Suz

XXX.XXX.53.176
Zdravím,
zajímá mě, zda má někdo zkušenost se seperační úzkosti u psa, která se projevuje štěkaním.
Máme ročního psa x cane corssa, vzali jsme si ho v 5 měsících a od té doby to řešíme.
Pes nedokáže byt v klidu když je sám. Chodí po bytě tam a zpět ani na chvíli si nelehne a hlavně štěká několik hodin v kuse.
Zkusila jsem vše, co jsem našla na internetu.
Když je sam nezajímá ho žradlo, hračky nic. Bohužel ani když je několik hodin venku, aby se unavil tak nepomáhá..
Mám v bytě kameru, abych ho mohla sledovat.
Je vetsinou doma maximálně 3 hodiny sam, ale jelikož bydlíme v bytě, tak si neustále i tak stěžují sousedi a já už jsem bezradná.
Rada bych tu našla někoho, kdo měl stejný problém a řekl mi svoje zkušenosti.
Předem moc dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
Suz

XXX.XXX.53.176
Suz
napsal(a):
Zdravím,
zajímá mě, zda má někdo zkušenost se seperační úzkosti u psa, která se projevuje štěkaním.
Máme ročního psa x cane corssa, vzali jsme si ho v 5 měsících a od té doby to řešíme.
Pes nedokáže byt v klidu když je sám. Chodí po bytě tam a zpět ani na chvíli si nelehne a hlavně štěká několik hodin v kuse.
Když je sam nezajímá ho žradlo, hračky nic. Bohužel ani když je několik hodin venku, aby se unavil tak nepomáhá..
Je vetsinou doma maximálně 3 hodiny sam, ale jelikož bydlíme v bytě, tak si neustále i tak stěžují sousedi a já už jsem bezradná.
Předem moc dekuji
Děkuji za vložení odkazu.
Článek jsem četla už davno a krok po kroku jsme zkoušeli snad vše.
Odloučení na par minut atd.. podotknu jeste, že jsem to řešila i s trenerkou psů, bohužel jsme na nic ale nepřišli.
Tohle je taky důvod proč pisu až po x měsíců tady na diskuzi, napřed jsem chtěla zkusit vše co bylo na internetu dostupné ale teď jsem v situaci kdy musím zkusit vyhledat radu i tady.
napsal(a):
tak to zase dám:
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-poznat-a-co-ne-delat-i-dil_1395.html
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-resit-ii-dil_1406.html
Děkuji za vložení odkazu.
Článek jsem četla už davno a krok po kroku jsme zkoušeli snad vše.
Odloučení na par minut atd.. podotknu jeste, že jsem to řešila i s trenerkou psů, bohužel jsme na nic ale nepřišli.
Tohle je taky důvod proč pisu až po x měsíců tady na diskuzi, napřed jsem chtěla zkusit vše co bylo na internetu dostupné ale teď jsem v situaci kdy musím zkusit vyhledat radu i tady.

Můžete na pejska přes kameru mluvit? Pouštět mu přednahrané "povely"? Já použivám na operačním systému Android PSÍ CHŮVIČKU. Jablíčkové telefony tyhle appky nemají, ale třeba mají jinou...záleží, co máte.
Můj útuláček reaguje dobře, když ho chytne pobíhání a kňourání, domluvím mu a většinou to zabere...lehne a spí
No ale už i zeď jednou škrábal a plovku taky a vyjímečně žaluje vytím...
napsal(a):
Můžete na pejska přes kameru mluvit? Pouštět mu přednahrané "povely"? Já použivám na operačním systému Android PSÍ CHŮVIČKU. Jablíčkové telefony tyhle appky nemají, ale třeba mají jinou...záleží, co máte.
Můj útuláček reaguje dobře, když ho chytne pobíhání a kňourání, domluvím mu a většinou to zabere...lehne a spí
No ale už i zeď jednou škrábal a plovku taky a vyjímečně žaluje vytím...
Ano mohu, používám aplikaci Barkio.. uklidni ho ti jen na chviličku a je z toho zmatený a hledá mě. Ale je pravda ze to je snad asi jedina věc na kterou reaguje a přestane aspoň na 2 minuty stekat. Dekuji ale za váš tip

Suz
napsal(a):
Ano mohu, používám aplikaci Barkio.. uklidni ho ti jen na chviličku a je z toho zmatený a hledá mě. Ale je pravda ze to je snad asi jedina věc na kterou reaguje a přestane aspoň na 2 minuty stekat. Dekuji ale za váš tip
Chápu ty těžkosti, taky jsou naši sousedi doma, v důchodu no...ten můj kolikrát čumákem tu appku i vypnul, chytrák. Tak teď ji dávám výš, tak aspoň do ní občas čumí a píská na mě...lump!
Když ho načapáte a jste poblíž, běžte a osobně mu vynadejte...to u nás zabralo, už dobře ví, že by to neměl dělat🤦♀️a je teď dobrej....mám ho na appce už dlouho

já se bojím, že použít elektriku (nebo sprej, hvizd...) na vyblázněného jedince nemá smysl. Jen se možná odnaučí štěkat a začne si třeba kousat nohy do krve... Prostě funguje jen krok za krokem naučit psa odpočívat. Odpočívat o samotě. Být v klidu... a to je hodně těžký úkol, pokud samota psa přetáčí do hysterie.
Separačka je často velmi problematická a bohužel znám i případy, že je vlastně neřešitelná. Končí odvezením psa k babičce... prostě někam, kde sám nebude.
Omlouvám se, pokud jsem to přehlídla...jak dlouho psa máte? Od štěněte?
Píšete, že nepomáhá unavení psa venku...nevím, co venku konkrétně děláte, ale samotné běhání mlaďocha neunaví, spíš nabudí. Zkuste nosework, pachové práce - moc dobře to funguje na neurotiky. A pokud se do dělá intenzivně, psi po tom odpadnou
Souhlasím s tím, co píše Xerxová - protištěkací obojek bych nedávala, neřeší příčinu. Pes si štěkotem ulevuje, ventiluje přetlak - pokud nebude moci štěkat, bude to dělat jinak.

No štěkání je snad ještě zlatý (samozřejmě nadsázka, vím, že to je problém).
Tohle je naše Jessina , když byla poprvé bez Giny...podotýkám, že asi 5 minut a nebyla sama, byla s mým synem, který stojí vedle ní a natáčí jí.
Prostě jen pro pobavení "zavej, Bročku, zavej a pořádně, z hluboka"
https://www.youtube.com/watch?v=N4woW5eaZbc

napsal(a):
já se bojím, že použít elektriku (nebo sprej, hvizd...) na vyblázněného jedince nemá smysl. Jen se možná odnaučí štěkat a začne si třeba kousat nohy do krve... Prostě funguje jen krok za krokem naučit psa odpočívat. Odpočívat o samotě. Být v klidu... a to je hodně těžký úkol, pokud samota psa přetáčí do hysterie.
Separačka je často velmi problematická a bohužel znám i případy, že je vlastně neřešitelná. Končí odvezením psa k babičce... prostě někam, kde sám nebude.
Čtyři roky se mnou chodil do práce. Když umřela fena a on zůstal sám. V 11. letech. Byl by umřel vyčerpáním. Byl doma 4 hodiny, běhal, vyl, štěkal, nic neničil, jen sebe.

napsal(a):
Tohle je naše Jessina , když byla poprvé bez Giny...podotýkám, že asi 5 minut a nebyla sama, byla s mým synem, který stojí vedle ní a natáčí jí.
Vyje pěkně. Ale učte ji být i odděleně. Nikdy nevíte, kdy to bude třeba.
Viz můj předešlý příspěvek. 11 let nebyl problém, i odděleně bývali, jeden šel na výlet, druhý zůstal doma - s někým. Pak zůstal pes sám......
napsal(a):
To bych tipla na spíš na nějaký hospodářsky zvíře než na psa.
Mě teda štěkání vadí víc, proto mám neštěkavý psy. Ale když tu na jaře řešil háravky a tohle předváděl hodinu v kuse, tak už mě s tím taky dost štval...
https://photos.app.goo.gl/2UxUk8sHNiDTyNU8A
Agnes1
napsal(a):
Prosím nepranýřujte mne, nic takového jsem nikdy nepoužila a ani se k tomu nechystám , ale pokud vše vyzkoušeno nepomohl by protištekací obojek? Znovu upozorňuji , že s ním nemám žádné zkušenosti.
Přesně tohle jsem zkoušela taky na doporučení jako poslední možnost od trenérky.
Měsíc to fungovalo ale bohužel je to pes co ma přes 50 kg a už mu ani nevadilo, že ho to kope. Spis jsem měla já výčitky, že mu to ubližuje tak už ho nadále nepoužívám..
napsal(a):
Čtyři roky se mnou chodil do práce. Když umřela fena a on zůstal sám. V 11. letech. Byl by umřel vyčerpáním. Byl doma 4 hodiny, běhal, vyl, štěkal, nic neničil, jen sebe.
Mám to stejně že bohužel ničí jen sam sebe, věci okolo vůbec.
Bohužel já ho v oraci mít nemuzu… už tak mám aspoň směny abychom se s přítelem střídali abyl pravě maximálně 3 hodiny sam.
napsal(a):
No tak to je taky slušný 🤣
Terven
napsal(a):
Omlouvám se, pokud jsem to přehlídla...jak dlouho psa máte? Od štěněte?
Píšete, že nepomáhá unavení psa venku...nevím, co venku konkrétně děláte, ale samotné běhání mlaďocha neunaví, spíš nabudí. Zkuste nosework, pachové práce - moc dobře to funguje na neurotiky. A pokud se do dělá intenzivně, psi po tom odpadnou
Souhlasím s tím, co píše Xerxová - protištěkací obojek bych nedávala, neřeší příčinu. Pes si štěkotem ulevuje, ventiluje přetlak - pokud nebude moci štěkat, bude to dělat jinak.
Máme psa od 5 měsíců. Byl od štěňata držen v garáži a proto si myslím, že to je důvod proč se u něj seperačn úzkost projevila.
Tyjo prachová práce venku mě nenapadla, moc dekuji, urcite zkusíme. 🙏🏽🙏🏽

napsal(a):
Vyje pěkně. Ale učte ji být i odděleně. Nikdy nevíte, kdy to bude třeba.
Viz můj předešlý příspěvek. 11 let nebyl problém, i odděleně bývali, jeden šel na výlet, druhý zůstal doma - s někým. Pak zůstal pes sám......
Pracujeme na tom, ale musím říct, že s ní je to zatím nejtěžší. Ono i berbeři i Gina si trochu pokňouraj, když jdu s druhým psem pryč, ale spíš je to o tom "já chci jít taky ven, proč on jde na procházku a já musím být doma" a pak je klid, ale Jessina je takovej plašan, navíc teď má takové strachové období nebo jak to nazvat je hodně opatrná.....problém jí dostat do budovy, kde to nezná, problém procházka za tmy, je furt ve střehu, furt se rozhlíží, velkému psu nejde říct "ahoj" spíš tak poskakuje v bezpečné vzdálenosti, doma si sedne na schody a blafe do tmy dolu do chodby......no a ve finále není jen problém nechat jí bez Giny doma, je problém s ní bez Giny i odejít. Ono se jí vůbec nechce opouštět domov, pozemek, ale když teda vyleze z branky Gina, tak jde taky, protože je to menší zlo, než zůstat sama bez Giny,
Hodně mi připomíná Jacka, ale tam byla ta výhoda, že on byl hodně mamáneček, tak to bylo jednodušší.
Už to není taková hrůza jako na videu, ale úplně ok to taky není.
Jsem spíš zastáncem toho, že pejsové si na to mají zvykat od útlého věku, ale upřímně u Jessiny mám naopak pocit, že musí ještě trochu dozrát, že není potřeba to lámat přes koleno, že je to ve své podstatě kontraproduktivní.
Že to má jako s tím autem...taky byl óbr problém a najednou si tam skočí sama a už nezvrací.......
No nechci tady plevelit vlákno....prostě ono to půjde, ale jiným způsobem, než se to učili ostatní psi...Jessina je ve spoustě běžných věcí jiná a z mojí strany to vyžaduje víc trpělivosti a času, nechtěla bych, aby něco brala jako zradu, že jsme jí opustily a nebo tak něco.
napsal(a):
Chápu ty těžkosti, taky jsou naši sousedi doma, v důchodu no...ten můj kolikrát čumákem tu appku i vypnul, chytrák. Tak teď ji dávám výš, tak aspoň do ní občas čumí a píská na mě...lump!
Když ho načapáte a jste poblíž, běžte a osobně mu vynadejte...to u nás zabralo, už dobře ví, že by to neměl dělat🤦♀️a je teď dobrej....mám ho na appce už dlouho
Já mám jen strach aby se ho někdo ze sousedů nepokusil otrávit..
Tak snad to zabere i u nás. Dekuji
Suz
napsal(a):
Přesně tohle jsem zkoušela taky na doporučení jako poslední možnost od trenérky.
Měsíc to fungovalo ale bohužel je to pes co ma přes 50 kg a už mu ani nevadilo, že ho to kope. Spis jsem měla já výčitky, že mu to ubližuje tak už ho nadále nepoužívám..
Já se teda obávám, že tahle věcička separační úzkost nejen, že nevyřeší, ale spíš podpoří. Protože pes ve stresu a dostává se tím pádem do dalšího stresu, protože naprosto nechápe, proč dostává rány a pak už to jede ruku v ruce.

Já přihodím odkaz na jedno vlákno, kde se separační úzkost také trochu rozebírala. Sice v trošičku jiných konotacích, pejsek tam utíkal, ale třeba si v tom nějakou (novou) informaci vyzobnete.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3835512/utek-psa
Suz
napsal(a):
Zdravím,
Předem moc dekuji
Dobrý den, jak se dále Vaše situace vyvíjí? Opravdu jste zkoušeli vše?
My měli stejný problém s naší fenkou. Dobu samoty proštěkala, později se začala i pomočovat. Na doporučení v poradně, jsme začínali trénovat opravdu po vteřinách, prodlužovali na minuty jen odchody po bytě do různých místností. Fenka vždy musí čekat na místě - pelíšek, kenelka... Dále postupné otevírání dveří. Nejdřív jen braní za kličku, po té zmáčnutí kličky, až po té stisknutí, otevření, krok přes práh atd. Opravdu velmi rozfázované. Pokud fenka reagovala a nevydržela při těchto krocích na místě, tak jsme se vraceli o krok zpět. Za úplně každý zvládnutý krůček dostávala odměnu. Tomu všemu předcházel trénink naučení na místo, až po té trénink odchodů. Mimo trénink jsem si fenku brala do práce, když byly dcery ve škole, aby nebyla sama. Měla jsem štěstí, že hlavní část jsme trénovali pak přes letní prázdniny. Trénovala s ní zejména mladší dcera, měla na to čas. Fenku, dokud neměla natrénováno jsme nenechávali vůbec doma samotnou, jen po tu dobu co to zvládla a už uměla. Ze začátku jen těch pár vteřin, poté minuty, pak čtvrt hodiny, dále jsme prodlužovali cca po 15-20 min až jsme se dostali na několik hodin. Celý trénink nám zabral 3 měsíce intenzivní práce. Teď je fenka 6h v pohodě, také máme kameru. Většinu času prospí. Při odchodu ji rozhodím po obýváku vařené masíčko, aby se trochu zabavila a unavila. Pře samotným odchodem jí dávám signál - šátek pověsím na dveře a pošlu ji na místo, na kterém čeká po dobu, kdy se připravuji k odchodu. Po příchodu signál sundávám a ukončuji "trénink" Tento signál jsme dávali od začátku vždy při tréninku i krátkých časových úsecích. Doufám, že jsme to zvládli, ale nechci zakřiknout, zatím je to příliš krátká doba, abych si tím byla jistá. Sama bývá doma od posledního týdne v srpnu. I nadále je prý nutné občas potrénovat i krátké doby samoty nejen tu dlouhou. Pokud je váš pejsek nervózni již když se chystáte k odchodu, je nutné nejdříve natrénovat úkony před odchodem, aby na ně nijak nereagoval. Česání, oblékání atd. Při těchto činnostech by měl být v klidu na místě, dostávat odměny. Až po té byste měli začít trénovat samotný odchod. Snad jsem Vám trochu pomohla.

Mulinka