Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Gab

14.8.2021 01:53
Gab

XXX.XXX.162.153

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu a případně názory.
Mám pejska (v září mu budou 4 roky), vždycky jsem si myslela, že je impotent. Když jsme chodili na procházky, tak feny rázně odmítal, tak jsme z toho měli srandu, že mám buď teplouše nebo impotenta - nikdy nereagoval na hárající feny.
No, byla jsem nedávno z osobních důvodů nucena se přestěhovat na chvíli zpátky k mamce a její jezevčice začala nečekaně hárat (měla jít na kastraci 4 dny před háráním). Týden byl můj pes v klidu a pak to začalo - různé nahánění, dotírání apod. mamky fence (ta se nedala a byla na něj agresivní a když se pokusil na ní vlézt, tak ho rázně odmítla kousnutím nebo vrčením .)
Ale abych se dostala k situaci, která nastala - mamka odjela a já hlídala pesany. Ve zkratce, vzala jsem fenku a zavřela jí do jiné místnosti, aby od toho hajzlíka měla klid. V tu chvíli mi chňapnul po ruce, tak jsem se na něj otočila a chtěla mu vynadat. Nekřičela jsem, pouze jsem změnila tón hlasu, tak jak je zvyklý, když udělá něco špatně (ani jsem se nad něj nenakláněla). V tu chvíli mi ze sedu skočil do obličeje. Nestihla jsem ani zareagovat, jelikož jsem instantně ucítila, jak se mi ze rtů valí krev. No, skončila jsem na chirurgii se sešitou držkou. Spodní ret jsem měla doslova roztrhlý na půlku.

Můj dotaz zní - myslíte, že je možnost, že by se tahle situace mohla opakovat (i když nebude fena hárat)? Nebo že to udělal schválně nebo byl pouze pod silným vlivem hormonů? Jak by jste reagovali vy v této situaci? Pamatuje si pes, že mě takhle kousnul? P.S. Skočil po mně bez varování (tím myslím vrčením).

Ještě musím dodat (raději velkým písmem, abych nedostala bídu) . SE PSEM JSEM CHODILA DO PSÍ ŠKOLKY A NA CVIČÁK!!! Sice jsem si ho rozmazlila, protože je to můj parťák a nedám na něj dopustit (takže gaučák, chrápe se mnou, ale když mu řeknu ať jde na místo, tak jde, prostě ví, že já jsem jeho ,,vůdce smečky”), i když se stala tahle situace. Je to zlatý pes, umazlený, nechá si šáhnout do misky s jídlem, cokoliv si nechá líbit (jen u stříhání drápků dělá herečku).

Máte někdo podobnou zkušenost?

Děkuji za případné rady a jakékoliv odpovědi.:-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.8.2021 09:17

Takhle mě kousnul do rtu kříženec jezevčíka, když mi bylo asi 14 let. Byl to toulavej pes neznámýho původu a pár týdnů byl “náš” (velmi chytré od nepejskařů s hodně dětma chtít si nechat jezevcoidního tuláka). Jednou jsem s ním šla, on našel plesnivej chleba, já se sklonila, že mu to vezmu, a už to bylo. Jizva na celej život :)

Nicméně asi neporadím. Psa musíte znát vy, těžko na dálku hádat, proč se to stalo a jestli se to stane znova. Nebo kde je problém. U nás to bylo jasný, pes měl z jezevčíka svůj názor na věci a neváhal ho jasně vyslovit. Pro zkušenějšího člověka žádný problém, pro začátečníky a děti rozhodně ano.

14.8.2021 09:40
eli22

XXX.XXX.58.55

Já bych to asi moc neřešila, spíš bych se z toho poučila, že k téhle situaci už nikdy nesmím nechat dojít. A určitě to má souvislost s hárající fenkou.Navíc já mám v tomhle tak bl bou povahu, že bych vinu dávala sobě ne psovi, ale to je moje subjektivní vnímání. . JInak v 15 letech mě taky do tváří kousnul známého jezevčík. Jsou to hajzlíci.

14.8.2021 09:54

Ale pes zadavatelky není jezevčík.
Je to norský losí pes nebo co?
Já bych teda vinu dávala psovi. Nevím, jak to u nich doma funguje,
ale aby pes nezavrčel a skočil mi do obličeje..
Co popisuje keriton, je pochopitelné, logické chování cizího psa, když se nad něj cizí člověk sehne. To se nedělá, no.
Hárající fena, jiné prostředí, tak si tu špatnou energii takhle naskládal a otočil se do prvního, co byl po ruce. To je asi tak celé. Si myslím.
Ale bez upozornění, že má problém.. můj pes? Přišla první složitá situace a pes to nedal?

Pamatuje si, že kousl? Ne, psi si nepamatují, co bylo včera. To vážně?
Pravděpodobně se frackovi naskládalo moc a někdo nepočítal, že by v takovém nervovém vypětí předvedl tohle, že, zadavatelko.
Pes se měl umrtvit venku. A kdyby tohle dělal, i když jsem udělala vše proto, aby byl v pohodě, klidnější, tak má u mě letecký den.

14.8.2021 09:56

Otázka je, jestli to byl útok, jestli vás chtěl kousnout. Nebo jestli jen vyskočil proti obličeji a bl.bě jste se srazili. Nedělala bych z toho vědu, hlavně se ho nezačněte bát.

14.8.2021 10:08

Nejdřív skočil po ruce, bylo mu řečeno, že ne, a že by čtyřletý pes neznal svou sílu a nevěděl, že má zuby?
Už při tom prvním chňapnutí bych ho vyhodila. A proběhnout se a rozcvička a pak se teprve asi budeme spolu bavit.

To je zajímavé téma, co tak lidé dělají, když je kousne pes?
"chudák můj pejsek, nemůže za to" :-) ?

14.8.2021 10:25
impact

XXX.XXX.123.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejdřív skočil po ruce, bylo mu řečeno, že ne, a že by čtyřletý pes neznal svou sílu a nevěděl, že má zuby?
Už při tom prvním chňapnutí bych ho vyhodila. A proběhnout se a rozcvička a pak se teprve asi budeme spolu bavit.

Dostal by z fleku bombu, že by udělal kotrmelec.

(Myšleno v tomto konkrétním případě. Jestli kousl a nebo jsme se srazili omylem ještě poznat dokážu.)

14.8.2021 10:29

Asi máte pravdu. Četla jsem to zběžně.
Už při tom prvním chňapnutí bych ho vyhodila.
Jenže to už bohužel nestihla, otočila se a měla ho v obličeji.

14.8.2021 10:29

....vlastní nikdy, cizí jako dítě dvakrát, ale pokaždé moje vina, otravovala jsem je.....ale bylo to vždycky takové to varovné stisknutí bez krve....a ještě jsem byla bita doma a naši se šli majitelům omluvit....

14.8.2021 10:33

V tomhle případě nemůžu sloužit. Žádný můj pes mě nekousnul.
Když se k nám vrátil odchov v 11. letech, tak zkoušel vrčet a chňapat, když jsem mu utírala vousy. Tak jsem si zavolala jeho matku a tu poslechl "na slovo" :-))

14.8.2021 10:35

nevěřím, že aspoň blbě nečuměl

nikdy mě nekousl pes, který předtím blbě nečuměl. teda s výjimkou špatně zajištěných hlídacích, no.

14.8.2021 10:42

je to zvíře
je to šelma
má zuby
takže jo, může kousat a kousnout

" Ve zkratce, vzala jsem fenku a zavřela jí do jiné místnosti, aby od toho hajzlíka měla klid. V tu chvíli mi chňapnul po ruce, tak jsem se na něj otočila a chtěla mu vynadat. Nekřičela jsem, pouze jsem změnila tón hlasu, tak jak je zvyklý, když udělá něco špatně (ani jsem se nad něj nenakláněla)."

nikdo neví, co skutečně tato zkratka obsahuje
neví, jak pes bere tu "změnu hlasu, jak je zvyklý", jako obecně, ne jen při této příležitosti
neví.....
nezná psa ani člověka, jejich vztah....

šelma se patrně chtěla pářit
někdo jí do toho vstoupil, a ještě agresí
bránila hodně vysokou, ne-li nejvyšší prioritu, přímo esenciální
nic neočekávatelného, pro mě

a pokud k tomu příběhu bereme i zadané plemeno, primitivní, samostatné.......

14.8.2021 10:55
GaB

XXX.XXX.162.153

Ale pes zadavatelky není jezevčík.
Je to norský losí pes nebo co?
Já bych teda vinu dávala psovi. Nevím, jak to u nich doma funguje,
ale aby pes nezavrčel a skočil mi do obličeje..
Co popisuje keriton, je pochopitelné, logické chování cizího psa, když se nad něj cizí člověk sehne. To se nedělá, no.
Hárající fena, jiné prostředí, tak si tu špatnou energii takhle naskládal a otočil se do prvního, co byl po ruce. To je asi tak celé. Si myslím.
Ale bez upozornění, že má problém.. můj pes? Přišla první složitá situace a pes to nedal?

Pamatuje si, že kousl? Ne, psi si nepamatují, co bylo včera. To vážně?
Pravděpodobně se frackovi naskládalo moc a někdo nepočítal, že by v takovém nervovém vypětí předvedl tohle, že, zadavatelko.
Pes se měl umrtvit venku. A kdyby tohle dělal, i když jsem udělala vše proto, aby byl v pohodě, klidnější, tak má u mě letecký den.

Prosím Vás, koukám, že sem člověk nemůže nic vložit bez toho aniž by se neozvala nějaká totální ****.
To s tím, jestli si pamatuje kousnutí, jsem myslela vážně, takže nevím, proč tolik ironie. Když je pes pod takhle silným vlivem hormonů, tak si (dle mého) nemusí pamatovat, co všechno předváděl za kraviny. Člověk je chytřejší tvor než pes, ale při návalu hormonů si nemusí pamatovat určité situace, co a jak se stalo, takže tímhle jste mě fakt nedostala.
Měl se ,,umrtvit” venku? Děkuji za radu, seženu něco na umrtvení a budu mu venku umrtvovat pacičky, aby fracka tolik nebolely.

Buďte trochu milejší člověk, Vám ani okolí to určitě neublíží, že, paní vychytralá?

14.8.2021 11:02
GaB

XXX.XXX.162.153

je to zvíře
je to šelma
má zuby
takže jo, může kousat a kousnout

" Ve zkratce, vzala jsem fenku a zavřela jí do jiné místnosti, aby od toho hajzlíka měla klid. V tu chvíli mi chňapnul po ruce, tak jsem se na něj otočila a chtěla mu vynadat. Nekřičela jsem, pouze jsem změnila tón hlasu, tak jak je zvyklý, když udělá něco špatně (ani jsem se nad něj nenakláněla)."

nikdo neví, co skutečně tato zkratka obsahuje
neví, jak pes bere tu "změnu hlasu, jak je zvyklý", jako obecně, ne jen při této příležitosti
neví.....
nezná psa ani člověka, jejich vztah....

šelma se patrně chtěla pářit
někdo jí do toho vstoupil, a ještě agresí
bránila hodně vysokou, ne-li nejvyšší prioritu, přímo esenciální
nic neočekávatelného, pro mě

a pokud k tomu příběhu bereme i zadané plemeno, primitivní, samostatné.......

Děkuji za odpověď.
To zadané plemeno myslíte koho? Jezevčíka nebo Norského losího? Ten mi totiž tak primitivní nepřijde.. ale to je zase věc názoru.

14.8.2021 11:02

vliv hormonů není omluva

si uvědomte, že lidi zachází třeba s býky nebo hřebci a do toho rozmnožování jim dost kecají a přesto ke zranění dochází málokdy

14.8.2021 11:08
GaB

XXX.XXX.162.153

nevěřím, že aspoň blbě nečuměl

nikdy mě nekousl pes, který předtím blbě nečuměl. teda s výjimkou špatně zajištěných hlídacích, no.

Těžko říct, stalo se to fakt hrozně rychle. I přes jeho tmavé oči jsem si všimla maximálně tak toho, že měl dost rozšířené zornice.. takže jo, možná blbě čuměl, ale bylo to fakt hrozně rychlé, tak nedokážu říct. Zároveň mi přijde, že čuměl jako normálně.
Kolik Vás těch psů kouslo? (Není to myšleno špatně.) Jen mě pobavila věta ,,nikdy mě nekousl pes, který předtím blbě nečuměl.”

14.8.2021 11:10

GaB napsal(a):
Těžko říct, stalo se to fakt hrozně rychle. I přes jeho tmavé oči jsem si všimla maximálně tak toho, že měl dost rozšířené zornice.. takže jo, možná blbě čuměl, ale bylo to fakt hrozně rychlé, tak nedokážu říct. Zároveň mi přijde, že čuměl jako normálně.
Kolik Vás těch psů kouslo? (Není to myšleno špatně.) Jen mě pobavila věta ,,nikdy mě nekousl pes, který předtím blbě nečuměl.”

odhadem tak deset? víc určitě ne

viditelný jizvy mám od jednoho

14.8.2021 11:15
GaB

XXX.XXX.162.153

vliv hormonů není omluva

si uvědomte, že lidi zachází třeba s býky nebo hřebci a do toho rozmnožování jim dost kecají a přesto ke zranění dochází málokdy

Právě proto se ptám, jaký na to mají názor i ostatní lidé.
Krávy a býci se ve velkochovech rozmnožují jinak a tam chtějí, aby se rozmnožovali. Hřebce berou lidé taky jenom k páření, ale drží si u toho docela odstup. Ale co já vím..

14.8.2021 11:18

GaB napsal(a):
Prosím Vás, koukám, že sem člověk nemůže nic vložit bez toho aniž by se neozvala nějaká totální ****.
To s tím, jestli si pamatuje kousnutí, jsem myslela vážně, takže nevím, proč tolik ironie. Když je pes pod takhle silným vlivem hormonů, tak si (dle mého) nemusí pamatovat, co všechno předváděl za kraviny. Člověk je chytřejší tvor než pes, ale při návalu hormonů si nemusí pamatovat určité situace, co a jak se stalo, takže tímhle jste mě fakt nedostala.
Měl se ,,umrtvit” venku? Děkuji za radu, seženu něco na umrtvení a budu mu venku umrtvovat pacičky, aby fracka tolik nebolely.

Buďte trochu milejší člověk, Vám ani okolí to určitě neublíží, že, paní vychytralá?

Úplně mimo.
Tady je to zhruba o tom, že toho psa zas tak moc neznáte, první složitá situace a Vy nevíte, co dělat, nevíte, jak bude reagovat,
a ne, není to šelma jako tygr, vlk, medvěd, je to šelma domácí už 40 tisíc let, no severská plemena se tomu mírně blíží, přesto nás nežerou a když povím - a mazej - tak jde a ne že zkusí dosáhnout svého větší silou. V opačném případě takový pes patří do klece, ale tak to není, že.

Ale pletete si vliv hormonů a alkoholu. Podle Vašeho vzoru by to byla deviace, něco jako Ten Bundy.
Venku máte unavit psa do mrtva, aby doma lehl a spal, a ne aby dělal tohle.
Takže jo, něco mu sežeňte.

14.8.2021 11:19
GaB

XXX.XXX.162.153

eli22 napsal(a):
Já bych to asi moc neřešila, spíš bych se z toho poučila, že k téhle situaci už nikdy nesmím nechat dojít. A určitě to má souvislost s hárající fenkou.Navíc já mám v tomhle tak bl bou povahu, že bych vinu dávala sobě ne psovi, ale to je moje subjektivní vnímání. . JInak v 15 letech mě taky do tváří kousnul známého jezevčík. Jsou to hajzlíci.

Děkuji moc za odpověď. :-)

14.8.2021 11:21

vliv hormonů není omluva

vliv hormonů není omluva ale vliv hormonů = značný úbytek vlivu mozku na chování

lidé zachází s býky a hřebci a zachází nějakým způsobem, s nějakými pomůckami .....
kdyby si člověk stoupl před rozvášněného kopytníka a řekl tytyty škaredý koníčku/býčku....tak to asi moc nedopadne

a naopak, kdyby zadavatelka asistovala svému psu při krytí, tak to asi dopadne OK

zadané plemeno myslím norský, ten do primitivních plemen spadá

"Měl se ,,umrtvit” venku? Děkuji za radu, seženu něco na umrtvení a budu mu venku umrtvovat pacičky, aby fracka tolik nebolely."
toto je zcela normální a funkční rada
když jde pes do stresu, třeba vlivem hormonů, pak psa vzít ven a vychodit/vyběhat je výborný nástroj

14.8.2021 11:26
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Asi takto. Mám psa hormona, který je u háravek totálně mimo, není s ním minimálně týden řeč. Jenže je to plemeno, které nikdy do člověka nekousne, na rozdíl od jezevčíka, který kouše tůze rád. Takže za mě: neumím si předtsvit, že by mě můj pes záměrně kousnul. Ale s ohledem na jezevčíky, které znám, mě reakce vašeho psa až tolik nepřekvapí. A ano, bylo by to, jak už tu někdo napsal: moje reakce by byla rychlá a jasná - mě by ,,letecký den" Protože by mě to neskutečně vytočilo. Až pak bych možná přemýšlela proč to udělal a jestli nemá náhodou zatmění mozku. Ale ani to by ho neomluvilo, jen vážná choroba.

14.8.2021 11:31
GaB

XXX.XXX.162.153

Úplně mimo.
Tady je to zhruba o tom, že toho psa zas tak moc neznáte, první složitá situace a Vy nevíte, co dělat, nevíte, jak bude reagovat,
a ne, není to šelma jako tygr, vlk, medvěd, je to šelma domácí už 40 tisíc let, no severská plemena se tomu mírně blíží, přesto nás nežerou a když povím - a mazej - tak jde a ne že zkusí dosáhnout svého větší silou. V opačném případě takový pes patří do klece, ale tak to není, že.

Ale pletete si vliv hormonů a alkoholu. Podle Vašeho vzoru by to byla deviace, něco jako Ten Bundy.
Venku máte unavit psa do mrtva, aby doma lehl a spal, a ne aby dělal tohle.
Takže jo, něco mu sežeňte.

A přečetla jste si to celé? Psala jsem, že ten pes moc dobře ví, kde je jeho místo a pokud řeknu, ať padá do pelechu, tak jde a vůbec se nesnaží dosáhnout svého. On moc dobře ví, jakou roli hraje v naší smečce, když řeknu, tak to tak je a on to ví. V tom příspěvku jsem to zmiňovala, vím, že je dlouhý a ne všechno si z něj pamatovat, ale opakuji - tohle moc dobře ví.
Každopádně, jestli jste za to, aby se pes zavíral do klece v jeho velikosti, tak mi Vás je jako člověka líto. Nevím, čím si procházíte nebo co jste si zažila, že jste tak zlá a ironická a nepřiměřeně vychytralá.

Ne, nepletu si vliv hormonů a alkoholu, milá zlatá. Pracuji jako zdravotnická záchranářka a co se týče vlivu hormonů na člověka - například po autonehodě, něco vím. Člověk může být bez jakéhokoliv úrazu hlavy a může mít úplný okno toho, co se stalo. Říká se tomu TŘEBA adrenalin.

14.8.2021 11:34

To asi ani nebudu .. si utrácet písmenka.. ale.. tak ho vezměte s sebou do práce, aspoň se naučí ovládat se :-)
A to bez legrace. Potřetí - neznámá situace = pes nevěděla a Vy také ne.
Už máte poučení. Unavit pacičky a hlavičku.
Je to dost sluníčkové?

14.8.2021 11:39
GaB

XXX.XXX.162.153

vliv hormonů není omluva ale vliv hormonů = značný úbytek vlivu mozku na chování

lidé zachází s býky a hřebci a zachází nějakým způsobem, s nějakými pomůckami .....
kdyby si člověk stoupl před rozvášněného kopytníka a řekl tytyty škaredý koníčku/býčku....tak to asi moc nedopadne

a naopak, kdyby zadavatelka asistovala svému psu při krytí, tak to asi dopadne OK

zadané plemeno myslím norský, ten do primitivních plemen spadá

"Měl se ,,umrtvit” venku? Děkuji za radu, seženu něco na umrtvení a budu mu venku umrtvovat pacičky, aby fracka tolik nebolely."
toto je zcela normální a funkční rada
když jde pes do stresu, třeba vlivem hormonů, pak psa vzít ven a vychodit/vyběhat je výborný nástroj

Tak jestli spadá nebo ne, to je asi jedno.

Ano, to s tím ,,umrtvením” - myslela jsem, že paní, která to psala, myslela eutanazii, proto jsem to napsala tím ironickým podtextem.
To souhlasím, jenže já s ním každý den v době toho hárání našlapala nejmíň 14km, což mi nepřijde úplně málo. V autě byl utahaný.. ale když jsme se vrátili, tak začal zase lítat, nespal ani v noci (a to má nastavený režim, že v devět večer zalehne a vstává se mnou ráno.) Každopádně, souhlasím s Vámi.

14.8.2021 11:41
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Týden byl můj pes v klidu a pak to začalo - různé nahánění, dotírání apod. mamky fence (ta se nedala a byla na něj agresivní a když se pokusil na ní vlézt, tak ho rázně odmítla kousnutím nebo vrčením .)

To je fakt zvláštní .
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Krávy a býci se ve velkochovech rozmnožují a tam chtějí, aby se rozmnožovali.

Proč nebyli odděleni?
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- že jste tak zlá a ironická a nepřiměřeně vychytralá.
Myslíte?

14.8.2021 11:47

Ale já jsem ironická a zlá! Nekažte mi image :-)
Když ona paní nevěděla, že reakce zraněného u autonehody může být nepřiměřená (to přeháním, běžně pes tohle nedělá ani u háravé feny), tak je neoddělila, však on předtím nevěděl, co to je fena, a že reakce zdravotníka u autonehody je přiměřená, protože je na to trénován.

14.8.2021 11:47
GaB

XXX.XXX.162.153

To asi ani nebudu .. si utrácet písmenka.. ale.. tak ho vezměte s sebou do práce, aspoň se naučí ovládat se :-)
A to bez legrace. Potřetí - neznámá situace = pes nevěděla a Vy také ne.
Už máte poučení. Unavit pacičky a hlavičku.
Je to dost sluníčkové?

A Vám by se asi znovu hodila první třída, kde se učí číst. Nebo rovnou střední škola, kde se učí porozumění textu.
Paní, ze Slunného ráje, pes má pohybu dost, to můžu s čistým svědomím napsat.
A klidně ty písmenka ztrácejte. Nepřeji Vám nic špatného, ale když třeba pojedete s nějakým magorem a napálí s Vámi, tak mi dáte třeba pak za pravdu. :-) Tím bych to asi ukončila. Ano, nastala první taková situace, já ani pes jsme v blízkosti hárající feny nikdy nebyli.
Přeji hodně štěstí, radosti a zdraví. Hezký den.

14.8.2021 11:51
GaB

XXX.XXX.162.153

rapotacka11 napsal(a):
Týden byl můj pes v klidu a pak to začalo - různé nahánění, dotírání apod. mamky fence (ta se nedala a byla na něj agresivní a když se pokusil na ní vlézt, tak ho rázně odmítla kousnutím nebo vrčením .)

To je fakt zvláštní .
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Krávy a býci se ve velkochovech rozmnožují a tam chtějí, aby se rozmnožovali.

Proč nebyli odděleni?
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
- že jste tak zlá a ironická a nepřiměřeně vychytralá.
Myslíte?

Proč nebyli odděleni? Znáte potřebu močení? Fena potřebovala vykonat potřebu. Zvláštní, že se potřebovala vychcat, že? Taky jsem tomu vůbec nerozuměla.

14.8.2021 11:56
GaB

XXX.XXX.162.153

Ale já jsem ironická a zlá! Nekažte mi image :-)
Když ona paní nevěděla, že reakce zraněného u autonehody může být nepřiměřená (to přeháním, běžně pes tohle nedělá ani u háravé feny), tak je neoddělila, však on předtím nevěděl, co to je fena, a že reakce zdravotníka u autonehody je přiměřená, protože je na to trénován.

Asi jsme se nepochopily.. já pouze konstatovala to, že člověk je na tom s mozkem jinak než pes a i přesto - pod vlivem hormonů si nemusí pamatovat některé situace. To je vše, co jsem tím chtěla říct po tom, jak jste napsala, že pes si nepamatuje ani to, co bylo včera.

14.8.2021 11:56
Atheira

XXX.XXX.143.145

Zadavatelko, asi jste nepochopila výraz primitivní. Vám tak primitivní nepřijde? Nemůžete si to spojovat s lidskou urážkou, když někomu řekněte, že je primitiv.
Označení plemene vašeho psa za primitivní neznamená, že je blbej jak tágo. Znamená to jenom to, že je to plemeno přirozenější, ne tak přešlechtěné, samostatnější.

14.8.2021 11:58

"To souhlasím, jenže já s ním každý den v době toho hárání našlapala nejmíň 14km, což mi nepřijde úplně málo. V autě byl utahaný.. ale když jsme se vrátili, tak začal zase lítat, nespal ani v noci (a to má nastavený režim, že v devět večer zalehne a vstává se mnou ráno.)"

teoreticky :
- může být i přetažený
- nemyslím, že by utahání psa před akcí s háravkou mělo nějaký zásadní vliv na to ONU reakci, kterou zde řešíme....hormony se musí vychodit, až když se "vzedmou"....(respektive, u některého možná i ano, u jiného jistě ne)

"Potřetí - neznámá situace = pes nevěděla a Vy také ne.
Už máte poučení. "

ano

14.8.2021 12:02
impact

XXX.XXX.123.6

GaB napsal(a):
A přečetla jste si to celé? Psala jsem, že ten pes moc dobře ví, kde je jeho místo a pokud řeknu, ať padá do pelechu, tak jde a vůbec se nesnaží dosáhnout svého. On moc dobře ví, jakou roli hraje v naší smečce, když řeknu, tak to tak je a on to ví. V tom příspěvku jsem to zmiňovala, vím, že je dlouhý a ne všechno si z něj pamatovat, ale opakuji - tohle moc dobře ví.
Každopádně, jestli jste za to, aby se pes zavíral do klece v jeho velikosti, tak mi Vás je jako člověka líto. Nevím, čím si procházíte nebo co jste si zažila, že jste tak zlá a ironická a nepřiměřeně vychytralá.

Ne, nepletu si vliv hormonů a alkoholu, milá zlatá. Pracuji jako zdravotnická záchranářka a co se týče vlivu hormonů na člověka - například po autonehodě, něco vím. Člověk může být bez jakéhokoliv úrazu hlavy a může mít úplný okno toho, co se stalo. Říká se tomu TŘEBA adrenalin.

Mě připadá, že si tak trochu namlouváte to, jaký jste velký šéf smečky a jak Vás pes respektuje. Realita je ovšem taková, že pes, který svého majitele zcela respektuje, by mu neskočil do xichtu.

A jestli si tady chcete měřit pindíka tím, kolik psů mě kouslo, tak Vám rovnou říkám, že se na agresory a jinak poťápané psy dlouhodobě specializuji a kolik jsem jich měla doma, jsem dávno přestala počítat. Hormony nehormony, ten pes Vás velice rychle usměrnil a dal právě Vám jasně najevo, kde si myslí, že je Vaše místo.

14.8.2021 12:08
GaB

XXX.XXX.162.153

lesnížínka napsal(a):
Asi takto. Mám psa hormona, který je u háravek totálně mimo, není s ním minimálně týden řeč. Jenže je to plemeno, které nikdy do člověka nekousne, na rozdíl od jezevčíka, který kouše tůze rád. Takže za mě: neumím si předtsvit, že by mě můj pes záměrně kousnul. Ale s ohledem na jezevčíky, které znám, mě reakce vašeho psa až tolik nepřekvapí. A ano, bylo by to, jak už tu někdo napsal: moje reakce by byla rychlá a jasná - mě by ,,letecký den" Protože by mě to neskutečně vytočilo. Až pak bych možná přemýšlela proč to udělal a jestli nemá náhodou zatmění mozku. Ale ani to by ho neomluvilo, jen vážná choroba.

Nebyl to jezevčík, ten by letěl lehce. Byl to Norský losí pes a ten taky nikdy nekousal. V tu chvíli, když jsem ucítila jak mi z huby leje krev, tak jsem byla spíše v šoku než abych v tu chvíli řešila, jestli jsem vytočená a co se psem udělám. Přece jen, skočil mi do ksichtu a absolutně nemůžu vědět, jak moc vypatlaně na tom v tu chvíli byl. Upřímně, měla jsem nějak reagovat, ale když nad tím zpětně přemýšlím, tak v tu chvíli jsem byla tak překvapená a v šoku (nikdy nekousal, ani jako štěně, proto jsem se nejspíš na nic nezmohla v tu chvíli), že pes by vycítil ještě zmatenost z mojí strany a mohl by zaútočit znovu.

14.8.2021 12:17
GaB

XXX.XXX.162.153

impact napsal(a):
Mě připadá, že si tak trochu namlouváte to, jaký jste velký šéf smečky a jak Vás pes respektuje. Realita je ovšem taková, že pes, který svého majitele zcela respektuje, by mu neskočil do xichtu.

A jestli si tady chcete měřit pindíka tím, kolik psů mě kouslo, tak Vám rovnou říkám, že se na agresory a jinak poťápané psy dlouhodobě specializuji a kolik jsem jich měla doma, jsem dávno přestala počítat. Hormony nehormony, ten pes Vás velice rychle usměrnil a dal právě Vám jasně najevo, kde si myslí, že je Vaše místo.

Ne, to si rozhodně nenamlouvám ani nemyslím. Chtěla jsem spíše poukázat na to, že psovi se bylo věnováno (již zmíněný cvičák a psí školka). Ale ano, ten pes ví, kde je jeho místo.
A myslím, že když jsme obě ženy, tak si ty pindíky měřit nemusíme, ne?☺️
Vy jste vedle mě nestála ani u toho nebyla, takže tvrdit, že mi pes ukázal, kde si myslí, že je moje místo je dle mého tedy blbost. Ten pes byl (zase pouze) podle mě, pod vlivem toho, že chce nutně šuk a velkým stresem, že se k feně nemůže dostat.
Polemizuji, třeba máte pravdu, beztak.. kdo ví, co se mu honilo hlavou.

14.8.2021 12:20
GaB

XXX.XXX.162.153

"To souhlasím, jenže já s ním každý den v době toho hárání našlapala nejmíň 14km, což mi nepřijde úplně málo. V autě byl utahaný.. ale když jsme se vrátili, tak začal zase lítat, nespal ani v noci (a to má nastavený režim, že v devět večer zalehne a vstává se mnou ráno.)"

teoreticky :
- může být i přetažený
- nemyslím, že by utahání psa před akcí s háravkou mělo nějaký zásadní vliv na to ONU reakci, kterou zde řešíme....hormony se musí vychodit, až když se "vzedmou"....(respektive, u některého možná i ano, u jiného jistě ne)

"Potřetí - neznámá situace = pes nevěděla a Vy také ne.
Už máte poučení. "

ano

Děkuji za odpověď.❤️

14.8.2021 12:24
GaB

XXX.XXX.162.153

Atheira napsal(a):
Zadavatelko, asi jste nepochopila výraz primitivní. Vám tak primitivní nepřijde? Nemůžete si to spojovat s lidskou urážkou, když někomu řekněte, že je primitiv.
Označení plemene vašeho psa za primitivní neznamená, že je blbej jak tágo. Znamená to jenom to, že je to plemeno přirozenější, ne tak přešlechtěné, samostatnější.

Ne, nejspíš ne, děkuji za objasnění.☺️

14.8.2021 12:26
impact

XXX.XXX.123.6

GaB napsal(a):
Ne, to si rozhodně nenamlouvám ani nemyslím. Chtěla jsem spíše poukázat na to, že psovi se bylo věnováno (již zmíněný cvičák a psí školka). Ale ano, ten pes ví, kde je jeho místo.
A myslím, že když jsme obě ženy, tak si ty pindíky měřit nemusíme, ne?☺️
Vy jste vedle mě nestála ani u toho nebyla, takže tvrdit, že mi pes ukázal, kde si myslí, že je moje místo je dle mého tedy blbost. Ten pes byl (zase pouze) podle mě, pod vlivem toho, že chce nutně šuk a velkým stresem, že se k feně nemůže dostat.
Polemizuji, třeba máte pravdu, beztak.. kdo ví, co se mu honilo hlavou.

To Vy jste se tady začala jako první ohánět tím, kolik psů už koho kouslo.

A ne, nestála jsem vedle Vás, to je fakt. Nicméně Vy víte úplný prd o tom, proč se to stalo. Nebyla jste ani schopna rozeznat prvotní signály, že se to stane. Tak o čem nás tu přesvědčujete?

Imho člověk, který ví, zná a vyzná se, nepotřebuje chodit po diskuzích a ptát se cizích lidí. To taky mluví trochu proti Vašim schopnostem číst psa.

Ať je to jak chce, tak Vám primárně chybí pokora a schopnost připustit si, že věci nemusí být tak, jak je vidíte. Stačí si počíst Vaše reakce. V podstatě jste si sem přišla pro potvrzení, že měl pes jednorázové zatmění v koulích a když jste ho nedostala, tak vypadáte velmi překvapeně.

Nicméně já třeba žiju dlouhodobě ve smíšené a neustále se měnící smečce o počtu 15-20 psů a s čistým svědomím si stojím za tím, že pes, který zcela respektuje svého majitele, nemá důvodů svého majitele usměrňovat. Ciwe bych s tou frekvencí hárání a počtu psů doma byla permanentně pod sešívačkou.

14.8.2021 12:31

"nemá důvodů svého majitele usměrňovat."
určitě bych jeho chování v té situaci, jak ji chápu, neviděla jako usměrňování člověka

14.8.2021 12:41
GaB

XXX.XXX.162.153

impact napsal(a):
To Vy jste se tady začala jako první ohánět tím, kolik psů už koho kouslo.

A ne, nestála jsem vedle Vás, to je fakt. Nicméně Vy víte úplný prd o tom, proč se to stalo. Nebyla jste ani schopna rozeznat prvotní signály, že se to stane. Tak o čem nás tu přesvědčujete?

Imho člověk, který ví, zná a vyzná se, nepotřebuje chodit po diskuzích a ptát se cizích lidí. To taky mluví trochu proti Vašim schopnostem číst psa.

Ať je to jak chce, tak Vám primárně chybí pokora a schopnost připustit si, že věci nemusí být tak, jak je vidíte. Stačí si počíst Vaše reakce. V podstatě jste si sem přišla pro potvrzení, že měl pes jednorázové zatmění v koulích a když jste ho nedostala, tak vypadáte velmi překvapeně.

Nicméně já třeba žiju dlouhodobě ve smíšené a neustále se měnící smečce o počtu 15-20 psů a s čistým svědomím si stojím za tím, že pes, který zcela respektuje svého majitele, nemá důvodů svého majitele usměrňovat. Ciwe bych s tou frekvencí hárání a počtu psů doma byla permanentně pod sešívačkou.

Střední škola - porozumění textu.
Napsala jsem, že mě pobavilo, jak to paní napsala, proto jsem se zeptala, kolik psů jí kouslo, takže nevím, proč na mě útočíte, když si to očividně ani pořádně nepřečtete.
Já vím úplný prd, proč se to stalo, ale Vy to víte, hádám?😂
Nedokázala jsem rozeznat varovné signály, protože kromě té prvotní zmínky, že mě čapnul za ruku, jiný varovný signál nevydal a už jsem zmínila, že se to všechno stalo hrozně rychle. Taky mě zajímá, o čem vás tady přesvědčuji, jelikož jsem pouze přidala příspěvek s dotazem a shrne se tu ještě takoví, kteří zapomněli, že už dávno proběhla evoluce.😂🤦‍♀️
A ne, s tímhle jsem nepřišla, Vy taky nevíte, co mně se honí hlavou, takže mě nepřesvědčujte o tom, co si myslím.

Neustále měnící se smečce? Jak to myslíte?:-)

14.8.2021 12:50
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

GaB napsal(a):
Nebyl to jezevčík, ten by letěl lehce. Byl to Norský losí pes a ten taky nikdy nekousal. V tu chvíli, když jsem ucítila jak mi z huby leje krev, tak jsem byla spíše v šoku než abych v tu chvíli řešila, jestli jsem vytočená a co se psem udělám. Přece jen, skočil mi do ksichtu a absolutně nemůžu vědět, jak moc vypatlaně na tom v tu chvíli byl. Upřímně, měla jsem nějak reagovat, ale když nad tím zpětně přemýšlím, tak v tu chvíli jsem byla tak překvapená a v šoku (nikdy nekousal, ani jako štěně, proto jsem se nejspíš na nic nezmohla v tu chvíli), že pes by vycítil ještě zmatenost z mojí strany a mohl by zaútočit znovu.

Pokud pes takhle zareaguje tak je něco špatně ve vztahu pán - pes...... mě jen na tom vašem případu neseděj, nebo přijdou zvláštní dvě věci. Vy jste odváděla fenu a pes vás kousl do ruky. Tohle bych ještě pochopila, kdybyste chytala psa. A pak, když jste byla narovnaná, tak vyskočil do výšky a kousl vás do rtu? Aniž jste se nad něj naklonila? Tohle mi prostě přijde divný a nebo, jak píšete, že jste byla v šoku, tak si to přesně nepamatujete. Každopadně bych zapracovala na vztahu, protože pes, který má se svým páníčkem ten správný vztah tohle neudělá. Ale takhle po netu vám to nikdo neřekne. Ani to, jestli ten pes to může udělat znovu a nebo ne.

14.8.2021 12:51
impact

XXX.XXX.123.6

""" Nedokázala jsem rozeznat varovné signály, protože kromě té prvotní zmínky, že mě čapnul za ruku, jiný varovný signál nevydal a už jsem zmínila, že se to všechno stalo hrozně rychle. """

No. A to je přesně to, o čem mluvím. Základní a zásadní mezery.

14.8.2021 12:54

S tím adrenalinem.. ukládá do dlouhodobé paměti. Tzn. bezprostředně (a třeba pár hodin a dnů, záleží na výbavě každého) po adrenalinové náloži
jsme zmateni. Za určitou dobu se to ale rozleží a člověk si to poskládá, vzpomene si. A může si pamatovat po celý život. PTSD, velká pouťová atrakce např. Čím intenzivnější zážitek, tím si to pamatujeme "víc".
Nebyl to tady spíše dopamin, noradrenalin..

14.8.2021 13:03
impact

XXX.XXX.123.6

"nemá důvodů svého majitele usměrňovat."
určitě bych jeho chování v té situaci, jak ji chápu, neviděla jako usměrňování člověka

Odvedla mu hárající fenu, tak ji chytil za ruku a naznačil, že si dovoluje moc. Nepomohlo, navíc si ho dovolila ještě pokárat, tak přidal na důraze a kousnul. Změnila intonaci, ať si to uvědomuje nebo ne, tak změnila postavení ramen, mimiku. Vyslala k psovi signál, že se ohradí. Ale v jeho očích na to neměla právo, tak ji usměrnil. 🤷🏻‍♀️

Beztak to tak probíhalo x dní, ale ona prostě toho psa neumí číst.

Jako já nevím, jak Vy, ale mě stačí ve většině případů jenom zvednout obočí a pes zmizne. Si neumím představit, že bych se x dní dívala na to, že mi tu nějakej nadrženec leze po háravce, až se musí chudera bránit.

Pod vlivem toho všeho nejspíš získal dojem, že je to celé v jeho kompetenci. Pak je jeho postup zcela logický a dal se očekávat.

14.8.2021 13:04
GaB

XXX.XXX.162.153

S tím adrenalinem.. ukládá do dlouhodobé paměti. Tzn. bezprostředně (a třeba pár hodin a dnů, záleží na výbavě každého) po adrenalinové náloži
jsme zmateni. Za určitou dobu se to ale rozleží a člověk si to poskládá, vzpomene si. A může si pamatovat po celý život. PTSD, velká pouťová atrakce např. Čím intenzivnější zážitek, tím si to pamatujeme "víc".

Ano, máte pravdu. Souhlasím, ale musím jenom ještě dodat, že mozek si to může poskládat i špatně a třeba si i po takový traumatický události vytěsňovat různé vzpomínky a nahrazovat je jinými, třeba i mozkem samotným vytvořený.
Proč zmiňujete PTSD? To je zase porucha, jestli to myslíte v kontextu, jak jsem zmínila například ty autonehody, tak chápu.

14.8.2021 13:07
GaB

XXX.XXX.162.153

impact napsal(a):
Odvedla mu hárající fenu, tak ji chytil za ruku a naznačil, že si dovoluje moc. Nepomohlo, navíc si ho dovolila ještě pokárat, tak přidal na důraze a kousnul. Změnila intonaci, ať si to uvědomuje nebo ne, tak změnila postavení ramen, mimiku. Vyslala k psovi signál, že se ohradí. Ale v jeho očích na to neměla právo, tak ji usměrnil. 🤷🏻‍♀️

Beztak to tak probíhalo x dní, ale ona prostě toho psa neumí číst.

Jako já nevím, jak Vy, ale mě stačí ve většině případů jenom zvednout obočí a pes zmizne. Si neumím představit, že bych se x dní dívala na to, že mi tu nějakej nadrženec leze po háravce, až se musí chudera bránit.

Pod vlivem toho všeho nejspíš získal dojem, že je to celé v jeho kompetenci. Pak je jeho postup zcela logický a dal se očekávat.

Ano, neuměla jsem a asi stále neumím toho psa číst. Tahle situace nastala poprvé. Já svou chybu přiznat dokážu, ale jelikož do té doby NIKDY nekousnul, tak jsem to JÁ neočekávala.

14.8.2021 13:16

Ono je to takové divné.

Mám pejska (v září mu budou 4 roky), vždycky jsem si myslela, že je impotent. Když jsme chodili na procházky, tak feny rázně odmítal, tak jsme z toho měli srandu, že mám buď teplouše nebo impotenta - nikdy nereagoval na hárající feny.

Že se jedná o norského.....jsem se dočetla až posléz v diskuzi, pod titulkem jsem přehlédla. Podle první věty jsem usuzovala na maximálně JRT. Čtyřletého norského....bych nenazvala pejskem. A i to následné.....zavání polidšťováním. Fena hárá cca21 dní, ale jen 3-4 dny uprostřed je schopna nakrytí. Pes to u feny v bytě přesně poznal a podle toho jednal. Venku jste na takovou háravku možná nenarazili - a vy hned impotent.....
Tak vám vysvětlil, že impotent není.

14.8.2021 13:20
GaB

XXX.XXX.162.153

Ono je to takové divné.

Že se jedná o norského.....jsem se dočetla až posléz v diskuzi, pod titulkem jsem přehlédla. Podle první věty jsem usuzovala na maximálně JRT. Čtyřletého norského....bych nenazvala pejskem. A i to následné.....zavání polidšťováním. Fena hárá cca21 dní, ale jen 3-4 dny uprostřed je schopna nakrytí. Pes to u feny v bytě přesně poznal a podle toho jednal. Venku jste na takovou háravku možná nenarazili - a vy hned impotent.....
Tak vám vysvětlil, že impotent není.

Někdo bere psa jenom jako psa, já psy beru jako loajální stvoření a nejlepšího přítele.

14.8.2021 13:30

GaB napsal(a):
Ano, máte pravdu. Souhlasím, ale musím jenom ještě dodat, že mozek si to může poskládat i špatně a třeba si i po takový traumatický události vytěsňovat různé vzpomínky a nahrazovat je jinými, třeba i mozkem samotným vytvořený.
Proč zmiňujete PTSD? To je zase porucha, jestli to myslíte v kontextu, jak jsem zmínila například ty autonehody, tak chápu.

Protože to je o tom, co už člověk zažil. Zná. A znovu se to vybaví. Ale to je strach.
Ano, vytěsnit umí, ale to je pud sebezáchovy. Aby se z toho nezbláznil.. ona lidská paměť má tento dar "zapomínat" na špatné. To je obranný mechanismus. Jestli pes, to nevím. Bude jednat po vzoru zvířete - více pudově. Nechci z něj dělat troubu, ale bude to asi víc o fyzičnu než psychice. Řekla bych, že člověk si pamatuje déle, ale pes se nechá rychleji překecat, cca by to mohlo být kvůli kratšímu životu.
Asi vím, jak se to může semlít rychle. Zavírám dveře, jedna ruka podél těla, druhá drží kliku, pes za mnou chňap do ruky, otočím se, abych mu řekla, ať jde.. a než to dořeknu, žere mě.
No jo, všecko je jednou poprvé. Něco chtěl, možná právě během týdne se to posilovalo. Frustrace. Sublimace. Ať to máme odborné děsně :-)
Jenže právě tím, že je to společensky nevhodná reakce a psi jsou trochu jiní než divoké šelmy, nebudu se tímto moc ohánět. Od mala se psem trénuji, že když řeknu stačí, pusť, běž, ať se okolo děje cokoli.. protože on by sežral nějaké zvířátko nebo tak něco a to je nepřijatelné.. ať se děje cokoli okolo, udělá, co řeknu.
Je to takové.. kdo má malého psa, tak si s tímhle moc práce nedává, protože kousnutí nemívá vážné následky.

14.8.2021 13:40

GaB napsal(a):
Někdo bere psa jenom jako psa, já psy beru jako loajální stvoření a nejlepšího přítele.

Tak to není. Pes je pes. Jo, super stvoření, kamarád a tak. Ale jako pes, protože on je pes, se musí vychovat. Stejně jako dítě vychováte - jako mini dítě řve u kasy, že chce bonbony za pětikilo, no ne vše, co chce, dostane, a spíše je lepší ho naučit reakci jinou. Nejlépe, aby bylo ticho, jsem chudá. Ale prostě vychovat se to musí, ať je to pes, dítě, .. jinak se vychovají sami. Na konci chodníku se čeká. Nebijeme lidi, ani zvířátka, s nimi si hrajeme, nebo jdeme pryč. Krupicová kaše se nejí rukama. A tak. To neznamená přece, že to dítě nemáme rádi. Naopak, učíme ho, jak projít tímto světem v pohodě. Dtto psa. Jak co budeme učit, to dál záleží na povaze, schopnostech..
A to samé u psa. Je pes, je vlčák, je Alík. A někdo vidí jen toho Alíka.

14.8.2021 13:46
GaB

XXX.XXX.162.153

Protože to je o tom, co už člověk zažil. Zná. A znovu se to vybaví. Ale to je strach.
Ano, vytěsnit umí, ale to je pud sebezáchovy. Aby se z toho nezbláznil.. ona lidská paměť má tento dar "zapomínat" na špatné. To je obranný mechanismus. Jestli pes, to nevím. Bude jednat po vzoru zvířete - více pudově. Nechci z něj dělat troubu, ale bude to asi víc o fyzičnu než psychice. Řekla bych, že člověk si pamatuje déle, ale pes se nechá rychleji překecat, cca by to mohlo být kvůli kratšímu životu.
Asi vím, jak se to může semlít rychle. Zavírám dveře, jedna ruka podél těla, druhá drží kliku, pes za mnou chňap do ruky, otočím se, abych mu řekla, ať jde.. a než to dořeknu, žere mě.
No jo, všecko je jednou poprvé. Něco chtěl, možná právě během týdne se to posilovalo. Frustrace. Sublimace. Ať to máme odborné děsně :-)
Jenže právě tím, že je to společensky nevhodná reakce a psi jsou trochu jiní než divoké šelmy, nebudu se tímto moc ohánět. Od mala se psem trénuji, že když řeknu stačí, pusť, běž, ať se okolo děje cokoli.. protože on by sežral nějaké zvířátko nebo tak něco a to je nepřijatelné.. ať se děje cokoli okolo, udělá, co řeknu.
Je to takové.. kdo má malého psa, tak si s tímhle moc práce nedává, protože kousnutí nemívá vážné následky.

No, ono se to všechno semlelo fakt třeba během 5-10 vteřin a to nepřeháním. Je možný, že jsem se nad něj i trochu naklonila nebo udělala nějaký gesto, které.. nevím, tu chvíli co po mně skočil nemám v hlavě moc ,,srovnanou”, jestli mě chápete. Někdo tu tvrdí, že by toho psa čapnul a měl letecký den, ale já v tu chvíli byla v šoku a absolutně jsem nevěděla, co mám dělat.
Jasně, já Vás chápu a děkuji za odpověď a názor, i když začátek naší komunikace nebyl úplně růžový.❤️ Každopádně, mluvila jsem s veterinářem, zítra jde na vyšetření, jestli nemůže mít třeba nádor na mozku nebo jiný zdravotní problém, po kterým by se ,,zvýšila” jeho agresivita nebo něco. To je také možné, ne?
A co se týče toho, že si myslíte, že je nevyběhaný?, tak to může být pravda, uznávám. Před tím háráním jsem s ním na nějak dlouhé procházení nechodila. To jsem ho pustila třeba v parku, myslela jsem si, že líp pro něj, kvůli těm vedrům.

14.8.2021 13:53

Dělat psovi CT/MRI mozku kvůli jednomu kousanci v nezvládnuté situaci, to je dle mého názoru naprosto zbytečná anestezie a vyhazování peněz (nemám přehled o aktuálních cenách, ale hádám, že to bude stát 10 - 20k). Pravděpodobnost nádoru na mozku u čtyřletého psa, který nemá žádné příznaky, bude mizivá.

14.8.2021 13:59
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Neskutečné !

Já ten "problém" najdu.
To nemůže být háravkou,
on je můj přítel, ne jen tak ňákej pes.
My to na klinice zjistíme, uvidíte.

14.8.2021 14:03

GaB napsal(a):

Proto ho nemusíte polidšťovat !

14.8.2021 14:16
GaB

XXX.XXX.162.153

Dělat psovi CT/MRI mozku kvůli jednomu kousanci v nezvládnuté situaci, to je dle mého názoru naprosto zbytečná anestezie a vyhazování peněz (nemám přehled o aktuálních cenách, ale hádám, že to bude stát 10 - 20k). Pravděpodobnost nádoru na mozku u čtyřletého psa, který nemá žádné příznaky, bude mizivá.

Nene, jde jenom na testy krve, taky bych ho zbytečně nevystavovala tomuhle.

14.8.2021 14:24
GaB

XXX.XXX.162.153

rapotacka11 napsal(a):
Neskutečné !

Já ten "problém" najdu.
To nemůže být háravkou,
on je můj přítel, ne jen tak ňákej pes.
My to na klinice zjistíme, uvidíte.

Vy jste ta, co ani nechápala, proč na chvíli byli odděleni a já Vám to tak hezky vysvětlila, jak tak koukám na přezdívku.
Hodnotu Vašeho myšlení nebudu raději komentovat. Ale zkuste se zamyslet. :-) Ten pes na ty testy krve stejně ,,musí”. Pokud jdete na šití s tím, že Vás kousnul pes, tak Vám řeknou, že s tím psem máte zajít na krev, I KDYŽ ONI NEJSOU DOKTOŘI PRO ZVÍŘATA, TAK VÁM TOHLE ŘEKNE ÚPLNĚ KAŽDÝ CHIRURG.
A ano, každý, kdo má svého psa rád, tak je snad i tak nějak jeho parťák, ne? Když už ten pes má nějaké rádoby sociální postavení.
,,To nemůže být háravkou” - to jakože jsem řekla já nebo ta Vaše hlava, která zase vyplodila kvítko?

14.8.2021 14:29

Nevím o tom, že by pes po kousnutí musel na krevní testy. Jen se musí doložit, že je očkovanej proti vzteklině.

Jizvy od kousnutí mám dvě, ani v jednom případě nebyl čas a chuť na nějaké "letecký den" nebo jakkoliv jinak řešit psa. Obojí byla koneckonců moje chyba, neznalost, lehkomyslnost.

Jinak přijít sem, položit dotaz a pak se hned navážet do místních lidí (kteří se tu už navzájem znají)... jen protože, se vám zrovinka náhodou nelíbí jejich tón ... taky něco vypovídá :)

14.8.2021 14:41
GaB

XXX.XXX.162.153

Nevím o tom, že by pes po kousnutí musel na krevní testy. Jen se musí doložit, že je očkovanej proti vzteklině.

Jizvy od kousnutí mám dvě, ani v jednom případě nebyl čas a chuť na nějaké "letecký den" nebo jakkoliv jinak řešit psa. Obojí byla koneckonců moje chyba, neznalost, lehkomyslnost.

Jinak přijít sem, položit dotaz a pak se hned navážet do místních lidí (kteří se tu už navzájem znají)... jen protože, se vám zrovinka náhodou nelíbí jejich tón ... taky něco vypovídá :)

Mně to takhle řekli dva chirurgové.

Hned? Hned ne, já děkovala za odpovědi, ale jakmile se začne někdo navážet do mě, tak nevidím důvod, proč bych se nemohla nějakým způsobem bránit. :-)

14.8.2021 14:49

Snad jen v tom případě, že pes nemá v pořádku očkování proti vzteklině. Jinak nevím, co z té krve chtějí zjistit.

14.8.2021 14:57

Snad jen v tom případě, že pes nemá v pořádku očkování proti vzteklině. Jinak nevím, co z té krve chtějí zjistit.

Asi ten nádor na mozku… 🤪

14.8.2021 14:58
rapotacka11

XXX.XXX.225.13

Vy jste ta, co ani nechápala,
proč na chvíli byli odděleni a já Vám to tak hezky vysvětlila,
jak tak koukám na přezdívku.

Ahá.
Měli být odděleni nafurt, děvče.
Když nechci mladý, separuji je.
Proč psa zbytečně rajcovat?
Někdy to končí jako u ... záchranářky.
Když někoho rafne pes, doktor se jen ptá,
zda je pes očkovaný na vzteklinu a chce štempl od veta.

14.8.2021 15:11
impact

XXX.XXX.123.6

GaB napsal(a):
Vy jste ta, co ani nechápala, proč na chvíli byli odděleni a já Vám to tak hezky vysvětlila, jak tak koukám na přezdívku.
Hodnotu Vašeho myšlení nebudu raději komentovat. Ale zkuste se zamyslet. :-) Ten pes na ty testy krve stejně ,,musí”. Pokud jdete na šití s tím, že Vás kousnul pes, tak Vám řeknou, že s tím psem máte zajít na krev, I KDYŽ ONI NEJSOU DOKTOŘI PRO ZVÍŘATA, TAK VÁM TOHLE ŘEKNE ÚPLNĚ KAŽDÝ CHIRURG.
A ano, každý, kdo má svého psa rád, tak je snad i tak nějak jeho parťák, ne? Když už ten pes má nějaké rádoby sociální postavení.
,,To nemůže být háravkou” - to jakože jsem řekla já nebo ta Vaše hlava, která zase vyplodila kvítko?

Co to je za nesmysl? Na jakou krev? 😂😂😂

Pes jde tak leda na veterinu na klinické vyšetření (pohledem), zda nemá příznaky vztekliny a pět dní potom ještě na jedno kontrolní. 😂

Občas stačí na chirurgii říct, že doložím u svého praktika a praktikovi říct, že jsem doložila na chirurgii a je po starostech. 🙈 🤷🏻‍♀️ 😂

14.8.2021 15:14

GaB napsal(a):

Hned? Hned ne, já děkovala za odpovědi, ale jakmile se začne někdo navážet do mě, tak nevidím důvod, proč bych se nemohla nějakým způsobem bránit. :-)

tak v tom případě ať se věnují chirurgii.

po kousnutí psem se vyšetřuje pes první a pátý den, jestli nemá příznaky vztekliny. ne z krve, prostě kouknu na psa, změřím mu teplotu. někdy ani to ne, když je to kousavej debíl. nechci si dělat další vyšetření pro sebe.

no a formuláře se napíše, kdy byl očkovanej proti vzteklině, razítko, zaplatit a nazdar.

I když zadání dotazu znělo docela věrohodně( snad až na to plemeno ), jak se diskuze rozvíjí a pokračuje, začíná mi to čím dál víc trollovatět.
P.S. Zdá se mi to, nebo už zmizely fotky.

Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Já jen nechápu proč ty lidi od psů, ale teda i od koní jsou vůči lidem, kteří nemají tolik zkušeností, tak jízliví. Ironie, výsměšky. Ale je teda fakt, že teda ti, kdo fakt umí a jsou profíci v oboru se k tomuhle nesníží....

14.8.2021 15:16
impact

XXX.XXX.123.6

Asi ten nádor na mozku… 🤪

Beztak. 😂😂😂

Tady začíná být celkem legrace. A pak ať tu tvrdí, jaká je zkušená kynoložka, která se vyzná. 🙈

14.8.2021 15:20
impact

XXX.XXX.123.6

Huskyjanina napsal(a):
Já jen nechápu proč ty lidi od psů, ale teda i od koní jsou vůči lidem, kteří nemají tolik zkušeností, tak jízliví. Ironie, výsměšky. Ale je teda fakt, že teda ti, kdo fakt umí a jsou profíci v oboru se k tomuhle nesníží....

Já se teda klidně přiznám, že mi přijde hrozně těžký nesmát se člověku, který svýho psa degraduje na teplouše a impotenta a ten mu pak při kontaktu s háravkou rozškubne hubu, páč si mu dovolí háravku sebrat.

14.8.2021 15:30

Huskyjanina napsal(a):

Přečtěte si to celé. Až do příspěvku GaB v 10,55 byly odpoědi celkem normální, bez urážek a jízlivostí. V těch 10.55 padla první urážka vůči Megi-t.d. I když příspěvky Megi-t.d jsou svérázné, nebyl ten její ani urážlivý, ani jízlivý. A pak už, znáte to : Jak se do lesa volá......Přijdu si pro radu, zkušenosti, trochu pokory by to chtělo. Když vím všechno nejlíp, netřeba se ptát.

14.8.2021 15:37

impact napsal(a):
Já se teda klidně přiznám, že mi přijde hrozně těžký nesmát se člověku, který svýho psa degraduje na teplouše a impotenta a ten mu pak při kontaktu s háravkou rozškubne hubu, páč si mu dovolí háravku sebrat.

To sebrání háravky bych pochopila. Taky jsem svou psici došlým milovníkům "sbírala" -
A přiznám se, že jednoho jsem se i bála. Tedy skoro. Vlastně dvou : jeden byl NO a druhý tibetský dogák. Víc nepříjemný byl NO. Naštěstí vždycky uznali, že psice je moje.
Ale že už LGBT vymyslí někdo i u psů.......Asi se naštval, že není třetí pohlaví.

14.8.2021 17:52
Štírek666

XXX.XXX.47.216

impact napsal(a):

Jako hodně dobře sečteno a podtrženo.
👍👍👍👍

14.8.2021 18:39

Já se ani nechtěla vyjadřovat.....to kousnutí může být cokoliv...po ruce se mohl ohnat ve smyslu "a ty mě taky neštvi" a ret mohl prokousnout náhodně, zadavatelka se naklonila, pes vyskočil, protože byl rozjetej a šití bylo na světě.
To jestli to pes udělal jako nějaký útok a nebo to byla chyba zadavatelky, protože neodhadla situaci, to tady asi nikdo neposoudí, když u toho nebyl, když neví, jak v reálu zadavatelka se psem fungují.

ale...k tomuto se vyjádřit musím:
a pak to začalo - různé nahánění, dotírání apod. mamky fence (ta se nedala a byla na něj agresivní a když se pokusil na ní vlézt, tak ho rázně odmítla kousnutím nebo vrčením .)

To jako vážně?? Nechali jste psa, aby obtěžoval feňuli??

ale když mu řeknu ať jde na místo, tak jde, prostě ví, že já jsem jeho ,,vůdce smečky”), i když se stala tahle situace. Je to zlatý pes, umazlený, nechá si šáhnout do misky s jídlem, cokoliv si nechá líbit

No tak vůdče smečky, berte to jako poučení pro příště, že si holt musíte dávat pozor a podobné situaci předcházet....že i pes, o kterém si myslíme, že si nechá všechno líbit, se může dostat do stádia, kdy je schopný se proti něčemu ohradit, něco bránit a podobně.

Upřímně si myslím, že kdybyste mu hned zkraje nedovolili háravku obtěžovat, nenechali fenu, aby to musela řešit sama. Kdybyste hned třeba oddělovali, tak by k takovéto situaci vůbec nemuselo dojít.

14.8.2021 18:47

No tak budou losí jezevčíčci :-)
A já si říkala, že už jsem dlouho neslyšela "ale on to ještě nikdy neudělal"

14.8.2021 18:48
impact

XXX.XXX.123.6

Sardullah - no právě.. Od toho konce textu to začalo a skončilo to tím, čím jste začala..

15.8.2021 06:32
molok

XXX.XXX.160.41

Huskyjanina napsal(a):

Nejde to, už jsem to kdysi zkoušel obsáhlým traktátem, že nejenom lidsko-psí interakce vyžaduje empatii a naslouchání, špatní jsou vždycky zadavatelé, ostatní jsou pouze letadla.

15.8.2021 09:23

molok napsal(a):
Nejde to, už jsem to kdysi zkoušel obsáhlým traktátem, že nejenom lidsko-psí interakce vyžaduje empatii a naslouchání, špatní jsou vždycky zadavatelé, ostatní jsou pouze letadla.

No nevím.....zdejší skupina pravidelných přispěvatelů se občas může jevit jako hejno vos, které se na zadavatele sesype a bodá, štípe.....

Ale když škrtnu trolíky, kteří se právě snaží fauňáky vyprovokovat k ostřejším reakcím, tak si nemyslím, že bychom byli taková banda čarodějnic, takové hejno vos, co se na dotyčného vrhne a bodá a štípe až ho vyštípe.

Já jsem zde na fauně už 6 let....a můžu říct, že pokud je zadavatel slušný, třeba i dostane zkraje drškovou...to teda povětšinou, když se jedná o fyzické trestání psa, neřku-li štěněte nebo prostě něco dělá hodně špatně a řekne "aha, jsem začátečník, tohle jsem netušil a co mám teda dělat??", tak se tady klidně přetrhneme, abychom poradili a nebo napsali, co nám fungovalo u našich psů a pokud se zadavatel následně pochlubí i třeba s malým úspěchem, tak chválíme a podporujeme jeho úsilí.

Občas se dokonce stane, že zadavatel dostane normální odpovědi, ale ty se mu nelíbí, protože nechtěl číst, že to dělá blbě a začnou urážky z jeho strany, tak to si potom asi nikdo servítky brát nebude.

15.8.2021 13:56
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Ten pes je po nehodě? To je pak jiná, pes celkově v akutním stresu může kousnout i „jen tak“. Takové zvíře má být zajištěné, aby kousnout prostě nemohlo.
Pokud ale pes nebyl v nějaké výjimečné situaci a skutečně kousal s cílem kousnout, nejspíš dával najevo své rozpoložení a Vy jste je jen špatně přečetla. Pokud ten pes byl jen pod vlivem hárající feny, měl by být ovladatelný. Není to extrémní situace, psi potkávají háravky normálně. A taky Vás v tom případě musím požádat, abyste dávala relevantní informace.

to kousnutí může být cokoliv...po ruce se mohl ohnat ve smyslu "a ty mě taky neštvi" a ret mohl prokousnout náhodně, zadavatelka se naklonila, pes vyskočil, protože byl rozjetej a šití bylo na světě.
Toto si myslím od začátku - že je to celé vlastně nedorozumění a omyl. Protože ten pes má rychlejší reakce a ostré zuby a prostě blbě pohnul hlavou.

15.8.2021 18:53
molok

XXX.XXX.160.41

No nevím.....zdejší skupina pravidelných přispěvatelů se občas může jevit jako hejno vos, které se na zadavatele sesype a bodá, štípe.....

Ale když škrtnu trolíky, kteří se právě snaží fauňáky vyprovokovat k ostřejším reakcím, tak si nemyslím, že bychom byli taková banda čarodějnic, takové hejno vos, co se na dotyčného vrhne a bodá a štípe až ho vyštípe.

Já jsem zde na fauně už 6 let....a můžu říct, že pokud je zadavatel slušný, třeba i dostane zkraje drškovou...to teda povětšinou, když se jedná o fyzické trestání psa, neřku-li štěněte nebo prostě něco dělá hodně špatně a řekne "aha, jsem začátečník, tohle jsem netušil a co mám teda dělat??", tak se tady klidně přetrhneme, abychom poradili a nebo napsali, co nám fungovalo u našich psů a pokud se zadavatel následně pochlubí i třeba s malým úspěchem, tak chválíme a podporujeme jeho úsilí.

Občas se dokonce stane, že zadavatel dostane normální odpovědi, ale ty se mu nelíbí, protože nechtěl číst, že to dělá blbě a začnou urážky z jeho strany, tak to si potom asi nikdo servítky brát nebude.

Sardullah, to je krásná teorie, ale v praxi to končí žihadélky tak v 90% vláken, což je víceméně škoda pro dané psy (o které by mělo jít) protože drtivá většina těch zakladatelů vláken si tak nic neodnese ani pro sebe ani pro svého psa. Ale to je fuk a Vám to těžko vyčítat, protože Vaše schopnost připojit se do jakéhokoliv vyhroceného vlákna a věcně se vrátit pouze k dotazu zadavatele, je zde poměrně výjimečná.

15.8.2021 18:55

Molok se čílí nad reakcemi na trolly a trotly a objednávky, aby to tu nechcípalo. Sorry, je to tak, nedávno tu proběhlo od zadavatele tolik sprostých slov, jsem jich ani tolik neznala :-) a vždy, když se tu nic neděje, přijde dotaz zcela.. no nádherný přece! A buďte hodní! :-)

15.8.2021 19:11

molok napsal(a):
Sardullah, to je krásná teorie, ale v praxi to končí žihadélky tak v 90% vláken, což je víceméně škoda pro dané psy (o které by mělo jít) protože drtivá většina těch zakladatelů vláken si tak nic neodnese ani pro sebe ani pro svého psa. Ale to je fuk a Vám to těžko vyčítat, protože Vaše schopnost připojit se do jakéhokoliv vyhroceného vlákna a věcně se vrátit pouze k dotazu zadavatele, je zde poměrně výjimečná.

Já to vidím asi takhle.....klidně si nechám vynadat do bezvědomí a následně nechat poradit, když je to v zájmu mého psa.
Nasypu si popel na hlavu a sklopím uši.

A co se toho týče, jací jsme tady zlí.........tak za prvé i já si myslím, že je zde spoustu trolů, protože jinak to snad ani není možný.
Hlavně dotazy, kde vím, že se stále opakují, že je tady o nich xy vláken s hromadou příspěvků a rad a dotyčný se ani neobtěžuje...dle mého...něco pohledat. Je jednodušší zadat dotaz a vážení přetrhněte se, piště to samé pořád dokola, abyste mi poradili.

Nejsem jen pejskař, jsem i akvarista a tak chodím i na rybičkové stránky do rybičkového fóra a ujišťuju vás, že tam se s tím taky nikdo nemaže. Ale pokud je začátečník rozumný, pokud se hned neurazí, když dostene vynadáno, že to dělá blbě a ať ryby vrátí do zveráče a buď ať se na to vykašle a nebo začne znova, když vydrží, tak je tam parta lidí, co poradí, pomůžou.......

Stejně tak tady....

15.8.2021 19:35
molok

XXX.XXX.160.41

Molok se čílí nad reakcemi na trolly a trotly a objednávky, aby to tu nechcípalo. Sorry, je to tak, nedávno tu proběhlo od zadavatele tolik sprostých slov, jsem jich ani tolik neznala :-) a vždy, když se tu nic neděje, přijde dotaz zcela.. no nádherný přece! A buďte hodní! :-)

A tak nelze zas všechny zadavatele podezřívat s trolingu. A heslo buďme hodní je skvělé ... obecně tady za té covidiády mně přijde, že narostlo takové nevraživosti mezi lidmi, což mně přijde zbytečné, ale lidi si to často rádi dělají všechno složitější.

15.8.2021 20:27

"Pokud ten pes byl jen pod vlivem hárající feny, měl by být ovladatelný. "
měl by být...
měl by být?!
na to je jako nějaká vyhláška? nebo co?

"Není to extrémní situace, psi potkávají háravky normálně."
normálně....to je jaká frekvence?
já se psem (od vždy) háravky normálně nepotkávám

15.8.2021 20:56

molok napsal(a):
A tak nelze zas všechny zadavatele podezřívat s trolingu. A heslo buďme hodní je skvělé ... obecně tady za té covidiády mně přijde, že narostlo takové nevraživosti mezi lidmi, což mně přijde zbytečné, ale lidi si to často rádi dělají všechno složitější.

Hehe. To jste tu asi neviděl před pěti lety. Poslední rok lidi naopak slepil k sobě. Ale záleží, jak se díváte, no.

15.8.2021 21:02
impact

XXX.XXX.123.6

Hehe. To jste tu asi neviděl před pěti lety. Poslední rok lidi naopak slepil k sobě. Ale záleží, jak se díváte, no.

No já jsem na ifauně už určitě patnáct let a nezměnilo se vůbec nic. Jen se párkrát vyměnila většina skalního jádra, ale jinak furt stejný.

15.8.2021 21:08

molok napsal(a):

Ifauna je pro mě na zábavu a odreagování. Někdy je čas vážně odpovědět a poradit nebo sdílet svou zkušenost. Ale někdy ty dotazy prostě nahrávají, že se snadno udělá legrace nebo si z tazatele trochu ustřelíme nebo se odvede téma někam ke svíčkový a podobným důležitým věcem, místo aby se seriózně odpovídalo.
Nejsme tady placení od toho, aby se náhodní anonymové s dotazem, kterej tu byl stejnej naposledy před týdnem, cítili opečovávaně. Kdo se chce opravdu něco dozvědět, ten se dozví.

15.8.2021 21:10
molok

XXX.XXX.160.41

A to já myslel obecně ve společnosti, ne na Ifauně ...

15.8.2021 21:27

molok napsal(a):
A to já myslel obecně ve společnosti, ne na Ifauně ...

To nevím, já a můj pes do společnosti nechodíme.
Ale líbí se mi buldok. Potřebuji dva. Tři. To je tak 40 50 za jednoho? Esi jo, tak to zas nic, za chvíli jsou Vánoce..

15.8.2021 21:36

Ifauna je pro mě na zábavu a odreagování. Někdy je čas vážně odpovědět a poradit nebo sdílet svou zkušenost. Ale někdy ty dotazy prostě nahrávají, že se snadno udělá legrace nebo si z tazatele trochu ustřelíme nebo se odvede téma někam ke svíčkový a podobným důležitým věcem, místo aby se seriózně odpovídalo.
Nejsme tady placení od toho, aby se náhodní anonymové s dotazem, kterej tu byl stejnej naposledy před týdnem, cítili opečovávaně. Kdo se chce opravdu něco dozvědět, ten se dozví.

Že jo :-) furt si myslím, že to je diskuze a ne poradna. Jako že placená. A ta možná takhle online ani není, viděla jsem různé - neplacené, fóra a tak - kde vždy odpověď jen obecná, výmluvy a "více najdete v mé knize nebo v kurzu". Přece to neprozradí zdarma online.
A jak říká sardullah, ta píše romány :-) často si člověk dá práci napsat A4 pro zakladatele a on na to "nic o mně nevíte, how dare you!" No tak co s ním. A přitom ta A4 se týkala toho, jestli má pes dost vyžití. To jsme si dovolili teda moc.
Tady píši "zakladatel" schválně, protože je to zakladatel vlákna, ne zadavatel dotazu.
Jak je možné, že se tu 5 modelů točí stále dokola, když je zakládají neznámí lidé, jak přišli na ifaunu? Zadali do gůgla "pes mě pokousal, poraďte mi" a vyskočí odkaz na nějaké vlákno na ifauně, jo. Tak proč si ho nepřečte a nezkusí něco z toho, proč jde založit nové - stejné vlákno? To je trochu blbost.

15.8.2021 21:38

Ale líbí se mi buldok. Potřebuji dva. Tři. To je tak 40 50 za jednoho? Esi jo, tak to zas nic, za chvíli jsou Vánoce..

Tak napište Ježíškovi.

15.8.2021 21:42
molok

XXX.XXX.160.41

Nekupujte, i když projdete nejlepší chovky jejichž majitelé jsou třeba i vystudovaní genetici a pyšní se ozdravováním chovu, tak to za to nestojí. Bohužel jsem se nechal nachytat, že už to směřuje k lepšímu. Úžasná stvoření v nemocném těle.

15.8.2021 22:04

Tak jsem diskuzi zase znovu celou projela a přijde mi, že osazenstvo fauny se chovalo slušně a že s kousavými poznámkami si začala zadavatelka.

15.8.2021 22:42

Tak jsem diskuzi zase znovu celou projela a přijde mi, že osazenstvo fauny se chovalo slušně a že s kousavými poznámkami si začala zadavatelka.

Nene, já to byla :-)

16.8.2021 10:09

Mi z toho čiší, že zadavatelka měla konflikty (nedořešené) se psem celou dobu pobytu u feny, neboť mu věnovala menší pozornost (cizí prostředí, druhý pes...) a za druhé, ačkoli u psů to asi není tak zásadní (já spíš ty koně), tu hraje roli to cizí prostředí. Zvíře si v cizím prostředí, navíc v "nové" smečce, prostě vyzkouší, zda by se společenská situace nezměnila. Přestože ten ret mohl být blbá náhoda, to chňapnutí po ruce teda náhoda určitě nebyla. Bylo to přesně popsáno výše ve formě "tak ji usměrnil".

Já bych toho psa zabila. Nebo to aspoň zkusila. Jeden pud přebít druhým pudem (rozmnožovací sebezáchovným). Jsem přesvědčená, že TO by si ten pes zapamatoval do nejdelší smrti smrťoucí. No ještě že nemám psa.

Zadavatelka je poučena, že v podobné situaci má psy zásadně oddělovat od prvního obtížného samcova projevu. Že když je pes vzrušený z čehokoli, je třeba nasadit zvýšenou fyzickou aktivitu, i kdyby to znamenalo naběhat 30 km místo 15. Že má být důslednější.

A třeba příště, až bude zavírat fenu do vedlejší místnosti, pes nebude asistovat u zavíraných dveří, ale bude odkázaný na svém místě - předcházejme konfliktním situacím. (za předpokladu, že, jak zadavatelka říká, pes poslouchá)

16.8.2021 10:14

Já bych toho psa zabila. Nebo to aspoň zkusila. Jeden pud přebít druhým pudem (rozmnožovací sebezáchovným). Jsem přesvědčená, že TO by si ten pes zapamatoval do nejdelší smrti smrťoucí. No ještě že nemám psa.

Tohle není nejlepší nápad. Možná by přebila pud rozmnožovací pudem sebezáchovným a ten by se projevil tak, že by majitelku přepral.
A máte pravdu - ještěže nemáte psa.

16.8.2021 10:26

to jo, Buggyro. Ještě štěstí, že nemáte psa

protože bojovat na život a na smrt s dvacetikilovým psem holýma rukama není úplně dobrej nápad

a co teprve lidi, co mají psa ještě většího?

pokud máte pocit, že takového psa je potřeba zabít, tak takoví lidé odváděli pak psy k myslivcům a nepokoušeli se ho rovnou zaškrtit v obýváku

a "pamatoval do smrti smrťoucí" není úplně vhodný základ k dalšímu pokračování soužití

16.8.2021 10:28
Varaxi

XXX.XXX.150.244

"Pokud ten pes byl jen pod vlivem hárající feny, měl by být ovladatelný. "
měl by být...
měl by být?!
na to je jako nějaká vyhláška? nebo co?

"Není to extrémní situace, psi potkávají háravky normálně."
normálně....to je jaká frekvence?
já se psem (od vždy) háravky normálně nepotkávám

To je zajímavé. Člověk by řekl, že potkávat háravé feny je součástí socializace i běžného života. Já je teda potkávám opravdu normálně, protože ty feny mají vesměs stejný režim, jako když nehárají. Možná chodí v méně frekventované časy a jsou častěji voděné na vodítkách, ale to je tak všechno.
Potkávám háravky za plotem, potkávám háravky na vycházkách, potkávám jejich stopy, bývají na výstavách i sporotvních akcích, i když třeba s nějakou úpravou menežmentu, nemusí ta fena vrtět ocasem psovi do čumáku... Nenapadlo mě, že někde je tolik kastrovaných fen, případně tolik majitelů ochotných svou fenu zavřít na čtrnáct dní do domácího vězení, že je nějaký pes běžně nepotkává.
Nebo jak si to vysvětlit? Přece pokud se svým psem chodím mezi jiné psy, tak se prostě stane, že tam nějaká háravá fena je.
Frekvence... Ježišmarjá, já si nevedu deníček - dnes jsem potkala háravku, dnes ne. Ale tak tři čtyři měsíce v roce byl pes prostě veselejší z těch háravek. Holt když hárala favoritka, chodil na šňůře, protože to opravdu spolehlivý nebyl. Ale i tak si dával pozor na auta a celkově se choval vcelku běžně. Jinak byl normálně ovladatelný, chodil na volno, na povel přišel... Prostě normální pes.
A o tom to je - musím znát svého psa, vědět, kdy je ovladatelný na slovo, kdy má jít na šňůru a kdy mu pro jistotu nasadit košík, protože ten pes je z háravek labilní.
Ale stejně si myslím, že buďto pes opravdu kousl (a pak je problém ten, že zadavatelka svého psa prostě nezná a nechápe), nebo nekousl a celé je to nedorozumění a omyl. A ta háravá fenka je buď jen katalyzátor problému, nebo nevinný svědek. Že o ní to vlastně vůbec není.

16.8.2021 10:37
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Buggyro,
ten pes je celou dobu vlastně hodný. Kousnutí jenom naznačil, to je vlastně taky projev komunikace. A ten ret, to mohla být opravdu náhoda.
Nebo nebyla, to je taky možné. Ten pes dlouhodobě ukazuje diskomfort, ale zadavatelka to nevnímá, až si ten pes prostě neví rady a snaží se promlouvat srozumitelněji a hlasitěji - až se to v jeden okamžik vyostří a pes kousne. Ale předcházely tomu měsíce či roky, kdy se s tím dalo něco dělat a problému předejít.
Nemyslím si, že ten pes je labilní z podstaty, agresivní, má nádor nebo něco takového. Podle mě to je vcelku obyčejný pes, jen zadavatelka soustavně přehlíží, co jí komunikuje. Píše o něm, že je impotent, tak teď jí vysvětlil, že impotent není, takovým způsobem, že to konečně i ona pochopila.
Tak jako tak si myslím, že ten pes je vcelku normální. Buďto ublížit nechtěl, nebo ublížit chtěl z prostého zoufalství, protože je dlouhodobě nepochopen. A tím nepochopením nemyslím jen tu domnělou impotenci, ono toho bude víc.

16.8.2021 10:50

Vím, že jsem to vytrhla z kontextu, ale tohle je klasika.......jsem větší a silnější, tak proti slabšímu použiju násilí. Ale co kdyby tohle udělal pes, kterýho nepřeperu a hlavně který si rozhodně nenechá líbit to moje zabíjení??

@Buggyra, promiňte, ale pokud nemáte psa tak je to celé jen vaše teorie...co by kdyby....nemáte představu jaké to je mít vztah s vlastním psem.
Normálně totiž platí pravidlo o důvěře...já NIKDY neublížím svému psu a můj pes NIKDY neublíží mě.....ale je to podmíněné tím, že já se chovám tak, aby pes neměl důvod mě kousnout.

A to chňapnutí po ruce opravdu náhoda nebyla, to byla "blbost" majitelky......byla to totiž podobná situace jako přenesená agresivita u psů....dva psi hlídají u plotu, jeden druhému se připlete do cesty a vybijou si to na sobě navzájem.
Podobná situace jako když se budete s někým hádat, ale jakože omega a váš přítel na vás sáhne a řekne "prosim tě uklidni se a nebuď hysterická".....co uděláte?? No myslím, že to dotyčný slízne taky pěkně.
Prostě pes chtěl hodně tu háravku, v hlavě vymeteno jen myšlenka "chci a chci a chci" a najednou mu v tom něco brání....tak to bez rozmyslu kousnu...a hele ona to byla paničky ruka.
Taky to mohlo být tak, že pes už předtím paničku varoval a že to panička i viděla, ale protože podobnou situaci nezažila, myslela, že stačí když uplatní svojí autoritu, už na to šla možná i výhružně a neodhadla situaci....

A třeba příště, až bude zavírat fenu do vedlejší místnosti, pes nebude asistovat u zavíraných dveří, ale bude odkázaný na svém místě - předcházejme konfliktním situacím. (za předpokladu, že, jak zadavatelka říká, pes poslouchá)

S tím se dá jen souhlasit.......předcházejme konfliktním situacím.....tohle bych tesala do kamene.

16.8.2021 11:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Docela přesně jste popsala postup na výrobu nevyzpytatelného neurotického psa.
Víte, to, co někteří lidé považujou za respekt, je docela obyčejný strach. A zvíře, které se bojí a chová se podle našich představ jenom ze strachu, je do budoucna časovaná bomba.
Že si to bude pamatovat celý život, to já bych považovala spíš za mínus než za výhru.
A fakt bych nechtěla mít vztah se psem založenej na tom, že mi funguje proto, že si pamatuje moji agresivní reakci. A bojí se, že by mohla nastat znovu.
Zajímavé je, že je celkem dost majitelů, kteří mají i poměrně velká nebo "problematická" plemena, nikdy nepoužívali podobné prasárny a postupy založené na upevnění vlastní dominance a přesto jim funguje vztah založený na důvěře a psi nejsou nebezpeční ani jim, ani okolí.

16.8.2021 11:29

".......
Potkávám háravky za plotem, potkávám háravky na vycházkách, potkávám jejich stopy, bývají na výstavách i sporotvních akcích, i když třeba s nějakou úpravou menežmentu, nemusí ta fena vrtět ocasem psovi do čumáku... ............

Holt když hárala favoritka, chodil na šňůře, protože to opravdu spolehlivý nebyl. Ale i tak si dával pozor na auta a celkově se choval vcelku běžně. Jinak byl normálně ovladatelný, chodil na volno, na povel přišel... Prostě normální pes.
A o tom to je - musím znát svého psa, vědět, kdy je ovladatelný na slovo, kdy má jít na šňůru a kdy mu pro jistotu nasadit košík, protože ten pes je z háravek labilní."

takže je to jinak?

1) také chodíme po háravčiných značkách, také jistě míjíme háravky za plotem, také potkáváme háravky na vycházkách, ale žádný soudný majitel nepřivede svou hárající fenu psu pod čumák! Nepotkáváme běžně háravky face to face!
tak, jak to bylo zde....

2) takže chodil na šňúře? spolehlivě ovladatelný nebyl? a některý musí mít i košík?
tak už jsme více v reálu?

16.8.2021 11:52

Aby si to pamatoval, tak to ne. Ale že by dostal jednu řádnou a druhou asi o zeď, tak to se může stát - v tu chvíli, afekt - úplně běžně. Jako plán - potrestat, to je hloupé. Ale jako v tu chvíli, už vidím, kolik páníčků s knížkou odborného výcviku a výchovy stojí nad psem a přemýšlí o postupu, aby se mu neublížilo. Litovat budu, ale v ten okamžik..
Si to představím, rozervaná huba a já mu řeknu.. Alíčku, běž na místečko, já si to pojedu na pohotovost zašít.

16.8.2021 11:54

".......
Potkávám háravky za plotem, potkávám háravky na vycházkách, potkávám jejich stopy, bývají na výstavách i sporotvních akcích, i když třeba s nějakou úpravou menežmentu, nemusí ta fena vrtět ocasem psovi do čumáku... ............

Holt když hárala favoritka, chodil na šňůře, protože to opravdu spolehlivý nebyl. Ale i tak si dával pozor na auta a celkově se choval vcelku běžně. Jinak byl normálně ovladatelný, chodil na volno, na povel přišel... Prostě normální pes.
A o tom to je - musím znát svého psa, vědět, kdy je ovladatelný na slovo, kdy má jít na šňůru a kdy mu pro jistotu nasadit košík, protože ten pes je z háravek labilní."

takže je to jinak?

1) také chodíme po háravčiných značkách, také jistě míjíme háravky za plotem, také potkáváme háravky na vycházkách, ale žádný soudný majitel nepřivede svou hárající fenu psu pod čumák! Nepotkáváme běžně háravky face to face!
tak, jak to bylo zde....

2) takže chodil na šňúře? spolehlivě ovladatelný nebyl? a některý musí mít i košík?

A dyť se tak nechytejte za slovíčka, Varaxi mluví o běžné ovladatelnosti psa a má pravdu. A Vy máte pravdu, že když mu hrabe, tak mu to ještě nestěžuji, protože tam pak se rodí agrese.

16.8.2021 12:06
Varaxi

XXX.XXX.150.244

".......

takže je to jinak?

tak, jak to bylo zde....

Nepotkáváme běžně háravky face to face!

No, a já je běžně potkávám. Když jsem měla psa, tak jsem je taky běžně potkávala. Dokonce si, světe div se, občas s některou na flexině i chvíli hrál.
Nevidím důvod, proč by háravá fena nemohla chodit normálně ven. Chápu, že na výstavách a sportovních utkáních, kde se po psech chce nějaký výkon, je třeba do jisté míry upravit ten menežment. Ale na vycházky snad může ta fenka normálně chodit.
Můj pes nebyl spolehlivě ovladatelný čtrnáct dní v roce, když hárala jeho favoritka. Nemusel mít košík. Choval se normálně. Jenom to přivolání nebylo jisté, když s ním chodil táta. Já ho na volno brávala i v ty dny. Nebyl to problém.
Ano, labilní pes by měl mít košík. Aby pes nemohl kousnout, když si chce nárokovat přede mnou nějakou fenu.
Já jsem nepsala, že pes s háravkou musí být stoprocentně ovladatelný. Ale musí se ovládat. Sám, jakože není agresivní sám od sebe, ne že poslechne na zavolání. Za normální takovou agresi a takové chování nepovažuju.
Pes, který není stoprocentně ovladatelný, má být zajištěný. Kdyby zadavatelčin pes byl zajištěný, nemusela by sem teď psát.
Ovladatelný by ideálně měl být každý pes za všech okolností. No, já toho nedosáhla. Tak jsem ho na problematické okamžiky a místa jistila šňůrou. Nestydím se za to.

16.8.2021 12:09
Varaxi

XXX.XXX.150.244

A dyť se tak nechytejte za slovíčka, Varaxi mluví o běžné ovladatelnosti psa a má pravdu. A Vy máte pravdu, že když mu hrabe, tak mu to ještě nestěžuji, protože tam pak se rodí agrese.

A Vy máte pravdu, že když mu hrabe, tak mu to ještě nestěžuji, protože tam pak se rodí agrese.

Tak to je jasné, že když mám psa, který z háravek nenapravitelně vyšiluje, tak se tomu přizpůsobím, aby pes zbytečně netrpěl. Ač to stále nepovažuju za normální, prostě beru, co je, a snažím se minimalizovat škody.
To mě nenapadlo, že toto musím zdůraznit. :)

16.8.2021 12:10

Aby si to pamatoval, tak to ne. Ale že by dostal jednu řádnou a druhou asi o zeď, tak to se může stát - v tu chvíli, afekt - úplně běžně. Jako plán - potrestat, to je hloupé. Ale jako v tu chvíli, už vidím, kolik páníčků s knížkou odborného výcviku a výchovy stojí nad psem a přemýšlí o postupu, aby se mu neublížilo. Litovat budu, ale v ten okamžik..
Si to představím, rozervaná huba a já mu řeknu.. Alíčku, běž na místečko, já si to pojedu na pohotovost zašít.

Afekt.

Ono se to mluví, ale já mám třeba psa, kterej by druhou o zeď prostě nikdy nedostal, protože si myslím, že jsme hmotnostně dosti vyrovnané

prostě tenhle agresivní přístup se dá aplikovat jen na děti a malá zvířata, v tém případě by takový pokus byl stejný jako dát facku sebevědomýmu chlapovi, prostě by ta osoba, která dostane ještě jednu o zeď, mohla být já.

A tím, že tahle metoda zcela přirozeně vypadla z repertoáru ale vznikl zcela jiný, ovšem zcela funkční stav, kdy se prostě domluvíme bez jakékoliv agrese či náznaku.

A ano, v hypotetickém nighmare scenario bych opravdu musela Alička poslat na místečko, protože jakékoliv vystupňování bych asi prostě nepřežila.

16.8.2021 12:21

"A ta háravá fenka je buď jen katalyzátor problému, nebo nevinný svědek. Že o ní to vlastně vůbec není."

tak nejak - problem zacal davno pred tim, nez pes kousnul.

Pro me to, ze pes /harava fena musi na nejaky cas na voditko je OK. Ze neposlechne kvuli harani na privolani - to beru i u supr vycviceneho jako moznost ( i kdyz ani to neni vzdycky pravidlo -a paradoxne spis s fenou mam v jejich dnech problem s poslusnosti nez se psem -takze na voditko jde fena ).

kousnuti do majitele uz je daleko za hranou. a jen ukazuje opravdu celkovy problem - kor kdyz je to pro majitele prekvapko.
( nekdy se psum na kryti dava kosik, protoze jsou schopni u toho kousnout do cloveka -trochu jina situace vim - ale zase -nikoho to neprekvapuje, majitele predvidaji )

A ze rozumny majitel neprivede haravou fenu pred cumak psovi? vite, kolik lidi ma feny a psy pohromade v jednom prostoru? A da se to zmenezovat - bez nasledku a pokousani.

16.8.2021 12:29

a já si dovolím trvale nesouhlasit s tím, co varaxi napsala včera ve 13:56
o psu, co BY MĚL BÝT ovladatelný, když je JEN pod vlivem háravé feny
v tomto případě
vliv háravé feny není JEN
a nevím na jakém základě BY MĚL
a tady je řeč (patrně) o pár vteřinové akci, dovolím si napsat o instinktivním jednání

16.8.2021 12:33

"vite, kolik lidi ma feny a psy pohromade v jednom prostoru? A da se to zmenezovat - bez nasledku a pokousani."

ale jistě!

ale pokud si i někdo přečte příspěvky zadavatelky, tak zjistí, že nešlo o normální stav a ona není zkušený manažer soužití psa a háravky v bytě!

16.8.2021 12:57

Pes je majitelkou označován za impotenta a tudíž ho tedy strčila do omezeného prostoru s háravkou a to, že se pes nakonec ukázal jako úplně normální samec, kterého bohužel v jeho konání nikdo nekoriguje, je prostě fakt.........

Obecně teda nevim, třeba moji psí kluci s háravek extrémně nevyváděli, bylo to spíš takového toužení...háravku neměli doma, ale v sousedství...a i tak mi přišlo, že měli občas úplně vypadlej mozek........pes zadavatelky mohl mít mozeček pěkně zavařenej.

Takže nebudeme si lhát do kapsy....co tady celou dobu řešíme....majitelka psa udělala fatální chybu, nezvládla situaci ve chvíli, kdy se pes začal o háravku enormě zabývat. Je to poučení pro příště, že takhle teda nee.

A co z toho vyplývá....nemá smysl to řešit....jezevčice byla před kastrací, takže předpokládám, že bude kastrována následně, tudíž se pes už neocitne v situaci, kdy by musel sdílet stejný uzavřený prostor s háravkou a tím pádem mu nevypadne mozek a nepokouše paničku proto, že mu bere jeho objekt chtíče.....

16.8.2021 13:03

Afekt.

Ono se to mluví, ale já mám třeba psa, kterej by druhou o zeď prostě nikdy nedostal, protože si myslím, že jsme hmotnostně dosti vyrovnané

prostě tenhle agresivní přístup se dá aplikovat jen na děti a malá zvířata, v tém případě by takový pokus byl stejný jako dát facku sebevědomýmu chlapovi, prostě by ta osoba, která dostane ještě jednu o zeď, mohla být já.

A tím, že tahle metoda zcela přirozeně vypadla z repertoáru ale vznikl zcela jiný, ovšem zcela funkční stav, kdy se prostě domluvíme bez jakékoliv agrese či náznaku.

A ano, v hypotetickém nighmare scenario bych opravdu musela Alička poslat na místečko, protože jakékoliv vystupňování bych asi prostě nepřežila.

No právě že to není metoda, ale emoce v ten okamžik, tam se nepřemýšlí a ano, může to dopadnout hodně zle. Proto se učíme předem, aby byl ten pes trochu ovladatelný i v této situaci. Ale ona to nebyla normální situace, nýbrž taková, kterou oba viděli poprvé. A přesně tak to dopadlo. A ano, fena háravá mě neposlouchá :-) teda neposlouchala, už je hodňoučká, ale fena není agresivní, to spíše ten pes, tam s tím počítám a proto se učí i žít tak a tak ..

16.8.2021 13:06

Pes je majitelkou označován za impotenta a tudíž ho tedy strčila do omezeného prostoru s háravkou a to, že se pes nakonec ukázal jako úplně normální samec, kterého bohužel v jeho konání nikdo nekoriguje, je prostě fakt.........

Obecně teda nevim, třeba moji psí kluci s háravek extrémně nevyváděli, bylo to spíš takového toužení...háravku neměli doma, ale v sousedství...a i tak mi přišlo, že měli občas úplně vypadlej mozek........pes zadavatelky mohl mít mozeček pěkně zavařenej.

Takže nebudeme si lhát do kapsy....co tady celou dobu řešíme....majitelka psa udělala fatální chybu, nezvládla situaci ve chvíli, kdy se pes začal o háravku enormě zabývat. Je to poučení pro příště, že takhle teda nee.

A co z toho vyplývá....nemá smysl to řešit....jezevčice byla před kastrací, takže předpokládám, že bude kastrována následně, tudíž se pes už neocitne v situaci, kdy by musel sdílet stejný uzavřený prostor s háravkou a tím pádem mu nevypadne mozek a nepokouše paničku proto, že mu bere jeho objekt chtíče.....

A nebo vlezou do parku, na ulici, kamkoli, kde bude háravka, a pes poučen předchozím to udělá znovu. A víc. Protože minule se mu to moc nepovedlo.
:-) :-)

16.8.2021 13:16

a já si dovolím trvale nesouhlasit s tím, co varaxi napsala včera ve 13:56
o psu, co BY MĚL BÝT ovladatelný, když je JEN pod vlivem háravé feny
v tomto případě
vliv háravé feny není JEN
a nevím na jakém základě BY MĚL
a tady je řeč (patrně) o pár vteřinové akci, dovolím si napsat o instinktivním jednání

Instinkt je u psa i např. lov, ten se nám také někdy nelíbí, též s tím pracujeme.
Takže trvale tvrdohlavě tvrdím, že pes se musí naučit v takové situaci
instinkt ovládat. To tvrdí i Varaxi, si myslím. A když je mimoň, tak ani vodítko, ani košík nepomůže, bude se zmítat na vodítku a nemít košík, tak rozervaná huba, no.

16.8.2021 13:18
impact

XXX.XXX.24.26

Afekt.

Ještě je ve hře taky ta varianta, že si i ten dostatečně sebevědomý a silný protějšek v ten moment uvědomí, že opravdu přestřelil a sklopí pokorně uši.

16.8.2021 13:22

impact napsal(a):
Ještě je ve hře taky ta varianta, že si i ten dostatečně sebevědomý a silný protějšek v ten moment uvědomí, že opravdu přestřelil a sklopí pokorně uši.

To samozřejmě, ale to přece záleží na vztahu mezi těma dvěma a pokud je založený na agresi a zastrašování, tak to asi tak nebude

A toho psa, co mě teda teďka v nějakém afektu nebo přenesené agresi kousl, přece nebudu, když ten pes klopí ty uši a konejší, mlátit v nějakém vzteku a pomstě, ale začnu si balit raneček na tu pohotovost, ne?

16.8.2021 13:26
impact

XXX.XXX.24.26

To samozřejmě, ale to přece záleží na vztahu mezi těma dvěma a pokud je založený na agresi a zastrašování, tak to asi tak nebude

A toho psa, co mě teda teďka v nějakém afektu nebo přenesené agresi kousl, přece nebudu, když ten pes klopí ty uši a konejší, mlátit v nějakém vzteku a pomstě, ale začnu si balit raneček na tu pohotovost, ne?

To rozhodně.

16.8.2021 13:30
Varaxi

XXX.XXX.150.244

impact napsal(a):

To se stalo mě, ale ne u háravky. Řvali na sebe přes plot, můj ňouma a NO. Já si šla svého uklidit (máme dva ploty, tak ho dát za ten další, kde obvykle býval) a jak jsem na něj sáhla, ohnal se po mě, chňapl, ale nekousl, jen mi chytil ruku do zubů a hned pustil. Okamžitě se nahrbil a kníkl, jako promiň, já fakt nechtěl. Tak jsem mu řekla, to nic, pojď, jdem.
Klid a rozvaha je základ. Nejde mi to třeba s dětmi, tam jsem mnohem blíž tomu na ně křiknout. Se psy (i malými, není to o fyzické převaze) se mi snáz jedná s klidem.
I tak, nejde na to spoléhat u psů, které neznám.

16.8.2021 13:31
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Instinkt je u psa i např. lov, ten se nám také někdy nelíbí, též s tím pracujeme.
Takže trvale tvrdohlavě tvrdím, že pes se musí naučit v takové situaci
instinkt ovládat. To tvrdí i Varaxi, si myslím. A když je mimoň, tak ani vodítko, ani košík nepomůže, bude se zmítat na vodítku a nemít košík, tak rozervaná huba, no.

Děkuji za toho mimoně, to považuju za kompliment. :) Jsem sice málo žlutá a oči mám taky obě, ale tak třeba se časem scvrknu a zežloutnu...

16.8.2021 13:43

Varaxi napsal(a):
Děkuji za toho mimoně, to považuju za kompliment. :) Jsem sice málo žlutá a oči mám taky obě, ale tak třeba se časem scvrknu a zežloutnu...

:-) :-) to měl být pes-mimoň, ale tak ať je po Vašem :-)

16.8.2021 13:45
fikovnice

XXX.XXX.134.175

Nee, dopamin ne, je-li Váš příspěvek myšlen vážně.

16.8.2021 13:46

no, Afganistán mě lehce naspídoval, tak si dám ještě jedno kolo slovního ping pongu (a má to paralelu i s touto diskuzí):

"Takže trvale tvrdohlavě tvrdím, že pes se musí naučit v takové situaci
instinkt ovládat."

zase - se musí naučit?
to je zas někde v legislativě?
a když psu přestane totálně fungovat mozek?
to jsem skeptická i na ten reflex......

" To tvrdí i Varaxi, si myslím"
no, já ten její příspěvek čtu jako bagatelizaci možného vlivu hormonů (stresu) na psa a proti tomu se vymezuji

krom toho, že se obecně vymezuji proti "pes musí" či "nesmí" to či ono
já zastávám stanovisko, že pes je pes, zvíře, šelma.....a že člověk musí (ne pes musí, ale člověk) psa vést (do čehož spadá i učení) tak, aby, ve zkratce, bylo vše OK - ať už pomocí verbální ovladatelnosti, mechanického zabezpečení, způsobu života.....

16.8.2021 14:06

Varaxi, souhlas :-) Taky si nemyslím, že tenhle konkrétní pes je z podstaty agresivní, moje reakce nesměřovala k tomu - nebylo myšleno ho jít zastřelit.

Pro ostatní - tož napsala jsem to možná trochu naturalističtěji :-) Jasně, že bych rovnou nešla psa škrtit holýma rukama, ale vycházím především z předpokladu, že moje zvíře by po mně teda ani náhodou nechňaplo, neb snad lehce vychováno. A pokud chňaplo, tak by bylo po něm taky chňapnuto, ale o dost důrazněji. A návazně by se řešila příčina. Protože naše zvířata samozřejmě smějí dát najevo diskomfort a jiná nactiutrhání, ale je mezi námi vyjasněno, že to nesmějí dávat najevo způsobem mě ohrožujícím. Bohužel komunikace kousnutím u našich psů nebyla nikdy tolerována :-)

Terven - A zvíře, které se bojí a chová se podle našich představ jenom ze strachu, je do budoucna časovaná bomba. naprostý souhlas. Je potřeba nastavit předvídatelné prostředí a umět psíkovi vysvětlit, co je cílem, co má udělat, čeho chceme dosáhnout. Není to trvalé držení zvířete ve strachu a není cílem zvíře znejistit. Právě naopak :-) Zvíře, které ví, co má dělat, za co je chváleno a čím se zavděčí, je sebevědomé a spokojené. A nemá proč se obracet proti. Není to otázka dominance, vůdcovství se získává jinak, a pes by to z pozice síly ani nepochopil. Není to standardní reakce na cokoli, co pes udělá "špatně" (špatně pro nás, žejo. On to vědět nemusí, že je to špatně, dokud mu to někdo neřekne.)

Megi to popsala dobře. Moje reakce by nebyla plánovaná, ale vím, jak reaguji, když mě ohrozí zvíře.

Prostě tohle (kousání do lidí) se nedělá, mě to tak akorát nakrkne, a oženu se taky. Tam musí být jasná stopka a jsem o tom přesvědčená, že zvíře si to dobře pamatuje, protože chování tomu napovídá. Což ovšem neznamená, že je to zvíře pak bázlivé. Spíš řekněme opatrnější. No stejně jako ten přítel, na kterého jsem vyletěla, a on jde po mně hodit čokoládu z vedlejší místnosti a ptá se, jestli už je to lepší

Teď koukám, že tu někdo zmínil, že se pes omluví hned po tom nechtěném kousnutí. To je samozřejmě situace, ve které bych byla vytočená, protože si dovolil, ale spolkla bych to, a uklidnila ho, že když je to omyl, tak se nic neděje. Ale náš pes by v takovém případě (jo, stalo se, třeba při přetahovandě o klacek) ze situace s omluvným výrazem vycouval, a rozhodně by se nestalo, že by mi pak ještě skočil do obličeje, ať už omylem a nebo jinak.

16.8.2021 14:10

Ale musím říci, že jsme měli samé feny, a v situaci, ve které se ocitla zadavatelka, jsem se osobně nikdy neocitla. Od fen jsme odtahovali občas různě velké dotěrné nápadníky, které ovšem ani nenapadlo na nás zavrčet, natož se ohnat, a to byli cizí, většinou neznámí psi, ale byli prostě zblblí (fakt vypadali jako opilí ), a nechali sebou vláčet celkem bez problémů, tedy když nepočítám to, že se snažili pořád dostat za fenou... My na procházky s háravou fenou nosili vodítka nikoli kvůli feně, ale kvůli tomu, abychom tyto donchuany mohli vrátit k nim za plot

16.8.2021 14:24

fikovnice napsal(a):
Nee, dopamin ne, je-li Váš příspěvek myšlen vážně.

Proč ne, agresivita a dopamin mají velkou souvislost. S návykem - najednou mi to někdo sebere - také. A s tou agresivitou, ne v tomto případě (i když.. nevím), se dokonce dělají gen. testy u psů. Jako že vrozená nevysvětlitelná agresivita. Jé to jsem dala zakladatelce návod :D A klidně do toho zapletu serotonin. Dopamin se vyplaví při očekávání, bude odměna,... jenže serotonin nepřišel :-) pak také lze jako by rezignovat a i uhynout... a třeba má schizofrenii, co já vím. Ježiš zas návod :D Chudák pes, ten trhne rekord v testování in jeden den. Neříkám, že to tak je tady, ale neříkám, že není.

16.8.2021 14:31

"zase - se musí naučit?
to je zas někde v legislativě?
a když psu přestane totálně fungovat mozek?
to jsem skeptická i na ten reflex......"
Nemusí. Ale to soužití je pak vážně lepší. Tady se opravdu neříká, že pes automaticky toto zvládá (a když nezvládá, nedostane se do blízkosti feny), ale že ho na to zvykáme. To není povel, to je zvykání na život. Třeba vytí nevadí, ať skáče po vstupní hale, mně je to jedno, ale žrát mě nebude. Výt a skákat ho také nenechám, půjde se proběhnout .. ale tak furt neberte musí a musí a musí doslova, musím akorát tak umřít. Ale psovi i mně bude lépe, když ho na takové situace postupně přivyknu, to ovládání, ovladatelnost z toho přece vyplyne. Ne že poslechne ve zlomku vteřiny a zacvičí spartakiádu, ale kousat do mě fakt nebude. Prostě ne.

16.8.2021 14:55

ale však takto ano, megí
ale ne tak, jak bylo psáno to, na co reaguji.....

16.8.2021 14:56
eli22

XXX.XXX.58.55

Ale musím říci, že jsme měli samé feny, a v situaci, ve které se ocitla zadavatelka, jsem se osobně nikdy neocitla. Od fen jsme odtahovali občas různě velké dotěrné nápadníky, které ovšem ani nenapadlo na nás zavrčet, natož se ohnat, a to byli cizí, většinou neznámí psi, ale byli prostě zblblí (fakt vypadali jako opilí ), a nechali sebou vláčet celkem bez problémů, tedy když nepočítám to, že se snažili pořád dostat za fenou... My na procházky s háravou fenou nosili vodítka nikoli kvůli feně, ale kvůli tomu, abychom tyto donchuany mohli vrátit k nim za plot

Není lepší těch pár dnů chodit s háravkou tam, kde nejsou psi? Než je mlátit vodítkem.

16.8.2021 15:01

"fakt vypadali jako opilí "
no však....

mmch, zadavatelka píše o rozšířených zornicích

16.8.2021 15:12
Terven

XXX.XXX.110.191

eli22 napsal(a):
Není lepší těch pár dnů chodit s háravkou tam, kde nejsou psi? Než je mlátit vodítkem.

Oni je nemlátili, ale vodili je na nich domů
Já bych ráda chodila s háravkou někam, kde nejsou psi a taky se snažím to dělat. Ale i když jdeme někam do polí a lesů, kus musíme tím sídlištěm projít. A psů jsou tady mraky.
Feny venčím cca 4x denně, jednou, max. 2x je můžu vzít na delší prochajdu někam do klidu, ale ty zbylý čůrací prostě musíme realizovat po sídlišti. Tu poslední před spaním zcela určitě.

16.8.2021 15:20

Já jdu s megý ven a za námi - až do polí a luk a hájů - Jack, Sid, Nevímjméno a Nevímjméno. Deny už za námi nechodí, má elektriku. A mně se to hodí, aspoň si megý zvyká a nevypíná. Stačí, že vypíná bez příčiny a veškeré logiky Země. Ale nekousne, jen "neslyší". Ženská, no.

16.8.2021 15:36
Terven

XXX.XXX.110.191

Já jdu s megý ven a za námi - až do polí a luk a hájů - Jack, Sid, Nevímjméno a Nevímjméno. Deny už za námi nechodí, má elektriku. A mně se to hodí, aspoň si megý zvyká a nevypíná. Stačí, že vypíná bez příčiny a veškeré logiky Země. Ale nekousne, jen "neslyší". Ženská, no.

Jo jo, pamatuju se, jak se mnou a hárající nebožkou jednou šel jeden otrava celou asi hodinovou procházku. Venčil se navolno a zdrhnul majitelce.
Nebožka krom cca 3 -4 dnů, kdy by byla svolná, byla na psy hnusná. Tudíž z mý strany pohoda, ale majitelka psa na tom asi byla hůř.

16.8.2021 16:06

eli22 napsal(a):

nebojte, žádné mlácení se nekonalo. Jim nefungoval mozeček, takže by to jaksi nemělo efekt (tahala jsem je od feny za kůži na krku, páč neměli obojek, občas jsem je čapla i za nohu nebo ruku, nevnmali). Nosili jsme to vodítko nikoli na bití a odhánění, ale na to, abychom si psa na to vodítko cvakli (vodítko mu natáhli na krk) a odvedli ho tam, kam patří. Když jsme věděli, kam patří. Když jsme to nevěděli, a byl to hodně otravný a neodbytný pes, tak šel prostě na procházku s námi na našem vodítku, a zase jsme ho pustili před panelákem tam, kde jsme ho nabrali. Co už.

A jasně, bylo by lepší chodit tam, kde nejsou psi. Ale to asi těžko zařídíte, když bydlíte na vesnickém sídlišti, kde vám u vchodových dveří sedí tři nadržení pesani 14 dní v kuse a chodí s vámi na všechna venčení Většina vořechů se dala přesvědčit k neotravování už tím, že s fenou šel páník. Na některé stačilo zadupat a hodit trochu písku, abych jako ukázala, že na ně "došáhnu". Ale když se objevil rozjívený mladý dobrman nebo náš oblíbený malamut, kterým tohle zase až tak nevadilo, a opravdu měli hlavu zrovna bez mozku (a obskakovali i mě, i když fena stála vedle), tak se toho zase tak moc dělat nedalo

16.8.2021 16:07
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Terven napsal(a):
Jo jo, pamatuju se, jak se mnou a hárající nebožkou jednou šel jeden otrava celou asi hodinovou procházku. Venčil se navolno a zdrhnul majitelce.
Nebožka krom cca 3 -4 dnů, kdy by byla svolná, byla na psy hnusná. Tudíž z mý strany pohoda, ale majitelka psa na tom asi byla hůř.

No to by byla ale kouzelná směska. Kříženec ovečky a „motýlka“. :)

16.8.2021 16:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

No, tak já si teď zažívám už takřka tříměsíční peklo s háravkou, takže nad nějakou ovladatelností dvou nadrženců (záleží, v jakové fázi fena zrovna je) se musím jen smát. Ano, Worka je ,,vygumovanej" a nic jiného než háravka ho nezajímá, když je v nejlepším a pokud to nejsou ty správné dny, tak stejně, protože už, už by mohly přijít Ne, agresivita tam není žádná, ale tak u něj není všeobecně, takže se to blbě srovnává. Háravka v určité fázi na něj skáče jak šílenec, okusuje ho, olizuje, bohužel shazuje na zem...to už jsem psala jinde. Panička ji nepřivolá, skáče po ní a odlovuje
Na to, že se tady smějete tomu, že si zadavatelka myslela, že je pes impotent bych předeslala, že jsme to s Alfem měli naprosto stejně, 10let! Po celou tu dobu nepotkal, neviděl, nikdy si nečichnul k háravce, lidi tu feny neměli, protože se to na dvorku nedá uhlídat. Až se nastěhovali sousedi s bytovou bišonkou, kterou pouštěli do zahrady. A náš pes najednou totální mimoň, překakoval plot, což ho nikdy ani nenapadlo, zdrhal. Ano, překvapilo nás to hodně, nikdy jsme se s tím nesetkali a pochopili jsme až záhy...přesně jako zadavatelka. Zprvu jsme mysleli, že mu snad přeskočilo

16.8.2021 16:46
eli22

XXX.XXX.58.55

nebojte, žádné mlácení se nekonalo. Jim nefungoval mozeček, takže by to jaksi nemělo efekt (tahala jsem je od feny za kůži na krku, páč neměli obojek, občas jsem je čapla i za nohu nebo ruku, nevnmali). Nosili jsme to vodítko nikoli na bití a odhánění, ale na to, abychom si psa na to vodítko cvakli (vodítko mu natáhli na krk) a odvedli ho tam, kam patří. Když jsme věděli, kam patří. Když jsme to nevěděli, a byl to hodně otravný a neodbytný pes, tak šel prostě na procházku s námi na našem vodítku, a zase jsme ho pustili před panelákem tam, kde jsme ho nabrali. Co už.

A jasně, bylo by lepší chodit tam, kde nejsou psi. Ale to asi těžko zařídíte, když bydlíte na vesnickém sídlišti, kde vám u vchodových dveří sedí tři nadržení pesani 14 dní v kuse a chodí s vámi na všechna venčení Většina vořechů se dala přesvědčit k neotravování už tím, že s fenou šel páník. Na některé stačilo zadupat a hodit trochu písku, abych jako ukázala, že na ně "došáhnu". Ale když se objevil rozjívený mladý dobrman nebo náš oblíbený malamut, kterým tohle zase až tak nevadilo, a opravdu měli hlavu zrovna bez mozku (a obskakovali i mě, i když fena stála vedle), tak se toho zase tak moc dělat nedalo

Aha, já to špatně pochopila, pardon. No my háravku v jejích "nejlepších dench" naložíme do auta a fičíme do lesa. Ale chápu, že někde to nejde.

16.8.2021 16:54

eli22 napsal(a):

Tak to já bych byla bývala musela chodit do sklepa. Protože u dveří poctivě čekali, pod kůlnou spali. Ten malý n střeše auta, aby ho agresivnější NO nezakousnul. Ani jeden z nich nebyl můj - to jen pro pořádek.
A vodítkem se rozhodně mlátit nedali. NO věděl přesně, kam dohodím klackem, kamenem.

16.8.2021 17:08

Terven napsal(a):

Megý je schopná je dokousat. Ale vždy jen tak jako se ožene, vrčí (to se normálně lekám :-) a cvakne a čeká, až je vyhodím.. a těm psům je to zcela fuk.
A majitelům? "Nechte ji, ať ho srovná, tohle dělá furt i doma."
Jo? Mám na vycházku 40 minut a místo klidné vycházky mám řešit dva magor.y?
Mně je těch psů líto. Jeden po takovém výletě začal chodit s límcem a velkou jizvou, asi auto, druhý dostal EO.. Když žil ještě náš nejlepší kamarád Márly, on špatně chodil, dýchal špatně, ale pokaždé, když megý volala, našla jsem ho za dveřmi. Pokaždé. On snad i kdyby padnout měl za tu šanci.. :-)

16.8.2021 17:43
impact

XXX.XXX.24.26

Jinak ještě k tomu "afektu"..

Tak já to vídávám ve smečce docela často. Dřív víc teda, teď už dostal rozum.. Když mladej hromdopolice stafbull letěl a srazil některou malou fenu, tak dostal tak po tlamě, že ani konejšivé signály nestihl. Od nich, ne ode mě. Ty rozhodně nepřemýšlely, jestli to bylo omylem. A ho v životě nenapadlo jim to vrátit, i když má sílu, že by je zabil. Protože moc dobře věděl, za co dostal.

16.8.2021 18:07
fikovnice

XXX.XXX.134.175

Proč ne, agresivita a dopamin mají velkou souvislost. S návykem - najednou mi to někdo sebere - také. A s tou agresivitou, ne v tomto případě (i když.. nevím), se dokonce dělají gen. testy u psů. Jako že vrozená nevysvětlitelná agresivita. Jé to jsem dala zakladatelce návod :D A klidně do toho zapletu serotonin. Dopamin se vyplaví při očekávání, bude odměna,... jenže serotonin nepřišel :-) pak také lze jako by rezignovat a i uhynout... a třeba má schizofrenii, co já vím. Ježiš zas návod :D Chudák pes, ten trhne rekord v testování in jeden den. Neříkám, že to tak je tady, ale neříkám, že není.

Serotonin hraje v agresivitě a úzkosti velkou roli, to ano.
Mám-li přenést dráhy lidské do drah psích (netuším, zda to tak vůbec funguje), tak dopamin má skutečně tu stěžejní úlohu jako "reward transmitter". I proto jsou některá AD principielně na zvýšení nabídky dopaminu na synapsi.
Napsala bych to naopak:"...bude odměna...jenže serotonin nepřišel!" Tak já bych napsala:"Bude odměna, z nějakého důvodu se nevyplaví dopamin (viz třeba schizofrenici), tak přijde frustrace...díky 5-HT, NA, atd.atd.

Mmch. občas říkávám jako příklad moji kamarádku, která má maniodepr. psychózu a bere antipsychotika. Jsme spolu v pizzerii, já sotva sežeru jednu pizzu. Ona sní a dala by si druhou. Protože jí antypsychotika ten pocit odměny brzdí!

16.8.2021 18:10
fikovnice

XXX.XXX.134.175

Jo, a zamotaly-li bychom do toho závislost, tak při syndromu z odnětí, se nám tam bude motat ještě GABA, glutamát, glycin, endogenní kanabinoidy, atd. I dle toho, na co vlastně byla závislost. Ale to je tedy hodně od tématu zadavatelky.:-)

16.8.2021 18:13
fikovnice

XXX.XXX.134.175

lesnížínka napsal(a):
No, tak já si teď zažívám už takřka tříměsíční peklo s háravkou, takže nad nějakou ovladatelností dvou nadrženců (záleží, v jakové fázi fena zrovna je) se musím jen smát. Ano, Worka je ,,vygumovanej" a nic jiného než háravka ho nezajímá, když je v nejlepším a pokud to nejsou ty správné dny, tak stejně, protože už, už by mohly přijít Ne, agresivita tam není žádná, ale tak u něj není všeobecně, takže se to blbě srovnává. Háravka v určité fázi na něj skáče jak šílenec, okusuje ho, olizuje, bohužel shazuje na zem...to už jsem psala jinde. Panička ji nepřivolá, skáče po ní a odlovuje
Na to, že se tady smějete tomu, že si zadavatelka myslela, že je pes impotent bych předeslala, že jsme to s Alfem měli naprosto stejně, 10let! Po celou tu dobu nepotkal, neviděl, nikdy si nečichnul k háravce, lidi tu feny neměli, protože se to na dvorku nedá uhlídat. Až se nastěhovali sousedi s bytovou bišonkou, kterou pouštěli do zahrady. A náš pes najednou totální mimoň, překakoval plot, což ho nikdy ani nenapadlo, zdrhal. Ano, překvapilo nás to hodně, nikdy jsme se s tím nesetkali a pochopili jsme až záhy...přesně jako zadavatelka. Zprvu jsme mysleli, že mu snad přeskočilo

Hele, Raduš a jací jsou vlastně samojedi?? Jen, aby si to někdo nevyložil, že si jej chci pořídit, to fakt ne!
Ale plemeno se mi líbí, ani jsem nevěděla, že jsou to takoví dobráci!

16.8.2021 18:14

agresivita a testosteron......

16.8.2021 18:14
fikovnice

XXX.XXX.134.175

fikovnice napsal(a):
Serotonin hraje v agresivitě a úzkosti velkou roli, to ano.
Mám-li přenést dráhy lidské do drah psích (netuším, zda to tak vůbec funguje), tak dopamin má skutečně tu stěžejní úlohu jako "reward transmitter". I proto jsou některá AD principielně na zvýšení nabídky dopaminu na synapsi.
Napsala bych to naopak:"...bude odměna...jenže serotonin nepřišel!" Tak já bych napsala:"Bude odměna, z nějakého důvodu se nevyplaví dopamin (viz třeba schizofrenici), tak přijde frustrace...díky 5-HT, NA, atd.atd.

Mmch. občas říkávám jako příklad moji kamarádku, která má maniodepr. psychózu a bere antipsychotika. Jsme spolu v pizzerii, já sotva sežeru jednu pizzu. Ona sní a dala by si druhou. Protože jí antypsychotika ten pocit odměny brzdí!

Teda napsat antypsychotika...je na facku!

16.8.2021 18:47
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

fikovnice napsal(a):
Hele, Raduš a jací jsou vlastně samojedi?? Jen, aby si to někdo nevyložil, že si jej chci pořídit, to fakt ne!
Ale plemeno se mi líbí, ani jsem nevěděla, že jsou to takoví dobráci!

Samojed byl ve své domovině ,,šlechtěný" na zahřívání dětí. Takže musel být neskutečně hodný a nechat si od nich všechno líbit. Pokud ne, okamžitě ho zabili. Takže tato vlastnost, absolutní neagresivita mu zůstala, mohl by na něm ,,dříví štípat", lidi miluje a ani by ho nenapadlo od nich čekat něco zlého. Jsem si jistá, že kdyby mě někdo vraždil, on se ,,směje" a vrtí vesele osáskem Je neagresivní i vůči psům. Velký lovecký pud stejně jako u ostatních seveřanů souvisí s tím, že prostě tam se pes pustí a ulov si, nebo zhebneš hlady. Má i pastevecké vlohy, protože pase stáda sobů, jak s nima migrují.

16.8.2021 18:58

fikovnice napsal(a):
Jo, a zamotaly-li bychom do toho závislost, tak při syndromu z odnětí, se nám tam bude motat ještě GABA, glutamát, glycin, endogenní kanabinoidy, atd. I dle toho, na co vlastně byla závislost. Ale to je tedy hodně od tématu zadavatelky.:-)

No však. Kdysi tady byla jedna diskuze s psím trenérem (on teda nebyl, ale říkával to), zmiňoval se o využití dopaminu (motivace, výcvik), ale.. no nic.. je to právě tak - ne jen to, ale i to a tamto, ano.
Antypsychotika je legrační, určitě přemýšlíte nad "apatyka" a takhle to dopadne, to dělám furt. Ale tady musíte napsat - antypsichotika :-)

16.8.2021 19:21

agresivita a testosteron......

Pokud má nižší hladinu, tak ano, deprese a frustrace a problém. Jinak jako že rovnítko ne. Když je jedinec se sklony k agresivitě a zároveň má nadmíru testos., agresivita vzroste. A také nemusí. Jenže to není tím, že je to chlapeček, ale frustrací + tím, že je to chlapeček. Velké kolísání je problém. Někde jsem četla, že žádný výzkum nepotvrdil, že testost. a agrese automaticky, že to na to lze svádět, i když tam cíleně test. podávali, aby viděli rozdíl.. a nic.
Ony všechny ty hormony, přenašeče mají dvě strany..nebo víc.
Jo a proto se v USA kastrují mláďata. Mag.ři. Např. Jiná zvířata.. ale pes..
edit.: jsem našla takový souhrnný článek .. https://www.heroine.cz/spolecnost/3261-testosteronove-myty-proc-na-jeden-hormon-svadime-muznost-agresivitu-i-charakter

16.8.2021 21:51
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

O těch, co se cpou testosteronem, kulturisti a spol. bylo vždycky známo, že byli nadmíru agresivní. Podle toho každý hned poznal, že bere.

16.8.2021 23:23
fikovnice

XXX.XXX.135.195

No však. Kdysi tady byla jedna diskuze s psím trenérem (on teda nebyl, ale říkával to), zmiňoval se o využití dopaminu (motivace, výcvik), ale.. no nic.. je to právě tak - ne jen to, ale i to a tamto, ano.
Antypsychotika je legrační, určitě přemýšlíte nad "apatyka" a takhle to dopadne, to dělám furt. Ale tady musíte napsat - antypsichotika :-)

Nee, já přemýšlela moc rychle. Už jsem se viděla v tom slově u toho "y" a picla je hned ze začátku!

16.8.2021 23:27
fikovnice

XXX.XXX.135.195

Pokud má nižší hladinu, tak ano, deprese a frustrace a problém. Jinak jako že rovnítko ne. Když je jedinec se sklony k agresivitě a zároveň má nadmíru testos., agresivita vzroste. A také nemusí. Jenže to není tím, že je to chlapeček, ale frustrací + tím, že je to chlapeček. Velké kolísání je problém. Někde jsem četla, že žádný výzkum nepotvrdil, že testost. a agrese automaticky, že to na to lze svádět, i když tam cíleně test. podávali, aby viděli rozdíl.. a nic.
edit.: jsem našla takový souhrnný článek .. https://www.heroine.cz/spolecnost/3261-testosteronove-myty-proc-na-jeden-hormon-svadime-muznost-agresivitu-i-charakter

Jako zajímavost uvádím příklad jedné exkolegyně, která měla poměrně vysoké postavení v práci. Naměřili jí nějak náhodně vysokou hladinu testosteronu a už ji hnali na CT či MRI (nadledviny - podezření na tu proces). No a tato paní teda byla impulsivní, vzteklá a opravdu až agresivní...až běda!

Jinak ale vnímám dost podstatné rozdíly mezi třeba testosteronem na jedné straně a tím dopaminem či 5-HT či NA na straně druhé.

16.8.2021 23:35
fikovnice

XXX.XXX.135.195

"Ony všechny ty hormony, přenašeče mají dvě strany..nebo víc."

Mnohem, mnohem víc. Vždyť jen u serotoninu je známo 14 podtypů receptorů (možná už dnes i víc). A teď si vemte, že nejběžnější AD jsou tzv. SSRI (fluoxetin, (es)citalopram, atd.). Takže zvýším nabídku 5-HT na synapsi, ale tato zvýšená nabídka na jednom subtypu receptoru zvýší úzkost, na jiném agresivitu, na dalším vyvolá antidepresivní efekt, na jiném nauzeu a zvracení, atd. atd.

Přidejte reakci

Přidat smajlík