Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2021 12:08
lucinda21

XXX.XXX.56.85

Dobrý den všem,
máme štěně, velmi živé a štěkající, vše honící, pracujeme s ním, ale pokroky jdou pomalu. Snažíme se, se psem pracujeme, ne vždy se chová vzorně.
Co už ale nedávám, jsou lidé, kteří nám radí, poučují, samozřejmě každý radí opak, co ten předchozí, dávají nám najevo, že jsme břídilové.
Byla jsem na tréninku a ještě bude další, ale už se předem bojím. Trenér mne neustále kritizoval a vyhodnotil jako neschopnou blbku.
Viděla jsem i tréninky jiných trenérů, to samé, majitelky udělal trenér hloupou, že si nedovede poradit se štěkáním psa. Člověk k nim přijde pro radu, a dostane sodu.
Ale sodu vám dávají i ostatní. Tedy obzvláště lidé středního věku, kteří mají doma klidného starého labradora, který je rád, že ujde 500 m.
Vynadáno jsem dostala už tolikrát, mám toho opravdu po krk. Kynologie by měla být zájmová činnost, kde jde o to, věnovat se dobře mazlíčkům. Co jsem zatím zažila, je jako závody v kritizování.
Nejhorší je, když vám něco poradí opravdu zkušený chovatel, vy to konáte, pak přijde někdo, kdo vás za to seřve, tedy dokonce aniž by vás se psem viděl. Zde hovořím například o používání postroje či textilního obojku.

11.7.2021 12:21
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.58.59

Nevim kolik vám je let, že se možná ostychate?
Ale já bych si rozhodně nenechala radit či kecat do výchovy od pro mne nedůvěryhodných, neznámých radilu

Pokud mi poradí někdo zkušený, jeho názor se mi zamlouvá a ceník si ho - ostatním podekuji a dělám si po svém...

Stejně tak, pokud se vám nelíbí přístup na cvičáku, najděte si jiný, i kdyby byl vzdálenější.

Prostě vycvičit a vychovat psa tak, aby to bylo v souladu a radosti s ním i vámi a ne chodit ve stresu někam, kde neporadí ,ale leští si ego na druhých

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2021 12:25

"Nejhorší je, když vám něco poradí opravdu zkušený chovatel, vy to konáte, pak přijde někdo, kdo vás za to seřve, tedy dokonce aniž by vás se psem viděl."

jen mi to "zkušený chovatel" připomnělo :

štěně NO, cca 9 týdnů, zkušený chovatel radí - kouše = tvrdě zpacifikovat
a to jsem viděla na vlastní oči
......k tomu "zkušený chovatel"

11.7.2021 12:40
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Jakové jsou přesně ty věci, za které vás někdo,,seřve"? Nedovedu si totiž představit, jak ,,seřvu" někoho se psem, pokud mě ten jeho pes přímo neohrozí, či mého psa, či se ke psu nechová zle. Co za rasu je to vaše štěně, kolik mu je? To, že lidi mají rozdílné rasy a tím pádem i jiné zkušenosti, či názory na výcvik, je normální i to, že se vám to snaží poradit. Ale to ,,seřve" mi tam teda vážně nesedí

11.7.2021 12:50
rapotacka11

XXX.XXX.224.202

Plemeno?

11.7.2021 12:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

rapotacka11 napsal(a):
Plemeno?

NO

11.7.2021 12:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

lesnížínka napsal(a):
Jakové jsou přesně ty věci, za které vás někdo,,seřve"? Nedovedu si totiž představit, jak ,,seřvu" někoho se psem, pokud mě ten jeho pes přímo neohrozí, či mého psa, či se ke psu nechová zle. Co za rasu je to vaše štěně, kolik mu je? To, že lidi mají rozdílné rasy a tím pádem i jiné zkušenosti, či názory na výcvik, je normální i to, že se vám to snaží poradit. Ale to ,,seřve" mi tam teda vážně nesedí

Taky mi to prijde divné - na cvičákách jsou zvyklí na začátečníky i na štěnata, co dělají bugr. Naopak, když je štěně ovčouna nebo maliny sígr, tak je víc ceněný, než nějaká zdechlá lama.

11.7.2021 13:10

Mně to teda nepřijde divný. Pokud se zadavatelce nelíbí na cvičáku, radím hledat jiný. S cvičitelem je potřeba si sednout a ne se před další návštěvou bát, "že budu zase za blbce".

A jinak jsem si taky v prvních letech se psem zažila nepříjemnosti od strašně chytrých lidí, kteří měli potřebu mi vynadat, co to tomu psovi dělám. A to, že mu nic nedělám a že ječí jen proto, že chce za psem a já mu v tom bráním, to je vůbec nezajímalo. Jenže když se člověk třeba s něčím u psa trápí, snaží se to vyřešit, jak jen může, ale ani při nejlepší vůli to ještě není vyřešený, tak takový komentáře jsou fakt k breku. Taky jsem zezačátku neměla dostatek sebevědomí na to, abych to hned pustila z hlavy a netrápilo mě to.
Je potřeba se s tím naučit zacházet. Vědět, že dělám se psem podle svýho nejlepšího vědomí, hledám řešení, učím se, zabývám se tím... a že k tomu má náhodný kolemjdoucí blbý kecy, to je prostě potřeba naučit se ignrovoat.

11.7.2021 13:10
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Taky mi to prijde divné - na cvičákách jsou zvyklí na začátečníky i na štěnata, co dělají bugr. Naopak, když je štěně ovčouna nebo maliny sígr, tak je víc ceněný, než nějaká zdechlá lama.

zdechlá lama -

11.7.2021 13:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mně to teda nepřijde divný. Pokud se zadavatelce nelíbí na cvičáku, radím hledat jiný. S cvičitelem je potřeba si sednout a ne se před další návštěvou bát, "že budu zase za blbce".

A jinak jsem si taky v prvních letech se psem zažila nepříjemnosti od strašně chytrých lidí, kteří měli potřebu mi vynadat, co to tomu psovi dělám. A to, že mu nic nedělám a že ječí jen proto, že chce za psem a já mu v tom bráním, to je vůbec nezajímalo. Jenže když se člověk třeba s něčím u psa trápí, snaží se to vyřešit, jak jen může, ale ani při nejlepší vůli to ještě není vyřešený, tak takový komentáře jsou fakt k breku. Taky jsem zezačátku neměla dostatek sebevědomí na to, abych to hned pustila z hlavy a netrápilo mě to.
Je potřeba se s tím naučit zacházet. Vědět, že dělám se psem podle svýho nejlepšího vědomí, hledám řešení, učím se, zabývám se tím... a že k tomu má náhodný kolemjdoucí blbý kecy, to je prostě potřeba naučit se ignrovoat.

Jenomže nikdo z nás tady zadavatelku v akci neviděl, takže víme prd co s tím štěnětem dělá.

11.7.2021 13:16

Mně se tedy stalo, když byl můj ohařík štěně, že mě vyhodili z úvodní lekce na cvičáku s tím, že je štěně příliš temperamentní, a tedy údajně ne(vy)cvičitelné. 😬

11.7.2021 13:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

Mně se tedy stalo, když byl můj ohařík štěně, že mě vyhodili z úvodní lekce na cvičáku s tím, že je štěně příliš temperamentní, a tedy údajně ne(vy)cvičitelné. 😬

A bylo v danou chvíli schopné absolvovat tu úvodní lekci!?

11.7.2021 13:20

Jenomže nikdo z nás tady zadavatelku v akci neviděl, takže víme prd co s tím štěnětem dělá.

Což ovšem platí o naprosté většině zdejších přispěvatelů.
Mimochodem, když už píše Odetta, známí měli štěně ohaře a po pár lekcích v psí školce tam přestali chodit, Protože se tam prostě zrovna sešla skvarda štěňat "knedlíků" a oni tam byli s hyperaktivním šílencem za magory.

11.7.2021 13:21

"Co jsem zatím zažila, je jako závody v kritizování"

no, tohle by také mělo vést k jedné samootázce zadavatelky zadavatelce, a to : "nemají náhodou pravdu?"

(zcela upřímně ten úvodní příspěvek mi přijde takový až lehce afektovaný, bez jakékoliv informace......no)

11.7.2021 13:23

A bylo v danou chvíli schopné absolvovat tu úvodní lekci!?

Jsem přesvědčená, že ano. Tím spíš, že byla jen seznamovací.
Já netvrdím, že je snadné se s takovým temperamentem poprat (zvlášť když tam byli samí knedlíci, jak píše Keriton), ale vyhodit de facto odrostlé dítě s čtyřměsíčním štěnětem s tím, že je to ztracený případ, beznadějný… no, nevím. Odmítnutí se dá podat i jinou formou.

K zadavatelce - zamyslela bych se, zda kritika není oprávněná. Pokud ne, asi bude třeba budovat sebevědomí a autoritu, a zvolit asertivní přístup.

11.7.2021 13:31

hmn_
"A nemají náhodou pravdu?"

A kdo? Když dle pokynů na cvičáku dáte na psa stahovák a za startování po psech ho vyškubáváte, tak vás řada lidí bude - po právu - kritizovat. Když podle jiných rad nasadíte haltinu a budete jezdit za různýma odborníkama (nedejbože za Desenským), máte na krku milion dalších kritiků. Když poslechnete další rady a pořídíte EO, asi je jasný, co vás čeká. Když místo EO budete věřit stopovačce, sejde se další hromada odborníků a bude znechucená, jak jste celí od bláta od tý stopovačky a jak se pes nemůže proběhnout. Atd atd.

Fakt to nejde udělat tak, aby byli všichni kritizující spokojení. Jde to udělat jen tak, aby člověk sám viděl smysl a logiku v tom, co dělá, viděl pokroky na sobě i psovi, uměl si to sám před sebou obhájit.

11.7.2021 13:33
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

Což ovšem platí o naprosté většině zdejších přispěvatelů.
Mimochodem, když už píše Odetta, známí měli štěně ohaře a po pár lekcích v psí školce tam přestali chodit, Protože se tam prostě zrovna sešla skvarda štěňat "knedlíků" a oni tam byli s hyperaktivním šílencem za magory.

Ale to pak je přístupu majitele i psi školy.
Majitel má možnost štěně předtím vyblbnout, aby nebylo jak utržený z řetězu a instruktor má možnost ho buď přeřadit do jiné skupiny nebo mu třeba nabidnout individuál.
Já jsem vedla kurzy 15 let, takže vím s čím ti majitelé chodí, i to jak s těmi psy pracuji/nepracuji a přesně podle toho vypadají jejich výsledky. Ten instruktor je s nimi na place pár minut v týdnu - za tu chvilku jim poradí, jak se psem pracovat, ale tu práci s tím psem musí udělat ONI.

11.7.2021 13:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ale to pak je přístupu majitele i psi školy.
Majitel má možnost štěně předtím vyblbnout, aby nebylo jak utržený z řetězu a instruktor má možnost ho buď přeřadit do jiné skupiny nebo mu třeba nabidnout individuál.
Já jsem vedla kurzy 15 let, takže vím s čím ti majitelé chodí, i to jak s těmi psy pracuji/nepracuji a přesně podle toho vypadají jejich výsledky. Ten instruktor je s nimi na place pár minut v týdnu - za tu chvilku jim poradí, jak se psem pracovat, ale tu práci s tím psem musí udělat ONI.

To ano, ale nemůžete vyhodit štěně z první lekce jen proto, že se vám pes zdá nezvládnutý, protože proto tam chudák majitel nejspíš přišel. To mi ukazuje na neschopného cvičitele nebo spíš toho, komu nejde o psy a rady, ale o peníze a výsledky.

11.7.2021 13:37

"A kdo?"

keriton, no "oni"
ti, o kterých zadavatelka píše.....

a za co, to už nepíše vůbec

11.7.2021 13:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

hmn_
"A nemají náhodou pravdu?"

A kdo? Když dle pokynů na cvičáku dáte na psa stahovák a za startování po psech ho vyškubáváte, tak vás řada lidí bude - po právu - kritizovat. Když podle jiných rad nasadíte haltinu a budete jezdit za různýma odborníkama (nedejbože za Desenským), máte na krku milion dalších kritiků. Když poslechnete další rady a pořídíte EO, asi je jasný, co vás čeká. Když místo EO budete věřit stopovačce, sejde se další hromada odborníků a bude znechucená, jak jste celí od bláta od tý stopovačky a jak se pes nemůže proběhnout. Atd atd.

Fakt to nejde udělat tak, aby byli všichni kritizující spokojení. Jde to udělat jen tak, aby člověk sám viděl smysl a logiku v tom, co dělá, viděl pokroky na sobě i psovi, uměl si to sám před sebou obhájit.

Člověk si má ještě před pořízením psa získat informace, najít někoho, kdo mi s výchovou pomůže + jehož přístup se mi pozdává a vidím v něm logiku.
Není žádný důvod poslouchat každého chytrého, co jde zrovna okolo.

... na druhou stranu je i po venku k vidění spousta lidí, co jsou svou nezodpovědností a přístupem na facku. Ta jim bohužel dát beztrestně nejde, tak se někteří snaží poradit a jiní je už seřvou....

Nikdo jsme konkrétní situace neviděli, takže to je tady jen takové plácání do vody.

11.7.2021 13:56
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

lesnížínka napsal(a):
To ano, ale nemůžete vyhodit štěně z první lekce jen proto, že se vám pes zdá nezvládnutý, protože proto tam chudák majitel nejspíš přišel. To mi ukazuje na neschopného cvičitele nebo spíš toho, komu nejde o psy a rady, ale o peníze a výsledky.

Není potřeba ho vyhodit - stačí mu říct, že v danou chvíli by to nikam nevedlo (oni jsou tam totiž i jiní, co přišli cvičit), tak ať tam se štěnětem někde pochodí a pokouká, řeknu majiteli, jak má se štěnětem pracovat a domluvím se s ním na jiný termín, kdy to bude vhodnější jak pro to štěně, tak pro ty okolo.

... ono je taky otázka vyhodit a "vyhodit"

11.7.2021 14:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

lesnížínka napsal(a):

Budete se divit, ale ty úplně neblbější rady většinou obdržíte zdarma 😂

11.7.2021 14:08
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Není potřeba ho vyhodit - stačí mu říct, že v danou chvíli by to nikam nevedlo (oni jsou tam totiž i jiní, co přišli cvičit), tak ať tam se štěnětem někde pochodí a pokouká, řeknu majiteli, jak má se štěnětem pracovat a domluvím se s ním na jiný termín, kdy to bude vhodnější jak pro to štěně, tak pro ty okolo.

Tak samozřejmě, tohle je OK, pokud jde, klidně soukromé lekce, kde bude na ně mít víc času. Já jsem to brala jen z popisu zadavatelky. U nás teda výcvikářka taky vyhodila kluka, který tam přišel téměř s ročním nezvládnutým bull psem, který startoval po každém psu a nakonec i jedno štěně kousnul.

11.7.2021 14:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

lesnížínka napsal(a):
Tak samozřejmě, tohle je OK, pokud jde, klidně soukromé lekce, kde bude na ně mít víc času. Já jsem to brala jen z popisu zadavatelky. U nás teda výcvikářka taky vyhodila kluka, který tam přišel téměř s ročním nezvládnutým bull psem, který startoval po každém psu a nakonec i jedno štěně kousnul.

Toho bych vyhodila taky.

11.7.2021 14:15
whasabi

XXX.XXX.167.111

Přesně tak, taky pamatuji x lidí, kteří přijeli na první lekci se psem, se kterým se v tu chvíli opravdu nic kloudného dělat nedalo. A ve chvíli, kdy jim člověk řekl, ať si tam jenom někde sednou a pozorují, nebo ať se jenom projdou po place, tak se nakrkli, jako že procházet se mohou doma, proto sem nejeli a tak. A pak vykládají po dědině, že z cvičáku je vyhodili....

11.7.2021 14:20
Terven

XXX.XXX.110.191

whasabi napsal(a):
Přesně tak, taky pamatuji x lidí, kteří přijeli na první lekci se psem, se kterým se v tu chvíli opravdu nic kloudného dělat nedalo. A ve chvíli, kdy jim člověk řekl, ať si tam jenom někde sednou a pozorují, nebo ať se jenom projdou po place, tak se nakrkli, jako že procházet se mohou doma, proto sem nejeli a tak. A pak vykládají po dědině, že z cvičáku je vyhodili....

Jj, ono totiž, když má pes problémy s jinými psy, jakékoliv, vždy se doporučuje kontakt nejprve na takovou vzdálenost, kdy už je registruje, ale ještě je v klidu.
Vleze-li na cvičák plný psů, jedná se v podstatě o zaplavení... ten pes je na stresové křivce tak vysoko, že není schopen se nic učit.

11.7.2021 14:48

Terven napsal(a):
Jj, ono totiž, když má pes problémy s jinými psy, jakékoliv, vždy se doporučuje kontakt nejprve na takovou vzdálenost, kdy už je registruje, ale ještě je v klidu.
Vleze-li na cvičák plný psů, jedná se v podstatě o zaplavení... ten pes je na stresové křivce tak vysoko, že není schopen se nic učit.

A teď se můžou přihlásit všichni, kdo jako začátečníci takhle přišli na cvičák se psem s nějakým problémem a bylo jim toto řečeno a vysvětleno ....

11.7.2021 14:59
whasabi

XXX.XXX.167.111

Terven napsal(a):

Ano, my víme. Jenomže v tu chvíli s tím nejde nic udělat, protože jsou tam ostatní. Tohle je pak na nějaký individuální výcvik. Bohužel hodně lidí to nepochopí, urazí se, nebo si přijdou odstrčení a naštvaně odkráčí.
Mimochodem mám obecně někdy pocit, že dost lidí očekává od cvičáku nějaké zázračné, instatní řešení čehokoli. Jakože mám psa jenom na zahradě, on se naučí zdrhat, vybije sousedce slépky, tak ho, smrada, vezmeme na cvičák a tam ho naučí. A po dvou lekcích zhnuseně odchází, bo čokel zdrhá furt, takže ty cvičáky stojej za houby.....

11.7.2021 15:18
kashttan

XXX.XXX.60.115

Pokud vám cvičák nevyhovuje a chcete mít v rámci možností normálního psa, řešte to hned. Napište odkud jste a připravte si poměrně hodně času, peněz, možná i sebereflexe... Ovšem musím říct, že mi nikdy dobrý trenér neřekl, že dělám vše blbě...asi i kdybych dělal. Raději se snaží člověka navést lepším směrem. Jsou tu dvě možnosti, buď vám to říkají, protože děláte vše blbě nebo, a to asi spíš, proto, že si akorát myslí, že radí dobře. Dobří trenéři pracují i s člověkem, můžou vám pomoct, jak si nebrat nevyžádané rady příliš k srdci. Zkuste napsat odkud jste, třeba vám někdo poradí. Z těch lepších Šusta, Blachová, Štemberová. S problémovým psem bývají běžné cvičáky často jen ztrátou času. Ale zkuste napsat, co přesně se na cvičáku dělo.

11.7.2021 15:23
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

whasabi napsal(a):
Ano, my víme. Jenomže v tu chvíli s tím nejde nic udělat, protože jsou tam ostatní. Tohle je pak na nějaký individuální výcvik. Bohužel hodně lidí to nepochopí, urazí se, nebo si přijdou odstrčení a naštvaně odkráčí.
Mimochodem mám obecně někdy pocit, že dost lidí očekává od cvičáku nějaké zázračné, instatní řešení čehokoli. Jakože mám psa jenom na zahradě, on se naučí zdrhat, vybije sousedce slépky, tak ho, smrada, vezmeme na cvičák a tam ho naučí. A po dvou lekcích zhnuseně odchází, bo čokel zdrhá furt, takže ty cvičáky stojej za houby.....

U nás to bylo naopak na cvičák jsem přišla s půlročníma psama, kteří tak nějak uměly ty základní věci, které já jsem po nich chtěla a nešlo mi o žádná prstná na povel, ale spíš o to, aby viděli, co tak ještě jiného psiska dělat můžou(ta bylo hlavně agility) a kontakt s ostatníma pejskama=slušnému chování ve skupině psů. No a cvičitelka si myslela, že budou cvičit na povely, protože do té doby jen pracovní plemena a bordery. Což o to, berňucha by to dal, ale zkusila to na samíka a: co to je doprčic za psa?! Tak tohle nepůjde. Tak si tu třeba jen zkoušejte agility...A tak jsme se zapojovali takto: blbli jsme si na agility překážkách a hráli si s ostatníma o přestávkách Jako staří mazáci pak vychovávali štěňátka.

11.7.2021 15:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

kashttan napsal(a):
Pokud vám cvičák nevyhovuje a chcete mít v rámci možností normálního psa, řešte to hned. Napište odkud jste a připravte si poměrně hodně času, peněz, možná i sebereflexe... Ovšem musím říct, že mi nikdy dobrý trenér neřekl, že dělám vše blbě...asi i kdybych dělal. Raději se snaží člověka navést lepším směrem. Jsou tu dvě možnosti, buď vám to říkají, protože děláte vše blbě nebo, a to asi spíš, proto, že si akorát myslí, že radí dobře. Dobří trenéři pracují i s člověkem, můžou vám pomoct, jak si nebrat nevyžádané rady příliš k srdci. Zkuste napsat odkud jste, třeba vám někdo poradí. Z těch lepších Šusta, Blachová, Štemberová. S problémovým psem bývají běžné cvičáky často jen ztrátou času. Ale zkuste napsat, co přesně se na cvičáku dělo.

Zadavatelka nepíše, že má problémového psa, ale že má temperamentní štěně NO - tzn. nic, co by na cvičáku ještě neviděli😉

11.7.2021 15:26
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Prosím...psi uměli Nepustilo mi to opravu.

11.7.2021 17:03
lucinda21

XXX.XXX.56.85

Děkuji za reakce, ano je to ovčák, štěně, fenka, a vyjíždí např. po cyklistech nebo jiných psech. Když je na volno, na psy neútočí ale hraje si. Přesto ji nenechám si hrát s maličkými psy, protože je dost divoká a mohla by je strhnout nebo uhodit.
Výcvik provádíme, pokud možno, pozitivní metodou, ale když se pes vrhá na cyklisty a přitom štěká, i oni jsou vylekaní, ona skáče - tak to jsou nepříjemné situace.
Postěžovala jsem si, protože lidé mají celkem nepříjemné komentáře, i když pes nic nedělá...například že jí nemáme dávat postroj, ale obojek, a naopak. Že nemáme používat ohlávku, když pes tahá (zatím jde docela dobře u nohy, když jsme sami, ale jakmile je okolo více lidí či psů, tak zkrátka tahá). Tu ohlávku používáme po instruktáži, velmi jemně, žádné ostré zatahání. No ale dostali jsme přesto vyhubováno, že ten pes si může sám od sebe trhnout hlavou...tak to je jeden příklad z mnoha.
Samozřejmě, že nejvíce rad je toho psa zmlátit, jakmile zaštěká, aby bylo jasný, kdo má navrch. No a EO, to už také bylo doporučeno.
Takže díky za vaše reakce. Víme, že máme divočáka, a je potřeba nechat vyběhat, pracovat a správně krmit.
Jen už mne někdy ty protichůdné, dobře míněné rady docela unavují.
Jestli někdo vyhodil kluka, co přišel pro radu na cvičák, byť s pitbulem, tak gratuluji, namísto, aby se klukovi poradilo, aby si našel soukromého trenéra, který naučí zvládat ostrého pitbula, tak asi tento přibyde k těm nezvladatelným, co pokoušou všechny, kteří jim zkříží cestu....co takhle doporučit nasadit náhubek? Proč je naprostá většina pejsánku v hromadné dopravě bez náhubku? Já to svému psovi zkrátka nasadila, s pamlskem, s pochvalami, a naučil se v pohodě jezdit s klimatizovaných prostředcích, kde se opravdu neudýchal. Navíc máme náhubek, který sedí, hubu může mít pes otevřenou a dýchat si podle potřeby..... pokud bych měla přivést na cvičák psa, o kterém vím, že kouše, tak tam nejprve zavolám a připravím je na to, že přijde kousač, a zároveň mi asi oni doporučí nasadit ten náhubek. Nebo je to zločin, nasadit kousálistovi náhubek?
Ještě k těm cvičákům....myslím, že kdekoli, kde psa přijmou a jde s ním pracovat, aniž by se pes nebo páníček musel ponižovat, tak je dobrý cvičák navštěvovat. Ale opět....kontaktovala jsem několik cvičáků, protože ten u nás nebyl otevřen, a ti lidé se také navzájem dost kritizují.....například mi řekli: pozor, aby vám ze psa neudělali robota. Před pořízením psa jsem navštívila cvičáky, a byla jsem překvapena, jak krásně se psi pracují.
Ohledně arogantních trenérů....no statisticky pro nás vychází, že pohodovější jsou ženy trenérky, jsou více empatické k majiteli i psu. Nicméně nejhorší blbý kecy mají právě také ženy - netrenérky, majitelky gaučového psa....to muži jsou více tolerantní. Ale trenéři muži...ti ve středním věku....dost náročné na to vydržet ty sarkastické poznámky. Možná jsme měli smůlu. Musím uznat, že známe i trenéry muže starší, v důchodovém věku, a ti jsou opravdu skvělí.
Tak už končím, přeji hodně zdaru a zábavy s vašimi mazlíky i kousálisty a štěkálisty.
My jsme měli vždy ostré psy, kteří se po určité době začali chovat velmi přátelsky a mírně. Doufám, že i u tohoto nového divočáka se vše posune spíše k pohodovým reakcím, bez hrdelního štěkání a skákání pod kola (my to musíme trénovat, ona si zvykne). Mějte se a napište.

11.7.2021 17:24
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

lucinda21 napsal(a):
Děkuji za reakce, ano je to ovčák, štěně, fenka, a vyjíždí např. po cyklistech nebo jiných psech. Když je na volno, na psy neútočí ale hraje si. Přesto ji nenechám si hrát s maličkými psy, protože je dost divoká a mohla by je strhnout nebo uhodit.
Výcvik provádíme, pokud možno, pozitivní metodou, ale když se pes vrhá na cyklisty a přitom štěká, i oni jsou vylekaní, ona skáče - tak to jsou nepříjemné situace.
Postěžovala jsem si, protože lidé mají celkem nepříjemné komentáře, i když pes nic nedělá...například že jí nemáme dávat postroj, ale obojek, a naopak. Že nemáme používat ohlávku, když pes tahá (zatím jde docela dobře u nohy, když jsme sami, ale jakmile je okolo více lidí či psů, tak zkrátka tahá). Tu ohlávku používáme po instruktáži, velmi jemně, žádné ostré zatahání. No ale dostali jsme přesto vyhubováno, že ten pes si může sám od sebe trhnout hlavou...tak to je jeden příklad z mnoha.
Samozřejmě, že nejvíce rad je toho psa zmlátit, jakmile zaštěká, aby bylo jasný, kdo má navrch. No a EO, to už také bylo doporučeno.
Takže díky za vaše reakce. Víme, že máme divočáka, a je potřeba nechat vyběhat, pracovat a správně krmit.
Jen už mne někdy ty protichůdné, dobře míněné rady docela unavují.
Jestli někdo vyhodil kluka, co přišel pro radu na cvičák, byť s pitbulem, tak gratuluji, namísto, aby se klukovi poradilo, aby si našel soukromého trenéra, který naučí zvládat ostrého pitbula, tak asi tento přibyde k těm nezvladatelným, co pokoušou všechny, kteří jim zkříží cestu....co takhle doporučit nasadit náhubek? Proč je naprostá většina pejsánku v hromadné dopravě bez náhubku? Já to svému psovi zkrátka nasadila, s pamlskem, s pochvalami, a naučil se v pohodě jezdit s klimatizovaných prostředcích, kde se opravdu neudýchal. Navíc máme náhubek, který sedí, hubu může mít pes otevřenou a dýchat si podle potřeby..... pokud bych měla přivést na cvičák psa, o kterém vím, že kouše, tak tam nejprve zavolám a připravím je na to, že přijde kousač, a zároveň mi asi oni doporučí nasadit ten náhubek. Nebo je to zločin, nasadit kousálistovi náhubek?
Ještě k těm cvičákům....myslím, že kdekoli, kde psa přijmou a jde s ním pracovat, aniž by se pes nebo páníček musel ponižovat, tak je dobrý cvičák navštěvovat. Ale opět....kontaktovala jsem několik cvičáků, protože ten u nás nebyl otevřen, a ti lidé se také navzájem dost kritizují.....například mi řekli: pozor, aby vám ze psa neudělali robota. Před pořízením psa jsem navštívila cvičáky, a byla jsem překvapena, jak krásně se psi pracují.
Ohledně arogantních trenérů....no statisticky pro nás vychází, že pohodovější jsou ženy trenérky, jsou více empatické k majiteli i psu. Nicméně nejhorší blbý kecy mají právě také ženy - netrenérky, majitelky gaučového psa....to muži jsou více tolerantní. Ale trenéři muži...ti ve středním věku....dost náročné na to vydržet ty sarkastické poznámky. Možná jsme měli smůlu. Musím uznat, že známe i trenéry muže starší, v důchodovém věku, a ti jsou opravdu skvělí.
Tak už končím, přeji hodně zdaru a zábavy s vašimi mazlíky i kousálisty a štěkálisty.
My jsme měli vždy ostré psy, kteří se po určité době začali chovat velmi přátelsky a mírně. Doufám, že i u tohoto nového divočáka se vše posune spíše k pohodovým reakcím, bez hrdelního štěkání a skákání pod kola (my to musíme trénovat, ona si zvykne). Mějte se a napište.

No vidíte, když znáte i fajn trenéry, tak choďte k nim a ten zbytek neřešte.

Ad. kluk s bullem:
Já bych ho nevyhodila za to, že má nevychovaného psa, ale právě za to, že s takovým psem BEZ NAHUBKU přijde na cvičák ohrožovat ostatní! Nevidím důvod, proč by všichni ostatní měli být rukojmí nějakýho týpka, co byl dost cool na to aby si pořídil bulla, zapomněl ho vychovat a nemá ani kouska zodpovědnosti na to, aby psovi dal aspoň košík, když už zvoral všechno, na co zatím sáhl...
Povinností instruktora je předcházet zranění psů.

11.7.2021 17:42
rapotacka11

XXX.XXX.224.202

Doufám, že i u tohoto divocha..
nedoufejte.
https://www.vycvikpsa.cz/articles/000007.shtml

""""""""""""""""""""""""""""

To je zvláštní, že musíte trénovat, aby nešla na silnici.
Jaký máte problém, že jste jí to vůbec kdy umožnila?
Asi bych taky nedokázala být vlídná na člověka,
který má NO na haltině.

Jak to tak čtu, tak všechno špatně.
Už jen pořízení NO.
Býval by stačil kavalírek k malým dětem.

Měli jste začít odmala
a třeba tady
https://www.facebook.com/Ps%C3%AD-%C5%A1kola-V%C3%A1%C5%A1-pes-243988122356596/

11.7.2021 17:50
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Ono možná nešlo jen o blbe komentáře trenérů, ale i komentáře lidí venku na ulici?

Mě se teda nestalo, že by mě vyloženě venku někdo seřval, ale už jsem si vyslechla, jaké mám chudáky, že musejí tahat koloběžku, že je to týrání, nebo že pes chudinka musí mít košík, a naposledy měl pan asi dvou minutový monolog, když nás míjel se psem zmitajicim se na vodítku a já jsem psovi dala "lehni" a čekala než projdou. Pán mi ještě říkal, že to je dobry, že jeho pes si chce hrát, slušně jsem mu odpověděla,ze můj pes si rozhodně hrát nechce. No a pán začal vyprávět psovi, že ten druhej pejsek by si taky moc rád hrál, ale že nemůže, protože mu to panička zakazuje a je na něj zlá 🤣, pak něco prohodil směrem ke mě, že bych toho psa taky měla nechat si trochu užít. Takže asi tak 😀. Někteří lidi mají pořád potřebu rýpat do něčeho, o čem vůbec nic nevědí.

11.7.2021 18:06
Atheira

XXX.XXX.209.8

Já mám z toho slohu takový smíšený pocity...

Proč to zní spíš jak stěžování si na to, že všichni kolem maj taky nevychovaný psy, nedaj jim ani ten koš v dopravě (za mě teda většina ho má, asi jezdím divný trasy), vlastně všechno dělaj špatně, ale vám každou malinkou chybu všichni hnedka vyčtou.
Jak je možný, že kolem vás všichni trousí divný poznámky a nadávaj vám?

Taky mám hodně podobnou zkušenost jako Marcela. Paní s jezevčíky mi za zády k mojí v klidu u nohy procházející feně brblala v konverzaci se svými jezevčíky, že si nemůže hrát, tak jsem jí musela slušně vysvětlit, že moje fena pravděpodobně přemýšlí, jestli by si je do toho rohlíku dala s kečupem nebo hořčicí, ne o hraní si s nově nalezenými kamarády... Taky jsem zaslechla, jak si někdo mumlal pod vousy, že ten náhubek je nějakej moc velkej nebo se mě přímo týpek nestyděl zeptat, kdy plánuju štěňata... I jsem dostala sodu ve vlaku od chytrolína, co mi tvrdil, že moje fena má příšerný zuby... komentoval mléčnej chrup...

Ale to jsou věci nastřádaný za pět let a běžně se mi stávalo a často pořád stává, že lidi komentovali to, co bylo úplně jasný a zřejmý... Uši, nebo jenom jé, štěňátko... jé, fenek, hele, liška ušatá atd atd... Nedovedu si představit, že jdu se štěnětem a každý druhý mi za něco vynadá.

Ovšem dovedu si představit, že jedu na kole a do cesty mi vletí pošahanej pes a s vodítkem vystřelí i paničku jako jójo a já se vyhýbám smykem... To bych si pak směrem k paničce taky odplivla, že je kráva pitomá.

12.7.2021 00:54
Evv

XXX.XXX.36.39

Šetřete svého psa, svoje nervy a svoji peněženku a nechoďte k blbým trenérům. Pokud vy nebudete na tréninku v pohodě a mít dobrou energii tak to nebude fungovat. Jenom je tam solidní šance že vám nějaký mamlas pokazí vztah se psem.

12.7.2021 07:51
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

Evv napsal(a):
Šetřete svého psa, svoje nervy a svoji peněženku a nechoďte k blbým trenérům. Pokud vy nebudete na tréninku v pohodě a mít dobrou energii tak to nebude fungovat. Jenom je tam solidní šance že vám nějaký mamlas pokazí vztah se psem.

No, já nevím, ale z toho celkového popisu nemám dojem, že by to měla zadavatelka v malíčku a zvládla všechno bez pomoci někoho zkušenějšího. Spíš se v tom tak trochu plácá a to tomu vztahu se psem taky úplně neprospívá🤔

12.7.2021 09:53
Evv

XXX.XXX.36.39

No, já nevím, ale z toho celkového popisu nemám dojem, že by to měla zadavatelka v malíčku a zvládla všechno bez pomoci někoho zkušenějšího. Spíš se v tom tak trochu plácá a to tomu vztahu se psem taky úplně neprospívá🤔

Já neříkám nechodit na cvičáky ale nechodit na cvičáky které vám nesedí. A myslím že dobrý výcvikář se musí vybírat, i když má slečna psa co (asi) zvládne hodně tak i člověk musí být v pohodě.

12.7.2021 10:24
lucinda21

XXX.XXX.56.85

zadavatelka - přesně, vyhledala jsem odborníka, protože to tak dělám vždy a se vším, nemá smysl vychovávat psa nedbale, když je problém, je potřeba na něm pracovat správně.
Ta poznámka o skákání do kola, víte, jdete po lesní pěšině, a ejhle, cyklisti. Uhnete na jinou pěšinu, a ejhle, cyklisti. Jdeme ve městě, a ejhle, cyklisti. Jdeme na vesnici, a ejhle, babetista, traktor nebo kombajn (tam už je to bez reakce a v klidu, trénovali jsme chození poblíž silnice).
Psa na cestě, kde je riziko, že potkáme cyklistu, nikdy nepouštím z vodítka, ale chci a potřebuji, aby byl v klidu. To se udělá jak? Že mu budu v televizi pouštět peleton nebo že s ním zkrátka na tu lesní cestu půjdu? Jdeme na straně - pes si čenichá, když jede kolo, tak jsem připravena psa uklidňovat. Asi nejsem idiot, abych nechala psa strašit děti na kole nebo ho nechat skočit do kola. Ale díky za tu zmínku o krávě, to je přesně ono....takže i zde si lidé bezdůvodně nadávají. A už tuším i proč, ono přes počítač je velmi snadné urážet a nadávat.
No a jinak díky za ty jiné komentáře.
Zřejmě si lidé neuvědomují, že i mezi pejskaři by se měli navzájem chovat slušně.
Já asi zvolím nějakou vyhýbavou odpověď a budeme pokračovat ve výcviku.

A ještě je zajímavé, že řešíte, nakolik jsem zkušená. I v profesi se člověk radí, i piloti létají ve dvou. Normální je neustále se zlepšovat, porovnávat a vést si co nejlépe.
Je jedno, jestli jsem zkušená nebo ne, protože kdybych byla profesionál, asi tady nediskutuji na toto téma.
Ono když tady člověk napíše, že psi chová několik let....psi, tudíž mu prošlo rukama několik psů, to asi něco vypovídá. Ale nejsem policejní psovod a neskáču se psem z helikoptéry a tudíž vím, že jsou jiní mistři.
No chtěla jsem zjistit, jak jsou na tom ostatní pejskaři, a co děláte, když se setkáte s nepříjemnými komentáři a radami, kdy postupujete například podle profesionála, a paní, která pracuje v drogerii, se do vás pustí, že vychováváte špatně.
A čím víc jsem diskrétní a nechci vstupovat do konfliktního rozhovoru, tím víc si lidé troufají dávat hloupé rady.
No dobrý, neřešte to. Myslím, že psi jsou úžasní, je potřeba se jim věnovat, když už je máme, a některým reakcím se člověk nevyhne.
Kousání zdar (myslím do pamlsku, ne do ruky či nohy cyklisty)

12.7.2021 10:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Zadavatelko, myslím, že ta poznámka o psovi, co skáče pod kolo, byla myšlena všeobecně, a ne konkrétně na vás .

No chtěla jsem zjistit, jak jsou na tom ostatní pejskaři, a co děláte, když se setkáte s nepříjemnými komentáři a radami, kdy postupujete například podle profesionála, a paní, která pracuje v drogerii, se do vás pustí, že vychováváte špatně.

Já nevím, mě se to běžně opravdu nestává. Stalo se mi párkrát to, co jsem popisovala výše, ale to nebyly ani tak poznámky na výchovu, ale to bylo spíš o tom, že někteří starší (nebo spíš především starší) vůbec neznají některé sporty se psema a přijde jim to jako týrání, nebo zase že dost lidí si myslí, že každý pes se chce kamarádit a když ho panička nenechá, tak je to jen proto, že je zlá a nechce. Ono je ani nenapadne, že si třeba nechce hrát ten pes....

Pokud by se do mě na ulici pouštěli cizí lidi s tím, že špatně vychovávám psa, tak bych se v první řadě asi zamyslela, jestli opravdu nedělám něco špatně, pokud bych si byla jistá, že ne, tak bych jim asi slušně řekla, ať si hledí svého .

12.7.2021 10:39

lucinda21 napsal(a):
zadavatelka - přesně, vyhledala jsem odborníka, protože to tak dělám vždy a se vším, nemá smysl vychovávat psa nedbale, když je problém, je potřeba na něm pracovat správně.
Ta poznámka o skákání do kola, víte, jdete po lesní pěšině, a ejhle, cyklisti. Uhnete na jinou pěšinu, a ejhle, cyklisti. Jdeme ve městě, a ejhle, cyklisti. Jdeme na vesnici, a ejhle, babetista, traktor nebo kombajn (tam už je to bez reakce a v klidu, trénovali jsme chození poblíž silnice).
Psa na cestě, kde je riziko, že potkáme cyklistu, nikdy nepouštím z vodítka, ale chci a potřebuji, aby byl v klidu. To se udělá jak? Že mu budu v televizi pouštět peleton nebo že s ním zkrátka na tu lesní cestu půjdu? Jdeme na straně - pes si čenichá, když jede kolo, tak jsem připravena psa uklidňovat. Asi nejsem idiot, abych nechala psa strašit děti na kole nebo ho nechat skočit do kola. Ale díky za tu zmínku o krávě, to je přesně ono....takže i zde si lidé bezdůvodně nadávají. A už tuším i proč, ono přes počítač je velmi snadné urážet a nadávat.
Zřejmě si lidé neuvědomují, že i mezi pejskaři by se měli navzájem chovat slušně.

A ještě je zajímavé, že řešíte, nakolik jsem zkušená. I v profesi se člověk radí, i piloti létají ve dvou. Normální je neustále se zlepšovat, porovnávat a vést si co nejlépe.
Je jedno, jestli jsem zkušená nebo ne, protože kdybych byla profesionál, asi tady nediskutuji na toto téma.
Ono když tady člověk napíše, že psi chová několik let....psi, tudíž mu prošlo rukama několik psů, to asi něco vypovídá. Ale nejsem policejní psovod a neskáču se psem z helikoptéry a tudíž vím, že jsou jiní mistři.
A čím víc jsem diskrétní a nechci vstupovat do konfliktního rozhovoru, tím víc si lidé troufají dávat hloupé rady.
No dobrý, neřešte to. Myslím, že psi jsou úžasní, je potřeba se jim věnovat, když už je máme, a některým reakcím se člověk nevyhne.

...s těmi cyklisty, koloběžkaři a bruslaři jsem si se psem sedla u frekventované cyklostezky a prostě seděla, povídala si se psem a za nezájem odměnovala.....zrovna tak s kachnami u potoka a holuby na náměstí...auty u silnice.ale výhodu jsem měla, že vše probíhalo se štěnětem v rámci socializace, tedy při přenesení od chovatele během jeho seznamování se světem okolo něho....

12.7.2021 10:43
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

lucinda21 napsal(a):

Já si myslím, že jste zbytečně vztahovačná - to, že nemáte tolik zkušeností jste to o sobě sama napsala (a i kdybyste nenapsala, tak je to poznat), proto nerozumím tomu, co Vás na tom tak nadzvedává. Není na tom nic divného - každý jsme nejak začínali a každému to na začátku více nebo méně drhlo, takže četl, koukal, hledal pomoc zkušenějších...

To ale není důvod, aby poslouchal pindy tetky v drogerii. Takové veci prostě odfiltrujte a poslouchejte jen rady lidí, ve které máte důvěru. Spíš se divím, že kecy nějakých kolemjdoucích posloucháte a ještě s nimi chcete diskutovat - proč?

Ad kola: ty jsou prostě dneska úplně všude (stejně jako pejskaři, kteří zase vytáčí cykllisty), takže je potřeba to prijmout a nerozcilovat se kvůli tomu.

Vaše štěně je naprosto normální - lovení pohybujících předmětů je služebním plemenům vlastní a je potřeba to jen usměrnit, nic víc.

12.7.2021 11:11
Atheira

XXX.XXX.209.8

Tak jestli jste ten můj odstavec o kole vzala jako nadávání vám, tak se fakt zamyslete především nad tím, jestli nejste až přehnaně vztahovačná a sebestředná. Jestli vylezete ven se psem a každý divný pohled nebo každou obecnou psanou poznámku na internetu vnímáte jako útok na vás, pak není problém ve vašem okolí.
To samé s tou drogerií... Radilka z drogerie je vaše sousedka a potkáváte ji běžně nebo normálně chodíte psa cvičit do drogerky? A nebo je paní v drogerii taky pejskařka, povídala jste si s ní a ona si dovolila nesympatizovat s vašimi metodami a vy jste z toho hned udělala "vynadání"? Tohle se stává, že lidi mají jiný názory a jiný metody. Ohledně toho se nedá brečet, s tím se musíte smířit. Podle vaší reakce na můj příspěvek už fakt totiž nerozumím vašemu vnímání světa.

Plno psů vyráží za koly a běžci. Plno lidí s tím pracuje a rozhodně to není neodbouratelná věc, na kterou by se nedal najít výcvikář.
Jeden takovej pes mě pokousal, proto pro majitele, kteří ví, že jejich pes tohle dělá a nechají tomu psu vodítko na délku doskoku k tomu kolu místo toho, aby si ho třeba posadili a chytli za obojek a takto učili u projíždějícího kola klidu, nemám fakt špetku pochopení. Majitelé tamtoho osla taky přiznali, že věděli, že to dělá a stejně mu to vodítko nechali docela volně, tak akorát, aby dosáhl.

12.7.2021 11:21
Katka12345

XXX.XXX.97.28

Nás paní poslala pryč ze psí školky, kde jsme se byli podívat, se slovy, že takového velkého divokého psa ona tam mít nechce. Nutno podotknout, že mě sama pozvala skrz instagram, takže věděla, jak velké štěně mám a taky, že tam náš pes jen chodil a čuchal 😁🤷🏼‍♀️

12.7.2021 14:47
K...

XXX.XXX.115.203

Je to zvláštní, ale když máte štěně, lidi mají prostě potřebu radit. Většinou s úsměvem "přijmu" radu, popovídám o štěněti a využiju toho člověka k socializaci.

Jen pro pobavení: zbylo mi doma déle poslední štěně z vrhu a jela jsem s ním kvůli socializaci tramvají. Štěně bylo trochu vyjukané, navíc tramvaj byla dost plná, tak bylo napoprvé na klíně - to jste měli vidět ten příval rad od všech cestujících Že vedle leží naprosto klidná a přátelská fena, což by mohlo napovídat tomu, že možná trochu vím, co dělám, to nikdo ani nezaznamenal

12.7.2021 17:06

Mě je teda divný, že někdo neustále dostává sodu i od cizích lidí na potkání a chce se mi zeptat..."proboha, co s tím štěnětem děláte tak hroznýho, že vás na potkání poučují, že vám radí"
Já mám naopak zkušenost, že povětšinou jsou lidi roztomilým štěňátkem tak unešeni, že je jim úplně jedno, co dělá, protože "koukej Karle, támhle je roztomilý štěndo" aq mě se dotyčná zeptá "můžu si ho pohladit"? A já na to, že jestli štěně bude chtít, tak proč ne, ale že je špinavé a je to ještě Janek, co jí poskáče.......všechno jedno, jen když se poňufám a kdyby jí štěně skákalo po hlavě a já mu řekla "neskákej paní po hlavě", tak mi paní ještě řekne, ať ho nechám, že jí to nevadí.
Pak je další kategorie lidí, kteří štěně obdivují z dálky a naopak jim třeba přijde štěněcí štěkání a zlobení strašně roztomiloučký.
Pak je další kategorie lidí, kterým je vaše štěně úplně ukradený a opravdu za vámi nebudou chodit a nadávat vám....pokud teda třeba vaše štěně není na volno a nebo tak dlouhém vodítku, že třeba dotyčného poskáče.

K trenérům se vyjadřovat nebudu, protože pokud bych někam se psem chodila, tak jedině k někomu, kdo je moje krevní skupina a má za sebou výsledky.....bohužel třeba mladá holčina, co vycvičila jednoho zlaťáka a nebo borderu není určitě člověk od kterého si nechám kecat do výchovy pastevce např.
Ale asi nejsem relevantní člověk k tomu vyjadřovat se ke cvičákům....když jsem s mojí první ovčandou jako odrostlým štěnětem dorazila na svazarmovský cvičák před třiceti lety cvičák...mě bylo šestnáct...tak jsem musela konstatovat, že takhle to já s mojí psí holkou dělat nechci a že my možná nebudeme tak dokonalé, ale budeme si cvičit podle svého....

Takže se ptám, co vyvádí vaše štěně, že jste neustále kritizována i lidmi na ulici.

Jak může někdo přijít a seřvat vás za to, že máte textilní obojek a nebo postroj.

Jako fauňáci a fauňačky...stalo se tohle někomu z vás reálně...?
Vynadáno jsem dostala už tolikrát, mám toho opravdu po krk.

12.7.2021 17:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

Sardullah, ne - nic takového se mi nestává a potkávám jen lidi z kategorií, které jste popsala.

... a pak samozřejmě ignoranty, které pes neposlouchá, ale přesto je pouští navolno, takže mi prudí psy, nahání koně nebo ovce..., a na ty teda taky ošklivě křičím a "poskytuju jim rady" typu, že si to mají dát na vodítko, když je to neposlouchá apod.

12.7.2021 17:26

jaký šel, takového potkal.

12.7.2021 17:29

"Jako fauňáci a fauňačky...stalo se tohle někomu z vás reálně...?
Vynadáno jsem dostala už tolikrát, mám toho opravdu po krk."

ne, ne a ne

12.7.2021 17:58

náhodou jsem jednu nevyžádanou radu dostala... a směju se jí ještě dnes. Night první týden doma. Štěník poprvé na parkovišti před hypermarketem. Na vodítku (čekali jsme jen chvilku, než páník doběhne pro malý nákup), koukali jsme na lidi, auta... vrtichvostil na lidi, nechal se hladit a obdivovat... a najednou vezli kolem řadu spojených vozíků - rachotilo to, podivné to bylo - štěňátko ze samoty uprostřed španělské messety nic podobného nikdy nezažilo. I usedlo na zadek na špičky mých bot a lehce vibrovalo.
Kolemjdoucí paní mi povídá: "je mu zima, chudinka se klepe". Já jí odpověděla, že zima mu není, že se trošku bojí - a to jsem to schytala, proč tam s ním lezu, proč ho nemám v náručí, že stres vadí dětem i psům...
Ale rozhodně to byla výjimka - jinak znám taky jen lidi štěnítkem nadšené a vše mu odpouštějící nebo lidi nevšímající si obluďáka vůbec.

Na cvičáku jsem byla jen před více než 40 lety, když kamarádka dostala svého vysněného ovčáka. Učili jí tam v kanadách šlapat štěněti na tlapku, neb nechtělo štěkat na povel - že od kvíknutí je blízko ke štěku... Zanevřela jsem tehdy (já bezpsí) na cvičáky (vím, že je to nesmyls... ale co se v mládí naučíš...) a žádná moje obluda cvičák ani okem neviděla.

12.7.2021 18:07

náhodou jsem jednu nevyžádanou radu dostala... a směju se jí ještě dnes. Night první týden doma. Štěník poprvé na parkovišti před hypermarketem. Na vodítku (čekali jsme jen chvilku, než páník doběhne pro malý nákup), koukali jsme na lidi, auta... vrtichvostil na lidi, nechal se hladit a obdivovat... a najednou vezli kolem řadu spojených vozíků - rachotilo to, podivné to bylo - štěňátko ze samoty uprostřed španělské messety nic podobného nikdy nezažilo. I usedlo na zadek na špičky mých bot a lehce vibrovalo.
Kolemjdoucí paní mi povídá: "je mu zima, chudinka se klepe". Já jí odpověděla, že zima mu není, že se trošku bojí - a to jsem to schytala, proč tam s ním lezu, proč ho nemám v náručí, že stres vadí dětem i psům...
Ale rozhodně to byla výjimka - jinak znám taky jen lidi štěnítkem nadšené a vše mu odpouštějící nebo lidi nevšímající si obluďáka vůbec.

Na cvičáku jsem byla jen před více než 40 lety, když kamarádka dostala svého vysněného ovčáka. Učili jí tam v kanadách šlapat štěněti na tlapku, neb nechtělo štěkat na povel - že od kvíknutí je blízko ke štěku... Zanevřela jsem tehdy (já bezpsí) na cvičáky (vím, že je to nesmyls... ale co se v mládí naučíš...) a žádná moje obluda cvičák ani okem neviděla.

To mě jednou sprdli náhodní kolemjdoucí v lese, když bylo pod nulou, myslím že byl pes dokonce řádně oblečen. Jejich představa byla evidentně, že hyperaktivního psa v plný síle nechám kvůli mrazu zavřenýho celý dny doma....

A jinak "nejvtipnější" rada dalšího kolemjdoucího, kterej byl zaujat psem na stopovačce a vyptával se, jestli chodíme stopy nebo co jako... tak po mým vysvětlení hned ochotně poradil psovi nasadit EO a nutit ho stále chodit jedině u levé nohy.

12.7.2021 18:34

A tak já jsem teda taky ta radilka s máslem na hlavě....prostě když mi někdo vykládá, jak má doma štěndo a dostal zaručené rady typu "vymáchat čumák v loužičce, vytřepat za kůži aod."
Když slyším, jak špatně si vykládají to, jak se štěndo chová a co jim "říká", tak mi to prostě nedá jim v barvách nevylíčit, že mají doma malinkaté miminko, které neumí česky, neumí žádné povely a že potřebuje spoustu lásky a trpělivosti a že v první řadě musíme být máma-táta, milující "rodič" a opora a až v té další vysvětlujeme, že se na lidi neskáče, že je super čůrat venku, že......

Takže se budu opakovat........myslím, že pokud někdo venku seřve majitele štěněte, tak dle mého ze dvou důvodů....buď je dotyčný na štěně moc tvrdý, jedná s ním neadekvátně...třeba vztekle...třeba okřikuje, třeba i fyzicky nevhodně koriguje popř. bacá a nebo prostě štěně není pod kontrolou svého venčitele a otravuje okolí.
Ono někomu může i vadit, že štěně lítá na volno, lítá okolo, štěká na dotyčného, nedejbože lítá k cizím psům....a ne každej má psa, co je ze štěněte nadšen....

12.7.2021 18:37
Atheira

XXX.XXX.209.8

Právě, že ne. Nevyžádaný rady a blbý kecy sbírám výhradně od příbuzných nebo takových těch rodinných známých, co jsou spíš na pozicích jakýchsi nepříbuzných strejčků, který ani nevím, kde jsme nabalili. A ani ti mi nikdy jako vyloženě nenadávaj. Maximálně si vyměníme názory a já si myslím cosi o perdeli.

12.7.2021 18:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Jo já jsem nedávno ještě dostala kázání ohledně náhubku. Byla jsem se psem na veterině, má klasický kovový koš, prostorný. V čekárně nás pořád pozoroval nějaký starší pán a pak spustil, že ten náhubek je na nic, že by to chtělo pořádný, že byl dříve u psovodů a tam měli pořádné náhubky, že se to nedá srovnávat a ať si zjistím, jaké náhubky používali a pořídím si ten , doteď nevím, jaký náhubek měl na mysli. Ptala jsem se ho, co je na tomhle tak špatného, na to nebyl schopný odpovědět, jen pořád dokola říkal, že se to nedá srovnávat. Jediné, co mě napadlo, je vytloukací náhubek, ale nějak v tom postrádám smysl. Pak ještě začal, že by byl určitě lepší i kovový stahovák... to už jsme šli ale na řadu, takže jsme to víc nerozebírali

To je ale pár situací za x let.. Jo občas člověk na někoho takového narazí, ale teda nedá se říct, že by to bylo nějak pravidelně.

12.7.2021 18:48
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

marcelaamax napsal(a):
Jo já jsem nedávno ještě dostala kázání ohledně náhubku. Byla jsem se psem na veterině, má klasický kovový koš, prostorný. V čekárně nás pořád pozoroval nějaký starší pán a pak spustil, že ten náhubek je na nic, že by to chtělo pořádný, že byl dříve u psovodů a tam měli pořádné náhubky, že se to nedá srovnávat a ať si zjistím, jaké náhubky používali a pořídím si ten , doteď nevím, jaký náhubek měl na mysli. Ptala jsem se ho, co je na tomhle tak špatného, na to nebyl schopný odpovědět, jen pořád dokola říkal, že se to nedá srovnávat. Jediné, co mě napadlo, je vytloukací náhubek, ale nějak v tom postrádám smysl. Pak ještě začal, že by byl určitě lepší i kovový stahovák... to už jsme šli ale na řadu, takže jsme to víc nerozebírali

To je ale pár situací za x let.. Jo občas člověk na někoho takového narazí, ale teda nedá se říct, že by to bylo nějak pravidelně.

"Tenkrát u psovodů" žádné vytloukací nahubky nebyly - to je vydobytek ze západu, který se sem dostal poměrně nedávno 😉

12.7.2021 18:52

Atheira napsal(a):

Právě, že ne. Nevyžádaný rady a blbý kecy sbírám výhradně od příbuzných nebo takových těch rodinných známých, co jsou spíš na pozicích jakýchsi nepříbuzných strejčků, který ani nevím, kde jsme nabalili. A ani ti mi nikdy jako vyloženě nenadávaj. Maximálně si vyměníme názory a já si myslím cosi o perdeli.

No já mám teď trochu taky dohady z přízní, co si vygůglili, co je Jessina zač ..."kavkazský démon", ten nejzlejší pes na světě, co nás natuty jednoho krásnýho dne sežere.
A pak z další strany obavy, jak se holky snesou až dospějí.......tak to chápu, to je oprávněná obava, ale už mě to taky nebaví donekonečna rozebírat, obzvlášť když teď momentálně nemám dvě dospělý feny, ale mám rozvernou, hodnou a trpělivou mlaďošku a rošťandu štěně.
Takže už říkám jen....počkáme, uvidíme.

12.7.2021 18:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

"Tenkrát u psovodů" žádné vytloukací nahubky nebyly - to je vydobytek ze západu, který se sem dostal poměrně nedávno 😉

Tak v tom případě fakt vůbec netuším, co pán myslel .

12.7.2021 19:02
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.49.31

marcelaamax napsal(a):
Tak v tom případě fakt vůbec netuším, co pán myslel .

Ono je to asi úplně jedno - smyslem celého sdělení mělo být totiž to, že sloužil tenkrát u psovodů 🤪

12.7.2021 19:11

No já mám teď trochu taky dohady z přízní, co si vygůglili, co je Jessina zač ..."kavkazský démon", ten nejzlejší pes na světě, co nás natuty jednoho krásnýho dne sežere.
A pak z další strany obavy, jak se holky snesou až dospějí.......tak to chápu, to je oprávněná obava, ale už mě to taky nebaví donekonečna rozebírat, obzvlášť když teď momentálně nemám dvě dospělý feny, ale mám rozvernou, hodnou a trpělivou mlaďošku a rošťandu štěně.
Takže už říkám jen....počkáme, uvidíme.

To je sice hezký - počkáme, uvidíme - ale máte plán pro případ, že se v dospělosti opravdu nesnesou? Budete je třeba muset rozdělovat do konce života...

12.7.2021 19:17

To je sice hezký - počkáme, uvidíme - ale máte plán pro případ, že se v dospělosti opravdu nesnesou? Budete je třeba muset rozdělovat do konce života...

Tak tuhle možnost si nepřipouštím, prostě moje přesvědčení je, že to půjde. Možná jsem tak nějak ukonejšená tím, že znám povícero lidí, co mají dvě a více pasteveckých fen pohromadě a funguje jim to, ale samozřejmě i s tím počítám, bylo by to sice na pytel, ale je to technicky proveditelné.

12.7.2021 19:31

Tak tuhle možnost si nepřipouštím, prostě moje přesvědčení je, že to půjde. Možná jsem tak nějak ukonejšená tím, že znám povícero lidí, co mají dvě a více pasteveckých fen pohromadě a funguje jim to, ale samozřejmě i s tím počítám, bylo by to sice na pytel, ale je to technicky proveditelné.

Já vám samozřejmě moc přeji, aby tato situace nenastala, a nechci malovat čerta na zeď.

12.7.2021 20:00

Já vám samozřejmě moc přeji, aby tato situace nenastala, a nechci malovat čerta na zeď.

No možná to zní arogantně sebevědomně, ale jsem přesvědčená, že to půjde. Ale zároveň nejsem tak najivní, abych nevěděla jaký můžou být feny obecně potvory.

Jde spíš o to jaké dvě feny....nevím proč, ale třeba dvě feny NO nebo v rodině máme bosíky, tak ani tohle plemeno...na to bych si netroufla a naopak dvě afgánský chrtice nebo bernský salašnice a nebo pastevecký (i když Jessina není ten pravý čistokrevný kavkazan s PP) klidně.

Třeba k mojí Sáře bych už nepořídila niic.....kdyby jsme tehdá nevzali jejího bratra, tak by mě ani nenapadlo k ní následně později pořizovat jakéhokoliv psa bez ohledu na pohlaví a plemeno, protože ona ke svému spokojenému životu žádnýho psa nepotřebovala.

12.7.2021 20:25

No možná to zní arogantně sebevědomně, ale jsem přesvědčená, že to půjde. Ale zároveň nejsem tak najivní, abych nevěděla jaký můžou být feny obecně potvory.

Jde spíš o to jaké dvě feny....nevím proč, ale třeba dvě feny NO nebo v rodině máme bosíky, tak ani tohle plemeno...na to bych si netroufla a naopak dvě afgánský chrtice nebo bernský salašnice a nebo pastevecký (i když Jessina není ten pravý čistokrevný kavkazan s PP) klidně.

Třeba k mojí Sáře bych už nepořídila niic.....kdyby jsme tehdá nevzali jejího bratra, tak by mě ani nenapadlo k ní následně později pořizovat jakéhokoliv psa bez ohledu na pohlaví a plemeno, protože ona ke svému spokojenému životu žádnýho psa nepotřebovala.

Snad máte dobrou intuici... uvidíte, až zcela dospějí.

13.7.2021 07:38

Kdysi dávno, když jsme ještě měli maltézáka, tak to jsme hlavně od starších lidí dostávali spoustu rad....od paní, kterou jsme potkali pod Pradědem, že na takové túry tento pes není stavěný a že nám umře , pak ve městě od staršího pána, že by pes měl mít náhubek, i když je na vodítku, že by mohl někoho pokousat, a podobné hovadiny. Dnes už to neposlouchám, ale ani se nikdo s radami nesnaží. A já sama radím, jen když o to někdo stojí a zeptá se, bývá to nejvíc na výcviku a jsou to takové ty všeobecné dotazy typu, jak často cvičíme, co je dobré na hotspot, jestli nechat psa hrabat myši nebo ne a tak podobně.
Jinak teď na těch podzimkách mě hrozně potěšilo, že jsem byla od rozhodčího pochválená, jak vypouštím psa na vlečku, že psa zbytečně nebrzdím. Přitom spousta výcvikářů radí psa úplně zklidnit. Já se řídím zásadou věřit psovi a nechat ho samostatně pracovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík