Francouzský buldoček spp

Prodám Francouzského buldočka - CHS V. I. Puppy z nejlepší adresy Matka: Fa...
DohodouDobrý den, mám dotaz. Máme doma ročního mopse a chtěli jsme mu pořídit kámoše a zvolili jsme rasu francouzský buldoček. Jenomže štěňátko je hrozný ďábel. To, že nám kouše mopse, jsme brali jako hru, jelikož vyrůstal se svými sourozenci a s těmi se pochopitelně pořád kousali. Ale mops už má úplně prokousanou celou kůži na krku a jelikož je to takový bojácný pes, tak před frbulkem jenom utíká a nebrání se a ten si zřejmě myslí, že si tím pádem může dovolit co chce. Ovšem problém je v tom, že si dovoluje hodně i k nám. Samozřejmě se ho snažím učit poveli, že něco nesmí, ale prostě má klapky na uších a např. když jdu dávat špinavé nádobí do myčky, tak mě tam pokaždé vleze. Říkám, že nesmí, ale dělá úplný ignor. No ale problém nastane, když ho chci z myčky vyndat, to po mě vystartuje, začně vrčet a chce mě pokousat. To samé když je na sedačce. Tuhle kousal syna do nohy a samozřejmě jsme opakovali že to nesmí. Tak ho syn chtěl dát dolů, protože už ho to opravdu moc bolelo, no a jak ho chytnul, tak se po něm ohnal a chtěl ho kousnout a zase vrčel. No nebudu vykládat, že jsem z toho nešťastná, děti se ho bojí a samozřejmě budu hledat odborníka, který by nám eventuelně pomohl, ale důvěra dětí k němu už se podle mě nevrátí. Frbulek má 3 měsíce, ale takové chování jsme opravdu nečekali. Má někdo radu, proč to tak dělá, ale hlavně, jak ho to co nejdříve odnaučit... děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
Ach jo...
Štěně si chce hrát, na honěnou, na přetahování, na praní, na lov. To je úplně normální.
Korigovat to musíte vy, ne čekat, že se Mops bude "bránit"
Žádný pes neumí česky, nerozumí slovu nesmíš. Představte si dobu, kdy byly vaše děti malé, asi jste je nevychovávala stylem nesmíš, nesmíš, nepřekážej, nesmíš...
Se štěnětem je to podobné, ukažte mu a učte ho, co MÁ dělat, nikoli jen to, co NEMÁ.
Řešilo se to tady milionkrát, použijte vyhledávání a najdete podrobné informace včetně nápadů, jak zabavit štěně i dítě zároveň
Dobrý den, samozřejmě, že si se psem hrajeme, věnujeme se jim oboum 100%, každý den venku, ale měla by být taky nějaká hranice. Jako co podle vás mám dělat, když kouše syna do nohy nebo nám leze pořád do myčky. I když ho volám a snažím se ho nalákat na něco, tak nic nefunguje... tohle mě raděli na facebooku v buldočí skupince tak nevím...
"když jdu dávat špinavé nádobí do myčky, tak mě tam pokaždé vleze"
"když ho chci z myčky vyndat, to po mě vystartuje"
To je boží pondělí!!!! :-) :-) :-)
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=%C5%A1t%C4%9Bn%C4%9B+kou%C5%A1e
Buldočka darujte nějakému pejskaři a je vyřešeno.
kejsy21
napsal(a):
Dobrý den, samozřejmě, že si se psem hrajeme, věnujeme se jim oboum 100%, každý den venku, ale měla by být taky nějaká hranice. Jako co podle vás mám dělat, když kouše syna do nohy nebo nám leze pořád do myčky. I když ho volám a snažím se ho nalákat na něco, tak nic nefunguje... tohle mě raděli na facebooku v buldočí skupince tak nevím...
Pořídila bych ještě 1 štěně, oni se spolu zabaví.
Nevím, jak starý je syn a co zvládne.
Obecně v takové situaci pomáhá strčit štěněti do huby hračku a přetahovat se.
Z myčky bych ho v klidu beze slov vyndávala, a učila ho povel místo. Vytáhnu štěně z myčky, posadím ho do pelíšku, řeknu místo, pohladím, odměním. A to pořád dokola stejně. I v jiných situacích. Pohladím a odměním kdykoliv bude na místě sám od sebe, to je důležité. Zachytávat a odměňovat chování, které chci podpořit.
Jako u dětí, tam taky víc funguje: "Tys sám od sebe vyklidil nádobí z myčky? To je skvělé, že mi tak pomáháš, mám radost." versus: "To nevidíš, že ta myčka domyla? Koukej jí vyklidit!"
Buldoček chce pomoct s nádobím a oni ho vyhoděj :D tak mu dejte taky talířek, plastovej... a prosim video! Prosim i takovýho buldočka! U nás nikdo nádobí dělat nechce
Dobry den,
rozhodne to neni normalni, jak si nekteri lide mysli. Ano, je to sice stene ale musi mit jasne dane hranice. Kdyby silneji kousnul svoji maminku, pravdepobne by si ho hned podvolila. Jedine, co muzu navrhnout je, ze kdyz vas kousne a nebude to z hrani, koneckami prstu na ruce ho silneci "tukňete" to mista pod krkem a udelejte hlasite šššt ( zni to divne nevim jak to mam ale vysvetlit ) . Nebo ho povalte na zada a podvolte ho. Je to metoda znalce psi duse - Cesara Millana a funguje. Stene si nad vami prebira dominanci a cim driv to zacnete resit tim lepe.
Podivejte se na nejaka videa od Cesara Millana, nejlepe nejaky dil z jeho serialu Znalec psi duse. Je to skvely chlap a nikdo jiny nerozumi psum lepe nez on.
Hlavne se k pejskovi nechovejte jako k cloveku, je to pes a ne clovek a prisuzovani lidskych vlastnosti dela neplechu☺
Můj ty smutku… 🤦🏻♀️
janaa
napsal(a):
Cesar, Cesar,Cesar,ššššššš
U toho jsem se hrozně smála! 😂
Štěňátko je hrozný ďábel....no tak to teda vítejte v klubu.
Ale mops už má úplně prokousanou celou kůži na krku a jelikož je to takový bojácný pes, tak před frbulkem jenom utíká a nebrání se a ten si zřejmě myslí, že si tím pádem může dovolit co chce.
Od toho jste tam vy, abyste mopse "ochránili", převedli pozornost štěněte na sebe. A jde to i s malým ďáblem, měla jsem štěně k psímu důchodci, který opravdu nestál o to, aby mu štěndo skákalo po hlavě.
To, že mi štěně vleze do myšky, tak to komentovat nebudu, prostě jo do tý myčky nepustím
Říkám, že nesmí, ale dělá úplný ignor. No ale problém nastane, když ho chci z myčky vyndat, to po mě vystartuje, začně vrčet a chce mě pokousat. To samé když je na sedačce. Tuhle kousal syna do nohy a samozřejmě jsme opakovali že to nesmí. Tak ho syn chtěl dát dolů, protože už ho to opravdu moc bolelo, no a jak ho chytnul, tak se po něm ohnal a chtěl ho kousnout a zase vrčel.
No tak to chápu, že jste z toho nešťastná a proč to dělá...no protože mu to dovolíte. Jako radu nemám....současné feňuli jsme přezdívali "Bílá smrt" a říkali jsme jí "vzteklino"...malej se taky pěkně umí vztekat, ale už zjistil, že mu to vztekání nepomůže, že si nic nevyvzteká, tak už je to podstatně lepší...budou mu 4 měsíce.
Kousání snad ani nekomentuju, feňuli jsme si jako štěndo nemohli ani pohladit, aniž bychom jí neměli zakouslou v ruce a třeba dát pusinku...tak to zavánělo amputací nosu.
U vás neumím posoudit, zda je váš frbulík prostě jenom normální malej ďáblík a kousací a vztekací štěndo a nebo jestli se vám z něj klube malej terorista.
Takže co....chránit mopsíka, nejlíp, aby měl někde bezpečné místo, kam si může zalézt. Frbulíkovi neustupovat a naopak začít formou hry pracovat na poslušnosti a za třetí, když teda kouše, tak se oblíknout a tradá ven, tam je víc zajímavých věcí než kousání a pořád platí unavený pes=hodný pes a to samé platí u štěňat. I když musím říct, že se stane, že štěně je pak naopak vzteklejší, kousavější, zuřivější než obvykle a to je jasná známka toho, že je přetažené, že je jak malé dítě, které přetáhne čas odpoledního spinkání, protože nechce si jít schrupnout, ale ta únava se projeví vzteklostí, kňouráním, btekem.....tak tam už je to nekompromisně, prostě si jdeš odpočinout a fertig.
janaa
napsal(a):
Cesar, Cesar,Cesar,ššššššš
Jo to u nás frčí taky........a pak ještě hláška..."musíš jí zabrat prostor"
Dudlik
napsal(a):
Dobry den,
rozhodne to neni normalni, jak si nekteri lide mysli. Ano, je to sice stene ale musi mit jasne dane hranice. Kdyby silneji kousnul svoji maminku, pravdepobne by si ho hned podvolila. Jedine, co muzu navrhnout je, ze kdyz vas kousne a nebude to z hrani, koneckami prstu na ruce ho silneci "tukňete" to mista pod krkem a udelejte hlasite šššt ( zni to divne nevim jak to mam ale vysvetlit ) . Nebo ho povalte na zada a podvolte ho. Je to metoda znalce psi duse - Cesara Millana a funguje. Stene si nad vami prebira dominanci a cim driv to zacnete resit tim lepe.
Podivejte se na nejaka videa od Cesara Millana, nejlepe nejaky dil z jeho serialu Znalec psi duse. Je to skvely chlap a nikdo jiny nerozumi psum lepe nez on.
Hlavne se k pejskovi nechovejte jako k cloveku, je to pes a ne clovek a prisuzovani lidskych vlastnosti dela neplechu☺
Oh my god.. Jako vážně? Přemýšlím, esi nemám ještě z horečky vidiny a nebo jako fakt někdo tohle napsal...
1) Kdyby pes nesral, dál by doběhl.. Žila jste někdy s fenou a jejími štěňaty? Silně o tom pochybuju. Já teda jenom párkrát, ale z toho, co si štěňata dovolovala k matce a ostatním dospělým členům smečky, mi vážně kolikrát cukala ruka. A pro Vaši informaci - nikdo ve smečce psů štěňata nešikanuje a nechová se k nim hrubě a neurvale.
2) Cesar Millan je agresor, který si psy podvoluje násilím, protože jim nerozumí a neumí se s nimi jinak domluvit.
3) Tvrdit o tříměsíčním štěněti něco o přebírání dominance - to jsou názory z doby krále Klacka. Dovzdělejte se. Místo hlupáka Millana zkuste třeba Františka Šustu - ZAOBZOR. Jak knihy, tak semináře.
Dudlik
napsal(a):
Dobry den,
Ne!!! Už je to tady zase! Dominance a Cesar Milan. Snad si to zadavatelka přebere. Dobře.
A já nikdá psa neměla, ale vyčetla jsem tady z diskusí fakt věc, kterou bych osobně ozkoušela - a to nechat psékovi couračku.
Za couračku ho vytáhnete z myčky bez úhony, na vzteklé reakce mu před rypáček nacpete kousací hračku, aby věděl, na čem si má vybíjet frustraci z nepovedeného pokusu o koupel. Za couračku ho odvedete na místo, zas a znova, vyvedete z místnosti, sundáte z dítěte, z druhého psa, a tak dále.
Doporučuji pročíst ten milion dvacet témat, co tu jsou na kousací štěňata. Rad je tam požehnaně.
A když se tak radostně cpe do myčky, třeba by ho potěšilo jeho vlastní doupě - nějaká krabice nebo klec, kterou omotáte hadrem, aby tam bylo temno/šero. Mu tam můžete hodit i tu kousačku. Pokud ho to fakt tak láká, je to třeba super způsob, jak ho naučit na místo...?
Koukám do myčky, moc místa tam není. Mám problém do spodního koše narvat dva hrnce a pěkně mě to točí. A on si tam napochoduje tlustej buldoček. Nebo pochoduje do toho horního koše? Tam je víc místa, nejsou tam ty tyčky. Takovej šikovnej tříměsíční buldoček :-)
PS: couračka štěkanátkovi ne, mohl by se někde oběsit... v této domácnosti určitě
boze jen to ne - mycka a trouba jsou jedina mista, kde psi jeste neprisli na to, jak to zkontrolovat
doufam, ze si to ted tady nectou
Dovnitř problém není https://www.youtube.com/shorts/JUh7xTqY1vc?&ab_channel=ViralMug
A když se tak radostně cpe do myčky, třeba by ho potěšilo jeho vlastní doupě - nějaká krabice nebo klec, kterou omotáte hadrem, aby tam bylo temno/šero. Mu tam můžete hodit i tu kousačku. Pokud ho to fakt tak láká, je to třeba super způsob, jak ho naučit na místo...?
Naprosto stejná myšlenka!
Frbulek? Tříměsíční miminko? Agresivní? OMFG
A jak k tomu přijde ta mopsle, že jí necháte okusovat?
Dudlik
napsal(a):
Dobry den,
Povalování na záda a teorie dominance - s tím tady moc nepochodíte.
Ale ta videa z netu nezmizí. Jako zabít tříměsíční štěně úderem do krku je... takových psích psychologů je hodně a tento ještě není nejhorší. Se divíte, co :-) on vlastně hlásal pravdivé, důležité věci, jenže k tomu hodně blbostí...moc... a lidé si z toho vybrali jen ty blbosti. Je to prostě slepé následování a není to jen u zábavního průmyslu - to on je, Sízr - je to i u výcvikáře např., který má hodně úspěchů, takže má určitě pravdu, i když do štěněte pere elektriku kvůli kravině. Ale v pejskařském světě je to bůh, tak přece by nedělal nic špatného. A pak si to od něj přebere další psí psycholog nebo výcvikář...
Jsou to sestříhané pořady, ale hodně lidí to neví, myslí si, že bůh přišel, něco řek a pes funguje. Ale že to točili měsíc... a že za rok ten pes sežral majitele...
napsal(a):
Ale ta videa z netu nezmizí. Jako zabít tříměsíční štěně úderem do krku je... takových psích psychologů je hodně a tento ještě není nejhorší. Se divíte, co :-) on vlastně hlásal pravdivé, důležité věci, jenže k tomu hodně blbostí...moc... a lidé si z toho vybrali jen ty blbosti. Je to prostě slepé následování a není to jen u zábavního průmyslu - to on je, Sízr - je to i u výcvikáře např., který má hodně úspěchů, takže má určitě pravdu, i když do štěněte pere elektriku kvůli kravině. Ale v pejskařském světě je to bůh, tak přece by nedělal nic špatného. A pak si to od něj přebere další psí psycholog nebo výcvikář...
Jsou to sestříhané pořady, ale hodně lidí to neví, myslí si, že bůh přišel, něco řek a pes funguje. Ale že to točili měsíc... a že za rok ten pes sežral majitele...
Jo přesně tak. Já z těch pár věcí, co jsem viděla, kolikrát lezla po zdi. A je taky pravda, že jsem se nedávno divila, kam se bohužel posunul člověk, kterého jsem viděla pracovat v reálu s vysokým vnímáním pro psa, páč propadnul asi nějaký sektě nebo co.
On o dominanci říká hrozné blbosti, ale proč si z toho lidé nevzali i to, že vůdce musí být klidný, asertivní, sebevědomý, že psovi mají dát práci, pravidla, zábavu? Já tomu říkám unavený pes - hodný pes. Ne, oni si z toho vezmou jen tssss.
Chybí kritické myšlení. Pokud mám být klidná, asertivní, pak asi svou myšlenku nebudu vyjadřovat proutkem, plesknutím, úderem do krku. Pak tu tedy něco nesedí a já jsem totální imbecil.
“On o dominanci říká hrozné blbosti, ale proč si z toho lidé nevzali i to, že vůdce musí být klidný, asertivní, sebevědomý, že psovi mají dát práci, pravidla, zábavu?”
Protože tsssssss zvládne každý. Snadno a rychle.
napsal(a):
On o dominanci říká hrozné blbosti, ale proč si z toho lidé nevzali i to, že vůdce musí být klidný, asertivní, sebevědomý, že psovi mají dát práci, pravidla, zábavu? Já tomu říkám unavený pes - hodný pes. Ne, oni si z toho vezmou jen tssss.
Chybí kritické myšlení. Pokud mám být klidná, asertivní, pak asi svou myšlenku nebudu vyjadřovat proutkem, plesknutím, úderem do krku. Pak tu tedy něco nesedí a já jsem totální imbecil.
Je pravda, že co píšete říkal, jenže to jsou věci, který emeričan - a nejen on, nechce slyšet. Se přiznám, že mi vstávaly vlasy na hlavě, když se dával pes běhat na pás, místo toho, aby se s ním šlo ven, venčit, pracovat.
Já teda u každého pořadu viděla upozornění, ať to lidi nezkoušejí.
Já si s CM vzala jediné "relax"...klid...myslím, že to co tam kolikrát vykládá o energiích je pravda, alespoň já to mám v praxi ozkoušeno a taky vím, že když to v tý palici nemám, když se tak skutečně necítím, tak si to tam násilím nenabuším a že ten pes to VÍ, že to tak ve skutečnosti není.
Akorát Gině je to tak nějak jedno, se přece hned nepokadí z toho, že já jsem přesvědčená, že jsem mistr světa omeleta.....tak asi nakonec budu muset zkusit to "tssssss"
napsal(a):
Já teda u každého pořadu viděla upozornění, ať to lidi nezkoušejí.
Já si s CM vzala jediné "relax"...klid...myslím, že to co tam kolikrát vykládá o energiích je pravda, alespoň já to mám v praxi ozkoušeno a taky vím, že když to v tý palici nemám, když se tak skutečně necítím, tak si to tam násilím nenabuším a že ten pes to VÍ, že to tak ve skutečnosti není.
Akorát Gině je to tak nějak jedno, se přece hned nepokadí z toho, že já jsem přesvědčená, že jsem mistr světa omeleta.....tak asi nakonec budu muset zkusit to "tssssss"
Taky jsem pár dílů viděla a než jsem přišla na Faunu, myslela jsem, že je dobrej. Mně třeba některé metody pomohly u psa číslo dvě třeba ohledně potkávání psů a také ta energie. Možná tam jsou blbosti, ale drtivá většina jeho rad jsou pravda. Zajímavý díl byl RR. Agresivní pes, nikdo ho nechtěl a on pak zjistil, že je neúnavný hledač a nakonec ho vzali na výcvik a skončil ve věznici a hledal mobily a podle psovoda nejlepší hledač jakého měl.
Pro zadavatelku, taky mám doma štěněčí drtičku dětí. Když nás moc kouše, jdeme ven nebo jí začnu cvičit. Dítě se jí taky bálo, ale už se přestává bát, děti rychle zapomenou. Navíc jsem zjistila, že naše dítě toho psa prostě k tomu vybízí, aby jí okusovalo a pak ječí. Takže hlídám obě, dítě i psa, aby hra probíhala korektně. Už je navíc štěndu půl roku, tak nesmíš i chápe.
Edit: a nebo nechávám dítě, aby štěndo cvičilo a to jsou šťastné obě
impact
napsal(a):
Oh my god.. Jako vážně? Přemýšlím, esi nemám ještě z horečky vidiny a nebo jako fakt někdo tohle napsal...
1) Kdyby pes nesral, dál by doběhl.. Žila jste někdy s fenou a jejími štěňaty? Silně o tom pochybuju. Já teda jenom párkrát, ale z toho, co si štěňata dovolovala k matce a ostatním dospělým členům smečky, mi vážně kolikrát cukala ruka. A pro Vaši informaci - nikdo ve smečce psů štěňata nešikanuje a nechová se k nim hrubě a neurvale.
2) Cesar Millan je agresor, který si psy podvoluje násilím, protože jim nerozumí a neumí se s nimi jinak domluvit.
3) Tvrdit o tříměsíčním štěněti něco o přebírání dominance - to jsou názory z doby krále Klacka. Dovzdělejte se. Místo hlupáka Millana zkuste třeba Františka Šustu - ZAOBZOR. Jak knihy, tak semináře.
Františka Šustu také moc doporučuji, např. kniha Trénink je rozhovor je bezvadná a o komunikaci se psem mě hodně naučila. :)))
Já teď budu mimo téma, ale teda musím říct, že zde často vidím doporučovat Šustu obzvlášť knihu "Tréning je rozhovor", tak jsem si jí nakonec koupila, prostě jen proto, abych věděla o čem je řeč a teda jsem z toho poměrně rozpačitá.
Jako v principu to chápu, ale....no prostě nevím.
napsal(a):
Já teď budu mimo téma, ale teda musím říct, že zde často vidím doporučovat Šustu obzvlášť knihu "Tréning je rozhovor", tak jsem si jí nakonec koupila, prostě jen proto, abych věděla o čem je řeč a teda jsem z toho poměrně rozpačitá.
Nic si z toho nedělejte, mě to vůbec nebavilo :-)
janaa
napsal(a):
Už jsem to tu jednou psala,kdysi jsem poznala,že někde opakují Cesara, protože okolo plotu začala chodit madam, která na štěkající psy za plotem napřahovala ruce a dělala ššššš. Otázka za zlatého bludišťáka, jak to asi mohlo dopadnout?
Nevím, ale dělat to na moje psy, tak otevřu branku a přetáhnu ji metlou...
napsal(a):
rozpačitá z čeho?
napsal(a):
rozpačitá z čeho?
Hele já nevim, v principu je to asi ok.
Rozpačitá...možná je to tím, že se mi to fakty blbě četlo, nebavilo mě to...jak psala výše Megí. A to teda já, co se psů týče přelouskám snad úplně všechno a i když to není úplně podle mého gusta, tak si něco z toho třeba vyzobnu.
Řeknu to takhle, možná je to tím, že už mám psy 30 let a člověk, byť bere v potaz individualitu psa a že na každého platí trochu něco jiného, tak ale má nějaký svůj způsob, mě prostě ta knížka absolutně nic nedala.
A když to řeknu hodně blbě, tak pokud bych si měla vybrat nějaký způsob výchovy podle někoho, tak raději to budu dělat podle Rudy Desenskýho, to je mi teda podstatně bližší.
napsal(a):
Hele já nevim, v principu je to asi ok.
Rozpačitá...možná je to tím, že se mi to fakty blbě četlo, nebavilo mě to...jak psala výše Megí. A to teda já, co se psů týče přelouskám snad úplně všechno a i když to není úplně podle mého gusta, tak si něco z toho třeba vyzobnu.
Řeknu to takhle, možná je to tím, že už mám psy 30 let a člověk, byť bere v potaz individualitu psa a že na každého platí trochu něco jiného, tak ale má nějaký svůj způsob, mě prostě ta knížka absolutně nic nedala.
A když to řeknu hodně blbě, tak pokud bych si měla vybrat nějaký způsob výchovy podle někoho, tak raději to budu dělat podle Rudy Desenskýho, to je mi teda podstatně bližší.
Nic si z toho nedělejte, taky mě Šusta nebavil. Asi třeba i proto, že mě tenhle přístup výchovy absolutně není blízký. A taky mi je daleko víc bližší klidná výchova Rudy Desenskýho. Tady jsou krásně vidět ty rozdíly, kdy je pes pořád napnutej v očekávání pamlsku a kdy je to čistě o vztahu pán a pes.
https://www.youtube.com/watch?v=oS1UPHUuQng
https://www.youtube.com/watch?v=AUHB1gUcgVE
Huskyjanina
napsal(a):
Nic si z toho nedělejte, taky mě Šusta nebavil. Asi třeba i proto, že mě tenhle přístup výchovy absolutně není blízký. A taky mi je daleko víc bližší klidná výchova Rudy Desenskýho. Tady jsou krásně vidět ty rozdíly, kdy je pes pořád napnutej v očekávání pamlsku a kdy je to čistě o vztahu pán a pes.
https://www.youtube.com/watch?v=oS1UPHUuQng
https://www.youtube.com/watch?v=AUHB1gUcgVE
Jeden říká, že řekne psovi "levá" a pes jde doleva. Druhý říká, že když zatáhne za vodítko zleva, tak pes musí jít doleva.
Jeden mluví víc o výcviku a druhý víc o výchově.
To přece není stejné. O vztahu to neříká nic.
Jeden to učí pozitivně - navedu, hodím sušenku, druhý vytvoří tlak a uvolní tlak.
Na některé psy metoda druhého "výcvikáře" nebude fungovat. Mému psu třeba nevadí, ale spoustě psů ano.
To přece není o tom, kdo je lepší, kdo má lepší vztah.
Nejlepší vztah ke psu má ten, kdo ví, co tomu psovi prospívá.
Neříkám, že jeden/druhý je špatný vychovatel/výcvikář, můžu akorát říct (tedy já podle sebe), že v určité situaci/cviku bych použila jinou metodu na tohoto psa.
Nenásleduji slepě. Např. u strachu se s RD neshodnu. U agresivního psa cca skoro jo (moc jsem to nezkoumala), nijak se s tím nepářu.
Když jsme řešili psy lovící, extra pozitivní to nebylo :-) ale spousta věcí pozitivně jde a pamlsky jsem k tomu nikdy nepoužila.
Protože odměna je třeba i pohled. A když už to psa naučím, co jsem chtěla, tak proč dávat odměnu?
Nechodím na vycházku se psem a neházím po něm po každém požadavku salám. Naučíme se a pak už tak nějak normálně žijeme. Přece.
No tak upřímně jsem ráda, že nejsem sama, už jsem si začínala myslet, že jsem divná.
Teď jsem v klidu, protože sice tady bude převaha těch, kteří na Šustu nedají dopustit a já neříkám, že Šusta to neumí nebo to dělá blbě, to asi naopak, ale pro mě je to otázka...chci to dělat takhle?? Vyhovovalo by mi to?? A odpověď je nee.
napsal(a):
No tak upřímně jsem ráda, že nejsem sama, už jsem si začínala myslet, že jsem divná.
Teď jsem v klidu, protože sice tady bude převaha těch, kteří na Šustu nedají dopustit a já neříkám, že Šusta to neumí nebo to dělá blbě, to asi naopak, ale pro mě je to otázka...chci to dělat takhle?? Vyhovovalo by mi to?? A odpověď je nee.
No a pak je jedna věc, že to tak děláme, ale nevíme o tom :-)
Třeba jak psa učíte, že má projít ulicí hrůzy v klidu. Tam, co by se vrhl na záploťáka a tak. Taháním za vodítko?
chci to dělat takhle?? Vyhovovalo by mi to?? A odpověď je nee.
a v tom je právě zakopanej pes ....že NEJDE O VÁS, ale o toho psa...
vy byste měla hledat tu pro psa nejpříznivější cestu , ne pro sebe
Šusta se nesmí jen tak přelítnout jako román, chce to pomalu a přemýšlet, protože je jasný, že danou věc udělá každý trochu jinak a i každý pes reaguje trochu jinak
já mám třeba Šustu na WC a čtu ho furt dokola a pokaždý najdu něco, čeho jsem si buď nevšiml, nebo mi to hned nesecvaklo...a i věci, který mě přišli jako pitomost
tímhle přístupem jste mi jen připomněla lž, která zavrhla šmahem klikr, aniž vůbec pochopila co a jak ...
chci to dělat takhle? můžete to rozvést co a jak ?
...
Takhle složitě.
megi-the-dog Protože odměna je třeba i pohled. A když už to psa naučím, co jsem chtěla, tak proč dávat odměnu?
Nechodím na vycházku se psem a neházím po něm po každém požadavku salám. Naučíme se a pak už tak nějak normálně žijeme. Přece.
Před Malinou jsem to vnímala stejně, asi bych si ťukala na čelo, proč tomu psovi dávat pamlsky. Vychovala jsem dva bez nich. U Maliny jsem narazila, nějak jí netěšilo mě potěšit. Procházky byly utrpení pro celou rodinu. Tak jsem začala pátrat, co dělat, jak jí namotivovat, no a ono to bylo to žrádlo. Začalo jí to těšit, kupuji sušené maso a pokud je spíš přes jídlo než přes mou radost, tak jsme holt začaly tímhle. Ostaní doma na mě koukali, že tohle jsme teda nikdy nedělali, ale nakonec vyzkoušeli a bez pamlskovníku dneska ven nikdo nejdeme. I když už nejsou potřeba skoro vůbec, za něco pamlsky ani nebere, ale tak nějak si je sama vědoma, že tohle se jí echt povedlo a něco by to chtělo, tak odměním, ale zatímco ze začátku jsem pěchovala pamlskovník každý den, teď mi stačí jednou týdně.
napsal(a):
No a pak je jedna věc, že to tak děláme, ale nevíme o tom :-)
Třeba jak psa učíte, že má projít ulicí hrůzy v klidu. Tam, co by se vrhl na záploťáka a tak. Taháním za vodítko?
Upřímně?? Nevím, jak to mám popsat...."prostě mě nebudeš vláčet na vodítku a basta fidli, pojď a toho štěkače za plotem si nevšímej"......
Třeba u Giny mi nejlíp funguje jí posadit a klidně řeknu "donutit jí", aby se mnou navázala oční kontakt, prostě si vynutím, aby mě vnímala, pokud je v takovém rauši, že to neudělá na povel a říct jí důrazně, ať se laskavě chová slušně.
To teda v případě, že na to nejsme připravení dopředu, to pak stačí povel před tím, než projdeme kolem štěkače, ale když jdeme kolem zahrady, kde netuším, že je pes a ten pes na plot nalítne, až následně, kdy jdeme okolo a čuba přestane v tu ránu vidět a slyšet, tak to prostě dělám takhe....
Trickyvoo
napsal(a):
megi-the-dog Protože odměna je třeba i pohled. A když už to psa naučím, co jsem chtěla, tak proč dávat odměnu?
Před Malinou jsem to vnímala stejně, asi bych si ťukala na čelo, proč tomu psovi dávat pamlsky. Vychovala jsem dva bez nich. U Maliny jsem narazila, nějak jí netěšilo mě potěšit. Procházky byly utrpení pro celou rodinu. Tak jsem začala pátrat, co dělat, jak jí namotivovat, no a ono to bylo to žrádlo. Začalo jí to těšit, kupuji sušené maso a pokud je spíš přes jídlo než přes mou radost, tak jsme holt začaly tímhle. Ostaní doma na mě koukali, že tohle jsme teda nikdy nedělali, ale nakonec vyzkoušeli a bez pamlskovníku dneska ven nikdo nejdeme. I když už nejsou potřeba skoro vůbec, za něco pamlsky ani nebere, ale tak nějak si je sama vědoma, že tohle se jí echt povedlo a něco by to chtělo, tak odměním, ale zatímco ze začátku jsem pěchovala pamlskovník každý den, teď mi stačí jednou týdně.
Ti předchozí dva ale byli také motivováni a odměňováni. Ale ne pamlskem. Tedy to si myslím, protože se mi to teď hodí :-) nevím, jak jste je co učila.
Tady jde hlavně o to, že si někdo myslí, že je na houby, když mám jako odměnu pamlsek. Zároveň ale ti samí lidé dělají to samé - jen ne pamlskem.
A zároveň oba tábory užívají někdy obou způsobů. Neví o tom dost často ani jeden :-)
Já si vybírám si (nebo kombinuji)
1) pes se zbaví něčeho, co mu vadí
2) pes dostane něco, co má rád
No a teď mi někdo řekněte, co je na č. 2 špatně.
lupus4
napsal(a):
dyť na tom nic složitýho není, odměna zdaleka nemusí být jen pamlsek...
někomu přijde složitá i násobilka
:-) od základky si pořád ještě pamatuji druhou mocninu do dvacítky zpaměti :-) Je to složitě... "kostrbatě" napsané, nic víc v tom není.
napsal(a):
Upřímně?? Nevím, jak to mám popsat...."prostě mě nebudeš vláčet na vodítku a basta fidli, pojď a toho štěkače za plotem si nevšímej"......
Třeba u Giny mi nejlíp funguje jí posadit a klidně řeknu "donutit jí", aby se mnou navázala oční kontakt, prostě si vynutím, aby mě vnímala, pokud je v takovém rauši, že to neudělá na povel a říct jí důrazně, ať se laskavě chová slušně.
To teda v případě, že na to nejsme připravení dopředu, to pak stačí povel před tím, než projdeme kolem štěkače, ale když jdeme kolem zahrady, kde netuším, že je pes a ten pes na plot nalítne, až následně, kdy jdeme okolo a čuba přestane v tu ránu vidět a slyšet, tak to prostě dělám takhe....
Kdyby na nás něco takhle vyletělo nečekaně a blízko, tak má vyletěný pes jediné štěstí, že megý unesu :D zvednu za postroj nahoru jak balík :D
Když si vzpomenu, co mám říkat, tak to řeknu a funguje to. Ale musím si vzpomenout :-) ale to se muselo trénovat a trénovat pak v obtížnější situaci a tak... no takže jsme trénovaly jak blbé furt dokola... pes super... a psovod stojí a nenapadne ho zařvat ten povel, co půl roku trénovali :D
lupus4
napsal(a):
chci to dělat takhle?? Vyhovovalo by mi to?? A odpověď je nee.
a v tom je právě zakopanej pes ....že NEJDE O VÁS, ale o toho psa...
vy byste měla hledat tu pro psa nejpříznivější cestu , ne pro sebe
Šusta se nesmí jen tak přelítnout jako román, chce to pomalu a přemýšlet, protože je jasný, že danou věc udělá každý trochu jinak a i každý pes reaguje trochu jinak
já mám třeba Šustu na WC a čtu ho furt dokola a pokaždý najdu něco, čeho jsem si buď nevšiml, nebo mi to hned nesecvaklo...a i věci, který mě přišli jako pitomost
tímhle přístupem jste mi jen připomněla lž, která zavrhla šmahem klikr, aniž vůbec pochopila co a jak ...
chci to dělat takhle? můžete to rozvést co a jak ?
...
Umístím Šustu na WC a uvidíme.
Co se klikru týče, tak to se přiznám, že to mi nevyhovuje. A to přestože si myslím, že klikr je dobrá věc, že klikrem jsem schopná označit okamžik, kdy to pes dělá dobře a následně odměnit.
A rozvést jak?? Asi jsem poznamenaná soužitím s chrtem, kde jsem opravdu nepřišla na to, co by pro něj mohla být odměna a hnala jsem všechno přes velmi intenzivní vztah založený na vzájemném respektu a důvěře a na vzájemné dohodě, jak co dělat.
Pořád říkám, že pes, který je motivovatelný na jídlo, že je to půlka práce...vidím to teď i u Matese, neustále mám na prochajdě plný kapsy piškotků, protože vím, že on s vidinou odměny funguje na první dobrou, takže je to velmi dobrý základ do budoucna......
No a Gina??....no tak tam je odměnou v určitých situacích to, že dosáhne svého...třeba klasika to tahání na vodítku. Prostě s taháním se nikam nedostaneš a jestli si chceš očuchat támhle to křovíčko, tak jedině, že tam dojdeme v klidu, to je nejrychlejší cesta jak se tam dostat a odměnou za netahání je to, že dojdeme kam chceš. A někdy mi přijde, že to je souboj vůlí, že testuje, kdo to dýl vydrží, no a já musím být ta tvrdohlavější.
Třeba u Giny jsem se po dvou letech dostala s přivoláním z 0% na cca 90%, což by mohlo vypadat jako úspěch, ale těch 10%, ve kterých nereaguje je tak strašně moc, že pustit jí bez toho, aby byla jištěná stopovačkou je sci-fi. Jako odměnu u ní pouřívám moje přehnané nadšení a radost, že reaguje a počádná pomuchlování, když přijde a pak následné "volno". Ale bohužel nedokážu se dostat do fáze, abych pro ní byla za všech okolností zajímavější, než všechno ostatní....prostě nejsem top a nevím, jak pro ní ze mě ten top udělat.
Klikr je pro mě nevyhovující hlavně proto, že mám dva psy a jasně chodím i s každým extra, protože hlavně štěndo potřebuju učit, socializovat a potřebuju to dělat bez Giny, ale jinak už chodíme i na společné prochajdy a tam si to neumím představit...jeden pes zafunguje bezvadně a je na místě kliknutí a odměna a druhej pes zrovna v tu chvíli bude dělat neplechu, tak jak pozná, že ten klik nebyl potvtzením toho, že to co dělá je v pořádku. To už mi přijde jednodušší oslovit konkrétního psa jménem a použít pomocné slovíčko...v mém případě "áno".
Třeba Jessinka, tak ta byla neuvěřitelná, i když se třeba rozběhla se štěkotem za cyklistou, protože zrovna tady nemá cyklista, co dělat, tak už ve chvíli, kdy jsem jí zavolala jménem, tak se z Jekylla změnila na Hyda a po povelu okamžitě a radostně přibíhala...za jakékoliv situace měla přivolání na jedničku, ale tam bych to neviděla na můj kynologický úspěch...taky by se to třeba její dospělostí změnilo....ale ona byla prostě taková.
napsal(a):
Kdyby na nás něco takhle vyletělo nečekaně a blízko, tak má vyletěný pes jediné štěstí, že megý unesu :D zvednu za postroj nahoru jak balík :D
Když si vzpomenu, co mám říkat, tak to řeknu a funguje to. Ale musím si vzpomenout :-) ale to se muselo trénovat a trénovat pak v obtížnější situaci a tak... no takže jsme trénovaly jak blbé furt dokola... pes super... a psovod stojí a nenapadne ho zařvat ten povel, co půl roku trénovali :D
No já mám u Giny tu výhodu, že je to pes milující psy a to bezpodmínečně, to by na ní musel někdo opravdu fyzicky zaútočit.
My to za plotem máme více méně...teď už teda spíš hodně více na pohodu. Horší to je se psy, co potkáme venku. Dodnes jsem nepřišla na to, jakým vzorcem si vybírá psy, které mine klidně, u kterých si pohopsá, ale na pohodu a u kterých vyvádí a chce za nimi. Mineme deset psů a je klid a u jedenáctýho vypadá, jak naprosto nevychovaný spratek, co ho vytáhli poprvé do civilizace a ona poprvé potkala psa a nebo nevím jak to popsat.
To se pak ani nesnažím nejdřív zapůsobit povelem, ale drapnu jí za obojek a pak teprve velím, že půjdeme u nohy a budeme za dámy.
@sardullah Když Ginu učíte, že k něčemu zajímavému dojdete, pokud nebude na vodítku tahat, tak ale taky používáte odměnu. To, že povolí tlak na vodítko, posilujete (a odměňujete) tím, že dojde tam, kam chce.
napsal(a):
@sardullah Když Ginu učíte, že k něčemu zajímavému dojdete, pokud nebude na vodítku tahat, tak ale taky používáte odměnu. To, že povolí tlak na vodítko, posilujete (a odměňujete) tím, že dojde tam, kam chce.
Jo vždyť jsem to i psala odměnou za netahání je to, že dojdeme kam chceš, ale upřímně řeknu, že ne vždy to funguje skvěle a tak rychle, jak potřebuju, když má Gina "svůj den" tak je nejlepší hned zkraje udělat pořadové cvičení....deset kroků tam a deset támhle a deset zpátky a deset do leva a pokud se potom nesrovná do latě, tak je jistější jí naštvaně říct..."hele, ti říkám, že se s tebou přetahovat nebudu , kurňa, kdo je tady vedoucí??"
Navíc v takových dnech nepožaduju pouze povolení vodítka, ale že se musí otočit a dojít zpátky ke mně a vyrážíme až po povelu a samozřejmě předtím musí být její pozornost otočená na mě.
@sardullah A jo, nějak jsem si to špatně přečetla, pardon.
S tím jedenáctým psem to může být prázdný emocionální šálek. Možná to znáte, myslím, že už jsem to sem jednou dávala.
napsal(a):
Ti předchozí dva ale byli také motivováni a odměňováni. Ale ne pamlskem. Tedy to si myslím, protože se mi to teď hodí :-) nevím, jak jste je co učila.
Tady jde hlavně o to, že si někdo myslí, že je na houby, když mám jako odměnu pamlsek. Zároveň ale ti samí lidé dělají to samé - jen ne pamlskem.
A zároveň oba tábory užívají někdy obou způsobů. Neví o tom dost často ani jeden :-)
Já si vybírám si (nebo kombinuji)
1) pes se zbaví něčeho, co mu vadí
2) pes dostane něco, co má rád
No a teď mi někdo řekněte, co je na č. 2 špatně.
Ale tak vy právě jste to napsala tak, že jsem to vnímala jakože pamlsek vžádném případě ne, že pes má mít jako odměnu něco jiného a skoro to znělo opovržlivě, když někdo dává za plnění těch povelů psovi pamlsky. První dva byli samozřejmě odměnováni pochvalou, větší menší, prvního jsem ani exta nechválila, prostě se chtěl zavděčit, pes číslo dvě musel být chválen o něco víc, ale taky pro něj prostě byla odměna. Malina to jako odměnu neměla, pokaždé chválím a musela jsem hodně přehánět, až jsem se cítila jako d..il, když u jedničky byla odměna právě i ten pohled a asi jen moje spokojenost. První dva, když dělali, co něměli, stačilo houknout a byli v pozoru, no na Malinu houkání nefunguje, řekne si, že není sova a prdí na mě, pořád musím být tak nechutně pozitivní, že by si první dva psi asi nad tím ublinkli .
Dudlik
napsal(a):
Dobry den,
Bože, do čehos to duši dal?!
fikovnice
napsal(a):
Bože, do čehos to duši dal?!
A změnil se nám nick. Náhoda?
Ad klikr - muj odchov dosel.na cvicak a na prvni lekci nafasovali i klikr.
Super.
Jen skoda, ze vysvetleni k tomu uz nedali.
A tak to byva vetsinou, bohuzel.
Ad ta videa, nezkoukla jsem celý,až večer,ale primárně pes se Šustou cvičí, on se těší na cvičení a na odměnu za něj, ale kdyby neměl pamlsek a pohladil ho,vyjde to na stejno. Takhle na mě při výcviku taky psi civí, to je o tom,že ten pes ví,že se bude dělat něco,co ho strašně baví a chce začít. Já když budu stát na louce a v batohu mít aporty,tak na mě budou čubky taky civět a nehnou se. U Desenskýho to je klidovej vztah, normální komunikace,co probíhá doma,na zahradě, to se nedá srovnávat.
A jinak já vnímám Šustu jako průkopníka,který právě ten pojem klikr a pozitivní motivace rozšířil a spoustě lidí ukázal,že jsou i jiné cesty. Já nejsem specialista na klikr, používám ho u některých psů a jen na něco. Normální věci dělám automaticky přirozeně,tak jak mi desetiletí fungují, a nemusím řešit zásadní problémy. Ale klikr beru jako super pomocníka pro určité věci u určitých jedinců. Třeba stříhání drápů u čuby,co z něho z nějakého důvodu měla paniku. Postavení do postoje a prohmatání od lidí. U jiný čuby se mi vyplatil,když nesnášela chůzi u nohy jako cvik a táhla se dva kroky za mnou,znechucená, že u toho není zvěř.....A myslím,že pro člověka začátečníka nebo člověka, co má se psem nějaký zásadnější problém je tenhle systém super, jen je pravda, ale to platí obecně, že by se i ten klikr měl naučit pod dozorem odborníka,protože jinak hrozí,že si fakt vezme z knížek jen to,co se mu hodí,vezme to zkratkou a pak to dopadne "u nás to nefunguje". Plus samozřejmě pak nějaký triky,opičky atd., na to bude klikr taky nej, ale to už je nástavba všeho. Protože pak jsou psi,co umí dacet triků,ale pro normální život voser
napsal(a):
Jo vždyť jsem to i psala odměnou za netahání je to, že dojdeme kam chceš, ale upřímně řeknu, že ne vždy to funguje skvěle a tak rychle, jak potřebuju, když má Gina "svůj den" tak je nejlepší hned zkraje udělat pořadové cvičení....deset kroků tam a deset támhle a deset zpátky a deset do leva a pokud se potom nesrovná do latě, tak je jistější jí naštvaně říct..."hele, ti říkám, že se s tebou přetahovat nebudu , kurňa, kdo je tady vedoucí??"
Navíc v takových dnech nepožaduju pouze povolení vodítka, ale že se musí otočit a dojít zpátky ke mně a vyrážíme až po povelu a samozřejmě předtím musí být její pozornost otočená na mě.
Možná jí není jasné, co chcete. Protože to není vždy stejné a ona ještě není tak daleko, aby rozeznala, co kdy jo ne.
Chvilku mi fungovalo tohleto, že se někam dostane, když půjde spořádaně. Naučila se pak ukazovat hlavou jako nebo jedním krokem, kam chce, naznačila a já teda že jo, nebo že "ne, jdeme tudy"...
Ale na netahání celkově jsme stejně skončili u pomalu, změna směru atd.
Myslím, že to jsou dvě rozdílné věci - tahat jen tak při chůzi a tahat ke stromu, psovi,...
A taky jsem až za dlouho zjistila, že psa nechávám občas zatáhnout, ale nevím o tom. Prostě pes zatáhne malinko, tak ho nechám, však v pohodě, ne... no není to v pohodě, on si to pamatuje :-)
No a tam, kde končí tahleta "výchova" a nestačí, nastupuje cílený výcvik.
Mě se u feny při odbourávání tahání osvědčilo jít fakt úplně šnečím tempem . Protože ona je hrrrr do všeho, všechno musí dělat rychle. A pokud tahá, já nasadím šnečí tempo, plus čekám až povolí vodítko, tak pro ni je to šnečí tempo takový trest, že radši netahá. Na ní je úplně vidět, jak trpí tím, že musí jít fakt pomalinku. No a když jde chvíli na prověšeném vodítku, tak můžeme zrychlit... Akorát to teda asi není pozitivní no . I když nevím, když jde hezky, tak je zase odměnou to, že zrychlím.... Nikdy jsem moc nad tímhle nepřemýšlela, jestli je to pozitivní, negativní, nebo co . A vlastně když nad tím teď přemýšlím úplně dopodrobna, tak je to možná celé špatně, protože ve chvíli, kdy fena povolí vodítko, tak jí vlastně místo odměny trestám tím, že jdeme pomalu. Takže nad tím radši nebudu tak přemýšlet, protože to je něco, co mi funguje .
marcelaamax
napsal(a):
Mě se u feny při odbourávání tahání osvědčilo jít fakt úplně šnečím tempem . Protože ona je hrrrr do všeho, všechno musí dělat rychle. A pokud tahá, já nasadím šnečí tempo, plus čekám až povolí vodítko, tak pro ni je to šnečí tempo takový trest, že radši netahá. Na ní je úplně vidět, jak trpí tím, že musí jít fakt pomalinku. No a když jde chvíli na prověšeném vodítku, tak můžeme zrychlit... Akorát to teda asi není pozitivní no . I když nevím, když jde hezky, tak je zase odměnou to, že zrychlím.... Nikdy jsem moc nad tímhle nepřemýšlela, jestli je to pozitivní, negativní, nebo co . A vlastně když nad tím teď přemýšlím úplně dopodrobna, tak je to možná celé špatně, protože ve chvíli, kdy fena povolí vodítko, tak jí vlastně místo odměny trestám tím, že jdeme pomalu. Takže nad tím radši nebudu tak přemýšlet, protože to je něco, co mi funguje .
Zlatý psi,co tahají to odnaučuju velmi rychle (a ne úplně pozitivně ). Větší legrace je se psem,co ho tahat nenapadne, ale znechuceně se táhne jak smrad a žádný rozveselení na něj nefunguje to mě nebaví,to já dělat nechci, tak já teda jdu,ale nechtěj,abych šel radostně vedle tebe
Dle mého oba pánové dělají něco jiného. Šusta učí cviky, které jsou užitečné, líbivé, v ZOO asi potřebné nejen pro pobavení publika, ale i pro ošetřování. Desenský se snaží lidi naučit žít s jejich psem, co má často nějaký problém. Nevím, zda by Desenský naučil psa válet sudy, asi jo, ale nepotřebuje to, tak to své psy neučí. Jemu k životu stačí ty 4 povely. Jednu mi doporučil velkého černého psa naučit povel ukaž bříško, protože velký černý pes je zlý a všichni se ho bojí, psa, co ukazuje bříško, se nikdo nebojí (a fungovalo to! :D). Nevím, zda či jak by si Šusta poradil s korekcí psa zkaženého předchozími zkušenostmi, který se stáčí do agrese proti svým lidem. Rozhodně je Šusta lepší řečník, Ruda je mimoň, se psy mluvit umí, s lidmi se to naučil o dost později a stále tam trochu tápe.
Někteří lidi by to možná měli brát postupně. Nejdřív Ruda, aby si doma mohli sednout na gauč, aniž by je jejich jezevčík z gauče vyhnal, až zvládnou tohle, tak Šusta, kdy psovi nabídnou šanci na lepší zábavu, než si hlídat gauč. Prostě si neumím představit, jak pozitivkou a klikrem pracovat se psem, který (často zkažený špatným předchozím přístupem svých lidí) startuje jen v okamžiku, kdy kolem něj projdete moc blízko, když někde leží. Tam mi Rudovo jasně stručně dává větší smysl, a i on to dělá bez agrese. pozitivně ne, ale agresivní výpad vůči psovi to není.
:-) tak ona pozitivka není jen sluníčko :-) ... video, co jsem odkazovala z idnes, to stůj, má i jeden "vedlejší" efekt - učí netahat. Mám dojem, že změna směru atd. je negativní. Neg. posílení nebo tak něco.
Ale to neznamená, že psem smýknu o silnici. Na videu říká (je to podrobně popsané v knize Vystavování je hra např., viděla jsem ukázku, víc nic, super jednoduché), že mám jen lehce dobrzdit... jak vodítko povolí, pes se zbaví něčeho, co je mu nepříjemné, a to je vlastně negativní :D ale neškubu vodítkem, neřvu na něj a tak.
Pozitivně můžu dát psovi facáka. Jsem mu něco přidala, tak je to pozitivní :-)
Co to je stručně jasně u RD? Já nevím. U mě je stručně jasně tohle:
"Dolů!". Tečka.
Fatia
napsal(a):
Dle mého oba pánové dělají něco jiného. Šusta učí cviky, které jsou užitečné, líbivé, v ZOO asi potřebné nejen pro pobavení publika, ale i pro ošetřování. Desenský se snaží lidi naučit žít s jejich psem, co má často nějaký problém. Nevím, zda by Desenský naučil psa válet sudy, asi jo, ale nepotřebuje to, tak to své psy neučí. Jemu k životu stačí ty 4 povely. Jednu mi doporučil velkého černého psa naučit povel ukaž bříško, protože velký černý pes je zlý a všichni se ho bojí, psa, co ukazuje bříško, se nikdo nebojí (a fungovalo to! :D). Nevím, zda či jak by si Šusta poradil s korekcí psa zkaženého předchozími zkušenostmi, který se stáčí do agrese proti svým lidem. Rozhodně je Šusta lepší řečník, Ruda je mimoň, se psy mluvit umí, s lidmi se to naučil o dost později a stále tam trochu tápe.
Někteří lidi by to možná měli brát postupně. Nejdřív Ruda, aby si doma mohli sednout na gauč, aniž by je jejich jezevčík z gauče vyhnal, až zvládnou tohle, tak Šusta, kdy psovi nabídnou šanci na lepší zábavu, než si hlídat gauč. Prostě si neumím představit, jak pozitivkou a klikrem pracovat se psem, který (často zkažený špatným předchozím přístupem svých lidí) startuje jen v okamžiku, kdy kolem něj projdete moc blízko, když někde leží. Tam mi Rudovo jasně stručně dává větší smysl, a i on to dělá bez agrese. pozitivně ne, ale agresivní výpad vůči psovi to není.
Ale tak zrovna i tohle Šusta učí, i v těch svých knížkách. Jen úplně jinak než Ruda. Z mýho pohledu, pokud to člověk pojme jako systém,a půjde po krůčcích, tak Šustovi to bude fungovat i u člověka,který není zcela přirozená autorita u psů, a líp pochopí celý to vnímání psa a jak na co funguje. U Desenskýho je spousta věcí, co funguje tak nějak automaticky, protože on má ke psům přirozený vztah,který se neučí,ale prostě je (plus to neumí ani vysvětlit,což je jednak o něm, jednak přesně o tom,že člověk dělá věci,které si ani neuvědomuje,a na ty psy to funguje)
Otázka je, jak jsem to "dolů" naučila. Dá se to úplně stejně jako to stůj.
Jak to dělá RD? Vodítko, řeknu dolů, zatáhnu? A pes se chce zbavit nepříjemného, takže jde dolů.
Vždyť RD provozuje pozitivku, akorát o tom neví. Tady u toho.
"Dle mého oba pánové dělají něco jiného. Šusta učí cviky, které jsou užitečné, líbivé, v ZOO asi potřebné nejen pro pobavení publika, ale i pro ošetřování. Desenský se snaží lidi naučit žít s jejich psem, co má často nějaký problém"
jako tohle už musím (jinak se zde koušu do jazyka )
toto je absolutní nepochopení toho, co Šusta dělá a učí. Ale absolutní!
napsal(a):
Možná jí není jasné, co chcete. Protože to není vždy stejné a ona ještě není tak daleko, aby rozeznala, co kdy jo ne.
Chvilku mi fungovalo tohleto, že se někam dostane, když půjde spořádaně. Naučila se pak ukazovat hlavou jako nebo jedním krokem, kam chce, naznačila a já teda že jo, nebo že "ne, jdeme tudy"...
Ale na netahání celkově jsme stejně skončili u pomalu, změna směru atd.
Myslím, že to jsou dvě rozdílné věci - tahat jen tak při chůzi a tahat ke stromu, psovi,...
A taky jsem až za dlouho zjistila, že psa nechávám občas zatáhnout, ale nevím o tom. Prostě pes zatáhne malinko, tak ho nechám, však v pohodě, ne... no není to v pohodě, on si to pamatuje :-)
No a tam, kde končí tahleta "výchova" a nestačí, nastupuje cílený výcvik.
Já si na to zatáhnutí dávám extra pozor...a každé zatáhnutí má odezvu a musím říct, že to, pokud teda zrovna nejsou érekce na slunci, funguje bezvadně, když ty érekce jsou, tak to už "přitvrzuji" a měníme i ty směry chůze, aby se začala soustředit.
My teda nemáme povel pomalu, ale "povol" (vodítko) a eventuelně tím vodítkem mírně zatřesu.
Ale i to "extra pozor" má svoje mouchy...většinou se to děje, když je prochajda na naprostou pohodičku, neboť přes noc mi Ginu někdo vyměnil za tu nejvychovanější psici a já přestanu být ve střehu, začnu se kochat, koukat kde co lítá a když se pak stane, že zatáhne ke křovíčku, tak samozřejmě letím s ní...což se snažím teda naprosto minimalizovat, ale prostě někdy mi vypadne mozek a přijde mi, že ta potvora bílá to pozná, že dává pozor, jestli dávám pozor a když nedávám pozor, tak.....
janaa
napsal(a):
Ad ta videa, nezkoukla jsem celý,až večer,ale primárně pes se Šustou cvičí, on se těší na cvičení a na odměnu za něj, ale kdyby neměl pamlsek a pohladil ho,vyjde to na stejno. Takhle na mě při výcviku taky psi civí, to je o tom,že ten pes ví,že se bude dělat něco,co ho strašně baví a chce začít. Já když budu stát na louce a v batohu mít aporty,tak na mě budou čubky taky civět a nehnou se. U Desenskýho to je klidovej vztah, normální komunikace,co probíhá doma,na zahradě, to se nedá srovnávat.
A jinak já vnímám Šustu jako průkopníka,který právě ten pojem klikr a pozitivní motivace rozšířil a spoustě lidí ukázal,že jsou i jiné cesty. Já nejsem specialista na klikr, používám ho u některých psů a jen na něco. Normální věci dělám automaticky přirozeně,tak jak mi desetiletí fungují, a nemusím řešit zásadní problémy. Ale klikr beru jako super pomocníka pro určité věci u určitých jedinců. Třeba stříhání drápů u čuby,co z něho z nějakého důvodu měla paniku. Postavení do postoje a prohmatání od lidí. U jiný čuby se mi vyplatil,když nesnášela chůzi u nohy jako cvik a táhla se dva kroky za mnou,znechucená, že u toho není zvěř.....A myslím,že pro člověka začátečníka nebo člověka, co má se psem nějaký zásadnější problém je tenhle systém super, jen je pravda, ale to platí obecně, že by se i ten klikr měl naučit pod dozorem odborníka,protože jinak hrozí,že si fakt vezme z knížek jen to,co se mu hodí,vezme to zkratkou a pak to dopadne "u nás to nefunguje". Plus samozřejmě pak nějaký triky,opičky atd., na to bude klikr taky nej, ale to už je nástavba všeho. Protože pak jsou psi,co umí dacet triků,ale pro normální život voser
Krásně jste to napsala...mně se do toho nechtělo, díky.
Jo, přesně to mě u příspěvku huskyjaniny napadlo, že pes napnutej a v očekávání je prostě hujer při tréninku, lhostejno, jestli jsou u toho pamlsky nebo ne. Speciálně jistý plemena jsou na to mistři- třeba bullové - čekají na jakejkoliv nepatrnej signál od páníčka, aby mohli reagovat. A klidně mají za odměnu jenom tu pochvalu nebo radost majitele.
Každopádně, principy učení fungujou na všechny živý tvory stejně, i když chápu, že někomu to může pokazit iluzi o harmonickým vztahu. Ten pes, i ten kterej není napnutej a v očekávání, nějakej motiv pro svoje chování má, to platí stejně, jako Archimédův zákon. Buď mu to přináší něco, co chce, nebo ho to zbavuje něčeho, co nechce.
A pokud něco nedělá, buď mu to nepřináší nic, oč by měl zájem anebo má dobrou paměť a ví, co by mohlo nastat. Typickej příklad tohoto je k vidění u mnoha koňáků - občas prostě použijou sílu víc než je koni milé, nemusí to být často.... v mezičase jim kůň bezproblémově funguje a oni se bijou v prsa, že nepotřebujou pamlsky, protože mají vztah.
A mimo jiné, on i ten vztah je založen na tom, že psu prostě poskytujete něco, o co stojí - bezpečí, zábavu, fyzickej kontakt, žrádlo. Z nějakého důvodu to žrádlo je pro některé majitele horší než to ostatní - potupné, přízemní...asi to kazí tu iluzi o nezištné lásce.
Nemyslím si, že pokud má někdo nežravku, kterej má radši podrbání za uchem než piškot, má s ním díky tomu lepší vztah.
K tomu klikru - taky ho používám už jenom občas. Při většině činností mi překáží, klikám jazykem o patro anebo používám slovo. Ale je fakt, že na nějaký složitější chování, kde je třeba přesně označit, je nenahraditelnej.
napsal(a):
Otázka je, jak jsem to "dolů" naučila. Dá se to úplně stejně jako to stůj.
Jak to dělá RD? Vodítko, řeknu dolů, zatáhnu? A pes se chce zbavit nepříjemného, takže jde dolů.
Vždyť RD provozuje pozitivku, akorát o tom neví. Tady u toho.
To si myslím taky. Že oba dělají něco hodně podobného, jen každý mluví jinými slovy. A Desenský to dělá méně systematicky, bez odporných termitů, protože on je nepotřebuje. Tím se snižuje jeho srozumitelnost pro masy. Desenský si pověst udělal jednou nepovedenou reporáží před mnoha lety, někteří si ho zařadili do škatulky a už se z ní nedostane, navíc prostě není líbivý fešák s vtipy v rukávu. Dle mého je velmi přínosné, že v českém rybníčku máme oba. Stejně jako Desenský nesedí všem, jeho jazyku nerozumí všichni, tak i Šusta je pro některé nesrozumitelný. Mě jeho knížky taky nebavily, furt mi tam něco hapruje. Pravda, četla jsem jednu kdysi ještě s předchozí psicí... A prostě se mi to celé zdálo nepoužitelné pro mě, pro nás, pro naši situaci. Možná knížku najdu a zkusím ji dát na ten záchod, přeci jen... Boe je jiná, tam by mi možná stejná slova sepla správně a mohlo by to zafungovat.
já jenom k tomu klikru, co se mi zdá také obecně dost nepochopeno - klikr je součástí tréninku pouze do určité fáze, pak se odbourává
a teda ještě k tomuto:
"Klikr je pro mě nevyhovující hlavně proto, že mám dva psy a jasně chodím i s každým extra, protože hlavně štěndo potřebuju učit, socializovat a potřebuju to dělat bez Giny, ale jinak už chodíme i na společné prochajdy a tam si to neumím představit...jeden pes zafunguje bezvadně a je na místě kliknutí a odměna a druhej pes zrovna v tu chvíli bude dělat neplechu, tak jak pozná, že ten klik nebyl potvtzením toho, že to co dělá je v pořádku. To už mi přijde jednodušší oslovit konkrétního psa jménem a použít pomocné slovíčko...v mém případě "áno".
místo "ano" dosaď klik a veškerá složitost je pryč
napsal(a):
"Dle mého oba pánové dělají něco jiného. Šusta učí cviky, které jsou užitečné, líbivé, v ZOO asi potřebné nejen pro pobavení publika, ale i pro ošetřování. Desenský se snaží lidi naučit žít s jejich psem, co má často nějaký problém"
jako tohle už musím (jinak se zde koušu do jazyka )
toto je absolutní nepochopení toho, co Šusta dělá a učí. Ale absolutní!
To je možné. Uznávám chybu na přijímači. Ale co to ukazuje také, ani Šusta není univerzální srozumitelný vysílač. Nejsem odborník ani na jednoho ze zmíněných pánů, nasledované a načtené je mám podobně. A Šusta mě dráždí, není mi srozumitelný, v některých chvílích si říkám, a to by mi nefungovalo. Takže i chyba jeho vysílače, nikdo nemůže vysílat pro všechny. Přesto si myslím, že Šusta má díky jeho příjemnému zjevu a vystupování širší publikum, než Desenský.
janaa
napsal(a):
Ale tak zrovna i tohle Šusta učí, i v těch svých knížkách. Jen úplně jinak než Ruda. Z mýho pohledu, pokud to člověk pojme jako systém,a půjde po krůčcích, tak Šustovi to bude fungovat i u člověka,který není zcela přirozená autorita u psů, a líp pochopí celý to vnímání psa a jak na co funguje. U Desenskýho je spousta věcí, co funguje tak nějak automaticky, protože on má ke psům přirozený vztah,který se neučí,ale prostě je (plus to neumí ani vysvětlit,což je jednak o něm, jednak přesně o tom,že člověk dělá věci,které si ani neuvědomuje,a na ty psy to funguje)
Zase přesný. Tohle je asi ještě výraznější u koní. Většině horsemanů a zaříkávačů, kteří dělají kurzy, to funguje nikoli díky postupům, což se snaží divákům namluvit, ale kvůli jejich osobnosti. Kvůli jejich přirozené autoritě, talentu, citu pro zvířata. Oni sami dost často nedokážou vysvětlit proč ty věci fungujou a na jakým principu. Pro diváky je to atraktivní, krásně se na to kouká...ale když se pak v praxi snaží udělat to stejně, překvapivě to nefunguje.
To, co nabízí Šusta, je postup. Postup, kterej umí vysvětlit, zdůvodnit a funguje i lidem, kteří nemají dar komunikace se zvířaty.
Pokud Fatia napsala tohle
Šusta učí cviky, které jsou užitečné, líbivé, v ZOO asi potřebné nejen pro pobavení publika, ale i pro ošetřování.
tak to svědčí jenom o tom, že Šustu zná jenom z rychlíku (neodsuzuju, konstatuju). Protože se na seminářích hodně věnuje právě nápravě různých nevhodných chování, problémům reaktivců, bázlivých a úzkostných psů, agresivnímu chování.
"A Desenský to dělá méně systematicky, bez odporných termitů, protože on je nepotřebuje."
ne že je nepotřebuje, on je nezná
a potřeboval by
(má dost společného s CM)
"Ale co to ukazuje také, ani Šusta není univerzální srozumitelný vysílač"
toto respektuji
i když mě to i překvapuje, protože jeho první kniha je psána jak slabikář pro děti
druhá ne, ta už je "odborné skriptum"
a třetí je takový pokec
Fatia
napsal(a):
To si myslím taky. Že oba dělají něco hodně podobného, jen každý mluví jinými slovy. A Desenský to dělá méně systematicky, bez odporných termitů, protože on je nepotřebuje. Tím se snižuje jeho srozumitelnost pro masy. Desenský si pověst udělal jednou nepovedenou reporáží před mnoha lety, někteří si ho zařadili do škatulky a už se z ní nedostane, navíc prostě není líbivý fešák s vtipy v rukávu. Dle mého je velmi přínosné, že v českém rybníčku máme oba. Stejně jako Desenský nesedí všem, jeho jazyku nerozumí všichni, tak i Šusta je pro některé nesrozumitelný. Mě jeho knížky taky nebavily, furt mi tam něco hapruje. Pravda, četla jsem jednu kdysi ještě s předchozí psicí... A prostě se mi to celé zdálo nepoužitelné pro mě, pro nás, pro naši situaci. Možná knížku najdu a zkusím ji dát na ten záchod, přeci jen... Boe je jiná, tam by mi možná stejná slova sepla správně a mohlo by to zafungovat.
Že dělají něco hodně podobného, to bych neřekla. Spíš bych řekla, že je to hodně rozdílný
Desenský ne, že ty termíny nepotřebuje. On je nejspíš ani nezná. Věci mu fungujou díky jeho osobnosti a autoritě a přiznejme si, že i díky tomu, že nemá problém rázně se vymezit. Což je bohužel dost často nepřenosný.
Edit - hmn byla rychlejší
No. Neznám ani jednoho :-) ještě docela nedávno jsem netušila, že tihle pánové existují :D
Koukám na video a slyším, co říká ten a ten, a vidím, co dělají. Knihy jsem nečetla od nikoho.
Mám odpor k autoritám, takže hlas nedám ani jednomu. Ani Sízrovi :D Ani Staffordům. Oni taky psi necvičí, ale spíše vychovávají. A jde jim to. Ale taky mám nějaké výhrady.
Ale sleduji cestu a výsledek. A u některých způsobů ten výsledek prostě nemá trvanlivost. Tak k čemu to je?
K čemu mi je, že pes funguje s tím výcvikářem, ale se mnou ne?
Vyzkoušela jsem si oboje. U psů, kteří museli mít košík, jinak by mě sežrali.
Pes vidí nepřítele a já dělám co...
1) trhnout vodítkem, aby mě vnímal a šel tam, kam já chci
2) něco mu říct ještě ve chvíli, kdy vnímá
Výsledek podle metody 1 je velmi na NIC, vede do pekla, což se dá rychle zjistit, když sundám košík. Takže na co mi to je...
napsal(a):
"A Desenský to dělá méně systematicky, bez odporných termitů, protože on je nepotřebuje."
ne že je nepotřebuje, on je nezná
a potřeboval by
(má dost společného s CM)
"Ale co to ukazuje také, ani Šusta není univerzální srozumitelný vysílač"
toto respektuji
i když mě to i překvapuje, protože jeho první kniha je psána jak slabikář pro děti
druhá ne, ta už je "odborné skriptum"
a třetí je takový pokec
Já jsem velký čtenář, ale pravda je, že já nepřečetla ani celého Desenského. nebaví mě ani knihy o výchově dětí. Asi mi nejde pasovat univerzální návod na živé tvory. Ráda o výchově diskutuji, ta živá ninterakce mi dává smysl, lze se doptat na nesrozumitelnost a vysvětlit svůj pohled... Možná kdybych s Šustou mluvila na živo, kde by byla ta akce a reakce, tak by mi to seplo líp.
napsal(a):
já jenom k tomu klikru, co se mi zdá také obecně dost nepochopeno - klikr je součástí tréninku pouze do určité fáze, pak se odbourává
a teda ještě k tomuto:
"Klikr je pro mě nevyhovující hlavně proto, že mám dva psy a jasně chodím i s každým extra, protože hlavně štěndo potřebuju učit, socializovat a potřebuju to dělat bez Giny, ale jinak už chodíme i na společné prochajdy a tam si to neumím představit...jeden pes zafunguje bezvadně a je na místě kliknutí a odměna a druhej pes zrovna v tu chvíli bude dělat neplechu, tak jak pozná, že ten klik nebyl potvtzením toho, že to co dělá je v pořádku. To už mi přijde jednodušší oslovit konkrétního psa jménem a použít pomocné slovíčko...v mém případě "áno".
místo "ano" dosaď klik a veškerá složitost je pryč
S klikrem mám problém ne kvůli klikání, nepochopení a pod. Sama jsem klikr občas a na něco použila. Prostě mi nevyhovuje proto, že je to pomůcka navíc, pokud chci fungovat s klikrem, tak ho prostě musím mít v ruce a klikat, zatímco pomocným slovem možná nejsem tak přesná, není tak výrazné jako kliknutí, taky je to kliknutí bez jakýkoliv emocí, pořád stejné, což u pomocného slovíčka určitě není, ale zase stačí to prostě vyslovit a navíc mě možná paradoxně přijde jako výhoda, že slovo můžu nějak intonačně zabarvit a v tomto případě je to vždy výrazně a s radostí.
Klikr je pro mě nepraktický právě v situacích, kdy jdu s oběma psy, já mám psy učený, že každej jde u "svojí nohy", to znamená, že mám v každé ruce jedno vodítko, právě proto, abych měla každého extra kvůli případné korekci a klikr mi prostě překáží.
Já klikr absolutně nezatracuju a neříkám, že to nefunguje, ale prostě to pro mě není přirozené a zatímco pomocné slovíčko vyslovuju automaticky, protože už to používám léta letoucí, tak na klikání musím myslet, musím se soustředit na to, že mám kliknout a kdy a mám pocit, že to rozhodí mojí koncentraci.
Terven
napsal(a):
Zase přesný. Tohle je asi ještě výraznější u koní. Většině horsemanů a zaříkávačů, kteří dělají kurzy, to funguje nikoli díky postupům, což se snaží divákům namluvit, ale kvůli jejich osobnosti. Kvůli jejich přirozené autoritě, talentu, citu pro zvířata. Oni sami dost často nedokážou vysvětlit proč ty věci fungujou a na jakým principu. Pro diváky je to atraktivní, krásně se na to kouká...ale když se pak v praxi snaží udělat to stejně, překvapivě to nefunguje.
To, co nabízí Šusta, je postup. Postup, kterej umí vysvětlit, zdůvodnit a funguje i lidem, kteří nemají dar komunikace se zvířaty.
Pokud Fatia napsala tohle
Šusta učí cviky, které jsou užitečné, líbivé, v ZOO asi potřebné nejen pro pobavení publika, ale i pro ošetřování.
tak to svědčí jenom o tom, že Šustu zná jenom z rychlíku (neodsuzuju, konstatuju). Protože se na seminářích hodně věnuje právě nápravě různých nevhodných chování, problémům reaktivců, bázlivých a úzkostných psů, agresivnímu chování.
"Většině horsemanů a zaříkávačů, kteří dělají kurzy, to funguje nikoli díky postupům, což se snaží divákům namluvit, ale kvůli jejich osobnosti"
jako fakt, jo? tak to se doba dost vyrazne zmenila, ja pamatuju kousatka na konci mrkvove hulky a preskokove chovani jako standard
zadna sila osobnosti, funkcni systematicky natlak.
napsal(a):
"Většině horsemanů a zaříkávačů, kteří dělají kurzy, to funguje nikoli díky postupům, což se snaží divákům namluvit, ale kvůli jejich osobnosti"
jako fakt, jo? tak to se doba dost vyrazne zmenila, ja pamatuju kousatka na konci mrkvove hulky a preskokove chovani jako standard
zadna sila osobnosti, funkcni systematicky natlak.
Nemyslela jsem skalní parellisty, těm už snad zvoní hrana, ale třeba Hempflinga a podobný
Jo, sardullah, my fungujeme prostě jako vobyčejný lidi! :-)
Korekce, to je ten rozdíl. Jsem si nemohla vzpomenout na ten výraz, furt že koala.
V jednom systému je samá korekce, v druhém ji ve většině případů obejdu.
Jeden systém říká, co se v té situaci má dělat, druhý říká, že tohle, co pes dělá, je blbé. A co dál jako? Opravuji opravuji opravuji...
Ty věci jdou řešit různými způsoby... a u RD, CM, ale třeba naposledy video Barta Bellona nebo kdo to byl, což se prý považuje za špičku v kynologii... se prostě podle mě používají určité blbosti.
Ale tak já nic neumím, tak asi neposoudím :-) Jen mi přijde zbytečné učit pusť nebo dolů z gauče takhle, tam mi to sluníčko stačí.
se teda omlouvám hmn_, editovala jsem to :-)
"Já jsem velký čtenář, ale pravda je, že já nepřečetla ani celého Desenského."
koukám na kočka není pes
se slovním rozborem RD v drtivé většině souhlasím
dokonce i s tím, co dělat (i když...)
a pak to předvede prakticky a mnohdy jde sám proti sobě
říká musíš psa učit, co má dělat
a předvede nátlak, sílu, trest - potlačení
a pak to lidem "nejde"
no není co by šlo
Dudlik
napsal(a):
Dobry den,
Otáčení psa na záda ("alpha rolls"). Výzkumníci zaznamenali toto chování a vyvodili z něj závěr, že výše postavený vlk násilím převrátil podřízeného vlka na záda, aby tím vyjádřil svou nadřazenost. Tak to ale není! Ve skutečnosti jde o "usmiřovací rituál (appeasement ritual)" vyvolaný PODŘÍZENÝM vlkem. Ten nabídne svojí mordu a poté, co ji výše postavený vlk "sevře" do své tlamy, se podřízený vlk dobrovolně otočí na záda a ukáže břicho. Nikdo ho nenutí, vše se odehrává dobrovolně. Vlk by převrátil na záda jiného vlka proti jeho vůli jen v případě, když by ho chtěl zabít. Dokážete si představit, co takové násilné převrácení může udělat s psychikou našich psů? https://krmeni.cz/myty-kolem-dominance
"Ty věci jdou řešit různými způsoby"
ano
a přesně je popisuje právě FŠ
i s rozborem, co má či může mít jaké důsledky a proč
Někdo mi vysvětlete, co tohle (šarpej u psů a štěkátko doma) je k čemu co... nechápu z toho nic.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11535735801-kocka-neni-pes/221562221350009/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11535735801-kocka-neni-pes/221562221350008/
Megíí
Korekce, to je ten rozdíl. Jsem si nemohla vzpomenout na ten výraz, furt že koala.
Pomoc! S mírnou koalou sleze z gauče každý pef.
Já znám RD i FŠ naživo. RD to se psy umí, jen často svůj um neumí přenést na páníčky. FŠ páníčky může svým působením donutit k samostudiu, posléze je ideálem teorii přenést do praxe naživo se zkušeným krotitelem, klikačem. Já jsem to tak udělala coby praktik. Načteno, nakoukáno tuny, ale bez praktických ukázek bych stále plavala.
aluska
napsal(a):
jeho představa : prodal Forda 150 a ještě prodá veterána Mustanga. Tam si koupí RAM s obytnou nástavbou, v tom budou bydlet. Zatím si tam budou popojíždět a na zimu hledat práci....no jsem na ně zvědavá
tak to je pašák, docela mu závidím, třeba z něj ještě bude musher
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.25.163
napsal(a):
Megíí
Pomoc! S mírnou koalou sleze z gauče každý pef.
Já znám RD i FŠ naživo. RD to se psy umí, jen často svůj um neumí přenést na páníčky. FŠ páníčky může svým působením donutit k samostudiu, posléze je ideálem teorii přenést do praxe naživo se zkušeným krotitelem, klikačem. Já jsem to tak udělala coby praktik. Načteno, nakoukáno tuny, ale bez praktických ukázek bych stále plavala.
Na naše ex psy RD vypustit ty svy chůvičky skonci to nekolika mrtvolama.
RD nic znám jen z televize, jako autoritu u psů má, ale některý věci se mi fakt nelíbily a otázkou je jak by si poradil s nějakym "neposlouchacím" plemenem.
Šustu znám z webinářů a výstavního kurzu co spolupořádá. Umí psy přečíst a i vysvětlit páníčkovi, proč ten pes dělá, to co dělá a co se s tím dá dělat. Netvrdí, že klikr je ideální na všechno, a má takovej celkem střízlivej pohled na to, čeho a jak se dá s jakým psem dosáhnout. Já svý psy přes klikr učila jen sedni, lehni, pac a nosetouch a jeho použití venku mi přišlo nepraktický, většinou mi na to chyběla třetí ruka. Jen tak mimochodem nosetouch je ohromně užitečný povel, i když jsem ho měla za blbinku. I v základním provedení se s ním dá krásně odvést pozornost psa a nežádoucích věcí.
a já jsem s výraznou pomocí klikru řešila a vyřešila agresivitu pyrenejáka na druhého psa
lupus4
napsal(a):
tak to je pašák, docela mu závidím, třeba z něj ještě bude musher
i to je možný, zatím byl kočičí, ale kočky s nima nejedou. Týhle nádhery se zbavuje, piplal si to pomalu 12 let...