Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2020 09:58
Nika_38

XXX.XXX.29.83

Dobrý den,ráda bych se poradila ohledně jednoho problému. Máme 6ti měsíční fenku Čau - čau a problém spočívá v zápachu. Přečetla jsem toho spoustu o análních žlázkách,ale úplně nevím,jestli je to zrovna ono. Téměř od mala občas pozorujeme,že ze spánku třeba najednou vyskočí,začne sebe i okolí očuchávat jak zběsilá ,ale nikdy jsem žádnou tekutinu nebo něco nenašla,nicméně ten pach je strašný.Poslední případ byl včera ,když manžel šel ještě v 1 ráno s ní ven,otevřel dveře a ona se lekla sousedova psa odnaproti a nejen že se rozštěkala,ale manžela tím “ smradem “ ohodila :( Nemáte někdo tušení co by to mohlo být ?

13.3.2020 10:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nemám zkušenost ani z žlázkama(žádný z našich psů na to netrpěl) ani s fenkama(jestli může jít o nějaký výtok) Ohodila...copak je to skunk?!? Navíc pes chlupatý jak medvěd, nezachytilo by se na chlupech? Zprvu jsem chtěla napsat, že psi typu čaua trpí na různé plísně, tak jestli ne tohle, ale těma by nikoho ,,neohodila". Vzala bych ji na veterinu, ať to zhodnotí vet, vyšetří co je třeba.

13.3.2020 10:40
Nika_38

XXX.XXX.229.95

Slovem “ ohodila “ jsem myslela,že manželovi byla cítit celá nohavice. Samozřejmě že z chlupů to cítit je,ale u ní je to takové že člověk nepozná jestli je to z análních žlázek nebo pohlavních orgánů :( jen jsem chtěla mít trochu představu než půjdeme na vet

13.3.2020 11:20
janaa

XXX.XXX.135.99

Jestli se lekla a ohodila,pak ano,leknutím vypustila sekret z análních žláz. Takže jestli tenhle smrádek cítíte pořád,nechte žlázy zkontrolovat. Jen je to zvláštní u tak malého štěněte.

13.3.2020 11:27
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

janaa napsal(a):
Jestli se lekla a ohodila,pak ano,leknutím vypustila sekret z análních žláz. Takže jestli tenhle smrádek cítíte pořád,nechte žlázy zkontrolovat. Jen je to zvláštní u tak malého štěněte.

A v souvislosti s tímto se zeptám: čím krmíte, jakovou má konzistenci bobků? Na tohle je dobré krmit kostma, protože při kadění tvrdších bobků pes přirozeně sekret vytlačuje a pak nemá s tímto problémy.

13.3.2020 12:44
Nika_38

XXX.XXX.229.95

Krmíme především granulemi ,ale moc děkuji za tip 🙂 zkusíme veta,aby se postaral o ty žlázky a zkusíme ty kosti jako převenci . Jinak bobíky opravdu nemá tuhé,spíš tak polo. A jinak je to pach...přirovnala bych to tak asi k rybině

13.3.2020 13:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Nika_38 napsal(a):
Krmíme především granulemi ,ale moc děkuji za tip 🙂 zkusíme veta,aby se postaral o ty žlázky a zkusíme ty kosti jako převenci . Jinak bobíky opravdu nemá tuhé,spíš tak polo. A jinak je to pach...přirovnala bych to tak asi k rybině

To fakt vypadá, že si výstříkne análky, i když je na to docela mladá.

13.3.2020 13:38
Nika_38

XXX.XXX.229.95

Ještě mne napadla jestli náhodou nějaká infekce či zánět pohlav. ústrojí. Ale to by zřejmě nebylo takhle nárazové,nejspíše by to bylo pořád a bez léčby by se to zhoršovalo. Ale nejsem vet,tak jen hádám

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.3.2020 16:21

Inspektor Pišišvor napsal(a):
To fakt vypadá, že si výstříkne análky, i když je na to docela mladá.

Jo, vypadá to na anální žlázy. Do fenky, už není, kdysi strčilo auto a také "se bránila" pachem análních žláz. I když pes není tchoř, anální žlázy v případě silného leknutí použije. Vlastně je na to má. Nebo ne?

13.3.2020 16:34
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, vypadá to na anální žlázy. Do fenky, už není, kdysi strčilo auto a také "se bránila" pachem análních žláz. I když pes není tchoř, anální žlázy v případě silného leknutí použije. Vlastně je na to má. Nebo ne?

Nemá, má je na značkování. Proto jsem říkala, že to není skunk Já nevím, do mne, kdyby strčilo auto, tak se asi potento, ale obrana to nebude

13.3.2020 19:49
Nika_38

XXX.XXX.29.83

Musím tedy říci,že pach skunka neznám,nicméně si myslím ,že tohle k tomu asi úplně tak daleko nemá 😁

13.3.2020 22:08

Žlázky. Můj se jako 6 m štěně seknul drápkem v mezeře mezi výtahem a podlahou chodby. Řev, panika, vypustit smrádek. Po návratu z venčení jsem výtah vystříkala Sanytolem, ten smrad tam byl pořád. Plné žlázky nikdy neměl, ale vypouštěl často, nejen z leknutí. S přechodem na syrovou stravu konec, od té doby voňavý pes. ;)

Janae1

13.3.2020 22:23
Janae1

XXX.XXX.160.6

Naše mladá fena velkého plemene občas (jednou do měsíce) žlázky nevědomky "upustí" po ránu v pelechu - to je ta lepší varianta, ta horší je postel.
Máme to nějak řešit, pravidelně vymačkávat nebo je to normální?
Řešili jsme, když se stalo poprvé. Veterinářka vymačkala, ale prý je to zbytečné, že stačí ji po ránu vyvenčit.
Tož to večíme a stejně se občas stane.

13.3.2020 22:31
Nika_38

XXX.XXX.229.95

Jj,venčení je samozřejmé a nic to neřeší

13.3.2020 22:54

Tak nebožka fena mi todle dělala taky, vypouštěla smrádek a současná fena to dělá taky. Nám se to stává v době "velké blaženosti" . Příklad, ležíme na gauči, fenu hladím a ona se ,jak říkáme , vyfredí.Měli jsme fretky, tak vím, co to je, když fretka něco označí. Stalo se mi to, i když jsem fenu hladila ve stoje, po celých zádech až na ocas, který jsem jí přizvedla a normálně to z ní úplně cáklo. Když fena spí a je úplně zrelaxovaná, jsou jí vidět oba vstupy do žlázek,prostě se tak uvolní, až to vyteče. Kosti normálně krmím . při takové "nehodě" musím psici utřít zadnici , ocas, potřísněnou deku okamžitě vyprat. Když byla mladší, bylo to častější, teď jen občas, budou jí 4 roky.
Edit: ty kosti dávejte pozvolna, nebo si jí zacpete, pokud není zvyklá....kuřecí krky, skelety, pak nějaké vepřové žebro a.t.d.

14.3.2020 00:13
Nika_38

XXX.XXX.229.95

Na kostičky budeme opatrní :) a jsem ráda za tyhle stránky . Ve chvíli kdy člověk opravdu neví a má strach,najdou se lidé kteří alespoň názorem podpoří. Děkuji všem :)

14.3.2020 17:20

Nika_38 napsal(a):
Na kostičky budeme opatrní :) a jsem ráda za tyhle stránky . Ve chvíli kdy člověk opravdu neví a má strach,najdou se lidé kteří alespoň názorem podpoří. Děkuji všem :)

Jedná se o kosti syrové, pro doplnění.....

14.3.2020 20:45
Nika_38

XXX.XXX.229.95

Jj vím :)

E.Kobzeva

15.3.2020 12:24
E.Kobzeva

XXX.XXX.179.241

To zní opravdu jako aktivita análních žláz.)
Nepozorujete ji že by se třeba moc olizovala v okolí zadku nebo - typické - "jezdila" zadkem po koberci, trávě? To bývá velmi jasný symptom podráždění.
Nicméně může to být i způsobené takovou lekavostí - stávalo se jí to i dřív? Jako dospívající pes prochází několika obdobími strachu.

Ačkoliv je to překvapivé, ale tuto schopnost má opravdu hodně zvířat. Mám zkušenosti i s třeba potkanem, který vypustil takto smrad když se hodně (omylem) vylekal.

Všichni už tu to psali - ale poradit se s vetem :) - ať se zkusí zjistit proč tu aktivitu má tak velkou.

14.8.2020 15:15
čau čau

XXX.XXX.236.4

navštívit veterináře vás nenapadlo?

14.8.2020 17:06
Dasvo

XXX.XXX.250.72

čau čau napsal(a):
navštívit veterináře vás nenapadlo?

Dá se předpokládat, že po skoro půl roce možná ano.

8.10.2020 09:32
čau čau

XXX.XXX.236.4

lesnížínka napsal(a):
A v souvislosti s tímto se zeptám: čím krmíte, jakovou má konzistenci bobků? Na tohle je dobré krmit kostma, protože při kadění tvrdších bobků pes přirozeně sekret vytlačuje a pak nemá s tímto problémy.

krmit kostma? dala jsem svému psu jen tak pro chuť a na hraní asi tři vepřová žebra a pak jsem dojížděla deset dní na veterinu, aby z něj dostali stolici a stálo mne to kolem 3 000 Kč, naštěstí nemusela být operace... to je špatná rada ty kosti.výjimečně a maličko, ne ke krmení.

8.10.2020 10:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

čau čau napsal(a):
krmit kostma? dala jsem svému psu jen tak pro chuť a na hraní asi tři vepřová žebra a pak jsem dojížděla deset dní na veterinu, aby z něj dostali stolici a stálo mne to kolem 3 000 Kč, naštěstí nemusela být operace... to je špatná rada ty kosti.výjimečně a maličko, ne ke krmení.

Krmí se masem a kostma. Určitě ne dát kosti granulákovi a ještě navíc tři. Krmím kostma 12let svého psa, psi u rodičů a příbuzných dostávali a dostávají kosti celý život. Všichni vařené a pečené, což se tady považuje za úplnou hrůzu a žádný problém nikdy neměl. Zvláštní, že?

8.10.2020 12:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Krmí se masem a kostma. Určitě ne dát kosti granulákovi a ještě navíc tři. Krmím kostma 12let svého psa, psi u rodičů a příbuzných dostávali a dostávají kosti celý život. Všichni vařené a pečené, což se tady považuje za úplnou hrůzu a žádný problém nikdy neměl. Zvláštní, že?

Ale tak on ten problem nemusí být hned, u nějakého psa nemusí být vůbec.

Předešlému psovi dávala moje babička vařené a pečené kosti a problém se objevil. I přesto, ze psy, co měli dříve, tak krmili taky a problém neměli. Na problém u toho psa jsme přišli až ve stáří po UTZ a RTG, do té doby jsme o ničem nevěděli.

To je asi to samé, jako když lidi tvrdí, že psy krmí granulemi Pedigree, nebo jinýma marketovkama, a psi krásně prospívají a jsou bez problémů.

8.10.2020 15:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Ale tak on ten problem nemusí být hned, u nějakého psa nemusí být vůbec.

Předešlému psovi dávala moje babička vařené a pečené kosti a problém se objevil. I přesto, ze psy, co měli dříve, tak krmili taky a problém neměli. Na problém u toho psa jsme přišli až ve stáří po UTZ a RTG, do té doby jsme o ničem nevěděli.

To je asi to samé, jako když lidi tvrdí, že psy krmí granulemi Pedigree, nebo jinýma marketovkama, a psi krásně prospívají a jsou bez problémů.

A jaký to byl problém, na který se přišlo až ve stáří? Nebo tak, že celou dobu problém neměl a vyskytnul se až k stáru?
My jsme měli 5 psů, teta 8, sestřenka 2, strejda 2. Je to myslím celkem velký vzorek psů takto krmených bez problémů. Já ještě další dva a mamka Mandy. Worick a Mandy žijou, tak je tam nepočítám.

8.10.2020 16:05

Co si matně pamatuji z chemie, při tepelných úpravách dochází k denaturaci bílkovin, což má za následek změny (ztráty) prostorové struktury. V návaznosti se snižuje rozpustnost. Abych to shrnula, tepelně upravená kost zásadně mění své vlastnosti (a rovněž stravitelnost). Existují tedy objektivní důvody, proč takové kosti psům nepodávat. (Jistě to tady nějaký chemik vysvětlí elegantněji a podrobněji.) Ale těší mě, že psi Vaši a Vašich rodinných příslušníků žádné problémy neměli.

8.10.2020 16:44
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No já nevím, nejsem chemik, ale vařím už celkem dlouho a moje zkušenost je, že vařením kost změkne. Jestli se zhorší stravitelnost netuším, ale já pečené kuřecí trávím normálně a to nejsem pes.

8.10.2020 17:01
marcelaamax

XXX.XXX.191.23

lesnížínka napsal(a):
A jaký to byl problém, na který se přišlo až ve stáří? Nebo tak, že celou dobu problém neměl a vyskytnul se až k stáru?
My jsme měli 5 psů, teta 8, sestřenka 2, strejda 2. Je to myslím celkem velký vzorek psů takto krmených bez problémů. Já ještě další dva a mamka Mandy. Worick a Mandy žijou, tak je tam nepočítám.

Ve stáří mu začaly zažívací problémy, na utz a RTG se zjistilo, že má malé části kostí zapíchané ve střevech a žaludku.

8.10.2020 17:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

marcelaamax napsal(a):
Ve stáří mu začaly zažívací problémy, na utz a RTG se zjistilo, že má malé části kostí zapíchané ve střevech a žaludku.

Tedy nejsem vet ani doktor, ale na utz ani rentgenu nemůže nikdo poznat, jestli jsou ty kosti zapíchané nebo prostě jen v trávícím procesu. Nebo mu za týden dělali toto kontrolně a ty kosti na týž místech byly pořád?

8.10.2020 18:22

lesnížínka napsal(a):
No já nevím, nejsem chemik, ale vařím už celkem dlouho a moje zkušenost je, že vařením kost změkne. Jestli se zhorší stravitelnost netuším, ale já pečené kuřecí trávím normálně a to nejsem pes.

Domnívám se, že nemá smysl s Vámi o tom diskutovat, protože své zkušenosti nadřazujete nad obecně platné principy.

Ale dobrá, napíši k tomu poslední poznámku, a pak už se tím nebudu zabývat - jednak se bavím o změnách struktury na molekulární úrovni (kromě jiného se snižuje rozpustnost). Že se mění struktura si nicméně můžete všimnout když vaříte vajíčko nebo pečete to kuře. U kostí je zásadní problém, že se po tepelné úpravě jinak lámou (na ostré kusy). Tím končím, Vy to beztak pochopit nechcete. 🤷‍♀️

8.10.2020 18:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

lesnížínka napsal(a):
Tedy nejsem vet ani doktor, ale na utz ani rentgenu nemůže nikdo poznat, jestli jsou ty kosti zapíchané nebo prostě jen v trávícím procesu. Nebo mu za týden dělali toto kontrolně a ty kosti na týž místech byly pořád?

Upřímně už si nevybavuji detaily. Ale vím, že rentgeny a ultrazvuky se opakovaly a ty úlomky tam byly stále.

Tenkrát jsme to nijak razantně neléčili, pes dostal dietu, nějaké prášky a přísný zákaz žraní vařených a pečených kostí. Teprve potom jsem konečně babičku přesvědčila, aby mu je opravdu nedávala. Po čase se srovnal.

Věřím tomu, že člověk může vařenými kostmi krmit 20 psů a nestane se nic, nebo alespoň ne nic "viditelného", ale u 21 psa už třeba problém nastat může. No a další člověk může mít jen jednoho takto krmeného psa a problém mít hned u něho.

Úplně stejně jako s těma marketovýma granulema. Znám spousty psů, kteří žijí na marketovkách, chlebu a vlastně k tomu mají i ty vařené kosti. A ti majitelé takto krmili všechny svoje psy, jejich rodiče a prarodiče tak krmili taky.. No a psi z pohledu majitele prospívají, žádný z těch psů neměl nikdy problém, a tak on v krmení nehodlá nic měnit.

Stejně mě to nepřesvědčí, že je to krmení pro psa dobré a nezačnu tak krmit taky.

8.10.2020 18:52
čau čau

XXX.XXX.236.4

lesnížínka napsal(a):

no já neznám granuláky, moji psi jedí vařené, občas syrové, a žebra nejsou velká.. znám psy,. které krmí kostmi - bílá hovínka suchá a rozpadající se je provázení, to není zdravý stav. pokud kost, pak velkou, morkovou na hryzání a hru, to nesnědí.

8.10.2020 18:57
čau čau

XXX.XXX.236.4

pro lesní žínku:

https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/pes-a-kosti-varene-a-zverinove-jsou-zivotu-nebezpecne-161

a připomínám, že vy jste radila kostmi přímo krmit.

8.10.2020 19:09

čau čau napsal(a):
pro lesní žínku:

https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/pes-a-kosti-varene-a-zverinove-jsou-zivotu-nebezpecne-161

a připomínám, že vy jste radila kostmi přímo krmit.

Ne, lesnížínka řekla, že je lepší krmit i kostmi, protože se pak žlázky vyprazdňují, každý s IQ vyšším než venkovní teplota to pobral, tak
příště nejdříve přemýšlejte (já vím, u Vás to není zvykem, milé prázdniny, Petře množiči kastrovači)
a pak mluvte.
Syrové kosti se štěpí také a takové králičí jsou tvrdé jak sviňa a co jako? Rozvařené kosti z polévky se drolí a pečené nedáváme, protože se mohou zapíchnout
a jsou holé, což je k psímu kamarádu veliký projev lakomosti a Stoupovosti. I taková kuřecí kost zapíchnutá v dásni, nic moc.
Krmíte tak blbě, že má pes bílé bobky? Tak jste hloupý/á (promiňte, dodnes nerozšifrováno) To je mi pejska líto a Vás také.
Všichni lesnížínku pochopili, až zase prázdniny nic.
Ne, nekrmte granuláře kostmi. Ajajaj, to lesnížínka říkala taky..
Kostmi se nekrmí, to ví každý. Krmí se kostmi obalenými masem, ale říkáme - krmte i kosti.
U ostatních si můžu říct, že jsou nervozní kvůli malé kapacitě nemocnic, nebo drahé kližce (u ženských nikdy nevíš, třeba že úterý :-)),
ale u Vás už je to tradice, rýpat .. a vždy nesmyslně. Dospějte.
Hezký večer všem :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík