Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Predatorka

9.6.2021 22:03
Predatorka

XXX.XXX.196.7

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti se zlomeným prstem na zadní noze? Máme na noze fixaci z obvazů a vat a ukončené vždy Cobanem.
se jí to denně, tudíž i s tou zlomeninou se denně hýbe. Naštěstí ta už se tak nějak hojí, ale větší problém jsou dekubity (otlaky) co se jí udělali z těch obvazů.
Ten jeden je hluboký a zasahuje na kloub. Fixaci nejde jinak vymyslet aby jí to ty prsty drželo a zároveň to nespadlo.
Nemáte někdo nějaký tip jak nožku fixovat a nebo co do ran dávat? Fence je teprve 8 měsíců a zlomené to máme už víc jak měsíc.
Moc děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.6.2021 22:15

pokud má hluboké otlaky z obvazu, tak je ten obvaz špatně udělaný, to prostě není jinak.

málo vaty, špatné vinutí, špatná výška obvazu, moc utažené....

9.6.2021 22:16

plus je otázka, opravdu je nutná taková fixace?

9.6.2021 22:46

Nešlo by se zeptat výrobců, jestli mají něco až na tlapu jako tohle?
https://www.zoocenter.cz/product/zdravotnicky-material/bandaze/bandaz-na-zapesti-pro-psa-kruuse-rehab-x/61168

Dělá se psům sádra? :-) nějaká flexi.. jako že odlitek silikon nebo tak :-)

Dala bych klidový režim (přepravka, klec, je-li to nutné) a převazovat nechala někoho, kdo tomu rozumí. Mám pocit, že tohle se dělá tak na týden a pak prostě klid na lůžku.

9.6.2021 22:50
elisak

XXX.XXX.194.232

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
plus je otázka, opravdu je nutná taková fixace?

To mě taky hned napadlo. U nás si malý štěndo cca 5-týdnů zlomilo prst na přední noze. Vet říkal, že se zlomený prsty běžně nefixují. Ale u takovýho prcka si nebyl jistý a radši zafixoval. Nakonec to nebyl úplně dobrý nápad... Noha mu hodně zhnisala, ale naštěstí to nakonec dopadlo dobře...

9.6.2021 23:06

https://www.zoocenter.cz/product/zdravotnicky-material/bandaze/bandaz-na-zapesti-pro-psa-kruuse-rehab-x/61168

Dala bych klidový režim (přepravka, klec, je-li to nutné) a převazovat nechala někoho, kdo tomu rozumí. Mám pocit, že tohle se dělá tak na týden a pak prostě klid na lůžku.

U nás soused bullík sádru měl a dlouho, asi proto, že mají ten práh bolesti jinde.

Moje trubka s vykloubeným prstem prý stejná léčba jako se zlomeným, 2 m nesměl běhat. Bez fixace.

9.6.2021 23:10
elisak

XXX.XXX.194.232

Já tohle hodně koumala, potřebovala jsem ortézu pro psa. Ale nenašla jsem nic, co by sedělo. Anyonego dělá sice i ortézy, ale ne pro menšího psa. Pro 10-ti kilovýho basenji nepoužitelný.
Ale s přítelem jsme technický typy, programátoři, přítel má dvě 3d tiskárny. Takže nějaký hledání, trošku ladění a ortézy si tisknem doma.
Má to nějaký limitace. Vzhledem k použitému materiálu a technologii tisku má ortéza výdrž pár týdnů (ale cena 1 ortézy je tak 60Kč).
A úplně jsem nevychytala použitelný gumy na přichycení na nohu a hlavně podrážku, aby to neklouzalo a zároveň vydrželo. Na podrážku máme koupenou nějakou gumu na podlahu, ale má výdrž tak 3km, když jde pes v klidu, když táhne a nedostanu ho do klidného tempa, tak mnohem míň. Takže podrážku předělávám tak 2x denně...

9.6.2021 23:20

elisak napsal(a):
Já tohle hodně koumala, potřebovala jsem ortézu pro psa. Ale nenašla jsem nic, co by sedělo. Anyonego dělá sice i ortézy, ale ne pro menšího psa. Pro 10-ti kilovýho basenji nepoužitelný.
Ale s přítelem jsme technický typy, programátoři, přítel má dvě 3d tiskárny. Takže nějaký hledání, trošku ladění a ortézy si tisknem doma.
Má to nějaký limitace. Vzhledem k použitému materiálu a technologii tisku má ortéza výdrž pár týdnů (ale cena 1 ortézy je tak 60Kč).
A úplně jsem nevychytala použitelný gumy na přichycení na nohu a hlavně podrážku, aby to neklouzalo a zároveň vydrželo. Na podrážku máme koupenou nějakou gumu na podlahu, ale má výdrž tak 3km, když jde pes v klidu, když táhne a nedostanu ho do klidného tempa, tak mnohem míň. Takže podrážku předělávám tak 2x denně...

3D tiskárna staví i domy, dobrý nápad.. díra na trhu. A to jako vážně, protože Anyonego si bere od 13 tisíc výš. A to se pak není čemu divit, že se doma budu patlat s vatou. Ale chce to posvětit od nějakého doktora.
3 km je na klidový režim akorát :-)
Takhle.. megý to neměla zlomené, ale dost oteklé a nějak mimo.. kilometr do kopce a z kopce, oboje pomalu, ale vypadalo to furt špatně, ani na to nestoupala, když došla domů, z rána taky ne a večer totálně chudák. Takže týden ultra klidový režim a další tři týdny poklidnější a je to pryč. Je to náročné, chtěla jsem se nechat zavřít do blázince.
Jenže jako jak se zahojí zlomenina, nebo odejde otok, když ten pes furt někam leze..
Nešlo by podrážku sebrat z psí boty? Ebay.. tomu výtvoru z tiskárny udělat očka a tím pásky protáhnout, svařit teplem.. vzor brusle "kačenky".

9.6.2021 23:30
elisak

XXX.XXX.194.232

3D tiskárna staví i domy, dobrý nápad.. díra na trhu. A to jako vážně, protože Anyonego si bere od 13 tisíc výš.
Zas Anyonego používaj jinou technologii tisku a jiný, mnohem odolnější materiály, ta jejich mašina bude stát tak 0,5 mega a výš. Celkově budou ty jejich výtobky mnohem odolnější. My máme tiskárnu jen za cca 20 000Kč. Materiál PLA, což je z kukuřice, ale kompostovatelný, za pár let se to rozloží... Ale proč to používáme, měkne při 60°C, takže se to tiskne placatý a pak to po zahřátí v horký vodě ručně tvaruju...

9.6.2021 23:36
elisak

XXX.XXX.194.232

O botičkách už jsem taky uvažovala, jestli by to nešlo použít/využít. Ale potřebovala bych to zkusit naživo, jak to bude sedět s ortézkou.
Ortézu máme i verzi bez nášlapu, že to má jen na karp. Tu požíváme na zahradě, ale posledně si odřel polštářky, takže by to chtělo i tu botičku...
Edit: sledovala jsem i to vlákno kolem botiček pro velkýho psa, jak tu nedávno bylo.

10.6.2021 00:22
elisak

XXX.XXX.194.232

https://www.orthovet.com/product/orthovet-dog-boot-splint/

Jo na ty jsem tenkrát taky koulala, ale míry vůbec neseděly. Buď moc krátký na nohu nebo moc široký na packu. Nikdy mě nenapadlo, že basenji je takovej nestandart co se týče délky a šířky tlapky... Vypadá, že na svojí velikost má tlapky moc malý...

10.6.2021 00:37

elisak napsal(a):
Jo na ty jsem tenkrát taky koulala, ale míry vůbec neseděly. Buď moc krátký na nohu nebo moc široký na packu. Nikdy mě nenapadlo, že basenji je takovej nestandart co se týče délky a šířky tlapky... Vypadá, že na svojí velikost má tlapky moc malý...

Nebo přidám 10 dolarů a dostanu "ponožku" dovnitř, chtějí tam rozměry.
https://www.handicappedpets.com/walkin-front-splint/
Amazon také prodává..
Jsem na to koukala kvůli tomu systému - kus plastu a pásky jednoduše přicvaklé. Podle mě super. Chce to ale řádný plast.
No a pak se otočíte a pes dělá mňam mňam a jakých bylo 60 100 dolarů :-)

10.6.2021 02:11
elisak

XXX.XXX.194.232

Nebo přidám 10 dolarů a dostanu "ponožku" dovnitř, chtějí tam rozměry.
https://www.handicappedpets.com/walkin-front-splint/
Amazon také prodává..
Jsem na to koukala kvůli tomu systému - kus plastu a pásky jednoduše přicvaklé. Podle mě super. Chce to ale řádný plast.
No a pak se otočíte a pes dělá mňam mňam a jakých bylo 60 100 dolarů :-)

Ponožku jsem teda přehlédla, ale stejně se bojím, že by to tak nesedělo, když vím jak dlouho jsem to ladila u tý naší ortézky.
Ale já už mám tvar celkem vychytaný, mám i naměřeno jak to musí být v který části široký. A když to takhle dobře sedí tak stačí i jen horní pásek zbytek pak sedí sám o době. Navíc teda když vidim, že se mu v tom chodí hůř tak to znovu nahřeju a poupravím. Takže to jsem schopná vytvarovat tak jak potřebuje, mám to i zkonzultovaný s paní, co k ní chodíme na rehábilitace.
Upevnění máme přes suchý zipy na gumě, jen bych potřebovala tvrdší gumy a to se blbě objednává online, když si na to člověk nešáhne. A pak ty podrážky, on je prošoupe vždy v tom ohybu...

10.6.2021 07:54

Elisak -a vas pes nosi tu orteru dlouhodobe?

Jinak ta vase vyroba doma - jako super napad i provedeni

Prebornici na ortezy pro psy jsou polaci napr. https://allegro.pl/ -treba tam najdete nejakou insiraci dalsi

10.6.2021 10:08
elisak

XXX.XXX.194.232

Elisak -a vas pes nosi tu orteru dlouhodobe?

Jinak ta vase vyroba doma - jako super napad i provedeni

Prebornici na ortezy pro psy jsou polaci napr. https://allegro.pl/ -treba tam najdete nejakou insiraci dalsi

Zatím ano.
Je po úrazu, snažíme se ho rozchodit, už zvládá venku celkem hezky ťapkat i bez ortézy, když jde v rozumným tempu a v klidu. Chodit jsme ho naužili na povel a teď už to má celkem zautomatizovaný. V rámci cvičení zvládá přejít přes různý balanční podložky, kavalety a schůdky. Neustále se to zlepšuje, ale úplně nevíme do jaký míry bude s tou packou fungovat, prognóza není moc dobrá, ale nevzdáváme to.

10.6.2021 12:15

elisak napsal(a):
Ponožku jsem teda přehlédla, ale stejně se bojím, že by to tak nesedělo, když vím jak dlouho jsem to ladila u tý naší ortézky.
Ale já už mám tvar celkem vychytaný, mám i naměřeno jak to musí být v který části široký. A když to takhle dobře sedí tak stačí i jen horní pásek zbytek pak sedí sám o době. Navíc teda když vidim, že se mu v tom chodí hůř tak to znovu nahřeju a poupravím. Takže to jsem schopná vytvarovat tak jak potřebuje, mám to i zkonzultovaný s paní, co k ní chodíme na rehábilitace.
Upevnění máme přes suchý zipy na gumě, jen bych potřebovala tvrdší gumy a to se blbě objednává online, když si na to člověk nešáhne. A pak ty podrážky, on je prošoupe vždy v tom ohybu...

Jen nápad - na tu podrážku by možná fungovala obuvnická plotna, ze které si dnes lidé vyrábějí barefoot sandále: http://botaservis.eshopza100.cz/c420.0,407,420.Jednotlive+plotny.html

Predatorka

10.6.2021 15:20
Predatorka

XXX.XXX.196.7

3 týdny jí to vázali jen na veterine. Nejprve co 4 dny ale s tím, že první otlak se udělal hned po tom prvním obvazu. Pak se pokoušeli volit jinou techniku, dávat více vaty, méně utahovat a stejně se za další 2 týdny udělali další 2 otlaky. Tvrdí mi že je to tím jak je fenka hubená a na těch nohách je jen kost a kůže. Váží 20 kg a za celý ten měsíc nic nepribirala, protože nechce moc jíst. Do zranění jedla velmi dobře, dokonce víc než by měla. K sádře se vyjádřil jen jiný veterinář a ten byl překvapený že už ho dávno nemá. Jinou fixaci než tu obvazovou jsem na internetu nenašla. Buď to ostatní veterináři neřeší vůbec a nechají to na psovi a nebo právě zvolí tu co máme my. Navíc mi bylo již 2x navrhnuto fence ten prst amputovat a řešili by se "jen" ty dekubity, ale to jsem rezolutně odmítla. Je to stěně a ten prst fakt potřebuje. Moc děkuji všem za reakce

10.6.2021 17:01

Když tak o tom přemýšlím...

Je problém jen ve zlomeném prstu? Proč nechce jíst (bolesti, jiný zdravotní problém atd.)? Co lze udělat proto, aby se rozjedla (úprava/změna jídelníčku, změna četnosti podávání a úprava velikosti porcí atd.)? Organismus, který je v nepohodě, se bude obecně hůře léčit a regenerovat.

Možná by stálo za úvahu zkusit konzultaci i s nějakým fyzioterapeutem? Viděla jsem, že např. MVDr. Blahutová prsty tejpuje (nevzpomínám si ale, co to bylo přesně za diagnózy). Ale mohlo by to být přínosné i stran budování svalstva...

Přidejte reakci

Přidat smajlík