user4939

XXX.XXX.172.48
Nejakou dobu se koukam na partaka k memu zlatemu retrivrovi, chtela bych neco aktivnejsiho, ale asi zase ne uplne border collii. Napadl mě kanadsky retriver.. mate nekdo zkusenost? Potrebuji nekonfliktniho psa (i k ostatnim zviratum, jelikoz jezdim na koni a chtela bych ho pravat sebou, musi snasest dobre zvirata). Vaha nejlepe do 30 kg. Za ruzne tipy na plemena budu rada
user4939

XXX.XXX.172.48
jeste jsem zapomnela zminit, parkrat jsem cetla neco o tom ze jsou hlasiti a stekaji? je to pravda? pes by byl v byte ( s dostatkem pohybu, atd) a sousedum by se uplne ustekanej pes nezamlouval
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zrovna lovecký pes se mi na vyjížďky s koněm ideální nezdá, lepší nějaký ovčák - něco spolupracujícího, co nebude lovit. Třeba nějaká jiná kolie (kraťanda, standard, bearded - ta je zrovna uštěkanější). Nedávno jsem viděla pyrenejského ovčáka, taky vypadal jako fajn pes, ale jak jich moc není, tak tam ty povahy znán jen okrajově.
napsal(a):
Zrovna lovecký pes se mi na vyjížďky s koněm ideální nezdá, lepší nějaký ovčák - něco spolupracujícího, co nebude lovit. Třeba nějaká jiná kolie (kraťanda, standard, bearded - ta je zrovna uštěkanější). Nedávno jsem viděla pyrenejského ovčáka, taky vypadal jako fajn pes, ale jak jich moc není, tak tam ty povahy znán jen okrajově.
Odett nevím jak NSDTR, ale všichni retrievři, které jsem kdy měla a které znám, tak jsou v lese naprosto ideální společníci, neloví. I když já vyrostla s jezevčíky, možná mám posunutý pojem, co to je pes, který loví :-)

Caty
napsal(a):
Odett nevím jak NSDTR, ale všichni retrievři, které jsem kdy měla a které znám, tak jsou v lese naprosto ideální společníci, neloví. I když já vyrostla s jezevčíky, možná mám posunutý pojem, co to je pes, který loví :-)
S tím, jak neustálené mají povahy, se nedá na nic spoléhat. Aspoň tak to vidím já. Pár jich shodou okolností znám, a s některými si to představit umím, ale s jinými zase vůbec. Pokud bych si pořizovala psa cíleně ke koni, vybírala bych v plemenech, kde je velká pravděpodobnost, že to klapne. Proto se vždycky podivuju, že spousta lidí navrhuje ke koním dalmatina, tam je to s lovením taky dost nejistý podnik.

A co třeba BŠO? Podle toho, co jsem tady četla třeba od Huskyjaniny, bych řekla, že by to šlo. Třeba napíše sama a poradí.

Doron
napsal(a):
Ano, švýcarákovi by to s koněm hodně slušelo, úplně to vidím...
Také bych jako Odetta vybírala mezi ovčáky.
O dalmatinovi se přece v atlasech psů psalo, že to byl kočárový kůň, tak asi proto si je lidi s koňmi spojujou:))
Ano, byli to doprovodní psi, ale co vím, tak se na takových cestách živili (asi částečně? nevím přesně) sami lovem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.155
Kratkosrsta kolie? Jako ma Ouško by taky měla být fajn volba
Taky hlasuju pro ovčáky 😊
Jako fajn mi přijde i AUO, ale ti jsou taky uřvaní, takže do bytu by byl asi vhodnější ten BŠO. Jen je potřeba si pohlídat zdraví.
Měla jsem jako dítě od Albatrosu knížku Vyberte si pejska, jsem si v ní pořád listovala jak bibli:))
Tam se to takhle nějak psalo, dalmatin, původně kočárový pes doprovázející šlechtu...
Tak jsem ho hned zavrhla, žádnej kočár jsem neměla ani titul:(
Musím se po tý knížce podívat, takovej malej formát to byl a hodně tlustá a častým používáním vytržená z vazby..
Doron
napsal(a):
Měla jsem jako dítě od Albatrosu knížku Vyberte si pejska, jsem si v ní pořád listovala jak bibli:))
Tam se to takhle nějak psalo, dalmatin, původně kočárový pes doprovázející šlechtu...
Musím se po tý knížce podívat, takovej malej formát to byl a hodně tlustá a častým používáním vytržená z vazby..
Taky jsem ji měla - byla ilustrovaná a já se tam zamilovala do barzoje.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Taky hlasuju pro ovčáky 😊
Jako fajn mi přijde i AUO, ale ti jsou taky uřvaní, takže do bytu by byl asi vhodnější ten BŠO. Jen je potřeba si pohlídat zdraví.
Myslíte pohlídat zdraví u BŠO? Mně tedy připadají jako vcelku zdravé plemeno.
Čímž tedy BŠO neprotěžuji, ač jsou moje srdcovka. Obecně většina ovčáků by požadavky splňovala, až na ty hodně chlupaté nebo extrémně uřvané (z mé zkušenosti třeba mudi).
lenocka
napsal(a):
Myslíte pohlídat zdraví u BŠO? Mně tedy připadají jako vcelku zdravé plemeno.
Čímž tedy BŠO neprotěžuji, ač jsou moje srdcovka. Obecně většina ovčáků by požadavky splňovala, až na ty hodně chlupaté nebo extrémně uřvané (z mé zkušenosti třeba mudi).
Jj, co jsem znala BŠO, tak jich na můj vkus mělo hodně vysoké stupně DKK a několik jich mělo epilepsii.

Doron
napsal(a):
Mám ji dodnes. I 16 dalších.
Jenom snad někdy mívají BŠO povahový problém s plachostí? Nebo se pletu?
Taky briard je úžasný, ale ten nemá do třiceti kilo a je chlupatý:)
A můžu se zeptat inspektora?
Žádného belgičáka byste nedoporučila?
Vy je chováte a cvičíte, jestli jsem dobře pochopila.Já je vlastně moc dobře neznám.
Nebo holanďana?
Doron
napsal(a):
Jenom snad někdy mívají BŠO povahový problém s plachostí? Nebo se pletu?
Taky briard je úžasný, ale ten nemá do třiceti kilo a je chlupatý:)
A můžu se zeptat inspektora?
Žádného belgičáka byste nedoporučila?
Vy je chováte a cvičíte, jestli jsem dobře pochopila.Já je vlastně moc dobře neznám.
Nebo holanďana?
Nedoporučila, protože zadavatelka nechtěla moc temperamentního psa, který vyžaduje zaměstnání hlavy. Belgičák je super, ale potřebuje i cvičit, aby nebyl v bytě na obtíž.
Holanďan je převlečený maliňák, akorát u nich v ČR převládá exteriérová linie, takže povahy u většiny nejsou žádné hitparáda.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, co jsem znala BŠO, tak jich na můj vkus mělo hodně vysoké stupně DKK a několik jich mělo epilepsii.
Já s epilepsií neznám jediného 😳
S DKK 2 (jedno či oboustranně) je poslední 3 roky do 10% zvířat, s 3 a více do 3%. Samozřejmě procenta z ofiko rentgenovaných.
Upřímně netuším jak jsou na tom s ostatními podobnými plemeny.
Ad plachost…no, já bych řekla, že jsou často spíš přecitlivělí, i když ono to jde asi ruku v ruce. Sama mám fenu, která taková je. A překvapivě se s tím žije a pracuje ohromně snadno. Nicméně suverén jako třeba AUO opravdu není, to je fakt. Má to svoje pozitiva i negativa.
Jako třeba tervík nebo groenendael by ke koním byl fajn, ale vzhledem k srsti to s bytem není úplně kompatibilní - mám i tervici a dát jí ze stáje dohromady je docela fuška (což je i když je venku jen hnusně), a i tak ji do interiéru stáje ani neberu, protože nechci mít doma smrad z maštale (když něco čaruju v maštali, tak ji nechám venku ležet na balíku)
lenocka
napsal(a):
Já s epilepsií neznám jediného 😳
S DKK 2 (jedno či oboustranně) je poslední 3 roky do 10% zvířat, s 3 a více do 3%. Samozřejmě procenta z ofiko rentgenovaných.
Upřímně netuším jak jsou na tom s ostatními podobnými plemeny.
Ad plachost…no, já bych řekla, že jsou často spíš přecitlivělí, i když ono to jde asi ruku v ruce. Sama mám fenu, která taková je. A překvapivě se s tím žije a pracuje ohromně snadno. Nicméně suverén jako třeba AUO opravdu není, to je fakt. Má to svoje pozitiva i negativa.
Já nevím, jak je to teď, ale před cca 15 lety kdy jsem měla kolem sebe víc BŠO, tak měli právě často vysoké stupně DKK (3/3, 4/4) a cca 2 roky zpět jsem pískala dva BŠO na stopařských zkouškách a oba měli kyčle na šrot, tak s nimi majitelé dělali jen stopy a ten jeden si na předmětech lehal jen na stehno (nebyl schopný si lehnout předpisově) a druhý označoval předměty vestoje, protože měl problém lehnout a pak vstát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.155
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já nevím, jak je to teď, ale před cca 15 lety kdy jsem měla kolem sebe víc BŠO, tak měli právě často vysoké stupně DKK (3/3, 4/4) a cca 2 roky zpět jsem pískala dva BŠO na stopařských zkouškách a oba měli kyčle na šrot, tak s nimi majitelé dělali jen stopy a ten jeden si na předmětech lehal jen na stehno (nebyl schopný si lehnout předpisově) a druhý označoval předměty vestoje, protože měl problém lehnout a pak vstát.
Hele ja znam dost zdravejch bso. Je to spíš o chovkach a na čem chovam že....
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hele ja znam dost zdravejch bso. Je to spíš o chovkach a na čem chovam že....
Proto jsem psala, že je potřeba si u nich pohlídat zdraví. Za mě je to ke koním i do rodiny uživatelsky příjemné plemeno a věřím, že se mezi nimi dají najít zdravá zvířata, jen je potřeba se tomu trochu pověnovat.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Proto jsem psala, že je potřeba si u nich pohlídat zdraví. Za mě je to ke koním i do rodiny uživatelsky příjemné plemeno a věřím, že se mezi nimi dají najít zdravá zvířata, jen je potřeba se tomu trochu pověnovat.
To zas beze sporu. Naštěstí klub BŠO má krásně přehlednou databázi, takže kdo chce, dohrabe se k údajům i několik generací zpět.
Pár poznámek k BŠO. Před pár lety jsem vybírala mezi SH x BŠO, takže si ještě celkem pamatuji, jak to vypadalo.
Od BŠO mě zvládli zdárně odradit už chovatelé, aneb když se od některých z chovatelů dozvíte poklady jako "dvojkové kyčle jsou jen kosmetická vada, která psa neomezuje. Krýt C kyčle je naprosto v pořádku", "o genech rozhoduje příroda", "alergie naši psi nikdy neměli, akorát se občas podrbou, lidi to moc řeší", "6 vrhů na jedné (pozn. každé) feně je naprosto ok", "socializace v cizím prostředí je nadstandard a co by ty lidi chtěli". Samozřejmě tam jde najít kvalitní jedince a chovky, nicméně moje požadavky většina z chovek nesplňovala, a tak mě to přebírání po určité době přestalo bavit. Doporučuji projít klubové stránky a fb skupinu. Jinak bych neduhy shrnula:
- alergie
- kyčle, lokty
- kryptorchid téměř v každém vrhu
- povaha - citlivá se sklonem k závislosti a separačkám
- citlivé zažívání
- další možné neduhy, kde jsem nebyla schopná zjistit nic: rakovina, epilepsie, páteř a ochrnutí
Siberiana
napsal(a):
Pár poznámek k BŠO. Před pár lety jsem vybírala mezi SH x BŠO, takže si ještě celkem pamatuji, jak to vypadalo.
Od BŠO mě zvládli zdárně odradit už chovatelé, aneb když se od některých z chovatelů dozvíte poklady jako "dvojkové kyčle jsou jen kosmetická vada, která psa neomezuje. Krýt C kyčle je naprosto v pořádku", "o genech rozhoduje příroda", "alergie naši psi nikdy neměli, akorát se občas podrbou, lidi to moc řeší", "6 vrhů na jedné (pozn. každé) feně je naprosto ok", "socializace v cizím prostředí je nadstandard a co by ty lidi chtěli". Samozřejmě tam jde najít kvalitní jedince a chovky, nicméně moje požadavky většina z chovek nesplňovala, a tak mě to přebírání po určité době přestalo bavit. Doporučuji projít klubové stránky a fb skupinu. Jinak bych neduhy shrnula:
- alergie
- kyčle, lokty
- kryptorchid téměř v každém vrhu
- povaha - citlivá se sklonem k závislosti a separačkám
- citlivé zažívání
- další možné neduhy, kde jsem nebyla schopná zjistit nic: rakovina, epilepsie, páteř a ochrnutí
Eh, tedy ten souhrn částečně pravdivý. Asi určitě bych neřekla to s těmi kryptorchidy. A další jako rakovina apod. mi tedy přijdou stejně náhodné i procentuálně zastoupené, jako u jiných plemen. Jiná jsou na tom podstatně hůř.
Asi jste se k výběru nachomýtla akorát v době rychlého vzestupu popularity plemene, ta mu bohužel uškodila dost 😖
Znovu upozorňuji, že BŠO neprotěžuji, jen nechci, aby to bylo vzaté jako fakt.
O BŠO se víc zajímám (i vlastním) cca 17let, klub se ohledně zdraví vcelku snaží a někteří chovatelé taky. Po diskuzím s majiteli jiných velkých ovčáckých plemen si opravdu myslím, že BŠO jsou na tom vcelku dobře.
Na jaře chci prvně krýt a je pravda, že najít v ČR krycího psa dle mých požadavků byl vcelku kumšt. Doufám, že přispějeme ke kvalitě plemene 🙏
Každopádně zadavatelce držím pěsti s výběrem, ať se vydaří hlavně zdravé povahově vyrovnané štěně, na plemeni pak vlastně tolik nesejde ❤️

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Co znám, tak klouby asi oká, ale jinak špatný, psycho, alergie... A zrovna soused. Štítka, že ho před časem na nejdražší klinice tahali hrobníkovi z lopaty, pořád s něčím na veterině. Do toho to psycho, nechce chodit ven. Panika z koloběžek, v zimě nemůže k hřišti, protože tam mlátí hokejkami... Můj se bojí ran z rachejtlí a podobných zvuků, které se tváří jako ohňostroj (naštěstí jen venku a jakýkoliv jiný kravál s ním ani nehne), taky panika totální. Thajka odvedle se bojí úplně všeho, v pohodě je jen doma. Jsme si dělali srandu, že by se k nám měl přestěhovat psí psycholog, jsem sbírka labilů.
napsal(a):
Co znám, tak klouby asi oká, ale jinak špatný, psycho, alergie... A zrovna soused. Štítka, že ho před časem na nejdražší klinice tahali hrobníkovi z lopaty, pořád s něčím na veterině. Do toho to psycho, nechce chodit ven. Panika z koloběžek, v zimě nemůže k hřišti, protože tam mlátí hokejkami... Můj se bojí ran z rachejtlí a podobných zvuků, které se tváří jako ohňostroj (naštěstí jen venku a jakýkoliv jiný kravál s ním ani nehne), taky panika totální. Thajka odvedle se bojí úplně všeho, v pohodě je jen doma. Jsme si dělali srandu, že by se k nám měl přestěhovat psí psycholog, jsem sbírka labilů.
Já jsem ty povahy nechtěla rozpatlávat - přecejen mám tu laťku z pracovních psů nastavenou někde jinde a to, co mně přijde jako katastrofa, jiným může přijít v pohodě (nakonec je to vidět i u našeho plemene - majitelům výstavní linie přijde naprosto normální, že se jejich psi všeho bojí)
user4939

XXX.XXX.172.48
ten mě taky napadl, nebo jeste groenendael. Dlouhy chlupy urcite nevadi, mam zlataka a ten ma taky chlupu dost :). moje jedine podminky jsou aby byl aktivnejsi ale ne moc, vhodny ke konim na vyjizdky, nekonfliktni, tichý. Pejsek by bydlel v byte, ale pohybu by mel dost

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já jsem ty povahy nechtěla rozpatlávat - přecejen mám tu laťku z pracovních psů nastavenou někde jinde a to, co mně přijde jako katastrofa, jiným může přijít v pohodě (nakonec je to vidět i u našeho plemene - majitelům výstavní linie přijde naprosto normální, že se jejich psi všeho bojí)
A teď si vemte, že to jsou psi z centra Prahy a měli by být od malička otřískaní. Zkoušeli i psychology a nic. Prostě labilní povaha a šmitec. Já si to "užívám" akorát na toho pitomého silvestra, ale mít to celý rok a mít v provozu nepoužitelného psa, který bude celý šťastný sedět tak akorát doma, tak mě klepne. Kdybych fakt chtěla BŠO, tak jedině nekompromisní lustrace x generací zpět. A stejně bych radši byla připravená na to, že to neklapne. Ale škoda, jsou to zlatí psi.
user4939
napsal(a):
ten mě taky napadl, nebo jeste groenendael. Dlouhy chlupy urcite nevadi, mam zlataka a ten ma taky chlupu dost :). moje jedine podminky jsou aby byl aktivnejsi ale ne moc, vhodny ke konim na vyjizdky, nekonfliktni, tichý. Pejsek by bydlel v byte, ale pohybu by mel dost
Tak to už jděte raději do tervíka - mají většinou lepší povahy i zdraví.
Doron
napsal(a):
A jak je to u malin dlouho?
To rozdělení na pracovní a výstavní linii?
V ČR v podstatě od začátku - úplně v počátku tu byla v absolutní převaze exterierová linie, ale pak se sem začali vozit psi z pracovních linií a dnes už je psů z pracovních linií v ČR převaha. Bohužel, ale plemeno v dnešní době dost doplácí na svoji popularitu a na to, že se chová na všem, co má genitálie, takže začíná být běžné, že se pracovní linií nazývá kdeco, i když to o práci x generací neslyšelo (myslím tím opravdovou práci - ne tu, co odedřou jejich majitelé hubou na FB🤫)
napsal(a):
A teď si vemte, že to jsou psi z centra Prahy a měli by být od malička otřískaní. Zkoušeli i psychology a nic. Prostě labilní povaha a šmitec. Já si to "užívám" akorát na toho pitomého silvestra, ale mít to celý rok a mít v provozu nepoužitelného psa, který bude celý šťastný sedět tak akorát doma, tak mě klepne. Kdybych fakt chtěla BŠO, tak jedině nekompromisní lustrace x generací zpět. A stejně bych radši byla připravená na to, že to neklapne. Ale škoda, jsou to zlatí psi.
No právě - zrovna řeším psa pro kamarádku, která má v podstatě stejné požadavky jako zadavatelka, a i když je hromada plemen, co by se mi k ní líbila, tak to většinou narazí na zdraví nebo povahu (zrovna BŠO a choďáka měla taky ve výběru)...
... a nakonec vždycky (ač nerada) skončím u maliny, kde jde aspoň najít zdravá a povahově dobrá zvířata (ona už má 11 letéteho BO, ale chce něco klidnějšího)

proc by meli byt usetreni?
predvest psa v kruhu je jednodussi nez s nim delat neco poradneho....
Když se vybere solidní australák tak ječet nebude - (nějaká stabilní linie) oni mají zvukový projev ale ne úplně hlasitý…
Jen si teda myslím že dost těch australáků si za tou srnkou rádo zdrhne.
Mozek zaměstnat potřebují.
Epilepsie tam lítá dost… ale většinou ve stylu že rozkliknete rodokmen a vidíte odkud fouká vítr.
Co si myslím že by mohl být v budoucnu problém je páteř.
Dost samců je konfliktních k jiným psům.
My jsme tady kousek měli fenu Tervíka, prej úžasná povaha. Můj 8kg pudl k ní udělal rychlejší pohyb a fena málem vyletěla z kůže. Pak na svátky se “lekla” a hledali ji 3 dny. Ale myslím že pokud někdo nemá doma sebevědomého psa tak ty nedostatky v povaze nevidí.

Doron
napsal(a):
Byla jsem za svůj život svědkem velkého zku.vení NO, tak jsem si asi chtěla udržet nějaké iluze no..:(
kdyz v porovnani s jinymi plemeny- jsou na tom vovcaci ( ted obecne) jeste porad vlastne dost dobre.
Jo, je to smutne - ale staci se podivat na spolecenska plemena ap. a fakt na tom ten NO je dobre.

Ale myslím že pokud někdo nemá doma sebevědomého psa tak ty nedostatky v povaze nevid
tohle je strasne
ale jo, je to tak
Doron
napsal(a):
Byla jsem za svůj život svědkem velkého zku.vení NO, tak jsem si asi chtěla udržet nějaké iluze no..:(
Jak se plemeno dostane do módy, tak je to pro něj vždycky cesta do pekla - lidi chtějí maliňáka, ale takovýho, co nebude tak moc maliňák, protože ho sice "nutně potřebují", ale jejich sebevědomí a temperament a potřeba pracovat se jim už nehodí do krámu ...
Evv
napsal(a):
Když se vybere solidní australák tak ječet nebude - (nějaká stabilní linie) oni mají zvukový projev ale ne úplně hlasitý…
Jen si teda myslím že dost těch australáků si za tou srnkou rádo zdrhne.
Mozek zaměstnat potřebují.
Epilepsie tam lítá dost… ale většinou ve stylu že rozkliknete rodokmen a vidíte odkud fouká vítr.
Co si myslím že by mohl být v budoucnu problém je páteř.
Dost samců je konfliktních k jiným psům.
My jsme tady kousek měli fenu Tervíka, prej úžasná povaha. Můj 8kg pudl k ní udělal rychlejší pohyb a fena málem vyletěla z kůže. Pak na svátky se “lekla” a hledali ji 3 dny. Ale myslím že pokud někdo nemá doma sebevědomého psa tak ty nedostatky v povaze nevidí.
A jaké jsou v povaze feny AUO v porovnání se psy? Znám většinou psy - samce a ti se rádi poperou, doma aktivně hlasitě hlídají a celkově jsou to pro běžného uživatele dost komplikovaní psi.
Já mám čtvrtého bělouše. Je pravda, že kdybych chtěla cvičit vrcholove, tak sáhnu po jiném plemeni. Tři z nich aktivně pracovalo-pracuji jako canisterapeuti. Nejmladším je rok, ale canisterapeuticke zkoušky nebudou problém. Povahy super, nebojí se, jsou kontaktní. Zdravotní problém z tech 4 má jeden. Má DLK, ale tam si na sebe nesedli rodiče a ty lokte se objevily v celém vrhu. Mezi belousi se pohybuje skoro 17 let. Povahy se výrazně zlepšily. Ale vzhledem k tomu, že je plemeno dost popularni a jsou chovatele, kteří kryjí stylem "kámen prca cihlu", tak je potřeba vybírat. Český klub má výbornou databázi, kde se toho dá hodně najít. A základem je se jet podívat přímo do chovky. Solidní chovatel to rád umožní.
Jinak ke koním se hodí výborně a nevadí ani delší srst.
napsal(a):
A co třeba BŠO? Podle toho, co jsem tady četla třeba od Huskyjaniny, bych řekla, že by to šlo. Třeba napíše sama a poradí.
Jo BŠO je skvělej. Jen je teda potřeba vybírat pořádně chovky, protože to, co říká Baico je pravda. Jinak ta povaha je opravdu hodně jemná a kdo je zvyklej na ranaře, tak bude dost překvapenej. Jinak to je úžasnej pes, kterej je hodně navázanej na svýho člověka. I když to je asi u ovčáků normální, ale pro mě to je zas bonus navíc oproti samostatnejm haskounům. Co mě teda překvapilo, že byl jako štěně dost bojínek. Všeho se bál lidí, psů, tmy, pařezu, když někde něco v křoví zašustilo
Ale nebylo to nic s čím by se nedalo pracovat a ted, jako roční, už je naprosto v pohodě, dokonce dostal na svodu pochvalu, jak je úžasnej Takže já můžu BŠO jen doporučit, je to úžasnej společník. Já mám pejska od Pecárů, protože s nima cvičej a mají i dost zdravotních vyšetření.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A jaké jsou v povaze feny AUO v porovnání se psy? Znám většinou psy - samce a ti se rádi poperou, doma aktivně hlasitě hlídají a celkově jsou to pro běžného uživatele dost komplikovaní psi.
Já si myslím že feny se tolik neperou, nebo aspoň co mám feny v okolí, oni dělají scény že se jim něco nelíbí - třeba na výstavě na sebe udělají feny hysterickou scénu že je to jejich kennelka ať se jiná fena nepřibližuje. O týden později se můžeme jít se stejnou fenou na procházku a feny se navzájem ignorují. Jen ta jejich komunikace "tohle se mi nelíbí" je trochu hysterická, v momentě kdy by mělo dojít na zuby tak si myslím že drtivá většina fen hodí zpátečku. U nás je to tak že fena štěká třeba u frisbee, štěká když hlídá na zahradě (neodnaučovali jsme, bydlíme na samotě v lese, kolem plotu projdou 3 lidi za den), ale když je v Praze v bytě tak je ticho - tam jde spíš o projevy mručení, pískání a tak ale to si myslím že sousedi nemůžou slyšet.
Jinak já znám i psy samce co jsou s jinými psi v pohodě, a někteří jsou fakt moc příjemné zvířata. Ta "agresivita" u psů je dost velký problém ale je to něco co je v plemeni naprosto nežádoucí... ale podle mě je to často důsledek vedení psovoda.
Ale je to podle mě dost o tom vybrat dobré spojení něčeho co je aspoň trochu stabilní v nervech...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.155
lenocka
napsal(a):
Eh, tedy ten souhrn částečně pravdivý. Asi určitě bych neřekla to s těmi kryptorchidy. A další jako rakovina apod. mi tedy přijdou stejně náhodné i procentuálně zastoupené, jako u jiných plemen. Jiná jsou na tom podstatně hůř.
Asi jste se k výběru nachomýtla akorát v době rychlého vzestupu popularity plemene, ta mu bohužel uškodila dost 😖
Znovu upozorňuji, že BŠO neprotěžuji, jen nechci, aby to bylo vzaté jako fakt.
O BŠO se víc zajímám (i vlastním) cca 17let, klub se ohledně zdraví vcelku snaží a někteří chovatelé taky. Po diskuzím s majiteli jiných velkých ovčáckých plemen si opravdu myslím, že BŠO jsou na tom vcelku dobře.
Na jaře chci prvně krýt a je pravda, že najít v ČR krycího psa dle mých požadavků byl vcelku kumšt. Doufám, že přispějeme ke kvalitě plemene 🙏
Každopádně zadavatelce držím pěsti s výběrem, ať se vydaří hlavně zdravé povahově vyrovnané štěně, na plemeni pak vlastně tolik nesejde ❤️
A co nejaky pes z Altáji? Na ty jsem slyšela zatím jen dobré reference ale možná ne vše nebo jsou příbuzní.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A co nejaky pes z Altáji? Na ty jsem slyšela zatím jen dobré reference ale možná ne vše nebo jsou příbuzní.
Z Altáji jsou chovní 3 psi, z toho jeden má zdravotní problém, jeden je příbuzný a ten poslední mi na fenu typově nesedí.
Mám vybraného psa s úžasnou povahou, několikrát jsme se setkali v různém rušném prostředí a jsem z něj nadšená, potomci se taky jeví dobře. Snad je to správný výběr.
Já mám čtvrtého Anciliaka a ten poslední je vnuk toho druhého. Na tohle spojení jsem čekala dva roky. A jsem ráda,že jsem si počkala. Je fakt, že po těch letech už vím, kam bych si pro štěně sáhla. Kromě Anciliaků jsou to i zvířata od Pecaru a ještě pár dalších chovek.Ale stej e tak jsou chovky, kde bych si štěně nevzala, ani kdyby mi za to platili.
baico
napsal(a):
Já mám čtvrtého Anciliaka a ten poslední je vnuk toho druhého. Na tohle spojení jsem čekala dva roky. A jsem ráda,že jsem si počkala. Je fakt, že po těch letech už vím, kam bych si pro štěně sáhla. Kromě Anciliaků jsou to i zvířata od Pecaru a ještě pár dalších chovek.Ale stej e tak jsou chovky, kde bych si štěně nevzala, ani kdyby mi za to platili.
Tak to jsem ráda, že jsem vybrala dobře. S Pecárovejma jsem moc spokojená. Já psa vybírala tak, že jsem zasedla k databázi a koukala, jaký kdo maj zdravotní vyšetření. No a další kriterium bylo, že jsem chtěla, aby ti psi nějak makali. Aby to nebyli psi čistě jen na mazla a výstaváci. Protože podle mě to je další ukazatel, jak je pes zdravý, jak je schopnej snášet různou zátěž. Nemocnej pes toho moc nenadělá. No a za další kouknu, kolik se jejich psíci zhruba dožívají let. No a pak ještě, kolik maj vrhů za rok, aby to nesekali, jak Baťa cvičky Takže mi Pecárovi padli do oka a zrovna měli štěnda. Sice už byli zadaný, ale u jednoho pejska ještě nebyli plně rozhodnutý. Takže jsem na začátku listopadu nechávala uspávat haskounka s rakovinou plic a koncem listopadu už jsme měli našeho prvního bělouška.
user4939

XXX.XXX.172.48
hodne mě zaujal Groenendael, nazor na nej? steka? ke koni dobry? vztah s jinymi psi, kockami..?
user4939
napsal(a):
hodne mě zaujal Groenendael, nazor na nej? steka? ke koni dobry? vztah s jinymi psi, kockami..?
Mám groena, pár jich znám. Za mě ten kanadský retrívr je lepší volba.
Belgičáci nemají vždy úplně jednoduchou povahu, mohou mít lovící tendence, s kterou je třeba si dát práci, ostatní zvířata zvládnou, vůči cizím lidem bývají nedůvěřiví, což je třeba už předem vybrat dobře chovatele i spojení, jedince z toho vrhu. U retrvíra máte asi větší šanci na klidné soužití.
Sama mám reaktivku, a i přesto chci v budoucnu další. Jen jsem předtím měla borderu, kterou jsem měla přesně u koní, jezdila všude se mnou a teď mám psa, kterému se musím výrazně přizpůsobovat já. Řeší jiné lidi, psy i předměty. Sice je to už mnohem lepší, ale taky mě to stálo mraky práce. Její sestra je třeba bombová, ta neřeší nic, nikoho, je jako její maminka. Jenže nevyrovnaný jedinec se ve vrhu vyskytnout může a může na vás zrovna padnout "Černý Petr". Tudíž bych si to velmi rozmyslela :-)) Teď vím o prima vrhu, kde bych se nebála, ale je to individuální.

jana.jenickova
napsal(a):
Belgičáci nemají vždy úplně jednoduchou povahu, mohou mít lovící tendence, s kterou je třeba si dát práci, ostatní zvířata zvládnou, vůči cizím lidem bývají nedůvěřiví, což je třeba už předem vybrat dobře chovatele i spojení, jedince z toho vrhu. U retrvíra máte asi větší šanci na klidné soužití.
Sama mám reaktivku, a i přesto chci v budoucnu další. Jen jsem předtím měla borderu, kterou jsem měla přesně u koní, jezdila všude se mnou a teď mám psa, kterému se musím výrazně přizpůsobovat já. Řeší jiné lidi, psy i předměty. Sice je to už mnohem lepší, ale taky mě to stálo mraky práce. Její sestra je třeba bombová, ta neřeší nic, nikoho, je jako její maminka. Jenže nevyrovnaný jedinec se ve vrhu vyskytnout může a může na vás zrovna padnout "Černý Petr". Tudíž bych si to velmi rozmyslela :-)) Teď vím o prima vrhu, kde bych se nebála, ale je to individuální.
Kanadský retrívr určitě lepší volba není.

co znám kanaďany - tak jsou často nevyrovnaní, uječení a tak trošku labilové... Určitě znám malý výběr, ale povahově raději třeba flet
napsal(a):
co znám kanaďany - tak jsou často nevyrovnaní, uječení a tak trošku labilové... Určitě znám malý výběr, ale povahově raději třeba flet
Ke koliím : nevyrovnaného labila znám jednoho (tam to bylo asi nevhodnou kombinací rodičů), a jednu fenu z vyprávění.
Jinak všichni psi, co znám, jsou povahově super.
Akorát teda uštěkaný, umručený a celkově hlasitě se projevující , to bohužel jsou, dlouhosrstý i krátkosrstý.
O "štěkotu smutné kolie" zpíval už R.Müller. 🤣 nemusí být ani smutný, snad ještě horší to je, když mají radost. 🤣
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.41.119
Ouško4
napsal(a):
Ke koliím : nevyrovnaného labila znám jednoho (tam to bylo asi nevhodnou kombinací rodičů), a jednu fenu z vyprávění.
Jinak všichni psi, co znám, jsou povahově super.
Akorát teda uštěkaný, umručený a celkově hlasitě se projevující , to bohužel jsou, dlouhosrstý i krátkosrstý.
O "štěkotu smutné kolie" zpíval už R.Müller. 🤣 nemusí být ani smutný, snad ještě horší to je, když mají radost. 🤣
Zkus klasickyho jezevcika. To taky komentuje kazdej prd hlaskem slusicim necemu o 30 kilo tezsimu 😂 a kdyz se mu to zatrhne je to jen o decibel min komentovano dal😂
A co teprve kombinace jezevčíka a kolie 🤣🤣
To už ideálně bez sousedů. 😁
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zkus klasickyho jezevcika. To taky komentuje kazdej prd hlaskem slusicim necemu o 30 kilo tezsimu 😂 a kdyz se mu to zatrhne je to jen o decibel min komentovano dal😂
My sice měli asi křížence drsnosrstého jezevčíka, ale uštěkanej teda byl. U sousedů na zahradě se bavili a on štěkal jako pominutej, zastavit to nijak nešlo. Takže potomhle uštěkaném šílenci máme dalšího křížence, sice chlapi stále musí dělat pomalé pohyby, aby na ně neštěkala, ale třeba vůbec nekomentuje situaci na ulici a ani u tchýňových v paneláku. Dneska tam například na chodbě štěkal jako zběsilý pes a naše Malina jen procedila skrz zuby "huf" a dál už tomu nevěnovala pozornost, ten předešlý ala jezevčík, by štěkal jako o život.
user4939

XXX.XXX.172.48
jana.jenickova
napsal(a):
tak nakonec po vsem zvazovanim a radach pujdu asi do borderky 😂 tak jsne se pres retrivery, ovcaky a buh vi co vsechno dostali az k borderce ( i kdyz jsem na zacatku psala ze chci neco aktivniho ale ne uplne borderku😂😂😂)
Tak gratuluju k rozhodnutí:)!
Náhodou, já znám osobně tři borderky a ty hyperaktivní nejsou.
Dvě mají anglický kamarádi, pořád u koní, vyjížďky,fenky jsou úplně v pohodě, doma úplně klidný. Nijak je ani necvičili, jen s nima normálně žijou.
Třetí je pes, jeho rodiče pracovní psi na farmě,on žije v Praze, taky má PP, ale vypadá jako vořech, povahově skvělej.
Jinak na procházkách potkáváme borderky často a většinou čirá hrůza:(
Přeju šťastnou ruku při výběru štěněte:)!

user4939
napsal(a):
tak nakonec po vsem zvazovanim a radach pujdu asi do borderky 😂 tak jsne se pres retrivery, ovcaky a buh vi co vsechno dostali az k borderce ( i kdyz jsem na zacatku psala ze chci neco aktivniho ale ne uplne borderku😂😂😂)
...a že jsem tak smělá, co s ní budete dělat?
ak ste sa rozhodli pre borderku, dajte si záležať na výbere, čo sa týka pováh... väčšina z nich, čo poznám osobne, má s inými psami problém a štartuje po nich. do toho ich fixovanie očami nemusí sedieť iným psom a vedia to schytať aj opačne :D záleží, s akými psami by sa u koní bežne stretávala
Ja by som sa nebála ísť do retrievra. Na rozdiel od iných lovečákov majú pracovať až po výstrele, s lovením zveri nemusí byť problém, na to sú dosť chytrí, aby vedeli, že ju nedoženú :D skôr sa môže stať, že sa vydajú po stope, ale aj to sa správnou výchovou a podchytením včas dá zvládnuť.
čo taká fenka flat coated retrievera? s inými psami bývajú skvelí, hmotnosť do 30 kg tiež bude, srsť samočistiaca :) poznám ich niekoľko u koní. ja mám tollera a ten je v lese taktiež bezproblémový a obládateľný, neloví. s povahami je to u nich v posledných generáciach oveľa lepšie, i čo sa týka vychádzania s inými psami, i čo sa týka tej hlasitosti. ale stále sa samozrejme nájdu jedinci so slabšími nervičkami. treba si proste dať echt pozor pri výbere
user4939

XXX.XXX.172.48
napsal(a):
...a že jsem tak smělá, co s ní budete dělat?
chci uricte zkousky/vystavy, zaroven partak na dlouhe vyjizdky a hlavne chci agility popropade treba zachranarinu.
user4939

XXX.XXX.172.48
a jeste me napada, par lidi to tu uz psalo, co flat? flat a kone? vychova? ostatni zvirat? hlasitost? do bytu? ma tu nekdo flataka?

user4939
napsal(a):
chci uricte zkousky/vystavy, zaroven partak na dlouhe vyjizdky a hlavne chci agility popropade treba zachranarinu.
..aha...
Flat mi osobne príde ako naj voľba s vysokou pravdepodobnosťou, že všetko klapne :) akurát samci sú už veľkosťou aj váhovo nad limit, u nitkorých sa to šplhá až k 40 kg.
sú to inak veľmi veselé kopy a pozitívne psy. s inými psami i zvieratami to býva väčšinou bezproblémové, len treba ustrážiť, aby ich svojou láskou a veselosťou neprevalcovali :D sú aktívnejší ako zlaťáci. pár ich u koní poznám, ale to aj kanaďanov
s hlasitosťou v byte nebýva problém. ale to vo výsledku ani u kanadských retrieverov. Oni sú hlasití vo chvíľach, keď sú veľmi vzrušení a nahodia svoj toller scream, čo je typicky pri práci, v blízkosti vody, prípadne v blízkosti hárajúcej feny :D sama som nášho nepočula štekať asi do 8 mesiacov :D
user4939

XXX.XXX.172.48
napsal(a):
..aha...
je na tom snad neco spatne?😀
user4939
napsal(a):
a jeste me napada, par lidi to tu uz psalo, co flat? flat a kone? vychova? ostatni zvirat? hlasitost? do bytu? ma tu nekdo flataka?
Flat je nádherný zvíře. V bytu pohodáři, neštěkací, krom jednoho ani nelovili. U koní i u krav bez problémů. Bohužel všichni odešli předčasně na rakovinu :(

janaa
napsal(a):
Flati jsou fajn společníci, a požadavkům by vyhovovali,až na tu váhu, do 30 kilo nejsou a jsou to velcí psi. Co mě na flatech velmi odrazuje, je jejich predispozice k rakovinám, a s tím související nízká průměrná délka života
A srdce.

user4939
napsal(a):
je na tom snad neco spatne?😀
...to poznáte.....
user4939

XXX.XXX.172.48
ted rozhodovani mezi flatem a borderkou😂
Takže jako fakt nechcete toho briarda 🤣? Plavýho🤣?
Včera na vycházce jsem viděla bezva borderku, ležela před kostelem v našem lese, odložená na volno, úplně klidná, relaxovaná , černobílá, docela urostlá, řekla bych, že to byl kluk.
Mše byla dlouhá, zpívala se Rybovka, když jsme se za hodinu vraceli, ležela tam pořád ,jen na nás vleže přátelsky máchla ocasem, říkala jsem si, jakej je to rozdíl oproti těm bordeřím labilům, co běžně potkáváme.
Dovolím si jen poznámku k belgičákům.... Povaha nemusí být u groenenedaelů vůbec špatná, ano, jsou jedinci, kteří jsou labilní, bázliví a není s nimi život jednoduchý. Ale věnuje-li se chovatel a pak i nový majitel socializaci, může to být skvělý aktivní parťák do rodiny. Obecně to ale není pes, který by se hodil pro každého. Není-li vyrovnaný sám majitel, nebude úplně OK ani pes... To by ale měl řešit chovatel, zda dá štěně každému zájemci co se ozve, že.
Na bonitacích jsou k vidění kromě normálních zvířat i labilní jedinci všech variet, nejen groenendalů, ale i tervuerenů a malinoisů, včetně těch "pracovních".... Je na chovateli, na čem chová.
Ale stejně tak máme jedince v povaze skvělé. Ale ano, po povahově nevyrovnané feně nebude úplně pravděpodobně zvíře top v povaze. Pro zájemce rozhodně platí - seznámit se s matkou a to ideálně ne v domácím prostředí. Bude-li mít chovatel výmluvy proč to nejde, ruce pryč