Potřebuji poradit. Mám pár měsíců fenku z útulku. Je dokonalá, pes za odměnu, naprostý miláček. Během lockdownu jsem nechodila do práce, pracuji v obchodě, takže jsem na ní měla spoustu času a byly jsme furt spolu. A jak je naprosto dokonalá, brutálně jsem podcenila nácvik samostatnosti. Občas jsem to zkusila, ale proč chodit pryč od psa, když ten pes je tak super a vlastně nikam ani chodit nešlo.. Moje chyba, velká chyba. A teď ten problém.
V době otevření obchodů u mě dočasně bydlel kamarád, takže psice tu nebyla sama. Ale nebyla tu panička a to se ukázalo jako problém velký. I přes společnost nastala po mém odchodu naprostá panika. Skákání po nábytku, kytky lítaly z oken. Venku to dávala lépe, takže kamarád seděl ve studeném jaru na zahradě a pracoval z garden office. Psice byla v panice, ale menší, prostě čekala u plotu. Teď tu pár dní kamarád není. A párkrát tu psice vydržela, drobné škody jako díra v trávníku či rozkousaná rohožka... malé věci. Jenže dnes mě psice přivítala před vraty. Zdrhla. Nevím kdy, nevím kde se toulala... předpokládám, že nikde daleko nebyla, ale prostě nevím. jenže já musím do práce zítra i v dalších dnech.
Nejrychleji realizovatelné řešení se mi zdá elektrický plot. Jenže se bojim, co to udělá zrovna s tímhle psem, nemám s tím absolutně žádnou zkušenost. Co myslíte?
Je elektrický plot dobrá varianta? Jak přesně to funguje? musí být kolem celého pozemku kolem dokola? Nebo je možná i varianta natáhnout to jen na stranu do ulice?
Nezblázní se mi z toho psice?
Jak ji to vysvětlit, co to je a co to dělá? zvykla si sedět u plotu... to je blbé, co?
Nebo existuje nějaká ohradníková varianta, která by byla vedena po horní hraně plotu? Spousta otázek, ale jsem z googlení zmatená a vím, že to tady někteří používáte...
Další možností je udělat nějaký kotec, ohradit kus zahrady. Jenže to není řešení realizovatelné teď hned během několika dní.
Já jsem taaaak blbá. Měla jsem měsíce čas jí to naučit, ale usnula jsem na vavřínech, protože ve všem ostatním je to naprosto dokonalý pes.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych ji nechávala v domě. ( ale já bych v mé nepřítomnosti nenechávala venku žádného psa - neříkám, že je to tak dobře ). Kdyby šlo pár dní volna a cvičit odcházení z bytu. Třeba 10x za den odejít. Přijde mi to jednodušší, než vymýšlet venkovní zabezpečení, kde fena stejně může přijít k úrazu. Stejně by měla být časem naučená, zvládat samotu i uvnitř.
Odcházení a přicházení jsem samozřejmě dělala. Ona se do paniky dostává už v okamžiku, kdy nandavám kalhoty a tohle prostě nepřekonala, zatím. dle mého to přijde časem, že to pochopí. jenže teď musím vyřešit zítřek a pak další dny... Ideálně, kdyby zůstal stát i barák.Ona neničí z nudy, ona je prostě v naprosté panice. Vím to od toho kamaráda. I když tu bydlel dva měsíce ze tří, co jsem jí měla doma, jeho přítomnost v ničem nepomohla, po mm odchodu prostě přepne do módu opustila mě, nastal konec světa. Co pomohlo, tak že jí celé dopoledne pouštěl střídavě dovnitř a ven, aby si kontrolovala, že nejsem tam ani tam.
Zítra ji nechám v baráku na chodbě, dám ji k dispozici svoje triko, vodu, granule, masitou kost a zabedním dveře, aby je nezničila, nebo aspoň jen trochu.

...jasne - ulozit a zabezpecit co to jen jde... Ono vlastne v tuhle chvili neni jak lepe...
Ale - trebas kamarad se pres den stavit na venceni nemuze?

Fatia
napsal(a):
Odcházení a přicházení jsem samozřejmě dělala. Ona se do paniky dostává už v okamžiku, kdy nandavám kalhoty a tohle prostě nepřekonala, zatím. dle mého to přijde časem, že to pochopí. jenže teď musím vyřešit zítřek a pak další dny... Ideálně, kdyby zůstal stát i barák.Ona neničí z nudy, ona je prostě v naprosté panice. Vím to od toho kamaráda. I když tu bydlel dva měsíce ze tří, co jsem jí měla doma, jeho přítomnost v ničem nepomohla, po mm odchodu prostě přepne do módu opustila mě, nastal konec světa. Co pomohlo, tak že jí celé dopoledne pouštěl střídavě dovnitř a ven, aby si kontrolovala, že nejsem tam ani tam.
Zítra ji nechám v baráku na chodbě, dám ji k dispozici svoje triko, vodu, granule, masitou kost a zabedním dveře, aby je nezničila, nebo aspoň jen trochu.
Taky bych nechala fenečku v chodbě, jak píšete. Psala jsem to jinde, ale zkopirovala jsem Vám to, je to taky možnost, jak útulačku zklidnit:
Doporučila bych Vám https://www.dogmonitor.com/
na mého psa zabírá aplikace - psí chůvička- moc dobře. Můj útuláček na přednastavené povely i případně online hlas přes mikrofon reaguje dobře...výt a štěkat přestal poměrně brzy. Ještě teď občas potřebuje klidnit a appka je pro nás ideál. Teď už zapinám chůvičku jen občas, nějak intuitivně vycítím, kdy je to potřeba...po začátku jsem měla zapnuté celou pracovní dobu, vše se zaznamenává a dá se ten den zpětně pustit. A když jsem mu doma pustila jeho výlev, tak hned věděl, že je něco špatně, fakt se styděl 😃
Stačí 2 telefony s androidem a jednorázově asi 140 kc 👍když jsou oba telefony přes wifi, můžete sledovat video, když je kombinace data a wifi, ve chvíli vzruchu máte možnost v ten moment fotit a zkontrolovat, pustit přednastavený povel nebo promluvit přímo. Jestli Vám to práce dovolí, zkuste to. Ten můj kluk je hysterka a ráno po odchodu slyším po cestě v appce, jak začne pobíhat a někdy, když nemá dobrý den zrovna, tak i hrabat u dveří a kdybych ho nechala, tak následuje vytí...já ho pošlu přes appku na místo už ve chvíli, kdy pobihá a on jde na pelech, chvíli čučí na dveře a usne a je celé dopo klid. Po začátku ani nespal, ale klidnit se dal...bydlíme v paneláku, tak jsem taky musela zjednat klid. Co myslíte, pomohlo by to i Vám? Oliver je s námi už 2 roky skoro. Hlavolam s granulkama taky trochu pomůže, ale nejvíc hlas z appky...

Tak jak to zvládáte, jak jste pořešili?
Zjistila jsem, kudy přeskakuje, bere to přes kapličku s elektrikou a plynem. Místo zabedněno, takže uvidím v pondělí, to tu bude sama. Zavřená být nemůže, ona by se zbláznila, je jak šílená a dveře mizí před očima. Doufám, že se naučí být venku, protože je tam líp, může se vykoupat v zahradní vaně, když je vedro, přesunout se ze sluníčka do stínu... Ještě pořídím/vyrobím boudu. To by jí mohlo pomoci, že se bude moci uklidit.
Určitě nezdrhá s cílem zdrhnout. Ona přeleze plot a zůstává na místě, běhá kolem aut... Hledá mně, ale to nejde, dřív nebo později by ji někdo srazil.

Fatia
napsal(a):
Zjistila jsem, kudy přeskakuje, bere to přes kapličku s elektrikou a plynem. Místo zabedněno, takže uvidím v pondělí, to tu bude sama. Zavřená být nemůže, ona by se zbláznila, je jak šílená a dveře mizí před očima. Doufám, že se naučí být venku, protože je tam líp, může se vykoupat v zahradní vaně, když je vedro, přesunout se ze sluníčka do stínu... Ještě pořídím/vyrobím boudu. To by jí mohlo pomoci, že se bude moci uklidit.
Určitě nezdrhá s cílem zdrhnout. Ona přeleze plot a zůstává na místě, běhá kolem aut... Hledá mně, ale to nejde, dřív nebo později by ji někdo srazil.
To zní všechno moc dobře...držím palce! Bouda je výborný nápad. Brzy bude určitě líp, vydržte....náš útuláček tenhle týden téměř celý čas o samotě prospal....jsem zvědavá, jestli mu to vydrží až skončí ta vedra? 😉 s útuláčkem si páníček užívá a cení každého pokroku ...to utíkání a separačku snad brzy zvládnete 👍

Ja Vam drzim palce - ale pro jistotu, co ji dat na krk gps (a sledovat z prace)?
Pripadne - jedni znami co meli podobny problem, psovi dali na krk reflexni obojek s fixou psanym obrim pismem - "utikam, pokud jsem venku volejte panicku + tel."
číslo na obojku má, ale ona je chlupatice chlupatá, není vdět obojek, natožpak nějaká čísla. Uvidím, jalého psa mi z ní vystříhá ve středu psí kadeřnice, pokud něco krátkosrstého, měl by takový obojek smysl.
GPS je taky možnost, abych prostě věděla, jestli je pes doma a byla klidná. Jenže stojí raketu. přesnost na 100 metrů mi je na nic, ona nezdrhne daleko, chodí max 3O metrů tam a zpět podel plotu, běhá k a utům, co zastavují u blízkého krámu... S takovou přesností už obojek stojí tisíce, které nevím, zda jsem teď ochotna zaplatit. Šetřím na dveře :D :D :D

Jen se přimlouvám za šetrné ostříhání, pokud se už musí stříhat. Chlupy jsou nejen ochranou proti zimě, ale i proti teplu. Nejhorší, co se může dlouhosrstému psu stát, když ho někdo oholí. V létě nejvíc dlouhosrstému psu pomáhá vyčesání podsady.
To je další otázka k diskuzi... Měla jsem buď krátkosrstého psa nebo dlouhosrstého. oba kříženci bez exteriérových ambicí. Tahle je křížená taky, ale je to knírač. a ti se stříhají/trimují. Navíc je dredatá, všude a logicky to tahá, když se jí snažím oddredovat. Takže jdu poprvé do psího salonu hlavně z alibistického důvodu, ať jí tahá za chlupy někdo jiný. A potřebuji poradit, co s takovým psem dál, stříhat/nestříhat, trimovat/netrimovat. Mně se nejvíc líbí zarostlá jak je teď, ale evidetně trpí vedrem.

Tak ji nestříhejte, dejte obojek s šátečkem, na něj se dá psát mraky věcí :-) Nebo střih na pár cm.
Zkoušelo se jí domů zavolat? Přes kameru, telefon,..? Jestli na to bude reagovat.

Soused má elektrický obojek, který pomocí snímačů v trávníku psovi nedovolí na zahradě překročit určené hranice. Třeba by to vyřešilo ty útěky :-) Dát tyhle snímače těsně před plot, aby neomezovaly v pohybu uvnitř, ale pes si nevyskočí na plot. Asi by tímhle způsobem šly vyřešit i ty dveře...
napsal(a):
Soused má elektrický obojek, který pomocí snímačů v trávníku psovi nedovolí na zahradě překročit určené hranice. Třeba by to vyřešilo ty útěky :-) Dát tyhle snímače těsně před plot, aby neomezovaly v pohybu uvnitř, ale pes si nevyskočí na plot. Asi by tímhle způsobem šly vyřešit i ty dveře...
Pardon, ale to není úplně nejvhodnější řešení pro psa s panikou, nemyslíte? tohle mu to ještě celý zhorší a vy nevíte, co to s ním pak udělá.

Zrzavci
napsal(a):
Pardon, ale to není úplně nejvhodnější řešení pro psa s panikou, nemyslíte? tohle mu to ještě celý zhorší a vy nevíte, co to s ním pak udělá.
Nevím. Pouze je to bránítko proti útěkům. Neřeší to pochopitelně žádné psycho problémy psa. Mezi čidla lze natáhnout provázek (měli to tak i ti sousedovi psi, než se naučili), ale pokud budou čidla umístěna v ose plotu, nemusí tam být nic. Myslím, že to by psovi mělo dělat stejné nadstavbové psychické problémy, jako když mu utíkací místo zakrytují dřevotřískovou deskou. Prostě "něco mi brání utéct".
Nebylo myšleno jako řešení problémů psa.
Bylo myšleno jako snaha uchránit psa od toho nejhoršího.
Z psycho hlediska se psem poradit neumím, toho jsem skutečně daleka.
Možná jsem to tam jen nezdůraznila, nenapadlo mě, že by to někdo pochopil jako "tím je problém vyřešen", dá se tím pouze "levně" (oproti výstavbě nového protiútěkového plotu) vyřešit opouštění prostoru. A to si ještě umím představit, že jsou psi, kteří to prostě neakceptují a půjdou přes. Tj. není to řešení aplikovatelné pro všechny.... Podotkla jsem to spíš jako další možnost.

"Myslím, že to by psovi mělo dělat stejné nadstavbové psychické problémy, jako když mu utíkací místo zakrytují dřevotřískovou deskou. Prostě "něco mi brání utéct"."
tohle je až rouhání....
pevná překážka je vidět a psu nic nepůsobí
ránu-bolest-trest dostane "zničehonic", třeba když se půjde vyčurat k plotu, když tam doběhne za mouchou, když si půjde prověřit něco zajímavého za plotem.....pes nedostane trest za "chci utéct", ale v souvislosti s tím, co bude v danou chvíli dělat
To může taky dopadnout obecným strachem z pobytu venku, strachem se vyvenčit, a v případě paniky to ani nemusí zabránit bezhlavému útěku pryč, ven, i přes bolest

Tak přeci říkám, že je třeba vymezit tu oblast působení nějakou překážkou - provázkem (kdyby to byl elektrický ohradník, bude dávat ránu provázek, pes to vnímá stejně - dotknul jsem se provázku, dostal jsem ránu). A druhým dechem dodávám, že by ty snímače mohly být na plotě, ergo by dostal ránu pouze pokud by vyskočil na plot (překonávat plot asi nebude že se rozběhl za muškou, že), to skutečně toho psa vytrestá pouze za pokus o opuštění prostoru, za nic jiného. Pokud máte pocit, že pes to nepochopí, a bude si myslet, že ho netrestá to místo, ale ta činnost, a tak nebude čůrat a nebo běhat za muškami v jiné části zahrady, tak máte o inteligenci psů zbytečné pochybnosti :-) Pokud budou snímače metr nad terénem na plotě, tak nakonec klidně může psík očůrávat plaňky bez omezení.
Majitelka se již vyjádřila, že v této situaci to nevidí jako vhodné řešení, a já ji v tom plně podporuji, protože ona má nejlepší představu o tom, co by mohl nebo nemohl zvládnout její pes.
Jo, pro mé využití to není, já si ani neumím představit, jak bych nastavovala intenzitu impulzu, když vím, že i upřený pohled může být pro tuhle fenu příliš velký tlak. A zas tak levná sranda to není, abych to koupila a pak zjistila, že využití je nulové. To spíš ten GPS obojek, ale potřebuji nějaký, který bude upozorňovat, když pes bude metr za plotem. a to si nejsem jistá, zda nějaký GPS udělátor lidský nebo psí je schopen zaručit.
Fatia
napsal(a):
Jo, pro mé využití to není, já si ani neumím představit, jak bych nastavovala intenzitu impulzu, když vím, že i upřený pohled může být pro tuhle fenu příliš velký tlak. A zas tak levná sranda to není, abych to koupila a pak zjistila, že využití je nulové. To spíš ten GPS obojek, ale potřebuji nějaký, který bude upozorňovat, když pes bude metr za plotem. a to si nejsem jistá, zda nějaký GPS udělátor lidský nebo psí je schopen zaručit.
a jak to je teď, stačilo udělat tu zábranu? Nechodí jinudy a zůstává na pozemku? Trénujete odchody?
Zrzavci
napsal(a):
a jak to je teď, stačilo udělat tu zábranu? Nechodí jinudy a zůstává na pozemku? Trénujete odchody?
Zabedněno místo, kudy přeskakovala. A vydržela na zahradě, uf. Teď akorát mizím do práce, doufám, že návštěva kadeřnice jí vyčerpala a že nedostatek chlupů nezpůsobí růst akrobatických schopnosti milé psice.
Fatia
napsal(a):
Zabedněno místo, kudy přeskakovala. A vydržela na zahradě, uf. Teď akorát mizím do práce, doufám, že návštěva kadeřnice jí vyčerpala a že nedostatek chlupů nezpůsobí růst akrobatických schopnosti milé psice.
tak fajn, že to zatím klaplo. a držím palce, ať to klapne i dál a pak se podaří to natrénovat tak, aby hlavně byla v pohodě.
Já u našich psů při učení odchodu - bez rozdílu, zda štěně, nebo útulkáč - dělám to, že připravím nějakou malou krabičku, do ní dám nějakou dobrotu , dám povel "Dávej pozoooor!" kdy pes ví, že zatím na to nemá "sahat" a povolení si to vzít má ten pes až v momentě, kdy jsem mezi dveřma. takže se celou dobu těší, ať už proboha živýho psího konečně vypadnu. Odpadá tak ten prvotní stres. Na zahradě bych to ještě vylepšila tím, že bych to dala do víc větších krabic, aby se tím musela probourat.
napsal(a):
Nevím. Pouze je to bránítko proti útěkům. Neřeší to pochopitelně žádné psycho problémy psa. Mezi čidla lze natáhnout provázek (měli to tak i ti sousedovi psi, než se naučili), ale pokud budou čidla umístěna v ose plotu, nemusí tam být nic. Myslím, že to by psovi mělo dělat stejné nadstavbové psychické problémy, jako když mu utíkací místo zakrytují dřevotřískovou deskou. Prostě "něco mi brání utéct".
Nebylo myšleno jako řešení problémů psa.
Bylo myšleno jako snaha uchránit psa od toho nejhoršího.
Z psycho hlediska se psem poradit neumím, toho jsem skutečně daleka.
Možná jsem to tam jen nezdůraznila, nenapadlo mě, že by to někdo pochopil jako "tím je problém vyřešen", dá se tím pouze "levně" (oproti výstavbě nového protiútěkového plotu) vyřešit opouštění prostoru. A to si ještě umím představit, že jsou psi, kteří to prostě neakceptují a půjdou přes. Tj. není to řešení aplikovatelné pro všechny.... Podotkla jsem to spíš jako další možnost.
Pro fenu pár měsíců z útulku elektrickej plot?
Ne, opravdu to není jako dřevotřísková deska, to nemůžete myslet vážně. Dřevotřísková deska je prostě viditelná hmatatelná zábrana, tu pes pochopí stejně, jako pochopí stěny bytu a újmu mu nejspíš nezpůsobí.
První z mých fen není z útulku, ale jsem přesvědčená, že pokud by vždy v určitém místě zahrady dostala z jí nepochopitelných příčin impuls, psychicky by ji to rozložilo. Kdysi se dotkla čumákem elektrického pletiva, když si chtěla zblízka prohlídnout kuřata a až do večera pak byla smutná, jakoby v depresi. A to ten plot byl vidět.

Ok, elektrika ne :-) Nehádám se :-)
Terven
napsal(a):
Pro fenu pár měsíců z útulku elektrickej plot?
Ne, opravdu to není jako dřevotřísková deska, to nemůžete myslet vážně. Dřevotřísková deska je prostě viditelná hmatatelná zábrana, tu pes pochopí stejně, jako pochopí stěny bytu a újmu mu nejspíš nezpůsobí.
První z mých fen není z útulku, ale jsem přesvědčená, že pokud by vždy v určitém místě zahrady dostala z jí nepochopitelných příčin impuls, psychicky by ji to rozložilo. Kdysi se dotkla čumákem elektrického pletiva, když si chtěla zblízka prohlídnout kuřata a až do večera pak byla smutná, jakoby v depresi. A to ten plot byl vidět.
A pak by byli psi, kde by to nebylo "jen"
až do večera pak byla smutná, jakoby v depresi
a ten pes by třeba v panice to vzal hlava nehlava, či případně by posléze na tu zahradu vůbec nešel a byl totál rozhadrovanej.
Nad použitím jakýkoliv takovýhle věci je zapotřebí zatraceně přemýšlet a znát toho psa, vědět, jaká je situace.
takže výsledek pro Buggyru - nelze takovýhle věci bez znalosti širšího jen tak střílet jako doporučení na netu.

"nelze takovýhle věci bez znalosti širšího jen tak střílet jako doporučení na netu."
S tim se da jen souhlasit.
A mozna by to mohlo platit i obracene - nebudu ani popisovat, co dela el.plot, kdyz si nejsem schopna ani precist navod na webu
Je rozdil mezi ohradnikem a plotem totiz

Fatia
napsal(a):
Odvolám, co jsem odvolal... A řeším plot. Dnes zase byla venku, doprdeleuž. A tentokrát přiběhla z větší dálky, byla tak 100 metrů od baráku, nevím odkdy :(
Jako ano, vyřešit plot je dobrý nápad. Zároveň bych urychleně řešila i kotec.
Opravdu bytelný, beton podlahu, podezdívku, kari sítě v rámech nebo mřížové panely, ani škvíru pod kvalitní střechou. Postavit na klidném místě, 3 kryté strany, boudu a začít ji učit tam. Jasně, postavit kotec může nějaký den trvat. Ale byla by to větší jistota a bezpečí pro fenu než volný pohyb po zahradě. Může se stát, že i při sebelepším vylepšení plotu něco vymyslí, kdežto prostorný a solidní kotec by jí tyto možnosti eliminoval.

a proč vlastně nemůže být doma?
já bych ji spíš naučila na bezpečné místo doma (klec,boudičku,.....), kam si může zalézt, kam jí dám něco svého napachovaného...
napsal(a):
Jako ano, vyřešit plot je dobrý nápad. Zároveň bych urychleně řešila i kotec.
Opravdu bytelný, beton podlahu, podezdívku, kari sítě v rámech nebo mřížové panely, ani škvíru pod kvalitní střechou. Postavit na klidném místě, 3 kryté strany, boudu a začít ji učit tam. Jasně, postavit kotec může nějaký den trvat. Ale byla by to větší jistota a bezpečí pro fenu než volný pohyb po zahradě. Může se stát, že i při sebelepším vylepšení plotu něco vymyslí, kdežto prostorný a solidní kotec by jí tyto možnosti eliminoval.
Ok. Kotec. nikdy jsem kotec neřešila. Mám samostatně stojící barák, do ulice předzahrádku cca 5x12 metrů, je to na severní straně baráku, takže i ve vedru je tam stín a chládek. psice by viděla na ulici, měla celkem prostor. Určitě nechci betonové dno, a pravděpodobně ani střechu, teď je tam tráva, nějaký okrasný jehličňan a kytkový záhon. vzadu na zahradě by byl prostor taky, ale nelíbí se mi, že by se celý den nudila, neměla co pozororvat krom ptáků, ještě by se naučila vyřvávat.
Moje představa u "kotce", spíše bezpečného výběhu. 3 strany bezpečného plotu + podhrabová deska, 4. strana by byl barák. v prostoru bouda s verandičkou - aby měla prostor pod střechou a co přežije soužití s psicí ze stávající flory.
Co nemám představu... Jaký plot zvolit? realizace bude pravděpodobně buď šikovný kamarád nebo firma na klíč. Takže ideálně něco, co sestaví a namontuje šikovný laik, žádné svařování na místě apod. Jak vysoký? stačí 170? víc? typ plotu něco takového? https://www.levne-pletivo.cz/plotove-panely-3d-antracit-ral-7016/panel-3d-antracit-vyska-203-cm-drat-4-mm/
nerozplete to? Nějaké další nutné vybavení pro psa? nebo technické?
napsal(a):
a proč vlastně nemůže být doma?
já bych ji spíš naučila na bezpečné místo doma (klec,boudičku,.....), kam si může zalézt, kam jí dám něco svého napachovaného...
protože doma je obecně v daleko větším nekomfortu. dle mého nikdy ještě doma nežila, ze začátku jsem z ní měla dojem, že jí děsí strop. Venku je daleko spokojenější a já do práce jezdím někdy i na 10 hod. Varianta bezpečně venku mi prostě přijde lepší. Když je doma, žere dveře, skáče na okna a snaží se projít skrz, je v naprosté panice. Na 10 hodin ji nemůžu zavřít do klece.
Asi jsem to přehlédla, jak je čubina velká? Pode toho bych řešila výšku plotu. Ale asi by to chtělo plot, po kterém nebude moci šplhat, protože jinak je jedno jak bude vysoký, ale když bude chtít, přešplhá ho.
Já bych řešila v první řadě bezpečnost psa - takže jak už bylo psáno, buď kotec, opravdu bytelný, ze kterého nebude mít možnost utéct, nebo jedna prázdná místnost doma, nebo případně třeba i prostorný úvaz, pokud není možný ten kotec. Ale samozřejmě všechno s ohledem na povahu toho psa, kterou vy znáte nejlépe. Nedokážu si představit, jak bude reagovat třeba na úvaze a upřímně bych tam psa, u kterého nevím, jak bude reagovat, nenechala. Ať už bych vybrala jakoukoli možnost z těchto, tak bych se psa snažila na to místo učit i když budu doma, kdyby to alespoň trochu šlo.
Varianta bezpečně venku mi prostě přijde lepší
No jo, když u takového "zdrhače" bude varinata "bezpečně venku" asi opravdu znamenat ten kotec... Ale i tak bych to nejdříve vyzkoušela, aby si tam ve snaze dostat se pryč ještě neublížila.

Fatia
napsal(a):
Ok. Kotec. nikdy jsem kotec neřešila. Mám samostatně stojící barák, do ulice předzahrádku cca 5x12 metrů, je to na severní straně baráku, takže i ve vedru je tam stín a chládek. psice by viděla na ulici, měla celkem prostor. Určitě nechci betonové dno, a pravděpodobně ani střechu, teď je tam tráva, nějaký okrasný jehličňan a kytkový záhon. vzadu na zahradě by byl prostor taky, ale nelíbí se mi, že by se celý den nudila, neměla co pozororvat krom ptáků, ještě by se naučila vyřvávat.
Moje představa u "kotce", spíše bezpečného výběhu. 3 strany bezpečného plotu + podhrabová deska, 4. strana by byl barák. v prostoru bouda s verandičkou - aby měla prostor pod střechou a co přežije soužití s psicí ze stávající flory.
Co nemám představu... Jaký plot zvolit? realizace bude pravděpodobně buď šikovný kamarád nebo firma na klíč. Takže ideálně něco, co sestaví a namontuje šikovný laik, žádné svařování na místě apod. Jak vysoký? stačí 170? víc? typ plotu něco takového? https://www.levne-pletivo.cz/plotove-panely-3d-antracit-ral-7016/panel-3d-antracit-vyska-203-cm-drat-4-mm/
nerozplete to? Nějaké další nutné vybavení pro psa? nebo technické?
Neznám vaše finanční možnosti, neznám přesné umístění domu. Co bych ale nedělala vůbec, je stavět kotec/přístřešek pro psa do ulice.
Vy přece potřebujete, aby se fena nestresovala, aby nesledovala každé šustnutí na ulici, každé auto, kohokoliv, kdo kolem projde. Vy potřebujete, aby se fena uklidnila, nepanikařila, aby v době vaší nepřítomnosti odpočívala. Volila bych právě prostor za domem v zahradě. Vy říkáte, že by se tam nudila, já si myslím, že by tam měla klid. Lepší, když by se naučila štěkat na ptáky a přestala zdrhat ze zahrady a ohrožovat sebe i okolí.
Kotcem myslím opravdu kotec, který vám útěkářka nepřekoná, nevyleze z něj, nepodhrabe se z něj.
Je to můj názor na to, co o feně píšete. Že by jí prospěl ohrazený prostor slušné velikosti, aby v něm trávila 10 hodin. Ale prostor ohrazený třemi pevnými stěnami, zastřešený, bouda s předsíňkou, nora, kam si ráda půjde odpočinout a nic neřešit. Malý ohrazený výběh u kotce, proč by ne, ale asi s lepšími bezpečnostními prvky než je plot z odkazu, když už teď vám prchá ze zahrady. To skočí nebo rozplete snadno. A že bude hledat způsoby i v nové ubikaci, kudy pryč. 170 cm je pro některého psa dost, pro jiného hračka.

Fatia
napsal(a):
To je další otázka k diskuzi... Měla jsem buď krátkosrstého psa nebo dlouhosrstého. oba kříženci bez exteriérových ambicí. Tahle je křížená taky, ale je to knírač. a ti se stříhají/trimují. Navíc je dredatá, všude a logicky to tahá, když se jí snažím oddredovat. Takže jdu poprvé do psího salonu hlavně z alibistického důvodu, ať jí tahá za chlupy někdo jiný. A potřebuji poradit, co s takovým psem dál, stříhat/nestříhat, trimovat/netrimovat. Mně se nejvíc líbí zarostlá jak je teď, ale evidetně trpí vedrem.
Ostrihat. Staci na "strapaka" ne na kuzi. Pejskovi se v lete ulevi...
No a zbytek.... To je na Vas. Ja bych fenecku zacala ucit odkladat v dome...
...sama vim, jak je to tezke.
Nicmene lepsi nez kotec za xy (a i tam se muze bat a silet cely den), ci elektrika za xy, ze ktere zesili uplne...

"Na 10 hodin ji nemůžu zavřít do klece."
v žádném případě jsem nemyslela zavřít!
ale dát jí "doupě", kam si může zalézt, to četným labilům pomáhá
marcelaamax
čuba je velká jako větší střední knírač, teď po střihu atletické postavy... Jak moc umí šplhat nevím, dle mého spíš dobře skáče než šplhá. Na plot výběhu bych přidělala bavolety, takové ty dovnitř zahnuté držáky (originálně na ostnatý drát, já bych tam samozřejmě napla něco jiného). Kotec bytelný... Představím si útulek, když to slyším. Já prostě neznám nikoho, kdo by měl psa v kotci a to co jsem viděla, tak já psa držet nebudu. Úvaz určitě ne, ona vůbec nezvládá jakýkliv tlak na krku, na vodítku díky tomu vůbec, ale vůbec netahá :) Určitě ji budu učit zvládat samotu, doma i venku. Dle mého to není nereálné, i proto si nechci na pozemku vypí*it horu betonu a mříží, kterých se už nikdy nezbavím.
Plaka
Myslíte, že ne do ulice? Mi to přijde značka ideál. Jí nijak neruší zvuky ulice, neleze přes plot kvůli dění na ulici, ale proto, že jsem odjela pryč. Přijde mi, že uklizená vzadu na zahradě by to bylo ještě horší, bude mít pocit, že jsem tajně proklouzla domů a bude šílet ještě víc, že si to nemůže zkontrolovat.
Všem děkuji za rady a snahu pomoci, a dávám si flákanec, protože dělám přesně to, co u diskuzí nesnáším. Tazatel se zeptá, je mu odpovězeno... a on na to, ale já, nejde to... Takže díky za trpělivost :)

Jen bych přidala k tomu střihu : Čerstvě ostříhaný knírač se může na sluníčku spálit.
Až se vám zadaří, dejte fotku :-)

Tak když nechcete betonovat zahradu, asi nezbývá, než koupit kotec montovaný. Ten pak můžete přesunout, prodat.
Já souhlasím s Plakou, dala bych kotec dozadu na zahradu, do klidu. Myslím, že už moc přeceňujete její rozumové schopnosti (bude mít pocit, že jsem tajně proklouzla a bude šílet, že si to nemůže zkontrolovat).

Myslím, že už moc přeceňujete její rozumové schopnosti (bude mít pocit, že jsem tajně proklouzla a bude šílet, že si to nemůže zkontrolovat).
I já bych volila klidnější místo za domem. Fena vás nemusí vidět proklouzávat - ať už pryč, nebo domů.
Že odcházíte, byste jí rozhodně neměla tajit, ale zvolit rituál odchodu ( klasický postup učení na samotu ) a že se vracíte, bude vědět už když se přiblížíte do ulice - ať už autem, nebo pěšky.
napsal(a):
"nelze takovýhle věci bez znalosti širšího jen tak střílet jako doporučení na netu."
S tim se da jen souhlasit.
A mozna by to mohlo platit i obracene - nebudu ani popisovat, co dela el.plot, kdyz si nejsem schopna ani precist navod na webu
Je rozdil mezi ohradnikem a plotem totiz
Mám za to , že ohradník je čistě jen prostě nataženej életrickej drát a plot je to, kdy má pesan na sobě obojek, který ho upozorňuje na to, že dál už ani krok nebo pak dostaneš šupu? není to tak? Já to nestudovala, jen vím, co měla kolegyně u psa. A pokud to tak je, tak ani jedna varianta mi u psa v týhle situaci nepřijde jako dobrý nápad. nebo je to jinak?
Kotec bytelný... Představím si útulek, když to slyším. Já prostě neznám nikoho, kdo by měl psa v kotci a to co jsem viděla, tak já psa držet nebudu.{/i
Tak ten kotec může být prostorný. Ale jo, já i chápu, že je někdo proti zavírání psa do kotce, byť jen na dobu páníčkovi nepřítomnosti. Ale třeba by to nemuselo být trvalé řešení, ale dočasné, než bude řádně pořešen ten plot a jistota, že už ho nepřekoná. Prostě u takového psa bych myslela v prvním řadě na bezpečnost a tu zajistím právě tím, že se nedostane z pozemku. A když ne kotec, tak doma jedna místnost no, ale tam už mi zase přijde dost těch 10 hodin bez venčení, i když to v kotci se taky nemusí chtít vyvenčit.
A jen taková technická - rodiče si brali dospělou týranou fenu, kterou měli venku a která venku v noci vyváděla. Pomohl ji právě kotec, kde se cítila bezpečně. Já si myslím, že takový "stresař" se možná cítí líp v bezpečném kotci než volně po zahradě, když zůstane sám.
A souhlasím s holkama - pokud se pro kotec rozhodnete, tak bych ho dala také dozadu...
Já se přiznám, že bych u útulkajdy taky měla vnitřní - třeba blbý ??- obavy, že kotec pro ni bude připomínkou útulku. Naše Bubrdle byla v pohodě zvyklá na odcházení z bytu, z chalupy atd. A pak jsme jeli na psí tábor, bylo blbý počásko a když jsme šli na oběd, nechávali jsme pesany- nebyla tam sama, měla s sebou Rumíčka - v předsíni domečku, kde jsme bydleli. Ač jinak zvyklá, třeba i v penzionu, řvala tam jak prokopnutá a mně až dodatečně došlo, že.......... ono to vypadlo jako prostory v Troji - hladká podlaha, stěna , nic jinýho . Tak jestli by to kotec nezhoršoval? Se ptám čistě laicky?
I když ono stejně jiný řešení prostě není, pokud se nepodaří postavit neprůchozí plot a hlavně dokud se nenaučí, že odchod = příchod. Rituál, jak se navrhuje, bych stoprocentně zavedla. S tím, že by před odchodem měla k dispozici něco, na co by se mohla těšit - jak jsem navrhovala tu krabičku na rozebrání si , nebo třeba i obyč velký plato od vajíček, kde bude mít ty dobrůtky snadno dostupný. Udělala bych to, že bych jí ven dala místo, deku nebo něco na čem je doma zvyklá odpočívat, vedle toho položila to, na co má dávat pozor a co si může vzít až budu já za brankou (nutno předtím naučit jako variantu v domě, to je jasný) a na chvíli bych vypadla a hned se vrátila. A klasika prodlužovat

Zrzavci
napsal(a):
Mám za to , že ohradník je čistě jen prostě nataženej életrickej drát a plot je to, kdy má pesan na sobě obojek, který ho upozorňuje na to, že dál už ani krok nebo pak dostaneš šupu? není to tak? Já to nestudovala, jen vím, co měla kolegyně u psa. A pokud to tak je, tak ani jedna varianta mi u psa v týhle situaci nepřijde jako dobrý nápad. nebo je to jinak?
jj. tak - to byla jen reakce na tu "necekanou ranu" - on je ten plot docela pochopitelný pro psy -na rozdíl od ohradníku.
napsal(a):
jj. tak - to byla jen reakce na tu "necekanou ranu" - on je ten plot docela pochopitelný pro psy -na rozdíl od ohradníku.
jo to asi je, ale tadyhle v tom případku mi přijde tohle řešení taky nepoužitelný. A navíc zvíře ve stresu projde prostě. Když bude chtít projde. Jako kobylka mojí kamarádky, když jí umřel parťák. Nechtěla tam být sama a nějak šupa jí byla ukradená, vzala to prostě krz i když věděla, že jí to nakope. Stres byl mocnější.

Fatia
napsal(a):
marcelaamax
čuba je velká jako větší střední knírač, teď po střihu atletické postavy... Jak moc umí šplhat nevím, dle mého spíš dobře skáče než šplhá. Na plot výběhu bych přidělala bavolety, takové ty dovnitř zahnuté držáky (originálně na ostnatý drát, já bych tam samozřejmě napla něco jiného). Kotec bytelný... Představím si útulek, když to slyším. Já prostě neznám nikoho, kdo by měl psa v kotci a to co jsem viděla, tak já psa držet nebudu. Úvaz určitě ne, ona vůbec nezvládá jakýkliv tlak na krku, na vodítku díky tomu vůbec, ale vůbec netahá :) Určitě ji budu učit zvládat samotu, doma i venku. Dle mého to není nereálné, i proto si nechci na pozemku vypí*it horu betonu a mříží, kterých se už nikdy nezbavím.
Plaka
Myslíte, že ne do ulice? Mi to přijde značka ideál. Jí nijak neruší zvuky ulice, neleze přes plot kvůli dění na ulici, ale proto, že jsem odjela pryč. Přijde mi, že uklizená vzadu na zahradě by to bylo ještě horší, bude mít pocit, že jsem tajně proklouzla domů a bude šílet ještě víc, že si to nemůže zkontrolovat.
Všem děkuji za rady a snahu pomoci, a dávám si flákanec, protože dělám přesně to, co u diskuzí nesnáším. Tazatel se zeptá, je mu odpovězeno... a on na to, ale já, nejde to... Takže díky za trpělivost :)
takové ty dovnitř zahnuté držáky (originálně na ostnatý drát, já bych tam samozřejmě napla něco jiného)
Kdysi jsem v televizi viděla, že na ty držáky, vracáky, nebo jak se tomu říká..nasadili otáčecí válečky, takže pes neměl šanci se za vrchní část plotu zapřít tak, aby přelezl.
Tedy pokud to není plot, který je ten pes schopen s rozeběhem na férovku přeskočit.

Kotec bytelný... Představím si útulek, když to slyším. Já prostě neznám nikoho, kdo by měl psa v kotci a to co jsem viděla, tak já psa držet nebudu.
mate chronickeho utekare.
podle popisu a vasich prestav -neverim, ze zajistie tu zahadu tak, aby se ven uz nedostavala.
ono ted uz i ten kotec bude orisek - aby byl fakt bezpecny.
uvedomte si jednu velmi podstatnou vec - cim casteji se ji ten utek povede, tim je navyk silnejsi a hure se bude odstranovat. Oni pak uz i likviduji opravdu bytelne zabrany a jdou klide az do sebeposkozovani.
napsal(a):
takové ty dovnitř zahnuté držáky (originálně na ostnatý drát, já bych tam samozřejmě napla něco jiného)
Kdysi jsem v televizi viděla, že na ty držáky, vracáky, nebo jak se tomu říká..nasadili otáčecí válečky, takže pes neměl šanci se za vrchní část plotu zapřít tak, aby přelezl.
Tedy pokud to není plot, který je ten pes schopen s rozeběhem na férovku přeskočit.
JJ, my to tak máme na zahradě taky. Ale nemáme tam drát, ale trubky přivařený a ta trubka co je nejvýš se protáčí.. Je to bytelné, ale taky by to spousta lidí na zahradě nesnesla . Děláme si srandu, že jsme tady jak ve vězení .

marcelaamax
napsal(a):
JJ, my to tak máme na zahradě taky. Ale nemáme tam drát, ale trubky přivařený a ta trubka co je nejvýš se protáčí.. Je to bytelné, ale taky by to spousta lidí na zahradě nesnesla . Děláme si srandu, že jsme tady jak ve vězení .
JJ...já když tak trajdám s čubama a vidím, jaký maj lidi nízký ozdobný plůtečky, tak si upřímně říkám, že mě už by to asi přišlo i divný, kdybychom takovej plot měli my.
To u nás to "vězení" teprve začne, defakto všude budeme dělat ještě jeden plot, takže budou dvojité a moje odea je, že v meziplotí ještě živej plot.
Jestli s Jessiny vyroste něco jako opravdová kavkazanda, tak s dvoumetrovým plotem z kari sítí a za ním s dvoumetrovým živým plotem a za ním ještě s jedním plotem budu určitě klidnější.
napsal(a):
JJ...já když tak trajdám s čubama a vidím, jaký maj lidi nízký ozdobný plůtečky, tak si upřímně říkám, že mě už by to asi přišlo i divný, kdybychom takovej plot měli my.
To u nás to "vězení" teprve začne, defakto všude budeme dělat ještě jeden plot, takže budou dvojité a moje odea je, že v meziplotí ještě živej plot.
Jestli s Jessiny vyroste něco jako opravdová kavkazanda, tak s dvoumetrovým plotem z kari sítí a za ním s dvoumetrovým živým plotem a za ním ještě s jedním plotem budu určitě klidnější.
Tak z nás si kamarádi dělali srandu, že to tu máme jako Alcatraz , krom toho navýšení vzadu máme zahradu na tři části, rozdělenou právě vysokýma kari sítěma. Ale tak my máme celkově celou zahradu uzpůsobenou psům (nebo teda hlavně psovi, fena by to nepotřebovala) a mě to přijde normální. Ale když pak někdo není vyloženě takovej blázen pejskař, tak si řekne, že jsme si tu zahradu pěkně "zhyzdili" . A padaly i názory, že než kvůli psovi dělat tohle, tak by ho radši dali do útulku .

marcelaamax
napsal(a):
Tak z nás si kamarádi dělali srandu, že to tu máme jako Alcatraz , krom toho navýšení vzadu máme zahradu na tři části, rozdělenou právě vysokýma kari sítěma. Ale tak my máme celkově celou zahradu uzpůsobenou psům (nebo teda hlavně psovi, fena by to nepotřebovala) a mě to přijde normální. Ale když pak někdo není vyloženě takovej blázen pejskař, tak si řekne, že jsme si tu zahradu pěkně "zhyzdili" . A padaly i názory, že než kvůli psovi dělat tohle, tak by ho radši dali do útulku .
Jo, tak já mám teda zahradu rozdělenou "pouze" na dvě části.
Ale přesně, zahrada přizpůsobená psům....o nějaké úpravné zahrádce se nedá mluvit.
Zadní část zahrady se bude ještě vysekávat, aby holky měly víc prostoru na běhání, jsou tam takový mrzácký túje. Pořád přemýšlím, jestli tam nezasít květinovou louku místo normálního trávníku.
Trávník je obecně kapitola sama o sobě...měla jsem ho fakt pěkný pouze ten rok, co jsem poctivě zalívala, ale ten účet následně za vodu byl děsnej a jak sjou suchý roky, tak nevím, jestli navyšovat klasickou trávníkovou plochu.
Asi před dvěma lety mi začal na zahradě z náletu růst černý bez, tak jsem si tak libovala, protože z toho v létě dělám limču a uvažovala jsem i o sirupu...no narostl do gigantických rozměrů, tak ho budu muset chtě nechtě asi taky zredukovat.

Anglický trávníček sucha nerad, ale květinová louka to zvládne. Navíc je krásná a užitečná, což určitě víte.
Mám na hlavní zahradě angličák, manžel si ho pěstí. Zadní zahrada je květnatá. Tu si pěstím já. Zalíváme pouze angličáka (ze studny, chraň bůh z řadu).

napsal(a):
Anglický trávníček sucha nerad, ale květinová louka to zvládne. Navíc je krásná a užitečná, což určitě víte.
Mám na hlavní zahradě angličák, manžel si ho pěstí. Zadní zahrada je květnatá. Tu si pěstím já. Zalíváme pouze angličáka (ze studny, chraň bůh z řadu).
No já momentálně zalévám vodou, co vyleju při údržbě z akvárek....u baráku mám sud, kam to naleju a následně používám na zalévání plus dešťovka, studnu nemám.
Anglickej trávník je u nás sci-fi, snažím se dosít, tu hrůzu, co tam mám teď, ale nedaří se

Tak z pozorování manžela každé jaro jsem vyrozuměla, že dosívat bez prohrábnutí vertikutátorem moc nemá smysl. A samozřejmě bez zálivky.
Např vypálený koleso od psa zkrátka nevyseje, to musí odkopat a dát novou zeminu. Ale zkusil to jednou, protože psí místo psím místem zůstane a tak to vzdal. Takže angličák sice máme, ale placama má drobet jizvy od vypouštění cisterny našeho psa.
napsal(a):
Tak když nechcete betonovat zahradu, asi nezbývá, než koupit kotec montovaný. Ten pak můžete přesunout, prodat.
Já souhlasím s Plakou, dala bych kotec dozadu na zahradu, do klidu. Myslím, že už moc přeceňujete její rozumové schopnosti (bude mít pocit, že jsem tajně proklouzla a bude šílet, že si to nemůže zkontrolovat).
To si nemyslím, že by bylo přeceňování schopností. Jak znám svoje feny, taky by byly radši někde, kde mají přehled.
Pes nemusí být Einstein, aby věděl, kudy se chodí do baráku a pokud bude uklizený někde, kde nebude mít vůbec kontrolu, kdo přišel nebo odešel, bude spíš nervózní - ty moje by určitě byly.
Mám je sice v bytě, ale když jsou samy doma, nejraději spí v předsíni, kde mají přehled o každým šustnutí na chodbě...a přitom by se mohly zavrtat do postele v nejzašší místnosti - pěkně do klidu.
Úplně klidně si dovedu představit situaci, že fena zadavatelky vyšiluje, protože neví, jestli panička náhodou není v domě bez jejího vědomí, že si nemůže zkontrolovat původ zvuků z přední strany domu. Ta bych řekla, že zatím neocení klid v odlehlém koutě zahrady (a tipuju, že ho ocení málokterej pes).
Zrzavci
napsal(a):
A pak by byli psi, kde by to nebylo "jen"
až do večera pak byla smutná, jakoby v depresi
a ten pes by třeba v panice to vzal hlava nehlava, či případně by posléze na tu zahradu vůbec nešel a byl totál rozhadrovanej.
Nad použitím jakýkoliv takovýhle věci je zapotřebí zatraceně přemýšlet a znát toho psa, vědět, jaká je situace.
takže výsledek pro Buggyru - nelze takovýhle věci bez znalosti širšího jen tak střílet jako doporučení na netu.
Nechci tu dělat advokáta...přesto..."Buggyra" tu možnost jen zmínila a napsala, že rozhodně není pro všechny. Já její příspěvek nebrala jako doporučení.

napsal(a):
Tak z pozorování manžela každé jaro jsem vyrozuměla, že dosívat bez prohrábnutí vertikutátorem moc nemá smysl. A samozřejmě bez zálivky.
Např vypálený koleso od psa zkrátka nevyseje, to musí odkopat a dát novou zeminu. Ale zkusil to jednou, protože psí místo psím místem zůstane a tak to vzdal. Takže angličák sice máme, ale placama má drobet jizvy od vypouštění cisterny našeho psa.
A tak u mě to není o tom, že bych to jen naházela na tvrdou zem...nejdřív to trochu zreju a na to ještě přijde vrstvička zeminy na trávníky....spíš jde o to, že když tam lítaj čuby, tak to nějak nestíhá vzejít a nemluvím o tom, že jak něco viděj zrytý nebo čerstvou hlínu, tak se na to samozřejmě zaměří.
Jako nepotřebuju angličák, spíš jde o to právě zlikvidovat vyčůraná a vychozená místa...

Fatia
napsal(a):
report z dalšího dne. Po příjezdu z práce velká radost, psice čekala za plotem. Radost přešla, když mi oused řekl, že ji dnes 4x vraceli za plot a že venku byla do 5 minut. Ale neví kudy to bere :( Zahrada - Alcatraz je i moje budoucnost
a co do te doby?

To já bych teda pobyt venku neriskovala, raději bych vyčlenila nějakou místnost....to je o hubu, když takhle pořád utíká.
A nebo není v okolí nějaká psí školka...takovej ten denní stacionář pro pejsky a dávat jí tam?? Minimálně než se vyřeší zabezpečení....upraví se ploty.
A nebo minimálně do té doby, než postavíte bytelnej kotec.

Fatia
napsal(a):
report z dalšího dne. Po příjezdu z práce velká radost, psice čekala za plotem. Radost přešla, když mi oused řekl, že ji dnes 4x vraceli za plot a že venku byla do 5 minut. Ale neví kudy to bere :( Zahrada - Alcatraz je i moje budoucnost
Když vám ji hodný soused vrací na zahradu, nešlo by se domluvit s ním na hlídání? Za úplatu, za borůvkovej koláč, aby si sedl k vám na zahradu nebo si ji vzal k sobě v době vaší nepřítomnosti? Elegantní dočasné řešení?
Sousedy požádat nemohu a hlavně nemají čas hlídat mi psa. Mají tu firmu, takže tu prostě během dne jsou, jindy zas ne, když jsou po zakázkách. Tohle neklapne. Teď trochu dojíždím na to, že jsem se přesadila někam, kde moc lidí neznám, rozhodně tu nemám takové přátele, abych je mohla požádat o tohle. Psí školka tu není, nejbližší v Praze, což je 50 km a co jsem se dívala, jejich provozní hodiny nejsou v souladu s mou prací. Zítra bude doma, okouše zas dveře... o víkendu na plot namontuju ty nástavce s drátem, zkusím vymyslet i nějakou tu otáčecí trubku, to se mi líbí. A taky zkusím vypátrat, kudy zdrhá.
co tohle pletivo? https://www.levne-pletivo.cz/svarovane-pletivo-multiplast/multliplast-3-0-mm-180-cm/
Je to svařované, takže by to nemělo jít rozplést
napsal(a):
a co do te doby?
než bude bezpečný plot, tak nebude venku. holt bude doma, no. zapojím všechny kamarády, co se dají ukecat, rodinu... Bkbý je, že ona zdrhá i když tu někdo je, když ten někdo nejsem já. Jí nevadí být sama, jí vadí, že není se mnou.
Kdyby se někdo ptal, do práce se mnou nemůže, to prostě nejde.

Na dveře kovovou desku, to se kouše špatně. Stačí přilepit tenký plech.. kde jsem to viděla.. asi něco s masem, byl to hliníkový plech.
Domácí kotec. Kamera s oboustranným přenosem zvuku (to jsou dnes i ty nejlevnější), otočná, s "fotopastí". Kouknu v telefonu, co dělá pes, a můžu na něj mluvit.
Do předsíně nebo kotce, klece,... se musí naučit, co se tam dělá.
Venku je klidnější, protože ví, že se dá odtamtud odejít :-)
Vůbec bych ji tam nenechala, skočí pod auto, rozloží sebe i posádku auta.
Doma v bezpečném prostoru naučit, že místo není omezení a trest, ale odpočívání a "já se vrátím", něco na uklidnění jako kousací věci, unavit hlavolamy, čucháním, fyzicky.
Když pes uteče každý den, tak už to má zažito, venku ho nenechám a jinak teda zbývá to vzdát?

Odkud jste? Třeba tu je někdo, kdo bydlí poblíž a mohl by pomoct...
napsal(a):
Na dveře kovovou desku, to se kouše špatně. Stačí přilepit tenký plech.. kde jsem to viděla.. asi něco s masem, byl to hliníkový plech.
Domácí kotec. Kamera s oboustranným přenosem zvuku (to jsou dnes i ty nejlevnější), otočná, s "fotopastí". Kouknu v telefonu, co dělá pes, a můžu na něj mluvit.
Do předsíně nebo kotce, klece,... se musí naučit, co se tam dělá.
Venku je klidnější, protože ví, že se dá odtamtud odejít :-)
Vůbec bych ji tam nenechala, skočí pod auto, rozloží sebe i posádku auta.
Doma v bezpečném prostoru naučit, že místo není omezení a trest, ale odpočívání a "já se vrátím", něco na uklidnění jako kousací věci, unavit hlavolamy, čucháním, fyzicky.
Když pes uteče každý den, tak už to má zažito, venku ho nenechám a jinak teda zbývá to vzdát?
Nic nevzdávám, rozhodně ne. Ta psice je úžasná, je to pes za odměnu. Zatím bude doma a řeším kotec, zjišťuji informace, z čeho a jak postavit, kdo postaví a za kolik. Nejde to vyřešit a postavit za víkend. Když to udělám do ulice, nevím, zda nepotřebuji souhlas stavebního úřadu... Prostě se snažím zorientovat, co mohu, co jsem schopná zařídit a zaplatit a co vlastně potřebuji.
Věta: Venku je klidnější, protože ví, že se dá odtamtud odejít :-) - svatá pravda, to je přesně ono. A to je dle mého pro psici důležitý, evidentně byla v minulosti bita a uvazována, možná i zavírána do nějaké malé místnosti, chodí za mnou jako ocásek, ale do koupeny za mnou nešla nikdy, když ji donutím, je ve stresu a přechází do paniky.
Něco na uklidnění - doma si nevšimne ničeho, když tu nejsem. ještě chci zkusit masitou kost, co by jí nějakou chvíli vydržela. Ale nejdřív musím zjistit nějaký zdroj, u nás u řezníka nic moc nemají, jen morkové kosti nasekány na malé kousky. V mrazáku mám jehněčí žebra, možná zkusím ty, ale nejdřív pod dohledem, abych viděšla, co to s ní udělá (jinak je na granulích). Kdo krmíte masem... je to dobrý nápad, ty žebra?
Kovový plech na dveře je supr myšlenka, to bych mohla vymyslet. Jen teda ty dveře, co hryže, jsou prosklené, ale nevadí, zkusím je prohodit s jinými dveřmi v domě, všechny ostatní jsou plné a plech na ně půjde nalepit snadno.
Rozhodně psici nenechám toulat se ulicemi samotnou, naopak, jsem z toho uplně v nervech, protože jestli je něco moje noční můra, tak že můj pes vběhne pod auto a kvůli mé chybě (nezvládnutí psa) se zraní lidi. Předchozí pes z důvodu tohoto mého strachu měl 100% zvládnuté chození po chodníku, do silnice nevběhla, ani když jí někdo hodil přes silnici balonek.
Vidím světlo na konci tunelu, dle mého se prostě srovná, mou usilovnou prací, zabezpečením pozemku a tím, že pochopí, že se vracím.
Na kamery a jiné techniké vychytávky já jsem poleno, zaúkuluji někoho, ať mi najde něco pro mé potřeby ideálního.
Žiju západně od Prahy, okruh Slaný, Kladno, Rakovník. Ale poradit... Upřímně, nevím moc co by mohl poradit někdo další, možná tak se stavbou kotce. Vím, jak učit psa samotu, jen jsem to zatím řešila u psů, co jsem měla od štěněte. Takhle lidmi rozbité zvíře jsem neměla. Postup bude totožný, to je mi jasné, jen zdlouhavější.
Tip zkusit na psa zavolat zvenku... Nooooo, to bych mohla zkusit.
Ještě co mě napadlo. Plot do ulice je podezdívka, nad tím pletivo v rámu (žádná moderna, plot stavěl můj děda před 50 lety). A po té drátěnce se asi dobře šplhá. Pomůže, když na plot natáhnu nějakou tu zelenou plachtu? Myslím jako provizorní řešení, když tu budu mít hlídače, a ona zdrhá i s hlídačem. Prostě jí to stížit, aby si hlídač stihl všimnout, že psice se snaží a stihl ji odvolat.
Plot s podezdívkou - nám stačilo ten plot posunout před tu podezdívku tak, aby se pes nemohl od podezdívky odrazit a plot překonat.
Plachta se bude prověšovat a bude se dát lézt i přes ni. Ale zkusit to můžete, třeba to zabere. I ta nejméně pravděpodobná varianta může být nakonec správná.
plot s podezdívkou tady mají všichni, nevím, zda je vůbec možné (stavební předpisy) podezdívku zrušit a udělat plot bez ní. Taky jde trochu o to, aby to "nějak vypadalo", ctím obecné zvyklosti v místě a nechci bydlet jak v satelitu, kdy každý má jiný plot, barák jinak daleko od uliční čáry, jiný tvar střechy, jinou orientaci baráku na pozemku... Zabezpečnený kotcovýběh se mi zdá jako nejlepší varianta, mezí psí částí a plotem do ulice mezera zhruba na sekačku, aby se to dalo sekat. A musím sehnat boudu. Co je u boudy základní parametr? Co musí/nesmí mít?
Fatia
napsal(a):
plot s podezdívkou tady mají všichni, nevím, zda je vůbec možné (stavební předpisy) podezdívku zrušit a udělat plot bez ní. Taky jde trochu o to, aby to "nějak vypadalo", ctím obecné zvyklosti v místě a nechci bydlet jak v satelitu, kdy každý má jiný plot, barák jinak daleko od uliční čáry, jiný tvar střechy, jinou orientaci baráku na pozemku... Zabezpečnený kotcovýběh se mi zdá jako nejlepší varianta, mezí psí částí a plotem do ulice mezera zhruba na sekačku, aby se to dalo sekat. A musím sehnat boudu. Co je u boudy základní parametr? Co musí/nesmí mít?
Ten plot - já myslím jen předsunout ten plot před tu podezdívku tak, aby se do mezery mezi podezdívku a pletivo nevlezla psí tlapka a pes se nemohl o podezdívku odrazit. Aby ten plot byl stále přimontovaný k podezdívce, ale malinko ji přečníval.
Bouda dle velikosti psa, ideálně dvoukomorová, dvouvrstvá s izolací, na nožičkách nebo umístěná tak, aby se pod ní nedržela vlhkost, jinak ji za pár let vyhodíte, protože Vám podehnije. Pozor, bouda chrání proti zimě, nikoli proti horku. Naopak na slunku se vypeče, je tam jak v sauně. Kvalitní umístění boudy je tedy naprosto zásadní.
Dvoukomorová bouda by měla mít střešní přesah a měla by být umístěna tak, aby do ní přímo nefoukalo. U jednokomorové boudy to je nutnost.
Pakliže máte huňaté plemeno nebo nepočítáte s tím, že by pes byl venku v zimě, může být bouda větší. Pokud máte spíše zimomřivější plemeno a pes musí bývat venku i v zimě, je lepší bouda spíše menší (velikostní tabulky najdete na netu) a kvalitně vystlaná. Psům bývá často zima, když jsou mokří a fouká, proto je vhodná podestýlka sláma, která velkou část vlhkosti odsaje. Slámu je třeba pravidelně měnit.
Na střechu je vhodný nějaký nepromokavý materiál, po kterém voda steče pryč.
Co se týče kotce, my jsme si ho vyráběli samy, dvakrát - kvůli stěhování. A kdybych měla někdy řešit ještě další kotec, tak si ho koupím. Dělali jsme to po kouskách, takže to celkem i trvalo, ale hlavně když jsme pak spočítali veškeré náklady, tak by ve finále ten koupený kotec vyšel o dost lépe , a to jsme neplatili za práci. Teď šla cena materiálů hoodně nahoru, takže nevím, jak to vychází teď.

Kotce se prodávají hotové, přivezou vám to domů a smontují, základy to nemá, hlásit se to nemusí. Je to prostě velká pozinkovaná klec, vybrat si můžete různé střechy, stěny, uvnitř bouda, bez podlahy, dveře, misky,..... je to stejné jako si koupit rohlík.

marcelaamax, mě ten tvůj obývákový kotec nikdy nepřestane bavit

https://konstal-garaze.cz/kotce/uhelniky-pozinkovane/3x3m.html#nully3inully3i59yz%20prav%C3%A9i60ybi61ybi62ybi63ybi64y9i65yundefinedx61i70ybi71yundefinedx61
doprava a montáž v ceně a platí se až na místě a těch přeprodejců polských konstrukcí je tady mraky
mají tam pěkné mahagonové stěny :D
napsal(a):
Kotce se prodávají hotové, přivezou vám to domů a smontují, základy to nemá, hlásit se to nemusí. Je to prostě velká pozinkovaná klec, vybrat si můžete různé střechy, stěny, uvnitř bouda, bez podlahy, dveře, misky,..... je to stejné jako si koupit rohlík.
a dá se koupit sekáčovej:
https://www.sbazar.cz/hledej/kotec
https://zvirata.hyperinzerce.cz/psi-boudy?query=prodam%20kotec&page=2
https://zvirata.bazos.cz/inzeraty/prodam-kotec/

marcelaamax
napsal(a):
Co se týče kotce, my jsme si ho vyráběli samy, dvakrát - kvůli stěhování. A kdybych měla někdy řešit ještě další kotec, tak si ho koupím. Dělali jsme to po kouskách, takže to celkem i trvalo, ale hlavně když jsme pak spočítali veškeré náklady, tak by ve finále ten koupený kotec vyšel o dost lépe , a to jsme neplatili za práci. Teď šla cena materiálů hoodně nahoru, takže nevím, jak to vychází teď.
Vůbec se nedivím, že tam psi chodí dobrovolně
Varaxi
napsal(a):
marcelaamax, to není kotec, to je psí palác. To světlé křeslo, to je buďto fotošop, nebo zázrak.
Photoshop to není, zázrak spočívá v tom, že psi v nepříznivém počasí nejsou venku . Fena není v kotci skoro vůbec, ten jeden kotec máme spíš tak jako pro jistotu, kdyby někdy bylo potřeba. No a psa tam zavírám jen v případě méně známých návštěv, na dobu nezbytně nutnou, ale pouze pokud je teplo, neprší, nefouká - za takových podmínek je doma .
A pak taky gauče a křesla v kotci měníme, vždycky když se někdo známý zbavuje gauče nebo křesla, tak uděláme výměnu .
Nové informace od dobrých duší v okolí, nezdrhá přes plot do ulice, ale někudy zadem. předem ji vrátili na zahradu, za dvě minuty přiběhla po chodníku. Sousedi za mou zahradou nemají vrata do ulice, takže to bere přes ně. Veškerá lítost s útulkačkou a její panikou jde stranou, tohle vypadá jako sport, ne kako zoufalství :D Zkusím o víkendu domluvit, zda mě nechají sousedi z jejich zahrady zapískat na psa, abych viděla, kudy zdrhá. a následně tam vyleju tatrovku betonu, zasadím vězeňské mříže... žertuju, ale tohle půjde zabezpečit. Vlastně dobrá zpráva. Plán na bezpečný kotcovýběh samozřejmě trvá, ale ucpat slabá místa v oplocení se hodí vždycky. Dobrým duším rozdány gerbery. Virtuální gerbery letí i pro dobré duše z ifauny, díky, že se mnou řešíte můj plot a mou psici :)
Přikládám letecké foto pozemku. červená-zahrada, žutá-plánované místo na kotcovýběh,zelená-umístění boudy. Naznačena i orientace světových stran. místo pro boudu je zastíněné barákem, přímé slunko tam nejde nikdy, možná pár měsíců brzy ráno. Pes je chlupatice toho času ostříhaná, ale spíš ji nechám chlupatou a střih max jednou ročně na léto.

Zrzavci
napsal(a):
a dá se koupit sekáčovej:
https://www.sbazar.cz/hledej/kotec
https://zvirata.hyperinzerce.cz/psi-boudy?query=prodam%20kotec&page=2
https://zvirata.bazos.cz/inzeraty/prodam-kotec/
Jo, akorát že za to lidé chtějí dost za takové oprýskané (a parazité a parvovirus) věci, to dám radši do těch deseti tisíc za nový, nemusím se s nikým dohadovat, nikam se vláčet a je to bez práce. A mohu to přemístit, kdyby místo nevyhovovalo, případně vlastně rozebrat a prodat. Nevím, no, pořád radši bych ji umístila do chodby, kde si nemůže nic udělat, a volný čas trávila unavováním a čtením pohádek se psem na tom jeho místě.

Fatia
napsal(a):
odkazy na kotce... to je právě to, co uplně nechci. neumím si představit zavřít ji na 10 hodin do kotce velikosti 3x3 metry. Na zavření během návstěvy dobrý, ale ne na celodenní pobyt.
Musíte jí tedy najít venčitele. Proběhne se s někým s bruslemi, kolem, zaplave, a půjde spát.
Jakýkoli plot Vám přeskočí, není to anglický buldog, leda tam dáte nahoru drát a na něj válečky - jakýsi vraceč, jak to zvíře drápne, tak se to otočí a zvíře letí dolů.
Videa na výrobu jsou na YT.. je to jen drát a třeba trubky na odpad, ty šedé.
napsal(a):
Musíte jí tedy najít venčitele. Proběhne se s někým s bruslemi, kolem, zaplave, a půjde spát.
Jakýkoli plot Vám přeskočí, není to anglický buldog, leda tam dáte nahoru drát a na něj válečky - jakýsi vraceč, jak to zvíře drápne, tak se to otočí a zvíře letí dolů.
Videa na výrobu jsou na YT.. je to jen drát a třeba trubky na odpad, ty šedé.
Obávám se, že ona s nikým na procházku nepůjde. Nešla ani s kamarádem, co tu bydlel vetšinu času, co ji mám doma z útulku. Maximálně dojde k nejbližšímu trávníku mimo zahradu, vyčůrá se a otočka domů, zasekne se na místě a prostě nejde. Navíc já v místě bydliště dobré kamarády nemám, nemám, koho požádat. A někoho, koho dobře neznám, k psici nepustím.
Doufám, že mě psice nepřesvědčí o opaku, ale bezpečný plot přece musí jít vybudovat. Není to první zdrhací pes na světě. Jasně, na celý pozemek by to vyšlo draho, ale prostor 4 x12 metrů... to prostě musí jít.

180 cm :-)
https://www.youtube.com/watch?v=hYxF-UTSPB4&ab_channel=AlKoh
Dáte nahoru pruh pletiva se zahnutím dovnitř, nebo tohle.. namalovat kytičky a dobrý :-)
https://www.youtube.com/watch?v=aAC_JTdsTCw&ab_channel=YourSassySelf

marcelaamax
napsal(a):
Ten váš kotec je prostě neuvěřitelnej ....když se tady řeší jakože pes do kotce nee, tak se mi chce napsat..."nó, jak do kterýho, k Marcele do kotce bych se nastěhovala klíďo sama"
Paradoxně si váš pesan hoví v kotci na gaučíčku a já spím s mýma holkama na chodbě na zemi, co bych za takovej kotec dala, to by bylo poleženíčko
napsal(a):
Jo, akorát že za to lidé chtějí dost za takové oprýskané (a parazité a parvovirus) věci, to dám radši do těch deseti tisíc za nový, nemusím se s nikým dohadovat, nikam se vláčet a je to bez práce. A mohu to přemístit, kdyby místo nevyhovovalo, případně vlastně rozebrat a prodat. Nevím, no, pořád radši bych ji umístila do chodby, kde si nemůže nic udělat, a volný čas trávila unavováním a čtením pohádek se psem na tom jeho místě.
jo, já to nějak výrazně nestudovala, jen, že se dají koupit, třebas asi i nový, nepoužitý téměř a za jinou cenu, než funglovka.
Fatia
napsal(a):
odkazy na kotce... to je právě to, co uplně nechci. neumím si představit zavřít ji na 10 hodin do kotce velikosti 3x3 metry. Na zavření během návstěvy dobrý, ale ne na celodenní pobyt.
Já - jak jsem psala, jsem to úplně nezkoumala, jaký jsou v nabídce, říkala jsem si, že by se tam třeba dalo sehnat něco, co by vyhovovalo a bylo skoro nový a levnější .

Ono bude skoro jedno, kde bude pes, ať je to zahrada, chodba, kotec s domácím kinem. Musí mít hodně jasný režim a na to místo, kde má odpočívat a být si tam jist sám sebou a že panička přijde, se musí naučit, pak nemá důvod odcházet.
Totiž se mohou stát takové strašné věci, jako že si pes kouše nohu, ocas. A to umí v kuchyni stejně jako v kotci.
Takže nezbyde, než začít jako se štěkanátkem. Může se zdát, že je to na měsíce a roky, ale ne, ten pes i uvítá, že je jasno a že nemusí v těch všech svých starostech ještě řešit, kudy se vydat a jak se dostat domů, někdy je "volnost" na škodu.
Pes je stereotyp, má rád jistotu, jasné požadavky (mám skočit a jít hledat nebo jak to myslela, proč jsem v zahradě?), opakující se činnosti v obvyklých časech, rituály, které ukazují, co se bude dít a co se po něm chce, úkoly, hry a společnou postel s páníčkem, v případě, že páníček nechrápe a nekrade peřinu. No a co že je ta postel v podobě podlahy na chodbě.

a společnou postel s páníčkem, v případě, že páníček nechrápe a nekrade peřinu
napsal(a):
Ono bude skoro jedno, kde bude pes, ať je to zahrada, chodba, kotec s domácím kinem. Musí mít hodně jasný režim a na to místo, kde má odpočívat a být si tam jist sám sebou a že panička přijde, se musí naučit, pak nemá důvod odcházet.
Totiž se mohou stát takové strašné věci, jako že si pes kouše nohu, ocas. A to umí v kuchyni stejně jako v kotci.
Takže nezbyde, než začít jako se štěkanátkem. Může se zdát, že je to na měsíce a roky, ale ne, ten pes i uvítá, že je jasno a že nemusí v těch všech svých starostech ještě řešit, kudy se vydat a jak se dostat domů, někdy je "volnost" na škodu.
Pes je stereotyp, má rád jistotu, jasné požadavky (mám skočit a jít hledat nebo jak to myslela, proč jsem v zahradě?), opakující se činnosti v obvyklých časech, rituály, které ukazují, co se bude dít a co se po něm chce, úkoly, hry a společnou postel s páníčkem, v případě, že páníček nechrápe a nekrade peřinu. No a co že je ta postel v podobě podlahy na chodbě.
Bez výhrad se ztotoznuji. Jen ji to vysvětlit.
V pracovní dny máme režim vyvenčit, pak práce, po návratu procházka. Na nějaké učení a hry v pracovních dnech je méně prostoru, to hlavně ve dnech volna.
A uznávám, trénování čehokoliv flakam, protože provozní poslušnost má na úrovni cvičeného psa, venku nezdrha, nevzdaluje se, chodí na volno, zvládá město, nádraží, vlaky... Ve všem je na 1 s *, jen samota je na propadnutí. Krom zabezpečení zahrady a obecně učení samoty začnu víc cvičit cokoliv. Protože to ona neumí, spolupracovat takhle s člověkem. Přiznám se, že za těch 5 měsíců jsem jí naučila akorát sedni. A ani to není 100%. Já psy miluju, ale už ne psí akce, sporty. Hodně vyletujeme, a tam funguje bez problémů, a že neumí dejpac, s tím se žít dá. Dejpac se ji snažím učit, ale nechápe to, asi jí to neumím vysvětlit. A když najdu společnou řeč u dejpac, může to pomoci k nalezení společné řeči u samoty.

Fatia
napsal(a):
V pracovní dny máme režim vyvenčit, pak práce, po návratu procházka. Na nějaké učení a hry v pracovních dnech je méně prostoru, to hlavně ve dnech volna.
A uznávám, trénování čehokoliv flakam, protože provozní poslušnost má na úrovni cvičeného psa, venku nezdrha, nevzdaluje se, chodí na volno, zvládá město, nádraží, vlaky... Ve všem je na 1 s *, jen samota je na propadnutí. Krom zabezpečení zahrady a obecně učení samoty začnu víc cvičit cokoliv. Protože to ona neumí, spolupracovat takhle s člověkem. Přiznám se, že za těch 5 měsíců jsem jí naučila akorát sedni. A ani to není 100%. Já psy miluju, ale už ne psí akce, sporty. Hodně vyletujeme, a tam funguje bez problémů, a že neumí dejpac, s tím se žít dá. Dejpac se ji snažím učit, ale nechápe to, asi jí to neumím vysvětlit. A když najdu společnou řeč u dejpac, může to pomoci k nalezení společné řeči u samoty.
Popravdě řečeno mi to spíš celé zní na situaci, ke které bych si neváhala pozvat odborníka, anebo s fenou za někým zajet. Mně tedy přijde jako dost velký rozdíl naučit dejpac a zpracovat to, že pes panikaří, když odejdu.
Na vašem místě bych se do budoucna zaměřila i na změkčení té fixace na vás. Přinejmenším tak, aby se dala někým jiným (koho má ráda) vyvenčit nebo pohlídat přes noc.

Fatia
napsal(a):
My na cvičení také nemáme čas. Proto cvičíme na vycházce. Máme takovou trasu, kde pes fyzicky pracuje, na konci cesty dostane sebeovládací pokyn - stačí - sundá se postroj a pes vyletí do louky. Letí letí a já zavolám - čekej - pes zastaví a přiletí mu míček. Přinese mi ho a já hodím. Ale pes nevyletí, čeká na "běž". Nosit mi ho vůbec nemusí, leda že volám. Takže si prostě najde myši, nebo si jen tak chodí po louce a voní ke kytičkám a já chodím za ním :-) pes venčí mě a zdá se, že se mu to líbí. No a pak zas něco cvičí - přijít od hrabání metra a třeba jde kousek u mě, schováme se u kopřiv a pozorujeme srny, potom sedíme na zemi a dělíme se o vodu. Hrajeme na babu, u toho se stihne sebeovládácí "stůůůůůůj ani krok!" a nemůže mě chytit :D ale to není povel, to je jen můj debullní tón hlasu :-) na čekej to umí docela pěkně. Můžete zkusit schovku, jen aby v panice nedošlo k útěku, tak dlouhou šňůru. To učení by mohlo být každý den tři minuty, přece víte, že jen zavřu dveře, pes je klidný, tak hned otevřu a tak dál.
Dej pac a i jiné povely nemusíte vysvětlovat. Stačí něco schovat do ruky, pes na to nakonec tou tlapou hmátne a vy to pojmenujete, pak už v dlani nic schovaného není.
Zkrátka ale cvičí sebeovládání a vyrovnávání se s různým na běžné vycházce.
Je to také lepší na znavení než obyčejné tlapkání sem tam a unavenější pes znamená klidnější pes.

co o fence věděli v útulku?? Oni tam totiž často končí i chroničtí útěkáři... a to změnit je takřka neřešitelný problém. Vím o fence (z útulku - po čase se zjistilo, že tam byla opakovaně pro útěky), která dokázala zdrhnout odkudkoli během sekundy nepozornosti. Zvládala přeskočit, podhrabat, přelézt, prolézt minimální škvírou, zdolat jakoukoli kombinaci (i neskutečnou) cestiček (střecha kůlny, hrana zídky,...). Jinak byla bezproblémová, neagresivní, přátelská, vrtichvostící... Skončila špatně - jednoho dne u branky nebyla... podle kostí v blízkém ohništi ji snědli

Dej pac, klid a sebejistota na svém místě, to není k vysvětlování, to je o zachycení správného chování. Jsem chtěla říct. Není to namáhavé, nezabírá hodiny času, však ten telefon na fórum si mohu vzít za ty dveře nebo na zem k psovi, mám dvě ruce.
Přesně Xerxová, už to může být zlozvyk nebo tak něco, takže nový plot tomu nepomůže a mezitím, než se zrealizuje, uteče dalších x měsíců klidně, které se mohly využít jinak, no a pak super nový plot přeskočí, podhrabe, rozkouše, i se pes oběsil.. a k čemu to bylo.
Nechci tady nabourávat teorie, mají možná svým způsobem
pravdu.
Můj známý si kdysi vzal z útulku pěknou fenku NO.
Jen zašel do domu, zdrhla přes plot.
Dostal ji zpět, dal ji příležitost, nezaváhala
a hned šup přes plot.
Fenu vrátil na dvůr, půjčil si od známého "el. plot" - něco na ten
způsob a pomohlo to. Fena se přiblížila snad jen 2x.
Ještě nějaký čas to tam nechal - vypnuté .
Útěk se nikdy neopakoval.
Ten člověk psům rozumí, cvičí je. V té době měl 2 NO.
Jeden byl u rodičů, druhého měl s fenkou. Už jsem je dlouho
neviděla, ale když je člověk potkal, byla radost pohledět.

Setr nemohl zůstat ani na 5 minut na zahradě sám....prej "všichni šli pryč, tak já taky.
Takže když jsem si třeba potřebovala jen odskočit do baráku, tak šel na úvaz a nebo se mnou.
Pokud bych ho chtěla v době mé nepřítomnosti nechat venku, tak jednině hodně bytelný velký kotec...žádné pletivo, ale mříže, možná pevné kari sítě zapuštěné do betonu, betonová podlaha a střecha určitě napevno spojená s oplocením
A byl to zlatej pes a hodnej pes a šikovnej pes, ale prostě nechat na zahradě ho nešlo...nebo s velkou investicí do úpravy plotů "ala výběh pro lvy a tygry", ale i tak bych se bála, že něco vymyslí.
napsal(a):
co o fence věděli v útulku?? Oni tam totiž často končí i chroničtí útěkáři... a to změnit je takřka neřešitelný problém. Vím o fence (z útulku - po čase se zjistilo, že tam byla opakovaně pro útěky), která dokázala zdrhnout odkudkoli během sekundy nepozornosti. Zvládala přeskočit, podhrabat, přelézt, prolézt minimální škvírou, zdolat jakoukoli kombinaci (i neskutečnou) cestiček (střecha kůlny, hrana zídky,...). Jinak byla bezproblémová, neagresivní, přátelská, vrtichvostící... Skončila špatně - jednoho dne u branky nebyla... podle kostí v blízkém ohništi ji snědli
Nalezena cca před rokem a půl v lese s odrostlejšími štěňaty, dostala se k paní, u které byla zhruba rok (až sem informace mlhavé a neověřené). Od paní odvezena do útulku, přijata s 15 kg, za 3 týdny v útulku pribrala na 21, teď má asi 23 a furt je spíš hubená. Dle chování byla někde uvazovaná a bitá. Chováním mi připomíná toulavé psy na Balkáně, nejradši by žila kolem lidí, ale ne úplně s lidma, jídlo co kde najde. I v útulku, kde byla necelý měsíc, překonala plot, ale opět, nezdrhala pryč, přeskočila z výběhu, kde byla sama, ke kotcům, kde pracoval zaměstnanec útulku. Chtěla být poblíž.
napsal(a):
My na cvičení také nemáme čas. Proto cvičíme na vycházce. Máme takovou trasu, kde pes fyzicky pracuje, na konci cesty dostane sebeovládací pokyn - stačí - sundá se postroj a pes vyletí do louky. Letí letí a já zavolám - čekej - pes zastaví a přiletí mu míček. Přinese mi ho a já hodím. Ale pes nevyletí, čeká na "běž". Nosit mi ho vůbec nemusí, leda že volám. Takže si prostě najde myši, nebo si jen tak chodí po louce a voní ke kytičkám a já chodím za ním :-) pes venčí mě a zdá se, že se mu to líbí. No a pak zas něco cvičí - přijít od hrabání metra a třeba jde kousek u mě, schováme se u kopřiv a pozorujeme srny, potom sedíme na zemi a dělíme se o vodu. Hrajeme na babu, u toho se stihne sebeovládácí "stůůůůůůj ani krok!" a nemůže mě chytit :D ale to není povel, to je jen můj debullní tón hlasu :-) na čekej to umí docela pěkně. Můžete zkusit schovku, jen aby v panice nedošlo k útěku, tak dlouhou šňůru. To učení by mohlo být každý den tři minuty, přece víte, že jen zavřu dveře, pes je klidný, tak hned otevřu a tak dál.
Dej pac a i jiné povely nemusíte vysvětlovat. Stačí něco schovat do ruky, pes na to nakonec tou tlapou hmátne a vy to pojmenujete, pak už v dlani nic schovaného není.
Zkrátka ale cvičí sebeovládání a vyrovnávání se s různým na běžné vycházce.
Je to také lepší na znavení než obyčejné tlapkání sem tam a unavenější pes znamená klidnější pes.
Tohle všechno znám od minulých psů, ale tahle je oříšek 😇. Od čehokoliv ji odvolám. Od psů, když se rozběhla za kočkou, od hrabání myší. Běžet za paničkou je nejvíc nejlepčejší zábava. To dělá bez cvičení, prostě to tak má.
To sedni pochopila snad po 3 týdnech u mě. Což je hodně, sedni je cvik na 20 minut, ani ne. Protože když jsem pamlsek zvedla, ztratila o něj zájem, když jsem ji poklepla na záď - panika, někdo mi sahá na prdelku. Teď si na povel sedne, ale většinou nejdřív odcouva 3 kroky, klopí u toho uši... není to prostě povel, ona čeká, že pak dostane ránu.To samé lehni, vůbec se mi to nedaří. Protože odmítá jít proti člověku třeba jen tím, že by se z polootevřené dlaně pokusila sebrat dobrotu. Měla jsem radost, když poprvé vzala klacek do huby, ale stačilo se na ní u toho upřeně zadivat a pustila ho. Od psů kamarádů odkoukala běhání za hračkou, to ji baví a celkem i nosí zpět, ale jakmile se začnu snažit tu hru nějak usměrnit směrem k opravdovému aportu na povel, ztrácí zájem, respektive to vypadá, že nechce se mnou soupeřit o hračku. Ty ji chceš? Ok, nech si ji, promiň paničko, že jsem si půjčila tvou hračku. Co by dle mého zabránilo útěkům je druhý pes. Miluje psy. Jenže na druhého psa nemám teď kapacitu. Časovou, mentální i finanční.
Ráda skáče. To zkouším využívat. Hop, vyskoč na tuhle zídku. A ona to udělá, ale opět, není to povel, jen snaha vyhovět paničce

Fatia
napsal(a):
Tohle všechno znám od minulých psů, ale tahle je oříšek 😇. Od čehokoliv ji odvolám. Od psů, když se rozběhla za kočkou, od hrabání myší. Běžet za paničkou je nejvíc nejlepčejší zábava. To dělá bez cvičení, prostě to tak má.
To sedni pochopila snad po 3 týdnech u mě. Což je hodně, sedni je cvik na 20 minut, ani ne. Protože když jsem pamlsek zvedla, ztratila o něj zájem, když jsem ji poklepla na záď - panika, někdo mi sahá na prdelku. Teď si na povel sedne, ale většinou nejdřív odcouva 3 kroky, klopí u toho uši... není to prostě povel, ona čeká, že pak dostane ránu.To samé lehni, vůbec se mi to nedaří. Protože odmítá jít proti člověku třeba jen tím, že by se z polootevřené dlaně pokusila sebrat dobrotu. Měla jsem radost, když poprvé vzala klacek do huby, ale stačilo se na ní u toho upřeně zadivat a pustila ho. Od psů kamarádů odkoukala běhání za hračkou, to ji baví a celkem i nosí zpět, ale jakmile se začnu snažit tu hru nějak usměrnit směrem k opravdovému aportu na povel, ztrácí zájem, respektive to vypadá, že nechce se mnou soupeřit o hračku. Ty ji chceš? Ok, nech si ji, promiň paničko, že jsem si půjčila tvou hračku. Co by dle mého zabránilo útěkům je druhý pes. Miluje psy. Jenže na druhého psa nemám teď kapacitu. Časovou, mentální i finanční.
Ráda skáče. To zkouším využívat. Hop, vyskoč na tuhle zídku. A ona to udělá, ale opět, není to povel, jen snaha vyhovět paničce
Co by dle mého zabránilo útěkům je druhý pes. Miluje psy. Jenže na druhého psa nemám teď kapacitu. Časovou, mentální i finanční.
No taky se může stát, že byste měla zdrhače dva.

Mluvíte o něčem jiném. Já o tom, že tyhle věci cvičit nemusíte vůbec. Musíte cvičit jednu jedinou věc - zůstat na svém místě, protože je to normální, líbí se mi tam, jsem unavená, tak budu spát, a za chvíli se panička vrátí.
Nic víc.
Potřebuje jen získat jistotu. Na to tyhle klasické povely nepotřebujete. A hry a práce.. např. by ji nebavilo čuchat, uklízet hračky, zavírat šuplíky a uklízet ponožky,..? Nebudu takového psa do ničeho nutit, ukážu a dám vybrat. Oni si všichni psi ale nehrají a tento typ začne, až bude mít nějaké sebevědomí a jistotu.
Měla jsem psa podobného, od narození do sedmi měsíců žil v kotci. A vůbec si nepamatuji, že bych po něm chtěla jediný "povel". Ale dobře si pamatuji ty noci a dny prosezené proležené na zemi a cestování po chodbě a schodech a výtahem po deseti patrech panelového domu. Systém. Nic náročného. Myslím, že už za měsíc jsem ho venku pustila z vodítka, moc hodný pejsek. Takový vlček. Nejvíc pomohl ten systém. Furt dokola. Získat jistotu, sebevědomí. Fakt si nemohu vpomenout na žádný povel, akorát se naučilo přijít na jméno, ale on si ten pes pak člověka tolik hlídá, že ani mluvit není třeba.
Když jsem se ale ujala tak citlivého zrazeného psa, musím ho hlavně naučit, co má dělat a kde, když nejsem doma. Co si má takhle počít?

"všichni šli pryč, tak já taky" :-) :-) todle dělá megýna, ale já doma naše hnusné kovové dveře zamykám, když jdu pryč, a ona to s klíči naštěstí neumí, přesně vím, kde bych ji pak našla, jo, našla, ta by mě nehledala, blonďák Jack se tu stavoval včera.

och, to je přesná kandidátka na klikr a Šustu.....
napsal(a):
Přesně toho jsem se bála. Pro mě je klikr něco jako moudrý klobouk z Harryho Pottera 😂😂😂 uznávám ho, ale nerozumím, jak to funguje. Ale jo, i mě to napadlo, jen si nejsem jistá, zda to zvládnu a nikdy jsem neviděla použití v provozu. Nebo se v běžném provozu nepoužívá? Jen při učení? V okolí mám výcvikáře, který ho používá. Šusta to není, ale co jsem slyšela, je dobrý. Dokonce jsem se s ním snažila domluvit, ale pochopila jsem, že má plnou kapacitu. Nechávala jsem mu na sebe číslo, ale neozval se
napsal(a):
Přesně toho jsem se bála. Pro mě je klikr něco jako moudrý klobouk z Harryho Pottera 😂😂😂 uznávám ho, ale nerozumím, jak to funguje. Ale jo, i mě to napadlo, jen si nejsem jistá, zda to zvládnu a nikdy jsem neviděla použití v provozu. Nebo se v běžném provozu nepoužívá? Jen při učení? V okolí mám výcvikáře, který ho používá. Šusta to není, ale co jsem slyšela, je dobrý. Dokonce jsem se s ním snažila domluvit, ale pochopila jsem, že má plnou kapacitu. Nechávala jsem mu na sebe číslo, ale neozval se
Ještě tady padl dotaz ohledně toho žebra na zabavení - nevím, jestli už na to někdo reagoval...
Já bych se toho bála. Jednak tak nějak pořád ctím varování, že s kostma nemá být pes o samotě.
A druhak mi to žebro nepřijde vhodný. Kdysi jsem své malé feně dala hovězí. Radost samozřejmě veliká, ale musela jsem jí ho cca po 30 minutách sebrat, zdolala by ho celý a ucpala by se.
U granuláře bych se bála ještě víc - bude to pro něj óbr vzácnost. Není to kost pouze na okus, dá se sežrat, případně menší zbytek polknout...

Moje bezvýznamná maličkost si myslí, že má separační úzkost, a kost/kong/magic box jí budou lhostejné.

Terven
napsal(a):
Ještě tady padl dotaz ohledně toho žebra na zabavení - nevím, jestli už na to někdo reagoval...
Já bych se toho bála. Jednak tak nějak pořád ctím varování, že s kostma nemá být pes o samotě.
A druhak mi to žebro nepřijde vhodný. Kdysi jsem své malé feně dala hovězí. Radost samozřejmě veliká, ale musela jsem jí ho cca po 30 minutách sebrat, zdolala by ho celý a ucpala by se.
U granuláře bych se bála ještě víc - bude to pro něj óbr vzácnost. Není to kost pouze na okus, dá se sežrat, případně menší zbytek polknout...
Kost nejlépe obrovskou hovězí....než pes vůbec zpracuje klouby, tak to trvá, že ho to dřív přestane bavit resp. už je z toho celej uondanej teda vlastně ukousanej a když už ty klouby docházejí, tak se může vyhodit a koupit nová.
Nebo teda zvolit třeba kong.
napsal(a):
Kost nejlépe obrovskou hovězí....než pes vůbec zpracuje klouby, tak to trvá, že ho to dřív přestane bavit resp. už je z toho celej uondanej teda vlastně ukousanej a když už ty klouby docházejí, tak se může vyhodit a koupit nová.
Nebo teda zvolit třeba kong.
Kong má, dnes z něj vylizala paštiku. A dveře...

Terven
napsal(a):
Bojím se, že pokud se pověnovala kongu a dveřím - viz příspěvek výše- žebro by ji zaujalo taky.
Já bych se hlavně bála, aby se těmi dveřmi neprokousala až ke sklu… Aby z toho nebyl nějaký ošklivý úraz. 😳

Fatia
napsal(a):
to neni separacka.
to je utekar

Fatia
napsal(a):
Pejsek má nervy nadranc, chudák 😪 obávám se, že se přes víkendy musíte fakt hodně věnovat tomu trénování odchodů a sledovat kameru nebo aspoň zvuk z ní a když bude klid, přijít, pochválit a odměnit pejska a bude to trvat dlouho.....ten můj začal v pátek zase pobíhat a pak výt, ale slyším to v appce a reaguje dobře. Zklidní, lehne si a po chvíli usne....po době velkého klidu, ale to je nic proti tomu, co zažíváte Vy 😒 vet mu v pondělí zjistila nizkou hladinu T4 celkový 13, 9nmol, TSH negativní, tak budeme dělat za měsíc kontrolu. Dělám totiž preventivní kompletní odběry 1x za rok....bůhví, jestli Olík plaší jen z toho, že mu kolísají hormony nebo už je pro ně jdlouhý týden a má toho akorát...
Je zdravotně pejsek jinak v pořádku? Netuším, co všechno může způsobovat takovou separačku...nebo jestli bude stačit dlouze trénovat odchody, aby pochopil, zalezl a spal?

napsal(a):
Já bych se hlavně bála, aby se těmi dveřmi neprokousala až ke sklu… Aby z toho nebyl nějaký ošklivý úraz. 😳
A nebo ty dveře jednou vysklí....

Fatia
napsal(a):
No fakt bych tam dala raději plný a na ně ten plech.
napsal(a):
to neni separacka.
to je utekar
já myslím, že to teda separačka je. Když jsem doma já, neuteče. Když je s ní doma kamarád pomocný hlídač, přes plot přeleze. A dle jeho slov, ona je prostě v panice, běhá dovnitř a ven, vždy jen kontroluje místnosti a kouty na zahradě, jestli nejsem někde schovaná...
napsal(a):
A nebo ty dveře jednou vysklí....
proto plánuji dveře prohodit za jiné, toho se taky bojim. Ale to nedám sama, potřebuji na to pomocníka. Další místo, kterým se snaží probourat je okénko na schodišti, ale to je moderní trojsklo, to snad neprobourá. Jen z něj odmontovala žaluzie...
rapotacka11
napsal(a):
Já bych dala psa někomu, kdo je doma.
Tohle je děs. Pro psa.
A to já ne. Psice si na mě zvykla, je u mě ráda. Separačkou trpí spousta psů, co vyrůstají v rodině od štěněte, tahle měla start života horší. Není se co divit, že když konečně narazila na fajn člověka, nechápe, proč ten člověk mizí zas pryč. Ale je to chytrá holka a já jsem trpělivá, vyřešíme to.

Fatia, prosím přečti si :
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-poznat-a-co-ne-delat-i-dil_1395.html
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-resit-ii-dil_1406.html
jako základ (na kterém stojí i ty články výše) jsou knihy F. Šusty Trénink je rozhovor a Trénink je v hlavě (ta mimo jiné učí člověka na konkrétních příkladech používat teorii, velmi velmi užitečné), ty bys měla mít a číst dokola a dokola a dokola
trojúhelník stresu (se kterým autor výše uvedených článků evidentně pracuje):
https://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf
myslím, že je v té první šustově knize, ale radši dávám......
tady je stručně o klikru :
https://www.treninkjerozhovor.cz/data/zaciname_s_klikremtxt15068.pdf
jinak na netu najdeš další články .....
chci zdůraznit důležitost důkladného "naklikání", to je první, co musíš udělat - vytvořit klasický podmíněný reflex - to je v řádu dnů. A je to jenom spojení klik=odměna, klik=odměna....(se teď nebudu rozepisovat, pokud chceš, tak rozvinu...)
vůbec stojí za to si pročíst "ke stažení" z jeho stránek :
https://www.treninkjerozhovor.cz/
Víte co mi na téhle psici přijde taky zvláštní? Když jsem tu měla kamaráda hlídače nebo třeba mámu, tak je psice normálně buzerovala. Haf, chci otevřít dveře ven. Haf, haf, haf! Dlouho ti to trvá, jsem říkala že chci ven!
Mně to neudělala ani jednou, že by si o cokoliv štěkla. Čím to je? Je tu nějaký internetový psícholog? Já si to vysvětluji tak, že nechce popudit paničku (vládce náš, slunce naše jasné).
napsal(a):
Fatia, prosím přečti si :
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-poznat-a-co-ne-delat-i-dil_1395.html
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-resit-ii-dil_1406.html
jako základ (na kterém stojí i ty články výše) jsou knihy F. Šusty Trénink je rozhovor a Trénink je v hlavě (ta mimo jiné učí člověka na konkrétních příkladech používat teorii, velmi velmi užitečné), ty bys měla mít a číst dokola a dokola a dokola
trojúhelník stresu (se kterým autor výše uvedených článků evidentně pracuje):
https://www.treninkjerozhovor.cz/data/trojuhelnik_stresutxt15047.pdf
myslím, že je v té první šustově knize, ale radši dávám......
tady je stručně o klikru :
https://www.treninkjerozhovor.cz/data/zaciname_s_klikremtxt15068.pdf
jinak na netu najdeš další články .....
chci zdůraznit důležitost důkladného "naklikání", to je první, co musíš udělat - vytvořit klasický podmíněný reflex - to je v řádu dnů. A je to jenom spojení klik=odměna, klik=odměna....(se teď nebudu rozepisovat, pokud chceš, tak rozvinu...)
vůbec stojí za to si pročíst "ke stažení" z jeho stránek :
https://www.treninkjerozhovor.cz/
Pročtu. Já Šustu kdysi už měla v ruce, tehdy mi tam něco strašně vadilo, už nevím co, ale něco mi zásadně nesedělo. Ale dám tomu druhou šanci. Někdy stačí jedna věta a objeví se aha efekt.
Ke klikru. V čem je klikr o tolik lepší, než prosté odměňování?
O pozitivce jen čtu na internetu, naživo jsem viděla dva psy takto vedené. Jeden byl pidipsik, věčně visící na kšírách (na obojku by se uskrtil). Jako jo, uměl milion +5 triků, učeno právě přes klikr, ale netahat na vodítku neuměl, na volno v lese být nemohl, panička nevěřila, že by ho pak chytla... Druhý pes byl boxer, ten teda provozní poslušnost nějakou měl, ale taktéž brutálně nedotazenou. A ať se nekasam a netvarim se jako neomylný profík, předchozí pes měl provozní poslušnost super, venku jsem měla nejposlušnějšího psa, mohla být na volno na chodníku vedle dálnice a bylo to bezpečné, ale klidně si do mě kousla, když šlo do tuhého (stříhání drápů, ošetření zranění...). Měla jsem ji od štěněte, tam to byla má a jen má chyba, že to byla trochu bestie.

"Ke klikru. V čem je klikr o tolik lepší, než prosté odměňování?"
- je to napsáno v odkazu "začínáme s klikrem" výše
- je to zcela jasný, zřetelný, jednoznačný, od lidského hlasu odlišný,neměnný zvuk
- klikrem jsi schopna označit to správné chování na, řekněme, desetinu vteřiny přesně
- pro labily to má jednu velkou výhodu - říká "tohle děláš dobře, bude odměna" = pes získává už jenom tím jistotu, psychicky ho to drží
pokud mohu poprosit, zkus ty odkazy i knihy (zejména knihy), ber to jako správný základ, ať nepřijímáš od kohokoliv nějaké bludy v důsledku vlastní neznalosti
těch psů naživo cvičených klikrem bude běhat hafo.....
ale je fakt, že ne každý ho bude používat správně
- klikrem jsi schopna označit to správné chování na, řekněme, desetinu vteřiny přesně
Ale to hlasem přece taky. Já bych to asi potřebovala vidět naživo. Chápu, jak to funguje, ale nechápu tu zázračnost, proč je to o tolik lepší, než kdybych psovi tleskla, třeba.
Ale jo, zkusíme to asi touhle cestou, protože jsem zatím nevymyslela, jak ji učit jinak.
Ještě jedna historka ze života... Z útulku jsem si ji brala po první dávce očkování, takže jsem pak jela na svou veterinu na druhou dávku. Předtím jela v autě dvakrát. Do útulku a se mnou z útulku. V kleci v kufru. Doma jsem zvedla psa, šoupla do klece a jelo se... Po návštěvě veteriny jsme přišly k autu, já ji chtěla zas zvednout a dát do auta, a ona uhýbala, nechtěla se nechat polapit. Čím víc jsem se snažila ji chytnout, tím rychleji uhýbala. Tak jsem odložila respirátor, sedla si do kufru, zapálila cigaretku a uvažovala, jak se dostaneme domů. A psice hop a byla v kufru. Jakmile jsem přestala tlačit, udělala sama, co jsem potřebovala. Takhle ona funguje. Když netlačím, nepospicham, udělá cokoliv. Jakmile přitlačim, i když je to třeba jen netrpělivý tón hlasu, nespolupracuje.

"Ale to hlasem přece taky. "
ano, ale - hlas bude vždy hlas, ten používáš pořád, ten stejný hlas, různou intonaci, i když nechceš......znovu - klikr je zvuk staccato, nepodléhá intonaci, od lidského hlasu, ale i dalších běžných zvuků odlišný
Není to o nutnosti, že bez něj to nejde, ale o tom, že je to pomoc pro toho psa
"proč je to o tolik lepší, než kdybych psovi tleskla, třeba."
protože tlesknutí není jen zvuk ale pohyb rukou+zvuk
neboli je to dlouhé, pes to vnímá a buď by ten zvuk přišel pozdě, nebo si to pes spojí s něčím dřív (vnímá pohyb rukou), než chceš
třeba
"Já bych to asi potřebovala vidět naživo."
to lze v četných videích
ale lepší je to dělat sama a vnímat, jak pes reaguje
ale dělat správně.....
"Jakmile jsem přestala tlačit, udělala sama, co jsem potřebovala. Takhle ona funguje. Když netlačím, nepospicham, udělá cokoliv. Jakmile přitlačim, i když je to třeba jen netrpělivý tón hlasu, nespolupracuje."
no, a tomhle to celé je
to pozitivní posilování včetně klikru
já jsem klikr vytáhla na agresivního psa
i stal se zázrak.....

napsal(a):
"Ale to hlasem přece taky. "
ano, ale - hlas bude vždy hlas, ten používáš pořád, ten stejný hlas, různou intonaci, i když nechceš......znovu - klikr je zvuk staccato, nepodléhá intonaci, od lidského hlasu, ale i dalších běžných zvuků odlišný
Není to o nutnosti, že bez něj to nejde, ale o tom, že je to pomoc pro toho psa
"proč je to o tolik lepší, než kdybych psovi tleskla, třeba."
protože tlesknutí není jen zvuk ale pohyb rukou+zvuk
neboli je to dlouhé, pes to vnímá a buď by ten zvuk přišel pozdě, nebo si to pes spojí s něčím dřív (vnímá pohyb rukou), než chceš
třeba
"Já bych to asi potřebovala vidět naživo."
to lze v četných videích
ale lepší je to dělat sama a vnímat, jak pes reaguje
ale dělat správně.....
"Jakmile jsem přestala tlačit, udělala sama, co jsem potřebovala. Takhle ona funguje. Když netlačím, nepospicham, udělá cokoliv. Jakmile přitlačim, i když je to třeba jen netrpělivý tón hlasu, nespolupracuje."
no, a tomhle to celé je
to pozitivní posilování včetně klikru
já jsem klikr vytáhla na agresivního psa
i stal se zázrak.....
Tak já mám teda s klikrem osobní problém, je to už věc navíc, kterou musím mít v ruce, když chci říct "tak to děláš správně"...ono doma v obýváku a na zahradě to asi problém není, když si řeknu "jdu cvičit" a vezmu klikr, ale venku v reálu na prochajdě už je to pro mě...nevím, jak to popsat...otravný.
Nicméně musím říct, že něco zástupného jako fukci klikru potřebuju...už třeba když učím chůzi u nohy, u psa, který začíná je to třeba chvilka, kdy jde zrovna správně a já mu to potřebuju říct, že teď je to super a klasická pochvala "tak je hodná" nebo něco podobnýho je dlouhý.
Já používám pomocné slovíčko "áno", nepoužívám to nikdy jindy v mluvě jen v těchto případech, používala jsem to už u koní, tak jsem na to zvyklá a přijde mi to přirozený.

napsal(a):
Tak já mám teda s klikrem osobní problém, je to už věc navíc, kterou musím mít v ruce, když chci říct "tak to děláš správně"...ono doma v obýváku a na zahradě to asi problém není, když si řeknu "jdu cvičit" a vezmu klikr, ale venku v reálu na prochajdě už je to pro mě...nevím, jak to popsat...otravný.
Nicméně musím říct, že něco zástupného jako fukci klikru potřebuju...už třeba když učím chůzi u nohy, u psa, který začíná je to třeba chvilka, kdy jde zrovna správně a já mu to potřebuju říct, že teď je to super a klasická pochvala "tak je hodná" nebo něco podobnýho je dlouhý.
Já používám pomocné slovíčko "áno", nepoužívám to nikdy jindy v mluvě jen v těchto případech, používala jsem to už u koní, tak jsem na to zvyklá a přijde mi to přirozený.
Taky mám u koní "ánó!" Přijde mi to dostatečně rychlé.

"ale venku v reálu na prochajdě už je to pro mě...nevím, jak to popsat...otravný."
jsem ho nosila zavěšený na zápěstí
a pro mě je otravné vše navíc, než pes a já
ale jsou priority a priority
napsal(a):
to je přesně ono, klikr, pamlsky, vodítko (mobil, cigareta, foťák, natrhaná kytice lučních květů, hrst lesních jahod/nasbírané houby, mikina...). Mi chybí asi 5 rukou, abych to všecko zvládla. a já chápu, že pokud učím něco nového, nebudu mít v ruce jahody ani cigaretu, ale je třeba chválit třeba i u toho trhání jahod, když kus vedle vyrazí srnka a pes zůstane stát. A co teď, zahodit jahody a hledat klikr? pozdě... hlas mám po ruce vždy. Ale neztracuji klikr, vážně to zkusíme

napsal(a):
"ale venku v reálu na prochajdě už je to pro mě...nevím, jak to popsat...otravný."
jsem ho nosila zavěšený na zápěstí
a pro mě je otravné vše navíc, než pes a já
ale jsou priority a priority
Já se nebudu hádat, že klikr není užitečnej. Sama ho občas používám na nácvik něčeho konkrétního....třeba teď, aby nelezla Jessina Gině do misky. Gina je co se jídla týče váhavý střelec a potřebuje čas, než se vůbec zvedne a jde se kouknout, co je k jídlu a Jessina je kyselina, která má plnou pusu svého posledního kuřecího křídla, ale už letí sežrat všechno Ginuše.
Ale mě to v praxi nejde, možná jsem trochu autista, ale na klikání se musím hodně soustředit, takže venku raději používám metodu "unudím Ginu k smrti" aneb "já počkám, já mám času dost" a prostě čekám popř. použiju "donucovací metodu", tím mám na mysli třeba přivolání....tam to jde ruku v ruce s tím, že jí prachsprostě přitáhnu, když nemá tendenci přijít.

Fatia, klikr není o tom "vždy a všude", ale o TRÉNINKU = cílené a řízené učení
a klikr se v průběhu tréninku odbourává/přestává používat
"to je přesně ono, klikr, pamlsky, vodítko (mobil, cigareta, foťák, natrhaná kytice lučních květů, hrst lesních jahod/nasbírané houby, mikina...). Mi chybí asi 5 rukou, abych to všecko zvládla"
no....
věci nenosím v rukách, mám výcvikovou vestu s 6ti kapsami, tam se vleze celé živobytí (v horku brašnu)
mikinu si uváži kolem pasu
v rámci TRÉNINKU květy ani houby netrhám
a pokud chci potrénovat kdekoliv venku, tak vše odložím, respektive opět - nic v rukou nevláčím
jako dámy, kdybych ten klikr nenosila, i na procházky, a nebyla opravdu extra lenoch, tak vám to možná i sežeru.....ale takhle nee
opět - je to o prioritách
nebavíme se o výcviku nějakých blbin, ale o psu, která má fakt velký problém
možná to chce se oprostit od ego pohledu (jako MI vadí) a přejít k pohledu ze strany psa - co mu pomůže
a - klikr není nutnost, ale možnost

Jakožto "odpůrce" klikru ze stejných důvodů, jako bylo uvedeno (málo rukou, překáží, nejsem šikovná, stačí mi přece slovně "ano") - zde naprosto souhlasím s hmn_
Je rozdíl mezi psem, kterej jen není vychovanej a psem, kterej má bloky a paniku a nezvládá běžnej tlak. Tam bych fakt odložila všechny osobní nechutě, i toho Šustu si přečetla nebo nakoukala, nebo někoho jinýho, kdo dělá s takovými psy, je jich určitě u nás celá řada. A klidně bych jela někam na tábor a učila se, jak klikat a tvarovat, abych se s fenou naučila vzájemně si rozumět a chápat.
Je moc krásná.

rapotacka11
napsal(a):
Já bych dala psa někomu, kdo je doma.
Tohle je děs. Pro psa.
To nic neřeší. Kdo si nechá psa na 24/7 ?
To není - nechodím do práce, dobře na nákup s sebou. Ale k lékaři? Navíc změna majitele ji jen znovu rozhodí !
Ideálně - stávající majitelka s ní zůstane doma :-)
Já se teda přiznám, že ač jsem fanda klikru a uznávám jeho nesporné výhody, už nějakej čas psům klikám jazykem o patro.
To bych řekla, že je taky identickej zvuk, v běžném životě ho na nic jiného nepoužívám. Klikrů mám několik, včetně tlačítkovýho s poutkem na ruku. I tak mi často ta jedna ruka chyběla, zejména v nácviku něčeho, na co jsem potřebovala ruce. Plus je potřeba ruka na pamlsek...no a je třeba ten klikr mít všude s sebou. Já jsem ho časem nosila už jen na tréninky nw a předevčírem jsem to zkusila bez něj i na tom noseworku a šlo to.
Nicméně musím potvrdit, že jakýkoliv slovo za klikrem pokulhává - psi hodně vnímají intonaci, fakt by bylo třeba vyslovovat ho úplně identicky, což je občas problém - člověk může být udejchanej, nachlazenej, naštvanej….a nesmí ho pes slýchat v jiných situacích, což třeba ANO rozhodně nesplňuje.
A navíc to kliknutí je takový magický, psi ho milujou

Fatia
napsal(a):
Tohle je ta moje ostříhaná požíračka dveří, právě teď
Krásný pes ( já vím fena ) !

Jakožto "odpůrce" klikru ze stejných důvodů, jako bylo uvedeno (málo rukou, překáží, nejsem šikovná, stačí mi přece slovně "ano") - zde naprosto souhlasím s hmn_
Můžu naprosto souhlasit s hmn_, ale chtělo by to napsat, pro koho není klikr vhodný :
Já začnu : 1/ pro toho, kdo má dlouhé vedení, než mu to doteče z hlavy do ruky.....dávno propásne ten okamžik vhodný na kliknutí ( vycházím z vlastní zkušenosti )

"nebavíme se o výcviku nějakých blbin, ale o psu, která má fakt velký problém
možná to chce se oprostit od ego pohledu (jako MI vadí) a přejít k pohledu ze strany psa - co mu pomůže"
To je něco, co tady postrádám. Snažila jsem se to vysvětlit, ale asi blbě :-) že není potřeba učit sedni lehni, ale řešit to, že nechce (nemůže, protože se bojí) čekat v baráku. Přemýšlejte, jak toho psa naučíte na kotec, dostanete ho tam vůbec? Myslím, že ne.
Klikr tady bude neutrální nástroj, který člověk nemá vždy, protože.. vysvětleno od hmn_.. pes se ho nebude bát, lekat, nebude nad tím přemýšlet, jako přemýšlí, když na něj mluvím. Jestli Vám nesedí tento prostředek a knížky, nebo to, odkud teorie přichází, najděte si video, jiné autory, různé metody, aby něco sedělo, jinak to nemá smysl takhle na sílu, ale díváte se na to jako na šíleně obtížný a dlouhý proces, ale není, je to stejné jako sedni a už víte, jak na ni.
Používám slovo, klidně používejte taky, ale nerozčilujte ji nějakými aporty a už se konečně rozhoupejte k cílenému nácviku "jsem sama doma, ale jsem ráda, že panička vypadla a mám chvíli klid".
Tady paní mluví strašně moc :-) ale .. můžete si zapnut cz titulky, ale je to docela jasné:
https://www.youtube.com/watch?v=hxgkLA6__iM&ab_channel=DogPsychology101

Fatia
napsal(a):
Tohle je ta moje ostříhaná požíračka dveří, právě teď
Fatia, Vaše feňulka je opravdu překrásná 😍 vidím v ní i knírače...nejsem moc zaujatá? 😄 je těžké se na takovou krásku zlobit....ale psí tábor, jak jsem tu četla, by byl asi dobrý... i pro toho mého útuláčka 😉 jedem s Váma ☺
napsal(a):
to neni separacka.
to je utekar
Já si teda myslím, že separačka se s ničením věcí nevylučuje a tahle mi přijde ukázková.
A i útěkář musí mít ke zdrhání důvod - a separačka je důvod dost dobrej.
Dobře znám případ - fena mix BOC naprosto nedává odchod majitelů do práce a následnou samotu. V době nepřítomnosti štěká, vyje, ničí a kouše věci...je-li ponechána na zahradě, zdrhá přes plot- taky se dlouho nevědělo kudy. Po příchodu majitelů z práce často usíná vyčerpáním anebo proto, že se konečně uklidní.
Klikr bývá většinou spojený se shapingem, zároveň ten "zázrak" není klikr, ale způsob práce. Já klikr nepoužívám, obtěžuje mě další věc navíc a jedinečný zvuk to rozhodně není, pokud je vás na cvičáku pět s klikrem. Používám krátké úderné slovo funguje jako marker úplně stejně jako klikr. Dokonce jsem teď viděl používání několik druhů, kdy každý znamená správně s nějakým dalším dodatkem. První je klasické kliknutí, další byl marker označující správně, ale buď v klidu (nevyskoč z toho radosti do stropu), třetí byl správně, pokračuj v chování, například u delšího cviku.
Já pracuju se psem přes gesta a nosetouch, pes přesně ví, které jemné gesto k čemu patří, plus máme další gesta, která ani nejsou plně vědomá. Například nosetouch je fajn pro nekontaktního psa, můžu si psa navést do jakékoliv polohy, ale pouze pokud s tím pes souhlasí.
Pozitivku musí člověk vidět, aby pochopil o co jde. Zároveň mají ti psi někdy problémy, protože předtím měli velké problémy. Zároveň to není bezmyšlenkovité pamlskovani.
Franta Šusta je skvělý, ale ne pro každého. Věřím, že spoustě lidí přijde velmi "ezo". Zároveň to není typický trenér, který ti říká, jestli to děláš správné nebo špatně. A nenutí tě radostně výskat na psa.
Pracuje hodně i s majitelem psa. Třeba práce s hlasem a se svojí intuicí mi hodně pomohla.
Největší wow pro mě bylo vidět, jak se dá pozitivku naučit ošetření psa se souhlasem. A to i psa, který bez varování kousal při ošetření a teď si nechá ošetřit téměř vše.
napsal(a):
"nebavíme se o výcviku nějakých blbin, ale o psu, která má fakt velký problém
možná to chce se oprostit od ego pohledu (jako MI vadí) a přejít k pohledu ze strany psa - co mu pomůže"
To je něco, co tady postrádám. Snažila jsem se to vysvětlit, ale asi blbě :-) že není potřeba učit sedni lehni, ale řešit to, že nechce (nemůže, protože se bojí) čekat v baráku. Přemýšlejte, jak toho psa naučíte na kotec, dostanete ho tam vůbec? Myslím, že ne.
Klikr tady bude neutrální nástroj, který člověk nemá vždy, protože.. vysvětleno od hmn_.. pes se ho nebude bát, lekat, nebude nad tím přemýšlet, jako přemýšlí, když na něj mluvím. Jestli Vám nesedí tento prostředek a knížky, nebo to, odkud teorie přichází, najděte si video, jiné autory, různé metody, aby něco sedělo, jinak to nemá smysl takhle na sílu, ale díváte se na to jako na šíleně obtížný a dlouhý proces, ale není, je to stejné jako sedni a už víte, jak na ni.
Používám slovo, klidně používejte taky, ale nerozčilujte ji nějakými aporty a už se konečně rozhoupejte k cílenému nácviku "jsem sama doma, ale jsem ráda, že panička vypadla a mám chvíli klid".
Tady paní mluví strašně moc :-) ale .. můžete si zapnut cz titulky, ale je to docela jasné:
https://www.youtube.com/watch?v=hxgkLA6__iM&ab_channel=DogPsychology101
Asi dochází ke zkreslení. Intenzivně trénujeme odcházení, přícházení. Nemá cenu s ní trávit víkend na chodbě. Se mnou bude kdekoliv, to nepotřebuje trénovat. Ona si na tu chodbu chodí někdy i sama lehnout, třeba jak byla ta vedra. Nemá problém s chodbou, když jsem vedle v obýváku. Různé aporty a lehni a dejpac zkouším trénovat mimochodem, mám ji od zimy, jasně že s ní dělám leccos, jako se štěnětem. Učím ji svět. Chodíme do lesa, do města, do hospody, na veterinu, byly jsme u rybníka, na nádraží, na cyklostezce, na návštěvě u kamarádů s dětma, jezdíme autem, vlakem, mezi lidi, mezi psy... Prostě socializace jak s miminem, jen krom toho trénujeme i tu samotu. Doma (tam hlavně), ale i před krámem, v hospodě aby jí podržel někdo, když jdu na záchod, že mohu zmizet za roh, když si hraje se psem... Aby věděla, že může být i beze mě a taky je to fajn. A já se vrátím, vždycky se vrátím.
Do kotce půjde sama a dobrovolně, toho se nebojim. Když jsem ji nechávala na zahradě, měly jsme rituál (snažila jsem se zavézt rituál), že psici naložím na sedadlo spolujezdce, jinak jezdí v kleci v kufru, takže speciální místo pro speciální akci - odchod, vyjela jsem autem z pozemku, psice (na volno) se mnou zpět na zahradu, zavřít vrata, podrbat a ujištění, že se vrátím, já odešla vrátky ven. psice se nesnažila jít se mnou, nesnažila se prorvat mi kolem nohou. Nemyslím, že s kotcem by byl sebemenší problém. Ani v útulku neměla problém, když jsem ji já (jezdila jsem za ní asi 3 týdny, na začátku nebyla schopna/neuměla ani chodit na vodítku) nebo kdokoliv jiný vracel do kotce.
Cílený nácvik "jsem sama doma" probíhá. ráno venčení, tentokrát na zahradě, protože jsem se chtěla ujistit, že trvá situace, že nezdrhá, když jsem doma/na zahradě i já. nevšímala jsem si jí, nechala si čuchat po svém a jen po očku sledovala schovaná za mobilem, co provádí. Neprováděla nic, vyčůrat, napít ze sudu s vodou, lehla si tak, aby na ní nesvítilo sluníčko. Pak domů. Doma jsem se oblékla do pracovního, pes zrychleně dýchá, zase jsem se svlékla. Za 10 min to samé, pak jsem došla až ke vchodu, obula si boty... a zase se zula. Jenže nedojdu ani za dveře, pokud dodržuji, že k dalšímu kroku nepostoupím dřív, než pes zvládne ten předchozí. ona je v evidentním diskomfortu už v okamžiku, kdy se začnu převlékat do pracovního. A tady tak trochu nevím, zda prostě mám postoupit dál a za ty dveře dojít (ona hned začne štěkat, ale neštěká dlouho, obecně není uřvaná). Několikrát jsem udělala to, že jsem do práce vyrazila s předstihem, autem objela blok, zastavila 3 baráky před svým plotem a sledovala, co dělá pes. Nedělala nic, ani když jsem tam stála půl hodiny. Zaštěkala, když zastavil někdo poblíž našeho plotu.
"ale jsem ráda, že panička vypadla a mám chvíli klid" do téhle fáze se obávám, že to bude na dlouho. Ze zahrady zdrhla i v den, kdy jsem s ní ráno byla hodinu na špacíru, pak hodinu a půl u psího kadeřníka, což pro ni bylo náročné, čekala jsem, že bude unavená a aspát. já se doma jen vysprchovala a mazala do práce. A stejně zdrhla, rozhodně nebyla ráda, že panička vypadla a má chvíli klid.
Ke klikru. Ještě jsem neměla čas prostudovat všecky odkazy na videa, ale jak postupovat s klikáním při nácviku samoty? když bude sama, těžko budu klikat. Já chápu a rozumím použití při nácviku triků, kdy jde cvik rozfázovat... Ale u samoty nevím. Jestli to vysvětluje něktrý z těch odkazů, omlouvám se, protuduji to v noci.

Terven
napsal(a):
Já se teda přiznám, že ač jsem fanda klikru a uznávám jeho nesporné výhody, už nějakej čas psům klikám jazykem o patro.
To bych řekla, že je taky identickej zvuk, v běžném životě ho na nic jiného nepoužívám. Klikrů mám několik, včetně tlačítkovýho s poutkem na ruku. I tak mi často ta jedna ruka chyběla, zejména v nácviku něčeho, na co jsem potřebovala ruce. Plus je potřeba ruka na pamlsek...no a je třeba ten klikr mít všude s sebou. Já jsem ho časem nosila už jen na tréninky nw a předevčírem jsem to zkusila bez něj i na tom noseworku a šlo to.
Nicméně musím potvrdit, že jakýkoliv slovo za klikrem pokulhává - psi hodně vnímají intonaci, fakt by bylo třeba vyslovovat ho úplně identicky, což je občas problém - člověk může být udejchanej, nachlazenej, naštvanej….a nesmí ho pes slýchat v jiných situacích, což třeba ANO rozhodně nesplňuje.
A navíc to kliknutí je takový magický, psi ho milujou
Já jsem na koni vždycky udejchaná a když se mu (nám) opravdu něco povede, nikdy naštvaná, takže si troufám říct, že intonace "ánó" je vždycky stejná. OT, psa nemám.
napsal(a):
Fatia, Vaše feňulka je opravdu překrásná 😍 vidím v ní i knírače...nejsem moc zaujatá? 😄 je těžké se na takovou krásku zlobit....ale psí tábor, jak jsem tu četla, by byl asi dobrý... i pro toho mého útuláčka 😉 jedem s Váma ☺
Nějaký knírač tam je, asi i převaha, ale čistá není. Něco tam bude přimícháno, hádám, že to bude knírač a vespes (směska všeho možného). S táborem... Jsem asociál, takovouhle psí akci prostě nedám. Společné hromadné venčení jo, ale víc dní prostě nedám.

Tak si vezměte pracovní oblečení a jděte s ní ven, zevšední oděv, třeba to pomůže, aby se hned nerozeslintala. Řekla jste jí, co má dělat, když si teď jdete pro boty, když berete za kliku a když jste už za dveřmi? Ví to, umí to? Tam na videu s paní se psi učí být na svém místě a být tam spokojení. Nejít s paničkou ke dveřím, neřešit kufry, nevolat na psa po návratu,....řeší se to, že tam má pes zůstat, odložení nebo jak se tomu říká, dokud k němu nedojdu... Koukala jsem na Sízra, dělá to tak nějak stejně.
Odetta má link na pěkné video (asi Zlocha to byl) s dekou, nevím, jestli tam byl klikr, ale dávám tomu pět hvězdiček pro ten obyčejný hadr kdekoli na zemi nebo na stole nebo v metru, a někdo, kdo rozumí výcviku, což já nejsem, vám to osvětlí, já psa prostě unavím a využiji povelu "místo" nebo "hlídej tady, já přijdu, zatím sněz medvídka", to je stejné jako "místo", jenom má k dispozici 3 místnosti :-)

...ja vsechny odkazy jeste uplne neprojela. To co mi prislo zajimave mam bokem a rada doctu, dokoukam, ale...
Vsude se opakuje jadna vec.
PROC UTIKA?
No a u Vas... Prominte - ale ona uz asi neutika hledat panicku.
Nejdriv sice jista panika byla - kam sla, jdu za ni, jdu ji hledat...
Ale kdyz Vas nenajde? ...venku je to fajn? Domu nespecham?
Preci za tu dobu vi, kde je "u vas doma". Muze se tam sama vracet (stejnou cestou jakou odesla?).
Vi, ze tam budete Vy. Ze tam bude jidlo, pohoda atd...
Vypada na solitera. Jak pisete nekde vys. "Balkansky pes". Mozna je vazne takova. Sva....
...nicmene to nic nemeni na tom, ze vbehnout pod auto by nemela....
Megi, přece jí ale nemohu dát povel místo na x hodin, co budu v práci. A ne, samozřejmě ho neumí. To je právě ono, být doma sama v pohodě, to není povel místo. To je prostě normálka, ne povel. Já potřebuji, aby to za normálku brala i ona. Link s dekou jsem viděla, ale to je prostě povel místo. ten chápu tak, že po povelu místo má pes odejít na místo a tam vytrvat. To po psovi mohu chtít v přítomnosti krátké návštěvy, ne po dobu mé nepřítomnosti, když jsem v práci.
napsal(a):
...ja vsechny odkazy jeste uplne neprojela. To co mi prislo zajimave mam bokem a rada doctu, dokoukam, ale...
Vsude se opakuje jadna vec.
PROC UTIKA?
No a u Vas... Prominte - ale ona uz asi neutika hledat panicku.
Nejdriv sice jista panika byla - kam sla, jdu za ni, jdu ji hledat...
Ale kdyz Vas nenajde? ...venku je to fajn? Domu nespecham?
Preci za tu dobu vi, kde je "u vas doma". Muze se tam sama vracet (stejnou cestou jakou odesla?).
Vi, ze tam budete Vy. Ze tam bude jidlo, pohoda atd...
Vypada na solitera. Jak pisete nekde vys. "Balkansky pes". Mozna je vazne takova. Sva....
...nicmene to nic nemeni na tom, ze vbehnout pod auto by nemela....
nevím, proč utíká. stále myslím, hádám, že hledá mně. Zůstává v podstatě v okolí, odchytává auta, jednou se přidala k nějakým lidem se psem a došla s nima na roh, pak se vrací zpět a opět, hlídkuje před brankou, motá se kolem lidí a kouká, jestli to nejsem já. Když ji sousedé otevřou vrata (prostrčí ruku skrz plot, otevřou...), tak ochotně jde dovnitř. Neutíká k popelnicím, neutíká do pryč, nechodí na nejčastější cíle procházek, drží se v blízkosti. I proto na ní nikdo ještě nězavolal policajty, protože je prostě evidentně zaběhlá a bydlí tady, jen branka je zamčená a nejde jí pro neznalé pustit dveřma. Z ulice se domů sama nedostane, protože z uliční strany nevyskočí na podezdívku.

Takze chce domu... Tak to je prima. To jsem nikde nevycetla... Prominte.
Pokud chce domu a nechce se courat, co jednostranna dvirka z ulice (nez bude kotec)? Z venku muze, ze vnitr ne?
Celkove je to na kolaps. Mam doma taky bojandu (to jak cvicite povely, co u mi, co ne... uplne presneee.... tak moc se boji lidi, ze dela jen to, co je uplne nevyhnutelne, jinak si trikrat rozmysli, jestli se ji to "vyplati"...) a uz jen predstava, ze je na ulici sama...
Nase fenecka se lidi boji. O pomoc by si nikdy nerekla... Ta Vase je aspon o trosku dal...
Vazne drzim palce.

A nebylo by tedy nejjednodušší, zabránit skokům na podezdívku z vnitřní strany? Nevím, jak je plot dlouhý, ale třeba by se způsob našel.
A napadá mě, že možná nehledá vás, ale zábavu. Pochopila bych, že hledá vás, kdyby věděla, kam má jít.
A což ji vytrestat? Že by ji soused odchytil, uvázal těsně před tím než přijdete. A vy byste ji tam ( u něj, na ulici......aby viděla, že jdete domů ) nechala a šla domů - nejsi tu, buď si tam, kde jsi !

Fatia
napsal(a):
Megi, přece jí ale nemohu dát povel místo na x hodin, co budu v práci. A ne, samozřejmě ho neumí. To je právě ono, být doma sama v pohodě, to není povel místo. To je prostě normálka, ne povel. Já potřebuji, aby to za normálku brala i ona. Link s dekou jsem viděla, ale to je prostě povel místo. ten chápu tak, že po povelu místo má pes odejít na místo a tam vytrvat. To po psovi mohu chtít v přítomnosti krátké návštěvy, ne po dobu mé nepřítomnosti, když jsem v práci.
Já osobně - a zkušenější mě možná opraví - si nemyslím, že by Vaším cílem mělo být “přikovat” ji povelem na 10 hodin na místo, ale na úrovni operantního upevňování jí sdělit, že se jí vyplatí být na místě (a tím nemyslím nějaký konkrétní pelíšek, ale generalizovaně odpočinek a duševní pohodu v té situaci).

...nevim jak fenecka Fatie, ale nasi Bojandu privazat kde nechce? ... prekouse co je na ni, rozbori vse kolem, uskrti se, vysmekne se... Nebude ani vterinu tam, kde ji nekdo cizi rekl, ze ta byt ma...
Holky neblbněte, bavíme se o útulkačce, co si ještě dva měsíce zpět lehala na záda, když jsem prudce hodila hračku na zahradě. A čekala ránu. Když jednou jedinkrát dorazila na konec vodítka a zatáhla, lekla se tak, že vyskočila metr vysoko a u toho se snažila vodítko překousnout, kfdyž na ní promluví cizí chlap (třeba dnes z rodiny, viděl ji třeba potřetí) z klasickým plácáním do nohy a nadšeným pocééém fešando, tak odcouvá za mě nebo prostě pryč a dotyčnému se celý den vyhýbala obloukem (on blbec nechápe, že kdyby si prostě sedl na zem a jen na ní mluvil, tak by přišla, ale to on ne, on to se psy umí = jejich pidipsovi máčí hubu v hovínkách, která začal dělat doma po konci lockdownu, kdy je najednou zase sám doma přes den). Takže žádné přivazování psa a gestíčka, ať si zůstane venku. To fakt ne, jen bych si zhoršila všecko další fungování. Tuhle psici zradilo už tolik lidí předemnou, že já další nebudu.
zabránit skokům na podezdívku by asi nějak šlo, zítra na ten plot namontuju ty zpětné oblouky, aby se nedostala vrchem, ale ona našla díru ještě vzadu, kdy využívá toho, že soused za mnou nemá vrata na ulici. I když zacpu tohle, jistě najde další slabé místo. takže bezpečný kotcovýběh je řešení, tam jsem schopna plot zabezpečit, po celém obvodu pozemku je to náročnější (finančně a hlavně časově, navíc jeden postranní plot je "sousedův").

Jo, no, povel místo/zůstaň, tak tomu říkejme zůstaň, je tak, že leží. Na dece, na gauči, v domečku, kotci,.. ale tak zajímá mě, jak jinak to učit? Já nic nevim :-) leží na místě a já čas na návrat prodlužuji. Jak bych to vysvětlovala psovi, on zas tak moc nerozumí, neví, co já chci, co si myslím, on umí na pokyn vykonat činnost. Na vymýšlení, jak se tam dopracovat, tady není ten pes, to může jiný pes, ne ten, co má tyto trable. Já musím vysvětlit, co chci, a pes to splní. Jednoduchý povel, rada, co má dělat. No ono "zůstaň tady" není právě nejjednodušší, ale ..

No, nevím, Orionko. Jsem skeptická k tomu, že by bylo řešením naložit psovi, který už ve výchozí situaci má naloženo víc než unese, ještě víc.
Podle mě je hlavní problém to, že zadavatelka neumí změnit situaci tak, aby trénink započala v okamžiku, kdy je pes ještě v pohodě (konzistentně a bez výjimek - tím se buduje důvěra), aby mohla začít s nějakou systematickou desenzibilizací.
S těma hovnama, to je hnusný. Fakt takový d.... Ještě existují? Já vím že jo, máčet jim ústa taky👹.
Abych něco k tématu. Kamarádka si vzala starší fenu z útulku, ačkoli měla ještě přátelského psa ( brala jí jako parťačku k němu, když předchozí fenka už nebyla), fena na psa kašlala a rvala se jen za ní. Kamarádka bydlí na venkově a do práce nechodí. Trvalo to zhruba půl roku, kdy fena byla schopna šplhat do dvou metrů skoro po zdi, jen aby jí vikýřkem viděla. Ale uklidnila se a další léta fungovala jako normální pes.
napsal(a):
Já osobně - a zkušenější mě možná opraví - si nemyslím, že by Vaším cílem mělo být “přikovat” ji povelem na 10 hodin na místo, ale na úrovni operantního upevňování jí sdělit, že se jí vyplatí být na místě (a tím nemyslím nějaký konkrétní pelíšek, ale generalizovaně odpočinek a duševní pohodu v té situaci).
souhlasím, ale nedaří se mi najít komunikační prostředek, kdy by to pobrala

Fatia
napsal(a):
souhlasím, ale nedaří se mi najít komunikační prostředek, kdy by to pobrala
Ne, Vy mi nerozumíte. Ona to nemůže pobrat, protože je ve stresu. Ona je ve stavu, kdy nepřijímá signály, a je vcelku jedno, co vysíláte. Protože máte špatně nastavený výchozí bod.

A nevím, jak je to správně, to "zůstaň", ale pro mě pes splnil v okamžiku, kdy si lehne a není napjatý, nezvedne se, neodejde a já přijdu. Ale nervní pes na místě pro mě není to, čeho jsem chtěla dosáhnout, co jsem po něm chtěla. Megý je blázen střemhlavý, takže tam čekám na oddychnutí a vrácení uší do normální polohy. V napětí je strašidelná :-) a nesvědčí jí to a naučila bych jí tím akorát to, že cíl byl "nervní, napjatý pes na nějakém místě čeká, že ho za to napětí přijdu odměnit". Vše učím v jednoduché situaci, kde je psovi příjemně, přenáším do složitější.
No a teď to po mně někdo hodí do srozumitelné řeči :-)

...tak presne proto jsme si "druheho psa" poridili jeste ve chvili, kdy byl schopen prvni pes druheho psa ucit...
Jen diky Sekacovi Magorovi, fenecka umi "misto a pelech". Umi nastupovat do auta. Umi cekat pred kramem... Jezdit MHD, eskalatory... atd atd atd...
Bez nej by to vse bylo daleko slozitejsi...
napsal(a):
No, nevím, Orionko. Jsem skeptická k tomu, že by bylo řešením naložit psovi, který už ve výchozí situaci má naloženo víc než unese, ještě víc.
Podle mě je hlavní problém to, že zadavatelka neumí změnit situaci tak, aby trénink započala v okamžiku, kdy je pes ještě v pohodě (konzistentně a bez výjimek - tím se buduje důvěra), aby mohla začít s nějakou systematickou desenzibilizací.
Taky myslím, že je problém v tomhle, i když já to nejsem schopna verbalizovat. Ale jo, přesně tohle je ten problém. A nejen u učení samoty, vlastně u učení čehokoliv, třeba i toho sedni. I u takového jednoduchého procesu je v nepohodě, když konečně sedne, je vidět, že čeká, že místo odměny přijde trest. V učení samoty si kovaná nepřipadám, ale sedni jsem učila psů vícero a je to prostě pětiminutovka, kdy pes pochopí a pak už to chápe, jedno jak je pes velký/starý. Ona má snahu vyhovět, ale ta nepohoda jí brání oddat se spolupráci

napsal(a):
Asi máte pravdu, mohlo by to dopadnout i tak, že by se pak bála ven.
napsal(a):
Ne, Vy mi nerozumíte. Ona to nemůže pobrat, protože je ve stresu. Ona je ve stavu, kdy nepřijímá signály, a je vcelku jedno, co vysíláte. Protože máte špatně nastavený výchozí bod.
rozumím, jen špatně formuluji. Jenže do stresu jí dostává právě už to oblékání, obouvání. Takže se vrátit... A tady jsem v koncích, jak postupovat.

Fatia
Fenka je krásná a velká sympaťanda. Tedy jen z fotky bez ohlodaných dveří.
Jestli má separačku takovou, že slintá a propadá se do stresu už při vašem oblékání a chystání se do práce, přemýšlela jste někdy o nějakém klidnicím prostředku pro fenu? Nemluvím o chemických oblbovácích, ale například o Aptus Relax, Alavis Calming, Dromy Relax, případně Bachovky?
Jak vás tak čtu, bylo by dobré nad něčím takovým zapřemýšlet a najít i někoho, kdo by vám zkušeně poradil přímo doma, viděl, jak se fena chová. A naučil by vás s ní pracovat, dal rady vám na míru, takhle po netu to je vachrlaté. Zabezpečit pozemek je dobré, aby fenka neskončila pod autem nebo ji někdo neukradl a nesežral. Ale stres feny tím neodstraníte.
No, držím palce, svou studnici nápadů jsem s bytelným kotcem a neprůstřelným výběhem + přírodní antistres přípravky vyčerpala.

Jestli má špatné zkušenosti s výcvikem, ten strach z trestu by tomu odpovídal, zkuste změnit povel. Místo sedni - hačí, místo zůstaň - tady buď.

Tady je to (nevím, kdo to je, ale předpokládám, že nic špatného si KP na webu nenechá, a dává to smysl) - lepší výchozí bod a klikr:
https://www.clickertraining.com/node/1556
napsal(a):
Jestli má špatné zkušenosti s výcvikem, ten strach z trestu by tomu odpovídal, zkuste změnit povel. Místo sedni - hačí, místo zůstaň - tady buď.
dle mého nemá žádné zkušennosti s výcvikem, má špatné zkušennosti s lidmi. V útulku byli přesvědčení, že nikdy nechodila na vodítku, jen byla uvazovaná. Já když ji poprvé vzala na vodítko, jako že jsme opravdu šly na vodítku, ne že za sebou tahala couračku v oploceném areálu, tak jsem celou dobu couvala a lákala ji hlasem, chválila v první fázi jen myšlenku na to, že posune nohu kupředu. Třetí takovou návštěvu útulku už jsem ji vzala ven mimo oplecený areál, když jsme sešly z asfaltové cesty do terénu, vylekaně se otáčela i v situaci, kdy jí po zadku přejela vysoká tráva, kterou předtím prošla hlavou. Neznala vůbec nic, a všecko jí lekalo.

Jestli mluvíte, resp. rozumíte anglicky, zkuste si najít na YouTube na videa od Terrie Hayward (separation anxiety). Neviděla jsem je, ale v Souznění dvou duší má na toto téma pěkný článek, tak předpokládám, že by i ta videa mohla být přínosná.

Fatia
napsal(a):
rozumím, jen špatně formuluji. Jenže do stresu jí dostává právě už to oblékání, obouvání. Takže se vrátit... A tady jsem v koncích, jak postupovat.
a pak vyzere kong?

Fatia, prosím v zájmu tvé feny :
- přečti si ty odkazy, které jsem dávala výše, "je to tam"!
- viz výše - video s učením "místo" na deku - opravdu to má hlubší význam, než jen "místo" = přijmi fakt, že neznáš, nechápeš, nevíš......protože to první se musí odehrát u tebe, ve tvé hlavě, ty se musíš chtít něco naučit (ne jen apriori odmítat a odsuzovat bez poznání)
- není to jen o "zamezení útěku", tohle je celkově o práci s fenou, o způsobu práce o přístupu k učení
upřímně, normálně bych už asi nereagovala, informaci jsem předala a dál už to neovlivním....
ale z jednoho každého písmenka o té feně mám až křeče v žaludku, to je prostě nemocné zvíře, které potřebuje pomoc, a já vím, že ta existuje, je to jen na člověku......kdybych neabsolvovala tu cestu s mým pasteveckým agresorem, tak jsem možná také poněkud skeptická......a, Fatia, jsou lidé, z jejichž příspěvků mám pocit, že to nemá smysl, u tebe si to nemyslím a proto tak až nátlakově apeluji (se omlouvám)
"Pozitivku musí člověk vidět, aby pochopil o co jde."
no, nevím, jak moc to jde jen vykoukat
v prvé řadě musí člověk vědět, co to je (tedy předpokládám, že je řeč o pozitivním posilování), tedy si přečíst definici, což je pár vět (tedy definice jen pozitivního posilování je věta jedna)
Hmm_ přečtu a kouknu, včera jsem začala, ale vytuhla jsem u toho (ne z důvodu, že by videa byla nuda, ale prostě gauč večer, unavená po týdnu v práci...). Rozhodně to není jen o zamezení utěku. Ale je to teď priorita, protože když nezamezím útěku, psice se mi zraní či zabije a nebude dál, co řešit. Takže učení na samotu (respektive hození psa do pohody, až bude v pohodě, bude v pohodě i sama) musí probíhat souběžně se zabezpečním prostoru. A má to cenu, protože já jsem chytrá holka a ta psice je úžasná. Proti tomu, jaký uzlíček neštěstí to byl, když jsem ji viděla poprvé v útulku, jsme udělaly společně kus práce. Děkuji za trpělivost. A křeče v žaludku zahnat! My to fakt zvládneme, neexistuje jiný konec příběhu :)
Instruktor/výcvikář Václav Hladík. Znáte někdo? Je to ten pravý člověk, na kterého se obrátit, aby mě nasměroval naživo?
A otázka k tomu příbuznému, co psovi máchá čumák v ho*ně... Nemáte odkaz na nějeký "věděcký článek" o trestání psa dávno po té, co se událo to, za co je trestán? Nemá cenu s ním diskutovat, ale nějaký článek mu k tomu chci poslat. Ideálně, kdyby tam byla rozebrána i situace, co se děje v psovi, když ho trestám u několikahodinového bobku. Ale nemůže to být odkaz na stránky hobby idnes apod, to je příliš bulvární na jeho pseudointelektuální přístup k životu. Jeho žena pracuje s autistickými dětmi, dětmi s těžkou ADHD... čím víc odborných výrazů v článku bude, tím líp. On argumentuje "vždycky se to tak dělalo, ten náš pes to chápe, přesně ví, za co to je..."

A proč mu to nevysvětlí ta paní? Tresty a posílení přece existují a fungují stejně druhy napříč.
Pes nemá schopnost tohle pochopit, je na to moc hloupý. Maminka mu čumák v exkrementech nemáchá a my jsme mu nevysvětlili, co to znamená. Takže to může brát jako útok, případně snahu - podřiď se, pse, nebo uklidni se, nelíbí se mi, co právě teď děláš. To, co dělal před hodinou, nelze potrestat, protože psí mozek to neumí. Každý druh na Zemi má jinou výbavu, např. je technicky nemožné, aby pes promluvil, protože nemá 2. signální. Nemá. Jak může pochopit, že se na něj mračím, řvu, chci ho zabít za to, co udělal před hodinou, když na to nemá součástky?
tam v odkaze clickertraining.com je postup učení samoty bez mluvení, bez ohlašování, je tam toho hodně i o trestu

Pokud paní pracuje s autistickými dětmi, mohla by znát TAGteach a teorii kolem.

Jestlipak by potrestala autistické dítě za to, že něco dělá "naschvál"

napsal(a):
Jestlipak by potrestala autistické dítě za to, že něco dělá "naschvál"
Přesněji - udělalo. Min. čas. Tresty existují a používají se. Ale hned.
Však právě pes je na úrovni mini dítěte, výchovu, učení, ty principy, i klikr, to vše je u člověka, psa, prasete, hrocha,.. stejné.
Takový pohled, co se tu popisuje, je docela hrozný. Spíše slepota.
Jako je to na hlavu postavené. Používají trest/výchovnou metodu, kterou by na dítě nikdy nepoužili, však je to pes, ne dítě. A ve stejné větě tomu psovi přiznávají lidské reakce, emoce. Příbuzenstvo si jeden nevybírá a ochotu se vzdělat do nich násilím vtlouct nemohu.
A zprávy o poziracce dveří. Dnes je s hlídačem, hodná. Do té doby, než soused na vedlejší zahradě začal střílet ze vzduchovky do terče. Pak panika a útěk do rohu zahrady, který byl identifikován jako slabé místo, kudy minulý týden opouštěla zahradu.

Fatia
napsal(a):
Jako je to na hlavu postavené. Používají trest/výchovnou metodu, kterou by na dítě nikdy nepoužili, však je to pes, ne dítě. A ve stejné větě tomu psovi přiznávají lidské reakce, emoce. Příbuzenstvo si jeden nevybírá a ochotu se vzdělat do nich násilím vtlouct nemohu.
A zprávy o poziracce dveří. Dnes je s hlídačem, hodná. Do té doby, než soused na vedlejší zahradě začal střílet ze vzduchovky do terče. Pak panika a útěk do rohu zahrady, který byl identifikován jako slabé místo, kudy minulý týden opouštěla zahradu.
To je jasné, že uteče, poproste ho, aby Vám řekl, když půjde střílet.
No nezávidím ty příbuzné, zlatá moje matka, když jí šest let říkám "neječ, nemáchej rukama a řekni sedni" a ona "né, nech toho, megý, nech mě" .. šest let :-)
Fatia
napsal(a):
proto plánuji dveře prohodit za jiné, toho se taky bojim. Ale to nedám sama, potřebuji na to pomocníka. Další místo, kterým se snaží probourat je okénko na schodišti, ale to je moderní trojsklo, to snad neprobourá. Jen z něj odmontovala žaluzie...
...odkud jste, z jakého kraje? Ale nepište, že z JM...

Fatia
napsal(a):
středočeský, západně od prahy
Škoda. Hádám, že Fikovnice by vám hlídala
A jak jste na tom? Teda spíš psice? Slabá místa vychytána, už nezdrhla?
teď tu měla dva dny hlídače, já teď budu dva dny doma, pak zase práce. Slabá místa zabedněny, ale nemyslím, že je to trvalé řešení. objeví nebo si vyrobí další slabá místa. Takže sháním finannční a lidské zdroje na vybodování bezpečného výběhu. A trénujeme samotu. Sháním někoho, kdo by mě nasměroval, jak pracovat s psicí
Fatia
napsal(a):
teď tu měla dva dny hlídače, já teď budu dva dny doma, pak zase práce. Slabá místa zabedněny, ale nemyslím, že je to trvalé řešení. objeví nebo si vyrobí další slabá místa. Takže sháním finannční a lidské zdroje na vybodování bezpečného výběhu. A trénujeme samotu. Sháním někoho, kdo by mě nasměroval, jak pracovat s psicí
neprocházela jsem to celý - jak se fenka chová, když je v jiné místnosti oddělená od vás? To zvládá?
Fatia
napsal(a):
Radši by šla za mnou, když za sebou zavřu dveře, tak sedí vedle gauče. Pokud je to chvíle, zvládá (záchod, jdu pro něco do špajzu, sprcha). Když je to na dýl, začne štěkat a bláznit, skáče po nábytku, žere dveře. To třeba v případě nákupu nebo cesty do práce.
Tak bych pracovala s tím co zatím máte - tedy zvykat, že prostě nejste doma vždy v dosahu a učit ji setrvání na místě v klidu - jak tu zmiňovala meggie. Já bych to viděla na to, vzít si volno - jestli to jde. vždy když k nám přišel pes- štěně bralo se volno a celou tu dobu jsme využili na tohle zvykání. opravdu intenzivní odcházení, přicházení, naší germánský ohařce z kotce zpočátku pomohla moje odcházecí smršť - bydleli jsme v bytě - z předsíně x dveří do místností a já v rychlým tempu chodila různě do různých místností, zavírala, otvírala, zacházela, odcházela, objevovala se, mizela.... kolotoč. až si řekla, že prostě - to nemá cenu tak nějak řešit, že mizim a zase se objevuju furt dokolečka :D pravda, taková nestandradní metoda, ale zabralo to. pak se učila být v předsíni, když jsme všichni v jiný místnosti, někdy sama, někdy s druhým naším ohařem. prostě se furt jelo mizení a odcházení a její zůstávání na místečku. vždyk krátce a v našem případě tedy intenzivně a pak se šlo ven. Plus rituál s krabičkama - kdy pes čeká na pokyn daný mezi furtrama, aby si to vzal a vevnitř je dobrůtka, kterou si musí z krabičky vydolovat. Funguje to jako těšítko na to, aby člověk už vypadl, a pesan si to mohl vzít. A pak fakt fest intenzivně cvičit prodlužování výdrže. Po opravdu extrémně krátkých čase a pomalu přidávat.
fuj omlouvám se za ten styl psaní bez velkých písmen a s překlepy, ale hrozně spěchám, pardon.
Zrzvaci Už to tady zaznělo. Ona je v klidu, když ví, že jsem doma. Jakmile ví, že jdu pryč, není v klidu. Utavit jí opakováním oblékání, obouvání, odcházení se snažím, ale zatím klid nenastal. Doma (v baráku) není v klidu a je v naprosté panice i ve chvíli, kdy s ní doma zůstává jiný člověk. Nejde o to nebýt sama, jde o o to být se mnou.

Ukažte nám ji, čůzu závisláckou praštěnou

Krasavice bouvier nesmírná :-)
Hele. Jedna věc je říkat psovi oblékáním a obouváním: odcházím, končím s tebou.
A druhá - jen tak kdykoli během dne po centimetru oddalování učit místo.
Ta první je špatně. Ani nemůžete nikam odcházet po bytě, ani za dveře, ani nikam.
První "klikání" bude za to, že na tom místě stojí a je klidná, protože netuší, že by panička někam chtěla jít, a panička sedí/leží/stojí těsně u ní, s ní. Další level je 20 cm od psice. A vtip je v tom opakování a klikání stavu "šlápnu na to místo" a pak "klidně ležim" a žeru hračku a co já vim. A až to bude umět, posunete se metr od psice a tři a pět a pak kývat dveřmi atd. ... na to oblečení teď můžete zapomenout, ona si to pamatuje a nikam se nehnete. Nemáte jí říkat, že jdete pryč a že nemá zmatčit a nemá plakat, máte jí říct, že má být na místě. Nebudu řešit - zakazovat - nesmyslně tři sta věcí, které jsou pro psa obtížné jak sviňa, když jediné, co vlastně potřebujeme a je funkční - říct, co má dělat místo toho.
Nic se nebojte, že bude celý den pod povelem. Nebude, za pár chvil ze společného žití vyplyne, že se může pohybovat po celém svěřeném prostoru. Ale zahrada to zatím (pár dní, měsíců, let, už má třeba i zlozvyk) nebude.
Nelitujte psa, že není na zahradě, litujte :-) že neví, co má dělat.
Vezměte si, že úzkost separační je opravdová nemoc, co na tom, že pejskaři to mají v hubě od rána do noci, je to nemoc a je vážná, a jako každý takto nemocný tvor potřebuje i ten pes určitý režim, pravidla, pomoc, rady o tom, co se sebou.

Fatia
napsal(a):
Bouvier, jo? Jsem si musela vyhledat... A joooo! Předchozí směska byla dalmatský setr. A to byste koukala, kolik lidí v parku mi tvrdilo, že tuhle "řadu" dřív mělo doma 😂😂😂 vymyslim si bouviera. Hodí se to, jmenuje se totiž boebee (čti Boubí).
Boží jméno a boží psék. Moc se mi líbí. Můžete tvrdit, že je to mix bouviera s kníračem. Tedy bourač

Fatia
napsal(a):
miluju slovenčinu! Bradáč zařazuji do slovníku oblíbených slovenských slov
😀 sice je můj útuláček taky kříženeček, ale bradáč převažuje. Pojedeme v srpnu k bratrům na slovač, tak aspoň nebudu vykulená až Olivera někdo nazve bradáčem 😉 rozšířila jsem si tu obzory včas. Opravdu hezké slovo!
Doufám, že je Vaše fenečka lepší a lepší...momentálně zkouším dávat homeopatika. Olík dostal na stres, játra, štítku a reflux. Tak jsem zvědavá, jestli mu to pomůže. Neuvažujete o homeopatii?
Každý útuláček má své neduhy, však bývalí majitelé se ho kvůli něčemu zbavili....pokud se pejsek v útulku nenarodí a nebo nemá ještě jiný příběh.
teď jsem byla doma nebo měla zajištěné hlídání. Dobrá zpráva, odešla na procházku s mým otcem, na vodítku teda, ale šlapala. Asi hlavně z důvodu, že ona vodítko prostě nenapne, takže jí nezbývalo, než procházku odšlapat :D Špatná zpráva, furt je schopna opustit zahradu. Děsí jí hlasité zvuky a soused si splnil vlhký sen, pořídil si nějaký vojenský veterán a když to nastartuje, je to zvuk něco mezi kombajnem a boeingem. Takže psice se evakuavala pryč, bohužel zas nezychyceno kudy přesně. zkusím ten trik zavolat na ní od sousedů ze zahrady.
Otázka k psí boudě? velikost nějak odhadnu, ale co si nejsem jistá... jaký materiál, když bouda bude na dešti? často používané OSB desky nasáknou, že? Takže palubky? Samozřejmě zateplená (i když upřímně doufám, že v zimě bude spokojeně vyspávat doma na gauči, když budu v práci)... Nebude voda zatékat mezi palubky a polystyren plesnivět?

Fatia
napsal(a):
Otázka k psí boudě? velikost nějak odhadnu, ale co si nejsem jistá... jaký materiál, když bouda bude na dešti? často používané OSB desky nasáknou, že? Takže palubky? Samozřejmě zateplená (i když upřímně doufám, že v zimě bude spokojeně vyspávat doma na gauči, když budu v práci)... Nebude voda zatékat mezi palubky a polystyren plesnivět?
Když dobře zastřešíte, zatékat nebude. Nemám OSB ráda, takže mám dřevěnou. A na okrasu, pes v ní byl za svůj život asi tak desetkrát Momentálně v ní skladuji slámu pro králíky, aspoň je využitá.
napsal(a):
Když dobře zastřešíte, zatékat nebude. Nemám OSB ráda, takže mám dřevěnou. A na okrasu, pes v ní byl za svůj život asi tak desetkrát Momentálně v ní skladuji slámu pro králíky, aspoň je využitá.
Upřímně? To bych byla úplně nejvíc nejspokojenější panička. Vybudovat za destitisíce bezpečný výběh na veřejné uliční straně baráku, krásnou dřevěnou boudu a pak to nevyužívat, protože to nebude třeba, psice vydrží sama doma/venku. Bez ironie. To by byl happy end. Protože ale myslím, že ten happy end nás zatím nečeká za příští zákrutou, budu budovat :)
Ráda bych sdílela dobré zprávy, ale žádné nemám. Je doma s hlídačem, pouští ji ven dle přání psa. A jakmile se lekne (vzduchovka u sousedů, nastartovaná vojenská tatra), dostává se do stavu šílenství. Teď mi volal naprosto vyděšen, že psice vypadala, že spáchá sebevraždu, snaží se utéct tak vehementně, že tluče hlavou do pevné překážky. Tohle nevyřeším plotem, kotcem, ani cvičením s klikrem podle videa. Příští týden mám 4 dny volno, nevíte o někom, komu volat o radu? Někoho, kdo se vyzná v opravdu panických reakcích, tohle není obyčejný strach či leknutí, ale agonie. Nesamostatnost/stýskání bych vyřešila, možná ne nejrychleji, ale vyřešila. Tady jsem ale v koncích, ona si je schopna ublížit, i kdyby byla v polstrované cele bez oken. Co se jí asi muselo v minulosti stát, že se dostává do takového amoku, kdy nevnímá svět.
Abych nebyla jen negativní a nezněla poraženecky, se mnou je furt ten nejbáječnější pes na světě, miluje všechny psy, na zavolání se nechá odvolat od kočky, naučila se už hrát (jen se mnou), dokonce je ochotná se občas i přetahovat třeba o klacek, baví jí míčky...

Co myslíte, že poradí odborník? Je to o času, zvykání, cvičení. A předcházení. Nikdo nemusí střílet bez "zejtra asi ve tři".
Když takhle reaguje (podle mě normálně, prostě se bojí a nezná, co ji zachrání) na střelbu atp., budete jí dávat sedativa preventivně?
Nerýpu, ale tady kromě léků už nic moc nevymyslíte.
Kdyby v tu chvíli byla s Vámi, tak se z toho nezblázní.
Už si i hraje, nedávno to bylo tak, že se bála.
Ale jen s Vámi.
Tak by bylo dobré, aby ty aktivity provozoval pes, Vy a ten hlídač. Aby si zvykala, že v pohodě může být i s někým jiným. Dají se pak přidávat další psi, lidé.
Volno bych využila na to, že počkám na střelbu a ukážu bezpečné místo, kde je zvuk slyšet nejméně. Většina psů zdrhá do koupelny, sklepa, pod postel, nebo mají svou noru - boudičku, své místo.
Bez ironie - ráda bych věděla, co ti výcvikáři a psychologové poradí, doufám, že to sem pak napíšete.
Tady z té stránky (trenéři) můžete vybírat
https://www.psichologie.cz/kurzy/separacni-uzkost/#tab-course-section__overview
já nečekám, že mi ukážou na psovi čudlík, kterým tu agonii vypnu. Ale prostě mi nestačí zkušenosti. Předchozí psice byla taky bojka, ale tohle je ne o řád, ale o dimenzi jinde. Hlavně nechci svým přístupem něco zkazit, ztížit si cestu k cíli. S prací s klikrem nemám zkušenost, neumím to, a podle videa (někoho, koho osobně neznám, nevidím jeho psy, nevím, kam jeho cestou došel) to prostě dělat nechci. Proto se chci poradit s někým naživo, ne pro zázračný chvat, kouzelný čudlík nebo oblbovací pilulku. S hlídačem se toho moc domlouvat nedá, už takhle toho pro mě a psici dělá moc, ale má to limity a já bych nerada narazila. jsem ráda, že mi pomáhá a za psicí jezdí, když jsem v práci.

Na Kladensku operuje Barunka Zbírkovská, ale ta je aktuálně po porodu, takže předpokládám, že nebude k dispozici. Nicméně třeba by Vám někoho z okolí doporučila. Jinak mě nikdo okolo Kladna, Slaného, Rakovníka nenapadá. Leda Žatec nebo Praha. Tak snad budou mít nějaký tip i ostatní.

Já bych sázela na medikaci a Františka Šustu ( ale znám jen knížky a videa - osobně ho neznám ).

Jako první pomoc by se snad dal zkusit Alavis calming.

Ale dyť klikr nemusíte používat, použijte slovo, kývnutí, to je jedno. Klikr se tady navrhoval proto, že nebude odrážet náladu člověka, neprojeví se v něm zabarvení hlasu, je to pořád stejný zvuk, pes neuslyší zklamání, zvýšení hlasu, což to vše by mohlo bojácného psa děsit a nebude cvičit a nazdar. A vy cvičit musíte. Bez pevného režimu, výletů a výprav a několika málo povelů se nikam nehnete.
Na hlučný hluk naučíte postupným zvyšováním intenzity toho hnusného zvuku. Pravidelně mlátím vařečkou do pokličky. Pravidelně. Co vteřina, to úder. Potichu, pak víc, když se to psovi nelíbí, tak trochu uberu, ale furt co vteřina, to úder. Střelba je na youtube. A takhle se s intenzitou a vzdáleností dělá se psem milion věcí, které nezvládá.
Klikr neklikr, nesedí, neřešte, však pes není blbý a cítí i to, co máte v potu i krvi. Jak stojíte, jak funíte, kde máte obočí a jak hýbete ušima. Pes to vše vidí.
Tak jestli jste už zvyknuté na jakékoli jiné znamení než klikr, používejte si ho dál.
napsal(a):
Já bych sázela na medikaci a Františka Šustu ( ale znám jen knížky a videa - osobně ho neznám ).
Sázela bych na to samý a F. Šustu znám i osobně z mnoha hodin seminářů a workshopů. Problém je, že nedělá individuální konzultace a na seminářích se konkrétní problémy jednotlivých účastníků řeší v omezeném čase.
Další moje tipy - Jakub Beran- netuším, zda nabízí individuální tréninky -bylo by nutno zjistit.
Robert Zlocha - má webovky, tréninky téměř jistě nabízí.
Jenomže je problém, že ať zvolíte cokoliv, zabere to čas a vy to potřebujete řešit hned. Takže asi fakt ta medikace anebo změnit zaměstnání.
Fajn pro neurotické psy je i hersenwerk, ale jako všechno vyjmenované před tím - neřeší to superakutní stavy.

Fatia
napsal(a):
Ráda bych sdílela dobré zprávy, ale žádné nemám. Je doma s hlídačem, pouští ji ven dle přání psa. A jakmile se lekne (vzduchovka u sousedů, nastartovaná vojenská tatra), dostává se do stavu šílenství. Teď mi volal naprosto vyděšen, že psice vypadala, že spáchá sebevraždu, snaží se utéct tak vehementně, že tluče hlavou do pevné překážky. Tohle nevyřeším plotem, kotcem, ani cvičením s klikrem podle videa. Příští týden mám 4 dny volno, nevíte o někom, komu volat o radu? Někoho, kdo se vyzná v opravdu panických reakcích, tohle není obyčejný strach či leknutí, ale agonie. Nesamostatnost/stýskání bych vyřešila, možná ne nejrychleji, ale vyřešila. Tady jsem ale v koncích, ona si je schopna ublížit, i kdyby byla v polstrované cele bez oken. Co se jí asi muselo v minulosti stát, že se dostává do takového amoku, kdy nevnímá svět.
Abych nebyla jen negativní a nezněla poraženecky, se mnou je furt ten nejbáječnější pes na světě, miluje všechny psy, na zavolání se nechá odvolat od kočky, naučila se už hrát (jen se mnou), dokonce je ochotná se občas i přetahovat třeba o klacek, baví jí míčky...
...zkuste - stuj, sedni, koukej.
Nase Bojanda se casto neceho lekne a vyleti - pak je schopna delat zcela iracionalni blbiny...
Uz mame nauceno "stuj". At se deje co sedeje - stopne se.
Pak prichazi "sedni" - jelikoz byva v tu dobu trosku v tranzu pomuzu ji rukou.
A pak "koukej".
Staci chvilka a zjisti, ze to ceho se tak bala neni takova hruza. Obcas k ni i prekleknu (tam dole je to fakt trosku jinej svet - desivejsi)...
U nas to pomaha, trebas i u Vas?
+ jasne - neresi to samotu/kotec, ale celkove to snad pridava nove moznosti reakci...

" Co se jí asi muselo v minulosti stát, že se dostává do takového amoku, kdy nevnímá svět."
klidne to muze mit od vas....
svet bez pravidel + labilni povaha tohle udela.
vim, ze to nechcete cist - ale ukousla jste si velke sousto.

...v minulosti se mohlo stat kde co (dle popisu Fatia/y se i dost stalo...) a citlivejsi jedinec si proste ponese nasledky...
Ale staci i takova "prkotina", jako chytnou psinku a prezit ji...
Pokud je fenecka jinak zlata (tim myslim krom separacky a bojacnosti), pak nejde o nic zasadniho.
Pes co utika a chce zabijet - to je problem...
Vse ostatni se da resit. A vetsinou pomuze cas, vlidny pristup - a ano jiste, i ta pravidla, bez nich to nejde...
napsal(a):
" Co se jí asi muselo v minulosti stát, že se dostává do takového amoku, kdy nevnímá svět."
klidne to muze mit od vas....
svet bez pravidel + labilni povaha tohle udela.
vim, ze to nechcete cist - ale ukousla jste si velke sousto.
tohle je trochu podpásovka :) jsem si jistá, že to nemá ode mě. Naopak, u mě se již dost věcí vyřešilo, například do dveří již chodí bez záchvatu paniky, i to byl ze začátu velký problém. každé nové dveře jsme trénovali jak nový trik. Ona je jak nepopsaná kniha, neznala a neuměla nic. že je to velké sousto, to asi ano. jenže už ho kousám, takže nevyplivnu

"jsem si jistá, že to nemá ode mě"
jenze ty vase "jistoty" vas mozna dostaly tam, kde jste. Mozna zcela urcite
nemate zadny extra pripad, To chovani feny je docela predvidatelne - kdyz ji nechavate.
jenze to taky slyset nechcete.
vam to pripada jako podpasovka? Jen se snazim vam trosku otevrit oci.
nemam potrebu vas nejak zkoupat, honit si ego. Ale ani vam tu nebudu prikyvovat, jaka jste chudinka a ze jste mela taaakovou smulu na psa - kdyz si to nemyslim. ano, muzu se plest - jen ctu, co tu pisete. Takze me nemusite brat vazne.
Pravidla a rutina -to je jedine, co na tyhle psy funguje.
Kaslete na to, co se mozna delo pred tim -to jsou jen vase predstavy a pseudovysvetleni - a delejte s tim, co je ted.
Kazdy den, v kazde situaci.
a neni to o nejakem extra pristupu, extra cviciteli. je to denno denni zivot.
Uz umi byt v jine mistnosti /prostoru sama - kdyz jste doma?
uz ma nejaka pravidla na venceni, ritualy pred odchodem?
zatim ctu, ze se pousti ven, kdyz si ona rekne - a jeste na volno do zahrady, z ktere utika.
Voditko a pravidelna doba, kdy se na voditku vyvenci. To je naprosty zaklad.
napsal(a):
"jsem si jistá, že to nemá ode mě"
jenze ty vase "jistoty" vas mozna dostaly tam, kde jste. Mozna zcela urcite
nemate zadny extra pripad, To chovani feny je docela predvidatelne - kdyz ji nechavate.
jenze to taky slyset nechcete.
vam to pripada jako podpasovka? Jen se snazim vam trosku otevrit oci.
nemam potrebu vas nejak zkoupat, honit si ego. Ale ani vam tu nebudu prikyvovat, jaka jste chudinka a ze jste mela taaakovou smulu na psa - kdyz si to nemyslim. ano, muzu se plest - jen ctu, co tu pisete. Takze me nemusite brat vazne.
Kaslete na to, co se mozna delo pred tim -to jsou jen vase predstavy a pseudovysvetleni - a delejte s tim, co je ted.
Kazdy den, v kazde situaci.
a neni to o nejakem extra pristupu, extra cviciteli. je to denno denni zivot.
Uz umi byt v jine mistnosti /prostoru sama - kdyz jste doma?
uz ma nejaka pravidla na venceni, ritualy pred odchodem?
zatim ctu, ze se pousti ven, kdyz si ona rekne - a jeste na volno do zahrady, z ktere utika.
Voditko a pravidelna doba, kdy se na voditku vyvenci. To je naprosty zaklad.
Nejsem chudinka a nemám smůlu na psa, mnohokrát jsem tu psala, že je to psice za odměnu. měla jsem štěstí na psa. Deno denní život žijeme, nesdílím tu rutinu, kterou žijeme a která funguje. Sdílím to, kde jsem bezradná. A že hledám někoho, s kým se poradím na živo, který uvidí psici i mně v reálných situacích... Ano, to hledám, protože se na netu ráda nechám nasměrovat, ale internetová rada je nutně omezena zkreslením. Já možná nečtu správně vás, ale ani vy nečtete správně mě. A proto dochází k nepochopení na obou stranách. Aplikovat rady z internetu mohu možná na růže na zahradě, ale ne na psa, je tam příliš mnoho proměnných, které já popíšu nějak, ale vy si vysvětlíte jinak.
Umí být sama v jiné místnosti, umí být sama venku (když jsem doma). To neničí ani nezdrhá. Neměla jsem tedy příležitost zjistit, co udělá nastartovaná tatrovka, kdyby ona byla venku a já byla doma, tahle situace ještě nenastala, o víkendu mám v plánu souseda požádat, aby ji pro mě nastartoval a já viděla na vlastní oči, co se stane. Rituály máme. Pravidla na venčení... Nerozumím, co si pod tím představit? Umí se venčit na vodítku i na volno, střídám dle místa pohybu a okolní situace. Na procházkách si hrajeme, házíme šišky, popoběhneme spolu. Zkoušíme hop na lavičku apod. Byla se mnou na koloběžce (na volno teda, já nejsem tak dobrý jezdec a ona rozhodně netahá, pro bezpečnost nás obou je to bez vodítka lepší) Nekdy ji nutím vystoupit z komfortní zony, například na rodinné oslavě, kde je víc lidí a dětí, na volno by ze situace odešla a čas trávila mimo pohyb lidí, dostane vodítko a čas tráví v centru dění a pak tam prostě je, klidně si lehne pod stůl, jako normální pes. Umím ji odvolat od kočky, umím ji odvolat od psa. Umí jezdit v autě i v něm chvíli počkat (v kleci). Ale to teď moc nezkouším, abych ji v autě neupekla, je vedro. bez problémů počká před večerkou, než si zaběhnu pro cigára. Prostě žijeme normální život.

Myslím, že za napsání do poradny u Evy Štemberový, kde je to ještě pořád zdarma, vůbec nic nedáte. Třeba se dozvíte něco novýho.

Hezký!
Teď už jenom to, aby získala jistotu. Sebejistotu. V Kosmonosech nemají žádný volný čas. Protože by nevěděli, co s ním mají dělat.
To je to "pustí ji ven, když chce". No tak to nedělejte, to není řád.
Nenechám ji v tom vykoupat, ale vedu každý krok. Tak to musí být.
Nezabývám se minulostí, nastavím pravidla, plán, stereotyp, furt dokola stejný režim, úplně takhle jednoduché to je. Jako pes.

"Zkoušíme hop na lavičku apod."
jako fakt si nerozumime.
Tak at se vam to podari zvladnout....
napsal(a):
"Zkoušíme hop na lavičku apod."
jako fakt si nerozumime.
Tak at se vam to podari zvladnout....
Vidíte, a mně to přijde celkem zásadní, že jsem schopna ji učit, třeba takovou blbost jako hop. Pes tím získává důvěru ve mně, v sebe, v to, že spolupráce je fajn, nemusí se spoléhat jen na sebe. Co navrhujete vy? Venčit jen na špagátu krátké procházky, žádné výlety a delší akce, zbytek času cvičit místo? Fakt si nerozumíme, respektive vybíráte z příspěvků tu nejmíň podstatnou informaci a na té stavíte.
V kosmonosech jsem nikdy nebyla. Ale informace pustí ji ven, když chce... To hlídač. Protože on sem jezdí pracovat. Neplatím ho za hlídání psa, ale sedí u počítače a maká, vede videokonference, nemůže celý den věnovat psovi. Není to ideální, ale je to to nejlepší, co jsem schopna zařídit. Když je hezky, pracuje venku, ale stejně se nemůže věnovat jen psovi.

"respektive vybíráte z příspěvků tu nejmíň podstatnou informaci a na té stavíte"
kdyz myslite.

Fatia
napsal(a):
Vidíte, a mně to přijde celkem zásadní, že jsem schopna ji učit, třeba takovou blbost jako hop. Pes tím získává důvěru ve mně, v sebe, v to, že spolupráce je fajn, nemusí se spoléhat jen na sebe. Co navrhujete vy? Venčit jen na špagátu krátké procházky, žádné výlety a delší akce, zbytek času cvičit místo? Fakt si nerozumíme, respektive vybíráte z příspěvků tu nejmíň podstatnou informaci a na té stavíte.
V kosmonosech jsem nikdy nebyla. Ale informace pustí ji ven, když chce... To hlídač. Protože on sem jezdí pracovat. Neplatím ho za hlídání psa, ale sedí u počítače a maká, vede videokonference, nemůže celý den věnovat psovi. Není to ideální, ale je to to nejlepší, co jsem schopna zařídit. Když je hezky, pracuje venku, ale stejně se nemůže věnovat jen psovi.
Já tam taky nebyla, ale určitě víte, co funguje u nemocných lidí. U psů je to stejné.
Tak jo, buďme rádi, že hlídač vůbec je, to je pravda.
Ale tyto stavy se opravdu řeší pravidelností, pravidly, režimem, prací. To vám chybí. Sice čas a výlety pomáhají, utváří se ten vztah, začíná žít jako normální pes, ale jde to pomalu a jsme-li omezeni na víkendy, zbytečně se v tom plácá, chce to systém na všechny dny.
Jinak to vypadá dobře.

Fatia
napsal(a):
registrovala jsem se, čekám an schválení administrátorem, předpokládám, že Eva je na svátky někde pryč...
Zkuste, jestli už nejste schválená. Prý nějak nechodí ty informační maily.

Fatia
napsal(a):
registrovala jsem se, čekám an schválení administrátorem, předpokládám, že Eva je na svátky někde pryč...
Dobrý večer Fatia.
Tak jak to jde s feňulí? A co poradna, domluvily jste se s paní, poradila Vám? Vidíte trochu posun k lepšímu? 🙏
Dnes jsem si na Vás vzpomněla, když jsme nechali Oldu doma samotného 7h po 14 denní dovče.
V mezidobí byl sám asi 2x. 2h nebo pak i 3h a dobrý, nevyl, jen chvílema pochodoval a moc toho nenaspal. A po neděli bohužel zase pracovní režim...ale pracujeme v místě bydliště 20 min cesty pěšky. Když je potřeba, venčíme přes poledne

napsal(a):
Já tam taky nebyla, ale určitě víte, co funguje u nemocných lidí. U psů je to stejné.
Tak jo, buďme rádi, že hlídač vůbec je, to je pravda.
Ale tyto stavy se opravdu řeší pravidelností, pravidly, režimem, prací. To vám chybí. Sice čas a výlety pomáhají, utváří se ten vztah, začíná žít jako normální pes, ale jde to pomalu a jsme-li omezeni na víkendy, zbytečně se v tom plácá, chce to systém na všechny dny.
Jinak to vypadá dobře.
...tak vam nevim, taky s nasi Bojandou nejedu na mesicni uzaverky, ale spis na celkove spokojeny zivot. Jestli se to ci ono nauci zitra, ci za tyden (jestli vubec), je mi fuk.
Ale ano, jista pravidla jsou (bez nich to nejde), ale nelpim na nich tak moc jako se Sekacem Magorem.
Ten by bez pravidel rozebral i Prazsky hrad.
Je spokojena fenecka - jsem i ja.
Jsem rada za kazdy jeji pokrok.
Jsou blbe dny a jsou dobre dny - nic nelamem pres koleno. Mame na to cely zivot...
A ze by se nekdo v necem placal?
Nemyslim.
Proc by mela Fatia? Dle meho dela to, co normalni clovek dela... Stara se.

"A ze by se nekdo v necem placal?
Nemyslim.
Proc by mela Fatia? Dle meho dela to, co normalni clovek dela... Stara se.
plácá se v tom fena fatii, a to fest!
a stejně fest platí ono "pravidla, režim, práce"
jako sádra na zlomenou nohu......

No já bych to pojala asi podobně.
Máme v rodině týranou fenu, se "špatnou" minulostí. Ono je celkem jedno, jaký problém takový pes pak má, ale můžu teda říct, že to co píšou holky - pravidla, rituály, režim - ono to opravdu funguje. A z té zkušenosti můžu říct, že ono to chce ten "režim" hlavně v začátku, aby ten pes měl nějaké jistoty, a pak už se může jakoby polevovat. Teda aspoň takhle to klapalo u té feny u nás.
Pak znám ještě vipeta ze špatných podmínek - totální troska. No a nejdřív se všechno přizpůsobovalo psovi, pes se litoval, nějaký režim nebo pravidla moc neměl - mohl si dělat,co chtěl, protože přeci předtím se měl špatně, tak aby si teď užil... Zlepšení žádné. No a potom vyhledali odborníka, který jim řekl přesně to, co tady radí vám - jasně daná pravidla, jasný režim, rituály, pořád dokola všechno stejně a důsledně, a hlavně nelitovat. Největší problém to dělalo páníčkovi a trvalo to, ale úspěch to teda mělo obrovský.

Pak znám ještě vipeta ze špatných podmínek - totální troska. No a nejdřív se všechno přizpůsobovalo psovi, pes se litoval, nějaký režim nebo pravidla moc neměl.
No tak to je spatne - o tom zadna.
Videla jsem par dilu "Kocka neni pes" - a ja si rikala - to je nahrane. Takovej de*il preci nikdo neni.
Ale tak asi je...

Nicmene - normalni clovek vyzaduje pravidla i po bajecnem psovi, ale je k nemu - rekneme - empatictejsi, nez k napr. k oprsklemu psiku.
Cimz nerikam, ze neni dusledny...
U bojacneho vse trva dele + proste to neni o jednom "nauceni".
Je to celozivotni prace - ale zase...hodit nohy na stul si nemuze vlastne dovolit zadny majitel psa...
napsal(a):
Nicmene - normalni clovek vyzaduje pravidla i po bajecnem psovi, ale je k nemu - rekneme - empatictejsi, nez k napr. k oprsklemu psiku.
Cimz nerikam, ze neni dusledny...
U bojacneho vse trva dele + proste to neni o jednom "nauceni".
Je to celozivotni prace - ale zase...hodit nohy na stul si nemuze vlastne dovolit zadny majitel psa...
Já vám rozumím, jen si prostě myslím, že ta jasná pravidla a režim potřebuje ten bázlivý nejistý pes ještě víc, než vyrovnaný pes.
Zadavatelko, jak se daří?

marcelaamax
napsal(a):
Já vám rozumím, jen si prostě myslím, že ta jasná pravidla a režim potřebuje ten bázlivý nejistý pes ještě víc, než vyrovnaný pes.
Zadavatelko, jak se daří?
Zadavatelku asi někdo naštval nebo nevím....🤔 taky by mě to zajímalo, jak je?
Zadavatelku nikdo nenaštval :) já se jen tak neurazím :D
Je furt stejně, v mé přítomnosti je to sebevědoný báječný pes, v mé nepřítimnosti je to totální bojka se sklony odejít ze zahrady, pokud se bojí či se jí zdá má nepřítomnost již příliš dlouhá (cca hodinu před mým příjezdem je krizová). Furt řeším plot a kotec a výběh, co z toho je ideální řešení zatím nerozhodnuto, snažím se najít firmu, která postaví, co se rozhodnu a termín nebude příští duben.
Včera jsem využila, že sousd startoval tatrovku, které se psice panicky bojí a v mé nepřítimnosti je schopna si ublížit při snaze zdrhnout. V mé přítomnosti se sice bála, ale jištěna vodítkem se mnou auto obešla, prohlédla... Kamarádi z nich asi s tatrovkou nebudou, ale musí si zvyknout. Chudinku týranou z ní nedělám. Mám to na mysli a hlavně to 100x denně vidím, reaguje jinak než psi, které znám. Ale chovám se k ní prostě jako k psovi. Byla týraná? No asi jo, ale teď týraná není, má mě a já ji nedám, přehnaných reakcí netřeba. Už je dobře. Při boouřce jí nekonejším, ale snažím se ukázat, že o nic nejde, jen rána, no. A hurá, teď bude další, prásk, paráda, ten byl, co Boubino?
K režíimu, souhlasím. Ale ač to tak nevypadá, režim samozřejmě máme. Fungujeme spolu stejně, jako se psy před tím. Nenapadá mě, jaký režim máte na mysli, který vám v mém psaní chybí. Zkoušeli jsme cvičit místo. A to nám nejde, stejně jako u cvičení čehokoliv, není schopna soustředěné "práce". Jakmile se po ní něco chce, tak se seká, bojí, couvá a hlavně nepřemýšlí, v tom stavu nemá cenu cokoliv učit. Nabízí se brát to přes hru, ale ona si doma moc nehraje, venku blbne už obstojně, ale doma ji nemohu dostat do té správné nálady. Tohle teď považuji za největší problém, že fungujeme intuitivně, ona funguje fakt na 95 % (zbylých 5 je ta samota), ale je to v intuitivní rovině, ne povel. Na přivolání 100 % přijde (= zatím se nestalo, že by nepřišla), ale sama vidím a cítím, že to není povel, ve smyslu zafixovaný reflex, ona prostě přijde, protože chce. Nutně jednou nastane situace, že nebude chtít, protože běžet za srnkou, jít sežrat houno apod bude v tu chvíli větší priorita. Zatím se nestalo, podnět silnější než panička mě chce u sebe jsme nepotkaly.
V běžném provozu ona pro mě udělá cokoliv, když ji slušně požádám a dám jí čas. Příklad: Nástup do vlaku. Na nástupiště přijede velká hlasitá obluda, máme chvilku na nástup, není čas psovi ukazovat, nechat ho rozhlednout, prohlédnout obludu... prostě ji popadnu a hodím do vlaku, jedeme. Když jsme nastupovaly na konečné, kde vlak stál v zastávce a do odjezdu bylo 10 min, prošly jsme se kolem obludy, psová se rozhlédla a na mé tak pojď, tudy nastoupíme prostě vyšla ty tři schody. Stejně jsme zvládly eskalátor. Když jdou davy lidí, není prostor na nějaké zdržování u vstopu na eskalátory, prostě jí zvednu a jedeme. Když je prostor, stačí minuta a ona spolupracuje, i když jí to není po chuti. Stejně tak různé děravé lávky.
Hodně jí baví psi. Všichni psi. Umí si krásně a velmi přátelsky hrát se psy všech věkových a velikostních kategorií. A teď budu chválit, hraje si krásně psovsky, už dlouho jsem neviděla psa, který by uměl takhle pěkně komunikovat s dalšími psy. Nemá potřebu si na psech honit triko (jak to trochu dělala má předchozí fena), nebojí se vělkých psů, není nebezpečná menším psům, miluje feny, psy, kastraci neřeší, umí si hrát něžně ale i pořádně řádit... Snese, pokud je pes například nejdříve bojácný a ňafe po ní, ale sama to nikdy nedělá...
Furt bojujeme. V jednu chvíli to vypadalo, že úprava plotu zabrala. Ale psice je šikovná, zas to vymyslela. Jsem smířená, psice bude v kotci, když nejsem doma, jinak to nejde. Pozitivní je, že místní městská policie jsou symapataci 🙃
Takže výběh. Co tohle? Nikdy jsem kotec neřešila. Potřebuji ideálně něco, co se koupí, sestaví a je hotovo. Nemám svarecku a ani nejsem zručný betonář, samodomo nic nepostavim.
https://www.vidaxl.cz/e/vidaxl-venkovni-psi-kotec-se-strechou-382-x-382-x-225-cm/8719883682945.html
Jenže... Bude to stabilní? Co ta střecha? Nebude při větru dělat rámus, z kterého se pes zcvokne? Vydrží to kroupy, mráz? Jinak to vypadá jako značka ideál, velikost mi pasuje... Dovnitř boudu...
Výcvikáře řeším. V místě bydliště mám jednoho, reference od lidí veskrze pozitivní, ale na mě je až moc pozitivní, asi. Jeho rady jsou pro mě nesrozumitelné až tak, že jsou nepoužitelné. Krmnou dávku krmte z ruky, aby se pes na vás navázal (a pak byl schopen lépe cvičit). Psa naučíme má domácí klec, když si zvykne, klidně tam může být celou vaši pracovní dobu. Za mě nemůže, pes v kleci nemůže být 11 hodin, takhle to nechci. Takže hledám dál...

To není kotec, ale ohrada. Takže ze všech stran vítr, déšť, zima.
Není to nikde zatížené, ukotvené, tudíž jak přijde větřík, celé se to zvedne a poletí jak výletní balón :-) Je to pletivo, žádná váha..
Nemá podlahu, takže budete ještě srovnávat a betonovat zahradu? Tohle je dobré tak jako výběh do závětří. Pevný rovný podklad teda je potřeba pro všechny větší věci, ale tohle je teda už trošičku ..
Nebo nechat jako že na trávě a uklízet trávu..
To čím přidělali tu střechu, patentkami? :-) Ať si to nechají.
Vyberte si něco na sbazaru, jak dávala Zrzavci odkaz, nebo něco smysluplného od těch firem, kde si můžete vybrat stěny - musí to mít nějaké závětří, stěnu,
tohle je jako že altánek s průvanem. Jo, bude to mít super zvuk.
Např. http://robstal.pl/cz/kotce-pro-psy-cenik/
Jestli to v kotci vyjde, tak super, ještě je tady jeden hrozný scénář.. aby si tam nezačala ubližovat, kousat tu konstrukci, boudu,... když nebude moct utéct před čímkoli.
napsal(a):
To není kotec, ale ohrada. Takže ze všech stran vítr, déšť, zima.
Není to nikde zatížené, ukotvené, tudíž jak přijde větřík, celé se to zvedne a poletí jak výletní balón :-) Je to pletivo, žádná váha..
Nemá podlahu, takže budete ještě srovnávat a betonovat zahradu? Tohle je dobré tak jako výběh do závětří. Pevný rovný podklad teda je potřeba pro všechny větší věci, ale tohle je teda už trošičku ..
Nebo nechat jako že na trávě a uklízet trávu..
To čím přidělali tu střechu, patentkami? :-) Ať si to nechají.
Vyberte si něco na sbazaru, jak dávala Zrzavci odkaz, nebo něco smysluplného od těch firem, kde si můžete vybrat stěny - musí to mít nějaké závětří, stěnu,
tohle je jako že altánek s průvanem. Jo, bude to mít super zvuk.
Např. http://robstal.pl/cz/kotce-pro-psy-cenik/
Jestli to v kotci vyjde, tak super, ještě je tady jeden hrozný scénář.. aby si tam nezačala ubližovat, kousat tu konstrukci, boudu,... když nebude moct utéct před čímkoli.
v útulku byla v kotci v pohodě, žádný pokus o destrukci sebe nebo prostoru, tak snad... Kotec bude v koutu zahrady, z jedné strany plot prkenný, z druhé strany skleník, z třetí strany po asi metru a půl zděná kůlna (k té to nalepit nejde, je tam kohoutek na vodu a sud na dešťovku). takže je to takový závětrný koutek. Vítr, déšť a zima ze všech stran nehrozí, podlahu nevím, teď řeším. v tuhle chvíli je tam zeleninový záhon a plevel. trávník tam není, betonovat se mi moc nechce, spíš jsem myslela na nějaké betonové dlaždice, v podstatě volně uložené na hlíně/písku, případně kačírek.
Střecha se mi u toho taky nezdá, hlavně vidím Boubinu, jak ze střechy boudy trhá střechu na proužky...
fikovnice
napsal(a):
Úžasnej kotec i s obývákem má Marcela.
já vím, ale ta taky k tomu má muže, který ho vybudoval. Pokud mi ho Marcela nepůjčí, tak jsem bez šance :D kamarády nějaké o pomoc poprosit mohu, ale musí to být akce na den max víkend, pokud možno bez sváření, svářečku nikdo nemá a umí s ní málokdo, tam už mi kamarádi docházejí. že já se kamarádím se samým kravaťákem :D
Ten polský odkaz... Jo, jenže to je přesně 3x2 metry, z toho kus zabere bouda, přijde mi to zoufale malé. prostor mám, tak mi přijde škoda jí kopit malý kotec jen proto, že je snadno dostupný. Podobných kotců jsem našla milion, ale větší nic, v podstatě jen ten z odkazu, akorát na různých eshopech. Výrobce jsem nezjistila, ale přeprodává ho kde kdo

Fatia
napsal(a):
aaaa, ony jsou tam rozměry nastavitelné. Tak 4x3 metry by už asi šlo... Děkuji za odkaz, tohle prozkoumám, to se mi líbí. jen mě štve, že je to nízké.jasně, pes to nepotřebuje, ale já si budu hrbit záda :D
To byl první odkaz gůgla :D takových je tady spousta.. výhoda je, že třeba otáčecí misky, takže nakrmí i cizí člověk, můžu si vybrat mezery tyček, podlahu... a tam dole je ukázané, jaký podklad máte vyrobit, jo, stačí dlaždice,
a hlavně přijedou a složí, já se ani nehnu :-) Dají tam i zateplenou boudu.
Jinak lepší kotec a vyzkoušený je v inzerci.. ale si ho dovézt.. a gauč si tam psice odnese sama, hned jak se oklepe.

Ještě jedna věc - jakmile do kotce něco postavíte, psice na to vyleze a odejde vrchem.
Ta trapárna xl má střechu z umělého hadru, takže to odkouše a čau. Sakra asi za ty prachy začnu taky vyrábět kotce :-)
A většina kotců má zpředu a ze stran u střechy mezeru, takže tam si říct o zadělání pletivem, nebo to už dáte sama - proužek kolem dokola a připlácat. Myslím tu díru cca 20 cm úplně nahoře. Nebo kolik tam je. Jo. Protože pes si umí i přisunout židli k lince, aby se podíval do hrnce, jestli se nám tam něco nekazí, že by to uklidil.
otáčecí misky a další vyfikundace nepotřebuji :D není to tygr, ale blbec, co na mě čeká na ulici :D ona nikoho nesežere. i ti měšťáci na mě nastoupili přísně. pak uviděli, jak vypadá můj plot, jak vypadá ten pes... a zjihli :D zadělat díru je dobrý tip, to rozhodně bude třeba, tamtudy se ona protáhne jak nic. není to žádný prcek, ale u kamarádky prochází psí dírou ve dveřích, která je velikostně yorkshire :D když jde o to, dostat se za paničkou, zřejmě se dokáže zmenšit či zvětšit dle potřeby.
jak mám odhadnout velikost boudy? změřit psa v kohoutku, změřit psa od čumáky k prdelce? a pak?boudu s předsíňkou? nebo otevřenou verandičkou? (lázně a televizní kout jí tam dělat nebudu :D)