Retrivr s PP

Prodám Labradorského retrívra - Nabízím nádherná štěňátka labradora - labra...
22000 KčEpesa
XXX.XXX.239.74
Lily2
napsal(a):
To byste stejně nepřečetla, i kdyby to tam bylo. Na to, aby řekl koho hodnotí není dostatek času. Ano výstava je primárně pro vystavovatele, protože platí docela hodně peněz za to, že tam psa vystaví. Často je v kruhu na jedno kolečko a zadávají se ceny. Ale záleží na rozhodčím. Některý i třeba řekne, proč volil toho kterého psa a říká to nahlas pro všechny. Některý jen zadá ocenění, napíše či nenapíše posudek a konec.
Pro vystavovatele to znamená, že dostane kokardu nebo pohár a možná jde do závěrečných soutěží. Nedostane žádnou finanční odměnu a navíc si často musí platit parkovné a platí i za každou další osobu, co jede s ním. Je vždy jen jedna osoba na jednoho psa.
Plus to pro člověka často znamená si zaplatit v místě výstavy bydlení. Jeden x kilometrů na tu výstavu (proto tam mají dost věcí) a ten pes je tam třeba půl dne. Může být i déle, pokud čekají na závěrečné soutěže.
Je to i prezentace CHS a chovných jedinců, a proto, když si pohlídáte, abyste došli dříve než vystavuje dané plemeno, tak si na vás udělají i čas.
V tom časovém harmonogramu snadno najdete od kdy vystavuje dané plemeno a dojděte nějakou dobu před. Třeba hodinku až půl a zkuste se dát do řeči s těmi, kteří dojdou dříve.
Vždy to je tak, že prvně jdou psi a poté feny. Záleží kolik je tam psů, ale cca se dá odhadnout, s kým můžete mluvit. Pokud vidíte, že někdo má x klecí se psy, tak pravděpodobně bude odbíhat častěji, než manželský pár s jedním pejskem.
Vzhledem k tomu, že se vyvolává klasicky jen hlasem, že už jste na řadě a že to jde opravdu rychle, tak si to musíte hlídat, abyste si přehodila vodítko, nasadila číslo, upravila se a naklusala se psem do kruhu. Je to stres no. :)
Taky záleží, zda psa předvádí sám chovatel, nebo si zaplatil handlera = to je člověk, kterého si zaplatíte, aby vám psa předvedl. Handler vám nic moc ke psu neřekne.
Ale stále vidíte, jak se psi k sobě a jiným lidem chovají. Někdo vám dovolí si psa pohladit a třeba i se s vámi dá do řeči. Asi ne každý, pořád je to tak, že oni tam jsou kvůli výstavě a ne kvůli lidem, co se dojdou podívat (to většinou zajímá jen chovatele, kteří mají CHS). Ale hodně lidí je šťastných, že máte zájem zrovna o jejich pejska. Když pronesete nějaké vlídné slovo o tom, že je opravdu krásný, tak jim to udělá radost.
Děkuji za podrobné vysvětlení, jste hodná :)
Příště budu vědět. Myslela jsem si, že kromě hodnocení je to taky setkání s potenciálními zájemci o štěňátka. A to je, ale jen když je čas (a nálada).
Jinak jsem si teď našla výstavní řád ČMKU a toto mi chybělo (pokud to tedy neznamená, že se výsledky vyvěsí na tabuli):
g) Je žádoucí, aby rozhodčí veřejně zhodnotil posuzovanou třídu, zdůvodnil zadaná ocenění a stanovené pořadí.
Kokardu neměl snad nikdo :(
Epesa
napsal(a):
Děkuji za podrobné vysvětlení, jste hodná :)
Příště budu vědět. Myslela jsem si, že kromě hodnocení je to taky setkání s potenciálními zájemci o štěňátka. A to je, ale jen když je čas (a nálada).
Jinak jsem si teď našla výstavní řád ČMKU a toto mi chybělo (pokud to tedy neznamená, že se výsledky vyvěsí na tabuli):
g) Je žádoucí, aby rozhodčí veřejně zhodnotil posuzovanou třídu, zdůvodnil zadaná ocenění a stanovené pořadí.
Kokardu neměl snad nikdo :(
Ony se ocenění dávají zvlášť ne přímo u rozhodčího. Jdete si s posudkem ke stánkům, kde se vydávají ceny (plus někteří si už ani nechodí, protože to nemají kam dávat).
Jinak ono to může být i s potenciálními zájemci o štěně, ale jde taky o to, jestli tam je ten člověk za účelem, že chce mít štěňata. Já třeba jezdila čistě pro zábavu. I když nejsem zrovna milovník lidí, tak jsem se snažila si udělat čas, pokud měl někdo zájem. Ale zase jsou i chovatelé u některých plemen, kteří mají pořadník zájemců plný i třeba rok dopředu.
Pokud se vám někdo hodně zalíbí, tak se dá kontaktovat i po výstavě. Jestli není možné zajet do jejich CHS na návštěvu se podívat na pejsky. Ne každý chovatel to tak udělá (pořád mají nějaký život a ne každý člověk chce pořád cizí lidi doma v obýváku), ale někteří ano a dokonce někteří i rádi. Záleží na chovateli.
Jinak to s tím rozhodčím, tak někteří čeští rozhodčí to tak dělají. Ale ne vždy jsou to zrovna ti kvalitní. Plus je na to celkově málo času. Ale někteří rozhodčí to dělají rádi a čas na to si udělají.
Epesa
XXX.XXX.239.74
Lily2
napsal(a):
Ony se ocenění dávají zvlášť ne přímo u rozhodčího. Jdete si s posudkem ke stánkům, kde se vydávají ceny (plus někteří si už ani nechodí, protože to nemají kam dávat).
Jinak ono to může být i s potenciálními zájemci o štěně, ale jde taky o to, jestli tam je ten člověk za účelem, že chce mít štěňata. Já třeba jezdila čistě pro zábavu. I když nejsem zrovna milovník lidí, tak jsem se snažila si udělat čas, pokud měl někdo zájem. Ale zase jsou i chovatelé u některých plemen, kteří mají pořadník zájemců plný i třeba rok dopředu.
Pokud se vám někdo hodně zalíbí, tak se dá kontaktovat i po výstavě. Jestli není možné zajet do jejich CHS na návštěvu se podívat na pejsky. Ne každý chovatel to tak udělá (pořád mají nějaký život a ne každý člověk chce pořád cizí lidi doma v obýváku), ale někteří ano a dokonce někteří i rádi. Záleží na chovateli.
Jinak to s tím rozhodčím, tak někteří čeští rozhodčí to tak dělají. Ale ne vždy jsou to zrovna ti kvalitní. Plus je na to celkově málo času. Ale někteří rozhodčí to dělají rádi a čas na to si udělají.
Děkuji :)
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Posuzovatel hodnotí psy anonymní, proto ta katalogová čísla. Neměl by před posuzováním vidět katalog.
přesně tak, jestliže diktuje posudek nahlas a zdůvodňuje své rozhodnutí udělené známky přihlížejícím chovatelům či divákům je jen jeho benevolence (dělat to nemusí)
Epesa
napsal(a):
Děkuji, byl to jen příklad, ten pes nejde nikde dohledat.
Ten pes samozřejmě v katalogu dohledat šel.
Já mam početné plemeno tak k nám nikdo moc nechodí ale když mam vystaveno a už jsme v pohodě a nestresuju kvůli vystavení tak fenu vytáhnu, nechám pohladit, ukážu nějaké zamávání a tak. Pokud někoho zajímá něco víc o plemeni tak odkážu na fb, nemam problém jít na procházku na výstavě je toho času málo... Ale během posuzování buď koukám co je v kruhu, nebo připravuju svoje zvířata, nebo fotím, nebo venčím a opravdu nemám čas řešit diváky. To že pes vyjde z kruhu neznamená že se tam nevrátí.
Epesa
napsal(a):
Proč hned na čele? Nějaké jmenovky třeba. Byla jste někdy na veletrhu?
Původně jsem myslela, že v tom kruhu ten rozhodčí pro všechny nahlas řekne, koho hodnotí.
On nemůže nahlas říkat, koho hodnotí, protože to neví (neměl by).
Jinak mě mrzí, že jste z výstavy zklamaná, ale třeba ten pejsek, co jste psala, jde normálně úplně krásně dohledat, protože v tom katalogu má všechny informace. Pokud by mě fakt zajímal, napsala bych paní mail, že jsem je viděla tam a tam na výstavě a že se mi pejsek moc líbil. Věřím že takový mail každého chovatele/majitele potěší a že by vám odpověděla.
Tak já byla s přítelem v sobotu také poprvé na výstavě. Za mě bylo nejdůležitější, že sheltičky se příteli zalíbily, jak vzhledem a velikostí, tak i tím, jak celkově působily. Několikrát jsme se k nim vrátili. Chvíli jsme zvažovali, jestli někoho oslovit, ale nakonec jsme byli jen v pozorovací roli. V současné době jsem poptala štěňátka u přibližně 10 CHS prostřednictvím emailu, větší aktivitu pozoruji na Facebooku, kde jsem našla kontaktů v jedné skupině mnohem víc (cca 20 profilům s CHS jsem psala). Rozhodli jsme se pro fenku blue merle, zitra si mám s jednou paní ze Slovenska volat🥰
Kristalka
napsal(a):
Tak já byla s přítelem v sobotu také poprvé na výstavě. Za mě bylo nejdůležitější, že sheltičky se příteli zalíbily, jak vzhledem a velikostí, tak i tím, jak celkově působily. Několikrát jsme se k nim vrátili. Chvíli jsme zvažovali, jestli někoho oslovit, ale nakonec jsme byli jen v pozorovací roli. V současné době jsem poptala štěňátka u přibližně 10 CHS prostřednictvím emailu, větší aktivitu pozoruji na Facebooku, kde jsem našla kontaktů v jedné skupině mnohem víc (cca 20 profilům s CHS jsem psala). Rozhodli jsme se pro fenku blue merle, zitra si mám s jednou paní ze Slovenska volat🥰
Sledujte, jak se chovají rodiče. Jestli se vás budou bát, jak budou štěkat (je možné, že budou mít jen maminku, tak si zkusit sehnat info i o tatínkovi), i štěně, jestli bude odvážné, nebo ustrašené. Pokud se štěně projevuje hodně ustrašeně i v domácím prostředí, tak bych měla trochu obavy, jak to bude dále.
Hlavně si zajeďte na návštěvu ještě před odběrem ideálně. Nebo tam přespěte a buďte tam nějakou dobu. Ať vidíte prostředí, ve kterém štěně vyrůstá a jak se chovají. Jestli chovatel ví. Zkuste se přidat do skupin sheltií a proklepněte si chovatele, jaké jsou na něj recenze.
Držím pěsti. :)
Berte štěně jen od rodičů s vyšetřením na : MDR1, DM, CEA, DKK, DLK a IPD.
I když některá nejsou povinná. U šeltií i na pately.
Doufám, že jsou vám známy problémy spojené s merle zbarvením.
vše najdete v PP
např. pes
Golden Stardust Vesca Montana
Šeltie, zlatá, 33 cm, Luxace pately: 0/1, DOV: Neg., ECVO: Neg., MDR1 DNA: +/+, PRA DNA (rcd2): +/+, CEA DNA: +/+
fena
Just for Fun Perla z Polabí
Šeltie, trikolorní, 35 cm, DLK: 0/0, ED: 0/0, DKK: A, HD: A, MDR1 DNA: +/-, CEA DNA: +/+, PRA: neg., KAT: neg., CEA: neg.
když tam bude jen např.
Žulinka Tedor z Klení
Šeltie, zlatá, 35 cm
tak to neberte !
lupus4
napsal(a):
vše najdete v PP
např. pes
Šeltie, zlatá, 33 cm, Luxace pately: 0/1, DOV: Neg., ECVO: Neg., MDR1 DNA: +/+, PRA DNA (rcd2): +/+, CEA DNA: +/+
fena
Šeltie, trikolorní, 35 cm, DLK: 0/0, ED: 0/0, DKK: A, HD: A, MDR1 DNA: +/-, CEA DNA: +/+, PRA: neg., KAT: neg., CEA: neg.
když tam bude jen např.
Žulinka Tedor z Klení
Šeltie, zlatá, 35 cm
tak to neberte !
Přikládám:))
lupus4
napsal(a):
vše najdete v PP
např. pes
fena
když tam bude jen např.
Žulinka Tedor z Klení
Šeltie, zlatá, 35 cm
tak to neberte !
Já teda jen musím (omluvuju se, ale mě to nedá).
Neexistují žádné problémy spojené s merle zbarvením, které by byly jiné, než ty které se vyskytují u trikolorních nebo sable psů.
Jediný problém je křížení merle x merle, které je zakázané a v PP chovu se nedělá.
Genetická vyšetření na výše zmíněné nemoci jsou důležitá, ale přenašeč (+/-) stejně jako postižený (-/-) může být jak merle, tak sable, tak tricolor. Na tyto nemoci nemá merle barva absolutně žádný vliv a kdo to tvrdí, tak kecá. V dnešní době se všechno dá jednoduše otestovat.
Tady to šílené brojení proti merle barvě vůbec nechápu. Malokdo ví, že třeba u kolií není merle barva žádný módní výstřelek, ale je to úplně prapůvodní tradiční barva, ze které ostatní barvy teprve postupně vzešly.
"Genetická vyšetření na výše zmíněné nemoci jsou důležitá"
IPD u seltii taky? :-)
napsal(a):
"Genetická vyšetření na výše zmíněné nemoci jsou důležitá"
IPD u seltii taky? :-)
nee
jinak pro ouško
Já nebrojím proti merle, navíc než sem Kristalka dala CHS , kterou si dobře vybrala, tak jsme nikdo nevěděl, zda nejde jen o nějakou PP množku a jelikož ví o tom zatím kulový, tak jsem ji jako laika jen upozornil, aby si dala bacha.
Vaše dedukce je tudíž milná. I když přesně vzato, gen, který v homozygotním stavu
způsobuje závažný vady, je prostě vadnej. To se nijak neokecá.
lupus4
napsal(a):
nee
jinak pro ouško
Já nebrojím proti merle, navíc než sem Kristalka dala CHS , kterou si dobře vybrala, tak jsme nikdo nevěděl, zda nejde jen o nějakou PP množku a jelikož ví o tom zatím kulový, tak jsem ji jako laika jen upozornil, aby si dala bacha.
Vaše dedukce je tudíž milná. I když přesně vzato, gen, který v homozygotním stavu
tak ono takových genů, co fungují jen u heterozygotů, je víc, namátkou třeba brachyury.
akorát tam ty homozygoty vůbec neuvidíte, jen budou divně menší vrhy.
nebo u jiných zvířat, anglická skvrnitost nebo overo, taky žlutý myši
to už třeba klapouchý kočky jsou větší hardcore, protože tam je ten průšvih s neúplnou penetrancí a smolíka může mít i správný hererozygot.
lupus4
napsal(a):
nee
jinak pro ouško
V homozygotním stavu ano, proto se cílenou plemenitbou chov snaží o to, aby k výskytu homozygotů vůbec nikdy nedocházelo.
Pokud má pes geteticky danou nějakou zátěž (třeba je prenašeneč pro některé zmíněné vady), může být úplně nakrásno hnědej nebo černej a barva na to nemá vliv. Ty nemoci se nevážou k barvě.
Omlouvám se za příspěvky v tomto duchu, ale já jsem na tohle úplně jak bejk na červenej hadr a nemůžu si pomoct, i když jsem si fakt snažila sednout na ruce a nereagovat, bylo to silnější jak já, takže koho moje "snaha o osvětu" irituje, ať to klidně přeskakuje.
Už jsem to musela vysvětlovat tolika lidem, a to dokonce i lidem v kynologickém prostředí, kde předpokládáte alespoň trošku přehled o chovu a o plemenech, a ne názory jak za krále klacka....takže furt dokola trpělivě vysvětlujete že ne, moji kluci opravdu nejsou "ty nemocný" "ty slepý" a "ty hluchý" , že jsou to naprosto zdraví krycí psi, kterým genetika vyšla mnohem líp, než spoustě trikolorních nebo zlatých.
Je mi líto, když se zájemcům o štěně plošně říká "merle nebrat" "merle = nemocnej" . Prostě to tak nemusí být a pokud se zadavatelce merle líbí, a najde si kvalitní vrh od zodpovědného chovatele, nevidím důvod proč by si nemohla pořídit merle štěňátko.
A to v tom Ouško4 chodí teprve chvilku. :)
cit. Ouško: ....takže furt dokola trpělivě vysvětlujete že ne, moji kluci opravdu nejsou "ty nemocný" "ty slepý" a "ty hluchý"
..... výhoda sable fenky, každýmu přijde "normální"
Edit.: Ale líbí se mi Váš zápal a fandím Vám i klukům
Je mi líto, když se zájemcům o štěně plošně říká "merle nebrat" "merle = nemocnej" . Prostě to tak nemusí být a pokud se zadavatelce merle líbí, a najde si kvalitní vrh od zodpovědného chovatele, nevidím důvod proč by si nemohla pořídit merle štěňátko.
A já jí někde říkám, že si ho po vyšetřených rodičích nemá brát ?
Jen upozorňuju, že po rodičích bez vyšetření by si koledovala s velkou pravděpodobností o průser. Nic víc.
Navíc nikdo pořádně neví všechny "doprovodné" jevy, které tato mutace genu způsobuje...třeba se i podílí na zvýšené citlivosti a intoleranci na norm. žrádlo, nebo podivné přísady v amarounech...
Kdo ví ? (netvrdím, jen úvaha )
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.2.168
lupus4
napsal(a):
A já jí někde říkám, že si ho po vyšetřených rodičích nemá brát ?
Jen upozorňuju, že po rodičích bez vyšetření by si koledovala s velkou pravděpodobností o průser. Nic víc.
Navíc nikdo pořádně neví všechny "doprovodné" jevy, které tato mutace genu způsobuje...třeba se i podílí na zvýšené citlivosti a intoleranci na norm. žrádlo, nebo podivné přísady v amarounech...
Kravina😂 a když budu ještě hnusnejsi tak zatím každý double merle o kterém vím byl vizuálně velmi dobře rozeznatelný od klasických merle.
Tvrdíte že netvrdíte že merle je problém a pak tvrdíte že to problém je jen abyate si rejpla do Ouška že zrovna oba něco řešila? Jinak to co ona řešila kámoška už před 20 lety u všech svejch dlouhosrstejch kolii co doma postupně měli. A to byli klasiky barvou 😂
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kravina😂 a když budu ještě hnusnejsi tak zatím každý double merle o kterém vím byl vizuálně velmi dobře rozeznatelný od klasických merle.
Tvrdíte že netvrdíte že merle je problém a pak tvrdíte že to problém je jen abyate si rejpla do Ouška že zrovna oba něco řešila? Jinak to co ona řešila kámoška už před 20 lety u všech svejch dlouhosrstejch kolii co doma postupně měli. A to byli klasiky barvou 😂
je hueské, že máte ve všem jasno...
Sama určitě víte, že i některé barevné mutace u hadů jsou problematické...
K ne/barvě se problém s jídlem pojí. To jsou věci, že.
lupus4
napsal(a):
Vy víte, co všechno se v genomu děje, než dojde jen např. k "jednoduché" redukci melaninu ?
(jako roztleskávač se pochválím )
Mě genetika nebaví, takže nevím nic, mi každý může nabulíkovat, co se mu zachce. Teda zkusit to může, no. Ale vím, že kde chybí pigment, může být problém s přeměnou na tyrosin. Merle má 7 variant, jedná se tam i o ředění např.
Co říká leithian, je cryptic, to ona si dočte.
I s obrázky https://www.genomia.cz/cz/test/merle/
Ono se mezi lidmi o barvách pejsků povídá hodně, ale většinou takové nepodložené věci.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No vtip je v tom, že zodpovědnému chovateli jde o to, aby se double merle vůbec nenarodily. Pak už je samo každý pozná. Co každý nepozná je skrytá merle a tak nechtěné krytí na double merle a proto taky v PP chovu jsou ty omezení na krytí některých barev s merle a nebo chovatelé dělají v případě podezření gen testy. Takže double merle jsou pak jen spíš záležitostí množek.
Ale pro úplné vyloučení možnosti narození double merle není jiná cesta než zákaz merle, k čemuž se tak nějak pomalu přistupuje.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.113
lupus4
napsal(a):
Juuu odborník na všechny barvy u všech zvířat. Wau. To chce potlesk
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.113
assil
napsal(a):
No vtip je v tom, že zodpovědnému chovateli jde o to, aby se double merle vůbec nenarodily. Pak už je samo každý pozná. Co každý nepozná je skrytá merle a tak nechtěné krytí na double merle a proto taky v PP chovu jsou ty omezení na krytí některých barev s merle a nebo chovatelé dělají v případě podezření gen testy. Takže double merle jsou pak jen spíš záležitostí množek.
Ale pro úplné vyloučení možnosti narození double merle není jiná cesta než zákaz merle, k čemuž se tak nějak pomalu přistupuje.
A coz je kokotina.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.16.113
lupus4
napsal(a):
Jo. A lip než ty. Ale hoď mi sem do placu své znalosti (druh, barva a daný průser) třeba se este poučím😁😁😁
assil
napsal(a):
což je vylití vaničky i s dítětem a tomu dítěti se na zemi ještě šlápne na hlavičku.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo. A lip než ty. Ale hoď mi sem do placu své znalosti (druh, barva a daný průser) třeba se este poučím😁😁😁
Jo. A lip než ty.
O tom nepochybuju. Na psech seš v hadech určitě největší " 0,1borce" Mutační hady sem nikdy nechoval a ani nehodlám. To ale neznamená, že nemůžu mít lehké povědomí.
(druh, barva a daný průser)
Jak je ctěná libost. Tak např. u Boa c. - super jungle - neplodnost.
Je hueské jak bráníš svého merle jakojozefčíka. Pa.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.123.252
lupus4
napsal(a):
Jo. A lip než ty.
O tom nepochybuju. Na psech seš v hadech určitě největší " 0,1borce" Mutační hady sem nikdy nechoval a ani nehodlám. To ale neznamená, že nemůžu mít lehké povědomí.
Nic lepšího tam nemáš? Proč proboha urážíš myho psa? Kterej je merle (máme i merle biewera) a oba jsou naprosto zdraví včetně všech jejich příbuzných. To naštve holt no😂
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.123.252
lupus4
napsal(a):
Jo. A lip než ty.
Měla jsem doma sourozence, pár po superjungle samici. Samička z toho páru je teď s bráškou březí.
assil
napsal(a):
To ano, na druhou stranu o nic nejde, je to jen barva a jestli tu bude nebo nebude je úplně jedno.
Na jakou stranu?
Některé barvy nemají souvislost s žádnou nemocí, takže je to nesmysl, konzerva, jen zbyde méně psů, které rozmnožit, příbuzní, vyskočí vopravdický zdr. trabl, hloupost nad hloupost, navíc tady to zrovna ani není módní výstřelek.
A já bych ještě vymazala vše modré, fialové, játrové, bílé a kombinace všeho s hvězdičkami.
takže je to nesmysl, konzerva, jen zbyde méně psů, které rozmnožit, příbuzní, vyskočí vopravdický zdr. trabl, hloupost nad hloupost, navíc tady to zrovna ani není módní výstřelek.
cely chov psu na exterier je modni vystrelek
assil
napsal(a):
To ano, na druhou stranu o nic nejde, je to jen barva a jestli tu bude nebo nebude je úplně jedno.
právě že to tak úplně není. když vyházíte všechny merle u plemen, kde takových zvířat je prostě velké procento v populaci, zůstane vám hodně omezený počet jedinců, kteří mohou a pravděpodobně taky budou nositeli jiných nežádoucích genů, navíc takových, které na nich nebudou na první pohled vidět.
to nakonec povede snadno k mnohem větším problémům než je strašáku double merle.
napsal(a):
právě že to tak úplně není. když vyházíte všechny merle u plemen, kde takových zvířat je prostě velké procento v populaci, zůstane vám hodně omezený počet jedinců, kteří mohou a pravděpodobně taky budou nositeli jiných nežádoucích genů, navíc takových, které na nich nebudou na první pohled vidět.
to nakonec povede snadno k mnohem větším problémům než je strašáku double merle.
To je ale problém uzavřených plemenných knih, který se dá řešit a s barvou nijak nesouvisí, spíš jen s restrikcemi.
Navíc těch plemen, kde je merle barva hodně rozšířená, je jen pár a připadá mi, že většina z nich spadá do hodně početných plemen, takže i vyřazením merle jedinců by počet pořád zůstával nadprůměrný oproti málopočetným plemenům.
Vyšroubujete cenu, chov mimo kontrolu se rozjede, nakonec se do papíráků bude muset přimíchat vořech...
Tohle potřebují jiná plemena a ne kvůli barvě. I když... stalo se to buldočkům a podobným kvůli barvě? Nevím.
assil
napsal(a):
To je ale problém uzavřených plemenných knih, který se dá řešit a s barvou nijak nesouvisí, spíš jen s restrikcemi.
Navíc těch plemen, kde je merle barva hodně rozšířená, je jen pár a připadá mi, že většina z nich spadá do hodně početných plemen, takže i vyřazením merle jedinců by počet pořád zůstával nadprůměrný oproti málopočetným plemenům.
že je nějaká populace početná ji ještě nečiní méně zranitelnou vůči podobným hloupým nápadům. navíc zrovna ta plemena mají hromadu jiných nemocí, které jsou zásadnější a skrytěji se přenáší. taková kolie co není heterozygot pro PRA ale je merle je cennější než druhá, co není merle, ale nejsou po ní slepá štěňata.
napsal(a):
že je nějaká populace početná ji ještě nečiní méně zranitelnou vůči podobným hloupým nápadům. navíc zrovna ta plemena mají hromadu jiných nemocí, které jsou zásadnější a skrytěji se přenáší. taková kolie co není heterozygot pro PRA ale je merle je cennější než druhá, co není merle, ale nejsou po ní slepá štěňata.
Však málopočetná plemena mají také jiné zdravotní problémy a dávají to, tak ono by to šlo i jinde.
taková kolie co není heterozygot pro PRA ale je merle je cennější než druhá, co není merle, ale nejsou po ní slepá štěňata
hezky priklad, ale faktem je, ze tohle cele odstartovalo pouzivani merle PRA heterozygotu - barva nad zdravi .
a dusledek je ta vanicka a to zaslapane dite
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.2.168
Lidi nejde o barvu až tak ale princip. Ted zakazou merle, příště tohle a za chvíli budem jak u sousedů Němců...
PRA ani CEA s barvou VŮBEC nesouvisí
ale to ani nikdo nikde netvrdi, nepise
Rezzzy
napsal(a):
Kdyby k tomu přihodili aspoň německý platy
Jako že by vám nevadily zákazy jako v Německu, kdybyste měla plat jako v Německu?
napsal(a):
taková kolie co není heterozygot pro PRA ale je merle je cennější než druhá, co není merle, ale nejsou po ní slepá štěňata
hezky priklad, ale faktem je, ze tohle cele odstartovalo pouzivani merle PRA heterozygotu - barva nad zdravi .
a dusledek je ta vanicka a to zaslapane dite
že tohle celé odstartovalo používání merle PRA heterozygotů - barva nad zdraví
?
Ouško4
napsal(a):
že tohle celé odstartovalo používání merle PRA heterozygotů - barva nad zdraví
?
Jedinec je PRA heterozygot - a pouzije se v chovu, jen protoze ma merle barvu - cil je ta barva, bez ohledu na zdravi
kde tady pisu, ze jen merle je nositel PRA?
Proste zamer vyprodukovat co nejvice merle jedincu bez odhledu na vse ostatni.
to byla pointa a tohle chovani odstartovalo tu nevrazivost vuci merle, modrym psum a jinym ruzne redenym barvam...
napsal(a):
Jedinec je PRA heterozygot - a pouzije se v chovu, jen protoze ma merle barvu - cil je ta barva, bez ohledu na zdravi
kde tady pisu, ze jen merle je nositel PRA?
Proste zamer vyprodukovat co nejvice merle jedincu bez odhledu na vse ostatni.
to byla pointa a tohle chovani odstartovalo tu nevrazivost vuci merle, modrym psum a jinym ruzne redenym barvam...
Ale však já to chápu, ale tom, že se cokoli zakáže a zúží chovatelská základna (např. u krátkosrstých kolií, jakožto u málopočetného plemene),
se teda s velkou slávou zakáže Ludva, co je merle, byť jinak úplně zdravej, a místo něho tím pádem bude třeba krýt Pepa MDR1 (-/-), anebo Fanouš, co má v rodokmenu z obou stran eplielpsii, anebo Rudla, co bude z matky s degenerativní myleopatií. Ale hlavně, že nebyli merle. Chápeme se?
u dog krytí hárlekýna s hárlekýnem muselo schválit chovatelské kolégium. Nyní k žádosti o povolení krytí barevného rázu skvrnitý x skvrnitá je nutné předložit k posouzení průkazy původu a testy na Lokus M obou jedinců předpokládaného rodičovského páru.“
Ouško4
napsal(a):
Ale však já to chápu, ale tom, že se cokoli zakáže a zúží chovatelská základna (např. u krátkosrstých kolií, jakožto u málopočetného plemene),
se teda s velkou slávou zakáže Ludva, co je merle, byť jinak úplně zdravej, a místo něho tím pádem bude třeba krýt Pepa MDR1 (-/-), anebo Fanouš, co má v rodokmenu z obou stran eplielpsii, anebo Rudla, co bude z matky s degenerativní myleopatií. Ale hlavně, že nebyli merle. Chápeme se?
" ale tom, že se cokoli zakáže a zúží chovatelská základna"
ani o tom jsem nikde nepsala, ze se to ma udelat nebo ze je to spravne
ctete neco, co fakt nepisu a ani si to nemyslím :-)
jen jsem psala, jak ta cela nevrazivost zacala.
Ouško4
napsal(a):
Pokud chtějí mermomocí restrikcemi regulovat chov, ať to udělají, je jen dobře, aby do chovu šli jen zdraví jedinci.
Tak ať podmíní chov třeba povinnými genetickými testy, ale ať nezakazují barvu.
vsak jo.
zakazovat merle nema pro chov zadny pozitivni prinos, jen je to - jednoduche zprocesovat?
tak si nekdo zjednodusil praci, udela carku za vykazanou cinnost - a ze je to nelogicke a k nicemu? - vsak si na to lidi casem zvyknou
assil
napsal(a):
Je to OBROVSKÝ zásah do diverzity plemene, představte si že u nějakého plemene vyškrtnete z chovu 50% (u některých plemen i více) populace to rozhodně není krok dobrým směrem.
Krom toho to jak momentálně umíme testovat merle je na výborné úrovni, ty procenta kdy dojde k výsledkům které "tak úplně nefungují" jsou naprosto zanedbatelná, takže tahle selekce je zbytečná. Naopak u rizikových plemen se ukazuje že za ty velmi světlá štěňata nemůže jen merle ale projevuje se například i S lokus nebo něco o čem se mluví jako o "whitehead" a to testovat momentálně neumíme.
A ano, mam početné plemeno ale vyřadit tolik jedinců je prostě ohromný krok zpět. Potřebujeme v plemeni řešit rakovinu, epilepsii, vady srdce, páteř... ne barvu.
Btw. Vemte si třeba pracovní linie BOC u kterých merle zbarvení není úplně časté a kolik je tam bílých jedinců.
Ouško4
napsal(a):
Pokud chtějí mermomocí restrikcemi regulovat chov, ať to udělají, je jen dobře, aby do chovu šli jen zdraví jedinci.
Tak ať podmíní chov třeba povinnými genetickými testy, ale ať nezakazují barvu.
Ty testy by byly dobrým krokem. Já si jen myslím, že zákaz chovu Merle jedinců by přililo vodu na mlýn množkám, protože po nich nikdo nejde
napsal(a):
u dog krytí hárlekýna s hárlekýnem muselo schválit chovatelské kolégium. Nyní k žádosti o povolení krytí barevného rázu skvrnitý x skvrnitá je nutné předložit k posouzení průkazy původu a testy na Lokus M obou jedinců předpokládaného rodičovského páru.“
Tohle mě hrozně mate, harlekýn H a merle M. Nejlepší je, když mi stránka, co mi to má osvětlit, napíše "je to matoucí". :D
http://www.doggenetics.co.uk/harlequin.html
http://www.doggenetics.co.uk/merleadvanced.html#harlequin
Obdivuji vás všechny, kteří tomu rozumíte
Pro mne mluvíte svahilsky, i když jsem se kdysi snažila genetiku barev pochopit (jen pro zábavu, nemám merle pesy, i když se mi líbí).
Mám známou, chová BOC a vždy přesně při krytí ví, jaká budou štěňata a zatím se jí to vždy podaří. Řekla bych, že to nemá nastudované, ale vypozorované. Jiná známá kdysi chovala kavalíry, taky to měla zmáknuté a co chtěla, to měla. Snažila se mi to ve zkratce vysvětlit, v tu chvíli mi to bylo jasné, ale už mi to z hlavy vytlačily jiné informace.
vždyť je to tam pěkně shrnutý
cituju
Pravý harlekýn (lokus H) se vyskytuje pouze u německých dog, ačkoli podobný vzorec je někdy pozorován u jiných plemen merle a je způsoben variací v genu merle (známý, matoucí, jako "harlequin merle", Mh). Harlekýn způsobuje, že šedé pozadí na merle je zředěno na bílou, zanechává tmavé skvrny na bílém pozadí a může ovlivnit jakýkoli typ merle (včetně žíhané, sobolí atd., stejně jako dvojité merle). .{Jedná se o dominantní embryonální letální gen, takže všichni HH psi jsou reabsorbováni do dělohy a rodí se pouze Hh psi/i}
lupus4
napsal(a):
vždyť je to tam pěkně shrnutý
cituju
Pravý harlekýn (lokus H) se vyskytuje pouze u německých dog, ačkoli podobný vzorec je někdy pozorován u jiných plemen merle a je způsoben variací v genu merle (známý, matoucí, jako "harlequin merle", Mh). Harlekýn způsobuje, že šedé pozadí na merle je zředěno na bílou, zanechává tmavé skvrny na bílém pozadí a může ovlivnit jakýkoli typ merle (včetně žíhané, sobolí atd., stejně jako dvojité merle). .{Jedná se o dominantní embryonální letální gen, takže všichni HH psi jsou reabsorbováni do dělohy a rodí se pouze Hh psi/i}
Jen opravdový harlekýn může být doga. Ale doga je harlekýn i merle. Jako úplně blbá nejsem, ale... chápu, že HH se nenarodí, to by lidem došlo asi i bez testů... Můj problém je, že nemusí být poznat merle, že maj oboje.