Tak na jednu stranu čteme o zoufalých prosbách našich zdravotníků, že už nemůžou, ať se probůh lidi chrání a nezhoršují tuhle už tak dost strašnou situaci(mimochodem, Slovensko už se musí rozhodovat, koho ještě zachraňovat ) a na druhou stranu, si přečtěte na konci vyjádření manželky dotyčného, kravěna, radši měla držet hubu
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/straznici-v-uherskem-hradisti-zaklekli-na-ulici-na-muze-prihlizel-tomu-jeho-trilety-syn-40353612#utm_content=ribbonnews&utm_term=uhersk%C3%A9%20hradi%C5%A1t%C4%9B&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Tak na jednu stranu čteme o zoufalých prosbách našich zdravotníků, že už nemůžou, ať se probůh lidi chrání a nezhoršují tuhle už tak dost strašnou situaci(mimochodem, Slovensko už se musí rozhodovat, koho ještě zachraňovat ) a na druhou stranu, si přečtěte na konci vyjádření manželky dotyčného, kravěna, radši měla držet hubu
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/straznici-v-uherskem-hradisti-zaklekli-na-ulici-na-muze-prihlizel-tomu-jeho-trilety-syn-40353612#utm_content=ribbonnews&utm_term=uhersk%C3%A9%20hradi%C5%A1t%C4%9B&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz
Ono kdovíjak to nakonec bylo. Už jsem četla o tom, že manželka byla ta pracovnice pekárny, ve které byl tatínek ráno nakupovat, a že synka si převzala ona. Takže nedělám závěry.
Akorát mě napadlo, že když ti strážníci v tomhle případě takhle konali, tak proč nekonají i v jiných případech. To se většinou vymlouvají, že nemají pravomoce.
Moyda
Dobrý den,
no nevím, ale fakt to vypadá, že každá laboratoř jinak počíta. Dones i papír a tam to má, cosi jsem ještě vyčetla, že <_ 0,8-1,1 IP plus číslo 8,6. Covid prodělaný dost šílený stav tak jak u Vašeho manžela jen nebyl úbytek váhy, následek do teď.
fikovnice
Dobrý den,
moc se v tom nevyznám jen co mu řekly. Stejně se málo vyptával.
Dája

napsal(a):
Ono kdovíjak to nakonec bylo. Už jsem četla o tom, že manželka byla ta pracovnice pekárny, ve které byl tatínek ráno nakupovat, a že synka si převzala ona. Takže nedělám závěry.
Akorát mě napadlo, že když ti strážníci v tomhle případě takhle konali, tak proč nekonají i v jiných případech. To se většinou vymlouvají, že nemají pravomoce.
Dneska jsem jela dopolko od mámy domů, po cestě jsem napočítala 4 lidi, (asi z dvaceti) co měli nasazený respirátor a nebo roušku, ostatní buď nic, nebo roušku pod bradou. Sice to nebylo nějaké procesí, ale žádná liduprázdná ulice...supermarket, paneláky, hlavní ulice, 3 báby na autobusový zastávce, roušky stažený a nebo na půl žerdi a krafaly spolu, rozestup tak max 50cm)....my v Chomutově se toho evidentně nebojíme.... ..asi proto, že u nás policajti na lidi neskáčou a asi ani nerozdávají pokuty.
To akorát já dneska vylítla s pesanama a jak jsem zvyklá, že mám respirátory v autě a v kabelce, tak samozřejmě bez ochrany, jak na potvoru v kapse ani jeden...tak si říkám nikde nikdo, já už projdu jen kolem třech baráků, pak už je ještě asi 5 domů, ale přes silnici..risknu to....snad se nikdo nebude cítit pohoršeně, když bude nejhůř, tak si natáhnu přes ksicht rolák, ale zase se nebojím, že by ode mne někdo neudržoval dvoumetrovej odstup, když vedu dva velký psy....nepotkali jsme ani nohu.
Jen když jsme se vraceli, tak na nás vylítnul sousedovic vořech...z řadodovýho baráku přes silnici, měli docela kliku, že nic nejelo, jinak měli po psovi....tak ho naháněli, ale taky u toho neměli nasazený roušky....tak jsem nebyla sama bezrouškář.
Před par dny jsem četla, že nám dochází peníze na řízení pandemie. Že se schodek 500 mld. Bude v létě prohlubovat. No a pak si přečti tohle a už se můžu jen smát. 🤢
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/cesko-se-topi-v-pandemii-schillerova-rozdala-svym-urednikum-115-milionu-na-odmenach-40353811#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=XnaD5mWQlpb-202103121553&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
lupus4
napsal(a):
Jj, jednou za 3 týdny navečer návrat do civilizace - úklid (schody) v baráku,přečíst plky na fauně, ráno pak výměna knih v knihovně, nákup žrádla pro psa a hybaj zpět ...
Knížky, sudoku, mnoha hod prochajdy, sem tam něco udělat na zahradě,+ dříví, + voda atd...když soustavně leje tak výroba budek, krmítek ve stodole...
O půl noci poslední 1/2 hod venčení + vraždy španělskej slimáků ...a spím jako nemluvně
Myslím, že bych to vydržela, každopádně bych to chtěla zkusit. Bohužel u nás neproveditelné....
Děti, škola, práce .... bez civilizace to nelze i na tom HO net potřebuji. TV s klidným srdcem vyhodím 😁
Jak to proboha dělate,že si můžete takhle frnknout? ..školu a děti máte tuším za sebou. Ale z čeho žijete? Myšleno /peníze, práce 💰?
Jinak vám to přeji , musí být LUXUSNÍ

napsal(a):
Dneska jsem jela dopolko od mámy domů, po cestě jsem napočítala 4 lidi, (asi z dvaceti) co měli nasazený respirátor a nebo roušku, ostatní buď nic, nebo roušku pod bradou. Sice to nebylo nějaké procesí, ale žádná liduprázdná ulice...supermarket, paneláky, hlavní ulice, 3 báby na autobusový zastávce, roušky stažený a nebo na půl žerdi a krafaly spolu, rozestup tak max 50cm)....my v Chomutově se toho evidentně nebojíme.... ..asi proto, že u nás policajti na lidi neskáčou a asi ani nerozdávají pokuty.
To akorát já dneska vylítla s pesanama a jak jsem zvyklá, že mám respirátory v autě a v kabelce, tak samozřejmě bez ochrany, jak na potvoru v kapse ani jeden...tak si říkám nikde nikdo, já už projdu jen kolem třech baráků, pak už je ještě asi 5 domů, ale přes silnici..risknu to....snad se nikdo nebude cítit pohoršeně, když bude nejhůř, tak si natáhnu přes ksicht rolák, ale zase se nebojím, že by ode mne někdo neudržoval dvoumetrovej odstup, když vedu dva velký psy....nepotkali jsme ani nohu.
Jen když jsme se vraceli, tak na nás vylítnul sousedovic vořech...z řadodovýho baráku přes silnici, měli docela kliku, že nic nejelo, jinak měli po psovi....tak ho naháněli, ale taky u toho neměli nasazený roušky....tak jsem nebyla sama bezrouškář.
Zde návod z FB. :-)
Asi bych se podle něj řídila i já. Jinak já naposled byla ve městě v pondělí, respirátor jsem si nasadila vždycky hned, jak jsem vystupovala z auta. Nikoho bez něj jsem neviděla, ale byla jsem jen v Bille, v Lidlu a v DM. A od policie taky nikdo nikde. Dokonce mám pocit, že v Bille už ani nemají ochranku, asi se šetří. Od té doby celý týden jen na venčení a to teda roušku ani respirátor nenosím, jen přejdu cestu a jsme v přírodě. Dnes jsme v dálce zahlídli jednu slečnu taky se psem, jinak nikdo v dohledu.

Andrýsek3
napsal(a):
Před par dny jsem četla, že nám dochází peníze na řízení pandemie. Že se schodek 500 mld. Bude v létě prohlubovat. No a pak si přečti tohle a už se můžu jen smát. 🤢
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/cesko-se-topi-v-pandemii-schillerova-rozdala-svym-urednikum-115-milionu-na-odmenach-40353811#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=XnaD5mWQlpb-202103121553&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Tak nějak velmi brzo očekávám zvednutí daní.

napsal(a):
prý hned po volbách.

napsal(a):
Zvednutí daní ? To já očekávám měnovou reformu. Hned po volbách.
Nebo jen co se dostanou Piráti. Co jiného je přijetí EURA ?

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Myslím, že bych to vydržela, každopádně bych to chtěla zkusit. Bohužel u nás neproveditelné....
Děti, škola, práce .... bez civilizace to nelze i na tom HO net potřebuji. TV s klidným srdcem vyhodím 😁
Jak to proboha dělate,že si můžete takhle frnknout? ..školu a děti máte tuším za sebou. Ale z čeho žijete? Myšleno /peníze, práce 💰?
Jinak vám to přeji , musí být LUXUSNÍ
Doživotní renta? Takových je nás víc, jen ta chalupa na Šumavě chybí. Ta moje je ještě málo v pustině.
Dája6
napsal(a):
Moyda
Dobrý den,
no nevím, ale fakt to vypadá, že každá laboratoř jinak počíta. Dones i papír a tam to má, cosi jsem ještě vyčetla, že <_ 0,8-1,1 IP plus číslo 8,6. Covid prodělaný dost šílený stav tak jak u Vašeho manžela jen nebyl úbytek váhy, následek do teď.
fikovnice
Dobrý den,
moc se v tom nevyznám jen co mu řekly. Stejně se málo vyptával.
Dája
Tak já čtu že budou asi různé metody? Přepisují komentář :
Covid 19 detekování protilátky anti-SARS-CoV-2 ve třídě InG. Číselná hodnota v CMIA testů je v AU/ml, hraniční hodnota pozitivity protilatek je pro InG 50 AU/ ml.
Test detekuje protilátky po vakcinaci i prodělaném onemocnění.
lupus4
napsal(a):
jestli berete důchod jako rentu , tak pak jo
(do loňského jara jsem chodil ještě tak na 2 x 4 hod/týden na brigádu)
po celoživotním kalupu - práce/rodina/psi konečně naprostá pohoda a dělám jen to, na co mám chuť...a až konečně Lůďa přestane žrát na potkání psy, bude to ráj na zemi
Tak důchod jsem vám netipovala 👍
To pak ju, užívejte pohodičky 🌲🌲🌲

napsal(a):
Zvednutí daní ? To já očekávám měnovou reformu. Hned po volbách.
Nebo jen co se dostanou Piráti. Co jiného je přijetí EURA ?
Nechtěla jsem při pátku tak moc strašit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51
A pak že je vakcinace super. Nějak ty počty mrtvých rostou... Ale proč se to nepropírá tolik že.... Ale super všichni se půjdem opíchat....

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A pak že je vakcinace super. Nějak ty počty mrtvých rostou... Ale proč se to nepropírá tolik že.... Ale super všichni se půjdem opíchat....
aniž bych hájila zrovna tuhle konkrétní vakcínu - třeba se při testech na větším počtu pacientů opravdu zjistí, že riziko je příliš vysoké, to už se v minulosti stalo spoustě léků - tak úhyn po vakcinaci zase není nic vyloučeného.
měla jsem někde číslo, kolik normálně hyne po vakcinaci psů. na anafylaxi a jiné věci a není to zase úplně výhra ve sportce, je to řádově víc, a stejně se ti psi očkují, protože přínosy výrazně převyšují ta rizika a prostě šance, že pes umře po vakcinaci, je pořád řádově nižší než že nerozchodí psinku nebo parvu nebo leptospirózu.
přitom psát stejným způsobem o alíkovi, co nerozchodil vakcinaci, jako o lidech, co nerozchodí vakcinaci, by se určitě novinářsky dalo. ale s objektivní realitou to má málo co dělat a je to takový antivax nešvar.
nevím, nemám dost údajů na to, abych se rozhodla, jestli tohle je antivax nebo fakt riziko astry zeneky.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Výsledky pitvy ještě nejsou, tak je předčasné dělat laické závěry.
Moyda
napsal(a):
Tak já čtu že budou asi různé metody? Přepisují komentář :
Covid 19 detekování protilátky anti-SARS-CoV-2 ve třídě InG. Číselná hodnota v CMIA testů je v AU/ml, hraniční hodnota pozitivity protilatek je pro InG 50 AU/ ml.
Test detekuje protilátky po vakcinaci i prodělaném onemocnění.
Jo a to moje mělo tuším jednotku AU/l....
Na Slovensku umřela mladá učitelka 14 dní po vakcinaci Astrou - na embolku. Jí bylo...abych nekecala 34, nebo tak nějak. Nemůže to být taky tím, že koronáč způsobuje sraženiny, po očkování mají mnozí příznaky slabšího onemocnění(i ona měla) a ty sraženiny jí to udělá hlavně možná těm, co k tomu už nějakou predispozici mají? Tak jak sousedka, co porodila dvě děti a nikdo jí to nezjišťoval a ve 40měla mrtvici...z antikoncepce, jak už to bývá

lesnížínka
napsal(a):
Na Slovensku umřela mladá učitelka 14 dní po vakcinaci Astrou - na embolku. Jí bylo...abych nekecala 34, nebo tak nějak. Nemůže to být taky tím, že koronáč způsobuje sraženiny, po očkování mají mnozí příznaky slabšího onemocnění(i ona měla) a ty sraženiny jí to udělá hlavně možná těm, co k tomu už nějakou predispozici mají? Tak jak sousedka, co porodila dvě děti a nikdo jí to nezjišťoval a ve 40měla mrtvici...z antikoncepce, jak už to bývá
Je to už vejš, bylo jí 38. Jak píše bodlinka, mám stejný názor.
Co se týká antikoncepce, tam se přece už dost dlouho uvádí, že po 40ce už je to riziko a má se dělat pořádné vyšetření, než se nasadí. Že na to někteří doktoři kašlou, je jiná věc. Já bych to nepozřela.
napsal(a):
Co se týká antikoncepce, tam se přece už dost dlouho uvádí, že po 40ce už je to riziko a má se dělat pořádné vyšetření, než se nasadí. Že na to někteří doktoři kašlou, je jiná věc. Já bych to nepozřela.
Jsem na antikoncepci od 17, takže přes 30let. Nikdy žádné vyšetření, ale ani problém, sedla mi hned první a mám ji od té doby, neměnila jsem značku. Tím netvrdím, že mě netrefí šlak ale mého strejdu trefil v 46 - bez antikoncepce. Prostě neřeším.

napsal(a):
Hormonální antikoncepce přispívá k vyšší srážlivosti krve u žen všech věkových kategorií. Dalším rizikovým faktorem je kouření.

lesnížínka
napsal(a):
Jsem na antikoncepci od 17, takže přes 30let. Nikdy žádné vyšetření, ale ani problém, sedla mi hned první a mám ji od té doby, neměnila jsem značku. Tím netvrdím, že mě netrefí šlak ale mého strejdu trefil v 46 - bez antikoncepce. Prostě neřeším.
Tak ono to netrefí každýho, že. Je to jak se vším, i s tím koroňákem. S mým švagrem to seklo v 53, zhroutil se na cestě do hospody a už se neprobudil. Zítra by měl narozeniny, 62.
Jinak já neberu HA z jiných důvodů, ne kvůli embolii.

napsal(a):
Hormonální antikoncepce přispívá k vyšší srážlivosti krve u žen všech věkových kategorií. Dalším rizikovým faktorem je kouření.
Antikoncepci jsem brala asi 8 let do třiceti....přiznám se, že teda mimo to, že teda primárně kvůli zabránění otěhotnění, tak to bylo pro mě velmi pohodné při regulaci periody.
V létě jsem se prostě chtěla dle libosti čvachtat, neřešit , že mi to zrovna vychází na dovolenou u moře......tak jsem brala nonstop bez pauzy a vyřešeno.
Ale právě proto, že jsem kuřák, tak jsem s ní po třicátých narozeninách raději přestala.

Tak to vypadá, že měl Flégr s preventivními Ag testy od začátku pravdu. Jsou víceméně na 2 věci - na nic a na poskytnutí falešného pocitu bezpečí při negativním výsledku.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ma-antigenni-testovani-smysl-firmy-hlasi-cistou-nulu-147003#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=vJipOVA2NxA-202103131102&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

napsal(a):
Antikoncepci jsem brala asi 8 let do třiceti....přiznám se, že teda mimo to, že teda primárně kvůli zabránění otěhotnění, tak to bylo pro mě velmi pohodné při regulaci periody.
V létě jsem se prostě chtěla dle libosti čvachtat, neřešit , že mi to zrovna vychází na dovolenou u moře......tak jsem brala nonstop bez pauzy a vyřešeno.
Ale právě proto, že jsem kuřák, tak jsem s ní po třicátých narozeninách raději přestala.
Na komfort je výborná Mirena. Je to tělísko s hormony, které se uvolňují do dělohy po dobu přibližně pěti let. Mnoho žen nemá v té době vůbec menses. Někomu to tak funguje déle, i deset let.

napsal(a):
Tak to vypadá, že měl Flégr s preventivními Ag testy od začátku pravdu. Jsou víceméně na 2 věci - na nic a na poskytnutí falešného pocitu bezpečí při negativním výsledku.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ma-antigenni-testovani-smysl-firmy-hlasi-cistou-nulu-147003#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=vJipOVA2NxA-202103131102&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
U nás údajně první týden 3 pozitivní z cca 600 lidí.
Ahojte přátelé,
já jsem se rozhoupala zavolat Omarovi Šerému - asi jej někteří znáte - biolog. V mládí jsme se hodně přátelili...
No, našel si můj výsledek (o což mi vůbec nešlo) a sdělil mi, že to byl asi nejhorší výsledek v té době, oni dělají i kvantitativní stanovení. Tak o tuto info jsem až tak nestála...ale potvrdilo mi to ten můj šílený průběh (mmch. stále nejsem OK). Ale proč sem píšu: někteří z vás, např. "Vlk ", jste se (mě) ptali na Isoprinosine a někteří jej máte i doma. Tak na to mi Omar řekl, že to byla jedna z největších chyb - jedla jsem jej i při nemoci. Pravdou je, že mně to vůbec nemyslelo, a naordinoval mi jej ten můj známý dr. Pak jsem si uvědomila, že to vlastně je logické - tak já brala kortikoidy, které mj. tlumí imunitu a k tomu lék, který imunitu stimuluje. Zcela laicky to fakt nejde moc dohromady...
Tak jsem tento koment napsala jako takové varování pro vás, kteří event. Isoprinosine máte, že PŘINEJMENŠÍM názory na jeho užívání na COVID-19 jsou různé...
A ještě takový update jak se mám: Myslím, že vlastní nemoc odezněla (už bylo na čase! ), ale předpokládám a vlastně i doufám (vysvětlím dále), že se u mě rozvinul postcovidový syndrom. Začalo to tou nauzeou a zvracením, z čehož jsem podezírala léky. Jenže ono se to změnilo v závratě, motání hlavy a z toho vyplývající motání se (to je fakt "úžasné", vypadám jak ožralec se 4promilemi ). No a druhá věc - kognitivní funkce - hrozné zhoršení hlavně krátkodobé paměti! Proto jsem psala, že doufám, že je to tento syndrom a ne dementnění jako takové.
Mám historku ze špitálu z evidence:
"Prosím Vás, není tu dnes dr. Pospíchalová?" (Pozn.: moje dobrá známá)
Paní na evidenci:"Tady žádná dr. Pospíchalová nepracuje!"
Já:"Ale pracuje!"
Paní:"Ne!"
Já:"Vždyť k ní chodím už 30 let (což jsem samozřejmě přehnala)!"
Paní:"A já tu 30 let pracuji a nikdy tu taková dr. nepracovala!"
...to už vykoukla další paní odvedle z evidence a s velkým zájmem začala náš rozhovor sledovat...
Paní:"A víte aspoň jak se jmenuje křestním jménem?" (samozřejmě, že vím - známe se opravdu dobře a dlouho...ovšem nastoupil mozkový výpadek!)
Já:"Znám, ale nemůžu si vzpomenout... Víte, já jsem po COVIDu a nějak jsem zdementněla!"
Rozhovor sledovala už i třetí - poslední dáma z evidence.
...No, tak jsem potupně odešla, ale naštěstí některé paměťové stopy zůstaly, takže jsem si vzpomněla, kde má pracovnu. Zamířila jsem tam, ani jsem neklepala, na dveřích štítek: MUDr. Monika Procházková
Teď se směju a moji přátelé - ti byli úplně vychechtaní z této historky, ale mně tedy dobře nebylo a není.
Paním na evidenci jsem řekla, koho mám na mysli a že se omlouvám. Při odchodu mě doprovázely tři soucitné pohledy...

fikovnice
napsal(a):
Ahojte přátelé,
já jsem se rozhoupala zavolat Omarovi Šerému - asi jej někteří znáte - biolog. V mládí jsme se hodně přátelili...
No, našel si můj výsledek (o což mi vůbec nešlo) a sdělil mi, že to byl asi nejhorší výsledek v té době, oni dělají i kvantitativní stanovení. Tak o tuto info jsem až tak nestála...ale potvrdilo mi to ten můj šílený průběh (mmch. stále nejsem OK). Ale proč sem píšu: někteří z vás, např. "Vlk ", jste se (mě) ptali na Isoprinosine a někteří jej máte i doma. Tak na to mi Omar řekl, že to byla jedna z největších chyb - jedla jsem jej i při nemoci. Pravdou je, že mně to vůbec nemyslelo, a naordinoval mi jej ten můj známý dr. Pak jsem si uvědomila, že to vlastně je logické - tak já brala kortikoidy, které mj. tlumí imunitu a k tomu lék, který imunitu stimuluje. Zcela laicky to fakt nejde moc dohromady...
Tak jsem tento koment napsala jako takové varování pro vás, kteří event. Isoprinosine máte, že PŘINEJMENŠÍM názory na jeho užívání na COVID-19 jsou různé...
Tak to s tím isoprinosinem je zajímavé. Měla jsem za to, že ho lidem při covidu předepisují i praktici. Nezáleží třeba i na fázi nemoci?
napsal(a):
Tak to s tím isoprinosinem je zajímavé. Měla jsem za to, že ho lidem při covidu předepisují i praktici. Nezáleží třeba i na fázi nemoci?
Myslím, že záleží... Já hlavně nevím, jak moc třeba v tomto věřit Omarovi, přece jen není lékař. A sestřenice-árařka - tak vím, že Isoprinosine dávají, a na ARO logicky pacientům v těžkém stavu. Ale předpokládám, že ti lidé jsou určitě na kortikoidech a ono se to fakt bije... Nevím, zkusím pak něco pohledat na netu.
Kortikoidy - především proti zánětu (ale i VÝRAZNĚ imunosupresívní, antialergické, antiproliferativní)
Isoprinosine - stimulace nespecifické imunity
...možná to ty kortikoidy Isoprinosinu jen trochu kazí, jde hlavně o potlačení zánětu u těžkých průběhů...
Ještě k tomu Omarovi a Isopr.: Říkal, že u těžkých průběhů ATB + antivirotika + kortikoidy (+např. antitusika, apod.), ale že prý všem s COVIDem říká, aby si NEstimulovali imunitu lékově. A toto je téměř doslovná citace.

fikovnice
napsal(a):
Kortikoidy - především proti zánětu (ale i VÝRAZNĚ imunosupresívní, antialergické, antiproliferativní)
...možná to ty kortikoidy Isoprinosinu jen trochu kazí, jde hlavně o potlačení zánětu u těžkých průběhů...
Ještě k tomu Omarovi a Isopr.: Říkal, že u těžkých průběhů ATB + antivirotika + kortikoidy (+např. antitusika, apod.), ale že prý všem s COVIDem říká, aby si NEstimulovali imunitu lékově. A toto je téměř doslovná citace.
Díky za objasnění, takhle to dává smysl.
fikovnice
napsal(a):
Jsou tam ATB, já bych v tom prostě ty kortikoidy vynechala, protože pak mi ta antivirotika nedávají vůbec smysl. Až kdyby se to zhoršovalo, vysadila bych isoprinosin a dala kortikoidy, jelikož by bylo jasné, že ten už nezabírá.

napsal(a):
:-))
...no tak teď jsem se teda nařehtala
lesnížínka
napsal(a):
Jsou tam ATB, já bych v tom prostě ty kortikoidy vynechala, protože pak mi ta antivirotika nedávají vůbec smysl. Až kdyby se to zhoršovalo, vysadila bych isoprinosin a dala kortikoidy, jelikož by bylo jasné, že ten už nezabírá.
Jsou i ATB s antivirotickým účinkem...
Neměla jsem na mysli tu podivnost jménem remdesivir.
lesnížínka
napsal(a):
Já jsem pro ATB - u těžkých stavů a možná u starých lidí rovnou....mému strýci (84 let) asi zachránily život, že nedostal bakt. pneumonii, ptž ten jeho kašel byl úděsný! To já takový měla cca 1 - 2 dny a hned pak přešel v produktivní kašel, téměř od začátku jsem prostě vykašlávala, proto jsem já sama ATB si vyprosila.
Kortikoidy - opět u těžkých stavů - kromě významného protizánětlivého účinku (a dalších) jsem zapomněla na antiedematózní. Zánět - oblast je mj. oteklá, zduřelá.
lesnížínka
napsal(a):
Jsou i ATB s antivirotickým účinkem... - tak to mě pouč, v životě jsem o ničem takovém neslyšela To se asi mezi obyčejné smrtelníky nedostane...
Úplně jednoduše by ses k němu dostala ! Azithromycin, firemně např. Sumamed. Je samozřejmě primárně určen na bakt. infekce, ale má i antivirovou účinnost.
Tuším se kdosi z mých známých divil, proč jsem jej neměla nasazený. Ale on je úzus nasazovat klarithromycin (např. Klacid), vím, že i na ARO jej dávají, tak jsem užívala Klacid... Je i ze stejné skupiny jako azithromycin.
fikovnice
napsal(a):
Úplně jednoduše by ses k němu dostala ! Azithromycin, firemně např. Sumamed. Je samozřejmě primárně určen na bakt. infekce, ale má i antivirovou účinnost.
Tuším se kdosi z mých známých divil, proč jsem jej neměla nasazený. Ale on je úzus nasazovat klarithromycin (např. Klacid), vím, že i na ARO jej dávají, tak jsem užívala Klacid... Je i ze stejné skupiny jako azithromycin.
Klacid mne málem zabil. I bez covidu. No nazdar kdyby mi to naordinovali v kapačce v bezvědomí.
Tak jsem doufala, že člověka dají do umělého spánku,
ale oni ho nechají udusit zaživa?
https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/takhle-by-nechtel-umirat-nikdo-z-nas-pise-vrchni-sestra-z-nymburske-nemocnice.html

rapotacka11
Z čeho, proboha, tohle usuzujete???
zatímco utěšují dusící se pacienty, kteří mezi těžkými nádechy pláčou, že nechtějí umřít.
Zdroj: https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/takhle-by-nechtel-umirat-nikdo-z-nas-pise-vrchni-sestra-z-nymburske-nemocnice.html
Z téhle věty? To snad ne.
fikovnice
napsal(a):
Jo, myslím, že je to jedno, jestli ten, nebo klacid. Ale, že je to antivirotikum jsi mě nepřesvědčila alespoň jsem o tom nenašla ani zmínku. Možná jen blbě hledám
fikovnice
napsal(a):
Tak o tom Azitromycinu se to říkalo už v první vlně.
Já vůbec nejsem fanda cpaní ATB na vše, bez indikace anebo preventivně. Ale v případě covidu, zejména u rizikových pacientů bych byla pro. Zvlášť, když nad námi visí hrozba různých šílených mutací.
Mám příbuznou ve věku mezi 50-60, díky chronickým chorobám je rizikový pacient. Dostala ATB hned na začátku a moc si to pochvalovala. Sice měla dle popisu těžkej průběh, ale zvládla to doma a plíce OK.

rapotacka11
napsal(a):
Plaka
„Umírání na covid je jiné, než na ostatní nemoci.
Nepomůžou žádné léky na bolest, žádné tlumící prostředky.
Člověk se dusí za plného vědomí a vy s tím nemůžete nic dělat.
Z vašeho linku článek pořád normálně funguje. Vrchní sestra prosí, děkuje, apeluje...
Že covidí pacienti lapou po dechu, i když jsou na kyslíku, to se ví. Nechápu, kde jste sebrala, že je nechávají nějak dusit zaživa. Dělají maximum. A že jsou nemocnice těžce přetížené, to se také ví.
Polohujeme, přebalujeme, zajišťujeme podávání nezbytné léčby,
Zdroj: https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/takhle-by-nechtel-umirat-nikdo-z-nas-pise-vrchni-sestra-z-nymburske-nemocnice.html
Přišlo mi nefér, že takhle shrnete apel dané vrchní sestry.
Aha, to máte na mysli jiný článek.
https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/umirani-covid-nemocnice-vrchni-sestra-nymburk-nemocnice-20210315.html

U nás v minulých letech zavřeli 2 nemocnice, jednu dokonce zbourali. Na celý okres je teď jen jedna.
Jen tak přemýšlím, že dnes to chybí.

Azitromycin- podnikatelské antibiotika...na tři dny ...měla jsem je asi dvakrát, teď s Warfarinem mám utrum.
Pro bezbolestný snadnější "odchod" lze podat morfin.... i když on asi i tlumí dechové centrum...tak ne...

napsal(a):
https://www.novinky.cz/krimi/clanek/policistovi-ujely-nervy-a-tvrde-sundal-provokatera-je-stale-ve-sluzbe-40353989#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=Lafk1bN8eso-202103160707&source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Všichni už toho asi mají dost.
Před "týdnem" jsem chvíli koukala na shromáždění Volného a Chcíplého. Ti policajti byli svatí!

Jinde se s tím nes.erou. ( Neříkám, že je to dobře. Naše společnost má pořád stigma 17. listopadu )
https://www.blesk.cz/galerie/zpravy-koronavirus/1030772/drsny-zasah-proti-demonstrantum-v-haagu-policie-na-odpurce-lockdownu-vytahla-vodni-delo?foto=16

napsal(a):
Jinde se s tím nes.erou. ( Neříkám, že je to dobře. Naše společnost má pořád stigma 17. listopadu )
https://www.blesk.cz/galerie/zpravy-koronavirus/1030772/drsny-zasah-proti-demonstrantum-v-haagu-policie-na-odpurce-lockdownu-vytahla-vodni-delo?foto=16
V Německu prý taky. Nevím no. Asi bych nedráždila hada bosou nohou, ale ti lidi si toho musí být vědomi a s tím do toho jdou. Stejně jak včera ta zemřelá žena, co ji našli pod lavinou v Krkonoších. Údajně ti lidi na skialpech byli z Mělníka.
GAELLE
napsal(a):
Klacid mne málem zabil. I bez covidu. No nazdar kdyby mi to naordinovali v kapačce v bezvědomí.
Napiš si to na lístek a nějak přilož k OP - přilepit nebo vše mít v nějaké minisložce.
Klacid prodlužuje QT interval, hrozí tachykardie až tachyarytmie, je prostě proarytmogenní...také jsem měla trochu strach...
rapotacka11
napsal(a):
Tak jsem doufala, že člověka dají do umělého spánku,
ale oni ho nechají udusit zaživa?
https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/takhle-by-nechtel-umirat-nikdo-z-nas-pise-vrchni-sestra-z-nymburske-nemocnice.html
Ach jo...a odtud je jedna z nás - z iFAUNY...
A jinak to, že to zasahuje psychiku, jsem už pochopila - viz výše.
A asi už mě nikdo nepřesvědčí, že se to přeneslo na člověka z netopýra či luskouna. Byla by to taková celkem ideální biologická zbraň, i když ve spekulacích jsem k záměrnému zneužití zatím nedospěla.
fikovnice
napsal(a):
Ach jo...a odtud je jedna z nás - z iFAUNY...
A jinak to, že to zasahuje psychiku, jsem už pochopila - viz výše.
A asi už mě nikdo nepřesvědčí, že se to přeneslo na člověka z netopýra či luskouna. Byla by to taková celkem ideální biologická zbraň, i když ve spekulacích jsem k záměrnému zneužití zatím nedospěla.
Cože? Já to nějak nechápu, o kom mluvíte??
lesnížínka
napsal(a):
Jo, myslím, že je to jedno, jestli ten, nebo klacid. Ale, že je to antivirotikum jsi mě nepřesvědčila alespoň jsem o tom nenašla ani zmínku. Možná jen blbě hledám
Ne, není to jedno...a k něčemu se Ti přiznám . To, že má azithromycin i antivirový efekt, jsem také nevěděla (stydím se!), ale řekl mi to právě Omar Šerý - obrazně se chytal za hlavu, že jsem neměla brát Klacid - viz např. i ty výše uvedené NÚ, ale azithromycin.
A jinak to, že jsou ATB ze stejné skupiny, mnohdy neznamená, že mají stejné spektrum baktérií, na něž působí. Dokonce někdy hodně odlišné.
fikovnice
napsal(a):
Napiš si to na lístek a nějak přilož k OP - přilepit nebo vše mít v nějaké minisložce.
Klacid prodlužuje QT interval, hrozí tachykardie až tachyarytmie, je prostě proarytmogenní...také jsem měla trochu strach...
Ale ona myslím psala, že má těžké alergie na různé léky, spíš myslím problém tímto směrem. No nic nemění na tom lístečku...jestli si někdo ovšem ráčí všimnout
napsal(a):
Azitromycin- podnikatelské antibiotika...na tři dny ...měla jsem je asi dvakrát, teď s Warfarinem mám utrum.
Pro bezbolestný snadnější "odchod" lze podat morfin.... i když on asi i tlumí dechové centrum...tak ne...
Tlumí dechové centrum...ale proč ne...? Je to těžká etická otázka, ale je-li stav infaustní, nebyla bych proti morfinu. On se navíc dá použít i k tzv. terminální sedaci, kdy se počítá, že pacient se už neprobere. I když jsou i případy, že zdr. stav se zlepšil a umožnil probuzení. Navíc morfin je velmi levný.
lesnížínka
napsal(a):
Ale ona myslím psala, že má těžké alergie na různé léky, spíš myslím problém tímto směrem. No nic nemění na tom lístečku...jestli si někdo ovšem ráčí všimnout
Snad jo, nebo to třeba přilepit vyloženě průhlednou lepící páskou - mám na mysli třeba horní okraj lístku - aby šlo přečíst i údaje na OP (nebo na kartičce ZP - také možnost).

Je to podivné. Ale mor kdysi taky roznesly krysy. To si pořád opakuju, abych nepropadla konspiračním teoriím.
Jinak pořád mi leží v hlavě, proč jsme nejhorší. Všude v podstatě stejná opatření, všude popírači ( jen ty zásahy se liší ). Kdyby člověk neměl zdravý rozum......snad by připustil, že nám to tu někdo rozprašuje :-((.
Jestli ono to nakonec není tím, že víc testujeme ?

není potřeba v epidemiích hledat ani biologické zbraně, ani boží zásah. je to v podstatě stejná logika, lidi mají rádi, když má něco jasně danou příčinu, důvod.
evoluce patogenů není správný důvod?
rozprašuje.... něco vám řeknu. minulý týden jsem se potkala hned se dvěma lidmi, kteří teda nezávisle na sobě v době kontaktu pravděpodobně (jeden na 100%) byli pozitivní a infekční? možná, asi jo. technicky vzato bych teda měla sedět v karanténě. ale nesedím, protože tyhle srandy si nemůžu já ani nikdo další dovolit. teď v pondělí mi povídá kolega, že koukal na můj antigenní test a že prý s přihmouřenýma očima negativní. v důležitých papírech mám negativní. ale buďme realisti, že. na návštěvu do domova důchodců bych radši nejezdila, objíždění středisek zkusím zkrouhnout na minimum, ale ne všechno jde a u zvířat prostě musí pracovat všichni, kdo neleží.
a já jsem se bála, abych nenakazila třeba omylem nebo náhodou jedno středisko, kde pracují takové dvě staré báby (jako desítky let důchodkyně) a nakonec je jedna z nich s celou rodinou bezpříznakový rozprašovač :D
fikovnice
napsal(a):
Snad jo, nebo to třeba přilepit vyloženě průhlednou lepící páskou - mám na mysli třeba horní okraj lístku - aby šlo přečíst i údaje na OP (nebo na kartičce ZP - také možnost).
Bohužel ten seznam je tak dlouhý že ho mám na lístečku u kartičky pojištěnce v průhledném pouzdru u dalších dokladů. I v latině pro případ zahraničí. Ale obávám se že by to v případě kolapsu třeba na ulici nebo dopravní nehodě nikdo nehledal a kdybych byla v bezvědomí a nemohla to říct tak si to raděj dál nepředstavuju. A ano Nymburk je naše spádová nemocnice. V sobotu večer zemřel můj nejlepší kamarád. A včera mé kamarádky tatínek a tchyně. zatím nevím zda v nemocnici ale asi ano. Bylo jim přes 60. Ona nadváhu měla, asi i vysoký tlak. táta byl zcela zdravý.
A jnak naše nemocnice je opravdu "vyhlášená" i v době míru. Byla jsem jednou s ledvinovou kolikou a málem to taky bylo moje poslední. Při vstupu si rovnou natisknout parte. Od té doby jezdím jen do Boleslavi nebo do Kolína a to i na prevenci. Hezký den všem a držte se, ta mrcha řádí fest.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.51
GAELLE
napsal(a):
Bohužel ten seznam je tak dlouhý že ho mám na lístečku u kartičky pojištěnce v průhledném pouzdru u dalších dokladů. I v latině pro případ zahraničí. Ale obávám se že by to v případě kolapsu třeba na ulici nebo dopravní nehodě nikdo nehledal a kdybych byla v bezvědomí a nemohla to říct tak si to raděj dál nepředstavuju. A ano Nymburk je naše spádová nemocnice. V sobotu večer zemřel můj nejlepší kamarád. A včera mé kamarádky tatínek a tchyně. zatím nevím zda v nemocnici ale asi ano. Bylo jim přes 60. Ona nadváhu měla, asi i vysoký tlak. táta byl zcela zdravý.
A jnak naše nemocnice je opravdu "vyhlášená" i v době míru. Byla jsem jednou s ledvinovou kolikou a málem to taky bylo moje poslední. Při vstupu si rovnou natisknout parte. Od té doby jezdím jen do Boleslavi nebo do Kolína a to i na prevenci. Hezký den všem a držte se, ta mrcha řádí fest.
A nešlo by takovej ten náramek? Delaj se právě pro tyhle případy. Nevím teda kolik se toho vleze ale asi by se aspoň to nejhorší dalo. Já mám alergie uvedeny jen u obvodaka a všude kde sem někdy byla sem je hlásila takže asi naky záznamy sou. Ale zkolaboval kvůli něčemu a píchnout mi penicilin jsem mrtvá.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A nešlo by takovej ten náramek? Delaj se právě pro tyhle případy. Nevím teda kolik se toho vleze ale asi by se aspoň to nejhorší dalo. Já mám alergie uvedeny jen u obvodaka a všude kde sem někdy byla sem je hlásila takže asi naky záznamy sou. Ale zkolaboval kvůli něčemu a píchnout mi penicilin jsem mrtvá.
No právě. na náramek se nevejde skoro nic. To si může dát někdo kdo má 2 věci. U lékařů mám alergie nahlášené. Ale na ulici by to nikdo v rámci první pomoci neřešil.
GAELLE
napsal(a):
No právě. na náramek se nevejde skoro nic. To si může dát někdo kdo má 2 věci. U lékařů mám alergie nahlášené. Ale na ulici by to nikdo v rámci první pomoci neřešil.
Taky mám hodně alergií, naštěstí ne na léky, i když kdo ví, zas tolik jsem jich v životě nebrala, a dostala jsem na alergologii takovou kartičku s vypsanejma alergiema, že to mám nosit u občanky. Na ulici k ničemu, ale v nemocnici už by se prej k tomu někdo dostal.

GAELLE
napsal(a):
To je mi líto. Já jsem se dnes dozvěděla, že zemřel na covid kamarád mého kamaráda, kterého jsem znala taky, bylo mu 54. Měl nadváhu a asi i cukrovku. Co dalšího, a jak se to vyvíjelo, nevím.
GAELLE
napsal(a):
Nechat si v týhle době udělat do plastu zatavenou kartičku a tu mít - bohužel, chápu že je to nápad jak pro autistický dítě, ale blbá doba žádá blbý řešení - prostě na krku??Pro vlastní klid, kdy člověk zkrátka neví? Tak jen pro vlastní uklidnění? Tu by jistě nepřehlídli. Taky si nedělám iluze, že by někdo prohledával doklady.

Zrzavci
napsal(a):
Nechat si v týhle době udělat do plastu zatavenou kartičku a tu mít - bohužel, chápu že je to nápad jak pro autistický dítě, ale blbá doba žádá blbý řešení - prostě na krku??Pro vlastní klid, kdy člověk zkrátka neví? Tak jen pro vlastní uklidnění? Tu by jistě nepřehlídli. Taky si nedělám iluze, že by někdo prohledával doklady.
Nebo aspoň výše zmiňovaný náramek výrazným nápisem "Silný alergik i na léky" - to by snad nepřehlédli a pídili by se a u dokladů podrobně.
Mám alergii na obyčejný acylpirin a tím i ibalgin a pod.
napsal(a):
Nebo aspoň výše zmiňovaný náramek výrazným nápisem "Silný alergik i na léky" - to by snad nepřehlédli a pídili by se a u dokladů podrobně.
Mám alergii na obyčejný acylpirin a tím i ibalgin a pod.
Myslíte, že by si všimli náramku? Já nemám představu, jak tohle chodí, probíhá, ešivá člověka takhle studujou? Ta autistická cedulka by pro mě osobně byla nejjistější, že jí najdou.

Zrzavci
napsal(a):
Myslíte, že by si všimli náramku? Já nemám představu, jak tohle chodí, probíhá, ešivá člověka takhle studujou? Ta autistická cedulka by pro mě osobně byla nejjistější, že jí najdou.
Tak to určitě. Jen možná míň pohodlné?

Můžete být úplně v klidu, oni ví, co kde hledat, vzpomeňte na ty, co mají jiné viry a musí o tom např. ty zdravotníky povinně informovat, a děje se to právě kartičkou v blízkosti os. dokladů.
Stejně tak má kartičku epileptik i třeba vlastník psa. Jsou tam vypsané možné trable a kontakt na blízkou osobu.
Buďme pozitivní.

Ale jsem vám chtěla napsat něco jiné.. předevčírem se tudy prohnaly dvě záchranky. Tj. normální, že jedna, případně hasiči a tak, tentokrát ale autíčka zastavila nějak moc blízko.
Dítě říká - á, na náměstí je kovid. Megí to říkala taky, ale hlasitě a do okna. Kocourek.. to nebudu říkat, ten si o nás myslí, že jsme Rainmani (ale ne tak chytří a o vás si to myslí také). A nebo to řeknu. Sebevědomě skočil na linku, popadl kuřecí řízek a šel večeřet před krb. Před krb. Ani nikam nezdrhal. Já řekla - jsem unavená.
A včera dítě přiběhlo z venku a vítězoslavně povídá - víš, jak tady byly ty záchranky, to byli dva bráchové, jeden dal druhýmu takovou pecku, že odlít a museli pro něj jet! (konec citace) Nevysvětluje to tu druhou záchranku, ale je krásné, pozitivní,
že si kluci dali do držky a že to prostě jednou nebyl kovid.

rapotacka11
napsal(a):
A včera dítě přiběhlo z venku a...
To ještě někde běhaj děti
a dokonce venku?
U nás stále. Ale neříkala bych tomu dítě a běhá, spíš banda a poflakuje se a pořvává na okolí ....

Terven
napsal(a):
Tak o tom Azitromycinu se to říkalo už v první vlně.
Já vůbec nejsem fanda cpaní ATB na vše, bez indikace anebo preventivně. Ale v případě covidu, zejména u rizikových pacientů bych byla pro. Zvlášť, když nad námi visí hrozba různých šílených mutací.
Mám příbuznou ve věku mezi 50-60, díky chronickým chorobám je rizikový pacient. Dostala ATB hned na začátku a moc si to pochvalovala. Sice měla dle popisu těžkej průběh, ale zvládla to doma a plíce OK.
Nevím, zda jsem to sem psala. Já si nejdříve sama téměř hned nasadila Zinnat, pak tedy změněno na Klacid. Vykašlávala jsem ale hnusoty nejméně 3 týdny...
A mám po RTG S + P....a v pořádku!!!
GAELLE
napsal(a):
U kamaráda už víš dg.? Tedy pokud to chceš napsat veřejně...?
"Bodlinka" ad rozprašovači: Já pořád pátrám, kdo dal takovou dávku mně, když mi šéf té labiny, kde jsem byla, řekl, že "to byl jeden z nejhorších testů" (kvantitativně). Dospěla jsem ke studentům, i k jedné konkrétní studentce. Nějak neměla zkoušku, stála úplně u mě, rozbrečela se, tak logicky respirátor dolů, smrkání....
Síla je, že já onemocněla v noci z po na út. Omar mi řekl, že u mě odhaduje inkub. dobu na 4-5 dní. Se studentkou jsem byla v kontaktu v pátek + jsem učila velkou grupu, to stejné ve čtvrtek... Ale Hygienu zajímala jen so+ne, a protože jsem tehdy tesknila pro Floka, byla jsem sama. Hygienička úplně zajásala do tel.!
Navíc v té době britská mutace v Brně, a vůbec v ČR ještě nebyla tak dlouho, tuším psali něco o 20. lednu a já onemocněla na začátku února... Mohli dotrasovat třeba bezpříznakový zdroj!!! Mně to v té době nemyslelo a byla jsem v podstatě ráda, že telefonát trval jen chvíli...

fikovnice
napsal(a):
Nevím, zda jsem to sem psala. Já si nejdříve sama téměř hned nasadila Zinnat, pak tedy změněno na Klacid. Vykašlávala jsem ale hnusoty nejméně 3 týdny...
A mám po RTG S + P....a v pořádku!!!
Tak to je super zpráva! Sice tě to pořádně skolilo, ale nepoškodilo, nebo aspoň ne plíce. Tak odpočívej a postupně přidávej aktivitu, ať jsi zase brzy ve formě.

fikovnice
napsal(a):
"Bodlinka" ad rozprašovači: Já pořád pátrám, kdo dal takovou dávku mně, když mi šéf té labiny, kde jsem byla, řekl, že "to byl jeden z nejhorších testů" (kvantitativně). Dospěla jsem ke studentům, i k jedné konkrétní studentce. Nějak neměla zkoušku, stála úplně u mě, rozbrečela se, tak logicky respirátor dolů, smrkání....
Síla je, že já onemocněla v noci z po na út. Omar mi řekl, že u mě odhaduje inkub. dobu na 4-5 dní. Se studentkou jsem byla v kontaktu v pátek + jsem učila velkou grupu, to stejné ve čtvrtek... Ale Hygienu zajímala jen so+ne, a protože jsem tehdy tesknila pro Floka, byla jsem sama. Hygienička úplně zajásala do tel.!
Navíc v té době britská mutace v Brně, a vůbec v ČR ještě nebyla tak dlouho, tuším psali něco o 20. lednu a já onemocněla na začátku února... Mohli dotrasovat třeba bezpříznakový zdroj!!! Mně to v té době nemyslelo a byla jsem v podstatě ráda, že telefonát trval jen chvíli...
Tak oni tě trasovali zpětně, aby zjistili, koho jsi následně mohla nakazit konkrétně TY.
Druhá věc je, kdo nakazil tebe a koho dalšího ještě. Nevím, jestli jsi vyplňovala ten sebereportovací formulář (já za dceru ano), hned na první straně byla kolonka, do které se psalo, kde se člověk pravděpodobně nakazil. My jsme to věděli, vyplnili a na základě toho pak hygiena znovu dotrasovala i zdroj (sbormistryně) a poslala na testy i ostatní zpěváčky ze sboru. Našlo se mezi nimi nakažených víc, dcera tedy nebyla jediná (hrozilo až 50 nakaženných dětí, naštěstí to nechytly všechny). Děti, co se nakazily, byly bezpříznakové!!! A proběhlo to krátce před Vánocemi, takže by nakažené děti následně nevědomky ohrozily svoje babičky a dědečky!!!
Dopadlo to dobře, takže to mělo smysl. Jen já jsem teď za bonzáka, no.

Dopadlo to dobře, takže to mělo smysl. Jen já jsem teď za bonzáka, no
Vy jste to udělala úplně dobře. Bohužel v ČR má udavačství smutnou historii a tak lidi neoznámí ani to, co by měli.
Vaše sepsání není žádné bonzáctví.
napsal(a):
Vy jste to udělala úplně dobře. Bohužel v ČR má udavačství smutnou historii a tak lidi neoznámí ani to, co by měli.
A hlavně to o Vánocích nejspíš zachránilo mnoho starých příbuzných...

napsal(a):
Jasně, vezmeme-li to věcně, máte pravdu. Jenže někdy rozum chápe, ale pocity si běží vlastní cestou...
Pomyslně jsem si položila na misky vah obě možnosti, tedy riziko, že někdo z rodin dětí bude ohrožen na zdraví či na životě X budu za bonzáka.
Stigma bonzáka vadí mému svědomí výrazně méně, než kdyby kvůli "bojím se vystoupit z řady" někdo zbytečně umřel. To by mě trápilo fest.
napsal(a):
Tak to je super zpráva! Sice tě to pořádně skolilo, ale nepoškodilo, nebo aspoň ne plíce. Tak odpočívej a postupně přidávej aktivitu, ať jsi zase brzy ve formě.
No, já tedy mám postcovid, to jo. Ale teď se ozývá x lidí, jak moc jsem statečná, že jsem vše zvládla doma a sama...ale já jednak nebyla sama, jedna moje kamarádka za mnou chodila extrémně často, mezitím jiní přátelé, sousedka vařila jídlo, "Blackberry" u mě také2x byla , a měla jsem vás - moje "ifauňáky" ! Ti, co chodili osobně, tak nejdříve přes zavřené dveře, pak přes mezírečku ve dveřích a ta nej kamarádka cca +- od 10. dne i kontaktně a pak od asi 3. týdne chodila i s malou dcerkou (a to jsme se extrémně dlouho neviděly, a ona prostě od 2. dne mé nemoci začala jednat!) - tam vidím velkou statečnost!!! Zajímavé je, že moji statečnost teď oceňují i ti, co se ode mě tehdy odvrátili. Poděkuji a nazdar!
No a postcovid - furt stejně. Psala mi sestřenice (ARO), že u nich se zaměstnanci (i lékaři) z COVIDu i složili - deprese, úzkosti, pláč,... Je to opravdu hrozná a záhadná nemoc - proč někoho tak skolí a někdo je bezpříznakový... No a u mě dost hrozné závratě trvají, takže chodím s trekingovými holemi, ale co mě děsí víc, je opravdu ta téměř ztráta krátkodobé paměti + já používám jiná slova - viz dr. Procházková alias Pospíchalová. Toto je srandovní historka, ale jinak mě to opravdu děsí!
I bych přivítala, jestli by ti, co COVID měli (a pěkných "pár" odtud nás už je), napsali, zda trpěli/trpí nějaký čas po vyléčení nějakými problémy. To je tak záludná mrcha virus, že ty příznaky můžou být nesmírně variabilní.

fikovnice
napsal(a):
No, já tedy mám postcovid, to jo. Ale teď se ozývá x lidí, jak moc jsem statečná, že jsem vše zvládla doma a sama...ale já jednak nebyla sama, jedna moje kamarádka za mnou chodila extrémně často, mezitím jiní přátelé, sousedka vařila jídlo, "Blackberry" u mě také2x byla , a měla jsem vás - moje "ifauňáky" ! Ti, co chodili osobně, tak nejdříve přes zavřené dveře, pak přes mezírečku ve dveřích a ta nej kamarádka cca +- od 10. dne i kontaktně a pak od asi 3. týdne chodila i s malou dcerkou (a to jsme se extrémně dlouho neviděly, a ona prostě od 2. dne mé nemoci začala jednat!) - tam vidím velkou statečnost!!! Zajímavé je, že moji statečnost teď oceňují i ti, co se ode mě tehdy odvrátili. Poděkuji a nazdar!
No a postcovid - furt stejně. Psala mi sestřenice (ARO), že u nich se zaměstnanci (i lékaři) z COVIDu i složili - deprese, úzkosti, pláč,... Je to opravdu hrozná a záhadná nemoc - proč někoho tak skolí a někdo je bezpříznakový... No a u mě dost hrozné závratě trvají, takže chodím s trekingovými holemi, ale co mě děsí víc, je opravdu ta téměř ztráta krátkodobé paměti + já používám jiná slova - viz dr. Procházková alias Pospíchalová. Toto je srandovní historka, ale jinak mě to opravdu děsí!
I bych přivítala, jestli by ti, co COVID měli (a pěkných "pár" odtud nás už je), napsali, zda trpěli/trpí nějaký čas po vyléčení nějakými problémy. To je tak záludná mrcha virus, že ty příznaky můžou být nesmírně variabilní.
U nás, tedy muže, bez následků. Trvalo to dýl než po běžný viróze, ale už je zpět v plný kondici.
Kamarád dělal v Praze na ARO a na podzim dal výpověď. Nedal množství úmrtí, neúnosné zvyšování počtu pacientů na zdravotníka, a přesně tu "tajemnost" nemoci - že se proti tomu nedalo nějak konkrétně bojovat...

fikovnice
napsal(a):
Tak mi ulehla s covidem nej letitá kamarádka. Jejího manžela odvezli do nemocnice.
Chci se zeptat : ten lék Azitromycin může předepsat praktický lékař ( obvoďák) ? Dík

fikovnice
napsal(a):
Nechci srovnávat nesrovnatelné, ale zkusím Vás aspoň trochu uklidnit. Prodělala jsem kdysi dávno jako pubertální výrostek mononukleozu. Průběh naprosto šílený (nikdo nevěděl proč, onemocnělo nás tehdy víc, ale jen já skončila v nemocnici). Do té doby jsem běhala atletiku, jezdila na koni atp., kondička, že jsem běhala i půlmaratony. Po propuštění z nemocnice sem nebyla schopná ujít pomalu ani krok. Šílené stavy únavy, šílené závratě, permanentně zvýšená teplota. No prostě takový ten únavový syndrom. Kdo to nezažil, tak nepochopí. Musela sem i na chvíli přerušit gympl, protože jsem se nedokázala soustředit, i duševní činnost byla příšerně vyčerpávající. Pak se mi z ničeho nic objevil zvýšený tlak (ale šíleně, hodnoty přes 230 a tak). Skončila jsem na kardiologii, dostala v 17 letech (!) prášky na tlak. Praktická doktorka mě furt tvrdila, že to mám od psychiky a že se mi nechce chodit do školy a podobné kecy (nasazená antidepresiva atd.). No, z nejhoršího jsem se hrabala půl roku (a školu dokončila, normálně odmaturovala, nastoupila na vejšku). Dva roky mi trval návrat ke sportu (ale už jen rekreačně), musela jsem strašně pomaličku, nešlo nic uspěchat. K atletice jsem se nevrátila nikdy, ale nakonec místo toho běhám se psem agility :-). Prášky už žádné neberu, na kontroly nechodím. Jasně, já byla tehdy mladá, takže to nějak šlo, u Vás to bude asi trvat déle, ale věřím, že se určitě vrátíte k normálu před nemocí. Samozřejmě nechci srovnávat Covid a mononukleozu, ale možná, že ten princip může být podobný. Nikdo jsme tenkrát nepochopili, proč mě to tak skolilo, zatímco spolužáci měli chvíli teplotu, drželi nějakou dietu a za měsíc byli v pohodě a já tohle. Tak zkuste vydržet, držím palečky, ať se brzy vyzdravíte.

jo může...je to běžné ATB, druhý den mě někdy bolel žaludek, ale bylo to jen na 3 dny , tak se to dá vydržet. (Azitrox) Manžel potřeboval onehdá jet po víkendu pryč a stihla ho horečka a bolení v krku, odvezla jsme ho v pátek na pohotovost , poradila mu aby si nechal napsat ATB na tři dny- sice dostal přednášku od lékaře, že on rozhodne která ATB, ale dal mu je a ve dvojité dávce a v pondělí mohl šupat do práce.

napsal(a):
jo může...je to běžné ATB, druhý den mě někdy bolel žaludek, ale bylo to jen na 3 dny , tak se to dá vydržet. (Azitrox) Manžel potřeboval onehdá jet po víkendu pryč a stihla ho horečka a bolení v krku, odvezla jsme ho v pátek na pohotovost , poradila mu aby si nechal napsat ATB na tři dny- sice dostal přednášku od lékaře, že on rozhodne která ATB, ale dal mu je a ve dvojité dávce a v pondělí mohl šupat do práce.
Dík, doporučím, snad jí zaberou a pomůžou.
napsal(a):
Tak oni tě trasovali zpětně, aby zjistili, koho jsi následně mohla nakazit konkrétně TY.
Druhá věc je, kdo nakazil tebe a koho dalšího ještě. Nevím, jestli jsi vyplňovala ten sebereportovací formulář (já za dceru ano), hned na první straně byla kolonka, do které se psalo, kde se člověk pravděpodobně nakazil. My jsme to věděli, vyplnili a na základě toho pak hygiena znovu dotrasovala i zdroj (sbormistryně) a poslala na testy i ostatní zpěváčky ze sboru. Našlo se mezi nimi nakažených víc, dcera tedy nebyla jediná (hrozilo až 50 nakaženných dětí, naštěstí to nechytly všechny). Děti, co se nakazily, byly bezpříznakové!!! A proběhlo to krátce před Vánocemi, takže by nakažené děti následně nevědomky ohrozily svoje babičky a dědečky!!!
Dopadlo to dobře, takže to mělo smysl. Jen já jsem teď za bonzáka, no.
Já ten formulář sice otevřela...jenže já opravdu měla permanentně horečku přes 40,to prostě vyplnit nešlo.
napsal(a):
U nás, tedy muže, bez následků. Trvalo to dýl než po běžný viróze, ale už je zpět v plný kondici.
Kamarád dělal v Praze na ARO a na podzim dal výpověď. Nedal množství úmrtí, neúnosné zvyšování počtu pacientů na zdravotníka, a přesně tu "tajemnost" nemoci - že se proti tomu nedalo nějak konkrétně bojovat...
Děkuji, "Keriton", za reakci...
Včera sms od sestřenice cca:"Dnes jsem na sále - jsem tak ráda! Kdykoli se vrátím na oddělení, vyplňuji úmrtní list!"
Já jí napsala, že jestli to někdy skončí, musí někam vypadnout...už jen šílený syndrom vyhoření, ale hlavně ty hrůzy dennodenně vidět...
napsal(a):
Tak mi ulehla s covidem nej letitá kamarádka. Jejího manžela odvezli do nemocnice.
Chci se zeptat : ten lék Azitromycin může předepsat praktický lékař ( obvoďák) ? Dík
Ano, určitě, je to obyčejné ATB ze skupiny makrolidů. Někdo tu psal "podnikatelská ATB" - že se dají podávat jen 3 dny, u COVIDu samozřejmě déle! Jinak ale je opravdu úzus dávat buď klarithromycin (Klacid), a v některých špitálech se "revertovali" na cefalosporiny (pro ambulantní léčbu třeba ten Zinnat, který jsem si já sama na začátku nasadila; připomínám, že po asi 1 dni užívání mi byl změněn na ten Klacid).
Moc držím pěsti a ptejte se - budu-li znát odpověď, ráda pomůžu!
napsal(a):
Já vím, že jste asi z oboru...ale já právě to 3denní užívání, pořádné nevyležení nemoci neuznávám. Není to nic proti Vám.
napsal(a):
Nechci srovnávat nesrovnatelné, ale zkusím Vás aspoň trochu uklidnit. Prodělala jsem kdysi dávno jako pubertální výrostek mononukleozu. Průběh naprosto šílený (nikdo nevěděl proč, onemocnělo nás tehdy víc, ale jen já skončila v nemocnici). Do té doby jsem běhala atletiku, jezdila na koni atp., kondička, že jsem běhala i půlmaratony. Po propuštění z nemocnice sem nebyla schopná ujít pomalu ani krok. Šílené stavy únavy, šílené závratě, permanentně zvýšená teplota. No prostě takový ten únavový syndrom. Kdo to nezažil, tak nepochopí. Musela sem i na chvíli přerušit gympl, protože jsem se nedokázala soustředit, i duševní činnost byla příšerně vyčerpávající. Pak se mi z ničeho nic objevil zvýšený tlak (ale šíleně, hodnoty přes 230 a tak). Skončila jsem na kardiologii, dostala v 17 letech (!) prášky na tlak. Praktická doktorka mě furt tvrdila, že to mám od psychiky a že se mi nechce chodit do školy a podobné kecy (nasazená antidepresiva atd.). No, z nejhoršího jsem se hrabala půl roku (a školu dokončila, normálně odmaturovala, nastoupila na vejšku). Dva roky mi trval návrat ke sportu (ale už jen rekreačně), musela jsem strašně pomaličku, nešlo nic uspěchat. K atletice jsem se nevrátila nikdy, ale nakonec místo toho běhám se psem agility :-). Prášky už žádné neberu, na kontroly nechodím. Jasně, já byla tehdy mladá, takže to nějak šlo, u Vás to bude asi trvat déle, ale věřím, že se určitě vrátíte k normálu před nemocí. Samozřejmě nechci srovnávat Covid a mononukleozu, ale možná, že ten princip může být podobný. Nikdo jsme tenkrát nepochopili, proč mě to tak skolilo, zatímco spolužáci měli chvíli teplotu, drželi nějakou dietu a za měsíc byli v pohodě a já tohle. Tak zkuste vydržet, držím palečky, ať se brzy vyzdravíte.
Děkuji za povzbuzení a za Váš příběh!
Víte, já už začala být aktivní, možná až moc - vzala jsem výuku - samozřejmě KONEČNĚ už i my učíme online. V út - děsný pocit ze svého výkonu, opravdu děsný - přeříkávala jsem se, možná i zaměňovala slova... Přišla jsem domů a IHNED jsem usnula a spala až do dalšího dne, totálně grogy. A včera se mi to zdálo nejméně o 50% lepší - tedy nevím, co si o tom ale myslí studenti!
Jenže já si myslím, že opravdu potřebuji cvičit mozek - ono se na mně může podepisovat i dlouhodobá izolace, vždyť já 5 týdnů byla téměř pořád sama a ležela v posteli - to byla moje "aktivita". Z léků si můj dr. ale přeje, abych si stále píchala Fraxiparine - na břichu už mám modřiny...ale to nevadí. Jeho příbuzná dostala trombózu slezinné cévy - zvětšená slezina a další příznaky. To vše až po několika týdnech COVIDu.
Vy se zde, myslím, nezapojujete až tak často do diskuze, Váš příběh jsem logicky neznala. Moc Vám držím pěsti - hlavně stran zdraví!
lesnížínka
napsal(a):
Také jsem uvažovala tímto směrem...Covid...to je něco jiného, ale ATB na obyčejnou virózu ani omylem. Teda v naší rodině.
Mám stejný názor! Až, kdybych cítila, že mi to třeba sedá na průdušky...ale i tak bych chtěla, aby si mě dr. poslechl(a).
Pravda je, že jsem dostala x dotazů, jestli mě vlastně naživo během těch vlastně už 6 týdnů viděl a vyšetřil nějaký doktor, poslechl si plíce, atd....no, neviděl... Ten můj známý se bál, rp. posílal na mail, další známá dr. se též bála. Chápu to, ale asi jsem to fakt zvládla sama... Kyslík mi byl poslán po jiné známé...
Já ale doma zvládla i náhlou příhodu břišní s následnou sepsí, a tomu nechce věřit vůbec nikdo! JENŽE - u mě hraje roli, že fakt nesnáším nemocnice! No a dr. Procházková alias Pospíchalová mi na tento můj argument řekla:"Kdyby to šlo, také bych nikdy do nemocnice nešla!" Dost šílené, když to prohlásí lékařky!

fikovnice
napsal(a):
Ano, určitě, je to obyčejné ATB ze skupiny makrolidů. Někdo tu psal "podnikatelská ATB" - že se dají podávat jen 3 dny, u COVIDu samozřejmě déle! Jinak ale je opravdu úzus dávat buď klarithromycin (Klacid), a v některých špitálech se "revertovali" na cefalosporiny (pro ambulantní léčbu třeba ten Zinnat, který jsem si já sama na začátku nasadila; připomínám, že po asi 1 dni užívání mi byl změněn na ten Klacid).
Moc držím pěsti a ptejte se - budu-li znát odpověď, ráda pomůžu!
Děkuju. Informace předávám.
lesnížínka
napsal(a):
Také jsem uvažovala tímto směrem...Covid...to je něco jiného, ale ATB na obyčejnou virózu ani omylem. Teda v naší rodině.
Ještě ke COVIDu - já bych po mé zkušenosti nasazovala ATB každému seniorovi a už od nějakého řekněme středně těžkého průběhu. A to mám jinak na nasazování ATB na kdeco opravdu střízlivý pohled.
Jinak v práci, ač máme špatný kolektiv, tak mě těch pár lidí, co tam bylo, vítalo se slovy:"Já nevěřím vlastním očím. Ty jsi vstala z mrtvých? apod." U nás na ústavu stále jen jeden nemocný - ale je to externista a měl lehoučký průběh kolem Vánoc. No a vyžrala jsem to já! Ale jsem ráda, že jsem nikoho nestihla nakazit, ač již evidentně pozitivní jsem byla v kontaktu s pár kolegy...
Novinka - i my (a je to dobře) - každý týden povinné testování. Mě se to prý netýká 3 měsíce!!! No to pozdravpánbůh, jestli se tedy teď počítá jen s 3-měsíční imunitou ... Podruhé už bych asi fakt tak těžký průběh nedala!
A ještě jedna věc: Známá po Astra Zeneca horečka 39.7, celkově strašně zle, ruka oteklá na dvojnásob. V prosinci prodělala závažnou formu COVIDu (nicméně ne horší než já, kyslík nepotřebovala, Fraxiparine si nepíchala, kortikoidy neužívala, ale horečkovala prý také úděsně). Je seniorka, kolem 70 - 75 let a nemocná byla v prosinci!!! Může mi někdo říct, proč PL povolávají nedávno nemocné na očkování??? Já bych tedy po necelých 3 měsících nešla a už vůbec ne Astrou. Ale toto berte, prosím, jen jako můj soukromý názor.
napsal(a):
A pořád a pořád se najdou popírači!!!
Na jiné diskuzi jsem napsala, že doporučím k návštěvě konkrétní ARO, a bylo mi odpovězeno, ať nelžu a napíšu o věkové skladbě a komorbiditách pacientů!!! No a to tedy vím - samozřejmě jsou tam i senioři, ale většinově nyní věk kolem 50 let, i mladší...
Z jiné nemocnice můj známý dr.: "Tak dnes jsem přijímal ročník 95! A o patro níž na ARO ročník 71!" Dodatek hrozný:"Jde o otce a syna!"

fikovnice
napsal(a):
A pořád a pořád se najdou popírači!!!
Na jiné diskuzi jsem napsala, že doporučím k návštěvě konkrétní ARO, a bylo mi odpovězeno, ať nelžu a napíšu o věkové skladbě a komorbiditách pacientů!!! No a to tedy vím - samozřejmě jsou tam i senioři, ale většinově nyní věk kolem 50 let, i mladší...
Z jiné nemocnice můj známý dr.: "Tak dnes jsem přijímal ročník 95! A o patro níž na ARO ročník 71!" Dodatek hrozný:"Jde o otce a syna!"
Bohužel, vím od kolegyně z Břeclavi - mezi jejími známými, či lidmi, které zná, znala, je více takto postižených rodin, kdy umře rodič i dospělé dítě, mnohdy pár hodin nebo dnů po sobě...
fikovnice
napsal(a):
Ještě ke COVIDu - já bych po mé zkušenosti nasazovala ATB každému seniorovi a už od nějakého řekněme středně těžkého průběhu. A to mám jinak na nasazování ATB na kdeco opravdu střízlivý pohled.
Jinak v práci, ač máme špatný kolektiv, tak mě těch pár lidí, co tam bylo, vítalo se slovy:"Já nevěřím vlastním očím. Ty jsi vstala z mrtvých? apod." U nás na ústavu stále jen jeden nemocný - ale je to externista a měl lehoučký průběh kolem Vánoc. No a vyžrala jsem to já! Ale jsem ráda, že jsem nikoho nestihla nakazit, ač již evidentně pozitivní jsem byla v kontaktu s pár kolegy...
Novinka - i my (a je to dobře) - každý týden povinné testování. Mě se to prý netýká 3 měsíce!!! No to pozdravpánbůh, jestli se tedy teď počítá jen s 3-měsíční imunitou ... Podruhé už bych asi fakt tak těžký průběh nedala!
A ještě jedna věc: Známá po Astra Zeneca horečka 39.7, celkově strašně zle, ruka oteklá na dvojnásob. V prosinci prodělala závažnou formu COVIDu (nicméně ne horší než já, kyslík nepotřebovala, Fraxiparine si nepíchala, kortikoidy neužívala, ale horečkovala prý také úděsně). Je seniorka, kolem 70 - 75 let a nemocná byla v prosinci!!! Může mi někdo říct, proč PL povolávají nedávno nemocné na očkování??? Já bych tedy po necelých 3 měsících nešla a už vůbec ne Astrou. Ale toto berte, prosím, jen jako můj soukromý názor.
A povolal ji PL nebo se hlásila sama? Chlap o víkendu obvolával pacienty kdo by měl zájem o očkování. Lidé 70+, byl spokojen, že většina už je naočkována v centru. Kdo byl po covidu míň jak tři měsíce, posílal na protilátky. Tady u nás se to mele. Dnes jsem mu četla zprávu, protože neměl brýle, až se mi chtělo brečet. Pán psal ze je v nemocnici na kyslíku, že už nevstane z postele a na konci bylo prosím pomozte. Strašný a takových je víc.
napsal(a):
Bohužel, vím od kolegyně z Břeclavi - mezi jejími známými, či lidmi, které zná, znala, je více takto postižených rodin, kdy umře rodič i dospělé dítě, mnohdy pár hodin nebo dnů po sobě...
Ano, je to strašné...
To musí být nepopsatelná bolest...
A čím dál víc si vážím sestřenice, že má sílu a odvahu dennodenně to utrpení vidět, ale hlavně ty lidi léčit...a třeba i vědět, že ta prognóza je infaustní a daný člověk do druhého dne zemře.
Dnes mi psala, že má ODPOLEDNÍ službu. Kvůli nedostatku doktorů nedávno zavedli tuto novinku, takže bude brzy už vyčerpaná úplně!
Přítelovo máma byla očkovaná hned v lednu a to COVID prodělala na konci listopadu. Ani protilátky nikdo nezkoumal, pracuje v pečovateláku. Průběh měla ještě celkem v pohodě, popisovala to jako hodně hnusnou chřipku... Mimochodem prodělal to i její manžel taky nakonec celkem v pohodě a tam jsme se trošku báli, je po několika infarktech a váha přes 130kg.

fikovnice
napsal(a):
Prej po silnějším průběhu nejsou tak velké protilátky... oproti slabšímu průběhu , kdy tělo zareaguje a vytváří protilátky ...a bůh ví, jak to s protilátkama je...chtěj očkovat, tak jděte.
Moyda
napsal(a):
A povolal ji PL nebo se hlásila sama? Chlap o víkendu obvolával pacienty kdo by měl zájem o očkování. Lidé 70+, byl spokojen, že většina už je naočkována v centru. Kdo byl po covidu míň jak tři měsíce, posílal na protilátky. Tady u nás se to mele. Dnes jsem mu četla zprávu, protože neměl brýle, až se mi chtělo brečet. Pán psal ze je v nemocnici na kyslíku, že už nevstane z postele a na konci bylo prosím pomozte. Strašný a takových je víc.
No já mám tuto info od tety. Je už stará, tak je třeba info trochu filtrovat. Ptala jsem se jí na to samé, co Vy mě, a odpověď byla:"Zavolala jí její PL bez toho, že by se sama někde aktivně hlásila." No, nevím, moc se mi to nezdá... Ale pravdou je, že její PL samozřejmě musela vědět o jejím těžkém průběhu COVIDu na konci prosince. Jinak mně moje PL řekla, že mě na žádné protilátky nepošle, protože jí "pojišťovna řekla, že by to musela platit sama!" No, takže si holt pll. zaplatím sama. Také mě to bude zajímat, řekněme tak v horizontu měsíce - to už budou dva a půl měsíce od propuknutí nemoci. No, anebo to nechám ještě na později, uvidím. I když ne, u nás v práci, jak jsem už psala, se testuje a já jsem osvobozena jen na dobu 3 měsíců. Takže tak nějak za ty 2,5 měsíce od nemoci bych se ráda nechala otestovat.

lesnížínka
napsal(a):
Ono většinou se k viroze přidá bakteriální infekce, pokud jde třeba o plíce...
Moyda
napsal(a):
Jinak u mě se nízká saturace projevovala tak nějak divně - já jsem se nedusila - chválabohu, ale cítila jsem se mimo, zadýchávala jsem se (ale nebylo to vyloženě dušení), byla to vlastně jakási forma depersonalizace. Tj. jako bych byla mimo své tělo a sledovala dění zvenku. Tak nějak bych ten pocit popsala...
Čeho se bojím, jsou info, které mám, že na RTG plic může být vše OK, a přesto ti líde plíce poškozené mají, jsou náchylní k bronchitidám a bronchopneumoniím. Ale jsem zároveň moc ráda, že i přes ty 40 horečky mi to jakž takž myslelo, a že jsem se zkontaktovala s tím "mým" internistou a že jsme nějak společně dali do kupy léky, které budu brát a on mi je předepsal, kamarádka hned druhý den vyzvedla a přinesla. Čili tam nebyla nějaká velká časová prodleva. Jenže u mě COVID začal, předpokládám, atypicky - také už jsem psala - prostě mě v noci probudila 40 horečka. Pak po pár hodinách ten šílený kašel s pocitem "trhání plic z těla", ale tento typ kašle jsem měla jen krátce.
Fakt se přimlouvám pro léčbu vhodnými ATB - u horečky, u dusivého kašle... Věřím opravdu, že to zabránilo rozvoji bakteriální pneumonie, a pokud proběhla (jako že možná dle příznaků ano), tak to aspoň nepřineslo následky na RTG.
napsal(a):
Prej po silnějším průběhu nejsou tak velké protilátky... oproti slabšímu průběhu , kdy tělo zareaguje a vytváří protilátky ...a bůh ví, jak to s protilátkama je...chtěj očkovat, tak jděte.
Ježkovy voči, neděste mě!!!
Vždyť mi všichni říkají úplný opak.
To, že po mně budou chtít v práci testování po 3 měsících od COVIDu, zavedli prý generalizovaně. Nevím, zda je to tak třeba ve firmách...? Napíše někdo svoji zkušenost, prosím?
fikovnice
napsal(a):
Ježkovy voči, neděste mě!!!
Vždyť mi všichni říkají úplný opak.
To, že po mně budou chtít v práci testování po 3 měsících od COVIDu, zavedli prý generalizovaně. Nevím, zda je to tak třeba ve firmách...? Napíše někdo svoji zkušenost, prosím?
U nás 90 dní od pozitivního PCR testu se nemusí testovat pro přítomnost v kancelářích.
Jinak je u nás doporučený homeoffice, jen kdo fakt nechce být na homeofficu, tak po otestování může do kanclu (platnost testu 6 dní) + je hodně omezený max počet lidí v kanclech.
Já jsem na homeoffice od půlky loňského února, jen jsem se v kanclu občas otočila pro stravenky...
elisak
napsal(a):
U nás 90 dní od pozitivního PCR testu se nemusí testovat pro přítomnost v kancelářích.
Jinak je u nás doporučený homeoffice, jen kdo fakt nechce být na homeofficu, tak po otestování může do kanclu (platnost testu 6 dní) + je hodně omezený max počet lidí v kanclech.
Já jsem na homeoffice od půlky loňského února, jen jsem se v kanclu občas otočila pro stravenky...
Děkuji moc za reakci - vypadá to tedy u vás stejně jako u nás. I to testování. To je u nás povinné po týdnu.
Home office máme doporučený, ne povinný, také již dlouho. LF MU se řídí fakultním semaforem - ten je červený, což má značit, že budovy jsou zavřeny pro vstup pro cizí osoby. Dál asi nebudu veřejně nic psát...

Můj pes má bouli na hlavě. Takovou divně měkkou, jako by tam byla voda. Nad uchem na konci hlavy, kde začíná krk. Venku to ještě neměla, jsme tak tři hodiny doma a doma se určitě do ničeho nebouchla, napila se a šla spát do postele. Na louce je jen tráva, žádné kamení.
Takže proč má bouli na hlavě?

napsal(a):
Můj pes má bouli na hlavě. Takovou divně měkkou, jako by tam byla voda. Nad uchem na konci hlavy, kde začíná krk. Venku to ještě neměla, jsme tak tři hodiny doma a doma se určitě do ničeho nebouchla, napila se a šla spát do postele. Na louce je jen tráva, žádné kamení.
Starší zranění se probudilo ?

fikovnice
napsal(a):
Jinak u mě se nízká saturace projevovala tak nějak divně - já jsem se nedusila - chválabohu, ale cítila jsem se mimo, zadýchávala jsem se (ale nebylo to vyloženě dušení), byla to vlastně jakási forma depersonalizace. Tj. jako bych byla mimo své tělo a sledovala dění zvenku. Tak nějak bych ten pocit popsala...
Čeho se bojím, jsou info, které mám, že na RTG plic může být vše OK, a přesto ti líde plíce poškozené mají, jsou náchylní k bronchitidám a bronchopneumoniím. Ale jsem zároveň moc ráda, že i přes ty 40 horečky mi to jakž takž myslelo, a že jsem se zkontaktovala s tím "mým" internistou a že jsme nějak společně dali do kupy léky, které budu brát a on mi je předepsal, kamarádka hned druhý den vyzvedla a přinesla. Čili tam nebyla nějaká velká časová prodleva. Jenže u mě COVID začal, předpokládám, atypicky - také už jsem psala - prostě mě v noci probudila 40 horečka. Pak po pár hodinách ten šílený kašel s pocitem "trhání plic z těla", ale tento typ kašle jsem měla jen krátce.
Fakt se přimlouvám pro léčbu vhodnými ATB - u horečky, u dusivého kašle... Věřím opravdu, že to zabránilo rozvoji bakteriální pneumonie, a pokud proběhla (jako že možná dle příznaků ano), tak to aspoň nepřineslo následky na RTG.
No myslím, že na plíce je vhodnější CT...
Já se zadýchávala s oboustannou embolii už jen při zrychleném pohybu nebo nenáročné fyzické práci.... i jsem jezdila na koni s embolii minimálně dvakrát a to jsem fakt funěla jako parní lokomotiva do kopce a pak saturace v nemocnici při příjmu 95%, a to jsem kašlala už jen při pomyšlení, že budu mluvit,- PCR test v nemocnici negativní- žádnej kovid, teď mám 98-99% , máme v práci takové to malé saturátko na prst. kolegyně měla 75% ..žije a chodí do práce a nekouří, že by prodělala kovid? vždy negativní ...důchodci po kovidu saturace i 100%, tak to by jste se po...

napsal(a):
Neťafla jí kočka?

napsal(a):
Neťafla jí kočka?
Ne, žádnou jsme nepotkaly a Kocourek je hodný a není doma.. ale jsem úplně blbá, až teď mi došlo, že pes má dlouhou čelist a "dělají se mu boule až ušima", mohlo by to být klidně od zubů. Tak ráno půjde k paní doktorce. Jsem jí to řekla a ona - nejdu.
Vyřízeno.
V LB kraji nám prý řádí virus JAR, to bude asi paráda. A moje matka furt jezdí vlakem.
Zaplivaným. Vůbec tam neuklízejí, jo, loni na jaře, to byla samá desinfekce, čistá okna, sedačky, teď ee, ale však ať si ona jezdí, ale ne ke mně.
Slyšeli jste něco o Supernosiči/Superpřenašeči? Se prý může stát z očkovaného jedince.

Tohle mi přišlo v nějakém mailu. Hoax ? Kdo to dnes rozliší, tváří se to tak věrohodně.
Začalo se očkovat ve Velké Británii a po 14 dnech se objevila britská mutace viru. Začalo se očkovat v Brazílii, za měsíc se objevila brazilská mutace. Začalo se očkovat v JAR a už po 11 dnech se objevila jihoafrická mutace. A začalo so očkovat v ČR i na Slovensku, a obě země už hlásí své vlastní mutace.

napsal(a):
Tohle mi přišlo v nějakém mailu. Hoax ? Kdo to dnes rozliší, tváří se to tak věrohodně.
Začalo se očkovat ve Velké Británii a po 14 dnech se objevila britská mutace viru. Začalo se očkovat v Brazílii, za měsíc se objevila brazilská mutace. Začalo se očkovat v JAR a už po 11 dnech se objevila jihoafrická mutace. A začalo so očkovat v ČR i na Slovensku, a obě země už hlásí své vlastní mutace.
upřímně, ten počet očkovaných v čr a v brazílii je natolik nízký, že na evoluci viru to nemůže mít vůbec žádný vliv

napsal(a):
Tak přesně takhle si pořídil pan ohař absces. Jeden den nic, druhý den na krku těsně pod bradou bouli jako tenisák. A byly to tři osiny...

napsal(a):
Tak přesně takhle si pořídil pan ohař absces. Jeden den nic, druhý den na krku těsně pod bradou bouli jako tenisák. A byly to tři osiny...
Jo, díky, už mě napadlo, že osina v uchu třeba, ona má chlupy jako Váš psík asi, ani ne milimetrové, takže zvrchu bych to našla, nic tam není, ajó, mohlo se to už úplně schovat..
To je teda něco, za jeden den, kvůli takové kravině.
Už to vidím, co řekne paní doktorce. Vytáhne osinu a řekne - vidíte to poleno?!
Viděla jsem kousíček tiskovky, ptali se novináři, když člověk potřebuje z chalupy po těch původně plánovaných třech týdnech domů, jestli může teda opustit okres, když je jasné, že musí třeba v bytě zalít kytky, doplnit ponožky, že nepočítal, že to bude delší než 3 týdny, že .. a Bl. řekl, že .. a to jsem zapomněla :-)

napsal(a):
upřímně, ten počet očkovaných v čr a v brazílii je natolik nízký, že na evoluci viru to nemůže mít vůbec žádný vliv
To jsem chtěla slyšet :-))

napsal(a):
Nějak to moc to nesleduju, ale v Mexiku se mluvilo o vlastní mutaci v době, kdy nám Putin teprve ty vakcíny slíbil. :-)

napsal(a):
Jo, díky, už mě napadlo, že osina v uchu třeba, ona má chlupy jako Váš psík asi, ani ne milimetrové, takže zvrchu bych to našla, nic tam není, ajó, mohlo se to už úplně schovat..
To je teda něco, za jeden den, kvůli takové kravině.
Už to vidím, co řekne paní doktorce. Vytáhne osinu a řekne - vidíte to poleno?!
Viděla jsem kousíček tiskovky, ptali se novináři, když člověk potřebuje z chalupy po těch původně plánovaných třech týdnech domů, jestli může teda opustit okres, když je jasné, že musí třeba v bytě zalít kytky, doplnit ponožky, že nepočítal, že to bude delší než 3 týdny, že .. a Bl. řekl, že .. a to jsem zapomněla :-)
No, u nás se přišlo na to, že jsou to skutečně osiny (podezření bylo), až když ten absces praskl... To se ty potvory konečně ukázaly. Povrchově nic vidět nebylo (a to šel spát normální a ráno se vzbudil s “tenisákem”, málem mě švihlo). Chtěli to řezat, ale my se nenechali. Držím palec, ať je to nějaká banalita.

napsal(a):
Jo a nad Brnem lítalo letadlo a rozprašovalo covid - věří tomu poslanec Volný, aeronet a Czáková.

napsal(a):
Jo a nad Brnem lítalo letadlo a rozprašovalo covid - věří tomu poslanec Volný, aeronet a Czáková.
To u nás lítá každý večer !

napsal(a):
To u nás lítá každý večer !
A taky krouží a rozprašuje covid?

napsal(a):
A taky krouží a rozprašuje covid?
Nekrouží, ale už jsme měli ve vsi 10! nakažených.

napsal(a):
Nekrouží, ale už jsme měli ve vsi 10! nakažených.
No jo, tak to jo...čím by to jinak bylo, že?

U nás v obci už umřeli 3 lidi. Sice nevím, jestli úplně jen na kovid, ale klidná teda nejsem.
Edit: Letadlo jsem tady neviděla už pěkně dlouho.

Varaxi
napsal(a):
To je přece blbost, práškovat lidi kovidem! Jak by to dělali, vždyť by napráškovali i sami sebe.
Každý ví, že to přidávají do vody.
To je asi pravda, máme vlastní - obecní vodárnu !
Jak by to dělali, vždyť by napráškovali i sami sebe.
No, však to bylo v Německu nejhorší u našich hranic ! Asi jim sem tam něco ulítne.
( Ale celý ten článek vypadá dost vědecky a věrohodně. Nedivím se. že na to někteří skočí - tedy ten o těch mutacích - ne o letadlech - to už je úplný úlet! ).
napsal(a):
No myslím, že na plíce je vhodnější CT...
Já se zadýchávala s oboustannou embolii už jen při zrychleném pohybu nebo nenáročné fyzické práci.... i jsem jezdila na koni s embolii minimálně dvakrát a to jsem fakt funěla jako parní lokomotiva do kopce a pak saturace v nemocnici při příjmu 95%, a to jsem kašlala už jen při pomyšlení, že budu mluvit,- PCR test v nemocnici negativní- žádnej kovid, teď mám 98-99% , máme v práci takové to malé saturátko na prst. kolegyně měla 75% ..žije a chodí do práce a nekouří, že by prodělala kovid? vždy negativní ...důchodci po kovidu saturace i 100%, tak to by jste se po...
No, moje nejhorší saturace v průběhu COVIDu byla 75%...přesto, jak jsem psala, jsem se nedusila. Furt to pípalo (alarm), tak jsem se pak přestala měřit. Když jsem se cítila tak divně, pustila jsem si kyslík a snažila se prodýchat...
CT - bohužel u mě nejde, snad bezkontrastní. Ale obecně CT nemám ráda (velká dávka záření). RTG jsem si nechala nahrát na CD, zhrubění kresby tam vidím i já. Ale jiná dr. udělala druhé čtení a porovnání se starým snímkem, tak předpokládám, že to tam bylo už dříve... U mě stejně nejvíc dominovaly horečky přes 40, které mě totálně sžíraly a ubíjely + šííílená bolest hlavy. Asi proto ji teď mám dutou... Jo, a ta spadlá saturace.
fikovnice
napsal(a):
No, moje nejhorší saturace v průběhu COVIDu byla 75%...přesto, jak jsem psala, jsem se nedusila. Furt to pípalo (alarm), tak jsem se pak přestala měřit. Když jsem se cítila tak divně, pustila jsem si kyslík a snažila se prodýchat...
CT - bohužel u mě nejde, snad bezkontrastní. Ale obecně CT nemám ráda (velká dávka záření). RTG jsem si nechala nahrát na CD, zhrubění kresby tam vidím i já. Ale jiná dr. udělala druhé čtení a porovnání se starým snímkem, tak předpokládám, že to tam bylo už dříve... U mě stejně nejvíc dominovaly horečky přes 40, které mě totálně sžíraly a ubíjely + šííílená bolest hlavy. Asi proto ji teď mám dutou... Jo, a ta spadlá saturace.
Jani, ještě vlastní zkušenost, teda od mamky. Ta nízká saturace, ti spíš mohla udělat tu ,,dutou hlavu". Špatné prokrvování jak orgánů, tak hlavně mozku. Stalo se to mamce, když měla ty těžké fibrilace síní, i několikrát za den. Naměřeno(holterem) 230tepů! tlak 50/30 6x denně. Dělo se jí to asi měsíc, než se přišlo na to, co jí je a musela na zákrok. A jak se jí nedokrvoval mozek, tak normálně začínala blbnout chvílema nevěděla, co říká, mluvila z cesty. Ale uklidním tě, po nápravě se to brzy vrátilo k normálu, mozek ještě zregeneroval(a to byla starší, než ty )

I prd velebnosti - ani letadla, ani voda, ale nově budovaná síť 5G!
A jinak info z praxe z testování ve firmách: v naší firmě rozdáváme zamcům samotesty ze slin (vzhledem k počtu lidí není v našich silách testovat jinak). Z první vlny testování vzešlo 12 pozitivních výsledků (cca 0,5%), z nichž následné PCR testy prohlásily 11 za negativní...
Naproti tomu známá obvodní lékařka měla v ordinaci pacienta, který si udělal 3 samotesty v průběhu 3 dnů, všechny s výsledkem negativním, na PCR testu ovšem vyšel pozitivní.
Toliko ke spolehlivosti. Aneb vlk se nažral a koza chcípe dál hlady. By mě zajímalo, komu všemu ty firmy, dodávající testy, patří. Anebo radši ne...
Balada (mail)
Vyprávěj mi dědečku
co se tenkrát všechno smělo,
když se ještě na světě
o covidu nevědělo.
Nebudeš věřit holčičko
dneska je to k nevíře,
že se tenkrát v hospodách
jedlo běžně z talíře.
Copak je to hospoda
můj dědečku ustaraný?
Hospoda je děvenko
to okénko z druhé strany.
To okénko dědečku,
kde je jídlo v krabičce
co ho nosím v igelitce
tobě, mámě, babičce?
A tam za tím okénkem,
co se tam dřív vlastně dělo?
Tam se bylo, jedlo,pilo.
A to se dřív všechno smělo?
A Červená Karkukla,
když šla za babičkou k lesu…
To se tenkrát ještě mohlo
jít z okresu do okresu?
Je to pravda dědečku,
že když byly děti venku
nemusely pořád mít
respirátor přes pusinku?
Bylo to tak holčičko
a možná zas někdy bude,
že bez hadru přes pusu
budem jezdit spolu všude.
Sedneme si do hospody
všichni u jednoho stolu,
najíme se z talíře
a budeme pořád spolu.
Já se bojím dědečku,
že se budu trochu stydět,
když jsem zvyklá tolik let
tě jen po SKYPE a WhatsAppu vidět.
lesnížínka
napsal(a):
Jani, ještě vlastní zkušenost, teda od mamky. Ta nízká saturace, ti spíš mohla udělat tu ,,dutou hlavu". Špatné prokrvování jak orgánů, tak hlavně mozku. Stalo se to mamce, když měla ty těžké fibrilace síní, i několikrát za den. Naměřeno(holterem) 230tepů! tlak 50/30 6x denně. Dělo se jí to asi měsíc, než se přišlo na to, co jí je a musela na zákrok. A jak se jí nedokrvoval mozek, tak normálně začínala blbnout chvílema nevěděla, co říká, mluvila z cesty. Ale uklidním tě, po nápravě se to brzy vrátilo k normálu, mozek ještě zregeneroval(a to byla starší, než ty )
Jj, to mě přesně napadlo také... Ale bylo to divné - nedusit se a mít hodnoty pod 80%. Mohla jsem i normálně mluvit - sestřenice mi říkala, že za bernou minci bere to, když pacient není schopen kvůli dušnosti říct souvisle jednu větu... A pak mi také opakovaně říkala, že možná mám centralizaci oběhu - děje se u těžkých stavů, periférie se špatně prokrvuje a tedy i okysličuje. A to jsem fakt mívala - šííílená horečka, ale třeba ruce jsem měla studené. Prostě říkala, že nemám saturaci naměřenou perif. pulsoxymetrem brát úplně na 100%. Je důležitá a užitečná, to jistě, ale můžou být i výjimky.
Jinak já to nemám, že bych mluvila zmateně. U mě jde o to, že něco řeknu - třeba včera telefonát s kamarádkou - mluvíme, mluvíme a za 2min jí říkám:"A prosím Tě, co jsem to říkala na začátku?" Je to ta moje nej kámoška, tak se mě snažila uklidnit - že to má také :-) a že to budu mít dobrý třeba stran vtipů - že mi může povídat každý den stejný a vždy pro mě bude nový, atd. No, klidná nejsem...ale jak jsem psala někde dřív, je to dle mě i o procvičování mozku. Mám v plánu konečně (!) zase začít číst a neviset furt na diskuzích , ale jak to nakonec dopadne, je ve hvězdách!
napsal(a):
I prd velebnosti - ani letadla, ani voda, ale nově budovaná síť 5G!
A jinak info z praxe z testování ve firmách: v naší firmě rozdáváme zamcům samotesty ze slin (vzhledem k počtu lidí není v našich silách testovat jinak). Z první vlny testování vzešlo 12 pozitivních výsledků (cca 0,5%), z nichž následné PCR testy prohlásily 11 za negativní...
Naproti tomu známá obvodní lékařka měla v ordinaci pacienta, který si udělal 3 samotesty v průběhu 3 dnů, všechny s výsledkem negativním, na PCR testu ovšem vyšel pozitivní.
Toliko ke spolehlivosti. Aneb vlk se nažral a koza chcípe dál hlady. By mě zajímalo, komu všemu ty firmy, dodávající testy, patří. Anebo radši ne...
Jo, souhlasím s Vámi! Vyhozené peníze za tyto testy ze slin!!!

Flegr :
Vysoké hladiny protilátek v krvi v den onemocnění znamenají, že Klaus (79) už dřív prodělal dosti těžký covid, nebo už byl očkován. Na dotaz novinářů, zda BYL očkován, Institut Václava Klause uvedl „Prezident Klaus nemá v úmyslu se proti covidu nechat očkovat.“ Aspoň nezalhali.

lupus4
napsal(a):
už dřív prodělal dosti těžký covid
toho by byl plný internet, ale katastrofista Flégr má určitě křišťálovou kouli (zamženou)
Tak třeba nám vzdělanější tu vysokou hladinu protilátek vysvětlí.

napsal(a):
Tak třeba nám vzdělanější tu vysokou hladinu protilátek vysvětlí.
Já bych tipovala spíš tajné očkování, ale kdoví, jak to bylo.

napsal(a):
Já bych tipovala spíš tajné očkování, ale kdoví, jak to bylo.
Tipovala bych stejně. Ale třeba někdo opravdu vysvětlí, jak jde ještě přijít jiným způsobem k vysoké hladině protilátek.

Ono je něco jiného mít protilátky a mít paměťové buňky pro rozpoznání viru a pak tvorku protilátek. Dyť to jde normálně vygooglit, (protilátky po očkování covid)
Si pamatuju to video, kde byl Klaus při nějaké onlajn výuce a už dost pokašlával a popotahoval....jako ex prezident si myslím má i odpovídající zdravotní péči...

napsal(a):
Tipovala bych stejně. Ale třeba někdo opravdu vysvětlí, jak jde ještě přijít jiným způsobem k vysoké hladině protilátek.
Je vrozená imunita a pak získaná imunita. Vrozená se zapíná dřív a na vyhrání války nemusí stačit, na pomoc teda přispěchá im. získaná a tu získáme tak, že nás očkují a.....od narození cvičíme. Učíme se. Cvičený jedinec. Potkám bakterii, vir a podobné, dobrý imun. systém zareaguje vytvořením protilátek a příště, až ten vir potkám zas, nic mi neudělá.

napsal(a):
Ono je něco jiného mít protilátky a mít paměťové buňky pro rozpoznání viru a pak tvorku protilátek. Dyť to jde normálně vygooglit, (protilátky po očkování covid)
Si pamatuju to video, kde byl Klaus při nějaké onlajn výuce a už dost pokašlával a popotahoval....jako ex prezident si myslím má i odpovídající zdravotní péči...
A ty paměťové buňky někdo zjistí?
Protože se mluví jen o hladině protilátek - po prodělaném covidu. Teď si nechala stanovit kolegyně. Po prodělaném covidu má dost protilátek, nemusí zatím - vlastně by ani neměla, jít na očkování. Covid měla na začátku října. Teď po testu ( 490,-- Kč ) dostala výsledek i s tabulkou.

Dík

Pěkně lidsky je to vysvětleno na vzp.cz/o-nas/aktuality...
"Už někdy na začátku epidemie zazněla z úst nestorky české imunologie Blanky Říhové slova, jimiž reagovala na fakt, že u některých nakažených se po prodělané infekci nevytvořily protilátky. Řekla tehdy: „Může se stát, že to jsou jedinci, kteří se viru zbavili prostřednictvím buněčné imunity. Ta koronavirus zlikvidovala tak rychle, že se protilátky nestačily vytvořit.“ Atmosféru vybičovávanou neustále opakovanou mantrou o fatální nutnosti protilátek a vakcíny, která by nám k nim pomohla, její poznámka ještě zahustila.
Přitom byla vyřčena, aby vyvolala opak a emoce zklidnila. Míří totiž k celkovému a pravdivému kontextu fungování obranyschopnosti. Ten je sice nesmírně složitý, ale v zásadě platí, že imunita je především souhrou dvou linií. První je nespecifická (vrozená, přirozená) imunita, která je převážně právě buněčná a spočívá v tom, že napadá a ničí veškeré antigeny, především bakterie a viry. Podstatné je, že ničíc důsledně původce všech nemocí většinou ke zvládnutí infekce postačuje. Proto valná část neproočkované populace například během každoroční chřipkové epidemie neonemocní.
Druhou obrannou linií je imunita specifická (adaptivní, získaná), která je zaměřena proti jediné konkrétní nemoci a získává se jejím proděláním nebo vakcinací. Má schopnost si antigeny zapamatovat a budoucí imunitní odpověď pak obvykle bývá mnohem silnější. Spouští se současně s první linií, avšak plně vstupuje do hry, teprve když její nespecifická spolupracovnice na zvládnutí antigenů nestačí.
Imunní tedy nejsme jen tehdy, máme-li v sobě aktuálně protilátky, imunitní systém jako celek je funkční neustále. Obě linie jsou informačně propojené, spolupracují, takže i když se protilátky ještě neobjevily, jsou v organismu, pokud se s virem setkal, potenciálně v paměťových buňkách připraveny. Virus je ve zdravém člověku ničen vždy, s protilátkami nebo bez nich."

Mně z toho pořád vychází, že můžu inekci potkačit svojí přirozenou imunitou a nemoc má lehký průběh, ale pak nevzniknou protilátky a nemoc se může opakovat. Ale protilátky naopak vzniknou při těžším průběhu nemoci, nebo při očkování. A přetrvávají v organismu různě dlouhou dobu.
Pak by ale měl ( katastrofista ) Flégr pravdu, jestliže u Klause byla zjištěna vysoká hladina protilátek už v začátku jeho přiznané nemoci.
Ale vzhledem k pokročilé hodině možná chápu špatně.

napsal(a):
Mně z toho pořád vychází, že můžu inekci potkačit svojí přirozenou imunitou a nemoc má lehký průběh, ale pak nevzniknou protilátky a nemoc se může opakovat. Ale protilátky naopak vzniknou při těžším průběhu nemoci, nebo při očkování. A přetrvávají v organismu různě dlouhou dobu.
Pak by ale měl ( katastrofista ) Flégr pravdu, jestliže u Klause byla zjištěna vysoká hladina protilátek už v začátku jeho přiznané nemoci.
Ale vzhledem k pokročilé hodině možná chápu špatně.
Detekovat IgM protilátky (to jsou ty, co jsou vidět dřív a jako obrana v dalším kole nám nepomohou) jde u covidu cca 3 až 5 dnů od propuknutí příznaků.
A pak jsou IgG protilátky a ty v těle zůstanou delší dobu a slouží v boji v budoucnu
a ony jdou měřit asi tak 2 - 4 týdny po objevení se příznaků.
Tak co mu měřili?
Že nejsou ty lepší protilátky, může být z toho, že se počítalo brzy.
U exzlodějského.. ehm.. tipuji, že potkal virus i víckrát, proto se nebál chodit s tou svou nevymáchanou hubou nezakrytou.
https://www.euclaboratore.cz/o-nas/napsali-o-nas/vysetreni-protilatek-SARS-CoV-2
napsal(a):
Ne že by to bylo důležité, ale mám dvě známé, které prodělaly covid zaráz; jedna má protilátek 17, druhá přes stovku. Očkovaná není ani jedna. Nevím, jestli měly třeba jinou mutaci, ale průběh byl dost podobný.
Nevím proč, ale rozdíly jsou opravdu obrovské.
Ha!!!
Při vaší diskuzi mě napadlo, jak jsem šla proti imunitě těmi nasazenými kortikoidy!!! Teda já si je nevymyslela, stav byl těžký... Protilátková imunita je kortikoidy tlumena až v podstatně vyšších dávkách, než když tlumí buněčnou imunitu... Takže začínám být zvědavá na svoji hladinu protilátek...
Varaxi
napsal(a):
Ne že by to bylo důležité, ale mám dvě známé, které prodělaly covid zaráz; jedna má protilátek 17, druhá přes stovku. Očkovaná není ani jedna. Nevím, jestli měly třeba jinou mutaci, ale průběh byl dost podobný.
Nevím proč, ale rozdíly jsou opravdu obrovské.
A já mám zas známou, která prokazatelně prodělala příznakový COVID (ne ale těžkou formu) 2x (á 2 měsíce) verifikovaný vždy PCR testem a pll. téměř žádné, resp. velmi nízké hodnoty. Každý z nás jsme originál!
rapotacka11
napsal(a):
Jestli respirátory fungují,
proč nejsou otevřené malé obchody a služby?
A jestli nefungují,
tak proč je máme nosit ?
(z FB)
Já toto nikdy nepochopím, nikdy!!! A to jsem na COVID téměř umřela... Každičkej den jsou v obchodních řetězcích davy lidí. Ale malé obchody a služby typu kadeřnictví nefungují, resp. mají to zakázáno...
A co ty školy - děcka - jak dlouho budou mít distanční výuku...?!
Dle mě si virus stejně dělá co chce; přísným lockdownem se jen vyrobí další a další mutace viru...

Tak skoro všechny ZOO už na FB prosí o příspěvky na zvířata, nabízejí adopce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.73
Jojo a uzavírky nejmíň duben květen. Měly by se otevřít hned. Klidně bez pavilonu ale hned.

Já docela obdivuju ty optimisty, kteří ještě věří tomu, že se po covidu všechno vrátí tam, kde to bylo předtím. Myslím, že ani kdyby ten virus zmizel do nenávratna, tak na to ten rok, za který se všechno pos..., nebude stačit.
Já bych tomu i věřila. Kdyby teď hned ten virus zmizel, tak by návrat do normálu byl rychlý.
Nicméně, o tom viru mám dvě teorie: Buďto skutečně zmizí časem „sám“, jako zmutovala a zmizela španělská chřipka, nebo tu s námi bude na věky věků jako obyčejná chřipka. Ani očkování, ani restrikce a v konečném důsledku ani promoření s tím nepomůže, bude se prostě vracet. Místo chřipkových prázdnin budou kovidové a to bude tak všechno. Zvykneme si na to jako jsme si zvykli na HIV.

Varaxi
napsal(a):
Já bych tomu i věřila. Kdyby teď hned ten virus zmizel, tak by návrat do normálu byl rychlý.
Nicméně, o tom viru mám dvě teorie: Buďto skutečně zmizí časem „sám“, jako zmutovala a zmizela španělská chřipka, nebo tu s námi bude na věky věků jako obyčejná chřipka. Ani očkování, ani restrikce a v konečném důsledku ani promoření s tím nepomůže, bude se prostě vracet. Místo chřipkových prázdnin budou kovidové a to bude tak všechno. Zvykneme si na to jako jsme si zvykli na HIV.
Jenže HIV je rozdíl, to se nešíří kapénkami v ovzduší. I když samozřejmě je možný, že si prostě zvykneme na to, že se bude víc umírat.
napsal(a):
Jenže HIV je rozdíl, to se nešíří kapénkami v ovzduší. I když samozřejmě je možný, že si prostě zvykneme na to, že se bude víc umírat.
No, máme chřipky, angíny, spoustu nemocí, co se šíří kapénkami. Tak jedna přibude.
Takže jo, kdyby ten virus zmizel, navrátí se svět k normálu poměrně rychle. Ale myslím, že tu s námi už pořád bude. A pokud ne, zmutuje do nějaké málo nebezpečné formy sám, ale zas za dlouho.
Ale myslím si to jako naprostý laik. Nikomu to nevnucuju, protože si jsem vědoma, že to je dost možná hloupost, že to tak vůbec být nemusí.

lupus4
napsal(a):
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/luk%C3%A1%C5%A1-pollert-boj-proti-covidu-vznik%C3%A1-cosi-jako-obecn%C3%AD-blaho-a-konkr%C3%A9tn%C3%AD-%C4%8Dlov%C4%9Bk-za%C4%8D%C3%ADn%C3%A1-vadit/ar-BB1eNPC9?ocid=msedgntp&fbclid=IwAR3VXzYLWS5_5VpZ0vRgtYcQ7keep4wlvHpekVeU5iNXHw4gXFjCwKjb39Q

Myslím, že "chytří" jsou na obou stranách a docela už mě to nebaví číst. Osobní útoky ničemu nepomůžou.

napsal(a):
Myslím, že "chytří" jsou na obou stranách a docela už mě to nebaví číst. Osobní útoky ničemu nepomůžou.
Docela se mi hodilo, že jsem na ten článek narazila, hezky to k tomu A řekne B.

lupus4
napsal(a):
https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/luk%C3%A1%C5%A1-pollert-boj-proti-covidu-vznik%C3%A1-cosi-jako-obecn%C3%AD-blaho-a-konkr%C3%A9tn%C3%AD-%C4%8Dlov%C4%9Bk-za%C4%8D%C3%ADn%C3%A1-vadit/ar-BB1eNPC9?ocid=msedgntp&fbclid=IwAR3VXzYLWS5_5VpZ0vRgtYcQ7keep4wlvHpekVeU5iNXHw4gXFjCwKjb39Q
Ne, že by v něčem neměl pravdu, ale z celého rozhovoru vyplývá, že i dobrý doktor ( snad ), může být empaticky na nule a myslet si, že on je ten pupek všehomíra.

lupus4
napsal(a):
mno, ono to B bylo hodně slaboučký a demagogický...
Tak ono to A bylo v ledasčem třeba opravdu "objevné": I kdyby u nás umřelo ještě 2x tolik lidí, tak co, stejně na světě pořád přibývají.

Nechci budit vášně, ale ať L.P. jde a řekne svá moudra ( ani nevěřím, že je myslel vážně ) té mladé paní do očí.
https://cnn.iprima.cz/zdrcena-zena-z-habartova-place-covid-zabil-otce-jejich-tri-deti-bylo-mu-44-let-20554
L.P. byl takový sympaťák. Mám pocit, že s covidem vyplave z lidí to nejhorší, co v nich je.

napsal(a):
Nechci budit vášně, ale ať L.P. jde a řekne svá moudra ( ani nevěřím, že je myslel vážně ) té mladé paní do očí.
https://cnn.iprima.cz/zdrcena-zena-z-habartova-place-covid-zabil-otce-jejich-tri-deti-bylo-mu-44-let-20554
L.P. byl takový sympaťák. Mám pocit, že s covidem vyplave z lidí to nejhorší, co v nich je.
Vždyť jsou oba stejní. Ten Doležal je taky pěkný kvítko.

lupus4
napsal(a):
mno, ono to B bylo hodně slaboučký a demagogický...
Sílu sdělení A opravdu nelze jen tak přetrumfnout. Slova, která vypustil z úst člověk, který složil Hippokratovu přísahu...

Takže, pojďme se všichni nachladit :-)
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/souboj-viru-nachlazeni-muze-vypudit-koronavirus-zjistila-studie-40354884
Říkala to podobně ta z laborky na začátku, já se na to ptala, jestli je to možné, pravděpodobné, a bylo mi řečeno, že vůbec, že naivita.. ale teď už mi to nevadí, že si o mně lidé myslí, že jsem blbá, protože jsem dnes stropro nastydla a pes taky, což je pro mě super, megí to vyspinká a bude ok, ale pro mě super, protože očkování nedostanu tak 300 let, že, tak za měsíc zas nastydnu a tak furt, jé, měla bych to napsat ministrovi, že když nejsou ty vakcíny, pořád máme sníh, kdyžtak pošlu,
pište do SZ :-)

když nejsou ty vakcíny, pořád máme sníh, kdyžtak pošlu,
Taky přijímám objednávky. Na naší stráni bude sníh, až už vůbec nikde nebude. Poránu lze i sáňkovat, odpoledne už se to boří.

Když vědci vypustili rhinovirus a SARS-CoV-2 zároveň, uspěl jen rhinovirus.
Cituji z výše uvedeného článku a nějak mi z toho jde mráz po zádech :-((

napsal(a):
Když vědci vypustili rhinovirus a SARS-CoV-2 zároveň, uspěl jen rhinovirus.
Cituji z výše uvedeného článku a nějak mi z toho jde mráz po zádech :-((
Klid, to byl test a ne venku na sídlišti :-) prostě laborka..
Ale jsem to sem dala, mě to trklo, protože před rokem o tomhle mluvila Peková,
všichni se jí smáli, že ze sebe dělá celebritu, kráká nesmysly o tom, že děti mají furt nudle u nosu, takže organismus je obsazený rhinovirem a tudíž se tam koronavir zabydlet nemůže (neměl by).. no a oni to teď vědci vyvědčili :-)

napsal(a):
Klid, to byl test a ne venku na sídlišti :-) prostě laborka..
Ale jsem to sem dala, mě to trklo, protože před rokem o tomhle mluvila Peková,
všichni se jí smáli, že ze sebe dělá celebritu, kráká nesmysly o tom, že děti mají furt nudle u nosu, takže organismus je obsazený rhinovirem a tudíž se tam koronavir zabydlet nemůže (neměl by).. no a oni to teď vědci vyvědčili :-)
Neděste mě. Pořád se snažím Pekové a jejím teoriím nevěřit!

napsal(a):
Neděste mě. Pořád se snažím Pekové a jejím teoriím nevěřit!
Ale to není žádná konspiračka, ale fakt. "Blok superinfekce" - když je někdo nachlazený (obydlen nějakým virem), tak jiný vir ho nenapadne. Ať to řekl předtím kdokoli, tak teď to potvrdili i jiní, u sars-cov2, tak se .. já se třeba snažím nevidět autora výroku, ale obsah. (Často mi to nejde :-)
Nasadili jí psí hlavu, ale takových bylo a bude ještě hodně, než se bohatí nažerou k prasknutí.
https://www.forum24.cz/video-lekarka-sona-pekova-rika-ze-koronavirus-mohl-vzniknout-laboratorni-cestou-a-omylem-uniknout/
napsal(a):
Takže, pojďme se všichni nachladit :-)
https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/souboj-viru-nachlazeni-muze-vypudit-koronavirus-zjistila-studie-40354884
Říkala to podobně ta z laborky na začátku, já se na to ptala, jestli je to možné, pravděpodobné, a bylo mi řečeno, že vůbec, že naivita.. ale teď už mi to nevadí, že si o mně lidé myslí, že jsem blbá, protože jsem dnes stropro nastydla a pes taky, což je pro mě super, megí to vyspinká a bude ok, ale pro mě super, protože očkování nedostanu tak 300 let, že, tak za měsíc zas nastydnu a tak furt, jé, měla bych to napsat ministrovi, že když nejsou ty vakcíny, pořád máme sníh, kdyžtak pošlu,
pište do SZ :-)
Jojo, já taky slyšela, že na mě korona nepůjde, že mám zlatého stafylokoka a ten se nerad dělí o hostitele. Ale na vlastní triko se mi to zkoušet nechce. :)

Varaxi
napsal(a):
Jojo, já taky slyšela, že na mě korona nepůjde, že mám zlatého stafylokoka a ten se nerad dělí o hostitele. Ale na vlastní triko se mi to zkoušet nechce. :)
:-) :-) před rokem a čtvrt - půl ..asi.. jsme tady brutálně onemocněli (poprvé v životě mě napadlo, že takhle asi vypadá zápal plic a jestli se ráno probudím, tak zavolám 155, jestli uvidím na telefon) a od té doby střídavě rýma, kašel večer a tak, takže na mě nepřijde nic. Jsem řekla. Ale nevíme, co to bylo.. každopádně mám rýmu, nejsem v pořádku. No to už jsme věděli..
Ale jsem ten fenomén neprozkoumala, protože mi někdo řekl, že je to kravina, no teď to vědci vyvědčili slavnostně, tak .. jestli to ale neplatí pro stejnou skupinu - jedna skupina je koronaviry a jiná skupina rhinoviry a když je v bytě rhinovir, tak koronavir může přijít na návštěvu.. to je blbé..
Nemám ráda návštěvy. Sežerou všecky chlebíčky a furt si chcou povídat a ať vařím kafe.

Doporučuji shlédnout dokument Španělská chřipka, právě běží na ČT 2.

Kolik lidí ho má?
https://www.youtube.com/watch?v=2bTyYxuvik0

napsal(a):
Kolik lidí ho má?
Tak samozřejmě my, jiné tu neprodávají... anebo nevím kde :)

napsal(a):
Tak samozřejmě my, jiné tu neprodávají... anebo nevím kde :)
My dostali úplně stejné v práci. Takže je nosí celá fabrika, cca 600 lidí.
Včera mně přišel jeden s objednávkou knih, ten má teda na obale správné označení FFP2, ale ještě jsem ho nerozbalila. Přijde mi na omak podezřele tenký.
napsal(a):
Kolik lidí ho má?
Dobrý den 😜,
KN95 dostávají zdravotnictví v nemocnicích, personál v domovech pro seniory tak, že je mají všichni a jsou plné sklady.
Tak že co stím? Všichni tuší, že to není dobré, ale už jsou a jestli chrání....toď otázka.
Koukám v tv jeké mají označení politici a lékaři a ano jsou to většinou 80% KN95.
Dája

napsal(a):
My dostali úplně stejné v práci. Takže je nosí celá fabrika, cca 600 lidí.
Včera mně přišel jeden s objednávkou knih, ten má teda na obale správné označení FFP2, ale ještě jsem ho nerozbalila. Přijde mi na omak podezřele tenký.
Ano, a teď kolik lidí bude tak zodpovědných, že když se dozví, že tyhle jsou k ničemu, půjde si koupit jiné?

napsal(a):
Kolik lidí ho má?
Já toho pána z videa neznám, vy ano? Pak mě opravte.
Jinak na yt může kecat každý, kdo se natočí. Někde jsem četla vyjádření jiné. Je toho všude spousta a jde to proti sobě. Taky jsem dnes četla, že to není virus, ale parazit a proto na něj zabírají antiparazitika. Tvářilo se to děsně vědecky.

napsal(a):
Ano, a teď kolik lidí bude tak zodpovědných, že když se dozví, že tyhle jsou k ničemu, půjde si koupit jiné?
Myslím, že takových bude hodně málo. Lidi jsou rádi, že je dostali zadarmo, nařízení vlády se plní. Mně se popravdě do toho taky nechce vrážet, ten jeden správnej mně přišel k objednávce knih zdarma. Budu si ho sakra šetřit.

napsal(a):
Já toho pána z videa neznám, vy ano? Pak mě opravte.
Jinak na yt může kecat každý, kdo se natočí. Někde jsem četla vyjádření jiné. Je toho všude spousta a jde to proti sobě. Taky jsem dnes četla, že to není virus, ale parazit a proto na něj zabírají antiparazitika. Tvářilo se to děsně vědecky.
Tak jasně. Čertví, jestli když je to čínský, tak je to špatný. Podle někoho všechno, co je čínský, je špatný, že jo.
Mimochodem, když jste zmiňovala tu Pekovou někde výš, tak dnes jsem četla někde ve zprávách, že na ni byla podána žaloba v souvislosti s nějakou Janouškovou firmou. Takže buď někomu hrozně vadí a chce ji odstavit a není to pravda, nebo chtěla taky miliony jako každej a pravda to bude.

Třeba tady :
https://www.lekarske-dezinfekce.cz/respirator-kn95/
Blbý je, že O. Šerý tweetoval, že zachytili v Brně další 2 případy jihoafrické mutace...
Ví někdo, jak je to tedy s imunitou po prodělaném COVIDu? Ano, ptám se kvůli sobě - sobecky ;-) - pokud jsem prodělala ten šílený průběh britské mutace, jak je to s odolností vůči jiným mutacím...? Já vím, protilátky...ale budu-li uvažovat variantu, že jich mám dost.
Nestíhala jsem číst teď nějaká nová info, studie... Tak pokud k tomu někdo něco víte - zkřížená imunita - prosím, písněte.

napsal(a):
Tak jasně. Čertví, jestli když je to čínský, tak je to špatný. Podle někoho všechno, co je čínský, je špatný, že jo.
Mimochodem, když jste zmiňovala tu Pekovou někde výš, tak dnes jsem četla někde ve zprávách, že na ni byla podána žaloba v souvislosti s nějakou Janouškovou firmou. Takže buď někomu hrozně vadí a chce ji odstavit a není to pravda, nebo chtěla taky miliony jako každej a pravda to bude.
Janoušek měl laborky a bylo víc vlastníků - a mezi nimi i ona - a víme, co je J. zač,
šlo o Chambon, je to aspoň rok stará žaloba ohledně "nejasných" plateb od pojišťovny.
Odstavit neodstavit, Janoušek je zločinec a tohle už je teda trochu moc
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/udajne-nemocny-janousek-byl-misto-vezeni-na-horach-40351864
za nějakou zpronevěru.. každý z nich zaplatí něco, ona snad 200 mil., za to dostane podmínku a čau. Tohle tady dělá každý druhý třetí dr., ale víte co, jsou špatně placení..
Respirátory jsou jedovaté. A to bez legrace. Lepidla, vlákna,... někde jsem četla, že snad belgická vláda rozdala občanům také jedovaté respirátory.
Já to nosit nebudu, teda do krámu jednou za čas a to mám zevnitř bavlněnou dvouvrstvou roušku a zvenčí slabý ffp2 resp. v černé barvě, mi to musí ladit, že, ale max časově několika minut a ven.

Jani, informace různě po internetu jsou dost protichůdné, ale častěji jsem se dočetla, že s tou imunitou po prodělané britské mutaci to nebude moc slavné, bohužel. Nikoho ale, kdo tím onemocněl, zatím neznám.

napsal(a):
Janoušek měl laborky a bylo víc vlastníků - a mezi nimi i ona - a víme, co je J. zač,
šlo o Chambon, je to aspoň rok stará žaloba ohledně "nejasných" plateb od pojišťovny.
Odstavit neodstavit, Janoušek je zločinec a tohle už je teda trochu moc
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/udajne-nemocny-janousek-byl-misto-vezeni-na-horach-40351864
za nějakou zpronevěru.. každý z nich zaplatí něco, ona snad 200 mil., za to dostane podmínku a čau. Tohle tady dělá každý druhý třetí dr., ale víte co, jsou špatně placení..
Respirátory jsou jedovaté. A to bez legrace. Lepidla, vlákna,... někde jsem četla, že snad belgická vláda rozdala občanům také jedovaté respirátory.
Já to nosit nebudu, teda do krámu jednou za čas a to mám zevnitř bavlněnou dvouvrstvou roušku a zvenčí slabý ffp2 resp. v černé barvě, mi to musí ladit, že, ale max časově několika minut a ven.
To každopádně a jsou tam různé vazby, jinak by seděl. V této souvislosti budou kamarádíčci i ve VZP, tolik vyvedených milionů za nic a když člověk potřebuje dražší léčbu, tak má smůlu. Česko je skrz naskrz prolezlé korupcí.
Jinak nosím to stejně jako vy. Za tu dobu, co to platí, jsem byla nakoupit jednou. Obětuje se pro nás manžel 2x týdně.

fikovnice
napsal(a):
Blbý je, že O. Šerý tweetoval, že zachytili v Brně další 2 případy jihoafrické mutace...
Ví někdo, jak je to tedy s imunitou po prodělaném COVIDu? Ano, ptám se kvůli sobě - sobecky ;-) - pokud jsem prodělala ten šílený průběh britské mutace, jak je to s odolností vůči jiným mutacím...? Já vím, protilátky...ale budu-li uvažovat variantu, že jich mám dost.
Nestíhala jsem číst teď nějaká nová info, studie... Tak pokud k tomu někdo něco víte - zkřížená imunita - prosím, písněte.
Nezlobte se, fíkovnice, ale děláte ve zdravotnictví, tak proč se na takové věci ptáte zde? Proč se nezeptáte někoho z oboru, někoho koho znáte, abyste měla opravdu relevantní informace?

fikovnice
napsal(a):
Ono to asi nikdo neví. On nikdo neví ani, jak je to i imunitou po prodělaném covidu i když se jedná o tu stejnou mutaci, už se psalo různě, prodělal, teď má znovu - např. kuchař Kašpárek......
On ani nikdo neví, jak to bude s imunitou po očkování - u každého jinak.
A různých blábolů kolem covidu chodí.....Jak jsem psala dopoledne - dočetla jsem se, že je to biologická zbraň a že je to parazit. Proto ne něj zabírají antiparazitika. A proto je EMA nedoporučuje, aby pandemie neskončila moc brzy, atd.......Všude na mě čumí covid. A mám dva velmi blízké kamarády v nemocnici.
napsal(a):
Ne, že by v něčem neměl pravdu, ale z celého rozhovoru vyplývá, že i dobrý doktor ( snad ), může být empaticky na nule a myslet si, že on je ten pupek všehomíra.
Ten doktor řekl to, co si myslí tisíce lidí. Ale neřeknou.
Kolik je ve skutečnosti empatických lidí? To, že se na vás někdo usmívá a lituje vás, to není empatie.
Když to přeženu, tak empatický byl třeba František z Assisi.
Na druhou stranu může velmi empatický doktor váhat udělat rozhodnutí, právě proto, že je empatický. Je mu pacienta líto.
Co mě zaskočilo, jak psal o starých lidech. Vím, že třeba málo pijí. Vím, že se bojí více, než mladý člověk. Ovšem to, že nechodí na záchod? Velký průšvih. A to nemluvím třeba o snězeném starém jídle, protože senioři už nemají dobrý čich a jiné podobné problémy, na které by příbuzní přišli včas, být se seniorem v kontaktru.
napsal(a):
Jani, informace různě po internetu jsou dost protichůdné, ale častěji jsem se dočetla, že s tou imunitou po prodělané britské mutaci to nebude moc slavné, bohužel. Nikoho ale, kdo tím onemocněl, zatím neznám.
Děkuji.
Z různých zpráv mám info, že právě v Brně bylo britské mutace hodně, teď předpokládám, že převažuje celorepublikově. Myslím, že většina labin už umí stanovit právě i typ event. mutace...tak mě napadá, proč se nezveřejňuje i toto. Tedy pokud jsem to někde nepřehlídla...?
napsal(a):
Nezlobte se, fíkovnice, ale děláte ve zdravotnictví, tak proč se na takové věci ptáte zde? Proč se nezeptáte někoho z oboru, někoho koho znáte, abyste měla opravdu relevantní informace?
Já se tu ale "Balu" mnohdy dozvím plno užitečných věcí, opravdu.
Na tuto otázku jsem se ptala už asi před 3 týdny právě Omara Šerého...a jeho odpověď byla taková "nijaká". Třeba to tak je - že se to ještě neví. Tak jsem to prostě zkusila zeptat se tady...
Mám kolegyni (není MUDr, ale RNDr.), která si pořád něco o COVIDu studuje, ale zeptat se jí, by znamenalo ztvrdnout s ní v hovoru možná i dvě hodiny... Tak ukecanou ženskou aby svět pohledal! Ale můžu se jí zeptat písemně, to jo.

fikovnice
napsal(a):
Já se tu ale "Balu" mnohdy dozvím plno užitečných věcí, opravdu.
Na tuto otázku jsem se ptala už asi před 3 týdny právě Omara Šerého...a jeho odpověď byla taková "nijaká". Třeba to tak je - že se to ještě neví. Tak jsem to prostě zkusila zeptat se tady...
Mám kolegyni (není MUDr, ale RNDr.), která si pořád něco o COVIDu studuje, ale zeptat se jí, by znamenalo ztvrdnout s ní v hovoru možná i dvě hodiny... Tak ukecanou ženskou aby svět pohledal! Ale můžu se jí zeptat písemně, to jo.
Já jsem vás nechtěla nijak napadat, jen mi přišlo efektivnější zalovit po informacích v odborných kruzích, když do nich máte přístup, než na obecné diskuzi, kde nevíte, jak relevantní informace dostanete, protože je diskuze anonymní, a kdokoliv se může vydávat za kohokoliv.

fikovnice
napsal(a):
Děkuji.
Z různých zpráv mám info, že právě v Brně bylo britské mutace hodně, teď předpokládám, že převažuje celorepublikově. Myslím, že většina labin už umí stanovit právě i typ event. mutace...tak mě napadá, proč se nezveřejňuje i toto. Tedy pokud jsem to někde nepřehlídla...?
Možná je to tak, že to laboratoře umí, ale prostě se to nedělá. Asi je jedno, když neumíme léčit, s kterou mutací člověk leží ( a umírá ).
napsal(a):
Já jsem vás nechtěla nijak napadat, jen mi přišlo efektivnější zalovit po informacích v odborných kruzích, když do nich máte přístup, než na obecné diskuzi, kde nevíte, jak relevantní informace dostanete, protože je diskuze anonymní, a kdokoliv se může vydávat za kohokoliv.
Já vím, já to jako žádné napadnutí ani neberu.

Počet nemocných, kteří onemocněli podruhé, stoupá :-((
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-nakaza-reinfekce.A210322_215705_domaci_lsv?zdroj=vybava_recombee
napsal(a):
Možná je to tak, že to laboratoře umí, ale prostě se to nedělá. Asi je jedno, když neumíme léčit, s kterou mutací člověk leží ( a umírá ).
"Orionko", zdravím Vás a po prokousání se mnoha příspěvky jsem konečně našla, co jsem hledala. Cituji kousek z příspěvku "Repty-a-Repty":
"...navzdory tomu, že existují studie, které potvrzují, že pacient s britskou mutací je pro okolí infekční v průměru 13 dní oproti standardním osmi, protože průběh onemocnění je prostě delší, ani tak není třeba měnit stávající nařízení ohledně dosud u nás nařizované 10tidenní karantény či izolace..."
Třeba to byl důvod těch vysokých čísel (osobně pevně doufám, že už jsme za peakem). Pravda, už si přesně nepamatuji, kdy se změnila délka karantény z 10 denní na 14 denní. A také to byl důvod, proč jsem psala, že bych uvítala, kdyby se zveřejňovala i čísla "normálního" viru COVIDu a "zmutovaného" viru (o sobě si myslím, že jsem klidně mohla být infekční i déle než 14 dní). Samozřejmě, že souhlasím, že pokud člověk umírá na COVID, je jedno, jakým virem se nakazil. Ale třeba nemocnice, kde pracuje sestřenice, má prý nařízeno považovat pacienta za infekčního po dobu 3 týdnů, a to i když už je třeba bezpříznakový. Ta nejednotnost je divná.
Jinak je otázkou, co je důsledek přímo viru a jeho vlivu na imunitní systém, a co obrovské zátěže mého organismu (mj. pořád mám nařízeno píchat si Fraxiparine), ale mám pocit, že téměř každé vyjití ven, kdy byly nedávno ještě ty kosy, odnáším jakýmsi nachlazením - permanentní kýchání, rýma, z průdušek mám varhany. A to jsem celoživotně byla zvyklá chodit ven nenavlečená, i v zimě jsem šla třeba odpadky dát do kontejneru v krátkých kalhotech a nikdy žádné nachlazení nebylo... Učím se tedy přepracovávat své již zažité vzorce chování a v mém věku je to celkem těžké...ale co mi zbývá, že jo. Motolice a bolest hlavy také pořád přetrvává, no nic, trpělivost to chce.

Ono to bude tak, že doktoři si s těmi viry moc nevědí rady - můj dojem, možná kecám.
Pomalu co pacient, to jiný průběh a sem tam se navíc vyskytne potížista.......Navíc kecy o tom, že to zdravotníci dělají pro příplatky, těch taky je....."Kdyby nedávali zdravotníkům příplatky, tak už covid není".....
A těch protichůdných studií je.....habakuk a každá je z renomované instituce.
Nějaké přejíždění okresů - akorát zaměstnává policii.....vidím u nás, jak tu pražáci pendlují.
A nejhorší je nedodržování karantény a nehlášení kontaktů. Takové "jestli mě nahlásíš, rozbiju ti h... .nebudu kvůli tobě smrdět v karanténě".
A nechci to vidět po Velikonocích.

Tenhle článek se jeví jako rozumný. Hlídat hranice - důsledně ! Žádný pochybný test po příletu, ale tvrdá karanténa v určeném místě - hotelu. Jde to jinde, jen u nás vítězí "svoboda a práva".
Liberecký kraj vyhrál. Šíří se nám jihoafrická vlna - celníci z letiště od cestovatelů.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/brzy-skonci-posledni-lockdown-vedec-z-oxfordu-odkryva-plan-navratu-k-normalu-148491#dop_ab_variant=544841&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=PIyzS4dkepP-202103260637&dop_id=148491&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

fikovnice
napsal(a):
"Orionko", zdravím Vás a po prokousání se mnoha příspěvky jsem konečně našla, co jsem hledala. Cituji kousek z příspěvku "Repty-a-Repty":
"...navzdory tomu, že existují studie, které potvrzují, že pacient s britskou mutací je pro okolí infekční v průměru 13 dní oproti standardním osmi, protože průběh onemocnění je prostě delší, ani tak není třeba měnit stávající nařízení ohledně dosud u nás nařizované 10tidenní karantény či izolace..."
Třeba to byl důvod těch vysokých čísel (osobně pevně doufám, že už jsme za peakem). Pravda, už si přesně nepamatuji, kdy se změnila délka karantény z 10 denní na 14 denní. A také to byl důvod, proč jsem psala, že bych uvítala, kdyby se zveřejňovala i čísla "normálního" viru COVIDu a "zmutovaného" viru (o sobě si myslím, že jsem klidně mohla být infekční i déle než 14 dní). Samozřejmě, že souhlasím, že pokud člověk umírá na COVID, je jedno, jakým virem se nakazil. Ale třeba nemocnice, kde pracuje sestřenice, má prý nařízeno považovat pacienta za infekčního po dobu 3 týdnů, a to i když už je třeba bezpříznakový. Ta nejednotnost je divná.
Jinak je otázkou, co je důsledek přímo viru a jeho vlivu na imunitní systém, a co obrovské zátěže mého organismu (mj. pořád mám nařízeno píchat si Fraxiparine), ale mám pocit, že téměř každé vyjití ven, kdy byly nedávno ještě ty kosy, odnáším jakýmsi nachlazením - permanentní kýchání, rýma, z průdušek mám varhany. A to jsem celoživotně byla zvyklá chodit ven nenavlečená, i v zimě jsem šla třeba odpadky dát do kontejneru v krátkých kalhotech a nikdy žádné nachlazení nebylo... Učím se tedy přepracovávat své již zažité vzorce chování a v mém věku je to celkem těžké...ale co mi zbývá, že jo. Motolice a bolest hlavy také pořád přetrvává, no nic, trpělivost to chce.
Koukni na tohle, výňatek z článku z 21.2.:
„Převládajícím názorem bylo až do teď přesvědčení, včetně mého, že virové částice britské mutace jsou o 40 až 60 % více infekční než virové částice předchozí varianty. Výsledky uvedené studie však ukazují, že rozdíl v rychlosti šíření v lidské populaci je dán tím, že pacienti šíří infekci v průměru 13 dní místo osmi, tedy o 40 až 60 % déle. Jsem zvědav, jak práce projde oponenturou a jak bude reprodukována v jinde provedených klinických studiích,“ dodává odborník.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/riziko-britske-mutace-nejde-jen-o-to-ze-je-infekcnejsi-143317

napsal(a):
Tenhle článek se jeví jako rozumný. Hlídat hranice - důsledně ! Žádný pochybný test po příletu, ale tvrdá karanténa v určeném místě - hotelu. Jde to jinde, jen u nás vítězí "svoboda a práva".
Liberecký kraj vyhrál. Šíří se nám jihoafrická vlna - celníci z letiště od cestovatelů.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/brzy-skonci-posledni-lockdown-vedec-z-oxfordu-odkryva-plan-navratu-k-normalu-148491#dop_ab_variant=544841&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=PIyzS4dkepP-202103260637&dop_id=148491&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
A pak se my tady můžeme s dodržováním přetrhnout, když někdo to bez dovolené v zahraničí nevydrží. Zakázala bych to.

A proč neotevřete internet taky někde jinde než na ifauně a nepodíváte se do té Afriky?
Jak tam lidé zvládají opatření a jak je drtí jihoafrická mutace? Jak se tam vůbec žije?
Moje kolegyně s dětmi letí za týden do Afriky na dovolenou například, hned bych jela taky, kdyby mi to osobní a pracovní situace dovolovala, bohužel ale nemohu, ale není to kvůli covidu.

Ne nebyla jsem v Africe na dovolené, ale mám dost přátel, kteří v Africe byli-ne na dovolené- a mají odtamtud bohaté zkušenosti s tím, jak se tam žije ( Keňa, Středoafrická, Jihoafrická, Somálsko ). Když tam letí na dovolenou, možná neuvidí několikakilometrový prstenec slumu kolem Kapského města.
Ať tam klidně na dovolenou letí, ale až se z ní vrátí, ať se uchýlí do 14tidenní přísné karantény. Protože jak píšu, do Liberce přinesli mutaci ( či africký vir - říkejte tomu jak chcete ) celníci, kteří odbavovali dovolenkáře ze Zanzibaru. Pak si to předali mezi sebou a zanesli do rodin.

napsal(a):
A proč neotevřete internet taky někde jinde než na ifauně a nepodíváte se do té Afriky?
Jak tam lidé zvládají opatření a jak je drtí jihoafrická mutace? Jak se tam vůbec žije?
Moje kolegyně s dětmi letí za týden do Afriky na dovolenou například, hned bych jela taky, kdyby mi to osobní a pracovní situace dovolovala, bohužel ale nemohu, ale není to kvůli covidu.
Vytáhnu vám patřičnou část z dlouhého Kulvaitova rohovoru :
"Co přesně vaše skupina doporučuje vládě?
Naprosto základní věc: musíme se ze všech sil snažit zabránit importu infekčnějších mutací. Pokud tedy někdo potřebuje cestovat do Brazílie, kde je ta velmi nepříjemná mutace nazvaná P1, nebo na jih Afriky nebo na Zanzibar, kde jsou také rozšířené infekčnější mutace, tak by to po příletu zpátky nemělo být tak, že je na něm, jak se izoluje, ale musíme jít cestou, jakou jde řada jiných zemí. To znamená, že jsou státem určené karanténní hotely, a když někdo přiletí z těchto částí světa, je na čtrnáct dnů v takovém zařízení izolován. Tím by se dalo zabránit importu nakažlivějších mutací"
A kdo to doporučuje? Skupina vědců, jmenovitě vypsaných na konci rozhovoru. Kdyby si pár nezodpovědných sobeckých jedinců odepřelo dovolenou tam či onde, mohla by plošná opatření skončit dřív, stálo by to míň peněz....a umřelo by míň lidí.
napsal(a):
Ono to bude tak, že doktoři si s těmi viry moc nevědí rady - můj dojem, možná kecám.
Pomalu co pacient, to jiný průběh a sem tam se navíc vyskytne potížista.......Navíc kecy o tom, že to zdravotníci dělají pro příplatky, těch taky je....."Kdyby nedávali zdravotníkům příplatky, tak už covid není".....
A těch protichůdných studií je.....habakuk a každá je z renomované instituce.
Nějaké přejíždění okresů - akorát zaměstnává policii.....vidím u nás, jak tu pražáci pendlují.
A nejhorší je nedodržování karantény a nehlášení kontaktů. Takové "jestli mě nahlásíš, rozbiju ti h... .nebudu kvůli tobě smrdět v karanténě".
A nechci to vidět po Velikonocích.
No jo a pak to vypadá tak, že hned po prohlášení vlády jak budou kontrolovat dodržování karantény to hned policie dementuje s tím, že na to už nemá lidi, když všichni hlídají okresy. Kdyby se vybodli na okresy a radši fakt důsledně kontrolovali tu karanténu, bylo by nám líp. A došlápnout si na hygienu, aby trasovala dál než 2 dny zpátky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.113
assil
napsal(a):
No jo a pak to vypadá tak, že hned po prohlášení vlády jak budou kontrolovat dodržování karantény to hned policie dementuje s tím, že na to už nemá lidi, když všichni hlídají okresy. Kdyby se vybodli na okresy a radši fakt důsledně kontrolovali tu karanténu, bylo by nám líp. A došlápnout si na hygienu, aby trasovala dál než 2 dny zpátky.
Na okresy už se se re. Vím o X cestách mezi X kraji a okresy a kontrola max jedna a beroucí každý 50 auto.

napsal(a):
Vytáhnu vám patřičnou část z dlouhého Kulvaitova rohovoru :
"Co přesně vaše skupina doporučuje vládě?
Naprosto základní věc: musíme se ze všech sil snažit zabránit importu infekčnějších mutací. Pokud tedy někdo potřebuje cestovat do Brazílie, kde je ta velmi nepříjemná mutace nazvaná P1, nebo na jih Afriky nebo na Zanzibar, kde jsou také rozšířené infekčnější mutace, tak by to po příletu zpátky nemělo být tak, že je na něm, jak se izoluje, ale musíme jít cestou, jakou jde řada jiných zemí. To znamená, že jsou státem určené karanténní hotely, a když někdo přiletí z těchto částí světa, je na čtrnáct dnů v takovém zařízení izolován. Tím by se dalo zabránit importu nakažlivějších mutací"
A kdo to doporučuje? Skupina vědců, jmenovitě vypsaných na konci rozhovoru. Kdyby si pár nezodpovědných sobeckých jedinců odepřelo dovolenou tam či onde, mohla by plošná opatření skončit dřív, stálo by to míň peněz....a umřelo by míň lidí.
Nemusíte nic vytahovat, znám jeho názory, a ne se všemi se dokážu ztotožnit.. Je poměrně militantní.
Dle mne jedinou cestou, jak z toho v budoucnu ven, je komplexní restrukturalizace zdravotnictví tak, aby mimo standardní péče zvládalo i vlny nemocných s komplikacemi.
Jinak vzhledem k obrovské variabilitě reakce jednoho každého člověka na kontkat s virem, proměnlivosti případného vlastního průběhu onemocnění a následné výše protilátek v průběhu času nelze v podstatě predikovat nic.
Hezky shrnuto kompletně zde:
https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(21)00025-2/fulltext
Stručný výtah zde:
https://www.osel.cz/11661-trvani-imunity-aneb-nic-potesujiciho.html
Obecně - ti, co onemocněli, jsou na tom z hlediska možnosti případné reinfekce lépe, než ti jen očkovaní, ale i tak je to poměrně indivindi záležitost, která podstatně souvisí i s věkem - senioři jsou na tom z tohoto pohledu hůře.
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00662-0/fulltext
Nejde do podmínek střední Evropy s nefunkční proticovidovou strategií přenést zkušenosti z Taiwanu (jak rád naznačuje často třeba O.Š. na své cestě k zavedení rutinního PCR testování všude a všech), protože je to ostrov, Nového Zélandu (dtto), Austrálie (úplně jiné prostředí, hustota obyvatelstva apod). Jediné, co mě dává smysl, je posílení zdravotnictví.

Zdravotnictví posilovat nikdo nebude. Už jsem psala někde výš, v našem okrese dvě nemocnice zrušili, z toho jednu rovnou zbourali, zůstala jedna jediná. Jak to tady vypadá s běžnou zdravotní péčí, si asi dovedete představit. K praktikovi a na zdejší pohotovost, pokud je něco vážnějšího, nejlíp vůbec nejezdit, nemuseli byste to stihnout. Lidi na okrajích okresu jezdí raději do jiného, ani se nedivím.

rapotacka11
napsal(a):
Myslím, že je to všude stejné.
Leda snad dostat se na Karlák, Bulovku, Motol, Homolku, Vinohrady atd.
Prostě na větší kliniku. (Hradec, Brno)
Někde jsou nemocnice skvěle přístrojově vybavené
a to je tak vše ...
Tak nějak. U tzv. pohraničí je to horší. Člověk musí být hodně otrlý, aby se nenechal odbýt. Už nikdy nejdu nejdřív k nám na pohotovost a pak teprve do okresní nemocnice, kde člověk musí vysvětlovat, proč jsou na místní chirurgické nebo interní pohotovosti tak drzí a posílají ho tam.

Tohle mě dneska pobavilo. Pan Kulhánek asi nedával ve škole pozor, nějak pokulhává v zeměpisu:
...uvažování tímto směrem vychází z postupu poslední vlny epidemie, která šla z východu směrem na západ. Podle toho teď také vypadají epidemiologická čísla. Na východě země, tedy zejména v Karlovarském kraji, už je z velké části po bitvě, zatímco na západě země, tedy na Moravě, čísla stále dostatečně neklesají.
https://www.mix24.cz/vlada-uz-chysta-rozvolneni-nebude-ale-plosne-hamacek-vysvetlil-podrobnosti/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=3QVWkPRpPu0-202103261114&dop_id=11006494
napsal(a):
Koukni na tohle, výňatek z článku z 21.2.:
„Převládajícím názorem bylo až do teď přesvědčení, včetně mého, že virové částice britské mutace jsou o 40 až 60 % více infekční než virové částice předchozí varianty. Výsledky uvedené studie však ukazují, že rozdíl v rychlosti šíření v lidské populaci je dán tím, že pacienti šíří infekci v průměru 13 dní místo osmi, tedy o 40 až 60 % déle. Jsem zvědav, jak práce projde oponenturou a jak bude reprodukována v jinde provedených klinických studiích,“ dodává odborník.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/riziko-britske-mutace-nejde-jen-o-to-ze-je-infekcnejsi-143317
Díky moc, kouknu, později, zatím Tě moc zdravím!
assil
napsal(a):
...to trasování 2 dny zpětně mě osobně velmi udivilo. Myslím, že jsem byla potenciální přenašeč skutečně déle než dva dny před propuknutím...když jsem se ex post dozvěděla přímo z té "mojí" labiny, že v té době byl můj výsledek jeden z nejhorších (kvantitativně). Zato bratranec na podzim - obdržel info, že je "slabě pozitivní", inkubační doba a potenciální infekčnost interindividuálně varíruje - každý jsme jiný.
Takže ano, podle mě trasovat zpětně déle než 2 dny.
Jinak nevím, jak to "Repta" myslela, ale PERSONÁLNÍ posílení zdravotnictví je opravdu zapotřebí. Já vím, že se opakuji, ale sestřenice už fakt padá na hubu, včera sms jak přes kopírák od minulých:"Stále komplet plné ARO, stále většina COVID a stále vyplňuji úmrťáky..." Myslím, že by tam byli vděčni i za posílení lidmi třeba z UKR, stejně už tam asi 2 MUDr. z východu mají. Naši absolventi stále ještě prchají do zahraničí.

Můžete zároveň koupí nanoroušky podpořit zoo a udělat tak dobrý skutek:
https://eshop.zoopraha.cz/obleceni.html
Tento nanomateriál je v pohodě a certifikátem můžete samozřejmě "umlátit" ochranku v supermarketu, až zas třeba budou dělat chytré, že rouška není respirátor.

Tak nevím, je to fór, nebo je to myšleno vážně?
https://magazin.aktualne.cz/vedci-vyvinuli-rousku-jen-na-nos-clovek-se-s-ni-naji-i-napij/r~507906e48e3411eb9a61ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=09uCamyEbfY-202103271702&dop_id=11021929
napsal(a):
Tak nevím, je to fór, nebo je to myšleno vážně?
https://magazin.aktualne.cz/vedci-vyvinuli-rousku-jen-na-nos-clovek-se-s-ni-naji-i-napij/r~507906e48e3411eb9a61ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=09uCamyEbfY-202103271702&dop_id=11021929
Sami tam píší, že je lepší si přikrývat ústa i nos - pro případ kýchnutí a hlavně kašle. Nevím, jak vážně je to myšleno, ale jednak by u nás ani nic takového neprošlo a druhak se mi to jeví, že zabráníš třeba 60% potenc. nákazy a 40% zbyde - čísla jsem teď hodila od boku...

Není to myšleno tak, že chci jíst, pít a nechám si zakrytý aspoň nos? ( nečetla jsem, dostaly mě už ty obrázky )
Vím,že se tu nedávno řešilo,zda se očkovat po prodělaném kovidu. I o tomhle píše paní docentka https://www.seznamzpravy.cz/clanek/rok-si-nicime-imunitu-mozna-i-proto-je-tolik-nemocnych-rika-ceska-vedkyne-148516#dop_ab_variant=544821&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=G203pIaZxOR-202103290613&dop_id=148516&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Názor
záznam v 8.30 hod
https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/dvojka/2021-03-30