Uživatel s deaktivovaným účtem

Nebojte se, za pár měsíců si budete říkat: “Škoda, že mu v té hlavince alespoň jeden povel nezůstal” Ne, teď vážně, místo výcviku se věnujte výchově a hrám.
etnies86
napsal(a):
Máme 3 měsíce -umíme ke mně,sedni,lehni,na bok,sudy-prevalit se,otočit se dokola,pac,poprosit, štěkat na povel,zůstaň, aport, teď pilujem k noze a chodit u nohy.
Není to moc na tak malé stendo ? :(
Nějak jsem dostala morala,zda ho moc ,,nedrtim,,
i když za pamlsky on moc rád.
Je to moc - takové mimino má užívat her a poznávat svět, ne dělat cvičenou opičku.

etnies86
napsal(a):
Máme 3 měsíce -umíme ke mně,sedni,lehni,na bok,sudy-prevalit se,otočit se dokola,pac,poprosit, štěkat na povel,zůstaň, aport, teď pilujem k noze a chodit u nohy.
..ja bych ho v tomhle věku především všude vodila a vozidla aby poznal všechna možná prostředí, hluku, pachy, povrchy, lidi, zvirata a tak všelijak podobně....hrála s nim ruzne hry. - hlavolamy....je to mimino....

etnies86
napsal(a):
Máte tři měsíce a tolik toho umíte... oba?

Tak standardně moje štěňata ve 3 měsících umí sedni a ke mně....a to proto, že sedat si musí často...třeba když dávám misku s jídlem, tak na mě nebudou skákat, ale musí si dřepnout, aby byla miska položena na zem....to samé pamlsek.
Ke mně, tak tam ve třech měsících vypadá povel spíš "Jessinkóo, no pojď honéém" hodně nadšeně. Čím víc je štěně něčím zaujato, tím nadšeněji.
No a potom ještě hajánky, ale to zase je spíš do situace, než povel lehni jako takovej.....tak jsme se napapkali a teď budeme dělat hajánky.
To, že mi předchozí fena chodila ve třech měsících u nohy bez vodítka....super, šikovná, ale zase....ve své podstatě zase neučeno cíleně, ale spíš přiřazen povel k tomu, co začala dělat sama.
Když čtu úvodní příspěvek, tak se musím usmívat, protože to pak moje štěně vypadá proti tomu "šikulkovi" jako obyvatel Jedličkárny.......umí to samé jako moje Gina....sedni už pomalu na úrovni reflexu, protože to hodně používám situačně v praxi....sedí se, když dávám misku s jídlem, když dávám pamlsek, než otevřu auto a naložím, když beru do ruky vodítko.......no a to ke mě?? Tak nevím, myslím, že u štěněte, které si mě ještě furt hlídá a drží se máminy sukně, tak stačí nadšeně zavolat Jessinkó a štěně se může přerazit, takže zase tohle chování podpořím povelem, když už je jasné, že teda běží ke mně, tak přidám povel.
Ve své podstatě je úkol číslo jedna, aby se naučila trochu solidně ťapkat na vodítku, u pravé nohy (u levé mi chodí Gina). Ale tak to taky neurychlím, některé štěně ťape hezky hned a některé...Jessina...neustále kouká, kde co lítá a pokud jde i Gina, tak se neustále snaží jít s ní, ale to nejde, protože to se pak děsně motá.
Stejně tak, když mi předchozí fena chodila ve třech měsících u nohy...začala s tím sama, tak jsem jen přidala povel a potom chválila, když k noze přišla po povelu.
Hodně mě pobavil příspěvek od Rájky ...svatá pravda, takovej pubescent, co zrovna ohluchl a nebo vám zcela suverénně řekne do očí "cože?? tenhle povel jsem v životě neslyšel", povětšinou to teda vypadá tak, že se páníček po povelu, na který pes vůbec nereaguje, zeptá "ty mě ignoruješ" a pes řekne "ne já tě neignoruju, já na tebe kašlu (slušně řečeno), protože támhle je něco daleko zajímavějšího.
Ta puberta mi přijde jednodušší s pejsem, který je....nechci napsat hloupější, ale nemá takový intelekt, aby vymýšlel, jak neposlechnout...takže možná delší reakce, ale poslechne. Nemám moc zkušeností, ale přijde mi, že čím inteligentnější psí potvora, tím víc si musím nechat předepsat prášků na uklidnění, abych to období přežila...resp. obě já i čuba....já, aby mě z ní neklepla Pepka a čuba, abych jí nezakousla.....záměrně píšu čuba, protože se psy-kluky to vždycky bylo jednodušší.

A vůbec, co já se mám co vyjadřovat....s jednou čubou pasteveckou a jednou minimálně polopasteveckou, jsme, co se povelů týče, spíš jako chráněná dílna, než výběrové gymnázium.
Tak to ten můj opičák jezevčí ve skoro 5ti měsících vítá návštěvy a psy, všechny oblizuje a chce si hrát. Vyhrabe jahody, pokouše všechny klacky na zahradě, čuchá v lese, lovím ho z kdejakýho roští, protože všechno v lese je důležitější a vyštěkal svojí první srnku jo a hovna jsou taky super.....
janaa
napsal(a):
Ve třech měsících mají moje štěňata standardně základ přivolání a to je všechno za to umí prolízt kdejaký křoví, čurbes, vlítnout do kaliště, lehnout si do louže, okousat u ublízat všechny živé tvory a navrch najít kdejaký hovno
Právě jsem si utvrdila, že mám naprosto standardní štěně labradora, ten popis sedí naprosto přesně Moje je tedy ještě šikovnější, ve vašem výčtu chybí hrabání v jakémkoliv bahně a vytažení jakéhokoliv humusu z jakékoliv vody
napsal(a):
Nebojte se, za pár měsíců si budete říkat: “Škoda, že mu v té hlavince alespoň jeden povel nezůstal” Ne, teď vážně, místo výcviku se věnujte výchově a hrám.
Jj tak je fakt, že za pár měsíců ke mě bude tvrdý oříšek :)))v pubertě to bude urco super. on strašně rychle chápe, takže se to naučil za chviličku.hlavni motivator pamlsky a formou hry. Je fakt že je to velké plemeno a evokuje už velkého psa,nevypadá jak roztomilé štěňátko, možná proto moje tendence.urcite nechci něco pokazit
Máme teď v okolí hodně stenat, tak si skoro každý den vyblbne i s nimi
Caty
napsal(a):
Právě jsem si utvrdila, že mám naprosto standardní štěně labradora, ten popis sedí naprosto přesně Moje je tedy ještě šikovnější, ve vašem výčtu chybí hrabání v jakémkoliv bahně a vytažení jakéhokoliv humusu z jakékoliv vody
Šikulka. Umí samozrejme i další suoer veci nejradši kradeni jakéhokoliv jídla. Má v sobě labradora, ale to je asi jediný co v něm z labradora je.mozna ještě usi
napsal(a):
A vůbec, co já se mám co vyjadřovat....s jednou čubou pasteveckou a jednou minimálně polopasteveckou, jsme, co se povelů týče, spíš jako chráněná dílna, než výběrové gymnázium.
To ste mě pobavila. Já si užívám, že v rodině poslouchá a zatím chce aspoň jeden člen rodiny
napsal(a):
..ja bych ho v tomhle věku především všude vodila a vozidla aby poznal všechna možná prostředí, hluku, pachy, povrchy, lidi, zvirata a tak všelijak podobně....hrála s nim ruzne hry. - hlavolamy....je to mimino....
Jj to socializujem hodně.bereme do města, vytah,k všemožným zvířatům, návštěvy,cizí děti
Ještě tu máme v okolí hodně stenat tak se vyblbne i s nimi skoro každý den

Nora ve třech měsících uměla tak základy ke mně a sedni.
o vous později jsem přidala ještě lehni a k noze. a pac. pak na nějakou dobu ke mně zcela zapomněla.
teď už si to zase pamatuje. a k vyjmenovaným povelům dosti nespolehlivě udělá ještě zůstaň a štěkej.
asi mi to musí stačit. stačí nám to.
pro štěně je nejdůležitější naučit ho třeba nastupovat do autobusu či vlaku, to se zabejčenej dospělák učí blbě.

etnies86
napsal(a):
To ste mě pobavila. Já si užívám, že v rodině poslouchá a zatím chce aspoň jeden člen rodiny
No jo no, každej to máme doma jinak, mě doma poslouchá manžel a syn a tudíž co se toho poslouchání člena rodiny týče, tak mám splněno (ale tak oni si samozřejmě myslí, že ten úkol , co plní byl jejich nápad...ale pššš ).
No a od psích holek se naopak očekává, že to budou pastevecký palice s vlastním názorem a jestli pánbůh dá, tak alespoň jedna z nich by mohla být ředitelka Zeměkoule.
Takže tam je to hodně o tom vydiskutovat, jak teda budeme fungovat.
Přijde mi, že prostě tak jako proplouváme tou výchovou...žádnej stres, pohodička, protože stejně nikdy nebudou mít poslušnost na jedničku s hvězdičkou, tak proč se nervovat...no a co, že musím říct Gině LEHNI 3x a samozřejmě ne rozkazovacím způsobem, ale hezky požádat "Ginuško, zlatí moje, lehni si" a plus gesto rukou a ona si nakonec lehne.....je čas, v klidu, nejde o život, nejsme na závodech "kdo si lehne první, tak vyhrává"....ale medaili má ten, kdo to pořádně promyslí, zda má to splnění povelu nějakej smysl.
Na druhou stranu mají psice svoje mužský páníčky vycvičený docela dobře.
A že se na ně občas chlap nazlobí?? Gina je pyrenejská psice, tzn. že ta se se svojí bílou andělskou tváří ani nemusí namáhat.
"Gino, co děláš?? "....a ona docela nevinně podívá "já?? nic, jak by anděl mohl něco nepřístojného dělat"......no a co uslyší jako odpověď "no já vim, ty jsi hodná holka, dáš mi pusinku??"
Kdo neviděl, jak se takovej roztomilej a dobře naladěnej, usměvavej a bílej andílek dokáže během mžiku změnit na rozzuřenou matku medvědici a bohyni pomsty v jedné osobě neuvěří....a to je to zatím takové větší štěňátečko To je její poslání, hlídat nás a ne kotoul vzad na požádání, to ať si dělají ty bordery, když jsou tak chytré.
Ale už nebudu plevelit vlákno vychloubáním, co moje psice neumí a jak ony povely neplní. Protože tohle evidentně není vlákno o tom...budeme se trumfovat čí pes méně poslouchá.
Tak max to může být super, si něco takového přečíst, pro ty, jejichž psi přeci jen mají v plnění úkolů nějaké mezírky, drobné nedostatky...popř. mezery a větší nedostatky a říkají si.
Že si řekne.."no...Pinďa sice neumí trojné salto s pěti vruty, ale ty čuby od Sardullah umí jenom SEDNI a pak možná roztomile koukat, takže my jsme s Pinďou ještě mistři světa omeleta"
A budiž vám to přáno....nikdy byste v soutěži psích talentů neskončili poslední, vždycky bych byla za vámi....ale pozor, ať je to jen vaše soukromá radost, že máte doma vlastně nej psího šikulu...tohle není dopis ve stylu
"řetěz...rozešli tento dopis šesti přátelům.....", protože my nebudeme dělat Jedličkárnu každýmu...to jen tady a ze známosti, protože až jednou holky dorostou, tak by vám taky mohly říct obrácenou verzi hlášky z jedné pohádky "vy máte čáry, my máme svaly a hlavně velký zuby....a proč??....abychom vás mohly lépe sežrat"

Nora by náhodou výstavu psích talentů určitě vyhrála, protože se hodnotí i umělecký dojem, ne? A Nora každýho dojme. Kdyžtak bych mohla vyrobit kostým, třeba ten, co potom pes vypadá jako beruška, z nějakýho divnýho důvodu se ale XXXXXXL velikost neprodává.
Ale jinak bysme mohly jít z fleku, však na rychlost provedení se nehraje, ne? A zastavit se na chvilku se psem při odložení za pochodu se snad může, ne? A obcházet okolo psovoda při vlevo v bok určitě taky
Jen aport teda nevedeme. Nějak to vždycky zdegeneruje na "já to jako hlídám a ty mi to jako budeš brát"

My jsme se psem uměli různý krávoviny. Někdy to i může pomoct vzájemnýmu vztahu a některý triky jsou využitelný v běžným životě, třeba při ošetřování psa (na ty bych se u svýho příštího psa zaměřila).
Pes nebyl žádnej výkvět bystrosti, byl hůř motivovatelnej, trvalo mu, než mu věci docvakly, ale postupem času jsme si našli svůj způsob. Začalo ho to pak bavit a často na procházce na oblíbeným místě zavelel, že se jde cvičit. Já pak musela vymýšlet, co bysme se ještě mohli naučit, aby to bylo jednoduchý a snadno pochopitelný. Některý triky vymyslel sám pes. Byla to sranda.

Mně stačí v tomto věku přivolání, jinak to moc neřeším, protože vím, že přijde puberta a pes rázem zapomene, že něco uměl. Navíc každý pes je jiný. Nejstarší fena mně zdrhala, jakmile se našla příležitost. Ne za zvěří nebo za lidmi, ale k vodě se vymáchat. Pak si klidně přišla a ukázkově předsedla. Co jsem mohla dělat? Jedině chválit a být ráda, že se jí nic nestalo. U nás jsou pastviny široko daleko, takže jsem i viděla, že když se vracela, nikdo ji nezajímal, hledala mě. Nejmladší je úplně jiná, hlídá si mě na každým kroku, abych jí náhodou neutekla.
Co se snažím eliminovat odmalička, tak hrabání. Na pastvinách je právě strašně moc myší, to už i štěňata hodně láká, takže prostě nedovolím.
napsal(a):
Mně stačí v tomto věku přivolání, jinak to moc neřeším, protože vím, že přijde puberta a pes rázem zapomene, že něco uměl. Navíc každý pes je jiný. Nejstarší fena mně zdrhala, jakmile se našla příležitost. Ne za zvěří nebo za lidmi, ale k vodě se vymáchat. Pak si klidně přišla a ukázkově předsedla. Co jsem mohla dělat? Jedině chválit a být ráda, že se jí nic nestalo. U nás jsou pastviny široko daleko, takže jsem i viděla, že když se vracela, nikdo ji nezajímal, hledala mě. Nejmladší je úplně jiná, hlídá si mě na každým kroku, abych jí náhodou neutekla.
Co se snažím eliminovat odmalička, tak hrabání. Na pastvinách je právě strašně moc myší, to už i štěňata hodně láká, takže prostě nedovolím.
To tak ráda čtu, že se někdo snaží od malička eliminovat hrabání. Kolem mě se ovvykle pejskaři podivujou, že to psům nedovoluju, že jim nedopřeju . No ale nedopřeju z několika důvodů- jedním z nich je, že prostě nechci aby lovili cokoliv živého, jako ohaři ani nesmí. Lov je prostě tabu u všeho, nejen zajíc, bažant, srna, ale i ta myš, aby byly pravidla jasně daný . Ostatně ani u myslivce by nesměli. Co teda nechápu, že flekatou, některý z těch původních mysliveckých rukou, kterými prošla, musely tuhle činnost nechat dělat, protože s tím doteď bojujeme. Nechápu, protože s lovečinou se myšílovení neslučuje, tak co s ní kdo dělal je nepochopitelný. No a druhej důvod je, že nechci mít rozrytou zahradu. Zábavy mají jinak dostatek natolik, aby si tohle mohli odpustit. Takže jsem ráda, že to tak taky někdo má.

Zrzavci
napsal(a):
To tak ráda čtu, že se někdo snaží od malička eliminovat hrabání. Kolem mě se ovvykle pejskaři podivujou, že to psům nedovoluju, že jim nedopřeju . No ale nedopřeju z několika důvodů- jedním z nich je, že prostě nechci aby lovili cokoliv živého, jako ohaři ani nesmí. Lov je prostě tabu u všeho, nejen zajíc, bažant, srna, ale i ta myš, aby byly pravidla jasně daný . Ostatně ani u myslivce by nesměli. Co teda nechápu, že flekatou, některý z těch původních mysliveckých rukou, kterými prošla, musely tuhle činnost nechat dělat, protože s tím doteď bojujeme. Nechápu, protože s lovečinou se myšílovení neslučuje, tak co s ní kdo dělal je nepochopitelný. No a druhej důvod je, že nechci mít rozrytou zahradu. Zábavy mají jinak dostatek natolik, aby si tohle mohli odpustit. Takže jsem ráda, že to tak taky někdo má.
No, co tak vím z různých výcvikových kurzů, tak ono je to pro lidi hrozně moc těžký zakázat psovi něco, co ho strašně baví a je od něj aspoň klid. A když jim říkám NE, nedovolte to, jinak vám pes bude blbnout při dohledávce, tak na mě koukají jak na exota. To samé při aportu, který si lidi zkoušejí doma v bytě....jo, on to najde, ale pak mi to nechce dát a hraje si s tím, no, tak ho nechám. Marně jim vysvětluju, že žádný hraní, aport je majetek páníčka a pes mi ho musí odevzdat. A pak se diví, že ani na ty OVVR nemůžou.

Zrzavci
napsal(a):
Tak ale to se nedělá tohle, takhle mi narušit mou ideu a excelentní výcvik megý, co je teriér a chce srny, zajíce a prasátka. Teď se cítím špatně.
:-)
Totiž ona utíkala, tak jsem ji nechala lovit myši, aby něco měla, a pomohlo to hodně, na stejné louce máme srny a nejde za nimi a nebrečí :-)
Ale mohu ji odvolat. Takhle: stačí, jdeme domu. Postupně lovíme myší méně, aby nebyla závislá jako já na sladkém a protože už asi většinu snědla, a furt nejde po srnkách.
Já takovou radost a Vy, Zr.. nemám slov, Zrkazisvěte :-/ :-)
napsal(a):
No, co tak vím z různých výcvikových kurzů, tak ono je to pro lidi hrozně moc těžký zakázat psovi něco, co ho strašně baví a je od něj aspoň klid. A když jim říkám NE, nedovolte to, jinak vám pes bude blbnout při dohledávce, tak na mě koukají jak na exota. To samé při aportu, který si lidi zkoušejí doma v bytě....jo, on to najde, ale pak mi to nechce dát a hraje si s tím, no, tak ho nechám. Marně jim vysvětluju, že žádný hraní, aport je majetek páníčka a pes mi ho musí odevzdat. A pak se diví, že ani na ty OVVR nemůžou.
:-) jojo myšičky! Já jsem teda musela udělat trochu kompromis, protože flekatá je trochu autista. Něco za něco. Čas od času povolený sčítání myší, ale hrabat a rejt čumákem se nebude.
Právě vůbec nechápu, že pes z mysliveckých rukou, jako Tali je, má ty myši takhle nahraný na hadrdisku. Opravdu moc. To myslivec nikdy nenechá, takže fakt nechápu, ale oni prostě nehráli čistou hru od začátku, takže bůhvíjak to s ní bylo, však v 10 měsících neuměla ani vystavovat a o aportu nemluvím,to je taky trága. My teda nezkouškujeme, tak nemusím až tak všechno hrotit, ale ten základ prostě chci, aby pes měl, abychom si mohli nejen hrát, ale taky pracovat, když je to to pracovní vemeno.
napsal(a):
Tak ale to se nedělá tohle, takhle mi narušit mou ideu a excelentní výcvik megý, co je teriér a chce srny, zajíce a prasátka. Teď se cítím špatně.
:-)
Totiž ona utíkala, tak jsem ji nechala lovit myši, aby něco měla, a pomohlo to hodně, na stejné louce máme srny a nejde za nimi a nebrečí :-)
Ale mohu ji odvolat. Takhle: stačí, jdeme domu. Postupně lovíme myší méně, aby nebyla závislá jako já na sladkém a protože už asi většinu snědla, a furt nejde po srnkách.
Já takovou radost a Vy, Zr.. nemám slov, Zrkazisvěte :-/ :-)
no ale moment vy ji máte, řekla bych , dost oprávněně. Pokud jste to dokázala vyměnit, tak proč ne. Když pes dokáže rozlišit tohle ano, tohle ne? A je to něco za něco - ostatně, jak jsem psala Sarah - taky jsem udělala kompromis - nebude se hrabošit, může se monitorovat. Vy jste vyměnila zajíce za myši. A navíc megýna je teroš, ta jaksi to má s těma myšma jinak.Tam to asi těžko řešit. A když se vám v tom nezamkne a jdete na první dobrou domů, tak .......... tak se omlouvám
A navíc, bacha - můj první pes - teroš byl taky myšilovec, takže mám máslíčko na hlavě
Ne, ale prostě já jsem si to takhle s ohaříkama zkrátka stanovila. Máme to tak od štěňátka, že se učí nelovit a podporovat ohaří vlastnosti.
Caty
napsal(a):
Hm. To jsem si vzpomněl, jak náš něžný malý pejsek v půl roce odmítal přijít na přivolání z potoka. Do koryta nebylo vidět, ale bylo slyšet šplouchání a supění. Nakonec jsem musel uznat, že se upřímně snaží na to přivolání přijít, ale zároveň tam nemůže nechat tu tlející mrtvou srnu, kterou tam našel a kterou se snaží vytáhnout po téměř kolmém jílovitém břehu. Nejen že příšerně smrděl, ale ještě byl od hlavy k patě obalený tím jílem. Pak už naštěstí vzhledem k plemeni musel přestat chodit na volno.

TyVed
napsal(a):
Hm. To jsem si vzpomněl, jak náš něžný malý pejsek v půl roce odmítal přijít na přivolání z potoka. Do koryta nebylo vidět, ale bylo slyšet šplouchání a supění. Nakonec jsem musel uznat, že se upřímně snaží na to přivolání přijít, ale zároveň tam nemůže nechat tu tlející mrtvou srnu, kterou tam našel a kterou se snaží vytáhnout po téměř kolmém jílovitém břehu. Nejen že příšerně smrděl, ale ještě byl od hlavy k patě obalený tím jílem. Pak už naštěstí vzhledem k plemeni musel přestat chodit na volno.
hmmm
v půl roce už Nora ke mně neuměla a při procházce na volno mizela s výrazem "čau, já si tě pak třeba najdu"
naopak teprve teď už si troufnu jí na určitých místech na volno pustit.
napsal(a):
hmmm
v půl roce už Nora ke mně neuměla a při procházce na volno mizela s výrazem "čau, já si tě pak třeba najdu"
naopak teprve teď už si troufnu jí na určitých místech na volno pustit.
:) No tak u nás to právě kolem toho půl roku začalo teprve selhávat a pak bohužel ještě našel zalíbení v lovu. Pak bylo celkem příšerné ještě to pubertální období, to neuměl ani jít na vodítku a jak si tady lidi stěžujou, že je kouše jejich štěně, tak si moc nedovedou představit, jaké to je, když tohle dělá desetiměsíční kavkaz . Taky jsme měli několik zajímavých momentů, kdy zkoušel, jestli by nešlo zařídit, abych ho z toho vodítka pustil. To byla zkouška konzistentní výchovy a říkal jsem si, že jestli to nevydržím, tak si ho nezasloužím. No a pak až dostal rozum a dobrý. Fena v zásadě poslouchala i v pubertě. To je prostě zlatíčko, akorát tedy nesmí být na dohled nikdo cizí.
Náš nejspolehlivější povel je ale "sluníčko pojď se zavřít" na což s roztomilým výrazem odkvačí do kotce a očekává odměnu. Když jí otevřu a nemám odměnu, tak tam je ochotná sedět v pozoru a čekat, až mi dojde, že ona splnila povel, tak řada na mě, abych dovalil dobrotu.

Nora na vodítku chodit umí, vztekací momenty si totiž odbyla jako dvouměsíční, kdy jsem měla dostatečnou fyzickou převahu, abychom si to vysvětlili. prý se takhle cvičí sloni, se se přivážou provazem ke stromu jako slůňata, nechají se vyvztekat a potom už nadosmrti žijí v přesvědčení, že ten provaz je prostě nepustí.
Na stopovačce nebo flexině také dokonale poslouchá na to ke mně. Akorát že jakmile nedržím ten druhý konec, už to na 100% úplně není a měla jsem taky momenty, kdy jsem na ní v lese řvala, že se vracet nemusí, že takovýho debila nechci.

s pastevcem mám "ke mně" 100%ně úspěšné

napsal(a):
s pastevcem mám "ke mně" 100%ně úspěšné
no kdyby nezdrhala za zajícema a kočkama, tak je úplně dokonalá
ne, toho zajíce aspoň chápu, s tím se dá nějak pracovat, jakože nepouštět tam, kde vím, že jsou, nebo tak. nebo dokonce ve většině případů i funguje aspoň stůůůůůůůůůůůůůůj
ale to náhodné mizení, kdy prostě najednou pes není...
vždycky jsem měla psy, co chodili na volno. a tohle se na vodítku tváří, že není problém, chodit na volno.
ba ne, po těch asi tak třech letech od prvního zapomenutí "ke mně" se mizení téměř vytratilo a na vybraných prostranstvích jí teda na chvilku pustím.
občas pak nadávám.
napsal(a):
Nora na vodítku chodit umí, vztekací momenty si totiž odbyla jako dvouměsíční, kdy jsem měla dostatečnou fyzickou převahu, abychom si to vysvětlili. prý se takhle cvičí sloni, se se přivážou provazem ke stromu jako slůňata, nechají se vyvztekat a potom už nadosmrti žijí v přesvědčení, že ten provaz je prostě nepustí.
Na stopovačce nebo flexině také dokonale poslouchá na to ke mně. Akorát že jakmile nedržím ten druhý konec, už to na 100% úplně není a měla jsem taky momenty, kdy jsem na ní v lese řvala, že se vracet nemusí, že takovýho debila nechci.
Tedy vážně pochybuju, že by slon nebo pastevec věřil, že je ten provaz nepustí. U obou našich ale vidím, že to prostě přijali i když ví, že pokud budou chtít, tak je neudržím. Prostě obě strany vědí, že děláme, že je udržím a že si nemůžou jít kam chtějí.
Stejně tak na úvazu děláme, že ten úvaz to vydrží a ani ho nikdo neukousne. Ale pokud není důvod na tom úvazu být a nemělo by to smysl, pak se najednou ty úvazy třeba přetrhnou, i postroj se nám opakovaně přetrhl, případně ten úvaz něco překouslo. Prostě máme dokonalou pasteveckou poslušnost. Pokud je pro povel jasně zřejmý důvod a nedojde k nějaké situaci, která opodstatňuje výjimku, tak posloucháme jako hodiny.
Včera sem se třeba snažil fenu odvést na vodítku pro psa. Se zabejčila, že na tomhle ona nepude. Tak sem jí to sundal a hezky poprosil a šla u nohy i bez vodítka. Uplně nevím, jestli tohle může pochopit někdo, kdo pastevce nikdy neměl. Pak jsme se ještě smáli tomu, kolik lidí by se jí v tu chvíli pokusilo ukázat, kdo je tu pánem a jak by pak vyprávěli, že je bezdůvodně napadla.

Noře bych nikdy nechtěla násilím ukazovat, kdo je tady pánem. Ne, nebojím se, že by mě chtěla sníst, ale myslela by si něco o debilech a už bychom se asi nedohodli. Jo, je mnohem lepší prostě požádat o tu věc a pokud to dává smysl, tak pes pokrčí rameny, že teda oukej a je to.
Vlastně mám stejnej přístup k životu, takže tomu rozumím.
Nevím, jak to s tím provazem funguje Ale vodítko je funkční i když by se přetrhnout klidně mohlo. Nebo by se mohlo přetrhnout něco v rameni, že.

"Tedy vážně pochybuju, že by slon nebo pastevec věřil, že je ten provaz nepustí."
ale jo
u nás to tak nějak funguje
a ne, není to naučené tak, že bych pastevce někam přivázala ať se vyvzteká
"no kdyby nezdrhala za zajícema a kočkama, tak je úplně dokonalá"
u mého psa je jeho 100%ní přivolávací poslušnost dána dokonalostí maminky (nemáme paničku), která ví, kdy je možno povel vypustit z pusy

No to já měla s Ginou období (jak jsme jí přivezli).."nevidím důvod, proč by nemohla minimálně někde a za určitých podmínek chodit na volno",
pak období, kdy absolutně nekomunikovala, nereagovala "tak ta na volno nebude chodit nikdy",
pak období, kdy velmi slušně začala reagovat na stopovačce a je s ní řeč, srny a zajíci v poho "jo možná až dospěje a nabere rozum, tak to půjde"
no a po té, co má velmi výraznou reakci na terénní motorky...neslyší, nevidí a to i na velkou vzdálenost, tak si myslím, že to nepůjde nikdy. Na silnici jí tenhle pekelný stroj nevadí, tak max se po krosce ohlídne, ale v přírodě je to průšvih. A další je, že je sice nepotkáváme moc často, spíš vyjímečně, ale za to zcela nečekaně a na místě, kde je to opravdu překvápko.
Není v mých vychovatelských silách to nacvičit, protože to není o tom, že jdeme na prochajdu a vždycky potkáme motorku a ani nefunguje to mít psa v dostatečné vzdálenosti, kdy ještě vnímá....o motorce ona ví dřív než já a já to bohužel v lepším případě poznám v momentě, kdy vidím že zvedla ocas a nebo v tom horším (to už se mi teda dlouho nestalo), kdy už je v běhu...a člověk prostě zuby nehty drží stopovačku a modlí se, aby nerupla, aby mi čuba nevyhodila rameno, abych si moc nenatloukla, až doběhne na konec a přijde to škubnutí a já poletím taky.
I když vím, že to nemá cenu, tak samozřejmě na Ginu řvu povel "brzdi"...používám, když fena dobíhá na konec flexi a nebo stopky, aby věděla, že dál to nejde a přijde škubnutí.
A taky proto jsem měla jako mezi kus amortizér, aby to škubnutí nebylo tak na tvrdo.
Dneska už si troufám říct, že vidím i drobné náznaky, kdy si řeknu "a je to tady, zase nějakej de,bil a stáhnu Ginu k sobě, omotám si pořádně vodítko, hlídám, aby zůstalo napnuté, aby neměla šanci se mnou škubnout a táhnu Ginu opačným směrem.

no tak když už pes není, tak samozřejmě nevolám. tak maximálně NORINO DOPRDE!E
ale to je čistě pro můj lepší pocit
napsal(a):
Noře bych nikdy nechtěla násilím ukazovat, kdo je tady pánem. Ne, nebojím se, že by mě chtěla sníst, ale myslela by si něco o debilech a už bychom se asi nedohodli. Jo, je mnohem lepší prostě požádat o tu věc a pokud to dává smysl, tak pes pokrčí rameny, že teda oukej a je to.
Vlastně mám stejnej přístup k životu, takže tomu rozumím.
Nevím, jak to s tím provazem funguje Ale vodítko je funkční i když by se přetrhnout klidně mohlo. Nebo by se mohlo přetrhnout něco v rameni, že.

@TyVed
Tak sem jí to sundal a hezky poprosil a šla u nohy i bez vodítka. Uplně nevím, jestli tohle může pochopit někdo, kdo pastevce nikdy neměl. Pak jsme se ještě smáli tomu, kolik lidí by se jí v tu chvíli pokusilo ukázat, kdo je tu pánem a jak by pak vyprávěli, že je bezdůvodně napadla.
No tohle fakt moc lidí nechápe.

napsal(a):
@TyVed
Tak sem jí to sundal a hezky poprosil a šla u nohy i bez vodítka. Uplně nevím, jestli tohle může pochopit někdo, kdo pastevce nikdy neměl. Pak jsme se ještě smáli tomu, kolik lidí by se jí v tu chvíli pokusilo ukázat, kdo je tu pánem a jak by pak vyprávěli, že je bezdůvodně napadla.
No tohle fakt moc lidí nechápe.
Bych řekla, že takto "přemýšlí" většina fen, co se nejmenuje ovčák :-)

etnies86
napsal(a):
hm? a vydrží v noci nečurat?

napsal(a):
Bych řekla, že takto "přemýšlí" většina fen, co se nejmenuje ovčák :-)
Proto tady možná máme skupinu lidí, co fenu NIKDY a upřímně ,někdy přijdou okamžiky, že já ,jako majitelka čtvrté feny, se jim ani nedivím.

Jinak je tohle super téma. Gina je teď v takovým blbým období...už to nějakou dobu trvá...že nějakou dobu funguje super. Někdy je ta doba delší i třeba dva týdny, kdy se člověk ukolébá pocitem, že by to už mohlo být dobrý a pak přijde den a je to děs.
A já si pořád musím opakovat..."Jano klid, vzpomeň si, jaké byly v tomhle věku obě Sáriny, no a jaký to nakonec byly čupr holky"
Jinak, co umí moje téměř tříměsíční štěně??
Když se někde zapomene, zakouká a trochu se mu vzdálím, tak zavolám "Jessíku, pojď honem a ona se začne rozhlížet , kde jakože jsme a pak běží za náma. No a dneska to úplně nevycházelo....rozhlédla se a tradá za ženskou, co byla v dosažitelné vzdálenosti.
Takže buď to bylo způsobené tím, že se dnes v parku vyskytovalo moc ženských v černých hadrech a že si mě madam spletla a nebo se dostala do fáze, jako moje ovčanda...je mi jedno ke komu se přidám, hlavně ať nejsem sama.

Můj prcek toho uměl... Žádné zbytečné triky, jen funkční povely. Já středobodem vesmíru, ochota splnit mi maximum velká, nejvycepovanější štěně v okolí, ze smečky dokonale socializované. Časem si uvědomil, co je zač, a vyrostl z toho. Ale i tak pohoda, povahově nestandard v pozitivním slova smyslu. Když v době zákazu vycházení nikde ani noha, tak chodil večer občas na volno. Když se začuchal, stačilo říct 'pohni, zlato'. Na přechodu zašeptat 'počkej, zlato' a stál jak přikovaný. Prostě zlato.
juhaj
napsal(a):
Základní povel, který jde naučit dítě, ale ne psa odpovídajícího věku je ,, natoč pivo". Což je škoda, pes by si to pamatoval, ale dítě na vás pak kašle. 😥
Prosím, navykládat špatně, manžel dostal kdysi k narozeninám pípu a dceru bavilo točit pivo. Štěně by to taky bavilo, ale holt technické problémy 😁.
napsal(a):
Jinak je tohle super téma. Gina je teď v takovým blbým období...už to nějakou dobu trvá...že nějakou dobu funguje super. Někdy je ta doba delší i třeba dva týdny, kdy se člověk ukolébá pocitem, že by to už mohlo být dobrý a pak přijde den a je to děs.
A já si pořád musím opakovat..."Jano klid, vzpomeň si, jaké byly v tomhle věku obě Sáriny, no a jaký to nakonec byly čupr holky"
Jinak, co umí moje téměř tříměsíční štěně??
Když se někde zapomene, zakouká a trochu se mu vzdálím, tak zavolám "Jessíku, pojď honem a ona se začne rozhlížet , kde jakože jsme a pak běží za náma. No a dneska to úplně nevycházelo....rozhlédla se a tradá za ženskou, co byla v dosažitelné vzdálenosti.
Takže buď to bylo způsobené tím, že se dnes v parku vyskytovalo moc ženských v černých hadrech a že si mě madam spletla a nebo se dostala do fáze, jako moje ovčanda...je mi jedno ke komu se přidám, hlavně ať nejsem sama.
A co takhle stadium: Hele tu ještě neznáme, tak zkusíme co vydrží. Chytnu jí za sukni, pořádně zatřepu a uvidíme co ona na to Nebo najdeme někoho, kdo nedává pozor, pomalu se přiblížíme a zkusíme na něj zaštěkat a zavrčet, jestli se lekne. To bude švanda A co takhle šlohnout pánovi rukavice... Tak jestli Vám malá nedělá tohle, tak máte zlatý štěně. Mě ta fena přijde naprosto skvělá a bezproblémová až na tu ostrost.

etnies86
napsal(a):
Třeba dneska mi snědl večeři-cely kastrol polivky mezitím co jsem uspavala prte
A byla alespoň hovězí s játrovými knedlíčky?

TyVed
napsal(a):
A co takhle stadium: Hele tu ještě neznáme, tak zkusíme co vydrží. Chytnu jí za sukni, pořádně zatřepu a uvidíme co ona na to Nebo najdeme někoho, kdo nedává pozor, pomalu se přiblížíme a zkusíme na něj zaštěkat a zavrčet, jestli se lekne. To bude švanda A co takhle šlohnout pánovi rukavice... Tak jestli Vám malá nedělá tohle, tak máte zlatý štěně. Mě ta fena přijde naprosto skvělá a bezproblémová až na tu ostrost.
No tak tohle zatím nedělá....mimo těch rukavic. Ona si ještě venku není moc jistá v kramflecích, teprve teď se stává, že se zastaví, pozoruje a pak nás dobáhá. Teprve teď se stává, že třeba i opoběhne napřed.
Jo, zatím je to fakt zlatý štěně, je hodně kontaktní (možná vliv i jiné krve než jen kavkazské), takže ty řenský jsou z ní nadšený, protože se s nima přišlo poňufat nynané štěňátko a následně dorazí ženská s bílou medvědoidní krasavicí, aby si ho vyzvedla.
Prostě je čas připínat delší couračku.
Zato doma je to ďáblík....a jsme vděční naší Ginuš, že část hraní odsupluje ona, protože se s ní neúunavně "pere", honí, škádlí jí s hračkou.
Momentálně nejsem schopná absolutně odhadnout, co z ní vyroste. To na Sáru stačilo, aby někdo zašišlal "ro je krásné štěňátečko" a odcházel s myšlenkou "co to má ta ženská za bestii", to když jim Sára po svém řekla, ať laskavě neotravujou, protože jí za prvé děsí bráchu a za druhé jí ruší v práci...očuchávání trsu trávy.
Ono od roztomilého malého medvíďátka, které je tááák nynané to nikdo nečekal.
Když nebudu počítat moje psí kluky, tak z holek je to zatím nejhodnější štěně...jasně, že řádí jak černá ruka, ale zároveň velmi ochotně spolupracuje, je velmi snadno motivovatelná na pamlsky.....až bych řekla, že líp než moje ovčanda,
Jessina je sázka do loterie a uvidíme jak moc a nebo málo to bude kavkaz.
napsal(a):
No tak tohle zatím nedělá....mimo těch rukavic. Ona si ještě venku není moc jistá v kramflecích, teprve teď se stává, že se zastaví, pozoruje a pak nás dobáhá. Teprve teď se stává, že třeba i opoběhne napřed.
Jo, zatím je to fakt zlatý štěně, je hodně kontaktní (možná vliv i jiné krve než jen kavkazské), takže ty řenský jsou z ní nadšený, protože se s nima přišlo poňufat nynané štěňátko a následně dorazí ženská s bílou medvědoidní krasavicí, aby si ho vyzvedla.
Prostě je čas připínat delší couračku.
Zato doma je to ďáblík....a jsme vděční naší Ginuš, že část hraní odsupluje ona, protože se s ní neúunavně "pere", honí, škádlí jí s hračkou.
Momentálně nejsem schopná absolutně odhadnout, co z ní vyroste. To na Sáru stačilo, aby někdo zašišlal "ro je krásné štěňátečko" a odcházel s myšlenkou "co to má ta ženská za bestii", to když jim Sára po svém řekla, ať laskavě neotravujou, protože jí za prvé děsí bráchu a za druhé jí ruší v práci...očuchávání trsu trávy.
Ono od roztomilého malého medvíďátka, které je tááák nynané to nikdo nečekal.
Když nebudu počítat moje psí kluky, tak z holek je to zatím nejhodnější štěně...jasně, že řádí jak černá ruka, ale zároveň velmi ochotně spolupracuje, je velmi snadno motivovatelná na pamlsky.....až bych řekla, že líp než moje ovčanda,
Jessina je sázka do loterie a uvidíme jak moc a nebo málo to bude kavkaz.
Vaše Sára byla asi hodně podobná naší slečně. Na jednu stranu se jí vlastně vyrovná jen málo samců jejího vlastního plemene a většinou si to užívám, protože má tu skutečnou nekompromisní povahu a se psem se skvěle doplňujou. Ale kdybych si po těch mohl vybrat i s ohledem na rodinu, tak bych asi příště bral fenu s podobnou povahou jako má náš pes. U něj jsem si jistý, že bude vždycky nejdřív myslet a pak jednat a že bez ohledu na komplikace a složitost situace se neunáhlí. Fena se vlastně taky neunáhlí, ona to má rozmyšlené předem a bohužel jí nezajímají žádné argumenty, které by dotyčný, který není součástí její širší rodiny mohl uvést na svoji obhajobu.

etnies86
napsal(a):
Upřímně, asi vám závidím, ale stejně se mi tomu nechce věřit, že štěně ve věku 12 týdnů! todle vše umí, má to naučené, že to udělá jako povel....budete své tvrzení muset dokázat videem šlo by to?

TyVed
napsal(a):
Vaše Sára byla asi hodně podobná naší slečně. Na jednu stranu se jí vlastně vyrovná jen málo samců jejího vlastního plemene a většinou si to užívám, protože má tu skutečnou nekompromisní povahu a se psem se skvěle doplňujou. Ale kdybych si po těch mohl vybrat i s ohledem na rodinu, tak bych asi příště bral fenu s podobnou povahou jako má náš pes. U něj jsem si jistý, že bude vždycky nejdřív myslet a pak jednat a že bez ohledu na komplikace a složitost situace se neunáhlí. Fena se vlastně taky neunáhlí, ona to má rozmyšlené předem a bohužel jí nezajímají žádné argumenty, které by dotyčný, který není součástí její širší rodiny mohl uvést na svoji obhajobu.
Fena se vlastně taky neunáhlí, ona to má rozmyšlené předem a bohužel jí nezajímají žádné argumenty, které by dotyčný, který není součástí její širší rodiny mohl uvést na svoji obhajobu.
Jo jo...celá Sára...
Už byl Teda dost unaven z procházky a děti
Štěkat umi ještě na jedno politické jméno ale to si nedovolim sdilet
Je to hezký, ale osobně bych se u takhle malého štěnda víc zaměřila na upevnění základních povelů a nedělala toho tolik najednou. Prostě jeden povel naučit stoprocentně, a pak postupně přidávat další. Nepřijde mi to moc z toho důvodu, jakože by ta chvilka cvičení byla moc, ale spíš že těch povelů je moc, a aby se mu to pak nezačalo motat všechno dohromady. Myslím si, že nereaguje úplně na povely jako takové, nemá je zafixované, ale reaguje na vaše pohyby, na držení těla, na navádění. Chápu, že k něčemu ty posunky patří, třeba k těm trikům. Ale taky jsem takhle řešila u psa to, že uměl spousty povelů, nebo jsem si myslela, že uměl. A pak mi výcvikářka na cvičáku řekla, ať si psa posadím k noze, a dám mu "lehni" bez toho, aniž bych se nějak hnula směrem dolů, abych prostě zůstala stát rovně jako přikovaná, psa nenaváděla, no a pes najednou nevěděl, co je "lehni" . A to jsem si ani neuvědomovala, že to dělám, ale prostě jsem se lehce skláněla dolů, hrbila, a pes si to dost zafixoval. Později zas začal nabízet všechno možné. Takže toho sice "uměl" hodně, ale nic ne dobře, pak jsem to přehodnotila a zaměřila se vždycky na jeden cvik, nemíchala jsem toho tolik dohromady, a až když byl ten jeden dobrej, tak jsem přidávala další a postupně jsem to začala spojovat.
Ale hlavně to neberte nijak špatně, myslím to dobře. Užívejte si štěnda, rychle to uteče .
marcelaamax
napsal(a):
Je to hezký, ale osobně bych se u takhle malého štěnda víc zaměřila na upevnění základních povelů a nedělala toho tolik najednou. Prostě jeden povel naučit stoprocentně, a pak postupně přidávat další. Nepřijde mi to moc z toho důvodu, jakože by ta chvilka cvičení byla moc, ale spíš že těch povelů je moc, a aby se mu to pak nezačalo motat všechno dohromady. Myslím si, že nereaguje úplně na povely jako takové, nemá je zafixované, ale reaguje na vaše pohyby, na držení těla, na navádění. Chápu, že k něčemu ty posunky patří, třeba k těm trikům. Ale taky jsem takhle řešila u psa to, že uměl spousty povelů, nebo jsem si myslela, že uměl. A pak mi výcvikářka na cvičáku řekla, ať si psa posadím k noze, a dám mu "lehni" bez toho, aniž bych se nějak hnula směrem dolů, abych prostě zůstala stát rovně jako přikovaná, psa nenaváděla, no a pes najednou nevěděl, co je "lehni" . A to jsem si ani neuvědomovala, že to dělám, ale prostě jsem se lehce skláněla dolů, hrbila, a pes si to dost zafixoval. Později zas začal nabízet všechno možné. Takže toho sice "uměl" hodně, ale nic ne dobře, pak jsem to přehodnotila a zaměřila se vždycky na jeden cvik, nemíchala jsem toho tolik dohromady, a až když byl ten jeden dobrej, tak jsem přidávala další a postupně jsem to začala spojovat.
Ale hlavně to neberte nijak špatně, myslím to dobře. Užívejte si štěnda, rychle to uteče .
to s váma naprosto souhlasím, o tom žádná. provedení cviků kdy opravdu zareaguje jen na slovo to se bude v budoucnu pilovat. jinak teda hodně používám i gesta. aby mi pak reagoval i bez slov. samozřejmě teď je to hlavně o pamlsku. v lehni máme velké rezervy. štěkání na povel třeba umí perfekt
teď to byla ukázka pro verun, že to fakt nějak umí. jinak dělám max 5 povelů a jak říkáte soustředit se pak hlavně jednotlivě na cviky. teď to spíš bereme jako hru, společnou chvíli bez dětí. a samozřejmě si hrajeme aportujem, přetahujem, socializujem. hraje si se štěnaty..

A mně se líbí! Šikula je to.
Gesta jsou také povel. Nikdo neříká, že musí plnit jen na slovo a na slovo samotné.
Třeba bude výjimečný, a který není, a bude tohle umět pořád.
Jsou totiž věci, které potřebují upevňovat tak nějak déle a častěji.
Sedni to zas tak nepotřebuje. A placák. Hned první týden doma se to naučilo placák a "druhý" a "nevstávej z té země, jen placák", pak jsme to udělali párkrát za jídlo, tak desetkrát za rok zkouška.. a teď je tomu šest let a přesně ví.
Ale to nejsou obtížné věci na hlavu, ani na fyzickou námahu, natož na oboje zároveň.
Takové "ke mně" venku je něco jiného. Ale sedni, to jen dá zadní část dolů, jako to dělá celé dny sám od sebe, extra jednoduché.
A proč bych s těmi bláznovinami přestávala, když nás to baví.
Akorát přenesu životně důležité pokyny (ke mně, sedni, čekej) do vyšších levelů.. ven, za kamarády, k vodě, k jídlu.
A to z toho vyplyne samo. Ze společného žití.
Prosím Vás, mohla byste mi, až to psa naučíte, což bude, jak já to vidím, za dvě tři hodinky, ale jen proto, že teď spí, dát návod, jak to udělat, aby si pes lehl, dal hlavu dolů a zakryl si oči? :-) Budu tomu říkat "schovej se!"
Děkuji.
napsal(a):
A mně se líbí! Šikula je to.
Gesta jsou také povel. Nikdo neříká, že musí plnit jen na slovo a na slovo samotné.
Třeba bude výjimečný, a který není, a bude tohle umět pořád.
Jsou totiž věci, které potřebují upevňovat tak nějak déle a častěji.
Sedni to zas tak nepotřebuje. A placák. Hned první týden doma se to naučilo placák a "druhý" a "nevstávej z té země, jen placák", pak jsme to udělali párkrát za jídlo, tak desetkrát za rok zkouška.. a teď je tomu šest let a přesně ví.
Ale to nejsou obtížné věci na hlavu, ani na fyzickou námahu, natož na oboje zároveň.
Takové "ke mně" venku je něco jiného. Ale sedni, to jen dá zadní část dolů, jako to dělá celé dny sám od sebe, extra jednoduché.
A proč bych s těmi bláznovinami přestávala, když nás to baví.
Akorát přenesu životně důležité pokyny (ke mně, sedni, čekej) do vyšších levelů.. ven, za kamarády, k vodě, k jídlu.
A to z toho vyplyne samo. Ze společného žití.
Prosím Vás, mohla byste mi, až to psa naučíte, což bude, jak já to vidím, za dvě tři hodinky, ale jen proto, že teď spí, dát návod, jak to udělat, aby si pes lehl, dal hlavu dolů a zakryl si oči? :-) Budu tomu říkat "schovej se!"
Děkuji.
bývalý pejsek (byl mamky a fakt cirkusák) se uměl stydět, učila jsem ho to na izolepu. přilepit kousek izolepy na čumák, on si to reflexne chce sundat a v žádanou chvíli odměna. tak možná tak nějak? prodávají knížku 101 psích triků nebo nějak tak. ta by mohla z fleku do cirkusu na představení. uměla toho strašně moc, včetně všemožných ptákovin i rozlišování hraček.
teď s malými dětmi už na to není čas, takže budeme dělat jen základ a upevňovat.
teď to čtu znova a to byla výzva :))) škoda, že tu už mám cácorky
ne z tohohle už cirkusáka dělat nebudu, to bude totiž hlídač :)))

A placák. Hned první týden doma se to naučilo placák a "druhý" a "nevstávej z té země, jen placák", pak jsme to udělali párkrát za jídlo, tak desetkrát za rok zkouška.. a teď je tomu šest let a přesně ví.
Mám podobně "svůj" povel, a to je votočka. Psa češu zásadně, když leží na bůčku. Učešu půlku těla, zvednu se a zavelím "votočka", pročež psisko překulí svou tělesnou schránu na druhý bůček a já můžu pokračovat.
Jeden z nejužitečnějších povelů

napsal(a):
A placák. Hned první týden doma se to naučilo placák a "druhý" a "nevstávej z té země, jen placák", pak jsme to udělali párkrát za jídlo, tak desetkrát za rok zkouška.. a teď je tomu šest let a přesně ví.
Mám podobně "svůj" povel, a to je votočka. Psa češu zásadně, když leží na bůčku. Učešu půlku těla, zvednu se a zavelím "votočka", pročež psisko překulí svou tělesnou schránu na druhý bůček a já můžu pokračovat.
Jeden z nejužitečnějších povelů
:-) :-) to by se u nás jmenovalo "bůček" :-) Máme "mrtvolka", ale tohle je teda lepší.
Izolepa.. jo tak to Vám budu muset megý půjčit, abyste jí to vysvětlila, totiž když jí obleču triko, maluji jí obrázky mezi uši a tak a dám jí kostým na hlavu jako že jednorožec, tak jí to je úplně jedno, případně si začne stěžovat, že takhle ven nemůže "a kde mám jako boty?!".
Ale děkuji! :-)
A se mi ještě líbí, když pes uklízí. Otevře skříňku s nádobím, myčku, šuplíky. Uklidí nádobí. Donese z chodby mlíko, limonádu. Nebo zhasni, zavři dveře. A hrozně mě mrzí, že dnes už psi nemohou nakupovat sami, megý ráda nakupuje. Taková škoda, když už máme dotykové platební karty.
Psík etnies86 by ale stejně nemohl chodit nakupovat, protože by hned sám vymyslel, že tím může platit kdekoli a ne jen tam, co řekla panička "kup ve večerce pět rohlíků", tu by šel do zoo, támhle nakoupil akcie..

napsal(a):
:-) :-) to by se u nás jmenovalo "bůček" :-) Máme "mrtvolka", ale tohle je teda lepší.
Izolepa.. jo tak to Vám budu muset megý půjčit, abyste jí to vysvětlila, totiž když jí obleču triko, maluji jí obrázky mezi uši a tak a dám jí kostým na hlavu jako že jednorožec, tak jí to je úplně jedno, případně si začne stěžovat, že takhle ven nemůže "a kde mám jako boty?!".
Ale děkuji! :-)
A se mi ještě líbí, když pes uklízí. Otevře skříňku s nádobím, myčku, šuplíky. Uklidí nádobí. Donese z chodby mlíko, limonádu. Nebo zhasni, zavři dveře. A hrozně mě mrzí, že dnes už psi nemohou nakupovat sami, megý ráda nakupuje. Taková škoda, když už máme dotykové platební karty.
Psík etnies86 by ale stejně nemohl chodit nakupovat, protože by hned sám vymyslel, že tím může platit kdekoli a ne jen tam, co řekla panička "kup ve večerce pět rohlíků", tu by šel do zoo, támhle nakoupil akcie..
Tak můžete s Megí hrát doma na nakupování jako my
https://zrzavec.com.cz/2018/02/26/prvni-pes-na-svete-kterej/
a tohle se taky hodí
https://www.youtube.com/watch?v=Cbk2FrI73Zw&t=28s
kdyby věděl jaký akcie koupit, tak ho klidně ráda pošlu, protože já to bohužel nevím, takže nemůžu být rentiér a ráda bych.

Zrzavci
napsal(a):
Tak můžete s Megí hrát doma na nakupování jako my
https://zrzavec.com.cz/2018/02/26/prvni-pes-na-svete-kterej/
a tohle se taky hodí
https://www.youtube.com/watch?v=Cbk2FrI73Zw&t=28s
kdyby věděl jaký akcie koupit, tak ho klidně ráda pošlu, protože já to bohužel nevím, takže nemůžu být rentiér a ráda bych.
To je ale šikula 😀👍
napsal(a):
To je ale šikula 😀👍
jeho tyhle blbinky baví, učí se snadno
https://zrzavec.com.cz/2020/11/11/komediant-prvni-dil/
když dokáže člověk vysvětlit, tak to pojme hned, co se mi nikdy nepodařilo naučit pořádně je přikrývání. Pochopil co se po něm chce, ale přikreje se tak jako blbě, ne celou plochou přikrývky, ale prostě si ji přetáhne přes bůček. Nepřišla jsem na to, jak mu to líp vysvětlit.
etnies86
napsal(a):
Na vstan a kolečko jsme zapomněli
Ten rumicek je prostě božíiiii
Jediný co ho chci naučit za kravinu je Bang (odstřelim ho,padne) a zavírání dveří je fajn
My máme povel "Jak dělá cíplej pejsek?" a nebo taky jednoduchý zastřelení. Co je ale praktická blbinka, aby si pes přinesl misku, ovšem podstatný je, aby se naučil ji nosit zásadně PO jídle, na umytí. Ne před servírováním, páč jinak honí pánika s miskou už od oběda.

Zrzavci
napsal(a):
jeho tyhle blbinky baví, učí se snadno
https://zrzavec.com.cz/2020/11/11/komediant-prvni-dil/
když dokáže člověk vysvětlit, tak to pojme hned, co se mi nikdy nepodařilo naučit pořádně je přikrývání. Pochopil co se po něm chce, ale přikreje se tak jako blbě, ne celou plochou přikrývky, ale prostě si ji přetáhne přes bůček. Nepřišla jsem na to, jak mu to líp vysvětlit.
No je to opravdu vysoce inteligentní krasavec! 😀👍 miláček a zlatíčko 😉 kolik je mu let? To, že ho tohle všechno naučíte a on to pochopí, považuji za úplnou pecku!! Že se přikryje jen málo? To přeci neva, hlavně, že ho to bavíí 😍

Zrzavci
napsal(a):
My máme povel "Jak dělá cíplej pejsek?" a nebo taky jednoduchý zastřelení. Co je ale praktická blbinka, aby si pes přinesl misku, ovšem podstatný je, aby se naučil ji nosit zásadně PO jídle, na umytí. Ne před servírováním, páč jinak honí pánika s miskou už od oběda.
" aby se naučil ji nosit zásadně PO jídle, na umytí"
jj. taky jsem tenhle pokyn radsi preucila
napsal(a):
No je to opravdu vysoce inteligentní krasavec! 😀👍 miláček a zlatíčko 😉 kolik je mu let? To, že ho tohle všechno naučíte a on to pochopí, považuji za úplnou pecku!! Že se přikryje jen málo? To přeci neva, hlavně, že ho to bavíí 😍
Teď v březnu mu bylo sedm, on je opravdu šikovný od štěněte. Je to takový ten ideální pesan na cvičení, přesně ten střed, který umí hezky přejít ze vzruchu do klidu, přemýšlí, věci si i vymyslí, úžasně spolupracuje a povahou je to děsnej pupík a zdravotní sestra . Ona ta vižla je v tomhle taková podle mě specifická. I když jsem kdysi začínala s terošem a myslela, že teriéři budou moje nejvíc nejoblíbenější plemeno pro svou samostatnost a urputnost, tak vižlí duše mě dokonale okouzlila. Říkám, že to je člověk převlečenej v psím kožíšku. A podle toho k nim musí člověk přistupovat.
napsal(a):
" aby se naučil ji nosit zásadně PO jídle, na umytí"
jj. taky jsem tenhle pokyn radsi preucila
já vždycky jak blbka to psy učila před jídlem, ale až s Bubi došla k názoru, že už nikdy, protože ona opravdu vytrvale člověka pronásledovala s miskou v těch svých křivých zubech, urputně mrskala tím párečkem, co měla chudera místo ocásku /nechápu, který hovado okupírovalo vižlu takhle / a byla značně neodbytná. Vzhledem ke svému věku, osudu, co měla, a ke svý povaze a urputnosti, když se pro něco nadchla a rozhodla, měla tu výsadu, že ji člověk nemohl poslat ani do háje. A vlastně ani na místo, čímž by to vyřešil

moje prostredni fena zase zacala vyuzivat tuhle naucenou dovednost ke svemu prospechu -a zacala si nosit plne misky kam uzna ona za vhodne, ze bude zrat...
takze takova miska krvavych zverinvych orezu na gauci pak trosku prekvapila zase me.
ale prece to nebude nosit po jednom, to by ji to ostatni mohli sezrat
napsal(a):
moje prostredni fena zase zacala vyuzivat tuhle naucenou dovednost ke svemu prospechu -a zacala si nosit plne misky kam uzna ona za vhodne, ze bude zrat...
takze takova miska krvavych zverinvych orezu na gauci pak trosku prekvapila zase me.
ale prece to nebude nosit po jednom, to by ji to ostatni mohli sezrat
šššššiiikovná holka, šiiikovná! Ovšem chápu, že se jaksi nedočkala ocenění. Já se ke zvěřině nikdy neodhodlala - se bojím těch breberek blbejch, co to v sobě může mít. Pánové Aujezky a svalovec jsou mi velkým strašákem
Zrzavci
napsal(a):
Tak já jsem tohle psa nikdy neučila a přesto misku nosí, po jídle. Ahaaa takže on ji chce vlastně umýt? . Dělá to úplně od maličkého štěnda a děsně mě s tím rozčiluje . Psi dožerou, vystřídají a zkontrolují si misky, a pes se pak vrátí pro svou misku tu si vezme a nosí a nosí a nosí.... A pak je pecka když mu to spadne na zem (nerezová miska na dlažbu), to je hroznej zvuk . No chvíli s tou miskou chodí za mnou a tváří se, že toho měl málo a chce přidat, nakonec si někde lehne a misku začne opravdu důkladně lízat, jako fakt hodně. A v tu chvíli už většinou misku zabavuji . Někdy když mě to fakt štve, tak mu jí vezmu daleko dřív.
marcelaamax
napsal(a):
Tak já jsem tohle psa nikdy neučila a přesto misku nosí, po jídle. Ahaaa takže on ji chce vlastně umýt? . Dělá to úplně od maličkého štěnda a děsně mě s tím rozčiluje . Psi dožerou, vystřídají a zkontrolují si misky, a pes se pak vrátí pro svou misku tu si vezme a nosí a nosí a nosí.... A pak je pecka když mu to spadne na zem (nerezová miska na dlažbu), to je hroznej zvuk . No chvíli s tou miskou chodí za mnou a tváří se, že toho měl málo a chce přidat, nakonec si někde lehne a misku začne opravdu důkladně lízat, jako fakt hodně. A v tu chvíli už většinou misku zabavuji . Někdy když mě to fakt štve, tak mu jí vezmu daleko dřív.
No jste nechápavá prostě, on si trvá na tom, že to je zapotřebí umýt a když vy nic, tak se do toho pustí sám. co jinýho s vámi má dělat . A vy za tím vidíte jen hamižnost :D . Chudera pořádkumilovnej a voni ho takle tohlenc.
napsal(a):
Nora by náhodou výstavu psích talentů určitě vyhrála, protože se hodnotí i umělecký dojem, ne? A Nora každýho dojme. Kdyžtak bych mohla vyrobit kostým, třeba ten, co potom pes vypadá jako beruška, z nějakýho divnýho důvodu se ale XXXXXXL velikost neprodává.
Ale jinak bysme mohly jít z fleku, však na rychlost provedení se nehraje, ne? A zastavit se na chvilku se psem při odložení za pochodu se snad může, ne? A obcházet okolo psovoda při vlevo v bok určitě taky
Jen aport teda nevedeme. Nějak to vždycky zdegeneruje na "já to jako hlídám a ty mi to jako budeš brát"
Náš aport taky tak vypadá...
Já: "No přines mi tu hračku, no přines.
Pes:" Mamko, už běžím. Hoň mě, hoň mě!
🤭🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
marcelaamax
napsal(a):
Naše první fena, vždy přisedla misku na vodu, když v ní došla voda a chtěla se napít. Přinesla a pustila jí před člověka na zem s výrazem "Hele je to prázdný, prosím doplnit". Naštěstí to dělala jen s miskou na vodu.

etnies86
napsal(a):
Pro verun
No mě by to snad vůbec nenapadlo zkoušet tohle s naší buli, no ono by to vůbec asi ani nešlo, do pěti měcíců visela za zuby snad za všechno, žádné soustředění, jen kousat a třepat, ničit, sedni - lehni, čekej za chůze a přivolání (na zapískání, jméno, ke mě) štěkej do půl roku zvládla.
Tak příští štěně to bude mít teda pestřejší.
napsal(a):
No mě by to snad vůbec nenapadlo zkoušet tohle s naší buli, no ono by to vůbec asi ani nešlo, do pěti měcíců visela za zuby snad za všechno, žádné soustředění, jen kousat a třepat, ničit, sedni - lehni, čekej za chůze a přivolání (na zapískání, jméno, ke mě) štěkej do půl roku zvládla.
Tak příští štěně to bude mít teda pestřejší.
ne každý pejsan na to je .a když je silně motivován pamlsky o to je to jednodušší :) on je klidnější povahy takže o to snadnější. mamka co má nového pejsana toho udržet chvíli v klidu, soustředit se je fakt voříšek
je to kříženec labrador x německý ovčák s novofundlanem, tak v něm bude asi dost ovčák na výcvik a žravostí labrador :)

etnies86
napsal(a):
tak zatím poslouchá jak hodinky, na gesta. pecka. Přiběhne na povel i když jsme jinde a hraje si s nakým psem. To mám fakt radost.
Jen čekám tu pubertu, kdy nebude znát ani své jméno. Teď bude mít 5 měsíců, tak se začínám bát
Nemá smysl se stresovat dopředu....u některých psů to proběhne, že si člověk ani nevšimne....někteří jsou trochu jankovití, trošku vzdorovití.
Nemusíte mít variantu "poberťák na zabití"
Je to stejný jak s dětma.....pro mě puberta mých dětí super období, pro někoho je to zase pomalu vzít provaz a jít se pověsit na švestku popř. zaškrtit toho puberťáka.
Takže přeju, aby to proběhlo co nejhladčeji, ale zároveň si neodpustím napsat, že nej psy, co jsme měla byli jako štěňata hrozný a jako puberťáci na zabití.....no a pak dospěli a najednou si člověk říká "kdo jsi a co jsi udělal s mým Punťou" .
Jednoho dne člověk zjistí, že už ho 50x denně nenapadne myšlenka "já toho psa snad zabiju", ale zjistíte, že kdykoliv se na něj podíváte, tak si řeknete "bože, to je tááák hodnej pes"
Je to jak u lidi. Některé dítě je génius od narození, jiné se učí pomalu. Nicméně, mě to přijde divné. Známí mají syna, ve 3 letech četl, v 5 letech přečetl Pána prstenů a Harryho Pottera, hodně tedy výcvik rodičů, tvrdil, že tomu rozumí a že ho to baví, ale mě přišel jak cvičena opička.
Ale chápu, že každý tvor je jiný. Moje fena třeba do písmene naplnila charakteristiku plemene, že dospívá okolo třetího roku. Kdybych s ní začla chodit na cvičák tak před druhým rokem a klidně začít socializací, nic bych nezmeskala a byla tam, kde jsem teď. Když dostala rozum, chápe na první dobrou a výborně spolupracuje. Ale v půl roce jí učit třeba váleni na povel, se mi po psím akorát vysměje.

juhaj
napsal(a):
Je to jak u lidi. Některé dítě je génius od narození, jiné se učí pomalu. Nicméně, mě to přijde divné. Známí mají syna, ve 3 letech četl, v 5 letech přečetl Pána prstenů a Harryho Pottera, hodně tedy výcvik rodičů, tvrdil, že tomu rozumí a že ho to baví, ale mě přišel jak cvičena opička.
Ale chápu, že každý tvor je jiný. Moje fena třeba do písmene naplnila charakteristiku plemene, že dospívá okolo třetího roku. Kdybych s ní začla chodit na cvičák tak před druhým rokem a klidně začít socializací, nic bych nezmeskala a byla tam, kde jsem teď. Když dostala rozum, chápe na první dobrou a výborně spolupracuje. Ale v půl roce jí učit třeba váleni na povel, se mi po psím akorát vysměje.
Mám to s Ginou podobně...nejdřív jsem se "hroutila" z toho, že všude píšou..."co pastevce nanaučíte jako malého....." a malá Gina si jela svoje, nekomunikovala, něco jí učit jsem po pár pokusech vzdala. Fungovala jako ochočené divoké zvíře.
No a dneska?? Komunikuje, ten provozní základ, co potřebujeme k běžnému fungování defakto má a pokud se objeví něco, co by bylo ještě potřeba, tak o tom podiskutujeme.
juhaj
napsal(a):
Ale tak tohle je taky o charakteristice plemene - a i vy to svým způsobem píšete - že vaše fena naplňuje charakteristiku plemene a na nějaké "triky" by se vám jako stendo vyprdla. Ale to, že šteně jiného plemene bude nadšeně plnit každou blbost, kterou panickovi vidí na očích, ještě neznamená, že by to měl být nějaký "divný génius". Jen je to povahově úplně jiný pes.
marcelaamax
napsal(a):
Ale tak tohle je taky o charakteristice plemene - a i vy to svým způsobem píšete - že vaše fena naplňuje charakteristiku plemene a na nějaké "triky" by se vám jako stendo vyprdla. Ale to, že šteně jiného plemene bude nadšeně plnit každou blbost, kterou panickovi vidí na očích, ještě neznamená, že by to měl být nějaký "divný génius". Jen je to povahově úplně jiný pes.
Ja myslela to dítě 😂. Jinak ano, rozdílné plemena, jiné povahy a pod. Ono to nebylo zrovna na zadavatelku, spíš tak všeobecně na to, že se tu oběvují dotazy jako mám štěně týden doma, umí pac, sedni, panačkovat, ale lehni mu nejde. Je blbé, nebo kde je chyba?
etnies86
napsal(a):
já ho prostě žeru, naučeno cca za 5 minut :) mezi nohy se proplýtá už bravurně jen se tam už skoro nevejde bobíšek
nějak video nejde https://www.youtube.com/watch?v=o_X6m8uV64o&feature=youtu.be
přesně, musí to toho psa bavit

etnies86
napsal(a):
Tak jsem to teď pustila svojí psí "chráněný dílně" a Gina vzkazuje, že nechápe, jak se tímhle může někdo chlubit, že to ona umí i bez povelu...a plácla sebou se slovy "a už mě neotravuj takovýma blbostma, už se spí, dobrou"
napsal(a):
Tak jsem to teď pustila svojí psí "chráněný dílně" a Gina vzkazuje, že nechápe, jak se tímhle může někdo chlubit, že to ona umí i bez povelu...a plácla sebou se slovy "a už mě neotravuj takovýma blbostma, už se spí, dobrou"
Psí chráněná dílna

etnies86
napsal(a):
Krásnýý!!
My tenhle povel dovedli jen do stádia "předsmrtný epileptický záchvat"

etnies86
napsal(a):
sardullah, dobře už se nebudete chlubit a přejeme dobrou noc :)))
Klidně se chlubte....jen já už to nebudu ukazovat svojí pastevecké psici, protože ta si o tom, jaký "kraviny" jsou psi ochotní dělat na povel, myslí svoje...kdybych měla třeba border kolii, tak ta by možná řekla "no to je super...honem, pojď mě to taky naučit"

marcelaamax
napsal(a):
jestli je to o HW, tak bych ne zcela souhlasila
je to plemeno pracovní
a jsou tam i pracovní psi
můj měl první zkoušku v 10ti měsících
a ne že by ho tam dotáhla psovodka, tam dotáhl on ji......
ale je fakt, že nějaké blbinky jsme nedělali, na to nejsem
a otázka "kolik toho uměli ve 3 m" je fajn, zajímavější by pak byla doplňující "kolik toho pak uměli tak cca v 7mi 8-9-10-...?"
napsal(a):
jestli je to o HW, tak bych ne zcela souhlasila
je to plemeno pracovní
a jsou tam i pracovní psi
můj měl první zkoušku v 10ti měsících
a ne že by ho tam dotáhla psovodka, tam dotáhl on ji......
ale je fakt, že nějaké blbinky jsme nedělali, na to nejsem
a otázka "kolik toho uměli ve 3 m" je fajn, zajímavější by pak byla doplňující "kolik toho pak uměli tak cca v 7mi 8-9-10-...?"
Tak to moje hovawartky v 10 měsících prožívaly nájezd na hlavní vrchol puberty. Ale možná by zkoušku daly líp než v roce, kdy to hlavně se současnou mlatilo až běda. Ale zas je to asi pes od psa i v ramci jednoho plemene. Její táta taky začal zkouškovat brzy.
Nas nejoblibenejsi povel :)))
Kdyz je pred temi volbami
5 a 3 měsíce :)
https://youtu.be/ggk7MLgBT3A

etnies86
napsal(a):
Nas nejoblibenejsi povel :)))
Kdyz je pred temi volbami
5 a 3 měsíce :)
https://youtu.be/ggk7MLgBT3A