Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2023 12:24
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Cyklostezky nemáme a do lesa chodím často a největší bordel a poškození stromů je tam od lidí.
Srnky a prasata jsou přemnožený a tak nějak je mi jedno kdo je likviduje, akorát myslím, že myslivci jsou v tom efektivnější. A vlci akorát zbytečně rozhádávaj lidi.

Myslivci víc. Rozhádají lidi, si tak myslím. A nebo nastejno. Jsou ti co myslivost dělají - a třeba dobře - a pak je logicky hájí a pak jsou ti, co s nimi mají problém a ty je haní. Takže vlk vs. myslivec, to bé fifty-fifty a nefměj fe mi.

21.3.2023 12:24
assil

XXX.XXX.225.195

assil napsal(a):
Cyklostezky nemáme a do lesa chodím často a největší bordel a poškození stromů je tam od lidí.
Srnky a prasata jsou přemnožený a tak nějak je mi jedno kdo je likviduje, akorát myslím, že myslivci jsou v tom efektivnější. A vlci akorát zbytečně rozhádávaj lidi.

A taky myslím, že tím, že se ti vlci nesmí nijak regulovat, časem to dojde do blbejch konců, vidím to u nás s bobrama, nic bych proti nim neměla, ale bez jakékoliv regulace je po pár letech ten stav už celkem neúnosný, lidi naštvaný, tak se to snažej regulovat sami načerno a jsou z toho jen bitky a zlá krev.

21.3.2023 12:26
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):
Myslivci víc. Rozhádají lidi, si tak myslím. A nebo nastejno. Jsou ti co myslivost dělají - a třeba dobře - a pak je logicky hájí a pak jsou ti, co s nimi mají problém a ty je haní. Takže vlk vs. myslivec, to bé fifty-fifty a nefměj fe mi.

Vlci rozhádávaj lidi obecně, myslivce i nemyslivce, každej na to má názor buď ano nebo ne a ty názory jsou logicky v opozici. Myslivci sami o sobě, až na nějaký excesy, lidi takhle nerozhádávaj.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2023 12:30

assil napsal(a):
Vlci rozhádávaj lidi obecně, myslivce i nemyslivce, každej na to má názor buď ano nebo ne a ty názory jsou logicky v opozici. Myslivci sami o sobě, až na nějaký excesy, lidi takhle nerozhádávaj.

to vidím skoro naopak....

21.3.2023 13:07
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

lupus4 napsal(a):
Bohužel je vidět , že buď máte málo informací, nebo....

Osobně třeba taky v tom nevidím moc smysl, bez vlků to tu fungovalo v pohodě 100 let, tak by klidně mohlo i dál

právě, že nefungovalo....

Spárkaté, včetně černé zvěře se sem "vejde" přes milion ks a pár vlků, co jen tím, že je "rozhejbou" zabrání miliardovým škodám na porostech hrozně vadí ? Zkuste někdy vyrazit mimo cyklostezky do mladého lesa a uvidíte kolik stromů je poškozeno
výtluky, což je vstupní brána pro "brouka" ...atd ...atd...

Oni vadí jen "zeleným mužikům" (tak označuji "neinformované"(v rámci korektnosti) , pro které se nehodí slovo myslivec - od slova myslet) , protože "žerou to samé co oni" a líným "ovčákům" , co se nechtějí starat o své svěřence, tak jak je potřeba, neb byli zvyklí prdnout ovce někam k lesu a kontrolovat je jednou za týden...

Prostě všeho moc škodí. Nikdo nechce, aby nebylo pro vlka kam šlápnout, ale do téhle krajiny, kde lesy jsou a spousta vysoké, prostě patří.
V tom dokumentu na ČT právě i říkali, že není potřeba vlky regulovat, že si to prý umí regulovat sami. Nebylo bohužel přiblíženo jak. Jestli pak prostě přestají mít mláďata, nebo se ty smečky prostě mezi sebou pobijou?...

21.3.2023 13:09
Caty

XXX.XXX.46.169

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to vidím skoro naopak....

Já tedy vůbec nechápu, proč by měli někomu vadit myslivci a nikdy jsem ani od nikoho ve své bublině neslyšela, že by tomu tak bylo. Na vlky má názor většina lidí.

21.3.2023 13:10

Oni by v té regulaci myslivci i efektivnější byli, o tom žádná.
Jen by se jim muselo chtít, že.
Teď koukám na Nedej se a těch podvodů s čísly, té neochoty mysliveckých spolků řešit škody na soukromých pozemcích, ať už vyplácením náhrad nebo prevencí, ta lobby v zákonodárném sboru, kdy není páka, která by honitbu umožnila spravovat i majitelům menších rozloh...

Jo, postavilo se kilometrů dálnic, logistických center, Hjundájů, ale kvóty na prasata máme pořád stejné od padesátých let (nebo tak nějak to tam zaznělo)...

To k tomu, koho myslivci rozhádávají

22.3.2023 09:06
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Jako...nejni to péf, nejni to ani myslivec, ani vofce, ale chtěla bych mít nervy toho inštruktora - bez ironie

https://www.youtube.com/watch?v=4tySWLqrYRo

Jako jasně, byl to mlaďoch - ten chlupáč, ale z mýho pohledu laika to ten instruktor vyřešil bravurně, s neskutečným klidem, grácií a ftipem.

22.3.2023 09:53
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):
Jako...nejni to péf, nejni to ani myslivec, ani vofce, ale chtěla bych mít nervy toho inštruktora - bez ironie

Jako jasně, byl to mlaďoch - ten chlupáč, ale z mýho pohledu laika to ten instruktor vyřešil bravurně, s neskutečným klidem, grácií a ftipem.

No ale hlavně to ukazuje, jak velkej je ten zelenej kec, že divoký zvířata se lidí bojí a k lidem nejdou. Kdyby takhle skupinka neměla lyže, měli by docela problém.

22.3.2023 09:58

Chtěl taky lyžovat, no :-)
Napadení medvídkem na Slovensku jsou... nechtěli mu půjčit lyže nebo běžecký dres, tak to mají!

22.3.2023 09:59
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
No ale hlavně to ukazuje, jak velkej je ten zelenej kec, že divoký zvířata se lidí bojí a k lidem nejdou. Kdyby takhle skupinka neměla lyže, měli by docela problém.

Ovykle ale jo, nejdou. To zas upřímně, fakt nejdou. Jen výjimky.

Ke mně zatim přišel enem sysel, chtěl bábofku, dělala jsem na něj zvuky a on mi pak chodil do stanu. Bydleli jsme na stejným místě - v kempu na Trhovkách. Děti pak za mnou chodily a říkaly: "Teto! vyvolej sysla." Byla jsem pro ně něco jako zaříkavač syslůch.

Ten medvěd je mladej, bude na lidi zvyknutej, když mu tam furt loncaj po sjezdovce. Jak si tam pěkně spokojeně lehnul, jak Taliprdnice na pelech.
No s vlkem nemám problém, mít medvěda za barákem, tak to bych se, přiznám se, bála. To jo. Zas ale není to úzus, že by se zvířata takhle úplně družila. Najdou se, to ano, však to člověk vidí i u ledních medvědů, a medvěd není blbec, když ví, kam si dojít, pro sváču, že jo. a zase - jsou prostě místa, kde žijí a lidi tam s nima taky žijí. Ale přiznám se poctivě, že to bych se bála a hodně.

22.3.2023 10:07
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):
Ovykle ale jo, nejdou. To zas upřímně, fakt nejdou. Jen výjimky.

Ke mně zatim přišel enem sysel, chtěl bábofku, dělala jsem na něj zvuky a on mi pak chodil do stanu. Bydleli jsme na stejným místě - v kempu na Trhovkách. Děti pak za mnou chodily a říkaly: "Teto! vyvolej sysla." Byla jsem pro ně něco jako zaříkavač syslůch.

Ten medvěd je mladej, bude na lidi zvyknutej, když mu tam furt loncaj po sjezdovce. Jak si tam pěkně spokojeně lehnul, jak Taliprdnice na pelech.
No s vlkem nemám problém, mít medvěda za barákem, tak to bych se, přiznám se, bála. To jo. Zas ale není to úzus, že by se zvířata takhle úplně družila. Najdou se, to ano, však to člověk vidí i u ledních medvědů, a medvěd není blbec, když ví, kam si dojít, pro sváču, že jo. a zase - jsou prostě místa, kde žijí a lidi tam s nima taky žijí. Ale přiznám se poctivě, že to bych se bála a hodně.

No když to potkáš, je ti fuk, jestli je to výjimka nebo běžná věc. Momentálně jsou medvědi horší, ale myslím, že časem, až bude vlků víc a bude pro ně míň potravy, začnou s nima podobný problémy.

22.3.2023 10:11
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
No když to potkáš, je ti fuk, jestli je to výjimka nebo běžná věc. Momentálně jsou medvědi horší, ale myslím, že časem, až bude vlků víc a bude pro ně míň potravy, začnou s nima podobný problémy.

No jasně, že je to fuk, však říkám, že bych se bála.
Medvěd je ale jinej ranař než vlci.

22.3.2023 10:42

assil napsal(a):

A což vybít opět nejdřív vlky, pak divočáky, pak srnky.......zajíci už skoro nejsou. Pak nebudou myslivci a lidi se konečně nebudou rozhádávat.

22.3.2023 10:52

Jste zapomněli na mývaly a psíky mývalovité a norky :-)

Kdyby ty divočáky testli a dali normálně do oběhu, to maso,
za normální cenu, když jich je tolik...
prase chutná dobře, není z toho cítit takovéto... játra... srnčí neje dobré, ale divočák mňam.
Ale za 300 - 600 to kupovat nebudu.
S normální cenou - hned vystříleno.

22.3.2023 10:54
assil

XXX.XXX.225.195

Jste zapomněli na mývaly a psíky mývalovité a norky :-)

Kdyby ty divočáky testli a dali normálně do oběhu, to maso,
za normální cenu, když jich je tolik...
prase chutná dobře, není z toho cítit takovéto... játra... srnčí neje dobré, ale divočák mňam.
Ale za 300 - 600 to kupovat nebudu.
S normální cenou - hned vystříleno.

A ještě hlasuju pro bobry a nutrie.

22.3.2023 11:40

assil napsal(a):
A ještě hlasuju pro bobry a nutrie.

Nazapomeňte na vosy a mravence ( sežrali mi buchtu ).

22.3.2023 11:41
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Přidávám flekatý. Jedna nám sežrala pudingový řezy.

22.3.2023 11:50
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Nazapomeňte na vosy a mravence ( sežrali mi buchtu ).

Nevjětší problém jsou mravenci, ti vám všude vlezou .

22.3.2023 11:52
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Zrzavci napsal(a):

Jinak myslím, že bych trhla rekord na té sjezdovce běžet za mnou takhle medvěd.
Podle mě měl hlad a loudil jídlo.

22.3.2023 12:03
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Trickyvoo napsal(a):
Jinak myslím, že bych trhla rekord na té sjezdovce běžet za mnou takhle medvěd.
Podle mě měl hlad a loudil jídlo.

ale má slušný přivolání, ne? Když ho zavolal, tak za ním běžel

22.3.2023 12:27

Trickyvoo napsal(a):
Nevjětší problém jsou mravenci, ti vám všude vlezou .

Správně. Střílet by se to mělo.

22.3.2023 12:49
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Zrzavci napsal(a):
ale má slušný přivolání, ne? Když ho zavolal, tak za ním běžel

Byl poslušnější než někteří psi .

22.3.2023 13:09
assil

XXX.XXX.225.195

Asi se taky hodí k tématu, jako lidi si chtěj jezdit na lodičkách, tak chudáci labutě nemají ani žádný klid na hnízdění, to je ten dvojí metr, na vlka se nikdo nesmí ani křivě podívat, ale takhle stresovat labutě opakovaným odchytáváním je OK
https://plzenska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/11523-nervozita-stoupa-stale-se-nedari-odchytit-agresivniho-labutaka-s-nemene-problematickou-partnerkou.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

22.3.2023 13:35
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No ale kdyby byl agresivní vlk, tak to bude mít - dle mého názoru - taky spočítaný. Tady odchytávají a snaží se o přesun.
Ne že by to nebylo zase o tom, že člověk ubírá zvěři místo k životu.

22.3.2023 14:21

mohli by jsme aj pstruhy do paneláku přestěhovat

22.3.2023 14:21
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

mohli by jsme aj pstruhy do paneláku přestěhovat

Tak Vy jste se o nějaký stěhování - i když ne zrovna do paneláku - pokoušela včera ne? Jak to s tím pstruhem dopadlo?

22.3.2023 14:23

To je fakt, co se stalo se pstruhem?

22.3.2023 14:24

Byl moc dobrý :-) Megy taky říkala. Papá jen upečený.
by jsme vypadá furt blbě
fuj

22.3.2023 14:27
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):
No ale kdyby byl agresivní vlk, tak to bude mít - dle mého názoru - taky spočítaný. Tady odchytávají a snaží se o přesun.
Ne že by to nebylo zase o tom, že člověk ubírá zvěři místo k životu.

Ten labuťák není agresivní, taky nikomu nic neudělal, jen si hájí svoji samici a hnízdo, dělají to všichni, taky mě takhle jeden hnal se psem od rybníka. Je to jejich normální přirozený chování, ale dělá to na místě, kde to lidem vadí, tak musí jít z cesty. Když totéž dělá vlčí smečka, třeba zabije ovce, taky to lidem vadí, ale ti se lakorát dozvědí, že vlci mají přednost a lidi se musí přizpůsobit a že by někdo tu smečku odchytával a stěhoval jinam jsem ještě neslyšela. Pro mě je to dvojí metr par excellence a nesnáším to a jen to ukazuje pokrytectví zelenejch.

22.3.2023 14:29

Jenže ovce zabíjejí všichni vlci, když je mají naservírované pod čumec, kdežto tady ten labuťák vadí jen jeden.
Kdyby labuťák otravoval ovce, taky je to každýmu jedno, ale tady labuťák otravuje lidi.
Až budou vlci otravovat lidi, tak se nebudou přestěhovávat, to je jisté.

22.3.2023 14:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Ten labuťák není agresivní, taky nikomu nic neudělal, jen si hájí svoji samici a hnízdo, dělají to všichni, taky mě takhle jeden hnal se psem od rybníka. Je to jejich normální přirozený chování, ale dělá to na místě, kde to lidem vadí, tak musí jít z cesty. Když totéž dělá vlčí smečka, třeba zabije ovce, taky to lidem vadí, ale ti se lakorát dozvědí, že vlci mají přednost a lidi se musí přizpůsobit a že by někdo tu smečku odchytával a stěhoval jinam jsem ještě neslyšela. Pro mě je to dvojí metr par excellence a nesnáším to a jen to ukazuje pokrytectví zelenejch.

Jo pravda, to agresivní mělo být v úvožofkách, to máš pravdu.
Ti vlci nejdou po lidech v tom je rozdíl. On si to teritorium brání tak, že jde do tvrdýho kontaktu. (ne, že bych schvalovala to, že lidi zase berou zvířeti další kus přírody k životu. zvířata už nemají kde bydlet, jen popisuju ke já vnímám rozdíl) Věřím tomu, že kdyby smečka hájila svoje teritorium, taky ho v ní nenechají, je to moc velký rizoto.

22.3.2023 14:55
assil

XXX.XXX.225.195

Jenže ovce zabíjejí všichni vlci, když je mají naservírované pod čumec, kdežto tady ten labuťák vadí jen jeden.
Kdyby labuťák otravoval ovce, taky je to každýmu jedno, ale tady labuťák otravuje lidi.
Až budou vlci otravovat lidi, tak se nebudou přestěhovávat, to je jisté.

Mrtvá ovce taky otravuje lidi, jejich majitele. Je to jen o tom, že ochraňovat vlky (slony, tygry atd.) je ťuťu ňuňu a šik a vubec v centru dění, teda to nese prachy, za to ochraňování labutí, hadů a brouků nikoho nezajímá a žádný prachy z toho nekoukaj.
Takže je to o tom vy chovatelé ovcí si kupte psy a ohradníky a vůbec se postarejte o svý ovce sami, vlci si můžou dělat co chtěj, ale tady my si kánoistujeme, tak ten blbej labuťák musí pryč, protože proč bychom my lidi mu měli ustupovat a jít si hrát s kánoema jinam.
Tak to vidím já.

22.3.2023 14:57
assil

XXX.XXX.225.195

assil napsal(a):
Mrtvá ovce taky otravuje lidi, jejich majitele. Je to jen o tom, že ochraňovat vlky (slony, tygry atd.) je ťuťu ňuňu a šik a vubec v centru dění, teda to nese prachy, za to ochraňování labutí, hadů a brouků nikoho nezajímá a žádný prachy z toho nekoukaj.
Takže je to o tom vy chovatelé ovcí si kupte psy a ohradníky a vůbec se postarejte o svý ovce sami, vlci si můžou dělat co chtěj, ale tady my si kánoistujeme, tak ten blbej labuťák musí pryč, protože proč bychom my lidi mu měli ustupovat a jít si hrát s kánoema jinam.
Tak to vidím já.

Teda abych to řekla stručně, živobytí těch lidí s ovcema má v očích zelenejch menší váhu než vlk, za to zábava s kánoema je víc než ten labuťák. Pokřivenej pohled podle mě.

22.3.2023 14:58
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Tak to vidím já.

No hele, ale kdyby toho labuťáka nepřesunuli, tak to nedopadne dobře - pro toho labuťáka právě. Takže myslím, že to není o tom, že ochraňování labutí nikoho nezajímá.

To že lidi kánoistikujou, to je věc jiná, jak říkám, ubíráme jim místo k žití všem, úplně všem, dálnicema, který protínají cesty, kánoistickým kanálem, výstavbou debilitních průmyslových hal......... atd atd.
ale oni ho ti ochránci z mýho pohledu tím přesunem chrání, nekašlou na něj. Když ho nepřesunou, tak ho pak picnou pro agresivitu.někdo, ne ochránci.

22.3.2023 15:11

v užovkách

22.3.2023 15:20

Je to taky o tom, že vy chovatelé ovcí si svoje pastviny ochraňte před rozrytím prasaty jak chcete. Vy zemědělci si před prasaty ochraňte svoje pole a louky a svoje stroje (jakože po jedné takové louce je ta žací lišta na vyhození) jak chcete. Dostanete od státu max. kompenzaci. Sadaři, vy si stromky musíte oplotit, ale žádný že ten sad bude oplocený celý, protože volný průchod krajinou, pěkně jednotlivě, a jestli vám zvěř něco požere nebo doláme či odkorní, tak dostanete taky kompenzaci, kterou my určíme. No a vy, co ty plochy nemáte pro podnikání, vy vůbec máte smůlu, vy si tou rozrýpanou hlínou můžete vytřít patřičná místa.

Tak to prostě je. Dneska je zrovna v kurzu vlk.

Labutě jsou taky chráněné, a proto když ta labuť zasedne, tak prostě budou mít kajakáři smolíček, a bude se čekat, až budou kuřata, a až budou, ještě je budou zachraňovat, aby se těm labutím neutopili. Takže upe nevidím ten dvojí metr.

Jako že ty kajakáři to taky ty tři čtyři měsíce přežijou, že budou muset sedat do lodiček o sto metrů jinde. A nebo si třeba můžou udělat plovoucí zábranu, aby na ně labuťák nemohl, labuťák bude spokojen, že mu nelezou k hnízdu, jenže to už asi někoho napadlo a asi to není tak jednoduché.

22.3.2023 18:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

Takže je to o tom vy chovatelé ovcí si kupte psy a ohradníky a vůbec se postarejte o svý ovce sami, vlci si můžou dělat co chtěj,

Koukám, že vaše empatie k divokým tvorům je na nule, až v minusu.

A navíc ani nevíte, co melete, teď každý chovatel ovci ve "vlčí oblasti" dostává na ochranu dotace dle výměry ,např. na 50 ha je to cca 249 000,- ...atd...na 10 ha 75 litrů, na 5 ha/ 46 tis....

viz https://www.malafarmajanov.cz/?cff-form=6

Dostávají dotace na berany , náhrady za škody a vám to přijde málo ?

A stejně furt naříkají (někteří).

22.3.2023 21:06
assil

XXX.XXX.121.3

lupus4 napsal(a):
Takže je to o tom vy chovatelé ovcí si kupte psy a ohradníky a vůbec se postarejte o svý ovce sami, vlci si můžou dělat co chtěj,

Koukám, že vaše empatie k divokým tvorům je na nule, až v minusu.

A navíc ani nevíte, co melete, teď každý chovatel ovci ve "vlčí oblasti" dostává na ochranu dotace dle výměry ,např. na 50 ha je to cca 249 000,- ...atd...na 10 ha 75 litrů, na 5 ha/ 46 tis....

viz https://www.malafarmajanov.cz/?cff-form=6

Dostávají dotace na berany , náhrady za škody a vám to přijde málo ?

A stejně furt naříkají (někteří).

Ono ty náhrady jsou asi jak za co, asi má vlk zase privilegia neb u nás má pár lidí zničený louky kvůli bobrům, náhrada pár korun a vzhledem k tomu, že nájemci jim to kvůli tomu vrátili, takže platí ještě daň a jsou v mínusu.

22.3.2023 22:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

asi má vlk zase privilegia

nééé, vlk ne, jen pseudozemědělci...

...má pár lidí zničený louky kvůli bobrům... takže platí ještě daň a jsou v mínusu.

Na kterých nehospodaří a chtějí jen vydělávat ? Tak těch mi líto fakt není....
Vsadím se, že tam byly kdysi mokřady, než je JZD "slavně" zmeliorovalo. Zkuste se zeptat pamětníků.
Za to, že udržují vodu v krajině, by měli bobři dostat metál. Co už dotací a grantů se vynaložilo na znovu obnovení bývalých mokřadů...jako zdrojů života.
A víte, že mezi přirozenými nepřáteli bobra je právě vlk ? A největší "škodič" vydra ?
Ono v přírodě souvisí všechno se vším, ač to zdánlivě třeba tak nevypadá...

PS. Že z toho musí platit nemravnou daň není opravdu vina bobrů .
To , proč platit daň z toho, co jsem si pořídil či vybudoval za již zdaněné peníze, nikdo sice nechápe, ale všichni ji musíme platit - tož nezbývá než se obrátit na své volené zástupce a žádat je o změnu (což asi neklapne )

23.3.2023 06:14

Každý, kdo drží louku, strom, příkop, kousek mechu, tři bramborové řádky,
dvě slepice...
Každý, kdo to tu zastavuje betonem, bere zvěři životní prostor.
Aj vlkům :-p

Chtěli jste do světa dotací. Tak máte.
Ochránci mají dotace, louka má dotace, ovce má dotace, vlk má dotace,
solární panel na louce má dotace.
Jediný, kdo nemá dotaci, je obyčejný pracující.
Směle ze systému ven ;-)

23.3.2023 06:42

A nebo naopak směle do politiky a změnit to :-) Ale chtěla bych vidět toho bojara, co by pohnul molochem - zejm. když ten dotační systém spoustě lidí vyhovuje.

23.3.2023 07:55
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Každý, kdo drží louku, strom, příkop, kousek mechu, tři bramborové řádky,
dvě slepice...
Každý, kdo to tu zastavuje betonem, bere zvěři životní prostor.
Aj vlkům :-p

Chtěli jste do světa dotací. Tak máte.
Ochránci mají dotace, louka má dotace, ovce má dotace, vlk má dotace,
solární panel na louce má dotace.
Jediný, kdo nemá dotaci, je obyčejný pracující.
Směle ze systému ven ;-)

Naše louka nemá dotace.Heč. Má nás. Pečujem o ní, vysázeli jsme stromy, aby měla zvěřina stín. V plánu mám vybudovat tam tůňku podle p. Holzera a divočáků. Až dorekonstruujeme.

Co mě zarazilo je, že když jsme posekali a seno nabídli zdarma , jen že si ho někdo sveze, tak heh, nikdo neměl zájem páč to není nabalíkovaný. My to posekali, usušili a lidi jsou tak liný, že když to není v balíku, tak to nechtějí .

A to se fakt dá vyžít z toho, že mám na louce stádo ovcí a na ně dotaci?

23.3.2023 08:10

Zrzavci napsal(a):
Naše louka nemá dotace.Heč. Má nás. Pečujem o ní, vysázeli jsme stromy, aby měla zvěřina stín. V plánu mám vybudovat tam tůňku podle p. Holzera a divočáků. Až dorekonstruujeme.

Co mě zarazilo je, že když jsme posekali a seno nabídli zdarma , jen že si ho někdo sveze, tak heh, nikdo neměl zájem páč to není nabalíkovaný. My to posekali, usušili a lidi jsou tak liný, že když to není v balíku, tak to nechtějí .

Vyžít ne. Ti lidé chodí do práce. Leda ti, co mají hodně luk, z toho žijí. I bez dotace.
A teď to vidíte - seno zdarma, ale chovatel zvířat nemůže strávit týden balíkováním (koupit balíkovač, auto na to...) a investovat další věci, protože pak se opravdu neuživí,
a Vy nebudete kupovat ty stroje a krájet svůj čas, protože je to drahé a už byste to nemohli dávat zdarma,
jednou to zkuste, na kolik ten balík vyjde.
Tohle není taková legrace, jak to vypadá. Protože je to dotační systém, nadvláda dotací, jenže
okolní země mají dotace lepší, protože si je vyjednaly.
Jezdím si pro ryby za poloviční cenu do zahraničí. Mají dotaci, je jich hodně, těch zemědělců,
mohou mít takové ceny.
Tolik ke stěhování pstruha...
Našeho zemědělce to často neuživí ani s dotací.
To je na jinou debatu...
Ale mi přijde blbé takhle šmahem odsoudit, když jsem sama nic takového nezkusila.
Ti samí, co chcou divoká zvířátka, chcou jabko za 5 korun, ale natrhat si je nechcou, i když jejich betonové sídlo ubralo místo čápům, vůbec jim to nepřijde blbý.

23.3.2023 08:17
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No já si říkala, že to asi nemůže být o vyžití. U nás je obří pastva, mám z ní pravidelně krásný maso skotskýho skota, ale neporáží se tam právě nějak často, tak jsem si dumala, jak fungujou, když je neživí prodej masa. A to je o ty zvířata hezky pečováno, nejsou tam jen tak ladem skladem, že by dojili právě dotace a o zvěř se nerstarali, vědí o každém. Jen o tom čerstvým telátku jsem já věděla první - byl to úžasnej pohled. Kráva ho musela porodit těsně před tím, než jsme procházeli s ohařiskama, byli stranou v takovým rigolu, tak jsem jen zběžně číhla za pochodu a mazali jsme pryč, ať nerušíme . Hned jsem volala majitelce, hlásím se jí dycinky jako ohaří hlídka, když objevím třeba větrem povolený drát, byla ráda a ujížděla tam na traktróru na kontrolu.
Ad ty jablka apod. lidi jsou prostě liný už na všechno.

23.3.2023 08:31

Toto mám tady přes kopec. Asi maj hlad. Zdroje jsou dole.
Na telátko si netroufnou, krávy by je zadupaly.
https://www.vlktravunezere.cz/situace-v-zahranici/ostatni-staty/vlk-pokousal-psa-a-zautocil-na-rodinu/

23.3.2023 08:48
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):

Protože on je problém se skladováním nebalíkovaného sena, zabere mnohonásobně víc prostoru než stejný množství balíkovaného a ten prostor obvykle ti lidi nemají.

23.3.2023 08:54

Nehledě na to, že to často není jak převážet. Já nahážu vlek sena a vezu si sotva jeden balík, zatímco slisované se mi vejdou dovnitř balíky dva a nemusím se tam s tím přehazovat po vidlích.

Ale když tady v okolí někdo nabídne seno za odvoz, tak tam sjedu a svezu to, protože prostě seno zadarmo, beru, ti lidé si na mě uloží číslo, a pak už volají rovnou mně, protože vědí, že splním. A když je nouze, sucho, seno není, tak každé stéblo z takové zahrady se mi náramně hodí. Ale jo, je to práce. A ztracený čas pro mě. No a samozřejmě to stojí taky nějaký peníz navíc, když na jednu otočku svezu jen ekvivalent jednoho balíku... A pak to musím buď nechat sbalíkovat u sebe na louce a nebo zkrmit, než mi to navlhne, protože ty prostory na skladování taky nemám.

23.3.2023 08:54
assil

XXX.XXX.225.195

lupus4 napsal(a):
asi má vlk zase privilegia

nééé, vlk ne, jen pseudozemědělci...

...má pár lidí zničený louky kvůli bobrům... takže platí ještě daň a jsou v mínusu.

Na kterých nehospodaří a chtějí jen vydělávat ? Tak těch mi líto fakt není....
Vsadím se, že tam byly kdysi mokřady, než je JZD "slavně" zmeliorovalo. Zkuste se zeptat pamětníků.
Za to, že udržují vodu v krajině, by měli bobři dostat metál. Co už dotací a grantů se vynaložilo na znovu obnovení bývalých mokřadů...jako zdrojů života.
A víte, že mezi přirozenými nepřáteli bobra je právě vlk ? A největší "škodič" vydra ?
Ono v přírodě souvisí všechno se vším, ač to zdánlivě třeba tak nevypadá...

PS. Že z toho musí platit nemravnou daň není opravdu vina bobrů .
To , proč platit daň z toho, co jsem si pořídil či vybudoval za již zdaněné peníze, nikdo sice nechápe, ale všichni ji musíme platit - tož nezbývá než se obrátit na své volené zástupce a žádat je o změnu (což asi neklapne )

Ne, právěže hospodařili a teď nemůžou a je fuk, jestli to dělali sami a nebo to pronajímali místnímu zemědělci. Vina bobrů je že ti lidi mají majetek, který nemohou používat. Mokřady tam nikdy nebyly, ani nebyly potřeba, hned vedle je potok a rybník, kde byly mokřady na březích vždycky i bez bobrů, ale fakt nemusí být mokřady na lukách skoro přímo ve vesnici.

23.3.2023 09:35
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nehledě na to, že to často není jak převážet. Já nahážu vlek sena a vezu si sotva jeden balík, zatímco slisované se mi vejdou dovnitř balíky dva a nemusím se tam s tím přehazovat po vidlích.

Ale když tady v okolí někdo nabídne seno za odvoz, tak tam sjedu a svezu to, protože prostě seno zadarmo, beru, ti lidé si na mě uloží číslo, a pak už volají rovnou mně, protože vědí, že splním. A když je nouze, sucho, seno není, tak každé stéblo z takové zahrady se mi náramně hodí. Ale jo, je to práce. A ztracený čas pro mě. No a samozřejmě to stojí taky nějaký peníz navíc, když na jednu otočku svezu jen ekvivalent jednoho balíku... A pak to musím buď nechat sbalíkovat u sebe na louce a nebo zkrmit, než mi to navlhne, protože ty prostory na skladování taky nemám.

No přesně takhle jak to píšete jsem myslela, že to najde nějakýho adresáta. je mi jasný, že je s tím víc crcání, než s balíkem, ale pořád je to zadarmo - usušený, nádherný voňavý. Zadarmo.A právě ten rok, kdy bylo sucho a balík stál o dost víc, než běžně. Ani tohle nikoho nepohlo.
Lenost, no.

23.3.2023 09:37
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Protože on je problém se skladováním nebalíkovaného sena, zabere mnohonásobně víc prostoru než stejný množství balíkovaného a ten prostor obvykle ti lidi nemají.

Jasný, je s tím víc potíží, ale když to má zadara a žádný seno jinak není, nebo je drahý? - viz co jsem psala Buggyře - prostě to mi hlava fakt nebere.
Nakonec si to odvozil člověk, co chová morčata. Měl zadáčo šest balíků - jen to nebylo v balíku. Taky si s tím poradil. Chovatel od morčat, tak aby to nevyužili koňáci. Přesně jak píše Buggyra - mohli to skrmit a to v balících si nechat na potom. Louka daleko od všeho, čistý seno bez chemie.

23.3.2023 09:39

Kdyby mi někdo tohle nabídnul, tak tam pošlu nejbližšího zemědělce, ať mi to nabalíkuje, a odvezla bych si balíky Bych se s tím vůbec nenakládala s volným, to bych se posesunula...

23.3.2023 10:03
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):
Jasný, je s tím víc potíží, ale když to má zadara a žádný seno jinak není, nebo je drahý? - viz co jsem psala Buggyře - prostě to mi hlava fakt nebere.
Nakonec si to odvozil člověk, co chová morčata. Měl zadáčo šest balíků - jen to nebylo v balíku. Taky si s tím poradil. Chovatel od morčat, tak aby to nevyužili koňáci. Přesně jak píše Buggyra - mohli to skrmit a to v balících si nechat na potom. Louka daleko od všeho, čistý seno bez chemie.

No když si vezmu, že z naší malý loučky je tak ekvivalent jednoho balíku a zabere mi to celou půdu, půl dne to tam házím po vidlích a pak to celý vlastně musím zase snosit po koších dolů když to chci použít, tak nebýt synovce, kterýho použiju na toto jako otroka, tak si místo našeho krásného sena taky koupím radši balík, který postavím do kůlničky vedle králíkárny.
Dneska už prostě lidi nemají stodoly na seno a ani čas se s tím crcat, já tomu rozumím.

23.3.2023 10:11
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
No když si vezmu, že z naší malý loučky je tak ekvivalent jednoho balíku a zabere mi to celou půdu, půl dne to tam házím po vidlích a pak to celý vlastně musím zase snosit po koších dolů když to chci použít, tak nebýt synovce, kterýho použiju na toto jako otroka, tak si místo našeho krásného sena taky koupím radši balík, který postavím do kůlničky vedle králíkárny.
Dneska už prostě lidi nemají stodoly na seno a ani čas se s tím crcat, já tomu rozumím.

Já ne. Když máš koně, je to jiná spotřeba, než u vás. Zvlášť v době toho sucha mi to rozum prostě nebral. Všichni byli v háji, že není seno a nebo je neskutečně drahý..........tady seno bylo a zadarmo. Takže ne, nerozumím. Jsem-li v potížích a mám nabídku, tak nejsem líná. Jak píšu, mohlo se to zkrmit hned, ne uskladnit. My bychom i s tou nakládkou pomohli.

23.3.2023 10:27
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):
Já ne. Když máš koně, je to jiná spotřeba, než u vás. Zvlášť v době toho sucha mi to rozum prostě nebral. Všichni byli v háji, že není seno a nebo je neskutečně drahý..........tady seno bylo a zadarmo. Takže ne, nerozumím. Jsem-li v potížích a mám nabídku, tak nejsem líná. Jak píšu, mohlo se to zkrmit hned, ne uskladnit. My bychom i s tou nakládkou pomohli.

Tak já nevím, kolik těch koní mají, ono v létě zas ani u koní tolik sena nezkrmíš. Ale tím samo nevylučuju, že byli prostě jen líní. Jen že prostě dneska už lidi na práci s volně loženým senem nejsou moc zařízení, nemaj možnosti převážecí, skladovací, manipulační.

23.3.2023 10:45
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Tak já nevím, kolik těch koní mají, ono v létě zas ani u koní tolik sena nezkrmíš. Ale tím samo nevylučuju, že byli prostě jen líní. Jen že prostě dneska už lidi na práci s volně loženým senem nejsou moc zařízení, nemaj možnosti převážecí, skladovací, manipulační.

Hele obvolala jsem toho víc, i útulek pro koně. Ne každý má pastevko, kde mají koně dostatek trávy, jsou koně, kteří jsou i v létě ustájení uvnitř.
Dle mě je to pořád o tom, kdo chce- hledá způsoby - viz Buggyra - že by sehnala někoho, kdo by zabalíkoval - kdo nechce hledá způsoby. Bylo tenkrát opravdu sucho a sena nedostatek. Lidi si ho navzájem kradli . což je tedy paradox - krást líný nejsou.
A když si to dokázal zmenežovat člověk, kterej chová morčata, tak je smutný, že to nedokážou lidi od koní, ne?

Neregistrovaný uživatel

23.3.2023 10:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168

Zrzavci napsal(a):

Jezis. Co na tom nechapes? Velky staje to nepouzijou a maly staje jsou radi ze stihaji. Soukromnici to maj většinou pod plachtou fakt nema kazdej seniky. Takze pruser jedna jak to kuwa odvozit navolno. Pruser dva. Kam to kuwa uskladnit. Co na tom nechapes? Nehlede na to ze ses neoverenej dodavatel a buhvi co v tom je. Furt nestačí paní chytrá? Kdybys ty makala v práci 12tky a pak litala kolem pár koni fakt nebudes mit cas crcat se s převozem slozitym uskladnovanim sena ktery proste ani neni kam dat. A cim odvizt. Na vleku bys to vezla na 15x

Neregistrovaný uživatel

23.3.2023 10:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.168

Pro tebe ten chovatel morčat má dost pravděpodobně o dost víc volnyho času a je o dost míň ochotnej do zvířat investovat peněz. Morčata tak výdělečné nejsou. Takže smysl to dává dokonalej. Navíc on na skladování prostpr měl nejspíš. Většina samodomo koňaku ho na to nemá.

23.3.2023 10:57

Ježiš, leithian, zase tady Zrzavá nikoho zrovna nevěšela na strom, jen řekla, že to nechápe. No, já to chápu, tak to v poklidu vysvětlím, kde je problém? Není třeba zvyšovat zbytečně emoce, dyk si jen povídáme

23.3.2023 11:02
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jezis. Co na tom nechapes? Velky staje to nepouzijou a maly staje jsou radi ze stihaji. Soukromnici to maj většinou pod plachtou fakt nema kazdej seniky. Takze pruser jedna jak to kuwa odvozit navolno. Pruser dva. Kam to kuwa uskladnit. Co na tom nechapes? Nehlede na to ze ses neoverenej dodavatel a buhvi co v tom je. Furt nestačí paní chytrá? Kdybys ty makala v práci 12tky a pak litala kolem pár koni fakt nebudes mit cas crcat se s převozem slozitym uskladnovanim sena ktery proste ani neni kam dat. A cim odvizt. Na vleku bys to vezla na 15x

My si jako tykáme? Já si s Váma kuličky necvrnkala, takže laskavě uberte. Tykám si jen s vybranými jedinci a ty pak může urážet, že bychom si tykaly my dvě. Já vám tykání nenabídla.

Mám-li nedostatek sena, znamená to, že ho mám kde ukladnit - to za á)
Zvládl-li převoz člověk chovající morčata -tedy nedisponující takovou technikou jako stáj, ať už malá, nebo velká, zvládla by to i ona stáj - to za bé)
Neověřenost dodavatele zde nehrála roli, neb dokud se oslovení nedostali k bodu,že seno je volně loženo, ale bylo tam to, že je seno zdarma, tak jim nějakej původ ověřenej, neověřenej byl ganz egál. To tedy za cé)

Makám-li dvanáctky a mám-li pár koní, musím počítat s tím, že se vždy něco semele - jako třeba u nás, když hořelo. Tady to byl aspekt sucha, kdy sena byl velký nedostatek, tedy bylo nutno ho řešit, všichni sháněli.
Nemám-li kapacitu po dvanáctkách starat se o pár koní, nastane-li komplikace, nemám si koně pořizovat, stejně tak, jak to obecně doporučujem u čoklů. Princip stále stejný. To za dé)
Co na tom nechápete paní chytrá?

23.3.2023 11:03
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ježiš, leithian, zase tady Zrzavá nikoho zrovna nevěšela na strom, jen řekla, že to nechápe. No, já to chápu, tak to v poklidu vysvětlím, kde je problém? Není třeba zvyšovat zbytečně emoce, dyk si jen povídáme

Ale nehcte jí, vona se potřebuje proprdnout. A mě to ba, si ji tady povodit.

23.3.2023 11:22

@Zrzavci Já tohle zase celkem chápu. To seno je sice zadarmo, ale ten čas (a v tomto případě dost možná i uskladnění) zadarmo prostě není. Spoustu lidí ten balík v konečné bilanci vyjde levněji.

23.3.2023 11:57

navíc je zvěř, která jisté byliny jíst nesmí
není to tak jednoduché, jak to vypadá
zavřete kočku do přepravky a ona si chodí po letadle

23.3.2023 11:58
Ouško4

XXX.XXX.68.89

Pokusím se to vysvětlit z pohledu majitele stáje, jelikož jsem mockrát podobnou nabídku odmítla.
Ne každý má k dispozici vlastní techniku (balíkovač, traktor), a ne každý má k dispozici lidi, kteří by s ním "po odpoledni šli házet to ručně".
Pokud je člověk sám, nakládal by se s tím třeba několik odpolední, a jen ten čas (kdy místo toho nemůžu dělat něco jiného), pak pohonné hmoty (pojedu 5x s vozíkem kamsi pro volný seno, a jen v naftě v tom po těch šoustkách budu třeba za pětikilo, litr, a to práci nepočítám).
Nechám-li si to sbalíkovat borcem z kolchozu, dám 200 za sbalíkování jednoho, pětikilo za pronájem platoňáku, a stejně pro to musím jet + nafta, plus další jedno nebo dvě odpoledne vprdeli.
Ne, není to lenost, zvlášť pokud by to odpoledne člověk vydělával, a takhle mu stojí práce/výdělek.
Takhle mě ten "pěknej balík zadarmo" vyjde jeden třeba na tisícovku, přestože vstupní materiál byl zadarmo.

Když si to seno objednám, dvěma kamionama mi dovezou 66 koulí, a podaří se mi to domluvit "vytěžovákem", mám prakticky bez práce seno pro všechny koně na celou zimu a jsem na tom finančně třeba 500-600 za balík a bez práce.
Zase, nevnímám to jako lenost z mojí strany, ani "nevážení si nabídek zadarmo", ale prostě ekonomicky počítám, co se vyplatí a co je prostě neefektivní blbost, u který se za dvě odpoledne sedřu, a bude to krmení v tom počtu koní tak max. na dva-tři dny.
Pokud mám možnost svůj čas využít tak, že místo pěti hodin házení vidlema dokážu třeba trénováním vydělat čtyřnásobek... ráda to seno přenechám majiteli morčat, kterému se tohle vyplatit může, protože za ty dvě odpoledne, co to hází ručně, má krmení pro morčata na 3 roky ❤️😁

23.3.2023 12:02

každé zvíře nemůže něco a může něco papat, čímžto se vracíme k vypásání hor béčkovacíma válečkama
nevadí, že nevím
to není krátkozrakost

23.3.2023 12:14
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

@Zrzavci Já tohle zase celkem chápu. To seno je sice zadarmo, ale ten čas (a v tomto případě dost možná i uskladnění) zadarmo prostě není. Spoustu lidí ten balík v konečné bilanci vyjde levněji.

Ano. Když je. Ale nebylo, píšu, že si to lidi kradli, pamatuješ? Maník si do toho dal dokonce čipy a pak je chytili.
A když nebylo, tak je prázdno, protože seno v balíkách není, tak je pak místo po těch balíkách, ne?
Vyjít levněji je to rozhodně nemohlo, protože byly drahý jako kráva. neobvolávala jsem to po celý republice, jen koňáky v blízkém okolí.

23.3.2023 12:17
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Takhle mě ten "pěknej balík zadarmo" vyjde jeden třeba na tisícovku, přestože vstupní materiál byl zadarmo.

no ano a tehdy se za ten balík platilo přes 1500,- . Aspoń v našem okolí. Pořád mluvím o době, že seno nebylo. Že tam nepojede někdo v době, kdy si může vybírat odkud si to vezme, tak s tím nepočítám

23.3.2023 12:18
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

navíc je zvěř, která jisté byliny jíst nesmí
není to tak jednoduché, jak to vypadá
zavřete kočku do přepravky a ona si chodí po letadle

Se dojedu podívat, ne?

Nemám-li seno. není to ani přes kopec, je to třeba přes jedno pole, nebo přes dvě pole na druhou stranu.

tím pádem náklady na případnou dopravu opravdu minimální.

23.3.2023 12:34
assil

XXX.XXX.225.195

Zrzavci napsal(a):

no ano a tehdy se za ten balík platilo přes 1500,- . Aspoń v našem okolí. Pořád mluvím o době, že seno nebylo. Že tam nepojede někdo v době, kdy si může vybírat odkud si to vezme, tak s tím nepočítám

Ona ta doba kdy seno nebylo a bylo drahý, byla docela krátká, my tenkrát naše seno nabídli známému, co má ovce, jako jednou si to vzal, ale otavy už si pak nevzal neb přesně říkal, že se mu to nevyplatí. A to to vozil normálně traktorem s vlekem, ne nějaký vozejčkem.
Jako jo, kdyby těm lidem chcípaly zvířata hladem, tak by asi ti lidi vzali cokoliv, ale zas tak tragický to nebylo.

23.3.2023 12:35

A když nebylo, tak je prázdno, protože seno v balíkách není, tak je pak místo po těch balíkách, ne?

My skladujeme balíky na louce na paletách a přes ně máme plachtu. To jde udělat s balíkama, protože drží tvar - tudíž mezi nima stoh větrá a vytahuje se vlhkost, nelezou do nich myši, jak je to utažený (max si udělají bydlení mezi dvěma balíky), vlastně žádná zvířata, a můžou se vystavět do výšky, takže zabírají prd místa.

Právě proto, že svážíme a krátkodobě skladujeme i volné seno, tak vím, že kupa volného sena rozhodně tvar nedrží, ráda se skrz díry v paletě propasuje k zemi, kde tahá vlhkost, nevětrá, hřeje se. Musí se to přes den odplachtovat, aby to dýchalo, a stihnout odpoledne před rosou zase zakrýt, případně tam naběhnout když se blíží déšť. A stejně část té kupy vyhazujeme (zpravidla tu základnu, na které to leží). Je to přístupné zvířatům. No a nesmí fouknout vítr

23.3.2023 12:36
assil

XXX.XXX.225.195

O seno prostě zas tak moc zájem není, proto já taky už když nechci seno pro sebe, tak tu louku sekám normálně sekačkou jako zahradu. Míň práce než pak řešit co s trávou nebo senem.

23.3.2023 12:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Ona ta doba kdy seno nebylo a bylo drahý, byla docela krátká, my tenkrát naše seno nabídli známému, co má ovce, jako jednou si to vzal, ale otavy už si pak nevzal neb přesně říkal, že se mu to nevyplatí. A to to vozil normálně traktorem s vlekem, ne nějaký vozejčkem.
Jako jo, kdyby těm lidem chcípaly zvířata hladem, tak by asi ti lidi vzali cokoliv, ale zas tak tragický to nebylo.

No tak to asi tak tragický nebylo, jasný. Moje nabídka vycházela z toho, že všichni pláčou, že nemají čím krmit. když jsem s těma lidma mluvila, tak nejdřív to byla záchrana největší, že jako hurá, to jste hodný, seno, seno!! A pak, no ale to my chceme jen v balíku. Nu tak jo, nechceš, nech bejt, já koně nemám.
Já bych na místě majitele koně - i jednoho - kdyby byla krizovka, se snažila se zazásobit, protože nikdo nemohl tušit, jak dlouho to seno ještě bude. Dopředu nikdo neviděl

23.3.2023 12:45
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

My skladujeme balíky na louce na paletách a přes ně máme plachtu. To jde udělat s balíkama, protože drží tvar - tudíž mezi nima stoh větrá a vytahuje se vlhkost, nelezou do nich myši, jak je to utažený (max si udělají bydlení mezi dvěma balíky), vlastně žádná zvířata, a můžou se vystavět do výšky, takže zabírají prd místa.

Právě proto, že svážíme a krátkodobě skladujeme i volné seno, tak vím, že kupa volného sena rozhodně tvar nedrží, ráda se skrz díry v paletě propasuje k zemi, kde tahá vlhkost, nevětrá, hřeje se. Musí se to přes den odplachtovat, aby to dýchalo, a stihnout odpoledne před rosou zase zakrýt, případně tam naběhnout když se blíží déšť. A stejně část té kupy vyhazujeme (zpravidla tu základnu, na které to leží). Je to přístupné zvířatům. No a nesmí fouknout vítr

No tak jasně, že skladovat volný seno je jiný, než v balíku. A je s tím obecně potíž. Leč já mluvím o tom roce, kdy se - jak zopakuju - seno i kradlo. Tož jestliže je takový nedostatek, že si lidi kradou žrádlo pro zvířata navzájem a nevím, jak to bude se zimou, tak já osobně bych prostě byla přičinlivá a mohla být v klidu a nemusela se bát. Takže bych zvedla zadnici a pro to seno si dojela. měla bych aspoň něco. Vyhozená část by prostě byla předem předvídatelná ztráta, která už by mi mohla být jedno, protože by to bylo za toho zadara.. Nikdy se zvířatama nejedu tzv. na krev.

23.3.2023 12:47
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
O seno prostě zas tak moc zájem není, proto já taky už když nechci seno pro sebe, tak tu louku sekám normálně sekačkou jako zahradu. Míň práce než pak řešit co s trávou nebo senem.

No já už taky ne, Protože pálit tak krásný a voňavý seno nebudu, dost mi to bylo líto. Ne proto, že je to "naše" seno. ale byla to prostě škoda.

23.3.2023 12:52

kupte kozu

23.3.2023 12:55

dvě!

Ale lepší ovce. Na vypásání.

23.3.2023 13:11
lupus4

XXX.XXX.205.61

dvě!

a k tomu pár PHP nebo KPP na hlídání a vzhůru za dotacemi
na obě plemena můžu "dohodit" chovatele

23.3.2023 13:28
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

kupte kozu

Meggi
Tu bych ráda, leč je to chalupa, nenechám ju tam, aby mi ju někdo zožral. Sousedovi kradli jehňata a to tam bydlí.

Buggyra
ty bych taky brala, ale dtto - stejný jako se slípkama. A je to škoda, louka je opravdu krásná, v dnešní době už se vzrostlýma stromama zajišťujícíma vlídnej stín. Květena různodruhová

Lupus

a k tomu pár PHP nebo KPP na hlídání a vzhůru za dotacemi
na obě plemena můžu "dohodit" chovatele

tak snadné je žít?

Kdybych nebyla poserón - což je opak od srdnatého boseróna - tak jsem fakt rozjela útulek, pro psy, kočičóny a nějaký dva, tři postarší koniky. Bylo by jim tam dobře. Ale nemám na to gule, což je věčná škoda. Ideální pozemek, prostředí, možnosti a já to takhle zahodím. Ale bojím se, že co by, kdyby , na dotace spoléhati nelze.

23.3.2023 14:00

Jasně, dám dva tři psy, oplotím to, esi mi to úřad dovolí, sejdeme se v Blesku.
Někdy mi připadá, že jsme v pohádce.
Zatímco na chov psů stačí "obývák", na chov ovcí potřebujete hodně místa. Chov, ne dvě ovečky, co jsou teď moderní u baráčku na dvaceti metrech čtverečkových.
Ale já to mám vymyšlený. Kozu jednu a třicet pitbullů.
Ne, dělám si legraci, je to ošklivé.
Ve skutečnosti mám ekologické střelivo (nenajdete).

Až mi někdo otráví, zastřelí, sní psa, tak si řeknu - hm, dostala jsem na něj dotaci (představte si, že bychom měli dotace na naše všecky psy doma), tak koupím nového.
No a co. Pes. Ježiš.

23.3.2023 14:05

Tak pes nebo Ježiš?

23.3.2023 14:09

Tak pes nebo Ježiš?

Ježiš.
Ale ten pes se může menovat Pepan.
Ježiš, sežrali mi Pepana, co sem měla na dotaci.
No bóže.
Koupim na dotaci novýho.

23.3.2023 14:13

a ten kangal, akbaš a další baš a takoví aboriginové (asi mám nové slovo) se k nám nehodí, ale tak jako hezký pés to je, no :-)

23.3.2023 14:22
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Někdy mi připadá, že jsme v pohádce.
Zatímco na chov psů stačí "obývák", na chov ovcí potřebujete hodně místa. Chov, ne dvě ovečky, co jsou teď moderní u baráčku na dvaceti metrech čtverečkových.
Ale já to mám vymyšlený. Kozu jednu a třicet pitbullů.
Ne, dělám si legraci, je to ošklivé.
Ve skutečnosti mám ekologické střelivo (nenajdete).

Až mi někdo otráví, zastřelí, sní psa, tak si řeknu - hm, dostala jsem na něj dotaci (představte si, že bychom měli dotace na naše všecky psy doma), tak koupím nového.
No a co. Pes. Ježiš.

no tak jsem to právě nechtěla, páč jsem sice splašilá, ale ráda dělám takovýhle věci promyšleně,a by mi to nepopadalo na hlavu.
Jen to místo je prostě ideální. Nikoho by to tam nerušilo, Velký prostor, tedy i prostor pro výběh a možnost trénování s těmi, co zatím ven nemůžou. Počet v míře udržitelný a protože ta tráva, mohl by tam nějaký postarší seniorský koňský pár trávit důchod, misto aby skončil bůhvíjak.
Tak si říkám, že jsem ten poserón, protože uvnitř vím, že by to bylo dobře.

23.3.2023 14:23

Ježiš.
Ale ten pes se může menovat Pepan.
Ježiš, sežrali mi Pepana, co sem měla na dotaci.
No bóže.
Koupim na dotaci novýho.

To je taková pěkná jarní básnička Klidně by se dala otisknout v nějakém médiu, abych se držela tématu

23.3.2023 14:33
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

To je taková pěkná jarní básnička Klidně by se dala otisknout v nějakém médiu, abych se držela tématu

Ešivá je to báseň patří do Češtiny.

23.3.2023 14:52
fikovnice

XXX.XXX.60.144

Ouško4 napsal(a):
Musím zaklepat, že zatím dobrý.

Vlastně doteď nevím, co to bylo a proč nás to tak dlouho trápilo, ale snad už je to pryč.

Vidíte, já si zrovna před pár dny znovu četla to vlákno o zažívání. Byly jste tam tři holky, co měly zrovna velké problémy s psím zažíváním. Jedna byla Lucka - "Im29" a ta už se tu vůbec od té doby neukázala. Škoda, nevíte o ní něco?

23.3.2023 14:56

Není to báseň! Ty já neumim. A dyž se to nerýmuje, tak to neni báseň. Ty nerýmovací nesnášim.
Umim jen "dejte mi pastelku, nakreslim pejska". A to zas, když povim někomu, esi si pamatuje, tak nepamatuje.
Ok, Buggyra, ale musíte si to pak koupit. Pošlu potem odkaz.

23.3.2023 14:58

dvě!

Ale s kozama je větší legrace.

23.3.2023 15:03

Není to báseň! Ty já neumim. A dyž se to nerýmuje, tak to neni báseň. Ty nerýmovací nesnášim.
Umim jen "dejte mi pastelku, nakreslim pejska". A to zas, když povim někomu, esi si pamatuje, tak nepamatuje.
Ok, Buggyra, ale musíte si to pak koupit. Pošlu potem odkaz.

Tak teda jako doufám, že to nebude jedinečné vydání pozlacené gramodesky za milion.

23.3.2023 15:04

Tak teda jako doufám, že to nebude jedinečné vydání pozlacené gramodesky za milion.

Dybyste si brala seno zadarmo, tak teď nebrečíte :-p
:-) :-)

23.3.2023 15:06
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Dybyste si brala seno zadarmo, tak teď nebrečíte :-p
:-) :-)

pomoct
vdechla sem tu dobrou karamelovou sušenku ke kafi co nemám a tak piju měsíčkovej čaj.

23.3.2023 15:11

nene

23.3.2023 15:15
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

nene

No jojo, to víte že jo

23.3.2023 15:23

Já jdu domu!

23.3.2023 15:31
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ale s kozama je větší legrace.

tak to skoro v každém případě , s těmi se dá dělat věcí

Neregistrovaný uživatel

23.3.2023 15:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.118

Zrzavci napsal(a):
Ale nehcte jí, vona se potřebuje proprdnout. A mě to ba, si ji tady povodit.

Sny jsou krásná věc což...
A je vtipné jak se poslední dobou snažíš bejt mluvou děsně cool😂 moc ti to nejde.
A v v v v v v v vo tom to je.
Sorry jako, Zrzavá 😉😁

23.3.2023 18:17

Zrzavci napsal(a):
No já už taky ne, Protože pálit tak krásný a voňavý seno nebudu, dost mi to bylo líto. Ne proto, že je to "naše" seno. ale byla to prostě škoda.

Kdybyste ještě sušila, zkuste nabídnout myslivcům. Lesní zvěř balíky nežere ( aspoň u nás, myslivci si suší krásné voňavé seno), seníky mají. Každé jaro je vyčistí a nachystají na další sezónu.
Dělat z lučního porostu špenát, je hřích, brzy budete mít po mnohodruhové louce.

23.3.2023 20:42
Terven

XXX.XXX.110.191

Zrzavci napsal(a):

To není lenost. Já bych si třeba od vás vzala pytel pro morčata, mně nevadí, že to není v balíku protože si toho vezmu jen tolik, co se mi vejde do bytu vedle klece.
Pokud cílíte na majitele větších zvířat, třeba koní, tak tam je s volně loženým senem problém, kam s ním, zabere hodně místa oproti balíkům a to krmení je pak dost nepraktický.
Většina koňáků dává do krmelců celej balík, kterej koním nějakej čas vydrží a není třeba x krát za den doplňovat. Krmelce pro koně jsou konstruovaný na balíky.
Myslím, že morčatáři nebo králíkáři by o takový seno zájem měli, v morčecí skupině co chvíli někdo domácí seno nabízí a zájem je.

24.3.2023 08:12
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Sny jsou krásná věc což...
A je vtipné jak se poslední dobou snažíš bejt mluvou děsně cool😂 moc ti to nejde.
A v v v v v v v vo tom to je.
Sorry jako, Zrzavá 😉😁

A je vtipné jak se poslední dobou snažíš

smažíTE, snažíTE, když už, ano? Je vidět, že krom jiného se Vám nedostává elementární znalosti slušného chování /což zase na druhou stranu není nic překvapivého u Vás/. Víte, tykání nabízí vždy starší a též společensky významnější osoba. A to jsem Vám já nenabídla a ani nenabídnu. Tykám si buď s lidmi, které znám a nebo s těmi, kterých si vážím. Vy nespadáte ani do jedné kategorie, takže k tomu nemůže nikdy dojít.

Stylem jakým píši, jsem psala vždy - ti, kteří mě znají dlouho to vědí a nijak je to nepřekvapí, elementy Vašeho typu to možná může překvapit, to ale pro mě není vůbec podstatné.

Tak, to bychom měli na úvod vysvětlení a též snahu (jasně marnou) o vzdělání v oblasti slušného chování, a teď už zbývá jen okomentovat, že krom uslintaného koktavého výkřiku zase nejste schopna ničehož jiného, natož věcné diskuze.

24.3.2023 08:16
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Terven napsal(a):
To není lenost. Já bych si třeba od vás vzala pytel pro morčata, mně nevadí, že to není v balíku protože si toho vezmu jen tolik, co se mi vejde do bytu vedle klece.
Pokud cílíte na majitele větších zvířat, třeba koní, tak tam je s volně loženým senem problém, kam s ním, zabere hodně místa oproti balíkům a to krmení je pak dost nepraktický.
Většina koňáků dává do krmelců celej balík, kterej koním nějakej čas vydrží a není třeba x krát za den doplňovat. Krmelce pro koně jsou konstruovaný na balíky.
Myslím, že morčatáři nebo králíkáři by o takový seno zájem měli, v morčecí skupině co chvíli někdo domácí seno nabízí a zájem je.

Terven - ono tady ale - znovu zdůrazňuju to, co nějak asi zapadá , či si toho nikdo nevšímá - jsem to seno nabízela v době, kdy nebylo, koňáci si stěžovali, že nemají čím krmit, měli obavy z toho co bude. tak pokud jsou lidé líní i v této situaci, kdy mohli mít aspoň něco a navíc zadarmo, tak pak jako už nic, no. Ten člověk, který si to vzal pro morčata s tím rozhodně nestrávil dobu nějak závratnou. Seno bylo v kupkách, připravené de facto pod nos, navíc nejsme lenoši a seno bychom pomohli naložit.
Já už na nikoho necílím, protože je to marná snaha, jezdím si na svým černým ďáblu, kterýho jsem si pořídila, když moje snaha to pokosit na hezko a věnovat k užitku, a netíží mě nic, se sklenkou prosecca v ruce si drandím sem a tam.

24.3.2023 08:20
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Kdybyste ještě sušila, zkuste nabídnout myslivcům. Lesní zvěř balíky nežere ( aspoň u nás, myslivci si suší krásné voňavé seno), seníky mají. Každé jaro je vyčistí a nachystají na další sezónu.
Dělat z lučního porostu špenát, je hřích, brzy budete mít po mnohodruhové louce.

Jo tohle řešení mě taky napadlo, a až to k tomu zase bude, tak je oslovím. Teď v době rekonstrukce Domečku není šance vzít křoviňák a celou tu srandu obstarat znovu. Jsem ráda, že to - protože jsem na to teď sama - zvládnu aspoň takhle, aby ta louka nezahučela pod stařinou. I když je mi jasný, že to není ideální řešení. Nicméně kosím to jen dvakrát za rok , kytky dostanou možnost vykvést a vysemenit se.

24.3.2023 09:21

Snažte se, snažte, udržovat pozemek nařizuje zákon o rostlinolékařské péči a vyhláška obce.
Kdyby náhodou někdo neměl tolik času a korun, máme dotace ;-)

24.3.2023 09:30
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Snažte se, snažte, udržovat pozemek nařizuje zákon o rostlinolékařské péči a vyhláška obce.
Kdyby náhodou někdo neměl tolik času a korun, máme dotace ;-)

Nejsem úplně dotační typ, no.
A jako dotace mi stačej ty klouzci, co mi tam rostou pod modřínem.

24.3.2023 09:34
assil

XXX.XXX.121.3

Prej kozy a ovce, já mít dost času, pořídím si tohle a ještě želvy by tam mohly bejt
https://www.youtube.com/watch?v=FM9SemMfknA

24.3.2023 09:35
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Prej kozy a ovce, já mít dost času, pořídím si tohle a ještě želvy by tam mohly bejt

jo tihle jsou boží, koukala jsem na to děsně .

24.3.2023 09:45
assil

XXX.XXX.121.3

Zrzavci napsal(a):
jo tihle jsou boží, koukala jsem na to děsně .

No jo, až tak leda v důchodu, ale to zas nebudu mít prachy na to to živit.

24.3.2023 09:48
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
No jo, až tak leda v důchodu, ale to zas nebudu mít prachy na to to živit.

Přes léto nasušíš seno, ovozel a základ máš, ne? (kecám, nevím nic pořádně o potřebách těchhle otomiloušů)

24.3.2023 10:22
assil

XXX.XXX.121.3

Zrzavci napsal(a):
Přes léto nasušíš seno, ovozel a základ máš, ne? (kecám, nevím nic pořádně o potřebách těchhle otomiloušů)

Ono se to nezdá, ale morče sežere strašný kvanta, já živila jedno a stačilo. Morče vlastně celej den jen žere. A želvy toho sežerou taky dost, asi jedině ty slepice, ty jsou úspornější a dají se jim dát i nějaký zbytky a ještě z nich na oplátku vypadne vejce.

24.3.2023 10:24
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

škoda, že morče nemůže žrát vejce, dalo by se to využít, když můžou žít takhle se slepicema. No tak ale - co žere ? Seno, ovozel? fše se dá nasušit? nebo suchý nelze? kdyby jo, když budeš pilná hospodyňa, nasušíš si na zimu a v létě se o sebe postarají sami venku.

24.3.2023 10:25
assil

XXX.XXX.121.3

assil napsal(a):
Ono se to nezdá, ale morče sežere strašný kvanta, já živila jedno a stačilo. Morče vlastně celej den jen žere. A želvy toho sežerou taky dost, asi jedině ty slepice, ty jsou úspornější a dají se jim dát i nějaký zbytky a ještě z nich na oplátku vypadne vejce.

Teda ale vážně chci říct, ono na tom videu to vypadá super a že jim stačí jen přilepšit atd. bo se nažerou venku, ale to platí jen pár měsíců, ale minimálně půl roku tomu musíš žrádlo kupovat a to při počtu větším než pár aby byl člověk rotšild.

24.3.2023 10:27

musíte pro seno k zrzavcům
přestaňte se vymlouvat

24.3.2023 10:29
assil

XXX.XXX.121.3

Zrzavci napsal(a):
škoda, že morče nemůže žrát vejce, dalo by se to využít, když můžou žít takhle se slepicema. No tak ale - co žere ? Seno, ovozel? fše se dá nasušit? nebo suchý nelze? kdyby jo, když budeš pilná hospodyňa, nasušíš si na zimu a v létě se o sebe postarají sami venku.

Čerstvý ovozel musí mít, u nás nejvíc jely mrkev, jabka, petržel, někdo dává i dýně, melouny a tak. V zimě to musíš kupovat a jedno morče ti klidně sežere za den jednu mrkev a jabko a tak, tak si vem, kdybys jich měla 50. Plus to seno a ještě jsem kupovala grancle a různý takový ty lisovaný tyčky pro morčata.

24.3.2023 10:33
assil

XXX.XXX.121.3

Zrzavci napsal(a):

https://www.ronda.cz/idealni-stravovani-morcat

24.3.2023 10:35

zkřížíte čau čau a buldočka a máte akitu :-) potřebuju
https://www.newsweek.com/french-bulldog-chow-chow-cross-breed-dog-1789897

24.3.2023 10:52
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

musíte pro seno k zrzavcům
přestaňte se vymlouvat

JO! Kdo chce, hledá ty způsoby, že jo? nemá to k nám až tak daleko, jen přes celej středočeskej kraj a to je jak kdyby kamenem hodil a zbytek došel. Což by stejně musela jít celý, asi nerada autem, natož traktorem

24.3.2023 10:55
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Čerstvý ovozel musí mít, u nás nejvíc jely mrkev, jabka, petržel, někdo dává i dýně, melouny a tak. V zimě to musíš kupovat a jedno morče ti klidně sežere za den jednu mrkev a jabko a tak, tak si vem, kdybys jich měla 50. Plus to seno a ještě jsem kupovala grancle a různý takový ty lisovaný tyčky pro morčata.

Tvl , co to je za vybíravý votesánky! :
Ale pravda, když jsem byla malinká, máma měla morčata a čerstvý se dávalo, jen už nevím co. Padesát jablek denně na celou zimu - to abych si pořídiila stodolu, kde to budu uskladňovat.

24.3.2023 10:56
assil

XXX.XXX.121.3

Zrzavci napsal(a):

JO! Kdo chce, hledá ty způsoby, že jo? nemá to k nám až tak daleko, jen přes celej středočeskej kraj a to je jak kdyby kamenem hodil a zbytek došel. Což by stejně musela jít celý, asi nerada autem, natož traktorem

No už úplně vidím jak mojí fabkou vezu volně ložený seno z celý louky. Úplně v barvách.

24.3.2023 10:58
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
No už úplně vidím jak mojí fabkou vezu volně ložený seno z celý louky. Úplně v barvách.

Hele, neřikej mi, že tam někde nemáte traktor!! když to švenkneš po dálnici, seš u nás dobymorčedup

24.3.2023 10:59

Morčata se mi líbí, nemám však na ně zabezpečení. Utekla by mi. I když... ty slepice se taky vracejí na noc. Třeba by se vracela i morčata, bych to mohla prubnout :-)

Jinak my jsme na podzim navezli hromadu zimních jablek z jednoho velmi produktivního stromu na hromadu, a ještě pořád je krmíme. Krmíme jich denně koním do pěti kilo. Navezli jsme toho tak tunu počítám. Slepice taky nepřijdou zkrátka (a páč jabka jsou vyhozená venku na seno, přikrytá senem, a plachtou, tak ani další tisíc zvířátek vůkol). Stromy si lze najmout od správy silnic a nebo holt jabka nakrást podél cest (my máme v sousedství i ladem starý sad), případně když už vím, že tu spotřebu budu mít, tak mi nic nebrání je vysadit.

Mrkev, pravda, koňovi (mazánkovi), kupuju, ale kupuju za poloviční cenu (dávají to v zelenině na stranu) a k tomu občas petržel (podle toho, co je zrovna na hromadě). No a tomu krouhám denně 3-4 mrkve (menší, samozřejmě, tak řekněme můžou mít čtvrt až třetinu kila podle toho, jak se to zrovna sejde). Ta se dá nakonec taky vypěstovat a skladovat (klidně tahat v zimě ze země, přehodím přes ní kupu sena/staré podestýlky od morčat a bude jak nová).

Mořské prasátko (dvě, pět) by mě fakt nevytrhlo :-)

24.3.2023 11:01
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Morčata se mi líbí, nemám však na ně zabezpečení. Utekla by mi. I když... ty slepice se taky vracejí na noc. Třeba by se vracela i morčata, bych to mohla prubnout :-)

Jinak my jsme na podzim navezli hromadu zimních jablek z jednoho velmi produktivního stromu na hromadu, a ještě pořád je krmíme. Krmíme jich denně koním do pěti kilo. Navezli jsme toho tak tunu počítám. Slepice taky nepřijdou zkrátka (a páč jabka jsou vyhozená venku na seno, přikrytá senem, a plachtou, tak ani další tisíc zvířátek vůkol). Stromy si lze najmout od správy silnic a nebo holt jabka nakrást podél cest (my máme v sousedství i ladem starý sad), případně když už vím, že tu spotřebu budu mít, tak mi nic nebrání je vysadit.

Mrkev, pravda, koňovi (mazánkovi), kupuju, ale kupuju za poloviční cenu (dávají to v zelenině na stranu) a k tomu občas petržel (podle toho, co je zrovna na hromadě). No a tomu krouhám denně 3-4 mrkve (menší, samozřejmě, tak řekněme můžou mít čtvrt až třetinu kila podle toho, jak se to zrovna sejde). Ta se dá nakonec taky vypěstovat a skladovat (klidně tahat v zimě ze země, přehodím přes ní kupu sena/staré podestýlky od morčat a bude jak nová).

Mořské prasátko (dvě, pět) by mě fakt nevytrhlo :-)

To mě zaujalo s těma jablkama, jako že fakt na hromadu jste to navezli a nehnije to? A kde to máte uschovaný?

Kdo má koňa uživí i morče - tuhle jich měli devět najednou k mání, nechcete? měla byste morčátkovej tábor.

24.3.2023 11:03

Já budu mít kapybaru. Tak se tady hezky domluvte a dejte vědět, kdy dovezete seno a jabka.

24.3.2023 11:06
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já budu mít kapybaru. Tak se tady hezky domluvte a dejte vědět, kdy dovezete seno a jabka.

Tak koukám, že Megí už našla rovnou způsob

edit - a kam dáte ty husy? Na pekáč?

24.3.2023 11:07

A jezírko máte?

24.3.2023 11:12

Hnije sem tam jabko v té hromadě. Černé jabko (uvnitř tekuté) a okolo pěkná zdravá jabka, která chrupnou, když je krájím Černá házím stranou a postupně je někdo konzumuje (některá mají na sobě různobarevné plísně a stejně to někdo jí).

Výhoda je mírná zima - hromada nepromrzla. Zimní jabka k uskladnění něco málo vydrží. Hromadu máme v takovém závětrném rohu, ze tří stran krytá paletami a svrchu přes tu vrstvičku sena je krycí plachta (taková ta modrá, co z ní po první sezoně lezou ty proužky plastu - není teda nepromokavá, ale sníh udrží - tahle byla pár let stará už když jsme ji přes jabka přehazovali )

Mrkve jsem ze záhonu taky tahala vlastně až v lednu. Koně říkali, že jsou dobrý.

Mohla bych morčata zapřahat a vozit se jako Marfuša v kárce

24.3.2023 11:14

Najděte si vlákno o kapybarách, to se pobavíte
No a jak tam radím, radím spíš maru (mary). Mara stepní. Je to kapybara na vyšší noze, vzhledově skoro totéž, a nepotřebujete jezírko, je to v podstatě koza.

24.3.2023 11:17
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Hnije sem tam jabko v té hromadě. Černé jabko (uvnitř tekuté) a okolo pěkná zdravá jabka, která chrupnou, když je krájím Černá házím stranou a postupně je někdo konzumuje (některá mají na sobě různobarevné plísně a stejně to někdo jí).

Výhoda je mírná zima - hromada nepromrzla. Zimní jabka k uskladnění něco málo vydrží. Hromadu máme v takovém závětrném rohu, ze tří stran krytá paletami a svrchu přes tu vrstvičku sena je krycí plachta (taková ta modrá, co z ní po první sezoně lezou ty proužky plastu - není teda nepromokavá, ale sníh udrží - tahle byla pár let stará už když jsme ji přes jabka přehazovali )

Mrkve jsem ze záhonu taky tahala vlastně až v lednu. Koně říkali, že jsou dobrý.

Mohla bych morčata zapřahat a vozit se jako Marfuša v kárce

Ty jo to je dobrýýý, máte asi kvalitní jablka. Je pravda to, že panenský - ty už ale moc nejsou, tak ty na zemi taky vydržely - máme jich po venčících trasách několik a ohařiska si na ně chodí a jsou naštvaný, když by si nemohli udělat zastávku. Asi dělá svoje ta hromada?? Zas ale přeciž fšicí říkajík skladujte v málo vrstvách a Buggyra tadyklenc hromadu a venku
U Vás byla mírná zima? My měli hodně sněhu právě a chvílema celkem slušně mrzlo i delší dobu.

24.3.2023 11:18
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

A jezírko máte?

vystačí s vanou, když debilitní číňan může chovat v bytě vydry, tak co by nemohla mít Megí kapybaru na baráku? Dá jí ven starou litinovou vanu a je to.

24.3.2023 11:23

No, já srovnávám s devadesátkama, tady jsou teď prostě mírný zimy. Do Vánoc pomalu ani nezamrzlo, v lednu a únoru trochu jo, sníh se tady u nás udržel v kuse max 14 dní, a půlce února už se to začalo zase oteplovat a teď deset plus, že. Větší zkázu konají tyhle vysoké teploty než ty mrazy, zdá se mi. Taky ta jabka už mají něco za sebou...

A to my se s těma jabkama nějak nemazlíme, spadá to ze stromu tři až pět metrů výšky na zem, pak to hážeme do maltovníků klidně ze dvou metrů, maltovník zvrhneme do kufru auta, no a v autě je to na plachtě, která se potom vyroluje tak, aby jabka vypadala na hromadu. Takže budou před uskladněním i dost potlučená

Fungujeme takhle už několikátou zimu - pravda většinou ta jabka nevydrží dlouho po Novém roce, protože loni byla extrém úroda. Tak překvapivě budeme mít jabka až do pastvy.

Vany máme tři. Můžu si pořídit kapybaru?

24.3.2023 11:29
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No, já srovnávám s devadesátkama, tady jsou teď prostě mírný zimy. Do Vánoc pomalu ani nezamrzlo, v lednu a únoru trochu jo, sníh se tady u nás udržel v kuse max 14 dní, a půlce února už se to začalo zase oteplovat a teď deset plus, že. Větší zkázu konají tyhle vysoké teploty než ty mrazy, zdá se mi. Taky ta jabka už mají něco za sebou...

A to my se s těma jabkama nějak nemazlíme, spadá to ze stromu tři až pět metrů výšky na zem, pak to hážeme do maltovníků klidně ze dvou metrů, maltovník zvrhneme do kufru auta, no a v autě je to na plachtě, která se potom vyroluje tak, aby jabka vypadala na hromadu. Takže budou před uskladněním i dost potlučená

Fungujeme takhle už několikátou zimu - pravda většinou ta jabka nevydrží dlouho po Novém roce, protože loni byla extrém úroda. Tak překvapivě budeme mít jabka až do pastvy.

Vany máme tři. Můžu si pořídit kapybaru?

Můžete.
Vy už seno máte a japka taky a tři vany, takže klidně tři kapybary.

To je teda výborný s těma jabkama, to by mě nenapadlo, vůbec.

Pravda vlastmě je, že zimy nejsou už co bejvaly. tak má člověk jinej metr. My se smějeme, že tadyklenc exprtka Honsová meteoroložka století dyckynky vypleskne, že umrzneme a hrozí krutý mrazy a vono je jen mínus deset. By mě zajímalo jak stará tahle exprtka je, když o týhle teplotě tvrdí, že krutý mrazy.

24.3.2023 11:37
Varaxi

XXX.XXX.191.80

Musíš si založit sbírku na Doniu.

24.3.2023 11:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Varaxi napsal(a):

na tuhle možnost jsem úplně zapomněla.

24.3.2023 11:43

Varaxi napsal(a):

Ty jsi vylepšovatel level 350 jsem si skoro vylila kafe.

Jezírko? Žádný problém, jen počkám, až se tu někdo pochlubí jezerem. A pak: noste to sééém :-)

24.3.2023 11:49
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Stačí bazének, musí být jezírko? Mám i personál, co tam furt doplňuje vodu:

24.3.2023 11:52

Zrzavci napsal(a):
Stačí bazének, musí být jezírko? Mám i personál, co tam furt doplňuje vodu:

Tohle kdybych koupila, tak psovi narostou žábry. 😳

24.3.2023 11:56
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tohle kdybych koupila, tak psovi narostou žábry. 😳

šak von je taky Rumouš má!
Basének je pro vižlího hošíčka nutností, to mu musíš pořídit, přinde z venku pole, role, vjédro a on si tam lehne pupikem a chladí se.
A běda, třikrát běda tomu, kdo by mu tak chtěl vlézt!

24.3.2023 12:01

Mara teda vůbec není jako kapybara, to nechcu, ale bazének přijímám, děkuji.

24.3.2023 12:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Mara teda vůbec není jako kapybara, to nechcu, ale bazének přijímám, děkuji.

Mára je součástí bazénku, je to v akci.

24.3.2023 12:10

Zrzavci napsal(a):
šak von je taky Rumouš má!
Basének je pro vižlího hošíčka nutností, to mu musíš pořídit, přinde z venku pole, role, vjédro a on si tam lehne pupikem a chladí se.
A běda, třikrát běda tomu, kdo by mu tak chtěl vlézt!

Já to domů nechci, byl by imrvére mokrý gauč. 😅

24.3.2023 12:29
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já to domů nechci, byl by imrvére mokrý gauč. 😅

Tento problém řeší nákup dvou kusů bazénku - taky v akci, že jo - s tím, že ten druhý je nainstalován na gauči jako nepromokavý psí pelíšek.

24.3.2023 12:29

Zrzavci napsal(a):
Tento problém řeší nákup dvou kusů bazénku - taky v akci, že jo - s tím, že ten druhý je nainstalován na gauči jako nepromokavý psí pelíšek.

👌😂

24.3.2023 12:32
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

👌😂

Hele, mě je do kanceláře škoda, měla jsem se dát na dráhu podomního obchodníka, nebo aspoň dělat reklamu v Mauntfýldu.

24.3.2023 12:48

assil napsal(a):

Jsou k sežrání.

24.3.2023 13:02

Mno, to jo, mně na rozdíl od toho přispěvatele u kapybar to morče docela chutnalo, jojo. Asi záleží na ochucení...

24.3.2023 15:30

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-o-fenku-privazanou-na-retezu-se-nestarali-uhynula-u-boudy-40426806

No před chvílí jsem četla titulek na seznamu...ani jsem nerozklikávala ...je mi špatně.
Jako vyhození psa někde u lesa nebo u silnice je ještě zlatý, protože pes má možnost si nějakou tu potravu, vodu obstarat, má šanci, že ho někdo najde...ale toto

24.3.2023 22:02
fikovnice

XXX.XXX.62.122

No před chvílí jsem četla titulek na seznamu...ani jsem nerozklikávala ...je mi špatně.
Jako vyhození psa někde u lesa nebo u silnice je ještě zlatý, protože pes má možnost si nějakou tu potravu, vodu obstarat, má šanci, že ho někdo najde...ale toto

Také jsem to nerozklikla a viděla jsem to někde na netu, nemám na to si to přečíst...

25.3.2023 01:46
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-o-fenku-privazanou-na-retezu-se-nestarali-uhynula-u-boudy-40426806

Strašný. Aspoň kdyby ho prostě nechali utéct, ať si něco sám najde. Těžko ho mohl potkat horší osud.

28.3.2023 14:33

assil napsal(a):
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-mladika-na-cundru-vyhnal-divocak-do-koruny-borovice-odtamtud-volal-na-158-40427030#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

29.3.2023 13:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Pumi k mání
https://pisecky.denik.cz/zpravy_region/psi-odebrani-z-nevyhovujicich-podminek-hledaji-nove-domovy-20230328.html?seznam-hp=1&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

tohle vidět Biluše!

29.3.2023 13:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-mladika-na-cundru-vyhnal-divocak-do-koruny-borovice-odtamtud-volal-na-158-40427030#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

No tak vidíte to! A pak že nemám mít obavy!

Neregistrovaný uživatel

4.4.2023 11:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.165

tetrivek napsal(a):
https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/202812/stado-krav-v-rodinne-farme-na-kaplicku-napadli-vlci-krvava-jatka.html

Tak budu za hnusku ale. Jestli utocili naky jakože čv nebo vlci těžko poznaj. Za druhé. Sorry ale majitel co nechává krávy rodit bez dozoru kdesi v dalavach na x desitekhektarove pastvine je debull. Se re na bezpečí zvířat. Za druhe. Pastvina kde jsou dva el dratky a vrchni z bich ve vysce tak stěží metr fakt neni adekvatni zabezpečení. Za třetí. Zvirat a pozemku maj hafo evidentne oploceny. Davno tam mohli mit pastevce. Opět total bobek na cokoli. Lito mi jich není

4.4.2023 11:30
lupus4

XXX.XXX.205.61

tetrivek napsal(a):
https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/202812/stado-krav-v-rodinne-farme-na-kaplicku-napadli-vlci-krvava-jatka.html

jj, tragédie co "nedala" předvídat a ani ji "zabránit",
shrnula to leithan výstižně

A že sem nedáte třeba : V loňském roce (21) byly srážky se zvířaty příčinou 15 928 nehod, což představovalo 15 % z celkového počtu. Za prvních 9 letošních měsíců (r.22), tedy ještě před kritickým podzimem, je nehod již 10 837. Vyplývá to ze statistik nehodovosti Policie ČR. A i nehody smrtelné, teď už jen čekat, kdy nějakého chytrolína napadne, že by bylo "potřeba vymlátit vše, co jde někdy přes silnici" ?
Stejně blb.á demagogie.

5.4.2023 01:51
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

lupus4 napsal(a):
jj, tragédie co "nedala" předvídat a ani ji "zabránit",
shrnula to leithan výstižně

A že sem nedáte třeba : V loňském roce (21) byly srážky se zvířaty příčinou 15 928 nehod, což představovalo 15 % z celkového počtu. Za prvních 9 letošních měsíců (r.22), tedy ještě před kritickým podzimem, je nehod již 10 837. Vyplývá to ze statistik nehodovosti Policie ČR. A i nehody smrtelné, teď už jen čekat, kdy nějakého chytrolína napadne, že by bylo "potřeba vymlátit vše, co jde někdy přes silnici" ?
Stejně blb.á demagogie.

No hlavně mě zaráží, že paní říká, že k nim chodí jako do spižírny. Já jsem zrovna z oblasti, kde se ve velkém chovají krávy na pastvách a koně. Všimla jsem si, že často mají plot z takového kostkatého pletiva obehnané celé pastvy, nebo hodně pruhů drátů pod proudem a to jim ještě krávu ani koně nic neroztrhalo. Ovce jsem ještě na pastvě neobehnané hustým plotem ani neviděla.

5.4.2023 08:56

Zkuste se smířit s tím, že někde není možné takové ploty mít, protože vám to úřady nedovolí z důvodu vzhledu krajiny a cestování divoké zvěře.
Můžete vymyslet tři kila argumentů, kolik drátů dokáže co prolézt, aniž by umřelo, jakou výšku co nepřeskočí, co nepodhrabe, pravděpodobně každý obyčejný člověk ví o zvířatech víc než ten,
kdo na úřadech pracuje, ale je vám to zcela k ničemu.

Tady se krávy a ovce chovají volně. Je jich hodně.
Někdy, když je zvířat málo, mají ohrádku, ale to jsou stádečka u obydlí majitelů.

Existuje druhová ochrana.
Průchod za potravou a rozmnožování.

Také jeden z největších problémů - vlci žijí většinou na horách, pod, kolem.
To jsou u nás všechno chráněné oblasti.

Klidně zapomeňte, že si můžete kamkoli naplácat víc drátů, prkýnka, pletivo
nebo přesáhnout určitou výšku.

Když dáte zvířata moc blízko lidí nebo cesty, kde je hodně turistů, tak jim paka hází plesnivé pečivo.
Do vesnice se taky obvykle sto až tři sta krav nevejde.

Nejlepší je nechovat nic, nebo to nechat na někom jiném... nasadíme divoké koně, zubry, zebry.

5.4.2023 09:13

No a nebo ta zvířata z pastvy prostě stahovat na noc domů nebo do košáru, že.
A pořídit si lamy a osly, prý fungují.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2023 09:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.165

Zkuste se smířit s tím, že někde není možné takové ploty mít, protože vám to úřady nedovolí z důvodu vzhledu krajiny a cestování divoké zvěře.
Můžete vymyslet tři kila argumentů, kolik drátů dokáže co prolézt, aniž by umřelo, jakou výšku co nepřeskočí, co nepodhrabe, pravděpodobně každý obyčejný člověk ví o zvířatech víc než ten,
kdo na úřadech pracuje, ale je vám to zcela k ničemu.

Tady se krávy a ovce chovají volně. Je jich hodně.
Někdy, když je zvířat málo, mají ohrádku, ale to jsou stádečka u obydlí majitelů.

Existuje druhová ochrana.
Průchod za potravou a rozmnožování.

Také jeden z největších problémů - vlci žijí většinou na horách, pod, kolem.
To jsou u nás všechno chráněné oblasti.

Klidně zapomeňte, že si můžete kamkoli naplácat víc drátů, prkýnka, pletivo
nebo přesáhnout určitou výšku.

Když dáte zvířata moc blízko lidí nebo cesty, kde je hodně turistů, tak jim paka hází plesnivé pečivo.
Do vesnice se taky obvykle sto až tři sta krav nevejde.

Nejlepší je nechovat nic, nebo to nechat na někom jiném... nasadíme divoké koně, zubry, zebry.

Mno ale kráva bez dozoru rodit na pastvine to si taky koleduje o to aby přišel o krávu i tele během špatného porodu a fakt nepotřebuje vlka aby zdechly. Tohle neokecas. A propo. Když se chce jde skoro všechno. A když ne holt to nedělám. Jednoduchý. Les fakt neni od toho aby si lidicky couraly na vychazky. Mame vesnice mesta parky, pastviny. Fakt si nepotrebujem pro sebe ovsadit i tu zbylou trochu divočiny.

5.4.2023 09:31

Mno ale kráva bez dozoru rodit na pastvine to si taky koleduje o to aby přišel o krávu i tele během špatného porodu a fakt nepotřebuje vlka aby zdechly. Tohle neokecas. A propo. Když se chce jde skoro všechno. A když ne holt to nedělám. Jednoduchý. Les fakt neni od toho aby si lidicky couraly na vychazky. Mame vesnice mesta parky, pastviny. Fakt si nepotrebujem pro sebe ovsadit i tu zbylou trochu divočiny.

Les fakt neni od toho aby si lidicky couraly na vychazky. Mame vesnice mesta parky, pastviny.

To myslíte vážně? Jako že je lepší jít na procházku po vesnici, po městě, do parku, nebo na pastvinu (?!), než do lesa ?

5.4.2023 09:34
assil

XXX.XXX.121.3

Les fakt neni od toho aby si lidicky couraly na vychazky. Mame vesnice mesta parky, pastviny.

To myslíte vážně? Jako že je lepší jít na procházku po vesnici, po městě, do parku, nebo na pastvinu (?!), než do lesa ?

Lidem na vesnici přece stačí zahrada, co by kde courali po pastvinách s krávama nebo v lese s vlkama.

5.4.2023 09:44

"Les fakt neni od toho aby si lidicky couraly na vychazky."

tak přesně od toho les JE
a to ze zákona

5.4.2023 09:48

Každý má právo na vstup do lesa. Bez ohledu, komu patří, až na výjimky jako obory a hodně chráněná území etc.

Dokonce může každý vstoupit na louku, pole, na jakýkoli NEzastavěný pozemek,
pokud patří státu nebo právnické osobě a nemá zakázaný vstup (a povolené oplocení či jiné omezení).

Okecávat já nic nebudu, kdo chce, si to přečte ve vopravdických zdrojích,
mně už 18 bylo.

5.4.2023 09:55

Tak to já si taky s dovolením na herce do lesa vyjedu (i bez dovolení). Ono to tady moc jinam ani nejde, páč za posledním barákem ve vesnici je prostě les. Tuna nejsou žádná pole, kde bych se mohla promenovat po cestách, případně otevřené pastviny. Tady je všechno zadrátované, poskrovnu pár luk na seno, a jinak jedině do lesa. To tak, ještě abychom dopadli jako Francouzi nebo západní Němci, co musejí koňa nejprv vyvézt autem do koňoparku, aby se mohli projet v něčem, co připomíná přírodu...

5.4.2023 10:16

Víte, jak dlouho jde dvě stě krav domů? A ten domov mají kde? Kdyby měly domov blízko, tak už tam mají dvoumetrový plot. ;-)

5.4.2023 10:41

No právěže ten košár by byl "domů". Ten košár se dá postavit z mobilních panelů uprostřed té ohrady, kde ty krávy jsou. Krávy se naučí chodit domů. Taky se dají zavírat jen ty březí, že, ale kdo by se s tím vybíral.

Taky se tam dá v období, kdy se krávy telí, hlídat. Tj. zaplatit člověka, co tam bude třeba se psama. Asi stejně drahé jako zaplatit košár a naháněče.

No ale jestli mají na dvou stech kravách za rok ztrátu dvacet telat, tak to myslím přežijou. Horší je, když jim pět krav pojde při komplikovaném porodu, protože tam přijdou i o tu krávu, která nemůže mít další telata.

5.4.2023 10:55

99% procent krav se na pastvině otelí samy a bez dozoru.

Neregistrovaný uživatel

5.4.2023 10:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.165

Jezis. Ja netvrdim ze se do lesa nesmi ale ze si tam prostě člověk nemůže dělat co chce jen proto že si myslí že mu to patří a prostě má narok naa vše. Když jdu do lesa počítám se zvířaty a to i dravci ne? Logicky... Vlk do prirody patří stejne jak srna nebo zajic. A ze by vam moh neco udělat? V americe a kdekoli jinde je maj taky a lidi v jejich blizkosti zijou a nauvili se to tak tu z noch nedwlejte lidojedy co sem nepatří. Patří.

5.4.2023 11:45

Hehe. V USA atp. mají s vlky, kojoty atp. tolik problémů, ani by je nenapadlo řešit to, co tady.
Taky jich tam žije mraky.
Hybrid není nic extra, už by to vlastně mohli uznat jako nový druh.
Normálně se to střílí. Až tady bude přemnoženo, bude se střílet taky.
To jsou debaty vo ničem, furt porovnávat země, kde jsou takové vzdálenosti od civilizace, že k sousedům pro hrnek cukru jdete týden.
Ale nedělejme ze sebe voly, vlk nebude sloužit jako regulátor, když se může nažrat něčeho jiného.
Nebude. By byl taky vůl.
Takže.
Co kdyby lovil hříbátka? Pejsky.
Kočky nebudu psát, to bychom se zase zacyklili.
Jako bychom se v tomto necyklili už 6 let, že.

5.4.2023 12:57

Tak až nám přijde vlk na koně, jsme připravení nastolit opatření. Prostě se musíme přizpůsobit nové situaci a vlkovi ukázat, že tady snadnou kořist mít nebude. A ano, nic se nám měnit nechce, počkáme na první útok. Ale pokud nastane, nastane i reakce.

A hříbátka vlci rádi.
Na Boumovsku má někdo vtipně volně ložené kobyly, chodí je kontrolovat počítám tak jednou týdně, takže ani nevěděl, kolik hříbat se mu vlastně narodilo, když tam přišli vlci. Uplatnil škodu na dvou kadáverech, u ostatních domněle chybějících hříbat vlastně ani netušil, zda se narodila živá....

5.4.2023 13:08
tetrivek

XXX.XXX.47.193

Tak až nám přijde vlk na koně, jsme připravení nastolit opatření. Prostě se musíme přizpůsobit nové situaci a vlkovi ukázat, že tady snadnou kořist mít nebude. A ano, nic se nám měnit nechce, počkáme na první útok. Ale pokud nastane, nastane i reakce.

A hříbátka vlci rádi.
Na Boumovsku má někdo vtipně volně ložené kobyly, chodí je kontrolovat počítám tak jednou týdně, takže ani nevěděl, kolik hříbat se mu vlastně narodilo, když tam přišli vlci. Uplatnil škodu na dvou kadáverech, u ostatních domněle chybějících hříbat vlastně ani netušil, zda se narodila živá....

Máme pár oveček na pastvině u domu. A hlídací dvanáctiletou čuvačku. Za nové oplocení pastviny jsme dali 70 tisíc. Ale víc pro to udělat nemůžeme..... Takže Vás chápu

5.4.2023 13:35

tetrivek napsal(a):
Máme pár oveček na pastvině u domu. A hlídací dvanáctiletou čuvačku. Za nové oplocení pastviny jsme dali 70 tisíc. Ale víc pro to udělat nemůžeme..... Takže Vás chápu

To jsem napsala v kontrastu s podivem majitelů, že vlci přišli opakovaně. Mno jo, když se nic nezabezpečilo, tak holt přijdou. Buď nutno zabezpečit nebo počítat se ztrátami.

K čuvačce bych pořídila mlaďocha, aby předala zkušenosti

My tam velkého psa mít nemůžeme, protože není vůle. My bychom ta zvířata prostě zavírali, no. Plus přes den ohradník v dvanácti vrstvách a vysekávat pod ním trávu nebo tak něco. Třeba by nás to donutilo konečně zavést elektriku...

5.4.2023 14:07
tetrivek

XXX.XXX.47.193

Štěně bude. Ale dokud je naše starší dáma fit, tak bude jen ona.

11.4.2023 14:19
lupus4

XXX.XXX.205.61

assil napsal(a):
Zajímavý, trochu to se psy souvisí, tak to dávám sem
https://magazin.cz/spolecnost/14289-muzi-v-prirode-tezko-odbouravaji-stres?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

vzorek 63 ,svědčí jen o tom, že lze "udělat práci" i na pár údajích
hned se mi vybavila moje diplomka , jen tam bylo několik tisíc pozorování za pár let a závěr byl, že to bylo málo k relevantnímu výsledku

11.4.2023 14:52
assil

XXX.XXX.225.195

lupus4 napsal(a):
vzorek 63 ,svědčí jen o tom, že lze "udělat práci" i na pár údajích
hned se mi vybavila moje diplomka , jen tam bylo několik tisíc pozorování za pár let a závěr byl, že to bylo málo k relevantnímu výsledku

Dneska počítače vyhazujou predikce i při pár desítkách jak jsem někde slyšela, aže není důležitá velikost vzorku, ale správně ty lidi vybrat. Ale makolik to má relevantní výsledky netusím, ale asi to je normálně často použivaná vědecká metoda.
Každopádně mám dojem, že při posledních volbách ty první predikce, které pak i vyšly, byly už někdy v pátek večer?

11.4.2023 19:36

Víte, jak dlouho jde dvě stě krav domů? A ten domov mají kde? Kdyby měly domov blízko, tak už tam mají dvoumetrový plot. ;-)

Na Slovensku pod Tatrama takhle chodily ( opravdu velké stádo z JRD ) do kmravína vpoledne na dojení a večer na spaní. A měly to cca 3-5 km - podle toho, kde se páslo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík