Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aďa.V

1.2.2023 22:28
Aďa.V

XXX.XXX.160.112

Dobrý den chtěl bych se zeptat zda má někdo zkušenosti vyjížděním, vrčením a kousáním u border kolie. Pořídili jsme si border kolii jsou ji 3 měsíce a máme ji cca 3 týdny. Je velmi šikovná nosí míček umí sedni, lehni, ke mně. ale někdy je to s ní dost těžký když si hrajeme s hračkami tak mě nekouše ale jakmile si s ní přestanu hrát začne na mě vrčet a kousat tak začnu říkat fuj, ne ale to nefunguje když vezmu hračku tak na ni převedu pozornost ale jakmile ji pustím a jdu dál tak mě dál kouše tak jdu a odcházím do jiné místnosti ale celou cestu se mi drží za nohavici někdy to že se zavřu do místnosti pomůže ale někdy zase ne. Když ji plácnu vytočí ji to ještě víc. Nejhorší to je když jdeme ven a jdu ji nandat kšíry začne vrčet a kousat mě já to ignoruji aby pochopila že ji je to k ničemu, až když má nohy v kšírách tak se uklidní. Venku na mě taky často vyjíždí a tam jí jsou hračky jedno maximálně klacky se jí líbí. Napadlo mě že má třeba v sobě hodně energie tak jsme ji častěji cvičila dokonce ji sportovala venku ale opravdu malinko aby si nepoškodila klouby a dělala ji nějaké čichací aktivity atd atd možná déle spala ale když se vzbudila nic se nezměnilo. Prosím pomozte mi už nevím co dělat je to borderka s PP 🙏🙏

1.2.2023 22:48
lupus4

XXX.XXX.205.61

je to borderka s PP

chovatel neporadí ?

stejných dotazů jsou tu mraky
stačí pohledat
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3984500/stene

https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3956496/jak-odnaucit-stene-kousat-do-rukou

a mnoho dalších

Vesničanvpraze

1.2.2023 23:11
Vesničanvpraze

XXX.XXX.50.114

Rada od odborného kynologa ne odemne nasadit el.obojek a když bude kousat dát jí znamení buď vibracemi a nebo druhou funkcí. A nezapomeňte když bude tahat na vodítku nasadit ost.obojek prý hodně pomáhá a pak pes chodí u nohy jak beránek a netahá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2023 23:17

Řekla bych, že se vrátil legrační margoff, ale ne, ten měl brilantní češtinu, takže toto je jen magor.

Vesničanvpraze

1.2.2023 23:37
Vesničanvpraze

XXX.XXX.50.114

Omlouvám se jen troll.

1.2.2023 23:39
lupus4

XXX.XXX.205.61

magor, co se zřejmě vyžívá v "naučené bezmoci" , což je pro psa to nejhorší

1.2.2023 23:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Vesničanvpraze napsal(a):
Rada od odborného kynologa ne odemne nasadit el.obojek a když bude kousat dát jí znamení buď vibracemi a nebo druhou funkcí. A nezapomeňte když bude tahat na vodítku nasadit ost.obojek prý hodně pomáhá a pak pes chodí u nohy jak beránek a netahá.

Ještě nedávno bych řekla, že tohle nikdo nemůže myslet vážně... Pak jsem ale na vlastní oči viděla psa, se kterým se chodilo běžně na procházky na flexině připnuté na !ostnáč!... Bohužel, možný je asi fakt všechno .

Aďa.V

2.2.2023 06:45
Aďa.V

XXX.XXX.160.112

lupus4 napsal(a):
magor, co se zřejmě vyžívá v "naučené bezmoci" , což je pro psa to nejhorší

A dá se to nějak odnaučit u ní nebo je to konečná už nevím co s ní.

2.2.2023 07:14
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Aďa.V napsal(a):
A dá se to nějak odnaučit u ní nebo je to konečná už nevím co s ní.

No ono je to hlavně ještě malé štěně a ta proustě koušou, některé víc a některé míň. Mám fenku, která jako malé štěně hodně ráda kousala. Dost na ní pomáhalo klidné mluvení. No dobrá zpráva je, že jí to skoro úplně přešlo a i my jsme se naučili s ní zacházet, aby se nám "nepřetáčela".

Aďa.V

2.2.2023 07:18
Aďa.V

XXX.XXX.160.112

Trickyvoo napsal(a):
No ono je to hlavně ještě malé štěně a ta proustě koušou, některé víc a některé míň. Mám fenku, která jako malé štěně hodně ráda kousala. Dost na ní pomáhalo klidné mluvení. No dobrá zpráva je, že jí to skoro úplně přešlo a i my jsme se naučili s ní zacházet, aby se nám "nepřetáčela".

Dobře děkuju moc zkusím na ní klidně, protože to zvyšování hlasů vůbec nefunguje

2.2.2023 07:49
assil

XXX.XXX.225.195

Aďa.V napsal(a):
Dobře děkuju moc zkusím na ní klidně, protože to zvyšování hlasů vůbec nefunguje

No například povel fuj nefunguje, když ho pes nemá naučený. No borderky jsou prostě hodně hodně hodně akční psi, tak se tomu musíte přizpůsobit, musí mít hodně a hodně a hodně aktivit. Až ještě povyroste, začne celkem určitě i s ničením okolí. Celkem pomáhá pustit ke štěněti nějaký odolný dítě, učit aport a pak trochu vyběhávat s míčkem, najít psí kámoše na hraní, chodit do psí školky atd. Prostě mentální i fyzické aktivity. Kupte si třeba knihu 100+1 her se psem nebo něco podobného, je tam dost inspirace.

2.2.2023 08:32
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Vesničanvpraze napsal(a):
Omlouvám se jen troll.

Trochu bych to upravila, vyměnila jedno písmenko a bude to sedět ještě víc.

2.2.2023 12:03

"když si hrajeme s hračkami tak mě nekouše ale jakmile si s ní přestanu hrát začne na mě vrčet a kousat "

říká - já si chci ještě hrát, konec hry je pro mě trest, stresuje mne to

"tak začnu říkat fuj, ne ale to nefunguje"

tak jistě
a je to vlastně dobře

"když vezmu hračku tak na ni převedu pozornost ale jakmile ji pustím a jdu dál tak mě dál kouše tak jdu a odcházím do jiné místnosti ale celou cestu se mi drží za nohavici"

a jede druhé kolo téhož

"někdy to že se zavřu do místnosti pomůže ale někdy zase ne."

tak zase jistě
někdy stres klesne pod tu onu hranici, někdy ne

"Když ji plácnu vytočí ji to ještě víc."

opět, logické chování, trestáš štěně za stres

"Napadlo mě že má třeba v sobě hodně energie tak jsme ji častěji cvičila dokonce ji sportovala venku ale opravdu malinko aby si nepoškodila klouby a dělala ji nějaké čichací aktivity atd atd možná déle spala ale když se vzbudila nic se nezměnilo. "

zcela jistě v sobě má moc energie a zcela jistě potřebuje přiměřené zaměstnání jak kvalitou, tak intenzitou

ale stejně zcela jistě potřebuje naučit teď je aktivita, teď je odpočinek

jistě potřebuje naučit rituál "ukončovací povel" = pro teď je konec hry

doporučím se podívat sem : https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3602366/hracky-a-zabava-pre-psa#a4018497

HW mladých má také jako ukončovací rozhození pamlsků + "hotovo, konec"

a jistě potřebuje všechny možné činnosti, jako např. to nasazování postroje ritualizovat, neboli člověk dělá stejné úkony na stejná slova (že budu nasazovat postroj vydivočenému psu oznamuji "oblečeme a jdeme procházka" a pak "hlava" + "zapneme" postroj atd., učeno za odměny, i to, že u toho stojí a nezmítá se....opět velmi vhodné používání klikru)

a k tomu všemu potřebuje jistě nějaký víceméně pevný režim
který, mimo jiné, naučí i to, že teď je hra a že konec aktivity není konec světa, ale pauza, po které zase ta aktivita přijde

2.2.2023 12:30

No a přečtěte si ty diskuse o agresivních štěňatech. Tam je vše napsáno, on vám to tady nebude nikdo stokrát opakovat, když si to můžete najít sama.

2.2.2023 14:05
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Aďa.V napsal(a):

A taky různorodou aktivitu. Učit na místo a odložení. Když si vyhrála dost a měla dost mentální aktivity, poslalat jí do pelíšku a učit jí tam být v klidu. Moje fenka se taky neuměla zastavit a ze samé radosti nás kousala. Po mentální aktivitě většinou odpadla, nebo jsem jí poslala do pelíšku a učila tam zůstat. No a my teda máme ještě vychytávku, uspává jí hra na flétnu. Což jsme objevili náhodou. Dcera chodí na flétnu a když cvičila, tak naše štěndo se zastavilo, začalo poslouchat hru a usnulo. Dnes to prostě děláme cíleně, když si myslím, že měla dost aktivit a neumí se jen zastavit, zahraju jí a ona usne.
Máte temperamentního pejska, který potřebuje spoustu vjemů, ale i naučit se zastavit. Určitě nepomůže fuj, křičení, hluk rovná se energie a spíš to štěndo ještě "rozdivočíte" .

3.2.2023 12:22

Je to šteňa - energické. Hmn výborne vysvetlila šteňací pohľad na "problém". A súhlasím s ňou. Pre mňa sa akosi vždy hľadá super múdre extra podložené a psychologicky zdôvodniteľné riešenie "problému", ktorý problémom vo svojej podstate ani nie je. Zapojím proste inštinkt - keď mám rozjašeného psa (alebo aj dieťa) a chcem to ukončiť tak proste poviem dosť - zmením postoj (resp. sadnem si). Ak ďalej domŕza nevšímam si - proste stojím a čakám kým ho to prejde. Nepristúpim (už len zo zásady) na jeho chcenie. Keď sa skľudní vtedy ho vezmem, pohladkám. Extra rozjašenca najprv postupne prevediem na niečo pokojnejšie - navediem na pelechkde mu dám niečo na obhrýzanie a ukončím bláznenie.

4.2.2023 11:27

U některých štěňat to, u některých ono, u některých mi nezabíralo na kousání resp. na nekousání nic.
Všechny rady, co zde čtu...co často sama dávám majitelům "agresivních" štěňat...prostě nefungovaly....teda fungovalo jedno jediné...zvednout zadel a jít se štěndem ven, protože tam je těch podnětů a věcí na objevování více než doma nebo na zahradě, kde to štěně zná.
Venku štěňátko se štěňátko může vyřádit jak s námi-páníčky, tak třeba se psími kámoši. Zároveň si i unaví hlavinku už je tím, že je někde, kde to nezná, kde navíc chodí lidi, psi, děti, jezdí cyklisti, auta.....plus k tomu dopomůžeme tím, že po něm něco chceme...nějaký pocvičeníčko formou hry.

No a když se nám to hezky povede, unavit štěňátko komplexně, tak máme doma od kousání nějakou dobu klid...aneb unavený pes=hodný pes...a ten klídeček si třeba ještě můžeme pojistit velkou hovězí kostí.

Pokud má problémy i venku, tak bych jí brala někam, kde je šrumec a provoz....

Přidejte reakci

Přidat smajlík