Noční veterinární pohotovost, příjezd veterináře k nemocnému pejskovi ohroženému na životě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jonínek

12.10.2022 21:55
jonínek

XXX.XXX.200.238

Dobrý večer.
Moc prosím o kontakt na pana veterináře , který by přijel i v noci k pejskovi, kterému jde o život a není schopen převozu.
Mě umřela moje psí láska ve velikém naříkání po šesti hodinách doma. Přes hledání pohotovosti se mi nikdo neozval na moje volání a náš pan veterinář byl pouze do 20 hodin. Ta velká bezmoc nemít se na koho obrátit byla a je šílená.
Když mi po 24 h. volala kamarádka , že potřebuje pomoc její pejsek byla jsem zpátky v mojí bolesti a opět nešlo nikoho sehnat. Napište SMS a my se ozveme. Nic...
Její pejsek naštěstí přežil do 8 hodin ráno a na veterině mu pomohli.
Ale mít ten kontakt by bylo lepší. Proto moc prosím jestli někdo nevíte na koho se obrátit od 21 - 7 hodin. v Praze.
Děkuji a přeji co nejvíc vyhraných "bitev " . Eva

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2022 22:04

v praze? pet medic.

jinak fakt nečekejte, že se dá dělat něco jiného než to zvíře převést. pokud hodlá do rána uhynout, pak jediný, co se dá dělat na místě, je ho utratit.

12.10.2022 22:23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
v praze? pet medic.

jinak fakt nečekejte, že se dá dělat něco jiného než to zvíře převést. pokud hodlá do rána uhynout, pak jediný, co se dá dělat na místě, je ho utratit.

Kdysi jsem četla, že v Praze jezdí veterinární sanitka. Nevím, jestli i v noci. A jestli ta služba ještě trvá.
Jinak, když nemám psa čím převézt, taxi služba to jistí. Ale musíte se na dispečinku dohodnout předem, že jde o převoz psa.

12.10.2022 23:07
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Zadala jsem do googlu veterinární pohotovost Praha a vyjelo mi namátkou x veterin, kde je nepřetržitý provoz.

Bývá snad na většině i o dost menších měst, dá se někdy domluvit i s veterinářem pro případ akutu.

Ad. Odvoz ... opravdu existuje v dnešní době člověk, který nesežene v noci odvoz autem ? Rodina, známí, soused, kamarád, taxi?

Při vší úctě si neumím představit se dostat do takové bezmoci, abych dnes při internetu, kdy má auto opravdu každý musela čekat 6 hodin ,až mi pes v bolestech zemře doma
Navíc v Praze

13.10.2022 08:45
aluska

XXX.XXX.197.205

Kdysi jsem četla, že v Praze jezdí veterinární sanitka. Nevím, jestli i v noci. A jestli ta služba ještě trvá.
Jinak, když nemám psa čím převézt, taxi služba to jistí. Ale musíte se na dispečinku dohodnout předem, že jde o převoz psa.

určitě pořád jezdí, Pet medic, jednu ze záchranářek máme u nás na fb v jezevčíkách

jonínek

13.10.2022 10:47
jonínek

XXX.XXX.200.238

Ještě po roce 2000 jezdila tzv. psí sanitka Sejida - trans. Bohužel není už přes rok v provozu. Děkuji za odpověď. Eva

13.10.2022 22:51
fikovnice

XXX.XXX.135.38

RozaTonda-mopsi napsal(a):
Zadala jsem do googlu veterinární pohotovost Praha a vyjelo mi namátkou x veterin, kde je nepřetržitý provoz.

Bývá snad na většině i o dost menších měst, dá se někdy domluvit i s veterinářem pro případ akutu.

Ad. Odvoz ... opravdu existuje v dnešní době člověk, který nesežene v noci odvoz autem ? Rodina, známí, soused, kamarád, taxi?

Při vší úctě si neumím představit se dostat do takové bezmoci, abych dnes při internetu, kdy má auto opravdu každý musela čekat 6 hodin ,až mi pes v bolestech zemře doma
Navíc v Praze

Souhlasím s Tebou.
Navíc tedy nevím...ale není to tak dávno, co jsem zde řešila Fidův absces. Vetky jezdily ke mně domů, z toho jedna měla i non-stop služby - přijela až někdy ve 21.30h. Tak předpokládám, že v Praze by se takový vet našel také. A i kdyby ne, umírajícího psa bych převezla po předchozí domluvě třeba taxíkem na veterinu. Neměla bych tedy nervy ani tu s prominutím neempatii dívat se doma na to, jak se mé zvíře trápí.

13.10.2022 22:58
Lily2

XXX.XXX.133.235

Teď jsem maličko zaskočená. Když jsem četla příspěvek, tak si říkám, jak jsem ráda, že jsem ve velkém městě. Protože vím, že třeba v městě, kde žijí rodiče skutečně je obrovský problém sehnat veterináře a pohotovost tam neexistuje. Nejbližší je přes hodinu autem bez parkování a průjezdu městem.

Ale v Praze? Vždyť tam je spousta pohotovostí. Ano, je potřeba pejska převést, ale po Praze jezdí taxík i hromadná doprava celkem rozumně. To už bych radši sedla do metra než x hodin čekat na smrt.

14.10.2022 07:08
odberryho

XXX.XXX.161.34

Trochu OT, i když.....
Jak to děláte vy, co máte obří plemeno psa? Jorkšíra nebo kokra odveze kdokoliv, ale třeba vlkodav, šarplaninec, který si třeba bolestí nemůže ani zvednout, je už na převoz dost problematický. To už asi taxíkem nepokrejete.

Řešili jste už někdo podobnou situaci?

14.10.2022 07:20

odberryho napsal(a):
Trochu OT, i když.....
Jak to děláte vy, co máte obří plemeno psa? Jorkšíra nebo kokra odveze kdokoliv, ale třeba vlkodav, šarplaninec, který si třeba bolestí nemůže ani zvednout, je už na převoz dost problematický. To už asi taxíkem nepokrejete.

Tak když bylo psovi bídně a byl bolavý, ale schopen převozu, tak jsem ho do auta natlačila, doslova nasáčkovala tlapu po tlapě. Sama, při jeho 75 kg. Když už se nezvednul, samozřejmě musela vetka za ním, tam už jiné řešení není.

14.10.2022 07:58

Tak když bylo psovi bídně a byl bolavý, ale schopen převozu, tak jsem ho do auta natlačila, doslova nasáčkovala tlapu po tlapě. Sama, při jeho 75 kg. Když už se nezvednul, samozřejmě musela vetka za ním, tam už jiné řešení není.

Zadavatelka taky v úvodním příspěvku psala, že pes nebyl schopný převozu (nikoli že neměla k dispozici auto), a přesto dostala pěknou čočku… (To je jen takový povzdech.)

14.10.2022 08:38

odberryho napsal(a):
Trochu OT, i když.....

psa na deku, holt to neudělá žena sama, chce to aspoň dva silné člověky. ale prostě. psa, kterého teda fakt není možno nikam vést, nelze na místě efektivně léčit, nebo častokrát vůbec léčit, tak max utratit. takže ono to nějak prostě jít musí.

14.10.2022 08:43

Pes neschopný převozu znamená co? Umím si představit pouze problém s páteří a kontraindikaci k pohybu. Existují i jiné důvody?

14.10.2022 08:57
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Zadavatelka taky v úvodním příspěvku psala, že pes nebyl schopný převozu (nikoli že neměla k dispozici auto), a přesto dostala pěknou čočku… (To je jen takový povzdech.)

Pro mě je spíš povzdech nad zadavatelkou,.

Tento kontakt si mohla sehnat dávno ( třeba u svého veterináře.), vy nemáte pojistku pro tyto případy?
Je to přesně to, mít pro případ nouze. A ne sedět a čekat, zda se stane zázrak.

Opravdu nevěřím, že se nesehnala po Praze jedna jediná klinika, kde by nevzali tu noc telefon a neporadili.

Pejsek nebyl schopný převozu... tak budete doma sedět a čekat ? Není lepší pokud jsem nesehnala nikoho, kdo přijede na pomoc vzít auto a pejska do té nemocnice přepravit?

Pokud pejsek byl uz v tak špatném stavu, jistě navštěvoval svého veterináře a nebylo fajn se domluvit s veterinářem ,co pro případ náhlého zhoršení dělat? Nemít v záloze plán, telefon, kontakt, instrukce, než jen cekat ?

Samozřejmě nevíme, jak vše bylo nebo nebylo, ale vždycky mě teda nadzvedne, když někdo napíše, že v bezmoci seděl, čekal a bylo to opravdu hrozné. Ano, bylo ale.pro toho umírajícího. VŽDYCKY SE DA NECO UDĚLAT

Nad tím teda fakt vzdycham

14.10.2022 09:21

Tento kontakt si mohla sehnat dávno ( třeba u svého veterináře.), vy nemáte pojistku pro tyto případy?

Opravdu nevěřím, že se nesehnala po Praze jedna jediná klinika, kde by nevzali tu noc telefon a neporadili.

Pejsek nebyl schopný převozu... tak budete doma sedět a čekat ? Není lepší pokud jsem nesehnala nikoho, kdo přijede na pomoc vzít auto a pejska do té nemocnice přepravit?

Pokud pejsek byl uz v tak špatném stavu, jistě navštěvoval svého veterináře a nebylo fajn se domluvit s veterinářem ,co pro případ náhlého zhoršení dělat? Nemít v záloze plán, telefon, kontakt, instrukce, než jen cekat ?

Samozřejmě nevíme, jak vše bylo nebo nebylo, ale vždycky mě teda nadzvedne, když někdo napíše, že v bezmoci seděl, čekal a bylo to opravdu hrozné. Ano, bylo ale.pro toho umírajícího. VŽDYCKY SE DA NECO UDĚLAT

Ne, nemám veta, který by byl ochotný v noci (vlastně ani přes den) přijet ke mně domů. Bydlím na venkově, a nejbližší pohotovost mám přes hodinu (spíš ke dvěma hodinám) cesty autem. Ale nemám tak velkého psa, abychom ho v případě potřeby do toho auta nedostali. Samozřejmě mám připravené kontakty na pohotovost, ale nikdo z těch vetů by ke mně domů nepřijel, když slouží noční ve veterinární nemocnici. Já se ani tak nepodivuju tomu, že někoho dráždí šestihodinové čekání na smrt, sama bych se k tomu taky postavila jinak. Ale psát jí, že měla psa např. vzít metrem, mi přijde dost mimo (samozřejmě si domýšlím, že to byl velmi hmotný pes v takovém stavu, kdy ho nedokázali dostat ani do auta).
Mám třeba zkušenost s převozem 30 kg epileptika s grand malem, a můžu říct, že i ve čtyřech dospělých osobách jsme měli velký problém ho do toho auta naložit.
Sousedův moloss takhle doplatil na svou ostrost, a po úrazu, kdy bylo akutně třeba dostat ho auta, všichni oslovení sousedé údajně pomoci odmítli (my tehdy nebyli doma), protože se toho psa k smrti báli (přestože již byl ve stavu, kdy nebezpečný nebyl). Prostě… umím si představit i scénáře, kdy dostat psa ve vážném stavu do auta není legrace. A právě na to tady několik lidí reagovalo.

14.10.2022 09:23
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

odberryho napsal(a):
Trochu OT, i když.....

Ja pokud bych měla maxi psa, měla bych k tomu i vhodně velké auto, abych ho mohla převést.
Předpokládám, že to tam budou mít lidé s velkým psem.

A pokud velkého psa, kterého sama nezvládnu musim mit zajištěného i pomocníka, ktery,když budu potřebovat pomůže

14.10.2022 09:26

Musím dát zapravdu Roze. Pes se horšil postupně a měla jsem vetku na telefonu, kdykoliv ochotnou přijet. Nenechala jsem to náhodě, jakože jednou bude hodně zle a pak teprve budu přemýšlet, co dělat. Nepřipustila bych, aby mi pes doma několik hodin naříkal bolestí a já koukala, jak odchází.

14.10.2022 09:36

Musím dát zapravdu Roze. Pes se horšil postupně a měla jsem vetku na telefonu, kdykoliv ochotnou přijet. Nenechala jsem to náhodě, jakože jednou bude hodně zle a pak teprve budu přemýšlet, co dělat. Nepřipustila bych, aby mi pes doma několik hodin naříkal bolestí a já koukala, jak odchází.

Já taky ne, ale člověku, který to po takové zkušenosti chce do budoucna řešit jinak, bych prostě neradila, ať psa naloží do metra nebo do taxíku, jestli si rozumíme… Jinak mám dojem, že v takové vyhrocené situaci, kdy nic není připraveno a hrozí dlouhé utrpení, by snad šlo využít i služeb nějakého zvířecího krematoria, některá snad nabízí i pohotovostní výjezd veta , který psa utratí…

14.10.2022 09:36
fikovnice

XXX.XXX.133.55

Přesně tak jsem myslela svůj příspěvek i já...
Jednou jsem čekala - u posledního chalupového kocoura s terminálním selháním ledvin. Vetka byla pozvána do bytu provést eutanázii. Nestíhala, čekala jsem na ni možná 2 hodiny a dodnes, když si na to vzpomenu, je mi z toho strašně. Ony ty výčitky pak člověka tíží, i když za to třeba nemůže.

14.10.2022 09:38

Takový blinkající pes bude to taxi super, úplně vidím těch přeochotných řidičů... Nikdy se vám nestalo, že i domácí řidič byl nemocný, není zrovna komu říct o pomoc?
Mám si dát inzerát, že už nemám auto a kdo by moh?
Můžu si pořídit pistoli, to je pravda.

RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Ne, nemám veta, který by byl ochotný v noci (vlastně ani přes den) přijet ke mně domů. Bydlím na venkově, a nejbližší pohotovost mám přes hodinu (spíš ke dvěma hodinám) cesty autem. Ale nemám tak velkého psa, abychom ho v případě potřeby do toho auta nedostali. Samozřejmě mám připravené kontakty na pohotovost, ale nikdo z těch vetů by ke mně domů nepřijel, když slouží noční ve veterinární nemocnici. Já se ani tak nepodivuju tomu, že někoho dráždí šestihodinové čekání na smrt, sama bych se k tomu taky postavila jinak. Ale psát jí, že měla psa např. vzít metrem, mi přijde dost mimo (samozřejmě si domýšlím, že to byl velmi hmotný pes v takovém stavu, kdy ho nedokázali dostat ani do auta).
Mám třeba zkušenost s převozem 30 kg epileptika s grand malem, a můžu říct, že i ve čtyřech dospělých osobách jsme měli velký problém ho do toho auta naložit.
Sousedův moloss takhle doplatil na svou ostrost, a po úrazu, kdy bylo akutně třeba dostat ho auta, všichni oslovení sousedé údajně pomoci odmítli (my tehdy nebyli doma), protože se toho psa k smrti báli (přestože již byl ve stavu, kdy nebezpečný nebyl). Prostě… umím si představit i scénáře, kdy dostat psa ve vážném stavu do auta není legrace. A právě na to tady několik lidí reagovalo.

Já tedy jistotu, že mám kam se psem jet pokud by se něco stalo během noci mít potřebuji.
I my jsme na venkově a na tu pohotovost to máme kus cesty. A jela by jste,.. natož v Praze ?

Mít připravený alespoň telefon, kde vím, že se 100% dovolám by měl mít každý majitel.

Ano, nikdo netvrdí, že to problém není,. Je, ale pokud si pořídím živé zvíře, tak musím mít i prostředky mu případně pomoct.
Sama píšete, že jste psa dávali do auta 4, ale zvládli jste to. odvezete a pomoc mu poskytnete! Nečekate, jednáte.

Ještě k tomuto - zadavatelka, pokud jsem to nepřehlédla, nespecifikovala, zda to byl akutní stav (např. nějaký úraz), nebo vyústění dlouhodobých problémů.

14.10.2022 09:44
fikovnice

XXX.XXX.133.55

Nevíme, nač pes umíral...
Pokud by zvracel a nebyla jiná možnost než TAXI, dala bych pod něj podložku a řidiči bych náležitě připlatila. Taxikáři, bohužel, vozí i lidské ožralce, a myslím, že situace znečištění interiéru se snad nikdy nikomu z nich nevyhnula. Není to pro ně žádná výhra, a může zákazníka odmítnout.

Ale jak se tu občas psává, nikdo snad není úplně pustý ostrov. No nic, nebudu to dál rozebírat. Ale volba buď doma trpící umírající pes nebo průšvih s TAXI s následným mastným doplatkem taxikáři...tak pro mě je volba varianta č. 2. Ale úplně nejpravděpodobněji bych požádala někoho z okolí. A také se domnívám, že je v Praze non-stop veterinární služba. Finito.

14.10.2022 09:46
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Ještě k tomuto - zadavatelka, pokud jsem to nepřehlédla, nespecifikovala, zda to byl akutní stav (např. nějaký úraz), nebo vyústění dlouhodobých problémů.

Nene, nespecifikovala.
Ale myslím, ze výše napsane platí pro všechny případy.

Mít kontakt a plán pro případ, že se něco přihodí.

A ne zmatkovat, když se něco přihodí...

14.10.2022 09:49

Já tedy jistotu, že mám kam se psem jet pokud by se něco stalo během noci mít potřebuji.
I my jsme na venkově a na tu pohotovost to máme kus cesty. A jela by jste,.. natož v Praze ?

Mít připravený alespoň telefon, kde vím, že se 100% dovolám by měl mít každý majitel.

Ano, nikdo netvrdí, že to problém není,. Je, ale pokud si pořídím živé zvíře, tak musím mít i prostředky mu případně pomoct.
Sama píšete, že jste psa dávali do auta 4, ale zvládli jste to. odvezete a pomoc mu poskytnete! Nečekate, jednáte.

Že se 100% dovoláte nemáte jistotu nikdy. Nedávno byl v půlce Prahy výpadek el. energie, tzn. nefungovala ani mobilní síť. Myslím, že na většině pohotovostí je v noci jeden vet a sestra - pokud budou akutně operovat, taky Vám ten telefon nikdo nezvedne. K Vám domů nepřijedou už vůbec…

A upřímně, kdyby ten pes měl místo 30 kg 60 kg, do toho auta bychom ho prostě nedostali (kamarád měl např. epileptickou německou dogu). Byl to jeho první záchvat a nevěděli jsme, co to je, vypadal, že se nedožije ani toho naložení do auta.

Jsou situace, kdy člověk dělá své osobní maximum (které v tom obrovském stresu může být třeba nižší než běžně), a přesto to nedopadne. Zadavatelka očividně nějakou sebereflexí prošla, když chce být do budoucna připravená. Ještě pro ni dodám, že pohotovost má v Praze např. Vetcentrum ve Stodůlkách nebo AAvet na Zahradním městě.

14.10.2022 09:49
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Takový blinkající pes bude to taxi super, úplně vidím těch přeochotných řidičů... Nikdy se vám nestalo, že i domácí řidič byl nemocný, není zrovna komu říct o pomoc?

Megiii, vy jste tvor

Pořiďte si pistoli!
Taky můžete psa podříznout nebo umlátit klackem. Nemusíte utrácet ani za pistoli

Držím Vaší Megince palce,ať nepotřebuje akutní pomoc, pokud máte tak "skvěle" vymyšlený záložny plán

14.10.2022 09:53

Pro zadavatelku - existuje mobilní aplikace Zvíře+, kde jsou, kromě jiného, taky nějaké kontakty (včetně psích záchranek). Nespoléhala bych na to, ale v nouzi se může hodit.

14.10.2022 09:54
fikovnice

XXX.XXX.133.55

Megiii, vy jste tvor

Pořiďte si pistoli!
Taky můžete psa podříznout nebo umlátit klackem. Nemusíte utrácet ani za pistoli

Držím Vaší Megince palce,ať nepotřebuje akutní pomoc, pokud máte tak "skvěle" vymyšlený záložny plán

Ty jsi ještě editovala...

14.10.2022 09:59

Můžete
Ale jestli kdokoliv s ochotnou aktivně-oznamovací povahou někdy zjistí, že jste si psa doma zastřelila, byť legálně drženou pistolí a svého psa v posledním tažení, vyrobí vám další problémy, které vy budete v aktivní součinnosti s PČR muset řešit.

Taky je dobré ohledně objednávání taxi hlásit velikost psa - přesto, že taxi objednávala jako svou spřízněnou službu sama veterina na odvoz 50 kg psa domů po zakroku, kdy to prostě nedopadlo oproti předpokladům, že měl být schopen odejít sám, tak se řidič taxi zhroutil v hysterickém oblouku, že to není malý pes.
Nakonec samozřejmě odvezl, no

14.10.2022 10:11
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Že se 100% dovoláte nemáte jistotu nikdy. Nedávno byl v půlce Prahy výpadek el. energie, tzn. nefungovala ani mobilní síť. Myslím, že na většině pohotovostí je v noci jeden vet a sestra - pokud budou akutně operovat, taky Vám ten telefon nikdo nezvedne. K Vám domů nepřijedou už vůbec…

A upřímně, kdyby ten pes měl místo 30 kg 60 kg, do toho auta bychom ho prostě nedostali (kamarád měl např. epileptickou německou dogu). Byl to jeho první záchvat a nevěděli jsme, co to je, vypadal, že se nedožije ani toho naložení do auta.

Jsou situace, kdy člověk dělá své osobní maximum (které v tom obrovském stresu může být třeba nižší než běžně), a přesto to nedopadne. Zadavatelka očividně nějakou sebereflexí prošla, když chce být do budoucna připravená. Ještě pro ni dodám, že pohotovost má v Praze např. Vetcentrum ve Stodůlkách nebo AAvet na Zahradním městě.

Ano, samozřejmě nic není 100%.

Ale vždy je dobře mít víc možností...
Když nebude fungovat telefonni síť, sednu do auta, taky třeba nenastartuji, tak zkusím souseda nebo druhého souseda. Taky se můžu vybourat, může být ucpana silnice, dálnice...

Je dobré prostě připravený být . když padne plan A, je B, C... protože bohuzel vím, jak ve stresové situaci člověku mozek odpadne , je fajn mít to číslo někde na očích, případně i vše ostatní, co mohu udělat.
Může stát něco i dítěti, manželovi,rodičům

Je fajn, že zadavatelka nyní hledá možnosti.
Jen její otázka, komu zavolat ,kdo přijede.. pokud nebude fungovat síť, jak píšete nepřijede nikdo. Bylo by fajn zkusit někam zajet, ať už sám nebo s někým ... a toho někoho je fajn mít domluveneho ... líp dva, tři pomocníky

14.10.2022 10:13

Ano, samozřejmě nic není 100%.

Ale vždy je dobře mít víc možností...
Když nebude fungovat telefonni síť, sednu do auta, taky třeba nenastartuji, tak zkusím souseda nebo druhého souseda. Taky se můžu vybourat, může být ucpana silnice, dálnice...

Je dobré prostě připravený být . když padne plan A, je B, C... protože bohuzel vím, jak ve stresové situaci člověku mozek odpadne , je fajn mít to číslo někde na očích, případně i vše ostatní, co mohu udělat.
Může stát něco i dítěti, manželovi,rodičům

Je fajn, že zadavatelka nyní hledá možnosti.
Jen její otázka, komu zavolat ,kdo přijede.. pokud nebude fungovat síť, jak píšete nepřijede nikdo. Bylo by fajn zkusit někam zajet, ať už sám nebo s někým ... a toho někoho je fajn mít domluveneho ... líp dva, tři pomocníky

No však, hledá možnosti a shání relevantní tipy, co do budoucna dělat. Vždyť to píšu celou dobu. :-)

14.10.2022 10:14

Tak každý pes neblinká. Zkušenost s taxíkem mám. Zavolala jsem na dispečink a rovnou hlásila, že potřebuji převézt nemocného psa, tak ať mi neposílají řidiče, který psa nenaloží. Během 10 minut byl taxík před domem. Pravda, bylo to ve městě a pes měl jen 20 kilo. Uměla jezdit v jakémkoliv autě pod nohama spolujezdce a dostala pod sebe deku.
(Až pak mi došlo, že v taxíku klient jezdí vzadu a necpe se vedle řidiče. Asi viděl, jak jsem vyklepaná a tak nic nenamítal). A je pravda, že to bylo v roce 1992 a tou dobou k sobě lidi byli hodnější než dnes.

14.10.2022 10:36
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Megiii, vy jste tvor

Pořiďte si pistoli!

Rozo - můžete mít skvělý záložní plán a může vám být k pr-du. Pardon.
Jsme už taky na vesnici - Taliprd - s pyometrou - ošetřena ATb a léky, ráno nás čekala operace, domluvená jsem byla, že kdyby něco se dělo, nečekáme a jedeme . Noc byla klidná, všechno bylo klidný a pak ve čtyři? nebo v pět ráno, začala tak, ale tak neskutečně naříkat, že nás to rozložilo na prvočinitele, okamžitě jsem hrábla po telefonu,že jedeme právě do zmiňovaných Stodůlek, kde je ta pohotovost a který jsem měla z předchozích zkušeností v záloze. Je, ale v ranních hodinách - nic, to je zrovna mezičas, kde nikdo nikde nebyl. Ona se pak naštěstí uklidnila, podařilo se ji uklidnit a spala pak až do rána /já ne, pochopitelně/ . kdyby to byl fakt průšvih, tak jsem v ten moment taky byla v loji, protože moje záloha už nefungovala - mají pohotovost ale už ne 24 hodin. A než bychom se dostali na Zahradní město, mohl být klidně průšvih vyřešen. V mém okolí v dosahu prostě teď už nic takového není. V noci ano, ale asi jen do určité hodiny. Pak nezbývá, než jet až opravdu přes celou Prahu a to může být fatální. Že by někdo přijel ke mně domů, stejně jako u Megí, Odetty a jiných nehrozí.

14.10.2022 10:38

Megiii, vy jste tvor

Pořiďte si pistoli!

Taky si držíme palce, ať nám naše všechny záložní plány nevybouchnou.
Protože už se nám stalo a ne jednou.
Proto vidím i dál.
Ne, nemůžete psa umlátit klackem, ale můžete ho zastřelit.
Asi nemáte dobrý den. Zkuste nějaký záložní plán - čokoládu ;-)

14.10.2022 10:47

Zrzavci napsal(a):
Rozo - můžete mít skvělý záložní plán a může vám být k pr-du. Pardon.
Jsme už taky na vesnici - Taliprd - s pyometrou - ošetřena ATb a léky, ráno nás čekala operace, domluvená jsem byla, že kdyby něco se dělo, nečekáme a jedeme . Noc byla klidná, všechno bylo klidný a pak ve čtyři? nebo v pět ráno, začala tak, ale tak neskutečně naříkat, že nás to rozložilo na prvočinitele, okamžitě jsem hrábla po telefonu,že jedeme právě do zmiňovaných Stodůlek, kde je ta pohotovost a který jsem měla z předchozích zkušeností v záloze. Je, ale v ranních hodinách - nic, to je zrovna mezičas, kde nikdo nikde nebyl. Ona se pak naštěstí uklidnila, podařilo se ji uklidnit a spala pak až do rána /já ne, pochopitelně/ . kdyby to byl fakt průšvih, tak jsem v ten moment taky byla v loji, protože moje záloha už nefungovala - mají pohotovost ale už ne 24 hodin. A než bychom se dostali na Zahradní město, mohl být klidně průšvih vyřešen. V mém okolí v dosahu prostě teď už nic takového není. V noci ano, ale asi jen do určité hodiny. Pak nezbývá, než jet až opravdu přes celou Prahu a to může být fatální. Že by někdo přijel ke mně domů, stejně jako u Megí, Odetty a jiných nehrozí.

Nad ránem bys ji tam musela nechat odvézt Pet medicem, aby ji ošetřili.
Áčka berou akutní kdykoli, pokud vím, jen je tam riziko, že si to člověk vyčeká, pokud se jim tam těch akutních případů sejde víc, ale to je tak asi všude.

GwaatHei

14.10.2022 10:53
GwaatHei

XXX.XXX.33.191

Proto vidím i dál.

ci. Hledět si při tom do https://practicalhungkyun.cz/2016/skrtici-techniky-pro-praktickou-sebeobranu-jake-a-proc/

14.10.2022 10:56

GwaatHei napsal(a):
ci. Hledět si při tom do https://practicalhungkyun.cz/2016/skrtici-techniky-pro-praktickou-sebeobranu-jake-a-proc/

Další tajná (mrtvá) schránka?

14.10.2022 10:57

GwaatHei napsal(a):

Nechceš prášek?

14.10.2022 11:01
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nad ránem bys ji tam musela nechat odvézt Pet medicem, aby ji ošetřili.
Áčka berou akutní kdykoli, pokud vím, jen je tam riziko, že si to člověk vyčeká, pokud se jim tam těch akutních případů sejde víc, ale to je tak asi všude.

Do těch Stodůlek myslíš? On tam nikdo vůbec nebyl.
O těch Áčkách vím právě až od Tebe a díky za to, jen je to o dost dál, takže kdyby byl průšvih, je otázka, zda by to člověk stihnul. Byl to šílenej moment, šílenej.

14.10.2022 11:05

Zrzavci napsal(a):
Do těch Stodůlek myslíš? On tam nikdo vůbec nebyl.
O těch Áčkách vím právě až od Tebe a díky za to, jen je to o dost dál, takže kdyby byl průšvih, je otázka, zda by to člověk stihnul. Byl to šílenej moment, šílenej.

Jo, tohle píšou na webu:

“V době od 24:00 do 8:00 volejte tel. +420 724 184 840. V tuto dobu zajišťuje NONSTOP pohotovostní službu Veterinární záchranná služba PET-MEDIC, která funguje na území hlavního města Prahy a části Středočeského kraje 24 hodin denně!
My v nemocnici v době mezi půlnocí a 8 hod ráno pečujeme o hospitalizované pacienty a přijímáme akutní případy, které nám přiveze Záchranná veterinární služba k akutní operaci či k intenzivní péči na JIP apod.
Pokud potřebujete mazlíčka ošeřit v těchto hodinách, volejte záchrannou službu Pet-Medic, která provede první akutní ošetření a v případě potřeby další péče nám pacienta přiveze.”

14.10.2022 11:11
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Moc díky - jednak za ten seznam- jdu studovat a druhak za tu info, já jak nejsem úplně internetová, tak tohle jsem nevěděla. Mohli bychom - kdyby k nám nejezdili, dovézt někam do Prahé a tam předat, snad by to šlo.

14.10.2022 11:23

Zrzavci napsal(a):
Moc díky - jednak za ten seznam- jdu studovat a druhak za tu info, já jak nejsem úplně internetová, tak tohle jsem nevěděla. Mohli bychom - kdyby k nám nejezdili, dovézt někam do Prahé a tam předat, snad by to šlo.

Abys tu ještě nedostala vylágoš, že jsi (byla) nepřipravená...

14.10.2022 11:44

Ještě iVET na Kamýku:

https://www.veterinarni-klinika.net/

14.10.2022 12:04

odberryho napsal(a):
Trochu OT, i když.....

U nás taxík ani velkýho chlupatýho psa nevezme, vlastní zkušenost.

Janae.

14.10.2022 12:11
Janae.

XXX.XXX.160.6

Jakože v Praze není nonstop veterina?
Nevěřím.

Bydlíme na malé vesnici, nejbližší veterina vzdálená 25km, tam bych při troše štěstí na někoho na telefonu narazila. Opravdu nonstop veterina je vzdálená 60km.
Když se pes v noci pořezal o sklo, tak jsme ho prostě nabrali do auta a jeli, naštěstí jen těch 25km, kdyby jsme neměli auto, tak by jsme si hold připlatili nekřesťanské peníze a uplatili veta, aby přijel on.

Nechodícího a nemohoucího obřího HW manžel našťouchal na kolečko, popovezl k autu a z kolečka ho po cm nasunul do auta.

Nevěřím, že toto nejde v Praze řešit, spíš se nechce platit.

14.10.2022 12:43
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Abys tu ještě nedostala vylágoš, že jsi (byla) nepřipravená...

A mi je to fučik, já jsem na to připravená

Ad pomoc od sousedů - pamatuju si - bylo mi sedmáct, bylo to v Prahé a Muprhy si urval echgoldhnusně dráp,krve jak z vola a překvapivě, mě nikdo na tu veterinu - byl to velkookraj Prahé, veterina tam nebyla /a myslím, že ani dodneška není/ - nechtěl vzít. A to dokonce ani ty sousedé, odkud původně Murphy, kterýho jsem se ujala, aby neskončil bůhví jak, neb to byl nechtěnej dárek, byl tak ani ty ne. Laskavě mě vyprovodili. Lidé jsou někdy opravdu milí. Tak jsem ho narvala do obří tašky a vláčela ho MHD. Myslím, že řidič taxíku by nás v tomhle stavu určitě moc rád do toho vypulírovanýho tága nějakýho naložil. A v současným místě - kde jsme čerstvě, ještě taky nemám takový zázemí, abych si mohla být jistá, že mi někdo podá pomocnou ruku. Život to někdy poskládá tak, že ani plány Bž nepomůže.

14.10.2022 12:48
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Proto vidím i dál.

Že se může něco poprdět ví každý a od toho je fajn mít další možnosti.

Nevím co je na tom nepochopitelného.

Než ho střílet zkusím mu pomoct. Ale každý jsme jiný

14.10.2022 12:53
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Tak jsem si dala tu práci, tohle jsou pohotovosti v Praze z té appky, včetně dvou záchranek. Samozřejmě všude nejsou 24/7.

http://www.veterina-praha.cz/kontakt.html
https://veterinaborek.webnode.cz/o-nas/
https://www.aavet.cz/kontakty/
https://www.veterinarka.cz/
https://www.vetnemo.cz/vyjezd.html
https://www.vetcentrum.cz/nem/pohotovost
https://www.animalclinic.cz/kontakt/
https://www.jaggypraha.cz/
https://www.veterinahloubetin.cz/kontakt/
https://pet-medic.cz/

No vida, kdyby to měl každý , třeba by pejsek nemusel trpět.

A o tom byla řeč, o ničem jiném.
Že si člověk může tu práci dát a byt připravený (nebo se aspoň snažit) . Že se může něco i v nejlepší snaze poprdět víme taky všichni...

GwaatHei

14.10.2022 12:54
GwaatHei

XXX.XXX.33.191

Nechceš prášek?

Hele, radit že psa podomácku zastřelit, ono to nebude taková sranda. Ono srdce se nemusí podařit trefit napoprvé a to znamená další hodiny v bolestech. No a střelit ho dobře do hlavy taky nebude zrovna sranda. Protože v případě že se lekne a při výstřelu s hlavou otočí, tak se to snadno zvrhne v brutální dobíjení. Pes s blbě rozstřelenou hlavou může začít běhat i když měl předtím potíže. Nehledě co na to legislativa. Takže já vám říkám, že je čistší mu zlomit vaz nebo ho ho uškrtit když tohle radíte, Megí.

14.10.2022 12:59
šavlozubka

XXX.XXX.197.62

Janae. napsal(a):
Jakože v Praze není nonstop veterina?
Nevěřím.

Bydlíme na malé vesnici, nejbližší veterina vzdálená 25km, tam bych při troše štěstí na někoho na telefonu narazila. Opravdu nonstop veterina je vzdálená 60km.
Když se pes v noci pořezal o sklo, tak jsme ho prostě nabrali do auta a jeli, naštěstí jen těch 25km, kdyby jsme neměli auto, tak by jsme si hold připlatili nekřesťanské peníze a uplatili veta, aby přijel on.

Nechodícího a nemohoucího obřího HW manžel našťouchal na kolečko, popovezl k autu a z kolečka ho po cm nasunul do auta.

Nevěřím, že toto nejde v Praze řešit, spíš se nechce platit.

Stalo se nám předloni na podzim, že nám starouš začal tahat zadky v pátek večer. Naše veterina už měla zavřeno. Jak jde o páteř, může jít i o hodiny. Volali jsme na nejbližší pohotovost, kde nás odmítli. Dali nám dalších X kontaktů s tím, že tam budou příslušně vybavení. Všechny jsme obvolali a všude nás odmítli, protože jako na potvoru nikde zrovna neměl službu odborník. Nakonec nás vzali v Brandýse. Toliko k tomu, že v Praze vždycky člověk sežene veterinu.

14.10.2022 12:59

Že se může něco poprdět ví každý a od toho je fajn mít další možnosti.

Nevím co je na tom nepochopitelného.

Než ho střílet zkusím mu pomoct. Ale každý jsme jiný

Vy vidíte jednu možnost - peníze. Já žiji na jiné planetě, no, vím, kde se může člověk ocitnout z ničeho nic, do rána.

14.10.2022 13:03

GwaatHei napsal(a):
Hele, radit že psa podomácku zastřelit, ono to nebude taková sranda. Ono srdce se nemusí podařit trefit napoprvé a to znamená další hodiny v bolestech. No a střelit ho dobře do hlavy taky nebude zrovna sranda. Protože v případě že se lekne a při výstřelu s hlavou otočí, tak se to snadno zvrhne v brutální dobíjení. Pes s blbě rozstřelenou hlavou může začít běhat i když měl předtím potíže. Nehledě co na to legislativa. Takže já vám říkám, že je čistší mu zlomit vaz nebo ho ho uškrtit když tohle radíte, Megí.

1) to nikomu neradím
2) myslíte, že tady ta tlupa holek (sem chlapci moc nechodí) fakt umí zvířeti udělat tohle, co radíte, nebo to měl být debullní vtip na pátek?

14.10.2022 13:03

Moc všem přeji, aby se nikdy neocitli v bezvýchodné situaci

14.10.2022 13:05

Moc preji vsem tem googlistum, co si umi vzdy poradit, aby nenarazili na realitu.

Stodulky vam reknou, ze maji plno, aa vet omezilo pohotovost a nektere dny tam proste nejsou, ivet ma na dverich, ze jen svoje pacienty bere.
Zapomeli jste na eriku a brod - ale ty mi to nezvedali...

14.10.2022 13:07

GwaatHei napsal(a):

A proč to doprovázíš obrázkem toho, jak ten vaz zlomit člověku?

Chce to tu tabletku ještě jednu

GwaatHei

14.10.2022 13:19
GwaatHei

XXX.XXX.33.191

A proč to doprovázíš obrázkem toho, jak ten vaz zlomit člověku?

Chce to tu tabletku ještě jednu

Stačí dohledat techniky myslivců, střílet není vždycky výhra jak by se mohlo zdát. 😐

14.10.2022 13:31
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Moc preji vsem tem googlistum, co si umi vzdy poradit, aby nenarazili na realitu.

Stodulky vam reknou, ze maji plno, aa vet omezilo pohotovost a nektere dny tam proste nejsou, ivet ma na dverich, ze jen svoje pacienty bere.
Zapomeli jste na eriku a brod - ale ty mi to nezvedali...

No právě, on má lecky člověk představu a ta realita je pak jinde.

Když se nám na chalupě stalo, že Bubi první si pořídila torzi, to bylo taky čóro, obvolala jsem - a to ještě nebyla zdaleka nějaká hluboká půlnoc, všechny veteriny v okolí a jejda.... , že jo. Taky řekli, že zavírají. No jo, no.... ne vždy narazí člověk na solidního veta, který nenechá zvíře trpět. Tak jsme to vzali na Prahu, ale protože nebyla ta hluboká půlnoc, a neměli zrovna akutně nic na stole, vzali nás ve Stodůlkách , taky se mohlo stát, že by nás nevzali, jkao to museli říct někomu po nás +jednom dalším pacientovi. Tož ono ani to, že mám možnost z prdelky se dostat do velkýho města nemusí znamenat zdaleka vůbec nic. Pamatuju si doby, kdy známý vet jezdil rodit domů, už taky nejezdí prostě. Ono se nikomu moc nechce. Možná právě naopak na menším městě ano, na vesnici nic, a ve velkým městě už si taky neumí m představit, že zavolám a vet přijede ve tři ráno.

tak aaveti taky omezili pohotovost?

14.10.2022 14:00

Však píšu někdy v 10 hod., že dříve byli lidi hodnější, vstřícnější. Pro fenu pan veterinář dohodl ultrazvuk na odpoledne v nemocnici na gynekologii. Fena na tom byla zle, do odpoledne nešlo čekat, tak potom ten taxík na kliniku na operaci. Pan doktor k nám pak chodil domů celý týden ráno v 5, protože od 6 fungoval na klinice.

14.10.2022 14:26
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

GwaatHei napsal(a):

A vy jako myslíte, že to radí doopravdy?

14.10.2022 14:35

GwaatHei napsal(a):

Vždyť to byla nadsázka. Chápu, že ne každý má rád černý humor. Ale jsem si jistá, že megi by svého psa nezastřelila.

GwaatHei

14.10.2022 14:36
GwaatHei

XXX.XXX.33.191

Proto vidím i dál.

Zdá se, že to myslí vážně.

14.10.2022 14:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

GwaatHei napsal(a):
Zdá se, že to myslí vážně.

"Crrrrr!" budik zvoní.

14.10.2022 15:12
Terven

XXX.XXX.110.191

Nesoudila bych tak příkře.

..ale pokud si pořídím živé zvíře, tak musím mít i prostředky mu případně pomoct.

třeba se od pořízení psa mohla změnit situace, umřít (odstěhovat se) člen rodiny, přestěhovat se celá rodina...
Já nebydlím na vsi, ale ve velkoměstě- a světe, div se, není tu prakticky noční veterinární pohotovost, jsme tím vyhlášení. Pouze asi jeden či dva veti jsou v noci k mání pro svoje registrované pacienty.
A i kdyby- pokud bych neměla auto, nevím v bezprostředním okolí o nikom, koho bych mohla uprostřed noci požádat o odvoz psa na veterinu.
Kdysi jsem měla auto v servisu, volala jsem tedy taxíka, ne v noci, ale za bílého dne. Dispečerka se mě zeptala, jak je pes velkej, že prý velké nevozí. Jednalo se o Vikinu, takže s tou neměli problém. Bohužel na veterině neplánovaně dostala i narkózu, tudíž jsem volala taxíka i na cestu zpět. Přijel zas jinej taxíkář, bavili jsme se o psech a on vyprávěl, jak kdysi měl celý auto zachlupacený o světlýho labradora, musel ho luxovat a i přesto pak vezl klienta v obleku, kterej si stěžoval na několik bílejch chlupů na kalhotách. Takže už psy raději nevozí anebo jenom malý.
Pokud je pes velkej, nedejbože i venkovní nebo špinavej, zvracející, průjmující...dovedu si představit, že převoz je problém.

14.10.2022 18:45

GwaatHei napsal(a):

Když přiložím pistoli k hlavě, tak se otočit nestihne, ne? Čistě hypoteticky.

14.10.2022 18:46

GwaatHei napsal(a):
Stačí dohledat techniky myslivců, střílet není vždycky výhra jak by se mohlo zdát. 😐

Když to neumí... Nebo si nechtějí zničit trofej? Myšleno lebku.

14.10.2022 20:44

Zrzavci napsal(a):

Když se nám na chalupě stalo, že Bubi první si pořídila torzi, to bylo taky čóro, obvolala jsem - a to ještě nebyla zdaleka nějaká hluboká půlnoc, všechny veteriny v okolí a jejda.... , že jo. Taky řekli, že zavírají. No jo, no.... ne vždy narazí člověk na solidního veta, který nenechá zvíře trpět. Tak jsme to vzali na Prahu, ale protože nebyla ta hluboká půlnoc, a neměli zrovna akutně nic na stole, vzali nás ve Stodůlkách , taky se mohlo stát, že by nás nevzali, jkao to museli říct někomu po nás +jednom dalším pacientovi. Tož ono ani to, že mám možnost z prdelky se dostat do velkýho města nemusí znamenat zdaleka vůbec nic. Pamatuju si doby, kdy známý vet jezdil rodit domů, už taky nejezdí prostě. Ono se nikomu moc nechce. Možná právě naopak na menším městě ano, na vesnici nic, a ve velkým městě už si taky neumí m představit, že zavolám a vet přijede ve tři ráno.

"tak aaveti taky omezili pohotovost?"

ted aktualne to vypada podle stranek - ze uz zase jedou nostop.
posledni tyden v kvetnu a v cervnu tam ale urcite 3 dny v tydnu nebyly. Byla jsem tam a bylo to i na strankach.

Tak to jen tak na okraj - ze i kdyz mate telefon pro pripad nouze -i tak to nemusi klapnout
jsem takhle mela tu Eriku - a nezvedli to.
jako ja to chapu, i to odmitnuti chapu - sama jsem byla parkrat v situaci ze osetrovali meho psa a slysela jsem, jak odmitaji jineho

me jen nadzvedla nejvice ta sebejistota nekterych - jak to maji vsechno osefovane.
prispevky na to dalsi tema -ty uz se mi nechce ani komentovat. nekdy je opravdu lepsi nepsat

14.10.2022 21:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Zrzavci napsal(a):

Když tohle je takový ošemetný. Nechtěla bych být vet ani za zlatý prase. Před pár lety koloval po fb takovej text, kterej by si měli přečíst všichni majitelé zvířat.
Mimo jiné tam stálo, že mezi veterináři je velký nebo dokonce největší procento sebevrahů a vyhořelých jedinců.

ne vždy narazí člověk na solidního veta, který nenechá zvíře trpět.

tady ta věta je taková klasika...představte si situaci, kdy veterinář jede na oslavu osmdesátin babičky, na vánoční besídku svýho děcka anebo na toužebně očekávané rande a zavolá mu klient, že kůň má koliku či ucpanej jícen. Obojí je život ohrožující stav a vet je rázem sevřenej v kleštích.
Pokud odmítne, je oheň na střeše, rázem je za bezcharakterního haj.zla, kterýmu je lhostejná smrt zvířete...a proč si teda to povolání zvolil?
Pokud všeho nechá, hned tam spěchá, klient je sice spokojen, ale vet tohle nemůže vydržet dlouho. Nemít žádnej osobní život, kdykoliv mu kdokoliv může cokoliv překazit....ta trvalá nebo skoro trvalá dosažitelnost je něco, co já bych nedala.
Taky jsem pomáhající profese, ale po pracovní době se klidně válím se svými psy na kanapi s vědomím, že žádnej pacient mi nemůže tu pohodu narušit.
Jinak jsem ráda, že víc lidí tady uznává, že nedostupnost veterinární péče v noci nemusí znamenat, že majitel je lajdák a předem si to neposichroval.
Koňáci kolikrát mají dlouhý seznamy vetů a když je potřeba, neseženou ani jedinýho.

14.10.2022 21:08

Myslela jsem, že jsem připravená. V kritériích výběru plemene byla i velikost a váha (jo, původně jsem chtěla faraona) právě kvůli těmto případům. Mám v hlavě uložené trasy do Áček, do Stodůlek a do Jaggyny, průběžně na Street View osvěžuji paměť, abych mohla jet jistě a co nejrychleji, kdyby něco. Všechny možné telefony, i na záchranku - abstinent nejsem a ani v tomto případě se sklenička za volantem neodpouští. I tak jste mě trochu znejistili.

15.10.2022 02:27
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Jak často mám aktualizovat zda to platí? Řešila jsem vždy operativně, třeba za dob mého prvního psa bral můj veterinář telefony a léčil kdykoliv, nepotřebovali jsme to vlastně nikdy. Když potřeboval akutní pomoc, bylo to přes den, zrovna byl odjetý a sháněli jsme jiného veterináře, který nám vezme telefon a okamžitě i psa. Mohl jen jeden.
U druhého psa to přišlo v noci, vygůglila jsem si honem veterinární pohotovost, kde mi opravdu brali telefon, ale pes mi stejně zemřel, veterina byla vdálená půl hodiny, nepomohl by mu.

Chci tím jen říct, že člověk může být připravený, jak chce, ale záruky podle mě nemáte nikdy. Původní veterinář přestal brát telefony v noci a nastavil si ordinační hodiny, vím, že už před lety říkala jeho dobrá známá, že neumí lidem říkat ne a je už dost vyčerpaný. Teď sice vím veterinu, kde před rokem byla pohotovost a pán mi bral telefon i v noci, ale...může se stát, že už letos to tak není, nebo to tak nebude za měsíc. Jsou to jen lidi a pokud to není klinika, kde se opravdu střídají na pohotovosti, tak jeden člověk to časem přestane zvládat. Sice zadavatelka ten problém řeší v Praze, kde věřím, se to vždy řešit dá, ale je i možné, že si myslela, že už ty spráné kontakty má.
U lidí je to jasné, číslo je stále stejné, vždy se dočká pomoci. Někdo mu je povinnen poskytnout péči. U psa záleží na mnoha okolnostech a může být blbý den a prostě se pomoci nedočká, nikdo mu není povinnen péči poskytnout.

15.10.2022 11:07
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Trickyvoo napsal(a):

Jak často mám aktualizovat zda to platí? Řešila jsem vždy operativně, třeba za dob mého prvního psa bral můj veterinář telefony a léčil kdykoliv, nepotřebovali jsme to vlastně nikdy. Když potřeboval akutní pomoc, bylo to přes den, zrovna byl odjetý a sháněli jsme jiného veterináře, který nám vezme telefon a okamžitě i psa. Mohl jen jeden.
U druhého psa to přišlo v noci, vygůglila jsem si honem veterinární pohotovost, kde mi opravdu brali telefon, ale pes mi stejně zemřel, veterina byla vdálená půl hodiny, nepomohl by mu.

Chci tím jen říct, že člověk může být připravený, jak chce, ale záruky podle mě nemáte nikdy. Původní veterinář přestal brát telefony v noci a nastavil si ordinační hodiny, vím, že už před lety říkala jeho dobrá známá, že neumí lidem říkat ne a je už dost vyčerpaný. Teď sice vím veterinu, kde před rokem byla pohotovost a pán mi bral telefon i v noci, ale...může se stát, že už letos to tak není, nebo to tak nebude za měsíc. Jsou to jen lidi a pokud to není klinika, kde se opravdu střídají na pohotovosti, tak jeden člověk to časem přestane zvládat. Sice zadavatelka ten problém řeší v Praze, kde věřím, se to vždy řešit dá, ale je i možné, že si myslela, že už ty spráné kontakty má.
U lidí je to jasné, číslo je stále stejné, vždy se dočká pomoci. Někdo mu je povinnen poskytnout péči. U psa záleží na mnoha okolnostech a může být blbý den a prostě se pomoci nedočká, nikdo mu není povinnen péči poskytnout.

Můj příspěvek byl celý jen a jen o tom, že mám pár telefonů, kam budu volat v případě potřeby.
Zatím se mi nestalo, že bych se nedovolala. Pravda, využila jsem jen 2x.
Pak mám taky auto a pokud ho nemám mám třeba manžela, souseda, kamaráda, který mi v případě nouze pomůže psa dostat do péče.

že se může cokoliv podělat ve svém věku vím taky moc dobře (viz úmrtí mého Tonika),...

Prostě nesedím a nečekám, až pes po 6ti hodinách zemře doma. Že k Vám někdo přijede domu ošetřit psa v noci je opravdu šance 00 prd.
Nevěřím, že po Praze a okolí se nedalo dělat nic jiného, než čekat, kdyby paní tohle měla v záloze.. třeba, třeba taky ne.

Samozřejmě můžete hledat důvody proč to nešlo a proč paní nemohla udělat to a to, ale to jsou vše jen smýšlenky, stejně tak jako moje úvahy nemusí mít s realitou nic společného. Vše mohlo být jinak

Jak to bylo ví jen zakladatelka a kontakty zde myslím Odetta? vypsala

Kdo chtěl věřím, že pochopil jak jsem to myslela já i ostatní,.. kdo ne, bude hledat a číst mezi řádky "něco vic"

Hlavně všem chlupáčkům i majitelům přeji, ať tyto situace zažívají co nejméně a jsou radši fit

15.10.2022 12:01
fikovnice

XXX.XXX.133.89

Tak to tak vypadá, že jsem s Fidovým abscesem tehdy narazila na vetky v Brně, jejichž pomoc je jinde spíše z kategorie sci-fi...?
Jak ke mně jezdila ta jedna domů ošetřovat Fida - dokonce v době, kdy jsem já ani nebyla doma...
Posléze službu převzala majitelka kliniky a ta se ani neobtěžovala vzít mi telefon, ač měla vypsanou na celý víkend službu. Pak jsem tedy sehnala jinou vetku. Ta přijela v těch 21.30h k nám domů také. Posléze jsme si ještě vyměnily pár SMS a ona mi mj. napsala, že bude ráda naší vetkou a že zajišťují skutečně NON-STOP službu, s příjezdem k pacientovi do domácnosti. Mimochodem, ten kufr s lékařským náčiním, co s sebou vláčela, jsem nikdy předtím ještě neviděla. Byla to taková drobná slečna a ten kufr jí sahal asi nad pas. Říkala mi, že je tam vybavení téměř na vše.

15.10.2022 12:05

Můj příspěvek byl celý jen a jen o tom, že mám pár telefonů, kam budu volat v případě potřeby.
Zatím se mi nestalo, že bych se nedovolala. Pravda, využila jsem jen 2x.
Pak mám taky auto a pokud ho nemám mám třeba manžela, souseda, kamaráda, který mi v případě nouze pomůže psa dostat do péče.

že se může cokoliv podělat ve svém věku vím taky moc dobře (viz úmrtí mého Tonika),...

Prostě nesedím a nečekám, až pes po 6ti hodinách zemře doma. Že k Vám někdo přijede domu ošetřit psa v noci je opravdu šance 00 prd.
Nevěřím, že po Praze a okolí se nedalo dělat nic jiného, než čekat, kdyby paní tohle měla v záloze.. třeba, třeba taky ne.

Samozřejmě můžete hledat důvody proč to nešlo a proč paní nemohla udělat to a to, ale to jsou vše jen smýšlenky, stejně tak jako moje úvahy nemusí mít s realitou nic společného. Vše mohlo být jinak

Jak to bylo ví jen zakladatelka a kontakty zde myslím Odetta? vypsala

Kdo chtěl věřím, že pochopil jak jsem to myslela já i ostatní,.. kdo ne, bude hledat a číst mezi řádky "něco vic"

Hlavně všem chlupáčkům i majitelům přeji, ať tyto situace zažívají co nejméně a jsou radši fit

ano - Odetta reagovala na dotaz. Normalne...
a pak si tady par lidi melo silnou potrebu si i kopnout. No kdyz se vam ulevilo...

15.10.2022 12:27

fikovnice napsal(a):
Tak to tak vypadá, že jsem s Fidovým abscesem tehdy narazila na vetky v Brně, jejichž pomoc je jinde spíše z kategorie sci-fi...?
Jak ke mně jezdila ta jedna domů ošetřovat Fida - dokonce v době, kdy jsem já ani nebyla doma...
Posléze službu převzala majitelka kliniky a ta se ani neobtěžovala vzít mi telefon, ač měla vypsanou na celý víkend službu. Pak jsem tedy sehnala jinou vetku. Ta přijela v těch 21.30h k nám domů také. Posléze jsme si ještě vyměnily pár SMS a ona mi mj. napsala, že bude ráda naší vetkou a že zajišťují skutečně NON-STOP službu, s příjezdem k pacientovi do domácnosti. Mimochodem, ten kufr s lékařským náčiním, co s sebou vláčela, jsem nikdy předtím ještě neviděla. Byla to taková drobná slečna a ten kufr jí sahal asi nad pas. Říkala mi, že je tam vybavení téměř na vše.

ne, neni to sci-fi.
jen neni vse cerno-bile. Neni jen uplne ignoransky panecek vs. peclive pripraveny panecek na uplne vsechno.
a tady jsou obcas nektere reakce velmi neempaticke. Zbytecne.
Neco jineho je "zatrepat" s nekym, kdo nechce jet na veterinu. A pak drbat do nekoho, kde uz nic nezmeni. Jen vyjadrit nazor o ktery nikdo nestoji - to jde v tech tematech, kde to nikomu neublizuje.
a uz s tim OT koncim.

Veterinarni pece je dostupna. Velmi dobre. V Praze a Brne extra dobre. Pohybuju se v obou mestech velmi casto.
Jen - resim a resila jsem dost zvirat za ty roky, co je mam. Casto mi volavaji i znami a pribuzni, kdyz se neco deje - kam jet. I s nimi na tu veterinu jedu...
Tak mam mozna sirsi vzorek toho, se se kdy muze dit.
a fakt si nejsem jista, ze vzdycky, uplne vzdycky - dokazu tu pomoc sehnat a vcas.

Zatim se mi to dari -ja si myslim, ze bych i toho veta dostala v noci ke zvireti - ale taky vim, ze mnoho jinych lidi - ne.
Proto mi i volaji....Tak jako zase ja volam jinym kamaradum, kdyz potrebuji pomoc s nejakym osetrenim.
Kdyby bylo jednoduche sehnat dobrou vet pomoc jen googlovanim na netu - nemusi existovat tahle sit kamaradu.
Bohudik za ni teda...

15.10.2022 13:02

ne, neni to sci-fi.
jen neni vse cerno-bile. Neni jen uplne ignoransky panecek vs. peclive pripraveny panecek na uplne vsechno.
a tady jsou obcas nektere reakce velmi neempaticke. Zbytecne.
Neco jineho je "zatrepat" s nekym, kdo nechce jet na veterinu. A pak drbat do nekoho, kde uz nic nezmeni. Jen vyjadrit nazor o ktery nikdo nestoji - to jde v tech tematech, kde to nikomu neublizuje.
a uz s tim OT koncim.

Veterinarni pece je dostupna. Velmi dobre. V Praze a Brne extra dobre. Pohybuju se v obou mestech velmi casto.
Jen - resim a resila jsem dost zvirat za ty roky, co je mam. Casto mi volavaji i znami a pribuzni, kdyz se neco deje - kam jet. I s nimi na tu veterinu jedu...
Tak mam mozna sirsi vzorek toho, se se kdy muze dit.
a fakt si nejsem jista, ze vzdycky, uplne vzdycky - dokazu tu pomoc sehnat a vcas.

Zatim se mi to dari -ja si myslim, ze bych i toho veta dostala v noci ke zvireti - ale taky vim, ze mnoho jinych lidi - ne.
Proto mi i volaji....Tak jako zase ja volam jinym kamaradum, kdyz potrebuji pomoc s nejakym osetrenim.
Kdyby bylo jednoduche sehnat dobrou vet pomoc jen googlovanim na netu - nemusi existovat tahle sit kamaradu.
Bohudik za ni teda...

Přesně o tohle mi šlo. Nezdá se mi v pořádku někoho soudit a “trestat”, když se svěří s nejspíš traumatickou zkušeností se záležitostí, která je již uzavřená. Věřím, že když nám umírá milované zvíře, všichni děláme své osobní maximum pro to, abychom ho zachránili, nebo mu alespoň umožnili rychlý a bezbolestný odchod. Pro zadavatelku je to evidentně bolestné a snaží se obdobné situaci do budoucna předejít - nerozumím, co koho vede k takovým neempatickým reakcím a příkrým soudům. O to hůř, že rad k věci tady zase tolik nepadlo. Omlouvám se za OT, ale chtěla jsem to za sebe ještě dovysvětlit, když jsem v tomhle vlákně vícekrát reagovala… Všem (a zadavatelce obzvlášť) přeji, aby jejich zvířata byla zdravá a do tísnivé situace se nedostali.

15.10.2022 13:42
fikovnice

XXX.XXX.135.148

Přesně o tohle mi šlo. Nezdá se mi v pořádku někoho soudit a “trestat”, když se svěří s nejspíš traumatickou zkušeností se záležitostí, která je již uzavřená. Věřím, že když nám umírá milované zvíře, všichni děláme své osobní maximum pro to, abychom ho zachránili, nebo mu alespoň umožnili rychlý a bezbolestný odchod. Pro zadavatelku je to evidentně bolestné a snaží se obdobné situaci do budoucna předejít - nerozumím, co koho vede k takovým neempatickým reakcím a příkrým soudům. O to hůř, že rad k věci tady zase tolik nepadlo. Omlouvám se za OT, ale chtěla jsem to za sebe ještě dovysvětlit, když jsem v tomhle vlákně vícekrát reagovala… Všem (a zadavatelce obzvlášť) přeji, aby jejich zvířata byla zdravá a do tísnivé situace se nedostali.

Já musím napsat, že ani sebe ani "Rozu" za neempatické bytosti rozhodně, opravdu rozhodně, nepovažuji. A tím asi skončím, nemá smysl se dále handrkovat.

15.10.2022 13:45
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

ano - Odetta reagovala na dotaz. Normalne...
a pak si tady par lidi melo silnou potrebu si i kopnout. No kdyz se vam ulevilo...

Ne, neulevilo.
Včera jsem přemýšlela, zda jsem to nenapsala nějak divně. ale po Vašem příspěvku fikovnici, kde píšete, že v Brně a Praze je extra dobra dostupnost veterinární péče.. ho nemám

Nemám pocit, že jsem do někoho kopala, ani se stavěla do role chytrolina, psího experta či profesionála. Protože to rozhodně nejsem, jsem úplně obyčejná, neprofesionální panička, jako většina zde nových příchozích. Většina z vás je daleko odbornějšich mi připadá.

Napsat radu, že sehnat si dopředu telefonní kontakty, poradit se svým veterinářem, pokud to nebyl akutní případ. Domluvit si dopředu pomoc od známých, kamarádů s odvozem, pokud to sama nezvládnu. Případně nekdo psal, že využil i taxika.. bodlinka psala, že položit psa na deku a s pár lidmi jej naložit opatrně do auta a převést na veterinu. beru jako fajn rady a rozhodně ne jak píšete vy: "rady, které nikoho nezajímají"...
, které se mohou hodit někomu příště

Na to se mi zde začalo vypisovat proč to třeba nešlo,. Třeba nešlo, třeba šlo.
Že se mi může něco pokazit i když je člověk sebevíc připravený, to samozřejmě vím, ale je daleko menší šance, že vybuchne všechno.
Jen nikdo nevíme jak to bylo. paní nepsala,proč nešel převoz, zda to byl akut nebo nebyl. proto každý napsal co by dělal on. Tak jako vždycky.

15.10.2022 13:48
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

fikovnice napsal(a):
Já musím napsat, že ani sebe ani "Rozu" za neempatické bytosti rozhodně, opravdu rozhodně, nepovažuji. A tím asi skončím, nemá smysl se dále handrkovat.

Jani, nemá to cenu ..

15.10.2022 14:01
fikovnice

XXX.XXX.135.148

Jani, nemá to cenu ..

Já to také nikde nečtu, celé vlákno jsem teď projela znovu.
Oplusovala jsem příspěvek "Odetty", kde dávala k dispozici řadu kontaktů pro případ nouze v Praze. Popsala jsem moji velmi čerstvou zkušenost s akutní vet pomocí v Brně. A někde na začátku jsem psala, že když by došlo k nejhoršímu, snažila bych se někoho sehnat, připlatila bych taxikáři, aby mi psa naložil a odvezl. Pokud je reakce, že na to nejsou peníze, tak nebudou pak peníze ani na to vet ošetření, se mi to tak jeví. A že jsou situace, kdy se skutečně nemusí podařit tu pomoc sehnat, nebo se něco fakt pose.e, vetka třeba nepřijede do bytu včas, apod., tak to ano - taková situace se může stát každému. Ale to jsi myslím psala jak Ty, tak já - že jsem kdysi čekala (pro mě) nekonečnou dobu doma na vetku, která měla přijet uspat kocoura. Že mě to dodnes trápí, když si na to vzpomenu, je také pravda.
No nic, hádek a rozepří je všude kolem v reálném světě až přespříliš (v tomto souhlasím s "Orionkou", že v minulosti na sebe byli lidi hodnější).
Takže zcela upřímně přeji, ať těch situací, kdy fakt vybouchne úplně všechno, je nedostupná jakákoli pomoc, tak ať takovýchto situací je v životě co nejméně.

Btw, ono se toto děje v jiné podobě i v humánní medicíně. Prosila mě kamarádka o intervenci na Neurologii v Brně. Jejího tchána tam převezli s iktem, ovšem poměrně záhy jej chtěli propustit domů!!! Manžel kamarádky mluvil s primářem, cca takovýto rozhovor: M:"Vy jej chcete pustit domů? Proboha, vždyť nemůže mluvit!" Primář:"Ale na to si pacient nestěžoval!" M:"A může vůbec chodit?" Primář:"To nevím, zkusím se zeptat rehabilitační, jestli jej zkoušeli postavit..."
Kafka hadr!

15.10.2022 14:03
fikovnice

XXX.XXX.135.148

Jani, nemá to cenu ..

15.10.2022 14:40

Otočím to ještě jinam:
Jaký mít doma medikament, když pes kňučí bolestí - v noci a veterinář v nedohlednu.
Ti šikovní si můžou vypomoct i patřičnou injekcí.

15.10.2022 14:53

Otočím to ještě jinam:
Jaký mít doma medikament, když pes kňučí bolestí - v noci a veterinář v nedohlednu.
Ti šikovní si můžou vypomoct i patřičnou injekcí.

žádný, protože takhle medicína nefunguje

tak max je možné mít doma nějaký nesteroid, pokud je pro něj indikace - pes má artrózu nebo třeba i osteosarkom

ale jakékoliv léky při nevysvětlitelné bolesti nebo diskomfortu jsou bez vyšetření KI. Z jednoduchého důvodu, mají samozřejmě vedlejší účinky a to i ty nesteroidy.

15.10.2022 15:16

Ale lidé si myslí, že takto funguje. Každý má doma brufen, že. Dokonce děcka na základce. Jsem viděla. Určitě to napadlo mraky lidí, že psovi taky ok.
Náhodou zajímavý dotaz... protože co udělá člověk, když ho bolí hlava, břicho? Šup brufen.

15.10.2022 15:20

Ale lidé si myslí, že takto funguje. Každý má doma brufen, že. Dokonce děcka na základce. Jsem viděla. Určitě to napadlo mraky lidí, že psovi taky ok.
Náhodou zajímavý dotaz... protože co udělá člověk, když ho bolí hlava, břicho? Šup brufen.

jasný, občas taky někdo zdechne, koneckonců otrava paracetamolem je nejčastější nealkoholová příčina akutního selhání jater.

plus taky člověk jaksi sám sobě dokáže zhodnotit, jak moc to bolí a je šance, že s akutní příhodou břišní k tomu lékaři poleze. kňourající pes může být stejně tak zdravý nebo pět minut před smrtí.

15.10.2022 15:28

jasný, občas taky někdo zdechne, koneckonců otrava paracetamolem je nejčastější nealkoholová příčina akutního selhání jater.

plus taky člověk jaksi sám sobě dokáže zhodnotit, jak moc to bolí a je šance, že s akutní příhodou břišní k tomu lékaři poleze. kňourající pes může být stejně tak zdravý nebo pět minut před smrtí.

Však jó, ale dokážu si to živě představit, jak lidé uvažují.

Orionko, víte, esi ho bolí břicho, noha, hlava? Člověk ví. Myslím, že psům se dá rimadyl, kdosi říkal algifen... z lidských jinak nic... a teď si představme, že pes má třeba vnitřní krvácení... ale přestane kňučet, že... když ho takhle šikovně uspím.
Takže prostě NIC.

15.10.2022 15:30

Jaké jiné rady k věci byste si představovala?

Myslím, že naopak tady veškeré možné postupy zmíněny byly - pokusit se kontaktovat veta či vety, zvíře sama odvézt nebo si sehnat přepravu, event. zařídit příjezd veterináře domů.

Plusem je mít kolem sebe lidi, kteří mohou v případě nouze pomoci - kamarády s autem na případný převoz, kamaráda lidského doktora, který může v nouzi nejvyšší pomoci s akutní bolestí zvířete apod., v krajním případě být připravena duševně i na ukončení trápení zvířete.

Jediná další věc, co mne napadá, je, že se zřejmě z pohledu takové situace vyplatí být registrovaným pacientem velké kliniky, která pohotovosti drží a lékař je pak k dispozici - alespoň teoreticky - pro takové pacienty 24/7. Ne vždy je to ale značka ideál, protože pokud si se svým vetem jaksi lidsky nesednete, tak to může být v případě vážného zdravotního stavu zvířete problém.

Co byste chtěla ještě doplnit?

15.10.2022 15:37

Zmínka o paracetamolu je na mě jak dělaná :-)) Je to jediný prášek,který doma mám, žádný ibalgin či brufen.....Ale nebezpečí jsem si vědomá ( jen jsem myslela, že ledviny, ne játra ) a tak ho nenadužívám.
Ta otázka byla na to, jaký prášek, když tušíte, co psu je. Úraz....třeba. Určitě ne léčit doma, jen první pomoc před cestou k veterináři. Oblbovák, aby pes snesl převoz.....

15.10.2022 15:47

Zmínka o paracetamolu je na mě jak dělaná :-)) Je to jediný prášek,který doma mám, žádný ibalgin či brufen.....Ale nebezpečí jsem si vědomá ( jen jsem myslela, že ledviny, ne játra ) a tak ho nenadužívám.
Ta otázka byla na to, jaký prášek, když tušíte, co psu je. Úraz....třeba. Určitě ne léčit doma, jen první pomoc před cestou k veterináři. Oblbovák, aby pes snesl převoz.....

akorát že doma se to málokdy ví, co psovi je a kolikrát si majitel myslí, že ví, ale je úplně mimo.

no a pak každý takový podaný lék zásadně vadí později, v té veterinární ordinaci. nesteroidy zvyšují krvácivost, nechcete je mít v jakkoliv narušeném střevu, při dehydrataci umí krásné AKI atd atd.

15.10.2022 15:48

No jo no. I když k tomu Dr půjdete, tak je to často i tak nejistý, ale teda brufen bych si při bolestech břicha fakt nevzala.
V poslední době už jde zdravotnictví dost z kopce a všechno je možný. Měla jsem srůsty na střevech, na CT to bylo jasný jak facka. Ne, všechno se svede na gastro problém, prostě něco blbýho jste snědl/a je docela obvyklá diagnóza na většinu bolestí břicha. Čekalo se dva dny, jak se to bude vyvíjet.

15.10.2022 17:24

Jaké jiné rady k věci byste si představovala?

Myslím, že naopak tady veškeré možné postupy zmíněny byly - pokusit se kontaktovat veta či vety, zvíře sama odvézt nebo si sehnat přepravu, event. zařídit příjezd veterináře domů.

Plusem je mít kolem sebe lidi, kteří mohou v případě nouze pomoci - kamarády s autem na případný převoz, kamaráda lidského doktora, který může v nouzi nejvyšší pomoci s akutní bolestí zvířete apod., v krajním případě být připravena duševně i na ukončení trápení zvířete.

Jediná další věc, co mne napadá, je, že se zřejmě z pohledu takové situace vyplatí být registrovaným pacientem velké kliniky, která pohotovosti drží a lékař je pak k dispozici - alespoň teoreticky - pro takové pacienty 24/7. Ne vždy je to ale značka ideál, protože pokud si se svým vetem jaksi lidsky nesednete, tak to může být v případě vážného zdravotního stavu zvířete problém.

Co byste chtěla ještě doplnit?

Ne jiné, jen jinak poměrově. Že jsme tady toho naplkaly (včetně mě) hodně i mimo téma, nebo tématu se týkajícího spíš okrajově. Ale snad si z toho zadavatelka vyzobe to podstatné.

15.10.2022 17:53

fikovnice napsal(a):
Já to také nikde nečtu, celé vlákno jsem teď projela znovu.
Oplusovala jsem příspěvek "Odetty", kde dávala k dispozici řadu kontaktů pro případ nouze v Praze. Popsala jsem moji velmi čerstvou zkušenost s akutní vet pomocí v Brně. A někde na začátku jsem psala, že když by došlo k nejhoršímu, snažila bych se někoho sehnat, připlatila bych taxikáři, aby mi psa naložil a odvezl. Pokud je reakce, že na to nejsou peníze, tak nebudou pak peníze ani na to vet ošetření, se mi to tak jeví. A že jsou situace, kdy se skutečně nemusí podařit tu pomoc sehnat, nebo se něco fakt pose.e, vetka třeba nepřijede do bytu včas, apod., tak to ano - taková situace se může stát každému. Ale to jsi myslím psala jak Ty, tak já - že jsem kdysi čekala (pro mě) nekonečnou dobu doma na vetku, která měla přijet uspat kocoura. Že mě to dodnes trápí, když si na to vzpomenu, je také pravda.
No nic, hádek a rozepří je všude kolem v reálném světě až přespříliš (v tomto souhlasím s "Orionkou", že v minulosti na sebe byli lidi hodnější).
Takže zcela upřímně přeji, ať těch situací, kdy fakt vybouchne úplně všechno, je nedostupná jakákoli pomoc, tak ať takovýchto situací je v životě co nejméně.

Btw, ono se toto děje v jiné podobě i v humánní medicíně. Prosila mě kamarádka o intervenci na Neurologii v Brně. Jejího tchána tam převezli s iktem, ovšem poměrně záhy jej chtěli propustit domů!!! Manžel kamarádky mluvil s primářem, cca takovýto rozhovor: M:"Vy jej chcete pustit domů? Proboha, vždyť nemůže mluvit!" Primář:"Ale na to si pacient nestěžoval!" M:"A může vůbec chodit?" Primář:"To nevím, zkusím se zeptat rehabilitační, jestli jej zkoušeli postavit..."
Kafka hadr!

To jako fakt? Pacient si nestěžoval, že nemůže mluvit. A jak si má asi stěžovat, když nemůže mluvit? A může chodit?...

15.10.2022 18:16

U nás na chirurgii dávají na bolest břicha Algifen.

15.10.2022 18:19

U nás na chirurgii dávají na bolest břicha Algifen.

to proto, že algifen a brufen fungují úplně jinak. algifen uvolňuje křeče hladkých svalů, takže na různé břišní koliky je top. taky funguje proti pocitu na zvracení. brufen je lepší na bolesti z pohybové soustavy.

15.10.2022 18:24

to proto, že algifen a brufen fungují úplně jinak. algifen uvolňuje křeče hladkých svalů, takže na různé břišní koliky je top. taky funguje proti pocitu na zvracení. brufen je lepší na bolesti z pohybové soustavy.

Mně to teda nepomohlo....na ty srostlý střeva ani na migrénu ne.

15.10.2022 18:25

Mně to teda nepomohlo....na ty srostlý střeva ani na migrénu ne.

Na srostlá střeva a migrénu nefunguje ani jedno.

15.10.2022 18:27

Na srostlá střeva a migrénu nefunguje ani jedno.

To je mi jasný. Proto ten smajlík.

16.10.2022 09:20

Většina obyčejných majitelů psů určitě nemá žádné plány A, B, C, D, až Ž. Situaci řeší, až nastane. Fůra majitelů psů nemá auto a ani nemá nikoho, kdo by jim se psem mohl pomoct. Protože, na rovinu, najít člověka ochotného uprostřed noci vstát, vzít své auto a jet x km na veterinu s cizím psem, není snadné. Ani v rodině, ani v širším okolí. A zaplatit taxíka, když je to na nejbližší otevřenou veterinu třeba 30 km, taky není žádná sranda. U někoho to může znamenat, že buď zaplatí jízdu taxíkem, nebo ošetření na veterině... A bude hůř. Psy nemají jen lidé s finančním polštářem, ale i ti, co jim z výplaty moc nezbývá, a při dnešním zdražování se úspory rychle rozplynou.

16.10.2022 11:00

Dost lidí už se psů zbavuje. Na FB je skupina Daruji psa a denně příspěvek nejmíň jeden a většinou jsou to mlaďoši. Kritické příspěvky se mažou, prvotním cílem je najít nového páníčka. Moc to ale nesleduju, jestli už se někdo našel nebo ne. Jsem tam kvůli GR, kdyby se třeba někdo chtěl zbavit psa s PP a chovatel o tom nevěděl.

16.10.2022 11:22
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Většina obyčejných majitelů psů určitě nemá žádné plány A, B, C, D, až Ž. Situaci řeší, až nastane. Fůra majitelů psů nemá auto a ani nemá nikoho, kdo by jim se psem mohl pomoct. Protože, na rovinu, najít člověka ochotného uprostřed noci vstát, vzít své auto a jet x km na veterinu s cizím psem, není snadné. Ani v rodině, ani v širším okolí. A zaplatit taxíka, když je to na nejbližší otevřenou veterinu třeba 30 km, taky není žádná sranda. U někoho to může znamenat, že buď zaplatí jízdu taxíkem, nebo ošetření na veterině... A bude hůř. Psy nemají jen lidé s finančním polštářem, ale i ti, co jim z výplaty moc nezbývá, a při dnešním zdražování se úspory rychle rozplynou.

Přesně tak. Žádná moje kámoška neřídí a ta jediná, která řídí a vím, že bych jí o to mohla požádat, bydlí hodinu a půl cesty od nás. Taxík na malém městě ve všední den nejspíš nefunguje a v noci? Myslím, že by mi to nikdo nevzal. Nevím, jak v Praze, ale jednou jsem chtěla svézt poměrně malý kousek před x lety a taxíkář chtěl 2 stovky. Což teprve kdybych chtěla vozit psa s nějakým problémem, třeba průjem, zvracení na velkou vzdálenost. A u mě teda platí i to n že nemám x plánů. Za 24 let potřeboval pes pomoct v noci jednou. Ten, který potřeboval pomoc v noci, za 9 let svého života nepotřeboval žádnou pomoc ani přes den, chodil jen na očkování a rok před smrtí byl na čištění zubního kamene. No a někdy, když se může něco vy..at, tak se to vy.ere všechno a to klidně může být i případ té pani v úvodním příspěvku.

16.10.2022 14:00
elisak

XXX.XXX.194.232

Naše vetka pohotovost má pokud tedy není úplně pryč. Na to, že bude mimo a pohotovost tedy nebude i dopředu upozorňuje na fb. Pak ještě je ve vedlejším městě je klinika, kde taky většinou pohotovost drží. A když tak to mám do Prahy 45minut.
Ale za to, že dost vetů pohotovost ruší můžou i pitomý majitelé. A upřímě se jim moc nedivím. Co nadává naše vet, tak někteří začnou řešit 3-denní průjem v pátek v noci. Nebo jí uženou do ordinace v noci ideálně z nějaký oslavy, tam na ně půl hodiny čeká, volá zpátky, co se děje a prej je pes už v pořádku, tak nejeli...

16.10.2022 15:54

Někde jsem viděla ceník - příplatek za poho 2100,--.
Možná to bylo i tady. To si každý rozmyslí - s prkotinou.

16.10.2022 15:57
fikovnice

XXX.XXX.135.222

To jako fakt? Pacient si nestěžoval, že nemůže mluvit. A jak si má asi stěžovat, když nemůže mluvit? A může chodit?...

Jo, téměř jsem tomu nechtěla věřit! Navíc se to stalo na Neurologii, která má poměrně dobrou pověst. No a pán tam záhy chytil COVID...a umřel...

16.10.2022 16:03
fikovnice

XXX.XXX.135.222

Už jsem to tu dříve psala. Algifen = spasmoanalgetikum - má jak analgetickou, tak spasmolytickou složku (= uvolňující křeče hladké svaloviny). Jen o tom antiemetickém účinku tedy v h. medicíně nevím, a to se analgetiky dost zabývám.

Jó, a "růžovej prášeček" (Brufen) sjíždí v mém okolí plno lidí - téměř na vše - i na tu bolest hlavy, na menstruační bolest,... Mně v podstatě nikdy nějak extra nezabíral.

16.10.2022 16:07
fikovnice

XXX.XXX.135.222

Trickyvoo napsal(a):
Přesně tak. Žádná moje kámoška neřídí a ta jediná, která řídí a vím, že bych jí o to mohla požádat, bydlí hodinu a půl cesty od nás. Taxík na malém městě ve všední den nejspíš nefunguje a v noci? Myslím, že by mi to nikdo nevzal. Nevím, jak v Praze, ale jednou jsem chtěla svézt poměrně malý kousek před x lety a taxíkář chtěl 2 stovky. Což teprve kdybych chtěla vozit psa s nějakým problémem, třeba průjem, zvracení na velkou vzdálenost. A u mě teda platí i to n že nemám x plánů. Za 24 let potřeboval pes pomoct v noci jednou. Ten, který potřeboval pomoc v noci, za 9 let svého života nepotřeboval žádnou pomoc ani přes den, chodil jen na očkování a rok před smrtí byl na čištění zubního kamene. No a někdy, když se může něco vy..at, tak se to vy.ere všechno a to klidně může být i případ té pani v úvodním příspěvku.

A když si z toho všeho teď vezmete zpětnou vazbu (snažím se to zde tak mnohdy dělat): Co když Malina bude nutně potřebovat v noci ošetření? Chraň Bůh, abych něco přivolávala! Naopak držím pěsti, ať jí zdraví slouží!

Nestálo by za to zjistit si, jestli fakt u vás nefunguje nějaká pohotovostní vet služba? Víte, mě to celkem překvapuje. Chalupu mám ve vesničce, kde je suma sumárum asi 30 baráků. A přesto i pro tuto oblast má tamní vetka pohotovostní služby (samozřejmě se střídá s asi dalšími dvěma). A přijela mi párkrát na chalupu, i když ta dojezdová doba byla horší, to je pravda.

16.10.2022 16:12
fikovnice

XXX.XXX.135.222

Nemyslím, že zrovna Vy jste nějaká sjížděčka léků...
Ale na paracetamol fakt pozor. Jeden z jeho metabolitů, naštěstí minoritní, je silně hepatotoxický! Každopádně jak pro paracetamol, tak pro ASA (kys. acetylsalicylová) platí DMD (maximální denní dávka) 4g. Ještě větší svinstvo na játra je Aulin, byly mu sebrány kvůli tomu všechny prvoindikace a má se užívat max. 14 dní. Mně na tu nešťastnou páteř jej dr. píše už roky...a taky mám JT pěkně zvýšené... Někdy si pak připadám jak alkoholik...

16.10.2022 16:26
fikovnice

XXX.XXX.135.222

žádný, protože takhle medicína nefunguje

tak max je možné mít doma nějaký nesteroid, pokud je pro něj indikace - pes má artrózu nebo třeba i osteosarkom

ale jakékoliv léky při nevysvětlitelné bolesti nebo diskomfortu jsou bez vyšetření KI. Z jednoduchého důvodu, mají samozřejmě vedlejší účinky a to i ty nesteroidy.

Plus KI: Zastření příznaků (bolesti) a následně zhoršená diagnostika stavu.

16.10.2022 20:45
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

elisak napsal(a):
Naše vetka pohotovost má pokud tedy není úplně pryč. Na to, že bude mimo a pohotovost tedy nebude i dopředu upozorňuje na fb. Pak ještě je ve vedlejším městě je klinika, kde taky většinou pohotovost drží. A když tak to mám do Prahy 45minut.
Ale za to, že dost vetů pohotovost ruší můžou i pitomý majitelé. A upřímě se jim moc nedivím. Co nadává naše vet, tak někteří začnou řešit 3-denní průjem v pátek v noci. Nebo jí uženou do ordinace v noci ideálně z nějaký oslavy, tam na ně půl hodiny čeká, volá zpátky, co se děje a prej je pes už v pořádku, tak nejeli...

Tak o tom nepochybuji, že za to hlavně můžou ti pitomí majitelé. Kdyby totiž měli ti veterináři pocit, že v noci opravdu zachraňují životy, tak by to nejspíš nerušili, ale pokud na jeden akutní případ za týden připadne 10 zbytečných akcí, kdy, jak píšete se řeší třídenní průjem, nebo se na to nakonec vybodnou, tak není divu, že je nebaví být unavený zbytečně. Jako páteční pohotovost v nemocnici je to samé, také tam chodí lidé s věcmi, které třeba trvají už několik dní, nebo by počkali i do pondělí. Nějak to lidem přepne, sakra, on bude víkend, co když se to zhorší a raději jedou.

16.10.2022 20:48

Trickyvoo napsal(a):
Tak o tom nepochybuji, že za to hlavně můžou ti pitomí majitelé. Kdyby totiž měli ti veterináři pocit, že v noci opravdu zachraňují životy, tak by to nejspíš nerušili, ale pokud na jeden akutní případ za týden připadne 10 zbytečných akcí, kdy, jak píšete se řeší třídenní průjem, nebo se na to nakonec vybodnou, tak není divu, že je nebaví být unavený zbytečně. Jako páteční pohotovost v nemocnici je to samé, také tam chodí lidé s věcmi, které třeba trvají už několik dní, nebo by počkali i do pondělí. Nějak to lidem přepne, sakra, on bude víkend, co když se to zhorší a raději jedou.

To je přesně ono. Je rozdíl mezi 3 dny průjmujícím psem a třeba žaludeční torzí.

16.10.2022 20:56

fikovnice napsal(a):
Nemyslím, že zrovna Vy jste nějaká sjížděčka léků...
Ale na paracetamol fakt pozor. Jeden z jeho metabolitů, naštěstí minoritní, je silně hepatotoxický! Každopádně jak pro paracetamol, tak pro ASA (kys. acetylsalicylová) platí DMD (maximální denní dávka) 4g. Ještě větší svinstvo na játra je Aulin, byly mu sebrány kvůli tomu všechny prvoindikace a má se užívat max. 14 dní. Mně na tu nešťastnou páteř jej dr. píše už roky...a taky mám JT pěkně zvýšené... Někdy si pak připadám jak alkoholik...

Nevím, co jsou 4 g prášku - to bych se musela podívat. Ale paralen maximálně 3x za den ( spíš 2x - ráno a večer ) a 3 dny za sebou. Asi tak 1x do roka. Tak co mě nezabije, to mě posílí. ( Na kys. salycil. mám alergii - tak mi zbývá jen paral. )

16.10.2022 21:00

fikovnice napsal(a):
Plus KI: Zastření příznaků (bolesti) a následně zhoršená diagnostika stavu.

To jste mi připomněla děcařku - kdysi ( dnes je to asi běžná praxe ) : " Není mu dobře, 3 dny mu dávám acylpyrin a nepomohlo to". Zvýšeným hlasem ( ne že by řvala ) pravila cosi jako "a co mám teď dělat" - jako že příznaky jsou zastřené. Ale poradila si, vzala poslouchátko, řekla zápal plic a frčeli jsme do špitálu.
Zas jsem mimo. To je tím zastřením.

16.10.2022 21:09
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

fikovnice napsal(a):
A když si z toho všeho teď vezmete zpětnou vazbu (snažím se to zde tak mnohdy dělat): Co když Malina bude nutně potřebovat v noci ošetření? Chraň Bůh, abych něco přivolávala! Naopak držím pěsti, ať jí zdraví slouží!

Nestálo by za to zjistit si, jestli fakt u vás nefunguje nějaká pohotovostní vet služba? Víte, mě to celkem překvapuje. Chalupu mám ve vesničce, kde je suma sumárum asi 30 baráků. A přesto i pro tuto oblast má tamní vetka pohotovostní služby (samozřejmě se střídá s asi dalšími dvěma). A přijela mi párkrát na chalupu, i když ta dojezdová doba byla horší, to je pravda.

Tak já už psala v jiném příspěvku, že ten pes, co náhle potřeboval pomoc v noci, tak jsem střelhbitě vygooglila, že je pohotovost asi 17 km od nás, tedy 20 minut jízdy. To že psovi nepomohl nebylo neochotou, ale asi podceněním sitauce. Myslel si, že ho zdrblo zvracení, pes byl nakonec do hodiny mrtvý, nejspíš by mi umřel po cestě. Dnes už nikdo nezjistíme, zda šlo opravdu o infarkt, jak se domnival veterinář nebo o otravu, což si tak nějak myslím já, ale řekl mi, že v obou případech by mu nebyl schopen zachránit život.
Takže aktuálně máme v rodině k dispozici 3 auta a 3 řidiče a vím o pohotovosti 17 km od nás, ale záruku mi to asi nedává žádnou.

16.10.2022 21:30

Trickyvoo napsal(a):
Tak já už psala v jiném příspěvku, že ten pes, co náhle potřeboval pomoc v noci, tak jsem střelhbitě vygooglila, že je pohotovost asi 17 km od nás, tedy 20 minut jízdy. To že psovi nepomohl nebylo neochotou, ale asi podceněním sitauce. Myslel si, že ho zdrblo zvracení, pes byl nakonec do hodiny mrtvý, nejspíš by mi umřel po cestě. Dnes už nikdo nezjistíme, zda šlo opravdu o infarkt, jak se domnival veterinář nebo o otravu, což si tak nějak myslím já, ale řekl mi, že v obou případech by mu nebyl schopen zachránit život.
Takže aktuálně máme v rodině k dispozici 3 auta a 3 řidiče a vím o pohotovosti 17 km od nás, ale záruku mi to asi nedává žádnou.

záruku přežití nemáte nikdy a u žádného živého tvora. jsou patologické stavy perakutní a natolik rychle probíhající, že neuděláte nic ani když jste v ordinaci.

16.10.2022 21:49

Nevím, co jsou 4 g prášku - to bych se musela podívat. Ale paralen maximálně 3x za den ( spíš 2x - ráno a večer ) a 3 dny za sebou. Asi tak 1x do roka. Tak co mě nezabije, to mě posílí. ( Na kys. salycil. mám alergii - tak mi zbývá jen paral. )

Nevím, co jsou 4 g prášku

8 tablet petistovky (500mg) za 24h - maji to v pribalaku

to uz by clovek fakt nesmel nic...

16.10.2022 22:11

tak zrovna umřít na selhání jater není nic moc

problém je, když se to kombinuje, jakože paralen zapíjet coldrex horkým nápojem a to je pak hned

16.10.2022 22:13

Vždyť to povídám : Co mě nezabije, to mě posílí :-)
Příbaláky nečtu, malá písmenka. Ale s prášky to nepřeháním, tak asi na traverzu.
( Potkají se kamarádi, jeden ve smutku. Copak? Ale zemřela mi žena. ??? Houby.
Potkají se za rok a totéž. Kamarád ve smutku, žena, houby.
A do třetice zase za rok. Smutek, žena. Zase houby? Ale kdepak, traverza. ????
Nechtěla jíst houby, potvora.)

16.10.2022 22:20

tak zrovna umřít na selhání jater není nic moc

problém je, když se to kombinuje, jakože paralen zapíjet coldrex horkým nápojem a to je pak hned

tak snad porad umime cist
kdo ne, nebo nerozumi psanemu textu - proste neprosel sitem evolucni selekce.

16.10.2022 22:34

coldrex horkým nápojem
Co to je? Zapíjím lipovým, bezovým, zázvorovým. Teplým :-)
Na mně asi lékárny nevydělají ( buším do dřeva !!! )

17.10.2022 08:23

coldrex horkým nápojem
Co to je? Zapíjím lipovým, bezovým, zázvorovým. Teplým :-)
Na mně asi lékárny nevydělají ( buším do dřeva !!! )

Coldrex je taky paracetamol, akorát ve formě prášku na zalití horkou vodou.

17.10.2022 09:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Jo, přesně tak. Když vezmu jednu, nebo druhou naši sousedku ještě z Prahy, tak to je přesně ten případ. Sousedka Danuška-matka samoživitelka, kupodivu bez auta, bez velkých znalostí internetu, a přes to žijící v Praze - , kdyby neměla za sousedy nás............. tak by to tehdy s Deniskou taky měla hodně špatný. Nemá člověk vždy štěstí na sousedy. Ono to chce vidět taky trošku jinak, než to jak to mám kolem sebe já.

Rozo - víte vy jste ve svým příspěvku krom těch palců dolů a patřičných smajlíku, psala - cituji:
Pro mě je spíš povzdech nad zadavatelkou, a . VŽDYCKY SE DA NECO UDĚLAT .

Tak ne, opravdu vždy se nedá něco udělat, život to tak někdy má. A myslím, že poslední, co člověk, kterému umře takhle pes, potřebuje slyšet, je, jak nad ním někdo povzdychává a dává palce dolů. To je to, o čem tu psala Odetta o tom kopání. Vy to jen nechcete vidět. Asi mě teď nebudete mít ani trochu ráda, ale pravdu Odetta měla a má. Já vím, že jste to asi nemyslela špatně, ale znovu říkám, umře-li vám blbě pes, tak tohle vám vyloženě pomůže.

17.10.2022 23:13
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.42.93

Zrzavci, nezlobím, není důvod :-)
Já mám na to prostě jiný názor a neshodneme se.

Mám jiné zkušenosti a životní podmínky než asi většina diskutujich zde. Žiji na úplně neobyčejnějši vesnici o 300 obyvatelích, kde má každá rodina auto, a 99% dospělých řidičák. mám kolem sebe lidi, kteří v nouzi pomohli a pomohou. Mám telefon, internet, ČR není džungle a dostupnost péče oproti jiným zemím výborná.

Nepochopila jsem, k čemu je zde dobré nápady jako taxi, metro, připravené kontakty předem, nebo domluvená pomoc bližních zamítat a dávat priklady proč to nevyjde .
To víme všichni, že nemusí,ale může .

Byly to vše jen návrhy pro "někdy příště"...

povzdech nad paní opravdu mám, asi jsem v tomhle fakt necitliva k lidem nebo precitlivela na zvířata, ale nevěřím, že v Praze nešlo udělat nic víc než tolik hodin čekat.
A za dalších 24hod ve stejné situaci kamarádka.

Své osobni maximum v dané situaci děláme opravdu každý, s tím souhlasím.

Jak situace probíhala, co pejska trápilo ví jen paní zakladatelka. Ostatní jsou jen smýšlenky náš všech.

Rozhodně všem přeji, ať tyto bolestné situace jsou minimální a tato diskuze zvětší osobní maximum všem, kteří o to stojí

18.10.2022 11:02
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Tak to je fajn, že se nezlobíte.

Víte, no jo, ale to je právě to ono, proč byste neměla soudit - to že to máte takhle dobře Vy:

Mám jiné zkušenosti a životní podmínky než asi většina diskutujich zde. Žiji na úplně neobyčejnějši vesnici o 300 obyvatelích, kde má každá rodina auto, a 99% dospělých řidičák. mám kolem sebe lidi, kteří v nouzi pomohli a pomohou. Mám telefon, internet, ČR není džungle a dostupnost péče oproti jiným zemím výborná.

neznamená, že to takhle dobře musí mít všichni okolo. Mnou zmiňovaná sousedka Danuška se vedle nás nastěhovala po rozvodu, neměla nikoho po svým boku - rodina daleko, měla dva kluky a psa, když se Denny napíchla při běhu na trčící roxor, stačilo, abychom vedle ní nebydleli my, ale někdo jiný a byla by v průšvihu, málokdo jiný cizí by byl ochotný si naložit silně krvácejícího psa do auta a jet s ním večer na veterinu, mohlo by se jí stát, že by Denča vykrvácela. A to žije v Praze. Víte, ona ta Praha naopak proti vesnici začasto tou džunglí kolikrát je. Zvlášť třeba pro člověka osamělého, nesmělého a v životních trablech.

Nepochopila jsem, k čemu je zde dobré nápady jako taxi, metro, připravené kontakty předem, nebo domluvená pomoc bližních zamítat a dávat priklady proč to nevyjde

to ale nebylo o zamítání těchto nápadů, ale o tom, že to třeba pro toho člověka nemusí být dostupné. A opravdu nemusí.

18.10.2022 12:39
fikovnice

XXX.XXX.133.148

Coldrex je taky paracetamol, akorát ve formě prášku na zalití horkou vodou.

Coldrex je paracetamol mimo jiné. Jinak je to poněkud divná směska...
Skoro všechny kompozitní přípravky jsou nebezpečnější než monokompozitní, resp. jednosložkové.

18.10.2022 12:42

fikovnice napsal(a):
Coldrex je paracetamol mimo jiné. Jinak je to poněkud divná směska...
Skoro všechny kompozitní přípravky jsou nebezpečnější než monokompozitní, resp. jednosložkové.

No, ale prej to jako první pomoc předtím, než naplno propukne chřipajzna, pomáhá. A navíc je to bez receptu a v lékárnách to cpou do lidí horem dolem.

18.10.2022 14:48

Všechno, co mi někdo cpe horem dolem, je podezřelé.

18.10.2022 15:09
assil

XXX.XXX.225.195

No, ale prej to jako první pomoc předtím, než naplno propukne chřipajzna, pomáhá. A navíc je to bez receptu a v lékárnách to cpou do lidí horem dolem.

Coldrex je můj oblíbený, nevím, jestli to nějak léčí, ale minimálně se po tom člověku udělá na pár hodin mnohem líp a člověk může normálně fungovat. Jako před covidem i jít do práce, teď nevím, jestli by se to ocenilo, ale co začal covid, tak jsem nebyla nemocná, tak teď nevím.

18.10.2022 16:00
fikovnice

XXX.XXX.133.55

assil napsal(a):
Coldrex je můj oblíbený, nevím, jestli to nějak léčí, ale minimálně se po tom člověku udělá na pár hodin mnohem líp a člověk může normálně fungovat. Jako před covidem i jít do práce, teď nevím, jestli by se to ocenilo, ale co začal covid, tak jsem nebyla nemocná, tak teď nevím.

Ono je ale i těch Coldrexů více - s různým složením... Pozor na ty s obsahem alfa1-mimetik (tuším fenylefrin tam je...?).

18.10.2022 16:22
fikovnice

XXX.XXX.133.55

Zrzavci napsal(a):
Jo, přesně tak. Když vezmu jednu, nebo druhou naši sousedku ještě z Prahy, tak to je přesně ten případ. Sousedka Danuška-matka samoživitelka, kupodivu bez auta, bez velkých znalostí internetu, a přes to žijící v Praze - , kdyby neměla za sousedy nás............. tak by to tehdy s Deniskou taky měla hodně špatný. Nemá člověk vždy štěstí na sousedy. Ono to chce vidět taky trošku jinak, než to jak to mám kolem sebe já.

Rozo - víte vy jste ve svým příspěvku krom těch palců dolů a patřičných smajlíku, psala - cituji:
Pro mě je spíš povzdech nad zadavatelkou, a . VŽDYCKY SE DA NECO UDĚLAT .

Tak ne, opravdu vždy se nedá něco udělat, život to tak někdy má. A myslím, že poslední, co člověk, kterému umře takhle pes, potřebuje slyšet, je, jak nad ním někdo povzdychává a dává palce dolů. To je to, o čem tu psala Odetta o tom kopání. Vy to jen nechcete vidět. Asi mě teď nebudete mít ani trochu ráda, ale pravdu Odetta měla a má. Já vím, že jste to asi nemyslela špatně, ale znovu říkám, umře-li vám blbě pes, tak tohle vám vyloženě pomůže.

Já myslím, že "Odetta" o kopání nepsala...ale už to fakt nechci vířit.

18.10.2022 17:49

Mám doma Paralen Grip a koukám na to složení a fakt paracetamol a phenylephrini hydrochoridum. Nebrala jsem to teda já, ale syn. Safra. A na druhé straně je napsáno, že jen na doporučení lékaře. V lékárně to fakt nabídnou jako první, když chce člověk něco na chřipku, a ještě řeknou, že to případně mají v akci.

18.10.2022 18:38

Mám doma Paralen Grip a koukám na to složení a fakt paracetamol a phenylephrini hydrochoridum. Nebrala jsem to teda já, ale syn. Safra. A na druhé straně je napsáno, že jen na doporučení lékaře. V lékárně to fakt nabídnou jako první, když chce člověk něco na chřipku, a ještě řeknou, že to případně mají v akci.

Já si na chřipku (měla jsem jednou v životě) naordinovala horký čaj a postel. Na antipyretika nevěřím.

18.10.2022 18:42

tak já ten horký nápoj se přiznám nevalím kvůli tomu paracetamolu, ale kvůli tomu cosiknefrinu, protože nic jinýho mi při rýmě tak dobře nevypouští hlavu. kapky mají účinek tak dvacet minut a každých 20 minut si je člověk kapat nesmí, tak prostě tenhle utrejch to jistí.

plus inhalace tea tree.

18.10.2022 19:38
fikovnice

XXX.XXX.132.147

No jo, byznys...
Stejně tak jako přípravky s pseudoefedrinem. Tolik problémů to dělá (pervitin) a je to pořád volně prodejné. Strašně, extrémně moc, by mě zajímalo proč...

Pro použití pseudoefedrinu je snad jediná relevantní indikace, a to sinusitida. Tam fakt zabírá... Ale nemyslím, že je to tak frekventovaná komplikace nachlazení a viróz.

18.10.2022 19:39
fikovnice

XXX.XXX.132.147

tak já ten horký nápoj se přiznám nevalím kvůli tomu paracetamolu, ale kvůli tomu cosiknefrinu, protože nic jinýho mi při rýmě tak dobře nevypouští hlavu. kapky mají účinek tak dvacet minut a každých 20 minut si je člověk kapat nesmí, tak prostě tenhle utrejch to jistí.

plus inhalace tea tree.

Ano, ona ta alfa1-mimetika (např. fenylefrin) fakt působí silně... Ale bezproblémové látky to nejsou ani náhodou. Onehdá jsem na "Kočkách" "řešila" pravděpodobnou závislost na kapkách s podobným svinstvem.

18.10.2022 19:40
fikovnice

XXX.XXX.132.147

plus inhalace tea tree.

V podstatě to funguje velmi podobně jako např. noradrenalin, ev. adrenalin... Ten si vezmete ve své ordinaci a je to!

18.10.2022 20:29

fikovnice napsal(a):
V podstatě to funguje velmi podobně jako např. noradrenalin, ev. adrenalin... Ten si vezmete ve své ordinaci a je to!

adrenalin má velmi krátkou dobu působení, prostě pro mé účely špatně :)

18.10.2022 20:37
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
Ano, ona ta alfa1-mimetika (např. fenylefrin) fakt působí silně... Ale bezproblémové látky to nejsou ani náhodou. Onehdá jsem na "Kočkách" "řešila" pravděpodobnou závislost na kapkách s podobným svinstvem.

Závislost na nosních kapkách je celkem rozšířená a vznikne hodně rychle.

18.10.2022 20:47

Terven napsal(a):

jo, protože to funguje fakt jen chvilku a to nutkání kapat pořád prostě existuje

to radši polechtám játra tím koldrexem, tam mi opravdu doporučená frekvence dávkování stačí.

18.10.2022 20:57
fikovnice

XXX.XXX.132.147

adrenalin má velmi krátkou dobu působení, prostě pro mé účely špatně :)

Tak NA v infúzi...

18.10.2022 20:59
fikovnice

XXX.XXX.132.147

Terven napsal(a):

Ano, v horizontu i dní...
Ale i když budu daný lék přijímat perorálně, budu ovlivňovat tytéž receptory stejným způsobem. Takže nevnímám tyto léky jako bezrizikové...i když dekongestivním kapkám se samozřejmě nevyrovnají (v nebezpečí rozvoje závislosti).

18.10.2022 21:32

Na rýmu je nejlepší aromalampa, do které se nalije hodně eukalyptu nebo tea tree. To je jediné, co pomáhá mně.

18.10.2022 21:41
Zrzavci

XXX.XXX.40.233

fikovnice napsal(a):
Já myslím, že "Odetta" o kopání nepsala...ale už to fakt nechci vířit.

Aha, tak jo, ale to je v tý souvislosti asi fučík, kdo to psal. Každopádně jasně, nevíříme. Zadavatelka stejně je odešlá.

18.10.2022 21:45

Zrzavci napsal(a):
Aha, tak jo, ale to je v tý souvislosti asi fučík, kdo to psal. Každopádně jasně, nevíříme. Zadavatelka stejně je odešlá.

Psala to Petrahei, já se to snažila napsat jemněji, tak jsem to nazvala “neempatií”, ale nemyslela jsem to zle. Zrzavci to hezky shrnula. Jestli jsem se někoho dotkla, tak se omlouvám, to nebyl účel. Jen mi bylo zadavatelky líto - kdyby mi takhle tragicky (ať už z jakékoli příčiny) umřel pes a někdo by mi to takhle vytmavil, hodně by mě to zasáhlo…

18.10.2022 21:50

Na rýmu je nejlepší aromalampa, do které se nalije hodně eukalyptu nebo tea tree. To je jediné, co pomáhá mně.

tak to já se neobtěžuji s aromalampou, udělám si vařící vodu do misky, kápnu kapku tea tree (když člověk dá dvě, má pocit, že uhyne) a misku a svou hlavu umístím pod deku nebo osušku. pak to zapiju koldrexem a můžu předstírat, že rýma neexistuje. lehčí nachlazení zvládá sám tea tree. na nafouklou hlavu to ale už nestačí samo o sobě.

18.10.2022 21:51
Zrzavci

XXX.XXX.40.233

Terven napsal(a):
Když tohle je takový ošemetný. Nechtěla bych být vet ani za zlatý prase. Před pár lety koloval po fb takovej text, kterej by si měli přečíst všichni majitelé zvířat.
Mimo jiné tam stálo, že mezi veterináři je velký nebo dokonce největší procento sebevrahů a vyhořelých jedinců.

ne vždy narazí člověk na solidního veta, který nenechá zvíře trpět.

tady ta věta je taková klasika...představte si situaci, kdy veterinář jede na oslavu osmdesátin babičky, na vánoční besídku svýho děcka anebo na toužebně očekávané rande a zavolá mu klient, že kůň má koliku či ucpanej jícen. Obojí je život ohrožující stav a vet je rázem sevřenej v kleštích.
Pokud odmítne, je oheň na střeše, rázem je za bezcharakterního haj.zla, kterýmu je lhostejná smrt zvířete...a proč si teda to povolání zvolil?
Pokud všeho nechá, hned tam spěchá, klient je sice spokojen, ale vet tohle nemůže vydržet dlouho. Nemít žádnej osobní život, kdykoliv mu kdokoliv může cokoliv překazit....ta trvalá nebo skoro trvalá dosažitelnost je něco, co já bych nedala.
Taky jsem pomáhající profese, ale po pracovní době se klidně válím se svými psy na kanapi s vědomím, že žádnej pacient mi nemůže tu pohodu narušit.
Jinak jsem ráda, že víc lidí tady uznává, že nedostupnost veterinární péče v noci nemusí znamenat, že majitel je lajdák a předem si to neposichroval.
Koňáci kolikrát mají dlouhý seznamy vetů a když je potřeba, neseženou ani jedinýho.

Já ještě jenom k tomuhle - protože jsem zapomněla reagovat - těžce souhlasím a nedivím se tomu. Je to, pokud to člověk dělá s láskou ke zvířatům, hodně psychicky náročná práce a člověka to sežere. Samotný to trápení zvířecí. A to nemluvím o hovadských lidských klientech, kteří tu někde byli zmíněný a kteří jsou noční můrou veterináře už z dob páně Herriota - kdo četl ví - evidentně se od těch dob nic moc nezměnilo. Vážím si každýho poctivýho veterináře, kterému jde o zvířata .
Já jsem tu svou reakci psala na to konto nezájmu - paní veterinářka suše oznámila, že už zavírají - zavřeno ještě neměli a ani za mák se nesnažila nás třeba nasměrovat jinam. Při torzi starého psa, kdy se opravdu hraje hodně o čas .

19.10.2022 05:40

Zrzavci napsal(a):
Já ještě jenom k tomuhle - protože jsem zapomněla reagovat - těžce souhlasím a nedivím se tomu. Je to, pokud to člověk dělá s láskou ke zvířatům, hodně psychicky náročná práce a člověka to sežere. Samotný to trápení zvířecí. A to nemluvím o hovadských lidských klientech, kteří tu někde byli zmíněný a kteří jsou noční můrou veterináře už z dob páně Herriota - kdo četl ví - evidentně se od těch dob nic moc nezměnilo. Vážím si každýho poctivýho veterináře, kterému jde o zvířata .
Já jsem tu svou reakci psala na to konto nezájmu - paní veterinářka suše oznámila, že už zavírají - zavřeno ještě neměli a ani za mák se nesnažila nás třeba nasměrovat jinam. Při torzi starého psa, kdy se opravdu hraje hodně o čas .

"zavřeno ještě neměli"

ale torze není na pět minut, takže... navíc jsou na to potřeba minimálně tři lidi a hospit.

19.10.2022 07:09

Na tohle si myslím jsou lepší ty kliniky, kde si doktoři střídají služby a mají i noční pohotovost, tam vás nikdo neodmítne. Pravda, horší je, když to máte daleko.

19.10.2022 07:58

Mně nějak nosní kapky nefungují. Resp. asi jo, ale musím jich napatlat milion (jednou za dva roky si jeden den prokapu) a pak to teče všude a je to na palici. Takže mám doma dvoje prošlé a čekají na svou chvíli (jsem jednou zapomněla, že už jedny doma mám). Závislosti se u sebe fakt nebojím.

Zatím se mi snad nestalo, že bych měla dutiny tak zahrabané, že bych ty kapky použít MUSELA. Vždycky to je takové to "já vím, že mi to nepomůže, ale tak třeba to aspoň přispěje, malinko". Zkouším spíš placebo efekt

19.10.2022 09:26
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

"zavřeno ještě neměli"

ale torze není na pět minut, takže... navíc jsou na to potřeba minimálně tři lidi a hospit.

Já vím, bodlinko, ale jde o přístup a formu podání. (a navíc - chápu, že ne každý na to má, vím o případu, kdy se veterinář v podobném případě hecnul a zachránil fence goldena život - byli tehdy na horách, fena dostala torzi, majitelka připravená, oslovila předem vyhledanou veterinu a tam veterinář - ač také končil a byl tam sám, protože věděl, že jiná možnost není, řekl, že to zkusí, dokázal to a fena žila ještě kolik let. nicméně chápu, že ne každý na to má gule, to je jasný, jak říkám, jde o formu podání a přístup - ani nenabídli možnost, kam jinam se obrátit. Pro člověkq typu zadavatelky je to de facto odmítnutí.

,No a vlastně kdyby se na tu veterinu obrátila zadavatelka žijící v onom Rakovníku, bez auta, dopadne úplně stejně jako psala- bude koukat jak jí doma pes umírá.

jonínek

28.10.2022 23:00
jonínek

XXX.XXX.200.238

Jsem tu - zadavatelka. Děkuju Odettě za kontakty o které jsem prosila. A také Petrahei za slova, které nebolela.
Ti z vás, kteří napsali mi neublížili, ale naopak ukázali i díky silným slovům ke mě jak moc mají v sobě lásky a zodpovědnosti ke zvířátkům. Nečte se mi to lehko, ale já se litovat nehodlám. O mě tu nešlo a ano považuju se za srač.., která zkoušela co sedalo, ale nepomohla , jak jsem své psí lásce slibovala, když nás potkávaly těžké věci. Do té doby jsme to zvládaly, moje fenečka byla obrovská bojovnice a ode mě si nechávala pomoci s velkou trpělivostí, protože jsme si věřily. Asi ve třech letech - to nikdo nevěděl přesně jsme si s mužem vzali Lásku z útulku Lesan. A zase nás potkalo obrovské štěstí. Sice naše Láska po kontrole na veterině kam jsme jezdili s předešlým pejskem měla nemocné srdíčko - nedomykavost chlopní, ale šlo to pozastavit léky a přístupem, ne moc běhat, ale dlouhé procházky, ve vedru v chladící vestě pouze na potřebu a domů, kde jsme pořídili čističku vzduchu, ale přiznám se, že milovala sníh a sněhové koule jsme občas házeli, vidět jí šťastnou a že to tak prožívá i ona je přeci léčivé. Však jsme si doma hrály třeba i když byla v pelíšku. Hrála jsem loutkové divadlo s jejími hračkami a mluvila za ně a Láska mi je každou chvíli vzala a jak jsem se smála pořád vrtěla ocáskem. Tím byla za chvíli pověstná i mezipejskaři. Chodila jako lvice Elsa, vrtěla ocáskem, i když čmuchala, když pila, když si nechala i venku utírat očíčka, protože měla syndrom suchého oka a kapaly jsme nejmíň 5 x denně kapičky. Moje láska měla v roce 2019 mrtvičku, která se přihodila ráno, po vítání v posteli najednou zůstala sedět a nevládla předními ťapkami, okamžitě muž běžel pro auto a já jsem Lásku vzala mezi ťapkami jak mi to po operacích učil pan veterinář a odnesla . Láska byla na nošení zvyklá. V létě to byla norma. Než jsme se dostaly v horku na travičku aby se vyčůrala a chodník byl rozpálený nosila jsem ji. Na hlavičce studenou plínku z domova, protože se nesmí pejsci polévat a po mrtvičče byla plínka v létě spolu s pitím běžná věc. Lásínka nebyla tolik těžká, měla 18 kg a já 50 kg, ale s energií co dává láska a pocit zodpovědnosti se mi šlo krásně a tolik krásně voněla...
Do večera jsme zůstali na veterině, dostávala důležité kapačky a spoustu vyšetření, které nesměli zatěžovat, obě jsme tam spolu spaly a muž jel pro můj inzulín domů a Lásínka dostávala vše na veterině kde je i obchod pro pejsci a už jsme tak známí L dietou pro Lásku - alergie na pšenici, mléko, kukuřici, rybí maso. Ale jsou speciální paštiky pro pejsci těsně po operaci, které se míchají s vodou a chutnají Lásce určitě. Až když se večer zvládla s kšírky po donesení na trávu sama vyčůrat a vykakat mohli jsme jet domů. Přes deset dní jsme jezdili denně ráno a večer a měli jsme jistotu, že jí pan doktor vidí. Lásínka bojovnice dostávala pak léky v tabletách a pití jsme několik měsíců odměřovali z vypité mističky kde byl 1,5l vody, nabírali venku psí naběračkou moč a vzorky hovínek. Rok předtím měla Lásínka bouličku u cecíčku, ten jí po histologii byl odebrán spolu s nejbližším druhým, byla vykastrovaná a ještě měla počínající kýlu, která byla vidět až zevnitř bříška. V říjnu v roce 2020 byla na další operaci druhé mléčné lišty. Asi víte, že těžké je zotavování doma. A vždy na veterině měla Lásínka své hračky z domova, svůj pelíšek s vyvařeným prostěradlem a hlavně nás a můj repertoár písniček co zpívám před spinkáním, když Lásínce mažu ťapičky, jinak by jí praskaly. Ještě Lásínku napadla fena černého labradora, kterou jsme v okolí bydlení neznali, asi NĚČÍ návštěva. Šly jsme mezi vilkami a po mrtvičcce se Lásínka citila lépe v kšírkách a na vodítku. A já jsem na její procházce postávala kdekoli se zastavila a šla jsem travou kamkoli chtěla. Fena se vytrhla " z prádelní " šňůry mladé holčině a Lásínku chytila zezadu za krk. Trvalo to chvilinku, ale pro nás to byly hodiny. Válely jsme se na zemi abych nedopustila další stisk. Nakonec jsem fenu kousla do pysku, který měla semknuý na krku mojí holčičky. Nešlo mi zkousnout jednak býložraveckými zuby jednak strachem, ale fena pustila. Dostala jsem zpětně radu, když se cizí pes zakousne a nechce pustit má se mu zacpat nos a on se musí nadechnout mordou. Sama Lásínka došla na veterinu 5 minut cesty a tam byla operace, protože se kousanec dostal ke svalu a hrozila i infekce, zase antibiotika v injekcích a raději každý den na veterině, abychom nedráždili Lásínce žaludek. Doma jsme měli v kuchyni vyvěšené tabulky s léky Lásínky - datum, hodiny, množství. Měla hypofunkci štítné žlázy a před práškem musela 4 hodiny dodržovat půst, tak i časy kdy má dietní konzervičky papat.
Týden před sm.... jsme jeli na kontrolu na veterinu, kvůli snižujícím dávkám léků na mrtvičku, venku u auta na trávě zkolabovala. Muž Lásínku okamžitě naložil do auta a volali jsme na veterinu co se stalo. V autě se probírala, když jsem pořád mluvila ať s námi zůstane. Venku si jí převzali sestřičky a pan doktor, kontrola srdíčka, krev a chemická laboratoř dopadli po několika hodinách dobře. Byli jsme tam do večera a Lásínka byla " fit " chuť k jídlu, venku čmuchání zájem o všechno. Večer domů ráno na veterinu a večer zase. Pan doktor na rovinu řekl, že nevěděl co se s Lásínkou stalo.A pak se to denně zhoršovalo, na veterině na kapačkách v pořádku, doma neklid , zčervenání očí, to pan doktor původně dětský oftalmolog definoval, ale já to teď zapomněla, měla dva druhy kapek a doma zataženo bez toho aby šel monitir počítače na Lásínku nebo tekevize. V našem malinkém bytě to bylo jasné, tma a ticho hlavně aby LÁSÍNCE BYLO LÍP. Vše u pana doktora vycházelo v náš prospěch , má tam laboratoř a co potřeboval poslal jinam na konzultaci. Zachránil mi pejsky s nádory, naprostá důvěra a když jsme večer přijeli z veteriny a s objednáním na ráno se vše mávnutím proutku zhoršilo. Muž musel mimo Prahu k Ústeckému kraji kvůli mamince a my zůstaly samy.
Já jsem napsala, že Lásínka umírala šest hodin, ale tenkrát jsem nevěděla, že umře. A v tu dobu zavolat veterináře kvůli eutanázii nepadalo vůbec v úvahu, ona přece neumírá ? !Jen nechtěla ani pít a hajala na matracích které jsme měli na zemi kvůli očíčkům aby neskákala z postele, všude velké poštáře a teplé deky, venku byla zima. Očíčka se lepšili, ale Lásínka začala poplakávat,to nikdy neplalkala, běžela jsem zapnout počítač kvůli očíčkům do jiného pokoje a notebook nemám. A znovu k Lásínce když jsem mluvila a hladila tak se uklidnila a začínala spinkat. Nemohla jsem sedět u počítače a hledat. Nadávala jsem si, že jsem se nepřipravila...ale na tohle jsem opravdu nebyla připravená. Veteriny mi psali, že je Covid a domů nejezdí. Ať popíšu SMSenkou co se děje a oni mi odepíší. Do teď nikdo nenapsal. Taxi ybych našla, ale Lásínka nechtěla do náruče, začala velmi nahlas plakat při sebemenším nadzvednutím. Očička vzhůru. Ulevovalo se jí hlazením a když k ránu přijel muž Lásínka oddechovala a spinkala, musela jsem usnout také, po páté jsem se vzbudila s hlavou u Lásínky a cítila jak dýchá. Za chvíli jedeme na veterinu na sedmou hodinu říkám si v duchu. Děkuju Lásínce za její bojovnost a sílu žít a najednou se nadechla a umřela.......... Já jájsem jířekla s mužem jak moc jí milujeme, je nám ctí s ní být tolik let a že kvůli nám ať tady nezůstává a vrátí se " domů ". A že tam není sama a já jí sebou dávám svoje srdce lásku jaou jenom psí máma má. Pro Lásínku už je hezky a to je nejvíc. Pořád si povídáme, měli jsme obrovské štěstí víte ? Pan veterinář mluvil s mužem když rušil návštěvu a doplácel týdenní péči, pan doktor peníze chtěl až bude Lásínka v pořádku i když bychom platli ihned a cokoli. Podle popisu se mu to zdálo jako embolie. Měla několikrát přepíchnuté zadní i přední nožičky kvůli kapačkám. Tři dny tam může zůstat injekce na infuzi, ale žíly nebyly moc dobré. Ale možná, že mi pan doktor lhal, znal mě 20let a ..
Pejska si už nepořídím. Selhala jsem v pomoci Lásínce Ketynce . Až se setkáme a já doufám že ano, musím jí všechno vysvětlit musím, ale to je pro mou úlevu a na tom teď pramálo záleží. Usmívám se už zase na pejsky a ještě to nejsou 2 roky. ŠÍLENĚ MI CHYBÍ, zase budu krmit v zimě ptáčky, v parku udělám zase krmítko u domu v pronájmu ho mít nesmím. Ale slíbila jsem to Ketynce, že budu chodit i sama. A Lásínka a vůbec všichni nejen pejskové jsou v ráji, kde jsou zdraví a mladí a cítí naší lásku která smrtí nekončí

29.10.2022 11:29
fikovnice

XXX.XXX.20.198

jonínek napsal(a):
Jsem tu - zadavatelka. Děkuju Odettě za kontakty o které jsem prosila. A také Petrahei za slova, které nebolela.
Ti z vás, kteří napsali mi neublížili, ale naopak ukázali i díky silným slovům ke mě jak moc mají v sobě lásky a zodpovědnosti ke zvířátkům. Nečte se mi to lehko, ale já se litovat nehodlám. O mě tu nešlo a ano považuju se za srač.., která zkoušela co sedalo, ale nepomohla , jak jsem své psí lásce slibovala, když nás potkávaly těžké věci. Do té doby jsme to zvládaly, moje fenečka byla obrovská bojovnice a ode mě si nechávala pomoci s velkou trpělivostí, protože jsme si věřily. Asi ve třech letech - to nikdo nevěděl přesně jsme si s mužem vzali Lásku z útulku Lesan. A zase nás potkalo obrovské štěstí. Sice naše Láska po kontrole na veterině kam jsme jezdili s předešlým pejskem měla nemocné srdíčko - nedomykavost chlopní, ale šlo to pozastavit léky a přístupem, ne moc běhat, ale dlouhé procházky, ve vedru v chladící vestě pouze na potřebu a domů, kde jsme pořídili čističku vzduchu, ale přiznám se, že milovala sníh a sněhové koule jsme občas házeli, vidět jí šťastnou a že to tak prožívá i ona je přeci léčivé. Však jsme si doma hrály třeba i když byla v pelíšku. Hrála jsem loutkové divadlo s jejími hračkami a mluvila za ně a Láska mi je každou chvíli vzala a jak jsem se smála pořád vrtěla ocáskem. Tím byla za chvíli pověstná i mezipejskaři. Chodila jako lvice Elsa, vrtěla ocáskem, i když čmuchala, když pila, když si nechala i venku utírat očíčka, protože měla syndrom suchého oka a kapaly jsme nejmíň 5 x denně kapičky. Moje láska měla v roce 2019 mrtvičku, která se přihodila ráno, po vítání v posteli najednou zůstala sedět a nevládla předními ťapkami, okamžitě muž běžel pro auto a já jsem Lásku vzala mezi ťapkami jak mi to po operacích učil pan veterinář a odnesla . Láska byla na nošení zvyklá. V létě to byla norma. Než jsme se dostaly v horku na travičku aby se vyčůrala a chodník byl rozpálený nosila jsem ji. Na hlavičce studenou plínku z domova, protože se nesmí pejsci polévat a po mrtvičče byla plínka v létě spolu s pitím běžná věc. Lásínka nebyla tolik těžká, měla 18 kg a já 50 kg, ale s energií co dává láska a pocit zodpovědnosti se mi šlo krásně a tolik krásně voněla...
Do večera jsme zůstali na veterině, dostávala důležité kapačky a spoustu vyšetření, které nesměli zatěžovat, obě jsme tam spolu spaly a muž jel pro můj inzulín domů a Lásínka dostávala vše na veterině kde je i obchod pro pejsci a už jsme tak známí L dietou pro Lásku - alergie na pšenici, mléko, kukuřici, rybí maso. Ale jsou speciální paštiky pro pejsci těsně po operaci, které se míchají s vodou a chutnají Lásce určitě. Až když se večer zvládla s kšírky po donesení na trávu sama vyčůrat a vykakat mohli jsme jet domů. Přes deset dní jsme jezdili denně ráno a večer a měli jsme jistotu, že jí pan doktor vidí. Lásínka bojovnice dostávala pak léky v tabletách a pití jsme několik měsíců odměřovali z vypité mističky kde byl 1,5l vody, nabírali venku psí naběračkou moč a vzorky hovínek. Rok předtím měla Lásínka bouličku u cecíčku, ten jí po histologii byl odebrán spolu s nejbližším druhým, byla vykastrovaná a ještě měla počínající kýlu, která byla vidět až zevnitř bříška. V říjnu v roce 2020 byla na další operaci druhé mléčné lišty. Asi víte, že těžké je zotavování doma. A vždy na veterině měla Lásínka své hračky z domova, svůj pelíšek s vyvařeným prostěradlem a hlavně nás a můj repertoár písniček co zpívám před spinkáním, když Lásínce mažu ťapičky, jinak by jí praskaly. Ještě Lásínku napadla fena černého labradora, kterou jsme v okolí bydlení neznali, asi NĚČÍ návštěva. Šly jsme mezi vilkami a po mrtvičcce se Lásínka citila lépe v kšírkách a na vodítku. A já jsem na její procházce postávala kdekoli se zastavila a šla jsem travou kamkoli chtěla. Fena se vytrhla " z prádelní " šňůry mladé holčině a Lásínku chytila zezadu za krk. Trvalo to chvilinku, ale pro nás to byly hodiny. Válely jsme se na zemi abych nedopustila další stisk. Nakonec jsem fenu kousla do pysku, který měla semknuý na krku mojí holčičky. Nešlo mi zkousnout jednak býložraveckými zuby jednak strachem, ale fena pustila. Dostala jsem zpětně radu, když se cizí pes zakousne a nechce pustit má se mu zacpat nos a on se musí nadechnout mordou. Sama Lásínka došla na veterinu 5 minut cesty a tam byla operace, protože se kousanec dostal ke svalu a hrozila i infekce, zase antibiotika v injekcích a raději každý den na veterině, abychom nedráždili Lásínce žaludek. Doma jsme měli v kuchyni vyvěšené tabulky s léky Lásínky - datum, hodiny, množství. Měla hypofunkci štítné žlázy a před práškem musela 4 hodiny dodržovat půst, tak i časy kdy má dietní konzervičky papat.
Týden před sm.... jsme jeli na kontrolu na veterinu, kvůli snižujícím dávkám léků na mrtvičku, venku u auta na trávě zkolabovala. Muž Lásínku okamžitě naložil do auta a volali jsme na veterinu co se stalo. V autě se probírala, když jsem pořád mluvila ať s námi zůstane. Venku si jí převzali sestřičky a pan doktor, kontrola srdíčka, krev a chemická laboratoř dopadli po několika hodinách dobře. Byli jsme tam do večera a Lásínka byla " fit " chuť k jídlu, venku čmuchání zájem o všechno. Večer domů ráno na veterinu a večer zase. Pan doktor na rovinu řekl, že nevěděl co se s Lásínkou stalo.A pak se to denně zhoršovalo, na veterině na kapačkách v pořádku, doma neklid , zčervenání očí, to pan doktor původně dětský oftalmolog definoval, ale já to teď zapomněla, měla dva druhy kapek a doma zataženo bez toho aby šel monitir počítače na Lásínku nebo tekevize. V našem malinkém bytě to bylo jasné, tma a ticho hlavně aby LÁSÍNCE BYLO LÍP. Vše u pana doktora vycházelo v náš prospěch , má tam laboratoř a co potřeboval poslal jinam na konzultaci. Zachránil mi pejsky s nádory, naprostá důvěra a když jsme večer přijeli z veteriny a s objednáním na ráno se vše mávnutím proutku zhoršilo. Muž musel mimo Prahu k Ústeckému kraji kvůli mamince a my zůstaly samy.
Já jsem napsala, že Lásínka umírala šest hodin, ale tenkrát jsem nevěděla, že umře. A v tu dobu zavolat veterináře kvůli eutanázii nepadalo vůbec v úvahu, ona přece neumírá ? !Jen nechtěla ani pít a hajala na matracích které jsme měli na zemi kvůli očíčkům aby neskákala z postele, všude velké poštáře a teplé deky, venku byla zima. Očíčka se lepšili, ale Lásínka začala poplakávat,to nikdy neplalkala, běžela jsem zapnout počítač kvůli očíčkům do jiného pokoje a notebook nemám. A znovu k Lásínce když jsem mluvila a hladila tak se uklidnila a začínala spinkat. Nemohla jsem sedět u počítače a hledat. Nadávala jsem si, že jsem se nepřipravila...ale na tohle jsem opravdu nebyla připravená. Veteriny mi psali, že je Covid a domů nejezdí. Ať popíšu SMSenkou co se děje a oni mi odepíší. Do teď nikdo nenapsal. Taxi ybych našla, ale Lásínka nechtěla do náruče, začala velmi nahlas plakat při sebemenším nadzvednutím. Očička vzhůru. Ulevovalo se jí hlazením a když k ránu přijel muž Lásínka oddechovala a spinkala, musela jsem usnout také, po páté jsem se vzbudila s hlavou u Lásínky a cítila jak dýchá. Za chvíli jedeme na veterinu na sedmou hodinu říkám si v duchu. Děkuju Lásínce za její bojovnost a sílu žít a najednou se nadechla a umřela.......... Já jájsem jířekla s mužem jak moc jí milujeme, je nám ctí s ní být tolik let a že kvůli nám ať tady nezůstává a vrátí se " domů ". A že tam není sama a já jí sebou dávám svoje srdce lásku jaou jenom psí máma má. Pro Lásínku už je hezky a to je nejvíc. Pořád si povídáme, měli jsme obrovské štěstí víte ? Pan veterinář mluvil s mužem když rušil návštěvu a doplácel týdenní péči, pan doktor peníze chtěl až bude Lásínka v pořádku i když bychom platli ihned a cokoli. Podle popisu se mu to zdálo jako embolie. Měla několikrát přepíchnuté zadní i přední nožičky kvůli kapačkám. Tři dny tam může zůstat injekce na infuzi, ale žíly nebyly moc dobré. Ale možná, že mi pan doktor lhal, znal mě 20let a ..
Pejska si už nepořídím. Selhala jsem v pomoci Lásínce Ketynce . Až se setkáme a já doufám že ano, musím jí všechno vysvětlit musím, ale to je pro mou úlevu a na tom teď pramálo záleží. Usmívám se už zase na pejsky a ještě to nejsou 2 roky. ŠÍLENĚ MI CHYBÍ, zase budu krmit v zimě ptáčky, v parku udělám zase krmítko u domu v pronájmu ho mít nesmím. Ale slíbila jsem to Ketynce, že budu chodit i sama. A Lásínka a vůbec všichni nejen pejskové jsou v ráji, kde jsou zdraví a mladí a cítí naší lásku která smrtí nekončí

Jsem z kategorie lidí, kteří v setkání se svými zemřelými věří...
A jinak - zpotily se mi oči při čtení Vašeho příběhu. I proto - pokud jsem se Vás přece jen předtím nějak dotkla, přijměte, prosím, moji upřímnou omluvu.

...a pokud přece jen ještě máte nějakou sílu a zdraví, udělejte zase nějakého pesana šťastným!

17.11.2022 15:00

Přidávám dnešní zkušenost. Fenka zničehonic odlehčování levé přední nohy, po ohmatání laicky zjištěn otok. Po zkušenostech (osteosarkom, jo, asi panikařím) jsem obvolala všechny známé... největší účast projevili ti, co jsou nejmíň cca 200 km daleko, tudíž moc nemůžou pomoct. Ostatní, kterým jsem já nesčetněkrát pomohla, nic. Nemají čas, nejsou doma, příp. žádná reakce. Takže ve výsledku jsem jela busem, štěstí, že zastávka přímo u veteriny, i když se 3 přestupy. V pondělí nás čeká totéž. Otravovat už nikoho nebudu. Jen je bohužel smutný, že spousta lidí tzv. vyšší střední třídy např. pošle příspěvek na toho jakýhosi anděla, odkliknou to a svědomí je učiněno zadost. Smutný vzhledem k tomu, že občas potřebuje pomoc někdo odvedle a ani by to nestálo moc. Takže poučení pro mě, pomoc hledej na konci své paže, takže sháním auto a všichni mně polibte...

17.11.2022 15:21

Přidávám dnešní zkušenost. Fenka zničehonic odlehčování levé přední nohy, po ohmatání laicky zjištěn otok. Po zkušenostech (osteosarkom, jo, asi panikařím) jsem obvolala všechny známé... největší účast projevili ti, co jsou nejmíň cca 200 km daleko, tudíž moc nemůžou pomoct. Ostatní, kterým jsem já nesčetněkrát pomohla, nic. Nemají čas, nejsou doma, příp. žádná reakce. Takže ve výsledku jsem jela busem, štěstí, že zastávka přímo u veteriny, i když se 3 přestupy. V pondělí nás čeká totéž. Otravovat už nikoho nebudu. Jen je bohužel smutný, že spousta lidí tzv. vyšší střední třídy např. pošle příspěvek na toho jakýhosi anděla, odkliknou to a svědomí je učiněno zadost. Smutný vzhledem k tomu, že občas potřebuje pomoc někdo odvedle a ani by to nestálo moc. Takže poučení pro mě, pomoc hledej na konci své paže, takže sháním auto a všichni mně polibte...

To mě moc mrzí, že zrovna Vy Sarah, taková dobrá čistá duše, máte takovou zkušenost 😔 snad seženete auto...jestli to dobře chápu, Vaše je asi nepojízdné..hlavně ať to není to, co píšete a je to jen špatné šlápnutí nebo jiná banalita 🙏🐾
Taky bych byla asi namydlená, kdybych měla velkého psa...nemám papíry...

17.11.2022 17:30

To mě moc mrzí, že zrovna Vy Sarah, taková dobrá čistá duše, máte takovou zkušenost 😔 snad seženete auto...jestli to dobře chápu, Vaše je asi nepojízdné..hlavně ať to není to, co píšete a je to jen špatné šlápnutí nebo jiná banalita 🙏🐾
Taky bych byla asi namydlená, kdybych měla velkého psa...nemám papíry...

Ne, auto mám, bohužel s řidičákem to vypadá tak, že jen automat, v současným provozu to nedávám, no

17.11.2022 17:41
janaa

XXX.XXX.174.242

Ne, auto mám, bohužel s řidičákem to vypadá tak, že jen automat, v současným provozu to nedávám, no

Takže máš auto s manuálem? Já jsem taky automatik Budeš muset vyměnit,no. Jinak mě to mrzí, já si kvůli psům dělala řidičák a rozjezdila se. Pomoct neumím,jsem daleko

17.11.2022 17:43

Sarah01
To zamrzí i naštve zároveň.
Hlavně co čubís, není to nic vážného?

17.11.2022 18:16

janaa napsal(a):
Takže máš auto s manuálem? Já jsem taky automatik Budeš muset vyměnit,no. Jinak mě to mrzí, já si kvůli psům dělala řidičák a rozjezdila se. Pomoct neumím,jsem daleko

Já vím, většinou mi chtěli pomoct lidi, co jsou daleko, ale to nejde a chápu to. Ale lidi, kteří bydlí tady vedle max kilometr nezájem a to byly před rokem po smrti manžela slova útěchy a objímání. Nikomu nic nevyčítám, je to můj boj. Ale přijde mi to hrozně falešný, když tehdy slibovali, že kdybych cokoliv, ať se na ně obrátím. A když jsem to zkusila, tak jen 3 slova: ahoj, nebudu doma. Nejvíc se mě dotklo, když "kamarádka" týden po smrti manžela chtěla u mě doma udělat mejdan, prý mě to rozveseli. 🤦 Ti lidi vůbec nechápou, jaký to je. Ani teď po víc než roce nejsem v pohodě, spíš mně to přijde horší, a podle slov jiných, co zažili to samé, to trvalo několik let, než se z toho dostali.

17.11.2022 18:22

Sarah01
To zamrzí i naštve zároveň.
Hlavně co čubís, není to nic vážného?

Dostala injekci proti bolesti. Musím kouknout do papírů, co to vlastně bylo. A tabletky ATB na ráno a večer. Celý den jsme byly pryč, takže je hodně unavená a spí. Snad to bude v pořádku. 🙏
Nejhorší je, že vůbec netuším, od čeho to může být. Prý asi namožené, ale my nikde nebyly, jen na zahradě, já jsem skoro pořád v práci a nebo v autoškole. Jedině od blbnutí s ostatníma na zahradě. Jenže to blbnou denně a nikdy nic nebylo.

17.11.2022 18:25

Jinak teda manuál musím asi prodat, nedá se nic dělat, nemá cenu, aby to v garáži jen tak stálo. Prcek automat snad zvládnu, i když teď v té tmě se mně stává, že zabrzdím těsně před značkou jednosměrka. Ale křižovatky už v pohodě, ty už dávám.

17.11.2022 18:27
janaa

XXX.XXX.174.242

Dostala injekci proti bolesti. Musím kouknout do papírů, co to vlastně bylo. A tabletky ATB na ráno a večer. Celý den jsme byly pryč, takže je hodně unavená a spí. Snad to bude v pořádku. 🙏
Nejhorší je, že vůbec netuším, od čeho to může být. Prý asi namožené, ale my nikde nebyly, jen na zahradě, já jsem skoro pořád v práci a nebo v autoškole. Jedině od blbnutí s ostatníma na zahradě. Jenže to blbnou denně a nikdy nic nebylo.

Hele,to může být jeden blbej krok,skok,natáhne se to, může tam být i nějaké mikro natržení, udělá se tam zánět a je to. Bába Bára si letos na zahradě natrhla vaz v koleni,když metala kozelce hlavně,ať je brzy fit

17.11.2022 18:30

Jinak teda manuál musím asi prodat, nedá se nic dělat, nemá cenu, aby to v garáži jen tak stálo. Prcek automat snad zvládnu, i když teď v té tmě se mně stává, že zabrzdím těsně před značkou jednosměrka. Ale křižovatky už v pohodě, ty už dávám.

a nějaký rekondiční jízdy?

manuál není těžký, je to jen o zvyku.

17.11.2022 18:30

janaa napsal(a):
Hele,to může být jeden blbej krok,skok,natáhne se to, může tam být i nějaké mikro natržení, udělá se tam zánět a je to. Bába Bára si letos na zahradě natrhla vaz v koleni,když metala kozelce hlavně,ať je brzy fit

Díky.
Já to neznám, žádný namožení, natržení a tak. Ale zase jsme zažili osteosarkom, začalo to právě taky kulháním, takže jak jsem to zjistila, tak jsem byla hned za hysterku a hned obvolavala veterináře.

Ještě doplňuju, injekčně dostala Loxicom a Noroclav. Na doma tabletky Synulox a Canidryl.

17.11.2022 18:43

Tak jestli na rtg nic nenašli, určitě to bude v pořádku. Sice nevím, proč se na kulhání dává atb, ale na zahradě se pes kor při blbnutí s parťákama může zrakvit raz dva. Držím palce, ať je feňule cajk, žádný hnusáci.A lepší hysterčit než něco zanedbat, jsme jedné krve.

17.11.2022 18:50
janaa

XXX.XXX.174.242

Díky.
Já to neznám, žádný namožení, natržení a tak. Ale zase jsme zažili osteosarkom, začalo to právě taky kulháním, takže jak jsem to zjistila, tak jsem byla hned za hysterku a hned obvolavala veterináře.

Ještě doplňuju, injekčně dostala Loxicom a Noroclav. Na doma tabletky Synulox a Canidryl.

Hele já to taky neznám, a šup, vteřina a bylo to. Naštěstí se to samo zahojilo

17.11.2022 18:52

a nějaký rekondiční jízdy?

manuál není těžký, je to jen o zvyku.

Určitě to zkusím, jakmile čas dovolí. To já se zase jen tak nevzdám.

17.11.2022 19:07

Určitě to zkusím, jakmile čas dovolí. To já se zase jen tak nevzdám.

připadá mi to jednodušší než se zbavovat dobrýho auta

celkem nic na tom není, klidně si pak dejte nálepku zetko a pak jde jen o to nepanikařit když to někde na světlech chcípne

Neregistrovaný uživatel

17.11.2022 19:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.12

Já vím, většinou mi chtěli pomoct lidi, co jsou daleko, ale to nejde a chápu to. Ale lidi, kteří bydlí tady vedle max kilometr nezájem a to byly před rokem po smrti manžela slova útěchy a objímání. Nikomu nic nevyčítám, je to můj boj. Ale přijde mi to hrozně falešný, když tehdy slibovali, že kdybych cokoliv, ať se na ně obrátím. A když jsem to zkusila, tak jen 3 slova: ahoj, nebudu doma. Nejvíc se mě dotklo, když "kamarádka" týden po smrti manžela chtěla u mě doma udělat mejdan, prý mě to rozveseli. 🤦 Ti lidi vůbec nechápou, jaký to je. Ani teď po víc než roce nejsem v pohodě, spíš mně to přijde horší, a podle slov jiných, co zažili to samé, to trvalo několik let, než se z toho dostali.

Odkud vlastne jsi Sarah. Buď skleroza nebo jsem to nepochytila. Kdybys byla pobliz dám ti klidne lekce s manualem nebo v nalehavce to taxi udelam taky. Jezdeni miluju a vejlety na pár set km ideal 😁😁😁

17.11.2022 19:35

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Odkud vlastne jsi Sarah. Buď skleroza nebo jsem to nepochytila. Kdybys byla pobliz dám ti klidne lekce s manualem nebo v nalehavce to taxi udelam taky. Jezdeni miluju a vejlety na pár set km ideal 😁😁😁

Daleko. Bruntál. 😊

17.11.2022 20:10

Díky.

Chápu, já jsem taky radši za hysterku. Ale na obyč kulhání mně to přijde až až.

A kdyby bylo úplně nejhůř - mám sestru a švagra v Krnově. S autem.

17.11.2022 20:20

Chápu, já jsem taky radši za hysterku. Ale na obyč kulhání mně to přijde až až.

A kdyby bylo úplně nejhůř - mám sestru a švagra v Krnově. S autem.

No, ono mně to právě nepřišlo jako obyčejný kulhání. Ona na tu nohu vůbec nedošlapla, skákala po třech a kňučela, když třeba na ni náhodou šlápnout musela. Brali jí krev a prý je tam zánět. Teplota zvýšená. V pondělí ev. udělají rtg.

17.11.2022 20:21

No, ono mně to právě nepřišlo jako obyčejný kulhání. Ona na tu nohu vůbec nedošlapla, skákala po třech a kňučela, když třeba na ni náhodou šlápnout musela. Brali jí krev a prý je tam zánět. Teplota zvýšená. V pondělí ev. udělají rtg.
Díky za nabídku. 👍 Snad ji nebudu potřebovat. 😊

17.11.2022 20:26

Díky za nabídku. 👍 Snad ji nebudu potřebovat. 😊

Ano. Snad ne. Doufejme, že ne. Ale nabídka platí.

17.11.2022 20:28
janaa

XXX.XXX.174.242

Zadní nebo přední?

17.11.2022 20:46
Terven

XXX.XXX.110.191

Taky bych neházela flintu do žita. Dělala jsem autoškolu v roce 2006, skoro ve čtyřiceti. Se mnou ji dělala šedesátiletá paní, prý se jí odstěhovali mladí, tak aby mohla jezdit za nima. A udělala.
A když manuál zvládnu já, tak už každej
Bez auta si to neumím představit a to bydlím ve velkoměstě prošpikovaným hromadnou dopravou a mám malý psy.
Ale celý léta jsem jezdila na veterinu skoro na opačnej konec, čili několik přestupů. Když bylo kdysi Vikině blbě, volala jsem si taxíka. A i v míň závažných případech jsem tam jezdila autem, málokdy totiž mám na návštěvu veteriny čas celej den.
Aktuálně se mi poštěstilo, že nám otevřeli nejbáječnější veterinu 3 minuty od domu.
Ale i tak jsem na autě závislá. Ne teda, že bych bez něj nepřežila...ale - veškerý naše tréninky, závody, zkoušky apod. jsou bez auta nemyslitelný. Cvičák máme poněkud v zapadákově, takže bez auta by to byl celodeňák. Na závody a zkoušky jezdíme do míst, kde lišky dávají dobrou noc. Krom toho na akcích používám auto jako odkladiště psů
Na příkladu mý ségry vidím, jak těžký je to se psem bez auta. A koneckonců i bez psa. Pokud můžu, dovezu jí, kam potřebuje. Potíž je v tom, že zdaleka ne vždy můžu. Nejčastěji je důvodem práce. A když nejsem v práci, mívám hodně nabitej program. A obvykle to nejsou zbytný věci typu "jdu s kamarádkou na kafe".
Samozřejmě, pokud by měla vysloveně průšvih, nějak se to udělá, musí...ale jinak všechno potřebuju plánovat aspoň měsíc dopředu - a pak to klapne.

18.11.2022 09:37

Sarah, auto s manuálem bych neprodávala, pokud je jinak OK. Začala bych pomalu trénovat jízdu, nejprve jednu trasu ne ve špičce, ne potmě, ne za deště, prostě o víkendu za světla třeba od vás do města. Před jízdou bych si prohlédla trasu na street view na mapy.cz nebo na google maps, pěkně všechny křižovatky, abych věděla jak vypadají ze směru odkud přijíždím, jaké jsou před nimi značky, atd., prohlédla bych si, kde zaparkuji, našla parkoviště, které mi bude vyhovovat, např. když nechci parkovat podélně do řady... Trasu bych natrénovala a pak si určila další a další. Určitě se do toho vpravíte. A budete samostatná, což je, jak jste se sama přesvědčila, k nezaplacení.

18.11.2022 09:40

Já jsem si dělala autoškolu ve čtyřiceti letech, hned jsem si koupila auto a od té doby denně jezdím. Hlavně po Brně, bydlím tu. Zpočátku jsem vyjížděla s kamenem v žaludku, byl to pro mě velký stres. Trochu jsem si pomáhala tím, že jsem si vždy před jízdou dala do pusy tictac. Jelo se mi pak líp.

18.11.2022 09:49

janaa napsal(a):
Zadní nebo přední?

Přední levá.

19.11.2022 12:26
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Ali, jak jsem Ti psala soukromě...uvidíš, jak bude líp, dáš normálně manuál. Však už máš na to autino, ne? A jinak, také jak víš, lidé jsou na sebe zlí. A zbytečně!

19.11.2022 12:29
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Ali, já se z odchodů mých blízkých nedostala doteď...ale časem se to stane přijatelné...ta bolest.
Říkala jsem o Tvém případu přátelům - také z toho byli vedle ; kdybych byla blíž, jely bychom mým autem... Ach jo, na blbky, co chtěly dělat mejdan, se vykašli. Navždy!

19.11.2022 12:32
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Daleko. Bruntál. 😊

Jo a v létě, doufám, najezdíme pár (desítek) km; když si s něčím nebudeš vědět rady, poradím Ti. Koupeného auta se určitě nezbavuj - teda je to můj názor a moje rada.

19.11.2022 12:37
janaa

XXX.XXX.174.242

No,a já jdu proti proudu. Pokud nejsi vyježděná, máš strach jezdit v provozu,bojíš se,tak automat ti ušetří spoustu nervů. Já mám řidičák pár let, a troufám si tvrdit,že kdybych si nepořídila automat,bylo by to daleko horší, jen díky němu jsem se dokázala vyjezdit (v rámci možností,stejně se bojím,dálky nebudu jezdit nikdy,ale pro to, co potřebuju,to stačí). Pro mě je řízení nutné zlo, ale díky automatu jsem ty největší bloky a strach překonala. Takže pokud máš možnost manuál prodat a automat koupit,tak vzhůru do toho

19.11.2022 12:39

janaa napsal(a):
No,a já jdu proti proudu. Pokud nejsi vyježděná, máš strach jezdit v provozu,bojíš se,tak automat ti ušetří spoustu nervů. Já mám řidičák pár let, a troufám si tvrdit,že kdybych si nepořídila automat,bylo by to daleko horší, jen díky němu jsem se dokázala vyjezdit (v rámci možností,stejně se bojím,dálky nebudu jezdit nikdy,ale pro to, co potřebuju,to stačí). Pro mě je řízení nutné zlo, ale díky automatu jsem ty největší bloky a strach překonala. Takže pokud máš možnost manuál prodat a automat koupit,tak vzhůru do toho

to celkem není pravda. je to o tom vyježdění. já jsem udělala řidičák a šup do auta a do provozu a prostě začátky byly takové, no, doufám, že nikde na youtube není žádný video, ale jinak to nejde.

zbavovat se dneska dobrýho auta s vidinou, že koupím lepší, je nerozum.

19.11.2022 12:43
janaa

XXX.XXX.174.242

to celkem není pravda. je to o tom vyježdění. já jsem udělala řidičák a šup do auta a do provozu a prostě začátky byly takové, no, doufám, že nikde na youtube není žádný video, ale jinak to nejde.

Píšu ze své zkušenosti. Ono je něco jiného udělat si řidičák v mládí a začít jezdit, nebo později, a zvlášť,když se člověk bojí. Souhlasit samozřejmě nemusíte

19.11.2022 12:44
fikovnice

XXX.XXX.20.198

janaa napsal(a):

Jani, berte to jako můj názor. Já se v autě cítím bezpečněji než když jdu pěšky po chodníku. Pro mě je řízení naprosto automatická činnost, a v podstatě i relaxační...
Takže také změním názor - ať to Alenka udělá tak, aby to nejlépe vyhovovalo jí samotné!

19.11.2022 12:46
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Včera jsem o tom mluvila s kámoškou, také se bojí řídit, a řidičák přitom už dlouho má.
Já se na polňačkách naučila řídit někdy ve 14 letech, pak v 18 papíry, a v podstatě řídím denně. Je to stoprocentně o vyježdění se, ALE podle mě je to i o talentu na řízení - někdo jej má, někdo, i kdyby jezdil denně, tak ne.

19.11.2022 12:49

fikovnice napsal(a):
Včera jsem o tom mluvila s kámoškou, také se bojí řídit, a řidičák přitom už dlouho má.
Já se na polňačkách naučila řídit někdy ve 14 letech, pak v 18 papíry, a v podstatě řídím denně. Je to stoprocentně o vyježdění se, ALE podle mě je to i o talentu na řízení - někdo jej má, někdo, i kdyby jezdil denně, tak ne.

tak není potřeba, aby každý uměl jezdit dlouhé trasy na neznámých místech, většina lidí potřebuje umět dojet do obchodu, k doktorovi. prostě trasy, které se s manuálem zvládnou, tak člověk může jet pomalu a objet ten úsek, kde je semafor do kopce nebo tak.

já jsem teda v osmnácti papíry neměla a bála jsem se ukrutně, ale jak je to s tím daliborem a nouzí?

19.11.2022 12:49
janaa

XXX.XXX.174.242

fikovnice napsal(a):
Jani, berte to jako můj názor. Já se v autě cítím bezpečněji než když jdu pěšky po chodníku. Pro mě je řízení naprosto automatická činnost, a v podstatě i relaxační...
Takže také změním názor - ať to Alenka udělá tak, aby to nejlépe vyhovovalo jí samotné!

Jj,mám spoustu kamarádek,co je pro ně řízení vlastně relax. Pro mě nemyslitelné Já se vždycky po příjezdu domů cítím jak hrdina
A souhlasím, ať to Alča vyřeší tak,aby byla spokojená, právě proto jsem dala do pléna i druhý názor. Není potřeba se trápit tím,že se musím naučit řídit manuál

19.11.2022 12:52
fikovnice

XXX.XXX.20.198

tak není potřeba, aby každý uměl jezdit dlouhé trasy na neznámých místech, většina lidí potřebuje umět dojet do obchodu, k doktorovi. prostě trasy, které se s manuálem zvládnou, tak člověk může jet pomalu a objet ten úsek, kde je semafor do kopce nebo tak.

já jsem teda v osmnácti papíry neměla a bála jsem se ukrutně, ale jak je to s tím daliborem a nouzí?

Jj, to souhlasím...poté, co jsem na vše zůstala sama, tak jsem holt musela do řady věcí skočit sama rovnýma nohama.

19.11.2022 12:53
fikovnice

XXX.XXX.20.198

janaa napsal(a):
Jj,mám spoustu kamarádek,co je pro ně řízení vlastně relax. Pro mě nemyslitelné Já se vždycky po příjezdu domů cítím jak hrdina
A souhlasím, ať to Alča vyřeší tak,aby byla spokojená, právě proto jsem dala do pléna i druhý názor. Není potřeba se trápit tím,že se musím naučit řídit manuál

Jo, říkám si, že jsem do toho původního příspěvku vrazila moc subjektivna... Já už bych koupené auto neprodávala...ale to je fakt jen můj názor.
Jinak jak stárnu, tak po delších trasách mě ukrutně bolí nejen páteř, ale celé tělo.

19.11.2022 13:04

"ale jak je to s tím daliborem a nouzí?"

přesně tak
být v tomto soběstačný, zejména se zvířaty, je k nezaplacení
a naučení se na šaltrpáku je jen o tom naučení, jak zde říkáme, "do reflexu"
doma v garáži
na bočních cestách

19.11.2022 13:08

janaa napsal(a):

Díky, Jani, za podporu. Tak nějak to cejtim. Možná se vyjezdim, netvrdím, že ne. Ale teď vidím u cesty kočku nebo na mě někdo zatroubí a hned mě to vykolejí. Naštěstí je vedle mě pořád instruktor, takže zasáhne, uklidní, je hrozně trpělivej a hodnej.
Jinak mluvím o tom s hodně lidma, někteří buď řidičák mají a nejezdí, nebo už jsou starší (cca 60) a jezdí, někteří začali ve 20 a dnes jezdí jak profíci, někteří řidičák nemají a bojí se tak, že by do toho za žádnou cenu nešli, raději budou jezdit na koloběžce. Prostě je to různý.
Ale mě dodnes štve, že mě to nikdo nenaučil a že jsem si ŘP neudělala dřív. Nikdy mě nenapadlo, že bych to potřebovala. A teď potřebuju, aspoň do práce, na veterinu a na nákup.

19.11.2022 13:14

fikovnice napsal(a):

Jani, to je právě v tom, že ty to umíš už od těch 14 let. U mě je problém v tom, že jak se soustředím na to řazení, tak už nestíhám sledovat provoz a hlavně značky. Takhle jsem na výjezdu na hlavní skončila pravým kolem mimo silnici a ve dvou jednosměrkach zastavila těsně před značkou. 🤦

19.11.2022 13:19

" že jak se soustředím na to řazení"

no a to je to "naučit se do reflexu"
mechanická záležitost
a furt stejně jako u psů
učím od nejjednoduššího a krok po kroku
nejdřív si zafixuji polohy "na sucho"
a pak k tomu přidám pohyb
a určitě ne v ruchu města

19.11.2022 14:03

" že jak se soustředím na to řazení"

no a to je to "naučit se do reflexu"
mechanická záležitost
a furt stejně jako u psů
učím od nejjednoduššího a krok po kroku
nejdřív si zafixuji polohy "na sucho"
a pak k tomu přidám pohyb
a určitě ne v ruchu města

Jenže my právě jezdíme hlavně ve městě. Jinak mimo obec a v malé obci pohoda.

19.11.2022 15:30

janaa napsal(a):

Tak já jdu taky proti proudu. Jezdím jenom v okruhu 30 km, na dálnici mě nikdo neuvidí a automat by mi v tom rozhodně nepomohl. Prostě se ve velkém provozu bojím.

19.11.2022 15:32

automat pomůže hodně. I na psychiku

19.11.2022 15:33

automat pomůže hodně. I na psychiku

Nezpochybňuji, ale mně by nepomohl. Viz výše.

19.11.2022 15:37

Jenže my právě jezdíme hlavně ve městě. Jinak mimo obec a v malé obci pohoda.

No a v tom městě se právě člověk naučí přeřazovat, ne? Já tam proto jezdím raději, protože všude semafory a zácpy a mám na všechno čas. Já se bojím rychlé jízdy. Ale jasně, každá to máme jinak.

Neregistrovaný uživatel

19.11.2022 16:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.12

janaa napsal(a):

Ale pak jsou mnohem větší náklady na běžnou údržbu a jak se něco zesere je celková výměna něčeho taky jinde než u stejného modelu na manualu. Jako servisove se tam může pos rat a musí hlidat víc věcí.
Nehledě na to že za mě kdo neumí s manualem nemel by lizt na silnici za volantem vůbec.

19.11.2022 16:58

Samozřejmě, ať Sarah udělá co uzná za vhodné. Ale pokud bude prodávat auto s manuálem, nekoupí auto stejných parametrů s automatem za stejné peníze.

Sarah, vy si teď děláte autoškolu, nebo jen kondiční jízdy? Každopádně se nebojte, že to s manuálem nezvládnete. Zvládlo to tolik lidí... Já když jsem se rozhodla, že si ve čtyřiceti udělám řidičák, tak jsem taky měla pochybnosti jak to zvládnu. Ale řekla jsem si, když můžou jezdit kamarádky, tak já taky. Věřte si!

19.11.2022 19:54

Jsem na tom podobně jako Kometa. Řazení je z celého řízení nejmenší problém. Rychlost a provoz jsou mé strašáky.
Asi bych v automatu měla pocit, že nemám auto pod kontrolou. Asi - nikdy jsem to nezkusila.

19.11.2022 21:44
lupus4

XXX.XXX.205.61

Když selžou brzdy (viz americké filmy) řítíte se s automatem do průseru...
s manuálem si to klidně odřadíte a ubrzdíte motorem...

19.11.2022 21:50

lupus4 napsal(a):
Když selžou brzdy (viz americké filmy) řítíte se s automatem do průseru...
s manuálem si to klidně odřadíte a ubrzdíte motorem...

mno

jela jsem takhle jednou s nefunkčními brzdami v ranní špičce do servisu a řeknu vám... ono sice motorem se dá leccos a vlastně tak jezdím normálně, ale stejně to řadím mezi ty nejšílenější věci, co jsem v životě provedla

19.11.2022 22:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

Taky se mi stalo, vytekla brzdovka, no nic příjemnýho to samozřejmě není,
ale dá se to a s pomocí motoru a ruční brzdy jsem taky s vytřeštěnejma očima dojel
(a za sebou vlek plný psů). Ale s automatem by to bylo podstatně horší...

19.11.2022 22:07

Ach jo. V nejhorším se zabiju a o psy se bude muset někdo postarat.

19.11.2022 22:16

ale houby
postarate se vy -s autem i bez.
jednou, brzy - bude lepe!

19.11.2022 22:20
janaa

XXX.XXX.174.242

Alčo,prosím tě, brzdy ti nikdy neselžou, fakt počítat s každou event. katastrofou,tak nejen nevyjedeš,ale ani nevyjdeš na ulici hlavně klid,máš toho dost i bez dalších nervů

19.11.2022 22:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

janaa napsal(a):
Alčo,prosím tě, brzdy ti nikdy neselžou, fakt počítat s každou event. katastrofou,tak nejen nevyjedeš,ale ani nevyjdeš na ulici hlavně klid,máš toho dost i bez dalších nervů

já jí nechtěl vyděsit, jen upozornit na výhodu manuálu

20.11.2022 02:22
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Ach jo. V nejhorším se zabiju a o psy se bude muset někdo postarat.

Já bych se s automatem cítila nějak divně a asi nejistě. Takto mám pocit, že to vše je na mně...a takto mi to vyhovuje. Ale Ali, fakt to vše udělej dle sebe. Jen se v ničem neunáhluj!

20.11.2022 02:30
fikovnice

XXX.XXX.20.198

Jani, to je právě v tom, že ty to umíš už od těch 14 let. U mě je problém v tom, že jak se soustředím na to řazení, tak už nestíhám sledovat provoz a hlavně značky. Takhle jsem na výjezdu na hlavní skončila pravým kolem mimo silnici a ve dvou jednosměrkach zastavila těsně před značkou. 🤦

Je to ještě krátká doba. Všechno, Alenko...

20.11.2022 08:30
Terven

XXX.XXX.103.178

Zrovna tohle je ale jenom otázka cviku a ne moc dlouhého času. Pak to přejde na úroveň reflexu a budete to dělat zcela automaticky.
Já při řízení taky relaxuju, mám to ráda, pokud se jedná o známé trasy.
Stresuje mě hledání cesty v hustém provozu, hledání místa k parkování. Bojím se ožralů a jiných deb.ilů za volantem. Ale to všechno jsou věci, před nimiž by mě automat neochránil.
V autoškole jsem měla přesně ten pocit, co píšete - že kvůli řazení nestíhám už nic ...ale ten mají v začátcích asi všichni.
Za jistou ne moc dlouhou dobu už řazení vůbec žádný problěm není. Nemusíte o tom vůbec přemýšlet.

21.11.2022 11:01

mno

jela jsem takhle jednou s nefunkčními brzdami v ranní špičce do servisu a řeknu vám... ono sice motorem se dá leccos a vlastně tak jezdím normálně, ale stejně to řadím mezi ty nejšílenější věci, co jsem v životě provedla

Taky mám podobnou zkušenost. Bez provozní brzdy, na motor a na ruční. Naštěstí jen přes 3 vesnice a nejhorší kus po cyklostezce.

21.11.2022 11:41

Tak já bych s nefunkčními brzdami nejela nikam. Takový hazardér nejsem. Zavolala bych si odtah. Z povinného ručení je zdarma.

21.11.2022 11:54

Taky mám podobnou zkušenost. Bez provozní brzdy, na motor a na ruční. Naštěstí jen přes 3 vesnice a nejhorší kus po cyklostezce.

A taky to bylo na automatu?

21.11.2022 12:01

lupus4 napsal(a):
Taky se mi stalo, vytekla brzdovka, no nic příjemnýho to samozřejmě není,
ale dá se to a s pomocí motoru a ruční brzdy jsem taky s vytřeštěnejma očima dojel
(a za sebou vlek plný psů). Ale s automatem by to bylo podstatně horší...

Tak ale většina automatů (co vím a sama to tak mám) se dá přepnout na manuál a pak lze podřazovat a tedy brzdit motorem. Já to třeba využívám, když mám vyměněné brzdy a potřebuju je opatrně zajet.

21.11.2022 13:03

Já bych se s automatem cítila nějak divně a asi nejistě.

Stejně jsem mluvila, dokud jsem v automatu nezačala jezdit Já navíc měla chytrolínské řeči ("To je nuda, když se neřadí, to by mi chybělo"), aniž bych kdy v automatu ujela alespoň kilometr. No a pak jsem dostala do ruky automat a upřímně - paráda. Pro Alču značka ideál - nemuset se soustředit na řazení, ale moci se plně věnovat provozu a značkám. Za mě cesta nejmenšího odporu a schvaluju

Jo, abych nezněla neobjektivně: jezdím dál s manuálem, automat má choť. Kdykoliv si ale můžu vybrat, sedám do automatu.

21.11.2022 13:20
aluska

XXX.XXX.197.205

Mám papíry od 17ti ( dělali jsme tenkrát řidičák na stavárně a já byla o rok mladší než ostatní spolužáci), řídím od 18ti. Denně. Je jedno jestli automat, nebo manuál, Forda 250 nebo Patrola. Ale teď v 53 letech začínám mít problém s nočním řízením. Jednak hůř vidím, ale na to mám v autě brýle na dálku, ale i tak mi přijde , že mě všechna protijedoucí auta v noci oslňují a pak mám strach ze zvěře. Takže když musím jet někam v noci ( což teda moc nechci), tak mě štvou kamioňáci, který zdržuju, protože nejedu stovkou a oni svítí a troubí, blbouni. Ale když potkaj srnku oni, tak to ani nezaregistrujou a já budu mít v pr... celej předek

21.11.2022 13:28

aluska napsal(a):
Mám papíry od 17ti ( dělali jsme tenkrát řidičák na stavárně a já byla o rok mladší než ostatní spolužáci), řídím od 18ti. Denně. Je jedno jestli automat, nebo manuál, Forda 250 nebo Patrola. Ale teď v 53 letech začínám mít problém s nočním řízením. Jednak hůř vidím, ale na to mám v autě brýle na dálku, ale i tak mi přijde , že mě všechna protijedoucí auta v noci oslňují a pak mám strach ze zvěře. Takže když musím jet někam v noci ( což teda moc nechci), tak mě štvou kamioňáci, který zdržuju, protože nejedu stovkou a oni svítí a troubí, blbouni. Ale když potkaj srnku oni, tak to ani nezaregistrujou a já budu mít v pr... celej předek

Mám to stejně. Se svými dioptriemi jsem v noci viděla vždycky blbě a na stará kolena to rozhodně není lepší.Takže se plížím a všichni mě předjíždějí. Ale jezdím jenom po okreskách, tam žádní netrpěliví kamioňáci nejsou.

21.11.2022 13:42
Terven

XXX.XXX.110.191

Stejně jsem mluvila, dokud jsem v automatu nezačala jezdit Já navíc měla chytrolínské řeči ("To je nuda, když se neřadí, to by mi chybělo"), aniž bych kdy v automatu ujela alespoň kilometr. No a pak jsem dostala do ruky automat a upřímně - paráda. Pro Alču značka ideál - nemuset se soustředit na řazení, ale moci se plně věnovat provozu a značkám. Za mě cesta nejmenšího odporu a schvaluju

Jo, abych nezněla neobjektivně: jezdím dál s manuálem, automat má choť. Kdykoliv si ale můžu vybrat, sedám do automatu.

Jo, to já určitě nezpochybňuju, že manuál je pohoda, klídek, leháro ...bylo by nelogický, pokud by to tak nebylo.
Jen jsem chtěla říct, že to soustředění se na řazení je taková "dětská nemoc" začínajícího řidiče a pokud nehodí mokrej řidičák do šuplíku, ale hned jezdí, pak je to otázka pár jízd, než mu to vleze pod kůži, pokud se to nezautomatizuje už během jízd v autoškole.
Zrovna řazení bych se bála nejmíň, byly horší věci, který mě v začátcích za volantem strašily - a jejich zvládnutí trvá určitě x násobně déle. Třeba přejíždění z pruhu do pruhu v hustým provozu a trefení toho, ve kterým potřebuju být. Nebo technika projíždění zatáček na klikatící se silnici - některé nevypadají a vynášejí - přiznám se, že jsem se párkrát ocitla nedobrovolně v protisměru ,
Orientace v provozu vůbec, pokud člověk ještě nemá vypěstované příslušné reflexy, je náročnější. Pamatuju se, že mi rozhazovaly sandál různé nečekané komplikace jako překážky na trase, objížďky...uhýbání před sanitkou nesnáším dodnes.
Jinej recept, než jezdit, jezdit a jezdit na to není.

21.11.2022 16:25

jj, takový pruhy, hlavně když je potřeba vědět, kde přesně se zařadit, mnohem dřív, než to řekne navigace nebo nedejbože silniční ukazatel, protože pak už je pozdě a nikdo vás tam už nepustí, to je teprve chuťovka :)

řazení, na to nemusím myslet vůbec, stejně jako nemusím myslet nad pedály nebo kde se zapíná blinkr. to dělá plazí mozek už dávno sám.

21.11.2022 17:06
fikovnice

XXX.XXX.60.189

Jj, já se pak opravila, ať to Alenka udělá tak, jak se sama na to cítí...

Jinak já ale s automatem jezdila, sice vůbec ne dlouho, ale jezdila. A přesto mi víc vyhovuje manuál. To už je na každém soudruhovi...

21.11.2022 17:08
fikovnice

XXX.XXX.60.189

Terven napsal(a):
Jo, to já určitě nezpochybňuju, že manuál je pohoda, klídek, leháro ...bylo by nelogický, pokud by to tak nebylo.
Jen jsem chtěla říct, že to soustředění se na řazení je taková "dětská nemoc" začínajícího řidiče a pokud nehodí mokrej řidičák do šuplíku, ale hned jezdí, pak je to otázka pár jízd, než mu to vleze pod kůži, pokud se to nezautomatizuje už během jízd v autoškole.
Zrovna řazení bych se bála nejmíň, byly horší věci, který mě v začátcích za volantem strašily - a jejich zvládnutí trvá určitě x násobně déle. Třeba přejíždění z pruhu do pruhu v hustým provozu a trefení toho, ve kterým potřebuju být. Nebo technika projíždění zatáček na klikatící se silnici - některé nevypadají a vynášejí - přiznám se, že jsem se párkrát ocitla nedobrovolně v protisměru ,
Orientace v provozu vůbec, pokud člověk ještě nemá vypěstované příslušné reflexy, je náročnější. Pamatuju se, že mi rozhazovaly sandál různé nečekané komplikace jako překážky na trase, objížďky...uhýbání před sanitkou nesnáším dodnes.
Jinej recept, než jezdit, jezdit a jezdit na to není.

V té první větě asi myslíte automat...

Já jela ve středu trošku delší trasu a mám obrovskej problém ve tmě - strašně špatně vidím. Ale to neovlivní ani automat ani manuál.

21.11.2022 17:14

tak já ve tmě taky vidím prd. jakože jsem schopná na okresce přejet odbočku, protože prostě... kde že je tady ta křižovatka? aha, už byla

a pak se to dá vždycky vylepšit tím, že je třeba tma a prší, nebo je tma a mlha (ale to aspoň vidí prd všichni)

nebo takový skvělý věci jako oční migréna, to je taky v kombinaci s řízením ve tmě fakt výborný, jedna hvězdička z pěti

21.11.2022 19:21
aluska

XXX.XXX.168.15

A to ještě Fabie obecně blbě svítí, prej to je typem světel, žádná žárovka tomu nepomůže, takže jsem nedávno jela v noci do Humpolce, hubu přitisknutou na předním skle a když mi v Pravíkově uprostřed vesnice přešel těsně před autem srnec, posra....la jsem se a zbytek cesty jela asi 40. Pak jsem si půjčila tátovo Citroena a to bylo světla jak za poledne a stačily potkávačky. Na dálkový jsem viděla i půl kilometru pole vpravo i vlevo. Takže si teď na jízdy tmou beru Citrouše, ale stejně kdybych nemusela, tak v noci nejedu.

21.11.2022 19:33
fikovnice

XXX.XXX.63.86

aluska napsal(a):
A to ještě Fabie obecně blbě svítí, prej to je typem světel, žádná žárovka tomu nepomůže, takže jsem nedávno jela v noci do Humpolce, hubu přitisknutou na předním skle a když mi v Pravíkově uprostřed vesnice přešel těsně před autem srnec, posra....la jsem se a zbytek cesty jela asi 40. Pak jsem si půjčila tátovo Citroena a to bylo světla jak za poledne a stačily potkávačky. Na dálkový jsem viděla i půl kilometru pole vpravo i vlevo. Takže si teď na jízdy tmou beru Citrouše, ale stejně kdybych nemusela, tak v noci nejedu.

"Alusko", neeee!
Vy už jste se zase pos....?!
Promiňte, ale nějak se to nabízelo...

21.11.2022 19:33

aluska napsal(a):

stává se, že zajde ten plastový kryt a pak to žárovka neprosvítí.

21.11.2022 19:34
fikovnice

XXX.XXX.63.86

stává se, že zajde ten plastový kryt a pak to žárovka neprosvítí.

Jj, já si nechávala u starýho auta leštit ten plast na světlech a viditelnost pak byla úplně jinde než ta původní!

21.11.2022 19:36
aluska

XXX.XXX.168.15

fikovnice napsal(a):
Jj, já si nechávala u starýho auta leštit ten plast na světlech a viditelnost pak byla úplně jinde než ta původní!

víc lidí říkalo, že ty Fábky málo svítěj, tátovo Citrouš má 17 let a svítí luxusně oproti mojí daleko mladší Fábce

21.11.2022 19:37
aluska

XXX.XXX.168.15

fikovnice napsal(a):
"Alusko", neeee!
Vy už jste se zase pos....?!
Promiňte, ale nějak se to nabízelo...

fakt skoro doslova, ten srnec se tam mihnul jak nějakej přízrak

21.11.2022 19:37
fikovnice

XXX.XXX.63.86

aluska napsal(a):
víc lidí říkalo, že ty Fábky málo svítěj, tátovo Citrouš má 17 let a svítí luxusně oproti mojí daleko mladší Fábce

Tak je to možný, já Fábku asi nikdy neřídila.

21.11.2022 19:40

aluska napsal(a):

to zneprůhledňování dekle od světel mi zase řekl servisák, že je to dost škodovácká záležitost

21.11.2022 19:44
fikovnice

XXX.XXX.63.86

to zneprůhledňování dekle od světel mi zase řekl servisák, že je to dost škodovácká záležitost

Mně to řekli na poslední STK (Fiátek). Mám tam kámoše, ale ukazoval mi, jak blbou mám svítivost světel a že STK dostanu, ale že mám hned pak jet to nechat vyleštit.

21.11.2022 19:45

A taky to bylo na automatu?

Ne, automat by asi motorem nebrzdil, ale nevím, nikdy jsem automat neřídila.

21.11.2022 20:24
Terven

XXX.XXX.110.191

fikovnice napsal(a):
V té první větě asi myslíte automat...

Já jela ve středu trošku delší trasu a mám obrovskej problém ve tmě - strašně špatně vidím. Ale to neovlivní ani automat ani manuál.

Jasně, automat

21.11.2022 20:34

A co si myslíte o tříválcových motorech, máte ho někdo? Novější škodovky už s jiným ani nejsou...

21.11.2022 20:56

Ne, automat by asi motorem nebrzdil, ale nevím, nikdy jsem automat neřídila.

automat motorem v podstatě brzdí
a můžeš přepnout na manuál

21.11.2022 21:19
fikovnice

XXX.XXX.63.86

aluska napsal(a):
fakt skoro doslova, ten srnec se tam mihnul jak nějakej přízrak

Zvěř v noci je jeden z mých strašáků. Věc blbě ovlivnitelná - jedině předvídat prostě všude, kde by zvěř být mohla a jet přiměřenou rychlostí. Srnců a srnek už jsem takto před čelním sklem potkala celkem dost, divočáka jednou, a jednou jedinkrát přenádherného jezevce (přecházel si v klídku silnici), zatím to naštěstí neskončilo srážkou, vždy jsem to ubrzdila a zvěř odběhla. Ale ex srnce srazil a zabil.

21.11.2022 21:22
fikovnice

XXX.XXX.63.86

A co si myslíte o tříválcových motorech, máte ho někdo? Novější škodovky už s jiným ani nejsou...

Ali, celkem zajímavé čtení:
https://autobible.euro.cz/vykon-vs-pocet-valcu-nabizi-jednotlivych-kategoriich-nejvyssi-maximum/

Jinak já mám klasickej čtyřválec. Proč nad tříválcem vlastně přemýšlíš?

21.11.2022 21:26
fikovnice

XXX.XXX.63.86

tak já ve tmě taky vidím prd. jakože jsem schopná na okresce přejet odbočku, protože prostě... kde že je tady ta křižovatka? aha, už byla

a pak se to dá vždycky vylepšit tím, že je třeba tma a prší, nebo je tma a mlha (ale to aspoň vidí prd všichni)

nebo takový skvělý věci jako oční migréna, to je taky v kombinaci s řízením ve tmě fakt výborný, jedna hvězdička z pěti

"Bodlinko", jak jste na tom se zrakem? Mně se - trochu paradoxně - věkem horší a horší krátkozrakost. A s krátkozrakostí jde ruku v ruce šeroslepost.

21.11.2022 21:41
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Já jsem si dělala autoškolu ve čtyřiceti letech, hned jsem si koupila auto a od té doby denně jezdím. Hlavně po Brně, bydlím tu. Zpočátku jsem vyjížděla s kamenem v žaludku, byl to pro mě velký stres. Trochu jsem si pomáhala tím, že jsem si vždy před jízdou dala do pusy tictac. Jelo se mi pak líp.

Já si dělala řidičák v sedmnácti, začala jsem řídit az tak 5 let poté a bylo to peklo. Obvykle jsem přijela domů a musela si lehnout na gauč, protože mi bylo blbě a bolela mě hlava. Dnes mi ty mé začátky nikdo nevěří. Pokaždé, když se nějaká kamarádka podceňuje a obdivuje, jak řídím a že ona by to nezvládla, říkám, že zvládla a vyprávím, jak jsem začínala já. Jo a mě taky ze začátku uklidňovalo něco žvýkat a hudba. Bez té nejezdím ani dnes. Už dlouhé roky je pro mě většinou řízení relax, miluju to, ale nesmí sedět vedle můj muž. Je příšerný spolujezdec. Jednou jsem mu v autě při jeho řízení dělala, co on dělá mě a když se divil, co se mnou je, proč tak hysterčím, tak jsem mu řekla, že mu jen dělám jeho a že jsem myslela, že to tak má rád, jinak by mi to nedělal. No, dost se polepšil .

21.11.2022 21:53

fikovnice napsal(a):
Ali, celkem zajímavé čtení:
https://autobible.euro.cz/vykon-vs-pocet-valcu-nabizi-jednotlivych-kategoriich-nejvyssi-maximum/

Jinak já mám klasickej čtyřválec. Proč nad tříválcem vlastně přemýšlíš?

Jani, nepřemýšlím, jen jsem si toho prostě všimla a zajímá mě to.

22.11.2022 08:28
aluska

XXX.XXX.197.205

Jani, nepřemýšlím, jen jsem si toho prostě všimla a zajímá mě to.

Mám už druhou Fábku s tříválcem HTP ( hovnotopojede ). Když jedu sama, paráda, ve dvou lidech jakž takž, ve třech nepředjedu ani kdybych platila zlatem. Ale protože skoro pořád jezdím sama, tak si nestěžuju.

22.11.2022 08:57

aluska napsal(a):

Já mám renaulta a v noci stejně vidím kulové.

22.11.2022 09:19
assil

XXX.XXX.225.195

No to zautomatizování řazení není až tak asi u všech pravda, já si dělala řidičák v 45, jezdila jsem pak asi 3 roky s manuálem a bylo to pořád stejný peklo jako na začátku. Tak jsem to vyměnila za automat a bylo to nejlepší rozhodnutí co mohlo bejt a že mi to taky všichni rozmlouvali, že ty prachy navíc nestojí za to bla bla bla a přitom to byla nejlepší investice mýho života a jsem ráda, že jsem se nenechala ukecat, nějaký daleký cesty nebo dálnice nedávám, ale cesty po okolí už mám alespoň bez těch nervů a v pohodě a dokonce už jsem i jela někam kde to neznám!

22.11.2022 09:22

A já to mám přesně naopak. Mám poprvé po 20 letech automat a trpím, je to děsná nuda. Já ježdění miluju, mám i auto na zábavu, pecka na motokárové okruhy a prostě řazení je sranda. Teď s tím automatem fakt usínám, tak si to aspoň občas přepnu na pádla pod volantem nebo na ruční řazení pákou, ale prostě to není ono.

22.11.2022 09:29

A já to mám přesně naopak. Mám poprvé po 20 letech automat a trpím, je to děsná nuda. Já ježdění miluju, mám i auto na zábavu, pecka na motokárové okruhy a prostě řazení je sranda. Teď s tím automatem fakt usínám, tak si to aspoň občas přepnu na pádla pod volantem nebo na ruční řazení pákou, ale prostě to není ono.

A vo tom to je. Prostě každý to máme jinak .

22.11.2022 09:32
assil

XXX.XXX.225.195

Ono prostě co tak vidím kolem, tak s řízením je to stejný jako s jinými činnostmi, někoho to baví, někomu to jde dobře, někomu zas jak psovi pastva a někdo té činnosti ani skoro není schopen. Jde jen o to zhodnotit sám sebe a podle toho se zařídit.

22.11.2022 11:11

Já mám renaulta a v noci stejně vidím kulové.

Já mám teď v poslední době jízdy zásadně za tmy a občas i za deště. Učitel mi to asi dělá schválně.

22.11.2022 11:39
fikovnice

XXX.XXX.63.221

Já mám teď v poslední době jízdy zásadně za tmy a občas i za deště. Učitel mi to asi dělá schválně.

22.11.2022 11:46
elisak

XXX.XXX.194.232

My máme automat přes 2 roky. Auto vybíral (a platil) přítel, chtěl automat kvůli kolonám v Praze. Já se trošku bála, že mi řazení bude chybět, ale tak platil on, tak jsem mu do toho nekecala. Jako je to fajn, hlavně v kolonách, tam mě řazení neskutečně otravovalo. Ale když jsem si teď po cca roce a půl vytáhla starou Dacii s manuálem, tak jsem si tu jízdu neskutečně užila, i když ta Dacie je fakt hrozný auto. Hrozně to řve, na dálnici se nadá vůbec poslouchat rádio a hromada dalších věcí...
Jinak vždycky, když teď sednu do manuálu tak jsem ze začátku trošku nejistá, i když to není vůbec problém...

22.11.2022 11:59

Pokud si za volantem nejste úplně jista, možná by pomohla i videa - např. Brněnská odchytová dashcam ( je jich mnoho dalších na streamu, yt apod):
https://www.youtube.com/@DashcamBo/videos

Jedná se o kompilace zásadních chyb okolních řidičů, se kterými se můžete na silnici setkat - viděno z pohledu kolemjedoucího řidiče z pozice za volantem.
Můžete se tak sama psychicky připravit a trochu "otužit".

22.11.2022 12:14

Aspoň budete připravená...

22.11.2022 13:52

Pokud si za volantem nejste úplně jista, možná by pomohla i videa - např. Brněnská odchytová dashcam ( je jich mnoho dalších na streamu, yt apod):
https://www.youtube.com/@DashcamBo/videos

Jedná se o kompilace zásadních chyb okolních řidičů, se kterými se můžete na silnici setkat - viděno z pohledu kolemjedoucího řidiče z pozice za volantem.
Můžete se tak sama psychicky připravit a trochu "otužit".

Díky, kouknu na to, na youtube se právě kvůli jízdám dívám denně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík