráda že jsem padla za vlast. Na skákání venku se psem bych fakt tehdy náladu neměla a to jsem byla o 20 let mladší. Pokud se v době směn nemá kdo postarat psa bych nepořizovala nebo změnila práci.......................
a aby byl pes naučen doma čúrat na podložku to NIKDY. Taky záleží o jakém plemeni vůbec zadavatel uvažuje. Ale rozhodně pes bude trpět samotou a doma ničit..............

13.11.2019 13:18
Terven

XXX.XXX.110.159

GAELLE napsal(a):
pracovala jsem léta dvanáctky na krátký a dlouhý týden. střídaly se denní a noční. Po třídenním víkendu denních jsem byla ráda že jsem padla za vlast. Na skákání venku se psem bych fakt tehdy náladu neměla a to jsem byla o 20 let mladší. Pokud se v době směn nemá kdo postarat psa bych nepořizovala nebo změnila práci.......................
a aby byl pes naučen doma čúrat na podložku to NIKDY. Taky záleží o jakém plemeni vůbec zadavatel uvažuje. Ale rozhodně pes bude trpět samotou a doma ničit..............

pracovala jsem léta dvanáctky na krátký a dlouhý týden. Po třídenním víkendu denních jsem byla ráda že jsem padla za vlast. Na skákání venku se psem bych fakt tehdy náladu neměla a to jsem byla o 20 let mladší.

Tohle je asi individuální. Mě mnohem více ubíjela osmihodinová pracovní doba. Po návratu odpoledne z práce bych sebou nejradši praštila a nedělala nic, místo toho jsem šla na dlouhou procházku se psem, potom nákup, nějaký ty domácí práce, občas i něco mimořádného...a byl večer a bylo třeba jít včas spát, abych ráno byla schopná vstát v půl pátý...a takto den co den.
Pokud mám po jedné, dvou či třech dvanáctkách volno, ráno se přiměřeně vyspím,někdy dám s fenou dlouhou prochajdu ještě před ranní kávou (podle počasí) a mám volnej den před sebou...někdy jeden, někdy dva, někdy tři

13.11.2019 14:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vím, že je to induviduální a hlavní roli tam hraje také náročnost profese. Je rozdíl dělat např. u policie a většinu směny prosedět v autě na hlídce a rozdíl makat fyzicky ve fabrice, kde přehazujete rukama těžký materiál.
Ale shrňme to na to, že samotný člověk, 12h směny a pes - je totální blbost

13.11.2019 15:07
PumaCZ

XXX.XXX.252.180

Tak my máme momentálně 9 měsíční štěndo a trpím výčitkami, i když musí doma zůstat 2x týdně sám - jednou na tři a čtvrt hodiny, podruhé téměř na šest. Kor při té druhé situaci se ženu domů jak tryskáč, aby se chudinka malý mohl jít vyčůrat. Pondělky, kdy jsem z bytu pryč přes sedm hodin, chodí do psí školky.

Doma je pod dohledem kamery v ohrádce, takže vidím, co dělá, ale opravdu drtivou času prospí a ani si nehraje s hračkami (to jsem ho zatím neviděla ani jednou). Ale když vidím, že začne být nervozní, popochází, popřípadě začne cupovat pelech, vím, že se mu chce, a přednáška nepřednáška, peláším domů.

S naším předchozím psem se občas stalo, že se to sešlo blbě a též musel být doma 12-13 hodin sám. Ale bylo to výjimečné, protože jsme na něj byli doma tři. A leč se to stávalo velmi zřídka, měla jsem z toho vždy hodně špatný pocit. A to ho kolikrát vypustila babička či děda vyčůrat na zahradu.

Upřímně si neumím představit mít psa při takovém režimu. Buď bych ho dávala do školky, nebo bych našla někoho, kdo ho alespoň jednou v mezičase vyvenčí a pohraje si s ním.

13.11.2019 16:28
Andrýsek3

XXX.XXX.252.239

lesnížínka napsal(a):
Vím, že je to induviduální a hlavní roli tam hraje také náročnost profese. Je rozdíl dělat např. u policie a většinu směny prosedět v autě na hlídce a rozdíl makat fyzicky ve fabrice, kde přehazujete rukama těžký materiál.
Ale shrňme to na to, že samotný člověk, 12h směny a pes - je totální blbost

OT: jeej, jsou i psychicky náročné profese, kde člověk třeba hodně sedí a je nakonec stejně unavený jako po fyzicky práci ve fabrice. Když jsem chodila na dvanáctky brigadne do vyroby, kde jsem tahala turba do aut, byla jsem občas méně unavená, než teď po 6ti hodinách v nynější práci. 😃Ale jako joo jsou náročnější a méně náročné profese, ale sedět neznamená nebýt unavený.

13.11.2019 16:32
GAELLE

XXX.XXX.55.67

Andrýsek3 napsal(a):
OT: jeej, jsou i psychicky náročné profese, kde člověk třeba hodně sedí a je nakonec stejně unavený jako po fyzicky práci ve fabrice. Když jsem chodila na dvanáctky brigadne do vyroby, kde jsem tahala turba do aut, byla jsem občas méně unavená, než teď po 6ti hodinách v nynější práci. 😃Ale jako joo jsou náročnější a méně náročné profese, ale sedět neznamená nebýt unavený.

no a co teprv psychicky náročná práce a 12 hod vestoje. někdy je lepší fyzická dřina třeba na poli na čerstvém vzduchu. porovnání mám ..................ale to nic nevypovídá pro zájemce o psa

13.11.2019 16:43

Mně teda přijde docela problém pořídit si psa i přes klasické 8 hodinové směny, které se na rozdíl od 12 chodí celý týden...12 Jsou problém, když člověk bydlí sám, to jo.. ale když bydlíte dva a oba máte každý den 8 hodinovou směnu a chodíte domů zhruba ve stejný čas, tak je ten pes taky sám 8 - 9 hodin...
Zajímalo by mě, jak to lidi dělají...hlavně ti, kteří nemají zahradu (já bych se teda bála nechat psa na zahradě po dobu naší nepřítomnosti, aby ho někdo neotrávil, ale to je zase jiné téma :,D)...
A takových lidí bude (nechci říct zase většina) hodně...Ne každý má možnost pracovat z domova, nebo si brát psa sebou do práce...je ještě teda možnost, že jeden dělá ranní a druhý třeba noční směny, takže je pes pořád s někým, ale to se potom zase vidí ti dva možná tak o víkendu.

Přijde mi, že bych musela být superman, nebo nepracovat, abych si mohla pořídit psa .
Nemám psa, plánuju ho v budoucnu, až budu mít lepší podmínky, ale to mi přijde dost jako scifi ...hlavně vůbec nevím, jakou bych měla mít práci, abych si tam psa mohla brát sebou...Teď pracuju v obchoďáku a tady by to nešlo teda vůbec :D ...

13.11.2019 17:08

Čtyři roky se mnou chodil pes do kanceláře soukromé firmy. Vadil jedinému klientovi, který jezdil 1x, nebo 2x do měsíce. Po jeho kousavých řečech, že v jeho firmě by tedy pes nebyl ( jako by nás to zajímalo ) jsme to zařídili tak, že se se psem nepotkával.
Teď se mnou chodí fena do strážní budky, kde jsme samy.

13.11.2019 17:14

Nebudu tady tvrdit, že jsme rodina, co nechodí do práce a že jsme doma se psy nonstop. Ale vždycky i když jsme byli z domu 10 hodin, tak jsem měla zajištěné jedno vyvenčení.
Vím, že jsou normálně psi, kteří jsou doma třeba 9 hodin sami, když jsou všichni v práci, ale nevim, nějak si neumím představit, protože jsme nikdy pesany v takovém režimu neměli. Samozřejmě se stalo, třeba že jsme uvízli ve sněhové vánici a domů se dostali po patnácti hodinách, ale tak to jsou vyjímky.

Já osobně, když bych dělala dvanáctky a toho psa mermomocí chtěla, tak bych si to vyvenčení, třeba na tu hoďku zajistila......nebo u štěněte spíš zvolila tu "psí školku"
To samé musím mít zajištěno, pokud budu sama, kam psa umístím, když třeba budu muset být hospitalizovaná v nemocnici, kdo mi psa bude chodit procházkovat, když si třeba zlomím nohu atd. No každý to máme asi jinak.

Ta podložka v době nepřítomnosti je taková dvousečná, někteří pejsci se na ní vyvenčí klidně, ti, co jsou učeni venčit se venku, to pak raději drží, než aby se vyčůrali doma. Nevím, při představě, že nejdu třeba 13 hodin na záchod...nic moc.

13.11.2019 18:30

Me tu teda asi ukamenuji, ale mám při 12 h režimu psa. Do práce to mám 5 min autem, takže jde opravdu o 12 h.
Nicmene já mám psa polovenkovniho, po dobu moji nepřítomnosti může libovolně chodit po venku, vyvencit se, naopak si může zalezt na pelíšek do vytápěného sklepa, jak se mu zlíbí. Zbylých 12 hodin je celých se mnou, při tomto režimu a povinnostech spím většinou 4-5 h denně, stíhám cvičák, kone, prochazky, kurzy, rozhodně nemyslím, že by pes strádal. Chlap se domů vrací nepravidelně, nicméně někdy doma je, někdy ne, podle práce.
Samozřejmě jsme k tomuto vybírali plemeno, nemáme žádné akční, pracovní, sportovně založené.
Co vím, pes většinu času moji nepřítomnosti prospi, občas zkontroluje rajon, zlikviduje nějaké klacicky a zase spí. Ale je tu pořád ten fakt, že nemusí nic držet, může se vyvencit kdykoliv chce.

13.11.2019 18:53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Me tu teda asi ukamenuji, ale mám při 12 h režimu psa. Do práce to mám 5 min autem, takže jde opravdu o 12 h.
Nicmene já mám psa polovenkovniho, po dobu moji nepřítomnosti může libovolně chodit po venku, vyvencit se, naopak si může zalezt na pelíšek do vytápěného sklepa, jak se mu zlíbí. Zbylých 12 hodin je celých se mnou, při tomto režimu a povinnostech spím většinou 4-5 h denně, stíhám cvičák, kone, prochazky, kurzy, rozhodně nemyslím, že by pes strádal. Chlap se domů vrací nepravidelně, nicméně někdy doma je, někdy ne, podle práce.
Samozřejmě jsme k tomuto vybírali plemeno, nemáme žádné akční, pracovní, sportovně založené.
Co vím, pes většinu času moji nepřítomnosti prospi, občas zkontroluje rajon, zlikviduje nějaké klacicky a zase spí. Ale je tu pořád ten fakt, že nemusí nic držet, může se vyvencit kdykoliv chce.

No tak to je trochu jiná situace...ono pes venku a pes zavřený v bytě. A jak píšete, taky záleží na plemeni.

O tom to asi je.

13.11.2019 19:51

"No tak to je trochu jiná situace"
No tak to je zcela jiná situace. Ten pes má přece venku spoustu zábavy. Prožene sousedovu kočku, vyžene vrabce z křoví, pokecá se sousedem, nebo kolem jdoucími. Na dálku pokecá se psem na druhém konci ulice......Obejde zahradu a označkuje si plot....Takových činností.

13.11.2019 20:25
impact

XXX.XXX.44.225

Asi jste se chtěl/a jenom pochválit, ne? Jinak si tu odpověď úplně mimo mísu neumím vysvětlit.

14.11.2019 03:26

impact napsal(a):
Asi jste se chtěl/a jenom pochválit, ne? Jinak si tu odpověď úplně mimo mísu neumím vysvětlit.

Nemám asi důvod se chválit, jen tady každý kdo chce psa při "dvanáctkach" je tyran. Tak jsem jen uvedla svůj případ, kdy mám při dvanáctkach spokojeného psa 🤷‍♀️ skoro nedejbože aby pes zůstal sám 8 hodin v kuse...

14.11.2019 07:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nemám asi důvod se chválit, jen tady každý kdo chce psa při "dvanáctkach" je tyran. Tak jsem jen uvedla svůj případ, kdy mám při dvanáctkach spokojeného psa 🤷‍♀️ skoro nedejbože aby pes zůstal sám 8 hodin v kuse...

Ale tohle sem fakt radši nepište. Chápu vás, mám psa venkovního, ale to přece nemůžete srovnávat se psem v bytě, s nemožností 13h se venčit!?! To mu tak akorát odpálíte ledviny A po přečtení tohoto příspěvku si někteří slaboduší řeknou, že se vlastně nic neděje...

14.11.2019 07:17
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Ale tady neni problém, aby zůstal sám 12 hodin. Stejně tu dobu prochrápe. Problém v bytě je, že je 12 hodin bez možnosti vyvenčení.

14.11.2019 07:22

Huskyjanina napsal(a):
Ale tady neni problém, aby zůstal sám 12 hodin. Stejně tu dobu prochrápe. Problém v bytě je, že je 12 hodin bez možnosti vyvenčení.

Tím pádem jsem to špatně pochopila, tedy se omlouvám za příspěvek mimo mísu 🤷‍♀️

14.11.2019 07:30
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Tím pádem jsem to špatně pochopila, tedy se omlouvám za příspěvek mimo mísu 🤷‍♀️

To je v poho, stane se :)

14.11.2019 09:17
Kaifra1120

XXX.XXX.128.11

Nečetla jsem předchozí komentáře.

Podmínky to nejsou vubec ideální,ale jsem typ člověka,co hledá řešení,aby byli vždy spokojeni všichni.

Na vašem místě,kdybych o pejska moc stala,bych pořídila pejsky starší a rovnou dva, kteří mají v útulku horší šanci na umístění ve dvou.Je tam plno dvojic,které nelze rozdělit.Zaridila bych jim jedno delší venčení uprostřed směny.Byli by u vás spokojenější než v útulku.

Pokud je problém s tím vencenim,nešla bych do toho.To je týrání.

14.11.2019 10:05

Jaký je rozdíl mezi zavřením psa v bytě třeba v nějaké ohrádce a kotcem u RD? I ty dvanáctky se dají a možná je to lepší jak normální směny.

Takové s prominutím nesmysly jako psí školka a paní na venčení se sice dobře poradí, ale hůře praktikuje. Tak možná pro Pražáky. Ukažte mi nějakou školku , která otvírá dejme tomu v 5:00 ráno, protože v 6:00 musím zažezávat u pásu v továrně, a končí v 19:00, protože do 18:00 stále zařezávám u toho pásu. Potom musím se umýt, dopravit se někam doté školky, nakoupit si něco na večeři a na další dvanáctku.
Fakt takové teorie a "plky" miluji. A sám dělám taky na dvanáctky v průmyslu, s dojížděním z vesnice takže moc dobře vím o čem to je.

Ona spousta zde přispívajících to sice myslí dobře, ale je naprosto mimo realitu. Každý nemá to štěstí dělat z domova, nebo někde v neziskovce , nebo mít "farmu".

14.11.2019 10:21
impact

XXX.XXX.195.92

No, tak si to zkuste celé přečíst ještě jednou a popřemýšlejte. Vždyť je to jen pár vět...

Chtěl bych se zeptat na zkušenosti lidí kteří dělají krátký dlouhý týden po 12 hodinových směnách . jak to pes zvládá doma? Noční pravděpodobně prospí ale co při denní? Byl by v bytě a jestli by až moc netrpěl? Samozřejmě že loužičce atd se neubrání pořád. Dá se používat podložka na dny kdy by byl sám? Aby si mohl v případě nouze ulevit? Jinak by určitě dostal dostatek venčení po i před práci a ve volnu.

14.11.2019 10:22
Terven

XXX.XXX.110.159

Jaký je rozdíl mezi zavřením psa v bytě třeba v nějaké ohrádce a kotcem u RD? I ty dvanáctky se dají a možná je to lepší jak normální směny.

Takové s prominutím nesmysly jako psí školka a paní na venčení se sice dobře poradí, ale hůře praktikuje. Tak možná pro Pražáky. Ukažte mi nějakou školku , která otvírá dejme tomu v 5:00 ráno, protože v 6:00 musím zažezávat u pásu v továrně, a končí v 19:00, protože do 18:00 stále zařezávám u toho pásu. Potom musím se umýt, dopravit se někam doté školky, nakoupit si něco na večeři a na další dvanáctku.
Fakt takové teorie a "plky" miluji. A sám dělám taky na dvanáctky v průmyslu, s dojížděním z vesnice takže moc dobře vím o čem to je.

Ona spousta zde přispívajících to sice myslí dobře, ale je naprosto mimo realitu. Každý nemá to štěstí dělat z domova, nebo někde v neziskovce , nebo mít "farmu".

No, tak pes v bytě v ohrádce nemá možnost se těch třináct či kolik hodin vyčůrat ani vykadit, což je blbě. V ohrádce s kotcem u RD možná jo a pokud ne, je to stejně blbě, jako v tom bytě. Snad možná lepší v tom, že pes se zabaví pozorováním cvrkotu kolem.
Za mě je psí školka nesmysl, ale možná mám málo informací a třeba ta služba někde dobře funguje.
Co určitě není nesmysl, je "paní na venčení" - pokud dobře vyberete, je to fajn řešení.
Souhlasím s tím, že dvanáctky jsou někdy lepší jak normální směny, ale nemáte-li někoho, kdo vám v době vaší nepřítomnosti obstará psa, nemáte bohužel na jeho držení podmínky.
Jeden čas jsem měla tu čest venčit dvě feny, které byly nucené být dvanáct i víc hodin v bytě. Jakmile se dostaly ven, vrhly se na trávu a nekonečně dlouho dřepěly a močily, případně z nich při nejbližší příležitosti padaly hromady bobků. Tenkrát jsem se utvrdila v tom, že tohle bych vlastnímu psu nikdy neudělala.

14.11.2019 10:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Naprosto vás chápu, jsem z vesnice a ve fabrice jsem v pravěku dělala, tehdy ještě jen obyč třísměnný provoz. Teď mám už naprosto jiné podmínky. K té poznámce s kotcem. Psy mám volně v zahradě, žádný kotec bych nikdy nezbudovala. Ale pravdou je, že pes si z toho kotce ven klidně cvrkne, což v bytě čistotný pes prostě neudělá

14.11.2019 10:37

lesnížínka napsal(a):
Naprosto vás chápu, jsem z vesnice a ve fabrice jsem v pravěku dělala, tehdy ještě jen obyč třísměnný provoz. Teď mám už naprosto jiné podmínky. K té poznámce s kotcem. Psy mám volně v zahradě, žádný kotec bych nikdy nezbudovala. Ale pravdou je, že pes si z toho kotce ven klidně cvrkne, což v bytě čistotný pes prostě neudělá

To máte ale těžké..na vesnicích, kde se každý zná, to jde, ale ve městech, nebo na krajích města je to fakt "o hubu" ... lidi tu běžné hážou otrávené návnady i do zahrad, nebo rovnou z těch zahrad psy kradou ...je to šílený...minimálně co čtu kolem Plzně a okolí...i když v Brně to nebylo o moc jiné. Takže lidi, co mají zahrady, nakonec ty psy musí mít stejně někde zabezpečené - buď v kotci (a ještě daleko od plotu), nebo je taky raději zavřou doma.

14.11.2019 12:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To máte ale těžké..na vesnicích, kde se každý zná, to jde, ale ve městech, nebo na krajích města je to fakt "o hubu" ... lidi tu běžné hážou otrávené návnady i do zahrad, nebo rovnou z těch zahrad psy kradou ...je to šílený...minimálně co čtu kolem Plzně a okolí...i když v Brně to nebylo o moc jiné. Takže lidi, co mají zahrady, nakonec ty psy musí mít stejně někde zabezpečené - buď v kotci (a ještě daleko od plotu), nebo je taky raději zavřou doma.

Tak on zlý člověk či vyloženě psychopat, se může vyskytnout i tady, to neovlivníte. Ale nebudu kvůli tomu celý život svého psa zavírat do kotce, když mám velký pozemek, kde se může mít jak v ráji. Prostě to risknu. Také jsem doposud byla bez sousedů, víceméně na samotě. Ulice se rozrostla a já se budu snažit příští generaci psů usměrňovat tak, aby sousedy co nejméně rušili, prudili, protože co si budem povídat - se sousedy je to nejčastější problém. Nemyslím si, že mi půjde psy trávit člověk z druhého konce vesnice, který mě téměř nezná...

14.11.2019 12:19
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Každý nemá to štěstí dělat z domova, nebo někde v neziskovce , nebo mít "farmu". ............ a taky každý nemusí mít psa. Maj ho mít jen lidi, který mají pro jeho chov podmínky....

14.11.2019 12:27

Nikdy už neříkám "nikdy", už jsem to několikrát musel porušit. Tak bych s takovýmy výrazy byl trochu opatrný.
Když to vezmu tak obecně na základě několikaletého sledování Ifauny a různých témat tak :

Pes doma - špatně
Pes na zahradě - špatně (potřebuje přeci být se smečkou)
Pes v kotci špatně (když uteče, něco provede protože byl na volno na zahradě a nudil se ) taky špatně
Pes kadí na plínu - špatně
Pes kadí v kotci - taky špatně
A takhle by se dalo pokračovat do nekonečna.

Každý to vidí jinak, ale hlavně každý má jiné podmínky a možnosti. To přece však nebrání tomu mít psa (nebo něco) po čem toužím a jsem schopen proto něco obětovat. Navíc nikdo z vás neví co bude zítra, Přejede vás auto, praskne céfka, spadne letadlo... Dnes je člověk sám a dělá třeba ty směny, zítra už nemusí, protože ho vyhodí, nebo povýší, nebo si najde partnera......

Podle mne tu zazněla jedna rozumná myšlenka. Jestli to člověk opravdu myslí vážně tak si najít péjska z útulku ale hlavně s možností , že pokud by to soužití nefungovalo, tak je možnost ho vrátit zpět. (Psi v útulku jsou 99% zavření v kotci/kleci a hádejte kam chodí na záchod. )

14.11.2019 12:29

Huskyjanina napsal(a):
Každý nemá to štěstí dělat z domova, nebo někde v neziskovce , nebo mít "farmu". ............ a taky každý nemusí mít psa. Maj ho mít jen lidi, který mají pro jeho chov podmínky....

A vy bude ta, která o tom bude rozhodovat, jestli jsem hoden podle Vás mít psa nebo ne? Nebo kdo ?

14.11.2019 12:35

A vy bude ta, která o tom bude rozhodovat, jestli jsem hoden podle Vás mít psa nebo ne? Nebo kdo ?

Tak každý by se měl zamyslet v první řadě nad tím, jestli má pro držení psa vhodné podmínky a pokud se ty podmínky změní, jestli má někoho, kdo mu se psem bude moci pomoct...třeba když jste 12 hodin v práci, tak aby ho vzal ven alespoň na těch blbých 10 - 15 minut se vyčůrat...nemusí u něj ten člověk doma sedět a číst psu pohádky... :D
Vzít si staršího psa z útulku, který by jinak byl nucený prožít zbytek života v kotci v útulku je něco jiného, než si pořídit štěně z chovky, které má velikou šanci na mnohem lepší podmínky, než mu já třeba nabízím...

14.11.2019 12:51
Huskyjanina

XXX.XXX.255.12

Víte co? Když teda obhajujete 12hodinový nevenčení. Tak si dojděte ráno v 6 a pak až v 18 hodin. Když teda říkáte, že to je brnkačka a psovi to nevadí, tak to přeci v pohodě dáte. A co jednou....dělejte to tak každej den. Však přece pohoda, klídek, tabáček.

14.11.2019 12:52

Takže "značkový" pes je něco lepšího, než obyčejný, který měl smůlu, že z nějakého důvodu skončil v útulku. A v útulku nejsou jen staří psi.

Koukněte na úplně první příspěvek. Ten dotyčný měl alespoň snahu si něco zjistit a zeptat se.
A jak to dopadne se asi nedozvíme. Protože po tom co následovalo se už zde nezeptá na nic. A vůbec se mu nedivím.
A venku je hezky, tak seberte psy a mazejte ven. Stejně tohle nemá jednoznačný závěr. Prostě to tak v životě chodí.

A pro odlehčení by mne zajímalo, jestli třeba malý ale dospělý pes (plemeno) musí chodit na záchod častěji než pes velký. Nebo tam velikost nehraje roli.

14.11.2019 12:55
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nebyla to sice otázka na mě, ale: svědomí, rozum, zdravý úsudek? Ano, nemusím tu zítra být, ale mám muže, který by se o zvířata postaral a vím, že i rodinu, která by taktéž pomohla. Nepřitáhnu si psa do podmínek, od samého začátku s prominutím na ho.no

14.11.2019 12:59

Huskyjanina napsal(a):
Víte co? Když teda obhajujete 12hodinový nevenčení. Tak si dojděte ráno v 6 a pak až v 18 hodin. Když teda říkáte, že to je brnkačka a psovi to nevadí, tak to přeci v pohodě dáte. A co jednou....dělejte to tak každej den. Však přece pohoda, klídek, tabáček.

Tak za prvé já nic neobhajuju, a netvrdím že je to správné. Ale to neznamená, že protože někdo dělá dvanáctky tak nemůže mít psa.

A teda osm hodin + cesta je podle vás už OK?
Pokud někdo chce tak si psa naučí na plínu, či cokoli, a pokud mu nevadí ten smrad a bordel , tak ať pro mne zamne dělá třeba 16hod. Můj případ to naštěstí není.

14.11.2019 13:01

"Takže "značkový" pes je něco lepšího, než obyčejný, který měl smůlu, že z nějakého důvodu skončil v útulku. A v útulku nejsou jen staří psi."

Tak jsem to ale vůbec nemyslela , myslela jsem to tak, že mladí psi potřebují, aby jim člověk věnoval hromadu času.

Ano, v útulku jsou i mladí psi, někdy i štěňata...ale starý pes má velmi malou šanci na adopci, oproti aktivním hezkým mlaďochům, nebo roztomilým štěndům a s velkou pravděpodobností v tom útulku už zůstane.
Tudíž vy mu i tak nabízíte lepší podmínky, než má doteď.
To je jen o tom, aby se každý zamyslel nad svými možnostmi... Ale podle mě je blbost brát si jakéhokoliv psa, pokud ho v době těch 12 - 14 hodin nikdo nevezme ven vyvenčit. Stačí mít nějakýho kamaráda, nebo někoho z rodiny, kdo je ochotný ho na těch pár minut denně vzít alespoň vyčůrat, když majitel je sám a musí být pryč takovou dobu. Tady se lidi baví jen o tom, že pes nemá možnost se takhle dlouho vyprázdnit.

14.11.2019 13:19

Podle mne tu zazněla jedna rozumná myšlenka. Jestli to člověk opravdu myslí vážně tak si najít péjska z útulku ale hlavně s možností , že pokud by to soužití nefungovalo, tak je možnost ho vrátit zpět

neuveritelne pro me teda -to vazne povazujete za jedine rozumne???

nedavno mi rikala znama, ze by si nejradeji pujcila psa z utulku jen na vikend jednou za cas.
jsem si rikala ok, není to pejskar, nema predstavu - a ted bum. uz i tady ?

14.11.2019 13:25
Terven

XXX.XXX.110.159

Tak za prvé já nic neobhajuju, a netvrdím že je to správné. Ale to neznamená, že protože někdo dělá dvanáctky tak nemůže mít psa.

A teda osm hodin + cesta je podle vás už OK?
Pokud někdo chce tak si psa naučí na plínu, či cokoli, a pokud mu nevadí ten smrad a bordel , tak ať pro mne zamne dělá třeba 16hod. Můj případ to naštěstí není.

Kdokoli může dělat cokoli, co si obhájí před svým svědomím.
Dvanáctihodinová pracovní doba plus cesta a osmihodinová pracovní doba plus cesta - to je rozdíl čtyř hodin, což mi nepřijde úplně zanedbatelný. Nicméně, i to je dost - pro psa jako pro smečkové zvíře není přirozené, aby byl někde devět hodin zavřený o samotě. Jelikož většina lidí v lepších podmínkách psa držet nemůže, udělali jsme z toho z nouze ctnost.
Je takový obecně uznávaný omyl, že pokud se něco běžně dělá, není na tom nic špatného.
K tomuhle
Každý to vidí jinak, ale hlavně každý má jiné podmínky a možnosti. To přece však nebrání tomu mít psa (nebo něco) po čem toužím a jsem schopen proto něco obětovat.

dneska je taková doba, že každý může mít skoro vše, po čem touží. Pes je ale na rozdíl od kdejakého "něčeho" živý tvor. Pravidelná samota 12-13 hodin denně bez možnosti vyprázdnění mi přijde jako týrání. Něco jiného je, když výjimečně uvíznete v koloně, jak psala sardullah.

14.11.2019 14:00
impact

XXX.XXX.44.225

Podle mne tu zazněla jedna rozumná myšlenka. Jestli to člověk opravdu myslí vážně tak si najít péjska z útulku ale hlavně s možností , že pokud by to soužití nefungovalo, tak je možnost ho vrátit zpět

neuveritelne pro me teda -to vazne povazujete za jedine rozumne???

nedavno mi rikala znama, ze by si nejradeji pujcila psa z utulku jen na vikend jednou za cas.
jsem si rikala ok, není to pejskar, nema predstavu - a ted bum. uz i tady ?

Na jednu stranu by asi nebylo fajn, kdyby se útulky zvrhly v nějaké půjčovny psů.

Na druhou stranu s tímhle individuálně nemám problém. Zrovna dneska mi dovezli jednu adoptovanou fenku na kastraci a místo ní si na těch deset dní odvezli jinou. Z mého popudu. Fenka je starší, hůře se umisťuje, ale je velmi přátelská a kontaktní, ráda chodí s venčiteli a je taková všude zdejší.

Tímhle jsem jí rapidně zvýšila šance na adopci. Jednak je to pro-útulková rodina, takže mám šanci, že se někomu v jejich okruhu zalíbí a už se mi nevrátí. Příběhy z denního života se budou objevovat u nás ve skupině, čímž se zase zvyšují šance. A navíc si zkusí žít v rodině, takže budeme mít zase lepší přehled o jejím chování a budeme moct více sdělit zájemcům.

Takže to nějak apriori neodsuzuju, ale zas bych takhle samozřejmě nerozdávala psy na potkání.

14.11.2019 21:41
Terven

XXX.XXX.110.159

Huskyjanina napsal(a):

Opravila bych to...dojděte si v 5 a pak až v 19...pohoda, klídek...

14.11.2019 23:20
saola

XXX.XXX.200.108

Terven napsal(a):
Opravila bych to...dojděte si v 5 a pak až v 19...pohoda, klídek...

Jakože pes domácí má stejnou fyziologii vylučování jako člověk?
Opravdu?
Jezisinkote.....

No - možná pro někoho překvapivě - není tomu tak. Takže takové srovnání (člověčí versus psí čůrpauza od pěti ráno do sedmi večer) kulhá na všechny nohy. Doporučuji nastudovat.

I ve striktním režimu dvanáctihodinových směn (natož krátký-dlouhý týden) lze mít psa. Uvnitř domu/bytu, aniž by se v průběhu těch dvanácti hodin chodil venčit. Aniž by se venčil uvnitř. Známá jich má pět - 3 španělští chrti, jeden střední a jeden malý vestaj. 12 hodin v práci plus cca 40 minut jedna cesta (pokud je dálnice bez problémů). Takže cca 14 hodin v kuse bez venčení. A psi? Bez problémů.

Jsou tam samozřejmě nějaká ale...:
- jsou to dospělí psi (od začínajícího středního věku až k seniorce)
- jsou v době její nepřítomnosti uvnitř domu v příjemně vytemperovaném prostoru (malé nároky na rychlost metabolismu)
- kvalitně je krmí, tj. dostávají granule (no, budiž, no) s vysokým živočišným podílem a maso. Nikoliv tedy klasický granulový "šrot" střední kvality (kvalitní krmení rovná se méně odpadu na druhém konci psa). Vodu mají stále k dispozici.
- v mimopracovním čase se svými psy skutečně žije - jezdí do lesa, chodí na dlouhé procházky, věnuje se jim. Díky tomu, že dělá dvanáctky, má více volného času než běžný smrtelník, chodící do práce 5x týdně.

Její psi se mají docela prima, jsou zdraví a bez potíží. A co dělají, když je v práci? 90% času prochrní. Žádná újma se jim neděje.

Dospělý, spokojený, zdravý a vyrovnaný pes nemá s dvanácti hodinami přes den párkrát týdně vůbec žádný problém, na druhou stranu psychopatický nervák, který po odchodu majitele do práce rozebere byt na prvočinitele nebo který štěká do ochraptění - ten problém naopak zcela jistě má a měl by ho, i kdyby se venčil po šesti hodinách místo po dvanácti (ani těch šest hodin by nemusel vydržet). A proč? Protože jeho veškerý metabolismus jede naplno, nespí, neodpočívá, nerelaxuje.

Zadavatel by měl mít ale primárně na paměti, že doba od venčení k venčení je jen jeden z parametrů spokojeného života psa, a co se týče délky mezičasu mezi venčením je většinou největší problém v hlavě majitele (viz zdejší diskuze), a nikoliv toho psa. Záleží na celkovém režimu, který dokáže svému psovi vytvořit, pokud to bude spokojené zvíře, nebude strádat ani kvůli práci v režimu krátký-dlouhý týden.

15.11.2019 00:06

impact napsal(a):
Na jednu stranu by asi nebylo fajn, kdyby se útulky zvrhly v nějaké půjčovny psů.

Na druhou stranu s tímhle individuálně nemám problém. Zrovna dneska mi dovezli jednu adoptovanou fenku na kastraci a místo ní si na těch deset dní odvezli jinou. Z mého popudu. Fenka je starší, hůře se umisťuje, ale je velmi přátelská a kontaktní, ráda chodí s venčiteli a je taková všude zdejší.

Tímhle jsem jí rapidně zvýšila šance na adopci. Jednak je to pro-útulková rodina, takže mám šanci, že se někomu v jejich okruhu zalíbí a už se mi nevrátí. Příběhy z denního života se budou objevovat u nás ve skupině, čímž se zase zvyšují šance. A navíc si zkusí žít v rodině, takže budeme mít zase lepší přehled o jejím chování a budeme moct více sdělit zájemcům.

Takže to nějak apriori neodsuzuju, ale zas bych takhle samozřejmě nerozdávala psy na potkání.

to je ale preci něco uplne jiného...

15.11.2019 05:33

No já to řeknu asi takhle, když jsme pořídili štěňata, tak jsem dělala krátký a dlouhý týden, z baráku klidně i 14 hodin. Jako nemusela jsem přemýšlet, co pesani, protože nejpozději ve dvě hodiny přišly domů děti a postaraly se, takže štěnďata poté, co jsem po dovolené musela do práce, byla doma sama nějakých 5 hodin.
Nevím, jak to mají ostatní, ale já jsem si našla jinou práci....ono je to totiž pohodička, když má člověk ten "krátkej", ale v dlouhým týdnu,?? U dospělýho psa tam asi neníco řešit, doma sám není, děti vypustěj na zahradu, postarají se, ale u štěňat, která defakto rostou před očima?? To je potom ten dlouhej tejden kurňa dlouhej.

15.11.2019 07:01

saola napsal(a):
Opravdu?
Jezisinkote.....

No - možná pro někoho překvapivě - není tomu tak. Takže takové srovnání (člověčí versus psí čůrpauza od pěti ráno do sedmi večer) kulhá na všechny nohy. Doporučuji nastudovat.

I ve striktním režimu dvanáctihodinových směn (natož krátký-dlouhý týden) lze mít psa. Uvnitř domu/bytu, aniž by se v průběhu těch dvanácti hodin chodil venčit. Aniž by se venčil uvnitř. Známá jich má pět - 3 španělští chrti, jeden střední a jeden malý vestaj. 12 hodin v práci plus cca 40 minut jedna cesta (pokud je dálnice bez problémů). Takže cca 14 hodin v kuse bez venčení. A psi? Bez problémů.

Jsou tam samozřejmě nějaká ale...:
- jsou to dospělí psi (od začínajícího středního věku až k seniorce)
- jsou v době její nepřítomnosti uvnitř domu v příjemně vytemperovaném prostoru (malé nároky na rychlost metabolismu)
- kvalitně je krmí, tj. dostávají granule (no, budiž, no) s vysokým živočišným podílem a maso. Nikoliv tedy klasický granulový "šrot" střední kvality (kvalitní krmení rovná se méně odpadu na druhém konci psa). Vodu mají stále k dispozici.
- v mimopracovním čase se svými psy skutečně žije - jezdí do lesa, chodí na dlouhé procházky, věnuje se jim. Díky tomu, že dělá dvanáctky, má více volného času než běžný smrtelník, chodící do práce 5x týdně.

Její psi se mají docela prima, jsou zdraví a bez potíží. A co dělají, když je v práci? 90% času prochrní. Žádná újma se jim neděje.

Dospělý, spokojený, zdravý a vyrovnaný pes nemá s dvanácti hodinami přes den párkrát týdně vůbec žádný problém, na druhou stranu psychopatický nervák, který po odchodu majitele do práce rozebere byt na prvočinitele nebo který štěká do ochraptění - ten problém naopak zcela jistě má a měl by ho, i kdyby se venčil po šesti hodinách místo po dvanácti (ani těch šest hodin by nemusel vydržet). A proč? Protože jeho veškerý metabolismus jede naplno, nespí, neodpočívá, nerelaxuje.

Zadavatel by měl mít ale primárně na paměti, že doba od venčení k venčení je jen jeden z parametrů spokojeného života psa, a co se týče délky mezičasu mezi venčením je většinou největší problém v hlavě majitele (viz zdejší diskuze), a nikoliv toho psa. Záleží na celkovém režimu, který dokáže svému psovi vytvořit, pokud to bude spokojené zvíře, nebude strádat ani kvůli práci v režimu krátký-dlouhý týden.

I když vezmu v úvahu poněkud jinou fyziologii vylučování než má člověk, tak 14 hodin bez možnosti vyvenčení považuji za týrání psa. Pokud chce mít člověk, pracující na 12 hodinové směny psa v bytě, tak má v zásadě dvě možnosti a obě tu už byly vícekrát zmíněny - buď mít někoho spolehlivého na venčení nebo změnit práci.
Ale i když je člověk sám a pracuje na 8,5 hodiny, tak s cestou - připočtením pouze 2 x 1/2 hodiny je to rázem 9,5 hodiny, ale spíše 10 hodin. Podle mně i tato doba je dlouhá. Měla jsem fenu v takovém režimu. Nepořizovala jsem si ji do takových podmínek, protože to bych si sakra rozmyslela. Byli jsme na venčení dva, ráno venčil ten, kdo šel z domu poslední a odpoledne ten, kdo se vracel první, takže ta doba bez možnosti se vyprázdnit nebyla tak dlouhá. Časem se to změnilo, a i když jsem spěchala z práce rovnou domů, méně jak 9,5 hodiny to nebylo. Fena to vydržela, to jo, ale řekla bych, že to je tak ta hranice, a nad už je to pro mě týrání. Fena už je několik let v psím nebi a i když je doma prázdno, tak do takového režimu si už psa nepořídím.

15.11.2019 07:13
Terven

XXX.XXX.110.159

Opravdu?
Jezisinkote.....

No, předně...pouze jsem opravovala časy huskyjaniny, poněvadž to nevenčení je ve skutečnosti víc než dvanáctihodinové.
Že pes má jinou fyziologii vylučování, na to jsem už přišla, díky. Nic to nemění na tom, že tolik hodin je moc. Zdravý pes v dospělém věku a za normální situace to pravděpodobně vydrží. Jenže ne každý pes je zdravý, v optimálním věku a ne vždy je normální situace. Fena víc pije, když hárá, trávení taky nepracuje podle šablony, zvlášť u psa, kterej není na granulích. Stačí víc vlákniny, novej druh masa, odčervovací tableta nebo jiné léky...těch možností je fůra. A část života je pes štěně, část života senior...
Další věc je, že pes to vydrží, ale jeho pocit komfortu ke konci té doby je diskutabilní. Jak známo, psi dokážou nepohodlí docela dobře maskovat.

15.11.2019 07:20
impact

XXX.XXX.44.225

to je ale preci něco uplne jiného...

Možná jsem to řekla neobratně nebo to z toho nevyznělo. Ale chtelaejsem tím říct to, že bych s tím víkendovým půjčováním neměla problém.

V jistých případech samozřejmě, nemyšleno paušálně.

15.11.2019 08:12

impact napsal(a):
Možná jsem to řekla neobratně nebo to z toho nevyznělo. Ale chtelaejsem tím říct to, že bych s tím víkendovým půjčováním neměla problém.

V jistých případech samozřejmě, nemyšleno paušálně.

pochopila jsem to ale uz se mi vecer nechtělo vypisovat...

Myslim, ze clovek, co sympatizuje s útulkem, je to pro ne znamy clovek, a hlavne uz nejakeho psa ma -je opravdu něco uplne jiného, nez když jdu kolem -zazvonim, reknu -půjčte mi psa, vyzkousim si to a uvidim, jestli si ho necham.
To si ti psi snad nezaslouzi.

a i me tady ten názor prekvapil -hotely a skolky pro psy jsou tu obecne fujky - "to bych nikdy svemu psovi neudelala" - a to se tam o psy staraji lidi, co by to měli trosku umet, mají zazemi.
ale cloveku, co nemá se psem asi zadne zkusennosti by klidne rozdavali psa - na zkousku?

no nic - abych nebyla jen OT:
V tomhle rezimu mit psa je trosku ocistec. Pes vam zacne vladnout životem -a to po mnoho let.
To musí byt clovek opravdu nadsenec bez jinych zalib, aby tohle daval sam, bez pomoci. NEbude cas na nic jiného nez na psa.

15.11.2019 08:43

....no já když si tak vezmu, že jdu na denní dvanáctku, tak to abych stávala okolo páté abych psa pořádně vylítala, nakrmila a sebe na cestu vypravila.....po dvanáctihodinové směně, doma nebudu mít nic k jídlu, venku bude ohavně a já budu zrychtovaná, popřípadě mi může být nedobře, doma bude od psa lecjaká neplecha, ale musím se prostě sebrat a jít s ním na hoďku ven.......takže když se na to podívám takhle a byla bych sama bez někoho, kdo mně může ve venčení a péči o psa pomoci, tak můžu psa sebevíc milovat, ale prostě to nebudu dávat......je to extrém, ale i takhle se na to dá podívat......takže jednoznačně, buď venčící teta, která psa během dne alespoň na hodinu vylítá, anebo nic.....

15.11.2019 09:06

tak to abych stávala okolo páté abych psa pořádně vylítala

a to všechno min.4 mesice v roce - za uplne tmy a sam jen se psem.
na to jsem ještě zapomněla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík