Pojídání výkalů - agresivita

Rotvajler
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.9.2022 13:49
Maluma95

XXX.XXX.98.21

Jdu si k vám pro radu, máme skoro 4 měsíčního křížence RTW x Dlouhosrstá kolie. Předem musím říct, že je to extrémně inteligentní a chápavý pejsek, čistotě se naučil prakticky hned, co jsme si ho vzali domů samozřejmě občas si maličko čurne, např. po hře ale to je výjimečně. Je hravý, mazlivý a věnujeme se mu, jak nejvíc můžeme. Přivolání a základní povely se naučil také velice rychle. Vymýšlíme různé hlavolamy, procházky po lese, má velký výběh na zahradě a za dva týdny nám začne cvičák.. ALE, máme velký problém s požíráním výkalů, prakticky požíráním úplně všeho co na zemi najde. Momentálně nepohrdne ani houbama, kvůli kterým jsme málem jeli v noci na vete, protože mu bylo zle. ( Než někdo zmíní to, že hovna a ostatní požírá kvůli nekvalitní stravě, tak to určitě ne, stravu má kvalitní, takže tady problém nebude ) Takže jej na procházkách musíme hlídat jako ostříž, hlavně teď kvůli těm hřibům. Dřív s námi normálně pobíhal na volno, poslouchal na slovo a nikdy se nevzdálil na větší vzdálenost nebo neutekl. Hledala jsem si, že z těch hovínek vyroste, někteří to přestanou dělat ve 4 měsících, někteří do 1 roku a někteří vůbec, čeho se nejvíc děsím.
Dnes se nám ale stala taková nepříjemnost a proto zde taky píšu, třeba někdo poradí.. Pejsek byl normálně puštěný na zahradě, hodinku volně pobíhal, očuchával ( asi hledal svoje hovínka, které jsme stačili mezitím uklidit ) což ho nejspíš naštvalo a utekl. Utekl na místo, kde s ním chodíváme na procházky, což je třeba 300- 500m, takže docela daleko, přítel se za ním teda rozeběhl, ale on běžel pořád dál a cestou doslova hltal všechny možné výkaly :-( Na přivolání nereagoval, na nic nereagoval. Přítel ho teda doběhl, zrovna když se ládoval dalším výkalem, chytl ho že ho odnese, neměl ani vodítko, když se rozeběhl hned za ním. Jenže se na přítele doslova ohnal a pokousal ho. Už dřív jsme si všimli, že když jsme jej od výkalu brali pryč tak začal být agresivní, ale teď se nenechal ani chytnout za obojek, ani do náručí, hned začal kousat a vrčet. Na svou misku s jídlem takhle nereaguje, můžeme mu tam sahat a nikdy agresi neprojevil. Pouze u výkalů, nebo když je při hře až moc rozjetý, ale nikdy v takové míře jako teď. Jsme z toho docela nesví a máme strach, aby se u něj neprojevila agresivita či nějaký jiný problém. Vyzkoušeli jsme snad všechno možné, aby ho výkaly přestali bavit ale marně. Budu ráda za jakoukoliv další radu, třeba někdo zažil něco podobného.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.9.2022 13:58

A vyzkoušeli jste na těch procházkách košík?

nopl

21.9.2022 14:06
nopl

XXX.XXX.34.145

Úplně vidím jak ten pes běží a hltá všechny výkaly po cestě, hned bylo na ulici krásně čisto.

21.9.2022 15:07
Fatia

XXX.XXX.205.210

Jakou kvalitní stravu dostává? Pokud takto hltavě žere výkaly a jiné hnusy, pátrala bych primárně v nějakém nedostatku v krmné dávce. Jako první pomoc se nabízí košík a vodítko, prpstě mechanicky zabránit, aby venku nic nežral.

nopl

21.9.2022 15:07
nopl

XXX.XXX.34.145

Tu agresivitu řešte tím, že mu dáte něco co má opravdu rád jako náhradu. Že ho odháníte od bobků on bere jako zásah do jeho práv , našel si to přece on, tak co vám do toho je? (v jeho očích)

21.9.2022 15:26
impact

XXX.XXX.96.46

Čím krmíte? Konkrétně?

Sice si myslíte, že krmíte kvalitně a stravou to není, ale tohle je naprosto typický příznak, kdy psovi stávající krmení nevyhovuje. Dělávají to třeba psi, kteří mají ultrahypersuperprémiové bezobilné granule.

21.9.2022 15:39

Některá štěňata jsou sbírací čuníci, co seberou a nejlépe sežerou všechno.

Požírání výkalů...neříkám, že mi některý ze psů v životě nesežral výkal, ale když už se to stalo, tak to byl jeho vlastní, co byl přehlédnut na zahradě a byl úplně vysušený. Jo říká se, že požírání výkalů je opravdu způsobeno tím, že něco ve stravě chybí.
Nebo nevím, jestli to třeba nemůže být tím (a teď neříkám, že je to tento případ), že je štěně odchované v ne úplně vyhovujících podmínkách...nebo může to třeba odkoukat od matky?? Může to být naučené chování??

V každém případě si teda moc neumím představit, že by i štěně, kterému ve stravě něco chybí, hltalo na útěku každý výkal, co najde (teda samozřejmě poté, co se určitě NENAŠTVALO, že na zahradě nic nenašlo a proto uteklo), spíš mi to přijde jakože ...páník vidí štěně, jak se pustilo do výkalu...no a co uděláte...je to fujky fujky, no tak poběžíte směrem ke štěněti a budete na něj hulákat "fuj, nežer to" a ne úplně sluníčkovým tónem (ano opravdu myslím, že tahle reakce je úplně prvotní). No a co udělá štěně, rychle to zhltne a zdrhá. A pak mám strach, jestli podobným chováním - snahou, aby se ta fujky záležitost nestala- naučí štěně ty výkaly aktivně vyhledávat a hltat....protože to musí být velká vzácnost, když mi to ten páníček chce sebrat. No a když to páníček stihne a chce mu v tom mechanicky zabránit...no tak to už si štěník brání kořist.
Jako možná, že se pletu, ale prostě popsané chování, to přeci není, že štěndo spapá hovínko, protože mu třeba chybí nějaký minerál, vláknina, vitamín K...nevim, mě to přijde, že nejde primárně o to doplnit nějaký prvek ve stravě, ale o to ukořistit a sníst hovínko dřív než mi v tom někdo zabrání.

21.9.2022 15:46
rapotacka11

XXX.XXX.225.225

Co žere?
To už s tou zvědavostí přeháníte.
Nestačí vám, že "KVALITNÍ"?

21.9.2022 15:48

"hltalo na útěku každý výkal"
souhlas sardullah, to je už naučené chování

a ten primární popud, opravdu je nutno v prvé řadě uvažovat o nedostatečném krmení - o nedostatku potřebných živin tohoto konkrétního štěněte, a to není o nějakém obecně "kvalitním" krmení

a pak samozřejmě další možné příčiny :
https://www.metropolevet.cz/pojidani-vykalu/

21.9.2022 15:48
aluska

XXX.XXX.197.205

Moji psi žerou maso, vnitřnosti, kosti, ovoce a zeleninu, občas sypnu vitamínem a cintnu olej a jsou schopný se porvat v lese o lidovce.......už jsem si několikrát říkala, proč má tolik lidí potřebu chodit sr....t do lesa

nopl

21.9.2022 15:56
nopl

XXX.XXX.34.145

možná i probiotika, vitamin B...

21.9.2022 15:58
fikovnice

XXX.XXX.134.32

Znala jsem před desítkami let foxla, který venku sežral snad všechno. Asi největší průšvihy byly: nafukovací balónky, prezervativy, klacíky, hov na úplně normálka. Doma byl schopen ukrást třeba cibuli a sežrat ji, vychlemtat sklenici piva, atd. Je ale fakt, že ten pes byl magor. Postaráno o něj bylo opravdu dobře (stran stravy), to vím - byl to pes mé tehdejší nej kamarádky. Takže, i když na to nejsem odbornice, se domnívám, že nemusí jít jen o absenci nějakých živin ve stravě, ale též o zlozvyk.

21.9.2022 15:59

aluska napsal(a):
Moji psi žerou maso, vnitřnosti, kosti, ovoce a zeleninu, občas sypnu vitamínem a cintnu olej a jsou schopný se porvat v lese o lidovce.......už jsem si několikrát říkala, proč má tolik lidí potřebu chodit sr....t do lesa

No a takovej pes vyválenej v lidovci...to je taky lahůdka.

21.9.2022 16:00
fikovnice

XXX.XXX.134.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No a takovej pes vyválenej v lidovci...to je taky lahůdka.

A co teprve Flokáč celej navoněnej a obalenej zdechlou rybou!!! Celá famílie jsme se tehdy za něj styděli! Páchl na sto honů...

21.9.2022 16:08

"Už dřív jsme si všimli, že když jsme jej od výkalu brali pryč tak začal být agresivní, ale teď se nenechal ani chytnout za obojek, ani do náručí, hned začal kousat a vrčet. Na svou misku s jídlem takhle nereaguje, můžeme mu tam sahat a nikdy agresi neprojevil. Pouze u výkalů, nebo když je při hře až moc rozjetý, ale nikdy v takové míře jako teď."

asi bude kapku přetáčivý, s tím nutno počítat
bránit si ten svůj "poklad" jste ho naučili, stupńování jeho nesouhlasu je logické a očekávatelné
naučte ho povel "pusť", a to zásadně po dobrém, jako výměnu něčeho za něco lepšího
a prosím NEučit v souvislosti s těmi výkaly nebo něčím pro psa cenným, učí se na neutrálních předmětech a postupuje se po krůčcích
výcvik musí být intenzivní, tohle se musí učit do reflexu (pes nepřemýšlí, povel v podstatě spouští automatickou reakci)

21.9.2022 18:32
janaa

XXX.XXX.174.242

Žraní bobků býložravců a všežravců je normální, některý pes je větší fajnšmekr než jiný a na vás je to odnaučit - viz výše zmíněný výměnný obchod,který funguje v případě všech hnusů a je velmi vhodné to psa naučit. Žraní výkalů svých a jiných psů ale normální není a fakt bych se zaměřila na složení krmné dávky

21.9.2022 19:03
Caty

XXX.XXX.51.50

Já to nechci zlehčovat, ale tohle musim

21.9.2022 19:46

Caty napsal(a):
Já to nechci zlehčovat, ale tohle musim

Niky předchozí pes to měla vymyšlené tak, že nejdřív vyválet a pak sežrat. Logicky, přeci.

Nora poslouchá jen anděly.

21.9.2022 19:49
janaa

XXX.XXX.174.242

Jo,to já vždycky říkám,ještěže jen sežerou a neomatlaj se v tom jako jiný

21.9.2022 20:11

janaa napsal(a):
Jo,to já vždycky říkám,ještěže jen sežerou a neomatlaj se v tom jako jiný

jo, omývat lidskou neformovanou stolici z dlouhosrstýho psa, na to jsou i ty rukavice pro rektální vyšetření příliš krátký.

21.9.2022 20:25

snad to nezakřiknu - ale naštěstí dogy jsou až na malé výjimky estétky. Hovna nebrat...
Xerda za mlada jedno snědl a Arona se jednou vyválela v uleželém kaprovi... Night byl vzorný a Yoda zatím taky

21.9.2022 20:41
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Štěně od začátku bobkovalo ve velkým, nejradši kočičí, učili jsme výměnu ( nejvíc vedly párky ). Po parvě, špatný podmínky. I na vet jsme to řešili, buď něco chybí, nebo to tak prostě někdy je (ty podmínky byly fakt zlý ). Výměna zafungovala... u kamarádky s koňma je šťastnej, ostrouhaný kopytí a hovňouse dělám, že nevidím. Od začátku jsem se snažila dát stravu do pucu. Na syrovým, se vším možným. Pravidelně děláme testy, i kvůli lékům, naposled před třemi týdny velká prohlídka, až na alergie zdravý pes. Vím, že bobky by ale jinak žral velmi rád. Asi to tak některý mají. Venčící kamarádka má labrouše ( granuláře, žádný marketovky ), jednou zmizeli za balík sena na louce, vrátili se jak prasata, šly jsme prozkoumat jako že co. Střídavě se nám navalovalo, toaleťák, tak jasný, co to bylo. Milion kočičích bobků by to se mnou neudělal.

21.9.2022 20:56

"Už dřív jsme si všimli, že když jsme jej od výkalu brali pryč tak začal být agresivní, ale teď se nenechal ani chytnout za obojek, ani do náručí, hned začal kousat a vrčet. "

tady je ten zakopaný pes ...
nenaucili jste ho, jak ma spravne reagovat - naopak, tim, jak jste se k nemu chovali -jste jeste prohloubili jeho zajem o fujtajbly. Hleda je intezivneji a jeste si je brani.

21.9.2022 21:03

"Už dřív jsme si všimli, že když jsme jej od výkalu brali pryč tak začal být agresivní, ale teď se nenechal ani chytnout za obojek, ani do náručí, hned začal kousat a vrčet. "

nenaucili jste ho, jak ma spravne reagovat - naopak, tim, jak jste se k nemu chovali -jste jeste prohloubili jeho zajem o fujtajbly. Hleda je intezivneji a jeste si je brani.

na druhou stranu i pro pokročilého, co ví, co má dělat, je docela těžké potlačit pocit hnusu a jásavě volat štěňátko ke mně, aby mohlo dojít k výměně dobroty za posrané tepláky (dodnes nechápu, to se jako někdo posra1, svlíkl ty těžký gatě, nechal je ležet v příkopu a domů šel jak?)

21.9.2022 21:06

na druhou stranu i pro pokročilého, co ví, co má dělat, je docela těžké potlačit pocit hnusu a jásavě volat štěňátko ke mně, aby mohlo dojít k výměně dobroty za posrané tepláky (dodnes nechápu, to se jako někdo posra1, svlíkl ty těžký gatě, nechal je ležet v příkopu a domů šel jak?)

ja teda jasave nevolam
stene zna povel fuj jako prvni asi...

21.9.2022 21:41

ja teda jasave nevolam
stene zna povel fuj jako prvni asi...

fuj = rychle to sežer než ti to seberou

21.9.2022 21:47

tak to asi pak zalezi na vkusu kazdeho, jake chovani si psa nauci na ten ktery povel

21.9.2022 22:02

Na první pohled to vypadá vtipně, ale bohužel tohle je často realita.

22.9.2022 08:26
aluska

XXX.XXX.197.205

Já se asi pos...ru smíchy

22.9.2022 08:48
Maluma95

XXX.XXX.98.21

Všem děkuji za zajímavé reakce a postřehy.
Je fakt, že jsme si nepřipuštěli, že by měl špatné granule, dlouze jsme hledali kvalitní granule, dle doporučení a hodnocení jsme jako první koupili Brit Care Puppy, na granulkách byl naučený už od narození a neměl s nimi žádný problém ani střevní nic, tak jsme byli rád že mu chutnají, teď dostává Brit premium junior ( je pravda, když se nad tím teď zamyslím, že denně je schopný se 5x vysrat ale jako pořádně, je možné, že by granule dostatečně nestrávil a prostě jen jím prošli j? ) - plus k tomu dostává navíc tvaroh, maso, kosti, vnitřnosti, zeleninu, sušené plíce nebo střívka.. no a plus teda co si na zahradě najde takže přesně jak píše fikovnice , nám ojedl všechny rajčata, cukety, miluje trnky, hrušky ale hlavně teda hovna a hřiby, je schopný sežrat opravdu vše klidně i tu cibuli, přinesl nám ukázat seschlou rozjezděnou žábu ( tu ale asi sežrat nechtěl nebo nevíme ) ochutnal mrtvou myš a kočku..
Souhlasím sardullah, už jsem si o tomto taky četla, matka hovínka po nich uklízela, takže je dost možné že to od ní odkoukal ale spíš je teda pravděpodobnější, to co píšete v poslední větě. Už očekává naši reakci, tak se snaží ukořistit hovínka. Je možné, že naší reakcí jsme prohloubili jeho zajem o fujtajbly a hleda je intezivneji a jeste si je brani petrahei , ale zkoušeli jsme zaujmout i postoj ignorace, kdy jsme si prostě řekli dobré, tak si ty hovna žer , když ti tak chutnají a on si to doslova užival a vychutnával a opravdu uklidil všechny hovna a naprosto si to spokojeně vychutnal .. a my jen zírali..

Snažili jsme se trpělivě ho vést na různé pamlsky od hoven dál, ale když to na procházce je opravdu třeba i 20x, tak to už vyvede z míry i zkušeného pejskaře..
Povel pust trénujeme, je pravda že jsme jej učili právě pro něj cenných věcech, jak tu bylo zmíněno, což byla zřejmě chyba, tak začneme znova a lépe..

Zkusíme se tedy více zaměřit na tu stravu, nevíme ani přesně na jakou hmotnost se pes v dospělosti dostane, na vete nám také nebyla schopna přesně říct, zmínila se o 20-30kg, což nám přišlo málo, když matka je Rotvík a otec Kolie, předpokládali jsme min. 30-40kg, na takovou hmotnost jsme tedy zvolili krmnou dávku granulí.

22.9.2022 09:00

Vy krmíte štěně (kolik váží?) jako třicetikilového psa? Nebo jsem to pochopila špatně...

22.9.2022 09:04
Maluma95

XXX.XXX.98.21

Vy krmíte štěně (kolik váží?) jako třicetikilového psa? Nebo jsem to pochopila špatně...

Podle hmotnosti, na kterou se dostane v dospělosti tzn. předpokládáme, že bude mít cca 40kg, má 4 měsíce, denní dávka dle tabulky je 270g.

22.9.2022 09:11

Tyjo, tohle nechám k posouzení znalejším.

Já mám za to, že by se štěně mělo krmit podle aktuální váhy - třeba podle krmného návodu na granulích (zejména štěně velkého plemene, kde je rizikem zrychlený růst - však ty granule junior počítají s tím, že je tělo v růstu). Ale to je jen moje domněnka.

Koně (hříbě) bych takhle teda určitě nekrmila... Tam bych se přesně bála růstových potíží a nadváhy.

22.9.2022 09:20
Maluma95

XXX.XXX.98.21

Tyjo, tohle nechám k posouzení znalejším.

Já mám za to, že by se štěně mělo krmit podle aktuální váhy - třeba podle krmného návodu na granulích (zejména štěně velkého plemene, kde je rizikem zrychlený růst - však ty granule junior počítají s tím, že je tělo v růstu). Ale to je jen moje domněnka.

Koně (hříbě) bych takhle teda určitě nekrmila... Tam bych se přesně bála růstových potíží a nadváhy.

Řídili jsme se vždy tím, co je uváděno na tabulce granulí, přikládám foto.

22.9.2022 09:28
Arbora

XXX.XXX.80.93

Niektorým psom pomáha zaradiť "smrady" do bežného jedálníčka, potom im nie sú také vzácne. Niečo typu neprané držky, trebárs pomazánka z droždia, v malom možstve aj olomoucké tvarůžky, či sardinky.

22.9.2022 09:39

Maluma95 napsal(a):
Řídili jsme se vždy tím, co je uváděno na tabulce granulí, přikládám foto.

jo ták, tak to je ok
Já si představovala, že mu dáváte množství jako dospělému

22.9.2022 10:41

5x denně normální není, snad je jasné, že má vlastně pořád hlad.
Snaží se to dožrat kdekoli čímkoli.
Krmení naprosto k ničemu.
Dejte mu normálně najíst.
1/4 kuřete - nevařit, pomlít (nebo držet, aby to nespolkl naráz, ale pravděpodobně vám ukouše ruce) a uvařit dvě hrsti rýže s mrkví, celerem, řepou, to je nasládlé, bude chutnat.
Kupte neprané dršťky, pivovarské kvasnice, ... to je takový smrad, je to hrozně zajímavé, nebude muset hledat něco lepšího venku.
Dršťky jsou i sušené, to páníček přežije a pes bude mít radost.
Zasypat práškovým hydr. kolagenem, céčkem, navážený komplet třeba tady
https://www.activeanimal.cz/eshop/?f=3
Ne, na testování granul teď není ten nejlepší čas.
Až bude najezený, teprve se uvidí.
Taky řešte, jestli není začervený, na některé drobečky běžná tabletka nestačí.
Pes v nejprudším růstu a nedostává pořádně najíst.
Ale kdyby se tohle dělo člověku, tak vyhlásí poplach hned první den, že.
Nastolit režim. Co se dělá doma, co venku. Ven s sebou smradlavou odměnu.

22.9.2022 10:45

Kolik teď váží? Povídá se, že domácí stravy se dává 4 - 6 % aktuální váhy štěkanátka,
ale je to stejné jako u granulí - ta tabulka je orientační. Aby někoho nenapadlo dát kilo granulí čivavě nebo půl krávy k snídani.
Krmit 3x denně, i 4x taky neuškodí.
Také čím aktivnější, tím víc toho jídla potřebuje, ne? Tak jaké gramy z tabulek.

22.9.2022 10:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Žraní výkalů svých a jiných psů ale normální není a fakt bych se zaměřila na složení krmné dávky

Fena mi jako štěně taky žrala výkaly, svoje. Věděla jsem o tom už od chovatelky, už ona to řešila. Vypadalo to, jakoby po sobě chtěla uklidit. Prostě se na to vrhla okamžitě po akci. Výkaly jiných psů ji nezajímaly. No takže při venčení byla bedlivě sledovaná, a hned se odvedla pozornost, bobek se bez keců sebral. Když jsme nebyli úplně na dosah, tak byla důrazně okřiknuta, jakmile se k tomu chystala. Postupně ji to úplně přešlo a pak už ji to nikdy ani nenapadlo...

Až před pár měsíci to po letech z ničeho nic zase začala dělat, a to jsem si teda hned našla, že může souviset s problémem se slinivkou, takže jsme jeli na veterinu, kde se to i potvrdilo. Takže možná i tohle nechat zkontrolovat?

Camille77

22.9.2022 10:57
Camille77

XXX.XXX.229.237

4-měsíční štěně krmit aspoň 4x denně a podívala bych se na složení "kvalitních" granulí, protože důvodem nejspíš bude, že štěndovi opravdu něco v krmivu chybí.
U vyvážené stravy psi opravdu hovínka nepapají.....
Taky bych aspoň na nějaký čas měla pejska venku na vodítku, více pohlídate situaci, aby žádné hovínko nesežral.

22.9.2022 11:06

kuře, oves, pšenice, kuřecí tuk, kukuřice
To dávám slepicím, akorát teda místo kuřecích zbytků dnes např. ryby. Výborné makrely a sledě, neb pes řek, že jí jen kuře.
Slepice a pes mají jiné nároky.
Což vidíte na tom odpadu. A brzy uvidíte na nožičkách, budou takové opuchlé v kloubech a do X.
Mění se zuby, kosti, šlachy, svaly, to teď potřebuje hrozně moc... ale kvality!

A jo, v odpadech zvířat jsou přátelské bakterie, taky důvod.

22.9.2022 11:31
Maluma95

XXX.XXX.98.21

5x denně normální není, snad je jasné, že má vlastně pořád hlad.
Snaží se to dožrat kdekoli čímkoli.
Krmení naprosto k ničemu.
Dejte mu normálně najíst.
1/4 kuřete - nevařit, pomlít (nebo držet, aby to nespolkl naráz, ale pravděpodobně vám ukouše ruce) a uvařit dvě hrsti rýže s mrkví, celerem, řepou, to je nasládlé, bude chutnat.
Kupte neprané dršťky, pivovarské kvasnice, ... to je takový smrad, je to hrozně zajímavé, nebude muset hledat něco lepšího venku.
Dršťky jsou i sušené, to páníček přežije a pes bude mít radost.
Zasypat práškovým hydr. kolagenem, céčkem, navážený komplet třeba tady
https://www.activeanimal.cz/eshop/?f=3
Ne, na testování granul teď není ten nejlepší čas.
Až bude najezený, teprve se uvidí.
Taky řešte, jestli není začervený, na některé drobečky běžná tabletka nestačí.
Pes v nejprudším růstu a nedostává pořádně najíst.
Ale kdyby se tohle dělo člověku, tak vyhlásí poplach hned první den, že.
Nastolit režim. Co se dělá doma, co venku. Ven s sebou smradlavou odměnu.

S Barfem zkušenosti nemáme, museli bychom si o tom něco nastudovat, nedokážu si představit jaké množství štěndu dávat aby neměl málo nebo moc.. nevím, zda jde kombinovat např. jak píšete kuře, rýže, zelenina a střídat s granulema. Sušené dršťky kupujeme, zbytek určitě vyzkoušíme a zaměříme se na to. Krmíme 4x denně a momentálně váží 12,5 kg.

22.9.2022 11:37

http://manwe.eu/index.php/krmeni-tat

Já přihodím ještě tip na posilování sebekontroly, např. hra It’s yer choice.

22.9.2022 11:48

Maluma95 napsal(a):
S Barfem zkušenosti nemáme, museli bychom si o tom něco nastudovat, nedokážu si představit jaké množství štěndu dávat aby neměl málo nebo moc.. nevím, zda jde kombinovat např. jak píšete kuře, rýže, zelenina a střídat s granulema. Sušené dršťky kupujeme, zbytek určitě vyzkoušíme a zaměříme se na to. Krmíme 4x denně a momentálně váží 12,5 kg.

Říkáte svému obědu barf a odvážíte si přesně gramy/kalorie?
Zkuste tomu neříkat barf, hned bude lehčeji. Je to maso a příloha.
Ne, kombinovat s hroznými granulemi nebudete, snad vidíte, že je z toho na prášky, ne?
Aspoň lepší granule mu dejte.
4 - 6 % z aktuální váhy psa = 600 g jídla na den. To je půl kuřete s vařenými brambory/rýží/dýní/atp.
Jídelníček http://www.manwe.eu/index.php/jidelniek-pro-tata
nebo https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3229216/barfovani-jak-zacit

22.9.2022 11:50

Jsem mimo z toho, jak si někdo (mraky, mraky lidí) jde koupit psa
a k němu automaticky granule (my taky jíme jen popcorn politý maggi 3x denně celý život přece), protože dát mu kousek prasete je jaderná fyzika.

22.9.2022 12:04

Jsem mimo z toho, jak si někdo (mraky, mraky lidí) jde koupit psa
a k němu automaticky granule (my taky jíme jen popcorn politý maggi 3x denně celý život přece), protože dát mu kousek prasete je jaderná fyzika.

to trosku hrotite, ne?
vsak pisi, co dostava a rozhodne to nejsou jen granule...

22.9.2022 12:04
fikovnice

XXX.XXX.134.182

Maluma95 napsal(a):

Tak se vykašlete na ty granule. Stejně Vám to ve finále vyjde levněji.

22.9.2022 12:06
fikovnice

XXX.XXX.134.182

Maluma95 napsal(a):

A s barfováním/dávky Vám tu poradí!

22.9.2022 12:24
lenocka

XXX.XXX.1.228

No já měla štěně od chovatelky na Brit Care Puppy taky a taky jsem řešila šílenou žravost nežádoucího. U nás to naštěstí nebyly bobky, ale kořínky. Ale teda fakt ve velkým! Každý drn rozcupovala a vyžírala s neskutečnou vervou. Po přechodu na lepší granule to velmi rychle odeznělo. Jo a mimochodem to bylo nežravý štěně.

Teď mám štěně 3,5měs, naopak velmi žravý, je na BARFu…a žádný kekely neloví. Něco na té kvalitní a pestré stravě asi bude

22.9.2022 12:26

to trosku hrotite, ne?
vsak pisi, co dostava a rozhodne to nejsou jen granule...

Ano, jsem zlá.
Úplně jsem přehlédla, co vše dostává, máte pravdu.

Když dostává ještě navíc ke granulím maso, tvaroh, zeleninu, vnitřnosti,
tak proč to nemůže dostat bez těch granulí?

22.9.2022 19:49
Šarina

XXX.XXX.26.25

aluska napsal(a):
Já se asi pos...ru smíchy

Tak hlavně řekněte, kde jste, ať se tomu mohou případní ohrožení vyhnout obloukem

23.9.2022 09:24
aluska

XXX.XXX.197.205

Šarina napsal(a):
Tak hlavně řekněte, kde jste, ať se tomu mohou případní ohrožení vyhnout obloukem

v kanclu

23.9.2022 09:33
fikovnice

XXX.XXX.133.93

aluska napsal(a):
v kanclu

Sama nebo s kolegy?

No, vlastně dnes asi budete sama...

23.9.2022 09:34
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

aluska napsal(a):
v kanclu

Tam je to dobrý, tam moc čoklů nepřijde

23.9.2022 09:36
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ano, jsem zlá.
Úplně jsem přehlédla, co vše dostává, máte pravdu.

Když dostává ještě navíc ke granulím maso, tvaroh, zeleninu, vnitřnosti,
tak proč to nemůže dostat bez těch granulí?

No jo,když..... většina lidí,která si dnes kupuje psa je za á vyděšena z toho, že jedině granule a nic než granule jsou vyvážená strava. Nepamatují si dobu, kdy pes normálně jedl maso. dneska navíc ani nejí to maso, je na barfu. A za bé spousta lidí přestala v dnešní době používat mozek, nezapnou ho, proč taky, však přeci na intronétu píší, že.... a v fakbukový skupině říkali, že.... vlastního uvažování netřeba.
Tak proto.

23.9.2022 09:40
fikovnice

XXX.XXX.133.93

Mě ta Vaše zkušenost přiměla k velmi rozvinutým myšlenkovým pochodům a úvahám!

K tomuto jsem dospěla:
a) dotyčný se pos ral v autě, vystoupil, svlékl pos rané tepláky a odjel autem domů (bez kalhot)
b) dotyčný se pos ral, ale tepláky použil jen na utření
c) dotyčný se pos ral, nemajíc auto, a domů šel tedy ve slipech/trenkách
d) tepláky již ležely vyhozené v lese/v příkopu a dotyčný je na vys rání použil jen jako podložku

23.9.2022 10:01
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

fikovnice napsal(a):
Tak se vykašlete na ty granule. Stejně Vám to ve finále vyjde levněji.

No tak tohle bych s takovou jistotou netvrdila .

A zase jsme u toho, že někdo zmíní, že krmí granule, jo je asi pravda, že ty granule nesedí, vzhledem k tomu odpadu ze psa atd... Ale zas se tady jednoznačně doporučí krmení masem, beze všeho. Jediná správná volba a samozřejmě nejlevnější . Je to snadné, člověk nemusí vědět nic, štěněti hodí do misky maso a je to....

Já bych pak ještě zadavateli teda doporučila přečíst diskuze o gastro problémech, které tu byly v poslední době, kdy ty problémy měli právě psi na mase, a kde bylo řečeno, jak je to buď špatným složením krmné dávky, jak něco těm psům chybí nebo přebývá, a nebo jak je to špatnou kvalitou masa z barfshopů, takže nakupovat jedině v potravinářské kvalitě, a ať si pak zadavatel udělá obrázek o tom, jestli je to jednoznačně lepší, jednodušší a levnější .

23.9.2022 10:06
aluska

XXX.XXX.197.205

fikovnice napsal(a):
Sama nebo s kolegy?

No, vlastně dnes asi budete sama...

sama, mám týden bezvládí a naštěstí wécko je na chodbě hned vedle našeho kanclu

23.9.2022 10:20
fikovnice

XXX.XXX.133.93

aluska napsal(a):
sama, mám týden bezvládí a naštěstí wécko je na chodbě hned vedle našeho kanclu

No ale psala jste, že se pose.ete!
Tak to budete mít v kanclu fakt klídeček, k Vám nikdo ani nepáchne!

23.9.2022 10:23
fikovnice

XXX.XXX.133.93

marcelaamax napsal(a):

A zase jsme u toho, že někdo zmíní, že krmí granule, jo je asi pravda, že ty granule nesedí, vzhledem k tomu odpadu ze psa atd... Ale zas se tady jednoznačně doporučí krmení masem, beze všeho. Jediná správná volba a samozřejmě nejlevnější . Je to snadné, člověk nemusí vědět nic, štěněti hodí do misky maso a je to....

Já bych pak ještě zadavateli teda doporučila přečíst diskuze o gastro problémech, které tu byly v poslední době, kdy ty problémy měli právě psi na mase, a kde bylo řečeno, jak je to buď špatným složením krmné dávky, jak něco těm psům chybí nebo přebývá, a nebo jak je to špatnou kvalitou masa z barfshopů, takže nakupovat jedině v potravinářské kvalitě, a ať si pak zadavatel udělá obrázek o tom, jestli je to jednoznačně lepší, jednodušší a levnější .

A tak to já zas tak úplně vše netvrdím...
Mně každopádně pro kočky (3!) vyjde levněji je krmit čímkoli jiným než granulemi (i když Elsa je bohužel striktně granulová, takže stejně pro dámu je kupovat musím).

Já jen - neřídila bych se nějakými tabulkami na pytlech od granulí a pokud pes 4x denně kadí, tak úplně normální mi to nepřijde.

A ne, nejsem striktní odmítač granulí - viz Elsa.

23.9.2022 10:28
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

fikovnice napsal(a):
A tak to já zas tak úplně vše netvrdím...
Mně každopádně pro kočky (3!) vyjde levněji je krmit čímkoli jiným než granulemi (i když Elsa je bohužel striktně granulová, takže stejně pro dámu je kupovat musím).

Já jen - neřídila bych se nějakými tabulkami na pytlech od granulí a pokud pes 4x denně kadí, tak úplně normální mi to nepřijde.

A ne, nejsem striktní odmítač granulí - viz Elsa.

Jo, s tím, že granule nesedí souhlasím .

Nemyslela jsem to konkrétně na Tebe, ale obecně...

Edit.: ještě vzhledem k tomu, že pes myslím není čistě na granulích, ale dostává i další věci, plus venku sežere kde co, tak je otázka, jestli fakt nesedí granule, a nebo jestli je množství a četnost odpadu způsobeno i tím dalším, co pes žere

23.9.2022 10:36
fikovnice

XXX.XXX.133.93

marcelaamax napsal(a):
Jo, s tím, že granule nesedí souhlasím .

Nemyslela jsem to konkrétně na Tebe, ale obecně...

Edit.: ještě vzhledem k tomu, že pes myslím není čistě na granulích, ale dostává i další věci, plus venku sežere kde co, tak je otázka, jestli fakt nesedí granule, a nebo jestli je množství a četnost odpadu způsobeno i tím dalším, co pes žere

To jo, to máš pravdu. Žere ve velkým hov na a další svinstvo, tak ten odpad může být kvůli čemukoli.

23.9.2022 10:38
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

fikovnice napsal(a):
No ale psala jste, že se pose.ete!
Tak to budete mít v kanclu fakt klídeček, k Vám nikdo ani nepáchne!

No to určitě ne, když tam už bude páchnout to aluščino, že jo.

23.9.2022 10:40
fikovnice

XXX.XXX.133.93

Zrzavci napsal(a):
No to určitě ne, když tam už bude páchnout to aluščino, že jo.

Přesně tak, ještě aby to tam páchlo násobně víckrát!

Ví někdo, z jakého města je "Aluska"?

Edit: čeština je úžasná!

23.9.2022 10:42

marcelaamax napsal(a):

Je to levnější. I když teď celé kuře v krámě pro lidi koupím za 69, z čehož si vezmu třeba řízky někdy a zbytek jde zvěři. Pořád to je levnější než v barfshopech.
Nebo teda mi někdo ukažte nějaké lepší ceny. Hovězí je drahé, ale to i pro ty psy, 150 korun, ale koupím i za méně v malých řeznictvích. Ceny vnitřností jsou stejné nebo i nižší.
Pstruhy jsem kupovala naposledy za 159, to jo. Ale šproty a makrely do stovky za kilo.
Jo, zelené dršťky pro lidi neseženu...
Ale jinak - ceníky barfshopů jsou šílené.

Ne, není to jen hození kila svaloviny do misky.
Ale není to na tři vysoké školy.

V granulích jsou plísně, salmonela, oxidace, ... a např. moje oblíbená značka je asi o 400 dražší na 12kg balení, takže nehraju.

Psovi je sedm a půl a z masa se nikdy nepoblinkal.
Tak nevím :-)

Když má někdo velké psy, tak ani ten barfshop nebude cenově pecka, dnes, si myslím, tam už je potřeba hledat jatka nebo tak něco.

23.9.2022 10:44

a pokud pes 4x denně kadí, tak úplně normální mi to nepřijde.

tak on se i krmi 4 x denne a ono jaksi vsechno souvisi se vsim
a jinak tady jsme zase u otazky, co bylo prvni - slepice nebo vejce ?
nesedi mu grancle a proto zere hnusy a mozna prehnane vylucuje -nebo? nebo ho nechavaji zrat, co nema ve velkem a tak za to ty grancle a dalsi krmeni - ani tak moc nemuzou??

za me - proste bych psovi zabranila zrat hnusy - to by byl prvni krok.

a s tim doporucovanim zmen ve velkem - aniz byste znali psa i jen z fotky - s tim bych obecne tady byla opatrnejsi.
Na doporucovani barfu si myslim, ze vetsina lidi tady pouziva ctrlC a ctrlV a je jim uz v podstate jedno, na co odpovidaji...

23.9.2022 10:44

Množství odpadu se dá lehce vyzkoušet. Dát tři dny pouze granule a vodu.

23.9.2022 10:46
fikovnice

XXX.XXX.133.93

a pokud pes 4x denně kadí, tak úplně normální mi to nepřijde.

tak on se i krmi 4 x denne a ono jaksi vsechno souvisi se vsim
a jinak tady jsme zase u otazky, co bylo prvni - slepice nebo vejce ?
nesedi mu grancle a proto zere hnusy a mozna prehnane vylucuje -nebo? nebo ho nechavaji zrat, co nema ve velkem a tak za to ty grancle a dalsi krmeni - ani tak moc nemuzou??

za me - proste bych psovi zabranila zrat hnusy - to by byl prvni krok.

a s tim doporucovanim zmen ve velkem - aniz byste znali psa i jen z fotky - s tim bych obecne tady byla opatrnejsi.
Na doporucovani barfu si myslim, ze vetsina lidi tady pouziva ctrlC a ctrlV a je jim uz v podstate jedno, na co odpovidaji...

Tak já tomu určitě rozumím míň než třeba Vy, to je jasný.

Ale když mladej pes 4x denně žere, tak pořád se mi nezdá, že by měl i odpovídajícně tomu 4x kadit.

A jinak klasika - zadavatelka se zas odmlčela.

23.9.2022 10:49

Hlavně říká, že "denně je schopný se 5x vy ale jako pořádně".
To není běžné.
Myslím, že to bude cca ta kukuřice, stává se.

23.9.2022 10:50

Množství odpadu se dá lehce vyzkoušet. Dát tři dny pouze granule a vodu.

takze by se mu melo hlavne zabranit zrat ty hnusy?

23.9.2022 10:52
fikovnice

XXX.XXX.133.93

takze by se mu melo hlavne zabranit zrat ty hnusy?

To se tady asi shodneme všichni.

23.9.2022 10:52
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Jo tak pokud chci psa krmit výhradně kuřetem, tak to možná levněji vyjde (porovnávám granule s masem). A možná taky záleží jak kde, okolní řeznictví a masny mám nakoukané, a prostě ty ceny jsou šílené, a nevěřím tomu, že by nakupování masa tam vyšlo levněji než nějaké granule - řekněme nějaká zlatá střední cesta. Plus teda je s tím mnohem víc práce, když budu kupovat zvlášť svalovinu, zvlášť vnitřnosti atd. - taky jsem to tak chvíli dělala, ale rychle mě to přestalo bavit... Stejně tak nebudu po pár kg nakupovat v obchoďáku v akcích - jo jasně, něco tam občas vezmu, ale abych krmila výhradně tím, tak to mě ani nehne, nesnáším nakupování a chození po obchodech a skupování akcí . Něco jiného asi budou ty ceny pokud má někdo možnost si odebírat na jatkách nebo tak, to pak jo...

Psovi je sedm a půl a z masa se nikdy nepoblinkal.

Jo tak to je super, ale znám třeba x psů, seniorů, kterým je nad 10, i víc, a nikdy se nepoblinkali ani z granulí .

23.9.2022 10:57
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No mně teda pořád maso vyjde levněji, než granule. A to kupuju především svalovinu. Nakupuju u Žufriků - nejvíc Falco a prostě pořád mi to přijde cenově lepší. Mám tři psy, nakoupím 150-200 kg a mám na čtvrt roku vystaráno. Mohla bych od Falca už kupovat sama, protože objem už mám a měla bych to o něco ještě levnější, ale Žufrik je spolehlivej, má normální ceny a vždy jsem se na něj mohla spolehnout, tak jsem věrná.

23.9.2022 11:03
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ještě k tomu blinkání a všeobecnému doporučování masa, jako nejlepší krmení - Bubi první jsem si přivezla jako jedenáctiletou čubinu se zeleným kaděním. Říkala jsem si tehdy, aj jaj, máme někde probléme,nějaký zánět, něco hnusnýho :-(. Po týdnu převedena na maso a hle - do konce života se nic zelenýho neobjevilo. A jen jednou měla - díky mojí chybě - žaludeční potíž.
BubiZwei - desetiletá z útulku , na maso jsem ji hodila hned, krásně zhubla, už si sama vyskočí do na židli :-D . Maso jí prospívá.
Všichni moji psi s výjimkou prvního psa, který na stáří musel mít opravdu dietu, byli celoživotně na mase. A i toho prvního bych dneska už vychytala, protože to byla dieta z důvodů kožního problému. Pochopitelně mít pes nějakej takovej masakr, jako ledviny, slinivku, játra, tak to bych si netroufla. Ale jinak mi prostě pro masožravce, všežravce, kterým pes je přijde maso jako nejpřirozenější krmení.

23.9.2022 11:03

No, Marcelaamax :-) mě v supermarketu potkáte výjimečně, chytá mě panický záchvat mezi lidmi :D ... se dohodnu v malých krámech - kdy je oháňka, srdce, žaludky, krky, hovězí,... a nechám si 10 kilo odložit a přijdu přesně na dohodnutý čas a díky a bonbony, že. A to jsem si pro to došla i 5 km pěšky v rámci venčení psa. A když je auto? Pultový mrazák a jednou za měsíc nákup.
Jo, musím uznat, že hrubomleté hovězí se v krámě pro lidi nekoupí, to je jedna levná položka barfshopů.
Ale nedávno mě překvapila nabídka těch malých rod. farem - ořezy atp. za velice málo korun. Asi mají málo psů a jsou rádi, že si to někdo odveze.
Dá se nakoupit dobře... není to nasypání granulí, ani jeden závoz dodavatele, no,
dobře :-)

23.9.2022 11:05
aluska

XXX.XXX.197.205

fikovnice napsal(a):

Z Budějc, chce někdo zajet na kávu ???

23.9.2022 11:07
fikovnice

XXX.XXX.133.93

aluska napsal(a):
Z Budějc, chce někdo zajet na kávu ???

Miluju kávu...ale k Vám bych to viděla až tak za 2 týdny...

23.9.2022 11:10
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

fikovnice napsal(a):
Miluju kávu...ale k Vám bych to viděla až tak za 2 týdny...

to jako myslíte, že to už uschne a vyčpí?

23.9.2022 11:13
fikovnice

XXX.XXX.133.93

Zrzavci napsal(a):

Myslíte, že ještě za dýl...?

23.9.2022 11:14
fikovnice

XXX.XXX.133.93

Zrzavci napsal(a):

Chudák "Aluska", takhle si dělat z ní pěrděl!

23.9.2022 11:15
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

fikovnice napsal(a):
Myslíte, že ještě za dýl...?

No hele záleží na teplotě,tlaku, rosným bodu a tak jako podobně a taky pochopitelně na konzistenci toho produktu.

tetkon už se aluška asi poséře dovopravdy

23.9.2022 11:16
fikovnice

XXX.XXX.133.93

Zrzavci napsal(a):
No hele záleží na teplotě,tlaku, rosným bodu a tak jako podobně a taky pochopitelně na konzistenci toho produktu.

tetkon už se aluška asi poséře dovopravdy

Taky myslím...
A posouvám tedy kávičku až tak za měsíc, bo tam už teď bude nasejříno nejmíň 2x.

A za všechno může "Bodlinka", ptž sem napsala příhodu s pesejřenýma teplákama!

23.9.2022 11:20
Maluma95

XXX.XXX.98.21

Snažíme se mu zabránit v tom žrát hnusy, ale např. včera opět procházka v lese, na začátku ukázkově poslouchal když už se natahoval na hovna, odvolala jsem ho a nalákala na pamlsek, takhle to bylo asi 10x? Po chvíli ale lejno jak kráva, díval se na mě já na něj a říkám mu že nesmí, dostává odmněy, už jsme byli dávno za hovnem a on z ničeho nic otočka rozběh a musel prostě aspoň trochu ochutnat.. ale už aspoň neprojevil ani náznak agrese. Taky jsem si všimla, že tohle předvádí spíš u přítele, u něj si víc dovolí projevovat náznak agrese u mě to ještě neudělal, ani při hře mě nekouše tak jak přítele. Když se spolu mazlíme a já pak se vrátím zpět k činnosti, tak přítel projde a on ho jen tak lehce rafne do nohy, tak nevím zda mě nebrání nebo si poměřují síly jako dva chlapi?
Jinak co se týče granulí, nejsme vůbec proti granulím ale ani proti krmení masem, takže zkoušíme to teď střídat, ráno dostane granule, večer maso s přílohou, přes den dostává to co jsem zmiňovala na začátku - tvaroh a jiné mlsky a už uvidíme malinký pokrok, nehledá po zahradě co sežrat tak moc, jak předtím. Nějakou trnku zblajznul, ale je to výrazně nižší množství, než předtím.
Štěnata se vyprazdňují určitě častěji, než dospělý pes, určitě je dobré sledovat frekvenci sežrané/vykakané, myslím, že předtím, když hodil těch 5 hromad za den, se asi pořádně nadlábnul na zahradě, poslední dva dny se vyprazdňuje v poměru toho, co sežere.

23.9.2022 11:20
aluska

XXX.XXX.197.205

fikovnice napsal(a):
Taky myslím...
A posouvám tedy kávičku až tak za měsíc, bo tam už teď bude nasejříno nejmíň 2x.

A za všechno může "Bodlinka", ptž sem napsala příhodu s pesejřenýma teplákama!

no a zatím nám tu ani netopí, tak to asi jen tak nevyčáchne, nedá se větrat, umrzla bych tu , budu si to muset nechat do toho lesa, ale zase tam mi pérdel podrápou ostružiny, všude tam rostou a pytlíkem na psí bobky se moc neutřu....ale zase se čtyřma psama za zády by tam v cuku letu bylo uklizíno

23.9.2022 11:24
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

aluska napsal(a):
no a zatím nám tu ani netopí, tak to asi jen tak nevyčáchne, nedá se větrat, umrzla bych tu , budu si to muset nechat do toho lesa, ale zase tam mi pérdel podrápou ostružiny, všude tam rostou a pytlíkem na psí bobky se moc neutřu....ale zase se čtyřma psama za zády by tam v cuku letu bylo uklizíno

jojo, smrádek... ale teplíčko

23.9.2022 11:25
fikovnice

XXX.XXX.133.93

aluska napsal(a):

Vy se chcete vyzout z toho pozvání na kávičku!

Vaši psi také pojídají hov na? Rozmohl se nám tu koukám takový nešvar...

23.9.2022 11:27

fikovnice napsal(a):

Já jo! Ale bez jejího souhlasu neprozradím.

aluska

XXX.XXX.197.205

fikovnice napsal(a):
Vy se chcete vyzout z toho pozvání na kávičku!

Vaši psi také pojídají hov na? Rozmohl se nám tu koukám takový nešvar...

jestli budete někdy v ČB, budu se moc těšit .Jojo, moji hafani a lidovci, jsou schopný se o to v lese porvat

Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Už se práskla sama, páč ví, že za ní stejně momentálně nikdo nepojede, tak co by to neprovařila, ž ejo.

23.9.2022 11:28
fikovnice

XXX.XXX.133.93

Už bylo vyzrazeno...

Bych teda použila dlouhé, předlouhé vodítko... akorát se učí, že povel neznamená nic, a žere dál kraviny...
Agrese... nechcete zajít do školky?

aluska

XXX.XXX.197.205

Zrzavci napsal(a):
jojo, smrádek... ale teplíčko

tady zatím ziminka, ale ještě bez smrádku

23.9.2022 11:29
fikovnice

XXX.XXX.133.93

Zrzavci napsal(a):
Už se práskla sama, páč ví, že za ní stejně momentálně nikdo nepojede, tak co by to neprovařila, ž ejo.

To je dobrej fígl - bude se ke mně chystat nevítaná návštěva, tak ihned dám do placu, že mám všude doma nasejřeno! A jako bonus k tomu - ještě nazvracíno, to by mohlo zabrat!

23.9.2022 11:30
fikovnice

XXX.XXX.133.93

aluska napsal(a):
tady zatím ziminka, ale ještě bez smrádku

"Ještě", jde o to jak dlouho to ještě bude trvat...
A zima taky asi nebude na dlouho...

23.9.2022 11:30
Maluma95

XXX.XXX.98.21

Bych teda použila dlouhé, předlouhé vodítko... akorát se učí, že povel neznamená nic, a žere dál kraviny...
Agrese... nechcete zajít do školky?

Používáme už dlouhé vodítko ale to byla taková rychlost ze jsem nestačila namotak.. ano už máme naplánovány cvicak, kde jsou stenata, doufáme v zlepšení

23.9.2022 11:31
aluska

XXX.XXX.197.205

fikovnice napsal(a):

To je dobrej fígl - bude se ke mně chystat nevítaná návštěva, tak ihned dám do placu, že mám všude doma nasejřeno! A jako bonus k tomu - ještě nazvracíno, to by mohlo zabrat!

blejt se mi zatím nechce velebnosti

23.9.2022 11:31

aluska napsal(a):
jestli budete někdy v ČB, budu se moc těšit .Jojo, moji hafani a lidovci, jsou schopný se o to v lese porvat

Výborně! Tak až tam bude sezení, dej vědět. Ráda zdejší osazenstvo, teda aspoň jeho část, poznám.

23.9.2022 11:32
aluska

XXX.XXX.197.205

Výborně! Tak až tam bude sezení, dej vědět. Ráda zdejší osazenstvo, teda aspoň jeho část, poznám.

no jasný

Zrzavci napsal(a):

Vím.

fikovnice

XXX.XXX.133.93

aluska napsal(a):
blejt se mi zatím nechce velebnosti

Což znamená, že s rát ano.
A pardon, už mlčím!

23.9.2022 11:33

fikovnice napsal(a):
Už bylo vyzrazeno...

Vím.

aluska

XXX.XXX.197.205

fikovnice napsal(a):
Což znamená, že s rát ano.
A pardon, už mlčím!

no už by to brzo mohlo bejt.......

alcamer

XXX.XXX.171.227

Maluma95 napsal(a):
Používáme už dlouhé vodítko ale to byla taková rychlost ze jsem nestačila namotak.. ano už máme naplánovány cvicak, kde jsou stenata, doufáme v zlepšení

zašlápnout...namotávání hrozně zdržuje

23.9.2022 11:35
fikovnice

XXX.XXX.133.93

aluska napsal(a):
no už by to brzo mohlo bejt.......

Já nemůžu mlčet...
Panebože, si říkám - dospělá ženo, bav se trochu inteligentně...a vono mi to nějak nejde.

23.9.2022 11:35
fikovnice

XXX.XXX.133.93

alcamer napsal(a):

Zašlápnout?? Namotávání??

Jo, vodítko! Panebože, ty moje asociace!!!

Mně je asi líp - stran té mé nemoci...

23.9.2022 11:36

alcamer napsal(a):

Nezašlapávat. Není to hezké k psovi a taky se pěkně natáhne psovod. On to má být psovod, psa vést, učit.
Teoreticky se naučit s flexi vodítkem.

23.9.2022 11:38
aluska

XXX.XXX.197.205

fikovnice napsal(a):
Já nemůžu mlčet...
Panebože, si říkám - dospělá ženo, bav se trochu inteligentně...a vono mi to nějak nejde.

Nejde, já už jsem babička a taky mi to nejde, asi proto mě má vnučka ráda

23.9.2022 11:47

Nezdá se vám tato diskuze tak trochu vo ho*ně?

23.9.2022 11:48
fikovnice

XXX.XXX.133.93

Nezdá se vám tato diskuze tak trochu vo ho*ně?

Ano!

23.9.2022 12:53

Zrzavci napsal(a):
No jo,když..... většina lidí,která si dnes kupuje psa je za á vyděšena z toho, že jedině granule a nic než granule jsou vyvážená strava. Nepamatují si dobu, kdy pes normálně jedl maso. dneska navíc ani nejí to maso, je na barfu. A za bé spousta lidí přestala v dnešní době používat mozek, nezapnou ho, proč taky, však přeci na intronétu píší, že.... a v fakbukový skupině říkali, že.... vlastního uvažování netřeba.
Tak proto.

No ono i člověk, co dva předchozí psy nekrmil granulemi, může zpanikařit....jo, teď mluvím o sobě, když jsem si pořídila berbery a vzhledem k tomu, že to už spadalo do kategorie velkých psů...ne ovčanda, ne chrťák, co byl sice vysokej, ale 25 kilo i s chlupama.....no opravdu jsem se bála, že tu stravu podělám a že mi pesani mojí vinou špatně narostou, že jim můžu krmením způsobit nějakou újmu a jedině granule jsou ta vyvážená strava a takhle jsem krmila 3 roky.....dodnes nechápu, že jsem měla takové zatmění na mozku. Barf jako takový mi přišel strašně složitý. Pak jsem přešla na maso, když měl pes problémy...granule pokaždé vyzvracel a najela jsem na krmení masem plus přílohy a tak...ne barf, pes syrový nejedl, takže jsem vařila.

No a pak přišla Gina, bylo jasné, že granule už u mě neprojdou, neboť jsem si na grancle vybudovala slušnou alergii a že už mi nic takového nesmí přes práh a klidně řeknu že pokud bych nebyla "zkušený nekrmič granclema" tak bych asi na maso ani nepřešla...zděšení chovatelky, když jsem jí oznámila, že granule tak max prvních pár dní, než se Gina u nás rozkouká, no vymlouvala mi to dost vehementně, že minimálně rok mám krmit granulemi.....další bylo na veterině, když se mě starý veterinář, který praktikoval ještě v době předgranulové, zeptal, jak krmím a konzultovali jsme "vyváženost" stravy a eventuelní doplňky stravy na klouby a tak a mladší vet šel okolo a slyšel to a hned, že krmit štěně masem není nej nápad, já dodala, že samozřejmě nekrmím jenom maso, ale i kosti a.....a dál jsem se nedostala, protože kosti jsou životu nebezpečné a obecně psi na barfu mají často zvýšenou hladinu močoviny v krvi (nebo tak něco) a pak se to musí řešit.....

No prostě představte si, že jste opravdu začátečník, nemáte žádné zkušenosti s výživou psů a chovatel vám důrazně doporučí krmit granule, protože byste mohli stravou totálně podělat období růstu, pak přijdete k vetovi, který také preferuje krmení granulemi a dokonce vás důrazně varuje, že maso může psu způsobit zdravotní potíže...následně se sice pokoušíte něco nastudovat o barfu, ale přiznám se, že snad mimo stránek "manwe.eu" mi to přijde, že by měl mít člověk asi i vysokou školu.

Jo ono časem zjistíte, že krmení masem (nemám moc ráda označení barf) je brnkačka a nic složitýho a že fakt stačí používat selskej rozum a krmit pestře, aby pejsek měl ve stravě všechno co potřebuje, že není na místě hroutit se z toho, že nemám vyváženou každou dávku...

Často mi přijde, že se tady zbytečně ostře ptáme lidí, co se ptají na granule a pod. proč nekrmí masem...tak když nebudu počítat lidi, co o tom ani neuvažují, protože krmení granulemi je opravdu hodně pohodlné, tak je to prostě proto, že to opravdu lidem připadá hodně složitý a bojí se toho. A myslím, že spousta lidí potřebuje slyšet...číst...hele to není složitý dáš jako základ masíčko, trochu vnitřností, nějakou masitou kostičku...nebo namletý...trošku rejžičky, trošku zeleninky. Pro dobrej pocit klidně trochu pivovarských kvasnic, nebo spirule, nebo nějaký vitamínový doplněk, něco na kloubíky a fertig.

23.9.2022 12:57

fikovnice napsal(a):
Já nemůžu mlčet...

Já tomu říkám psychoterapie. Člověk se přece nesmí brát moc vážně, jinak se z toho zcvokne. Si myslím.

23.9.2022 14:16

..ač motýl na barfu, velmi rád si smlsne na kočičinci, kobylinci, kuřinci a toho co vypadne zadem z ovcí, morčat a osmaků .....kupodivu to co u nás z lidu sprostého do křoví vypadne, se vyhýbá, je to prostě gurmán...

23.9.2022 15:05
aluska

XXX.XXX.197.205

fikovnice napsal(a):
Ano!

budem si muset založit vlákno o hov..ňe

23.9.2022 16:20

Maluma95 napsal(a):
Snažíme se mu zabránit v tom žrát hnusy, ale např. včera opět procházka v lese, na začátku ukázkově poslouchal když už se natahoval na hovna, odvolala jsem ho a nalákala na pamlsek, takhle to bylo asi 10x? Po chvíli ale lejno jak kráva, díval se na mě já na něj a říkám mu že nesmí, dostává odmněy, už jsme byli dávno za hovnem a on z ničeho nic otočka rozběh a musel prostě aspoň trochu ochutnat.. ale už aspoň neprojevil ani náznak agrese. Taky jsem si všimla, že tohle předvádí spíš u přítele, u něj si víc dovolí projevovat náznak agrese u mě to ještě neudělal, ani při hře mě nekouše tak jak přítele. Když se spolu mazlíme a já pak se vrátím zpět k činnosti, tak přítel projde a on ho jen tak lehce rafne do nohy, tak nevím zda mě nebrání nebo si poměřují síly jako dva chlapi?
Jinak co se týče granulí, nejsme vůbec proti granulím ale ani proti krmení masem, takže zkoušíme to teď střídat, ráno dostane granule, večer maso s přílohou, přes den dostává to co jsem zmiňovala na začátku - tvaroh a jiné mlsky a už uvidíme malinký pokrok, nehledá po zahradě co sežrat tak moc, jak předtím. Nějakou trnku zblajznul, ale je to výrazně nižší množství, než předtím.
Štěnata se vyprazdňují určitě častěji, než dospělý pes, určitě je dobré sledovat frekvenci sežrané/vykakané, myslím, že předtím, když hodil těch 5 hromad za den, se asi pořádně nadlábnul na zahradě, poslední dva dny se vyprazdňuje v poměru toho, co sežere.

Proboha - kudy to chodite?

Jestli 10x poslechnul - tak je v podstate genialni.
mechanicky mu v tom musite vetsinou musite branit -voditkem, povel si setrete.
On se u toho uci a namaha mozecek - a tohle uz je na nej moc vysoky pozadavek.

23.9.2022 17:58
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

No prostě představte si, že jste opravdu začátečník, nemáte žádné zkušenosti s výživou psů a chovatel vám důrazně doporučí krmit granule, protože byste mohli stravou totálně podělat období růstu, pak přijdete k vetovi, který také preferuje krmení granulemi a dokonce vás důrazně varuje, že maso může psu způsobit zdravotní potíže...následně se sice pokoušíte něco nastudovat o barfu, ale přiznám se, že snad mimo stránek "manwe.eu" mi to přijde, že by měl mít člověk asi i vysokou školu.

No jo, ale je třeba brát v potaz, že opravdu tím krmením masem to můžete totálně podělat, může to mít následky a na jednu stranu se veterinářům zas tak nedivím, že to třeba úplně nedoporučují na první dobrou každému - oni mají své zkušenosti. A mají jich mnohem víc než běžný člověk, který má za život "pár psů". Mě teda krmení masem můj vet nikdy nějak nevymlouval, nic nenamítal, ale znám ty případy, kdy tím lidi fakt úplně odrovnali štěně... Moje chovatelka se na krmení masem taky netvářila, a to právě z toho důvodu, že má doma veterináře, a ten už viděl dost psů, u kterých se krmením masem napáchalo víc škody než užitku..

Já proti krmení masem nic nemám, sama tím krmím, ale prostě je mi tak nějak proti srsti to všude uvádět jako jedinou správnou volbu, jednoduchou a levnou, a navíc to doporučovat těm, o kterých vůbec nevím, jestli o tom něco vědí, jestli se o tom chtějí něco dozvědět, chtějí to "studovat", nebo prostě jen někomu, kdo si takovým krmením není jistý. To mi v tom případě přijde lepší to kombinovat s granulema.

Neříkám, že je krmení masem na dvě vysoké školy, ale zas něco si člověk nastudovat musí. A ze začátku vychytat ty poměry třeba i trochu trvá (nebo alespoň mně), plus u každého psa ty poměry budou trochu jiné, nejde to uplatnit přesně tabulkově. No a ono si pak třeba roky myslíte, že krmíte dobře, ale když přijde první problém, tak najednou přemýšlíte, jestli v té dávce nemůže být něco špatně, něčeho málo, něčeho moc, a vlastně vás v tom pak utvrdí i tady, že to tak může být, že to chce zkusit něco přidat, něco ubrat, zkusit jiný zdroj masa, trochu experimentovat, přitom u té totožné dávky chvíli vydržet, aby byl vidět nějaký progres, no a pak už se vám to najednou tak jednoduché nezdá....

23.9.2022 18:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Maluma95 napsal(a):

Snažíme se mu zabránit v tom žrát hnusy, ale např. včera opět procházka v lese, na začátku ukázkově poslouchal když už se natahoval na hovna, odvolala jsem ho a nalákala na pamlsek, takhle to bylo asi 10x?

A co zkusit štěndo na procházce víc navazovat na sebe? Ne vyloženě přes povely, ale spíš hrou. Udělat tu prochajdu zajímavější, ukázat, že s vámi je sranda. Prostě tam přidat nějakou náplň, aby štěně zapomnělo na to, že má hledat, co kde sežere. Mně to z toho popisu přijde už tak trochu jako naučené chování, zlozvyk. U rotvíka by to asi nemusel být úplně problém. Klidně do toho zařadit nějaké čuchací hry, ať si pořádně unaví kebuli.

A fakt bych začala učit tu výměnu. Úplně bych upustila od toho běžet za psem, který něco žere a nějak ho od toho odtahovat nebo mu to tahat z krku. Vím, že to některým funguje, ale většinou to má opačný efekt - že pes se naučí tu dobrotu do sebe nasoukat co nejrychleji, aby to stihnul. A přijde mi, že i váš pes se to už naučil.

23.9.2022 18:24

"No jo, ale je třeba brát v potaz, že opravdu tím krmením masem to můžete totálně podělat, může to mít následky a na jednu stranu se veterinářům zas tak nedivím, že to třeba úplně nedoporučují na první dobrou každému - oni mají své zkušenosti. "

no, je třeba si uvědomit, že veterináři zkušenosti mají, ale z podstaty své profese s tím "podělavším se", zejména.
A to je jaká část z těch všech krmených "masem"?

23.9.2022 18:38
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

"No jo, ale je třeba brát v potaz, že opravdu tím krmením masem to můžete totálně podělat, může to mít následky a na jednu stranu se veterinářům zas tak nedivím, že to třeba úplně nedoporučují na první dobrou každému - oni mají své zkušenosti. "

no, je třeba si uvědomit, že veterináři zkušenosti mají, ale z podstaty své profese s tím "podělavším se", zejména.

Tak jasně, že veti zas řeší především ty "problémové" psy. Ale chtěla jsem tím říct, že i tak mají větší vzorek, než běžný člověk. Když já odchovám na mase 10 štěňat za celý život, tak ten veterinář možná uvidí 10 štěňat krmených masem denně. A myslím, že většina veterinářů i ví, čím jsou krmeni psi, kteří k nim chodí, i když problém nemají. A jasně, určitě jim tam chodí i psi, kteří normálně v pohodě na mase vyrostli. Jen když porovnají štěňata na granulích (nějakých průměrných, lepších, ne na šrotu) a na mase, tak asi víc těch fatálních problémů bude u těch štěňat, co vyrostli na mase. No a pak taky mají zkušenosti s tím, jak jsou lidi schopní tím masem krmit...Ono to, že někdo na veterině řekně, že krmí masem, znamená v mnoha případech klidně to, že dává zbytky pečených kostí a podobně... Nevím jestli píšu srozumitelně to, co jsem chtěla říct, nějak se mi nejde vymáčknout .

Edit.: Nebo ještě jinak. Když budu mít psa od štěněte na kvalitních granulích, tak se asi jen tak nestane, že bych ho tím nějak totálně odrovnala a byl z toho fatální problém... Kdežto na tom mase se to může stát. A proto chápu to, jak na to koukají někteří veti. U někoho kdo nemá prvního psa a krmí tak dlouho, tak asi v pohodě, ale když jim tam přijde někdo s prvním štěnětem, že bude krmit masem, no tak chápu, že jsou třeba i trochu skeptičtí.

23.9.2022 18:43

No ono je to asi jako u všeho....vždycky je vidět víc to, co se podělá.

A zase je pravda, že už za dob bezgranulových jsem pár takových případů u "vlčáků" viděla. Většinou teda u lidí, co se snažili o to, aby byl pes obrovskej a rychle rostl....

Jo podělat se to dá pěkně a ne že ne, myslím, že hlavně u velkých a těžších plemen. Vlastně i moje chovatelka na mě tlačila hlavně kvůli tomu, že už pár psů zmrvených krmením viděla....jako krmte granclema alespoň v období toho překotného růstu a pak si krmte čím chcete.

Za mě jsou granule fujky fujky, ano teď je máme nonstop nasypané v misce, kvůli nežravé pastevecké madam, ale je to teda s mým velkým sebezapřením, o to větším, že se značkami granulí, které jsem já vybrala jako přijatelné, mě poslala na tři doby do zadele.
Ale říkám si, že je asi fakt lepší když pes naroste v pohodě třeba i na tom Britu...taky mi tak vyrosli berbeři...než někoho tlačit do krmení masem a aby to podělal.

23.9.2022 20:10

Když budu mít psa od štěněte na kvalitních granulích, tak se asi jen tak nestane, že bych ho tím nějak totálně odrovnala a byl z toho fatální problém...

v zajmu objektivity - i grancle muzou byt prusvih. Staci, ze z nich rostouci pes prujmuje. pripadne to majitel prehani s doplnky

krmeni masem a nazor vetu ?- kdyz resi veti ucpaneho psa, tak je to - z kosti. Takze se jim moc nedivim, ze maji nazor jaky maji...to kdyz vynechame rustove problemy.

23.9.2022 20:24
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Když budu mít psa od štěněte na kvalitních granulích, tak se asi jen tak nestane, že bych ho tím nějak totálně odrovnala a byl z toho fatální problém...

v zajmu objektivity - i grancle muzou byt prusvih. Staci, ze z nich rostouci pes prujmuje. pripadne to majitel prehani s doplnky

krmeni masem a nazor vetu ?- kdyz resi veti ucpaneho psa, tak je to - z kosti. Takze se jim moc nedivim, ze maji nazor jaky maji...to kdyz vynechame rustove problemy.

No a to je přesně ono, všechno má něco... Tak jasný, že pes (štěně), kterému granule nesedí a dlouhodobě průjmuje bude taky průšvih, nebo ty doplňky (ale s těma se to může přehnat i na mase), jen mi tak nějak přijde, že u těch granulí je to vidět hned, dřív, to jestli sedí, zatímco nějaký fatální problém v důsledku krmení masem se může projevit později, i když se do té doby zdá vše v cajku.

23.9.2022 20:28
Terven

XXX.XXX.110.191

marcelaamax napsal(a):

No jo, ale je třeba brát v potaz, že opravdu tím krmením masem to můžete totálně podělat, může to mít následky a na jednu stranu se veterinářům zas tak nedivím, že to třeba úplně nedoporučují na první dobrou každému - oni mají své zkušenosti. A mají jich mnohem víc než běžný člověk, který má za život "pár psů". Mě teda krmení masem můj vet nikdy nějak nevymlouval, nic nenamítal, ale znám ty případy, kdy tím lidi fakt úplně odrovnali štěně... Moje chovatelka se na krmení masem taky netvářila, a to právě z toho důvodu, že má doma veterináře, a ten už viděl dost psů, u kterých se krmením masem napáchalo víc škody než užitku..

Já proti krmení masem nic nemám, sama tím krmím, ale prostě je mi tak nějak proti srsti to všude uvádět jako jedinou správnou volbu, jednoduchou a levnou, a navíc to doporučovat těm, o kterých vůbec nevím, jestli o tom něco vědí, jestli se o tom chtějí něco dozvědět, chtějí to "studovat", nebo prostě jen někomu, kdo si takovým krmením není jistý. To mi v tom případě přijde lepší to kombinovat s granulema.

Neříkám, že je krmení masem na dvě vysoké školy, ale zas něco si člověk nastudovat musí. A ze začátku vychytat ty poměry třeba i trochu trvá (nebo alespoň mně), plus u každého psa ty poměry budou trochu jiné, nejde to uplatnit přesně tabulkově. No a ono si pak třeba roky myslíte, že krmíte dobře, ale když přijde první problém, tak najednou přemýšlíte, jestli v té dávce nemůže být něco špatně, něčeho málo, něčeho moc, a vlastně vás v tom pak utvrdí i tady, že to tak může být, že to chce zkusit něco přidat, něco ubrat, zkusit jiný zdroj masa, trochu experimentovat, přitom u té totožné dávky chvíli vydržet, aby byl vidět nějaký progres, no a pak už se vám to najednou tak jednoduché nezdá....

Já vám nevím, mně ale nejde do hlavy, jestli v předgranlulový éře byli lidi chytřejší....nebo čím to bylo, že štěňata nebyla odrovnaná a veti se nehroutili...
A pochybuju, že lidi studovali krmení psů nějak víc než teď a že vychytávali poměry.
Prostě uvařili nějaký maso, vnitřnosti, rejži, vločky a možná přidali Roboran - to byli ti uvědomělejší. Ti ostatní krmili zbytkama.
Jsem přesvědčená, že potíže současných psů jsou způsobený něčím jiným - možná je na vině genetika (je jich moc), možná zemědělská chemie, velmi pravděpodobně i ty granule.
A v neposlední řadě lidi asi řeší věci, který tenkrát nikdo neřešil.
Mně prostě přijde úplně ujetý, že by krmení psa tou nejpřirozenější potravou mělo bejt v podstatě riziko.

23.9.2022 20:42
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Terven napsal(a):
Já vám nevím, mně ale nejde do hlavy, jestli v předgranlulový éře byli lidi chytřejší....nebo čím to bylo, že štěňata nebyla odrovnaná a veti se nehroutili...
A pochybuju, že lidi studovali krmení psů nějak víc než teď a že vychytávali poměry.
Prostě uvařili nějaký maso, vnitřnosti, rejži, vločky a možná přidali Roboran - to byli ti uvědomělejší. Ti ostatní krmili zbytkama.
Jsem přesvědčená, že potíže současných psů jsou způsobený něčím jiným - možná je na vině genetika (je jich moc), možná zemědělská chemie, velmi pravděpodobně i ty granule.
Mně prostě přijde úplně ujetý, že by krmení psa tou nejpřirozenější potravou mělo bejt v podstatě riziko.

Já myslím, že v první řadě to bude tím, že dřív se psi prostě vůbec tolik nehrotili. Takže ty problémy byly, ale nikdo to moc neřešil. No a možná to bude i proto, že dneska se to zase hrotí až moc, a třeba se to přehání právě s těma doplňkama. Nebo to dneska může dost lidí zkazit tím, že psovi v dobré víře dávají jen (nebo převážně) svalovinu, což by se dřív asi moc nestávalo.

Jinak jo, asi i ta genetika bude mít vliv...

No a problém bude asi i v tom, že "krmit masem" nemusí vždy znamenat tu nejpřirozenější potravu - protože různé doplňky asi úplně přirozené nebudou, stejně tak třeba nějaké přílohy... Jako když vidím některé nafocené večeře pro psy na barfu, tak ne všechny vypadají úplně přirozeně .

A co se týče toho krmení zbytkama, tak to doteď nechápu . Znám lidi, kteří tak krmí dodnes (takže ani ta genetika tam hrát roli nebude) a ti psi jim prospívají. A to jsou fakt zbytky typu vařené a pečené kosti (obrané, bez masa), knedlíky, brambory, omáčky, polévky, buchty, pečivo, maso jako takové ne, to nezbývá, plus občas k tomu granule 10 kg za 200 kč z marketu. A ten pes vypadá na první pohled úplně v pohodě, má i pěknou srst. Znám u jedněch majitelů takhle už v pořadí asi pátého psa, různých plemen a velikostí, ten poslední, současný, je kus psa, cca 50-60 kg, a na tomhle v pohodě vyrostl. Plus všichni předchozí se ve zdraví dožili vysokého věku. A v krmné dávce neměli v podstatě vůbec maso.

23.9.2022 20:48
Zrzavci

XXX.XXX.34.2

marcelaamax napsal(a):
Já myslím, že v první řadě to bude tím, že dřív se psi prostě vůbec tolik nehrotili. Takže ty problémy byly, ale nikdo to moc neřešil. No a možná to bude i proto, že dneska se to zase hrotí až moc, a třeba se to přehání právě s těma doplňkama. Nebo to dneska může dost lidí zkazit tím, že psovi v dobré víře dávají jen (nebo převážně) svalovinu, což by se dřív asi moc nestávalo.

Jinak jo, asi i ta genetika bude mít vliv...

No a problém bude asi i v tom, že "krmit masem" nemusí vždy znamenat tu nejpřirozenější potravu - protože různé doplňky asi úplně přirozené nebudou, stejně tak třeba nějaké přílohy... Jako když vidím některé nafocené večeře pro psy na barfu, tak ne všechny vypadají úplně přirozeně .

A co se týče toho krmení zbytkama, tak to doteď nechápu . Znám lidi, kteří tak krmí dodnes (takže ani ta genetika tam hrát roli nebude) a ti psi jim prospívají. A to jsou fakt zbytky typu vařené a pečené kosti (obrané, bez masa), knedlíky, brambory, omáčky, polévky, buchty, pečivo, maso jako takové ne, to nezbývá, plus občas k tomu granule 10 kg za 200 kč z marketu. A ten pes vypadá na první pohled úplně v pohodě, má i pěknou srst. Znám u jedněch majitelů takhle už v pořadí asi pátého psa, různých plemen a velikostí, ten poslední, současný, je kus psa, cca 50-60 kg, a na tomhle v pohodě vyrostl. Plus všichni předchozí se ve zdraví dožili vysokého věku. A v krmné dávce neměli v podstatě vůbec maso.

Nejspíš proto se dožili vysokého věku, že stejně jako naši předci měli velmi skromnou stravu. My psům kupujeme stofky kilo masa, vnitřností a kostí, sypeme jim to kde čím na klouby, na srst na kde co a v podstatě jim tím podle mě škodíme. Stejně jako s granulema.

23.9.2022 21:06

Terven napsal(a):

Myslím, že v době předgranulový se to nehrotilo, protože pokud někdo nebyl u zdroje, třeba hospodský a nebo řezník, tak se krmilo tím, co člověk sehnal...určitě spousta z nás pamatuje fronty na jatkách s kýblem. No a pak se psům dávaly syrové žloudky, protože lesklá srst...no a co si budem spousta lidí opravdu krmila psa zbytky. Jakože si člověk nemohl sednout a naplánovat jídelníček...tík dneska bude mít Aran telecí, zítra hovězí a pozítří jehně....a že bychom zkusili klokaní maso?? No a na neděli králíka.
Zak člověk nemohl zavolat do řeznictví, aby mu to připravili, nedejbože přivezli až domů..
Ale taky je pravda, že asi i proto nebylo tolik psů...tím myslím hlavně ve městech, v bytech.

Neregistrovaný uživatel

23.9.2022 21:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.109

Myslím, že v době předgranulový se to nehrotilo, protože pokud někdo nebyl u zdroje, třeba hospodský a nebo řezník, tak se krmilo tím, co člověk sehnal...určitě spousta z nás pamatuje fronty na jatkách s kýblem. No a pak se psům dávaly syrové žloudky, protože lesklá srst...no a co si budem spousta lidí opravdu krmila psa zbytky. Jakože si člověk nemohl sednout a naplánovat jídelníček...tík dneska bude mít Aran telecí, zítra hovězí a pozítří jehně....a že bychom zkusili klokaní maso?? No a na neděli králíka.
Zak člověk nemohl zavolat do řeznictví, aby mu to připravili, nedejbože přivezli až domů..
Ale taky je pravda, že asi i proto nebylo tolik psů...tím myslím hlavně ve městech, v bytech.

Lidi i zvirata byvali odolnejsi. A to co nebylo zdechlo takze se mnozilo jen to odolné. U obojiho. Dneska se zachranujea cpe do chovu kdejakej chcipak jen proto ze neco... U lidi se mnozi lidi s x nemocema dik vede. Proto to je kde to je. Chemie a sracky vsude v jidle zejmena tomu taky delaj sluzbu.

24.9.2022 09:25

A vyzkoušeli jste na těch procházkách košík?

Když vám přiběhne pes s nahubkem, kterým se snažil propasirovat výkal, či nějakou shnilotinu, je to zvláště lahůdka. Zpravidla se mu to částečně podaří.....

25.9.2022 11:05
fikovnice

XXX.XXX.132.22

aluska napsal(a):
Nejde, já už jsem babička a taky mi to nejde, asi proto mě má vnučka ráda

Já se všem omlouvám...asi potřebuji fakt nějakou PT!
Tak co "Alusko", teď je celkem zima - produkt vyroben? Kdy bude kávička, jinými slovy, kdy to u Vás vysmrádne?

Přidejte reakci

Přidat smajlík