Štěně Moskevský strážní pes s PP

Prodám Moskevského strážního psa - Chovatelská stanice z Ranče na Větrné hů...
DohodouAbych popsala situaci…máme 3 fenky, Anglický buldoček (5 let), Pyrenejský horský (2 roky) a Moskevsky strážní pes (1rok)…nejdříve jsme měli samotnou buldočku a s prestehovanim do baraku jsme chtěli pořídit psa na zahradu, tak jsme poridili stěně PHP, ty dvě si na sebe zvykly, od jara do podzimu spolu byli venku 24/7 a nebyl jediný problém ale na zimu jsme začali brát AB domu a PHP to začala brát špatně, přestala žrát, byla sklesla..zkoušeli jsme opravdu vše ale nic nepomahalo a tím, ze jsme chtěli do budoucna i 3. psa, tak jsme řekli, ze je dobry čas ho pořídit teď, ze PHP nebude aspoň venku sama a tak jsme poridili MSP( také od štěněte) všechno bylo v pořádku, PHP úplně ožila, když AB chodila má zahradu, tak spolu všechny vycházeli, spali spolu, hráli si a nebyl jediný problém..AB opět byla od jara do podzimu s nima venku a ted na zimu jsme ji začali brát domu a to začali problémy…MSP podle nás začala zarlit, ze AB chodí dovnitř a začala si na ni dovolovat..vždy když chcem vzít AB dovnitř tak si MSP stoupne do dveří a nechce tam AB pustit, začne vrcet a vyjizdet..vždy se nam to nějak povede ji dostat dovnitř bez většího konfliktu ale par dni zpět proběhl jejich první konflikt..AB normálně vždy jedla s nima venku, misky mají hned vedle sebe a nikdy nebyl problém ale teď jsme ji to začali dávat vevnitř protože v době krmeni už je většinou vevnitř ale posledne jsme ji to dali s ostatními a to se MSP nelíbilo..když se AB přiblížila ke své misce, tak MSP začala vrcet, AB si to samozřejmě nenechala líbit a už byli ty dvě v sobě..PHP to viděla a hned se do toho zapojila s MSP a AB logicky nemá šanci proti 2 velkém psům, ihned jsme je od sebe odtrhli, AB vzali dovnitř a když jsme ji ráno pustili ven, tak zas byly kamosky, žádný problém..večer opět problém u bráni dovnitř jinak klid ale včera muž hladil venku AB, MSP to viděla, pribehla a vyjela po ni…nic velkého to nebylo ale stejne…muže to být jen to období, kdy se snaží si zvýšit postavení a za nějaký čas to přejde? Zvýšení postavení podporujeme jak to jen jde..například : prvni dostane pamlsek PHP, poté MSP a poslední AB, když odněkud příjedem, tak je přivítáme ve stejném pořadí, prosze aby MSP neměla pocit, ze AB uprednostujem a ze si potřebuje to postavení ještě víc “vydobít”…tohle teda mám takhle nastudovane, ze pokud je už v domácnosti více psu, tak i panicek musí brát v potaz hierarchii a vždy vůdce smečky, tak trochu upřednostňovat aby neměl pocit, ze si postavení musí neustále dokazovat..je nam jasné, ze momentálně je vůdce PHP a teď se očividně snaží dostat na 2. pozici MSP… rádi bychom aby se to co nejvíce obešlo bez konfliktu proto nevíme jak řešit to bráni dovnitř..jestli postačí při bráni AB domu MSP jen držet někde stranou? Nebo jestli ji máme taky aspoň přes den vzít domu aby zjistila, ze ji to tam vlastně nebude bavit ale myslím, ze tím by se situace akorát zhoršila, kdybych ji ustoupila v tomhle…myslíte, ze bude potřeba cizi pomoc? Ještě dodám, ze MSP se všeho a všech boji…nedávno jsme byli na procházce a potkali sousedy, kteří mají 7 měsíční stěně dogy a MSP malem vyletela z kůže když ji viděla, kdyby nebyla uvazana, tak by nejspíš vzala čáru…na zahradě, když třeba soupnem se židli, tak se taky hrozné lekne, fakt se lekne tkzv každého prdu, což vůbec nechapeme..máme ji od 2 měsíců doma, nikdy jsme ji neublížili ani jedna z fen ji nikdy nic neudělala ale premyslela jsem nad tím, zda by to nemohlo souviset, ze má vlastně nějakou frustraci, kterou se snaží nějak vybít na fene u které cítí, ze má nějakou šanci proti ni? Řešit to případně se psím psychologem? Jinak jsou všechny 3 milionové, nam by neublížili v životě ani cizímu psovi či člověku ( ne aspoň pokud by neměli důvod) a jak jsem psala, normálně spolu vycházejí venku, dělají blbiny ale tohle nás trápí, neradi bychom aby se to nějak stupnovalo, proto budu rada za jakoukoli radu a názor…krom názoru, ze máme jednu dat pryč, to se opravdu nestane, to by byla až poslední možná možnost, kde by se to opravdu nedalo ani uhlídat..děkuji 😇
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nechte AB s ostatními venku a je to. Pořiďte oblečky, zateplete, dejte ven vyhřívanou dečku, whatever, ale vidíte, že konflikt nastal, když jste jim v tom začali dělat čóro, řešení bude ležet někde tam.
Nebo berte domů všechny. Taky řešení.
Toto nedopadne dobře - pro fenku anglického buldoka (ne buldočka). A do budoucna i pro jednu pasteveckou fenu, a řekla bych, že pro PHP. Je to otázka času než MSP dospěje. Nepřátelství fen bývá na život a na smrt. Připravte se na to, že budete muset všechny tři feny od sebe oddělovat a to důsledně.
AB je mi líto...
napsal(a):
Nechte AB s ostatními venku a je to. Pořiďte oblečky, zateplete, dejte ven vyhřívanou dečku, whatever, ale vidíte, že konflikt nastal, když jste jim v tom začali dělat čóro, řešení bude ležet někde tam.
Buldoček v zimě nonstop venku? To snad ne
napsal(a):
To nevím, co by to muselo být za oblecek, aby ji nebyla zima a aby ji to ty dvě při hře nestrhli 🙈 pokud jde o mě samotnou, tak bych je klidně měla všechny vevnitř a klidně i v p
Polly343
napsal(a):
To nevím, co by to muselo být za oblecek, aby ji nebyla zima a aby ji to ty dvě při hře nestrhli 🙈 pokud jde o mě samotnou, tak bych je klidně měla všechny vevnitř a klidně i v p
Klidně i v posteli ale ty dvě nejsou vunev zvykle být vevnitř, jsem si 100% jistá, že by tady nevydrželi..je tady na ne moc vedro a nuda, to bych musela chodit otvírat a zavírat dveře každých 10min…navíc za par týdnu mám termín porodu a to už si vůbec neumím predtavit mít vevnitř 3 psy, z toho 2 velký chlupatý koule a mimino🙈 nehledě na to jaký by tady byl z nich bordel🙈
Polly, proč jste jako třetí fenu zvolili MSP?
napsal(a):
Toto nedopadne dobře - pro fenku anglického buldoka (ne buldočka). A do budoucna i pro jednu pasteveckou fenu, a řekla bych, že pro PHP. Je to otázka času než MSP dospěje. Nepřátelství fen bývá na život a na smrt. Připravte se na to, že budete muset všechny tři feny od sebe oddělovat a to důsledně.
AB je mi líto...
Tak já si zas nemyslím, ze by to dopadlo až tak zle, že by se začali vzájemně vraždit…o PHP už vunev strach nemám, je z nich největší a nejvíc dominantní, MSP by si na ni nedovolila, tím jsem si jistá…navíc ty dvě spolu pečou jedna báseň..neříkám, ze se nikdy nemůže stát, ze by po sobě nevyjeli ale rozhodne to nebude nějaký maso..a nemyslím si ani, že by AB dopadla špatně, pokud se to podchyti vcas a bude se to hlídat, tak myslím, ze nebude problém a jak jsem psala, jediný problém tady je když má jít AB dovnitř, když jsou spolu venku, tak jsou nejlepší kamosky 🙈
Polly343
napsal(a):
Tak já si zas nemyslím, ze by to dopadlo až tak zle, že by se začali vzájemně vraždit…o PHP už vunev strach nemám, je z nich největší a nejvíc dominantní, MSP by si na ni nedovolila, tím jsem si jistá…navíc ty dvě spolu pečou jedna báseň..neříkám, ze se nikdy nemůže stát, ze by po sobě nevyjeli ale rozhodne to nebude nějaký maso..a nemyslím si ani, že by AB dopadla špatně, pokud se to podchyti vcas a bude se to hlídat, tak myslím, ze nebude problém a jak jsem psala, jediný problém tady je když má jít AB dovnitř, když jsou spolu venku, tak jsou nejlepší kamosky 🙈
Vy máte zkušenosti s pastevci? Krom těch, co teď máte?
MSP je zatím nedospělá, proto spolu s PHP "pečou jedna báseň" jak píšete. A nedovolí si zatím nic na PHP. Ale dovoluje si už na AB, protože ji vyhodnotila jako slabší, a tak se nad ni posunuje v hierarchii. A jak dospěje, zkusí to na PHP.
Jinak - vždycky to začíná jediným problémem...
napsal(a):
Polly, proč jste jako třetí fenu zvolili MSP?
Povaha…funguji skvěle jako hlidaci, jsou úžasný k dětem, nekonfliktní, dobře vycházejí s jinými psy, jsou věrní…před pořízením jsme zjišťovali a studovali různá plemena vhodná na celoroční pobyt venku, psali si s několika chovateli a MSP nam přišla jako super volba 😊
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.33.60
Polly343
napsal(a):
Povaha…funguji skvěle jako hlidaci, jsou úžasný k dětem, nekonfliktní, dobře vycházejí s jinými psy, jsou věrní…před pořízením jsme zjišťovali a studovali různá plemena vhodná na celoroční pobyt venku, psali si s několika chovateli a MSP nam přišla jako super volba 😊
Jste hloupi volbou plemen za a a za b tim ze jste tretiho psa nezvolili psa ale zas fenu. Ani php neni dospela. Good luck všem
Polly343
napsal(a):
A nenapadlo vás, že když budete mít dvě feny pastevecké, a MSP má z pastevce dost, téměř stejné velikostní a váhové kategorie, že z toho může být v jejich dospělosti problém? Že se feny nemusí v dospělosti spolu snášet? Jak jsem psala v jednom z předchozích příspěvků, nepřátelství fen je na život a na smrt.
MSP jsou skvělí psi, PHP jsou také skvělí psi, ale nikde není zaručeno, a to platí obecně, že bude mezi fenami pohodové soužití. Já bych se bála. Měli jsme dvě kavkazanky, postupně po sobě. K první kavkazance jsme taky chtěli ještě jednu fenku, společnici, ale volili jsme povahově i velikostně odlišné plemeno, chodského psa. A holky spolu vycházely dobře až do konce života. Ale u nás to nebylo tak, že jedna může někam, kam ta druhá ne. Obě byly venku, obě mohly dovnitř, atd.
jste hloupá a vytvořila jste si obrovský problém. máte teda, podle svých slov. tři feny, z nichž dvě jsou pasteveckého plemene, třetí buldok. dvě jsou dva a jeden rok staré, takže nedospělí jedinci. nejmladší je povahově ne úplně cajk. a za chvilku budete rodit.
asi nejvyšší čas najít těm dvěma mladým nový domov, protože tohle nevyřešíte a ty feny se vám pozabíjí.
Polly343
napsal(a):
MSP vychází dobře s jinými psy? Tak to jsem tedy znala jen jedince,u kterých převládl kavkazák,protože se stejným pohlavím se nesnášel ani jeden. Btw všeho se bojí, přitom napadá buldočku/buldoka (anglický buldoček neexistuje), to mě silně evokuje labila,který se rozhodl šikanovat slabšího, nikoli dominantní zvíře,to by se obouvala do PHP,ne psa daleko menšího
Proboha, proč zrovna tahle kombinace plemen a proč hned tři feny?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.219.56
napsal(a):
Proboha, proč zrovna tahle kombinace plemen a proč hned tři feny?
A este pred porodem.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A este pred porodem.
Asi otěhotněla, až když všechny tři měla... Jenže po porodu bude mít na feny mnohem méně času a hlavně energie... není to dobrá kombinace.
Pokud tedy nemáte možnost ani tak ani tak, tak tu AB prostě držte odděleně. Holt bude jen doma, případně se všemi chodit jen na procházky, ale samotnou bych ji na základě příspěvků ostatních tedy mezi velké ven nepouštěla. V konfliktu už jsou, co až tam nebudete, abyste zasáhla.
No a reakce zkušenějších mluví za vše. Zřejmě vás čeká i problém u těch venkovních, časem. A nebo ne. Ale je dobré to mít na paměti a učinit taková opatření, aby se případný konflikt dal okamžitě řešit.
Polly343
napsal(a):
Snad přispěje Sardullah, která musela s těžkým srdcem dát pryč mladou fenu pastevce. Ač ji tady všichni radili, že to není dobrý nápad. Alev na rozdíl od vás dokázala chybu přiznat a situaci vyřešit. Viz výše. Je to otázka času, kdy se vám feny servou. A bude to na život a na smrt.
napsal(a):
jste hloupá a vytvořila jste si obrovský problém. máte teda, podle svých slov. tři feny, z nichž dvě jsou pasteveckého plemene, třetí buldok. dvě jsou dva a jeden rok staré, takže nedospělí jedinci. nejmladší je povahově ne úplně cajk. a za chvilku budete rodit.
asi nejvyšší čas najít těm dvěma mladým nový domov, protože tohle nevyřešíte a ty feny se vám pozabíjí.
Jste dobrá, že jste ten příspěvek dokázala přečíst do konce. Já na tyhle výlevy bez odstavců a členění už nemám trpělivost.
Polly343
napsal(a):
MSP má zatím jeden rok. Co myslíte, že bude, až dospěje?
Poly343
XXX.XXX.11.185
napsal(a):
Pokud tedy nemáte možnost ani tak ani tak, tak tu AB prostě držte odděleně. Holt bude jen doma, případně se všemi chodit jen na procházky, ale samotnou bych ji na základě příspěvků ostatních tedy mezi velké ven nepouštěla. V konfliktu už jsou, co až tam nebudete, abyste zasáhla.
No a reakce zkušenějších mluví za vše. Zřejmě vás čeká i problém u těch venkovních, časem. A nebo ne. Ale je dobré to mít na paměti a učinit taková opatření, aby se případný konflikt dal okamžitě řešit.
Ano, samoszrejme to tak budem dělat, budem ji dělit, rozhodne ji s nima nenechám samotnou a u těch dvou to udělám taktez pokud uvidím jen sebemenší náznak, proste je rozdelim..to se nedá nic dělat, bohužel jsme to neodhadli….děkuji za vás názor a radu🙏🏻
napsal(a):
MSP má zatím jeden rok. Co myslíte, že bude, až dospěje?
hlavně paní neumí vůbec ty psy ovládat, jako tohle "vždy když chcem vzít AB dovnitř tak si MSP stoupne do dveří a nechce tam AB pustit, začne vrcet a vyjizdet..vždy se nam to nějak povede ji dostat dovnitř bez většího konfliktu ale par dni zpět proběhl jejich první konflikt.."
to je prostě strašný. jak, nějak povede? pokud ta msp vysírá v přítomnosti majitele, rozhoduje, co se bude dít a očividně to prochází, protože "se to nějak povede", což neimplikuje žádný poslechnutý vypadni, místo, lehni nebo cokoliv,
tak je to prostě známka toho, že zadavatelka totál nezvládá a ani netuší, že nezvládá. dopadne to v krvi a bude suprised pikachu face.
Poly343
XXX.XXX.11.185
Děkuji všem za názory a rady, vzala jsem si z toho dost…holt jsme to podcenili, přiznávám…myslela jsem, že když budou mít od mala výcvik a budou poslouchat, tak se tohle stát nemůže ale sekli jsme se očividně…řešit to rozhodne budeme, nenecháme to jen tak…aspoň pro příště člověk ví a snad se z tohoto vlákna poučí i někdo jiný….děkuji
Poly343
napsal(a):
Děkuji všem za názory a rady, vzala jsem si z toho dost…holt jsme to podcenili, přiznávám…myslela jsem, že když budou mít od mala výcvik a budou poslouchat, tak se tohle stát nemůže ale sekli jsme se očividně…řešit to rozhodne budeme, nenecháme to jen tak…aspoň pro příště člověk ví a snad se z tohoto vlákna poučí i někdo jiný….děkuji
jaký výcvik, jaké poslouchání? očividně nic není, když celé to vaše vlákno je o tom, jak si msp dělá úplně co chce. výcvik není, že vám udělá za kokíno na cvičáku sedni, je to přesně o tom, že když chcete jednoho psa dát dovnitř a druhýho ne, tak jeden pes poslouchá na povel jdi dovnitř a druhý třeba umí to lehni nebo je možné jej poslat do kotce. výcvik je o tom, že neexistuje, že hladím jednoho psa a druhý přijde vysírat a projde mu to - ale není to o fyzických trestech, je to o nějakém vedení a u vás je to teda cochcárna. jaktože tu bojavou fenu za ten rok nemáte ochozenou, chodí vůbec ven?
Poly343
XXX.XXX.11.185
napsal(a):
jaký výcvik, jaké poslouchání? očividně nic není, když celé to vaše vlákno je o tom, jak si msp dělá úplně co chce. výcvik není, že vám udělá za kokíno na cvičáku sedni, je to přesně o tom, že když chcete jednoho psa dát dovnitř a druhýho ne, tak jeden pes poslouchá na povel jdi dovnitř a druhý třeba umí to lehni nebo je možné jej poslat do kotce. výcvik je o tom, že neexistuje, že hladím jednoho psa a druhý přijde vysírat a projde mu to - ale není to o fyzických trestech, je to o nějakém vedení a u vás je to teda cochcárna. jaktože tu bojavou fenu za ten rok nemáte ochozenou, chodí vůbec ven?
Ano poslouchá…když řeknu místo, tak na místo jde, když řeknu zůstaň tak zůstane a prave bohužel teď se stalo tohle, ze i přes vysloveni rozkazu neuposlechla…není to tak, že by si delala co chtěla a nam to bylo jedno, to opravdu ne…do teď byla poslusna na 100% a teď očividně začala zkoušet co vydrzime…pardon asi jsem se predtim špatně vyjádřila…proto jsem chtěla nějakou radu jak s tím naložit :) a budete se divit, chodí na procházky pravidelně opravdu každý den minimálně na 45min kde poslouchá jak hodinky
Poly343
XXX.XXX.11.185
rapotacka11
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=feny+se+rvou
Dekuju, určitě si vše pročtu🙏🏻😊
MSP je skvelý pes, len je svojský... Musí sa vedieť ako na nich a s nimi. Vek okolo jedného roka je puberta - začína skúšať čo a ako a pokiaľ sa dá zájsť. Okrem toho z mojej nepatrnej skúsenosti sú to žiarlivci - milujú svoju rodinu, ale chcú byť na výslní oni. A práve v tomto veku do cca dvoch rokov musí zistiť, kde je jej miesto v hierarchii. Evidentne sa už stavia nad AB a iste skúsi aj PHP zosadiť. Na to ste tam ale vy, aby ste jej ukázali odkiaľ - pokiaľ. No medzi fenami je to ťažké - stačí maličkosť a vznikne nevraživosť na vždy. Ak sa to podarí ustrážiť tak potom vedia fungovať vo svorke v pohode. No myslím si, že tým, že AB má v podstate nastavené iné privilégiá - bude na ňu žiarliť a pes to bude riešiť po svojom - nepriateľstvo na "život a na smrť" ako už bolo spomenuté. Chce to teda od Vás mať ich pod dohľadom keď sú spolu - nikdy neviete kedy sa čo zomelie. Želám veľa šťastia a múdrosti, aby ste to dokázali zvládnuť.
Poly343
napsal(a):
Ano poslouchá…když řeknu místo, tak na místo jde, když řeknu zůstaň tak zůstane a prave bohužel teď se stalo tohle, ze i přes vysloveni rozkazu neuposlechla…není to tak, že by si delala co chtěla a nam to bylo jedno, to opravdu ne…do teď byla poslusna na 100% a teď očividně začala zkoušet co vydrzime…pardon asi jsem se predtim špatně vyjádřila…proto jsem chtěla nějakou radu jak s tím naložit :) a budete se divit, chodí na procházky pravidelně opravdu každý den minimálně na 45min kde poslouchá jak hodinky
..ano poslechne, dokud nenastane situace respektive problém, jako u vás nyní, kdy PES OPRAVDU MUSÍ POSLECHNOU.....
napsal(a):
..ano poslechne, dokud nenastane situace respektive problém, jako u vás nyní, kdy PES OPRAVDU MUSÍ POSLECHNOU.....
Tak ale zase je to roční fena, je v pubertě… Já se třeba tolik nedivím, že ještě na 100 % ve vypjaté situaci neposlechne, to je, myslím, pochopitelné, vybudovat opravdovou spolehlivost trvá (plus je to pastevec, nevím, jestli je reálné očekávat 100% ovladatelnost za všech situací). Viděla bych problém v tom, že to zadavatelka nepředvídala. A následně v tom, jak tu situaci řešili - bez plánu a koncepce (“nějak se to povede”), chaoticky, aniž by feny věděly, co mají která dělat a bylo zajištěno, že to tak udělají, a to navíc opakovaně (“vždy”). Co si z toho MSP vezme? Obzvlášť u pastevce bych při takovém “vedení” měla obavy, že pojme podezření, že to zadavatelka moc neřídí, a že bude lepší, když se toho ujme sama.
(Reaguji na: “vždy když chcem vzít AB dovnitř tak si MSP stoupne do dveří a nechce tam AB pustit, začne vrcet a vyjizdet..vždy se nam to nějak povede ji dostat dovnitř bez většího konfliktu ale par dni zpět proběhl jejich první konflikt”.)
Plus akce typu krmení tří fen (z toho dvou ne zcela dospělých) s napjatými vztahy pospolu atd. - to je rizikové a zbytečné, lepší je předvídat problém a dělat preventivní opatření, aby k němu nedošlo.
A poslední věc - mindset “holky by nikomu cizímu neublížily” je u majitele dvou pastevců poměrně alarmující - je třeba uvědomit si, že i ta druhá část, “pokud by k tomu neměly důvod”, podléhá nějaké pastevčí logice, a důvod, který se může zejm. MSP zdát relevantní, se absolutně nemusí slučovat s názorem lidským…
Zadavatelko, měla jsem kombinaci fen PHP a kavkazandu. Pyrenejka o rok starší. Holky se..,nebojím se říct...milovaly. Podotýkám, že my i ty pastevce měli v režimu bydlenï v domě s volným přístupem na zahradu. Problémy začaly, když bylo kavkazandě půl roku s začala hárat...začala si mě dost usurbovat a třeba vyletěla na pyrenejku, protože jí přišlo, že je na mě drzá, Já jsem to celé ještě zhoršila tím, že jsem doma holky začala oddělovat, ale bohužel systémem dveřních zábran, kdy na sebe holky viděly a bohužel jsem tím z pyrenejky vyrobila "psa za plotem".
Dospěli jsme do stavu, kdy už jsme je museli oddělovat na noc a pokud měly být v jedné místnosti, tak měla kavkazanda náhubek. Myslím, že nejvíc situaci zhoršovalo to, že kavkazanda na ma mě byla hodně navázaná a já v té době nebyla v psychické pohodě ,..nebojím se říct, že jsem cítila úzkost, obavy, bohužel i z něčeho jiného než byly holky. Kavkazanda byla úžasňačka, bohužel postrádající smysl pro humor...no kavkazák...takže ta prvé byla ve střehu, protože cítila, že mám strach a za druhé i Gininu výzvu ke hře směrem ke mě brala jako nehoráznost.
Věděla jsem, že pokud se psychicky neseberu, tak to bude horší. Ale nebyla jsem schopná se psychicky srovnat.
Nakonec jsme docela dobře začali fungovat tak, že holky byly spolu na zahradě a doma byly striktně odděleny, každá v jiném patře. Já jsem během dvou dnů vymýtila projevy šikany v mé přítomnosti na zahradě a pokud jsem byla sama doma, tak jsem si holky vzala dom a taky to bylo na dobré cestě, jen jsem prostě musela po holkách víc šlapat, pokud se poštěkaly, tak jsem tam vlítla jako bůh pomsty a sprdla je na jednu hromadu...nezájem kdo začal, kolektivní vina...čuměly jak sůvy z nudlí a prej " my nic neděláme, hele jak se milujeme"....žádná anarchie...ty si lehni sem, ty sem a budete se u mě v obýváku chovat slušně. Bohužel soužití nebylo na pohodu, musela se dodržovat určitá pravidla, holky se nemohly nechat, aby si dělaly co chtěly. Musela jsem začít být vedoucí.
Kavkazandu jsem si k pyrenejce pořídila proto, že pyrenejka není dominantní, nemá vůbec ambice být *vedoucí" a že tudíž nebude bojovat o vůdcovství. Což se potvrdilo. Šlo tedy o to, zvládnout šikanovací pokusy kavkazandy, aby pochopila, že ona není ta, co bude zjednávat pořádek, že jediný, kdo může zjednávat pořádek, jsem já. A bylo to na dobré cestě. A nechci to tady zase rozebírat, ale prostě se to nakonec ukázalo neproveditelným a já našla desetiměsíční kavkazandě nový domov.
Řeknu to takhle....věřím tomu, že pokud by byly holky v čistě venkovním režimu, tak bychom neměli problém. Holky se fakt milovaly. Neměly tendence si třeba ani bránit jídlo. Naopak v pohodě jedly z jedné misky, když si jedna našla na zahradě kost, tak jí přinesla k té druhé a každá pak okusovala jeden konec. Nebyla ani známka přenesené agresivity při hlídání.
Když si ale představím, že bychom byli v situaci zadavatelky a měli ještě jednu fenu, tak by hrozilo reálné riziko, že by jí kavkazanda napadla a že by jí šla pyrenejka bránit a že by to v lepším případě skončilo na veterině na šití.
Zadavatelko, zkuste se obrátit na Rudu Desenského, jestli by vám nebyl schopen pomoci. Sama jsem o tom uvažovala, ale když bych neměla součinnost celé rodiny, tak si myslím, že by to bylo k ničemu. Popř, minimálně moskevačce najděte nový domov.
No a pyrenejku berte klidně dovnitř, on i ten pastevec, co je venkovní a nemá zájem bydlet doma, tak třeba rád přijde na návštěvu, obzvlášť, když jeho parťačka v tom domě být může...třeba to jen omrkne, chvilku poleží a bude chtít zase ven.
Edit: nechci vás podceňovat, ale nemyslím si, že byste situaci zvládli bez pomoci, spíš mi to zavání průšvihem a nemyslím si, že by vám pomohl někdo, kdo má třeba i dobré výsledky s "normálními" psy. Doporučils jsem RD právě proto, že je o něm známo, že to umí i s těmi pastevci a smečka fen mu funguje a tuším, že mezi nimi měl nebo ještě má u tu kavkazandu. Prostě si tak nějak neumím představit nikoho lepšího. Protože tohle není o nějakém výcviku, to je o tom pochopit pasteveckou palici a pochopit, jak být pro takového psa autoritou. A tu si člověk nevynutí.
"muže to být jen to období, kdy se snaží si zvýšit postavení a za nějaký čas to přejde?"
může být cokoliv, ale fakt bych nato nesázela, naopak
" Zvýšení postavení podporujeme jak to jen jde..například : prvni dostane pamlsek PHP, poté MSP a poslední AB, když odněkud příjedem, tak je přivítáme ve stejném pořadí, prosze aby MSP neměla pocit, ze AB uprednostujem a ze si potřebuje to postavení ještě víc “vydobít”…tohle teda mám takhle nastudovane, ze pokud je už v domácnosti více psu, tak i panicek musí brát v potaz hierarchii a vždy vůdce smečky, tak trochu upřednostňovat aby neměl pocit, ze si postavení musí neustále dokazovat..je nam jasné, ze momentálně je vůdce PHP a teď se očividně snaží dostat na 2. pozici MSP… "
u této idey je problém, že člověk si sice něco myslí, ale realita bývá zcela jinde
bych se na tohle hierarchizování vybodla.....
"Ještě dodám, ze MSP se všeho a všech boji…"
a budeme u jádra pudla
"ale premyslela jsem nad tím, zda by to nemohlo souviset, ze má vlastně nějakou frustraci, kterou se snaží nějak vybít na fene u které cítí, ze má nějakou šanci proti ni? "
frustraci?
viz výše - bojí se, bojí se, bojí se....
"Nechte AB s ostatními venku a je to"
a není nic
tohle je o pravidlech, rituálech, režimu, vedení
"o PHP už vunev strach nemám, je z nich největší a nejvíc dominantní, MSP by si na ni nedovolila, tím jsem si jistá…navíc ty dvě spolu pečou jedna báseň..neříkám, ze se nikdy nemůže stát, ze by po sobě nevyjeli ale rozhodne to nebude nějaký maso.."
a jak se ta dominance PHP projevuje?
jsou to dvě zcela nedospělé feny, nelze usuzovat vůbec NIC
"Povaha…funguji skvěle jako hlidaci, jsou úžasný k dětem, nekonfliktní, dobře vycházejí s jinými psy, jsou věrní…"
MSP jako nekonfliktní a dobře vycházející s jinými psy? opravdu...?
silně teritoriální, silně ochranitelští
"to mě silně evokuje labila,který se rozhodl šikanovat slabšího, nikoli dominantní zvíře,to by se obouvala do PHP,ne psa daleko menšího"
ano
Šusta hezky rozlišuje dominantní a dominátor
"hlavně paní neumí vůbec ty psy ovládat, jako tohle "vždy když chcem vzít AB dovnitř tak si MSP stoupne do dveří a nechce tam AB pustit, začne vrcet a vyjizdet..vždy se nam to nějak povede ji dostat dovnitř bez většího konfliktu ale par dni zpět proběhl jejich první konflikt.."
to je prostě strašný. jak, nějak povede? pokud ta msp vysírá v přítomnosti majitele, rozhoduje, co se bude dít a očividně to prochází, protože "se to nějak povede", což neimplikuje žádný poslechnutý vypadni, místo, lehni nebo cokoliv,
tak je to prostě známka toho, že zadavatelka totál nezvládá a ani netuší, že nezvládá."
se také obávám
a to je klíčové
ta schopnost a znalost a existence psovoda schopného konat a konat smysluplně
"do teď byla poslusna na 100% a teď očividně začala zkoušet co vydrzime"
ne, nezačala nic zkoušet!
chová se tak, jak jí velí instinkty a pudy, je to zvíře, je to šelma
řešením není jen poslušnost, ale vedení psů tak, aby neměli důvod k agresi
ne řešit agresi poslušností!
(odetta, ano, jako vždy )
a teď se patrně dopustím zdejší svatokrádeže a musím napsat, že příběh sardullah je hezkou ilustrací toho, kterou cestou se NEvydávat.....
zadavatelko, teoreticky - tohle je řešitelné důsledným vedením všech psů, naučením rituálů pro různé životní situace (jako vycházení ven s AB), zavedení pravidel pro "každý prd"
opět zmíním, patrně zbytečně, jako velevýznamnou pomůcku klikr
a samozřejmě knihy F. Šusty, zejména Trénink je rozhovor, kde je vše potřebné a pokud to člověk pochopí, tak by měl být schopen řešit a vyřešit
Šusta versus Desenský, to by také asi byla zajímavá debata:))
Mám s kavkazáky podobnou zkušenost jako Sardullah, jsou velmi specifičtí.
Na jednu stranu drsňáci,na druhou stranu mají výjimečnou schopnost napojit se na svého pána a když je nejistý, řeší za něj problémy a chrání ho.
To, že je fenka bojácná ještě neznamená, že tuhle vlastnost nemá.( viz vlákno o té čubine,co útočí na opilého taťku).
Napadá mě ještě trochu jiný pohled na situaci.
Moskevačka rozhodně nežárlí na to, že buldočka smí spát doma.
Jestli se staví do dveří, spíš dům ( nebo majitele) chrání, má to hluboce v genech.
Buldočka je trochu cizí , velké jsou spolu pořád, proto chrání i žrádlo, možná pro obě.
Stejně jako hmn, si myslím, že tady o žádný boj o hierarchii zatím vůbec nejde.
Podle mě bere buldočku jako narušitele.
Takže je tady otázka, jak jí zprostředkovat, že o tuto ochranu nestojíte.
Desenský a Šusta by to dělali každý jinak.
Ale stejně se bojím, že pro buldočku začne být časem nebezpečná i situace, kdy jsou na zahradě samy:(
Doron
napsal(a):
Šusta versus Desenský, to by také asi byla zajímavá debata:))
Mám s kavkazáky podobnou zkušenost jako Sardullah, jsou velmi specifičtí.
Na jednu stranu drsňáci,na druhou stranu mají výjimečnou schopnost napojit se na svého pána a když je nejistý, řeší za něj problémy a chrání ho.
To, že je fenka bojácná ještě neznamená, že tuhle vlastnost nemá.( viz vlákno o té čubine,co útočí na opilého taťku).
Napadá mě ještě trochu jiný pohled na situaci.
Moskevačka rozhodně nežárlí na to, že buldočka smí spát doma.
Jestli se staví do dveří, spíš dům ( nebo majitele) chrání, má to hluboce v genech.
Buldočka je trochu cizí , velké jsou spolu pořád, proto chrání i žrádlo, možná pro obě.
Stejně jako hmn, si myslím, že tady o žádný boj o hierarchii zatím vůbec nejde.
Podle mě bere buldočku jako narušitele.
Takže je tady otázka, jak jí zprostředkovat, že o tuto ochranu nestojíte.
Desenský a Šusta by to dělali každý jinak.
Ale stejně se bojím, že pro buldočku začne být časem nebezpečná i situace, kdy jsou na zahradě samy:(
No já bych se i víc obávala...alespoň v tomto stádiu toho...že moskevačka může vystartovat na buldočku ve chvíli, kdy vyleze ze dveří. Možná víc, než když už nejsou emoce tak vyhrocené a holky jsou spolu na zahradě, protože jsou v tu cvíli parťačky, ale pak dojde na krizovku...hádka o kostičku, o klacík a může být vymalováno.
A nebo může jít o podobný problém jako u mě a to, že sami můžou být...zatím...v poho, ale v přítomnosti paničky naopak ten problém může vzniknout.
A z vlastní neblahé zkušenosti musím vypíchnout i to, jak bezproblémově nakonec holky šlapaly, když jsem s nima byla sama a nepřipouštěla žádnou anarchii, resp. když už tam byl náznak, tak jsem ho hned utnula a jak holky fungovaly na prdlačku, když byl přítomen manžel...a tady si opět nasypu popel na hlavu, že velký podíl jsem na tom měla, dle mého mínění, opět já, neboť to už nebyla pohoda, ale stres, že se holky chytnou v jeho přítomnosti......že opravdu nakonec může situaci paradoxně zhoršit i obava majitelky, jestli nedojde ke konfliktu...
A pak teda vidím ještě jedno riziko. Moje kavkazanda měla, pokud byly holky v jedné místnosti spolu, preventivně nasazený náhubek a obojek s couračkou, že kdyby bylo nejhůř, tak aby nedošlo na nějaký kousanec a aby byla možnost s ní nějak manipulovat, pyrenejka ne, na tu stačilo houknout, ať maže na místo. Chci říct, že pokud se čuby servou, tak je možný, že ani přítomnost paničky by buldočce nepomohla, protože se může stát a je to pravděpodobné, že moskevačka na povely reagovat nebude a když se jí bude snažit panička odtrhnout, tak klidně pokouše i jí, buď neúmyslně s nebo vlivem přenesené agresivity. A nechci ani domyslet, kdyby se do toho na vážno vložila pyrenejka.
vždy platí uč zvíře, jak se má chovat
to je obecně platná mantra
to jsou ta pravidla, rituály
aktivní učení ze strany člověka
striktně po dobrém
(ono lze naklikat i toho druhého psa, dělala jsem )
"To, že je fenka bojácná ještě neznamená, že tuhle vlastnost nemá.( viz vlákno o té čubine,co útočí na opilého taťku)."
to přeci nikdo nepíše
řekla bych, že zde všichni předpokládáme, že taková je
o to hůř, pokud je labil
edit :
"že moskevačka může vystartovat na buldočku ve chvíli, kdy vyleze ze dveří."
však od toho je ten rituál a od toho je to učení co má kdo v té chvíli dělat
napsal(a):
vždy platí uč zvíře, jak se má chovat
to je obecně platná mantra
to jsou ta pravidla, rituály
aktivní učení ze strany člověka
striktně po dobrém
(ono lze naklikat i toho druhého psa, dělala jsem )
"To, že je fenka bojácná ještě neznamená, že tuhle vlastnost nemá.( viz vlákno o té čubine,co útočí na opilého taťku)."
to přeci nikdo nepíše
řekla bych, že zde všichni předpokládáme, že taková je
o to hůř, pokud je labil
edit :
"že moskevačka může vystartovat na buldočku ve chvíli, kdy vyleze ze dveří."
Jo s tím souhlas...i já jsem zavedla soubor pravidel a hodně to pomohlo. I to vypouštění fen na zahradu probíhalo...napadá mě slovo organizovaně a dodržovaí se neměnný rituál....to nerozporuju, naopak vím, že to funguje....
Chtěla jsem jen upozornit na to, že nemusí to nej riziko, když jsou holky sami na zahradě, ale že může být i někde jinde a to vycházení ze dveří byl takovém příklad.
napsal(a):
"muže to být jen to období, kdy se snaží si zvýšit postavení a za nějaký čas to přejde?"
může být cokoliv, ale fakt bych nato nesázela, naopak
" Zvýšení postavení podporujeme jak to jen jde..například : prvni dostane pamlsek PHP, poté MSP a poslední AB, když odněkud příjedem, tak je přivítáme ve stejném pořadí, prosze aby MSP neměla pocit, ze AB uprednostujem a ze si potřebuje to postavení ještě víc “vydobít”…tohle teda mám takhle nastudovane, ze pokud je už v domácnosti více psu, tak i panicek musí brát v potaz hierarchii a vždy vůdce smečky, tak trochu upřednostňovat aby neměl pocit, ze si postavení musí neustále dokazovat..je nam jasné, ze momentálně je vůdce PHP a teď se očividně snaží dostat na 2. pozici MSP… "
u této idey je problém, že člověk si sice něco myslí, ale realita bývá zcela jinde
bych se na tohle hierarchizování vybodla.....
"Ještě dodám, ze MSP se všeho a všech boji…"
a budeme u jádra pudla
"ale premyslela jsem nad tím, zda by to nemohlo souviset, ze má vlastně nějakou frustraci, kterou se snaží nějak vybít na fene u které cítí, ze má nějakou šanci proti ni? "
frustraci?
viz výše - bojí se, bojí se, bojí se....
"Nechte AB s ostatními venku a je to"
a není nic
tohle je o pravidlech, rituálech, režimu, vedení
"o PHP už vunev strach nemám, je z nich největší a nejvíc dominantní, MSP by si na ni nedovolila, tím jsem si jistá…navíc ty dvě spolu pečou jedna báseň..neříkám, ze se nikdy nemůže stát, ze by po sobě nevyjeli ale rozhodne to nebude nějaký maso.."
a jak se ta dominance PHP projevuje?
jsou to dvě zcela nedospělé feny, nelze usuzovat vůbec NIC
"Povaha…funguji skvěle jako hlidaci, jsou úžasný k dětem, nekonfliktní, dobře vycházejí s jinými psy, jsou věrní…"
MSP jako nekonfliktní a dobře vycházející s jinými psy? opravdu...?
silně teritoriální, silně ochranitelští
"to mě silně evokuje labila,který se rozhodl šikanovat slabšího, nikoli dominantní zvíře,to by se obouvala do PHP,ne psa daleko menšího"
ano
Šusta hezky rozlišuje dominantní a dominátor
"hlavně paní neumí vůbec ty psy ovládat, jako tohle "vždy když chcem vzít AB dovnitř tak si MSP stoupne do dveří a nechce tam AB pustit, začne vrcet a vyjizdet..vždy se nam to nějak povede ji dostat dovnitř bez většího konfliktu ale par dni zpět proběhl jejich první konflikt.."
tak je to prostě známka toho, že zadavatelka totál nezvládá a ani netuší, že nezvládá."
se také obávám
a to je klíčové
ta schopnost a znalost a existence psovoda schopného konat a konat smysluplně
"do teď byla poslusna na 100% a teď očividně začala zkoušet co vydrzime"
ne, nezačala nic zkoušet!
chová se tak, jak jí velí instinkty a pudy, je to zvíře, je to šelma
řešením není jen poslušnost, ale vedení psů tak, aby neměli důvod k agresi
ne řešit agresi poslušností!
(odetta, ano, jako vždy )
a teď se patrně dopustím zdejší svatokrádeže a musím napsat, že příběh sardullah je hezkou ilustrací toho, kterou cestou se NEvydávat.....
zadavatelko, teoreticky - tohle je řešitelné důsledným vedením všech psů, naučením rituálů pro různé životní situace (jako vycházení ven s AB), zavedení pravidel pro "každý prd"
opět zmíním, patrně zbytečně, jako velevýznamnou pomůcku klikr
a samozřejmě knihy F. Šusty, zejména Trénink je rozhovor, kde je vše potřebné a pokud to člověk pochopí, tak by měl být schopen řešit a vyřešit
Miluju ty vaše rozbory...si s tím vždycky dáte takovou práci, že cokoli dalšího psát je zbytečný.
A často je mi líto, že je to, s prominutím, házení perel sviním - teď to nemyslím na tuto konkrétní zadavatelku, ale obecně.
Lidi dneska nechtějí obětovat mozkový sádlo, chtějí rychlý instantní rady.
napsal(a):
Tak ale zase je to roční fena, je v pubertě… Já se třeba tolik nedivím, že ještě na 100 % ve vypjaté situaci neposlechne, to je, myslím, pochopitelné, vybudovat opravdovou spolehlivost trvá (plus je to pastevec, nevím, jestli je reálné očekávat 100% ovladatelnost za všech situací). Viděla bych problém v tom, že to zadavatelka nepředvídala. A následně v tom, jak tu situaci řešili - bez plánu a koncepce (“nějak se to povede”), chaoticky, aniž by feny věděly, co mají která dělat a bylo zajištěno, že to tak udělají, a to navíc opakovaně (“vždy”). Co si z toho MSP vezme? Obzvlášť u pastevce bych při takovém “vedení” měla obavy, že pojme podezření, že to zadavatelka moc neřídí, a že bude lepší, když se toho ujme sama.
(Reaguji na: “vždy když chcem vzít AB dovnitř tak si MSP stoupne do dveří a nechce tam AB pustit, začne vrcet a vyjizdet..vždy se nam to nějak povede ji dostat dovnitř bez většího konfliktu ale par dni zpět proběhl jejich první konflikt”.)
Plus akce typu krmení tří fen (z toho dvou ne zcela dospělých) s napjatými vztahy pospolu atd. - to je rizikové a zbytečné, lepší je předvídat problém a dělat preventivní opatření, aby k němu nedošlo.
A poslední věc - mindset “holky by nikomu cizímu neublížily” je u majitele dvou pastevců poměrně alarmující - je třeba uvědomit si, že i ta druhá část, “pokud by k tomu neměly důvod”, podléhá nějaké pastevčí logice, a důvod, který se může zejm. MSP zdát relevantní, se absolutně nemusí slučovat s názorem lidským…
..to bylo spíš tak obecně k tomu že pes poslouchá...pak přijde vyhrazená situace a je to jak to je....ale rozumím co píšete a souhlasím.....
Podívala bych se na situaci ještě z jiného úhlu.
Mám zkušenosti jen s KAO, nevím kolik ho v sobě tahle moskevačka má.
Je hodně specifický a má opravdu mimořádnou schopnost vycítit nastavení člověka a když z něj cítí jakoukoli nejistotu, řeší problémy za něj a brání ho. Má to propsané v genech.
To, že je fena bázlivá neznamená, že tuto vlastnost nemá ( viz vlákno o fence pastevce, co startuje na opilého taťku).
Určitě na AB nežárlí za to, že spí v domě.
Podle mě prostě vchod do domu brání ( nebo paničku) To je přeci typické, že si stoupnou do dveří a "přeze mě neprojdeš!".
Velké holky patří k sobě, jsou spolu pořád, AB je trochu cizí, chodí si pohrát přes den. Proto brání i žrádlo, možná pro sebe i pyrenejku.
AB je vetřelec(v její hlavě).
Takže otázka zní, jak jí vysvětlit, že od ní tuhle ochranu nechci a nepotřebuju.
A jestli podle Šusty nebo Desenského:)
Kdyby se to podařilo, zůstává ještě riziko, při tom pobytu venku.
Bude bránit i pyrenejku před AB časem. Oni brání všechny "svoje" a AB zjevně její není.
Jako otázku hierarchie bych to, stejně jako hmn, teď vůbec neviděla.
Feny celoživotně oddělovat musí být peklo na zemi, být třeba dvanáct let ve střehu, neudělat chybu..
Tak Vám Polly moc přeju, aby dopadlo nějak jinak.
Asi byste opravdu měla někoho přizvat,aby zhodnotil situaci na místě, viděl by to co Vy možná nevidíte..Je už hodně šikovných trenérů.
Nebo ať přijede ta chovatelka, co Vám prodala to hodné, klidné plemeno:))
Ale vážně, možná by poradila i ona.
Doron, užuž jsem chtěla vznést dotaz, zda je nějaký důvod, proč kopíruješ sama sebe......že mě to dost mate
napsal(a):
Zadavatelko, měla jsem kombinaci fen PHP a kavkazandu. Pyrenejka o rok starší. Holky se..,nebojím se říct...milovaly. Podotýkám, že my i ty pastevce měli v režimu bydlenï v domě s volným přístupem na zahradu. Problémy začaly, když bylo kavkazandě půl roku s začala hárat...začala si mě dost usurbovat a třeba vyletěla na pyrenejku, protože jí přišlo, že je na mě drzá, Já jsem to celé ještě zhoršila tím, že jsem doma holky začala oddělovat, ale bohužel systémem dveřních zábran, kdy na sebe holky viděly a bohužel jsem tím z pyrenejky vyrobila "psa za plotem".
Dospěli jsme do stavu, kdy už jsme je museli oddělovat na noc a pokud měly být v jedné místnosti, tak měla kavkazanda náhubek. Myslím, že nejvíc situaci zhoršovalo to, že kavkazanda na ma mě byla hodně navázaná a já v té době nebyla v psychické pohodě ,..nebojím se říct, že jsem cítila úzkost, obavy, bohužel i z něčeho jiného než byly holky. Kavkazanda byla úžasňačka, bohužel postrádající smysl pro humor...no kavkazák...takže ta prvé byla ve střehu, protože cítila, že mám strach a za druhé i Gininu výzvu ke hře směrem ke mě brala jako nehoráznost.
Věděla jsem, že pokud se psychicky neseberu, tak to bude horší. Ale nebyla jsem schopná se psychicky srovnat.
Nakonec jsme docela dobře začali fungovat tak, že holky byly spolu na zahradě a doma byly striktně odděleny, každá v jiném patře. Já jsem během dvou dnů vymýtila projevy šikany v mé přítomnosti na zahradě a pokud jsem byla sama doma, tak jsem si holky vzala dom a taky to bylo na dobré cestě, jen jsem prostě musela po holkách víc šlapat, pokud se poštěkaly, tak jsem tam vlítla jako bůh pomsty a sprdla je na jednu hromadu...nezájem kdo začal, kolektivní vina...čuměly jak sůvy z nudlí a prej " my nic neděláme, hele jak se milujeme"....žádná anarchie...ty si lehni sem, ty sem a budete se u mě v obýváku chovat slušně. Bohužel soužití nebylo na pohodu, musela se dodržovat určitá pravidla, holky se nemohly nechat, aby si dělaly co chtěly. Musela jsem začít být vedoucí.
Kavkazandu jsem si k pyrenejce pořídila proto, že pyrenejka není dominantní, nemá vůbec ambice být *vedoucí" a že tudíž nebude bojovat o vůdcovství. Což se potvrdilo. Šlo tedy o to, zvládnout šikanovací pokusy kavkazandy, aby pochopila, že ona není ta, co bude zjednávat pořádek, že jediný, kdo může zjednávat pořádek, jsem já. A bylo to na dobré cestě. A nechci to tady zase rozebírat, ale prostě se to nakonec ukázalo neproveditelným a já našla desetiměsíční kavkazandě nový domov.
Řeknu to takhle....věřím tomu, že pokud by byly holky v čistě venkovním režimu, tak bychom neměli problém. Holky se fakt milovaly. Neměly tendence si třeba ani bránit jídlo. Naopak v pohodě jedly z jedné misky, když si jedna našla na zahradě kost, tak jí přinesla k té druhé a každá pak okusovala jeden konec. Nebyla ani známka přenesené agresivity při hlídání.
Když si ale představím, že bychom byli v situaci zadavatelky a měli ještě jednu fenu, tak by hrozilo reálné riziko, že by jí kavkazanda napadla a že by jí šla pyrenejka bránit a že by to v lepším případě skončilo na veterině na šití.
Zadavatelko, zkuste se obrátit na Rudu Desenského, jestli by vám nebyl schopen pomoci. Sama jsem o tom uvažovala, ale když bych neměla součinnost celé rodiny, tak si myslím, že by to bylo k ničemu. Popř, minimálně moskevačce najděte nový domov.
No a pyrenejku berte klidně dovnitř, on i ten pastevec, co je venkovní a nemá zájem bydlet doma, tak třeba rád přijde na návštěvu, obzvlášť, když jeho parťačka v tom domě být může...třeba to jen omrkne, chvilku poleží a bude chtít zase ven.
Edit: nechci vás podceňovat, ale nemyslím si, že byste situaci zvládli bez pomoci, spíš mi to zavání průšvihem a nemyslím si, že by vám pomohl někdo, kdo má třeba i dobré výsledky s "normálními" psy. Doporučils jsem RD právě proto, že je o něm známo, že to umí i s těmi pastevci a smečka fen mu funguje a tuším, že mezi nimi měl nebo ještě má u tu kavkazandu. Prostě si tak nějak neumím představit nikoho lepšího. Protože tohle není o nějakém výcviku, to je o tom pochopit pasteveckou palici a pochopit, jak být pro takového psa autoritou. A tu si člověk nevynutí.
Jani, tak jsem si zase a znovu přečetla ten Tvůj příběh, i oči mi trochu zvlhly...a smekám před Tebou, že jsi tehdy dokázala uznat tu chybu a dala jsi mladší holčinu pryč! Muselo to být pro Tebe neskutečně bolestné, a přesto jsi to zvládla!!
fikovnice
napsal(a):
Jani, tak jsem si zase a znovu přečetla ten Tvůj příběh, i oči mi trochu zvlhly...a smekám před Tebou, že jsi tehdy dokázala uznat tu chybu a dala jsi mladší holčinu pryč! Muselo to být pro Tebe neskutečně bolestné, a přesto jsi to zvládla!!
OT....Jani spíš je to tak, že to nezvládám dodnes a to už je to téměř rok, co Jessinku nemáme....brečím po ní pořád a často.
To Sardullah: Promiňte, že se pletu, do Vašeho důvěrného rozhovoru( podrobnosti neznám), ale chtěla bych Vám vyjádřit respekt za Vaše rozhodnutí.
Moji známí měli dvě fenky anglického kokra, zlatou a černou, každou z jiného vrhu, stejně staré, pořídili si dvě, aby si spolu"vyhrály".
Někdy okolo roku se začaly šíleně rvát , opravdu masakr.
Nemají na výchovu psů talent, hlavně chtějí být " hodní", tak jsem je mockrát přemlouvala, ať jednu někomu dají, že všem bude líp, že někoho i najdu.
A oni "nene, my je tolik milujeme, to bysme nikdy neudělali" a byli na to hrdí, jestli mi rozumíte.
Snažili se je oddělovat, nešlo jim to, feny na sebe řvaly přes dveře, tak dvakrát týdně byly stejně v sobě.
Ta černá byla taková jemnější a snášela to napětí hůř, vyklepaná, úplně zneurotizovaná.
A asi před týdnem mi přišla zpráva že " naše milovaná Pixinka nás navždy opustila, vzpomeňte na naše zlatíčko" a k tomu emitikonky, srdíčka a kytičky a andělíčci a hvězdičky😬.
Prý po další rvačce prý dostala "záchvat" a umřela.
Byly jí tři roky.
Jsem možná trochu cynik, ale já bych neplakala.
Zajistila jste vám všem lepší život!
Takže asi tak👍
Doron
napsal(a):
To Sardullah: Promiňte, že se pletu, do Vašeho důvěrného rozhovoru( podrobnosti neznám), ale chtěla bych Vám vyjádřit respekt za Vaše rozhodnutí.
Moji známí měli dvě fenky anglického kokra, zlatou a černou, každou z jiného vrhu, stejně staré, pořídili si dvě, aby si spolu"vyhrály".
Někdy okolo roku se začaly šíleně rvát , opravdu masakr.
Nemají na výchovu psů talent, hlavně chtějí být " hodní", tak jsem je mockrát přemlouvala, ať jednu někomu dají, že všem bude líp, že někoho i najdu.
A oni "nene, my je tolik milujeme, to bysme nikdy neudělali" a byli na to hrdí, jestli mi rozumíte.
Snažili se je oddělovat, nešlo jim to, feny na sebe řvaly přes dveře, tak dvakrát týdně byly stejně v sobě.
Ta černá byla taková jemnější a snášela to napětí hůř, vyklepaná, úplně zneurotizovaná.
A asi před týdnem mi přišla zpráva že " naše milovaná Pixinka nás navždy opustila, vzpomeňte na naše zlatíčko" a k tomu emitikonky, srdíčka a kytičky a andělíčci a hvězdičky😬.
Prý po další rvačce prý dostala "záchvat" a umřela.
Byly jí tři roky.
Jsem možná trochu cynik, ale já bych neplakala.
Zajistila jste vám všem lepší život!
Takže asi tak👍
Moje Jessinka se má královsky, nebylo jednoduchý najít někoho, kdo má zkušenost s kavkazáky, ale zároveň provozuje stejný režim jako já… bydlení doma, pokud má pes zájem a ještě se spaním v posteli. Podařilo se. Bohužel to nic nemění na mém stesku po ní. To je bohužel emoce, kterou nemůžu ovlivnit. Třeba to byl prostě osud, třeba u mě měla jen počkat na svojí novou rodinu, protože se nebojím říct, že druhou takovou by nenašla. A já už pro změnu nebudu mít nikdy tak úžasnou psí holku.
napsal(a):
OT....Jani spíš je to tak, že to nezvládám dodnes a to už je to téměř rok, co Jessinku nemáme....brečím po ní pořád a často.
Tak to jsem Tě nechtěla rozlítostnit, jestli se mi to "povedlo". Já vím, muselo to být rozhodnutí ala Sophiina volba...
fikovnice
napsal(a):
Tak to jsem Tě nechtěla rozlítostnit, jestli se mi to "povedlo". Já vím, muselo to být rozhodnutí ala Sophiina volba...
Jani na pohodu...tohle je takovej permanentní stav a je úplně jedno, jestli se o tom někdo zmíní a nebo ne.
Já teda jsem životní optimista, takže bych to řešil (jak říká Sardullah) s někým typu RD, kdo se specializuje i na smečkové chování než bych přistoupil k drastickému řešení. Každopádně to poučení, že když mám jednoho psa a něco nefunguje, tak to neřeším pořízením druhého psa. A když mám dva psy a něco mně trápí, tak to neřeším pořízením třetího psa, by mělo být jasné. Ještě bych dodal k těm rizikům, že i ta kombinace s tou ang-bulí slečnou není nejideálnější. To také není submisivní plemeno a když na to přijde, tak se nestáhne-neustopí nějaké mladé drzé čůze jenom proto, že je větší a půjde se rvát taky na tvrdo.
"Já teda jsem životní optimista, takže bych to řešil (jak říká Sardullah) s někým typu RD"
a to je to, čemu bych se vyhla a co si myslím, že sardullah nefungovalo....
se tak zeptám - co si kdo myslíte, CO a JAK funguje či nefunguje RD?
a na čem je založen šusta?
je tam rozdíl? jaký?
sardullah tu veľmi správne spomenula psychickú vyrovnanosť majiteľa - psy dokážu vycítiť aj najmenšiu nepohodu. A v súvislosti s povahou pastevcov to oni okamžite preberajú do svojich "rúk". Pániček je v nepohode - musím riešiť ja. Čo si ten pes v danej chvíli vyhodnotí ako niečo čo má riešiť je bežne absolútne nepochopiteľné a z ľudského pohľadu aj úplne "blbé". No ale sú to psy ! Z vlastnej skúsenosti naša najlepšie funguje so synom, ktorý sa jej vlastne venuje najmenej, no je totálne vyrovnaný, kľudný, s prirodzeným rešpektom a pre psa jednoducho čitateľný. Syn so psicou funguje bez vodítka aj okolo vyštekávajúcich psov za plotom - to ja vnútorne stresujem len sa k tomu inkriminovanému domu blížime a samozrejme "madam" idúca so mnou má vtedy neuveriteľnú potrebu ich ísť riešiť - paničku brániť vlastným telom (priznávam snažím sa na sebe pracovať, no ide to ťažko) a tak poučená miliónom rád ako na to, aj tak ja chodím so psom tadiaľ iba na vodítku a hlavne sa snažím vtĺcť si do vlastnej palice KĽUD KĽUD KĽUD! Je to fakt ťažké a pri zadávateľkinej situácii si dovolím tvrdiť, že až nemožné - nič v zlom. Navyše bojazlivý pes je labilný a zo strachu prechádza do agresie a MSP naozaj bleskovou rýchlosťou. Samu ma udivilo ako tá naša pri žraní vyštartovala po kocúrovi - iba ho zahnala (od vtedy kocúr jej misku obchádza na 1 meter), ale tá rýchlosť štartu bola zlomok sekundy. Nechcem byť zlá, ale ako spomínali vyššie - bolo by asi najlepšie riešenie nájsť fenke nový domov. Je to ťažké rozhodnutie - viem, a aj ťažká úloha, no pre spokojnosť všetkých asi najvhodnejšie riešenie.
Tak jedno vím jistě.
V každým případě by RD feně nejdřív nasadil širokej koženej obojek a k tomu připnul "couračku":))))))
Šusta by nejdřív pozoroval, poslouchal, vyptával se a kapse by měl klikr:)
Ale vážně, to by mohla být moc zajímavá kynologická debata!
Moc ráda bych se po práci připojila!
Jeden malej rozdíl mezi dvěma pány mě napadá.
Šusta učí obecně platný principy teorie učení. Ty těžko zpochybnit, prostě funujou na všechny živý tvory včetně lidí, ať se to někomu líbí nebo ne. Učí postupy, který při troše snahy mohou fungovat i začátečníkům nebo lidem, kterým v zacházení se zvířaty nebylo takzvaně shůry dáno, nejsou to přirozené autority jako syn eeny - viz příspěvek výše. Takových lidí je mezi majiteli psů fůra.
RD to dle mýho názoru funguje hlavně díky jemu samotnému. Díky jeho osobnosti, autoritě, čitelnosti ...tipuju, že ani on sám vlastně neumí vysvětlit, co a proč mu funguje.
Tudíž je to hezké na efekt, působí to dobře na diváky, ale dost často je to nepřenosné. Pokud se nejistý začátečník pokusí o to samé, fungovat mu to nejspíš nebude.
napsal(a):
"Já teda jsem životní optimista, takže bych to řešil (jak říká Sardullah) s někým typu RD"
je tam rozdíl? jaký?
Myslel jsem to tak, že by to měla zadavatelka řešit s někým v terénu kdo se v mezi-psím chování vyzná, aby viděl, co se přesně děje, a ne aby dala tu mladou hned pryč, protože jí to přece psali na diskuzi. Dat ročního psa pryč je totiž dost drastické a finální řešení na úrovni lékařské diagnostiky po netu "Aha tak takto Vás to bolí no hned zítra si zajděte na ozařování!"
Já mám s některými metodami RD spíše takový pocitový než faktický problém, ale zase je schopný spojit i smečku nezvladatelných psů (Se nebavíme o nějakém poštěkání u misky) a funguje mu to. Může být kdokoliv jiný.
molok
napsal(a):
Myslel jsem to tak, že by to měla zadavatelka řešit s někým v terénu kdo se v mezi-psím chování vyzná, aby viděl, co se přesně děje, a ne aby dala tu mladou hned pryč, protože jí to přece psali na diskuzi. Dat ročního psa pryč je totiž dost drastické a finální řešení na úrovni lékařské diagnostiky po netu "Aha tak takto Vás to bolí no hned zítra si zajděte na ozařování!"
Já mám s některými metodami RD spíše takový pocitový než faktický problém, ale zase je schopný spojit i smečku nezvladatelných psů (Se nebavíme o nějakém poštěkání u misky) a funguje mu to. Může být kdokoliv jiný.
nevím, co je na hledání domova pro ročního psa "drastického". naopak ten roční puberťák si dobře zvykne jinde.
Terven - super postreh - ja som si to uvedomila až teraz keď ste to napísali a presne ste vystihli toho môjho syna - fakt absolútny tip RD - vo svojej podstate úplný introvert, tichý ale stručný, jasný, nekomplikovaný, problém nehľadá dopredu a tak ho ani nemá ... A to je dar, ktorý má málokto a je nenaučiteľný a ako ste napísali neprenosný. Ja vychovám, vycvičím ako šusta a on funguje ako RD - sám od seba bez námahy A presne ako ste to spomenuli - keď ho vidím ísť na prechádzke so psom akoby som videla Desenského - pohoda, kľud ... Minule sa rozhodol to naše teľa vziať so sebou na prax (učí sa na poľnohospodárskej) čo obnášalo cestu vlakom aj autobusom, pobyt v cudzom prostredí s cudzími ľuďmi .. Mňa obchádzali mrákoty, že čo by to mohol byť za prúser. A dopadlo to na jednotku. Má ju vraj vziať aj nabudúce Vo vlaku ležala, v autobuse sedela, v triede spala, v maštali chodila ako pes za synom - kravy - nekravy. No pre psa super socializačné cvičenie. Podvedome som ho preto brala aj teraz k veterinárovi - v čakárni v pohode ležala, v ambulancii totálne vzorová - až sa z nás smiali, že keby každý pes tak fungoval. No viem, že keby bola iba so mnou (stresmenkou) asi by cirkus nastal.
Naozaj vďaka za postreh.
molok
napsal(a):
Dávat pryč ročního psa je drastické pro majitele (někdy, někdy je rád, že se zbavil), protože je to jeho jakési selhání a také citová vazba bývá. Pro psa to není drastické, když vycítí, že "jde na lepší".
Jak to vycítí se mě neptejte.
napsal(a):
nevím, co je na hledání domova pro ročního psa "drastického". naopak ten roční puberťák si dobře zvykne jinde.
No ale lidi mají také city .. někteří ... pro mne by to bylo teda drastické dát ročního psa, se kterým si sám rozumím, pryč a řešil bych to na všech frontách než bych se k takovému kroku rozhodl.
Na odlehčení - o vytloukání klínu klínem napsal pěknou povídku Jaroslav Hašek. Jmenuje se Aféra s křečkem, str. 336
https://web2.mlp.cz/koweb/00/03/99/42/72/povidky_ii_hasek.pdf
Milovníkům Vánoc a štěňátek doporučuji pokračovat povídkou Kynologický ústav.
napsal(a):
je tam rozdíl? jaký?
Upřímně já chtěla za RD zajet a asi ani ne kvůli tomu, že by mi holky nějak zázračně srovnal nebo, že by mě naučil nějakou zázračnou metodu, jak to vyřešit. Ale spíš, že si myslím, že by mi dost pomohlo promluvit s někým...jak to mám říct, spoustu věcí mám pohledově podobně jako RD..a měla jsem je tak vždycky...prostě s někým, kdo mě tak nějak nakopne, aby se mi to zase srovnalo v hlavě. A prostě, aby mi řekl, jak to vidí on. RD v těchto případech říká, že je nutno zrušit anarchii a nastolit diktát. Což jsem defakto začala provozovat a výsledky byly dost vidět. Teda poté, co jsem se psychicky začala dávat dohromady.
U Desenskýho je prostě jedna obrovská nevýhoda a to když dva dělají totéž, tak to není totéž...co funguje jemu, tak opravdu nemusí fungovat jinému. Nejsou to žádné metodické pokyny krok za krokem, podle kterých, když budu postupovat, tak mi to nakonec bude fungovat stejně jako RD....
No a pak tady máme často zmiňovaného a doporučovaného Šustu. Z mého pohledu asi lepší na proveditelnost...myslím, že to je naučitelná metoda. Viděla jsem i video, kde se necvičilo se psy, ale s kozami, aby bylo demonstrováno, že to prostě funguje.
Takže logicky z toho Šusta vychází líp.
Chtěla bych jen podotknout, že je jedno jestli použiju ten či onen způsob, tak pokud nežiju se psy sama, tak je potřeba součinnost rodiny, prostě defakto se utne již zmiňovaná anarchie a začne změna....a pokud to tak není, pokud do toho někdo hází vidle a dělá dusno a.....tak kde jsou potom jakékoliv metody. Možná jsem toho Šustu měla zkusit aplikovat spíš na ty lidi...
Se Šustou mám osobní problém. Knihu jsem přečetla, abych tady pak nemlela o ničem, co jsem neviděla ani z rychlíku a teda absolutně nic mi to nedalo...když to řeknu blbě, tak že to funguje i u lachtanů...jako že to je aplikovatelné i na jinou zvěř než na psy. Jako asi pár věcí bych si z toho vyzobla, ale ...nevím, jak to říct, prostě tohle nejsem já, já se psy funguju jinak....nevím jak to mám vyjádřit...není mi blízká Šustova filozofie.
Já měla problémy se psy vždycky, když jsem nebyla psychicky v poho, vždycky když jsem se necítila jako mistr světa omeleta...klidná autorita, co všechno zvládne...a dokud se mi ten stav nepodařilo obnovit, tak to haprovalo...ať už jednu dobu se Sárou a potom i s Jessinou....s ní problémy začaly právě v době, kdy jsem byla psychicky v čudu kvůli něčemu jinými...možná náhoda, ale fungovat mu zase začala až když jsem se psychicky sebrala, zašprajcla, že takhle ne. A u Šusty jsem nenašla nic, co by mi v tomhle pomohlo...
Nebudu se tady hádat, kdo je lepší, komu to líp funguje. Nebudu rozporovat, že pro širokou veřejnost je Šusta lepší. Ale na druhou vždyť oba...Šusta i RD říkají totéž...že máme osa učit co má dělat.
molok
napsal(a):
No ale lidi mají také city .. někteří ... pro mne by to bylo teda drastické dát ročního psa, se kterým si sám rozumím, pryč a řešil bych to na všech frontách než bych se k takovému kroku rozhodl.
Lidi by v tomhle měli být tou logickou stranou a holt city musí jít někdy bokem, pokud je cílem nějaké dlouhodobé řešení a pohoda všech těch zvířat.
napsal(a):
Lidi by v tomhle měli být tou logickou stranou a holt city musí jít někdy bokem, pokud je cílem nějaké dlouhodobé řešení a pohoda všech těch zvířat.
Ale to já souhlasím, neříkám, že má převládnout opičí láska, nechám si Vás tu i kdybyste se tu měli sežrat. Jen ať neřežeme nohu, kterou jsme vlastně neviděli, protože se dá ještě možná zachránit, tedy ukázat nohu někomu povolanému v reálu.
molok
napsal(a):
Ale to já souhlasím, neříkám, že má převládnout opičí láska, nechám si Vás tu i kdybyste se tu měli sežrat. Jen ať neřežeme nohu, kterou jsme vlastně neviděli, protože se dá ještě možná zachránit, tedy ukázat nohu někomu povolanému v reálu.
tak ale tady se neřeže noha a ten pes se nestřílí
a zadavatelka sama uvedla, že bude mít za chvilku miminko, to prostě není vhodná konfigurace k řešení neshod fen no a za rok už bude ta KAO zase větší a dvouleté se hledá domov - a ona si zvyká - o dost hůře.
Se Šustou má spousta lidí problém mj. proto, že jeho postupy, lidově řečeno, dají práci. Od člověka to chce, aby přemýšlel, systematicky se psem pracoval a než s tím vůbec začne, musí si osvojit jistou dávku teorie.
Oproti tomu postupy RD jsou relativně bezpracné, je to spíš takové intuitivní vedení, které bohužel zdaleka ne každému funguje.
Ono i člověk, viz sardullah, který tvrdí, že se psy funguje jinak, intuitivně, na základě vztahu apod., se v těch kvadrantech pohybuje, jen o tom nemá tušení.
A dokud není nějaký větší problém anebo nepotřebuje psa naučit něco sofistikovanějšího než je běžná provozní poslušnost, tak si s tou intuicí a nevěděním vystačí.
Terven
ty všechno, ale úplně všechno, prozradíš......
Terven
napsal(a):
Se Šustou má spousta lidí problém mj. proto, že jeho postupy, lidově řečeno, dají práci. Od člověka to chce, aby přemýšlel, systematicky se psem pracoval a než s tím vůbec začne, musí si osvojit jistou dávku teorie.
Oproti tomu postupy RD jsou relativně bezpracné, je to spíš takové intuitivní vedení, které bohužel zdaleka ne každému funguje.
Ono i člověk, viz sardullah, který tvrdí, že se psy funguje jinak, intuitivně, na základě vztahu apod., se v těch kvadrantech pohybuje, jen o tom nemá tušení.
A dokud není nějaký větší problém anebo nepotřebuje psa naučit něco sofistikovanějšího než je běžná provozní poslušnost, tak si s tou intuicí a nevěděním vystačí.
Jo tohle jsem zapomněla dodat...jsem opravdu člověk, který toho po psech moc nechce, protože cílená práce se psem mě nebaví, nenaplňuje. Takže si od éry ovčandy pořizuji psy, u kterých možná nevyužiju jejich potenciál, ale zároveň jsou to psi, kteří jsou společníky a hlídači a žijí si tak spokojeně.
Ano moji psi ví, co znamená sedni, lehni, vyžaduju netahání na vodítku a eventuelně přivolání...jinak spíš fungujeme na nějakých stereotypech a na komunikaci mezi mnou a psem, vztahem mezi mnou a psem.
Ano nic dalšího nepotřebuju....jo jasně, psi umí dávat pac...to je první blbina, kterou je doma vždycky někdo naučí a pak takový pomocný povely...počkej, hopíí, obojek...
Sama sebe bych asi nezařadila vysloveně do nějaké skupiny.....třeba i když mi nevyhovuje práce s klikrem a pamlskování, tak momentálně tuto metodu používám u Matese k upevňení přivolání....prostě on je ten typ psa, kterého tento způsob motivuje a zrychluje jeho reakci na můj povel. Tím chci říct, že pokud mi přijde, že něco fungovat bude, tak se nebráním ani tomu klikru.
Gina je naopak typ psa, u kterého jsem prostě nepřišla na nic, čím bych jí mohla pozitivně motivovat.
sardullah, ale podstata "šusty" není v klikru, přeci.......
Desenský mi dřív hodně lezl na nervy, choval se k lidem ponižujícím způsobem, neuměl nic vysvětlit, používal nějaké ty ezo polodrahokamy, či co.
Mám pocit, že se časem docela zlepšil.
Asi je dobrý praktický etolog, zkušenosti jistě velké, má určitě talent.
Jeho metody pro mě nic nového, ale jak píšete, pro některé lidi nepřenosné.
Nic jsem od něj nečetla, jen se dívala do té jeho poradny a viděla nějaká videa.
Psy necvičí, já ano.
Šusta je pro mě milý chytrý sympaťák, jeho knihy jsem přečetla jedním dechem.
Za mě srozumitelné, velmi přívětivé ke psům i lidem, několik věcí pro mě bylo hodně objevných ( třeba práce s plachostí resp.strachem, to jsem nikdy vlastně moc nepotřebovala řešit).
Něco mi přišlo takové úsměvné.Třeba nacvičovat zastavení psa nanečisto (s provazem a kyblíkem vody), asi fakt nebudu:))
Taky se mi moc líbí, že pořádá se svojí kamarádkou psycholožkou semináře, kde pracují s psychikou páníků.
Začala jsem se psy podle jeho knížek cvičit.
Jde to dobře, ale má to svá úskalí.
To bych s vámi někdy ráda probrala..
napsal(a):
sardullah, ale podstata "šusty" není v klikru, přeci.......
To jsem nemyslela Šustu...to jsem jen psala o klikru a odměňování pamlsky. Prostě jsem jen napsala, že i když mi něco nevyhovuje, ale myslím si, že to bude fungovat, tak to zkusím a provozuju,
O Šustovi fakt debaty vést nechci...psala jsem výše, že můj názor je, že to funguje a že si myslím, že výhoda je, že se to dá naučit. Přiznám se, že jsem knihu přečetla, přiznám se, že i to čtení pro mě bylo náročné...nic co bych přečetla jedním dechem. A nemůžu říct, že bych nepochopila, ale řeknu to asi takhle...už je to teda víc jak rok zpátky, ale v hlavě mi utkvěli jenom lachtani. Ale tak nebudu hodnotit dle knihy, prostě je to asi spíš napsaný tak, že se mi to "blbě" čte a nějak nemám chuť číst to znovu.
Ale pokud narazím na nějaký video se Šustou, tak na to juknu....a prostě tohle fakt ne. Neříkám, že vy ostatní nemáte pravdu..naopak rozum mi říká, že ano, ale mě prostě vyhovuje soužití se psy, tak jak to mám nastavené.
Výše psala Terven, že se Šustou mají lidi problém, protože je to práce a dle RD je to takové bezpracné......což nerozporuju, ale já třeba největší rozdíl vidím v tom, jak oba pánové nazírají na psy....když někde vysvětíuje Šusta, jak funguje pes a když někde vysvětluje RD, jak něco funguje, nefunguje......
Víte...ono to ani není o tom RD vs Šusta. Ještě dlouho předtím (již za mých mladých let) kdy "nebyl žádný Šusta a Desenský", jsem postupně, hlavně díky chrťákovi, dospěla k nějakému světanázoru na psy....no a když následně někde mluví RD, tak povětšinou (ne vždycky se vším souhlas) si to samé myslím i já. Když mluví někde Šusta, tak se omlouvám, ale v mých očích je to totální degradace toho, jak o psech uvažuju já.
Terven ještě psala, že když nastane problém, tak si s tou intuicí nevystačím. A ani to nerozporuju, třeba kdybych se psy fungovala podle Šusty, tak by k tomu ani nedošlo. Ano za těch už bezmála 34 let, co kontinuálně žiji se svými psy, jsem měla 2 problémy...problémy u fen, se kterými jsem měla hodně intenzivní vztah a u obou v závislosti na mojí psychice...no nejsem takovém bourák jako RD a bohužel mi nebylo z hůry dáno....a i řešení problému bylo závislé na tom, co ze mě pes vycítí.
Prosím neberte to tak, že brojím proti Šustovi...naopak. Ale já už to opravdu doklepu bez něj.
"Něco jinýho kavkaz něco jinýho stafordík"
v principu - není
Sardullah
Když mluví někde Šusta, tak se omlouvám, ale v mých očích je to totální degradace toho, jak o psech uvažuju já.
Dumám, proč totální degradace? V mnohém o psech uvažuji jako RD (i jsem se s ním potkala), v mnohém o psech přemýšlím jako FŠ (byla jsem na seminářích). Můžete napsat, proč to tak vnímáte?
napsal(a):
A pohoda mimina, které se narodí.
To hmn:Myslela jsem to tak, že kavkaz, když má tu "původní povahu", má neuvěřitelný drive bránit, razantně, nebojím se říct, velmi agresivně, to "svoje".
Byl k tomu vyšlechtěn poměrně hnusně drsným výběrem.
Nedá se srovnávat ani s pasteveckými psy, které potkáváme v bulharských nebo rumunských horách( a i z těch mám velký respekt).
Takže si myslím, že v principu to není to samé, je mnohem těžší tuto vrozenou vlohu ukočírovat. Jdete hodně proti jeho přirozenosti.
Je to asi jako když máte podenga, a chcete ho odvolat od králíka, co mu vyrazil před nosem a Vy jste padesát metrů od něho ( představuju si, zkušenost nemám).
Doron, to ano
ale slova jako habituace, de/senzitivace, tresty, posilování, způsoby učení, atd.atd.atd (miluji definici, že "chování je funkcí svých následků" ).....to platí pro všechny stejně a ne že jen pro všechna plemena bez rozdílu, ale i nejen pro psy, pro nás a další živočichy stejně tak
napsal(a):
Sardullah
Když mluví někde Šusta, tak se omlouvám, ale v mých očích je to totální degradace toho, jak o psech uvažuju já.
Dumám, proč totální degradace? V mnohém o psech uvažuji jako RD (i jsem se s ním potkala), v mnohém o psech přemýšlím jako FŠ (byla jsem na seminářích). Můžete napsat, proč to tak vnímáte?
Degradace....možná to nebude konkrétně o Šustovi, možná je to obecně o pozitivce nebo to možná na mě tak působí, když už zhlédnu nějakou prezentaci této metody...ale berte to jako pohled člověka, co se tím nezabývá zas až tak do hloubky.
Defakto to na mě působí tak, že je naprosto jedno jaké plemeno psa máme (ostatní zvěř a lidi nebudu zmiňovat) a funguje to bez rozdílu na všechny stejně. Jako tak je to jednoduché...vykonej správně povel a dostaneš odměnu, pokud nevykonádéš správně, tak to budu ignorovat, ale můžeš se vrátit do výchozího bodu, kde budeš odměněn vždycky popř. já vydám jiný povel, abys mohl být úspěšný. A to je všechno a čus bus bambus?
Hmm psala, že v principu není rozdíl mezi stafbulíkem a kavkazem. Hmm má doma stejné pastevecké plemeno jako mám já...hmn doporučuje Šustu, takže je předpoklad, že jí funguje i na pastevce.
A já si teda nemůžu pomoct, ale ty rozdíly vidím...č
Jako opravdu můžu jít pozitivkou proti psí povaze, pro kterou bylo to či ono plemeno po generace šlechtěno. Řekla bych, že některé vlastnosti plemene mají psi na úrovni instinktu, třeba chrt, který vyrazí za pohybujícím se předmětem...opravdu naučím chrta Šustovou metodou, aby instinkt ignoroval a i když mu něco vystartuje před nosem, tak se za tím nerozeběhne?
Opravdu touto metodou naučím pastevce, aby si nevšímal lidí, kteří mi kdykoliv budou vstupovat na pozemek bez mé přítomnosti?
Samozřejmě bych těch příkladů vymyslela více, ale snad chápete, co tím mám na mysli.
Pokud ne....tak možná princip stejný je, ale mezi kavkazem a stafíkem je rozdíl.
Pokud to dokáže, tak tedy klobouček a jsem tak nějak zklamaná, že se takhle nechali utáhnout na odměnu a to hodně.
Je mi jasný, že mi bude vysvětleno, že si to myslím úplně špatně, což je možné. Ale holky už se na to vybodněte, já vám toho Šustu resp. pozitivku neberu. Fakt to nemám nastudovaný, jsou to jen moje dojmy. Dokonce bych asi i byla ochotná to nastudovat a vyzkoušet na Gině, ale tady opět narážíme na mojí neschopnost přijít na to, co bych jí venku mohla nabídnout jako odměnu.
A jen na závěr bych se vrátila k tomu co psala Terven, že Šusta není oblíben, protože jeho postupy vyžadují práci.....k tomu bych ráda dodala, že výchova Giny byla docela fuška a až teď, kdy už jí budou za tři měsíce 3 roky, tak začínám být s výsledkem opravdu spokojená....no ano vlastně to celé bylo bez práce, ale zároveň neuvěřitelnå fuška.
Bfgh
XXX.XXX.230.181
Přiznám se, že to s tou odměnou mám s naším psem úplně stejně. Nikdy jsem nedokázala přijít na to, co je vlastně ta ideální odměna na procházce, mimoto, že nejlíp reaguje na výkřiky typu no ty jsi můj šikula apod, když se rozhodne přijít. Trochu přeháním, ale na úplatky nereaguje, poslouchá protože to po něm chci a protože mě má rád, chce mi vyhovět.
Bfgh
napsal(a):
Přiznám se, že to s tou odměnou mám s naším psem úplně stejně. Nikdy jsem nedokázala přijít na to, co je vlastně ta ideální odměna na procházce, mimoto, že nejlíp reaguje na výkřiky typu no ty jsi můj šikula apod, když se rozhodne přijít. Trochu přeháním, ale na úplatky nereaguje, poslouchá protože to po něm chci a protože mě má rád, chce mi vyhovět.
Chce se mi napsat "šťastná to žena" ...vám pes nejlíp reaguje na výkřiky, že je šikula....tak to moje fena při podobných výlevech dělá, že mě nezná a chrt ten i vypadal, že je mu za mě trapně, ale tak nebudeme polidšťovat.
Sardullah, je to tak, jak píšete myslíte si to úplně špatně. Ale ušetřím svůj i váš čas, je mi jasné, že netoužíte vzdělávat se v tomto směru a beru to na vědomí.
Jen jednu poznámečku si neodpustím. Samozřejmě to není tak, že by hmn neviděla rozdíl mezi kavkazem a stafbullem. Jasně, že vidí, bylo to myšleno tak, že principy pozitivky fungujou na obě tyto plemena stejně, jen je třeba ušít jim to na míru.
Proč jít proti povaze? Právě, že pomocí pozitivky múžete povahu krásně zohlednit. Fakt si to nesmíte představovat jen jako klik a pamlsek.
tak ono principy učení jsou fakt stejný u všeho, proto taky kurzy s klikrem cvičí na slepicích, protože to osvobodí člověka od toho, co měl naučené z minulosti
ale povahový rozdíly samozřejmě existují. Hovawartky třeba měly mnohem větší snahu pochopit, co se po nich chtělo, takže nabízely chování, které se dalo pak nějak odměnit nebo tvarovat. Nora, když neví, co se po nich chce, vyhodí obličej to je nějaká blbost a okamžitý nezájem jakkoliv pokračovat. Takže se nedá nic tvarovat a musí se na to mnohem víc okolo. Třeba. Ale jinak je Nora čistokrevná pozitivka, protože prostě na negativku reaguje okamžitým nezájmem jakkoliv pokračovat. A ta pozitivka nemusí být přece jen pamlsek.
Nakonec s Norou je nejlepší metodou "takhle to prostě děláme pokaždý" a to bez jakýhokoliv dalšího komentáře nebo juchání.
Ale vlastně mi to připadá jednoduchý, já kdybych byla pes, tak přesně takovej. Co to má všechno tak nějak na salámu.
"Sardullah, je to tak, jak píšete myslíte si to úplně špatně. Ale ušetřím svůj i váš čas, je mi jasné, že netoužíte vzdělávat se v tomto směru a beru to na vědomí."
bych to viděla jako zřejmý závěr....
"hmn doporučuje Šustu, takže je předpoklad, že jí funguje i na pastevce."
šusta funguje.....
šusta funguje, protože popisuje "přírodní zákony", popisuje to, co existuje, nic si nevymýšlí, šusta popisuje to, co funguje samo
a on tak funguje i pastevec
to je jako kdyby někomu fungoval Archimédův zákon a někomu ne
"Jako opravdu můžu jít pozitivkou proti psí povaze, pro kterou bylo to či ono plemeno po generace šlechtěno."
jako co je tohle za broskvovinu?!
o čem je tady řeč?!
a mmch, zrovna FŠ zohledńuje např. velkou potřebu kontroly u pastevců a místo tvrdohlavého trvání na přivolání doporučuje psa jen zastavit
a ne, neopisuji to od něj, na tohle jsem přišla "první"
"Opravdu touto metodou naučím pastevce, aby si nevšímal lidí, kteří mi kdykoliv budou vstupovat na pozemek bez mé přítomnosti?"
a tohle tady chce někdo dělat?
opravdu nechápu.....
A Šusta není jen o pozitivním posilování...
Trochu přeháním, ale na úplatky nereaguje, poslouchá protože to po něm chci a protože mě má rád, chce mi vyhovět.
Nějak nechápu,proč stále řada lidí dává rovnítko mezi pamlskem a úplatkem. To je prostě základní nepochopení,nebo spíš neochota cokoli pochopit
"Opravdu touto metodou naučím pastevce, aby si nevšímal lidí, kteří mi kdykoliv budou vstupovat na pozemek bez mé přítomnosti?"
Proč by to pastevce jakoukoliv metodou někdo učil?
tak pro sardullach, je škoda, že odmítáte přemýšlet a nepochopila jste, že to, co je pro psa ta NEJ odměna - to určuje pes, (jednoduché to je u pažravců, hračkařů ...atd.), že jste tu správnou odměnu pro Ginu zřejmě nenašla, tak za to nemůže ani Šusta, ani pozitivka (kterou nevymyslel, jen se jeho prostřednictvím stala známou a dostupnou široké veřejnosti, která projeví zájem )
a jedno rychlé přečtení 1 knížky (a ještě s despektem) vám to samozřejmě neumožní
jinak teda Nora je pes, co by asi pomohl vynášet lup, kdyby dotyčný vstoupil do domu patřičně sebevědomě, oslovil psa a poprosil o asistenci.
vlastně jako ambasador plemen je úplně špatný zvíře, protože už mi hromadu lidí řeklo, že by chtěli takovýho psa a já to úplně vidím, jak si teda koupí KAO nebo MSP a ono to nebudou Nory...
To hmn: Tak jste mi to ,myslím, osvětlila:)
Měla jsem z Šustových knížek pocit, že k výcviku používá výhradně pozitivní posilování, zejména pak tvarování ( shaping).
Asi jsem tak usoudila hlavně z praktických případů, které tam uvádí.
To se mi moc líbilo.
Ale říkala jsem si, jak to ti pozitivkáři dělají? Opravdu se dokáží úplně vyvarovat negativního posilování a trestů?
Jako úplně?!?:))
Takže jestli to správně chápu, používáte i tyto metody, ovšem pozitivní posilování má opravdu velmi výrazně převažovat.
Řekla bych, že to bude hlavní rozdíl mezi Desenským a Šustou ( viz debata výše).
RD používá negativní posilování a tresty v mnohem větší míře než FŠ , a ten si zase ulítává na tvarování:)
lupus4
napsal(a):
tak pro sardullach, je škoda, že odmítáte přemýšlet a nepochopila jste, že to, co je pro psa ta NEJ odměna - to určuje pes, (jednoduché to je u pažravců, hračkařů ...atd.), že jste tu správnou odměnu pro Ginu zřejmě nenašla, tak za to nemůže ani Šusta, ani pozitivka (kterou nevymyslel, jen se jeho prostřednictvím stala známou a dostupnou široké veřejnosti, která projeví zájem )
a jedno rychlé přečtení 1 knížky (a ještě s despektem) vám to samozřejmě neumožní
Ne to opravdu není vina Šusty a opravdu bych byla kvůli Gině ochotná studovat, pochopit, ale....prostě jsem v tomto neschopná, protože opravdu nevím, čím jí namotivovat a možná sice nemám v malíku Šustu, ale vím, že pes je v jádru sobec, který dělá co se mu vyplatí. A u Giny jsem různé typy odměn vyzkoušela...resp. hledala něco, co by ona za odměnu považovala, protože s ní bylo opravdu těžké pořízení....no prostě jsem v tomto s rozumem v koncích a bohužel Gina ani není z těch, co by fungovali na stopro jenom kvůli mým hnědým očím
Víte bylo mi jasné, že jakmile zmíním Šustu....a to si myslím, že jsem i psala, že můj názor je, že to funguje ...tak, že se to tady na mě sesype.
I když si myslím, že nejsem žádný psí Herodes, na psy jdu zásadně po dobrém, protože jak Sára, tak Gina by mi ani jinak nefungovaly...a dělám dohody, vymýšlím způsoby, jak to udělat, aby to pro ředitelky zeměkoule bylo proveditelné. Snažím se vše vymyslet tak, abych psa mohla pochválit a neúspěch nekomentuju, protože to není neúspěch psa, ale můj a zase přemýšlím jak na to.
To, že se psy nic speciálního nedělám, že mi opravdu stačí nějaká minimální provozní poslušnost, to snad není zas až taková ostuda, psy se snažím vybírat s ohledem na můj režim.
To, že to táhnu spíš přes budování silného vztahu, pouta se psem, tak to je pozůstatek éry chrta, protože tam jsem opravdu nevěděla, jak jinak to s jeho povahou udělat.
Musím říct, že to tady teď vypadá, že "kdo necvičí pozitivku s námi, tak cvičí proti nám".
Ani tu knihu jsem nečetla s žádným despektem, ale opravdu mě zajímalo, co se tam píše, neboť je často doporučována začátečníkům. Ale upřímně tomu asi fakty nerozumím, co je jádrem pudla....resp. myslela jsem si, že to je pracovat se osem tak, aby mohl úspěšně splnit úkol (odvede práci) a za ní potom dostane zaplaceno (odměnu) neboť ani kuře nehrabe zadarmo. Myslela jsem si, že abych mohla vůbec o něčem takovém uvažovat, tak musím nabídnout tu správnou formu odměny, to že to určuje pes, to je logické...těžko si můžu říct, že odměnou je piškot, když si pes venku piškot ani nevezme.....ale asi ne, jsem prostě játro, co to nechápe.
Spíš mi přijde, že jsme se dostali do fáze, kdy někdo (já) napíše, že je mu bližší jiný přístup a je to špatně, protože ta jediná správná cesta je ta "ala Šusta" a ti, co to takhle nemají jsou jen lenoši, co se jim nechce se psem pracovat a nechce se jim to opravdu nastudovat. Ach jo
Spíš mi přijde, že jsme se dostali do fáze, kdy někdo (já) napíše, že je mu bližší jiný přístup a je to špatně, protože ta jediná správná cesta je ta "ala Šusta" a ti, co to takhle nemají jsou jen lenoši, co se jim nechce se psem pracovat a nechce se jim to opravdu nastudovat. Ach jo
ale tak to nebylo vůbec myšleno, škoda, že to tak berete...
napsal(a):
Ne to opravdu není vina Šusty a opravdu bych byla kvůli Gině ochotná studovat, pochopit, ale....prostě jsem v tomto neschopná, protože opravdu nevím, čím jí namotivovat a možná sice nemám v malíku Šustu, ale vím, že pes je v jádru sobec, který dělá co se mu vyplatí. A u Giny jsem různé typy odměn vyzkoušela...resp. hledala něco, co by ona za odměnu považovala, protože s ní bylo opravdu těžké pořízení....no prostě jsem v tomto s rozumem v koncích a bohužel Gina ani není z těch, co by fungovali na stopro jenom kvůli mým hnědým očím
Víte bylo mi jasné, že jakmile zmíním Šustu....a to si myslím, že jsem i psala, že můj názor je, že to funguje ...tak, že se to tady na mě sesype.
I když si myslím, že nejsem žádný psí Herodes, na psy jdu zásadně po dobrém, protože jak Sára, tak Gina by mi ani jinak nefungovaly...a dělám dohody, vymýšlím způsoby, jak to udělat, aby to pro ředitelky zeměkoule bylo proveditelné. Snažím se vše vymyslet tak, abych psa mohla pochválit a neúspěch nekomentuju, protože to není neúspěch psa, ale můj a zase přemýšlím jak na to.
To, že se psy nic speciálního nedělám, že mi opravdu stačí nějaká minimální provozní poslušnost, to snad není zas až taková ostuda, psy se snažím vybírat s ohledem na můj režim.
To, že to táhnu spíš přes budování silného vztahu, pouta se psem, tak to je pozůstatek éry chrta, protože tam jsem opravdu nevěděla, jak jinak to s jeho povahou udělat.
Musím říct, že to tady teď vypadá, že "kdo necvičí pozitivku s námi, tak cvičí proti nám".
Ani tu knihu jsem nečetla s žádným despektem, ale opravdu mě zajímalo, co se tam píše, neboť je často doporučována začátečníkům. Ale upřímně tomu asi fakty nerozumím, co je jádrem pudla....resp. myslela jsem si, že to je pracovat se osem tak, aby mohl úspěšně splnit úkol (odvede práci) a za ní potom dostane zaplaceno (odměnu) neboť ani kuře nehrabe zadarmo. Myslela jsem si, že abych mohla vůbec o něčem takovém uvažovat, tak musím nabídnout tu správnou formu odměny, to že to určuje pes, to je logické...těžko si můžu říct, že odměnou je piškot, když si pes venku piškot ani nevezme.....ale asi ne, jsem prostě játro, co to nechápe.
Nebojte Sardullah, mě je taky daleko bližší Desenskýho výchova, než, jak je praktikovaná pozitivka. No a ten rozdíl? Až uvidím nějakýho pozitivkáře se smečkou psů různých ras, mimochodem v ní i pastevce a tý domácí smečce na jejich území přijede odhadem tak 40 různých psů a ta smečka se bude mezi nima pohybovat navolno a reagovat na myšlenku, tak pak řeknu jo, tak ten člověk vychovat psy umí. Ale co jsem doteď viděla, tak maj pozitivkáři většinou borderky, stafbula, no a když zmíním psí školu tady v Brodě Click Dog, tak jedna z jejich cvičitelek šla na vycházku se třema psama, který měla na vodítku, když míjela mojí maminu a ty psy neudržela a ty se vrhli na jezevce maminy. Tohle by se Rudovi nestalo. Takže za mě ukázaná platí a co vidím v ovladatelnosti různých plemen a v různých situacích, tak u mě Ruda vede.
Sardullah
Ale prdlačky kvrdlačky, tedy mluvím za sebe. Díky za vysvětlení "totální degradace" - já s vámi v něčem souhlasím. Jen od vás zní názor na pozitivku jak návod na psa, tak tomu opravdu není. Netřeba škatulkovat, kdo kam patří, kdo je čí fanoušek, podstatné, že vám psiska fungují.
Ale upřímně tomu asi fakty nerozumím, co je jádrem pudla....resp. myslela jsem si, že to je pracovat se osem tak, aby mohl úspěšně splnit úkol (odvede práci) a za ní potom dostane zaplaceno (odměnu) neboť ani kuře nehrabe zadarmo. Myslela jsem si, že abych mohla vůbec o něčem takovém uvažovat, tak musím nabídnout tu správnou formu odměny, to že to určuje pes, to je logické...těžko si můžu říct, že odměnou je piškot, když si pes venku piškot ani nevezme.....ale asi ne, jsem prostě játro, co to nechápe.
Vždyť v tomhle máte recht. Proč si myslíte, že tomu nerozumíte?
napsal(a):
Sardullah
Ale prdlačky kvrdlačky, tedy mluvím za sebe. Díky za vysvětlení "totální degradace" - já s vámi v něčem souhlasím. Jen od vás zní názor na pozitivku jak návod na psa, tak tomu opravdu není. Netřeba škatulkovat, kdo kam patří, kdo je čí fanoušek, podstatné, že vám psiska fungují.
Ale upřímně tomu asi fakty nerozumím, co je jádrem pudla....resp. myslela jsem si, že to je pracovat se osem tak, aby mohl úspěšně splnit úkol (odvede práci) a za ní potom dostane zaplaceno (odměnu) neboť ani kuře nehrabe zadarmo. Myslela jsem si, že abych mohla vůbec o něčem takovém uvažovat, tak musím nabídnout tu správnou formu odměny, to že to určuje pes, to je logické...těžko si můžu říct, že odměnou je piškot, když si pes venku piškot ani nevezme.....ale asi ne, jsem prostě játro, co to nechápe.
Vždyť v tomhle máte recht. Proč si myslíte, že tomu nerozumíte?
Prostě je to můj dojem.... ale to je jedno...tohle je diskuze a tak diskutujeme a o tom to je....názor ostatních respektuji.
No a teď jdu vyvenčit bílou medvědici....teď si tak říkám, jestli ona si tajně toho Šustu nepřečetla, navíc dost často je přítomná tomu, když koukám na videa...protože když se nad tím zamyslím, tak to spíš vypadá, že u nás se provozuje Šusta v obráceném gardu, já plním úkoly, co mi zadá bílá krasavice a motivace?? Tak to nemá zas tak těžký, jí stačí být roztomiloučká, sem tam mě upusinkovat....no a ráda bych řekla, že po celodenní práci přijde hlavní odměna dne, to nej a to večerní pomazleníčko před spaním v posteli...a je to euforické a úžasné...a pak Ginuška řekne "Dobrou..." A vy si odložíte na noční stolek růžové brýle a uvědomíte si, že to nebyla odměna, že to nebyl projev nehynoucí lásky, ale že jste madam oastevecké provedli pravidelnou masáž bříška a jiných částí psího těla...
Jo komu není z hůry dáno v apatyce nekoupí....no a zrovínka pro tohle šla Gina asi 3x
No ale ráno mi dá sladkou pusinku a jede se dál....teda když nás Mates předtím samou láskou nepodupe....
Nechci se k těm posledním x příspěvkům obšírněji vyjadřovat, ale na spoustě z nich je patrné naprosté nepochopení/neznalost teorie.
To, čemu se tady říká “pozitivka”, je operantní podmiňování. Při komplexním pohledu ale zjistíme, že součástí jsou čtyři kvadranty a ano, součástí jsou i tresty. Ale je trest a trest. A je rozdíl, jestli se psem pracuji eticky, nebo ho jen bezhlavě trestám, až z něj to chování vymlátím. Celá tzv. pozitivka je o tom, že se psa člověk snaží učit eticky a bez nátlaku, se znalostí obecně platné teorie (to, že odemykáte barák správným klíčem na první pokus, je taky výsledek operantního podmiňování - bububu, pozitivka).
A pro výkon (skutečně a doopravdy) naučeného chování není důležitá metoda, jakou se pes to chování naučil. Pes bude s danou spolehlivostí např. umět chodit u nohy stejně, ať už se to naučí shapingem s klikrem, nebo s ostnáčem. Není to tak, že ostnáč, nebo klikr, mi dá větší spolehlivost. Tu mi dává kvalita a intenzita tréninku.
Všechno to hodně zjednodušuji, na víc nemám chuť a sílu.
Rituály jsou bezva, taky je doma máme. Ty čokle domácí nás mají dobře vycvičené.
napsal(a):
Prostě je to můj dojem.... ale to je jedno...tohle je diskuze a tak diskutujeme a o tom to je....názor ostatních respektuji.
No a teď jdu vyvenčit bílou medvědici....teď si tak říkám, jestli ona si tajně toho Šustu nepřečetla, navíc dost často je přítomná tomu, když koukám na videa...protože když se nad tím zamyslím, tak to spíš vypadá, že u nás se provozuje Šusta v obráceném gardu, já plním úkoly, co mi zadá bílá krasavice a motivace?? Tak to nemá zas tak těžký, jí stačí být roztomiloučká, sem tam mě upusinkovat....no a ráda bych řekla, že po celodenní práci přijde hlavní odměna dne, to nej a to večerní pomazleníčko před spaním v posteli...a je to euforické a úžasné...a pak Ginuška řekne "Dobrou..." A vy si odložíte na noční stolek růžové brýle a uvědomíte si, že to nebyla odměna, že to nebyl projev nehynoucí lásky, ale že jste madam oastevecké provedli pravidelnou masáž bříška a jiných částí psího těla...
Jo komu není z hůry dáno v apatyce nekoupí....no a zrovínka pro tohle šla Gina asi 3x
No ale ráno mi dá sladkou pusinku a jede se dál....teda když nás Mates předtím samou láskou nepodupe....
Jani, mám na Tebe takový asi citlivý dotaz (takže pokud nechceš, neodpovídej): Vždy mě zaujme, jak hezky o svých psech píšeš. Zde píšeš, že Tě Gina může upusinkovat, atd. V čem byla/je Jessi jiná, myšleno osudová? Umíš to nějak popsat, vysvětlit? Tedy znovu říkám - jen pokud chceš.
Doron
napsal(a):
Možná může být pro pastevce největší odměnou, nechat je být, takoví jací jsou?
Doron, to poprosím rozšířit, nějak nerozumím.....
"No a teď jdu vyvenčit bílou medvědici....teď si tak říkám, jestli ona si tajně toho Šustu nepřečetla, navíc dost často je přítomná tomu, když koukám na videa...protože když se nad tím zamyslím, tak to spíš vypadá, že u nás se provozuje Šusta v obráceném gardu, já plním úkoly, co mi zadá bílá krasavice a motivace??"
ufff
ne, ona si FŠ nečetla
je to naopak, on si čte zvířata
a pak to, co si přečetl (a samozřejmě nejen on), popíše
žádné metodiky "ala šusta" nevytváří!
tomu se říká věda
a Terven to už dávno píše......
Odetta, jako vždy
jako teda přiznám, že taková degradace poznání mě taky dostala
a on to tam v úvodu knihy má......
napsal(a):
Nechci se k těm posledním x příspěvkům obšírněji vyjadřovat, ale na spoustě z nich je patrné naprosté nepochopení/neznalost teorie.
To, čemu se tady říká “pozitivka”, je operantní podmiňování. Při komplexním pohledu ale zjistíme, že součástí jsou čtyři kvadranty a ano, součástí jsou i tresty. Ale je trest a trest. A je rozdíl, jestli se psem pracuji eticky, nebo ho jen bezhlavě trestám, až z něj to chování vymlátím. Celá tzv. pozitivka je o tom, že se psa člověk snaží učit eticky a bez nátlaku, se znalostí obecně platné teorie (to, že odemykáte barák správným klíčem na první pokus, je taky výsledek operantního podmiňování - bububu, pozitivka).
A pro výkon (skutečně a doopravdy) naučeného chování není důležitá metoda, jakou se pes to chování naučil. Pes bude s danou spolehlivostí např. umět chodit u nohy stejně, ať už se to naučí shapingem s klikrem, nebo s ostnáčem. Není to tak, že ostnáč, nebo klikr, mi dá větší spolehlivost. Tu mi dává kvalita a intenzita tréninku.
Všechno to hodně zjednodušuji, na víc nemám chuť a sílu.
A nebo psa učíte selským rozumem a nepotřebujete k tomu ani klikr a ani ostnáč A za další, na co lidi zapomínají a pak na to doplácí výchova je naprostá důslednost.
Huskyjanina
napsal(a):
A nebo psa učíte selským rozumem a nepotřebujete k tomu ani klikr a ani ostnáč A za další, na co lidi zapomínají a pak na to doplácí výchova je naprostá důslednost.
Ano. Ale ani ten selský rozum mi sám o sobě nedá spolehlivějšího psa než ostnáč, nebo klikr. Sám o sobě mi nedá pevnější chování. Tzn. to, že někomu psi udělají průser, není vinou operantního podmiňování (viz výše - metoda nerozhoduje o pevnosti chování). Pokud by ve stejné kvalitě a intenzitě byli cvičeni/vedeni “selským rozumem” (který je na OP, i když asi bez hlubší znalosti principů, do nějaké míry taky založený, protože i my lidé tak fungujeme a empiricky ty principy do nějaké míry známe), udělali by ten průser úplně stejně.
Upřímně, já RD osobně neznám, neznám ani jeho metody. Asi 10 let zpátky jsem četla jednu jeho knihu, to je tak vše. Takže se k němu a jeho metodám nevyjadřuji. Ale nelíbí se mi tohle naskakování na kult osobnosti - “Rudovi by se nikdy nestalo”. Možná se mu to pravidelně nestává, ale stát se to může, stále jsou to zvířata. A opravdu si nemyslím, že by se v momentě, kdy převezme zvíře do péče, z tohoto stala božská bytost 100% fungující na myšlenku. 🤷♀️
"A nebo psa učíte selským rozumem"
řešila jsem agresivního pastevce
v takovém prvotním pomatení mysli jsem začala "řešit" ala RD, CM - neboli potlačením
to mi naštěstí trvalo v řád dnů
sama jsem cítila, že tudy cesta nepovede
a pak jsem se uklidnila, zapla ten zdravý rozum, řekla si PROČ a na základě toho si řekla i JAK (to jako hořící elektroněco hasit vodou je blbý nápad)
až někdy poté jsem absolvovala koiru, jako zaměstnání psa
a až dlouho poté jsem se dostala ke knize FŠ Trénink je rozhovor
a on tam byl přesně ten "zdravý rozum", který fungoval u dětí a stejně tak i u toho psího agresora
"a nepotřebujete k tomu ani klikr a ani ostnáč "
obé jsou jen pomůcky
a vždy říkám, a stojím si za tím, že klikr mi zachránil pr.del, jak mocná pomůcka to je
" A za další, na co lidi zapomínají a pak na to doplácí výchova je naprostá důslednost."
teď nebudu hledat ta čísla stránek, kdeto FŠ má
fikovnice
napsal(a):
Jani, mám na Tebe takový asi citlivý dotaz (takže pokud nechceš, neodpovídej): Vždy mě zaujme, jak hezky o svých psech píšeš. Zde píšeš, že Tě Gina může upusinkovat, atd. V čem byla/je Jessi jiná, myšleno osudová? Umíš to nějak popsat, vysvětlit? Tedy znovu říkám - jen pokud chceš.
Jani jedním slovem...protože to byla druhá Sára a teď nemyslím, že byla povahově stejná. Sára už se narodila jako radikál nekontaktní k cizím, zatímco Jessinka byla to nejkontaktnější štěně, co jsem kdy měla, ta se pomazlila s každým a moc si to užívala. Sára byla borka, co se nebojí nikoho a ničeho, zatímco Jessinka byla, nechci říct bojácná to ne, ale trochu plašan, asi bych řekla, že způsobeno věkem, jak už odrůstala štěněcímu věku a začala se o slovo hlásit kavkazská krev, tak si nebyla ještě úplně jistá co s tím.
Co teda měly společné, byla absence smyslu pro humor...když nebudu počítat rodinu, tak všechno braly smrtelně vážně.,,.takové to černobílé vidění světa. U Jessinky asi ještě ne úplně vyhraněné...ale měla k tomu dost našlápnuto.
Prostě není to tím, že by to byla kopie Sáry a to i když si myslím, že jednou by z ní byl taky terminátor, jako byla Sára, jednou by z ní byl taky Venom, jako byla Sára, ale o tom to není...
Je to spíš picitová záležitost související s mojí introventní povahou...se Sárou jsem měla konečně pocit, že nejsem na světě sama, no a s Jessinkou jsem začala mít stejný pocit. Není to nic souvisejícího s láskou k mým psům, všechny svoje psy jsem millovala, miluju na max...ale tohle je o level výš. Nevím jak jinak to vysvětlit...nevím jestli to je tím, že Jessinka byla kavkaz a Sára nějakou chybou v matrixu se povahově pastevcům podobala nejvíc a nejblíž saošům a kavkazákům.
Tuším, že Doron někde výše psala, že kavkazák je kombinací agresivity a něhy...radikálnosti a něhy, možná je to tak speciální kombinace vlastností se kterou jsem konečně kompletní....možná, že je to tak speciální kombinace vlastností, která je jedinečná. Moje první Sára...ovčanda, byla hodně ostrá psí holka, která by mě nedala a zároveň k rodině mazlinda, Gina je matka Terezoid, teď už se s ní nebojím žádnýho bubáka a zároveň je ta nejněžnější mazlinda na světě.....ale ani jedna z nich nemá TO NĚCO, co měla Sára a co měla Jess...
Nevím, jak to popsat rozumově. Bez Sáry jsem zůstala jako sirota bědná, zase sama. Pak přišla Jessinka a začalo se blýskat na lepší časy...no a tím, že to nedopadlo, tak ta naděje vyhasla a už to holt sama nějak doklepu.
napsal(a):
Ano. Ale ani ten selský rozum mi sám o sobě nedá spolehlivějšího psa než ostnáč, nebo klikr. Sám o sobě mi nedá pevnější chování. Tzn. to, že někomu psi udělají průser, není vinou operantního podmiňování (viz výše - metoda nerozhoduje o pevnosti chování). Pokud by ve stejné kvalitě a intenzitě byli cvičeni/vedeni “selským rozumem” (který je na OP, i když asi bez hlubší znalosti principů, do nějaké míry taky založený, protože i my lidé tak fungujeme a empiricky ty principy do nějaké míry známe), udělali by ten průser úplně stejně.
Upřímně, já RD osobně neznám, neznám ani jeho metody. Asi 10 let zpátky jsem četla jednu jeho knihu, to je tak vše. Takže se k němu a jeho metodám nevyjadřuji. Ale nelíbí se mi tohle naskakování na kult osobnosti - “Rudovi by se nikdy nestalo”. Možná se mu to pravidelně nestává, ale stát se to může, stále jsou to zvířata. A opravdu si nemyslím, že by se v momentě, kdy převezme zvíře do péče, z tohoto stala božská bytost 100% fungující na myšlenku. 🤷♀️
Když jste vytáhla z textu, že by se tohle Rudovi nestalo.To, že převezme zvíře do péče, tak se určitě z něj hned nestane božská bytost fungující na myšlenku. Ale po pár dnech to je bytost fungující na vodítku. Kde ji, když je potřeba fyzicky zamezíte dělat nepřístojnosti a napovíte, jak se chovat. Jde o doteky, přesměrování pohledu atd. Tam to řešíte v podstatě hned v každé situaci. Zatímco u slečny z Click Dog šlo o to, že venčila svoje dva psy a fenu, kterou měla v opatrování, mám dojem, už několik týdnů. Po té mi bylo vysvětleno, že fena nezvládá ještě takovou blízkost míjení psa a tím strhla i ty majitelčiny psy. Takže ano, záleží na člověku, jak psa vede, jak je důsledný,atd. Ale, jak jsem psala, až mi ukážete člověka s pozitivkou, který má hůře vychovatelní plemena, který fungujou i v pro psa obtížných situacích, tak pak budu věřit, že na metodě výchovy nezáleží.
napsal(a):
"A nebo psa učíte selským rozumem"
řešila jsem agresivního pastevce
v takovém prvotním pomatení mysli jsem začala "řešit" ala RD, CM - neboli potlačením
to mi naštěstí trvalo v řád dnů
sama jsem cítila, že tudy cesta nepovede
a pak jsem se uklidnila, zapla ten zdravý rozum, řekla si PROČ a na základě toho si řekla i JAK (to jako hořící elektroněco hasit vodou je blbý nápad)
až někdy poté jsem absolvovala koiru, jako zaměstnání psa
a až dlouho poté jsem se dostala ke knize FŠ Trénink je rozhovor
a on tam byl přesně ten "zdravý rozum", který fungoval u dětí a stejně tak i u toho psího agresora
"a nepotřebujete k tomu ani klikr a ani ostnáč "
obé jsou jen pomůcky
a vždy říkám, a stojím si za tím, že klikr mi zachránil pr.del, jak mocná pomůcka to je
" A za další, na co lidi zapomínají a pak na to doplácí výchova je naprostá důslednost."
teď nebudu hledat ta čísla stránek, kdeto FŠ má
Jak podle vás RD řeší agresivního psa?
Huskyjanina
napsal(a):
Jak podle vás RD řeší agresivního psa?
Huskyjanina, použiji citaci RD :
"Proč by si měly fenky vyřizovat spory o hierarchické postavení ve smečce rvačkou? Pokud mám ve smečce jen nervózní psy, nebude šéfovat nikdo a hotovo. Mimochodem už v prvních větách je jasné, že se předvádějí před vámi, proto je zahodím každou na jinou stranu a rázně zakročím už u náznaků. Kdokoli se ozve, toho vytřepu a druhý může být rád, že stihne uhnout. Běda, kdybych jednu napomenul a druhá na ni za to skočila. Dopadla by hůř, protože by zažila můj hněv a názor na hierarchické řazení."
tak třeba takto
edit :
už jsem to sem jednou dávala, si myslím, dám opět, k tématu se hodí a, alespoň pro některé, by to mohlo být čtení velice zajímavé a poučné
Komentáře FŠ k pořadu Kočka není pes :
https://www.treninkjerozhovor.cz/t_cz/2196/760/aktuality/komentar-pro-kocka-neni-pes/
napsal(a):
Doron, to poprosím rozšířit, nějak nerozumím.....
"No a teď jdu vyvenčit bílou medvědici....teď si tak říkám, jestli ona si tajně toho Šustu nepřečetla, navíc dost často je přítomná tomu, když koukám na videa...protože když se nad tím zamyslím, tak to spíš vypadá, že u nás se provozuje Šusta v obráceném gardu, já plním úkoly, co mi zadá bílá krasavice a motivace??"
ufff
ne, ona si FŠ nečetla
je to naopak, on si čte zvířata
a pak to, co si přečetl (a samozřejmě nejen on), popíše
žádné metodiky "ala šusta" nevytváří!
tomu se říká věda
a Terven to už dávno píše......
Odetta, jako vždy
jako teda přiznám, že taková degradace poznání mě taky dostala
a on to tam v úvodu knihy má......
Hmm...to s Ginou bylo napsané jako nadsázka..legrácka nebo jak to mám pojmenovat.
No a jinak se samozřejmě nebavíme o Šustovi a Desenském, ale spíš o způsobech a metodách, které používají..to že se zmiňují tito dva pánové, tak to spíš beru jako nějaké pracovní pojmenování toho či onoho způsobu přístupu ke psům. Takže to není nic osobního jakože RD je bůh a Šusta je bůh nebo obráceně.
Já se klidně označím za neschopnou, protože fakt si v praxi s metodou, kterou prezentuje FŠ nevím rady, pokud pes nebere žádnou z běžných odměn...pamlsek, hračka, pomazlení, hru..
Někdo výše psal, že ukázaná platí a nenašla jsem žádnou ukázku, která by mi napověděla, jak v mém případě postupovat.
Když nebudu brát v potaz začátečníky, co vychovávají svého prvního psa, tak si myslím, že my ostatní se učíme stále..alespoň já ano. Máme zkušenosti s tím, co nám funguje a to se většinou snažíme aplikovat i u dalšího psa a nebo naopak musíme zkusit něco jiného. Nejsem žádnej zabejčenec, co by nevyzkoušel něco nového. Jsem jednoduchý člověk a to teoretizování mi moc nejde. Přijde mi to kolikrát jako marketing, kde naprosto jednoduchou a logickou věc popíšeme slovy tak, že to pro mojí jednoduchost přestává být srozumitelné a to i přesto, že při bližším pohledu je to popsáno přesně.
Pro mě je největším přínosem, když tady někdo napíše, že měl se psem ten a ten problém a řešil to tak a tak a vyřešil a já si řeknu..no ty brďo, mám podobný problém a tohle by mě nenapadlo a tohle by mohlo fungovat a vyzkouším to...a ve finále opravdu neřeším, jestli dotyčný používá pozitivku nebo čáry máry. Popsal konkrétní postup s konkrétním psem v nějaké konkrétní situaci a já mám, si myslím, tolik zkušeností, že jsem schopná odhadnout, zda to samé nebo s nějakou mírnou úpravou je to použitelné pro mě a mého psa. Něco jsem použila a spokojenost a blahořečím den, kdy to sem někdo napsal.
Možnå že metoda, kterou prezentuje FŠ výborná, ale pro člověka jako jsem já ta teorie a prezentace na zvířatech, pro které je odměnou pamlsek, prostě nestačí. Mě by to musel někdo předvést v reálu s nemotivovatelným pastevcem, který je takový nekontaktní samorost jako je moje Gina, abych si mohla říct aháá, tak takhle to v praxi vypadá, takhle to mám dělat, no to by šlo a hned to začnu zkoušet taky...
Prostě jsem na některý věci abnormálně hloupá a je to mimo moje možnosti. Je to pro mě nesrozumitelné jako ten marketing.
Je to i jeden z důvodů, proč je mi bližší RD...když něco vysvětluje, tak je to pro mě srozumitelné, chápu to na první dobrou, protože, jak to říct..mluví řečí mého kmene a hlavně vidím, jak mu fungují jeho psi a to už si řeknu, no doprčic, tak k tomu se musím přeci dopracovat taky a ano metoda, kterou prezentuje RD je pro mě jednodušší na pochopení...neříkám, že na provádění. A Cesar..tak z toho jsem si vyzobla to jeho "relax" jakou energii vyzařuju, protože to mi přišlo správně a to mi taky funguje...
Tak se na Sardullah nezlobte...prostě v něčem nejsem nejostřejší pastelka v penálu.
To je moc zajímavá debata, pomáhá mi srovnat si myšlenky.
Já bych řekla, že Desenský možná ani nežádoucí chování nepotlačuje, spíš podporuje chování níž hierarchicky postaveného psa.
Hlasem, pohybem,postojem, dotekem, velkou vnitřní sebejistotou.. Takové to, nemusíš to vést, tady to vedu já.
Ale to se jen domnívám, moc jeho práci neznám.
Ono to vlastně může být i pozitivní posilování, protože pes je odměňován klidem a pocitem, že má pevné a jasné místo ve své skupině, a to je pro něj k nezaplacení.
Jsem velkým zastáncem pozitivního posilování a zejména shapingu.
Je ale mnohem lehčí naučit třeba zavírat dveře ovčouna, než pastevce:)
Šustovy knihy se mi líbí, operantní podmiňování používá při výcviku psů každý, on to lidi učí požívat vědomě.
Jediné, co mi tam schází je, že se v nich málo věnuje negativnímu posilování a trestu, nedílné součásti operantního podmiňování a života vůbec.
No, a lidi to pak můžou dělat blbě.
Klikr je určitě skvělá pomůcka, ale já ho pořád ztrácím:((!
Tak místo něj používám takový zvuk jazykem za předními zuby:)), není to ono, já vím....:)
napsal(a):
Huskyjanina, použiji citaci RD :
"Proč by si měly fenky vyřizovat spory o hierarchické postavení ve smečce rvačkou? Pokud mám ve smečce jen nervózní psy, nebude šéfovat nikdo a hotovo. Mimochodem už v prvních větách je jasné, že se předvádějí před vámi, proto je zahodím každou na jinou stranu a rázně zakročím už u náznaků. Kdokoli se ozve, toho vytřepu a druhý může být rád, že stihne uhnout. Běda, kdybych jednu napomenul a druhá na ni za to skočila. Dopadla by hůř, protože by zažila můj hněv a názor na hierarchické řazení."
tak třeba takto
edit :
už jsem to sem jednou dávala, si myslím, dám opět, k tématu se hodí a, alespoň pro některé, by to mohlo být čtení velice zajímavé a poučné
Komentáře FŠ k pořadu Kočka není pes :
https://www.treninkjerozhovor.cz/t_cz/2196/760/aktuality/komentar-pro-kocka-neni-pes/
Takže jenom citujete, co jste četla, aniž by jste reálně viděla a věděla, jak vypadá rázně zakročit, zahodit atd. Protože ve výsledku to nejspíš nebude to, co si pod tím představujete.
Uznávám, že Rudova slova představují velkou obrazotvornost a často můžou být špatně pochopena. Proto je nejlepší vidět, jak daný člověk pracuje se psem reálně.
Huskyjanina
napsal(a):
Takže jenom citujete, co jste četla, aniž by jste reálně viděla a věděla, jak vypadá rázně zakročit, zahodit atd. Protože ve výsledku to nejspíš nebude to, co si pod tím představujete.
Uznávám, že Rudova slova představují velkou obrazotvornost a často můžou být špatně pochopena. Proto je nejlepší vidět, jak daný člověk pracuje se psem reálně.
v reálu jsem viděla Kočka není pes
jde na sílu, principiálně, bez ohledu na to, jaká rázné je to rázně v reálu
na sílu, jako potlačení, fungují (mohou fungovat) i jen slova, netřeba fyzično
edit :
citace je z poradny, opakuji - z poradny
rada
i to jen písemné platí....
je jedno, jak by to bylo v reálu (a opět, co jsem viděla v reálu, je to na sílu)
napsal(a):
edit :
rada
je jedno, jak by to bylo v reálu (a opět, co jsem viděla v reálu, je to na sílu)
Sestříhaný pořád není reálný, protože nejde do důsledku. Je to jen takové načrtnutí......
Jinak furt volíte slova na sílu, potlačení.......ok, vy furt prosazujete klikr. Ukažte mi osobu, která pomocí klikru vychovala smečku psů různých i hůře vychovatelných ras. Smečku která funguje, může chodit navolno, je odvolatelná od zvěře, ovladatelná v přítomnosti jiných psů.....
napsal(a):
edit :
rada
Chtěla bych se tě zeptat na jednu věc. V jedné skupině jsem zase přečetla názor na seznamování psů ve stylu Rudy Desenského. Tedy. Vezmu psa. Chytím ho, na sílu ho donutím, aby se nechal očichat a naopak. Prezentováno jako správná socializace psa a výsměch z lidí, kteří to dělají jinak.
Když jsem se dívala od jiných trenérů, tak postupují velmi odlišně, ale mnohem více přirozeně k tomu, jak se seznamují psi. Tedy jdou k sobě obloukem k čumáku, vrtí ocasem a když si dají navzájem souhlas, tak si jdou očichat zadky. Když si nedají souhlas, tak pokud jsou to ok psi, tak jdou každý po svém.
Můj pes to takhle dělá sám. Ale už mě paní seřvala, že ten můj je pěkný nevychovanec, když jde k čumáku a až pak k zadku (nejde na přímo, ale obloukem a dává opravdu najevo dobré úmysly = většinově mi lidé říkají, že je zajímavé, že jejich pes tak pozitivně reaguje na mého.). Že by měl jít rovnou k zadku.
Jak je to tedy správně?
Snad nevadí tykání. :) Jestli ano, tak se omlouvám. :)
napsal(a):
edit :
rada
Souhlasím s tím, že RD používá hodně tlak k výchově. Tlak a uvolnění. I při výuce sedni, lehni, tak i při přivolání. Připomíná mi to hodně Parelliho metodu u koní.
nevím, jak je to "správně" ale když pozorujete psy, tak ti druzí na ty, co jsou rovnou k zadku, často reagují nevrle nebo nejistě. je to prostě příliš důvěrné.
měla jsem fenu, co nějaké čichání k zadku prostě odmítala a nenáviděla.
a teď mám fenu, co je kamarád se všema, ale nejdřív si očicháme hlavu, ju?
napsal(a):
nevím, jak je to "správně" ale když pozorujete psy, tak ti druzí na ty, co jsou rovnou k zadku, často reagují nevrle nebo nejistě. je to prostě příliš důvěrné.
Přesně tak to vidím já. Zdá se mi zvláštní do toho psa nutit a naopak mi přijde nezdvořilé, když jde pes rovnou rajtovat feně v nohách.
Ale ta metoda, kterou jsem zmiňovala je tak oblíbená, že mě to znejistilo. :D
napsal(a):
Po prvním hárání taky Malině začalo vadit čmuchání k zadku. Jedině hlavu. I docela přemýšlím, jestli zůstane kamarádka se všemi psy, jak to doposud bylo. Začíná ignorovat menší psy, většinou stejně reagují agresivně, což mi nevadí, spíš se bojím, že jednou jim odpoví stejně.
Je ostřejší než psy, co jsme měli.
Huskyjanina
napsal(a):
Sestříhaný pořád není reálný, protože nejde do důsledku. Je to jen takové načrtnutí......
Jinak furt volíte slova na sílu, potlačení.......ok, vy furt prosazujete klikr. Ukažte mi osobu, která pomocí klikru vychovala smečku psů různých i hůře vychovatelných ras. Smečku která funguje, může chodit navolno, je odvolatelná od zvěře, ovladatelná v přítomnosti jiných psů.....
Jen tak na okraj...pozitivka jde dělat úplně bez klikru a i v případě, že ho někdo používá, nejspíš si ho bere jenom na lekci, pokud učí něco konkrétního...v tom případè je to bezvadná technická pomůcka. Jinak i Šusta opakovaně tvrdí, že u psa, jakožto zvířete, které s námi žije 24 hodin denně, si čistě s pozitivkou nevystačíme.
Zase se budu opakovat- on neučí jenom pozitivku, ale i práci se stresem a etologii vůbec.
Pokud se ptáte na osobu, která pomocí klikru vychovala smečku hůře vychovatelných ras, možná se zeptejte lupuse.
Pokud se nepletu, má taky co do činění s husky a Šustu a pizitivku při každé příležitosti doporučuje, včetně jeho knih.
s tím seznamováním se musím přidat k vašim poznatkům, dámy
a to mám reaktivce (a RD tuším tento způsob doporučuje právě u psů, kteří mají problém)
seznámení přes čumák OK, rovnou k prdelce KO
"Sestříhaný pořád není reálný, protože nejde do důsledku. Je to jen takové načrtnutí......"
ne
princip řešení je jasný
a to dokonce, a už jsem to psala, s jeho slovním rozborem v drtivé většině souhlasím, ale praktické provedení bývá....no přes sílu
"Jinak furt volíte slova na sílu, potlačení.......ok, vy furt prosazujete klikr."
pozor
klikr zmiňuji jako výbornou pomůcku při řešení problémového chování
a to bude většinou (možná i vždy) díky labilitě psa
a klikr neprosazuji, ale dotyčného informuji o této možnosti
třeba mu pomůže, jako pomohl mi
"Ukažte mi osobu, která pomocí klikru vychovala smečku psů různých i hůře vychovatelných ras. Smečku která funguje, může chodit navolno, je odvolatelná od zvěře, ovladatelná v přítomnosti jiných psů....."
Huskyjanina, proč si myslíš, že mám zmapované nějaké množství smeček a způsoby výchovy/výcviku, které používají jejich majitelé?
to jako fakt dobrý dotaz.....
edit :
1. Huskyjanina, jak řeší RD agresivní psy?
2. Jaké procento majitelů psů zná a umí správně používat, a také používá, klikr?
Terven
napsal(a):
Jen tak na okraj...pozitivka jde dělat úplně bez klikru a i v případě, že ho někdo používá, nejspíš si ho bere jenom na lekci, pokud učí něco konkrétního...v tom případè je to bezvadná technická pomůcka. Jinak i Šusta opakovaně tvrdí, že u psa, jakožto zvířete, které s námi žije 24 hodin denně, si čistě s pozitivkou nevystačíme.
Zase se budu opakovat- on neučí jenom pozitivku, ale i práci se stresem a etologii vůbec.
Pokud se ptáte na osobu, která pomocí klikru vychovala smečku hůře vychovatelných ras, možná se zeptejte lupuse.
Pokud se nepletu, má taky co do činění s husky a Šustu a pizitivku při každé příležitosti doporučuje, včetně jeho knih.
Venca s nima ale nechodil na volno a ani neměli odvolání od zvěře. Myslím, že psal, že měl jednoho, kterej by se pustit dal. Ale určitě se k tomu ozve, tak uvidíme....
napsal(a):
s tím seznamováním se musím přidat k vašim poznatkům, dámy
a to mám reaktivce (a RD tuším tento způsob doporučuje právě u psů, kteří mají problém)
seznámení přes čumák OK, rovnou k prdelce KO
"Sestříhaný pořád není reálný, protože nejde do důsledku. Je to jen takové načrtnutí......"
ne
princip řešení je jasný
a to dokonce, a už jsem to psala, s jeho slovním rozborem v drtivé většině souhlasím, ale praktické provedení bývá....no přes sílu
"Jinak furt volíte slova na sílu, potlačení.......ok, vy furt prosazujete klikr."
pozor
klikr zmiňuji jako výbornou pomůcku při řešení problémového chování
a to bude většinou (možná i vždy) díky labilitě psa
a klikr neprosazuji, ale dotyčného informuji o této možnosti
třeba mu pomůže, jako pomohl mi
"Ukažte mi osobu, která pomocí klikru vychovala smečku psů různých i hůře vychovatelných ras. Smečku která funguje, může chodit navolno, je odvolatelná od zvěře, ovladatelná v přítomnosti jiných psů....."
Huskyjanina, proč si myslíš, že mám zmapované nějaké množství smeček a způsoby výchovy/výcviku, které používají jejich majitelé?
to jako fakt dobrý dotaz.....
edit :
1. Huskyjanina, jak řeší RD agresivní psy?
2. Jaké procento majitelů psů zná a umí správně používat, a také používá, klikr?
1. Huskyjanina, jak řeší RD agresivní psy?....... V prvý řadě v klidu. Komentářem a chováním zlehčuje situaci, aby psovi ukázal, že se v podstatě nic neděje. Že nemá důvod vyjíždět. Psa opravuje dotyky, nasměrováním na sebe, zataháním za srst, přichycením za tvář. Po celou dobu práce se psem ho šimrá , drbe, hladí a podporuje ve správnym chování. A pokud se rozhodne pes zabít druhýho psa, tak ho sruluje pod sebe. Jezdila jsem k němu na fríčka nepravidelně několik let a to, že sruloval psa pod sebe jsem viděla jen jednou. Tohle jen tak stručně, co jsem zhruba tak pochytila.
Huskyjanina, proč si myslíš, že mám zmapované nějaké množství smeček a způsoby výchovy/výcviku, které používají jejich majitelé? ...........No protože píšete, jak pozitivka funguje. Tak bych ráda viděla někoho, kdo pozitivku používá, jak má ovladatelnou smečku různorodých psů v krizových situacích.
A aby se tu jen nekecalo, tak tady další příklad výchovy podle cukru a biče. Husky, stafordka, kříženec fily a vestaj.
https://www.facebook.com/honza.drobny/videos/715373146383890
"No protože píšete, jak pozitivka funguje"
1. co je zde myšleno "pozitivkou"
2. klikr nebo pozitivka? ono to není totéž.....
Huskyjanina
napsal(a):
Takže nikoho takovýho neznáte, kdo by měl tak ovladatelnou smečku.....stačilo říct
takto ne
správně ten výrok bude nějak tak " neznám žádnou smečku, a pokud vím o lidech, kteří smečku mají (což není totéž, jako znát), pak vůbec netuším, nakolik ji mají ovladatelnou a jaké metody při její výchově/výcviku používají, ani jak žijí"
takto to bude pravda
a co odpovědět na můj dotaz :
Jaké procento majitelů psů zná a umí správně používat, a také používá, klikr?
který rozšířím o stejný, jen místo klikr dáme pozitivní posilování.
edit :
"No protože píšete, jak pozitivka funguje. Tak bych ráda viděla někoho, kdo pozitivku používá, jak má ovladatelnou smečku různorodých psů v krizových situacích."
z výrokové logiky tohoto výroku tak nějak vyplývá, že pokud neznám nikoho, kdo používá pozitivku a má ovladatelnou....atd. , tak pozitivka nefunguje?!
jako opravdu?
napsal(a):
takto ne
správně ten výrok bude nějak tak " neznám žádnou smečku, a pokud vím o lidech, kteří smečku mají (což není totéž, jako znát), pak vůbec netuším, nakolik ji mají ovladatelnou a jaké metody při její výchově/výcviku používají, ani jak žijí"
takto to bude pravda
a co odpovědět na můj dotaz :
Jaké procento majitelů psů zná a umí správně používat, a také používá, klikr?
který rozšířím o stejný, jen místo klikr dáme pozitivní posilování.
edit :
"No protože píšete, jak pozitivka funguje. Tak bych ráda viděla někoho, kdo pozitivku používá, jak má ovladatelnou smečku různorodých psů v krizových situacích."
z výrokové logiky tohoto výroku tak nějak vyplývá, že pokud neznám nikoho, kdo používá pozitivku a má ovladatelnou....atd. , tak pozitivka nefunguje?!
jako opravdu?
Na to vám neodpovím, protože se o to nezajímám.
Já jsem naposledy viděla dobře ovladatelnou smečku asi dvanácti pastevců v rumunských horách,asi před třemi lety.
Ovčák zapískal a byli jak beránci, nechali nás hned být, uklidnili se, polehali si ,úplně v klidu, jako by někdo cvaknul vypínačem.
Když tam ovčák není, je to prý horší, naším kamarádům co tam žijí zabili dva psy, oni jeli na koních, takže dopadli dobře.
Celá smečka vypadala, že spolu dobře vychází.
Huskyjanina
napsal(a):
Venca s nima ale nechodil na volno a ani neměli odvolání od zvěře. Myslím, že psal, že měl jednoho, kterej by se pustit dal. Ale určitě se k tomu ozve, tak uvidíme....
Já vám nevím, tohle asi není dobrej příklad. U tohoto plemene by se dala nemožnost volnýho pohybu očekávat. Řekla bych, že hodně "uživatelů" huskyů ani volnej pohyb a odvolání od zvěře nevyžaduje, prostě je to pes, kterýho si primárně lidi pořizujou na něco jinýho.
Šusta - a žádný z trenérů pozitivky, pokud vím, nikdy netvrdil, že každýho psa jde pozitivkou naučit odvolání od zvěře, to je blbost. Co jsem tak slyšela, všichni se shodujou, že nežádoucí lov je problém, kterej nemá jedno a jednoduchý řešení. Konkrétně Šusta se na jenom semináři vyjádřil, že to sice není jeho cesta, ale u rozlovenýho psa dokáže pochopit použití EO.
Dokonce si myslím, pokud mě paměť neklame, že EO použil i lupus, i když asi ne u huskyho.
To je ale na jinou debatu, odvolání od zvěře určitě není jedinej aspekt soužití se psem.
Je určitě rozdíl, jestli psa učíte něčemu novýmu anebo odnaučujete už existující nežádoucí chování. To druhé je vždycky větší oříšek a možných způsobů realizace je víc.
Karen Pryor v legendární knize Svého psa nestřílejte jich popisuje osm. Čtyři z těch způsobů jsou pozitivní metody, každá z těch metod je vhodná pro jinou situaci. Pokud Šusta řeší problémové chování, vždycky nejdřív pozoruje, pak uvažuje a následně zkouší s upozorněním, že je možné, že se může mýlit a bude třeba postupovat jinak.
A nejedná se vždy o klasickej shaping a klikání, jak si většina laiků představuje.
Někdy je cestou změnit motivaci, dostat nežádoucí chování pod kontrolu signálem, naučit psa nekompatibilnímu chování.
K tomu poslednímu zmíněnému - zrovna Šusta mě inspiroval k řešení problému. Vikina má ve zvyku poté, co vyjde z baráku, vyřvávat na celý kolo a varovat všechny okolo, že ona jde. Pokud jí vrazím do huby míček nebo hračku, je překvapivě ticho. Taková pěkná pozitivní metoda
Huskyjanina
napsal(a):
Na to vám neodpovím, protože se o to nezajímám.
No jo, ale když se o to nezajímáte, tak to dost těžko můžete odsuzovat nebo kritizovat, ne?
A že znáte někoho, kdo to dělá blbě a má díky tomu nezvladatelný psy, to snad nevypovídá nic o metodě...všechno jde dělat blbě.
Já znám fůru lidí, co mají nevychovaný nezvladatelný psy a přitom na ně řvou a trestají je o sto šest- pozitivku neviděli ani z rychlíku. Vypovídá to o něčem?
Terven
napsal(a):
No jo, ale když se o to nezajímáte, tak to dost těžko můžete odsuzovat nebo kritizovat, ne?
A že znáte někoho, kdo to dělá blbě a má díky tomu nezvladatelný psy, to snad nevypovídá nic o metodě...všechno jde dělat blbě.
Já znám fůru lidí, co mají nevychovaný nezvladatelný psy a přitom na ně řvou a trestají je o sto šest- pozitivku neviděli ani z rychlíku. Vypovídá to o něčem?
Terven, ale já nic neříkám o tom, že jdou obě metody dělat blbě. Já píšu a dávám příklady lidí, kterým funguje cukr a bič a tohle metodou jsou schopni vychovat i míň ovladatelné psy. Hodně lidí zde tuhle metodu pokládá za zastaralou a poukazuje na to, že psa lze vychovat modernějšími metodami. Asi jo a proto bych chtěla vidět komu to funguje a u jakých psů a v jakých situacích.
Když to vezmu jednoduše, tak pokud se někde zmíní CM, nebo RD, tak se hned vyvine diskuze, jak je hrozný ty psy takhle cvičit a jaký jsou ti psi chudáci a že tohle nebude dlouhodobě fungovat atd.
Tak prostě chci vidět někoho, kdo pracuje pozitivními metodami a komu takhle funguje velká smečka různorodých plemen. Vy se o to zajímáte, tak je někdo takový, nebo ne?
napsal(a):
Jani jedním slovem...protože to byla druhá Sára a teď nemyslím, že byla povahově stejná. Sára už se narodila jako radikál nekontaktní k cizím, zatímco Jessinka byla to nejkontaktnější štěně, co jsem kdy měla, ta se pomazlila s každým a moc si to užívala. Sára byla borka, co se nebojí nikoho a ničeho, zatímco Jessinka byla, nechci říct bojácná to ne, ale trochu plašan, asi bych řekla, že způsobeno věkem, jak už odrůstala štěněcímu věku a začala se o slovo hlásit kavkazská krev, tak si nebyla ještě úplně jistá co s tím.
Co teda měly společné, byla absence smyslu pro humor...když nebudu počítat rodinu, tak všechno braly smrtelně vážně.,,.takové to černobílé vidění světa. U Jessinky asi ještě ne úplně vyhraněné...ale měla k tomu dost našlápnuto.
Prostě není to tím, že by to byla kopie Sáry a to i když si myslím, že jednou by z ní byl taky terminátor, jako byla Sára, jednou by z ní byl taky Venom, jako byla Sára, ale o tom to není...
Je to spíš picitová záležitost související s mojí introventní povahou...se Sárou jsem měla konečně pocit, že nejsem na světě sama, no a s Jessinkou jsem začala mít stejný pocit. Není to nic souvisejícího s láskou k mým psům, všechny svoje psy jsem millovala, miluju na max...ale tohle je o level výš. Nevím jak jinak to vysvětlit...nevím jestli to je tím, že Jessinka byla kavkaz a Sára nějakou chybou v matrixu se povahově pastevcům podobala nejvíc a nejblíž saošům a kavkazákům.
Tuším, že Doron někde výše psala, že kavkazák je kombinací agresivity a něhy...radikálnosti a něhy, možná je to tak speciální kombinace vlastností se kterou jsem konečně kompletní....možná, že je to tak speciální kombinace vlastností, která je jedinečná. Moje první Sára...ovčanda, byla hodně ostrá psí holka, která by mě nedala a zároveň k rodině mazlinda, Gina je matka Terezoid, teď už se s ní nebojím žádnýho bubáka a zároveň je ta nejněžnější mazlinda na světě.....ale ani jedna z nich nemá TO NĚCO, co měla Sára a co měla Jess...
Nevím, jak to popsat rozumově. Bez Sáry jsem zůstala jako sirota bědná, zase sama. Pak přišla Jessinka a začalo se blýskat na lepší časy...no a tím, že to nedopadlo, tak ta naděje vyhasla a už to holt sama nějak doklepu.
Zas mi nefungují emotikony (??), tak aspoň slovně vkládám kytičku.
A chci napsat, že Ti asi rozumím. Mám tři kočky...a Fido je také osudový, byť on sám sebe upozaďuje, zbylí dva jsou moji usurpátoři. Fido je kliďas, počká si - se vším, dokonce i s jídlem. Přesto to vzájemné napojení se mnou je snad fyzicky hmatatelné...
Huskyjanina
napsal(a):
Terven, ale já nic neříkám o tom, že jdou obě metody dělat blbě. Já píšu a dávám příklady lidí, kterým funguje cukr a bič a tohle metodou jsou schopni vychovat i míň ovladatelné psy. Hodně lidí zde tuhle metodu pokládá za zastaralou a poukazuje na to, že psa lze vychovat modernějšími metodami. Asi jo a proto bych chtěla vidět komu to funguje a u jakých psů a v jakých situacích.
Když to vezmu jednoduše, tak pokud se někde zmíní CM, nebo RD, tak se hned vyvine diskuze, jak je hrozný ty psy takhle cvičit a jaký jsou ti psi chudáci a že tohle nebude dlouhodobě fungovat atd.
Tak prostě chci vidět někoho, kdo pracuje pozitivními metodami a komu takhle funguje velká smečka různorodých plemen. Vy se o to zajímáte, tak je někdo takový, nebo ne?
Jo, zajímám se o to, ale přiznám se, že neznám asi nikoho, kdo by měl velkou smečku různorodých plemen. Snad kromě nějakých bezďáků nebo množičů, ale ti s nima překvapivě necvičí
Velká smečka různorodých plemen není úplně standardní záležitost, 99% lidí navštěvující psí školy a cvičáky či řešící problémy, má jednoho, dva nebo tři psy.
Ani tady nikdo neřeší velkou smečku různorodých plemen, tady se řeší max. dva pastevci.
Ač se o to zajímám, na majitele velký smečky různorodých plemen jsem zatím nenarazila. Setkala jsem se s fůrou majitelů, ať už naživo nebo online, kterejm pozitivní metody fungujou i u problematických psů - týraných, ze špatných podmínek, zkažených- i u těžko cvičitelných plemen.
A jo, Šusta učí i práci se skupinou, takže těch psů bývá být i víc než jeden.
Jenom je problém, že tu zmíněnou velkou smečku různorodých plemen neznám a zatím jsem neměla potřebu zjišťovat, zda a kde existuje.
Huskyjanina
napsal(a):
Se SH, DJ, AKE, ACD, NO, XX Karlem, G Anny, XX Vojtěchem jsem nikdy klikr nepotřeboval, ale ani "cukr x bič"...vždy stačila laskavá důslednost
Tak SH v klidu na volno, jsem měl dva , Pepíka a Mařenku, ale ani ty jsem to nijak cíleně "nevyučoval" , ti si mne prostě hlídali sami... od zvěře šel odvolat jen Pepča, Maruš jen před tím než vyrazila, ale i když vyrazila do půl min byla zpátky...
U ostatních jsem necítil potřebu to pokoušet (vzhledem k násobku času, který by jedinec potřeboval), na trecích byly holky Olinka a Apolenka na vodítku (dle propozic) a v místech bez zvěře šly taky pouštět normálně.
O Šustu (a i klikr) jsem se začal více zajímat až s "přetáčecím" Lůďou (ACD) páč všichni moji předešlí psi byli normální
Za vrchol zvládnutého spřežení považuji to, že jsme mohli projíždět klidně mezi partou dorážejících voříšků, co se je pokoušeli kousat do zadků a psi když pracovali si jich prostě nevšímali...
Což mi v začátcích (v 90tkách ) přišlo nepředstavitelné a nemožné
K nim do výběhu jsem mohl přivést jakéhokoli psa a v klidu ho přijali...(pokud to nebyl kastrát či onkologicky nemocný).
A znovu dám mou oblíbenou zvládnutou smečku ESP...což se zadaným tématem nesouvisí, ale krásně se na to kouká
https://www.bing.com/videos/search?q=freerunning+sleddogs+-+YouTube&view=detail&mid=68A28CA1FB7D07F869CE68A28CA1FB7D07F869CE&FORM=VIRE
Huskyjanina
napsal(a):
A ještě teda jeden poddotek...já jsem nikdy netvdila, že by metody CM nebo RD nefungovaly.
Fungujou (i když jistý ALE tam určitě je).
Já to mám jenom nastavený tak, že pokud psy mám pro radost, jako mazlíky a členy rodiny, na nichž nezávisí moje obživa, nechci na nich takový postupy praktikovat.
"A ještě teda jeden poddotek...já jsem nikdy netvdila, že by metody CM nebo RD nefungovaly."
a tak to já napíšu : fungovat mohou, ale také ne, také se to může celé totálně pos....
lupus4
napsal(a):
Se SH, DJ, AKE, ACD, NO, XX Karlem, G Anny, XX Vojtěchem jsem nikdy klikr nepotřeboval, ale ani "cukr x bič"...vždy stačila laskavá důslednost
Tak SH v klidu na volno, jsem měl dva , Pepíka a Mařenku, ale ani ty jsem to nijak cíleně "nevyučoval" , ti si mne prostě hlídali sami... od zvěře šel odvolat jen Pepča, Maruš jen před tím než vyrazila, ale i když vyrazila do půl min byla zpátky...
U ostatních jsem necítil potřebu to pokoušet (vzhledem k násobku času, který by jedinec potřeboval), na trecích byly holky Olinka a Apolenka na vodítku (dle propozic) a v místech bez zvěře šly taky pouštět normálně.
O Šustu (a i klikr) jsem se začal více zajímat až s "přetáčecím" Lůďou (ACD) páč všichni moji předešlí psi byli normální
Za vrchol zvládnutého spřežení považuji to, že jsme mohli projíždět klidně mezi partou dorážejících voříšků, co se je pokoušeli kousat do zadků a psi když pracovali si jich prostě nevšímali...
Což mi v začátcích (v 90tkách ) přišlo nepředstavitelné a nemožné
K nim do výběhu jsem mohl přivést jakéhokoli psa a v klidu ho přijali...(pokud to nebyl kastrát či onkologicky nemocný).
A znovu dám mou oblíbenou zvládnutou smečku ESP...což se zadaným tématem nesouvisí, ale krásně se na to kouká
https://www.bing.com/videos/search?q=freerunning+sleddogs+-+YouTube&view=detail&mid=68A28CA1FB7D07F869CE68A28CA1FB7D07F869CE&FORM=VIRE
Pěkný video.
JInak ty zkratky psů to mi pořád dělá problémy. Nakonec jsem to dohledala, ale až na "DJ", to mi pořád nachází psa se sluchátky a nemůžu na to přijít, co to má být za plemeno.
dlouhosrstý jezevčík standard - můj první "vlastní" ve 13 letech - Dorek z Bílého lesa,
udělali jsme spolu (jako nezletilý člen ČMS " na výjimku ") ZV, NL, NJ (tenkrát ještě kontaktní) pak při tréninku na LZ a zhlédnutí "mysliveckých výcvikových metod" jsem se zařekl, že nic podobného nehodlám praktikovat a s myslivostí se definitivně rozešel...
A Dorča byl jedinej, kdy jsem jako blbej a hloupej "poučen" tehdejší literaturou použil "cukr a bič", za což se mu hluboce omlouvám dodnes, naštěstí jsem to v jeho asi 3 letech přehodnotil a fungovali jsme už jen jako sehraní kamarádi (jezdil se mnou na vodu i na hory)
PS. abyste nemusela hledat ZV - zkouška vloh, NL, NJ norování liška, jezevec
lupus4
napsal(a):
dlouhosrstý jezevčík standard - můj první "vlastní" ve 13 letech - Dorek z Bílého lesa,
udělali jsme spolu (jako nezletilý člen ČMS " na výjimku ") ZV, NL, NJ (tenkrát ještě kontaktní) pak při tréninku na LZ a zhlédnutí "mysliveckých výcvikových metod" jsem se zařekl, že nic podobného nehodlám praktikovat a s myslivostí se definitivně rozešel...
A Dorča byl jedinej, kdy jsem jako blbej a hloupej "poučen" tehdejší literaturou použil "cukr a bič", za což se mu hluboce omlouvám dodnes, naštěstí jsem to v jeho asi 3 letech přehodnotil a fungovali jsme už jen jako sehraní kamarádi (jezdil se mnou na vodu i na hory)
Díky. Jo taky jsem na prvního psa praktikovala metodu cukr a bič v jeho prvním roce a dodnes si říkám, že zrovna u něj to bylo dost zbytečné, ale fakt jsem měla k dispozici publikace, kde se ještě máchalo v loužích a plácalo novinama, což jsem teda zrovna nepraktikovala, ale to jen pro ilustraci a také rady "zkušené" kamarádky, jejíž táta měl NO. Takže chudák pes, ale protože byl vlastně skoro NO, tak to zkousnul. Také tu všichni měli v okolí NO a děsně se na ně řvalo takovým tím hlubokým hlasem "k noze" a podobně. Já od toho ustoupila v jeho jednom roce, ne že bych dostala úplně rozum, ale to on byl už v té době naprosto poslušný, chodil bez vodíka a poslouchal mě asi tak jako ti psi toho pána na videjku, co jste sem dával.
Jo a kamáška, co mi dávala ty rady, jak vychovávat psa, měla nakonec totálně neposlulšného bígla, taky na něj zkoušela metodu cukr a bič, ale tomu bíglovi ten bič nevadil, tomu za to stálo jít do všeho po hlavě .
Jinak toho DJ (tak teď už budu vědět, že to není pes se sluchátky) tu měla paní a to byl teda taky božan, jako můj první pes. Fungoval na myšlenku, gesta.
No tak já zůstanu asi u svého...budu se s Ginuš dál domlouvat co a jak, ale zároveň mi nečiní problém jí po povelu sedni zatlačit na záď, aby si skutečně dřepla, pokud jsme v situaci, kdy hrozí, že mě přestane vnímat, protože když jí skutečně posadím, tak začíná komunikovat a je s ní řeč. Dál jí budu chytat za obojek, pokud má reakci na psa, se kterým se potřebujeme minout v úzkém prostoru, protože pak nevyvádí a není to mojí obrovskou fyzickou silou, prostě se sice zajímá, ale na pohodu. A na procházky bude chodit dál na vodítku, protože poslušnost na 90% není poslušnost a navíc madam není padlá na hlavu a moc dobře ví, že přes tu stopovačku na ní dosáhnu. I kdyby měla na stopce 100% přivolání nebo zastavení, tak jí stejně nikdy nepustím bez ní, protože to je první pes, kterému v tomhle nevěřím.
Dál budu s Matesem dělat přivolání s pomocí klikru a odměn, protože je to sice kluk poslušnej, ale takovém váhavec..pomalejší a toto mu zrychluje reakce na max. Takže minimálně než bude stopro spolehlivej, tak to budu dělat takhle.
A když se vrátím ještě k Jess a Gině...když jsem se vzpamatovala a kousla se a opravdu to tačala řešit, tak když se dámy poštěkaly, tak jsem neřešila, kdo začal, i když jsem to věděla...přilítla jsem na ně a dostaly vylágoš obě. Čuměly jak sůvy z nudlí a jakože my nic, my se tady máme moc rády. Trochu mi přišlo, že tím, že dostaly sprdu obě dvě, tak je to nějak spojilo. Defakto stačily dva dny a změna neuvěřitelná.
Můj největší problém s výchovou psů je, že jsem hodně rozmazlivací a bohužel i nedůsledná. Zaměřuju se na to, aby psi fungovali venku, aby procházky byly příjemný relax a ne peklo s nějakým nevychovaným spratkem, tam jsem důsledná. Doma spíš naopak.
Jsem lenoch a jdu cestou nejmenšího odporu. Nezhroutím se z toho, když se pes ohradí...no bóže, tak to vymyslíme jinak, aby neutrpěla hrdost psí madam, ale aby tak nějak bylo nakonec splněno, většinou stačí místo přísnějšího tónu nasadit slaďoučký úsměv a slaďoučkým hláskem hezky požádat. Volat Ginu ze zahrady domů stylem "Gino, ke mně..." nebo "Gino domů.." to madam nehne ani brvou, ale když k ní přijdu a řeknu "Ginuško, pojď už domů, prosím" tak to je sakra něco jiného.
Že je to špatně...mě to je jedno, hlavně když to funguje.
Šustovi nerozumím a nikdy asi rozumět nebudu,....RD rozumím, ale nikdy nebudu všechno dělat tak jako on, na něco nemám schopnosti a něco je mi proti srsti.
Dál si teda asi budu dělat všechno pocitově a sem tam si tady nebo jinde vyzobnu něco, co by se mi mohlo hodit do krámu.
lupus4
napsal(a):
to je zkratka JDS - jezevčík dlouhosrstý standardní, norovačky jsou ZN - zkouška z norování, v současnosti
"Dál si teda asi budu dělat všechno pocitově a sem tam si tady nebo jinde vyzobnu něco, co by se mi mohlo hodit do krámu." Sardullah - presne toto je podľa mňa to pravé Ja si akosi nedokážem predstaviť v každej situácii prebiehať v hlave teóriu čo by som mala alebo nemala robiť ( a je jedno podľa koho učenia). A aj keď niekedy presne viem, že teraz by som mala to a to - urobím nakoniec niečo iné - niekedy to zafunguje niekedy nie (spätne aj viem čo som pohnojila, ale ...) A ešte môj skromný názor - každý si musí poznať toho svojho psa a aj seba. Ak viem, že ja so psom okolo plotu s našou bez stresu neprejdem tak ju proste pripnem alebo chytím za obojok - to že syn chodí ako frajer bez problémov pre mňa je nepodstatné.
Jo taky jsem na prvního psa praktikovala metodu cukr a bič v jeho prvním roce a dodnes si říkám, že zrovna u něj to bylo dost zbytečné, ale fakt jsem měla k dispozici publikace, kde se ještě máchalo v loužích a plácalo novinama
jen takovy OT - placani novinama -nebo obecne, postupy popisovane v tech publikacich, co tu byly drive dostupne - jaksi neni cukr a bic metoda
"Volat Ginu ze zahrady domů stylem "Gino, ke mně..." nebo "Gino domů.." to madam nehne ani brvou, ale když k ní přijdu a řeknu "Ginuško, pojď už domů, prosím" tak to je sakra něco jiného.
Že je to špatně...mě to je jedno, hlavně když to funguje."
řekla bych, že rozumím FŠ
že rozumím RD
ale nerozumím sardullah.......
proč by to mělo být špatně?
se svým pasteveckým klukem si zásadně povídám, a slůvko prosím používám běžně, nepoveluji, necvičím a jak fungujeme!.......zcela v souladu s vědeckými poznatky o chování a učení
jen musím poznámku, neb mě to irituje :
debata se zvrhla v lehce stupidní omílání FŠ="pozitivka"=odměny
ne, kdo si knihy opravdu přečetl, tak by měl vědět, že jsou o fungování mozku, o všech způsobech učení, o důsledcích, o analýze chování, jak ji dělat, na co se ptát, aby člověk věděl co a proč dělá........
Proto ji vždy doporučuji, protože to není nějaká metoda výcviku, ale o tom, jak co funguje. Protože učí člověka být schopným sám o sobě.
ne, kdo si knihy opravdu přečetl, tak by měl vědět, že jsou o fungování mozku, o všech způsobech učení, o důsledcích, o analýze chování, jak ji dělat, na co se ptát, aby člověk věděl co a proč dělá........
Proto ji vždy doporučuji, protože to není nějaká metoda výcviku, ale o tom, jak co funguje. Protože učí člověka být schopným sám o sobě.
přesně tak , proto ji doporučuju i "začátečníkům" , protože snad i ten největší "jouda" by pak měl pochopit, že lze se psem zacházet laskavě, bez násilí
Bfgh
XXX.XXX.230.181
Můj, čistě laický názor na fungující smečku pastevců, je, že to funguje, když mají práci. Je to prostě pracant a nemá náladu rvát se s členy smečky. Něco jiného je, když má kolem sebe jen malý prostor - byt a práci žádnou. Navíc tam určitě hraje roli i přísný výběr, majitel se psa s špatnou povahou zbaví. Dívala jsem se na hodně videí a psi spolupracovali s pastevcem skvěle, respektovali ho, určitě je vychovává i smečka, v které vyrůstají, ale těžko říct, jestli by ten samý člověk dokázal ovládat jiné psy, kteří by spolu navíc odmala nevyrůstali, navíc ve smečce složené z dospělých psů i mlaďasů, kteří se od dospělců učí. Desenský a ostatní výcvkáři to mají určitě složitější.
napsal(a):
"Volat Ginu ze zahrady domů stylem "Gino, ke mně..." nebo "Gino domů.." to madam nehne ani brvou, ale když k ní přijdu a řeknu "Ginuško, pojď už domů, prosím" tak to je sakra něco jiného.
Že je to špatně...mě to je jedno, hlavně když to funguje."
řekla bych, že rozumím FŠ
že rozumím RD
ale nerozumím sardullah.......
proč by to mělo být špatně?
se svým pasteveckým klukem si zásadně povídám, a slůvko prosím používám běžně, nepoveluji, necvičím a jak fungujeme!.......zcela v souladu s vědeckými poznatky o chování a učení
jen musím poznámku, neb mě to irituje :
Já neříkám, že je to špatně, spíš jsem to myslela tak, že by možná šlo nějak významěji zvýšit počet úspěšných pokusů, kdy jen vykouknu ze dveří a volám jí....pokud bych použila nějakou výcvikovou metodu, kterou nepoužívám...a nemyslím jen pozitivku, těch způsobů může být vícero...teda nemyslím nějaký ukruťárny.
My dvě si často nerozumíme...tedy spíše já vám...a stejný problém mám s tím Šustou...a prosím opravdu to není žádná antipatie k tomuto člověku...naopak, když narazím na nějaký video, kde předvádí s Rozárkou, tak se na to vždycky ráda kouknu.
Žádná antipatie k vám, naopak povětšinou s vámi souhlasím...když teda pochopím, co píšete .
Myslím, že už jsem to tady jednou psala, že pokud se dostaneme do debaty, tak si za chvíli připadám jak pitomec a není to vaše chyba, protože ostatní vám rozumí
Ano debata se opravdu zvrtla, ale což je mi líto, protože jsem si dovolila napsat, že Šusta není můj šálek kávy.
napsal(a):
Já neříkám, že je to špatně, spíš jsem to myslela tak, že by možná šlo nějak významěji zvýšit počet úspěšných pokusů, kdy jen vykouknu ze dveří a volám jí....pokud bych použila nějakou výcvikovou metodu, kterou nepoužívám...a nemyslím jen pozitivku, těch způsobů může být vícero...teda nemyslím nějaký ukruťárny.
My dvě si často nerozumíme...tedy spíše já vám...a stejný problém mám s tím Šustou...a prosím opravdu to není žádná antipatie k tomuto člověku...naopak, když narazím na nějaký video, kde předvádí s Rozárkou, tak se na to vždycky ráda kouknu.
Žádná antipatie k vám, naopak povětšinou s vámi souhlasím...když teda pochopím, co píšete .
Myslím, že už jsem to tady jednou psala, že pokud se dostaneme do debaty, tak si za chvíli připadám jak pitomec a není to vaše chyba, protože ostatní vám rozumí
Ano debata se opravdu zvrtla, ale což je mi líto, protože jsem si dovolila napsat, že Šusta není můj šálek kávy.
Já si dovolím napsat, že ten důvod, proč se to zvrtlo (a vždycky zvrtne) není ten, že jste si dovolila napsat, že to není váš šálek kávy
Že něco není váš šálek, to je v pořádku, každej máme svoje šálky, to je ok.
Ono se to zvrtne téměř vždy proto, že ti, jejichž to není šálek, argumentujou dost nesmyslně, kritizujou jenom na základě dojmů něco, o čem v podstatě ví hodně málo nebo nic. To je vidět ze skoro každýho vašeho příspěvku, fakt jste v tomhle vedle...jasně, že je vaše právo dělat to jakkoliv a psát cokoliv - a já si koneckonců myslím, že to děláte celkem dobře.
Jen prostě, pokud napíšete nějakej nesmysl, tak to toho, kdo je do toho zasvěcenej, zvedne ze židle, no...
Zajímavé pozorovat tuhle debatu, aniž bych o RD nebo FŠ cokoli věděla.
napsal(a):
Jo taky jsem na prvního psa praktikovala metodu cukr a bič v jeho prvním roce a dodnes si říkám, že zrovna u něj to bylo dost zbytečné, ale fakt jsem měla k dispozici publikace, kde se ještě máchalo v loužích a plácalo novinama
jen takovy OT - placani novinama -nebo obecne, postupy popisovane v tech publikacich, co tu byly drive dostupne - jaksi neni cukr a bic metoda
No však jsem taky novinama neplácala. To byl spíš příklad jaké publikace jsem měla k dispozici. Což jsem tam i psala.
Terven
napsal(a):
Já si dovolím napsat, že ten důvod, proč se to zvrtlo (a vždycky zvrtne) není ten, že jste si dovolila napsat, že to není váš šálek kávy
Že něco není váš šálek, to je v pořádku, každej máme svoje šálky, to je ok.
Ono se to zvrtne téměř vždy proto, že ti, jejichž to není šálek, argumentujou dost nesmyslně, kritizujou jenom na základě dojmů něco, o čem v podstatě ví hodně málo nebo nic. To je vidět ze skoro každýho vašeho příspěvku, fakt jste v tomhle vedle...jasně, že je vaše právo dělat to jakkoliv a psát cokoliv - a já si koneckonců myslím, že to děláte celkem dobře.
Jen prostě, pokud napíšete nějakej nesmysl, tak to toho, kdo je do toho zasvěcenej, zvedne ze židle, no...
"Terven", berte to ode mě jako zcela solidní a fér dotaz. Positive reinforcement, positive rewards - zabývala jsem se tím roky profesně. To je to, oč běží MIMO JINÉ u FŠ? A jak to funguje v praxi třeba u Vašich dvou psíků? A zdůrazňuji, že nerýpu.
fikovnice
napsal(a):
"Terven", berte to ode mě jako zcela solidní a fér dotaz. Positive reinforcement, positive rewards - zabývala jsem se tím roky profesně. To je to, oč běží MIMO JINÉ u FŠ? A jak to funguje v praxi třeba u Vašich dvou psíků? A zdůrazňuji, že nerýpu.
Funguje, ale to je fakt na hodně obsáhlou odpověď...co konkrétně chcete vědět?
Těžko lze v několika větách napsat, jak u mých psů funguje pozitivní posilování.
Odpovídám, že dobře 😀...ale vy chcete nějakej konkrétní postup? Nácvik něčeho konkrétního?
A ano, F.Š. učí zejména výcvik pomocí pozitivního posilování. Ale nejenom to...výš to hezky popisuje hmn - učí obecně o fungování mozku, o práci se stresem, o analýze chování...je toho hodně.
Terven
napsal(a):
Funguje, ale to je fakt na hodně obsáhlou odpověď...co konkrétně chcete vědět?
Těžko lze v několika větách napsat, jak u mých psů funguje pozitivní posilování.
Odpovídám, že dobře 😀...ale vy chcete nějakej konkrétní postup? Nácvik něčeho konkrétního?
A ano, F.Š. učí zejména výcvik pomocí pozitivního posilování. Ale nejenom to...výš to hezky popisuje hmn - učí obecně o fungování mozku, o práci se stresem, o analýze chování...je toho hodně.
Ne ne, já už psa nemám. Zas mi chybí emotikony...
U nás v práci to fungovalo u potkanů, tak mě zajímala úspěšnost této metodiky/postupu u psů (třeba i různých plemen, ale fungovat to bude defakto u všech stejně). Vaše odpověď mi stačí, děkuji moc!
napsal(a):
No tak já zůstanu asi u svého...budu se s Ginuš dál domlouvat co a jak, ale zároveň mi nečiní problém jí po povelu sedni zatlačit na záď, aby si skutečně dřepla, pokud jsme v situaci, kdy hrozí, že mě přestane vnímat, protože když jí skutečně posadím, tak začíná komunikovat a je s ní řeč. Dál jí budu chytat za obojek, pokud má reakci na psa, se kterým se potřebujeme minout v úzkém prostoru, protože pak nevyvádí a není to mojí obrovskou fyzickou silou, prostě se sice zajímá, ale na pohodu. A na procházky bude chodit dál na vodítku, protože poslušnost na 90% není poslušnost a navíc madam není padlá na hlavu a moc dobře ví, že přes tu stopovačku na ní dosáhnu. I kdyby měla na stopce 100% přivolání nebo zastavení, tak jí stejně nikdy nepustím bez ní, protože to je první pes, kterému v tomhle nevěřím.
Dál budu s Matesem dělat přivolání s pomocí klikru a odměn, protože je to sice kluk poslušnej, ale takovém váhavec..pomalejší a toto mu zrychluje reakce na max. Takže minimálně než bude stopro spolehlivej, tak to budu dělat takhle.
A když se vrátím ještě k Jess a Gině...když jsem se vzpamatovala a kousla se a opravdu to tačala řešit, tak když se dámy poštěkaly, tak jsem neřešila, kdo začal, i když jsem to věděla...přilítla jsem na ně a dostaly vylágoš obě. Čuměly jak sůvy z nudlí a jakože my nic, my se tady máme moc rády. Trochu mi přišlo, že tím, že dostaly sprdu obě dvě, tak je to nějak spojilo. Defakto stačily dva dny a změna neuvěřitelná.
Můj největší problém s výchovou psů je, že jsem hodně rozmazlivací a bohužel i nedůsledná. Zaměřuju se na to, aby psi fungovali venku, aby procházky byly příjemný relax a ne peklo s nějakým nevychovaným spratkem, tam jsem důsledná. Doma spíš naopak.
Jsem lenoch a jdu cestou nejmenšího odporu. Nezhroutím se z toho, když se pes ohradí...no bóže, tak to vymyslíme jinak, aby neutrpěla hrdost psí madam, ale aby tak nějak bylo nakonec splněno, většinou stačí místo přísnějšího tónu nasadit slaďoučký úsměv a slaďoučkým hláskem hezky požádat. Volat Ginu ze zahrady domů stylem "Gino, ke mně..." nebo "Gino domů.." to madam nehne ani brvou, ale když k ní přijdu a řeknu "Ginuško, pojď už domů, prosím" tak to je sakra něco jiného.
Že je to špatně...mě to je jedno, hlavně když to funguje.
Šustovi nerozumím a nikdy asi rozumět nebudu,....RD rozumím, ale nikdy nebudu všechno dělat tak jako on, na něco nemám schopnosti a něco je mi proti srsti.
Dál si teda asi budu dělat všechno pocitově a sem tam si tady nebo jinde vyzobnu něco, co by se mi mohlo hodit do krámu.
Já třeba nemám ráda u Rudy to škubání na vodítku, kdy pes táhne. To mi přijde moc razantní, ale tak zase je pravda, že jemu to funguje. Jinak se mi u něj moc líbí ten klid s jakým řeší ty psy.
Huskyjanina
napsal(a):
Já třeba nemám ráda u Rudy to škubání na vodítku, kdy pes táhne. To mi přijde moc razantní, ale tak zase je pravda, že jemu to funguje. Jinak se mi u něj moc líbí ten klid s jakým řeší ty psy.
Jani, metodiku FŠ chápu. Ale na jakých principech tedy pracuje RD? Dá se to nějak zkráceně popsat, nějakej výcuc dát, prosím?
Huskyjanina
napsal(a):
Jo ano, to škubání je jedna z věcí, co nepraktikuju. Raději zastavuji. A co se mi u Giny osvědčilo nejvíc...taky jsem to vyzobla na youtube...je tzv. opilá chůze..deset kroků tam, deset na druhou stranu, deset zpátky...prostě v krátkých intervalech měnit směr. To jí tak nějak povětšinou srovnalo, aby se začala soustředit.
Jo ten klid je super...v tomhle se snažím být taky taková. Jakože, co blbneš kámo, vždyť o nic nejde..podívej, je to v klidu.
Lily2
napsal(a):
Přesně tak to vidím já. Zdá se mi zvláštní do toho psa nutit a naopak mi přijde nezdvořilé, když jde pes rovnou rajtovat feně v nohách.
Ale ta metoda, kterou jsem zmiňovala je tak oblíbená, že mě to znejistilo. :D
Já očuchávání zadků na sílu použila u předchozí feny. Byla to bázlivka, která měla tendence ze strachu dopředu starovat. Na hromadném venčení s vícero neznámými psy je majitelé otočily k té mé zadkem, já ji hezky přistrčila ke každému zadku, pak postupně, v klidu, psi očichali tu mou potvoru. A byl klid, za celou procházku neměla tendence je řešit, i když si znova přišli čuchnout k jejímu zadku, předku, běhali za balonem... Už to byli kámoši.
Nemyslím, že je to univerzální způsob seznamování psů, ve většině případů bych považovala za zbytečné to dělat a v některých to může uškodit. Ale v případě strachové nejistoty to zabírá. Bojánek si očichá "nepřátele" a zjistí, že to vlastně nejsou nepřátelé, jen psi.
Stejně jsem řízeně dávala čichnout k velkému psovi, pokud se ho nějaký prcek bál čistě jen kvůli váhové převaze. Tam jsem ani nenechávala čichnout na oplátku, ustrašený prcek jen měl možnost zjistit, že to velké strašidlo je jen pes. A opět, uječený prcek přestal ječet a začal se chovat uvolněně, majitelé zírali, že !on vždycky na velké psy štěká".
A jako všechno, i tohle se dá dělat blbě. Stačí, že majitel očuchávaného psa dovolí tomu svému se ohlídnout a kontrolovat zadek. Pak to nefunguje a nemůže fungovat. Čichač tím nezíská tu jistotu, že majitel zadku je neškodný. Není neškodný, vždyť po mě čumí!
To Tevren a hmn: Nemyslím, že by se debata zvrtla, naopak pro mě byla moc zajímavá a dost mi pomohla srovnat si myšlenky.Takže sobecky mohu říci, že splnila svůj účel:))).
Trochu jsme se možná zacyklili, protože jsou tady zastánci intuitivního přístupu ke psům a pak lidi, kteří rádi jednají "vědomě" a myšlenky si uspořádávají do různých teorií ( to jsem třeba i já:)).
To je prostě takový různý přístup k životu.
Při téhle debatě jsem si vzpomněla, jak jsem v pěti letech intuitivně použila operantní podmiňování, pozitivní, při "výcviku" koně.
Měli jsme na zahradě kůlnu, a její střecha byla na úrovni okna boxu s námi sousedící stáje, uvnitř koník, mezera tak půl metru, přes léto vysazená jedna tabule okna.
Celé hodiny jsem tam vysedávala, s sebou kostky cukru a koně " jsem si cvičila", pochopitelně když všichni ze stáje odešli.
Ustup, ustup!,začala jsem. To koník už uměl, hodila jsem kostku cukru.
Popros, popros!, hrábnul nervózně nohou, kostka cukru. Pohazoval hlavou a já, no áno pozdrav, pozdrav! a kostka cukru. Otočil se boxu, tancuj,tancuj, no áno! a kostka cukru.
Měla jsem velký zápal pro věc a hodně trpělivosti a naučila jsem ho dost nešvarů.
Myslím, že stájníci se asi dost divili, co se s tím koníkem děje.
Teď je mi to líto, ale byla jsem fakt malá..:(.
Tak to bylo pozitivní posilování, s takovým negativním dopadem:((
napsal(a):
Jo ano, to škubání je jedna z věcí, co nepraktikuju. Raději zastavuji. A co se mi u Giny osvědčilo nejvíc...taky jsem to vyzobla na youtube...je tzv. opilá chůze..deset kroků tam, deset na druhou stranu, deset zpátky...prostě v krátkých intervalech měnit směr. To jí tak nějak povětšinou srovnalo, aby se začala soustředit.
Jo ten klid je super...v tomhle se snažím být taky taková. Jakože, co blbneš kámo, vždyť o nic nejde..podívej, je to v klidu.
Jj. dělám to asi stejně. Buď měním směr, aby se probrala a nebo pořád zastavuji. Škubání určitě ne, to se mi pes sekne a zaroste do země. Největší problémy jsou, když jdeme já, Malina a dcera. To pak tahá jak smyslů zbavená a vůbec na nic nereaguje.
Dneska jsem si na vás vzpomněla. Když tu popisujete to cosi "hopinky, hop", tak mi to přijde trochu moc. Noo normálně volám na Malinu, aby šla ze zahrady něžně "Malí" a tak nějak pozvolna přijde. Už jsem na ní dvakrát jen tak ze srandy zkusila něco podobného, co jste tu popisovala vy...no měla bystě jí vidět,jak radostně mete domů . Tak to vypadá, že se u nás taky bude "hopinky, šupinky domů" .
Doron: horší by asi dneska bylo, kolik jste do něj nacpala cukru, než kolik se toho naučil Kůň není blbej, pokud odměna (nebo ten, kdo odměňuje) zmizí, přestane se namáhat.
"stejně jsem řízeně dávala čichnout k velkému psovi, pokud se ho nějaký prcek bál čistě jen kvůli váhové převaze. Tam jsem ani nenechávala čichnout na oplátku, ustrašený prcek jen měl možnost zjistit, že to velké strašidlo je jen pes. A opět, uječený prcek přestal ječet a začal se chovat uvolněně, majitelé zírali, že !on vždycky na velké psy štěká"."
dtto můj HW
sloužil jako figurant pro malé strachoprdky
a přesně tak stejně byli majitelé těch malých v údivu, jak v pohodě ten jejich může být
To Buggyra:Jo, to máte pravdu pravdu, škody napáchané cukrem, jsem zapomněla zmínit:)))).
Ale já to ze zahrady slyšela , jak koníka umravňujou , říkala jsem si jak jsou na něj zlí tenkrát..A sotva odešli, zas tam byl záškodník:).
Já potom měla i vlastní koně.
Ale na ježdění scházel talent:((.
Trickyvoo
napsal(a):
Jj. dělám to asi stejně. Buď měním směr, aby se probrala a nebo pořád zastavuji. Škubání určitě ne, to se mi pes sekne a zaroste do země. Největší problémy jsou, když jdeme já, Malina a dcera. To pak tahá jak smyslů zbavená a vůbec na nic nereaguje.
Dneska jsem si na vás vzpomněla. Když tu popisujete to cosi "hopinky, hop", tak mi to přijde trochu moc. Noo normálně volám na Malinu, aby šla ze zahrady něžně "Malí" a tak nějak pozvolna přijde. Už jsem na ní dvakrát jen tak ze srandy zkusila něco podobného, co jste tu popisovala vy...no měla bystě jí vidět,jak radostně mete domů . Tak to vypadá, že se u nás taky bude "hopinky, šupinky domů" .
No zase s tím taháním a když jde s vámi dcera....tak to buďte v klidu. Moje dcera už jezdí jen na návštěvu, bydlí v jiném městě a dorazí tak jednou za měsíc a to teda jde s námi vždycky na prochajdu.
Bylo to v době, kdy jsem se s tím ještě s Ginou prala, ale už se blýskalo na lepší časy. Dcera přijela a že teda půjdeme na procházku....a já říkám "to budeš koukat, jak už Ginuška pěkně chodí na vodítku"....no a Gina spíš vypadala, že v životě vodítko neviděla.
Musím říct, že s tímhle byl problém dost dlouho...jakože mě už chodila více méně hezky, pokud nebyly zrovna nějaký érekce na slunci, ale jak šla s námi dcera, tak to byl děs....dcera vždycky vedla druhého psa...v té době Jessinku a ta teda ťapkala moc hezky vždycky, takže byly v klidu a já s Ginou neustále zastavovala, otáčela, měnila směr a stejně když jsem na okamžik ztratila pozornost, tak jsem byla dotažena ke křovíčku.
Ale můžu vás uklidnit....dneska už netahá ani když jde s námi dcera.
fikovnice
napsal(a):
Jani, metodiku FŠ chápu. Ale na jakých principech tedy pracuje RD? Dá se to nějak zkráceně popsat, nějakej výcuc dát, prosím?
Ruda pracuje na principu cukr a bič. Přitom základ je na vztahu, práce s intonací, případně korekce. Na ten vztah je kladenej důraz, protože nepoužívá pamlsky, on se prostě ke psům chová tak, aby ten pes s ním chtěl být. Takže kdykoliv je pes u něj v blízkosti, tak se mu mimoděk věnuje. Ve výsledku to je tak, že když jsem jezdila na ty fríčka, tak kdykoliv se Ruda někam zvednul a šel, tak se zvedla celá ta smečka chůviček a šla za ním. No a když je potřeba psa korigovat při nesprávném chování, tak ho srovná. Podle závažnosti náležitým způsobem.
Pěkně to vystihuje tohle video, kde je vidět, jak je psovi příjemná Rudy blízkost a jak je v podstatě na něj nalepenej a kde je vidět kontakt Rudy se psem. Na konci, když tam přijde jiný pejsek s Sára zavrčí, tak je vidět i jak Ruda v danou chvíli reaguje.
https://www.youtube.com/watch?v=AUHB1gUcgVE
Huskyjanina
napsal(a):
Ruda pracuje na principu cukr a bič. Přitom základ je na vztahu, práce s intonací, případně korekce. Na ten vztah je kladenej důraz, protože nepoužívá pamlsky, on se prostě ke psům chová tak, aby ten pes s ním chtěl být. Takže kdykoliv je pes u něj v blízkosti, tak se mu mimoděk věnuje. Ve výsledku to je tak, že když jsem jezdila na ty fríčka, tak kdykoliv se Ruda někam zvednul a šel, tak se zvedla celá ta smečka chůviček a šla za ním. No a když je potřeba psa korigovat při nesprávném chování, tak ho srovná. Podle závažnosti náležitým způsobem.
Pěkně to vystihuje tohle video, kde je vidět, jak je psovi příjemná Rudy blízkost a jak je v podstatě na něj nalepenej a kde je vidět kontakt Rudy se psem. Na konci, když tam přijde jiný pejsek s Sára zavrčí, tak je vidět i jak Ruda v danou chvíli reaguje.
Díky za video. Metody RD jsou mi velmi blízké.
on se prostě ke psům chová tak, aby ten pes s ním chtěl být.
Asi je to vztah smečky k silnému vůdci.
Huskyjanina
napsal(a):
Děkuji!
Až teď se dostávám k odpovědi.
To je hezká náhoda - teď jsem narazila na toto zcela nové video :
https://www.youtube.com/watch?v=YkjPDa9ZaO0
🤣
Ale fakt, úplně se jim podařilo zpřítomnit realitu, se kterou se psí trenéři denně setkávají.
Teď mi třeba jeden kamarád vykládal, že nemůže naučit psa zastavit na přechodu.
Vždycky hlasitě a rázně vydá povel "přechod" a ten blbec běží dál..
Už to zkoušel snad tisíckrát, doufá že se to časem poddá:)))