Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tea14112003789

28.2.2021 19:48
Tea14112003789

XXX.XXX.88.76

Dobrý večer, mám doma fenu, cca 14kg, 5 let. Chceme přejít z granulí na barf, ovšem pořád nemám jasno co se týče dávkování- u granulí to bylo jasné, ale u masa odměrku nemám :D
Chci se tedy zeptat, jestli máte nějaké zkušenosti? Bojím se abych ji nepřekrmila, popřípadě ji zase nenechala hladovět..

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2021 19:51
28.2.2021 19:55
Amykk

XXX.XXX.191.210

Doporučujem prečítať tuto knihu

28.2.2021 20:55
lupus4

XXX.XXX.205.61

záleží dle "záživnosti", umístění a práce psíka
je-li doma + jen procházky tak cca 2 -3 % váhy (můj 20kg dostává kol 1/2kg masa včetně kostí, tj 330 hrubomleté hovězí + 4 -5 drůb.krků nebo 1 skelet 25 -30dkg)
vejdete se klidné do 20 - 25 Kč/den)
maká-li několik hod tak klidně i 5% z váhy

26.3.2021 19:33

Zneužiji toto téma... Prosím zkušené o radu stran složení krmné dávky. Pes je senior (30 kg, bez pár týdnů 14 let, epileptik, jinak zdravý). Paní Novosádová doporučuje 40 % masa + 20 % kostí + 40 % příloh. Opravdu tak málo masa? Nebude mít hlad (je to hrozný nenažranec)? Pročetla jsem její knihu, informace na webu i výpočetní tabulku, a řekla bych, že se v těchto zdrojích stran optimálního složení KD poměrně rozchází, tak nevím, co si s tím počít.
Co se týče celkového objemu krmiva, přikláněla bych se spíš ke 3 % než ke 2 %, příp. 2.5 %.
Zároveň mě překvapilo doporučení nepodávat zeleninu v syrovém stavu (ale přemrazenou nebo spařenou), že ji nebude schopen dobře strávit. Předpokládám, že tuto radu nevyužiji - něco samozřejmě dostává vařené (třeba brambory), ale dlouhodobě je zvyklý dostávat syrovou zeleninu a ovoce (podle její rady to pro lepší stravitelnost strouhám), a hovínka jsou ukázková. Ale jestli k tomu máte někdo nějaký argument, který mě přesvědčí, vyloženě se tomu nebráním.
Jsme teď v takovém přechodovém stavu, teprve to všechno ladím. Už teď je ale pes viditelně šťastnější a plný energie, celý omládl. Méně spí a začíná mě pěkně prohánět. Až to poladím, tak mu asi přestanu stačit. :-))

26.3.2021 19:53
janaa

XXX.XXX.10.173

Přiznám se,že já žádnýho psa nekrmím podle tabulek, nějaký procenta masa,kostí,příloh,zeleniny prostě neřeším. A neřešila jsem ani veterány,krmila jsem je tak,jak byli celý život zvyklý,max se mi někdy stalo,že začali mít moc tvrdý bobky,protože přeci jen to zpracování kostí už nebylo optimální,tak jsem ubrala kosti. Co se týká dávky jako takové,tam jde hlavně o typ psa, jsou veteráni, co jsou nevykrmitelní a naopak zase veteráni,co už přibírají ze vzduchu. Ad zelenina, celkově jí považuju za něco navíc a ne nezbytnost, je-li zvyklý na syrovou a v pohodě jí tráví, tak dávejte dál syrovou. Psi nestráví zeleninu vcelku,ale pokud je nastrouhaná, tak nevidím důvod jí vařit. Ale já jí do misek nedávám. To mu radši dopřejte častěji neprané dršťky,nebo v případě,že je nenažranec a měl by problém s váhou,tak jí dávat na zaplácnutí jako svačinku

26.3.2021 20:03

@janaa No, on byl většinu života na granulích, potom 60:40 ve prospěch čerstvého, ale hodně na punk (možná až moc). Složení řeším primárně kvůli nákupu - nemám mrazák a mám relativně malou ledničku, takže si to potřebuju napočítat a namyslet uskladnění. To je primární motivace. Jinak gram sem a gram tam řešit nebudu. Párkrát si to zhruba odvážím, abych to dostala do oka, a tím to končí. Ale určitě se potřebuji od něčeho odpíchnout, někde začít.

Hmotnost si drží, nijak závratně nenabírá (ani nehubne), přestože nad rámec dostává různé svačinky - on je kyselina, miluje jídlo. Zeleninu a ovoce zbožňuje, to mu určitě neodepřu. Má rád i mléčné výrobky, vajíčka... Prostě typický ohař, má rád úplně všechno, hlavně když je toho hodně. :-) Novinka budou kosti, to nikdy nedostával. Ale zuby má v pořádku, tak drůbeží krky pomlácené paličkou snad zvládne. Uvidím, jak to bude trávit.

26.3.2021 20:03

Já teda Jackovi zvýšila podíl příloh, oproti tomu, když to byl mladej pes. Vlastně tak nějak od konce léta.
Dávám půl na půl.
Jako možná si to myslím blbě, ale tak nějak když si vzpomenu na pesany, co mají ledvinové diety, tak tam mám pocit, že se maso dost omezuje. My teda problém s ledvinama nemáme (zatím...musím zaťukat), ale tak si říkám, že třeba míň masa, menší zátěž, kdyby náhodou ty ledviny byly načatý a zatím se třeba jen neprojevily viditelné příznaky...

Nepovažuju se za klasickýho barfistu...krmím prostě masem a něco k tomu, tak se úplně nechci vyjadřovat ke složení krmných dávek.
Za mých mladých let na krmení byla jednoduchá poučka...štěně a pes v růstu v poměru 2:1 (maso:příloha) a dospělý pes 1:2 takže masa byla defakto třetina dávky a dost lidí se toho drželo, alespoň co znám a pesani byli v pohodě.
My teda ne, naše ovčanda se nám na nějaký přílohy mohla krajcvajc, takže ta teda k večeři jenom maso a za přílohy se snad dá počítat pár granulek Froliků, co si uzobla, namazanej chleba a nebo syrečky s dědou k svačině a pribiňák.

26.3.2021 20:13
janaa

XXX.XXX.10.173

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
@janaa No, on byl většinu života na granulích, potom 60:40 ve prospěch čerstvého, ale hodně na punk (možná až moc). Složení řeším primárně kvůli nákupu - nemám mrazák a mám relativně malou ledničku, takže si to potřebuju napočítat a namyslet uskladnění. To je primární motivace. Jinak gram sem a gram tam řešit nebudu. Párkrát si to zhruba odvážím, abych to dostala do oka, a tím to končí. Ale určitě se potřebuji od něčeho odpíchnout, někde začít.

Hmotnost si drží, nijak závratně nenabírá (ani nehubne), přestože nad rámec dostává různé svačinky - on je kyselina, miluje jídlo. Zeleninu a ovoce zbožňuje, to mu určitě neodepřu. Má rád i mléčné výrobky, vajíčka... Prostě typický ohař, má rád úplně všechno, hlavně když je toho hodně. :-) Novinka budou kosti, to nikdy nedostával. Ale zuby má v pořádku, tak drůbeží krky pomlácené paličkou snad zvládne. Uvidím, jak to bude trávit.

Jasný,tak bych se odpíchla od těch tří procent a uvidí se,co to udělá. Pokud na kosti není zvyklý,tak opatrně, spíš bych volila třeba jeden masitý skelet apod, krky jsou jen kost, ale samozřejmě ohařovi pár kuřecích krků nic neudělá

26.3.2021 20:15
janaa

XXX.XXX.10.173

Btw já takhle na maso (barf nekrmím,krmím masem ) převedla i 14ti letou labinu,co jsem si přivezla z útulku. Nejdřív teda na vařený,protože v útulku trpěla průjmama,ale myslím,že to bylo spíš z nervů, než z čeho jinýho. Ona byla ten nevykrmitelný typ, ale dlabala jak nezavřená, neměla s přechodem na maso jedinej problém a ještě rok a půl si u nás užívala zasloužený spokojený konec života

26.3.2021 20:23

@sardullah Děkuju za příspěvek! A Jackovi přejeme hodně zdraví.

@janaa Skelet je taky možnost, já kupuji drůbež jen neporcovanou, takže si ho mohu udělat masitý podle vlastních preferencí, to je určitě taky ve hře. Asi budeme muset začít zlehka. Naštěstí je to kus psa, jedním, dvěma krky ho nezabiju.

Snad to u nás taky půjde dobře a něco nepokazím. :-)

26.3.2021 20:33

Já teda Jackovi zvýšila podíl příloh, oproti tomu, když to byl mladej pes. Vlastně tak nějak od konce léta.
Dávám půl na půl.
Jako možná si to myslím blbě, ale tak nějak když si vzpomenu na pesany, co mají ledvinové diety, tak tam mám pocit, že se maso dost omezuje. My teda problém s ledvinama nemáme (zatím...musím zaťukat), ale tak si říkám, že třeba míň masa, menší zátěž, kdyby náhodou ty ledviny byly načatý a zatím se třeba jen neprojevily viditelné příznaky...

Nepovažuju se za klasickýho barfistu...krmím prostě masem a něco k tomu, tak se úplně nechci vyjadřovat ke složení krmných dávek.
Za mých mladých let na krmení byla jednoduchá poučka...štěně a pes v růstu v poměru 2:1 (maso:příloha) a dospělý pes 1:2 takže masa byla defakto třetina dávky a dost lidí se toho drželo, alespoň co znám a pesani byli v pohodě.
My teda ne, naše ovčanda se nám na nějaký přílohy mohla krajcvajc, takže ta teda k večeři jenom maso a za přílohy se snad dá počítat pár granulek Froliků, co si uzobla, namazanej chleba a nebo syrečky s dědou k svačině a pribiňák.

Jestli se bojíte ledvin, tak ten test IDEXX SDMA by to měl chytit už ve chvíli, kdy ledviny jedou ze 3/4, co je ještě včas.

26.3.2021 20:44

Zneužiji toto téma... Prosím zkušené o radu stran složení krmné dávky. Pes je senior (30 kg, bez pár týdnů 14 let, epileptik, jinak zdravý). Paní Novosádová doporučuje 40 % masa + 20 % kostí + 40 % příloh. Opravdu tak málo masa? Nebude mít hlad (je to hrozný nenažranec)? Pročetla jsem její knihu, informace na webu i výpočetní tabulku, a řekla bych, že se v těchto zdrojích stran optimálního složení KD poměrně rozchází, tak nevím, co si s tím počít.
Co se týče celkového objemu krmiva, přikláněla bych se spíš ke 3 % než ke 2 %, příp. 2.5 %.
Zároveň mě překvapilo doporučení nepodávat zeleninu v syrovém stavu (ale přemrazenou nebo spařenou), že ji nebude schopen dobře strávit. Předpokládám, že tuto radu nevyužiji - něco samozřejmě dostává vařené (třeba brambory), ale dlouhodobě je zvyklý dostávat syrovou zeleninu a ovoce (podle její rady to pro lepší stravitelnost strouhám), a hovínka jsou ukázková. Ale jestli k tomu máte někdo nějaký argument, který mě přesvědčí, vyloženě se tomu nebráním.
Jsme teď v takovém přechodovém stavu, teprve to všechno ladím. Už teď je ale pes viditelně šťastnější a plný energie, celý omládl. Méně spí a začíná mě pěkně prohánět. Až to poladím, tak mu asi přestanu stačit. :-))

Dobrou chuť ohařikovi. :)
Zeleninu dávám v syrovém stavu, denně si psiska chroustnou kus mrkve nebo kedlubny. Do žrádla pak ideálem jest tu a tam listová zelenina, čínské zelí je top. Nakrájet pod flákotu, coby balast. Strouhat, proč by ne.
Místo kuřecích pomlácených krků bych dávala radši jen velké, masité skelety. Kůže, kousek masa, měkké kosti, pes si to pochroupe. Krční obratle se mohou hůř trávit, zejména ve starším věku, a když přecházíte na kompletní přirozenou stravu s téměř 14letým psem. Jiné kosti bych ani nedávala.
A poměr masa a příloh. Jak bylo psáno, někdo přibere jen z pohledu na misku, jiný pes sežere 2 kg masa a ani deko navíc. Přílohu beru jako balast právě úměrně kondici a trávení psa. Kdyby měl hlad, škrundalo mu v břiše, upravíte poměr masa:příloha. Já krmím u "žíravin" jedinců spíš 2 třetiny masa a třetina přílohy. U obezního psa by to bylo naopak.
Nic nepokazíte. Výhodou je, že kdyby se něco pokazilo, druhý den hned napravíte.

26.3.2021 20:45

Jestli se bojíte ledvin, tak ten test IDEXX SDMA by to měl chytit už ve chvíli, kdy ledviny jedou ze 3/4, co je ještě včas.

No budu o tom uvažovat.
Jako ledvin se nějak zvlášť nebojím. Jack nevypadá na to, že by byl problém a to ani náznakem. Spíš si vzpomenu na našeho kocoura a ještě psa mých známých, kde to šlo dost fofrem.
Ale upřímně si myslím, že ten můj dědeček odejde dřív na nohy, než na ledviny.
Dneska jsme byli na veterině, nechat dát implantát s chemickou kastrací, ten ze září už asi "dosluhoval", alespoň si to myslím, dle toho, jak se zase začal nimrat v jídle. Tak snad se zase rozpapá a bude to lepčatější.

26.3.2021 20:58
Šarina

XXX.XXX.243.72

Tea14112003789 napsal(a):
Dobrý večer, mám doma fenu, cca 14kg, 5 let. Chceme přejít z granulí na barf, ovšem pořád nemám jasno co se týče dávkování- u granulí to bylo jasné, ale u masa odměrku nemám :D
Chci se tedy zeptat, jestli máte nějaké zkušenosti? Bojím se abych ji nepřekrmila, popřípadě ji zase nenechala hladovět..

Hodně bylo napsáno výše.
Jako člověk, co masem krmil v době předgranulové (o nějakých tabulkách jsme v té době neměli moc potuchy) -a který se s krátkou granulovou přestávkou k masu s ulehčením vrátil- bych se přimlouvala i za zdravý selský rozum:
Pes zhltne misku a prázdnou honí po kuchyni - a není tlustý - přidala bych.
Pes se nimrá - ubrala bych, případně vynechala.
Pak množství balancovat podle aktuální kondice psa. Na přesné tabulky sypání granulí (gramy, odměrky) zapomeňte. Tabulky na to nejsou, ale cit pro to které zvíře je nutný.

(Chronické nežravce nekomentuju, s tím osobní zkušenosti nemám, ale zažila jsem psy, kteří odmítali granule, ale na maso velmi rychle a s chutí najeli).

Vítejte v kreativním světě :)))))))))))))))))

26.3.2021 21:25

@plaka Jo, to je u nás podobné. Listovou zeleninu dávám zhruba 50:50 s tou zbylou - dneska bylo čínské zelí vs. strouhaná mrkev s trochou okurky, k tomu vepřový ořez. Ohař dvakrát vylízal misku a odplul do ložnice spát, takže to asi bylo ok. Maso vs. zelenina bylo asi 60:40, odhadem.
Tak jo, dvě třetiny masa a kosti ve formě skeletů zní rozumně. Děkuji za konzultaci (všem zúčastněným). Jestli se ještě někdo připojí s radou, zkušeností, budu samozřejmě ráda.

@sardullah A nechcete na ty nožičky zkusit Celadrin? U nás to vypadalo v zimě 2019-2020 velmi špatně, div jsem psa už “nepohřbívala” (v myšlenkách), ale Celadrin udělal zázrak, a pes teď normálně chodí, běhá. Prvotní zlepšení bylo vidět překvapivě rychle, už asi po pěti dnech.

26.3.2021 21:50

@plaka Jo, to je u nás podobné. Listovou zeleninu dávám zhruba 50:50 s tou zbylou - dneska bylo čínské zelí vs. strouhaná mrkev s trochou okurky, k tomu vepřový ořez. Ohař dvakrát vylízal misku a odplul do ložnice spát, takže to asi bylo ok. Maso vs. zelenina bylo asi 60:40, odhadem.
Tak jo, dvě třetiny masa a kosti ve formě skeletů zní rozumně. Děkuji za konzultaci (všem zúčastněným). Jestli se ještě někdo připojí s radou, zkušeností, budu samozřejmě ráda.

@sardullah A nechcete na ty nožičky zkusit Celadrin? U nás to vypadalo v zimě 2019-2020 velmi špatně, div jsem psa už “nepohřbívala” (v myšlenkách), ale Celadrin udělal zázrak, a pes teď normálně chodí, běhá. Prvotní zlepšení bylo vidět překvapivě rychle, už asi po pěti dnech.

Jo, můžem to zkusit...objednám to. Teď dávám alavis triple blend, ale už jsem přemýšlela, že nasadím i samotná MSM.
Takže za zkoušku nic nedáme. Díky za tip.

26.3.2021 21:58

Jo, můžem to zkusit...objednám to. Teď dávám alavis triple blend, ale už jsem přemýšlela, že nasadím i samotná MSM.
Takže za zkoušku nic nedáme. Díky za tip.

S Triple blendem zkušenost nemám, ale z Celadrinu (taktéž Alavis) jsem nadšená. Zejména tedy proto, že to evidentně něco poléčilo. Když jsem ho zpočátku zkoušela vysazovat, obtíže byly do dvou dnů zpátky. Tak jsem vytrvala delší dobu, a potom bylo vysazení bez následků. Asi dva týdny zpátky jsem mu tím léčila skříplá záda (zadní nohou šlápl do vzduchu - do příkopu), a během pár dnů byl zase v pohodě. Tak zkuste, třeba to Jackovi taky pomůže. Nemají to ti naši důchodci snadné.

27.3.2021 10:40

Naše xlabradorka 11 let teda přibírá snad i ze vzduchu, dávku fakt musím pečlivě hlídat a je fakt, že ona je při chuti celý den. Kdykoliv zašustí sáček nebo se otevře lednička či se přijede z nákupu, tak přiběhne, i když nikdy nic nedostane. Jen občas jabko nebo mrkev, ty má moc ráda. Trpí dost zácpou, takže kosti moc nedávám a hodně jí přidávám do krmení olej.

27.3.2021 11:01

vku fakt musím pečlivě hlídat a je fakt, že ona je při chuti celý den. Kdykoliv zašustí sáček nebo se otevře lednička či se přijede z nákupu, tak přiběhne, i když nikdy nic nedostane.

Tak Sára byla to samý, akorát my jsme teda vždycky něco dali, tu piškotek, tady rohlík po příchodu z nákupu, dělili jsme se s ní o snídaně, svačiny.......no prostě kdyby mohla, tak by jedla nonstop. I když jsem jí slyšela štěkat vzadu na zahradě a rozbalila jsem si sušenku, tak klika cvakla, dvéře letí, Sára vchází do dveří" ...."jdu náhodou kolem, tak bych teda ochutnala, abych neurazila"

Ale musím říct, že přestože defakto jedla nonstop, že nebyla nějak zvlášť aktivní pes, že navíc byla vykastrovaná, tak jsme nikdy neměli problém udržet nějaké přiměřené tělesné proporce a když už se mi zdálo, že se trochu kulatí, tak jsme začaly krmit dietnější maso, omezily přílohy, přidaly zeleninu a za týden, 14 dní to zase byla holka jak lusk.

27.3.2021 12:35

Jó, to pan ohař je taky při chuti neustále. Kolikrát ani nemusím ani nic otevřít - přiběhne a přesvědčuje mě, že bych MĚLA něco otevřít. 😂 Dokonce začal dupat nožičkou, když něco chce. 😂 Jelikož u nás jsou dobré mravy na ústupu, tak se celým dnem prožere. Tloustne jen ze sladkého, to mu vůbec nedávám. Ale maso, ovozel, sušené vnitřnosti... to může jíst bez následků. Aktivita je dost proměnlivá podle toho, jak je na tom zrovna s epilepsií. Teď se bude posouvá čas, tak to zase bude průšvih.

27.3.2021 16:08

lupus4 napsal(a):

Jo tak to u nás teda platí....

27.3.2021 22:24

Mám takový dotaz. Dnes jsem mluvila s jednou paní a ta mi dala takového brouka do hlavy. Není prý zastáncem BARFU, tzn. krmení syrovým, že taky dává maso, ale vařené, syrové nikdy. Když jsem jí řekla, že moje fena je na mase (syrovým i vařeným) už 8 let, tak mi bylo řečeno, že jsem měla velké štěstí, že se jí nic nestalo. Syrové prý může obsahovat já nevím, nějaké bakterie a svinstva(nepomůže prý ani hluboké zamrazení), říkala mi to, já si to už nepamatuju, že by svým psům syrové nikdy nedala. A nejen krmné, ale i maso pro lidi, to jsem ji zvlášť zdůraznila. Že prý znala dva psy, kteří po syrovým ochrnuli. Co si o tom myslíte? Mě se to jeví, jako blbost, ale nevím, no. Dotaz spíš pro veta, nebo někoho, kdo tomu dost rozumí

27.3.2021 22:34
lupus4

XXX.XXX.205.61

neřešte kraviny JPP

27.3.2021 22:47

Vzhledem k tomu, kolik psů je krmených syrovým masem, bychom tady museli mít velké množství ochrnutých.....a já teda za celej svůj život a to se o psy zajímám dost intenzivně, jsem nic takového neslyšela.
A to nejsem žádný "barfař", že bych to musela nějak hájit ...berbeři byli krmeni povětšinou vařeným, ovčanda výhradně syrovým, Gina má kombinaci obého.

27.3.2021 22:52
Caty

XXX.XXX.51.50

Tak svalovec by teoreticky mohl být problém, ale to je tak nepravděpodobné...

28.3.2021 08:08

Mám takový dotaz. Dnes jsem mluvila s jednou paní a ta mi dala takového brouka do hlavy. Není prý zastáncem BARFU, tzn. krmení syrovým, že taky dává maso, ale vařené, syrové nikdy. Když jsem jí řekla, že moje fena je na mase (syrovým i vařeným) už 8 let, tak mi bylo řečeno, že jsem měla velké štěstí, že se jí nic nestalo. Syrové prý může obsahovat já nevím, nějaké bakterie a svinstva(nepomůže prý ani hluboké zamrazení), říkala mi to, já si to už nepamatuju, že by svým psům syrové nikdy nedala. A nejen krmné, ale i maso pro lidi, to jsem ji zvlášť zdůraznila. Že prý znala dva psy, kteří po syrovým ochrnuli. Co si o tom myslíte? Mě se to jeví, jako blbost, ale nevím, no. Dotaz spíš pro veta, nebo někoho, kdo tomu dost rozumí

Blbost! Jediné, co bych nekrmila, je syrový divočák (Aujeszky). Maso pro lidi úplně bez problémů. Léta si dávám tatarák.

28.3.2021 08:10

Caty napsal(a):
Tak svalovec by teoreticky mohl být problém, ale to je tak nepravděpodobné...

Ano. Vepřové se na svalovce vyšetřuje. A medvědy a rysy běžně nekonzumujeme, ani ti psi ne.

28.3.2021 09:14
Agnes1

XXX.XXX.76.217

Pes má jiné trávení než člověk.
Žaludeční kyseliny psa krmeného masem obsahují mnohem více kyseliny chlorovodíkové v porovnání s žaludkem člověka. Takové prostředí zajistí spolehlivé trávení velkých kusů masa i kostí a také likvidaci možných zárodků parazitů, bakterií, plísní apod. Také velmi krátká doba trávení masa nedá parazitům šanci se ve střevě uchytit a zabydlet.

28.3.2021 09:25

"Syrové prý může obsahovat já nevím, nějaké bakterie a svinstva(nepomůže prý ani hluboké zamrazení),"

no, třeba klostridie, sviňuchy odolné

28.3.2021 10:17

Tak ono pri kazdem krmeni se muze neco vyskytnout.
Neni treba panikarit, ale ani bagatelizovat, ze riziko vubec zadne neexistuje.

28.3.2021 10:17

Mám za to, že klostridie jsou všude, má je i člověk, králíci, kočky, koně, ovce,....jsou v půdě, je to přenosné na člověka a stačí si nemýt ruce. Pes vůbec nemusí jíst syrové maso, aby se nakazil.
Stačí venku něco sežrat. Hodně podobně bude leptospiroza, listerie, kampylobakter, salmonela. Čímž závažnost těch onemocnění neshazuji, ročně na komplikace zemře docela dost lidí, ale asi tak jako na další věci, tudíž přestaneme chodit ven a jíst a pít?
Nějak si myslím, že běžně zdravý pes, pokud to není štěně nekojené a např. po léčbě ATB, z každé chycené bakterie neonemocní, netřeba se hroutit.
Maso, pokud není pěkně červené, nekrmit. Když se bojíte. A pak mi pes dotáhne něco zeleného, co vyhrabal na zahradě, že.
Psi žerou exkrementy jiných zvířat, vlastně sežerou venku cokoli,
a já budu řešit syrové maso a ještě pro lidskou spotřebu z ČR? To určitě.

28.3.2021 10:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Mám za to, že klostridie jsou všude, má je i člověk, králíci, kočky, koně, ovce,....jsou v půdě, je to přenosné na člověka a stačí si nemýt ruce. Pes vůbec nemusí jíst syrové maso, aby se nakazil.
Stačí venku něco sežrat. Hodně podobně bude leptospiroza, listerie, kampylobakter, salmonela. Čímž závažnost těch onemocnění neshazuji, ročně na komplikace zemře docela dost lidí, ale asi tak jako na další věci, tudíž přestaneme chodit ven a jíst a pít?
Nějak si myslím, že běžně zdravý pes, pokud to není štěně nekojené a např. po léčbě ATB, z každé chycené bakterie neonemocní, netřeba se hroutit.
Maso, pokud není pěkně červené, nekrmit. Když se bojíte. A pak mi pes dotáhne něco zeleného, co vyhrabal na zahradě, že.
Psi žerou exkrementy jiných zvířat, vlastně sežerou venku cokoli,
a já budu řešit syrové maso a ještě pro lidskou spotřebu z ČR? To určitě.

Přesně tak. Nehroutím se ani s čichlého masa, zvlášť teď, když si přenesl dvě notně jeté srnčí nohy na okus a pravidelně chodí na čerstvý hnůj souseda, protože my máme jen koňský a on má kravský, od králíků a prasečí - který neštěstí zaklopil tím kravským

Přidejte reakci

Přidat smajlík